O le maʻisuka insipidus - o le a le mea, faailoga, faʻaʻailoga i fafine ma alii, togafitiga, faʻasologa

O le maʻisuka insipidus

Vasopressin
ICD-10E 23.2 23.2 N 25.1 25.1
ICD-10-KME23.2
ICD-9253.5 253.5 588.1 588.1
ICD-9-KM253.5
Omim304800
Faamai3639
Medlineplus000377
eMedicinemed / 543 ped / 580 ped / 580
MeshD003919

O le maʻisuka insipidus (maʻisuka malosi, maʻisuka insipidus syndrome, lat. o le maʻisuka insipidus) o se faʻasalaga faʻafuaseʻi (pe tusa ma le 3 i le 100,000) e fesoʻotai ma le le lelei o le galuega o le hypothalamus poʻo le pituitary gland, lea e faʻaalia e le polyuria (excretion o le 6-15 lita o le urine i le aso) ma le polydipsia (fiainu).

O le maʻisuka insipidus o se faamaʻi masani lea e tupu i itu uma e lua o le va o tagata matutua ma tamaiti. O le tele o taimi, e paʻu ai tupulaga talavou - mai le 18 i le 25 tausaga. O maʻi o tamaiti o le tausaga muamua o le olaga ua iloa (ADD Arbuzov, 1959, Sharapov V.S. 1992).

Etiology

O siama neurosecretory o le hypothalamus e faatonutonuina ai le gaosiga o le oxtocin ma vasopressin (hormones antidiuretic). O le aʻafiaga mulimuli lenei o le faʻatonutonuina o le faʻamautuina o le vai i le nefa alofilima. O nei hormones e faʻaputu i le pito i lalo o le pituitary gland (neurohypophysis), mai le mea e tuʻuina atu ai i le toto pe a manaʻomia. Faatasi ai ma se faaletonu o le vasopressin i totonu o le toto, o le soliga o le suamalie o le vai e tupu. O le taunuuga o lenei mea o le polyuria (tele urination), o se faailoga foi o le maʻisuka.

Faʻaaoga aʻoaʻoga |O le a le maʻi o le maʻisuka?

O le maʻisuka insipidus o se maʻi faifaipea o le hypothalamic-pituitary system lea e atiina ae ona o se faaletonu i le tino o le hormonone vasopressin, poo le hormonone antidiuretic (ADH), o le mea autu o le faʻasaʻolotoina o voluma tetele o le urine ma le maualalo.

O le maʻi e mafai ona faʻafuaseʻi ona amata faʻafuaseʻi pe tupu malie. O faʻamuamua o le maʻisuka insipidus ua faʻalauteleina le fiainu ma masani ona faia.

E ui i le mea moni e lua ituaiga o faʻamaʻi e igoa - o le maʻisuka ma le maʻisuka insipidus, o nei faʻamaʻi eseese eseese, ae o faʻamaoniga e tutusa lelei. E faʻatasi i latou i nisi o faailoga faʻapitoa, ae o faʻamaʻi e mafua mai i faʻafitauli eseese i le tino.

O le tino e iai se faʻalavelave faʻapitoa mo le faapaleniina o le maualuga ma le tuufaatasiga o le vai. O fatugaʻo, aveesea le tele o le vai mai le tino, faia le urine, lea e faʻapupula i le vevela. A faʻaitiitia le faʻaitiitia o le vai pe leai foi se vai (vevela tele, manava manava), o fatugaʻo o le a maua ai se inumaga itiiti e taofi ai le vai i le tino.

O le hypothalamus o le vaega o le faiʻai e nafa ma le faʻatonutonuina o le tino atoa o le endocrine o le tino ma maua mai ai le hormones antidiuretic (ADH), lea e taʻua foi vasopressin.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, o mea uma lava ua uma ona faʻamamaina ua alu ese mai le tino. E liua lita ma le faitau sefulu lita i le aso. E masani lava, o lenei faagasologa o se malosi malosi. O se tagata maʻi e faamalosia e inu le tele o le vai ina ia mafai ona maua ai lona le atoatoa i le tino.

O le maʻisuka insipidus o se mea e le masani ai le endocrinopathy, e atiina ae e tusa lava po o le a le ituaiga tagata ma le matutua o tagata gasegase, e sili atu i tagata 20-40 tausaga. I mataupu uma 5, o le maʻi fatu o le maʻisuka e atiina ae e avea o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o le gasegase o le maʻisuka.

I tamaiti, o le maʻisuka insipidus e masani lava ona afaina, e ui o lona siama e mafai ona tupu vave - pe a mavae le 20 tausaga. I tagata matutua, o le faʻasologa o le faʻamaʻi e masani ona maua.

Neurogenic maʻisuka insipidus

Neurogenic maʻisuka insipidus (totonugalemu). E atiina ae e avea o se taunuuga o suiga faʻaleaganuʻu i le tino, aemaise lava, i le hypothalamus poʻo le pituitary gland poster. I le avea ai o se tulafono, o le mafuaʻaga o le faʻamaʻi i lenei tulaga, o gaioiga e faʻaaogaina atoa poʻo le o se vaega le aveeseina o le pituitary gland, o le faʻaleagaina o togafitiga o lenei vaega (hemochromatosis, sarcoidosis), faʻaleagaga poʻo suiga i le natura inflammatory.

I le itu, o le totonugalemu o le maʻisuka insipidus ua vaevaeina i:

  • faʻasalaga - o se ituaiga o faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻasologa o le ADH,
  • faailoga - e atiina ae i le talaaga o isi pathoces. E mafai ona maua (faʻavae i le olaga), mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le manua o le faiʻai, o le atinaʻeina o se tumo. Po o le gasegase (faatasi ai ma gaioiga fesuiaiga).

Faʻasolosolo ile taimi umi ole maʻi ole maʻisuka ile maʻi ole maʻi ole maʻi ole maʻi ole maʻi, o le a faʻaosoina e le tagata maʻi le le mautonu ile tino ole siama ole vai. O le mea lea, o le vave togafitiga o le maʻisuka insipidus o lenei fomu ua amataina, o le sili atu ona lelei i le fomaʻi.

Renal le maʻisuka insipidus

O le a lenei mea Renal poʻo le nephrogenic ND - e fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le lagona o le fatu gaosiga i aʻafiaga o vasopressin. O lenei ituaiga o faʻamaʻi e sili atu ona taatele. O le mafuaʻaga o togafitiga e oʻo mai pe o le laʻititi o le tulaga o le nephrons, poʻo le tetee atu o le masini resitala i vasopressin. O le maʻisuka o le Renal e mafai ona faʻalavelaveina, ma e mafai ona tupu o se taunuuga o le faaleagaina o sela fatufiti i lalo ole aafiaga ole vailaʻau.

O nisi taimi o le ituaiga lona tolu o le maʻisuka insipidus, lea e aafia ai tamaitai i le taimi o maitaga, ua iloga foi. O se mea e seasea tutupu. E tupu ona o le faʻaumatia o hormones e le enzymes o le placenta na faia. A mavae le fanau mai o le pepe, o le a pasia lenei ituaiga.

O loʻo maua i luga o le maʻisuka le faʻasologa o le maʻisuka i tagata matutua, o se taunuuga o le le atoatoa o le tele o etiologies, faʻalauteleina togafitiga ma sauniuniga lithium, hypercalcemia, ma isi.

O le maʻisuka insipidus e atiina ae pe a tulai mai le faaletonu vasopressin antidiuretic hormone (ADH) - e fesoʻotaʻi pe leai. O le ADH e maua ai le vaʻaia ma e faʻatino galuega eseese, e aofia ai le aʻafiaga masani o le galuega o le urinary systems.

O le maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae o nisi gasegase autosomal e maua ai faʻamaʻi (faʻataʻitaʻiga, maʻi Wolfram, atoatoa poo le le atoatoa o le maʻisuka insipidus) o se vaega o le falemaʻi, o loʻo faʻaalia ai le suiga o le gafa.

Faʻamatalaga e mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi o:

  • faʻamaʻi pipisi, aemaise viral,
  • maʻi o le faiʻai (meningioma, craniopharyngioma),
  • o le gasegase i le vaega o le faʻasalaga o le gasegase o loʻo maua i le isi-cailama (e masani lava o le bronchogenic - e mafua mai i fusi o le bronchi, ma le kanesa o le susu),
  • afaina ulu
  • finauga
  • genis predisposition.

Faʻamatalaga o le maʻisuka insipidus i le tino o le tagata maʻi, ona o le leai o se mafuaaga, ua maua ai auupega e faaleagaina ai sela e maua mai ai le hormones antidiuretic.

O le maʻisuka insipidus (fomaʻi foliga) e tupu mai ona o le inuina o le tino ma vailaau, faʻafitauli poʻo maʻi o gaʻo o gaʻo ma le polokalama o le urinary (faʻaaogaina o le tino, hypercalcinosis, amyloidosis, glomerulonephritis).

Faailoga o le maʻisuka inisiua i tagata matutua

O le maʻi e tupu tutusa i alii ma tamaitai, i soʻo se matua, e masani lava i le matua 20-40 tausaga. O le malosi o faʻamaʻi o lenei faʻamaʻi e faʻalagolago i le tulaga o le vasopressin deficiency. Faʻasolosolo sina gau, e mafai ona tapunia faʻamaʻi faʻamaʻi, e le faʻailoa. O nisi taimi o faʻamaoniga muamua o le maʻisuka insipidus o loʻo i totonu o tagata ua inu - le lava - femalagaaʻi, sopo, faʻanatinati, ma le faia o corticosteroids.

O aʻafiaga autu e maua mai i le maʻi suka e aofia ai mea nei:

  • sili atu urination (e oo atu i le 3-15 lita o le urine i le aso),
  • o le autu o le urination e tupu i le po,
  • galala ma le faateleina o meaʻai fua,
  • vevela paʻu, paʻu ma vomia, gaogao,
  • le mautonu le mafaufau (le lava, le mautonu lagona, faaitiitia le mafaufau).

E tusa lava pe faʻamapulaʻa le tagata maʻi i le faʻaaogaina o le vai, o le a faʻaitiitia pea le tele o le urine i le tele o mea, lea o le a mafua ai le faʻamalolo o le tino.

I le faʻaopopo atu i faʻatelega masani, o loʻo i ai le numera o faʻamaoniga e tasi e tupu i tagata gasegase eseese o feusuaiga ma tausaga:

Faailoga ma faailoga
O le maʻi pipisi i fafineO tamaloloa e mafatia i le maʻi o le maʻisuka i le tele lava o fafine. O le tele o mataupu fou o togafitiga e matauina i tupulaga talavou. O le faʻamaʻi masani e faʻamaʻi ai tagata gasegase i le va o le 10 ma le 30 tausaga. O faʻamaoniga sili e faʻamaonia ai le solia o le pule a le vasopressin ma le atinaʻe o le maʻisuka insipidus:

  • Urinary incontinence
  • O le fia inu
  • Faʻaitiitia le libido
  • Le mautonu le lagona,
  • Tigā
  • Faafitauli o loʻo momoe ma le loloto o le moe,
  • Paʻu mamafa
  • Paʻu, paʻu paʻu
  • Faʻaitiitia le gaioiga galue,
  • Faʻamalalaina.
O loʻo maʻi le maʻisuka i aliiO le atinaʻeina o lenei faʻamaʻi e faʻafuaseʻi ona faʻafuaseʻi, faatasi ai ma ni mea faʻapitoa e pei o le polydipsia ma le polyuria - o se lagona malosi o le fia inu, faʻapea foʻi ma se faʻaopoopoga o le taimi ma le tele o le urination. O faʻamatalaga faʻapitoa i falemaʻi i fafine e mafai ona aofia ai:

  • mativa leaga
  • paleni mamafa
  • faaitiitia le fiaai po o lona toesea atoatoa,
  • tiga i totonu o le manava, se lagona o le vaivai ma le gaioiga,
  • tulaga le mautonu o le nofoa, afaina o le manava, se lagona o le afaina, tigaina po o le faanoanoa i le sao o le aoga,
  • manava o le fatu, paʻu ma vomia,
  • solia o le natura faataamilosaga ile natura, i nisi o tulaga - faʻalavelave faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi ma le atinaʻeina ole tamaititi.

O le i ai o le maʻisuka insipidus i se fafine ua faʻaalia i faailoga nei:

  • mamafa o le urine i lalo ifo o le 1005,
  • maualalo maualalo ole vasopressin ile toto,
  • faaitiitia le paluga i totonu o le toto,
  • maualuga le maualuga o le sodium ma le calcium i totonu o le toto,
  • faʻaopoopoga i aso taʻitasi o faʻasolosolo.

Pe a faʻaalia se ituaiga o maʻisuka, e manaʻomia se faʻatalanoaga urologist. A aʻafia i le gaioiga o okeni faʻatasi ma le solia o le ala o le faasolosolo malie, e tatau ona faia se feutagaiga ma se fomaʻi.

I tamaitiO eseesega o uiga o le maʻisuka insipidus i tagata matutua ma tamaiti matutua e le taua. I le mataupu mulimuli, o se faʻamatalaga sili atu ona mataʻutia o le togafitiga e mafai:

  • faaitiitia le fiaai
  • itiiti le maua o se tupe maua po o le leai,
  • vomiting vave i taimi o taumafataga,
  • faʻalavelave faʻavevela
  • nocturnal enuresis,
  • tiga i totonu o sooga.

Faʻaiʻuga

O le lamatiaga o le maʻisuka insipidus o le lamatiaga lea o le atiaʻeina o le vai, lea e tupu i tulaga e le lelei atoatoa ai le totogiina o le suamalie mai le tino. Mo le faʻamalalaina, o faʻaaliga iloga o:

  • vaivaiga lautele ma tachycardia,
  • vili
  • faaletonu mafaufau.

O le taofiofia o le toto, faʻafitauli o le neurology ma le vavalalata, lea e mafai ona oʻo atu i se tulaga pa'ū, ua lauiloa foi. E maitauina e oʻo lava i le faʻamalaina tele e tuʻufaʻatasia ma le faʻasaoina o le polyuria.

Faʻailoga

O le fomaʻi o loʻo faʻatautaia ia ituaiga faʻamaʻi o se endocrinologist. Afai e te lagona le tele o faʻamaoniga o lenei maʻi, o le mea muamua o le alu i le endocrinologist.

I le asiasiga muamua, o le a faia e le fomai se "faatalanoaga". O le a faʻatagaina oe e iloa le tele o le vai o se fafine e inu i le aso, pe a iai ni faʻafitauli i le faasolosolo malie, faʻataʻitaʻiga, o loʻo ia te ia maʻi faʻamaʻi pipisi, o le tino, ma isi.

I tulaga masani, o le siamaina o le maʻisuka insipidus e le faigata ma e faavae ile:

  • matuai galala
  • o le tele o le urine i aso taitasi e sili atu i le 3 lita i le aso
  • plasma hyperosmolality (sili atu i le 290 masi / kg, faʻalagolago i le faʻaaogaina o le susu)
  • maualuga le sodium
  • hypoosmolality of urine (100-200 mosm / kg)
  • e maualalo le maualuga o le urine (Faʻamaumauga o suʻesuʻega o le maʻisuka insipidus e aofia ai mea nei:

  • faʻataʻitaʻiga o le Simnitsky - o le faʻatusatusaina lelei o le taumafa i le aso ma le suavai,
  • iloiloga ultrasound o fatugaʻo,
  • Suesuega X-ray o le ulu,
  • faʻavasegaina faʻatulagaina o le faiʻai,
  • echologyphalography,
  • faʻailoga mataʻutia,
  • auʻiliʻili auiliiliga o le toto: fuataga o le aofaiga o le sodium, potassium, creatinine, ururea, katoteko.

O le faʻamaoniga o le maʻisuka insipidus ua faʻamautuina i luga o le faavae o faʻamatalaga fale suʻesuʻe:

  • maualalo o le urine osmolarity,
  • maualuga maualuga o le osmolarity o le toto plasma,
  • maualalo le maualuga o le mimilo
  • maualuga le sodium i totonu o le toto.

A maeʻa le faʻamaonia o le siama ma fuafua le ituaiga o le maʻisuka insipid, ua faʻamalosia se togafitiga e faʻamavae ai le mafuaʻaga na mafua ai ona aveesea le tino, ua togafitia le faʻamaʻi, ma ua afaina ai aʻafiaga o le faiai.

Ina ia totogiina le aofaiga manaomia o le hormonone antidiuretic mo ituaiga uma o le maʻi, desmopressin (o se mea e gaosia ai le hormone) ua faatonuina. E faʻaaogaina e ala i le faʻapipiʻiina i totonu o le vavao.

I aso nei, o sauniuniga Desmopressin e masani ona faʻaaogaina e totogi ai le maʻi o le maʻisuka tutotonu. E maua i le 2 ituaiga: faʻafefe mo pulega faʻapitoa - Adiuretin ma le laupepa o Minirin.

O fautuaga faʻaleleia e aofia ai foʻi le faʻaaogaina o fualaau faasaina e pei o le carbamazepine ma le chlorpropamide e faaosofia ai le gaosiga o le hormone o le tino. Talu ai ona o le sili atu o le manava o le urine e mafua ai ona le manava, o le saline e faia i le tagata maʻi e toe faʻafoisia le paleni vai masima.

I le togafitiga o le maʻisuka lipipidus, o fualaau e afaina ai le tino o le tino e mafai foi ona faatonuina (mo se faataitaiga, Valerian, Bromine). O le maʻisuka sa Nifae e aofia ai le tofiaina o fualaau faʻasaina ma faʻamalosi faʻasolosolo.

O se vaega tāua o le togafitiga o le maʻisuka insipidus o le faʻasaʻoina lea o le paleni-masima e ala i le faʻafefete o se lapisi tele o vailaau vai. I le faʻaitiitia lelei o le diuresis, e fautuaina ai togafitiga o sulfonamide.

O le mea lea, o le maʻisuka insipidus o le taunuuga o le le atoatoa o le hormonone antidiuretic i le tino o le tagata mo mafuaaga eseese. Ae peitai, o vailaau faʻaonapōnei ua mafai ai ona e taui mo lenei toe faʻataʻitaʻiga ma le fesoasoani o le fesuiaiga o togafitiga faʻatasi ai ma se mea faʻafefiloi o le hormone.

O togafitiga talafeagai e toe faafoi mai ai se tagata maʻi i se olaga atoa. E le mafai ona taʻua lenei mea o se toe faaleleia atoatoa i le uiga moni o le upu, peitaʻi, i lenei tulaga, o le setete o le soifua maloloina e latalata i masani.

Meaʻai ma meaʻai mo le maʻisuka insipidus

O le sini autu o le togafitiga o le faaitiitia o le urination, ma le faaopoopo atu, toe faatumu le tino ma vaega o vitamini ma minerale ia latou "leiloloa" ona o le masani ona faia.

E aoga le tuʻuina atu o mea e fiafia i ai i le kuka i auala tonu lava:

  • matala
  • mo se ulugalii
  • meaʻai e gaosi i totonu o se fagu ma le suauu olive ma le vai,
  • tao i totonu o le ogaumu, sili atu i le lima, mo le saogalemu o meaʻai uma,
  • i se kuka taofi, sei vagana ai le "fry" mode.

A maua e le tagata le maʻi suka, e tatau i le taumafa ona tuʻuese na vaega o meaʻai e faʻateleina le fia inu, mo se faataitaiga, sima, meaai falai, mea manogi ma le taimi, ava malosi.

O le meaai e faʻavae i mataupu faavae nei:

  • faaitiitia le aofaʻi o le protein lilo, tuu ai le masani o mea inu gaʻo ma gaʻo,
  • faaitiitia le maualuga o le masima, faaitiitia lona tau i le 5 g i le aso,
  • o meaai e tatau ona aofia ai fualaau aina ma fualaʻau,
  • e faʻainu ai lou galala, faʻaaoga vai masani, meainu suamalie ma meainu suamalie,
  • 'ai naʻo le aano o manu,
  • aofia ai iʻa ma iʻa, fuamoa fuamoa,
  • ave masini iʻa ma fuakalama,
  • taumafa i taimi uma i ni vaega laiti.

Faataʻitaʻiga mo le aso:

  • muamua o le taeao - omelet (steamed) o le 1.5 fuamoa, vine vine (faatasi ai ma le suauu manogi), lauti ma lemoni,
  • 'aiga o le aoauli - gaʻo tao, tila,
  • 'aiga o le aoauli - fualaau fualaau suamalie, meaʻai ua tunuina, paluga falaoamata, suamalie lemon,
  • aoauli o le aoauli - fela o le rose vao, jam,
  • taumafataga - iʻa fagota, kuka pateta, kulimi suamalie, lauti ma lemoni.

E tele le meainu e tatau ai - ona o le tino ua tele le vai i le taimi o le faʻamalaina ma e manaʻomia le totogiina.

Fofo faʻapitoa

Aʻo leʻi faʻaaoga togafitiga faʻavae mo le maʻisuka insipidus, ia mautinoa e feutagai ma se suʻega o le maʻisuka, aua e mafai ona faʻamaonia.

  1. E luasefulu kalama o le faʻamalo i luga o se vai tioata mamago, e luasefulu kenemene o vai o le vai vevela, ma o le mea e maua mai ai le paluga e faʻaaogaina mo le tasi itula. O le mea na tupu e fefiloi ma se sipuni o le meli ma faʻatau faatolu i aso uma.
  2. Ina ia mafai ona aveesea le fia inu ma faʻaitiitia le excretion o le urine, e tatau ona togafitia le faʻafefeteina o meaola a. Ina ia saunia le oloa, e manaʻomia le 60 kalama o aʻa o lenei laau, lea e te manaʻomia e faʻafeiloaʻi ai i le tele e mafai ai, tuʻu i totonu o le lita mafanafana ma sasaa vai inu i le atoaga. Faʻaauau i luga o le aʻa o le sosolo seʻia oʻo i le taeao, pe a uma ona faʻaaogaina le fualaau faasaina 3 taimi i le aso i le afa o le ipu.
  3. Faʻasaga o le motherwort mai le maʻisuka insipidus. O meaʻai: motherwort (1 vaega), aʻa valerian (1 vaega), faʻasologa o moli (1 vaega), alagaluga sipuni ma le mint (1 le vaega), vai inu (250 ml). E faʻafefiloi uma mea e gaosia ai fualaʻau ma faʻamaʻalo lelei. Ave 1 le sipunipuni o le faʻafefiloi ma sasaa vai inu. Faʻamalie itula. Ave i le aofaiga o le 70 - 80 ml. ao lei alu i le moega. Faamanuiaga: faʻafefete le soothes o le tino, faʻaitiitia le faʻaleagaina, faʻaleleia le moe.
  4. Ina ia faʻaitiitia le fiainu ma toe faʻafoʻisia le paleni i le tino, e mafai ona e faʻaogaina lau laulaʻau ulaula. Laʻau laiti o lenei faʻatoʻaga ua aoina, mago ma nutimomoia. A maeʻa lena mea, o le sipuniti o mea vevela e gaosia i se ipu (250 mililiters) o le vai inu. I le sefululima minute mulimuli ane, e mafai ona 'aina le gaʻo e pei o le lauti masani.
  5. O se faaputuga o laau eseese o le a fesoasoani e foia le faamai: fennel motherwort, valerian, fennel, caraway fatu. O mea uma lava e tatau ona faia i le tutusa tutusa, palu lelei. A maeʻa, ona sasaa lea o se sipuni sipuni o le faʻafefiloi masini ma se ipu vai inu ma faʻafesoʻotaʻi seia maeʻa le vai. E tatau ona ave le vailaʻau i le afa o le tioata ao lei moe.

O le maʻisuka lipipidus, faʻapenaina i le taimi o le faʻasologa o taimi poʻo le taimi o le maitaga, e sili atu ona le tumau (le tumau) i le natura, faʻasalaga - i se isi itu, faʻaauau. Faʻatasi ai togafitiga talafeagai, e leai se lamatiaga i le ola, e ui o le toe faʻaleleia e seasea faamaumauina.

Toe faʻaleleia o tagata gasegase o loʻo matauina i mataupu o le manuia o le aveeseina o tumema, togafitiga patino o le maʻi suka o le maʻisuka, malaria, mafuaʻaga syphilitic. Faʻatasi ai ma le saʻo saʻoga o le togafitiga o le homone, o loʻo iai pea le le atoatoa.

O faʻavae o le physiology e fesootaʻi ma le faʻafuaseʻi o le maʻisuka insipidus

O le faapaleniina o le vai i le tino e lagolagoina e vaega e tolu: o le hormonone vasopressin - o se lagona o le fiainu - o le tulaga o le gaioiga o gaʻo.
Vasopressin o loʻo faia i le hypothalamus, ao faagasolo le faʻaaogaina o siama namu ua oʻo atu i totonu o le pituitary gland, lea e faʻaleleia ai ma ulufale atu ai i le toto i le tali atu i le faʻamalosia talafeagai. O le aʻafiaga autu o le hormone o le faʻaitiitia o le aofaʻi o le urine ona o le faateleina o lona faʻasalaga. O fatugaʻo e mauaina le faʻamalosi, e le o faʻasusu. Vasopressin e galue saʻo ia i latou e avea o le tino autu autu: e faʻaleleia atili ai le suavai o le tubules. O le homone e faʻatonutonuina le tele o le vai i totonu o le tino, faʻateleina le faʻateleina o le urine ma faaitiitia lona aofaʻi i totonu o le ogaumu.
Vasopressin e iai foʻi isi faʻamatalaga:

  • faʻaosofia ai le leo o toto toto, e aofia ai le ogalaau,
  • faʻaauau le gau o le glycogen i le kulukose - glycogenolysis,
  • e auai i le fausia o kulukose molekone mai siama o isi mea tuufaatasia i totonu o le ate ma se vaega i le mea oona o gaʻo - gluconeogenesis,
  • afaina le lactation
  • aafia ai le faagasologa o le taulotoina,
  • faʻaleleia atili le totoina o le toto
  • o loʻo faʻaalia ai le tele o tulafono faʻatonutonu.

O galuega autu o le hormone o le puipuia o le vai i totonu o le tino ma le vavalalata o vaʻa toto. O le gaosiga o le gaosiga o loʻo i lalo o le faʻamautinoa. O suiga laʻititi i le faʻaogaina o le eletise i le plasma o le toto e faʻalauteleina ai le gaosiga o le hormones antidiuretic, poʻo le taofia o le faʻasaʻoina i totonu o le taamilosaga masani. E le gata i lea, o le maualuga o le felafolafoai o le toto ma le fua o le toto e aafia ai lana pule faitalia. O le faʻasalaga o le hormone e sui foi i le toto.

O Vasopressin e gaosia i le taimi o le malosi o le tino, le vevela, fia inu, paʻu carbon dioxide, faʻalavelave, afu, faʻaitiitia o le kulūkose o le toto, faʻamaʻi, pe a ulaula, i lalo o le aafiaga o le histamine, nisi ituaiga o psychostimulants.

O le faʻamalosia o le homone e faʻaitiitia i le gaioiga o le norepinephrine, glucocorticosteroids, peptides faʻataʻitaʻi, faʻamalosi, nisi o fualaau oona (fluphenazine, haloperidol), antihistamines (diprazine), anticonvulsants (phenytoin, diphenin).

Faʻasologa o faʻamaʻi

E tele ituaiga o maʻi o le maʻisuka. O ituaiga masani o faʻamaʻi o:

  • totonugalemu (hypothalamic, pituitary, neurogenic, maʻisuka),
  • fomaʻi (nephrogenic, vasopressin-faʻasa),
  • matua polydipsia.

O isi ituaiga o le maʻisuka insipidus e le masani ai:

O le tele o mataupu e laʻitiiti (20 i le 30 tausaga) tane ma fafine. Tamaiti laiti o loʻo i ai le maʻisuka o le maʻisuka ma e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le masini o le fatuga o fatugaʻo.

E tusa ai ma le ogaoga o le kosi, o le ND e maualalo (e oʻo atu i le 6 - 8 lita o le urine i le aso), faʻaititia (8 - 14 lita o le urine) ma ogaoga, e sili atu i le 14 lita o le urine ua faʻavaveina e aunoa ma togafitiga.
O faʻataʻitaʻiga e mafai ona tuʻuina atu ma mauaina.

Falemaʻi tutotonu o le maʻisuka

O le Tutotonu Tutotonu e mafua mai i le le atoatoa o le tino, felauaiga, poʻo le faʻamalosivale a le vasopressin. E tupu tele i tamaitai, faʻaalia i le 20-30 tausaga. O se faʻamaʻi e atiina ae pe a faʻaitiitia le malosi o le neurohypophysis e faʻamalo ai hormones antidiuretic e 85%.
O ituaiga o ND tutotonu o loʻo faʻaalia i le Table 1.
Laulau 1

PeraimeriFaʻatasiAutosomal puleʻaga, faʻasolosologa autosomal, Tungsten syndrome (DIDMOD).
Faʻasologa o le tuputupu ae o le fatuSepi-optical dysplasia, microcephaly.
Oti faʻamaʻi
Maualuga (mauaina)FaʻaauauCraniocerebral trauma pe a maeʻa le taotoga (transcranial, transsphenoidal).
TumoCraniopharyngioma, tuai, germinoma, pituitary macroadenoma, faʻaleagaina i le pituitary gland.
InflammatorySarcoidosis, histiocytosis, lymphocytic infundibuloneurohypophysitis, fatugalemu o le maʻisuka insipidus autoimmune natura.
Iniseti: maningitis, encephalitis, syndrome Guillain-Barré.
FaʻavaeAneurysm, afaina o le fatu, Skien syndrome (faʻaleagaina pituitary), anemia selesa.

Falemaʻi tutotonu (faʻaleagaina, aiga) ile maʻi ole maʻisuka tutotonu

O faʻasologa e maua i le tele o augatupulaga ma mafai ona aʻafia ai nisi o tagata o le aiga. O le mafuaʻaga o suiga e mafua ai suiga i le fausaga o le hormones antidiuretic. O ia togafitiga e faʻasalalauina e le autosomal puleʻaga poʻo le autosomal le tumau o le tofi.
Faatasi ai ma se ituaiga autasi o le tofi:

  • o le faasalalauina atu o le faamai e faaauau pea i augatupulaga uma, e aunoa ma ni avanoa,
  • o le faʻamaʻi masani e tutusa uma i alii ma tamaitai,
  • O matua soifua maloloina e fananau mai i tamaiti soifua maloloina, afai o maʻi se matua, o le tulaga lamatia o le maʻi maʻi e tusa ma le 50%.

Faatasi ai ma se ituaiga autasi o le tofi:

  • o se tamaititi maʻi ua fanau mai i matua soifua maloloina, o se matua maʻi e fanau mai ni tamaiti soifua maloloina,
  • tofi o faʻamaʻi faʻaalia e faʻaalia i luga - o uso ma tuafafine ua maʻi,
  • e le maua le faʻamaʻi i tupulaga uma,
  • fafine tutusa ma tamaʻitaʻi.

O le maʻisuka o le maʻisuka tutotonu o le maʻisuka ma le ituaiga autū o le tofi e maua mai i tamaiti e 1 i le 6 tausaga. I le taimi muamua, o le faasologa o le vailaau o le vasopressin ua faasolosolo malie le faaitiitia i tausaga. O le maʻi e atiaʻe.

O le faʻamaʻi e masani lava ona faʻaalia i le lava aiga, ae o lona malosi e mafai ona fesuisuiai. E i ai mataupu o se taunuuga lelei i le vaeluaga o tausaga. O lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus e fesootaʻi ma suiga i le gene AVP-N.

O le leai o le vasopressin e maua foi i le gasegase o Wolfram syndrome (DIDMOAD syndrome). O se maʻi le neurodegenerative rare. O lona faʻaaliga e le o taimi uma e maeʻa ai. O lenei maʻi e masani lava ona avea ma amataga i le maʻi suka, atrophy o neula opiki i le sefulu tausaga muamua o le olaga, ma le tutotonu tutotonu ma le logonoa i le lona lua.

Ituaiga o le maʻisuka insipidus

E le lava le tupe? O lenei vaalele faigofie ua suia olaga o le tele o tagata!

E tele ituaiga o faʻamaʻi, e fuafua i mea na aʻafia ai le faʻaalia o maʻi.

O ituaiga autu, e pei o le maʻisuka, e lua:

  1. Neurogenic form - o lona uiga o le maʻi na tulai mai o se taunuuga o faaletonu o le faiʻai o le sone substream. O lenei vaevaega o lona uiga o soliga na tutupu i totonu o le hypothalamus, pituitary, poʻo vaega uma e lua o le sone substream. O loʻo faʻaalia i le solia o le faʻamalolo o hormones i totonu o le toto, lea e mautinoa ai le tufatufaina masani o le vai i totonu o le tino.
  2. O le natura o le Nephipathological poʻo le laititi - e manatu e le taatele, e ui lava e mafai ona faʻaalia mai mo le tele o mafuaaga eseese. O loʻo taoto i le mea moni e aʻafia fatugaʻo, o le gafatia o nei totoga e masani ona faʻamamaina le suavai ua faʻalavelaveina, faʻamaonia le itiiti ifo o le mea sili ona mamafa mo le tino.
  3. O loʻo i ai le pipisi i le maʻisuka i fafine maʻitaga. E sili atu le leaga o le faʻataʻitaʻiga pe a faatusatusa i le "maʻisuka masani" o le maʻisuka maʻisaga, aua e faʻaalia mai ai faʻafitauli na tutupu e faasaga i le talaaga o se suiga o le hormonal o se fafine. Afai e pasi ese le faiga o le gaioiga, o lona uiga e le o le suka i le taimi o le maitaga e tumau pea pe a uma le fanau mai o le pepe, aʻo faateleina le tulaga lamatia o le atiina ae o se tulaga talitutusa i le pepe.

O foliga o le gasegase latou te lagona ai i le masina muamua talu ona fanau mai - e amata ona gauai matua i le mea moni o le pepe e foliga mai e le manava ma e masani ona fai - ae mafai foi ona tupu i se taimi mulimuli ane. E faʻalagolago lava i aʻa ma mafuaʻaga o le pathogenesis.

Mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus

O le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus, i le isi itu, e sili atu le faigata ona vaʻai nai lo le suka suka, i le isi itu, e naʻo le tulaga lava o le ogaoga o le endocrine e afaina uma ai tulafono faatonutonu.

Ua faailoa mai e fomaʻi mea nei e manaʻomia mo le maʻi:

  1. Uma ole paʻu e afaina ai le hypothalamus ma le pituitary gland. O le faʻamaʻi e mafai ona faʻaalia tutusa ma se auala leaga ma lelei.
  2. Faʻaleagaina o faʻamaʻi eleele e maua i totonu o le mafaufau - latou te gaoioi pei o le tino o le tino. Soʻo se aʻafiaga le talafeagai ile nofoaga tutotonu mo tagata soifua - o le pituitary ma le mafaufau - e mafai ona faʻaosofia ai le tele o maʻi o le endocrin, e aofia ai. O le maʻisuka insipidus.
  3. Faʻaleagaina o le toto i le faiʻai - matou te toe talanoa e uiga i nofoaga tutusa. O mafuaʻaga o le anomaly o nisi taimi e taoto ai i taunuuga o le paʻi, ae o nisi taimi o le atinaʻeina o se maʻi faʻaleagaina e mafai ona faʻaosofia ai se faʻafitauli e pei o le osteochondrosis.
  4. Traumatic faiʻai o le faiʻai e masani ona avea o se aʻafiaga o aʻafiaga mo soʻo se faʻalavelave e aʻafia ai gaoioiga tau tamaʻitaʻi.
  5. Faiga faʻavae - foliga mai vave lava, e fai ma tulafono, e iloa lava i latou i le taimi o le maʻitaga o le tina. Mataʻutia i le uiga o le tupuga o le le atoatoa i tamaiti ma isi faʻalavelave ogaoga.
  6. Faʻafitauli o fatugaʻo - faʻalavelave faʻapitoa, atherosclerosis o le faʻaogaina o le tino, mea inu ma tapenaga o lithium.

I le lautele, e mafai ona fai mai o mea e manaʻomia mo le atinaʻeina o le maʻisuka insipidus e sili atu ona ogaoga nai lo le masani masani o le faʻaitiitia o le kulukose. Afai o le malosi o le kulukose e mafai e se tagata ona ola maloloina, sei vagana ai meaai masani, faateleina le mamafa o le tino ma isi uiga, o le maʻisuka insipidus e masani ona faailoa ai le leaga tele o le mafaufau po o fatuga.

Togafitiga o le maʻisuka insipidus

Lelei sili togafitia le maʻisuka - faʻamaonia le mea na aʻafia ai le atiina ae o lenei faʻamaʻi. E sili atu lenei faʻamaʻi nai lo se faʻamaʻi, o lona uiga, pe a faʻaumatia le mafuaʻaga, o le a le toe iai ni faʻafitauli leaga o se togafitiga faʻapitoa.

O le togafitiga e faʻalagolago atoa lava i tulaga faʻavevesi ma e mafai ona aofia ai:

  1. Aveesea o se maʻi o le faiai. E fautuaina e aua le paʻi atu i paʻu pe afai latou te le afaina le lelei o le olaga o se tagata, ae o mea faʻalavelave i le pituitary ma le mafaufauga o se faʻamaoniga tuusaʻo mo le gasegase o le neurosurgical intervention.
  2. Tofi se homone e suitulaga lea e fesoasoani i le tino e le vave aveese le vai, ae ia faʻaaogaina saʻo ". Desmopressin-fualaau faasaina e faia ai se galuega sili ona lelei i lenei mea.
  3. Pituitrin Oily Solution - o se vailaʻau o le faʻasolosolo le gaioiga, lea mo sina taimi e mautinoa ai le masani o le galue o le endocrin system.
  4. Chlorpropamide, Carbamazepine - ua faatonuina e sui le hormones antidiuretic. O nei fualaau oona e fesoasoani foi i le taofia o le suavai ina ia faamamaina ai fatuga o toxins ma oso mai ai i le tino masani o le urine.
  5. O le togafitiga o le togafitiga e masani ona faʻamatalaina, lea e faʻamoemoe i le toe faʻafoisia o le gaioiga masani o totoga, faatasi ai ma le paleni o masima-masima.

O le sili ona mataʻutia o le faʻamaʻi o le televave. O le mea lea, o le faatumauina o le paleni o le vai-masima e avea o se vaega taua o togafitiga. O le faʻamalaina e faʻafefe ai tamaiti, o tagata matutua ma i latou e le o vaavaaia o latou tulaga. Faʻatasi ai ma le maʻisuka insipidus, e mafai ona iai aʻafiaga ogaoga, e aofia ai le mama na mafua ona o le faʻamala.

Gaʻo maʻisuka maʻi suka

O faʻasalaga masani e sili atu nai lo le maʻisuka. E tatau ona manatuaina o gasegase e toetoe lava o taimi uma lava e masani ai i se faʻaititia po o le leai o se manaʻoga, e faigofie lava ona vaivai, o lea o meaai e tatau ona maualuga-kalori.

E taua foi mataupu faavae:

  1. Ole tapulaa pito i maualuga o le faaitiitia ole avega i fatugaʻo. E fautuaina e aveese mai le meaʻai e le gata i meaola, ae faʻapea foʻi ma polotini fualaau taumafa, e aofia ai pi, pi, puʻamu.
  2. E faʻasaina le faʻaaogaina o meaʻai, mai meaai masani i aso uma e aofia ai le kofe, lauti, suāinu inu ma mea e maua ai caffeine.
  3. E fautuaina le faatapulaaina o gaʻo, aemaise lava i le ituaiga o lapisi, soup.
  4. I lalo o le faasaina faasaina o le ava malosi, meaai vave, soʻo se mea e afaina ai mea oona - mo se faʻataʻitaʻiga, sapalai faleoloa.
  5. Tusa masima e le fautuaina. O meaai e tatau ona masani, vaevaega, ia lava meaʻai.

O meaʻai taumafa e taua tele mo le togafitiga o le maʻisuka insipidus, aua o le meaʻai talafeagai o le ki i le masaniga o le tino ma faʻaitiitia le avega i totoga ua faaleagaina.

Maʻisuka Mellitus Facts

O nisi nei o manatu taua e uiga i lenei maʻi:

  • O lenei maʻi atonu e mafua ona o le manava po o le leai foi o le vasopressin - o le hormone o le faapaleniina o le vai - mai le pituitary gland o le faiʻai po o le "tali" le lelei o fatuga i lenei hormone.
  • O le tele o le gaosiga o le urine e masani ona o faatasi ma le faateleina o le galala ma le suavai maualuga.
  • O le maʻi suka o le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le faʻamalaina matautia pe afai e le faʻaleleia e le tagata le faʻaaogaina o le vai (mo se faʻataʻitaʻiga, pe a le mafai e le tagata gasegase ona lipotia lona galala pe inu foi le vai na o ia).
  • O nisi faʻamaʻi togafitiga e pei o le maʻisuka insipidus i tulaga o gaioiga maualuga ma le tele o le fia inu. Ae ui i lea, o le polyuria o loʻo maitauina i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o se tali atu i maualuga o le kulukose o le toto, ae le o le maʻi lava ia.
  • O nisi togafitiga ma meaʻai e mafai ona mafua ai faʻamaoniga faapitoa i le tulaga.
  • Talu ai o le maʻisuka insipidus e le o se faʻamaʻi masani, o le suʻesuʻega e aofia ai le faʻamavaeina o isi faʻamatalaga talafeagai mo faʻamaoniga. Afai ei ai masalosaloga o lenei siama, e mafai ona faatino se suʻega vai.
  • O se suʻega vai e tatau ona faia e se fomaʻi faapitoa e vaavaaia lelei le falemaʻi ona o le lamatiaga o le faʻalalauina. E faʻamoemoe tele o ia i le faia o se suʻesuʻega saʻo ma e mafai ona vaʻaia le va o le maʻisuka insipidus ma le maʻisuka toe.
  • Togafitiga e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi.
  • Afai o le maʻisuka o le totonugalemu (maualalo poʻo le leai se manava o le hormonone), e maua le hormone e sui ai le desmopressin.
  • I tulaga faigofie, o le faateleina o le taumafa vai e mafai ona lava.
  • Afai o le mafuaʻaga o se faʻamaʻi fatugaʻo lea e le mafai e tali fatu ona tali lelei i le hormone, o togafitiga e faʻamoemoe e faaleleia ai o latou tulaga.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka insipidus?

E lua ituaiga o faʻamaʻi, e tofu lava ma ona mafuaʻaga faʻapitoa. E le gata i lea, o nei mea uma e fesootaʻi ma se homone e taʻua o vasopressin (faʻapitoa foʻi o hormones antidiuretic, ADH):

  • ma le ogatotonu (neurogenic or vasopressin-sensitive) diabetes insipidus, o se toesea atoa pe leai foi o le vasopressin gaosiga o loʻo matauina, talu ai o le pituitary gland o le faiʻai e le mafai ona faʻamalosi se siama,
  • faʻatasi ai ma le puleaina tele a le vasopressin e masani lava, ae e le tali sao mai fatuga i le hormone.

O le faailoga autu, polyuria - televave o gaioiga o gaioiga - atonu ei ai isi mafuaʻaga, ae e masani lava ona faʻasaʻoina i latou i luma o le siama o le maʻisuka insipidus. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maʻisuka e le faʻaalia pe le lelei le puleaina o le maʻisuka e mafai ona mafua ai le faia pea o le urination.

I le maʻisuka insipidus, o le polyuria e oʻo atu ai i le galala tele (polydipsia). I isi tulaga, o le tele o le vai e mafua mai i le polydipsia matua e mafai ona taʻitaʻia ai le televave.

O faʻataʻitaʻiga o le polydipsia muamua e aofia ai le gasegase oona e mafua mai i le faaleagaina o le mafaufau o le faiʻai, lea e mafai foi ona avea ma mafuaaga o le ituaiga "adiptic" ma le mafaufau o le inuina tele o vai (psychogenic polydipsia).

Gsational diabetes insipidus

I se tulaga e le masani ai, o le maitaga e ono mafua ai le gaosiga o vasopressin. E mafua lenei mea i le mea moni o le faʻamavaega o le placenta o se enzyme e faatapulaa ai le gaosiga o vasopressin. O lenei aafiaga i luga o le tolu tolu masina o le maitaga.

O le maʻitaga e mafua ai le faateleina o le galala i fafine, faʻamalosia i latou e inu tele vaiinu, aʻo isi suiga faʻale-tino masani i le taimi o le maitaga e aʻafia ai foʻi tali fatuga 'i le vasopressin.

O le maʻisuka o le insipidus, lea e tupu i na o ni nai mataupu mo soo se 100,000 misa, e mafai ona faʻaaoga i le taimi o le maʻitaga ma e le atoa le lua i le tolu vaiaso talu ona fanau mai.

Fomaʻi e afaina ai le faapaleniina o le vai

O fualaau oona e faʻaaogaina e tagata e iai le fatu fatu poʻo le edema lautele e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le volumine o le urine.

O le faʻafefeteina o le suavai e mafai foi ona mafua ai le le atoatoa o le suavai, i le mataupu pe a oʻo i le fua o le faʻafefete o mataua e taofi pe faʻagesegese, faʻalauteleina ai polyuria. E mafai foi ona faʻaleleia faʻamalosi o masini eletise.

Faailoga ma faailoga o le maʻisuka insipidus

1) O le faʻaʻauʻau autu o le polyuria - faʻaauau pea le faʻamalosi e faʻasaʻo tele volumes o urine.

2) O le mea iloga lona lua o le polydipsia - o le fia inu tele, lea i lenei tulaga o le taunuuga o le leiloa o le vai e ala i le urine. E faʻamalosia ai se tagata o loʻo iai faʻamaʻi e inu ai le tele o voluma.

3) O le manaʻoga e urinate e mafai ona faʻafefe ai le moe. O le tele o le mimilo e alu i aso uma e mafai ona maua i le 3 i le 20 lita, ma oʻo atu i le 30 lita i le mataupu o le ND tutotonu.

4) O aʻafiaga e lua e aofia ai le faʻamaʻalogaina ona o le paʻu o le vai. E manino lava lenei mea i tamaiti e le mafai ona lipotia lo latou galala. O tamaiti atonu o le a leai ni mea e faʻalavelave ai, e maua i le fiva, vomiting, ma / poʻo le manava; atonu latou te ono tupu le tuputupu ae. O le isi vaega vaivai o tagata o loʻo i ai le teteʻe, oe masani foi e le mafai ona inu vai i latou lava.

5) O le tele o le faʻamalasea e mafai ona oʻo atu ai i le hypernatremia, o se tulaga e mafua ai, ona o le maualalo o le suavai, o le maualuga o le sodium i le toto e maualuga tele, ma o le a leai se vai e maua ai sela o le tino. E mafai ona oʻo atu i le faʻaleagaina o le tino, e pei o le neuromuscular irritability, fenumiai, gasegase, poʻo le faʻafefe foi.

Togafitiga ma le puipuiga

O lenei siama ua avea ma faafitauli ogaoga mo na o tagata e le mafai ona toe faafouina le vai, lea e mafua ai ona le manava. Afai e leai se avanoa i le vai, o le tulaga e mafai ona faʻaaogaina ma e lelei le faʻasologa o le toe faʻaleleia ma togafitiga faifaipea.

A aunoa ma togafitiga, o le totonugalemu o le ND e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaleagaina tumau o fatugaʻo. Faʻatasi ai ma le laititi, o faʻafitauli ogaoga e seasea lava pe afai e lava le meaʻai.

Afai ei ai se mafuaʻaga mataʻina o gaioiga maualuga o le urine, e pei o le maʻisuka poʻo vailaʻau, o se fofo i lenei faafitauli e tatau ona fesoasoani e foia ai faailoga o le maʻisuka insipidus.

Faʻatasi ma le maʻisuka o le maʻisuka ma le maʻisuka, o vailaʻau e mafai ona faʻasaʻo ai le le atoatoa o le vai i le sui o le homopressin hormon. Faʻatasi ai ma le fatu fatu, togafitiga o fatugaʻo e mafai ona foʻia le faafitauli.

Ina ia suia le lapopressin hormone ma le fatu o le maʻisuka insipidus (ma le ituaiga gestation), o le homone synthetic tutusa, desmopressin, e faʻaaogaina. O le fualaau faasaina e le aoga mo mafuaʻaga. O loʻo avanoa e pei o se moli, tui, poʻo se meaʻai. E taua pe a talafeagai, ma le faʻaeteete, talu ai e mafai ona oʻo atu ai i le tele o le taofiofia o le vai, ma i tulaga ogaoga o le maualuga, i le hyponatremia ma le afaina o le vai. I se tulaga lautele, o le fualaau faasaina e masani lava ona saogalemu pe a faʻaaogaina i ni gaʻo talafeagai ma ni nai aʻafiaga.

O le vaivai o le maʻisuka insipidus, lea o loo i ai na o se vaega o le leiloa o le puleaina o vasopressin, atonu e le manaomia ai le suia o le hormone, e mafai ona pulea i le faateleina o le suavai.

O togafitiga faʻalaʻau mo le maʻisuka pipisi e aofia ai:

  • anti-inflammatory drugs, e pei o NSAID (non-steroidal anti-inflammatory drugs),
  • (o mea e pei o le amorideide ma le hydrochlorothiazide), i se tulaga faʻalelei, o nei fualaau e masani ona tupu ai le maualuga o le urine ma e mafai ona faʻamatalaina pe aisea e i ai le polydipsia i isi tulaga o le ND, ae o le aʻafiaga o le faʻafeagai pe a faʻaaogaina e fai ma togafitiga mo le tamaʻi ND,
  • faʻaitiitia le taumafaina o le sodium (mai le masima) ma le faʻaaogaina o le susu pe'ā manaʻomia.

Faʻasologa o le tuputupu ae o le fatu

O mafuaʻaga o le fatuga o le maʻisuka insipidus o aʻafiaga faʻaanatura i le atinaʻe o le ogatotonu ma le vaitaimi:

  • septic optic dysplasia,
  • microcephaly,
  • holoprozenecephaly,
  • faʻaleagaina le atiina ae o le pituitary gland ma le hypothalamus.

O tagata maʻi e iai ni faaletonu e le i ai i taimi uma faailoga o fafo atu o mea faʻaleagaga faʻaleaganuʻu.

O le maʻisuka ole maʻi suka

I le 10% o mataupu o le maʻisuka insipidus i tamaiti, e le mafai ona fuafuaina le mafuaʻaga o togafitiga. Afai e le o iloa le mafuaaga muamua, o lenei maʻisuka insipidus ua taʻua o le faʻasalaga.

I tamaiti e maua i le maʻisuka pipisi i le maʻisuka, e fautuaina e faia se faʻataʻitaʻiga masani o le maʻito (MRI) o le faiʻai ina ia mafai ai ona iloa lemu le toto o le tino o le hypothalamic (germinomas) i le taimi.

O le mafuaʻaga o lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus atonu e le o faʻamaonia le lymphocytic autoimmune infundibuloneurohypophysitis, lea e faigata ona faʻamoemoe i togafitiga faʻapitoa.

O le maʻisuka maʻi pipisi

O le mafuaaga o le ND le tumau pe tumau e ono afaina, faatasi ai ma se gau o le faavae o le ulupoo. O le umi o le faagasologa o lapisi o lapopressin-lapoa lapopoʻa e tusa ma le 10 mm. Latou te o ifo i lalo o le pituitary gland. Faʻatauga e mafai ona mafua ai le edema i nei mea.

O le maʻisuka lē tumau i le maʻisuka pe a maeʻa le manua amata vave i le aso muamua pe a uma le manua ma mou atu i ni nai aso. E tusa ma le 50% o tagata gasegase ma manua o le turuma Turki e faʻateleina le maʻisuka tumau. O lenei taunuuga o le manuʻa ua faatuai ai le amataina o le atinae - i le mavae ai o le 3 i le 6 vaiaso. A o faagasolo lenei vaitau, o laina o faʻaopoopoga e maua ai suiga o le degenerative.

Faailoga o le maʻisuka insipidus e aliali mai i le maea ai o taotoga i le vaega o le hypothalamic-pituitary. O lea taotoga ei ai ni mea e taʻua o le "tolu-phase tali":

  1. vaega o polyuria - polydipsia (faʻateleina le excretion o urine - fiainu), lea e amata mai i le ½ i le lua aso pe a uma le taotoga,
  2. vaega o antidiuresis - le vaevaeina o se tamai volumine o urine, o lenei vaega e umi atu i le taimi (e oʻo i le 10 aso),
  3. o le vaifofo poʻo le vaega o le faʻasologa o le maʻisuka tumau pe a sili atu i le 90% o vailaʻau vasopressin e manua.

A maeʻa le taotoga, pe o le edema pe faʻaleagaina le neurohypophysis e mafai ona tupu. Afai e tupu lenei mea, ona oʻo mai lea o le faʻasalaga e le o le tulafono o le hormones antidiuretic mai faʻamaumauga. I le vaega lona tolu, o loʻo i ai le toe faʻaleleia poʻo le le toe faʻafoisia o galuega a le neurohypophysis ma, e tusa ai ma le toe faʻaleleia poʻo le atinaʻeina o le faʻamaʻi.
O le maʻisuka tutotonu o le maʻisuka pe a mavae le taotoga e tupu i lalo o le 30% o tagata gasegase. I le sili atu i le afa o mataupu i tagata matutua, o faʻafitauli o le maʻi e le tumau.

O le maʻisuka insipidus

O le oʻoi lalo o le faiʻai e mafua ai le maʻi o le maʻisuka:

  • germinoma (tumutumu o le siama o le siama o le ogatotonu o le tino, gonocytoma),
  • pine pine (pineocytoma, adamaoma pineal),
  • craniopharyngiomas,
  • opula nerve gliomas,
  • minengioma (arachnoidendothelioma),
  • pituitary adenoma.

O le masani masani o faiʻai o le faia o le maʻisuka insipidus o le germinoma ma le faigata. E masani ona latou faia i tafatafa o le hypothalamus, lea e fesoʻotaʻi ai vasopressin muamua aʻo le i ulufale i le neurohypophysis.

Germinomas e mafai ona matua ma e le o iloa e ala i le faʻataʻitaʻiga o le resonance (MRI) mo ni nai tausaga mai le amataga o faʻamaoniga o le maʻisuka insipidus. O le suʻesuʻega muamua o le tumo e mafai e ala i le fuafuaina i totonu o le toto mea e maua mai i lona faasela o le alpha-fetoprotein ma le vaega o le beta o le fatu gonadotropin, o le mea mulimuli e mafua ai le atinaʻe vave o feusuaiga i tama.

O le maʻisuka insipidus e mafai ona atiina ae ma craniopharyngiomas ma gliomas o nesi opiki, pe afai o le tumutumu e oʻo i se lapopoa tele. E tupu lenei mea i le 10 i le 20% o tagata gasegase. Ae ui i lea, o le tele lava o le siama e matauina pe a maeʻa ona aveeseina le neoplasms.

O le pituitary adenomas e mafua ai le tutotonu tutotonu i le na o le 1% o mataupu. O le laʻititi o le aʻafiaga o se faʻamaʻi i le pituitary adenomas e mafua ona o lo latou alualu i luma lemu. O le masima e faʻaitiitia le neurohypophysis agai i luga, i tua, lea e fesoasoani i le faʻasaoina o lona aoga.

O le atinaʻe o le maʻisuka tutotonu i le tagata gasegase i le talafaasolopito o le kanesa, i le 90% o mataupu e fesootaʻi ma metastases. O le tele o taimi, o le susu, pulumu, prostate, fatugao, ma le kanesa o lymphoma e fetaui ma le pituitary gland.

O le neurohypophysis e sili atu nai lo le faalua ona ono aafia i metastases nai lo le adenohypophysis, lea e fesoʻotaʻi ma mea e sili ona taua o lona toto (faʻamatuʻu, ae le oona).

Flammation o le faavae ma le membrane o le faiʻai ma le ND

O faʻamaʻi faʻamaʻi e mafua ai le ND o le natura mumusu o:

  • Langerhans celliocytosis cell,
  • lymphocytic infundibuloneurohypophysitis,
  • sarcoidosis.

Langerhans celliocytosis cell is a neoplasm e fesootaʻi ma le gaʻo ponaivi. O le siama, o le faʻamaʻi eseese o le vasega. O le tele o taimi, o faʻamaʻi faʻamaʻi e maua i le ponaivi o le tino, paʻu, le pituitary gland poster, liua lymph, ate, splin, gaʻo osia, ma mama.

O le Sarcoidosis (maʻi Beunier-Beck-Shauman) o se faʻalapotopotoga faʻapitoa o le faʻasolosolo e le masani ai, e mafua mai i le fausia o sarcoid granulomas. O le mea sili ona taatele o fomaʻi o le lymph ma le tino (e maua i le sili atu ma le 90% o mataupu). I le 5 - 7% o tagata gasegase i le sarcoidosis, faʻaleagaina o le tino - neurosarcidosis - e tupu. Faatasi ai ma ituaiga faaletonu o le mafaufau, o neura faanatura, vavalo ma le pituitary gland e masani lava ona afaina ai.

I le histiocytosis o le Langerhans ma le sarcoidosis, o siama pipisi o le maʻisuka insipidus o loʻo matauina pe a ma le 30% o tagata mamaʻi.
O le pituitary gland o se maʻi e le masani ona maua i le faamai o le pituitary gland e fesootaʻi ma le le atoatoa o le galuega. I le 30% o mataupu, ua tuʻuina atu le faʻamaʻi ma isi faʻamaʻi, e pei o thyroiditis Hashimoto, maʻi o le Graves, maʻi o le maʻisuka, maʻi a Addison, maʻi a Sjogren, le lupus erythematosus.

O le pituitary gland e sili atu ona taatele i fafine nai lo alii. O nisi tusitala i le 57% o mataupu o loʻo matauina le atinaʻeina o togafitiga i le taimi o le maʻitaga pe a uma ona fanau. E masani lava, o le pituitary gland e taʻitaʻia ai le maʻisuka ma le maʻisuka malosi.

O le tutotonu Tutotonu o le Autoimmune o se maʻi faʻapitoa. O faʻamaʻi e faʻaalia e ala i le faʻamalosi o vae o le pituitary ma le i ai o auupega e faʻaogaina ai sela e faʻamalosi ai le hormonone. O se maʻi le faʻaleagaina e aʻafia ai le fausiaina o le vaega o le hypothalamic-pituitary.
O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le pito i lalo ma le membrane o le faiʻai e taʻitaʻia ai le ND (masani ona le tumau):

  • manocococcal,
  • cryptococcal
  • toxoplasmosis,
  • afaina o le cytomegalovirus.

O mafuaʻaga laiti o faʻamaʻi pipisi o le pituitary gland o le maʻi pipisi, syphilis, ma faʻamaʻi pipisi.

O le maʻisuka maʻi mama

O faʻamaʻi faʻaleagaina o le mafaufauga e mafai ona taʻitaʻia i le tutotonu Tut:

  • ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2 o le maʻisuka,
  • tele le gau o le toto i tamaitai ao fanau,
  • vavaega o le anerysm,
  • thrombosis
  • faʻataʻitaʻiga i gaioiga vascular - gaioiga o le coronary vavalalata le faapipiiina, faʻamalosi,
  • ave ni fualaau faapitoa - clonidine.

Skien syndrome (maʻi-Shem-Simmonds, apoplexy pituitary) o se faʻalavelave pituitary na mafua ona o le faʻaitiitia o le paʻu o le toto, le toto maualuga, thromboembolism poʻo le sepsis i fafine pe a uma le fananau. O lea ituaiga falemaʻi e mafua ai le faʻaitiitia o le pituitary ma le pa'ū o le hormonone vasopressin. O le maʻi o Shien o se mafuaʻaga e le mafuatiaina ai le maʻi o le maʻisuka. I tausaga talu ai, e toetoe lava a le tupu.

O le mafuaʻaga o le tutotonu tutotonu e ono le afaina ai le toto toto i le neurohypophysis - hypoxia gasegase, lea e mafua ai le lolo ma le lolo. O tusitusiga o loʻo faʻamatalaina ai le faʻaalia o le maʻi i le manesia o le sickle cell, multiple sclerosis, neuroinfections, syndrome Guillain-Barré, osofaʻiga o fatu ma le malepelepe poʻo le paʻu o le gasegase o le cerebral.

Lafoaʻi o le maʻisuka i le aiga

O le gasegase o le maʻisuka le maʻitaga o le maʻisuka o se maʻi e matua le maua lava. E masani lava o tamaʻi maʻi. Tina e maua ai e fanau le nephrogenic o le maʻisuka insipidus e le maʻi i latou lava, ae latou te mafai ona iloa se faʻaitiitia pe faʻaitiitia foi le faʻalauiloa o le malosi o gaʻo.
O mafuaʻaga o faʻafitauli o faʻamaloilo faʻamuamua e vaevaeina i vaega nei:

  1. suia i le aofaʻi o faʻamaumauga ma le gafatia o se vailaau e fusia ai i latou,
  2. solia o le fegalegaleaiga a tagata e mauaina ma G-proteins,
  3. faʻateleina le faʻaleagaina o le faifeʻau lua - cyclic adenosine monophosphate,
  4. solia o meatotino o vai vai,
  5. solia o le tali o se fatuga atoa i se faailo o le hormonal - faapuupuuina o le gaʻo o le nephron, oligomeganephronia, maʻi Fanconi.

O le tele o tulaga o le faʻafitauli o loʻo faʻapitoa i le faʻaaogaina o maʻi. O le tele o taimi o se fesuiaiga o le gene o le receptor V2.

Faʻavae o faʻamaoniga i le faʻaleagaina o le tagata Ig

O faailoga o le maʻi e eseese. O tagata uma e gasegase, e faaopoopo i faʻamaoniga autu o le maʻi - polyuria, polydipsia, leai se tali i le hormonone antidiuretic - faʻaalia ona lava uiga o le atinaʻeina o le maʻi, faʻafitauli, tali i togafitiga.

O le gafa lava lea e tasi i le tasi aiga e mafua ai le maʻisuka insipidus i tulaga laiti ma ogaoga. O faʻamaoniga o le faʻamaʻi pipisi i le maʻisuka le maua i fafine e sili atu ona taatele nai lo alii.

I masina muamua o le soifuaga o tamaiti, o faailoga o le maʻisuka insipidus o lenei ituaiga e masani ona le manino, o lea e masani lava ona faia le siama i le 2.5 - 3 tausaga. O faʻamaoniga autu o le faʻaogaina o le tino ile IA i tamaiti laiti:

  • vili
  • anorexia - faʻatagaina le faʻatagaina o meaai,
  • dystroph,
  • episodes o fiva o le amataga e le iloa,
  • malosi.

I le tele o tamaiti, o le maualuga o le fuaitino e tumau pea i lalo ifo o le averesi e fesoʻotaʻi ma tamaiti soifua maloloina o latou tausaga O le fua o le mamafa o le tino i le maualuga, faʻaitiitia i tausaga muamua o le olaga, mulimuli ane faʻateleina le alualu i luma.

I le avea ai ma se faʻalavelave o le maʻisuka ogaoga tumau, o gasegase e tupu ai le faʻamaʻi pipisi o le ureterohydronephrosis ma le neurogenic vessifction.
E tele tulaga o le tuufaatasiga o le maʻisuka pipisi i le toto maualuga i tamaiti ua uma ona faamatalaina. I tagata matutua, o le tele o fesuiaiga o le mamafa i le taimi o le aso e iloa ai. O tagata suʻesuʻe e faʻaalia lenei mea i suiga tetele o le diurnal i le faapaleniina o le vai i le ND.

O le maʻisuka ole maʻisuka insipidus o le eletise-metabolic tupuaga

O se faʻaopoopoga i le faʻaogaina o le calcium i le toto plasma - hypercalcemia - o se faʻafitauli lea e tele lava ina afua ai ona afaina ai le tino. E i ai le paʻu o le kesi i le aʻafiaga o le antidiuretic. O le hypercalcemia tumau e tuʻuina atu ma le solia o le gafatia o le gaioiga. O le ogaoga o le togafitiga e afua mai i le faʻaitiitia o le faʻamalosi o le urine i se faʻaaliga manino o le maʻi o le maʻisuka - o le le atoatoa o le faʻalogo i vasopressin. Afai o nei faaletonu e le o fesoʻotai ma suiga ogaoga i le fatugaʻo, e mafai ona faʻaumatia atoa e ala i le faʻaaogaina o le mafuaaga na mafua ai, mo se faʻataʻitaʻiga, aveeseina o le parathyroid glands.

O le hypercalcemia faifaipea e toetoe lava o taimi uma e o mai faatasi ma le hypokalemia, lea o ia lava o se mafuaaga taatele o le nephrogenic ND. O mafuaʻaga o le televave i le hypokalemia e le manino. O se tasi o matafaioi e mafai ona faia e ala i le faateleina o le puleaina o prostaglandins, meaola o meaola o meaola e mafua mai i gasegase gaʻo polyunsaturated.

O le Hyponatremia e taʻitaʻia ai i ni faʻaaliga malu o ND. O lenei tulaga e mafua ona o le faaitiitia o le sodium chloride i le tino po o lona leiloa, ma le inu tele o le vai.

Pepa Polydipsia

O le polydipsia o le Peraimeri o se faʻafitauli lea o le fia inu o se natura faʻapitoa (dipsogenic polydipsia) poʻo se manaʻoga le fia inu (polydipsia psychogenic) ma le tele o le faʻaaogaina o le vai e taofia ai le puleaina o le tino o le hormonone antidiuretic. O lenei mea mataʻina e taʻitaʻia ai uiga iloga o le maʻisuka insipidus. A maeʻa le maʻi, toe amata le vasopressin.

Faʻatasi ai ma polydipsia dipsogenic, o le faaitiitia i le tulaga o le gasegase o osmoreceptors mo le fiainu e tupu.
Polydipsia Psychogenic (schizophrenia) o se maʻi le mautonu e mafua mai i le faʻaaogaina o le suavai poʻo le faʻaaogaina o le tele o vai. O le tele o le suavai e mafua ai le faateleina o le aofaiga, o le faamamaina o le extracellular fluid. O lenei mea e taofia ai le pulelasi a vasopressin ma taʻitaʻia ai i le tele o le faʻamalosi o le urine.

Iatrogenic diabetes insipidus

O lenei ituaiga o le maʻisuka insipidus e tau atu i:

  • ma le le pulea o le faʻaaogaina o togafitiga,
  • o le masani o le masani ona inu vailaau togafitiga, totoga fualaau faasaina,
  • le manao e inu le tele o vai,
  • tagofia o fualaau faasaina e faʻalavelave ai le galuega o sauniuniga vasopressin-lithium,
  • ave vailaʻau e mafua ai le susu ma le fiainu - anticholinergics, clonidine, phenothiazides.

E le gata i lea, e le gata i lea, o le a le mafai ai ona maua mai le vailaau o le tino, ae e le o se mea e mafai ona maua mai ai. .

Tuua Lau Faamatalaga