Faʻailoga pancreatitis: togafitiga ma meaʻai

O le pancreatitis o se vaega o faʻamaʻi pipisi o le pancreas lea na faʻamaloloina ai enzymes digestive e le pancreas e le o tuʻuina atu i le duodenum, ae ua vave faʻaaogaina, lea e mafua ai le faʻaogaina o le tino o le tino o le tino o lenei totoga.

E mafai ona tupu le afaina o le pancreatic e mafua mai i le inupia oona, gallstone faamaʻi, faamai pipisi o le duodenum, ma maua ai ni vailaau, manua ma le gasegase o faaletonu o le tino.

Ituaiga ma le faʻavasegaga

E tele ituaiga o faʻamaʻi. O le mea lea, o le pancreatite o se mumu mumū o le pancreas ma lona necrosis, e mafua ai le atrophy, calcification ma le fibrosis o le okeni. O se tasi o ituaiga o pancreatitis ogaoga o le pancreatitis - o se osofaʻiga o le faʻamaʻi lea na tulai mai i le talaaga o se faʻalavelave tele o faʻamaʻi o le manava, ate, duodenum poʻo le gall vesitis. E le gata i lea, o le pancreatitis matautia, lea e mafua ai le tele o enzymes e oʻo atu ai i le mumu mumcreatic inflammation, ma le ava malosi i le ava malosi ona o le ava malosi.

Afai o le mumū o le pancreas e tupu malie, faatasi ai ma isi vaitaimi o le faʻamalosia ma le faʻamagaloina, ona latou talanoa ai lea i le pancreatitis masani. I le isi itu, ua vaevaeina foi le pancreatitis lemu i ni ituaiga eseese. Aemaise lava, o le pancreatitis o le biliary e masani lava ona fesootaʻi ma le gallstone disease, o le pancreatitis cholecystic e fesootaʻi ma le mumū faifaipea o le gallbladder, ma o le pancreatitis parenchymal o le uiga o le faʻagasolo malieina o le faʻaogaina o le inflammatory process e oʻo atu ai i le atrophy pancreatic ma le solia o ana galuega autu.

Faailoga ma faailoga

O faʻafitauli o le pancreatitis i tagata matutua ma tamaiti e fesuisuiai e fuafua ile foliga o le maʻi. O le mea lea, i le gasologa masani o tagata gasegase, o mafatiaga tiga i le itu ma le sternum o popolega ia, o loʻo faʻateleina i vaitau o faigata, ae maise lava ile itula pe a uma ona 'ai, ma e mou atu i le faʻamagaloina. O le masaniga masani o loʻo faʻaalia foi i vavalalata, pala, afaina, laulau mago, ma le mamafa o le mamafa.

I se gaioiga ogaoga, o faailo o pancreatitis o le a faapenei: ogaoga ogaoga i le itu tauagavale po o le sao o le hypochondrium, o nisi taimi e ufiufi ai le vaega i lalo o le puimanava, e mafai ona toe faafoi ma sternum, naua, vomiting, hiccups, gutu malogo. I le leai o ni togafitiga taimi, e maualuga le vevela o le maʻi, toto le toto ma e le lava le manava e foliga mai, o le paʻu e muamua ona paʻu, ona maua mai ai lea o se paʻu eleelea. O se osofaiga o le tino pancreatitis e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi vave.

E faʻapefea ona fofo pancreatitis? I le foliga laititi o le faamai, ua faʻamatalaina auʻiliʻili mo le faʻamalosi, o le pata mo le faʻaogaina o le faʻaogaina o vaifofo o le colloidal or saline, o vailaau faʻapitoa e poloka ai le gaioiga o le enzymes, faʻapea foi ma isi vailaʻau. Mai lea taimi i lea taimi, e manaʻomia le taotoga.

Togafitiga o le pancreatitis e masani ai e aofia ai se taumafa malosi, o le faʻaaogaina o vitamini ma painkillers, fesuiaiga o togafitiga ma enzymes. I le taimi lava e tasi, e faalagolago i faʻamaoniga, faʻamaʻi o le gallstone, maʻi o le maʻisuka ma isi faʻamaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le faʻasalaga faifaipea o le faʻamaʻi.

Togafitiga o pancreatitis ma togafitiga faa-tagata

Afai o le tino pancreatite e tatau ona vave valaau i se taʻavale a le falemaʻi, ona oʻo lea i le pancreatitis le tumau i totonu o le gaioiga mamafa e mafai, faatasi ai ma le tagofia o vailaʻau na faatonuina e lau fomaʻi, togafitia ma le fesoasoani a le tele o togafitiga faa-popoto. Matou te faaigoaina le sili ona taʻutaʻua.

Togalaau mo pancreatitis

O teuteuga ma le faʻaogaina o aʻa ma oso aʻega o loʻo i ai se faʻaaogaina o faʻamaʻi, faʻamafanafanaga ma faʻafefe i luga o le pancreas ma fesoasoani i le vave taofia o se osofaiga o pancreatiti.

Ina ia saunia le gauga, ave le 50 g o aʻafi o laau totō, faʻatumu i le 250 ml o le vai, aumai i se vevela ma kuka mo le 20 minute. Inu le gaʻo maeʻa 3 taimi i le aso, faia 2-3 sipili taimi taitasi.

O le faʻafefeteina o sipuni o le rose o loʻo i ai se aafiaga lelei: liligi sina luʻu o vine i totonu o se vevela ma sasaa le 1 lita o le vai inu, ona tuʻu lea mo le 1 le itula ma ave le 0.5 ipu aʻo leʻi 'ai.

Ina ia saunia se mea teuteu mai laulaau o se pulou auro, ave le 2 laulaʻau o se laau 10-15 cm le umi, uʻu ma sasaa le 700 ml o vai inu, ona kuka ai lea mo le 15 minute. Aveese le susu mai le vevela, afifi le pamu i se mea e faʻamalosi ai ma se solo ma tuʻu ai mo le 10-12 itula. Ave le susuga 3-4 taimi i le aso 40 minute aʻo leʻi 'ai, 50-70 ml i le taimi.

O le patato juice mo pancreatiti

Afai e iai sau faʻalavelave o le pancreatitis, o le a fesoasoani le suavai pateta fou e faʻamalosi ai oe e faʻaumatia faʻamaʻi vave o le mumu. O sea inu e fautuaina ina ia faʻaaogaina 2 taimi i le aso mo le 1, -1.5 itula aʻo leʻi 'ai, 100-200 ml mo le taumafa.

I le talanoa e uiga i auala e togafitia ai le pancreatitis, e tatau ona e manatua e uiga i se vaifofo lauiloa e pei o le propolis. Mo togafitiga faafomaʻi, propolis e tatau ona faia i lona foliga masani. I le va o taumafataga, ia faʻasolosolo umi ma le faaeteete le gaoia o vaega o propolis e mamafa le 3 g, ma folo i le pito.

Ginger mo pancreatiti

Ginger e mauoa i le tele o mea aoga e fesoasoani i le faʻaleleia o le gaioiga o le pancreas ma le vave aveeseina o lona mumu. Mo le faia o se mea e teu ai, o le ae manaomia le kukaina o aʻa (totoa laitiiti le lapoa) poo le 0.5 teaseti o le eleele malogo. Liligi le ginger i le 200 ml o le vai inu, ia tuu mo le 10-15 minute, faaopoopo le meli ma le lemon ia tofo ai. Inu ia mafanafana.

Ae ui i lea, ia manatua o lenei mea faigaluega e le fetaui mo tagata uma, o le mea lea, i uluai faailoga o le leaga, e tatau loa ona lafoaia.

Pancreatitis Herbs

Togafitiga o pancreatitis i le fale e mafai ona faia faʻatasi ma le fesoasoani o sauniuniga o laʻau. O le tasi lenei o latou: 30 g o le valerian vale, o le aofaiga tutusa o laupepa ma 20 g o paʻu o le barberry ma le lanu o le hawthorn e fafaguina i se ipu vai inu, mausali mo le 1 itula ma ave 1 / 2-3 / 4 mata i le taeao ao lei faia le taeao ma i le afiafi ao lei alu i le moega.

E mafai foi ona e saunia se teuteu-anti-inflammatory o le 20 g o le paʻu buckthorn, o le aofaiga lava lea o le laumei ma le 15 g o laulaau e tolu-laulauina o le matamata, solofanua genti lanu samasama, vao vao ma le mint. O lenei fofo e tatau ona faia 1 / 2-3 / 4 30 minute aʻo le i fafaga 3 taimi i le aso.

Pancreatitis i le maitaga

O le tele o le pancreatitis i le maitaga e seasea lava, ae i le tele o mataupu o le a oʻo atu ai i le oti faaletino ma le faaletino, o le mea lea o le falemaʻi vave e tatau ona i ai muamua faailoga o le amataga o se osofaiga.

O fafine maʻitaga o loʻo maua i le pancreatitis mai i vaiaso muamua o le maʻitaga e tatau ona matauina e le fomaʻi ma le fomai o le fomaʻi, ina ia oʻo mai taimi muamua o le faʻamaʻi tele o le maʻi, e tatau ona vave amataina togafitiga talafeagai.

Pancreatitis i tamaiti

O le tele o meaʻai, o mea e le masani ai o le atinaʻeina o totoga o le gastrointestinal tract, faʻapea foi le vevela o le manava e mafua ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi ao laʻititi. O le tele o taimi, o le pancreatitis faʻamalosi e tupu i tamaiti, ma o le mumū o le pancreas e tupu mai i le tulaga o se tali atu i le faʻaleagaina o le tino i le tino. O tamaiti e maua i le tino pancreatitis o loʻo i lalo o le faʻamalosi falemaʻi.

Meaʻai mo le Pancreatitis

O le lisi mo le pancreatitis e tatau ona aofia ai na o ipu e saunia e ala i le kuka, taʻavale poʻo le uʻu (cereals, soups, suauu fualaau ma paluga pateta, patam patam patties). O gaʻo manu, fuālaʻau matalaʻau ma fualaau 'aina, susu susu, gaʻo susu, nati, musigot, legumes, broths, marinades, suauu ulaula ma meaʻai kuka ua tuʻuese mai le taumafataga. Soʻo se ava malosi e faʻasaina faasaina.

I le faaiuga, tatou te manatuaina soʻo se togafitiga faʻa-tagata poʻo vailaʻau e te faʻaaogaina e togafiti ai le pancreatitis e tatau ona malilie i lau fomaʻi. Pancreatitis o se faʻamaʻi tuga lea e mafai ona oʻo atu ai i faʻalavelave e pei o le peritonitis, toso o le pancreatic, sepsis, toto i totonu, o lea e le talafeagai ai togafitiga a le tagata lava ia i lenei tulaga.

Pancreatitis

Pancreatitis o se faʻamaʻi lea e faʻaalia i le mumū o le pancreas.

E masani lava, o le pancreas e faʻatino galuega taua e lua. Muamua, o le pancreas e maua ai enzymes ia, o le ulu atu i totonu o le togafiti laiti, ua faʻaaogaina ma ua aʻafia i le gaʻoina o palatini, gaʻo ma gaʻo. Lona lua, o lenei tino e maua ai le inisalini o le hormone, lea e faʻafoisia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Afai, ona o mafuaʻaga eseese, ua amata ona faʻaaogaina le enzymes pancreatic e oʻo lava i totonu o le okeni, o le gland lava ia o loʻo faʻapalaina ma ua faʻalauteleina ai se faʻalauiloa o le tino.

E lua ituaiga o pancreatitis: faʻamaʻi ma chronic pancreatitis.

Lapatai pancreatiti

O le tele o taimi e maua ai i fafine gasegase e 30 i le 60 tausaga le matutua. O le amataina o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i le tiga o le fusi i le pito i luga, e masani lava pe a uma ona inu ava malosi po o meaʻai gaʻo. O le tiga e mafai ona agamalu, faʻafefe, pe matua ogaoga lava i le vevela i le scapula poʻo le sternum. O le tiga e mafai ona matua malosi lava i nisi tulaga e mafai e le tagata gasegase ona faatupuina le le mautonu pe solo. O le gase, vomiting, ma le ogaumu ua matauina. Ona o le taofiofia o le talo, o le paʻu ma le sclera e lanu samasama. O le cyanosis o le paʻu o le manava ma le pito i luma o le paʻu o le tino i nisi taimi e mafai ai. O faʻamaoniga o le inupia o loʻo mataituina, o le laulaufaiva i totonu o le pancreatiti lapopoa ua matutu ma ufiufi i le papa.

I le amataga o le faʻamaʻi, ua matauina le poloka toto, ao tumau pea le paʻu o le manava. Faatasi ai ma le atinaʻe ma le alualu i luma o le tino pancreatitis, o le gaogao maso ma faailoga o le faʻaleagaina o le gaioiga e matauina.

O le tino pancreatitis e mafai ona muta i le toe faʻaleleia poʻo le alu i se foliga masani. O mataupu ogaoga o le maʻi pancreatitis e mafai ona afaina.

Faʻailoga pancreatite

E tele ituaiga o faʻamaʻi: faʻalavelave faifaipea o le pancreatitis, latent, pseudo-humorous ma sclerosing pancreatitis.

Paʻu i le pancreatitis e masani ona ese, palaxysmal pe faifai pea. O le localization autu o le tiga o loʻo i le pito i luga o le paʻu o le manava ma le faʻamalolo i tua, pusa (itu tauagavale), pito i lalo. O mea taumafa mamafa, mea inu ava, popolega ma isi mea e mafai ona faʻaosofia ai le tigā. O le atinaʻeina o le pancreatitis e masani ona faʻaalia i le nausea, o le leai o se meaʻai, afaina, le lelei le nofoa, ma o nisi taimi o le vomiting. Laʻau talafeagai e mafua mai i le faʻaaogaina o le talo.

Faʻailoga pancreatitis o loʻo faʻaalia i vaitaimi o le faʻamagaloga ma le faʻavavevave. I le gasegase o le faamaʻi, o taimi o le vevela e sili atu ona masani ai, o le atinaʻeina o faʻafitauli o le intestinal, faʻalavelave i le faʻaogaina o meaʻai, ma le mamafa o mea e leiloa. Masalo o le atinaʻe o le maʻisuka. E masani ona tuʻuina atu faʻafitauli, e aofia ai le gasegase o le manava, kanesa, kumeka ma le sooga, faʻaleaga le ate, maʻi o le maʻisuka, enterocolitis.

Faailoga o Vai Pancreatitis

O le pancreas e le o se okeni lapopoʻa, ae peitai, o loʻo faia ai galuega sili ona taua i le tino o le tagata, o le mea e sili ona tāua o le pulefaʻatasia o meaʻai meaai mo le faʻaogaina masani ma le gaosia o le inisalini, o le mea e mafua ai le maʻi suka pei o le maʻisuka. O le a le mea e tupu i le glammation? I le vaitaimi ole tino pancreatite, o le a amata ona faʻagasolo ai faʻamaʻi.

O enzymes e maua mai i le pancreas o loʻo taofia pea i totonu poʻo ona ala, ma amata ona faʻaumatia le gland lava, ma o le oʻo i totonu o le toto e mafua ai faʻamaoniga o le soona inu lautele:

  1. Paʻu. O le mea lea e sili ona faʻaalia, o le tiga i le pancreatitis e masani lava ona matua malosi, e masani lava, o le natura o le tiga e faʻamatalaina e tagata gasegase e pei o le tipi, le mautonu. I le tulaga o le tuʻuina atu ma le le mafaufau o togafitiga faafomaʻi ma le tigā tiga, e mafai e le tagata gasegase ona i ai se mea e teʻi ai. Paʻu o loʻo i lalo o le sipuni, hypochondrium, i le itu taumatau po o le itu tauagavale, e faʻatatau i le nofoaga o le liona o le gland, i le tulaga pe a afaina le okeni, o le tiga o le fusi.
  2. Maualuga maualuga, vevela pe maualuga le maualuga. Faʻateleina le atinaʻeina o le togafiti o le maʻi, o le soifua maloloina o le tagata e vave ona mamafa, o le vevela e mafai ona tulaʻi i luga o numera maualuga, faʻapea foʻi le maualalo poʻo le maualuga o le toto.
  3. Faʻalavelave. I le pancreatitis, o le foliga o le tagata maʻi e faʻamaʻaina, i le taimi muamua e paʻu le paʻu, o le a faasolosolo lava ona maua mai e le fatuga se hue hina.
  4. Hiccups, nausea. O Pancreatitis foi ei ai ona faʻaalia e pei o le gutu malogo, uʻamea, uʻamea, ma le nausea.
  5. Vomiting O osofaiga o le vomina i le talo e le aumaia ai le mapusaga i le tagata maʻi. O le mea lea, i le amataga o le vaitaimi tele, e leai se tautalaga o soʻo se meaʻai, fia ai i le tulaga o le maʻi pancreatitis o le tulaga autu lea mo le manuia o togafitiga.
  6. Faʻailoa poʻo le faʻamalosi. O le nofoa faʻatasi ma le tino pancreatitis e masani lava o le foamy, e masani ona i ai le manogi o le manogi, faatasi ai ma ni vaega o meaai e leai ni meaʻai. Vomiting e mafai foi ona 'aina i meaʻai (pe a vomits i mea oona i le amataga o le osofaiga), ona faʻaalia lea mai le 12 ulutala duodenal. Ae ui i lea, ei ai le vice versa, faamalosi, afaina, faamaʻi o maso o le manava, atonu o le faailoga muamua lea o le amataga o se osofaiga matautia o pancreatitis.
  7. Umi le manava. O le dyspnea e mafua foi i le leiloa o le eletise i le taimi o le vomiting. O le tagata gasegase e faʻalavelaveina e ala i le le lava o le mānava, afu afu, o se moli samasama samoa i luga o le laulaufaiva o loʻo aliali.
  8. Totoina. O le manava ma le gaogao e le malilie i le taimi o se osofaiga, o le mea lea, i luga o le suʻega, ua fuafuaina e le fomaʻi le malosi o le fulafula, o le palpation e le iloa ai le vevesi o maso o le manava.
  9. Cyanosis o le paʻu. Aʻo le pute poʻo luga o le pito i lalo, e ono foliga mai i le cyanotic, e tuʻuina atu le paʻu i le paʻu o le paʻu, i totonu o le paluga, o le paʻu paʻu e mafai ona maua ai se lanumoana lanumoana. E mafua lenei mea i le mea moni o le toto mai le mumumu e mafai ona ulu i lalo o le paʻu o le manava.
  10. Yellowness of sclera, paʻu. Faʻatasi ai ma foliga o le pancreatitis, e mafai ona tupu ai le jaundice, lea e aliali mai o se taunuuga o le faʻamaʻiina o se vaega o le mulimulita masani masani ma se mea oona.
  11. Faatasi ai ma ni faailoga o pancreatitis i totonu o se tagata, o le tulaga e faateteleina i minute uma, e le mafai ona e faatuai i nei mataupu, ma e tatau ona e valaau i se avetaavale i se taimi vave e mafai ai.

Faailoga o Taimi Pancreatitis

O le pancreatitis o le taimi e mafai ona avea o se soymptomatic mo sina taimi poʻo se masini e pei o isi faʻamaʻi o le tino. I lenei tulaga, na o se fomaʻi e mafai ona faia se faʻamaonia saʻo.

O faʻapogai autu o le pancreatitis e masani ona masani ai:

1. Paʻa o le tino. E aunoa ma se localization manino, faʻaalia i tua, e mafai ona fusi:

  • faʻatasi ai ma le pupuʻu pe maeʻa atoa o le lumen o le pule - e tupu pe a uma ona 'ai, paroxysmal, taofi i le pancreatin poʻo fualaau oona,
  • o se taunuuga o le afaina - e le faalagolago i le taumafaina o mea taumafa, faʻavavelaina mai le faʻasolosolo i le tua, e tupu pe'ā maeʻa le faʻaaogaina o analgesics,
  • ona o se faaletonu o le palacreatic enzymes - o tiga e sili ona malepelepe i le natura e fesootaʻi ma le faʻaleleia o le kesi.

2. Faailoga o le exocrine (exocrine) toilalo. E atiina ae e avea o se taunuuga o le le mautonu o le maʻi ma le faʻaaogaina o mea e tatau ai mai le inumaga. O loʻo faamatalaina i le:

  • ogaoga o le ogaumu (e oo i le 6 taimi i le aso),
  • fetid, fatty feces (steatorrhea),
  • taoto, vili,
  • paleni mamafa
  • afu, afaina,
  • o loʻo taoto i totonu o le manava, paʻu,
  • faailoga o le le lava o ituaiga minerale ma vitamini.

3. Maʻi faʻamaʻi. I lenei tulaga, faʻaalia:

  • vaivaiga lautele
  • faaitiitia le fiaai
  • Tachycardia
  • maualuga le vevela
  • faʻaitiitia le toto maualuga.

4. O le maualuga o le gaʻo. O uiga autu o le maʻi:

  • faʻataʻavalevaʻa
  • i luga o le ultrasound: o se faʻaopoopoga i le ulu o le pancreas, faʻasalaga o le pule masani o le talo.

5. Faʻafitauli o le Endocrin. Maua i le 1/3 o tagata gasegase:

  • ketoacidosis
  • maʻisuka malosi
  • naunau i le hypoglycemia.

I le pancreatitis e masani ai, e mafai ona tupu le faailoga o Tuzhilin - o foliga mai o lanu mumu mumu i totonu o le manava, tua, pusa, o le anateysms ma e le mou atu i le mamafa.

O le a le mea e fai i se osofaiga o pancreatitis?

  1. E faasaina le 'aiina o soʻo se meaʻai. Ma aloese mai le 'ai e tatau ona 3 aso. E taua lenei mea e taofi ai le gaosiga o enzymes e faʻaleleia atili ai le tali ma le tiga. E mafai ona e inuina vai e aunoa ma le kesi ma mea faʻaopopo.
  2. O le gaogao e faʻaaogaina i le eria o loʻo faʻateleina - o lenei mea e faʻatagaina ai oe e faʻaititia le malosi o le tiga, sina aveeseina le fulafula ma le pala. E sili pe afai o se fagu vai vevela e tumu i le vai malulu e faʻaaoga nai lo le aisa.
  3. O le tagata gasegase e tatau ona moe ma malolo atoa. O le a faʻaitiitia ai le toto i le mamanu maʻi, ma faʻaitiitia ai le mumū.
  4. Ua faʻatagaina le togafitiga o le tagata ia Drotaverin, Spazmalgon, No-shpa ma Maxigan. E mafai ona latou onā ao leʻi oʻo mai le falemaʻi. I le taimi nei, e tatau ona valaʻau fomaʻi tusa lava pe leʻo mautinoa e le tagata maʻi ua osofaia o ia i le tino pancreatite. A uma mea uma, o lenei togafitiga e matautia ona e mafai ona faʻaalu mo sina taimi, ona vave toe foi mai lea.

Ae maise lava, o le vave faʻafoʻi e tupu i le necrosis. O le mea lea, e matua taua tele mo aiga o le tagata maʻi (e ui lava i ana tetee) e faia se suʻega auiliili.

O upu taua e tolu i le togafitiga o se tagata maʻi i le tino pancreatitis o le filemu, malulu ma le fiaai. O tulafono ia o fesoasoani muamua mo se osofaʻiga.

O le faʻaalia o soʻo se enzymes digestive e mafai ona faʻamalosia ai le togafitiga. O le poloka o le pamu poloka, aemaise lava, Rabeprazole ma Omeprazole, e mafai ona faʻaitiitia ai le tulaga.

Afai e iloa o le tagata gasegase sa faʻaalia i le itiiti ifo ma le tasi o mea na mafua ai le mumū (inu ava malosi, vevela, tiga, ma isi mea) aʻo le i tupu se osofaʻiga, ona tatau loa lea ona valaau se falemaʻi e aunoa ma le faatuai.

O taunuuga

O le mea muamua lava o se tagata maʻi o loʻo feagai ma se tino o pancreatitis o se tiga matuia, lea e le mafai ona faʻafitia e tumau ai. I le taimi lea, o mea nei e tupu i le gland.

  1. O gaʻo o le pancreas ma totoga lata ane ua malepe ma faʻaumatia.
  2. O okeni uma ma faiga e fesoʻotaʻi ma enzymes ua faʻaleagaina.
  3. Enzymes, o loʻo i ai i se tulaga o le gaioiga ma e le mafai ona pasi atu i totonu o le manava, faʻafefe (eli) soo se mea latou te maua.
  4. Ona faʻasalalauina lea o 'enosaʻese' faʻamalosi 'i le toto atoa i le tino atoa, ma ave faʻatasi ma i latou siama palacreatic ua faaleagaina.
  5. O le faʻalauiloa o le faʻafitauli i lenei tulaga e mafai ona amata i soo se taimi ma i soo se totoga, e oʻo lava i le faiʻai.
  6. E le mafai ona tupu le toilalo i le tele o aʻafiaga o aʻafiaga, lea e aʻafia ai le tino atoa i le toxins, e salalau i totonu o le toto.

I se tulaga o le falemaʻi, o le maʻi o le olaga e lamatia pe afai e le o ave vave ia fua talafeagai.

  1. Sepsis e mafai ona atiaʻe.
  2. E i ai le toto i gaʻo.
  3. Ua fausia le Peritonitis.
  4. O le tagata maʻi atonu o loʻo i ai i se tulaga o le teʻi.
  5. E ono foliga mai o se taunuuga leaga.

Ae o le a manatu o se sese sese e le o se mea lamatia le masaniga masani. Muamua, o se maʻi gasegase ia lava e mafai ona avea ma se mea faigata tele pe afai e te le mulimuli i fautuaga pe maua ni togafitiga talafeagai. Lona lua, i faʻamatalaga, o mea e faʻaleagaina ai ma faaleagaina ai le tino o loʻo i ai pea i totonu. Uʻamea, e ui lava e faʻagesegese, ae na faʻaumatia pea. O lenei mea e mafua ai osofaʻiga faifai pea, e aofia ai ni gaioiga. Lona tolu, o le faagasologa faifai pea o le mumū i le pancreas o se tala lelei mo le maʻisuka ma le oncology, vavalalata ma le faʻaogaina o le intestinal, faʻalavelave toe faʻaleagaina, faʻafitauli o le ate, faʻapipiʻi purulenti, thrombosis ma le pancreatic necrosis.

Faʻailoga

O le suʻesuʻeina o lenei faʻamaʻi, e pei o se tulafono, e le faigata, talu ai o ona uiga e toetoe lava o taimi uma e faʻaalia ai. Ae ui i lea, e tatau i le fomaʻi ona fuafua le fomaʻi o le faʻamaʻi e faʻatonu ai togafitiga talafeagai. Mo le faia o lenei mea, e fautuaina e faia le laparoscopy - o se metotia e mafai ai e oe ona suʻeina le veli o le manava mai totonu ma se meafaigaluega faapitoa.

Afai e masalomia se tino pancreatitis, o nisi suesuega o suʻega e faia. O le suʻega lenei o le toto, suʻesuʻega, suʻesuʻega o meaola. O suega tutusa e faia mo le masalomia o le pancreatitis. E ui i lea, e taua tele le faʻatinoina o suʻesuʻega o meaola faʻapitoa i le taimi o le faʻalavelave tele o le maʻi. O se suʻesuʻega faapitoa o feces o loʻo faia foi.

Togafitiga o le tino pancreatiti

I totonu o le pancreatitis, o togafitiga e mafai naʻo totonu o le falemaʻi, i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa, o lenei mea ua manatu o se tulaga matautia tele. Afai e masalomia le maʻi pancreatite, e tatau ona faʻaigoaina vave le falemaʻi ma e tatau ona faʻanatinati ile falemaʻi.

O nisi taimi e le maua ai togafitiga faafomaʻi e mafai ona faʻaalu ai se tagata ola. O le fesoasoani muamua lea e mafai ona tuʻuina atu i se tagata na osofaia pancreatitis, o lona uiga o le faʻaaogaina o le malulu i le manava, ave se antispasmodic - Na-shpa, Papaverin, faʻapea foʻi ma le musu e 'ai se meaʻai ma le moega e momoe ao leʻi oʻo mai le Falemaʻi.

O le taualuga 3 o faga o loʻo faʻaaogaina ai le tino pancreatitis: HUNGER, COLD AND REST

Fesoasoani faʻafuaseʻi na tuʻuina mai e le Falemaʻi:

  • afaina ai vein, togi i le saline
  • antiemetic - metoclopramide (cerukcal) 10 mg
  • tiga o fualaau - ketorolac
  • vailaʻau tuai - octreotide (sandostatin) 250 mg poʻo le quamatel (omeprazole) 40 mg

I totonu o se falemaʻi, e masani ona latou faia:

  • I totonu o le falemaʻi, faʻafefe o le sodium chloride (saline), reopoligukuk + kontrikal
  • Latou te faʻaaoga vailaʻau faʻamalosi, latou te puipuia pancreatic edema, ma fesoasoani foi e aveese faʻamaʻi mai le toto ma toxins mai le tino. Mai i togafitiga, pe Furosemide (Lasix) i le taimi o le faʻasolosolo togafitiga (i totonu o se kulupu fusi i lalo o le kululu) poʻo le Diacarb i totonu o laupepa e tusa ai ma sauniuniga o mea faʻapena.
  • Omeprazole 80 mg i le aso, e iai fomu mo le puleaina o le tino i le taimi o se paluga - Kvamatel.
  • Antispasmodics - drotaverine hydrochloride, leai-spa
  • Faʻatasi pea ma le vomiting, intramuscular metoclopramide
  • Mo tiga - painkillers
  • I faʻasolosolo ogaoga poʻo le oona (antipiotics) (cephalosporins 3-4 tupulaga poʻo fluoroquinolones).
  • I totonu o le vaitaimi vavalalata, o loʻo faʻamaonia ai le inhibitors o le enzyme (contracal and gordox).
  • O le togafitiga o vailaʻau e aofia ai foi i le tausiga lelei o se tino vaivai, aemaise lava vitamini C ma le vaega B vitamini o loʻo faʻaalia.
  • Mo le 4-5 aso, o le maʻi e faʻamaonia le fiaai ma inu vai mafanafana e aunoa ma le kesi. I le tele o le pancreatitis, pe a matelaina mo le tele o vaiaso, ua faailoa mai ai le tausiga o matua (o le palugata soda ma gaʻo gaʻo e faia i luga o le toto pe a fai o le cholesterol e masani lava i le toto).
  • Naʻo le taimi nei, e mafai ona 'ai le tagata maʻi, muamua e mafai ona e inu na o le yogurt, faasolosolo malie ona faaopoopo le kisi falaoamata i le lisi, ma a maeʻa le 3-4 aso, faasolosolo lava e mafai e le tagata gasegase ona' ai meaai i se taumafataga 5P faapitoa.

O togafitiga faʻapitoa e faʻaalia mo masalomia o le pancreatitis faʻamaʻi ma mo faʻailoga o le mumu o le peritoneal, faʻapea foʻi ma le leai o se aoga o togafitiga faʻasao.

I lenei tulaga, o le laparoscopy ua faailoaina mai mo le masalomia o le susu poʻo le faailoga o le peritonitis. E faia foi mo le siakiina o le tino pancreatitis ma isi faʻamaʻi.

Laparatomy (lautele avanoa vavalalata ma se tipi mai le sternum i le uaua) e faia i le faia muamua o gasegase i luga o le manava, o le hernias ventral, o le toto toto le mautonu (faateia).

Togafitiga o le televave o le pancreatitis

Faʻamatalaga o le pancreatitis, e manaomia e tagata maʻi le falemaʻi ma le mataʻituina o aso taʻitasi o toto, paleni vai, fua o le toto paʻepaʻe, maualuga o le enzyme, paleni o le acid-acid i le vaiaso muamua.

O le taofiofia o le puleaina o le gasegase o se mea taua i le togafitiga o le vevela o le pancreatitis. Mo lenei faamoemoe, o metotia nei e faʻaaogaina:

  • mālūlū i luga o le vasa pito i luga,
  • i le muamua 1-3 aso o le faʻavavevaveina o pancreatitis, faʻanoanoa, faia o faʻamavaega saʻo i le 2 itula (mo se faʻataʻitaʻiga, vai eli mafiafia) e fautuaina,
  • le faʻaaogaina o le M-anticholinergics (gastrocepin)
  • o le tofiaina o se faʻatasi o le somatostatin - sandostatin e faʻaitiitia ai le manava o le pancreatic, faʻaitiitia le tiga o le tino, faʻaitiitia le manaʻoga mo painkillers. Sandostatin ua faʻasolosolo i le 100 mcg i se tulaga faʻapitoa 1-3 taimi i le aso (e maualuga atu i le 600 mita / aso) mo se vaitau o ni nai aso i ni nai vaiaso,
  • faaititia le elemene o mea e gaosia ai le gastric e faamautinoa ai le malologa o galuega o le pancreas. Mo lenei mafuaʻaga, faʻaaogaina o mea faʻamaʻi, H2 histamine receptor blockers (cimetidine), ma poloka o poloka pamu faʻasolosolo (cell omera).
  • Faʻailogaina o galuega faʻapitoa: lelargin 1 ml i le intramuscularly 2 taimi i le aso mo le 22-24 aso, e foliga mai e folafola le faʻaaogaina o le peritol (4 mg 3 taimi i le aso i totonu mo 8-10 aso)
  • Inhibitors inhibitors e faʻaaogaina pe a uma ona fuafuaina le faʻapalepale tagata taitoatasi i fualaau faasaina i tagata maʻi. O fualaau nei o loʻo faʻaaogaina: trasilol, kontrikal, gordoks. E faʻatautaia faʻatasi i le taimi e tasi i le 5% glucose solution poʻo le malolo i se solution ole sodium chloride solution. O gasegase o le tino i le togafitiga o nei fualaau oona e matauina i le tele o le 10-12%,
  • togafitiga o le antimicrobial. E faʻaaogaina mo le faʻavavevaveina o le pancreatitis, e tupu i le fiva, inupia, faʻapea foʻi ma le puipuia o faʻafitauli. E masani lava, o vailaau faʻasaʻi lautele e faʻaaogaina - penicillins poʻo cephalosporins (ampicillin, oxacillin, matuapi, kefzol, claforan, ma isi) mo le 5-7 aso i aso masani masani.

O le le atoatoa o le pancreatic e faʻaalia mai i se faʻafitauli o le faʻaleagaina o le intestinal absorption. E tusa ai ma manatu faʻaonapo nei, o lenei maʻi e le faʻaalia mai i le pancreatitis le tumau seia oʻo ina faʻaitiitia le 10% o lona malosi muamua. Togafitiga o le le atoatoa o le gasegase e faaitiitia i le tofiaina o se meaai ma le togafitiga faafomai o le enzyme. I lenei tulaga, o le fua o le sauniuniga o le enzyme ua filifilia taitoatasi mo tagata maʻi taitasi.

O le faitioga autu mo le aoga o togafitiga, o le malosi lea o le tele o le gaʻo i feces ma le mamafa o le tino o le maʻi. E masani lava, togafitiga e amata i le 3 papaʻi muamua, pe a uma ma taimi o taumafataga. I tulaga ogaoga, o le aofaʻi o fualaau faasaina e mafai ona oʻo atu i le 20 pe sili atu laʻau i aso uma. O sauniuniga o le Enzyme mo le pancreatitis e masani ai ona fuafua mo se taimi umi, masani mo le olaga. E mafai ona maua se faʻaititia o latou fualaau ole tino e ala i le mulimuli i se taumafa malosi ma le gaʻo gaʻo ma le polotini. Ae peitai, faatasi ai ma le faalauteleina o le taumafataga, e tatau ona faateleina le fualaau o sauniuniga o le enzyme.

O le togafitiga o le tino e maua ai le malosi o le manava ma o se aafiaga e tetee i le ita. I le avea ai o se tulafono, e faʻaaogaina le physiotherapy i le vaega toʻafilemu o le faʻalavelave. E masani ona faʻaaoga:

  • electrophoresis o le 5-10% fofo o le novocaine poo le dalargin
  • gasolosolo
  • agavaʻa faʻafefe

I le vaega o le faamagaloga, o le balneotherapy e masani ona faaaogaina i le ituaiga carbon dioxide-hydrogen sulfide, carbon dioxide, radon, dioxide carbon, "penina" po o le sulfide bath. E ave i le vevela o le 36-37 ° C, o le umi e 10-15 minute, o le togafitiga e 8-10 taualumaga.

O le togafitiga o togafitiga o togafitiga o loʻo faia i le tulaga o taui e aunoa ma se faʻamalosia i totonu o nofoaga o Essentuki, Truskavets, Zheleznovodsk, faapea foi i le maota o le Malo o Belarus (Naroch, Rechitsa).

Togafitiga o le pancreatitis masani

O le pancreatite o aso e mafai ona i ai ni uiga malamalama pe malu. O le tele o taimi, i le taimi o le tigaina o le pancreatitis, o le maʻi ua faʻaalia ile falemaʻi ma togafitiga, e talitutusa ma le gaioiga gaioiga.

O le tagata gasegase e tatau ona mulimuli i se mea taumafa i lona soifuaga atoa ma ave fualaau faasaina mai le vaega o antispasmodics ma fualaau faasaina e faʻamautu ai le galuega faalilolilo o le okeni. E sili ona aoga le togafitiga o togafitiga e faalua i le tausaga i totonu o nofoaga talafeagai o le Tervropol Territory (Kislovodsk, Zheleznovodsk, Pyatigorsk), lea e togafitia ai i latou i vai e masani ai.

O mataupu autu o togafitiga:

1) Meaʻai - o le faiga sili lea ona faigata o le tausisia o le faʻatinoina, ona o le pancreatitis, o oloa uma e fiafia i ai le tele o tagata - falai, meaʻai vevela, musigot, sweets, sukalati, kekekeke, meaʻai vave, e tatau ona le aofia ai. O oloa uma, e aofia ai fualaau faisua ma fualaau faisua, e tatau ona faʻaaogaina i na o le tao tao, kuka poʻo le faʻaaogaina. O mea taumafa e tatau ona masani ma vaevaega, i se isi faaupuga, e tatau ona e 'ai uma i le tolu itula, ae e le manaʻomia le faʻafefiloi o ituaiga o protein, gaʻo ma gaʻo i le tasi.

2) Filifiliga o le Pain Management faʻatasi ai ma le pancreatitis.

Faatasi ai ma se meaai, o le tiga e amata ona faalavelave tele i le tagata maʻi i le tele o taimi, ae o le itiiti ifo o le solia o le pulega pe a ave se oloa faʻasaina, e manaʻomia ni mea e manaʻomia.

  1. Faʻasalaga tiga, e mafai e le fomaʻi ona faʻatonuina ni antispasmodics - Drotaverin, No-Shpa, lea e fesoasoani ai i le mumu i le tino ma faʻaitiitia ai le tiga.
  2. I lo tatou taimi, e mafai e le fomai ona faatonuina Mebeverin (Sparex, Duspatalin), o se antispasmodic o le gaoioiga myotropic ma aveesea ai le taofiga o le gastrointestinal tract.
  3. E mafai ona faʻaaogaina se auala puupuu i togafitiga faʻapitoa ("Diacarb" poʻo le "Omeprazole" 1 papa / 3 aso, i luma o le faʻanoanoa - "Asparkam").
  4. Latou te faʻaaoga foi Octreotide, o fualaau faasaina e taofia ai le gaosia o hormones, talu ai o le tiga e mafua mai i le faaosofia o le gland ma ona lava homoni. Ole fualaau faasaina ua faatonuina mo na o togafitiga faafomaʻi.

Pánreatic enzymes e faʻamaonia saʻo ai le gland

Faʻasolosolo taimi umi o le pancreatitis, o suauu masani o le okeni e sui i ni mea fesoʻotaʻi. O le mea lea, o le gaioiga o le okeni e le afaina, maʻisuka ma le meaʻai e mafai ona atiaʻe. Ina ia faʻaitiitia le tiga ma tuʻuina atu le malologa i le pancreas, e tatau ona ave i lalo ni enzymes pancreatic:

  • "Festal" - ave 3 taimi i le aso faatasi ai ma meaai, i le tele o tulaga, ia faʻaopoopo i le faʻaaogaina o le histamine poloka, lea e faʻaitiitia ai le malosi o le manava ("Cimetidine", "Famotidine").
  • Pancreatin (Enzistal, Gastenorm, Biozim, Mezim, Mikrazim, Pangrol, Panzinorm, Penzital, Creon, Hermitage) o ni enzymes pancreatic, lea e tatau ona faia, pei o le "Festal", aʻo sili ona lelei le inuina o le vailaau faʻasaina i vai mama. Latou te saofagā i le faʻaitiitia lelei o aʻafiaga, gaʻololo ma gaʻo.
  • E tatau foi ona faamanino le gaoioiga o enzymes. Mo le togafitiga toe sui, e manaʻomia le 10,000 iunite o le lipase (3 Mezima tablets i le aso). E tatau ona maitauina o le uluai "Mezim" ei ai se manogi manogi, o le mea lea, i lona toesea, e mafai ona finau e faapea o se mea sese lenei.

I le i ai o le pancreatitis e masani ai, o faʻamaoniga e mafai ona tutupu mo se taimi umi lava, ma o le faʻaitiitia o le inisalini e mafua ai, o le mea mulimuli e mafua ai le atinaʻe o le maʻisuka. I le tulaga o le siamaina o lenei maʻi, e tatau i le tagata maʻi ona faʻafesoʻotaʻi le endocrinologist e atiae se togafitiga togafitiga ma le faʻatulagaina o mea taumafa.

E faʻapefea ona faʻaalia le pancreatitis?

O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa e maua mai i le pancreatitis, e manaʻomia vave togafitiga ma mea taumafa, e faʻaalia i lalo:

  • ei ai se lagona o le gaioiga
  • vomiting e mafai
  • leai se manaʻo
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi
  • se lagona o le tiga i totonu o le manava.

Ae ui i lea, o le tiga e mafai ona toesea ma faʻaalia naʻo le tulaga o le taumafataga, pe a amata le vavao o le gallbladder ma le fula o le pancreas. I nisi tulaga, e leai se tiga ma le fiaai tele, e te lagona pea le fiaai, aʻo le lagona o le atoatoa e le oʻo mai.

O aʻafiaga e faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi e tupu:

  • latent course (o le tagata maʻi e le lagonaina ni suiga mo se taimi uumi),
  • pancreatitis ma le tiga (o le tiga e lagona i taimi uma i totonu o le manava, o nisi taimi o loʻo i ai le tele o tiga e le mafai ona faʻafitia),
  • faʻasolosolo faifai pea o le pancreatitis (o le tiga e tupu i na o osofaiga, e aunoa ma le faʻalavelaveina o le maʻi i isi taimi),
  • pseudotumor pancreatitis (e seasea lava ona tupu, e mafua mai i le tele o le tuputupu ae o le fibrous tissue, ona o le maualuga o le pancreas e faateleina ai le maualuga).

O le a le togafitiga e faʻaaogaina e faʻafetaui ai togafitiga?

Ina ia mafai ona fuafua togafitiga sili ona fetaui lelei mo meaai mo le pancreatitis, e manaʻomia e se fomaʻi ona iloilo le ogaoga o le tulaga maʻi o le maʻi.

Afai e amata ona aliali mai faailoga e aunoa ma ni faʻafitauli, o le a fautuaina e le fomaʻi togafitiga togafitiga, lea e aofia ai le faʻaaogaina o vailaau ma le laulauʻai.

I le vaitaimi o le faʻamalosia o le pancreatitis, faʻapea foi ma le le lelei o le soifua maloloina ma le tulaga ogaoga o le maʻi, faʻapitoa ona faia le falemaʻi ma togafitiga i lalo ole vaavaaiga faafomai. O le fesoasoani muamua o le a faʻamoemoe e taofi le faʻamaʻi o le tiga. Afai e vave le alualu i luma o le maʻi pe ua tuulafoaia foi, ua faia le taotoga, o le taimi lea ua aveeseina ai vaega oti o le gland.

Fuafuaga i le lotoifale o le ulu o le pancreatic head

Vailaau mo togafitiga o pancreatitis

O meaʻai talafeagai ma togafitiga o fualaau o pancreatitis masani o le a fesoasoani e faʻamafiesea ai le le toʻa i totonu o le manava. Muamua lava, o faʻataʻitaʻiga ua faʻamatalaina o le a aveesea ai le tiga ma le gaogao. O le mea sili ona taatele o le papaverine, leai-shpa ma taula. E le gata i lea, o fualaau e faatonutonuina ai le pancreas, mo se faataitaiga, Alemagel po o Phosphalugel, e faʻaaogaina.

Afai e manaʻomia, o enzymes e faʻateleina ai le faʻaleleia o mea taumafa o loʻo faʻamatalaina, o lona uiga e aofia ai Pancreatin, Creon ma isi. O vailaʻau e ave faʻatasi ma pe a maeʻa foʻi taumafataga, faʻamaʻa i lalo i le tele o vai (e sili ona lelei le minerale).

O togafitiga e tumau 1.5-2 masina, e fuafua i le ogaoga o le maʻi. E naʻo le fomaʻi e mafai ona faʻamaonia le suʻega pe faalēaogāina le vailaʻau. Mo se taunuuga lelei pe a uma togafitiga o le pancreatitis masani, e tatau ona e mulimuli i fautuaga uma a se fomai i le fale ma ia mautinoa ia tausisi i meaʻai faatonuina.

Pancreatitis Diet

Afai o le faʻavavevaveina o le pancreatitis e masani ona ogaoga ma e sau faatasi ma tiga matuia, vomiting faifaipea, suiga taua i suʻega suʻesuʻe suʻesuʻe, ona manaʻomia lea e tagata maʻi le fiaai. E mafai ai e oe ona tuʻuina atu le okeni mumū ma le tele o le filemu ma faʻaitiitia le gaosiga o enzymes faʻamalosi e le gland e faʻaumatia ai le okeni. O lona umi e faʻalagolago i le mataupu faapitoa o le falemaʻi, ae sili atu ona masani mai le 1 i le 3 aso. O nisi taimi i le vaega o le "fiaaai" e faatagaina ai e inu se paluga o le rose, vai eli alkaline, ma le vaivai lauti.

Ona faʻatulagaina lea o se meaai faapitoa ole maualalo-kalori (e oʻo i le 2200 kcal) faʻatasi ai ma se protein faʻapena masani. Ua mamanuina e faʻateleina ai le faʻaitiitia o le pancreas ma isi mea toto. O vaega o lenei taumafataga o:

  • vaevaega o taumafa taumafa (e oʻo i le 6 taimi),
  • soloina pe soloia oloa na faʻaaogaina,
  • masima masima
  • o ipu e faʻaaogaina i se tulaga mafanafana,
  • o le faʻaaogaina o mea uma e maua ai le maualuga o mea e maua mai fualaau aina poʻo gaʻo taua (iʻa, aano o aano o manufasi, koko, kofe, ma isi mea), fualaau fou, fualaau faisua, otaota, fualaau 'aina, fualaau suamalie,
  • o le faasaina o meaai gaʻo (tamaʻi mamoe, puaa, kulimi, pailani, ma isi) ma le ava,
  • Faʻalauteleina le faʻaaogaina o soupeti mucous, soupeti mamae mama ma aano o meaʻai, moli, polotini omela, iʻa ma meaʻai aano o manufasi, galala vavalaʻau, fasi meaʻai, paluga tao, fuālaʻau fualaau aina, meli, moa, falaoa paʻu mama, sina sisi falaoa, jeri.

I lalo o le tulaga o le falemaʻi ma le faʻaleleia atili o fale suʻesuʻe, ua faʻalauteleina meaʻai, faʻalauteleina lona kalori ma le tele o puipuiga e manaʻomia mo le vave faʻafouina. E ui lava o le seti o oloa taliaina e talitutusa lava ma meaai ua uma ona taʻua, o le lisi o ipu i luga o le lisi o loʻo faʻatuputeleina (faʻaaogaina le tao). Afai o le pancreatitis e faʻatasi ma le atinaʻeina o le maʻisuka, ona faaopoopoina lea o le falaoamata paʻepaʻe, pateta, meli, sipuni, ma pusa i le lisi faasaina.

O a mea e mafai ma e le mafai ona 'aina faʻatasi ma pancreatitis

O le laulau i lalo o loʻo lisiina ai meaʻai e le manaʻomia ma fautuaina mo pancreatitis.

O oloa ia e tatau ona faʻaaogaina i le pancreatitis masani:

  • falaoa saito mai falaoamata o le 1st ma le 2 vasega e tatau ona mama
  • masima pateta, koko, koko zucchini
  • tunu araisa, buckwheat, oatmeal, vermicelli
  • meaʻai e leai ni gaʻo (palu, vela, lapiti, toso, moa) kuka, gaosi (cutlets, strofnoff ma isi ituaiga o ipu)
  • kuka ma tao tao (pateta, kāloti)
  • iʻa maualalo-kuka (kuka)
  • o meaʻai gaosiga maualalo (gaʻo susu e leai ni acidic), eseese puddings
  • fualaau e le o ni fualaau aina ma fualaau aina suamalie, mashed raw or baked
  • vaivai tea ma lemoni, pulupulu soupeti
    pata (30 kalama), suauu suauu (10-15 ml) - i ipu

E pei ona uma ona taʻua i luga, i le taimi o le faigata, o le taumafa i mea taumafa ua fuafuaina mo le 1-2 aso faatasi ai ma le faʻaaogaina pea o le vai oona (i le 2 itula). Ona i ai lea o le tuʻufaʻatasia malie o oloa e pei o le puree fualaau fualaau aina po o le falala.

Faataʻitaʻiga o le lisi

I le mumusu faifai pea o le pancreas, o le mafai ona gaosia ma gaogao gaʻo, e matua faʻaitiitia, lea e faʻaalia mai i le tiga o le manava ma le vavao. I lenei itu, o le mataupu faavae autu i le sauniuniga o le lisi autu o le maualalo o mea oona i taumafa i aso taitasi e le silia le 50 kalama o le gaʻo i le aso.

Matou te tuʻuina atu ia te oe se fesuiaiga o se faʻataʻitaʻiga mo le aso ma se anotusi o le 50 kalama o le gaʻo:

Breakfast:

  • O le omela mai le 1 fuamoa ma le meaʻai (protein),
  • 1 falaoa atoa o le falaoa e gaosia i le pata (itiiti ifo i le 1 sipuni),
  • ½ cup oatmeal,
  • ½ cup blueberries
  • Tea, kofe poʻo fualaau aina mamago.

Taumafa:

  • Fualaau suamalie: 1 le ipu soya po o le susu o le almond ua sasaina i le 1 ipu o le yogurt leʻo ma le 1 faʻi.

Taʻaloga:

  • Turkey ma le sisiisi sanuisi: 2 fasi falaoa o le falaoa atoa, 80 kalama o le popo poo le susu (protein),
  • 1 le ipu o le susu susu,
  • Laʻau paluga o kāloti poʻo beets,
  • ½ cup juice juice (non-sour).

Taumafa:

  • 1 ipu kesi gaʻo e leai se gaʻo (protein),
  • 1-2 apu tipi,

Taumafa:

  • 100 kalama o iʻa maualalo (protein),
  • 100-150 kalama o araisa kuka,
  • 1-2 kāloti kuka,
  • Palu fatu fatu,
  • 1 teaspoon pata
  • Lafoaia leni poo fualaau aina mamago.

Taumafa:

  • 3 falaoa (saito-oat),
  • ½ cup blueberries (poʻo isi fualaau fautuaina)
  • 1 le ipu susu ma le 1% gaʻo (protein).

Taumafai e faʻaopopo meaʻai i taumafa taʻitasi (snack, fish, egg egg, paʻu o meaʻai susu, soya, ma isi). Afai e le lava le tasi meaai e faʻamalo ai faʻamaoniga, e tatau ona e tagofia fualaau faasaina e sui ai le enzyme o le pancreatic (Mezim, Creon, Panreatin, ma isi) ao le i ai.

O mataupu faavae lautele o mea taumafa mo pancreatitis masani na tuuina atu i luga e talafeagai mo le tele o tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi. Ae peitai, e taua le matauina o totoga taʻitasi o tagata taitoatasi, itupa, tausaga, taʻaloga, genetics, mafatiaga, maʻi faʻatasi, ma isi, o le mea lea, o le sauniuniga o le lisi e faapitoa lava le tagata. Muamua lava, e tatau ona e faʻalogo i lou tino ina ia mafai ai ona e filifilia mo oe lava se meaai e sili ona lelei lou tino. E manaʻomia e mea uma se ala talafeagai ma se vaeluagalemu.

Ia mautinoa e talanoa i lau fomaʻi!

E mafai ona ou 'aina fualaʻau fou mo pancreatiti?

O le faʻaaogaina o fuālaʻau fou mo le pancreatitis e le fautuaina, talu ai o nei oloa e fesoasoani i le faʻamalosia o faiga faʻamalosi i totonu o le inumaga, lea e mafai ona mafua ai le tele o faʻamaoniga ma e oʻo ai foi i ni faʻalavelave matuia.

I le pancreatitis e masani ai, o loʻo i ai se soliga ogaoga o le gaioiga o le pancreas ma se suiga i le aofaiga ma le tuufaatasiga o le fualaau suamalie na gaosia. O se taunuuga, o le gaioiga o le faʻalaumalieina o le tele o meaʻai e faʻaleagaina. O lenei mea e mafua ai suiga i le tulaga lautele o le tagata maʻi (ona o le malabsorption o meaʻai, vaivai tele e mafai ona tupu), ma se suiga ile paleni ole loto. Ona o se fesuiaiga i totonu o le siosiomaga o le inumaga, o le gaoioiga taua o lona microflora masani (microorganisms e ola i le lumen o le inumaga, lea e saofagā ai i le faʻaogaina masani) e faʻalavelaveina, lea e faʻaosofia ai faiga faʻagasolo.

Fualaau faisua fou, e ui lava i le le mafai ona faʻamaloloina o latou soifua maloloina mo tagata soifua maloloina ma le maualuga o vitamini i le pancreatitis e masani ai, e mafai ona faʻaosoina ai le faʻaleleia o faiga faʻamalosi. I lenei tulaga, e tupu aʻe le afaina, faʻalavelave faʻafuaseʻi, manava manava e atiaʻe, poʻo, i le tele o mataupu e le masani ai, faʻavae. E le gata i lea, o fualaau faisua fou e faʻaalia ai le faʻaleleia o aʻafiaga o le tino, ma faʻalauteleina ai le tele o fua o fualaau aina. E ui lava i le mea moni e faapea, i le taimi muamua e tilotilo i ai, o lenei aafiaga atonu e foliga lelei, o le mea moni e leai. O le mea moni e faapea, e le tusa ai ma le talaaga o le suiga o le pancreatic structure, o lona gafatia e mafai foi ona solia, o lona uiga, o le faaosofia o faaosoosoga e le maua ai se faʻaleleia atili o le gaioiga o le gland, ae o le faʻalavelave poʻo le faʻateleina o le maʻi. O le mea lea, o le faʻaaogaina o fuālaʻau fou ma a latou sua e taua tele mo pancreatiti.

E tatau ona maitauina i totonu o le pancreatitis, e pei foi o le sili atu ona faigata o le pancreatitis, e fautuaina e aloese mai fualaau faisua fou ma fualaau aina, ae masani lava o meaai paleni (meaai e ulu atu i le gastrointestinal tract through mouth and stomach).

Fofo faʻapitoa

  1. Propolis. O nai fasi vaega laiti e suaina ma le faaeteete i le va o taumafataga, o le metotia o se faʻataʻitaʻiga sili lea o le manaia o le homeopathy i aso nei ma faʻaitiitia ai osofaʻiga o le tiga, faʻamaonia le faʻamaʻiina.
  2. Mountain ash. O se sui sili ona lelei o le choleretic, lea e faʻaaoga uma i le togafitiga ma le puipuia o pancreatitis. E mafai ona faʻamaunuʻu fualaau eletise pe fou mo le faʻaaogaina i le lumanai.
  3. Mo le 10 aso e tatau ona e ave le 1 teaspoon o le suauu rosehip. Malologa mo le lua masina ma toe alu i le vasega. Fautuaina mo togafitiga masani.
  4. Umu mumu 1 lapisi lapisi (umi 25 cm) poʻo lua laupepa e paʻu ma tumu i le 700 ml o le vai. Palu i luga ole vevela vevela mo le 15-20 minute, ona tuu lea mo ni nai itula i se nofoaga mautu (e mafai ona e alu i le po). E manaʻomia lou faʻaaogaina o le fusi i se foliga mafanafana o le 25 ml (ao lei 'ai).
  5. Potato ma le sukalati. Skip 2 pateta ma le 1 kalo i totonu o se suʻi. Faʻaoga 2 taimi i le aso 30 minute aʻo leʻi 'ai, o le togafitiga mo tagata matutua e 7 aso, o le metotia e fesoasoani i le faʻamaoniaina o le' ailaina o otaota, faʻaitiitia faʻamaoniga o le tiga.
  6. O fualaau pancreatic e faʻaaogaina i le aoina ma o le tasi o ia mea e tatau ona aofia ai le leafrow grass, calendula fugalaau ma le chamomile. O vaega uma e ave i luga o se sipuni sipuni ma toso i totonu o se paʻu ma vai inu. A maeʻa le afa itula, e mafai ona e inu i le vaega muamua (100 ml), ma le 40 minute mulimuli ane, ia 'ai. E tatau ona inu le vailaʻau i le itiiti ifo ma le fa taimi i le aso, faʻapitoa aʻo le i 'ai.
  7. Mo se fua mo le pancreatitis, e te manaʻomia fugalaau ola, motherwort, St. John's wort, sasaa 200 ml o vai inu, uma ai le 30 minute, inu e tusa ma le tolu taimi i le aso aʻo leʻi 'ai.
  8. Nai lo le laʻau masani, faʻaaoga le lauti ma le mint ma le meli. E i ai i le mint se faʻauluuluga ma le faʻamalosia le tuʻuina atu o enzymes mai le pancreas.
  9. Sasaa se ipu vai o loʻo i ai se lita o vai, faʻaauau mo le 12 itula. Aumai le gauga i se mea e vevela ma faʻafefete i lalo o le tapuni mo le afa itula. Faʻapipiʻu le fagu i le susu, faʻasolosolo 12 itula, ona tosina lea ma faaopoopo vai i se voluma o le tasi lita. E ave e tagata matutua se mea teuteu faatolu i le aso, 100-150 ml i le afa itula ao lei faia se taumafataga. O le togafitiga o se masina.
  10. Rosehip. I le faasolosolo masani o pancreatitis, o le dogrose e mafai ona onā i luga o se faʻaauau faifaipea - e oo atu i le 400 ml i le aso. O suavai Rosehip ua sasaaina i le vai vevela (o le numera o vine e tutusa ma le aofaiga o le vai). I totonu o se mea e vevela ai le vevela e totoe mo ni nai itula, mulimuli ane e mafai ona faʻavave le inu.

Puipuiga

Puipuiga o pancreatitis o le auala sili lea e aloese ai mai faafitauli ogaoga o le soifua maloloina:

  • E le faasaina le taumafa. Ina ia aua le soona faaaluina lou tino i le tele o meaai, ia na o le faalogo i ai ma meaai.
  • Kapalai o se mea e le faʻafefeina o se okeni faʻafitauli. E sili atu le lelei pe a uma ona e le inu atoa pe inu foi nai lo se ipu i le aso. O se tagata e faʻasauāina o ia lava pe a inu i se manava gaogao. O le oso moni i le gland o le gaʻo vave.
  • O se tino maʻi e le fiafia i meaʻai o loʻo i ai fiva felanulanuaʻi, o lea e sili ai le tunu pe fufulu fualaʻau. E taua le teenaina o meaʻai gaʻo ma falai, ae ia faʻatapulaaina foi le taumafa o meaʻai, meaʻai suamalie ma ulaula i le tele e mafai ai. O fualaau o le Citrus ua i lalo foi o tapulaa. E aoga le inuina o vaiinu, e aofia ai le sami ma meaʻai susu ma se pasene laitiiti o gaʻo i le lisi.
  • Gaioiga faʻavavevave, e pei o: vasega i le falemaʻi, taʻavale ma osooso, asiasi i fale taele, sauna, o nei mea uma e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave tele o le maʻi. O le filifiliga aupito sili mo le gaioiga faaletino o le faia o togafitiga ma le manava ma le faia o suʻega massage.
  • O le teenaina o masaniga leaga (ava malosi ma le ulaula) o le a mafai ai ona faaitiitia le avega i le tino, lea o le a maua ai se faamagaloga mausali.
  • Taimi vave togafitiga o togafitiga o le gallbladder ma le biliary tract. A maeʻa ona tuʻuina maʻa i totonu o le moli, e manaʻomia ona vave aveeseina i le vave e mafai ai.
  • E tatau ona e 'ai saʻo, o vaega e le tatau ona lapoa, ae e sili atu le faia o auala i le laulau i taimi uma. Aua le faʻaaogaina le tele o meaʻai eseese i le taimi e tasi - o le mataupu faavae o meaʻai faʻamalositino e faʻateleina ai le galuega a le tino. O le faʻafefiloi o gaʻo ma faʻamalosi e tatau ona alofia - o le mea sili lea ona faigata mo le gland. O aso anapogi o le a manuia ai le tino. Meaʻai faigofie, o le siʻi ma le cereal.

Ou te le galala, ma le ava malosi, e le mafai ona i ai se tautalaga. E na o le mea oona e tele taimi i loʻu olaga, o le taimi muamua lea ou te manatua ai ao ou laitiiti, sa 6-7 oʻu tausaga. Ona i ai lea o mea oona i le matua.O lea ou te manao e taʻu atu i tagata uma: e le o se taimi umi talu ai na ou iloa ai afai o loʻo i ai le meaʻai, ona tatau ai lea ona faia se togafitiga ina ia mafai ai ona toe faʻafoʻi le microflora o le masini vai. Ma o lenei ua ou i ai ma se "Bouquet" atoatoa o faamaʻi i totonu. totoga ... Ou te alu i le fomaʻi! Soifua maloloina ma ola umi!

O a meaai e mafai ona faʻaaogaina mo pancreatitis i le tulaga o le faʻamagaloina faifaipea

A maeʻa i totonu o le ono masina e leai ni osofaiga ogaoga ma faailoga o gaoioiga o le faagasologa na toe faʻaleleia, e tusa ai ma suʻesuʻega, o le taumafataga e mafai ona aunoa ma le faʻaaogaina o masini, faʻatasi ai ma le faʻaopoopoga o fualaau faisua fou ma fua. Soʻo se oloa fou e faʻaofiina ma le lapataiga. Meaʻai faʻasalaga, lima taumafataga i le aso. O meaai e mafanafana e aunoa ma ni mea e le fiafia ai. O lenei taumafa e tatau ona matauina i taimi uma. E aofia ai:

  • O fualaau faisua uma ua kukaina, o le saladi o kātiti fou, o le peʻa lanumeamata po o vine vine, e mafai ona e faaopoopo tamato i ipu muamua. Uufili ma le kapisi fou ma le tausiga.
  • Buckwheat, oat, saito ma araisa.
  • Laʻau fou, banana, apricot ma plums e aunoa ma le paʻu, vine. Berries i compotes, jelini ma le kiriki.
  • Meaʻai gaosiga i aso uma, kulimi mumu poʻo le kulimi gaʻo, pata e oo i le 5 g i le aso.
  • Meaʻai suauu i le saunia o meaai e oo i le 20 g.

O isi fautuaga uma mo le taumafataga o loʻo tausia pea.

Faataitaiga o se lisi mo le pancreatitis ma masaniga masani

I le chronic pancreatitis i le faamagaloga, e mafai ona e pipii atu i se ituaiga o meaai:

Breakfast: uʻamea ma le araisa ma apricots mago, chicory.
Taumafa: falaoa paʻu mago ma le kulisi Adyghe, lauti.
Taʻaloga: 'aʻai ma aano o manufasi ma falalati faʻasusu faʻatasi ma kāloti kuka ma le falanifo.
Snack: kusi falaoamata ma vine mamago, fualaau aina suamalie.
Taumafa: paluga beef stroganoff mai susu o susu ma le kuka o pateta ma laau, compote.
A o lei alu i le moega: kuki keke ma lefir.

Palukin porridge ma le araisa ma apricots mago.

  • 400 g o le uka.
  • 30 g mago apricots.
  • 2 sipuni tele o araisa.
  1. Faʻaopopo fasi apricots faʻamago i le vai inu mo le 15 minute.
  2. Otioti le paukini i ni vaega laiti ma tuu i luga ole vevela, pe afai e tatau ai, sasaa sina vai ile pito i lalo o le apa. Cook mo le 15 minute.
  3. Faaopopo leisi ma apricots mago i le pumpkin ma kuka mo le isi 15 minute.

Laʻau o le povi stroganoff mai susu o susu.

  • 300 g fuga.
  • Tasi sekati.
  • Tasi leisi.
  • 100 ml o susu.
  • 50 ml o vai.
  • 1 tbsp suauʻu sulu.
  • 5 g falaoamata
  • Tofo e tofo ai.
  1. Laʻau moa vao. Tuu le moa i totonu o se pani ma le suāuu fuālaʻau ma kuka seia faʻamavae le vai.
  2. Faʻasalaina lelei aniani ma kāloti, faʻaopopo i le moa, faʻaopopo vai. Sulu i lalo o le tapuni seia uma ona kuka.
  3. Faʻafefiu le susu ma le masima ma le falaoamata, sasaa i totonu o se apa falai ma kuka mo le isi 7 minute.

Meaʻai faasaina mo pancreatite ma le gaʻo

E faʻasaina mo pancreatiti i soʻo se laasaga e aofia ai i le lisi o meaʻai e faʻaosofia pe faʻafefe ai le pancreas, e faigata ona eli:

  • Ava malosi o soo se malosi ma se mea e fai.
  • Meaʻai gaʻo ma gaʻo manu, fuluʻi gaʻo, kulimi mumu poʻo le kulimi.
  • Manoa suamalie o aano o manu po o iʻa, aano manu.
  • Ice cream, sukalati ma falaoamata, mufui, susu susu.
  • Meainu - kofe, tea malosi, kvass, soʻo se suamalie suamalie.
  • Legumes - pi, pi, lentils, chickpeas.
  • Musugi, susulu, laʻau, puluni, sorrel, aniani ma le anika, ma le pasesa ma le pulu.
  • Winter apples apples, cranberries, lemons, cherries, fualaau suamalie uma ma afifi.
  • Porridge mai le suka poʻo le karite karite.
  • Filifili, kuka, kuka poʻo ulaula meaʻai.
  • Sausa, sausage, sausage.
  • Soʻo se oloa e aofia ai vailaʻau, faʻamautuina, meaʻai.
  • Mayonnaise, soʻo se sau mai mea manogi, vineka, sinapi, horseradish poʻo le pepa.

O vailaʻau faʻapitoa ua maua ai le poto masani i le faʻaaogaina o vailaau ma togafitiga o lafumanu mo togafitiga o pancreatitis. O nei tupe uma e faʻaaogaina pe a maeʻa ona aveeseina le faʻaogaina o le faʻaogaina o le inflammatory e toe faʻaleleia ai le masani ai. Faʻailoga pancreatitis i tagata matutua e mafai ona togafitia:

  • Teuteuga o laʻau - calendula, chamomile, immortelle ma fatu fatu. Ina ia saunia le susu, e tatau ona e faia ni vaega tutusa o laau toto, olo ma fefiloi. Sasaa se sipuni sipuni o lenei faʻafefiloi ma vai inu. Saunia se vai taʻele ma tuu se pusa o otaota i totonu. Cook mo le 15 minute. Faʻailoa ese. Ia mafanafana i le 50 ml. A uma ona ave, e mafai ona e 'ai i le 30 minute.
  • Vaimato. Na o le suavai ua saunia lelei e faʻaaoga i le kuata kuata i le afa itula ao le i faia taumafataga.
  • Pergo. Ina ia fuafua le faapalepale o le tagata lava ia, ia amata ile tele o fualaau. Ona mafai lea ona e faateleina ile teaspoon. Ave i le taeao i luga o se manava gaogao. O le togafitiga e lua vaiaso.

Faʻafefea ona aloese mai le pancreatitis e mafai ona maua i le vitio o loʻo i lalo.

O le pancreatitis o se taimi faafomaʻi mo le mumunia o le pancreas, o se gaioiga e mafai ona tupu i foliga lapopoa poʻo le masani. I totonu o le pancreatitis, e mafai ona toe faʻafoʻiina le galuega pancreatic masani, ma i le pancreatitis faifaipea, taimi vavalalata ma le faʻamagaloina, ae i le aluga o taimi, o le faʻaitiitia pea o le galuega pancreatic o loʻo matauina. Sei o tatou mafaufau atili i auiliiliga o lenei faʻamaʻi, o ona siama ma togafitiga.

O le tele o le pancreatitis chronic i le taimi o faʻamaʻi o le digestive tract e mai le 5.1 i le 9%. I le silia ma le 30 tausaga i le lalolagi na amata ona pagatia mai le pancreatitis masani e faalua. O le taimi muamua o le faamai e oo atu i le 10 tausaga, e mafua mai i taimi eseese o le vevela ma le faamagaloina. O le tagata gasegase e masani ona popole e uiga i le tiga. I le laasaga lona lua, o loʻo i ai le faaletonu o le manava taʻavale, paʻu mamafa. O tiga e itiiti ifo le iloa. O faʻalavelave faʻafuaseʻi o le pancreatitis e mafai ona tutupu i soo se laasaga. E masani lava, o le pancreatitis e faʻatasi ma le faʻasaʻolotoina o enzymes digestive i totonu o le toto, lea e afua ai le soona inu.

O le pancreatitis o le mea moni o se vaega atoa o faʻamaʻi. E i ai ni faʻaaliga o le faʻavasegaga o le pancreatitis masani.

  • Toxic metabolic. E atiina ae i lalo o le malosi o fualaau faasaina ma / poo le ava malosi.
  • Oti faʻamaʻi. E tulaʻi mai e aunoa ma se faʻaaliga muamua.
  • Faʻatasi. Le taunuʻuga o se gaʻo fomaʻi.
  • Autoimune. E tupu mai o se taunuuga o le osofaia o le tino o le tino i luga o le pancreas.
  • Faʻaauau. E umi taimi e faʻamagaloina ai, e fesuisuiaʻi ma faʻateleina.
  • Faalavelave. E tupu mai o se taunuuga o le fesuiaiga poʻo le faʻalavelaveina o le papacreatic ducts.
  • Peraimeri. E atiina ae e aunoa ma se faʻamaʻi muamua.
  • Maualuga. E atiina ae e avea o se faʻalavelave o se isi faʻamaʻi.
  • Peraimeri: e leʻo faʻamatalaina le oioio, ava malosi, vailaau, ona o le le paleni o meaai poo le metabolism.
  • Post-traumatic: ona o le faʻalavelave poʻo le tatalaina o le manua, pe a uma le taotoga.
  • Maualuga: mafua mai isi faʻamaʻi.

Faʻavasegaga e tusa ai ma le faiga faʻavaomalo M-ANNHEIM (2007):

  • Mai le amataga (tulaga aʻafia (mai le A i le M).
  • E tusa ai ma le tulaga o le falemaʻi.
  • E tusa ai ma le ogaoga o le faʻamaʻi (o loʻo i ai se fua faʻatatau).

Faatasi ai ma le pancreatitis, o le a faitioina e gasegase le tiga o le manava o le tino, i le tele o taimi - i lona itu tauagavale, e tuuina atu i tua. O le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia, lea e faʻaalia i le ituaiga o leisa, vomiting, vaivaiga lautele, fiva, fiva, faʻaitiitia le manaʻo. O le nofoa o le mushy, o le paʻu, e aofia ai meaʻai e leʻo faʻaaogaina. I lenei tulaga, o nisi o ituaiga o pancreatitis e mafai ona toetoe lava o le soymptomatic mo le tagata maʻi, ae o loʻo i ai pea le maʻi o meaʻai, lea e mafai ona faʻaalia i le ogaoga i le manava i lalo po o le leai o se numera i lenei vaega pe a uma ona 'ai poo le ava malosi.

O mafuaʻaga autu o le mumu o le pancreatic e fesoʻotai ma se olaga le lelei ma le faʻamaoni. E mafai ona latou:

  • le lelei
  • ava malosi
  • faamaʻi duodenal,
  • afaina faʻamaʻi pipisi
  • aʻafiaga mai le tagofia o fualaau,
  • manuʻa
  • faʻasologa o mea faʻaleagaina.

O le tino pe a mavae le uluaʻi suʻesuʻega o le pancreatitis e masani ona oʻo i le 20% i le 10 tausaga muamua. A mavae le 20 tausaga, e silia ma le 50% o tagata mamaʻi na maliliu. O mafuaʻaga o le oti o aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma faʻatelega o pancreatitis, maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi. O le lamatiaga o le kanesa o le pancreatic i le pancreatitis e masani ona faateleina e 5 taimi.

E tusa ma le 90 ituaiga suʻesuʻega eseese e mafai ona faʻaaogaina e faʻamaonia ai le pancreatitis. O le mea e leaga ai, o le toʻatele oi latou e le o faʻaalia vave mai lenei faʻamaʻi. O le tele o faʻamaoni faʻamalosi e fesoʻotaʻi ma le multisymptom ma le vaega o faʻamaoniga o faʻamaʻi o le pancreatitis, le le lava o meafaigaluega faʻapitoa o falemaʻi, ma le le lava o algorithms diagnostics.

O le suʻesuʻega e mafai ona faia i le maeʻa ai o se suʻesuʻega auiliili, lea e aofia ai:

  1. O le suʻega o le toto e suʻeina ai faailoilo o le mumū e le numera o leukocytes, o se faʻaopoopoga o le ESR ma isi faʻamaoniga.
  2. Suesueina o le toto o meaola e fuafua ai le maualuga o enzymes pancreatic.
  3. Urinalysis e fuafua ai pe oi ai le amylase.
  4. Faʻamatalaga felafolafoai mo fiva e leʻi faʻaaogaina.
  5. Faʻasaina o le tino o le tino e iloa ai suiga i le pancreas ma isi totoga o le gastrointestinal tract.
  6. Gastroscopy
  7. Radiography o okeni.
  8. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy (ERCP).
  9. Suʻega faʻapitoa pe a uma le kulukose poʻo le fualaau faʻatau.

E pei o faʻataʻitaʻiga, togafitiga togafitiga mo lenei maʻi e manaomia ai le faʻatasi ma faʻaaogaina le faʻamautuina ma le toe faʻafoisia o galuega faʻapitoa.

O le pancreatitis ole taimi e manaʻomia ai se meaʻai, togafitiga faafomaʻi, ma, i nisi tulaga, togafitiga faʻapitoa. Talu ai o le pancreatite e le masani ona iai ni mafuaaga eseese ma fesuisuiai i le tulaga o le inupia, e na o le tasi lava le tali i le fesili pe faapefea ona togafitia se osofaiga o pancreatitis: e tatau loa ona e valaau i se falemaʻi ma auina atu le tagata maʻi i le falemaʻi mo se suʻega agavaa. Ma o aso e tolu e sosoo ai, fiaai, malolo lelei i se tulaga vaʻaia, malulu ma malulu (aʻo leʻi oʻo mai le 'au o fomaʻi, e tatau ona e faʻapipiʻi se mea mafanafana ma le aisa i le manava ma faʻamaʻalo le potu).

O le suʻeina o fualaau mo le pancreatitis e masani ai, o le faʻamoemoe lea e faʻaitiitia le tele o faafitauli:

  • Faʻamamaga o tiga. O se faʻamaoniga tele o le pancreatitis e masani ai, o se tulafono, eo mai faatasi ma le tiga ogaoga, o le toomaga e faia i fualaau faasaina e pei o No-shpa, Novocain, Papaverine, Platifillin, Atropine, o nisi taimi? Promedol. Ae leai se tulaga e tatau ona e faʻaaogaina aspirin, Nise ma isi NSAID! Latou te le gata ina afaina ai le mucosa, ae e vevela foi le toto, e mafua ai le gaʻo toto.
  • Faʻaaogaina o le puleaina o le puleaina o mea. O le pamu pamu faapaleni, omeprazole, ma vailaau e pei o le fomaʻi ua faʻaaogaina.
  • Faʻafouina togafitiga mo le loliina o le pancreas i le ituaiga lipase, amylase, protease, o lona uiga, pancreatin, lea o loʻo faʻatau atu i lalo ole igoa tau fefaʻatauaʻiga Feso, Mezim, Creon, Panzinorm, Digestal, etc.
  • Vaʻaia togafitiga e puipuia ai le atinaʻe o faʻamaʻi pipisi i le pancreas. O vailaau faʻamaʻi e pei o Ampicillin ua faʻamatalaina.
  • I le tulaga o le solia o le paleni vai-electrolyte, o le fesuiaiga o le togafitiga o loʻo faʻamatalaina i foliga o saline ma togafitiga o le tino.

O togafitiga faʻapitoa mo le pancreatitis e masani ona tuusao ma leai. O auala tuusaʻo e aofia ai le taotoga i luga o le vaeluala, gastrointestinal tract, ma le neurotomy. Faatonu? uilavai, faʻaaogaina o maa, faʻaogaina o le au.

O togafitiga faʻapitoa o le pancreatitis e masani ona faʻaalia i mataupu nei:

  • foliga faigata o le faamai, faatasi ai ma le vevesi faalavelave,
  • ogaoga tiga e le mafai ona mou atu ma togafitiga faaumiumi umi,
  • le foliga mai o se uila.

O faʻamaʻi pipisi o le pancreatitis i le taimi o le faʻamagaloga o loʻo faʻaalia ai se taumafa faʻatasi ma le faʻasaina o gaʻo ma mea maualuga o le palatini. O meaʻai vevela ma fila vevela, kofe, koko, sodas ma meainu vevela e tatau ona le aofia ai. O loʻo faʻaalia vai inu: Slavyanovskaya, Smirnovskaya, Essentuki Nu. 4. Se vaega o mea taumafa, 5-6, o nisi taimi 8 taimi i le aso. I le taimi o le faigata, o le anapogi e faʻamaonia mo le 2-4 aso.

Togafitiga o le pancreatitis e masani ai i totonu o le falemaʻi ma i luga o le falemai fafo o le a le maua se aafiaga tumau e aunoa ma se isi puipuiga. O le ava malosi ei ai lona aafiaga leaga i luga o le paluga, o le mea lea, mo faamoemoega puipuia, e tatau ona matua vavae ese. E taua tele le togafitiga o faʻamaʻi o le biliary tract, o le manava ma le duodenum i se taimi talafeagai, o meaʻai lelei e aunoa ma ni meaola manu tele ma vevela mea manogi e tatau. O nei faiga o le a mafai ai ona maua le pancreatitis e faʻaloloa le vaitaimi o le faʻamagaloga.

Lelei togafitiga o pancreatitis i totonu o le falemaʻi Moscow tele

O fea e togafitia ai le pancreatitis? O le mea moni, i totonu o se falemaʻi ua faʻapipiʻiina ma mea uma e manaʻomia mo le siakiina o le tino ma ei ai le aufaigaluega o fomai tipitipi. O le vave gase pancreatitis o loʻo iloa, o le vave vave togafitiga e mafai ona amata e aunoa ma le faʻatali mo faʻalavelave ma osofaiga faʻapitoa e manaʻomia ai le tuʻuina atu i se falemaʻi. O se faʻamaumauga faʻamaonia faʻaonapo nei ma fomaʻi agavaa o loʻo faʻatali mo oe i le faʻaogaina o falemaʻi tumaoti "ABC-medication". Ua manuia le togafitiga o tamaiti ma tagata matutua mo le 20 tausaga, o se atemosifia manaia na faia, o le tau o maketi i le tulaga o auaunaga a vasega pisinisi. O le nofoaga autu o le faʻamaʻi pipisi o le "ABC-vailaʻau" e tuusaʻo i le ogatotonu o Moscow

Clinics "ABC-vailaau faafomai":

  • Falemaʻi ile Chistye Prudy - Laisene NO-77-01-012180 na tusia i le aso 21 o Aperila, 2016, na tuuina atu e le Moso o le Soifua Maloloina Moscou.
  • Falemaʻi i Baumanskaya - laisene LO-77-01-013027 na tusia i le aso 1 o Setema, 2016 na tuʻuina mai e le Moso o le Soifua Maloloina a Moscou.
  • Falemaʻi i luga o le "Auala o 1905" - laisene LO-77-01-013523 na tusia i le aso 23 o Novema, 2016 na tuuina atu e le Matagaluega o Soifua Maloloina o le aai o Moscow.
  • Falemaʻi i Kolomenskaya - laisene LO-77-01-012454 na tusia i le aso 8 o Iuni, 2016 na tuʻuina atu e le Matagaluega o Soifua Maloloina a Moscou.
  • Polyclinic i le "tamoe" - laisene LO-77-01-013720 mai le aso 28 o Tesema, 2016 na tuuina atu e le Matagaluega o Soifua Maloloina i le aai o Moscow.
  • Falemaʻi i Balashikha - laisene LO-50-01-007895 na faʻasolo i le aso 28 o Iulai, 2016 na tuʻuina atu e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina i Moscow Region.
  • Clinics i Kommunarka ma Romashkovo - laisene LO-50-01-009187 na tusia i le aso 14 o Novema, 2017, na tuuina mai e le Matagaluega o le Soifua Malōlōina i Moscow Region.
  • Falemaʻi i le "Atinaʻe Aganuu" - Laisene NO-77-01-014762 na faia i le aso 30 o Aokuso, 2017 na tuʻuina atu e le Matagaluega o le Soifua Maloloina o Moscou.

O le pancreatitis o se faʻamaʻi o le gastrointestinal tract, o le togafitiga lē lelei lea e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻafitauli matuia, e oʻo atu i le kanesa o le pancreatic.

E mafai ona faʻamalamalamaina le faʻamalamalamaina o le totoga o okeni, e aofia ai le faʻaipoipo.

O polokalame faʻapolofesa faapitoa o le a faasaoina tele i luga o se suʻesuʻega auiliili o le pancreas.

Faʻamatalaga ma togafitiga o pancreatitis o se taʻiala e mafai ona talitonuina i tagata tomai faapitoa. E tatau ona tuʻufaʻatasia i falemaʻi faʻaonapo nei ma mea lelei ma fomaʻi agavaa.


  1. Aleksandrovsky, Y. A. O le maʻi suka. Faʻataʻitaʻiga ma faʻagaloga. Filifilia Mataupu / Ya.A. Alexandrovsky. - M .: SIP RIA, 2005 .-- 220 p.

  2. Watkins, Peter J. Diabetes mitusitus / Watkins, Peter J. .. - M .: Beanom. Laboratory of Knowledge, 2006. - 758 c.

  3. Anastasia Osokina und Olga Barbarash Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻisuka ituaiga 2, LAP Lambert Academic Publishing - M., 2011. - 116 p.
  4. Nikberg, I.I. O le maʻi suka / I.I. Nickberg.- M.: Zdorovia, 2015. - 208 c.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

E faʻapefea ona ou 'ai ma lenei maʻi?

I le vaitaimi pe a maeʻa le faʻamaʻaloga o le pancreatitis, o le maʻi e faʻamaonia le taumafa Numera 5 e faʻatasi ma togafitiga.

O meaai paleni paleni e fesoasoani i le faʻafaigofieina o le gaioiga o le okeni na aʻafia, o ia meaʻai o loʻo faʻaola mo le tino.

Afai e manaʻomia, o enzymes e faʻateleina ai le faʻaaogāina o mea taumafa o loʻo faʻatulagaina.

Taua! O mea taumafa e faʻaalia ai le faʻaaogaina o le faateleina o le popo, ao le taimi tutusa e faʻaitiitia ai le gaʻo ma gaʻo.

E tatau foi ona iai vitamini i meaai i aso uma, o kuka e kuka i luga o le uu poʻo totonu o le ogaumu.

Fautuaga! Aua e te taumafaina meaai malulu ma vevela, o vaega e tatau ona laiti.

O a mea e maua ai le lisi?

Ina ia mafai ona faʻamalolo faʻamaʻi ma togafitia le faʻavavega o le pancreatitis, o le taumafa o loʻo faʻatatau i le faʻaogaina o nei oloa:

  • o falaoa o le falaoa ananafi,
  • Maria kuki
  • vai faʻamaʻi suamalie - semolina, buckwheat, rice, oatmeal,
  • kalu falaoisi,
  • Laʻu gaʻo maualalo-gaʻo, kefir (faʻapipiʻi kirimisi i meaʻai uma),
  • nonesa gaʻo mamaʻi.

O meaʻai aano o manu ma meaola, e pei ole moa, lapiti, toso, povi, ua fautuaina, o vaega e leai se gaʻo ua filifilia. O le mea autu o le gaʻo le aano.

O suamalie suamalie ma falala ua kuka lelei, paluka, kāloti ma zucini e fautuaina i aso taitasi mo le faʻaaogaina. I nei soupasi, faʻaopopo le semolina, buckwheat, rice, oatmeal, o nisi taimi e faatagaina ai vermicelli.

O le taumafataga e aofia ai fualaʻau 'aina ma taoina: kāloti, pateta, elekini, beets, cauliflower.

E le mafai ona faʻatagaina ituaiga o meaʻai mai fualaau aina (e mafai ona taoina, palu, gaʻo kuka ma fualaau suamalie e mafua mai i fua ma fualaau suamalie, fou pe mago). O fualaau suamalie eseese ma le pipi gravy (o le falaoamata e le palu i totonu o le pani).

Vailaʻau o fualaʻau ma falala ua kuka lelei, paluka, kāloti e fautuaina.

O le taumafataga e aofia ai le faʻaaogaina o le gaʻo susu po o iʻa faʻataʻavaleina, faʻasaina i se mea faʻapipiʻi, e mafai ona fai i ni vaega laiti. E faʻatagaina omeletini (e le sili atu ma le 2 i le aso).

O le suauu o le fualaʻau e faʻaaogaina i na o kuka kuka, e le sili atu ile 15 ml, kulimi e le silia le 30 g.

Taofi oloa mo le pancreatitis e le masani ai

  • popo fou
  • supa i luga o aano o manu ma moa mashroom, borsch,
  • aano ma aano o gaʻo gaʻo,
  • ituaiga eseese o oloa gaosi,
  • gaʻo kulimi gaʻo, kirimoli kulimi ma kulimi,
  • falanua ma le mamafa o fuamoa ua gaosia, legumes,
  • penina penina, sana ma karite keke, millet.

Faʻalogo! E le mafai ona e taumafa i le kalama, radishes, sorrel, aniani ma musika.

E tatau ona faʻagaloina lau laʻau suamalie (sukalati, siamu, suti, keke). O tagavai, fig ma vine o loo faasaina foi.

O meaʻai, suauu e faʻamaʻoese atoa mai le taumafataga, e faatagaina le masima i se vaega itiiti.

Tatou te vavaeina le aisa, susulu, malati, aniani ma musipolo, mea manogi mai le meaai

E tatau ona e lafoaia atoa le lauti malosi ma le kofe, vai susulu suamalie. Mo se tagata e mafatia i le pancreatitis masani, e tatau ona mulimuli i se meaʻai e puipuia ai le faʻamaʻi tele o le maʻi.

O mafuaʻaga autu o pancreatitis

O le galuega a le paʻu o se tagata matua e aʻafia i le tele o mea - meaʻai, amioga leaga, soifua maloloina lautele, olaga soifua. Ina ia mafai ona sau le BZHU ma meaʻai ina ia faʻamautuina atoatoa i le mea o loʻo i ai meaʻai, o nisi o enzymes e tatau ona i ai ma gaosia - pancreatin, lipase, ma trypsin. Afai, mo soʻo se mafuaʻaga, ua gau le pancreas, e le mafai ona gaosia ia enzymes e tatau mo le gaogaina, e faʻaitiitia le faʻaogaina o le vai, o le vai pancreatic e fausiaina i totonu o le tino, e maua ai se faʻaogaina o le gland.

O le mea masani, o le mumusu o le mumusu o tagata matutua e afua mai i:

  • meaai po o le ava malosi,
  • gasegase
  • 'ai e sili atu le gaʻo po o meaʻai vevela,
  • manuʻa o le pito i tua o le paʻu ma le vili o gaʻo i totonu.

I le avea ai o se tulafono, o le pancreatitis e seasea ona maua mai o se faʻamaʻi tutoʻatasi, o le tele lava o isi totoga o le vaega o le digestive o loʻo auai i le faʻaleagaina o le tino - o le manava, duodenum, gall vladder, ma le tootoo laiti. O le faʻamaonia saʻo e faigata i le mea moni o le pancreas o loʻo loloto i totonu o le manava, o lona tele e laʻititi, ma o le mumū o le okeni, o foliga e foliga mai e pei o isi togafiti faʻaleaga.

O loʻo i ai se numera o mea faʻapitoa e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le tino pancreatitis:

  • faʻamaʻi pipisi o le biliary ma gall vladder - o se tasi lea o mafuaʻaga taatele. A faʻapipiʻi maʻa i totonu o le gland, faʻafefe o le talo, o le pancreas e faʻaalia ma se faʻafitauli faʻaleagaina o meaola. E faʻapupulaina ai vailaʻau e faʻaosofia ai le gaioiga o gasegase na gaosia mai a latou lava masini. O se taunuuga o lenei mea, o le tino o le tino o le tino ua avea ma tusitusiga, o le faaleagaina o toto toto, ua aliali mai le afaina o le toto ma ua amata ona tupu se gaioiga ogaoga.
  • O faʻamaʻi o le duodenum ma le manava - afai o le sphincter o Oddi e maualalo ifo, o mea o loʻo i totonu o le vavalo e mafai ona lafo i totonu o le paʻu, e mafua ai le mumū. O le tele o taimi e tupu lenei mea i le talaaga o faʻamaʻi e pei o le gastritis, ulutala peptic ma le maʻi ulutala.
  • Faʻamatalaga ma le inuina o le tino - pancreatitis i tagata matutua e masani ona atiae e tetee atu i tua o le inupia i le ava malosi, meaai le lelei, fualaau faasaina, vailaʻau. E le gata i lea, o fualaau faisua ma fualaau 'aina e maua i vailaau e tineia ai vailaau faʻasaina ma vailaau faʻasolosolo e mafai ona fesoasoani i le faʻaleagaina o le pancreas ma lona mumū.
  • O le maualuga o le maualuga o le toto, maʻi o le maʻisuka, ma le tino atoa, o le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi pipisi i le tino, e mafua mai i le le lava o le toto toto i le okeni, o lona meaʻai e faʻalavelaveina, atinaʻe le ischemia, faʻalavelaveina le enzymes ma hormones i le mea e le lelei ai.
  • O le masani ai o taumafa - faatasi ai ma le tele o mea taumafa e maua i totonu o le tino, o le gaosiga o le gataifale ua afaina ona o le faifaipea o le mamafa o le pancreas. Faatasi ai ma le fafagaina masani, o le aʻafiaga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma ona faʻala.
  • O le suʻeina o fualaau - o le faʻaaoga umi ma le le pulea o fualaau oona e pei o tetracycline, sulfonamides, glucocorticosteroids, o vailaʻau o le estrogen e mafua ai le le lelei o le gland ma faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o faʻamaʻi ma le faʻaogaina o le inflammatory i le paʻu.
  • Faʻaleagaina - oso i le puipui o le abdomina tua, o manua, o gaioiga e faia i luga o le duodenum 12 e ono mafua ai le mumū o le pancreas i tagata matutua.

Faailoga o pancreatitis i tagata matutua

O le mumū tele o le pancreas e tuʻuina mai ma faʻamaoniga tutusa ma faʻamaoniga o mea oona, o le tagata maʻi e:

  • ogaoga tiga i totonu o le manava (vailaau faʻasolosolo ma le pusa) o se uiga fusi faʻamaʻi i le pito i lalo, fatugaʻo - ona o le faʻasalaga o le maʻi tigaina, e le mafai e le tagata gasegase vave ona malamalama pe o le a tonu le mea e faalavelave ai ia te ia,
  • maualuga le vevela ma oso i le toto maualuga - o le sili atu ona faʻalauiloaina le gaioiga o le gland, o le leaga o le tulaga o le maʻi. Malosiaga fiva e oo atu i le 39 tikeri, afu, ogaoga fiva, toto maualuga o le toto pe faateleina le faaitiitia,
  • vevela ma vailaʻau le mafaagaloina - pe a uma ona faʻapipiʻi mea o loʻo i totonu o le manava i fafo, e le lagona e se tagata maʻi se toomaga, e faʻaauau pea ona faʻasauāina o ia ma osofaʻi ai le vomiting,
  • fusipaʻu, fagu,
  • manava manava - o le ogaumu i le vaega lapopoa o le pancreatitis ma se tagata foamy, faatasi ai ma le maualuga o mea e gaʻo, mea leaga, lanu meamata, o meaʻai e leʻi faʻaaogaina, e manino lava ona iloa i totonu o le fale,
  • pallo o le paʻu, paolo palapala, o foliga vaaia o le ola, puupuu le manava,
  • fufulu.

Taua! I totonu o le pancreatitis, o le maʻi o le tulaga o le alualu i luma vave ma le mamafa, lea e mafai ona oo atu ai i le fesuiaiga o le faamai i se foliga masani po o le mafua ai o le pancreatic necrosis (pancreatic necrosis). Ina ia aloese mai le atinaʻeina o faʻafitauli i faʻamuamua muamua o le maʻi, e tatau loa ona e sailia se fesoasoani faafomaʻi.

O le pancreas ei ai le ulu, tino ma le siʻu. Faʻalagolago i le fea o vaega o le okeni o loʻo faʻaaogaina ai le faʻailoga, o le a ese le eseese o faailoga:

  • faʻatasi ai ma le mumu o le ulu o le gland, o le tagata maʻi e oʻo i tiga i le sao o le apalai,
  • faatasi ai ma le mumū o le tino uʻamea - i le itu o loʻo faʻatele,
  • ma le mumu o le siʻusiʻu - i le itu tauagavale o le hypochondrium.

Afai e afaina uma glands, ona popole ai lea o le tagata gasegase e uiga i tiga ogaoga o le vavalaʻau o le vavalaʻau ma le vevela i lalo o le tauau o le tauau, vaʻalaʻau, fatugaʻo.

Togafitiga o pancreatitis i tagata matutua

O le mataupu autu o le togafitiga o le tino pancreatitis i tagata matutua o le fiaai. Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻamaʻi mo le 1-2 aso, soʻo se meaʻai e matua vavaeeseina. Naʻo le inu mama, faʻafefe vai. E tusa lava pe faʻaauau pea le oso mai o le vai ma le fomaʻi, o le manava faʻaauau, ona faia ai lea o le togafitiga o le manava o le tino e faʻafefe ai le tino - o le faʻafefeteina o vaifofo ma le kulukose ma vitamini.

O le aisa o le aisa e faʻaaogaina i le gasegase o le maʻi, lea e mafai ona faʻaitiitia ai le malosi o le tiga, faʻamalieina le fulafula o le gland ma e ono faʻaitiitia ai le mumū. O le tagata maʻi e tatau ona mataʻituina le moe ma faʻamautinoa le malologa atoa.

Taua! Afai e tulaʻi mai lenei tulaga mo le taimi muamua, ona le fautuaina lea e ave soʻo se mea faʻapitoa poʻo se antispasmodics aʻo lei oʻo mai le falemaʻi, aua e mafai ona faʻalavelaveina ai le maʻi. E le gata i lea, o le tiga o le manava o le tino, o le gasea ma le vomiting e mafai ona faailoa ai ni tulaga ogaoga i le taotoga e manaʻomia ai se faalavelave faʻafuaseʻi e faʻaola ai le maʻi o le tagata maʻi.

A maeʻa le laʻititi o le faʻaleagaina o le maʻi, o le tagata maʻi e faʻaalia se meaai malosi ma togafitiga o fualaau faasaina - enzymes, antispasmodics, probiotic.

O le taumafataga o se faʻamavaega atoatoa mai le taumafataga:

  • meaai falai, mea manogi, mea manogi, vineka, ulaula meaʻai,
  • musika
  • puaa, tamaʻi mamoe, tamaʻi,
  • gaʻo
  • pata
  • pasta (na o le vermicelli ua faatagaina),
  • ava malosi
  • kofe
  • sukalati, koko,
  • paluga, keke, suti,
  • falaoa papaʻe fou.

O le faavae o le taumafataga o le cereal ma fualaau faisua, kuka, kuka i le kuka ma le suʻiina ma se faʻaopoopoga itiiti o le suauu.

I le taimi o taumafataga, e tatau i le tagata maʻi ona ave sauniuniga o le enzyme e faafaigofieina ai le pancreas ma saofagā ai i le lelei o le 'ailaina:

Talu ai ona o le tiga o le pancreatitis o loʻo tuʻuina mai ma le manava, o loʻo faʻamautuina ai mea faʻapitoa e toe faʻafoʻi ai le microflora o le intestinal i le tagata maʻi i le vaitaimi o le toe faʻaleleia:

  • Linex
  • Biogaya
  • Lactofiltrum,
  • Peʻa-manu ma isi.

Tuua Lau Faamatalaga