Le maʻisuka e le mafaatusalia: o le a?

O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka o se tulaga lea e le mafai ai ona faʻasalalau le kulūkose i totonu o le tino, poʻo lona faasaʻoina ma vailaʻau e le lava.

O le iʻuga, i le leai o se faʻamalositino manaʻomia, faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻamaʻi, o faʻafitauli i le gaioiga o gaioiga ma faʻalapotopotoga uma o loʻo faʻaalia. Ma o lenei tulaga e manaomia vave togafitiga faafomaʻi ina ia mafai ai ona toe iloiloina ia togafitiga ua uma ona faatonuina.

I togafitiga faafomaʻi, e lua ituaiga o maʻi mama e iloga. O le ituaiga muamua i le tele o mataupu e tupu i tagata gasegase, ma le ituaiga lona lua o togafitiga i tagata e silia i le 30 tausaga.

Faatasi ai ma se umi faaumiumi o togafitiga masani poʻo le le tausisia o vailaʻau, o faʻafitauli e ono tupu. Latou te faʻaalia le atinaʻeina o le tulaga o le faʻatauvaʻaina o le faʻamaʻi, pe a le o le toto toto i le tulaga manaomia.

E tatau ona e mafaufau pe a oʻo ina faʻalauteleina le maʻisuka ituaiga 2, o a faailoga e faʻaalia ai lona atinaʻe? O le a le ketoacidosis o talanoa e uiga i ai, ma o a ni faʻafitauli e faʻapupulaina ai le maʻisuka?

Tomai i le tulaga o le taufaasese

O le maʻisuka i le vaega o le taufaasese o loʻo suʻesuʻeina e ala i suʻega suʻega. O le tulaga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻaalia i le tele o faailoga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata maʻi ei ai le suka o le suka i le sili atu i le 14 iunite i luga o se manava gaogao, poʻo le kulukose e faʻamalolo atu i le 50 kalama i le aso. E faʻapea foi, pe a iai le ketoacidosis.

O le maʻisuka faʻateleina, e tusa lava po o le a lona ituaiga, e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻalavelave ogaoga - o le maʻi suka.

O se vaega tāua i le atinaʻeina o se maʻi mama e faia e se gasegase o le gasegase, tausaga o le maʻi, maʻi le lelei, mamafa tele, faʻamaʻi pipisi, ma faʻalavelave faʻalavelave.

O le maʻisuka faʻamaʻi e mafai ona mafua mai mafuaʻaga nei:

  • Le mafai ona mulimuli i mea taumafa fautuaina.
  • Le fua saʻo o le homone.
  • Faʻaleagaina o togafitiga faʻatulagaina.

Soʻo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau i aso uma ona pulea lona suka toto e le gata ina ua uma ona 'ai, ae faʻapea foʻi i luga o se manava gaogao. O lenei mea o le a fesoasoani i se masini faapitoa e taʻua o le glucometer.

O le faʻasalaga o le maʻisuka ma faʻafitauli

E pei ona taʻua i luga, o le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona avea ma se taunuuga o le le lelei o le gaioiga o le tele o gaioiga ma tino. O faʻalavelave e mafai ona vaevaeina i ni mea se lua: o le tino o le tino (ketoacidosis, hyperglycemia, ma isi) ma foliga masani (maʻi o le maʻisuka, o le fatu, gangrene i le maʻisuka).

Faʻatasi ai ma le faʻasalaga o le maʻisuka, e mafai ona atiaʻe ai se maʻi maʻisuka. Afai e te le tuʻuina atu le fesoasoani taimi i le tagata maʻi, aua le faʻatalanoa se fomaʻi, ona na o le pau lea o le taunuuga o lenei tulaga o le a oti.

O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli nei:

  1. Faʻafitauli i ponaivi ma sooga. Ona o le mea moni e faapea i le tino o le maʻisuka, e faʻalavelaveina le gasegase o le maʻisuka, toto totoga, o ponaivi e avea ma mea mataga, ma o le sooga ua matua faaleagaina.
  2. Maʻi o le paʻu ma mucous membranes. Talu ai o le taamilosaga atoa o le toto ua faʻalavelaveina i le tino o le tagata maʻi, o lenei faagasologa o le a oʻo atu ai i suiga o le tino. O faʻaaliga autu o le fausiaina o maʻi pipisi, o foliga vaaia o dermatoses, e mafai ona tupu i luga o vae vaevaega o le maivi.
  3. Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai. Stomatitis, gingivitis ma isi pathologies e tupu i le gutu. Ua le mautonu le le lelei o galuega mai le gastrointestinal tract. Afai ei ai foi le ketoacidosis, e mafai ona tupu mai diathesis, atonu e faigata ona o le manava ma le toto.
  4. Faʻafitauli leaga.
  5. Faʻaitiitia galuega faʻatino o le faʻaogaina o le tino. I lenei tulaga, o le faailoga muamua o se suiga i le natura o le maʻisuka. O le tagata gasegase e tele lona ita, itagofie, faʻalavelave faʻafitauli o le maʻi, faʻaalia mafaufauga mafaufau.

