Toto o le kulukose o le toto i le matua i alii ma tamaitai

O le mataituina o le tulaga o le soifua maloloina o lou lava tino o se mea e puipuia ai le tele o faʻamaʻi faʻamaʻi.

Ina ia iloilo le tulaga lautele, o le tele o faailo o loʻo faʻaaogaina e faʻaalia ai le i ai poʻo le leai o ni mea sese mai le masani. O se tasi o mea sili ona taua ia i latou o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Aisea tatou te manaʻomia ai le suʻesuʻeina?

Glucose e avea ma punavai autu ma sili ona faigofie o le malosi mo le tino. I le taimi o lona faʻamaʻiina, o le malosi e manaʻomia mo le galuega a totoga uma e faʻamalolo, ma ina ia maua, e tatau ona pasi i le toto.

O lenei gaʻo vailaʻau e ulu atu i le tino faatasi ai ma meaai, aemaise lava o meaʻai ma falaoamata. Ua vave ona gauai ma amata ona faʻaaogaina. O lona tele o loʻo teuina i le ituaiga o glycogen i le ate.

Afai e le lava le kulukose, e amata ona faʻaalu e le tino isi punavai o le malosi: gaʻo ma, i ni tulaga ogaoga, pulu. I lenei tulaga, o tino o le ketone ua faia, matautia mo le galuega a le tele o totoga.

Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le a avea ma mea mamafa, ma o le suka lava ia o se auala sili ona lelei mo le atinaʻe o meaola ninii. E le gata i lea, o isi suiga i le tino e tupu, e uiga i le solia o le fausaga o toto, faʻamamaga o le namu ma isi elemene.

O le hormone pancreatic, insulin, e tatau ona faʻatonutonuina lenei faiga, e fesoasoani ai i le suka e faʻafefe, ma talepe ai mea leaga. Afai o le gaosiga o le inisalini e faʻavaivaia, o lenei mea e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga o mea o le kulukose i le toto - hyperglycemia, poʻo le maualalo o le hypoglycemia.

I vaega muamua o le soliga, e mafai ona faʻasaʻo le maualuga o le kulukose o le toto ma e mafai ona aloese mai aʻafiaga ogaoga i le faʻaaogaina o metotia faigofie e pei o meaai talafeagai. Afai o le solia o tulafono e aʻafia ai le fausaga o totoga o le tino, o le a faʻaumatia se tagata i vailaau o le soifuaga atoa ma se isi faʻafitauli i le lelei o le olaga.

Suesuega

Ina ia iloa mea e le masani ai i le amataga, o suʻesuʻega masani o le aofai o kulukose i le toto e fesoasoani. O le tele o le faitau aofai latou te faʻatagaina i le taimi o komiti faafomaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o suʻega faafomaʻi.

Ae ui i lea, o nisi vaega e tatau ona faia lenei suʻega masani, o:

  • gasegase ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2,
  • mamafa tele tagata
  • maʻitaga maʻitaga
  • tagata e iai togafitiga o le endocrin system ma le ate,
  • i ai faʻamaʻi pipisi,
  • tagata o latou aiga lata mai o maʻisuka.

E tele metotia e faʻaaogaina e suʻesuʻe ai le glucose concentrations, o le mea masani o le suʻeina o le toto.

E faia i le taeao i luga o se manava gaogao. O le biomaterial e aveesea mai le limatusi lima poʻo se vein. O lenei manatu e tatau ona amanaia, ona o le a fai sina eseesega.

O le maualuga o le kulukose i le faagasologa o le suʻesuʻeina o le toto o le toto, e tutusa ma le maualuga o le cholesterol ma isi faailoga. E faia foi i luga o se manava gaogao, e aoina le toto mai se vein.

E faia i ni tulaga:

  • muamua, o le maʻi e tuʻuina mai le toto mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao,
  • ona ia inu lea o se vaifofo o le kulukose - e tusa ma le 75 g, tamaiti i le fua o le 1 gram i le mamafa o le tino,
  • pe a ma le 1.5 itula, toe maua mai le toto mai capillaries,
  • e tusa ai ma taunuʻuga o le suʻesuʻega, ua fuafuaina le setete o le metabolism, lea e lua fuainumera e fuafuaina: hyperglycemic and hypoglycemic.

