Faʻailoga pancreatitis ma le maʻisuka

UlutalaFomaʻi
Vaʻaifaʻapitoa
GaganaRusia
Aso Faʻaopoopo19.06.2015

Faʻalapotopotoga Faʻaauauina Aʻoaʻoga ma Tomai Faʻafoeina o Tagata Fomai Faapitoa

Matagaluega o togafitiga, Endocrinology ma Medicine Emergency

"O le maʻisuka na mafua ona o le gasegase poʻo le chronic pancreatitis"

pancreatitis diabetes

1. O le nofoaga o le maʻi suka pancreatogenic i eseesega o le maʻisuka

2. O le pathogenesis o le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis pulapula poʻo le gaʻo

3. O le taofiofi o le maʻisuka e mafua mai ile pancreatitis pulapula poʻo le gaʻo

4. Faʻaaliga faʻapitoa o le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis pulapula poʻo le gaʻo

4.1 Faʻalavelave faʻafitauli o le pancreatogenic maʻi suka

5. Faʻamatalaga o le maʻisuka ma le pancreatitis

6. Vaʻaia togafitiga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

O le maʻisuka, o lona lua i faʻamaʻi o le exocrine o le pancreas, poʻo le pancreatogenic diabetes, o se tulaga o le hyperglycemia faifaipea, lea e atiina ae ona o se maʻi pipisi o loʻo maua, lea e faʻavaeina ai le solia o le exocrine ma le endocrine pancreatic galuega. O tagata maʻi e masani lava ona atiaʻe faʻamaʻi e fesootaʻi ma le hyperglycemia, ae latou faʻaalia manino ai le tele o aʻafiaga o le hypoglycemia ma le le mautonu.

O le maʻisuka lona lua e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi faʻamaʻi muamua na faamatalaina muamua i le 1788 e Sir Thomas Cowley, o le na lipotia le mataupu o se alii "34 tausaga, malosi, soifua maloloina ma gasegase", "na afaina i le maʻisuka" ma "na faasolo ina vaivai ma, e ui lava i togafitiga, ae na iu lava ina maliu. " I le autopsy, "o le pancreas na tumu i maʻa na matua fusifusia i totonu o lona lava mea, e eseese ituaiga, o latou foliga e le pei o maa maʻa. O le pito i luga o le pancreas sa matuai faigata lava, ma foliga mai ua tuufaatasia."

E silia ma le 100 tausaga mulimuli ane, i le 1889, na faaalia ai e Minkowski o le faʻataʻitaʻiga o le pancreas i maile na mafua ai le maʻisuka, ma i le 1940, na filifili ai e Schumaker e le itiiti ifo i le 2% o mataupu uma o le pancreatitis na mafua ai ona maua i le maʻisuka matautia. E ui lava ina talia le mea moni e faapea, o le pancreatitis mausalī e le o faʻamaeʻaina ai le maʻisuka, na amata ona iloa e fomaʻi le pancreatitis tumau po o le tele pancreatiti o le mafuaaga masani o le le atoatoa o le kulukose.

O le maʻi suka o se tasi o faʻamaʻi e le masani ona faʻamalosi i le lalolagi atoa. O le mafuaaga lona fitu lenei o le oti i le Iunaite Setete ma o le aotelega, o le lamatiaga o le oti o tagata e maua i le maʻisuka e tusa ma le lua taimi o tagata e leai se maʻisuka. O tagata e maua i le maʻisuka ua i ai le tele o aʻafiaga o le atiina ae o faʻamaʻi pipisi o le fatu, paʻu, afaina o le faʻaiʻuga o le taimi mulimuli, o le limasela o le ischemia, faapea foi ma le leaga o le vaai ma le tauaso. Mai i le vaaiga o le tamaoaiga o le soifua maloloina, o tagata e maua i le maʻisuka e manaʻomia le itiiti ifo i le 2-3 taimi sili atu faʻalapotopotoga tau soifua maloloina faʻatusatusa i tagata e aunoa ma le maʻisuka. Mo mafuaʻaga nei, ma ona o le faʻapipiʻiina ma isi faʻafitauli o le lamatiaga o le cardiovascular, e aofia ai le maualuga o le toto, le dyslipidemia ma le gaʻo, o le puipuia ma le faʻamaonia o taimi o prediabetes ma le maʻisuka ua i ai taunuuga taua.

O le pancreatitis ogaoga o se gaioiga mimiti i totonu o le pancreas, e aofia ai le gasegase o le tino ma le le atoatoa o mamanu ma okeni. O le faʻausaga faaletausaga o le tino e eseese ma pancreatitis mai le 13 i le 45/100000 tagata. O le pancreatitis e sili ona taatele, ma o le hyperglycemia o se faailoga masani masani lea e faʻaaogaina i mamanu faʻataʻitaʻi. O lenei hyperglycemia, o se tulafono, ua manatu o se tulaga le tumau, lea ua uma ona foia i le toetoe o tagata uma. O lenei mea e mafua ai le mataʻituina e le aunoa o le glucose homeostasis pe a uma ona faʻatuʻa mai le falemaʻi. O faʻamatalaga e uiga i le faʻaaogāina o vailaau faʻasolosolo faatoa togafitia ma le maʻisuka pe'ā maeʻa le pancreatitis e feteenai. O nisi lipoti ua faaalia ai o le glucose homeostasis ua toe fuataiina, ma e tusa ai ma isi, o ona faaletonu o loo tumau pea i se vaega taua o tagata gasegase. O se suʻesuʻega talu ai nei na faʻaalia ai o tagata gasegase e maualalo i le gasegase faʻamaʻi i faʻamaʻi pipisi e tele atu aʻafiaga mo le atiaʻe o le maʻisuka. I se faaopoopoga, o le ono mafai ona faia muamua ma le maʻisuka pe a uma se mea na tupu o le tino pancreatitis e tumau pea le manino, e pei o le etiology ma le ogaoga o le pancreatitis. E tusa ma le kuata o mataupu o le tino pancreatitis o loʻo agaʻi i luma ma e oʻo atu ai i maʻi tumau.

O le pancreatitis o se mea e le afaina ai ma o loo faamatalaina i se liona faasolosolo ma le mausali, o le exocrine, ma i se taimi mulimuli ane, o le painocreas endocrine o le pancreas, sosoo ai ma lona sui i le fibrous tissue. O le faʻausaga faaletausaga o le taimi masani e ese mai i le 5 i le 12/100000 tagata ma le pancreatitis, ma o lona faʻaoga e tusa ma le 50/100000 tagata. O le aʻafiaga o le pancreatic tissus endocrine e tupu i se taimi tuai o le maʻi. E tusa ai ma taiala o falemaʻi mo le suʻesuʻeina ma le togafitiga o le pancreatitis o le Russian Gastroenterological Association i le 2013, o faʻafitauli o le exocrine ma le endocrin deficiency deficiency e maua i le lona tolu o taimi o le pancreatitis, ma o le maʻisuka na amataina i le tulaga IV, o loʻo taʻua i le atrophy o le pancreas.

O tagata maʻi e masani lava ona atiaʻe faʻamaʻi e fesootaʻi ma le hyperglycemia, ae o loʻo i ai se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atiaʻe o le hypoglycemia ma le le mautonu. O le hypoglycemia e fesootaʻi ma le inisalini poʻo le sulfonylurea o fualaau oona e sili atu ona taatele ma e foliga mai o le a sili atu le ogaoga ma umi le umi. O le hypoglycemia o le taunuuga o le solia o le fesuiaiga ma le toefuataiga o le kulukose ona o le le lava o le puleaina o le glucagon, o le gasegase o le catecholamine ma le toe faʻaaogaina o le kulukose i le ate. I tulaga o le togafiti togafitiga, atonu e talafeagai le faatumauina o le kulukose o le plasma laʻititi i luga atu o le masani masani ina ia aloese ai i taimi masani o gaioiga o le hypoglycemic ma faʻaleleia le lelei o le olaga.

O le le saʻo le siama o le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis ogaoga po o le chronic e mafua ai le le atoatoa o togafitiga faafomaʻi o nei maʻi, faatasi ai ma tulaga mafanafana (digestive, absorption, etc.) e aafia ai le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina masani o le gasegase o le tino ma le umi o le ola o tagata gasegase i le cystic fibrosis, ma, o le mea e sili ona taua, o le faateleina o le salalau o pancreatitis, e fautuaina ai o le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis ogaoga po o le chronic o le a manaomia ai le tele o le mafaufau mai le diabetologists ma gastroenterologists.

1. Tuu le maʻi suka i le pancreatogenic ile eseesega o le maʻisuka

E tusa ai ma manaʻoga mo le faʻatulagaga o le siama o le maʻisuka i le lomiga lona 5 o algorithms o togafitiga faʻapitoa faʻafomaʻi mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le suʻesuʻeina o le maʻisuka e tatau ona pei o le "Maʻisuka ua tatau ona (taʻu le mafuaaga)".