E tatau ona fai mai o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo i ai i le tulaga o le taufaasesega o nisi taimi e iloa ai ona o le leai o se tali atu i le iniseti.

O lea tagata maʻi e amata ona faʻaalia se faʻataʻitaʻiga o le falemaʻi - o le fia inu pea, o le paʻu tele o le mamafa o le tino.

Polokalame Faʻafoʻi o le Matemaʻi

O togafitiga mo tagata maʻisuka i lenei tulaga e tatau ona atoatoa. E aʻafia ai le puleaina lelei o vailaʻau, e tatau ona mulimuli i se meaʻai maualalo mo le maʻisuka, faʻatapulaʻa le gaioiga faaletino, ma ia mataʻituina pea le maualuga o le suka toto.

Afai e iai ni faʻafitauli faʻafitauli e tutupu (ketoacidosis, gaʻo hyperglycemic, etc.), ona manaʻomia lea e togafitia le tagata maʻi i se falemaʻi. A oʻo ina faʻaleleia le hypoglycemia, o le tagata maʻi e tuʻuina atu i ai se sua suamalie po o se suālaʻau. E taua tele le pulea o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e sau mai meaai.

I se tulaga ogaoga, ua valaauina ai se falemaʻi. A maeʻa ona taunuu mai, atonu e manaʻomia e le tagata maʻi le faʻaofiina o le fofo a Glucagon. Afai e atiaʻe se coma, ona faʻaaogaina lea o fualaau oona, e faʻaaogaina le togafitiga.

I se tulaga na atiae ai e le tagata maʻi le retinopathy, o fualaau e fesoasoani e faaleleia ai le toto o loʻo fautuaina. I se tulaga e sili atu ona ogaoga, o togafitiga laser poʻo isi auala faʻapitoa o togafitiga ua faʻamatalaina.

I le faaiuga, e tatau ona faapea o le taui mo faʻamaʻi suka e talafeagai mo le masani ai o gaioiga uma o le tino ma tino o le tino o le tagata. Talu ai o le tulaga o le taupulepulega o se taufaamataʻu tuusaʻo i le olaga o le tagata maʻi.

O le a sou manatu i lenei mea? O a ni auala puipuia e te faia e faʻaitiitia ai faʻafitauli ma aʻafiaga le lelei o le maʻisuka?

Mafuaaga mo le atiina ae o togafitiga

O le toʻatele o tagata ua faʻalogo e uiga i le maʻisuka faʻamaʻiina - o le a le iunite e mafai ona fausiaina lenei mea. Afai e te talitonu o tusi i luga o le anatomy, o le tulaga lea e le mafai ai ona fetuunai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I se faaupuga faigofie, o le maʻisuka i le laasaga o le tauvaga o se maʻi lea e le galue ai insulin poo fualaau e faʻavasegaina ai le maualuga o le suka. Aisea e atiina ae ai togafitiga? I le avea ai o se tulafono, o le faʻateleina o le maʻisuka e amataina ona o se meaʻai. Afai e faʻaumatia e se tagata le tele o vailaʻau gaʻo, o le inisalini ma isi vailaʻau e le toe mafai ona faʻamautuina le kulūkose.

E maua foʻi le maʻisuka faʻatoʻa mafai ona tupu ona o:

  1. Auala le saʻo togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o se tagata na faʻamaonia le maualalo o fua o ni fualaau faʻamalosi, ona le mafai lea ona aloese mai le atinaʻeina o taupulepulega. E le gata i lea, o togafitiga e mafai ona alualu i luma ona o le faalavelaveina o togafitiga fualaau faasaina.
  2. Le faʻaaogaina o meaʻai. Faʻaopoopoga e mafai ona galue naʻo mo faʻamoemoega o ausilali. O vailaʻau i totonu o latou fatuga e naʻo le faʻaaloalo e afaina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Ina ia faʻamautu le suka, na o vailaʻau e tatau ona faʻaaogaina.
  3. Le faʻaaogaina o vailaʻau masani nai lo fualaau faasaina.
  4. Le i ai o faʻamaʻi pipisi. O le maʻisuka faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona avea ma taunuuga o nisi faʻamaʻi e oʻo mai faatasi ma se faʻaitiitia o le puipuiga ma le faʻamaʻavaina o le tino.