O le muamua fuataga e faʻaalia ai le fua o le toto toto i le tasi itula pe a uma ona 'ai le suka i le faʻaʻailoa i luga o se manava gaogao. I tulaga faataatitia, o lenei fua faatatau e tatau ona faaalia ai tapulaa e oʻo i le 1.7.

O le lona lua o loʻo faʻaalia le fua faatatau tutusa, ae 2 itula pe a uma le uta o le suka, ma e le tatau ona sili atu i le 1.3. A oʻo i luga o le tulaga masani, o le a faia se suʻesuʻega - faʻasolosolo le setete, pe afai e solia se tasi oi latou - o le tagata e aʻafia i le vaega o aʻafiaga ma e manaʻomia lona mataʻituina o le kulukose i taimi uma.

Faʻailoaina o le iuga

O fua o le filifiliga o le suʻega suʻesuʻe e fuaina i fuainumera: mmol / l, mg / dl, mg /% poʻo mg / 100 ml. E masani ona faʻaaogaina le moli i le lita.

O le masani o le kulukose e fesootai ma uiga eseese o se tagata:

  1. Mo tamaiti ei lalo ifo o le tasi le tausaga le matutua, ua faauigaina o le 2.8-4.4 mmol / L, o le taunuuga o le 4.5-4.9 mmol / L o se laina tuaoi, lea e maofa ma fautuaina ai le ono maua o le maʻisuka. Afai o le taunuuga e maualuga atu, ua faia se suʻesuʻega.
  2. Mo tamaiti ei lalo ifo o le 5 tausaga le matua, o le tulaga masani o se tulaga faʻaalia o le 3.3-5 mmol / L, o lona uiga e oʻo i le 5.4 mmol / L o le tuaoi, ma o luga aʻe o loʻo faʻamatalaina i se faʻamaʻi.
  3. Mai le 5 tausaga ma le matua, o le masani o se taunuuga o le 3.3-5.5 mmol / l, ma o le tuaoi e 5.6-6. Soʻo se isi lava mea e sili atu nai lo lenei o loʻo tautala e uiga i le faafitauli o le tulafono o le gaosiga o le suka.

Toto toto i le tausaga

O aʻafiaga o le suʻesuʻega o le kulukose o le plasma glucose e faʻamoemoe i tausaga, ituaiga, ma gaioiga faaletino. O le mea lea, o le toto o le glucose o le toto e laʻititi ifo maualalo nai lo alii, lea e fesootaʻi ma uiga o le metabolism ma le maualuga o le gaioiga faaletino.

Matou te tuʻuina atu faʻamatalaga autu i le tulaga o se laulau:

TausagaTatalo masani
aliifafine
I lalo o le 14 tausaga3,4-5,53,4-5,5
14-60 tausaga4,6-6,44,1-6
60-90 tausaga4,6-6,44,7-6,4
E silia i le 90 tausaga4,2-6,74,3-6,7

I le tulaga o le maʻitaga o se fafine, e mafai ona suia ia faailoilo, talu ai ona o lona tino e galue i tulaga tulagaese. Ae o le pulea e tatau ona e iai se tulaga lamatia o le maʻisuka faʻamaʻi, lea e mafai ona tupu mulimuli ane i le maʻisuka ituaiga 2.

Mo tamaiti, o faailoga e sili atu ona maualalo, ae e eseese foi e tusa ma le matua:

Tausaga o tamaiti (tausaga)Faʻatagaina Glucose
E oʻo atu i le 1 masina2,7-3,2
E oʻo i le ono masina2,8-3,8
6-9 masina2,9-4,1
Tasi le tausaga2,9-4,4
1-23-4,5
3-43,2-4,7
5-63,3-5
7-93,3-5,3
10-183,3-5,3

Manatu Faʻafeiloaʻi mo Maʻisuka

I tagata e maua i le maʻisuka, o le faʻatonutonuina o le suka toto ua faʻavaivaia, o lenei mea e saofaga i le mea moni ua faateleina le suka.

I lenei tulaga, o le faʻaaogaina o vailaau ma le tausisia o fautuaga paleni o meaʻai e mafai ai e oe ona faʻatautaia le faagasologa, ausia o se faʻaititia o le faʻatinoga.

Ae ui lava i lea, i le maʻisuka, o le taunuuga e sili atu le maualuga, ma mo latou faʻataʻitaʻiga e pei o le 5-7.2 i le taeao i luga o se manava gaogao, e le sili atu i le 10 - 2 itula pe a maeʻa le taumafataga.

Faʻaleleia le maualuga o le taumafataga

Biomaterial faʻapipiʻi vave i le taeao e faʻaalia ai le gaioiga atoa o le tino o le endocrine ma lona mafai gafatia le gaosia o suka. Ae sili atu, o lenei faagasologa e mafai ona faʻaalia se suʻesuʻega na faia ina ua mavae le 2 itula o le 'ai.

O loʻo faʻaalia ai le vave ona tali atu le tino i suiga i le maualuga o le suka.

I tagata soifua maloloina, o nei faailo i le itula muamua pe a uma le taumafa e tatau ona tutusa ma le 6.2 mmol / L, pe a uma le 2 itula - 3.9-8.1 mmol / L. Afai e faia i soo se taimi, e aunoa ma le amanaiaina o meaʻai, e tatau ona faʻalautele i totonu o le 3.9-6.9 mmol / L.

I le maʻisuka, e tatau ona faʻamaonia pea lava faailoga e tasi, talu ai o mea e masani ai. Faatasi ai ma a latou faiga masani, o suiga faʻaleagaina i le gaioiga o totoga o loʻo tutupu, lea e mafua ai le ogaoga o faʻafitauli o le maʻisuka.

Vitio mai le tagata tomai faapitoa:

I tamaiti, o faʻataʻitaʻiga talafeagai o:

  • i le taimi lava e uma ai se taumafataga - e oo atu i le 5.7 mmol / l,
  • pe a uma le 1 itula - e oo i le 8 mmol / l,
  • ina ua mavae le 2 itula - e le silia le 6.1 mmol / l.

Faatasi ai ma le tele o taunuuga, ua masalomia le i ai o le maʻisuka.

Anapogi

O le auala autu mo le tuʻuina atu o nei suʻega e aofia ai se suʻesuʻega ole tino. O lona uiga, o le taumafataga mulimuli ao le i faʻatalanoaina e tatau ona sili atu ma le 12 itula. E le gata i lea, i aso talu ai, e tatau ona mataituina le masani masani, lea e manaʻomia ai le vavaeeseina o le faʻaaogaina o le ava ma, pe a mafai, vailaʻau.

E tatau ona faʻaaoga le vai i aofaiga masani. Sui i le kofe, lauti po o le sua e le tatau ona i ai. E le fautuaina e tagata atamamai le fufulu o ou nifo pe faʻaaogaina le kuki aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, talu ai o loʻo aofia ai le tele o suga ma e mafai ona suia ai taunuuga.

Mo le maʻisuka, o le vaitaimi e aunoa ma le 'ai e mafai ona faʻaititia i le 8 itula, talu ai e le mafai ona latou fiaaai mo se taimi umi, o lenei mea e mafua mai i le atinaʻe o coma. A maeʻa le suʻesuʻega, e tatau ona latou 'ai se mea e maua ai le kulukose i totonu o le toto.

Fua saʻo

O le suʻesuʻega e tatau ona faia i le fale suʻesuʻe. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i fautuaga uma a le fomai e sauniuni ai mo le auiliiliga. A le o lea, o ona taunuuga e ono oʻo i ai e le saʻo, ma o le a le mafai ona iloa maʻi.

Pe a faʻaalia ni faʻafitauli mataʻutia, e tatau ona toe faia le suʻega ile vaiaso a sau ma suesue i le faʻaogaina. Afai o le solia o se solitulafono e tasi, e ono avea lenei mea o se mea faʻaletonu faʻaletonu poʻo se taimi e tasi le faaletonu i le gland.

Afai e toe faʻateleina faailoga, e faatonuina e le fomaʻi nisi suʻesuʻega faaopoopo, e pei o le faapaleni kullukose poʻo le faʻamautuina o le maualuga o le fructosamine. O le a latou tuuina atu se ata sili atu ona auiliili ma fesoasoani e sili atu ona saʻo le faia o se siama.

Pe a faʻamautu se faʻamaʻi o le maʻisuka, e tatau ona faʻatonu togafitiga talafeagai.

Vitio mai Dr. Malysheva:

O le suʻeina o le toto mo le suka o se suʻega faigofie ma taugofie lea e faʻatino i totonu o falemaʻi uma. Faʻafaigofie ma vave, ma o le a mafai ona fesoasoani iʻuga e aloese mai le tele o faʻafitauli o le soifua maloloina aemaise lava o se faʻamaʻi matautia pei o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga