E mafai e le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 ona faʻamalolo e faʻavavau?

O le ofo, le iloa, i le olaga atoa. O lenei mea e foliga mai o le maʻisuka ituaiga 1 mo tagata fou faatoa maua. E le gata i lea, o suiga fou e faamoemoeina i aso o lumanai ma tagata uma o lona aiga. E matua faigata lava le tulaga pe a oʻo mai le maʻisuka i tamaiti. O le a le mea e tupu i le isi, o le a le mea e fai? E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka, e mafai ona ola i se olaga atoa, pe leai?

E le mafai ona toe malosi atoatoa mai lenei faʻamaʻi, ae o togafitiga faʻaonapo nei mo le maʻisuka e ofoina mai ai se faʻataʻitaʻiga lelei.

O le maʻi suka (o le ituaiga muamua) e masani ona tupu e pei o se fusi mai le lanumoana - o se talafaasolopito o aiga o le faamai o loo i ai i le 1 na o le 10 mataupu. O le tamaititi, e foliga mai, o le soifua maloloina atoatoa, e faʻafuaseʻi lava ona feagai ma le avega o se maʻi i le olaga atoa, o ona matua fefefe, o le a latou aʻoaʻoina pe faapefea ona togafitia le faʻamaʻi, mauaina le malamalama masani e uiga i auala e togafitia ai le maʻisuka, ma saili pe o le a le uiga o lenei maʻi. a latou fanau. O nei mea uma o le a le mafai ai ona ola masani, fuafuaga, ma fai ma sui o se avega tele i le psyche. Aua e te popole, o le maʻisuka e le o se "mutaaga atoatoa." Sei o tatou vaʻai pe a togafitia le maʻisuka ma pe faapefea ona saʻo le togafitia.

O le toʻa o lona uiga ia iloa le tele e mafai ai

I le tele e mafai ai, ao mai nisi faʻamatalaga e uiga i lenei faʻamaʻi. I le taimi lava e tasi, aloese mai mea taufaasese, e pei o talanoaga i luga o le initaneti - e na ona latou fefefe tele. O faʻamaoniga ma fautuaga e uiga i le faʻamaʻi e mafai lava ona tuʻuina mai e se fomaʻi. Lalo o se aotelega puupuu o mea moni sili ona taua:

  1. O le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaalia i le maualuga o le kulukosese (toto toto), ona o le tino e leai se inisalini hormone, lea e mafai ai ona alu i totonu o sela. O le inisalini, e fai ma tulafono, e gaosia i siama i le pancreas, lea e ui i lea, ua faʻaumatia ona o se faʻalavelave faʻaleagaina o le tino o le tagata lava ia.
  2. E tatau ona faʻamalolo le maʻi i se taimi talafeagai, aua o le suka maualuga maualuga o le toto e mafai ona faaleagaina ai toto toto, aʻaʻo ma gaʻo.
  3. Aua e te sailia le tagata solitulafono. O le faamai e le mafua mai i se mea sese ma atonu e le o se tofi.
  4. Aua le popole, ituaiga 1 le maʻisuka, e ui lava e le mafai ona togafitia (e le i faia se togafitiga faafomaʻi), ae o togafitiga e mafai ona pulea ai le toto suka ma faaitiitia ai le lamatiaga o faafitauli. O le faamaʻi ma lona togafitiga mo le maʻisuka ia lava ma lona aiga o le a le pine ae avea ma mea masani, ae le o le faia o ni tapulaa ogaoga.

Amataina o togafitiga insulin

O lenei vailaau e tatau ai ina ia mafai ai e sela o le tino ona lava le aofaiga o suka ma, o le mea lea, malosi mo a latou gaioiga. I le maʻisuka ituaiga 1, o le togafitiga o le inisalini e faʻatagaina. Ioe, e te mafaufau pe aisea e le mafai ai ona foloina se tui o le insulin. E mafua ona o le inisalini o se porotini lea e le o aʻafia mai le masini vai i totonu o le toto, o iina o le a na ona solo ma faʻaumatia. O le manaʻoga e tuʻuina atu se tui i se tamaititi e ono mafua ai le popole tele i matua. Ae peitai, i le faaiuga o le a avea ma nofoaga masani. O le tamaititi matua o le a ia aʻoaʻoina e faʻatonuina le hormoni i se tagata e faigofie, o le tui e toetoe lava leai se leaga. E mafai foi ona faʻaaoga le mea e taʻua. se pamu insulin, o se masini lea, e faʻavae i luga ole faʻaoga i luga o le masini, injects insulin i lalo o le paʻu.

Faʻaauau le mataituina

Talu ai o le pancreas e le o galue i le maʻisuka, lea, i lalo o tulaga masani, ua mamanuina e pulea ai le toto suka, ma, e tusa ai ma le mea lea, faasao le inisalini, i le lumanai e tatau i se tagata ona "mafaufau i ai."

  1. O lona uiga - e le na o le tuiina o le inisalini, ae ia siakiina foi le maualuga o le suka i totonu o le toto (glucose) mai se mataua o le toto e faʻaaoga ai se masini faapitoa.
  2. E le gata i lea, e tatau i se tagata ona i ai se manatu i le tele o le carbohydrate e 'ai ma meaai.
  3. E tatau ona e iloa le tele o le kulukose e mafai ona "susunuina" ma se gaioiga faaletino.
  4. E tusa ai ma lenei mea, e tatau ona e fuafuaina le saʻo saʻo ole inisalini, lea e faʻapipiʻi i luga o le tagata talosaga poo le inisalini.

Fesili atu mo se fautuaga

E ui lava i taumafaiga uma ia tumau le toʻa ma le talafeagai, o le maʻisuka e mafai ona oʻo i le atuatuvale, le fiafia, po o le atuatuvale. I lenei tulaga, aua e te matamuli ma ole atu mo se fesoasoani ma fautuaga. Atonu e sau mai i latou e lata ane ia oe, mai tagata fomai e fesoasoani i le tau faasaga i le maʻisuka, pe mai se fomaʻi maʻi poʻo se fomaʻi mafaufau. Aua le popole. O le maʻisuka e mafai ona ola masani, e toetoe lava leai ni tapulaa. O nei mea uma ua naʻo se mataupu o le taimi.

O vailaʻau faʻapitoa o vailaʻau faʻataʻitaʻi - pe a talafeagai ai, faʻapefea ona latou galulue?

O vailaʻau faʻapitoa o vailaʻau faʻasaina o fualaau ia e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka, lea, e le pei o le inisalini, ua foloina. E tele fualaau oona e eseese i le faiga o le gaioiga, faʻapea foi ma isi mea totino. O nisi o vailaʻau faʻasolosolo faʻaonaponei faʻapitoa e mafai ona ave e tagata e le atoatoa le malosi ma le gasegase o le galuega, ae i le tulaga o mea matutua e le mafai.

O isi vailaʻau na faʻasalalau atu i le maketi o vailaʻau faʻataʻitaʻi, talu ai nei, o le a faʻaalia ai le gau o le mamafa, lea e sili ona faʻafeiloaia e tagata gasegase e maua i le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga 2.

Biguanides (Metformin)

Vailaʻau faʻaaogaina o se filifiliga muamua i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. Latou te galulue i luga o le mataupu faavae o le faʻalauteleina o le lagona o le tino o le tino i le inisalini ma faʻaitiitia le faʻavaeina o le kulukose i le ate. O vailaau i lenei vaega e le tatau ona ave e tagata e maua i le fatu ma le fatu, pe a le o lea, o loʻo i ai se faʻafitauli o se faʻalavelave ogaoga - lactic acidosis. O aʻafiaga lautele o faʻateleina e aofia ai le gaioiga ma le manava, ae i le tele o tulaga, latou te tolopoina pe a mavae sina taimi.

Sulfonylurea

O fualaau o lenei vaega e fesoasoani i le faʻasaʻoina o le inisalini e le pancreas ma le maualuga o le kulukose o le toto, aemaise lava, pe a uma ona 'ai. O sauniuniga ole Sulfonylurea e le mafai ona faʻaaogaina mo gaioiga ogaoga faʻaleagaina ma e le talafeagai laina vailaʻau muamua i le togafitiga o le maʻisuka gasegase, talu ai ona o le faʻaaogaina e mafua ai le faateleina o le mamafa o le tino. O faʻamaoniga e sili ona taatele, faatasi ai ma le mamafa, e aofia ai le hypoglycemia (toto maualalo maualalo), e masani ona tupu i le taimi e ave ai fua tele o fualaau faasaina, i le taimi o le anapogi poʻo le malosi tele.

E pei o sulfonylurea, glanides e fesoasoani foi i le faʻasaʻoina o le insulin mai le pancreas. Latou te gaoioi vave ma e tatau ona faʻaaoga i le tele o taimi i le aso. O le faʻaofiina o gilinides e fesoʻotaʻi ma se laʻititi maualalo o le hypoglycemia.

Glitazones (thiazolidinediones)

O vailaʻau o lenei vaega e faʻalautele ai le lagona o le gaʻo i le gaioiga o le inisalini. O lo latou faʻaaogaina e le manaomia i le maʻisuka ma le fatu o le fatu, ona o latou lava, e faʻaatele ai le faʻafia ona faʻaleagaina o lenei maʻi. O le isi mea le lelei e fai ma sui o le faateleina o le mamafa o le tino ma le numera o mataupu o gau i tamaitai o le meli.

DPP4 Inhibitors

O fualaau i totonu o lenei vaega e iai sona aafiaga aoga i le kulukose o le toto. E le pei o isi fualaau faʻamuamua, o lenei vaega e le mautonu e faatatau i le mamafa o le tino, o lona uiga latou te le aafia i soo se itu. O nei vailaʻau e faʻateleina ai le faʻasaʻoina o le inisalini, ae naʻo le tulaga o le hyperglycemia (toto maualuga). I le maualuga o le suka o le toto, o nei fualaau e le aʻafia ai le inisalini ma o le mea lea e le mafua ai le hypoglycemia e le manaʻomia, o le tele o aafiaga i itu e itiiti lava.

SGLT2 Inhibitors

O le vailaʻau mulimuli lea o le vailaʻau faʻasaina lea na faʻafeiloai lata mai nei. E gaoioi tuusao i fatugaʻo, lea e taofia ai le aveʻeseina o le kulukose i totonu o le toto ma lagolagoina ai lona manava i le faʻavave. E taofia ai le faateleina o le suka i le toto. O le isi mea aoga, o le faʻaaogaina o vailaʻau o lenei vaega, o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino o loʻo faʻaalia. I le 3-4% o tagata na togafitia i nei vailaau faʻateleina, o faʻalavelave tupuga masani e masani ona tutupu.

O faʻamanuiaga o vailaau faʻaonaponei faʻaonapo nei (RAP)
O le atinaʻeina o vailaau faʻamalosi fou e faʻaleleia ai a latou meatotino - o se tulaga maualalo o nisi aʻafiaga matuia ma, i se isi itu, o se aafiaga aoga i luga o isi mea e sili atu nai lo le toto toto.

O nisi o vailaʻau faʻasolosolo faʻaonapo nei o loʻo aumaia ai faʻamanuiaga nei:

  1. O lo latou faʻaaogaina e le aʻafia ai pe fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le mamafa o le tino (lea e taua mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O le numera o MPD ua faʻateleina le mamafa o le tino).
  2. Faʻaitiitia le aʻafiaga o le hypoglycemia (o se faʻaititia o le toto toto, e mafua ai le afu, le mautonu, atuatuvale, popolevale, fenumiai, faʻavevesi ma le le malamalama).
  3. E mafai foi ona ave e tagata maʻisuka ma le gasegase o le tino ma le gasegase (faʻaaogaina nisi o vailaau tuai o vailaʻau mo le le atoatoa o nei totoga e le mafai).
  4. E mafai ona fesoasoani i le faʻaitiitia o le toto, lea e masani ona siitia i maʻi e maua i le maʻisuka.
  5. Aua neʻi afaina le fatu.
  6. E mafai ona latou aʻafia le afaina toto.

Paʻu i le maʻisuka togafitiga? E mafai e le maʻisuka ona teena le injections

O le faʻamalosia o le puipuiga o le tino e mafai ona toe faʻafoʻiina le inisalini i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1! Ua faʻamaonia e saienitisi Amerika o le toe faʻaleleia e aoga mo le tasi le tausaga. O le uiga o lenei mea o le a oʻo mai le taimi o le a le toe manaʻomia ai e le maʻisuka ona tui tui o insulin i totonu o le tino, e tusia ai le nusipepa a le nusipepa The Daily Telegraph, lea na lolomiina lenei faʻamatalaga.

O tagata soifua maloloina e iai piliona o siama i le tino, ua lauiloa o le T-lymphocytes. Latou te puipuia ia sene e gaosia ai le inisalini mai le faʻalavelave faʻalavelave o le tino puipuia. I tagata o loʻo mafatia, aemaise lava, mai le maʻisuka ituaiga 1, e le lava, ma e tatau ai ona faʻaofi le inisalini i totonu o le tino e faʻapipiʻi i aso taitasi.

Sa faaalia lata mai nei e saienitisi mai le Iunivesite o Kalefonia ma Yale e mafai ona sui lenei i le tele o tulafono faatonutonu T-lymphocytes e maua mai i se tagata maʻi, ma le faafeiloaʻiga o le tele o masini i totonu o le tino. O uluai suesuega na faia ma le auai o le 14 tagata gasegase e 18-43 tausaga na faaalia ai e saogalemu le togafitiga ma maua ai le tino ma le toe faʻaleleia o le inisalini, e oʻo atu i le tasi le tausaga.

I le faʻaaogaina o T-lymphocytes mo le "toe aʻoga" o le inisiua, e mafai ona tupu i se suiga i le gasegase o le maʻi.

Mafuaaga o le faamai

O le maʻisuka ituaiga 1 e masani ona tupu i tupulaga talavou. O nei tagata gasegase o loʻo i lalo ifo o le 30-35 tausaga le matutua, faʻapea foʻi ma tamaiti.

O le atinaʻeina o togafitiga faʻapitoa e tupu mai ona o le le lelei o le gaioiga i le gaioiga masani o le pancreas.

Talu ai o lenei tino e nafa ma le gaosia o le insulin i le aofaiga e tatau ai mo se tagata. O se taunuuga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, ua faʻamafunaina ai peta-ma ua poloka le inisalini.

O nisi o mafuaʻaga autu e ono mafua ai le faʻaaliga o le maʻisuka ituaiga 1:

  1. O se gasegase o le gasegase po o se mea na mafua mai i le tino e mafai ona faaosofia ai le atinaʻeina o se faamai i se tamaititi pe afai o le tasi o matua na maua lenei siama. O le mea e lelei ai, o lenei vaega e le foliga mai e masani lava ona lava, ae na ona faateleina ai le lamatiaga o le maʻi.
  2. O le faʻafitauli mamafa poʻo le faʻalagona lagona i nisi o tulaga e mafai ona avea o se tagata malosi e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.
  3. Ole faʻamaʻi pipisi lata mai nei, e aofia ai le lapisi, mumps, hepatitis, poo le moa. O le afaina e afaina ai le tino atoa o le tagata, ae o le pancreas e amata ona mafatia i le tele. O le mea lea, o le tino o le tagata e amata ona tutoʻatasi ia faʻamaʻi o lenei okeni.

I le taimi o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, e le mafai e le tagata gasegase ona mafaufau i le olaga e aunoa ma le tuiina o le inisalini, talu ai e le mafai e lona tino ona gaosia lenei hormone.

O le maʻi suka o se maʻi endocrine lea e maua ai e se tagata se maʻi faʻafano. O le faamai ua mafua ona o le solia o le gaosia o le insulin proteamal insulin e le pancreas. Mo lenei mafuaʻaga, ua faʻamalosi tagata mama e siakiina pea le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto.

O le mea muamua, o le maʻi e amata i le maeʻa ai o le faʻalavelave o le pancreas, ma sili atu, o le beta o loʻo aʻafia mo le gaosia o le inisalini e faʻaumatia. Atonu e mafua mai i se faʻamaʻi pipisi faʻalavelave poʻo se popole.

E seasea ona maua, o le maʻisuka ituaiga 1 e maua. Afai e maʻi se tasi o matua, o le tulaga lamatia o le maua o se pepe maʻi e 5%.

O isi ituaiga o gasegase e mafai ona togafitia?

I le faaopoopo atu i ituaiga lua o le suka suka, o loʻo i ai isi ituaiga faapitoa o togafitiga. O nisi e sili atu ona maua i maʻi. E mafai ona latou le mautonu i le 1 poo le 2 ituaiga o maʻi, talu ai o le faʻataʻitaʻiga o le ata o loʻo faʻaalia i foliga tutusa.

Taʻiala mo togafitiga

Le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 e le mafai ona fai e aunoa ma le faaaogaina o vailaau faapitoa. Filifiliga ma fualaau o vailaau e faia e le fomaʻi o le tagata maʻi, ma mafaufau i le lavelave o le ata o le falemaʻi ma uiga o le tino.

E tatau ona manatua o le suia o fualaau faʻatasi ma mea e faʻaaogaina poʻo le faʻaaogaina oa latou lava metotia o le faʻamavaeina o le faʻamaʻi, e pei lava o soʻo se togafitiga a le tagata lava ia, e matua faʻasaina.

E le mafai ona mafaufau i togafitiga faafomaʻi lea e aofia ai togafitiga o le maʻisuka e aunoa ma le inisalini. O tagata maʻi e maua ai lenei faʻamautinoaga e faʻalagolago i ia inisiua ina ia mafai ai ona ola masani.

E faapefea ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1 ma o a vailaʻau o loʻo faʻaaogaina? O le faʻamalosia o insulin e mafai ona aofia ai vaega nei o le hormone e faʻatonutonuina:

  1. Poto ma mulimuli ane inisalini. O le aʻafiaga o le injected injection e faʻaalia ai lava ia vave, aʻo iai se taimi pupuu. O le tasi o fualaau oona i lenei vaega o le Fualaau faasaina, lea e amata ona gaoioi ma faaitiitia le maualuga o le toto toto i le luasefulu minute talu ona tui. O lona aafiaga e mafai ona tumau mai le lua i le fa itula.
  2. O le hormone o le faʻavavega o faʻaaliga e faʻaaogaina i togafitiga, aua o loʻo i ai le gafatia e faʻagesegese ai le faʻaitiitia o le inisalini i le toto o le tagata. O le sui o lenei vaega o fualaau faasaina o le Protafan NM, o lona aafiaga e amata ona faaalia i le mavae ai o le lua itula talu ona tuiina ma tumau i le tino mo le isi valu i le sefulu itula.
  3. O le inisalini umi o le inisalini e tumau pea lona aoga mo se vaitau e tolusefulu i le ono itula. O le vailaʻau faʻamaina e amata ona galue e tusa ma le sefulu i le sefululua itula pe a uma le tui.

Ina ia mafai ona togafitia le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia ona e tuiina pea le inisalini. O se vaʻaia lelei o togafitiga togafitiga, o laasaga tatau ma le taimi ole inisiua o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga ole maualuga o le toto i totonu o tapulaa talafeagai.

Fesoasoani Muamua, lea o le a vave faʻaitiitia ai le kulukose toto, e faʻavae i luga o le tui tuusaʻo o le inisalini. I le avea ai o se tulafono, o fualaau o lenei vaega o loʻo i ai se aafiaga sili ona puupuu ma puupuu, e faʻaaogaina e avea ma fesoasoani muamua. I le taimi lava e tasi, mo tagata taitoatasi, o se sauniuniga faafomaʻi ua filifilia taitoatasi.

E le gata i lea, o vailaʻau faʻapitoa e faʻaaogaina e fesoasoani e faʻaititia ai le kulūkose.

E pei ona taʻua i luga, e lua ituaiga masani o faʻamaʻi faʻamaʻi - ituaiga 1 maʻisuka ma le lona lua.

E ui i le mea moni o le taimi nei e le mafai ona toe maua mai i le maʻisuka ituaiga 1, e le o lona uiga o saienitisi latou te le o sailia ni auala ma metotia e fesoasoani e feagai ai ma maʻi faʻamaʻi i se taimi lata mai.

O vailaau fou, tekinolosi, ma isi auala ua atiaʻe e fesoasoani ai e togafitia le maʻisuka.

E ono mafai ona faʻamoemoeina i se taimi e lata ane o se fofo atoatoa mo le maʻisuka ituaiga 1. E faʻapefea, o tagata maʻi e fiafia i ai? Atonu o le a mafai ona fatufatuina se pancreas e faʻaogaina atoatoa.

Atinaʻega o loʻo faʻagasolo i le faʻaaogaina o gaioiga peta. E le gata i lea, o le atinaʻeina o vailaau fou e mafai ona poloka ai le gaioiga o le autoimmune, ma faʻamautinoa le tuputupu ae malosi o sela fou beta, o loʻo agaʻi i luma le agai i luma.

Afai tatou te talanoa e uiga i le mea moni, o le pancreas o le tupuaga o le mea sili ona lelei mo le togafitiga atoatoa mo maʻi o le suka.

Ae ui i lea, o le talanoa e uiga i se togafitiga atoatoa e le moni, talu ai e te manaʻomia le faia o se vaʻaiga maualuga-o se masini (masini, masini) o le a pulea ai le suālaʻau i le tino o le tagata, ia tausia i latou i le tulaga manaomia. I lenei tulaga, o lona lava uʻamea o le a tumau pea le le mafai.

Ae o atinaʻe o loʻo totoe, o loʻo faʻatautaia i le itu o togafitiga atoatoa o le faʻamaʻi, e mafai ona mautinoa e le tatau i tagata gasegase ona faʻamoemoe ia i latou i le isi 10 tausaga.

Ae ui i lea, e le o mea uma e faanoanoa e pei ona foliga mai i le taimi muamua. I le lalolagi faʻaonaponei o loʻo i ai mea uma e te manaʻomia, lea e mafai ai e oe ona faʻaitiitia le leaga o aʻafiaga o le faʻamaʻi, lea e maua ai avanoa e faatalitali ai mo se lumanaʻi i le lumanaʻi ma ni faʻafitauli laiti.

I lenei faʻatusa, o loʻo matou talanoa e uiga i penisini faapitoa mo le faʻafoeina o le homone, pamu insulin, glucometers ma faiga mo le faʻaauau pea ona mataituina le suka i le tino o le tagata.

O lea, na iloa ai e leai lava se tagata nofo toatasi i le lalolagi o le a faʻamaloloina i se ituaiga o le suka suka. Le isi, e tatau ona e mafaufau pe ono mafai ona faʻaumatia ituaiga ituaiga o maʻisuka ituaiga 2 pe leai?

I le tautalagia o le ituaiga lona lua o togafitiga, e mafai ona taliina le fesili o loʻo i luga, o filifiliga le mautonu. O le manumalo i luga o se maʻi e faalagolago tuusaʻo i nisi tulaga.

Muamua, o le a le malosi o gaioiga a le tagata maʻi, ma le a le tele e tausisia e le tagata maʻi fautuaga a le fomaʻi o loʻo auai. Lona lua, o le a le mea na tupu i se faʻamaʻi tumau i tagata. Tolu, pe i ai ni faʻafitauli, o le a le maualuga o lo latou atinaʻega.

E mafai ona faʻamalolo le maʻisuka ituaiga 2? O se maʻi o le ituaiga lona lua o le faʻaaogaina o siama, o lona uiga, o le tele o itu leaga ma tulaga le lelei e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi.

O se tasi o mea taua o le mamafa poʻo le tele o soʻo se laasaga, lea e oʻo atu ai i le mea moni o le a vaivai le gaʻo o le tino i le inisalini hormone. I se isi faaupuga:

  1. I le ituaiga II o le maʻisuka, o le tino e lava le maualuga o le hormone (o nisi taimi e matuai maualuga), e ui i lea e le o atoatoa lelei, aua e le o iloa e ni masini mumu.
  2. O le mea lea, o le hormone e faʻapupulaina i le tino, lea e oʻo atu i le tele o faʻafitauli o maʻi.

O le mea lea, i se isi itu, ma na o le tulaga lava, e mafai ona tatou fai atu e mafai ona mafai ona maua le maʻisuka, ma o lea e tatau ai ona aveese mea e mafua ai le faaitiitia o le taliaina o suauu maua i le hormone.

E ui i le mea moni e faapea, i le 2017 e leai se auala e fesoasoani ai e fofo le maʻi, o loʻo i ai se lisi atoa o mea moni, iloa le mea, e mafai ona e taofia le faʻaitiitia o le lagona o sela i le hormone.

O le mafai moni lava o se fofo atoatoa o le maʻi e faalagolago i le umi o maʻi, ma o lenei taimi e sili ona taua. O le mea e le mautonu, e malamalama tagata uma o se maʻi maua i se taimi muamua e mafai ona togafitia e sili atu le faigofie ma vave nai lo se faʻamaʻi i totonu o le talafaasolopito o le tagata mo le 5 tausaga pe sili atu foi. Aisea ua tupu ai lenei mea?

Muamua, e faʻalagolago lava i faʻafitauli. O se "suamalie" e le o se taufaamatau tuusaʻo i le soifua o le tagata maʻi, ae o le "le mautonu" o maʻi o loʻo i ai i le tele o faʻafitauli o gaioiga ma faʻalapotopotoga uma.

O le tele o le "aafiaga" o le maʻisuka i se tagata maʻi, o le tele lava o faʻafitauli o le maʻi ua maua, lea e le mafai ona faʻafitia. O faʻalavelave e tele ni vaega, ma o le muamua oi latou e matua mafai lava ona toe fetuunai. Ae o le faigata e taoto i le taimi e iloa ai, ma i le 99% o tulaga, e le mafai ona maua taunuuga le lelei i se taimi muamua.

Lona lua, e faʻalagolago lava i le gaioiga o au lava gland. O le mea moni o le taimi e galue ai le okeni i totonu mo se taimi uumi ma se faalua, poʻo le tolu tolu foi avega, e faʻaumatia i le taimi. O se taunuuga o lea mea e le mafai ona maua ai se timu, ae le o le taua o lona televave.

Ona tupu ai lea o ni mea filogia i totonu o masini o le pancreas, ma o le gaioiga o le okeni e mou atu. O lenei taunuʻuga e faʻamoemoe o tagata gasegase uma e leʻi maua se taui lelei mo le faʻamaʻi, aua le faʻalogo i fautuaga a le fomaʻi.

E faʻapefea ona toe faʻaleleia mai se maʻi i lenei tulaga? Vaega o nei tagata gasegase e mafai ona fesoasoani i mea nei:

  1. Faʻaauau pulega o inisalini.
  2. Malosiaga malosi togafitiga fualaau faasaina.

O le vaega lona tolu lea o le a fesoasoani e taulimaina ai le faʻamaʻi o le tulaga o le atinaʻega o aʻafiaga leaga, o lona uiga, faʻafitauli. Afai o le maʻisuka na maua i se taimi vave, e le o lona uiga e leai ni faʻafitauli.

I le avea ai o se tulafono, pe a iloa le uluaʻi laasaga o le togafitiga, o loʻo i ai faʻafitauli, ma afai e maua i se taimi tuai, ona maua ai lea o taunuuga e le faʻasalaina. I le fesoʻotaʻi ma ia faʻamatalaga, o le avanoa e faʻamalolo ai se "maʻi suamalie" o le a faʻaalia pe afai e mafai ona feagai ma faʻafitauli faigata, o lona uiga, ia faʻamalosia e ala i togafitiga talafeagai.

Faatasi ai ma lenei mea, e mafai ona tatou fai mai o le vaifofo mo le maʻi o le ituaiga II o se gaioiga lea e "i lima" o le tagata maʻi.

O le taui o le faʻamaʻi ma le puleaina o suka o le ki lea i se olaga atoatoa.

O le natura o togafitiga o le faamai e faalagolago lea i le tulaga o lona atinaʻe ma le i ai o faʻafitauli i le tagata maʻi. O togafitiga e togafitiga vave i le fale.

O maʻi ua maua i le faʻamaʻi i se taimi tuai ona manaʻomia togafitiga fualaau faasaina. O vailaau faafomaʻi e talafeagai foi mo tagata gasegase e le mafai ona pulea lelei o latou olaga ma meaʻai talafeagai.

O mataupu faavae o togafitiga e faapenei:

  • faateleina i le afi,
  • pipii atu i se meaai faapitoa,
  • mataʻituina pea le toto toto,
  • le taofiofia o le toto
  • ave fualaau talafeagai.

Ona o le maʻisuka e masani lava ona atiae i tagata ua mamafa tele, e tatau ona faamuamua mo le faasaʻo. O le masani ai o le mamafa, meaʻai lelei ma le gaioiga faʻavaveina faaletino e mafai ona vave faʻafoʻi mai le glycemia o le maʻi ile masani.

Faateleina gaioiga faaletino

O le locomotor gaoioiga e taua tele mo togafitiga lelei o le maʻisuka. O loʻo faʻamaonia faapitoa mo le mamafa o tagata. O faʻamalositino faigofie i aso uma e mafai ai e tagata gasegase ona mamafa tele ina ia toe faʻafoʻi malie atu i le masani.

O le tino faaletino o se tasi o mataupu faavae o togafitiga e mafai ai ei tatou ona foia faafitauli nei:

  • faʻasologa o le maʻisuka mamafa,
  • faʻaititia le glucose faʻatonuga ona o mamafa maso.

O maso maso o le tino o le tino e faʻaalia i le faʻatupulaia o le faalagolago i le insulin. Ona o gaoioiga i aso faisoo, o le maʻisuka e mafai ona faʻamautinoa le faatumauina o le maualuga o le suka i le tulaga lava e tasi ma ausia ai le mamafa o le mamafa o le mamafa.

Meaai taumafa

I le maʻisuka ituaiga 2, e manaomia e le tagata maʻi se suiga atoatoa i meaʻai. E le afaina ai le matelaina poʻo le faʻapulaʻaina o meaʻai mo le tele o aso - o le fatu o le taumafa mo le faʻamaʻi o meaʻai paleni.

I le gasologa o le aso, e fautuaina le tagata e ai i le 6 taimi, ae o vaega o ipu e tatau ona laiti. O le tagata gasegase e manaʻomia le mataituina o vavao i le va o meaʻai. Paʻu i le va o meaʻai e le tatau ona sili atu i le tolu itula.

O le taumafa paleni mo le faʻamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o nisi o meaai ma le teena atoatoa o le tele o meaʻai.

I le maʻisuka ituaiga 2, o mea nei e matua le aofia uma lava:

  • vailaʻau faʻamaʻavave vave,
  • meaai falai
  • ituaiga uma o meaai suamalie ma le manaia,
  • oloa ulaula
  • ava malosi
  • meaai vevela ma gaʻo
  • 'oa suamalie,
  • ituaiga uma o meaʻai vave ma vaʻavaʻa.

O nisi oloa e faatagaina.

O nei oloa e aofia ai:

  • semolina
  • pateta
  • pasta
  • pi
  • povi e leai ni gaʻo
  • o le sisi falaoa-maualalo
  • susu susu
  • kāloti
  • suauu
  • ate
  • fuamoa
  • tamai mamoe
  • nati
  • araisa, karckwheat, oatmeal.

O nei oloa e faʻatagaina i le maʻisuka, ae i se tulaga faatapulaaina.

O faʻataʻitaʻiga faʻamaonia uma o maʻisuka e aofia ai:

  • aano e leai se gaʻo,
  • fualaau faisua fou, kuka ma tao tao,
  • soya
  • fualaau (toetoe o mea uma) ma vine,
  • iʻa.

O tagata maʻi suka fautuaina e fatuina se lisi mo aso taʻitasi o le vaiaso. Pe a faʻapipiʻiina, e fautuaina ina ia taʻitaʻia e taʻiala o se taumafataga maualalo.

Pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona e alu mai mea nei:

  • paleni paleni,
  • fasi meaʻai (6 taimi i le aso),
  • ituaiga o meaai i aso uma
  • o le aofia ai i taumafa o aso taʻitasi o fualaau aina ma fualaʻau fou,
  • faʻaaogaina atoa o oloa faʻasaina,
  • meaʻai laiti
  • lava le suavai i aso uma (pe a ma le 1.5 l),
  • le faʻaaogaina o deco deco ma teas e faʻavae i luga o laau.

E tatau i le maʻisuka ona 'alofia le fiaai. Pe a aliali mai, ua fautuaina i latou i meaʻai i luga o susu ma fualaau suamalie. Faatasi ai ma la latou fesoasoani, o le a mafai ona taofia le lagona o le fiaaai ma tumau seia oʻo i le isi taumafataga e tusa ai ma le faasologa. O le togafitiga e faʻasaina faʻasaina - e le mafai ona e faʻaaogaina oloa faʻatagaina. E tatau ona e tulaʻi mai le laulau ma le lagona e mafai ona e 'ai atili.

Glycemic control

E manaʻomia e le maʻisuka le siaki i aso uma o le maualuga o kulukose o le toto. I le gasologa o tausaga, ua agaʻi i luma le faʻamaʻi ma faʻaleagaina ai sela o le pancreatic. Latou te le lelei i le gaosia o le insulin. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaatele ona faʻapupulaina le kulukose toto.

Mo le mataʻituina, o le masini e taʻua o le glucometer e faʻaaoga. O le masini e mafai ai ona e tausia i aso uma le kulukose i le tagata maʻi i le tulaga sili ona lelei. E ui lava i tau faʻaalugata tau tupe a le masini, ae o le totogi.

O tagata maʻi e le tatau ona faatapulaaina na o le pulea o le kulukose i le toto. O le taua mo le setete o le soifua maloloina o ni faailoilo ia i le maʻi mama.

O suʻega suʻega o se masani masani o le suʻeina o le kulukose i le maʻisuka. Ae o lenei metotia e le lelei tele.

Vailaau o suʻega e mafai ai ona iloa le kulukose i le urine pe a oʻo i lona 10% o le moli. Mo tagata mamai e maua i le maʻisuka, o se faailoga o le 8 mmol / L ua matua taua.

Mo lenei mafuaʻaga, o le auala e aupito sili ona aoga ma faatuatuaina e pulea ai le maualuga o le kulukose i le urine, o se suʻega faʻavae i totonu ole potu suesue.

Puleaina o le toto

Mo le maʻisuka, oso i le toto maualuga o uiga ia. O se tasi o faailo e tatau ai o le siaki faifai pea o le toto.

O lona faʻateleina o le faʻateleina e oʻo atu i le tele o aʻafiaga, e aofia ai:

  • maualuga le lamatia o le paʻu,
  • le vaaia o mea leaga i lona leiloa,
  • atinaʻe o le le atoatoa.

O le maualalo o le toto maualuga i le maʻisuka e avea o se taunuuga faifai pea o le oti o le tino o gaʻo i totonu ona o lo latou vaivai o le faʻamalosia i le okesene.

Faatasi ai ma le fua faifai pea o le glycemia, o le tagata maʻi e manaomia ai le mamafa o le toto i aso taitasi.

Fomaʻi

O togafitiga faʻamaʻi e talafeagai mo le maʻisuka na iloa ai le maʻi i se taimi tuai. Faʻaauau pea le soifua maloloina o tagata gasegase i vailaau e manaʻomia pe afai latou te atiaʻe ni faʻafitauli matuia ona o le maʻisuka. I lenei tulaga, o vailaʻau faʻasaina ua faʻamatalaina i tagata gasegase e faʻavavau, seia oʻo i le iuga o le olaga.

O i latou na tuʻuina atu i ai lenei faʻamaʻi muamua e manaʻomia le toe faʻaleleia. O le mea sili lea ona taua o le a taʻitaʻia ai i se fofo.

O le mea moni, e faigata tele ona talia se ituaiga o siama, ae afai o lea, e tatau ona faalēaogāina.

Ina ia aveese lenei faʻamaʻi mai le tino, e tatau ai, muamua lava, ia tuʻuina oe lava mo le mea moni o le a oʻo mai i le taimi lata mai le inosia o inisua uma o le inisalini. E mafai moni lava ma sili atu ona taua. Ae seʻi oʻo mai le toe maua, e tatau ona e onosaʻi, insulin ma se glucometer.

Mo i latou e le talitonu, e mafai ona tatou fai atu saogalemu e mafai ona faʻamalolo le maʻisuka ituaiga 1! O le taimi lava na faia ai le siaki muamua-o le maʻi suka, mai i lena taimi na amata ai se suʻesuʻega malosi mo se fualaau oona lea na muamua ma mo le aveesea uma o tagata mai lenei faamaʻi.

E tatau ona maitauina o loʻo faaauau pea suʻesuʻega.

E tele fomaʻi na faʻaalia le puipuia o le pancreas mai le osofaia o le tino o le tino. Mo lenei mea, na amata ai ona gaosia ma suesueina le tele o fualaau faasaina.

O le tele oi latou na avea ma auala lelei e tau ai le maʻisuka, ae o le taimi na toe foi mai ai. Andromeda Biotech ua atiae se fualaau faasaina e poloka ai osofaiga a le tino puipuia i luga o le paʻu.

Ole fualaau faasaina, e ui i lea, e naʻo latou ua leva ona maua i le maʻisuka ua maua. O le Dia Pep 277 e fesoasoani e aveesea le maʻisuka e mafua mai osofaiga a autoimmune. O loʻo faʻamatalaina foʻi i tagata e sili atu ona maua le maʻisuka ituaiga 1 e avea o se faʻasologa.

I lo tatou sosaiete, mo le toʻatele, o le auala sili ona taugata e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1 o le togafitiga o le inisalini. Talu ai o le ituaiga o maʻisuka ituaiga toto 1, o le togafitiga e tuusaʻo tonu lava i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o loʻo fautuaina ai tagata maʻi inisua. Ole fua ole inisalini e tatau ona lipotia e le fomaʻi.

O le togafitiga o insulin mo le maʻisuka ituaiga 1 e faia i le tele lava ina ua iloa le maualuga o le suka i le toto, o le mea lea, faatasi ai ma fualaau talafeagai, e manaomia e le tagata maʻi ona faatau se glucometer. O lenei masini masini e lavea ai le mea e sili ona pele - ola tagata.

E faʻalagolago pe o le a tonu le tui o le inisalini e maua i le maʻisuka e tatau ona tui ina ia puipuia ai le hypoglycemia poʻo le inisalini faifaipea o le inisalini, lea e masani ona oʻo atu ai i se allergy i le inisalini.

Mo i latou ua maua i le maʻisuka ituaiga 1, aua le faʻavaivai, ona o lenei maʻi e mafai ma tatau ona pulea.Afai e te faʻaaogaina le inisalini faʻatasi ma se taumafa ma le gaioiga faaletino, soʻo se faʻafitauli e mafai ona aloese mai le saogalemu.

I le lalolagi o loʻo i ai le tele o tagata e maua i le maʻisuka o loʻo ola io latou olaga atoa i le inisalini o le inisalini, latou te fiafia io latou olaga, fai aiga, e toʻatele e tausia fanau a latou fanau.

O le mea pito sili ona faigata i lenei faʻamaʻi o aso muamua lea talu ona faʻamaonia. E manaʻomia e se tagata se taimi ina ia mafai ai ona faʻaaoga i le manatu o le tulaga o le olaga o le a avea ma se mea e ese ai.

Fomaʻi togafitiga

E faʻapefea ona togafitia le maʻisuka i se meaai? E tatau ona maitauina o le tausisia o taumafa paleni e le mafai ona aveesea atoa lenei maʻi, ae o le a aloese mai le maamaa i le toto suka ma faafitauli e ono tulai mai. E le gata i lea, o togafitiga faʻapitoa e faʻavae i le tausisia o le tausisia o se taumafa paleni, lea e tatau ona atiaʻe e se fomaʻi faapitoa.

O le tasi itu o le maʻisuka mea taumafa o le aloese mai nisi vaega o meaʻai e le manaʻomia e faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa, ae faʻapulaʻa le faʻaaogaina o suka i totonu o le tino.

O le lisi o aso taitasi e tatau ona sau mai le tulaga lautele o le maʻi ma le mamafa o lona tino. O le mea lea, e tatau ona vavae ese mai le taumafataga meaʻai gaʻo uma e faigofie ona faʻaoga, gaʻo, meaʻai gaʻo.

I se tulaga sili atu, e talafeagai le faʻaaogaina o fualaau faisua fou, o meaʻai po o meaʻai e maua i le fiber ma le fiber. O le faavae o le taumafa e tatau ona aofia ai mea taumafa e maualalo le faʻaogaina o fuainumera, aua latou te le saofaga i le faateleina o le kulukose. E taua foi le malamalama e leai ni meaai ma ni meaai e maualalo ai le toto suka.

Faʻatasi ai ma se faasologa o meaai e tatau ona fatuina lelei, o mea nei e sili atu ona lelei i ia meaʻai e mafai ona aliali mai:

  • maualuga le kulukose o le toto, faʻafuaseʻi ona oso lemu
  • e taʻitaʻia ai le manaʻoga e faʻaititia le onosaʻi o le insulin
  • o le hypoglycemia atonu e le tupu mo se taimi umi ma le mataʻituina pea o meaʻai talafeagai
  • o le tulaga lautele o le maʻi e faaleleia atili ai

E mafai e le maʻisuka ituaiga 2 ona faʻamalolo pe leai? O lenei fesili e masani lava ona sau mai laugutu o le maʻisuka oe mananao e toe faaleleia atoatoa mai o latou maʻi, ma o loʻo sailia ni auala. Peitai, o le fesili o le a leaga.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se maʻi lemu le alualu i luma lea i le tele o faʻataʻitaʻiga faʻamaʻi e maua i tagata pe a uma le 40 tausaga.

Ma e masani lava pe a iloa se faʻamaʻi, o loʻo i ai i le tagata maʻi se faʻafitauli o maʻi masani i le tasi tikeri po o le isi. O mataupu faavae o togafitiga o faʻamaʻi "suamalie" e faʻamoemoe i mea nei:

  • Gaioiga faʻaletino e faʻaitiitia ai le mamafa o le mamafa, ma faʻaleleia atili ai foi le lagona o sela i le insulin.
  • O se paleni paleni, o lona uiga o se taumafa maualalo-gase mo le maʻisuka. O le lisi e aofia ai oloa o loʻo i ai sina vaega tele o gaʻo ma maso masini, ma ei ai foi le maualalo o le faasino igoa.
  • Le mataituina pea o le suka i le toto e puipuia ai mai le sili atu.

I le le atoatoa o le inisalini, o le togafitiga o le inisalini e faʻaaoga. O le sini o le togafitiga o le inisalini e faʻasolosolo lelei ma tausia le atinaʻeina o le tino i tagata gasegase. O le taʻiala o le puleaina o le inisalini, lea e puipuia ai le gasegase ma le ketoacidotic coma.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o togafitiga e avea ma ola-umi. A amata togafitiga ma fuafuaina i le taimi, e masani lava ona maua se faamagaloga le tumau, ma i le aluga o taimi, ua faʻamautu le tulaga o le maʻi.

A aunoa ma le inisalini, e leai se vaifofo mo le maʻisuka ituaiga 1. Ae ui i lea, o nisi tagata tomai faapitoa e fautuaina le faaaogaina o:

  • pipi faapitoa e faʻamaonia le maualuga o suka i totonu o le tino,
  • Dentalc fualaau faasaina, lea e fesoasoani i le faapaleniina o le pancreas, faaitiitia le mamafa ma le mamafa.

E mafai foi ona faʻaaoga fualaau faasaina e puipuia ai aʻafiaga o le maʻisuka:

  • Faʻailoga a le ACE - fesoasoani i le faʻatulagaina o le mamafa ma le gaioiga galue,
  • fualaau faasaina e faʻamautuina ai le vaega o meaʻai i le maʻisuka ituaiga 1 (Erythromycin, Tsurekal, ma isi),
  • sui e toe faʻafoʻi le cardiovascular system (Cardiomagnyl),
  • vailaau e maualalo ai le cholesterol i le tino (Lovastatin, Simvastatin).

Le faʻaaogaina o vailaʻau masani

I le avea ai o se fesoasoani e fesoasoani i le faaleleia atili o le tulaga o le maʻi, o fua o togafitiga masani mo le maʻisuka, lea e mafai ona faʻaaoga i le fale, e mafai ona faia.

I le faʻaaogaina o se metotia se tasi pe sili atu, e tatau ona e faʻasesoʻotai faʻatasi ma lau fomaʻi. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o togafitiga faafomaʻi poʻo isi metotia e le o lona uiga e tatau ona lafoaia atoa le togafitiga o le inisalini, talu ai o ia ituaiga o gaioiga e ono oo atu ai i le oti.

O le pomu insulin o se isi togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaaoga ai se tui.

I le faʻaaogaina o le masini, e faʻaaogaina ai le insulin i le taimi e faʻaosoina ai i totonu o tulaga e le fomaʻi.

O le masini e aofia ai se mea e pulea ai, se vaʻa sui e sui ai (kilika), se nila, se pusa ma se pu. O loʻo faʻatūina le masini i se nofoaga talafeagai mo le tagata maʻi ma se kilia faapitoa. Ua faʻapipiʻiina le pusa kesi ma faʻamautinoa i se patch. O le faʻaaogaina o le inisalini e tupu mai ile pipili ma le kesi. E suia le pusi i aso uma e tolu. Ua sui le pusa vailaʻau ona ua leai se mea.

O le tui o le inisalini e mafai ona galue i ni auala se lua:

  • faʻaauau pea le inisalini i totonu o le tino (faʻavae basal),
  • sapalaiina o le vailaʻau faʻaulu i luma o le 'ai poʻo nisi taimi.

O le togafitiga faafomaʻi fou e sili ona saʻo, faigofie ona faʻaaogaina ma fautuaina mo le maʻisuka poʻo faigata, fafine maʻitaga, tamaiti, tagata gasegase i taaloga, ma isi.

O aʻafiaga leaga e aofia ai le tau maualuga o le masini ma ona vaega, faʻapea foi ma le ono mafai ona faatino i lona faagaoioiga.

E le faʻaaogaina se pamu insulin mo le mafaufau i se tagata maʻi, ina ia aloese ai mai le le atoatoa o le faʻaaogaina o le masini ma faʻaititia ai le vaʻai, lea e faigata ai ona iloa le va o tusi i luga ole mata.

Tuua Lau Faamatalaga