E taua le matauina o le faʻateleina o le maʻisuka e mafai ona tupu e oʻo lava i se taunuuga o le mafaufau o le mafaufau poʻo le faʻavaivai faifai pea.

Faailoga o le maʻisuka faʻamaʻi

E faʻapefea ona faʻatulagaina le ituaiga 2 faʻamalosi poʻo le ituaiga 1 maʻisuka? O le iloa o le faʻamaʻi e faigofie lava. I le toetoe 90% o mataupu, o le gasegase o fiainu.

E sau faatasi ma le gutu malulu. O le tagata gasegase e mafai ona inu i le 2-3 lita o le vai, ae o le fia inu e le faʻaitiitia. I le aluga o taimi, o lenei faailoga o le falemaʻi e mafai ona faʻatuputeleina, poʻo le isi itu - ia faʻaitiitia.

E le gata i lea, faatasi ai ma le maʻisuka i le tulaga o le taupulepulega, o faailoga nei e aliali mai:

  • Faʻataʻitaʻi le urination. E manaʻomia foʻi se mea e manaʻomia ai le malosi. E i ai tulaga e tasi i totonu o le itula e sili atu i le 2-3 tagata o loʻo maʻi e faʻasolo. E masani lava, o lenei uiga e tupu ona o le faateleina o le faʻaaogaina o le vai.
  • Tingling or numbness of fingerprints. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, faatasi ai ma le taufaasese o le maʻisuka, e aafia ai vaʻa laiti.
  • Paʻu o le tino paʻu. Faʻateleina le kulukose toto, e faʻaleleia.

Faʻateleina le maualuga o le suka o le toto, o le mamafa o nei faʻamatalaga faʻapitoa e maualuga tele. Ae o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo i ai i le tulaga o le taupulepulega, o faʻamaoniga pito i luga e le faʻailoaina.

E le gata i lea, o loʻo i ai i le taimi o le faʻaleagaina soʻo se faʻamaoniga o le maʻisuka ua maeʻa atoa.

O le mafuaʻaga lena e masani ai ona tuai tele ona iloa le togafitiga.

Auala mo le faʻamaoniga o togafitiga

E faʻapefea ona iloa le faʻateleina o le maʻisuka? Faailoa lenei togafitiga e faʻaaoga ai nisi o taualumaga. E tolu taʻiala autu mo le faʻatauvaʻa - o le maualuga o le suka i le urine, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao ma le maeʻa ai, hemoglobin glyc.

E tatau foi ona e gauai faapitoa i le maualuga o le triglycerides, toto toto, totola cholesterol toto, numera o le tino (faapuupuuina e pei o le BMI).

O le faʻavaʻaiga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia mai i ni faailoilo:

  1. O le maualuga o le maualuga o le toto toto o le sili atu i le 7.8 mmol / L.
  2. Faailoga o le kulukose o le toto pe'ā uma ona 'ai e sili atu ma le 10 mmol l.
  3. O le maualuga o le suka o le Urine e maualuga atu i le 0.5%.
  4. O le hemoglobin glycosylated e sili atu i le 7.5%. E le gata i lea, o le masani o lenei faailoga e 6%.
  5. O le aofaʻi o cholesterol ua maualuga foi. I le avea ai o se tulafono, e sili atu i le 6.5-6.6 mmol l.
  6. O le maualuga o triglycerides ua matua faateleina - o le 2.2 mmol l.
  7. O le toto o le toto i le 100% o mataupu ua tupu tele. E pei ona e iloa, o le masani o lenei faailoga e 120 80 mm Hg. Afai o le tagata maʻi ei ai le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 i le laasaga o le taupulepulega, ona oʻo lea o le faailo o le toto o le 160 95 mm Hg.
  8. Ua faateleina foi le BMI. E masani lava, faatasi ai ma le taufaasese, o le tagata maʻi e atiina ae le gaʻo.

E mafai ona e taofiofia faʻamaumauga taua i le fale. Ina ia faia lenei mea, ua lava le i ai o se glucometer. Faatasi ai, e mafai ona e siakiina e le aunoa le maualuga o le suka toto. E fautuaina le fuaina o lenei faailo i luga o se manava gaogao, ma ina ua mavae le 1.5-2 itula ina ua uma ona 'ai.

E mafai foi ona iloa le maualuga o le suka ma le acetone i le urine i le fale. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga fasi pepa faʻapitoa. E mafai ona faʻatau i soʻo se fale talavai e aunoa ma se faʻamaumauga.

Togafitiga ma faʻafitauli o le maʻisuka faʻamaʻi

E leai se auala patino e togafitia ai togafitiga faʻapitoa, talu ai ona e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le le usitaia o tulafono ma tulafono. I le faʻaitiitia o le lamatiaga o le alualu i luma o faʻamaʻi, e tatau ona mulimulitaia nisi tulafono.

Muamua, e tatau ona e 'ai se mea paleni. Afai o le a gasegase e se tagata le tele o mea taumafa maualuga i gaʻo, o lona uiga o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka faʻateleina. O le tagata maʻi e tatau ona faʻaaogaina se aofaʻiga faʻatulafonoina o gaʻo. E tatau ona tuʻufaʻatasiga taumafa faatasi ma le faʻatinoina faaletino.

Ina ia aloese mai le atinaʻeina o le taufaasese, e tatau ona siaki le maualuga o le kulukose i totonu o le toto mai lea taimi i lea taimi, ave vailaau i taimi talafeagai ma aua neʻi suia vailaau faʻamaʻi faʻatoʻaga i meaʻai.

Afai ole togafitiga e le faia i se taimi talafeagai, ona avea ai lea o le inisalini (faalagolago muamua) ma le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka (ituaiga lona lua) i le tulaga o le taupulepulega e mafua ai:

  • Ketoacidosis. O lenei faʻalavelave e matua lamatia ai le ola i le tagata maʻi. Ketoacidosis e faʻatasi ma le matuai galala, gaʻo, moe, ma le gaioiga. I tulaga ogaoga, e le iloa e le tagata maʻi. E le gata i lea, o le ketoacidosis mataʻutia o loʻo tuʻuina mai faatasi ma le leai o se faʻaleleia ma foliga mai o se manogi o le acetone mai le gutu. Afai o lenei faʻalavelave e le taofi i se taimi talafeagai, e pa'ū le maʻi i se paʻu. Ketoacidosis e ono afaina.
  • Faʻaleagaina o le hypoglycemic poo le hyperglycemic. O nei faʻafitauli e matua matautia lava. Faatasi ai ma le le mautonu le toomaga, o se osofaiga, e pei o le ketoacidosis, e mafai ona taitai atu ai i se maʻi o le maʻisuka. Faatasi ai ma se osofaʻiga faʻamalosi, o fualaau oona e faʻaaogaina e fesoasoani i le maualalo o le toto suka. Faʻatasi ai ma le hypoglycemia, e ese mai ai, o fualaau e faʻaaoga e aofia ai le kulukose.
  • Faʻasalaga o le maskalokelet system. Faʻataunuʻuina le maʻisuka, o le aʻafia o le osteoporosis ma le osteoarthropathy e faʻateleina. E fesoʻotaʻi tuusaʻo lenei mea ma le mea moni o faʻamaʻi faʻatasi ai ma soliga i faʻasalaga faʻasalaga ma endocrine.
  • Toga ma le dermatosis. O nei faʻafitauli e mafua ona o le faʻaleagaina o le tafe toto. E tele lava ina le togafiti togafitiga, e atiina ae e le tagata maʻi le necrosis o le tino i luga o lima po o vae. I lenei tulaga, o le vavaeina o lima e mafai ona talafeagai.
  • O le meaʻai tele. O lenei faʻalavelave e seasea. O le meaʻai e le o se mea e mafai ona faʻaaogaina o se faʻamaʻi lea e maua ai le gaʻo i le tino pito i luga. I le taimi lava e tasi, o vae o le tagata maʻi e maua le mamafa.
  • Lipodystrophy. O lenei togafitiga e o mai faatasi ma le mou ese atu o mea gaʻo i le nofoaga o iniseti o inisalini.
  • Faʻafitauli i le faʻaogaina o meaʻai. O le faʻasalaga o le maʻisuka e afaina i le faʻaalia mai o le diathesis o loʻo maʻi, o le gaʻo ma le gaʻo i totonu.
  • Cataract ma le faanatinati. O le faʻaleagaina o totoga o faʻaaliga e mafua mai i le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le leai o se faʻaaliga.
  • Faʻaleagaina o le faʻaogaina o le tino. E foliga mai o le faʻaititia o le faʻatinoga, le faʻavaivai, faʻaitiitia le faʻaleagaina. E masani ona mamafa le mafaufau.
  • Atherosclerosis

E tusa lava pe le lelei le togafitiga, o le aʻafiaga o le faatupuina o maʻi o le cardiovascular system e faʻapupula. E masani lava, o le maʻisuka faʻateleina e mafua ai le le mautonu o le loto ma le maʻi fatu fatu. O nei faamai e avea ma taimi masani. I tulaga ogaoga, o loʻo osofaia se fatu fatu. O le tagata poto i le vitio i lenei tusiga o le a taʻuina atu le tulaga matautia o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga