Faailoga o le maualuga o le toto maualuga i tagata - mafuaʻaga, tulaga masani o tausaga ma togafitiga

E iloa e tagata uma o tamaʻitaʻi ia o le malosi malosi. E tatau i tamaʻitaʻi ona puipuia ma puipui teine. Ae ui i lea, e tutusa lava le vaivai ma tamaitai. I lenei tusiga ou te fia mafaufau i mafuaʻaga autu o le maualuga o le toto maualuga i alii, o faailoga o lenei tulaga ma auala e foia ai lenei faafitauli.

Symptomatology

O a faailoga e mafai ona tatou malamalama ai e maualuga le toto maualuga o le tane?

  1. Lavea. E mafua ona o toto toto e latalata i le paʻu e faʻalautele ai le faʻafefe o le toto. O le tele o taimi, ma le maualuga o le mamafa, o foliga ma le ua e susulu.
  2. Paʻa o le tino, tinisitus, tigā. O tiga i lenei mataupu o le a faʻapitoa i le pito i tua ma le vaega faaletino o le ulu. O le natura o le tiga e osofaia.
  3. E mafai ona faaitiitia sina mea itiiti. E masani lava o lago i luma o mata.
  4. E mafai e se tagata ona lagona le le lava o le manava, o le afu foi e faateleina.
  5. E masani lava o loʻo i ai se mea e sili ona leaga i le manatuaina, gaoioiga faalemafaufau. Ua vaivai le tagata.
  6. O le tagata gasegase e mafai ona popole, ita.

O faʻamatalaga autu nei e mafai ona taʻu mai ai o le tane e maualuga lona toto maualuga.

Mafuaaga 1. Meaʻai

O le a le mafuaʻaga o le toto maualuga i tane? O mafuaʻaga e mafai ona matua eseese. Ae ui i lea, o le le lelei o mea taumafa e masani ona taʻitaʻia ai lenei. Ina ia aloese mai faafitauli ma oso i le toto, e tatau ona e lafoaia le tele o le masima. A uma mea uma, o lenei mea taumafa e faʻapupulaina ai le uta i luga o toto toto. E sili atu ona afaina ai meaʻai, ulaula meaʻai, meaʻai vave, ituaiga o mayonnaise, saula, ketchups, cheeses ma caviar mumu. I le avea ai o se puipuiga, e tatau ona e lafoaia le taumafaina o mea inu e pei o le lamon, meainu suamalie, faapea foi ma vine malulu faamalosi.

Mafuaaga 2. Aga masani leaga

O a ni mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga i tagata pe a mavae le 30 tausaga? I lenei tauleʻaleʻa laʻitiiti, e masani ona i ai i tagata le masani leaga. O le tele o taimi o le ulaula ma inu ava. E le o se mea e ofo ai ona o se ituaiga soifuaga e aafia ai lo latou ola maloloina, aemaise lava le cardiovascular system. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le osofaʻiga, pe a malosi le tino o tauivi ma oloa leaga o le ava malosi, e le na o le faiʻai e lofituina, ae o loʻo tafe le tulaga o le vaa. O le asu o tapaa, lea e faʻaaogaina e tagata malolosi ma ulaula, e aʻafia ai foʻi le tulaga o le cardiovascular system o le tino o le tagata, faʻaleagaina. O se taunuuga o lenei, o le toto maualuga e masani ona tulai mai. Afai e te le tauina lenei mea, o le oso i totonu o faailoga o le a matauina ma le faamoemoeina masani.

Mafuaaga 3. Maualuga

O afea e mafai ai ona maua le maualuga o le toto maualuga i tane? O mafuaʻaga e mafai ona natia i le sili atu o le mamafa. O lenei faaiuga na faia e saienitisi. Latou te fai mai afai o le sulugatiti o le sui o le feusuaʻi malosi e sili atu i le 120 cm (o le mea lea ua taʻua o le lapisi o le manava), ona lamatia lea o le tagata. O le tele o taimi, o nei tagata ua maua i le toto maualuga.

Mafuaaga 4. Maʻi

O mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga i tagata pe a mavae le 40 tausaga e mafai ona natia i le tele o faʻamaʻi e mafai ona afaina ai isi totoga ma mamanu. O le tele o taimi, e aofia ai faʻamaʻi fatu - pyelonephritis, glomerulonephritis, urolithiasis. I lenei tulaga, o le maʻi ua faatonuina se auiliiliga mo le hormonone aldosterone. O ia lea e nafa ma le faʻamautuina o le toto o le tagata.

Mafuaaga 5. Fualaau faasaina

Mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i alii talavou e mafai foi ona fesootai ma le mauaina o fualaau faapitoa. O lenei tulaga i lenei tulaga o se itu o le latou galuega. E mafai ona malulu, malulu, ma i nisi o tulaga, faʻavalea. Ae ui i lea, o le tele lava o taimi e taʻitaʻia ai vailaʻau faʻamaʻi.

Isi mafuaaga

Aisea ua i ai pea le maualuga o le toto maualuga i alii? O mafuaaga atonu e ese si ese nai lo le faamatalaina i luga.

  1. Tauga mamafa, faʻaauau pea le mafaufau.
  2. Faateleina le maualuga o le adrenaline i le toto.
  3. Le mautonu le gaioiga faaletino. O galuega faʻapitoa e mafai ona taʻitaʻia ai faafitauli eseese o le vaa.
  4. Hormonal faʻalavelave.
  5. Faʻanoanoa poʻo le mumū i le faʻalavelave faʻapitoa.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

I le suesueina o mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i totonu o alii, e tatau ona faapea o loo i ai se vaega o aʻafiaga e aofia ai sui o le sili atu le malosi o feusuaiga, oe e sili atu nai lo isi e iloa lenei faafitauli. I lenei tulaga, tatou te masani ona talanoa e uiga i:

  1. Aga masani leaga. Afai o se tagata e faʻaleagaina le ava malosi poʻo le ulaula tele e leai se oso i le toto maualuga, atonu o le a vave ona tupu lenei faafitauli.
  2. Aiga. Afai ei ai se tagata i totonu o le aiga e iai ni faʻafitauli faʻafitauli, e ono mafai foi ona aʻafia ana faʻafitauli faapena.
  3. Tausaga. Afai ua silia ma le 40 le tamaloa, o le maualuga o le toto maualuga e mafai ona fesootaʻi ma le matua o le maʻi. A uma, o le a faasolosolo malie lava le vaʻa o vaa, lea e tau atu ai i tafega.
  4. Faʻamaumauga o gaosia. Ua faʻamaonia o alii e galulue i tulaga o le leo tele ma le viia o le a sili atu ona mafatia i le toto maualuga. E le gata i lea, o lenei faafitauli e masani lava ona aliali mai ia i latou o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo.

Auala e faatulaga ai

O le malamalama i mea o loʻo aʻafia ai le maualuga o le toto i totonu o tane, mafuaʻaga o lona tupuga, e tatau ona e talanoa pe faʻafefea ona foʻia lenei faafitauli.

  1. Savaliga O le savali e fesoasoani i le fatu e maua atili ai le okesene. O lea, e tatau ona e savali ia le itiiti ifo ma le 30 minute i le aso. E fautuaina ina ia faʻateleina le alualu i luma o le savali.
  2. O le manava vavalalata e fesoasoani foi i le faatonutonuina o le mamafa o le toto.
  3. E tatau ona e 'ai meaai o le paseka. O faʻi ia, tamato, sua moli, pateta, vine, ma isi. Afai e mafai, e tatau foi ona e teena meaai mama.
  4. O le sukalati lanuuliuli o se fesoasoani lelei, aua o loʻo i ai ni vailaau faʻamalosi, mea gaosi e mafai ai ona fetuutuunai ma fetuutuunai ia tagata.
  5. E tatau foi ona e faatonutonuina le faaaogaina o nisi meainu. E sili atu le inu i le kofe e aunoa ma le caffeine (e faʻaleleia ai le toto), e fautuaina e faʻaaoga le teasbal teas, juices.
  6. E talafeagai le tuʻuina atu o le tino, malolo. E moni lava lenei mea mo na tagata o loʻo taʻitaʻia se olaga ola solo. I taimi taʻitasi, ia le itiiti ifo ma le tasi ma le afa itula, e manaʻomia ona e tu i luga, faia sina faamalositino, mafanafana. E faʻaleleia ai le tafe toto ma faʻamautuina le toto maualuga.

Fomaʻi

I le suesueina o mafuaaga o le maualuga o le toto maualuga i alii i le 60, i le 40, 30 ma i le matua, ou te fia tautala foi e uiga i auala e mafai ai ona e fesoasoani ia te oe lava. O le mea lea, ina ia faʻamaonia le mamafa, e mafai ona e faʻaaoga fualaau nei:

  1. Tagata faʻamaonia. Igoa o fualaau faasaina: "Metoprolol", "Nebivolol", "Carvediol".
  2. Ole alalaupapa o le Calcium o loʻo faʻamamaina ma faʻapipiʻi toto toto. O fualaau nei e pei o Verapamil, Nifekard.
  3. Faʻatonu o elemene elemene - ACE. O fualaau nei e pei ole Fazinopril, Hartil.

O nisi taimi e mafai e fomaʻi ona faʻataʻitaʻiina fualaau oona i nei fualaau (mo se faʻataʻitaʻiga, Furosemide). Ae ui i lea, ao leʻi aveina uma nei vailaau, e tatau ona e faʻatalanoa lau fomaʻi. I le uma, e na o se fomai faapitoa e mafai ona faia le faʻamaonia saʻo ma faʻatonuina togafitiga talafeagai. O le faʻamalositino ia te oe lava e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga e le mafai ona faʻafanoina.

O faʻafitauli faigata

E tatau ona fai mai e tatau ona togafitia le toto maualuga i le taimi lava e uma ai le amataga o uluaʻi faailoga. A leai, e mafai ona tulai mai ni faafitauli. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le solia o le masani ai toto (e aofia ai le maualuga o le toto) e masani ona mafua ai le le fiafia. E le gata i lea, o lenei tulaga e aʻafia ai le gaioiga o le faiʻai. O le maualuga o le maualuga, lea e le o togafitiga mo se taimi umi, ua afaina i le afaina i le retina (o se taunuuga, faaletonu vaaia). I tulaga ogaoga, o lenei tulaga e mafai ona afaina.

Le masani o le mamafa i alii

Ina ia malamalama i mea e ono sese ai mo le maualuga o le toto maualuga, e tatau ona e iloa masani le mamafa o tagata, lea e eseese i vaitausaga eseese. O le maualuga pito i luga e taʻu mai ai le mamafa o le toto, ma o le maualalo ifo o le tau o loʻo faʻaalia ai le mamafa o le diastolic:

  • mai le 18 i le 35-40 tausaga, 115-125 / 75-85 mm ua manatu o le mamafa masani. Hg. Art.,
  • mai le 40 i le 50 tausaga - 125-135 / 85-90 mm. Hg. Art.,
  • i le 50 tausaga ma le matua, o le mamafa masani o le 140/90 mm. Hg. Art.

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o le toto maualuga (BP) faʻatasi ma le matua i tagata e masani ona faateleina, ae o faailoga o le maualuga i tane e le suia. E mafua lenei mea ona o le matua, o le tino ua faʻaleagaina, o le faʻatinoina o le tele o totoga ma tino e faʻapupula ai mea sese. E taua foi le faaopoopo o masani leaga, o le mamafa o le tino faaletino, galuega popole, manao mo mea manogi, meaai mama.

Faʻailoga masani i tane ma faailoga o le maualuga o le toto maualuga i le 40-60 tausaga

O le toto o le toto e taʻua o le toto maualuga i le tele o gaʻo tagata. E lua faailoga o le toto maualuga e iloga - systolic (luga) ma le diastolic (lalo). O tagata uma ei ai uiga faʻale-tino, taitoatasi, o le maualuga o le toto maualuga i tagata eseese o le a eseese.

I se tino soifua maloloina, e tusa lava po o le a le matua, o le toto maualuga e tatau ona i totonu o le 140/90 mm. O le masani o le mamafa o le 130/80 mm Hg. Ma le filifiliga lelei "pei o tagata vaalele" - 120/80 mm.

Sa ou togafitia le toto maualuga mo le tele o tausaga. E tusa ai ma fuainumera, i le 89% o mataupu, o le maualuga o le toto maualuga e maua i le fatu fatu poʻo le stroke ma maliu ai se tagata. E le gata i lea, afai 20-30 tausaga ua mavae, o maʻi na maua ai le avanoa lelei e ola ai i le 10-20 tausaga, pe tusa ma le lua vaetolu o tagata maʻi na maliliu i le 5 tausaga muamua o le maʻi. O le mea moni lenei - e mafai ma tatau ai ona faʻasaʻo le mamafa, ae e le fofoina ai le maʻi lava ia. Naʻo le vailaʻau faʻasaina ua fautuaina aloaia e le Matagaluega o le Soifua Maloloina mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga ma ua faʻaaoga foi e cardiologists i la latou galuega o le NORMIO. O le vailaʻau e afaina ai le mafuaʻaga o le maʻi, lea e mafai ai ona faʻaumatia uma le toto maualuga.

O le maualuga o le mamafa o le toto e mafua mai i le tele o faafitauli. Fuainumera o fuainumera faafomai e faailoa ai o le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le lamatia i le 7 taimi, 6 taimi - faaletonu o le fatu tumau, 4 taimi - osofaia o le fatu.

Mafaufau pe o le a le masani o le mamafa i alii, e faalagolago i lo latou matutua? Suʻe mafuaʻaga ma mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga, faʻafefea ona puipuia le puipuiga?

O le maualuga o le maualuga o le maualuga e foliga mai o se maʻi tumau, ona o le maualuga o le maualuga o le toto. I le taimi muamua, o le faamaʻi na maua i tamaitai ma alii ina ua mavae le 40 tausaga, ae i le taimi nei, o se uiga o le "toe faafou" ua faailoaina.

O le faigata o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o le faʻamaoniga o le maʻi e le o taʻua, lea e mafua ai le iloa o se tulaga faʻaleagaina e le o le amataga, ae i le vaega lona lua ma le tolu faʻatasi ai ma aʻafiaga oi ai nei.

Suiga i totonu o vaʻa toto mo se vaitaimi uumi e le mafai ona aliali i soo se auala, mo se faʻataʻitaʻiga, e oo atu i le 50-60 tausaga. I tagata e ulaula, faʻaaogaina le ava malosi, o faailoga o le maualuga o le mamafa e iloa i le 35 tausaga.

Faailoga o le toto maualuga:

  • Laʻau vave ma le fatu fatu.
  • Vaavaaiga vaaia - o se faʻaitiitia o le tino vaaia, poʻo foliga vaaia o "veli ma lago" i luma o mata.
  • Faʻasalaga faʻalogo faʻalogo, tenema.
  • Tesea ma le gaioiga. O lenei tuufaatasiga e mafai ona matauina e tusa lava po oa gaoioiga faaletino a alii.
  • Faateleina le vevela, tiga i le sternum.
  • O le ulu o le ulu o loʻo i tua o le ulu ma malumalu.
  • Lagona o le atuatuvale, fefe, osofaia o le atuatuvale.

I totonu o se tamaloa, o faʻamalologa faʻapitoa e le o vave mai, ae faasolosolo malie, faʻapipiʻiina i le taimi e tasi. Faʻavavevaveina o faʻamaoniga e tupu pe a mavae le atuatuvale, atuatuvale le popole, pe i ai le le mautonu.

E le gata i lea, e faigata tele i le maʻi ona manava, ua faʻaalia faailoga uma o le gaogao, o le paʻu o foliga e mumu, o le pito i lalo ma luga o le pito i luga o loʻo vaivai. I le taimi o se osofaʻiga maualuga, faʻaliliu ma malulu le afu, o le tagata maʻi e amata ona talatalanoa e le aunoa pe ua pa'ū foi i totonu o se pupuʻu.

Pe a iloa nei faailoga i tamaʻitaʻi e 45-50 tausaga, e manaʻomia e ia le togafitiga faafomaʻi - o mea nei o se faʻafitauli ogaoga, e mafua mai i ni faʻafitauli matuia.

Ae e te leiloa pe o le a le mamafa e tatau ona i ai i se tama matua, mafaufau i le uiga o le fatuina o le maualuga o le toto. O mafuaaga o le maualuga o le mamafa e telefaeteted, i le tele o tulaga o se tuufaatasiga o le tele o mea faaosofia e mafua ai le atinaʻe o se maʻi.

Ina ia mafai ona faʻamaonia se togafitiga talafeagai, e fautuaina e le fomaʻi ni numera o togafitiga e faʻatatau i le faʻatuina o mafuaʻaga na mafua ai ona maualuga le maualuga o le toto.

E maitauina i nisi o tulaga, o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona faʻateleina le toto maualuga. I lenei tulaga, o le togafitiga e faasino i le "punavai".

Mafuaaga o le toto maualuga i tane:

  1. Faʻasologa umi mo togafitiga faʻapitoa. I le avea ai o se itu, o nisi vailaʻau e mafai ona faateleina le toto.
  2. O le inu malosi o le ava e faateleina ai le avega i luga o le fatu o le fatu, ma o se uta tele e vave atu pe mulimuli ane o le a taʻitaʻia ai tulaga faʻaleagaina o le toto.
  3. O le faʻaaogaina o le masukalokeletene i le le lava o togafitiga e mafua ai le le mafai ona maua le toto maualuga.
  4. Faʻailoga o le Hangover Syndrome. E iloa e tagata uma pe a uma le faʻaleagaina o le ava malosi, e leaga i le taeao, aemaise lava, maʻi o le ulu, taʻavale, ma isi. O lenei faʻataʻitaʻiga o se taunuuga o le maualuga o le toto. E le gata i lea, o le ava malosi e tumau i le tino i le tino, lea e mafua ai le fulafula, o le ate ma le gaioiga galuega.

Mea masani leaga leaga. E seasea tausisia e tagata le lelei o mea taumafa maloloina, e manaʻo e 'ai meaai, pei o meaʻai e mafai, e pei o le iʻa iʻa mo pia ma lapisi pulou mo vodka. O lenei "lisi" e tau atu ai i le lafoaia o salts, o le tele o le vai, lea e oʻo atu ai i se seti o le tele o masini, fula, fesuiaiga o le atherosclerotic ma le maualuga.

I le faaopoopo atu i nei manatu, o mea patino lamatia e mafai ona faatelevaveina ai le alualu i luma o se faʻamaʻi faʻamaʻi masani o loʻo faʻamamafaina. O nei mea e aʻafia ai le gafa, le faitaʻaga umi o le ulaula tapaa, o le matua o le tagata ma lona mamafa o le tino.

Afai e maua le 2 poʻo le sili atu faʻamatalaga faʻafitauli, e fautuaina e mafaufau i lau soifua maloloina. Talu ai ona o le le amanaiaina o le a taitai atu ai i le maualuga i taunuuga uma e mulimuli mai.

O le a le mamafa o le toto i tane o vaitausaga eseese

E tusa ai ma fomaʻi, o le malosi masani o se tagata matua e leai sona faʻavae manino, o lona uiga, e faʻalagolago i uiga patino o le tino ma isi mea e ono aʻafia ai lona tulaga. O vailaau faʻainisinia e ofoina atu naʻo lona masani masani, o se eseesega tele lea e tasi i le tasi itu poʻo le isi e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o se togafitiga faʻaleaga.

Ma le isi, o tafaoga faamasani o se tau e masani ona suia i le ao, ma e le na o se tagata e matua atu. O le mea lea, e taua le mafaufau po o le numera BP e masani lava i vaitau eseese o le olaga o le tagata, amata mai i lona lava aso fanau ma lona matua.

O a ni tulaga taua o le faailogaina o tagata i totonu o tane e manatu e masani

Ua lauiloa o le fuaitau "totoga o le toto" o lona uiga o le malosi lea e tafe mai ai le tafe o le toto i luga o puipui o le taua. O le mamafa o le toto maualuga e faalagolago i le tele o vaega, e aofia ai faʻamaoniga taua:

  1. O le saoasaoa o le fatu ma le malosi o le fatu, pe lagona le uta pe galue e aunoa ma se taumafaiga.
  2. O le aofaiga atoa o le toto lea e mafai e le loto ona pasi i totonu ia te ia i se vaitaimi ua atofaina, mo se faataitaiga, i le minute e tasi.
  3. E faʻapefea ona saʻo le faʻaogaina o tino tino, e pei o le endocrine ma le autonomous, galuega, ma o loʻo i ai le vaeluaina?
  4. Gaoioiga masani o le tuputupu ae, ona matua ai lea o se totoga.
  5. O le tutoatasi o le tino, o le mea lea, o le fesuiaiga o le toto o le 10-15 iunite ma le soifua maloloina masani o se tagata e mafai ona avea o se vaega taua o lona cardiovascular system.

Ina ia maua le totoga saʻo, e tatau ona fuaina atoa i se tulaga toafilemu, ae le o le faʻalagona poʻo le faʻamalosi tino. Soʻo se faʻafitauli i totonu o le tino e matua aʻafia ai tulaga faʻaiʻu, ona o le fua o fua o le a sili atu ona maualuga e tusa ma le 15-20 iunite.

E le gata i lea, e tatau ona manatuaina o le matua o se tagata, o le maualuga o lona toto i totonu o taʻaloga masani. E faʻamatalaina lenei mea i le mea moni e faapea, i le taimi o le tamaitiiti, o vaʻa toto e mafai ona sili atu ona faʻalauteleina ma e sili atu le solomuli, o le mea lea o le maualuga o le mamafa e maualalo. Mo se tagata matua, o aʻafiaga lapoa ua amata ona mausali ona o le tele o mafuaaga i fafo ma totonu, o le mea lea, o le tumutumu o le toto ma le diastolic e tulai mai.

E toatele alii e fia iloa pe o le a le maualuga o le toto e tatau ona i ai mo tane i vaega eseese o le olaga:

  • Tausaga a tamaiti.
  • O le vaitausaga talavou.
  • Talavou
  • Tupulaga matutua.
  • Tuai.

I totonu o maʻalaʻau o loʻo i lalo, e mafai ona e iloa pe o le a le masani masani o le toto maualuga e mafua mai ile matua i tagata, e amata mai i le aso fanau seia oʻo i le matua.

Aʻo leʻi iloiloina le mea e tatau ona masani ai le mamafa i le matua mo se tamaloa, e tatau ona faʻamamafa atu faʻaaliga nei:

  1. A o tuputupu ae se tagata, o le a amata ona faasolosolo lemu le alualu i luma.
  2. I le ausia o le faailoga 110 / 60-120 / 70, o le mamafa e tumau i nei tulaga faatapulaa mo ni nai tausaga.
  3. E oʻo atu i le tausaga i tama ma teine, o le toto maualuga e tutusa lava foliga tutusa.
  4. Mai le 3-4 tausaga, o tamaiti e itiiti ifo le maualalo o le toto nai lo tamaiti-teineiti.
  5. I le lima o le lima tausaga, o le tulaga maualuga o le maualuga o le toto i tamaiti o ituaiga uma e lua e toe tutusa lava.
  6. Mai le 10-12 tausaga le matua, o le tulaga masani o le toto maualuga i tamaititi e laʻititi laʻititi nai lo teine.
  7. I tama, o tamaʻi tamaʻi tamaʻitaʻi e masani ona vaʻaia i le 10-13 tausaga, ma i le 15-16 tausaga le matua, amata mai le tamaititi, o le mea lea i lenei tausaga e maualuga tele le mamafa o le mamafa.
  8. I tane matutua, o le toto maualuga e 5-7 iunite maualuga atu nai lo tamaitai, e mafua mai i uiga o le tino, e pei o le maualuga o le hormonal, lea e matua suia tele i aso taua, i le taimi o le maitaga ma le taimi o le misa.

O lea la, o le a le mamafa o tama talavou, e amata mai i le aso muamua o le olaga ma seia oʻo i le matua o le aʻoga, ma o le a le mea e mafua ai ona oso i luga:

O le masani o faiga faʻavae ma diastolic i alii i le matua

I le fesoʻotaʻiga ma suiga e le mafai ona faʻaalia i le tino, o loʻo faʻatulagaina ai le tele o faʻasologa o faʻasologa o le toto, e faʻatulagaina mo vaitausaga eseese.

Afai o se mea maualalo maualalo e manatu e masani mo talavou ma alii talavou, o le ata e suia ma le matua.O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga pe a mavae le tolusefulu tausaga e amata ona faasolo ina faateleina

E tatau ona malamalama pe o le a le masaniga faʻamalosia ua faʻatuina i alii i le matua.

O le zenith ola, o le "manuia" o tagata e tupu i le va o le luasefululima-tolusefulu tausaga. O le taimi lea e maua ai e le tino le numera maualuga o homoni, e aofia ai le testosterone.

Ae, amata mai i le 30-35 tausaga le matutua, ei ai suiga i le pituitary gland o se tamaloa, lea, i le itu, e aafia ai le system endocrine i lona atoaga.

E amata i le 30 tausaga, e leiloa e le tamaititi le 1-2% o le gaosiga o le testosterone i tausaga taʻitasi. Ma e le o se faailoga lea o faʻamaʻi, ae o le faʻatinoga o le ola-faʻaputuina o le aluga o le ola. Ae ui i lea, o le testosterone e le gata ina aʻafia ai le galuega faʻatele.

E pei ona faʻaalia i suʻesuʻega lata mai, o le maualuga o lenei hormone ei ai sona aafiaga tele i le setete o le tino cardiovascular system. I lenei mea ua faaopoopoina ai le tuputupu ae o le matua o le fesoʻotaiga, o se taunuuga o le faʻaitiitia o le lumenia o vaa.

E faasolosolo lava, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le tafe o le toto, lea e taumafai le tino e taui mo, aʻoina le pulupulu ma faateleina le tafe o le toto mai le fatu.

O le mafuaʻaga tonu lea o le mafuaʻaga o le tuputupu ae o le matua i le maualuga o le toto.

I le 30 i le 40 tausaga le matua, o faailoga maualuga o le maualuga o le mamafa ua fuaina i le taimi o le totoina o le toto e mai le 126 i le 130 mm. O le mea moni, o le sili atu ona aʻoaʻoina le tino, o le itiiti ifo o le aʻafiaga o suiga o le matua i le toto.

Ina ua mavae le fasefulu, o alii ua matua taofia le gasegase. O hormones e nafa ma le gaʻo manogi e le o gaosia i le tele o aofaiga - mo se faʻataʻitaʻiga, o le aofaiga o le testosterone tutusa i le 40-tausaga le matua e 40% le itiiti ifo nai lo le 10 tausaga le matua. O nei mea uma e oʻo atu ai i le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo ma le faateleina o le mamafa o le tino.

Faatasi ai ma le faateleina o le mamafa o le tino, ua faateleina foi le faasinouina o le toto. Mo tagata mai le 40 i le 45 tausaga, o le maualuga luga o le mamafa e tusa ma le 135 mm.

E masani lava, faatasi ai ma ni faailoilo, e lagona e se tagata le masani, e aunoa ma le lagona le toʻa. I le taimi lava e tasi, i le vaitau i le va o le 40 ma le 50 tausaga, o le aʻafiaga o le fatu ma le stroke e faʻapupulaina tele.

E sili atu le faateleina o lenei faailoga o le toto maualuga pe a uma le limasefulu tausaga. O le mea lea, i lenei tausaga, e oʻo lava i faailoilo o le 140 mm, lea i le tulaga masani o faʻamaoniga o le amataina o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, ua manatu e masani lava masani.

A mavae le onosefulu tausaga, suiga suiga e tele, e fesootaʻi ma le atinaʻe malosi o le feusuaiga. I le isi itu, o loʻo faʻaauau pea ona faʻavaivaia le toto o le toto toto, elasticity ma le faʻaleagaina o le muso o le myocardia. I le isi itu, e manaʻomia le faʻaitiitia o le manaʻomia o le tino.

E masani lava mo tamaʻitaʻi pe a maeʻa le 60 tausaga o le toto maualuga, ae e le sili atu le taua, ma e 142 mm.

Ma le mea mulimuli, i le matua, tuʻuina atu e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi e aafia ai le setete o le cardiovascular system, o faʻamaumauga e faʻamautuina.

I lenei vaitau, suiga le maalofia e le toe tupu ona o le toe fetuʻutuʻaiga o le tala faʻasolopito, uiga o tagata i tausaga laiti. O le mea lea, o le mamafa o le mamafa o le 140 mm ua manatu e le mafua ai ona popole.

E le gata i lea, mai se vaitaimi faapitoa o le olaga o se tagata, o le mamafa o le diastolic o le mamafa ua manatu e masani. O a mafuaaga mo lenei mea?

Afai e fesoʻotaʻi le suiga o le matua i le tumutumu o le tumutumu o le tino e fesoʻotaʻi ma le faʻalauteleina o mea e fesoʻotai ai ma le maualuga o le toto, o lona uiga o le faateleina o le mamafa "maualalo" e fuaina i le taimi e malolo ai le muso o le fatu ua aafia i suiga o musika mumu o toto toto, tuufaatasia i lalo o le igoa "hyperplasia".

O supaplasia o se faʻaopoopoga o le numera o laupepa konekarate i totonu o se masini maso. O mafuaʻaga mo lenei tulaga e leʻo maeʻaeʻa ona suʻesuʻeina, peitai, ua iloa e afaina i le solia o le telefoni feaveai - o le calcium metabolism.

Faatasi ai ma le matua, o le numera o filamu maso masi e lagolago ai puipui o toto toto ua faateleina. Ma o lenei mea na mafua ai le maualuga o le maualuga. O le iʻuga, latou te vavalalata e oʻo lava i le taimi e faʻalavelave ai le fatu. O nei suiga i tausaga e tutupu e le sili atu le malosi nai lo le taʻitaʻia i se faʻaopoopoga o le mamafa o le tino.

O le mea lea, mo tagata mai le tolusefulu i le 40 tausaga, o le faʻasaʻoina o le faʻaalia masani o le maualalo o le mamafa e na o le 1 mm.

I tane pe a mavae le 40 tausaga, o le maualuga o le mamafa o le 81 mm e manatu e le o se pathological. Ina ua mavae le fasefulu tausaga, o le maualuga o le toto o le diastolic e faateleina i le 2 points ma e tusa ma le 83 mm Hg.

I lenei vaitausaga, o le tulaga masani o le mamafa o le diastolic i tane e maualalo ifo nai lo tamaitai. O le maualalo o le toto maualuga e oʻo atu i le 85 mm mai le 50 i le 60 tausaga. I lenei vaitaimi, e le eseese le malosi o le diastolic i tane ma fafine. O le tausaga lenei o le taimi sili lea o le faateleina o le malosi o le diastolic.

Mai le tusa ma le onosefulu tausaga, o le a faʻaitiitia ai le toto o le tino. O lenei mea e oʻo atu i le mea moni e faapea, o faʻamalologa e le faʻaleagaina o le toto faʻasolo totolo e faʻaitiitia foi ona faʻaitiitia. I le fitusefulu tausaga latou te le sili atu i le 80 mm.

O le a le taimi e faʻaalia ai se faʻamaʻi mai le masani?

I le vaitau pe a mavae le 40 tausaga, e faʻapupulaina ai e tamaloloa le aʻafiaga o le faatupuina o maʻi o le fatu ma toto toto.

O le mea lea, e talafeagai le siakiina e le aunoa o faailo o le toto, aua o la latou eseesega mai le masani e mafai ona avea ma se faailoga o se maʻi matuia.

O le mea lea, i lalo o le limasefulu tausaga, o le popole e tatau ona mafua ai faailoga o le maualuga o le mamafa e sili atu i le faailoga o le 140 mm. O lenei tulaga e mafai ona avea o se vaega muamua o le maualuga o le toto maualuga, aemaise lava i le mataupu pe a oʻo i le faateleina o le toto e mafua ai le le lelei o faailoga, e pei o le gaioiga.

Ae o se tasi "lag" i le tumutumu o le toto o le toto maualuga mai le masani e le tatau ona taufaamatau. E tusa lava pe tausia le toto toto i le 90 mm, e aunoa ma le mafua ai o le le lelei o le ola manuia - e leai se mafuaaga e popole ai.

Mo tagata matutua, o le mafuaʻaga mo le faʻafesootaʻi o se tagata tomai faapitoa o se maualuga maualuga e sili atu i le 145 mm index. E tusa lava pe leʻo aʻafia le aʻafia o le toto, e tatau ona faia se suʻesuʻega e iloagofie ai faʻamaʻi pipisi. O le mamafa o le diastolic, e itiiti le faʻafesoʻotaʻi i le fesuiaiga o le matua, e manatu e le faʻaleagaina pe afai e sili atu i le faailo o le 90 mm ma i le taimi lava e mafua ai le leaga o faʻamaoniga mo le maʻi.

Afai o lona tau e sili atu i le fuainumera 100 mm RT. koluma, o loʻo tatou talanoa e uiga i le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga, e tusa lava po o le a le matua tausaga o le maʻi.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O popolega faapitoa i alii matutua e tatau ona avea ma se faʻateleina ma le taua o le maualalo o le toto maualuga - e mafai ona faʻaalia le atinaʻe o suiga o le atherosclerotic, hypertrophy ventricular cardiac poʻo le aʻafiaga o le maʻisuka i le tino.

E faʻatatau i taʻavale toto i tausaga taʻitasi i le vitio:

O le mea moni, o tagata taʻitoʻatasi i le toto maualuga e mafai. Ae ui i lea, e seasea ona suia le faatinoga e sili atu ma le 10%. O le mea lea, e matua taua tele le mataʻituina o le maualuga o le toto, aemaise lava i taimi o faʻalavelave, ma maua ai le fesoasoani faʻapitoa e faʻamautu ai nei faailoilo.

  • Faʻaitiitia mafuaaga o le faʻalavelave mamafa
  • Faʻateleina le mamafa i totonu o le 10 minute i le maea ai o le pulega

O le toto lololo o le faailo sili lea ona taua o le gaioiga o le malosi o le fatu, ae o le tino atoa. O lenei faaupuga e tele lava ina faasino i le toto maualuga (BP) - o le malosi lea o masini toto i luga o puipui o toto toto ma arteries - ae o le igoa foi e aofia ai le tele o ituaiga o mamafa: intracardiac, vevela ma capillary.

Afai o le avega a le tagata e aluese mai tulaga masani i tulaga sili atu pe itiiti ifo foi, e tatau ona i ai ni togafitiga autu, aua o lenei mea o se taunuuga o le tuueseeseina i le galuega o totoga i totonu.Ina ia e malamalama i le taimi e manaomia ai e le tino le fesoasoani, e tatau ona e faamasani i le laulau e faʻaalia ai le mamafa o se mea e masani ai mo se tagata, faʻalagolago i lona matua.

O le ueli ua taua o se tagata e ola ai tagata, o loo faaalia ai pe o le a le malosi o le vaega vai o le hematopoietic system (toto ma le lymph) e lolomi i luga o puipui o vaa ia e tafe mai ai. E mafai ona fesuisuiai le mamafa o le gaʻo, ma e mafai ona fesuisuiai ma suia i le 5-6 taimi i le minute. O ia oscillations e taua o galu Mayer.

O le mamafa o le mamafa i se tagata matua e le gata ina faalagolago i le gaioiga o le fatu ma toto toto, ae faapena foi i itu i fafo. O nei mea e aofia ai le atuatuvale, tulaga o gaioiga faaletino, meaʻai, faʻaleagaina o le ava po o meainu e iai caffeine.

O le suʻeina o vailaʻau e mafai foʻi ona mafua ai le fesuiaiga o fuataga, ae e le tatau ona vavae ese mai le masani a le tagata i le mamafa mai le matua e sili atu ma le 10%.

    A fua le mamafa o le toto i totonu o tagata, e lua faailoga e faamaumauina:
  • sosoʻo, faailoilo pito i luga: malosi malosi o puipui lapisi i le tafe toto i le taimi o le faʻamalosi o le muso o le fatu,
  • diastolic, fua faatatau maualalo: o le toto i luga o pa o arteries i le taimi o le malologa o le fatu.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, 120/80: 120 o se faailoga o le toto maualuga, ma 80 - maualalo.

    O le faʻaitiitia o tafaoga faʻamaualuga e taʻua o le faʻamaoniga. O lenei suʻesuʻega ua faia i le tagata maʻi pe afai, e sili atu i le tolu fuataga sosoo ma le vaeluaga o le vaiaso e tasi, o le faitau tonometa e le sili atu i le 110/70 mm Hg. Art.

    E mafai ona tulaʻi mai mo le tele o mafuaʻaga, o nisi o ia mea e mafai ona matua ogaoga, mo se faʻataʻitaʻiga, siama o le toto (sepsis) poʻo pathoces endocrin (hypothyroidism, maʻi o le maʻisuka). Faʻaitiitia le malosi o le malosi o puipui puipui e mafai ona tupu i le tele o le toto, le fatu, le umi o le nofo i totonu o se potu malulu. I tagata taʻaleʻa, o le masalosalo mataʻutia e masani lava ona atiae e tetee atu i tua o manua ma gau e pei o se tali atu i le tiga o le tiga.

    Togafitiga o le mafaufauga e aofia ai se paleni paleni o meaai, lelei le malolo, gaioiga faaletino, massage. Auala aoga e aʻafia ai le faʻaitiitia o le toto toto (aau, vailaʻau).

    O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga i luga atu o le 140/90 mm Hg. Art.

    E le gata o aʻafiaga i totonu e fesootaʻi ma le galuega a le loto ma isi totoga i totonu, e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le maualuga, ae faʻapea foi i fafo, mo se faataitaiga, moe pupuu ma le le lava, faʻalauteleina le masima, le lelei o le 'ea ma le siosiomaga.

    I tagata matutua, o nei faailoga e mafai ona faateleina i le ogaoga o le atuatuvale, o le taumafaina o oloa maualalo, ma le le lava o vitamini ma minerale, o vitamini muamua o le vaega B, magnesium, ma le potassium.

    Togafitiga e aofia ai faʻasologa faafomaʻi, togafitiga ma le puipuia o meaʻai (faʻasaina o mea manogi ma masima), ma le teenaina o masaniga leaga. E taua tele mo tagata faigaluega le faia o se galuega ma se malologa malo e lelei mo le tino, faʻapea foi ma le faʻamaopoopo lelei o galuega galue ina ia le aʻafia ai ma aʻafiaga le lelei o le fatu maso poo le tino.

    E taua tele mo tagata o se vaitausaga ua matutua le pulea o le toto, talu ai o le aʻafiaga o maʻi o le cardiovascular ma le endocrine i totonu e silia ma le 50%. Ina ia matauina le vaeluaina o le taimi, e tatau ona e iloa pe o le a le malosi masani a se tagata ma le auala e mafai ai ona fesuisuiai e fuafua i lona matua.

    O laulau o loʻo i lalo o loʻo faʻaalia ai le masani o le toto maualuga i le matutua mo tamaitai ma alii. E faavae i luga o nei faʻamaumauga, e mafai ona mataʻituina le soifua maloloina o toto toto ma vave saili le fesoasoani faafomaʻi, pe a manaʻomia.

    O nisi tagata atamamai latou te teena le manatu e faapea, o le faateleina o le maualuga o le toto i se tagata ei ai le matua o se tulaga o le tino, ma talitonu e oo lava i le 50-60 o lenei faailo e le tatau ona siitia i luga atu o le 130/90 mmHg. Art.

    E ui lava i lea, o le pasene o tagata o loʻo matutua ma matutua e mafai ona faʻamausali le faʻatinoga i lenei vaega e le sili atu i le 4-7%.

    O le a le maualuga o le toto e pei o le masani i alii i le 30?

    O le toto o le toto o se faailoga taua o le physiological, o lona taua e mafai ai e oe ona faʻamasino le tulaga o le ola maloloina o le tagata. Ona o le faatosinaga o itu eseese, e masani lava ona suia. O le maualuga o le toto i le 30 tausaga i alii i le 60-70 tausaga i lalo o le aafiaga o tausaga e mafai ona ese.

    O le a le maualuga o le toto ma le taua o le pulupulu mo tane o vaitausaga eseese?

    E masani lava ona le mafai e se tagata ona maua se faʻataʻitaʻiga manino. O ona faailoilo eseese e faʻalagolago i uiga patino o le tino ma le i ai o isi mea e mafai ona aafia ai le tulaga o le tagata. O vailaau faafomai ua na o tulaga masani lava, o le vavaeeseina lea e faatagaina ai i tatou e faamasino le atinaeina o le togafitiga.

    O le uila o le malosi o le faʻafefe o le toto i luga o puipui o arteries. Eseesega faʻamaonia e aʻafia ai le mamafa o le mamafa:

    1. Loto o le fatu ma le fua o le fatu.
    2. Le aofaiga atoa o le toto lea e mafai e le loto ona pasia e ia lava mo se taimi faatulagaina, mo se faataitaiga, 1 minute
    3. Le faʻatinoga o le endocrine ma le autonomic system.
    4. Suiga o tausaga i le tino.
    5. O uiga taʻitoʻatasi o le tino.

    Ina ia malamalama pe o le a le maualuga o le toto e pei ona masani ai, e taua le malamalama a oʻo ina matua le tagata, o ona faailoga e sui i le itu o le faateleina. E oʻo atu i le tausaga, o tamaiti uma o itupa uma e tutusa o latou faailoga. Ona i ai sina eseesega itiiti. O le toto toto i tamaiti e maualalo ifo nai lo a latou uo.

    O suiga e suia i le taimi o le talavou pe a amata le tamaititi. I alii talavou, o le tulaga maualuga e laʻititi maualuga nai lo le tauleʻaleʻa, talu ai ua uma le atinaʻeina o feusuaiga ma le matua.

    O le a le malosi masani o le tagata mo le 30 tausaga ma pe o le a le mea e tatau ona i ai, e fuafuaina e le tele o mea. I le tulaga masani, o faailoga o le mamafa o le toto e tatau ona iai i le tulaga 123-129 / 76-81. O mafuaʻaga mo suiga i le tasi itu poʻo le isi e mafai ona:

    1. Aga masani leaga.
    2. Ole maualuga poʻo le faʻamalosi.
    3. O le i ai o le fatu poʻo nisi faʻamaʻi.
    4. Faʻasalaga o le vevela.
    5. Vaega o le tuufaatasiga o le toto.

    I tagata ua taʻi 35 tausaga ma sili atu, o loʻo i ai sina siitaga laʻititi i fua faatatau. A o faagasolo lenei vaitau ua latou i le maualuga o le 136/82. O le suiga i faitauga o loʻo faʻamatalaina e:

    1. Suiga o le tausaga.
    2. Faʻaaloalo i masaniga leaga.
    3. Mea e le lelei.
    4. Loto popole.
    5. Galue malosi.

    I le mavae ai o le 50 tausaga, o le toto o le toto e masani ona suia i luga ma mafai ona i ai i le va o le 143/86 iunite. O suiga e fesootaʻi ma le i ai o faʻamaʻi faʻasolosolo masani ma le faʻaalia o ni faaletonu i le cardiovascular system. I lenei tausaga, o se vavaeese mai le masani e manatu o se fesuiaiga o faailo e 15 iunite. tasi auala po o le isi.

    O le maualuga o le maualuga o le faʻamaʻi pipisi e faʻatasi ma le faʻateleina o le maualuga o le toto. O mafuaʻaga o lenei tulaga o:

    1. O togafitiga uumi mo fualaau faasaina lea, o le itu, o le faateleina o le toto.
    2. Faʻateleina le taumafa ava malosi.
    3. Faʻaleagaina o mataupu faavae o le soifua maloloina lelei.

    O le genis predisposition, tausaga, mamafa o le tino, ma le talafaasolopito o le ulaula tapaa e fesoasoani i le faaleleia atili o faailo.

    O togafitiga faafomaʻi ua maualuga le maualuga o tulaga faatonuina mo tagata o vaitausaga eseese. O le faailo sili ona lelei mo se tamaititi 18-tausaga le matua e 120/80. O le mamafa mo tamaloloa e 40 tausaga le matutua e mafai foi ona manatu o le masani.O se siʻitaga laʻititi i le 130 / 80-85 mm e le o se eseesega i le 40 ma oʻo lava i le 50, pe a leai e leai ni uiga o le maualuga o le toto ma e taʻitaʻia e le tamaititi se olaga ola maloloina.

    O le siʻitia i le 140/90 mm e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻeina o le tikeri muamua o le maʻi. O le mamafa o le toto e sili atu i le 150/100 o se faailo o se faʻalavelave faʻalavelave faʻafefete.

    Faatasi ai ma le matua, ua matauina se faateleina o le masani. O le a le mamafa e tatau ona 60 tausaga le matua e faalagolago i le setete o le soifua maloloina. Afai e lagona e se tagata le lelei, o lona faailoga o loʻo i totonu o le 143/81.

    E le mafai ona togafitia le maʻi, ae o lona atinaʻe e mafai ona taofi faʻatasi ma le fesoasoani o faiga puipui.

    Faailoga o le mamafa masani i le 50 tausaga e tatau ona i totonu o le 136/82 mm. E sili atu le maualuga nai lo tulaga taua mo le 45 tausaga.

    Ae ui i lea, masani lava i le 50 tausaga le matua, e mafai e tagata ona maua le faʻaitiitia o le toto. O le mafuaʻaga mo le maualalo o le maualuga o le fatu o le fatu poʻo se vaega o le tino vascular tone. I le faʻaopoopoga, o mafuaʻaga nei e ono faʻaosoina ai le faʻaitiitia o faʻamaumauga:

    1. O le maʻi suka.
    2. Faʻasalaga o le mafaufau poʻo le faaletino.
    3. Teteʻe tau.
    4. Loto fatu po o le fatu fatu.
    5. Hyperthyroidism
    6. Anemia, gau toto.

    O le maualalo o le mamafa o alii matutua e masani lava ona faigata i maʻi fatu cardiovascular ma le atiina ae o le dementia. Ole vavalalata faʻatasi ma suiga ole degenerative i vaʻa faʻapipiʻi e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le faʻasolosolo o meaʻai.

    Afai ei ai ou uiga o le maualalo o le toto, faʻafesoʻotai se fomaʻi. E tusa ai ma faitioga a le maʻi ma suʻesuʻega, o le a ia filifilia vailaʻau ma faʻasolo atu togafitiga faafomaʻi.

    Puipuia maualuga ma maualalo le toto maualuga i alii

    E le o tagata uma e iloa poʻo le a le mamafa e manatu e masani ai, o le mea la pe a oʻo mai se maʻi, latou te le masani ona faʻaogaina lenei mea i se suiga o le toto maualuga ma e le sailia se fesoasoani mai se fomaʻi.

    Mo le puipuia o le toto maualuga, e tatau ai:

    1. Taofi le inu ava ma ulaula.
    2. Faʻatapulaʻa le faʻaogaina o le masima i le tele e mafai ai.
    3. Faaitiitia le gaioiga faaletino ma maua se malologa lelei.

    Faatasi ai ma le maualalo o le mamafa, o tagata 55 tausaga le matua ma matutua atu atonu o le a le afaina, pe o le a faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto i le taimi o se suiga tele i le tulaga o le tino. E mafua mai i le vave faʻaitiitia o le toto i le faiʻai. I le taimi nei, o le soifua manuia e faʻaleagaina, faʻavavevalea atonu e foliga mai, e oʻo lava i le leiloa o le mafaufau e le tuʻuesea. O le osofaʻi o le toto i le toto e mulimuli mai, o le faʻaleagaina o le tulaga e mafai ona tupu mai o se taunuuga o se taumafaiga e vave tulaʻi pe a uma ona 'ai.

    Ina ia aloese mai ia tulaga, e tatau ona taitaia se olaga ola malosi ma maua se malologa lelei. O meaai faapitoa ma le maualuga o le potassium (pateta, apricots, prunes, eggelu, kapisi) ma le calcium ma le vitamini D o le a fesoasoani e faaleleia ai le tulaga o le vavao. E tatau ona ai i le itiiti ifo ma le 5 taimi i le aso i ni vaega laiti.

    I le faaopoopo atu i le inu o le kofe masani poʻo le lauti, e mafai ona vave faʻateleina le toto maualuga i se mea suamalie: sauerkraut, togafiti, piko. O le ava malosi e tatau ona lafoai i le tau maualalo. E tatau ona mataituina le faʻatinoga o le pulega o le suavai ma puipuia ai le faʻamalolo.

    Mo le tausia o le mamafa o le mamafa i se tagata matua, e tatau ona mataʻituina pea mea e iloa ai, mulimuli i fautuaga a le fomaʻi ma tausisia ia togafitiga.

    E masani ona fesuisuiaʻi le toto o le toto i le matua: faʻamaoniga lelei mo alii, tamaitai, tamaiti ma talavou

    I le sefulu tausaga talu ai, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga ua avea ma se faʻamaʻi masani o Amerika, ma a maeʻa ai, na filifili ai Europalogists e toe teuteuina ia tulaga faʻamalosia talu mai le 2013 e uiga i le toto o le toto (BP).I lenei taimi, na tupu ai se fesili i le konafesi a le ESC (European Cardiology Community), na faia i le aso 25 Aokuso 29-29, 2018 i Munich.

    O se taunuuga, e ala i le faaiuga a le konafesi, o le pa o le malosi o tagata ua fautuaina na faaitiitia, ma o le masani mo le matua e oo i le 65 tausaga o le 120-129 / 80 mmHg lenei. E tusa ai ma isi vasega o tausaga, o le toto maualuga e toetoe lava a le gatete, ae na vavalalata le tele o toleniga.

    O le a le mamafa o le toto ua manatu e masani mo se tagata maloloina?

    O le mea lea, talu mai le 2018, i atunuu o le Europa ma le Iunaite Setete, o se toto e tasi o le toto o le toto na aafia i tagata matutua i lalo o le 65 tausaga. 120/80 mmHg e sili ona lelei, ae, ona o le le mautonu ma le faalagolago o lenei faailoga o le soifua maloloina i le tele o itu taua o le faatosinaga, o fomaʻi e faatagaina le toesea i tulaga eseese o le mamafa, lea e manatu e masani mo tagata soifua maloloina.

    Mo se taimi umi, 110-139 mo le systolic ma le 60-89 mo faʻataʻitaʻiga diastolic na mafaufauina o se faʻamatalaga poʻo se avega i totonu o le tulaga masani. O le mea lea, o le togafitiga antihypertensive na faʻamanuiaina pe afai e mafai ona tausia le mamafa o le tagata i le 140/90 mm Hg. I aso nei, ua faʻaitiitia le taua ma le faʻatapulaʻa.

    O uiga o le tino e mafai ona faʻamatalaina, faatasi ai ma isi mea, e ala i tuaoi taʻitasi o le masani o le toto. O le mea lea, pe a fua le fua o le mamafa o le toto, o le a faʻatagaina nisi mea ua le mafai.

    1. O le toto toto toto e tutusa ma le 100 mm (+/- 10) ua manatu ole limite pito i lalo o le mamafa masani.
    2. O le pito i luga o le masani talu mai 2018 ua pau i le 130 mm Hg.
    3. E tusa ai ma le mamafa o le diastolic, o le maualuga o le faʻatagaina o le masani e 80 mm Hg.
    4. O le diastolic faʻatagaina aupito itiiti e 60 (+/- 5) mm.

    O le faitioga autu o le masani o le soifua maloloina o tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, i totonu o se tagata e maua i le tino, o le mamafa o le 130/80 e mafai ona mafua ai le tiga ma le le fiafia i totonu o le pusa.

    O le isi faʻataʻitaʻiga - afai e le talia e le maʻi maualuga le pa'ū i le toto maualuga i tulaga ua faʻaalia, o tulaga faatauaina o le antihypertensive therapy e mafai ona faʻatupulaʻia e le tagata lava ia mo ia. O le faaiuga e toe iloilo le fua o vailaʻau faʻasaina e faia e le fomaʻi auai.

    Aotelega o le laulau o le mamafa o le toto i tausaga taʻitasi

    Ona o le le mautonu o le toto maualuga, e faigata ona faʻatuina manino tuaoi o le maualuga o le toto maualuga i le tausaga, lea o loʻo tuʻuina i totonu o le laulau. O le mea lea, o faʻamatalaga nei e tatau ona avea o ni mea taua.

    Vitio (kiliki e taʻalo).

    Lisi o le toto maualuga i tagata matutua ma tamaiti


    1. Nesterov, A. I. Fesili o le rumatika: monograph. / A.I. Nesterov. - Moscow: SINTEG, 2014 .-- 885 c.

    2. Dobrolyubova, Ulyana Auala e faʻaitiitia ai le faʻamalosi / Ulyana Dobrolyubova. - M.: Vector, 2012 .-- 859 p.

    3. Bisyarina, V.P. Vaega o le faʻavae o le rūmāmatika i tamaiti ma togafitiga / V.P. Bisyarina, S.E. Belyaev. - M .: Medicine, 2017 .-- 144 p.
    4. Ananyeva, O.V. Ose. O auala aupito sili o togafitiga / O.V. Ananyeva. - M.: Vector, 2010 .-- 128 p.

    Sei ou faailoa atu au lava ia - Ivan. Sa ou faigaluega o se fomai a le aiga mo le silia ma le 8 tausaga. Mafaufau ia te au lava o se tagata tomai faapitoa, ou te manao e aoao tagata asiasi uma i le saite e foia ai ni faafitauli eseese. O faʻamaumauga uma mo le 'upega tafaʻilagi' ua aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia mafai ona faʻamatala atu le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo le faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o feutagaiga ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma

    Faʻasalaga masani mo alii

    E tusa ai ma faʻamatalaga faafomaʻi, o le maualuga o le toto maualuga o le 120 (systemol value) mo le 80 (diastolic indicator) millimeters of mercury. Ae o sea tulaga maualuga o se filifiliga sili lea, lea e seasea ona feagai i togafitiga faafomai. E tatau foi ona manatua i luga o le tele o tausaga, o le malosi o le tuputupu ae - o le matua o le tagata, o le maualuga lea o le masani mo ia.

    Afai o le maʻisuka ei ai le AD 130 o le 80-85, o lenei tau aogā o le a avea o se filifiliga masani, ae ua i ai se faanaunauga e faateleina, o le mea lea, o lenei faailoga e siakiina pea ma le kulukose i totonu o le toto. I le taua o le 140 i le 90, latou te talanoa i le tikeri muamua o le maualuga. O faʻaʻailoga i lenei laasaga e le o taimi uma e iloa ai. E manaʻomia e le tagata maʻi se suʻega mo le le atoatoa o le gaioiga o gaioiga faʻatulagaina.

    Po o le a lava le matua, faatasi ai ma se mamafa o le 150 i le 100 ma le maualuga, ua maua ai le maualuga o le toto maualuga. O nisi tagata gasegase ma nei tulaga faatauaina e atiina ae ai se faʻalavelave maualuga, e faʻaalia e le tele o le falemai. E i ai se lamatiaga i le ola maloloina ma le ola.

    I tagata soifua maloloina o loʻo taʻitaʻia le ala sao o le olaga - itiiti le taumafaina o le ava malosi, meaʻai talafeagai, le leai o faʻamaʻi faʻamaʻi, ma isi, o le mamafa e amata ona tupu i le 50-60 tausaga. O se faiga masani faʻaleaganuʻu, aua i le tele o tausaga, o le setete o toto toto, o le fatu o le fatu e pa'ū.

    O le masani mo tamaiti e 18 tausaga le matutua ma alii matutua e eseese, ona e mafua ona o le tulaga o toto toto. E faʻatatau i le matua, o tulaga masani o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

    Tagata matutuaToto masani toto
    Mai le 18 i le 40 tausagaTulaga lelei 120/80, vavaeeseina e oo i le 125/85 faatagaina
    Fa sefulu limasefulu tausaga125-135/85-90
    Mai le 50 tausaga140/90

    Pe a oʻo i le 50 tausaga e oʻo i le 140/90, ae leai ni faʻamaoniga, o le fesuiaiga lenei o le masani e le manaʻomia togafitiga.

    Afai o le faailo o le 160/100 ma le maualuga, latou te talanoa e uiga i le maualuga o le toto maualuga, o vailaau ua faatonuina e fesoasoani e maua ai le toto maualuga.

    Aiseā ua siitia ai le toto?

    I le limasefulu po o le onosefulu tausaga, o le siʻitia o tafaoga faʻapitoa e mafua mai ona o aʻafiaga o tausaga, ae faʻapea foi isi mea. E tatau ona e faamasani ma i latou ina ia mafai ona vavaeeseina mai i lou olaga i le taimi. E masani lava, o le maualuga o le toto maualuga e fesootaʻi ma le le lelei o taumafa.

    O le malosi malosi o feusuaiga e tele atu meaʻai o manu, e masani ona le amanaia le kuka, ma o le mea lea na ia 'ai ai pizza, pasta, sandwiches ma isi meaai leaga. E masani ona inuina e pia pia, ma e oʻo lava i se iʻa. O ia ituaiga meaʻai e faʻaalia ai le faʻaaogaina o masima i totonu o le tino, o le faʻaopoopoga o le tele o le suavai, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino, fula, suiga o le atherosclerotic ma le maualuga.

    O le maʻi suka ma le maualuga o le maʻisuka e masani lava ona maua i le tagata e toʻatasi. Le mafuaaga mo lenei mea faigofie - le setete o vaa. O le maʻisuka e taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le malosi ma le gafatia o puipui tetele, toto le toto, lea e afaina vave ai le toto.

    O le tiga e mafai ona faateleina ona o le tele o faamalositino. Faatasi foi ma le faateleina o le toto, o le faateleina o le fua o le fatu ua matauina. O se tulaga masani lenei, e le tumau. I totonu o se piriota taimi, o le tulaga e faʻatulagaina.

    E mafai ona faateleina le mamafa o le toto mo mafuaaga nei:

    • Faaaogaina o fualaau faasaina. O le tele o tagata gasegase latou te le o atu i le fomaʻi seia oʻo i le mea mulimuli, fai le togafitiga faaletagata lava ia. Ae o vailaʻau e le gata ina togafitia, ae e taʻitaʻia foi i le atinaʻeina o aʻafiaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pa'ū faigofie o le nasal e mafai ona mafua ai le maualuga o le toto, faateleina le malosi o le mata ma taitai atu ai i le soifua maloloina ogaoga.
    • O faʻamaʻiina o le maskloskeletal system, faʻamaʻi o le tuilala e mafai ona oʻo atu ai i oso i le toto,
    • Faʻaaoga malosi o le ava malosi. E pei ona e iloa, a uma ona inu pia i le taeao, e tiga lou ulu. O se ulu tiga lea e taʻu mai ai le faateleina o le toto. E le gata i lea, o se osofaiga e afaina ai le tulaga o fatugaʻo, o le fula e mafua ona o le faaputuputu o le vai.

    Faʻamatalaga o aʻafiaga mo le maualuga o le maʻisuka: faʻaletonu o le tino, gasegase, galue i mea matautia, ulaula, tausaga, vailaau faʻasolosolo.

    Faʻaaliga faʻapitoa o le toto maualuga

    O le falemaʻi o le maualuga o le maualuga o le maʻi suka e ese mai. Ae e faʻaalia lava naʻo mataupu faʻapitoa pe a maitauina se mamafa maualuga. E talanoa tagata e uiga i le maualuga o le maualuga o se "fasioti tagata lemu." Ma o se faʻamatalaga saʻo lenei.

    I le taimi muamua, pe a amata ona faateleina le toto maualuga, e le iloa e le tagata maʻi se mea.E le gata i lea, e le o se mea e matauina ai osofaiga, o le tulaga e le masani ona tupu. E tusa lava pe matauina le le lelei o faailoga, e masani lava ona mafua mai le le lava o le moe, vaivai, ma isi mafuaʻaga. E tusa ai ma fuainumera, o faailoga muamua o le maualuga o le toto maualuga i alii e foliga i le 40-45 tausaga, pe a latou ulaula ma inu ava malosi. Tagata faʻauluuluga o se soifua maloloina - i le 50-60 tausaga.

    O aʻafiaga o le maualuga o le toto maualuga i totonu o se tamaloa e foliga mai i tua o taua taua mo lenei tagata maʻi faapitoa. E maitauina o le faʻatapulaʻaina o faʻataʻitaʻiga taʻitasi e eseese, talu ai o loʻo i ai i le tino le malosi e faʻafetaui ai i oso i le toto.

    Faatasi ai ma le faateleina o le toto, o le falemaʻi lea e matauina:

    1. Faʻalavelave osofaʻiga, leai se popole.
    2. Uiga masani.
    3. O Tineni, o se lagona le mautonu.
    4. Faʻafitauli leaga. O lenei faailoga e matua taua lava pe a oso, mo se faataitaiga, o se mea e agai i luma.
    5. Dizzy ma le ulu tiga.
    6. Taʻaloga o le taotoga.
    7. Faateleina le vevesi.
    8. Paʻu i totonu o le pusa.
    9. Vavaega o veins faaletino.

    O faʻamaoniga e mafai ona faʻaeseese, o mea uma lava e seasea ona tupu. O aʻafiaga e masani ona faʻaleleia pe a maeʻa galuega faaletino, faʻalavelave popole, le lava le moe, faasaga i tua o le gasegase tele, faatasi ai ma se faʻafefe. O nisi taimi o le ata e faaopoopo i le paʻu, leai o le ea, faigata le manava. I lenei tulaga, e manaʻomia le fesoasoani faafomaʻi.

    Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻalavelave maualuga, o le tagata maʻi e ufitia i le malulu ma le afu o le afu, o faailoga o le malosi o le atuatuvale popole. E mafai e se tamaloa ona tautala e le aunoa, pe sui foi, pau atu i se mea valea.

    I le maʻisuka, o le faʻamatalaga o le GB e faʻapipiʻiina i faʻamaoniga o le toto maualuga maualuga, lea e sili atu ona leaga ai le manuia lautele.

    E tatau ona manatuaina o maʻisuka uma e lamatia ai le maualuga.

    Faʻatau togafitiga

    Faʻasolosolo laʻititi o faʻamaoniga mai le masani, o loʻo fautuaina i latou e maua i luga o le gasegase se suiga i le olaga. E tatau ona faʻaitiitia le taumafaina o le ava malosi, masima i luga o le laulau, e le aofia ai oloa e faʻaleleia ai le taofia o le ola. A oʻo ina maua i le maʻisuka le lua ma le 3 tikeri o le maualuga o le maualuga, o vailaau faʻasaina ma se mea e le faʻaleagaina e faʻamaonia.

    E tele vaega o vailaʻau e fesoasoani e faʻaitiitia ai le toto i le maʻisuka. Ae e ese i latou i la latou gaioiga faʻataʻitaʻi. O fualaau oona e masani ona aofia i togafitiga. O nei vailaʻau faʻateleina le tele o le suavai faʻasaʻo mai faʻatasi ma le urine, ma o le mea lea ua mafua ai ona paʻu le maualuga o lona toto.

    O fualaau o le kalama o se vaega o fualaau oona lea e taofia ai le alalaupapa o calcium, o le mea lea e le malilie le pa puipui. O loʻo i ai le faʻalauteleina o le lumanaʻi vascular, toto totoga ma mea faʻapitoa e faʻamautuina. O lenei vaega o fualaau faasaina e masani lava ona faatonuina, ona e itiiti lava le faʻasaʻo, e seasea ona taʻitaʻi atu i le atinaʻeina o aʻafiaga.

    • Faʻailoga ACE,
    • O le au tetee a Angiotensin,
    • Tagata faʻamaonia.

    O togafitiga e faʻasino taʻitasi. E masani lava ona faʻamatalaina le tele o fualaau faʻasaina o ituaiga eseese o gaioiga. Faʻatasi ai ma se faʻalavelave leaga o le maualuga o le toto maualuga, e manaʻomia le togafitiga.

    O le maualuga o le toto maualuga i le maʻisuka e le maualuga atu i le 140 i le 90 mmHg.

    Puipuiga Maualuga mo Tagata

    O le maʻi suka o se faʻamaʻi masani lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaʻe o isi faʻamaʻi - toto maualuga, atherosclerosis. O le faateleina o le toto maualuga e manaomia i taimi uma galuega e taulai i le faaitiitia. I le avea ai o se mea e puipuia ai, ua fautuaina e sui lau meaʻai.

    E manaomia e tagata maʻi le faʻaititia o le masima i le lima kalama i le aso. Meaʻai e gaʻo naʻo le taimi o le taumafa, ae le o le taimi o kuka. O mea e pei o le ketchup, mayonnaise, sausage, puaa gaʻo, mea faʻasalalau, margarine e le aofia mai le lisi. E le mafai ona e 'ai i pusa pastry, sweets, ice cream. Mai le inu malosi o compotes, suasusu, vai inu.

    Ina ia faʻamalieina le mamafa, e manaʻomia foi le gaioiga faaletino. O le filifilia o se taaloga e fuafuaina taitoatasi. Mafaufau i le matua o le tagata, toto maualuga, le i ai / le i ai o faailoga o le faamai, o se talafaasolopito lautele.

    1. Le mataituina pea o le toto ma le suka o le toto.
    2. Tulaga masani o le mamafa.
    3. Tetee mai le ava malosi, ulaula, e aofia ai le ula.
    4. Faʻasalaga o tulaga faʻalavelave, atuatuvale popole.
    5. Moega pe a ma le valu itula i le aso.
    6. Talosaga vave i le fomaʻi ma se faʻalavelave o le soifua manuia.

    Afai e le fesoasoani le puipuia o le toto, o fualaau faasaina e faatonuina. O le maualuga o le mamafa e le o se faasalaga. O le suia o le olaga ma mulimuli i fautuaga uma a le fomai e mafai ai ona e ola i se olaga atoa o se tagata masani.

    E faʻafefea ona faʻaitiitia le mamafa i le fale o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

    Faamatalaga lautele

    I le avea ai o se tulafono lautele, soo se uluai suʻesuʻega faafomaʻi e amata i se siakiina o faailoga autu o le masani ai o le tino o le tino. O le fomaʻi e suʻeina le paʻu, suʻeina le lymph, ma faʻamaʻalo nisi vaega o le tino ina ia mafai ai ona iloilo le tulaga o sooga poʻo le iloa o suiga le lelei i vaʻa toto, faʻalogo i le mama ma le fatu ma le stethoscope, ma ia fua le vevela ma le mamafa.

    O nei manipuni e mafai ai e le fomaʻi ona aoina mai faʻamatalaga e tatau ai e uiga i le soifua maloloina o le tagata maʻi (tusia i luga talafaasolopito) ma faailoilo tulaga faʻailoga poʻo toto maualuga faia se vaega taua i le siakiina o le tele o faamai eseese. O le a le totoga o le toto, ma o le a lona tulaga masani mo tagata o vaitausaga eseese?

    Mo a mafuaʻaga e faateleina ai le maualuga o le toto pe leaga foi, ma pe faapefea ona afaina ai le soifua maloloina o se tagata? Matou te taumafai e tali nei fesili ma isi fesili taua i luga o le autu i lenei mataupu. Ma o le a tatou amata i le lautele, ae o mea taua tele.

    O le a le maualuga ma le maualuga o le toto?

    Toto po o le taua (e pei ona taua i lalo Hiona) - O le toto maualuga lea i luga o puipui o toto toto. I se isi faaupuga, o le mamafa lenei o le vaivaiga, lea e sili atu nai lo le mamafa o le ea, lea e "lolomiina" (gaoioiga) i luga o mea uma i luga o le fogaeleele, e aofia ai tagata. Millimeters of mercury (lalo ifo o le mmHg) o se iunite o fua o le toto.

    O ituaiga o toto maualuga nei e iloga:

    • inisinia poʻo lotoe tulaʻi mai i totonu o potu o le fatu ma lona faʻalavelave faʻavae. Mo matagaluega taʻitasi o le loto, ua tuʻuina ese faʻamaoniga faʻa-natura, lea e fesuisuiaʻi e fuafua i le liʻo o le fatu, faapea foi i luga o uiga o le tino,
    • vevela tutotonu(faapuupuuina e pei o le CVP), ioe. toto maualuga o le atrium taumatau, lea e tuusaʻo saʻo ma le tele o le toe foʻi mai o le toto vevela i le fatu. E taua tele faʻamatalaga CVP mo le faʻamaonia o faʻamaʻi faapitoa,
    • capillary O se aofaiga lea e faʻamalamalamaina le maualuga o le mamafa o le vai i totonu capillaries ma faʻalagolago i le maualuga o le luga ma le maualuga,
    • toto maualuga - o le mea sili lenei ma atonu o le mea sili ona taua, o le suʻesuʻega lea e faʻamaeʻa e le tagata poto pe o loʻo galue pea le tino o le tino i le masani pe ua iai ni mea ua le toe iai. O le taua o le toto maualuga e faailoa ai le maualuga o le toto lea e pamu ai le fatu mo se vaega o le taimi. E le gata i lea, o lenei tulaga o le physiological o loʻo faʻaalia ai le tetee o le moega lapisi.

    Talu ai o le fatu lea o le malosi malosi (o se ituaiga o pamu) o le toto i le tino o le tagata, o le maualuga o le maualuga o le toto o le toto ua faamauina i le alu ese o le toto mai le fatu, e mai lona manava agavale. A oʻo mai le toto i le gaʻo, o le maualuga o le mamafa o le mamafa, i totonu o capillaries e faʻaitiitia ai foi, ma e laʻititi i totonu o veins, faʻapea foi i le ulufale atu i le loto, o lona uiga. i le taumatau saʻo.

    E tolu ni vaega autu o le toto maualuga e aofia ai:

    • fatu fatu (faapuupuu le fatu) po o le pulupulu o se tagata,
    • faʻapitoa, o lona uiga maualuga luga
    • diastolic, o lona uiga pito i lalo.

    O le a le uiga o le mea pito i luga ma le maualalo ifo o le tagata?

    Faailoga o le maualuga ma lalo ifo o le mamafa, o le a le mea ma o le a le mea latou te aafia ai? Afai o le taumatau taumatau ma le tauagavale o le feagaiga o le loto (o lona uiga, o le fatu fatu o loo agai i luma), o le toto ua tuleia i totonu o le vaega systole (o le tulaga o le muso o le fatu) i le aorta.

    O le faailo i lenei vaega e valaʻau faʻapitoa ma ua muamua tusia, o lona uiga. i le mea moni, o le numera muamua. Mo lenei mafuaʻaga, e taua le maualuga o le mamafa i le pito i luga. O lenei tau aogā e aʻafia i le feteʻenaʻi o vailaʻau, faʻapea foʻi ma le televave ma le malosi o le loto.

    I le vaega diastole, o le. i le va o vavaega (systemole phase), pe a nofo le fatu i se tulaga malolo ma tumu i le toto, o le tau o le diastolic poo le maualalo o le toto maualuga ua faamaumauina. O lenei tau faʻatatau e faʻalagolago lava i luga o le vateatea.

    Sei o tatou aoteleina mea uma o loo i luga ma se faataitaiga faigofie. E iloa e 120/70 po o 120/80 o faailoilo BP sili ona lelei o se tagata soifua maloloina ("pei o tagata vaalele"), o le numera muamua 120 o le maualuga maualuga poʻo le tumutumu, ma 70 poo le 80 o le diastolic poʻo le lalo ifo.

    Tulaga faʻamalosi o tagata i tausaga taʻitasi

    Faʻamataʻu, ao tatou laiti ma ola maloloina, e seasea ona tatou popole i le maualuga o lo tatou toto. Matou te lagona le lelei, ma o lea e leai se mafuaaga e popole ai. Peitai, o le tino o le tagata ua matua ma ua le lava. O le mea e leaga ai, o se faiga masani lea mai le manatu o le physiology, e aʻafia ai le faʻaalia o le paʻu o se tagata, ae faʻapea foi ona aʻafiaga uma ma tino, e aofia ai le toto.

    O lea la, o le a le tatau ona i ai le toto masani i se tagata matua ma tamaiti? E faʻafefea ona aʻafia le toto i aʻafiaga o tausaga? Ma o le a le matua e tatau ai ona amata amataina lenei taʻiala taua?

    I le amataga, o le a matauina o se faailoga e pei o le toto maualuga e faalagolago lava i le tele o itu taua (tulaga o le mafaufau-lagona o se tagata, taimi o le aso, ave o vailaau, meaai ma meainu, ma isi).

    O fomaʻi i aso nei ua le mautonu i laulau uma na tuufaatasia muamua ma le maualuga o le toto maualuga o le toto e faʻavae i luga ole tausaga ole maʻi. O le mea moni o le suʻesuʻega sili ona lata mai o loʻo faʻaalia i se auala faʻapitoa i tulaga taʻitasi. I le avea ai o se tulafono lautele, o le toto maualuga o le toto i se tagata matutua o soo se matua, ma e le afaina i alii ma tamaitai, e le tatau ona sili atu i le tapulaa o le 140/90 mm Hg. Art.

    Afai e maualuga le mamafa i totonu o se tagata, o mea nei e matauina:

    • vaivai,
    • tinisitus
    • fulafula o vae
    • vavao,
    • faafitauli faʻaaliga
    • faaitiitia galuega
    • isu.

    E tusa ai ma fuainumera, o le maualuga o le toto maualuga o le toto e masani lava ona maua i tamaitai, ma maualalo ai - o tagata matutua o tamaʻitaʻi uma poʻo tane. A oʻo ifo le lalolalo o le toto ma lalo ifo i lalo o le 110/65 mm Hg, ona oʻo lea i suiga e le mafai ona suia i totonu o totoga ma totonu o le tino, e pei o le toto totoʻa, ma, o lona uiga, ua tumu le tino i le okesene.

    A leai, e atiina ae manatu faʻapitoa poʻo vegetovascular dystonia. Faatasi ai ma le faaitiitia o le mamafa, o faailoga e pei o le:

    • vaivaiga maso
    • tiga o le ulu,
    • pogisa i mata
    • puupuu le manava,
    • faʻafefe
    • vaivai,
    • ata gaioigafaʻapea foʻi ma le le fiafia i leo leotele,
    • lagona tagi ma malulu i totonu o vae.

    O mafuaʻaga o le toto maualuga e mafai ona:

    • tulaga faigata
    • tau o le tau, e pei o le vevesi poʻo le vevela vevela,
    • vaivai ona o mea maualuga,
    • le tumau le moe,
    • afaina o le tino
    • nisi fualaau faasaina, e pei o le fatu po o fualaau oona, vailaʻau poʻo le antispasmodics.

    Ae ui i lea, o loʻo i ai ni faʻataʻitaʻiga pe a nonofo filemu tagata i le olaga atoa ma le maualalo o le toto maualuga o le 50 mm Hg. Art. ma, mo se faʻataʻitaʻiga, o tagata taaalo na muamua, oeo latou fatu ua vaʻaia ona o le faʻaauau pea o le malosi faʻaletino, lagona lelei. O le mafuaʻaga lea mo tagata taʻitoʻatasi atonu ei ai a latou lava faʻataʻitaʻiga BP masani, lea e lagona lelei ai o ia ma ola i se olaga atoatoa.

    Maualuga toso faʻasolosoloe faʻaalia ai le i ai o faʻamaʻi o fatugaʻo, lau vevela po o vailaʻau.

    O le faateleina o le maualuga o le mamafa e mafai ona mafua mai i mafuaaga e pei o:

    • mamafa tele
    • popole
    • atherosclerosisma isi faʻamaʻi,
    • ulaula ma isi masaniga leaga,
    • maʻisuka malosi,
    • meaai le lelei
    • olaga le mautonu
    • suiga o le tau.

    O le isi itu taua e uiga i le toto o le toto. Ina ia saʻo le fuafuaina o faailoilo uma e tolu (pito i luga, maualalo ifo ma mamafa), e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie. Muamua, o le taimi sili ona lelei mo le fuaina o le toto o le taeao. E le gata i lea, o le tonometa e tatau ona tuʻuina i le maualuga o le fatu, o lea o le a sili ona saʻo le fua.

    Lona lua, o le mamafa e mafai ona "oso" ona o se suiga tele i le tuumuli o le tino o le tagata. O le mafuaaga lena e tatau ai ona fuaina pe a maeʻa, e aunoa ma le aluese mai le moega. O le lima o loʻo i ai le paʻu o le tonometa e tatau ona faʻasaga ma faʻamalosi. A le o lena, o faailo na tuuina atu e le masini o le a le saʻo.

    Toto toto: masani masani, laulau

    Soʻo se suiga i le toto maualuga eletise e aʻafia ai le manuia lautele o se tagata. Ae afai o le vavaeesega e taua, e mafai ona ogaoga le soifua maloloina. Ma e ui lava o loʻo i ai se laulau o le mamafa o le toto i tausaga taʻitasi, i le faasologa ina ia mafai ona pulea le tulaga, e tatau foi ona malamalama pe o le a le mafuaʻaga na mafua ai ona suia le tonometa.

    Le masani o le toto maualuga i le matua

    O faailoilo o le toto e iloa ai le malosi o le toto e galue ai i puipui o toto toto.

    O le malosi o le tafe o le toto e faalagolago i le galuega a le fatu muso. O le mea lea, o le maualuga o le mamafa e fuaina i ni faʻailoga se lua e atagia ai le taimi o le faʻalavelaveina o le muso o le fatu - le faʻasolo o le systolic poʻo le maualuga ma le diastolic pe mamafa.

    O le faʻasologa o le diastolic e atagia mai ai le maualuga o le tetee o loʻo faʻaaogaina e vaa i le tali atu i le vevela o le toto ma se tapunia maualuga o le muso o le fatu.

    O le maualuga o le tino e faailoa ai se tulaga aupito maualalo o le vailaau lautele i le taimi e malolo ai le fatu o le fatu.

    O le eseesega i le va o nei faailoilo ua taua o le mamafa o le pulus. O le tau o le mamafa o le mamafa e mafai ona maua mai le 30 i le 50 mm Hg. ma fesuiaʻi, e faʻatatau i le matua ma le tulaga o le maʻi.

    O le maualuga o le mamafa ma le pulupulu o vaega autu ia e fuafua ai le soifua maloloina o tagata. Ae ui i lea, o suiga i fuainumera o le pulupulu e le o le atagia mai o feeseeseaiga i le maualuga o le mamafa.

    O le mea lea, o le maualuga o le toto maualuga e fuafuaina e le vaega o le taamilosaga o le fatu, ma o le maualuga o ona vaega e mafai ona faaaoga e faamasinoina ai le tulaga o vaega taua o le tino o le tagata - circulatory, autonomic and endocrine.

    Uunaia mafuaaga

    O le mamafa o le 120/80 mm Hg e masani lava ona masani ai. Peitai, e ui lava i lenei, o fua nei e manatu lelei e sili ona lelei mo le galuega atoa o le tino - faamalosi systolic mai le 91 i le 130 mm Hg, diastolic mai le 61 i le 89 mm Hg.

    O lenei tulaga e mafua ona o uiga faʻale-tino o tagata taʻitoʻatasi, faʻapea foi ona tausaga. O le maualuga o le mamafa o se manatu faavae o le tagata, ma atonu e eseese e oʻo lava i tagata soifua maloloina atoatoa.

    E le gata i lea, e tele mea e faʻaosofia ai suiga i le mamafa, e ui lava i le le maua o faʻamaʻi.O le tino o se tagata soifua maloloina e mafai ona ia puleaina le maualuga o le toto ma suia, pe a talafeagai ai.

    Mo se faʻataʻitaʻiga, soʻo se gaioiga faaletino e manaʻomia ai le faateleina o le toto e faʻamalosia ai maso e maua ai le gaioiga. O le mea lea, i le taimi o le taavale a le tagata, o lona mamafa e mafai ona tulaʻi i le 20 mm Hg. Ma o lenei mea e pei o le masani.

    O se suiga i faailoga o le mamafa o le toto e mafai i lalo o le faatosinaga o mea e pei o:

    • popole
    • o le faʻaaogaina o meaʻai e faaosofia, e aofia ai le kofe ma le lauti,
    • taimi o le aso
    • le aʻafiaga o faʻafitauli faaletino ma faalelagona,
    • ave fualaau
    • tausaga

    O le tele o mea eseese o avega mamafa o se taunuuga o le faalagolago i le physiological a se tagata.

    I le gasologa o le olaga, suiga i totonu o le tino e aafia ai le maualuga o le toto totoina e le fatu i totonu o vaʻa. O le mea lea, o faailoga e iloa ai le masani ai o le toto i vaitausaga eseese eseese.

    Tulaga faatonuina mo alii

    O le masani o le mamafa i tamaloloa o loʻo faʻaalia i fuainumera aupito maualuga, faʻatusatusa i tulaga o fafine ma tamaiti. E mafua lenei mea ona o le faʻaogaina o le malosi o feusuaʻiga - o se puʻu malolosi ma maso e manaʻomia ai le tele o meaʻai e maua mai i le toto. O le mea lea, o le maualuga o le tetee atu o puipui o le vaa e faateleina.

    O le faateleina o le mamafa i tagata mo mafuaʻaga masani, e mafai, ona o suiga o tausaga. I le olaga atoa, ua suia suiga o le mamafa, e pei foi o le setete o le cardiovascular system. Ae ui i lea, o le tele o faʻamaonia e taua o se lamatiaga ogaoga i le soifua maloloina i so o se matua.

    Tulaga masani i tamaitai

    O le soifua mālōlōina o tina e masani ona fesoʻotai ma fesuiaiga masani i tulaga o hormonal, lea e le mafai ona aafia ai faʻamaʻi mamafa. O le mea lea, o tulaga faʻavae mo fafine e maua ai suiga talafeagai i le tino lea e aofia ai i se tausaga patino.

    I le taimi o le gaioiga, o le horrosone estrogen o loʻo maua i le tino o fafine, lea e puleaina le maualuga o mea gaʻo i le toto. Estrogens e taofia ai le faaputuputuina o le cholesterol ma le faia o paʻu e vaapiapi ai le lumenia o vaa, lea e puipuia ai le malosi masani o le tafe toto.

    Aʻo mou atu le gaioiga, o le tele o le estrogen i le toto e faʻaititia, ma le lamatiaga o le fatuina o pathoces cardiovascular lea e faʻateleina ai le mamafa.

    Le laulau o le toto maualuga i totonu o tagata

    I le avea ai ma taʻiala mo le fuafuaina o le masani o le toto, o fomaʻi e faʻaaogaina se laulau o le toto masani i tagata matutua.

    Soo se mea ua vavae ese mai le masani i tagata matutua e manatu e le lelei.

    Ina ia maua ai le soifua maloloina i le taimi, ua faatonuina e fomaʻi ia tagata gasegase e tausia se tusi talaaga, tusia faamaumauga o fuataga i aso taitasi.

    Faʻasologa masani i tamaiti

    O le faʻaauau pea ona atiaʻe le tino o le tamaititi, o le mafuaaga autu lea o le faateleina o le mamafa, aʻo tuputupu ae le tamaitiiti.

    O faailoilo o le mamafa i tamaiti e suia e tusa ai ma le faateleina o le masini vascular ma o latou atinaʻe. Afai o nei faʻamaulalo e laʻititi nai lo le faʻatulagaina e le tulafono masani, atonu o se faailoga lea o le faʻavaveina o le atinaʻe o le cardiovascular system.

    I le leai o ni faʻamaʻi, e le tatau ona togafitia le maualuga poʻo le maualalo o le toto maualuga i tamaiti - i le matua, o nei faailoilo e masani ona faʻamaonia.

    Tigā toto maualuga

    O le faateleina o le mamafa ua manatu lea e sili atu ai le fuainumera i le sili atu i le 15 mm Hg.

    Faʻasalaga nofofua o faʻamaʻi mai le masani e mafai ona matauina e tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina atoatoa. O le mafuaaga o le atuatuvale e tatau ona manatu o le faasaoina o fuainumera faateleina mo se taimi umi.

    I le tele o tulaga, o le tumau pea o le faʻamausali o ia mea sese ua faʻaalia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi:

    • faiga o le endocrine
    • fatu ma toto
    • osteochondrosis,
    • vative-vascular dystonia.

    E le gata i lea, o le faateleina o faailoga o le tonometa e mafai ona maua i tagata e sili atu le mamafa, o tagata o le a le mautonu le atuatuvale ma le atuatuvale, o le ava malosi, tagata ulaula e sili ona gaʻo, falai, meaai vevela ma le masima. I nisi o tulaga, o le gasegase o le gasegase e maualuga le maualuga e matauina.

    O le faʻaitiitia o le faʻaleleia lelei o le tino e faʻaalia ai le faateleina o le mamafa:

    • ulu tiga ma le vaivai,
    • puupuu le manava
    • vaivai,
    • taʻavale
    • fatu palpitations,
    • soona inu tele
    • faʻapouliuligia o mata, faʻalavelave vaaia,
    • mumu o foliga.

    Faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi le osofaʻi o le maʻi e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi. A le o lena, o le faateleina o le mamafa i se taimi umi e mafai ona mafua ai le faaleagaina o le faiʻai, lavea o le tino, ma le paʻu o le fatu.

    Faʻafefea ona faʻaititia?

    Fesoasoani Muamua mo le maualuga o le toto maualuga e maua ai tulaga mafanafana ma le toʻa mo se tagata maʻi, faapea foi ma le faaaogaina o vailaau vasodilator maualuga e faatonuina e se fomai.

    Ina ia faʻamaonia le mamafa ma taofia faʻasauga mulimuli ane, ua fautuaina e fetuunai le olaga i se auala e faʻaitiitia ai mea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le maualuga.

    O fuataga e sili ona lelei e puipuia ai: o le tulafono o le aso ma le suia saʻo o le atuatuvale ma le malologa, paleni paleni, leai o ni amio leaga, gaioiga faaletino, leai se popole, ma se uiga lelei i le olaga.

    O a faʻamaʻi e mafai ona latou talanoa i ai?

    O le faʻasalaga e tupu i le gasegase, o le fatu, le faʻamaʻavaʻa, osteochondrosis, cystitis, tuberculosis, anemia, rheumatism, hypoglycemia, maʻi paʻu, pancreatitis.

    I nisi tulaga, o le faaitiitia o le tonometa e mafai ona fai ma le tele o galuega, o le leai o vitamini ma se suiga tele i le tau.

    O faʻamaoniga autu o le faʻasalalauga o:

    • vaivaiga ma le le mautonu,
    • tiga maso ma le paʻu,
    • tau faʻalagolago,
    • faʻalavelave, faʻaitiitia le faʻamaualuga o le mafaufau ma manatua,
    • ulu tiga i tua o le ulu,
    • numera o vae.

    O se mataua o faailoga o tonometa faatasi ai ma soʻo se lisi ua lisiina o se mafuaʻaga lelei lea e faʻafesoʻotaʻi ai se fomaʻi. I le togafitiga faafomaʻi, e iai taimi e masani ai pe a fai o le tuuaiga e na o le pau lava lea o faailoga o ia tulaga faʻaleagaina faʻapitoa e pei o le toto toto i totonu o le vaega o meaʻai, afaina anaphylactic, faʻaleagaina o le myocardial, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o le tino.

    E faʻapefea ona faʻateleina le mamafa?

    O le faʻaaogaina o le lauti malosi ma le tele o suka, o se vaega itiiti o sukalati malulu, vaitaimi eseese, o le savalivali i le ea fou, o se asiasiga i le vaituloto, o se massage, ma le faamalositino o le a fesoasoani i le faaleleia atili o le soifua maloloina ma le aveesea o se osofaiga o le masalosalo.

    O le moe atoa ma le malologa, tausisia le faʻaleleia o le taimi ao faʻamalositinoina, faʻamalosia lelei meaʻai ma masani ai meaʻai e taua tele.

    O mea autu e faʻamaonia ai taʻitasi taʻitasi o:

    • fatu fatu
    • maualuga le toto. O le toto e mafai ona fesuiaʻi ona o faʻamaʻi pipisi masimmune poʻo le maʻisuka,
    • le tikeri o le vaivai o toto,
    • o le i ai o cholesterol i luga o puipui o toto toto,
    • faʻalavelave faʻalavelave po o le vavalalata o vaʻa toto i lalo o le aʻafiaga o faʻamalosi o meaola po o lagona faʻalagona,
    • togafitiga o le vevela.

    E oo lava i nei mea uma, o le maualuga o le mamafa i tagata eseese o le a eseese.

    E faapefea ona fua le mamafa?

    Mo le fuaina o le toto, e faʻaaoga ai masini faʻapitoa - tonometers o le tusi lesona, semi-atomatalia poʻo le ituaiga moli, analog poʻo numera. O le auala o le taualumaga e tatau ona gauai faapitoa i ai, talu ai o le saʻo atoatoa o taunuuga e faalagolago i lona matauina.

    Aʻo leʻi amataina le fua, e tatau ona tuʻuina atu i le tagata maʻi le avanoa e faʻafilemu ai.Aʻo le i faia le faʻatonuga, e le tatau ona e ulaula, faia faʻamalositino poʻo le mataupu o le tino, e aofia ai lagona faʻalagona.

    O fua le lelei o fuataga e mafai foi ona avea ma se taunuuga o le tele o le taumafataga ao le i faia le taualumaga, o se tulaga le toʻa o le maʻi poo talanoaga i le taimi o le faitauina o faailoga.

    Aʻo faagasolo le faʻatinoga, e tatau i le tagata maʻi ona nofo i se auala e lagona ai le nofo filemu i luga o se nofoa ma le lagolago i lalo o lona tua. O paʻu o le fua o le fua e faʻapipiʻi i lena vaega o le muaʻi lima o loʻo i le maualuga o le fatu.

    Mo le maua o faʻamaumauga sili ona saʻo, e fautuaina e ave fua i luga o lima. O le mamafa o le mamafa o fua i luga o le lima e tasi e tatau ona faia pe a mavae ni nai minute ina ia mafai ai e vaa ona tauaveina o latou foliga masani ma tulaga.

    Tuuina atu o maso o le lima taumatau i le tele o tagata gasegase e sili atu ona atinaʻe nai lo le itu agavale, o le maualuga o tonometa mo le fuaina o le mamafa i lima eseese e mafai ona eseese i le 10 iunite.

    O tagata maʻi e maua togafitia ma maʻi faʻapitoa e fautuaina e fai fua ile faalua i le aso - i le taeao ma le afiafi.

    E tusa lava po o le a le ituaiga o mea e faalavelaveina ai, e na o le tausia o mataupu faavae o se soifua maloloina lelei e mafai ona masani ai - taaloga, lelei moe, paleni paleni, leai o ni amioga le lelei, aloese le aloese, mafaufauga lelei, ma soo se taimi e mafai ai, lagona sili ona lelei.

    Faʻaiuga i tagata: tulaga masani ma faailoga o se maualuga maualuga i le matua, mai le 40 i le 60 tausaga

    O le toto o le toto e taʻua o le toto maualuga i le tele o gaʻo tagata. E lua faailoga o le toto maualuga e iloga - systolic (luga) ma le diastolic (lalo). O tagata uma ei ai uiga faʻale-tino, taitoatasi, o le maualuga o le toto maualuga i tagata eseese o le a eseese.

    I se tino soifua maloloina, e tusa lava po o le a le matua, o le toto maualuga e tatau ona i totonu o le 140/90 mm. O le masani o le mamafa o le 130/80 mm Hg. Ma le filifiliga lelei "pei o tagata vaalele" - 120/80 mm.

    O le maualuga o le mamafa o le toto e mafua mai i le tele o faafitauli. Fuainumera o fuainumera faafomai e faailoa ai o le maualuga o le toto maualuga e faateleina ai le lamatia i le 7 taimi, 6 taimi - faaletonu o le fatu tumau, 4 taimi - osofaia o le fatu.

    O le maualuga o le maualuga (taʻavale) - i le 89% o mataupu, fasioti se tagata maʻi i se miti!

    Matou te faanatinati e lapatai oe, o le tele o fualaau oona mo le maualuga o le toto ma le faʻamautuina o aʻafiaga o se taufaasese atoatoa o maketi o loʻo faʻamalosia le faitau selau pasene i fualaau oona o le leai o se aoga.

    O le fale talavai mafia e tele tupe e ala i le faaseseina o tagata mamai.

    Mafaufau pe o le a le masani o le mamafa i alii, e faalagolago i lo latou matutua? Suʻe mafuaʻaga ma mafuaʻaga o le maualuga o le toto maualuga, faʻafefea ona puipuia le puipuiga?

    O le maualuga o le maualuga o le maualuga e foliga mai o se maʻi tumau, ona o le maualuga o le maualuga o le toto. I le taimi muamua, o le faamaʻi na maua i tamaitai ma alii ina ua mavae le 40 tausaga, ae i le taimi nei, o se uiga o le "toe faafou" ua faailoaina.

    O le faigata o loʻo taʻoto i le mea moni e faapea, o le faʻamaoniga o le maʻi e le o taʻua, lea e mafua ai le iloa o se tulaga faʻaleagaina e le o le amataga, ae i le vaega lona lua ma le tolu faʻatasi ai ma aʻafiaga oi ai nei.

    Faailoga o le toto maualuga:

    • Laʻau vave ma le fatu fatu.
    • Vaavaaiga vaaia - o se faʻaitiitia o le tino vaaia, poʻo foliga vaaia o "veli ma lago" i luma o mata.
    • Faʻasalaga faʻalogo faʻalogo, tenema.
    • Tesea ma le gaioiga. O lenei tuufaatasiga e mafai ona matauina e tusa lava po oa gaoioiga faaletino a alii.
    • Faateleina le vevela, tiga i le sternum.
    • O le ulu o le ulu o loʻo i tua o le ulu ma malumalu.
    • Lagona o le atuatuvale, fefe, osofaia o le atuatuvale.

    I totonu o se tamaloa, o faʻamalologa faʻapitoa e le o vave mai, ae faasolosolo malie, faʻapipiʻiina i le taimi e tasi.Faʻavavevaveina o faʻamaoniga e tupu pe a mavae le atuatuvale, atuatuvale le popole, pe i ai le le mautonu.

    Sa ou togafitia le toto maualuga mo le tele o tausaga. E tusa ai ma fuainumera, i le 89% o mataupu, o le maualuga o le toto maualuga e maua i le fatu fatu poʻo le stroke ma maliu ai se tagata. E tusa ma le lua vaetolu o tagata maʻi ua maliliu nei i le 5 tausaga muamua o le maʻi.

    O le isi mea moni, e mafai ma e tatau ona tuʻuina atu le mamafa, ae e le fofoina ai le maʻi lava ia. Na pau lava le vailaʻau ua fautuaina aloaia e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina mo le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga ma ua faʻaaoga foi e cardiologists ia latou galuega o Giperium. O le vailaʻau e afaina ai le mafuaʻaga o le maʻi, lea e mafai ai ona faʻaumatia uma le toto maualuga.

    E le gata i lea, e faigata tele i le maʻi ona manava, ua faʻaalia faailoga uma o le gaogao, o le paʻu o foliga e mumu, o le pito i lalo ma luga o le pito i luga o loʻo vaivai. I le taimi o se osofaʻiga maualuga, faʻaliliu ma malulu le afu, o le tagata maʻi e amata ona talatalanoa e le aunoa pe ua pa'ū foi i totonu o se pupuʻu.

    Ae e te leiloa pe o le a le mamafa e tatau ona i ai i se tama matua, mafaufau i le uiga o le fatuina o le maualuga o le toto. O mafuaaga o le maualuga o le mamafa e telefaeteted, i le tele o tulaga o se tuufaatasiga o le tele o mea faaosofia e mafua ai le atinaʻe o se maʻi.

    Ina ia mafai ona faʻamaonia se togafitiga talafeagai, e fautuaina e le fomaʻi ni numera o togafitiga e faʻatatau i le faʻatuina o mafuaʻaga na mafua ai ona maualuga le maualuga o le toto.

    E maitauina i nisi o tulaga, o faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona faʻateleina le toto maualuga. I lenei tulaga, o le togafitiga e faasino i le "punavai".

    Mafuaaga o le toto maualuga i tane:

    1. Faʻasologa umi mo togafitiga faʻapitoa. I le avea ai o se itu, o nisi vailaʻau e mafai ona faateleina le toto.
    2. O le inu malosi o le ava e faateleina ai le avega i luga o le fatu o le fatu, ma o se uta tele e vave atu pe mulimuli ane o le a taʻitaʻia ai tulaga faʻaleagaina o le toto.
    3. O le faʻaaogaina o le masukalokeletene i le le lava o togafitiga e mafua ai le le mafai ona maua le toto maualuga.
    4. Faʻailoga o le Hangover Syndrome. E iloa e tagata uma pe a uma le faʻaleagaina o le ava malosi, e leaga i le taeao, aemaise lava, maʻi o le ulu, taʻavale, ma isi. O lenei faʻataʻitaʻiga o se taunuuga o le maualuga o le toto. E le gata i lea, o le ava malosi e tumau i le tino i le tino, lea e mafua ai le fulafula, o le ate ma le gaioiga galuega.

    Mea masani leaga leaga. E seasea tausisia e tagata le lelei o mea taumafa maloloina, e manaʻo e 'ai meaai, pei o meaʻai e mafai, e pei o le iʻa iʻa mo pia ma lapisi pulou mo vodka. O lenei "lisi" e tau atu ai i le lafoaia o salts, o le tele o le vai, lea e oʻo atu ai i se seti o le tele o masini, fula, fesuiaiga o le atherosclerotic ma le maualuga.

    I le faaopoopo atu i nei manatu, o mea patino lamatia e mafai ona faatelevaveina ai le alualu i luma o se faʻamaʻi faʻamaʻi masani o loʻo faʻamamafaina. O nei mea e aʻafia ai le gafa, le faitaʻaga umi o le ulaula tapaa, o le matua o le tagata ma lona mamafa o le tino.

    Afai e maua le 2 poʻo le sili atu faʻamatalaga faʻafitauli, e fautuaina e mafaufau i lau soifua maloloina. Talu ai ona o le le amanaiaina o le a taitai atu ai i le maualuga i taunuuga uma e mulimuli mai.

    Tala o le au faitau

    Faʻamasili maualuga i le fale. Ua mavae le masina talu ona ou galo e uiga i tafega. Oi, o le a le tele na ou taumafai ai i mea uma - e leai se mea na fesoasoani. E fia taimi na ou alu ai i le falemai, ae na faatonuina aʻu i taimi uma e le o fualaau faasaina, ma ina ua ou toe foi mai, sa feteenai lava fomai. Mulimuli ane, na ou feagai ma le malosi, ma faafetai uma lava i lenei tusiga. O tagata uma ei ai faafitauli i le mamafa e tatau ona faitau!

    Ina ia malamalama pe o le a le malosi masani a le tagata i soo se tausaga, e tatau i se tagata ona iloa masani masani e maua e le fomai ma punaoa o tusi faafomaʻi.

    I le 18 o ona tausaga, o le filifiliga sili ona lelei e 120/80 mm.I le faʻamuamua, o tulaga taua o le faʻasolosolo ma le diastolic e sili ona lelei i le 45 tausaga ma i le 50 tausaga. Afai o tulaga faatauaina e 130 / 80-85 mm, o lona uiga o le mamafa foi lea, pe afai e le o iai ni faailoga o le maualuga o le maualuga.

    O le mea masani lava, o le toto maualuga e oʻo atu i ma aofia ai le 139/89 mm e masani lava, pe afai e leai ni faʻafitauli leaga o se faʻamaʻi masani. A maua le 140/90, latou te talanoa e uiga i le tikeri muamua o le faamai, e fautuaina e gauai atu i faailoilo e faailoa ai le solia o totoga o le tino.

    O le toto i luga o le 150/100, e tusa lava po o le a le matua, o loʻo taʻu mai ai se faʻafitauli ogaoga o le gasegase, o le mea lea, e tatau ona faia ni fuafuaga e taofi ai le tulaga leaga.

    E fautuaina e faamamafa atu afai e taʻitaʻia e le tagata se olaga soifua maloloina, e le fiafia i le ava malosi, e le lelei ona 'ai, asiasi atu i se fomaʻi i le taimi ma maua ni suʻesuʻega puipuia, o lona uiga o le a le mafai ona faʻaleleia togafitiga.

    Suiga o tausaga e "leai se tasi". I le gasologa o tausaga, o le gaioiga o toto toto ua paʻu, e le faigofie e pei o muamua, o le mea lea e le mafai ai ona latou galulue atoa, o le mamafa i le 20 ma le 40 tausaga e le tutusa.

    Tausaga masani e faʻatatau i le matua:

    • Mai le 18 i le 45 tausaga - o le systolic e eseese mai le 117 i le 125, diastolic 75-85.
    • 40-50 tausaga - luga - 125-135, maualalo - 85-90.
    • 50-60 ma le matua - loto mama - e oʻo i le 140, fatuga - e oʻo i le 90.

    Faatasi ai ma le matua, ua i ai le faateleina o le masani o faailoga o le mamafa, ma e mafua ona o suiga o tausaga. O lenei tulaga matautia o se ituaiga masani, pe afai e lagona e se tagata le lelei. O le masani o le toto maualuga i feusuaʻiga vaivai, e laʻititi laʻititi ile laʻitiiti - o le mafuaʻaga lea ona o se maso laʻititi.

    Ae i le matua, aemaise lava, ina ua mavae le 60 tausaga, ua faatusatusaina le lamatiaga o se gasegase lapopoʻa mo itu uma e lua.

    O le mea e leaga ai, e toʻatele alii e sili latou te le faʻalogo i malaise, ma le faʻamoemoe o le a alu le taimi, o mea uma o le a alu na o ia. Ae ui i lea, i se taimi vave pe mulimuli ane, o le ogaoga o le faafitauli ua iloa, e pei o se tulafono, pe a maeʻa se faʻalavelave maualuga.

    Soʻo se faʻamaʻi, e aofia ai le maualuga o le toto, e sili atu le lelei e le faatagaina nai lo le tau mo se taimi umi. E le mafai ona fofoina le faamai, ae e ala i auala puipuia, o le alualu i luma o maʻi e mafai ona taofia.

    Puipuiga o le maualuga o le maualuga:

    1. Paʻu / tapulaa masima.
    2. Gaoioiga faaletino lelei.
    3. Tuʻua le ulaula ma le ava malosi.
    4. Maea atoatoa ma malologa.

    O le gafatia o fua o le toto o le toto e le gata o se faʻafitauli o le soifua manuia, ae o le ita foi i le ita, o le faʻamaʻi o le myocardial, o le stroke, fatu ma le fatu fatu, ma isi faʻalavelave i le lumanaʻi lata mai.

    E mafai ona e aloese mai lenei mea pe afai e te pulea lou toto toto, usitai i fautuaga a se fomaʻi ma togafitiga puipuia.

    O osofaiga o le fatu ma le tafe o le mafuaʻaga lea o le toetoe 70% o maliu uma i le lalolagi. E toafitu mai le toʻasefulu tagata maliliu ona o le fesuiaiga o fua o le fatu po o le faiʻai.

    Ae sili atu le mataʻutia o le mea moni o le toʻatele o tagata latou te le masalomia o latou maualuga le maualuga. Ma latou te misia le avanoa e faʻaleleia ai se mea, na o le faʻasalaina i latou lava i le oti.

    • Ootia
    • Loto o le fatu
    • Nofoaga uliuli i luma o mata (lago)
    • Mamala, le fiafia, moe
    • Vaʻai matala
    • Sweating
    • Lelava vaivai
    • Sogi o mata
    • Numera ma le tagi o tamatamailima
    • Faʻalavelave mamafa

    E oo lava i se tasi o nei faailoga e tatau ona e mafaufau ai. Ma afai e lua, ia aua le faatuai - e maualuga lou maualuga.

    E faʻafefea ona togafitia le maualuga o le toto maualuga pe a iai se fuainumera tele o vailaʻau e tau tele ai tupe?

    O le tele o fualaau faasaina o le a leai se mea lelei, ma o nisi e ono afaina! I le taimi nei, naʻo le vailaʻau faʻapitoa ua fautuaina e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina mo togafitiga o le maualuga o le maualuga o Giperium.

    I O le Institute of Cardiology, faatasi ai ma le Matagaluega o le Soifua Maloloina, o loo taitaia se polokalame " e aunoa ma le toto maualuga". Totonu o loʻo maua ai Giperium i se tau sili ona lelei - 1 otaota, tagata uma o nonofo i le taulaga ma le itulagi!

    Tausiga masani e ala i le matua i alii

    I togafitiga faafomaʻi, o loʻo i ai tulaga masani o le toto maualuga, o le soliga lea e faʻaititia ai le gafatia o le gaioiga o le tagata maʻi, faʻaputu. I totonu o lenei setete, e le mafai e se tagata ona mafaufau ma le faaeteete, o le fatu e le afaina, o le puluser e vave tele, o le toto vave. Ina ia aloese mai le soona fai, e taua le pulea o le toto, ma manino lelei tulaga faatonuina o le mamafa i le matua.

    Tausiga masani o tagata

    Ina ia malamalama i le taua o le taua sili ona taua o lenei faailoilo, e tatau ona faamanino le aano: o le taumafaiga lea e galue ai le toto i puipui o toto toto ma capillaries. O se faʻamaʻi maualuga o le toto maualuga ua faamanino ai e le mafai e le totoga eleʻele ona taulimaina le avega, e le mafai ona tatalia le osofaʻiga. Ole faafitauli ole soifua maloloina lea e mafai ona taʻitaʻia ile falemaʻi. E taua tele le iloa pe o le a le mamafa e manatu e masani ai ina ia taofia ai le ala o le togafitiga i se taimi vave.

    O le fuaina o le tonometa na faʻaaogaina i totonu o le 1 minute e manatu lelei, ma o le taunuuga i luga o lea mea e 120/80 mmHg. Art. O le mamafa o le mamafa o se tagata e ala i le matua e ono ese mai le eseesega o tapulaʻa, ae o le faʻaalia masani e talafeagai pe a lelei le tagata maʻi, ma e leai ni faitioga i le fomaʻi. Mo le oso i le toto, e tatau ona e inuina vailaʻau taʻitasi na faatonuina e lau fomaʻi.

    Tulaga masani i tamaiti

    Faatasi ai ma se tapulaa faateleina, atonu e le o nofouta le tamaitiiti i faafitauli o le soifua maloloina, maua se maʻi tiga, ae aua le faitio. Faatasi ai ma se faaitiitiga faaitiitia, pasi, le mautonu, manao e fai se tulaga faalava. E tatau i matua ona tali atu i se faʻafitauli faʻalesoifua maloloina ua tulaʻi mai, pe a faʻamautuina le tulaga masani o le a sili atu ona faʻafitauli. Ole togafitiga e le o taimi uma e togafitia ai fualaau; e mafai ona e faʻamautuina le toto maualuga ma le masani i aso taʻitasi, meaʻai talafeagai, tele vai ma isi auala.

    Le masani o le mamafa i tamaitai

    I totonu o le tino, o le manaʻoga e faʻaitiitia le toto maualuga o le tele lava o taimi. O sui o tamaʻitaʻi e sili atu ona vaivai, e sili atu ona oso i luga, ona o le toto e "paʻu i le ulu", o le gauai o le gauai ma le gaioiga faigaluega ua leiloloa. E mafai ona e filifilia le aoga moni e faʻaaoga ai le tonometa, ae e taua le iloa o le a le malosi e tatau ona faia e se tagata. E tatau foi ona amanaʻia tausaga faʻamau. O le mea lea, o le masani o le mamafa i le matua i tamaitai e 120/75 mai le 20 i le 35 tausaga ma le 127/80 mo se vaitaimi e 40 i le 50 tausaga.

    Toto toto, masani ile tausaga: laulau

    E le manaʻomia le fetuutuunaiga o le toto maualuga, ma o le a fuaina e faʻaaoga ai le siakiina o le toto toto. Afai o le mea maualalo maualalo ua fuafuaina, e le mafai e se tasi ona faia e aunoa ma le faʻataʻitaʻiga - pe a le maua e le tagata maʻi le malosi ma le mafaufau, ma le faʻaitiitia o le faʻaleleia o le toto i totonu o vaʻa. Afai e manaʻomia le faʻaititia o le faʻamaoniga ua faʻaalia, e tuʻuina atu foʻi e le fomaʻi ni fautuaga taua, ma le isi, e tusa ai ma le matutua ma faʻamaʻi faʻatasi. Lalo o se laulau o le mamafa o tagata i le matua, uiga o se tagata maloloina.

    Itupa o se tagata soifua maloloina - M., tamaitai - J.

    O le mamafa o tagata o le masani lea ile matua, mm. Hg. Art.

    Ua manino le auala e suia ai le malosi o le tagata - o se tausaga masani mo tamaitai ma alii i se tino soifua maloloina o le a faasolosolo lemu. A o laʻitiiti (ile tamaitiiti) e le o iai lenei mamanu. O le iloa o le masani masani o le mamafa o se tagata i le matua, ua oo i le taimi e faateleina ai le mataala mo lo latou lava soifua maloloina, i auala uma lava e aloese ai i osofaiga le talafeagai i le toto ma le malaise o loʻo i ai. Le malosi o le toto ma le pulupulu e masani lava ona masani, o lona uiga o le laulau e manino lava le faʻamaonia o tapulaa faatagaina mo le ola maloloina o le tagata.

    Tuufaatasia o aso nei

    E tolu filifiliga mo le mamafa masani i se tagata matua:

    • sili ona lelei - itiiti ifo i le 120/80,
    • masani - mai le 120/80 i le 129/84,
    • maualuga masani - mai le 130/85 i le 139/89 mm RT. Art.

    O mea uma e fetaui i nei fuainumera e matua masani lava. Na o le tuaoi pito i lalo e le o faʻamaonia. O le faʻasalalauga o se tulaga lea e maua ai e le tonometa le taulalo ifo i le 90/60. O le mafuaʻaga lea, e faalagolago i uiga o tagata taitoatasi, o mea uma i luga o lenei tuaoi e mafai ona faatagaina.

    I lenei calculator i luga o le initaneti e mafai ona e vaʻavaʻai i tulaga masani o le toto maualuga i le matua.

    E tatau ona faʻatino le mamafa o le mamafa e tusa ai ma tulafono faʻapitoa:

    1. 30 minute ao le i fuafuaina le taualumaga, e le mafai ona e taaalo i taaloga poo le poto masani i isi gaoioiga faaletino.
    2. Ina ia faʻamaonia faʻamaoniga moni, e le tatau ona e faia se suʻesuʻega i se tulaga o le atuatuvale.
    3. Mo le 30 minute e te le ulaula, 'aua le' ai meaai, ava malosi, kofe.
    4. Aua le tautala i le taimi o le fua.
    5. Iloilo fua o fua na maua i lima uma e lua. O le faavae o le faailo maualuga lea. O se eseesega o le 10 mmHg e faatagaina. Art.

    Tausaga taʻitasi

    O le faatosinaga sili o le mea lea e lagona ai e se tagata le lelei, ae i le taimi lava foi e tutusa ma le masani. O le faʻasologa o mea e maua mai i le maualuga poʻo le faʻasalalauga. E mafai ona suia faʻatusa i le ao. I le po latou te maualalo ifo nai lo le aso. I le taimi o le nofo malie, e mafai ona faateleina le mamafa i le malosi faaletino, popolega. Tagata aʻoaʻoina ma tagata taʻaloga faʻapolofesa e masani ona tusia faʻamaumauga i lalo ifo o tausaga. O fualaau faasaina ma le faʻaaogaina o mea faʻamalosi e pei o le kofe, tii malosi e aafia ai fua fua. Lavea faatagaina i fesuiaiga o le 15-25 mm RT. Art.

    Faatasi ai ma le matua, o faailoga e amata ona sologa lelei mai le lelei i mea masani, ona sosoo ai lea ma tulaga masani. E mafua lenei mea i le mea moni o nisi suiga e tupu i totonu o le porokalama fatu. O se tasi o nei mea taua o le faateleina o le malosi o le puipui lapoa ona o uiga e taʻi tausaga. O le mea lea, o tagata na ola io latou olaga atoa i fuainumera 90/60 e mafai ona latou iloa na amata ona faʻaalia le tonometa 120/80. Ma o lenei mea masani. E lagona e se tagata le lelei, ona o le faagasologa o le faateleina o le mamafa e maua mai e le o iloa, ma o le tino e faigofie lava ona fetuunaʻi i ia suiga.

    E i ai foi le manatu o le galue malosi. Atonu e le fetaui ma le masani, ae i le taimi lava e tasi e sili atu le lagona o se tagata nai lo le mea e sili ona lelei mo ia. E moni lenei mea mo tagata matutua o loʻo mafatia mai le maualuga o le maualuga. O le siama o le maualuga o le toto maualuga ua faatuina pe afai o le toto toto e 140/90 mm RT. Art. ma luga. O le tele o tagata matutua e sili atu le matutua e sili atu le lagona i le numera 150/80 nai lo tulaga maualalo.

    I se tulaga faapea, e le tatau ona e sailia le tulafono ua fautuaina. Faatasi ai ma le matua, atiaʻe o le atherosclerosis o vavau. Ina ia mautinoa le lelei o le toto, e manaʻomia le maualuga o le mamafa. A leai, o loʻo i ai faʻamaoniga o le siama: tiga o le ulu, vevela, foliga mai o le gaioiga, ma isi.

    O le isi tulaga o se tauvaga talavou, o le na ola i lona soifua atoa i le numera 95/60. Faʻafuaseʻi ona faʻaosoina le mamafa e oo lava i le "cosmic" 120/80 mm RT. Art. e mafai ona mafua ai se faʻafitauli i le soifua maloloina, e foliga tutusa ma se faʻalavelave maualuga.

    E mafai ona maualuga le maualuga o le ofutele paʻepaʻe. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai e le fomaʻi ona fuafua le sao saʻo, talu mai le taimi o le a maua ai le maualuga. Ma i le fale, o faʻamaumauga masani o loʻo faamaumauina. Ina ia fuafuaina se tulaga masani a le tagata lava ia, naʻo le siakiina masani i le fale o le a fesoasoani.

    Metotia mo le fuafuaina o le masani

    O tagata taʻitasi o le tagata lava ia. E faʻamoemoeina e le gata i le matua, ae le gata i isi mea: maualuga, mamafa, itupa. O le mafuaʻaga lena na faia ai faʻatulagaga mo le faʻatusatusaga, i le amanaʻiaina o tausaga ma le mamafa. Latou te fesoasoani e fuafua pe o le a le malosi o le a sili ona lelei mo se tagata patino.

    Mo lenei mea, o le Volynsky faʻatulaga lelei. Faʻaaogaina i tagata e 17-79 tausaga. Faʻamatalaga faʻapitoa o faʻamalositino (SBP) ma le diastolic (DBP).

    GARDEN = 109 + (0.5 × le numera o tausaga) + (0.1 × le mamafa i le kilokalama)

    DBP = 63 + (0.1 × tausaga o le ola) + (0.15 × le mamafa i le kilokalama)

    E i ai se isi faʻatonuga e talafeagai i se tagata matua 20-80 tausaga. E le aofia ai le mamafa:

    GARDEN = 109 + (0.4 × tausaga)

    DBP = 67 + (0.3 × tausaga)

    Iloilo faʻatusatusa mo i latou e le fia mafaufau:

    Faailoga o le maualuga o le toto maualuga i alii mai le 40 i le 60 tausaga

    O le maualuga o le taʻavale peʻa a mavae le 50 tausaga e tutusa lava ona maua i alii ma tamaitai. Ae peitai, afai o le gasegase vaivai o le faamai e tupu i le tele o tulaga, e le o toe umi lava ona maua lea o faailoga o le toto maualuga i alii. Ma o se mea masani lenei.

    O le mea moni, o le malosi o le vavalalata e sili atu le malosi o le malosi faaletino, lea e masani ona fesootai ma galuega faapolofesa po o galuega i le falemaalo. O tamaloloa e masani ona inu ava malosi, ulaula tele, ma mulimuli ane, latou te le o gauai atu i lo latou soifua maloloina.

    E masani lava ona le amanaʻia e se tamaititi le leaga o le soifua maloloina, lea e oʻo atu ai i se faʻalavelave maualuga ma mulimuli ane ile falemaʻi. O le mea lea, ua i ai i totonu o se fomaʻi, ua maua le toto maualuga.

    Mafaufau pe o le a le mamafa masani o le 50 tausaga i totonu o se tamaloa? Aisea e faateleina ai le numera igoa, ma o le a le togafitiga?

    O le a le maualuga o le toto maualuga i alii

    O le tikeri muamua o le atinaʻeina o le maualuga o le maualuga o le soymptomatic. E mafai ona e fuafuaina le faʻamaʻi e faʻaaoga ai le taʻavale toto. Afai o le faailoga i luga o le tonometa e oʻo i le faailoga o le 140/90 mm. Hg. Art., O loʻo taʻu mai ai le amataga o le maʻi. Faatasi ai ma le taofiofia faifai pea i se tagata matua, o le a aliali mai muamua faailoga muamua. O le fatu, mama, faiʻai, ate, ma tupe maua. O se faailoga o le 150/100 e mafai ona avea ma se faailoga o se faʻalavelave maualuga. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tagata maʻi fesoasoani faʻafuaseʻi.

    Maualuga maualuga i alii talavou

    O le toto maualuga e le masani ai i alii talavou. O fomaʻi o loʻo ilia le faʻamaloilo: o tausaga taʻitasi o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le gasegase e masani ona maua i sui o le sili atu le malosi o feusuaiga, oe leʻi oʻo i le 30-35 tausaga. E afua ona o le leai o se malosi faʻaletino i alii talavou, o se olaga e le tauagafau, o le le lelei o meaai, o le tagofia o le ava ma le ulaula.

    Aisea e maualuga ai le mamafa

    O mafuaaga o le maualuga o le maualuga i tane o ni mea taua:

    1. Aga masani leaga. O tagata gasegase e faitio i le faaletonu o le loto i le taimi o se osofaiga, latou te i ai le edema, e faailoa ai le faaleagaina o gaʻo. O le ava malosi e faʻamaʻi ai le fatu, lea e mafua ai le faateleina o le avega i luga o le cardiovascular system. O tamaʻi ulaula e matua ogaoga lava le mānava e mafua mai i le faʻaaogaina o tapaa.
    2. Le malosi faaletino faaletino. O le toʻatele o tamaʻitaʻi e feagai ma le tele o avega io latou olaga atoa. Ole mafuaʻaga muamua lenei o faʻamaʻi o le maskloskeletal system lea e mafua ai le maualuga.
    3. Galuega matautia ma le leaga. Avetaavale, avetaavale, ma isi. o loʻo feagai pea ma faʻafitauli, e le mafai ona afaina ai le cardiovascular system.
    4. Taumafa le lelei. O le tele o meaʻai, o meaʻai mama e mafua ai le maualuga ma isi faafitauli faʻalesoifua maloloina. E le pei o fafine, latou te fiafia e vaai i luga o la latou'aiga o le taumafataga o le aano o aano o aano o manufasi, faʻasaʻo ma vevela vevela i marinades.
    5. Totogi mamafa. O le mamafa o tagata o le a sili atu ona maualuga le maualuga.
    6. Isi faafitauli tau soifua maloloina. O le maualuga o le maualuga e mafai ona faaali i nisi taimi o se faailoga o se maʻi.
    7. Aiga. O le maualuga o le toto maualuga e mafai ona tuʻuina atu e augatupulaga.

    Togafitiga metotia

    I le tele o auala, o le togafitiga o le maualuga o le toto maualuga i tagata e faalagolago i le mafuaʻaga na mafua ai le maʻi, ma luga o le tulaga o le atinaʻe.I taimi muamua, e fautuaina le tagata maʻi e faia ni togafitiga puipuia. Afai e amata le maualuga o le maualuga, ona le mafai lea ona e faia e aunoa ma le tagofia o fualaau. O auala togafitiga mo le maualuga o le totoga e faapenei:

    1. Fuafuaga puipuia e tatau ona matauina e le gata i taimi o togafitiga, ae faʻapea foi pe a lagona lelei le tagata maʻi. O nei fuataga e aofia ai:

    • moe maloloina ma le malologa,
    • savali i le ea fou,
    • taaloga, togafitiga,
    • vasega massage
    • faiga o le acupuncture
    • meaʻai talafeagai ma se vaega maualalo o gaʻo, suamalie ma le kuka,
    • tuu le ava ma ulaula.

    2. Taualumaga o le tino. O ia mea na tutupu e faʻamalieina ai le le lelei o faʻamaoniga ma faailo o le maualuga o le toto maualuga i alii, e fesoasoani i le faʻatūina o le tino o le toto. O lenei:

    • faʻasalalauga
    • fualaau faʻasaina eletise
    • palapala palapala
    • magnetotherapy
    • UHF togafitiga
    • EHF togafitiga
    • Vaʻaia o UV.

    3. Fomaʻi. A aunoa ma togafitiga ma vailaʻau i le laasaga lona lua o le atinaʻeina o le maualuga i tane ma luga e le mafai ona faia. O le tagata gasegase ua faatonuina vaega nei o fualaau faasaina:

    • togafitiga
    • peta blockers
    • faʻamaufaʻafaʻi
    • paʻu o le calcium
    • angiotensin 2 tagata tetee,
    • angiotensin liliu mai inhibitors enzyme.

    Mafuaaga o le faateleina o le mamafa i alii

    O faʻasologa o faʻateleina o aʻafiaga e mafai ona tutupu i lea taimi ma lea taimi i tagata uma. E le o taimi uma e faʻaalia ai togafitiga. Faatasi ai ma mafuaʻaga o le faʻaititia o le toto i se taimi puupuu:

    • gaoioiga faaletino
    • luga o galuega
    • le tele o masima i le taumafataga,
    • taumafa o caffeine i ni aofaiga tetele,
    • ava malosi.

    E leai se mafuaaga e popole ai pe afai e seasea tupu mai ia tulaga, ma e le sili atu i le 15-20 points le maualuga o le mamafa i luga aʻe o le masani ma faʻasalalau ia lava, e aunoa ma ni vailaʻau.

    O le mafuaʻaga tonu o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e leʻi iloa. O loʻo talitonuina o le maualuga o le maualuga o se tulaga faʻaleagaina lea e atiaʻe e avea ma se taunuuga o le faia o se tuufaatasiga o mea le lelei. E aofia ai:

    • popole
    • meaʻai paleni
    • masani malosi faaletino,
    • amio le taua ma le mamafa,
    • ava malosi
    • ulaula
    • afaina o tausaga o le cardiovascular system.

    O mafuaʻaga faʻapitoa e faʻalavelave ai foliga o faʻamaoniga o le faʻateleina o aʻafiaga i tagata o le atherosclerosis vascular and thyroid dysfunction.

    Faʻatasi ma le atherosclerosis i totonu o vaʻa, e faʻamavae le lumen, faʻaosofia ai le maualuga o le mamafa

    I le tele o tulaga, o le atinaʻeina o le maualuga o le toto maualuga e muamua atu i tausaga uumi o le ola le talafeagai. E lua ni aʻafiaga ogaoga i le soifua maloloina o tagata o ulaula ma faʻalavelave. O Nicotine o loʻo faʻaumatia lemu toto toto ma taʻitaʻia ai i latou i le soliga o lo latou gafatia ma le faʻateleina o le leo. O le ulaula e afaina ai suiga i puipui o toto toto, e le ogatasi ma le maualuga o le leo ma oso i le toto toto. E tusa ai ma fuainumera, o le gasegase o gasegase e ulaula e faalua ona ono aafia i le faʻaleagaina o le myocardial. Soʻo se tolu osofaʻi fatu o le oti.

    O le isi itu taua o le popole. E le mafai ona manatu faatauvaa ia aafiaga faataumaoi o le atuatuvale. O lenei tulaga e taʻitaʻia ai le faʻaleagaina o le tino. O le faʻaogaina o le faʻaogaina o le tino e nafa ma le tuʻuina atu o mea e lagolago ai le ola - o le pulus, le mamafa, ma le malosi o le tino. Faʻaleagaina o mea leaga, faʻapena e faʻalagolago i se talaaga o le faʻalavelave masani, e masani ona o faatasi ma se vavaega o le toto.

    O le a le lamatiaga o le maualuga o le maualuga?

    O aʻafiaga i taimi pupuu ona o le gaioiga o le vave faʻaaogaina o aʻafiaga e le afaina. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le masima e mafai ona maua i le taimi e tupu ai pea le malosi o le maʻi.

    E tolu laasaga o le faʻamaʻi - laʻititi (toto maualuga e oʻo i le 140/100), faʻamaoni (160/120) ma ogaoga (faʻavave i le 180 mmHg). Faatasi ai ma se foliga filemu o le faamai, e leai ni lamatiaga o le le lelei o gaioiga o le tino. Mo togafitiga, ua filifilia le fesuiaiga o le ola, filifili togafitiga fualaau faasaina.

    O le vaeluagalemu o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, o le lamatiaga o le afaina o le gaioiga e maualuga. I le taimi lava e tasi, e tasi le faiga e osofaia, e mafai ona avea ma fatuga, mafaufau, fatu poʻo totoga o le faʻaaliga.

    Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto, o suiga e le mafai ona suia i totonu o vaʻa, e afaina ai totoga o loʻo aʻafia ai. O lenei fomaʻi o le faʻamaʻi e mafua ai le le atoatoa ma e lamatia ai le fatu fatu.

    Faatasi ai ma taunuuga matautia - o se osofaiga o le fatu

    E faʻapefea ona togafitia le maualuga?

    I le maitauina o le maualuga o le toto maualuga e tulaʻi mai i luga, e tatau ona e faia se suʻega auiliili e se fomaʻi. I le avea ai o se tulafono, o laʻititi laʻititi i le toto maualuga poʻo le maualuga maualuga o le tikeri muamua e le togafitia i fualaau. O metotia faʻamoemoeina ma suiga o olaga e filifilia. Muamua lava, e tatau ona e iloa auala e taulimaina ai le popole. Ia mautinoa e toe iloilo le meaʻai, lafoai le masima ma le caffeine. O amioga leaga e tatau ona lafoai.

    Amata mai le laasaga lona lua, pe a oʻo atu le maualuga o le toto maualuga i le maualuga o le mamafa i le 160 mm Hg, e tatau ona faʻaaoga fualaau. Muamua lava, o togafitiga ua faatonuina, mo se faataitaiga, Furosemide. I le laasaga lona lua, o le monotherapy ma fualaau oona e masani ona masani ona faia.

    Faatasi ai ma le maualuga o le lona tolu, o le tele o fualaau oona ua ave, e aofia ai le poloka calcium channel blockers, antihypertensive drugs, sauniuni magnesium, togafitiga. O le faiga tonu o togafitiga e filifilia e le fomaʻi ma e faalagolago i uiga o le faʻamaʻi ma le manuia o le maʻi.

    A maeʻa le mea muamua o le toto maualuga, e tatau ona sui lau meaai. E fautuaina e 'ai fualaau aina ma fualaʻau, cereals ma meaʻai susu. E tele meaʻai e maua mai i le meaʻai e maualalo-gaʻo, e sili ona aoga le iʻa e maualalo le gaʻo. E faʻatagaina tapulaa i le masima (ole sili atu ma le 5 g i le aso), e faʻasaina le sukalati ma le kofe. O le ava malosi e tatau ona faaititia i se tulaga maualalo, e sili atu le lafoai atoa o le ava malosi. E faʻasaina mea taumafa, ao latou faateleina le avega i luga o le tino atoa. O aano o manu e fesoasoani i le faateleina o le mamafa, o lea e tatau ai ona sui i meaʻai.

    O le taumafa maloloina o se mea e manaʻomia mo le faʻasaʻoina o le toto.

    Taofiaga

    O le puipuia o le atinaʻeina o le faʻamaʻi poo lona alualu i luma atili o le a mafai ai ona suia se olaga. E manaʻomia e se tamaloa:

    • faʻamaonia le masani i aso taʻitasi
    • faamalositino i aso taitasi
    • 'ai paleni
    • aloese mai le atuatuvale
    • lafoai masani leaga.

    O le maualuga o le muamua laasaga e le afaina pe afai e iloa i le taimi ma faia mea uma e mafai e puipuia ai le alualu i luma o le maʻi. O tagata uma lava ua oʻo i le maualuga o le toto maualuga e tatau ona latou iloa auala e taulimaina ai le atuatuvale, talu ai o lenei mea e avea o se mea e mafua ai le faateleina o le toto maualuga. O le faʻavaivai o le tagata lava ia o le a fesoasoani i le manavaina o faamalositino, yoga, faʻasologa o le aso. Mo le soifua maloloina o le tino, e taua tele le alu i le moega ma ala i luga i aso uma i le taimi e tasi. Afai e le mafai ona aveese le faʻalavelave popole, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le faʻamatalaga o fualaau oona.

    O suʻesuʻega talu ai nei e faʻaalia ai o le faifai pea masani i se laasaga talafeagai e fesoasoani e faʻamalosi ai le cardiovascular system, ma avea ai o se faʻataʻitaʻiga puipuia. E fautuaina i le tele o taimi i le vaiaso e faia le afa-itula e tamoe i se taimi lelei. O lenei mea e maua ai le tumau ma faʻaleleia le faʻaoʻoina o le okesene i le fatu maso.

    O tamaʻitaʻi, e le pei o fafine, e sili atu ona aʻafia i le maualuga o le toto ma e le taumate latou te vaʻai i se fomaʻi.E tusa ai ma fuainumera, o tamaʻitaʻi e sili atu ona feagai ma le faʻalavelave faʻafuasei o le myocardial, lea e mafai ona iu ai le afaina. E taua le manatua o le soifua maloloina o tagata uma o loʻo i ona lima, o le mea lea, i le maitauina o se faʻafitauli o le soifua manuia, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi, ae aua le taumafai e togafitia oe lava.

  • Tuua Lau Faamatalaga