E tusa ai ma le faʻasologa o le American Diabetes Association, o le maʻisuka o le pancreatogenic o le maʻisuka ituaiga 3 (T3cDM). I fautuaga mo le maʻisuka, prediabetes and cardiovascular diseases EASD / ESC, o le maʻi suka pancreatogenic ua faʻailoaina o "Isi ituaiga ituaiga o maʻisuka: maʻisuka lona lua i le maeʻa o le tele o faʻamaʻi (pancreatitis, faʻamaʻi poʻo le taotoga pancreatic)"

Faʻavasegaina o mafuaʻaga o le maʻisuka maualuga i faʻamaʻi o faʻamaʻi o le pancreas exocrine (T3cDM, American Diabetic Association, 2013)
1. Pancreatitis
2. Faʻasalaga / afu o le pancreas
3. Neoplasia
4. Ie fivarosis
5. Hemochromatosis
6. Fibrocalcule pancreatopathy
7. Isi.

2. O le maʻi o le maʻisuka e mafua mai ona o le pancreatiti ma le gaʻo

E leʻi i ai lava se manatu manino o togafitiga faʻamaʻi o le faʻaleagaina o le pancreatic i le tino pancreatitis, e leai ni algorithms masani mo lona faʻasaʻo. O fesoʻotaʻiga vavalalata faʻatasi ma galuega faʻatino i le va o galuega exo ma endocrine o le pancreas e mautinoa lava e taʻitaʻia ai le felagolagomaʻi i faʻamaʻi o lenei totoga.

Faʻaleagaina o le pancreas mo le atinaʻeina o le maʻisuka e tatau ona lautele, sei vagana ai le kanesa, lea e faʻaopopo i le faʻaitiitia o le tele o suauu peta, o isi togafiti faʻaleaga. O le poto masani i le faʻaaogaina o le telefoni faʻamaʻi e faʻaalia ai e faapea, mo le amataina o le maʻisuka, e sili atu i le 80-90% o le pacreatic tissue e tatau ona aveesea. Mo le faʻaleagaina o le glucose metabolism, o se vaega ole pancreatic resection i totonu o tagata e tatau ona silia ma le 50% le maualuga, ao le tele o le pancreatic resection e mafua ai le maʻisuka. I tagata soifua maloloina, o le lipipateatectomy e faʻatasi ma le faʻavaivaia o le kulukose i le 25% o mataupu, ma, i le avea ai o se tulafono, e le sili atu i le 20-25% o le paʻu o totoe e manaʻomia ina ia faʻamautinoa ai le masani ile kulukose ile homeostasis.

I le 1896, na fautuaina ai e Chiari le gasegase o le pancreas e ala i le vave faʻamalosia o le palacreatic enzymes o se masini i le pancreatite. I se taimi mulimuli ane na manino ai e mafai ona faaleagaina le sili atu ma le afa o siaki o le acinar e tusa lava pe o le a le trypsinogen activation. Seia oʻo mai i le taimi nei, o le tino pathogenesis o le tino pancreatitis e leʻi maeʻa ona suʻesuʻeina, e ui lava e manino le faalagolago tele ma / poʻo le faʻasalalauina e se tali le lelei. O se gaioiga masani e le afaina ai le tino e mafua ai le vave pancreatic necrosis ma le tele o le okeni i le tino e 7-15% e mafai ona matauina i le 20% o tagata gasegase. O le faʻafesoʻotaʻi o le tali atu o le mumusu e tausia ma pulea e ala i le faʻatoagaina o le faʻaleagaina o le gaʻo e ala i cytokines, immunocytes ma le faʻapipiʻiina o le tino. I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻaaogaina se tali e tetee i le ita, faʻasalalau e cytokine anti-inflammatory ma le initaneti o le cytokine. O lenei tali e tetee i le ita e mafai ona taofiofia ai le tali atu, lea e tuʻuina ai le 'auʻaunaga e lamatia ai faʻafitauli pipisi. O le mea e maofa ai, o laupepa peta pancreatic e faʻaalia ai nei mea leaga faʻaleagaina, lea e aofia ai foʻi i le pathogenesis o le maʻisuka ituaiga 2.

O le faʻaleagaina o le gasegase i le pancreatite mumua e mafua mai i le faʻaaogaina o le insulin, o le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le kulukose, ma le faateleina o le gaosiga o hormones. Ole maualuga o le hyperglycemia e fesoʻotaʻi ma le sili atu o le pancreatitis ma o se mea e le lelei le faʻamaonia. O le hyperglycemia ma le glucosuria e maua mai i le 50% o tagata gasegase e maua i le pancreatiti. O le maualuga o le faʻavaivaia o le kulukosesese o le faailoga o le ogaoga o pancreatitis. O le ava malosi e mafua ai le faaleagaina o le pancreatic ma le ava pancreatite o le sili atu ona faigata ona maua i le le atoatoa o le kulukose. O le Hyperglycemia o loʻo faʻatasi ma se osofaʻiga o pancreatitis o le taunuuga o le faʻaleagaina o le pancreas ma le faʻalavelave faʻafitauli. O le ogaoga ma le umi o le faaletonu o le tino i gaʻo vailaʻau e fesoʻotaʻi ma le maualuga o le faaleagaina o le tino o le tino. O se suʻesuʻega o le amataga o le suʻega o le pancreatitis i le maile (5 itula mai le amataga o le maʻi) na faʻaalia ai le edema, le afaina o le tino, le necrosis gaʻo, faʻaleagaina o le tino ma le leukocyte infiltration o le exocrine vaega o le pancreas, ae o loʻo tumau pea le fausaga o tamaʻitaʻi endocrine, . Ae ui i lea, o le gafatia e faʻamalosi ai le inisalini i le tali atu i le faʻaosofia o le kulukose sa manino le faʻavaivaia (P> 0.05). O le faʻataʻitaʻiga o tamaʻi pancreatic o loʻo tumau pea ona faʻafesoʻotaʻi ma le manino o suiga i meaʻai i exocrine tuaoi. O le peleseleti o le glucose suauu faapitoa (GLUT 2) i le suesuega na maualalo le maualalo, o le mea lea, o le gasegase o le inisalini i totonu o le pancreatite matautia atonu e fesootaʻi ma le faigata i le felauaiga o le kulukose i totonu o suauu.

I tagata gasegase o le tino pancreatitis, o le maualuga o le inisalini plasma e maualalo nai lo tagata soifua maloloina. Ole faʻamalosi ile inisalini ile tali atu i le kulukose poʻo le glucagon ua faʻavaivaia, ae o infusions alanine e mafua ai le maualuga o le maualuga o le insulin o le plasma. Faatasi ai ma se faaitiitia i le malosi o le faagasologa gaioiga, o le gaosiga masani o le inisalini e foliga mai o le a toe faaleleia. O le maualuga o le glucagon plasma e maualuga, ma e masani ona tumau maualuga mo le itiiti ifo ma le 1 le vaiaso. O le tuufaatasiga o le hyperglucagonemia ma le hypoinsulinemia ua lava lea e faamalamalama ai le atinaeina o le ketoacidosis ma le seasea tupu mai o le maʻi suka.

I le faaopoopo atu i le faateleina o le kulukose plasma, i le toaitiiti o tagata gasegase e maua i le pancreatitis ma le leai o se talafaasolopito o hyperlipidemia, e mafai ona faateleina le faateleina o le lipid serum. Serum triglycerides> 1000-2000 mg / dl i tagata gasegase i le ituaiga I, IV poo le V hyperlipidemia (Fredrickson classification) o se tulaga lamatia mo se pancreatitis. O faʻataunuʻu o le gaʻo maualalo o le gaʻo maualalo pe a maeʻaeʻa le pancreatite, ona o le leaga o le inisalini o le inisalini ma o le faʻateleina o le puleaina o glucagon ma cortisol. E ui i le mea moni e faapea, o suiga i le siosiomaga o le hormonal i totonu o le pancreatitis e mafai ona fesoasoani i le atinaʻe o le ketoacidosis, o se mea e seasea tupu, ona o le faasaoina o le puleaina o le inisalini oona, ia lava e taofia ai le lipolysis ma le ketogenesis, ma ona o le le lava o le puleaina o le glucagon.

O le faasologa tonu o mea e tutupu e mafua ai le pancreatitis e le masani ona leʻi fuafuaina. O suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ua faʻaalia ai o aʻafiaga leaga e mafua ai le afaina o meaola o le okesene faʻamalosia, faʻasaʻoina o cytokines ma le faʻamavaeina mulimuli o antioxidants, lea e oʻo atu ai i pancreatostasis, o lona uiga. puipuiga o le tuusao o le tino e ala i suauu vailaʻau oona. O nei siama e vave faʻapipiʻiina ai elemene fou faʻapipiʻiina i totonu o vaʻa toto ma toto, e mafua ai se tali o le mumusu. Talu ai nei na lipotia ai e faapea o le cycloxygenase 2, o le pule sili o le prostaglandin gaosiga, e taua tele i le pathogenesis o le faaleagaina o le exocrine ma le endocrine i le pancreatitis.

O le mea moni, o tamaʻitaʻi o Langerhans, e matua puipuia lava, pe a faatusatusa i le tikeri o le faʻaogaina o sela. O nisi taimi e mafai ai e le pancreas ona faia se natura o le natura e mafua mai i le le atoatoa o le exocrine o meaʻai faatasi ai ma le faʻasaoina o lona vaega endocrine.I le vaega o totoe, o le toe faʻaleleia o le vaega endocrine o le telefoni feaveai e tupu mai i le sili atu o le tele o paʻu peta nai lo gaʻo alpha, e mafua ai le suiga i le fua faatatau masani 2: 1. O motu o loʻo siʻosiʻomaga e le tino masani, o se tulafono, ei ai se mea masani masani i le gataifale, lea o loʻo faʻaalia ai le aʻafiaga o le gaʻo o le exocrine. O le malabsorption lea e tupu i le pancreatitis e le masani ai e mafai foi ona oʻo atu ai i le faʻanofoina o le manava o mea faʻalavelave, lea e mafai ai, i le itu, ona fesoasoani i le le faʻaaogaina o selesene ma le faʻavaivaia le glucose toleni.

O se maualuga maualuga o le maʻisuka ua maitauina ma le pancreatitis fibrocreatic i totonu o mea manogi, faatasi ai ma se ata faafomaʻi aloaia. O lenei faiga masani o le calculation o le pancreatitis o loʻo mataituina aemaise lava i tamaiti ma talavou matutua i nuʻu i nuʻu o loʻo atiaʻe le vaomatua. Ua taʻu mai ai o le 60-70% o mataupu uma o le pancreatitis chronic i India ma Saina e ono fesootai ma le pancreatitis tropical. O lona taatele i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e matua fesuiaʻi, mai i le 0.5 i le 16% i Initia ma e oʻo atu i le 80% o tamaiti gasegase e ave insulin i Nigeria.

O le maʻisuka ua toetoe lava o le faʻaosoosoina o le faʻateleina o le faʻasolosolo o le pancreatitis ma e masani lava ona atiae i totonu o le sefulu tausaga talu ona amata le pancreatitis, ae sili atu ona manino le fetaui ma le tausaga ole maʻi. O le toʻatele o tagata gasegase e iai ni maʻa tetele i le taimi o le suʻega, o lona uiga e aofia ai le paʻu-calorie, le faʻaaogaina o toxins oona, gasegase masani o le pancreas ma, atonu o se genisposition. O le maʻisuka i lenei tulaga, i le avea ai ma tulafono, e ogaoga ma e manaʻomia le togafitiga o le inisalini, e ui lava o suʻesuʻega faʻapitoa ma le puipuia o le inisalinikale o loʻo faailoa mai ai le puipuia o siama insulin-positive i le tino o tagata mamaʻi i le fibrocalcule pancreatitis. O le mea na totoe o le inisalini e faʻamaonia ai le tuputupu ae o le ketoacidosis i tagata mamaʻi i pancreatitis fibrocalcule.

O faʻamatalaga faʻapiotonu faapitoa e patino i le maʻi pancreatic e mafai ona fesoasoani i le gaosiga o le gaʻo. O le Hypertriglyceridemia, mo se faʻataʻitaʻiga, e fesootaʻi ma le faʻamalosia o le inisalini ma e masani lava ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka matautia o le maʻisuka. O le ava malosi e faʻavaivaia ai aʻafiaga o le inisalini ma taʻitaʻia ai le faapalepale o le kulukose e ala i le tuusao atu i le ate. Faʻatasi ai ma le gasegase o le pancreatitis, o se maʻi e le masani ai le maʻi, o le maʻisuka e mafai ona tupu i se taimi tuai, ma e mafai ona tulai mai ni faafitauli i le maʻisuka umi.

O se tala lelei o le aiga o le maʻisuka e mafai ona muaʻi tuʻuina atu tagata mamaʻi i le pancreatitis e masani ai i le atinaʻe o le maʻisuka aʻo talavou. O le taatele o le maʻisuka e aunoa ma se sootaga ma le pancreatitis e sili atu le maualuga i totonu o aiga o na gasegase oe na atiaʻe le maʻisuka. Ae ui i lea, o se faʻalauiloa iloga o le tupuga o ituaiga HLA B8, DR3, DR4, ma DR3 / DR4 na faʻaalia i tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ina ua maeʻa le pancreatitis. Ua fautuaina e mafai ona fesoasoani saofaga a le tagata lava ia i le atinaʻeina o le maʻisuka lona lua i le maʻi pancreatitis, talu ai o faʻamaʻi faʻamaʻi i sel laiti e maua i nisi o gasegase aʻo leʻi amataina le maʻisuka. Ae ui i lea, o le mea lea e le o se mea leaga. O le pancreatitis o le autoimmune e faʻaalia i le fulafula faʻasalalau ma ei ai le maualuga o le fibrosis e fesootaʻi ma le faʻatoʻaina o le exocrine pancreas o le pancreas e le mononuclear cell. O le maʻi e mafai ona mafua ai le ogama o le matemare oona poʻo le fausia o se paʻu, ma le malabsorption ma le cholestasis, ma o nisi taimi o le kanesa o le pancreatic poʻo le lymphoma o loʻo iloa sese.

O le suiga o le kenera e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le endocrine ma le exocrine, ona o le faaletonu o le peta cell pancreatic, ua fuafuaina ai le faaititia o le peta cell, e pei ona matauina i le pancreatitis.

O le faʻalavelave faʻamalosi i le pancreatitis e masani ona oʻo ai i le faʻaititia o le peta-cell mass ma e mafai ona suia le tafe o le pancreas, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻamalolo o le islet, le faʻataunuʻuina o le secretagogue i suauu beta, ma le faʻaitiitia o le paʻu o hormones pancreatic. O le leiloa o vevela beta o loʻo faʻamalamalamaina le faʻaitiitia o le pulelaʻau o le inisalini: o le sili atu o le leiloa o le tino o le endocrin, o le sili atu foi lea o le malosi o le inisalini ma le maualuga o le faapaleni kullukose. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka lona lua i le pancreatitis e le masani ai ma le agavaʻa o le anapogi, ma le maualuga o le plasma concentration o le inisalini e masani ona maualuga. Ae ui i lea, e le o iai i taimi uma le faʻaaogaina o le inisalini. O le faʻaitiitia o le maualuga gafatia mo le faʻamalosia o le inisalini i nei gasegase e manino ma faʻaalia ai se faʻaitiitia o le inisalini. Pe a oʻo i le maualuga o le kulukose glucose e sili atu i le 10 mmol / L (180 mg / dl), o le inisalini plasma ma le C-peptide concentrations e masani ona le mafai ona iloa.

O le tali o peta peta i mea amino e faʻaitiitia foi e faalagolago i le tikeri o le oti o peta peta ma le mamafa o le le atoatoa o le kulukose.

O le faʻamalositinoina o le C-peptide e faʻamalosi ai le arginine e mafai ona masani i tagata gasegase o le pancreatitis ma le faʻavaivaia o le kulukose, ae masani ona faʻaitiitia le gasegase i le anapogi tele.

O galuega o le Exocrine ma le endocrine e fesootaʻi le tasi ma le isi, lea e taʻu mai ai le mafutaga tuusao tuusaʻo i le va o le faʻaoga o le inflammatory i le exocrine body pancreatic tissue ma le atinaʻe o le maʻisuka. O le tusiga saʻo na maua i le va o le tali atu ile inisalini i le glucose o meaʻai ma le faʻaogaina o enzymes pancreatic i le duodenal suavai pe a maeʻa le puleaina o cholecystokinin-pancreosimine (CCK-PZ). O maʻi faʻatasi ma le steatorrhea ei ai le pulelalalo maualalo o le C-peptide nai lo tagata gasegase e le maualalo le faʻaleagaina o le galuega o le exocrine.

I tagata soifua maloloina, o le faʻamaina o le kulukose e mafua ai le sili atu le malosi o le pulelaʻau o le inisalini nai lo le afaina ai o le tutusa o le kulukose, o se taunuuga o le faʻamalosia o le faʻaogaina o le tino. I le pancreatitis e le masani ai, o le faʻamalositino o mea e le mautonu: cholecystokinin, gastrin, eleglucagon, peptide insulinotropic peptide (GIP) ma le vasoactive intestinal polypeptide. I le isi itu, o suʻesuʻega talu ai nei na lipotia mai ai le faʻateleina o le pulelaʻau a le glucagon-pei o le peptide-1 (GLP-1), i le tali atu o le glucose administration i tagata mamaʻi ile maualuga o le maʻisuka i le pancreatitis, pe a faʻatusatusa atu i tagata mamaʻi e faʻaleagaina pe leai foi glucose. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka lona lua i le pancreatitis, o le insulin i le cholecystokinin e tutusa ma le maualuga o le hyperglycemia. I le eseesega, o le faʻaaogaina o le inisalini i le tali atu i le GIP e faʻaititia. E ui i lea, o le GLP-1 e faʻapipiʻi i tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka maualuga e maua i le pancreatitis masani e faʻatasi ma le faʻaitiitia o le kulukose o le toto ma le faateleina o le plasma concentration o le C-peptide, o lenei tali e ese mai i le mea na matauina i tagata soifua maloloina. I le maʻisuka, o lona lua i le pancreatitis le tumau, e le o manino pe i ai se itu e le lelei le faʻaaoga poʻo le faʻamalosia o le oona ma le hormones pancreatic e suia i le taimi e tasi. Ole maualuga o le maʻisuka GIP e maua ile gasegase e maua i le pancreatitis, aemaise lava pe a uma ona aveeseina ile inisalini. I le isi itu, o le maualuga o le faateleina o le cholecystokinin e mafua i le plasma e faaitiitia pe a faatusatusa i mataupu e aunoa ma le maʻisuka po o tagata e le o le maʻisuka ma le pancreatitis.

I tagata gasegase i le pancreatitis, o le masani masani o le anapogi o le glucose e masani lava ona tausia seia oo ina leiloa le 20-40% o le tele o peta beta. Ae peitai, o lenei tikeri o le paʻu o le cell beta e faʻatasi ma le faʻaleagaina o le glucose-faʻasaʻoina le faʻaligiina o le inisalini, e tusa lava pe o le tali i le cholecystokinin ma le arginine e masani lava. O se suiga i le tali atu i mea e le mautonu ma amino acids o le a manino pe a faaitiitia le peta-cell i le 40-60%. I le mea mulimuli, pe a faʻaititia le sili atu i le 80-90% pe a faʻaititia le peta-cell masini, o le anapogi i luga o le toto ma le faʻaleagaina o le inisalini e faʻatautaia e tali atu ai i faʻataulautusi uma. Glucagon secretion in these patients are eseese, ma e lua tulaga autu ua aloaia. E ui lava o nisi o gasegase o loʻo i ai le faʻasologa o le inisalini ma le pulelaʻau o glucagon, o isi e mafai ona faʻaalia ai le maualuga o le hypoinsulinemia ma le maualuga o le glucagon plasma concentrations. E le gata i lea, o le tali mai o le kalucagon e faʻaosofia ai le arginine poʻo le alanine e naʻo le 50% o tagata gasegase e faʻavaivaia le kulūkose. Faatasi ai ma le alualu i luma o le faamai pipisi, o le gafatia o keliki alpha e tali atu i le hypoglycemia e mafua ai le inisalini e vaivai. Ae ui i lea, o le gutu o le glucose e mafai ona o mai faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o glucagon plasma, ao le tali atu i le glucagon i le secretin ma le cholecystokinin e masani pe faateleina.

E i ai le feeseeseaiga e uiga i le natura fuamula ma le punavai o le faasalalauina o le kulupu i totonu o tagata gasegase e maua mai i le gasegase o le pancreatite. E le itiiti ifo ma le fa ituaiga o kullucagon (immunoreactive glucagon) (mamafa molimasi o sili atu ma le 50,000, 9,000, 3,500 ma le 2,000) na faʻamoemoe i le plasma o tagata ola maloloina. Glucagon ma le mamafa o le mamafa o le 3500 e mafua mai i le pancreatic mafuaʻaga ma o loʻo i ai atoatoa le gaioioiga. E naʻo le pau lea o le fomu e tali atu i le faʻaosofia i le arginine ma le taofiofia o le somatostatin. O suʻesuʻega faʻatinoga ma suʻesuʻega faʻasolosolo e lagolagoina ai le manatu o le amataga o le tufatufa o le kullucagon i le pancreatitis tumau, ae o se saofaga taua o le glucagon gasegase i lona concentration plasma e fuaina i le radioimmunoassay e foliga mai foi. O le mea lea, o le maualuga o le maualuga o le glucagon gastrointestinal e faʻapupulaina ai tagata mamai e maua i le maʻisuka.

3. O le taofiofi o le maʻisuka e mafua mai ile pancreatitis pulapula poʻo le gaʻo

O faʻamatalaga e uiga i le faʻaogaina o le maʻisuka lona lua e fesoʻotaʻi ma faʻamaʻi pipisi e tumau pea le tau leai, ae o le aʻafiaga o lenei maʻi atonu e maualuga atu nai lo le masani ona talitonuina. E tusa ai ma suʻesuʻega tuai, o le pancreatogenic diabetes accounts mo le 0.5-1.7% o mataupu uma o le maʻisuka. I se lipoti talu ai nei, o le taatele o le maʻisuka maualuga na faʻatusatusa i le 9.2% o mataupu i totonu o se kulupu o le 1868 Siamani tagata mamisuka na le atoatoa le gasegase o le exocrine ma le faʻaogaina o ata faʻataʻitaʻiga. I le isi vaega ole 1922 malemoa-o gasegase le lelei ma le gasegase o le exocrine ma le endocrine ma le suia o le pancreatic morphological masani, na o le 8% o mataupu na maua i le maʻisuka, ae i le 80% o mataupu e 2 o le maʻisuka na maua ma 12% o tagata mamaʻi - ituaiga 1 maʻisuka. O le mea moni, i lenei faitau aofaʻi, e 76% o tagata gasegase sa maua i le pancreatitis, 8% na maua le hemochromatosis, 9% na maua ai le kanesa o le pancreatic, 4% na maua ai le cystic fibrosis, ma o le pancreatic resection na faia i le 3% o mataupu.

Ole maualuga o le pancreatitis e masani ona maualuga ile faitau aofaʻi ole taumafa ole ava malosi ma i totonu ole atunuu ole tropical countries e mafai ona oʻo atu i le 90% le maualuga o le maʻisuka i le fibrocalcule pancreatitis, e oʻo atu i le 15-20% o tagata uma e maua i le maʻisuka. O le mea lea, o le faʻaaogaina o le maʻisuka e mafua ai le maʻi suka atonu e le o manatu i ai, e masani ona le amanaʻia le maʻi o le pancreatogenic diabetes, ma e masani ona le amanaiaina e tagata gasegase.

I le 24 o faʻamoemoega o le falemaʻi e aofia ai le 1102 tagata gasegase i le pancreatitis, prediabetes ma / poʻo le maʻisuka na matauina i le 37% o mataupu. O le aofaʻiga o faʻamuamua, o le maʻisuka, ma le inisalini i togafitiga i le maea pancreatitis o le 16%, 23%, ma le 15%. O le maʻisuka fou ua maua i le 15% o tagata i totonu o le 12 masina talu mai le uluaʻi faʻalavelave o le pancreatite.

ma na matua faateleina le lamatiaga i le 5 tausaga (tulaga lamatia 2.7). Sa maitauina se masani tutusa e tusa ai ma le togafitiga o le inisalini.

O tagata maʻi e maua i le pancreatitis e masani ona tupu aʻe ai le prediabetes ma / poʻo le maʻisuka pe a uma ona faʻatuʻa mai le falemaʻi, ma o lo latou lamatiaga ile atinaʻe o le maʻisuka e faaluaina i le isi 5 tausaga.

Prediabetes ma / poʻo le maʻisuka na maitauina i le toetoe 40% o tagata gasegase ina ua maeʻa le pancreatitis, ma o le maʻisuka na atiae i le toeitiiti atoa le 25% o tagata gasegase pe a maeʻa le pancreatitis, e 70% le manaʻomia o le inisalini faifai pea. E le gata i lea, o le mamafa o le pancreatitis ogaoga e foliga mai e leai se aoga i le atinaʻeina o prediabetes poʻo le maʻisuka pe a maeʻa le pancreatitis. O maʻi na maua i le pancreatitis ogaoga o le tino e na o sina maualuga lava le maualuga o vailaau muamua (20%) ma le maʻisuka (30%). O se suʻesuʻega tolu-regression na faʻaalia ai foi o le lamatiaga o le tupu aʻe o prediabetes poʻo le maʻisuka i le maea ai o le pancreatitis ogaoga e tutoatasi mai le oiology, faʻapea foi le matutua ma le itupa. O le atinaʻeina o prediabetes ma le maʻisuka e sili ona taatele i le piriota muamua ina ua maeʻa le pancreatitis. O le faʻateleina o vailaʻau muamua ma le maʻisuka i totonu o le 12 masina i le maea ai o le mea muamua o le pancreatite o le 19% ma le 15%. O le mea e faanoanoa ai, e na o le tasi lava le suʻesuʻega na suʻe ai tagata mamaʻi ma tagata gasegase o loʻo i ai le pancreatitis e fuafua ai pe na latou atiaʻe le maʻisuka, ae, e tusa ai ma tusitusiga i luga o le maʻisuka, o le a sili atu ona atiaʻe le maʻisuka.

O le gase o le pancreatitis o se mafuaaga aloaia o le maʻisuka. E ui lava o le gau i siama o le pancreatic e mafua mai i le necrosis (faatasi ma le leai foi o se taotoga) e avea ma mafuaaga autu o le maʻisuka ina ua maeʻa le pancreatitis, i le sili atu i le 70% o tagata gasegase, o le fua o le necrosis e le sili atu i le 30%, ma e 78% o tagata gasegase sa le mautonu. E le gata i lea, e foliga mai e leai se aafiaga o le ogaoga o le faʻamaʻi i le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. O loʻo taʻu mai ai o le maʻisuka i le maea ai o le pancreatitis e mafai ona tupu ona o mea e ese mai le necrosis.

Na maua i tagata mamai i le maʻisamic acid decarboxylase (IA2) i tagata mamaʻi ma le maʻisuka o le maʻisuka ma le ituaiga o maʻisuka ituaiga 1. E mafai ona maua i le pancreatite leʻo se tali i tagata o loʻo i ai i le taimi muamua e ono lamatia ai le maʻisuka. E le gata i lea, e leʻi leva ona fautuaina mai e faapea o nisi mea taua, e pei o le oona ma le hypertriglyceridemia, e tuu ai tagata mamaʻi i se maualuga maualuga o le faatupuina o le pancreatitis, e taʻua o "pancreatitis gasegase," ma o nei mea e ono faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka pe a maeʻa le pancreatitis.Talu ai ona e leai ni faʻamatalaga i luga o faʻamaoniga faʻasolosolo ao le i osofaia muamua le tino pancreatitis, o suesuega i le lumanaʻi o le a taliina fesili e uiga i le i ai o ni fuamoa o le muamua, o suiga o le gaioiga poʻo le gaioiga e mafua ai le atiaʻe o le hyperglycemia ma le maʻisuka i le maeʻa o le pancreatitis.

E taua foi le maitauina o le auai o le maʻisuka muamua na i ai muamua lava ua manatu ia o se tulaga lamatia mo le maʻi pancreatitis, lea e faamamafaina ai le faavae mausali mo suiga o le gasegase e fesootai ma le pancreatitis.

Aʻo suʻesuʻeina le tulaga o le faʻamaʻi i le taimi, ua aliali mai o le faʻateleina o vailaʻau ma le maʻisuka lautele ma le maʻisuka aemaise lava i le tele o taimi, ua faʻapupulaina ma le manino. E tatau ona maitauina o le maua o le maʻisuka ua matua faateleina pe a mavae le 45 tausaga, ma o le aafiaga o le matua i luga o galuega tau cell ma le faateleina o le inisalini tetee e mafua mai i le oona e mafai ona faamatalaina ai lenei tulaga, ae peitai, o suesuega o talatalanoaga na faaalia ai e le taua tele tausaga i totonu o tagata maʻi ina ua maeʻa le pancreatite. O le isi masini e mafai ona i ai o nisi tagata atonu na mafatia i nisi osofaiga o le tino pancreatitis aʻo leʻi suesueina i le mavae ai o le 5 tausaga. Na lipotia lenei tala i nisi o suʻesuʻega, ae le o manatu lenei i le tele o galuega na aofia ai. O lona uiga o le aʻafiaga o osofaʻiga faifai pea o le tino pancreatitis i luga o le lamatiaga o prediabetes ma le maʻisuka e mafai ona faʻateleina lo latou tulaga masani ma le umi o le tulitatao. E tumau pea le le iloa pe o faʻateleina osofaiga a le tino pancreatitis e mafai ona saofagā i le leiloa o sela o le pancreatic, e avea ma se masini talafeagai mo le atinaʻe o le maʻisuka ma tulaga e fesoʻotai iai.

4. Faʻaaliga faʻapitoa o le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis pulapula poʻo le gaʻo

O tagata maʻi ei ai ituaiga lua o le maʻisuka o loʻo i ai uiga masani e fesootaʻi ma le hyperglycemia, ae o se faʻalavelave iloga o le aʻafia o le hypoglycemia. O vaega o le hypoglycemia e fesootaʻi ma le inisalini togafitiga poʻo le sulfonylurea o fualaau e sili atu ona taatele ma masani ai ona sili atu ona ogaoga ma faaumiumi, o lenei mea e masani ona oʻo atu i le falemaʻi ma tuʻu ai tagata maʻi i le tele o aʻafiaga o le oti. O le hypoglycemia e sili ona taatele pe a uma le pancreatectomy, mafua ai le oti i le 20-50% o maʻi. O sea ata mataʻina o se taunuuga o le solia o tulafono faatonutonu ma le toe faʻafoʻi o le kulukose. O le le mafai e le tino ona vave tali atu i le paʻu o le concentrated glucose plasma ona o le le lava o le puleaina o le glucagon, o le faʻaitiitia o le catecholamine ma le faʻaaogaina mulimuli o le kulukose i le ate. O se faʻaopoopoga o le aʻafiaga o vaega o le hypoglycemics e fesoʻotaʻi ma le faʻalavelave faʻapitoa.

Faʻaauauina pea le faʻaaogaina o le ethanol pe a faʻamaʻaina fualaau poʻo togafitiga o pancreatitis e mafai ona afaina ai le paleni o le gasegase o tagata mamaʻi, talu ai ona o le inu o le ava e taofia ai le gluconeogenesis, e aʻafia ai le puleaina o le hormones adrenocorticotropic ma le tuputupu aʻe o le homone, ma faʻaosoina ai le tui o le insulin. O le hypoglycemia e mafai ona sili atu le matautia pe a faʻaitiitia le faʻaogaina o mea taumafa ma faʻafefe faleoloa glycogen.

O le ava malosi pe a uma le pancreatectomy o se vaega taua i le atinaʻeina o le hypoglycemia ma le oti. I nei gasegase, o le faʻalogoina lelei o le puleaina o le inisalini e masani ona fesoasoani i le le atoatoa o le tino.

I le isi itu, o le atinaʻeina o le ketoacidosis ma le maʻisuka i le pancreatogenic maʻi suka e seasea lava i tagata mamaʻi e aunoa ma le puleaina o le C-peptide. Pe a tupu lenei mea, e toetoe lava o taimi uma e fesootaʻi ai ma tulaga faʻalavelave pei o faʻamaʻi poʻo taotoga. I le pito i luga o le manava o le inisalini, o le faʻaitiitia o le gaʻo ma le maualalo o le lipolysis o le laʻitiiti e itiiti sona aʻafiaga i le kososis. O se tetee talitutusa i le ketosis o loʻo mataituina i le maʻisuka o loʻo maua ai le maʻisuka, lea o le le lelei o le taumafa ma le maualalo o gaʻo o gaʻo susu e le saofagā i le faʻaitiitia o le faʻasologa o tino o le ketone. O le matafaioi o le le lava o le glucagon i le puipuiga o tagata maʻi suka mai le ketoacidosis o le feeseeseaiga. E ui i lea, e mafai, e ui i le mea moni e mafai ona talafeagai le glucagon mo le atinaʻeina o le kososis, o lona le atoatoa e mafai ona tuai pe faʻagesegese ai le alualu i luma o le ketoacidosis o le maʻisuka.

O faigata i le tausisia o le pulea o le maʻisuka lelei i tagata mamai e maua i le maʻisuka ona o le maʻi pancreatiti ma le gasegase e mafua ai le aofia ai o lenei vaega o faamaʻi i le ituaiga o "maʻisuka vaivai."

O le le atoatoa o le pancreatic Exocrine ma le malabsorption e mafai ona fesoasoani i le le mautonu o le kulukose. Steatorrhea e mafai ona mafua ai le malabsorption ole kulukose, o lea e saofagā ai i gaioiga o le hypoglycemic postprandial, faʻapea ai foi ma se suiga i le siakiina o le inisalini. O le atinaʻeina o le maʻisuka i tagata mamaʻi ma le maʻi pancreatic e mafai ona faʻatasi ma le tele o le leiloa o le mamafa, lea e faigata ona faʻamaonia e tusa lava pe talafeagai togafitiga insulin. E le gata i lea, o le mamafa o le mamafa e mafai ona suia ai le lagona o le insulin.

4.1 Faʻalavelave faʻafitauli o le pancreatogenic maʻi suka

Talu mai le vaitau o le 1950, e masani lava ona malamalama o le maʻisuka pe a maeʻa le pancreatitis e le o fesoʻotaʻi ma faʻafitauli faʻapitoa. Ina ia faʻamatalaina lenei talitonuga, o le tele o mea na taʻua, e aofia ai le toesea poʻo le faʻaititia o le genetic predisposition, le atoatoa o le panocreatic exocrine, le tele o le cholesterol, maualalo o le kalori, ma isi. Ae ui i lea, ona o le umi o le soifuaga o tagata gasegase, o le tele o mataupu o le maʻi o le maʻisuka ua aoina.

O le taatele o le retinopathy o le maʻisuka i tagata mamai e maua i le maʻisuka pe a maeʻa le pancreatitis po o le pancreatectomy e ese mai le mea na lipotia muamua. Talu ai nei, o se suʻesuʻega sili atu ona saʻo o le retinopathy o le maʻisuka ua faʻaalia ai se aafiaga o le 30-40%, o se foliga e talitutusa ma mea e maua i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1. O le aʻafia o le retinopathy e fetaui ma le umi o le hyperglycemia. E leai se mamanu manino i le va o le retinopathy ma se tala lelei o le aiga o le maʻisuka, o le tele o le siakiina o HLA antigens, o le i ai o vailaau faʻasolosolo i vaitusi tumaʻi, poo le maualuga o plasma o le C-peptide.

Feeseeseaiga e faaauau pea i le aafia o le maʻisuka nephropathy i le maʻisuka maualuga. O nisi tusitala na lipotia mai e faapea "ua le mafai ona latou maua se tasi na iloa se mataupu autopsy-faamautu o le intracappillary glomerulosclerosis ua tuufaatasia ma le hemochromatosis po o le pancreatitis. Ae peitai, o le tele ma isi mataupu o le glomerulosclerosis nodular i tagata mamaʻi e mafua mai i le gasegase poʻo le chronic pancreatitis. O mataupu o le maʻisuka glomerulopathy ua lipotia i tagata gasegase i le pancreatectomy atoa, ae o se taimi puupuu e tatau ona mafaufauina O lenei mea e mafua ai ona faigata ona maua se taimi tuai o le faʻamaʻi fatu o le maʻisuka, ae o suiga vave o galuega e mafai ona maua i le tele o tausaga aʻo lei amataina le albuminuria. I le gasegase o le 86 tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka e mafua mai i le pancreatite, poʻo le faʻataʻitaʻiga o le albumin sili atu ma le 40 mg / 24 h na fuafuaina i le 23% o tagata mamaʻi, ma o le albuminuria e fesootaʻi ma le umi o le maʻisuka ma le toto, ae le o se talafaasolopito o aiga o le maʻisuka, antigens HLA, poʻo le plasma C-peptide levels. O le aʻafiaga o le retinopathy e toetoe lava lua taimi e sili atu i tagata mamaʻi ma MAU, ma fai mai o le "oculorenal" faʻalapotopotoga o loʻo faʻamatalaina i le ituaiga 1 maʻisuka maʻi maʻi e tupu foi i le maʻisuka maʻi pancreatogenic. O le maualuga o le hypermerification o le glomerular, o le isi faʻailoga muamua o le faʻafitauli o le tino, e mafai ona iloa i le maʻisuka e pei o le maʻisuka ituaiga e pei o le maʻisuka ituaiga 1. E ui lava i faʻamaʻi fatu faʻataʻi, o le sili atu i le 0.5 g / aso poʻo le faʻaitiitia o le faʻamaʻi o le tino, e le o se mea faʻapitoa.

Neuropathy o se faʻalavelave masani i le pancreatogenic diabetes. 10-20% o mataupu o le polyneuropathy vavalalata poo le mononeuropathy e iloa, ma o faailoga elemene o le eletise vaivai e maua i le sili atu ma le 80% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka maualuga i le maʻi pancreatic. Na maua ai o le faʻalogoina o le vibration o loʻo faʻalavelave i le auala tutusa ma le maʻisuka ituaiga 1.

E le pei o le retinopathy ma le nephropathy, e leai se sootaga i le va o le neuropathy ma le umi o le maʻisuka. E mafai ona mafua lenei mea ona o le aʻafiaga o mea e aʻafia ai e ese mai i le hyperglycemia (ulaula, ava malosi ma le malabsorption).

E i ai foi suiga i le autafa popolega o le tino. O le faaletonu o mafaufauga cardiovascular ua maua i le 8% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ina ua maeʻa le pancreatitis, ae o le laina lalata na matauina i se isi 13% o nei maʻi. Ae ui i lea, o le lapataiga e tatau ona matauina i le faasaʻoina o le hyperglycemia ma le maʻi o le maʻisuka ma le manava o le toto, ona o le taumafa malosi e taatele i nei tagata taitoatasi. O le mea lea, o le tino moni o le pathogenetic o le neuropathy i tagata mamai e maua i le maʻisuka faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi, atonu e aofia ai le tele o mea.

Malosiaga o Macroangiopathies, aemaise lava le faʻaleagaina o le myocardial, e seasea lava i le maʻi suka pancreatogenic. I se lipoti e tasi, o fomaʻi faʻafitauli na maua i le 25% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ina ua maeʻa le pancreatitis, ma nisi o mea e manaʻomia ile tosoina o le maʻisuka poʻo le aloese o taotoga vascular. O le umi o le taimi o le maʻisuka ma le faʻalaʻi o le faʻamaʻi pipisi e faigata ai ona suʻesuʻe le faʻaogaina o faʻalavelave macrovascular i nei maʻi. E tusa ai ma se tasi o suʻesuʻega umi mo le umi, o le taimi o le maliu cardiovascular i tagata gasegase i le pancreatitis e 16%, e maualalo ifo nai lo le maʻisuka masani.

5. Faʻamatalaga o le maʻisuka ma le pancreatitis

E le faigofie i taimi uma ona faʻamaonia saʻo ma vaʻavaʻai se tagata gasegase e maua i le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis pulapula poʻo le gaʻo. O le soifuaga umi o ituaiga 1 ma le 2 o le maʻisuka, e maua mai i le le atoatoa o le exocrine o le vaega o le pancreas, ma o tagata gasegase o loʻo i ai le maualuga o le lamatiaga o le atiaeina o le pancreatitis ma / poʻo chronique i soo se mataupu.

O tagata maʻi e iai se talaʻaga o pancreatitis e mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga, e tusa lava pe o le a le tulaga o le exocrine pancreatic function. Ina ia mafai ona faʻapipiʻi lelei tagata mamaʻi ile maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis poʻo le gaʻo, e masani lava ona faʻamautuina tuʻutuʻuga o faʻamaonia e leʻi maua. N. Ewald et al o loʻo fautuaina e faʻaaoga tulaga nei:

Autu autu (e tatau ona i ai):

- Le atoatoa o le pancreatic o le Exocrine (monoclonal fecal elastase-1 suʻega poʻo suʻega faʻatonuina faʻatonu)

- Faʻailoga o le pancreas i le taimi o le faʻataʻitaʻiga (faʻamatalaga mulimuli, MRI, CT)

- Le lava le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotai ma faailoga o autoimmune

- E leai se manava faanatura o le polypeptide

- Faʻatonuina o le faʻaaogaina o faʻamalosi (e pei o le GLP-1)

- Leai se faʻamalosia o le inisalini (e pei o le HOMA-IR insistence resistance)

- Faʻatonuina o le beta cell function (eg HOMA-B, C-peptide / glucose ratio)

- Fua maualalo ole vitamini gaʻo (A, D, E ma K)

I soʻo se tulaga, o faʻaaliga fou o le maʻisuka e tatau ona faʻaaoga lelei le faʻavae ua faʻamatalaina e le Faalapotopotoga a Europa mo le Suesueina o le Maʻisuka (EASD) ma le American Diabetes Association (ADA) ma siaki ai le maʻi suka pancreatogenic. A o le maʻi, pe a faʻaalia e le tagata maʻi se ata o le falemaʻi ma faitioga o faʻamaoniga mai le gastrointestinal tract, e tatau i le fomaʻi ona nofouta i le i ai o le maʻi suka pancreatogenic ma amataina nisi faʻamautinoaga.

Soo se tagata gasegase i le pancreatitis e masani ai, e tatau ona mataitu mo le atinaʻe o le maʻi suka o le pancreatogenic. O se uluai iloiloga o tagata gasegase e maua i le pancreatitis e masani ona aofia ai se iloiloga o le anapogi glycemia ma le HbA1c. O nei suʻesuʻega e tatau ona toe faaluaina tausaga taʻitasi. O suʻesuʻega faʻapitoa faʻatasi ma nisi oi latou e manaʻomia ai nisi faʻamatalaga. Afai o le suʻega e taʻu mai ai le faʻavaivaia o le kulūkose, o le a tuʻuina atu se suʻega o le faʻapalepale ole glucose. O se suʻesuʻega faʻatasi o le inisalini ma / poʻo le C-peptide levels e mafai ona aoga i le vaʻaia le va o le maʻisuka ituaiga 2 ma le maʻisuka ona o le pancreatitis leʻo poʻo le maʻi.

Iloiloina o le tali o le polypeptide pancreatic i le hypoglycemia inisalini-induced, faʻamalosolo eletise poʻo se faʻafefiloi o meaʻai e mafai ona avea ma faʻaopoopoga o suʻesuʻega faʻapitoa. O le leai o se tali o le polypeptide pancreatic e mafai ai e se tasi ona iloa le maʻisuka o le maʻisuka mai le ituaiga 1, ma mafai foi ona iloa le maʻisuka e mafua mai i le pancreatitis pulapula po o le gaʻo mai le ituaiga 2 ma le maualuga o le polypeptide pancreatic. O le fuafuaina faifaipea o le faʻamalosia o le manava ma le tali o le polypeptide pancreatic i le faiga o aso uma, peitaʻi, e le mafai.

6. Vaʻaia togafitiga o le pancreatogenic diabetes mitusitus

O sini autū o togafitiga o le maʻisuka, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e aofia ai: le faʻaaogaina o faʻamaʻi ma le faʻamoemoega o le faʻamaʻi, puipuia o le maʻisuka, puipuia ma faʻatuai le alualu i luma o le tele o faʻafitauli o le maʻisuka (diaphic nephropathy and retinopathy, neuropathy, ma isi). O le fofo o galuega, e tusa ai ma manatu faaonaponei, e mafai ona maua pe a ausia ma faatumauina le maualuga o le glycemia i le latalata atu i tagata soifua maloloina, aveese le autu ma le faamoemoega o le faamai.

O le taumafataga mo le maʻi suka o le pancreatogenic e tutusa lelei ma le maʻisuka ituaiga 1, sei vagana ai le manaʻoga e faasaʻo le malabsorption, le lava o vitamini ma elemene, o le tofiaina o meaʻai paleni e maua ai le puipuia o le hypoglycemia.

O le gase o le pancreatitis e faʻatasi ma le hyperglycemia tele i le 50% o tagata mamaʻi, ma o nisi taimi e mafai ai ona atiaʻe le kososis poo le maʻisuka. I le tulaga o le maualuga o le hyperglycemia, kososis poo le coma, o le mataituina ma le faaeteete o le maualuga o kullukose plasma, electrolytes, ketones ma isi metabolic parameter e manaomia, faatasi ai ma le puleaina o le vai ma inisalini e tusa ai ma mataupu faavae o togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka.

O le Hyperglycemia ua manatu o le faʻalavelave sili lea i le tausiga lelei o meaʻai, e oo lava i tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka. O le mea lea, o le inisalini lava e maua i le taimi o meaʻai paleni e talafeagai, e faʻaaogaina ai le faʻatuatua poʻo le gaioiga o faʻafitauli o le inisalini umi.E fautuaina e faʻatautaia e tagata gasegase o le tino pancreatitis ogaoga a le au multidisciplinary o fomaʻi i le potu maʻi tigaina.

Mo tagata mamaʻi e maua ai le pancreatitis fulumant, e tatau ona fautuaina le togafitiga o le togafitiga, ae le o le pancreatic resection, talu ai ona o le mea mulimuli e maua ai le maualuga o le maʻisuka. I tulaga uma lava, o le faapalepale kullukose e tatau ona iloiloina i le 3-6 masina i le maeʻa ai o se faʻalavelave o le pancreatite.

I tagata gasegase e maua i le pancreatitis poʻo le pancreatectomy, e mafai ona faʻataʻitaʻiina i luga o tagata na o loʻo tausia pea se tali C-peptide faamalieina i le kulupu poʻo le meaʻai. Pupuu, nai lo le umi-gafa sulfonylureas e sili ona lelei e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tino o le hypoglycemia. Ae ui i lea, e tatau ona faʻaeteete i le faʻaaogaina o vailaʻau i vailaau ma suiga i faʻataʻitaʻiga o le ate. Talu ai nei lava, ua fautuaina le mafai ona faʻaaogaina GLP-1 ma le dipeptidyl peptidase 4, ona o le latou faʻaitiitia o le kulukose o le plasma e foliga mai e le tele ai le aʻafiaga o le hypoglycemia. Ae ui i lea, o loʻo i ai nisi atugaluga ona e le o manino pe i ai se faʻalavelave faateleina o le faatupuina o le pancreatitis, atonu e fesootai ma le faʻaaogaina o le togafitiga.

E manaʻomia le togafitiga insulin i le maeʻa o le pancreatectomy, e ui lava o le manaʻomia mo le inisalini e maualalo ifo nai lo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 1, aemaise ile po. I le eseesega, o le inisiua o le inisalini e manaʻomia e sili atu. E moni lava lenei mea i tagata gasegase i le pancreatectomy atoa, ae o tagata maʻi o le insulin e maua i le pancreatitis poʻo le vaega pancreatectomy e masani lava ona i ai manaoga o le inisalini pei o ituaiga o le maʻisuka ituaiga 1. E tatau ona faʻaaogaina se tui umi o le inisalini e pulea ai le hyperglycemia i le po ma luga o se manava gaogao. O faʻamalosologa uumi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le hypoglycemia i le aoauli pe a faʻatusatusa atu i le insulin NPH, o lea e tatau ai ona sili le mea muamua. O le mea lea, o se basal-bolus masani e masani ona fai ma le umi o le gaioiga o le inisalini e ono talafeagai. I tagata sili ona faaosofia ma aʻoaʻoina, o togafitiga o le inisalini e ala i le faʻaogaina o le afaina o le iniseti e faʻaaogaina lelei ina ia ausia ai ma le faʻaeteete togafitiga, ae aloese mai le hypoglycemia ma le kososis.

Po o le a lava le togafitiga ua filifilia, o le hypoglycemia e tumau pea le lamatiaga autu. O le faateleina o le televave ma le mamafa o mea e faia i le hypoglycemic e ono tupu mai i le tuufaatasiga o le tele o mea, e aofia ai le tele o inisalini, lagona o le inisalini, le faʻasaʻoina o le iniseti, le lava o taumafa poʻo le faʻaaogaina o meaʻai, ava malosi ma faʻamaʻi ate. O le lamatiaga o le hypoglycemia matautia e maualuga lava i tagata mamaʻi ma le pancreatectomy atoa, ma o lenei mea na mafua ai le sailiga mo togafitiga saogalemu ma fualaau faasaina. O le mea lea, o le faasaoina o le duodenum ma le pylorus e foliga mai e mautinoa ai le pulea lelei o le soifua maloloina ma le faaitiitia o vaega o le hypoglycemia. O gaioiga o le tino, afai e tupu, e tatau ona togafitia ma le malosi, ma o latou mafuaaga ma auala e tatau ona iloilo ma le totoa ma faamalamalama atu i tagata gasegase. O tagata maʻi e tatau ona aʻoaʻoina e puipuia le tupu mai o le maʻi maualuga o le hypoglycemia, e tatau ona tuʻuina atu le gauai i le teenaina o le ava malosi, faʻatupulaia le gaioiga faʻaletino, taumafa vaega ma le usitai i togafitiga faafouina o le enzyme. Talu ai nei lava, ua faatuina ai le autotransplantina o le motu e taofia ai le faalagolago o le insulin. O le autotransplantation o Islet e faʻamautinoa ai le faagaioia o le beta-cell ma le pulea lelei o le glycemic mo le 13 tausaga i le maeʻa ai o le pancreatectomy mo togafitiga o pancreatitis.

Ona o le matuia o le "palasi" o le maʻisuka i tagata mamaʻi o faʻamaʻi pipisi, aʻoga faʻapitoa ma le siakiina o le toto o kulukose o le toto e taua tele. O le pulea lelei o le kulukose o le fale ma le toe faia pea o tui laʻititi o le inisalini, faʻatasi ai ma polokalame faʻaleaogaina o aʻoaʻoga, e mafai ona oʻo atu ai i le lelei, mausali le pulea o le tino i nei maʻi. Ae ui i lea, e tatau ona o mai faatasi ma ni laasaga patino, e aofia ai le faasaʻoina o le tulaga o le soifua maloloina ma le aveeseina o le ava mai le maʻi. O le inuina tele o le ava e mafua ai le faaleagaina o le ate, lea e na o ia lava e mafai ona afaina ai le pulea o le tino.

O le gasegase o le tino ma le steatorrhea e faateleina ai le lamatiaga o le hypoglycemia ma le faaleagaina ai le inisalini e ala i le le mautonu o le tino. I maʻi e maua i le maʻisuka o le maʻisuka, e tatau ona tuʻuina atu le vailaʻau o le enzyme ma vailaʻau faʻasaina e faʻaitiitia ai le gaʻo i le ogaumu i lalo ole 20 g / aso. O togafitiga faʻatasi ma le faʻataʻitaʻiga o le receptor H2 e fautuaina ona o le faʻaitiitia o le eletise eletise gaosia e faʻaititia ai le faʻaleagaina o le enzymes pancreatic. O meaai maualuga-kalori (sili atu i le 2500 kcal / aso) e mauoa i vailaʻau gaʻo ma e maualalo le gaʻo e fautuaina. I tagata gasegase e maua i le pancreatitis, o le gaʻo gaʻo e mafai ona faateleina ai le taimi ma le malosi o le tiga o le manava. O le mea lea, e le sili atu le sili atu i le 20-25% o le faʻaogaina o calorie. Auaunaga e tatau ona laʻititi ma e masani ona 'ai, ma le 3 meaai faʻatau ma le 2 poʻo le 3 meaʻai faʻapitoa. Afai e tatau ai, e tatau ona faaopoopoina le meaai i le eletise, calcium, vitamini D ma le potassium. Faʻateleina le faʻaogaina o le iniseti ma le tuʻuina atu o faʻamaʻi pe a maeʻa le gastrectoma e mafai foi ona saofaʻi i le malabsorption ma le le pulea o le metabolic control. Ma le mea mulimuli, i nisi o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka maualuga mo le mauaina o faʻamaʻi pipisi, atonu e faigata ona ausia le lelei o le puleaina o le tino ona o le maualuga o le tulaga o le hypoglycemia. O le faatumauina o le maualuga o le kulukose o le plasma i luga atu o le masani e ono talafeagai e aloese mai ai i taimi uma o gaioiga o le hypoglycemic ma faʻaleleia le lelei o le olaga. E tatau ona manatua o le tele o nei gasegase ua faʻaitiitia le ola ma le maualalo le lamatiaga o le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka. E ui lava e seasea tupu mai le ketoacidosis, e mafai ona faʻafuaseʻi ona tupu i lalo o le faʻalavelave (faʻamaʻi, taotoga, ma isi mea), ma e manaʻomia le fetuunaiga talafeagai o tui inisalini.

Ituaiga o Pancreatitis

O le faʻamaʻi e tupu mai i foliga lapopoa ma le tumau.

I le foliga laititi, ona o le mumū, o le sua pancreatic e le mafai ona pasi atu i le lumen o le duodenum, ae eliina ai le fusi o le pancreas lava ia. O lenei faagasologa e mafua ai le suia o le necrotic i sulu o le mamanu maʻi, ma aemaise lava tulaga ogaoga, o le oti atoa o le gland atoa.

Faʻailoga pancreatitis, faʻalagolago i le mafuaʻaga, ua faʻavasegaina e pei ona taʻua i lalo:

  1. Peraimeri - na amata mai i le pancreas mo nisi mafuaaga.
  2. Maualuga - o se taunuuga o faʻamaʻi o isi totoga: cholecystitis, ulia, enterocolitis.
  3. Post-traumatic - o se taunuuga o le faʻaaogaina o masini poʻo le taotoga. O le masini o le maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1, faatasi ai ma le pancreatitis, e aliali mai talu ai le mea moni e le mafai ona pasia e le mumusu o le enzymes fuamalie i le lumino o le duodenum 12 ma amataina le galalaina o le tagata lava ia, faaleagaina le tino o le tino i le gaʻo, fesoʻotaʻi pe maeʻa atoa le oti. Ua iloa e le tino se le atoatoa o le insulin, ma ua maualuga le kulukose o le toto, lea e afaina ai tino uma o le tino.

O le maʻisuka ituaiga 2 e tupu ma le lava gaosiga o le inisalini. Ae talu ai ona o le soliga o faiga faʻavae, e le o faʻataunuʻuina ai lona aoga autu, o le fatuina o le le atoatoa o le aiga.

O suiga faʻapitoa e faʻaputu i le taimi ma vaevaeina i ni vaega se fa:

  1. I le laasaga muamua, o faʻavavega faʻapuupuuina o taimi o loʻo fesoʻotaʻi ma uumi umi. I totonu o le gland, ua afaina ai le mumū tumau, e masani lava ona tafe faasolosolo ma taimi e le maua ai ni tiga o le tiga. O lenei vaitaimi e mafai ona oʻo i le 10-15 tausaga.
  2. O le vaega lona lua o loʻo faʻaalia i se faʻalavelave faʻalauiloaina o le faʻaogaina o le tino. O le inflammation e faaosofia ai le faʻasaʻoina o le inisalini i totonu o le toto, lea e mafai foi ona oʻo atu i le hypoglycemia lē tumau. O le tulaga lautele e faigata i le tulaga le lelei o le nofoa, gasegase, faʻaitiitia le manava, faia o kesi i vaega uma o le gastrointestinal tract.
  3. O le gaioiga o le pancreas ua faʻaitiitia le faʻaititia. Ma, afai i luga o se manava le gaogao, e leʻo faʻaalia mai le faʻaaogaina o mea sese, ona maeʻa ai lea, o le kulukose i le plasma toto e faʻamoemoeina e sili atu nai lo le taimi masani.
  4. Ma i le taimi mulimuli, o le fausiaina o le maʻisuka lona lua ua tupu, e aafia ai le lona tolu o tagata gasegase e maua i le pancreatitis.

Faʻavae o le maʻi o le maʻisuka i le pancreatitis

O le a talafeagai le faʻamaonia e lua faʻamaʻi e sili atu le faigata ona togafitia nai lo le tasi. Ae o le faʻatinoga o loʻo faaalia ai le toilalo o sea faaiuga. O le tulaga lona lua o loʻo i ai le tele o itu, faafetai i le mea e mafai ona faʻamalolo lelei:

  1. Toetoe e aunoa ma le ketoacitosis,
  2. O togafitiga o inisalini e masani ona oʻo atu ai i le hypoglycemia,
  3. Lelei mo meaʻai suamalie,
  4. I le taimi muamua, o fualaau oona mo le maʻisuka e matua lelei lava le faamaloloina. Puipuiga ma togafitiga o le maʻisuka maʻi mamisitus

E le o faʻasolosolo pancreatitis e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. Faatasi ai ma togafitiga saʻo ma taumafa paleni, e le gata ina mafai ona faʻaleleia le pancreas, ae puipuia foi le amataina o le maʻisuka.

O le fomaʻi endocrinologist e filifili togafitiga taʻitasi i tulaga taʻitasi. Faʻalagolago i faʻamaoniga o le gaosia o enzymes digestive e le gland, o se tagata tomai faapitoa e faatonuina le fesuiaiga o togafitiga e faʻavae i luga o enzymes fualaau o se gaioiga faapena. E faʻapea foi i inisua insulin pe'ā tatau ai.

Meaʻai mo pancreatitis ma le maʻisuka

E tatau ona e iloa o togafitiga saʻo ma le tausisia lelei o meaʻai e mafai ona taitai atu ai i le faamalolo atoatoa mai nei maʻi ogaoga. Ia 'ai soo ma i ni vaega laiti - 250-300 grams i le taumafataga. Tuuina atu le fiafia i oloa o loʻo aofia ai faʻamalosi: soya, moa fua, manu, iʻa, nati.

Aveese mai mea taumafa o mea taumafa oona lea e faʻaosofia ai le faʻamalosi vave o le vai gastric: o mea manogi, vevela, ulaula, falai, e aofia ai le ava malosi, vevela poʻo le malulu. I se upu, o ipu uma lava. lea e mafai ona mafua ai le faʻaititia atili o popolega i le pule faitalia.

Meaʻai e tatau ona vela ma 'ai i le mafanafana, nai lo le vevela poʻo le malulu.

Afai e faigata ona filifili saʻo le meaai saʻo, e mafai ona e faʻaaogaina ni fautuaga faʻapitoa fuafuaina mo taumafa na aoina i lalo o igoa: laulau Numera 5 mo tagata mamaʻi ma pancreatitis ma le laulau Numera 9 mo le maʻisuka. Ae ao lei filifilia lenei mea po o lena meaai, e tatau ona feutagai ma lau fomaʻi.

E na o le amanaʻiaina uma o foliga o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ma le tulaga lautele o le maʻi, e tuʻuina atu e le fomaʻi fautuaga sili ona saʻo i meaʻai.

Filifiliga o oloa

I vaitau eseese ole faʻamaʻi, o le taumafataga e mafai ona fesuisuiai. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau suamalie ma fuamalie poo ipu e faʻavae i luga o araisa, oatame ma semolina e talia lelei i taimi o faʻamalologa umi, e matua vavaeeseina lava pe a faʻamaʻi le faʻamaʻi.

O oloa talafeagai e tatau ona filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taʻitasi, ia mafaufau i ai:

  1. Manatu patino
  2. Glucose gauai
  3. Le faʻapalepale i soʻo se mea
  4. Faʻasaʻoina o le faʻaititia o meaʻai.

I totonu o le vaitau pupuʻu, e matua faasaina le taumafaina o ipu ma le maualuga o le suka, mea manogi ma ulaula, paluga, meaʻai falai, falalaʻau: araisa, oatmeal, semolina, fualaau mata ma fualaau faisua, falaoa paʻepaʻe.

E pei o fuālaʻau fuālaʻau, e lelei tele le faʻaaogaina, i se aofaʻi talafeagai, faʻafefiloi ma le olive o le muamua malulu malulu, o loʻo i ai mea e faʻamalolo ai. O le a faʻaleagaina foi le susu ma le maualalo o mea oona. O le kulimi e faʻamalosia ai le tino ma vitamini, minerale ma fesoasoani e faʻamalolo ai le faʻaleagaina o le tino i totonu o le vaega o meaʻai.

Ae paga lea, ua faatulagaina lelei tagata, ina ia malamalama i le taua atoa o le soifua maloloina, latou te "eli lo latou tuugamau ma se sipuni." Ae o le poto masani lava e tasi ua leva ona maua se tali faigofie i faafitauli ma le pancreas - fiaai, malulu ma le filemu.

I le mulimulitai i lenei tulafono faigofie ma mulimuli i togafitiga filifilia faapitoa, o le tele o tagata gasegase e mafai ona manumalo i le tele o maʻi ma toe foi atu i se tulaga maloloina, atoatoa.

Tuua Lau Faamatalaga