O le matafaioi a carbohydrates i le tino o le tagata

O le matafaioi a carbohydrates.I totonu o le tino, o mea inu (U) e maua ai le 1% o le mamafa o le tino ma o le 50% oi latou o loʻo i totonu o le ate ma musele, ma o le glycogen e maua i sela uma o le tino. Faʻalagolago i le fausaga, solubility, saoasaoa o le absorption ma faʻaaogaina mo le fausia o le glycogen, U ua vaeluaina ma faigofie. I faigofieLatou te aofia ai monosaccharides: glucose ma fructose, ma le faʻasalaga: sucrose - suka cane, lactose - susu susu. I faigata U aofia ai polysaccharides: sima, glycogen, fiber ma pectin.
O galuega taua autu a Y o:
1) U - o le au autu o le malosi e faavae i luga o meaai faigofie faigofie. I le taimi o le faʻamafanafana, latou te tuʻuina atu, e pei o B, 4 kcal (16.7 kJ). Ona o le U, o le 55% o le malosi o le taumafa o aso taitasi ua saunia,
2) faatasi ai ma le fesoasoani a le U i totonu o le toto ma le lymph, o se faʻaagaga faʻaagaga faʻaagaga o loʻo tausia i le tulaga o se faʻamoemoega o le kulukose e tatau mo le taumafa i aso uma o sela, aemaise lava siama nerve,
3) faatasi ai ma le fesoasoani a le U, o le tino o loʻo tausisia se tamaoaiga faʻaagaga faʻaagaga i le tino o le glycogen (o le ate ma le maso) e manaʻomia e faʻamalosia ai maso o paʻu mafanafana autu o le tino, aemaise i le po, o le sili atu o le glycogen e avea ma gaʻo,
4) U faʻatonutonu le fefaʻasoaʻiga o W ma B, lea e faʻasaoina ma le lava o le taumafa o meaai ma le manaia lelei o le Y ma faʻaumatia e le tino ma le leai o U. O le mea lea, puipuia U e B mai le faʻaaogaina mo isi faʻamoemoega,
5) pectin ma le fiber, lea e le lelei le afaina, ae aoga i le tino: a) faia se lagona o le tele o le meaʻai, b) faʻaleleia le pulefaʻatasia o meaola o meaʻai ma le digestibility o meaʻai, i) faʻamalosi le puipui o puipui o le tootoo laiti, faʻaleleia lana gaioiga ma mafaufau loloto - fatu, ma o le a lafoaʻiina i lalo o le malosi o le microflora i totonu o le manua lapoa, latou te fatuina ai se "microflora" maloloina, o se pa puipui i microflora pathogenic, o se tasi o tagata gaosi o le tino puipuia ma se puna o vit. K.
Manaomia i U e 300-600 g i le aso. Lafoaʻi le pancreas ma maso. Afai e le galue maso (e le o le atiaʻe, leai se faʻamalositino), ona le mafai lea e le tasi o le pancreas ona gafatia, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka. Pe a faʻafaigofieina le U, e tatau ona amanaʻia le fua o le soluble faigofie ole digestible U (sugars) e tusa ai ma le aofaiga atoa o U. Mo tagata matutua, o le aofaʻi suga e tatau ona 20-25%. Mo tagata matutua ma tagata ei ai galuega faʻapitoa, o le aofai o suka e le tatau ona sili atu ma le 15% (puipuia o le mamafa).
Punaoa W.O le punavai autu o le malosi o le gaosiga o le malosi i totonu o la tatou tau, o le paluga - pateta, o se oloa e maualalo le taua i totonu o mea taua (i Aferika - faʻi). E tusa ai ma fautuaga a le Pyramid of Food in the rational nutrition, o punavai autu o saito e tatau ona avea ma cereals - falaoa enaena, keke, oatmeal, paleni palesi, millet. O le faaaogaina o ia, o se tagata o le agi o le tau e tatau ona sili atu ma le afa o le malosi o punaoa. Punavai o meaʻai o le pectin - apu, plums, fualaau suamalie, kapiti, laka. Fiber e aofia ai fualaʻau, salati, otaota, falaoa paʻu, pasta, falala. Glucose ma le fructose o se vaega o le meli, vine ma fua, mai le mea e faigofie ai ona inu mai le sua. Lactose e sau mai le suāsusu ma le kuka.
40. O faʻavae o meaʻai lelei (tulaga o le soifua maloloina o meaʻai, paleni paleni ma meaʻai).Meaʻai lelei - o le meaʻai a se tagata soifua maloloina e tusa ai ma ona tausaga, kenera, physiology ma galuega, o se vaega taua o se olaga ola maloloina. Rationality o mea taumafa e aofia ai se taumafa atoatoa ma meaai o mea uma oona, i se paleni foliga ma i le taimi, ie. e ala i faiga. O loʻo faʻatatau i le tausisia o le soifua maloloina ma le puipuia o aoga amata (cardiovascular, gastrointestinal, etc.) ma faʻamaʻi (nutritional) faʻamaʻi.
Taumafaʻai (fomaʻi) mea taumafa - o le meaʻai lenei a se tagata maʻi, lea o loʻo faʻapitoa ai taumafa taumafa po o meaʻai faʻamalositino o loʻo faʻaaogaina e tagata gasegase mo togafitiga faʻapitoa poʻo togafitiga faʻasolosolo. Dietetics o se lala o vailaau e suʻesuʻeina ma faʻamaonia le tulaga o le natura ma meaʻai mo faʻamaʻi eseese.
Meaʻai maloloina- O le meaʻai lenei a tagata o nisi o matata poʻo tagata o loʻo nonofo i vaipanoa e le lelei i le faʻaoga. O loʻo faʻatatau i le faʻaitiitia o aʻafiaga o aʻafiaga tau alamanuia ma le siosiomaga ma le puipuia o faʻamaʻi galuega poʻo faʻaitulagi.
I lalo o tulaga o le soifua maloloina o le tino lava le faʻatusa, ioe. E tusa ma le 50 elemene - B, F, U, vitamini, micro ma macro elemene, vai. I le atinaʻeina o faiga faʻavae i le Rusia, o nei mea na suʻesuʻeina i le amanaia o nofoaga o loʻo nonofo ai, ma o le mea lea na tuufaatasia ai e le Institute of Nutrition RAMS "Faʻasologa Faʻatekonolosi o Meaʻai o Faʻasologa Taua o le Russian Federation" (1991). E tusa ai ma le matua, gaioiga ma le tagata faigaluega, e vaevaeina le faitau aofaʻi i ni vaega se 16 e tusa ai ma tulaga faʻamaonia: 3 - o pepe laiti ma le 4 - o tausaga aoga faataitai, 2 - tupulaga talavou, 5 tagata malolosi ma le 2 - penisina. Mo le au matutua e fautuaina - 1600 kcal, mo teine ​​talavou ma alii - 2200 kcal, mo alii talavou ma tamaitai malolosi - 2800 kcal.
Paleni paleni- o le faʻaaogaina lea o mea taumafa uma i meaai i se tulaga maʻoti ma tulaga lelei i le va o latou lava, e tatau ai mo le sili atu o le faʻataunuʻu. O fautuaga autu mo se taumafa paleni:
1) i le va o le B: F: I, o le fua faatatau e tatau ona tausia: mo tagata o loʻo auai i galuega tau mafaufau - 1: 1.1: 4.1, ma le mamafa o galuega faaletino - 1: 1.3: 5 (i le tausiga o meaʻai - ma le oona 1: 0.7: 1.5, faʻatasi ai ma le le atoatoa o le faʻaaogaina - 1: 2: 10),

2) B o meaola manu e tatau ona avea ma 55% o le numera atoa o le B, ma le vaega o loʻo totoe - o fualaau faisua,

3) o le aofaiga atoa o suauu fuālaʻau e tatau ona oʻo atu i le 30% (o se punavai o gaʻo gaʻo taua),

4) i totonu ole U, e tau le mafai ona faʻaogaina U e tatau ona 75-80% (cereals, bread, pasta, pateta), faigofie ona eli - 15-20%, fiber (pectins) - 5%,

5) le fua o le CA: P: Mg e tatau ona 1: 1.5: 0.5,

6) o le paleni o vitamini faavae e faavae ile 1000 kcal: vit. C - 25 mg, B1 - 0.6 mg, V2 - 0.7 mg, V6 - 0.7 mg, PP - 6.6 mg (i le taumafataga masani ma i le faasaʻoina o le hypovitaminosis ole numera lua).

Taavale Pule -(1) le taimi ma le (2) numera o taumafataga, (3) o vavao i le va oi latou, tufatufaina o le meaai e tusa ma le (4) malosi, (5) le seti meaai ma (6) le mamafa e tusa ai ma taumafataga. puleaina o le gastric juice. O lenei mea e faʻamalosia e le tulaga, faʻatulagaina o laulau, le leai o ni mea e faʻalavelave ai mai meaʻai (faitau, telefoni). O le le tausisia o le taumafataga e le afaina ai le soifua maloloina ma e tau atu ai i faamaʻi (gastritis, oona, paʻu o le mamafa, atherosclerosis, ma isi).
O mataupu autu o le taumafataga: a) taimi fautuaina ole taumafa - 4-5 taimi i le aso, b) o vavao i le va o doses e le tatau ona sili atu i le 3-3.5 itula i tamaiti aoga faataitai, 3.5-4 itula mo tamaiti aʻoga, tupulaga talavou ma tagata matutua - 4-5 itula, tuʻuina atu o se toniga faʻapipiʻi i luga o meaʻai, mea aupito maualuga o enzymes i luga o meaʻai ma lona sili atu ona maeʻa, c) le faʻaaogaina o vaeluaga umi i le va o taumafataga. O le tele o mea taumafa e tasi i le aso, ae maise lava ao le i momoe, e sili atu le mamafa o le gastrointestinal tract, mafua ai le le lelei o moe, faaleagaina le cardiovascular system. Mo le toe faʻaleleia o le gaioiga o laufanua, e manaʻomia le 8-10 itula. po malolo. Ua fautuaina le 'aiga o le afiafi i le 3 itula ao lei momoe.O le tufatufaina o taumafa i aso taitasi e faia i luga o le matua, aso masani, uiga o galuega. Faatasi ai ma le 4 taumafa o tagata matutua, o le tau o le malosi fautuaina 'aiga o le taeao - 20-30%,' aiga o le aoauli - 40-50%, lauti o le aoauli - 10-25% ma le taumafataga - 15-20%. Pe a faʻatolu ona fai: 'aiga o le taeao - 30%,' aiga o le aoauli - 45-50% ma le 'aiga o le afiafi - 20-25% ..
41. Tau o le eletise mo gaioiga eseese. O le taumafa taumafa o le faitau aofaʻi o le faitau aofaʻi o tagata ua fuafuaina e le malosi o le galue: 5 vaega i alii ma le 4 i tamaitai.

VaegaAso manaʻomia i le aso (kcal) - 18-59 tausaga
Aliifafine
1. Tagata faigaluega mafaufau2100-24501880-2000
2. Tagata faigaluega fiafia2500-28002100-2200
3. Tagata faigaluega faʻapitoa2950-33002500-2600
4 tagata faigaluega faigata3400-38502850-3050
5. Tagata faigaluega e faapitoa le galue malosi3750-4200-

Meaʻai i aso uma - o le tuufaatasiga ma le tele o oloa taumafa na faʻaaogaina e se tagata ao faagasolo le aso (s).
42. Meaʻai e manaʻomia mo taumafa:
1. E tatau ona lava malosi taua i.e. o le tele poʻo le lelei o meaai e tatau ona aofia ai le malosi o le tino,

2. E tatau ona lava meaʻai tau aogā: a) ia aofia totonu vailaau vailaau e talafeagai mo faamoemoega o le palasitisi ma faiga o le physiological, ma b) o nei vailaau e tatau ona i ai i le paleni paleni o le tasi i le isi,

3. e tatau ona lelei faʻamaonia (lea e faalagolago i le tuufaatasiga ma le auala o sauniuniga),

4 e tatau ona i ai se manaʻoga ma maua maualuga maualuga peganoleptic meatotino (maua se manogi manaia ma sogisogi e fetaui ma le foliga o foliga vaaia, lanu, lanu ma le vevela),

5) e tatau eseese (ona o ona eseesega + eseese gaosiga o meaʻai),

6) e tatau ona faia lagonaina le atoatoa (fuafuaina i le tuufaatasiga ma le voluma),

7) e tatau leai se leaga ma le le atoatoa i le manatu mama-epidemiological (e aunoa ma siama, toxins ma le leaga o mea leaga).

Taumafa Meaʻai
Scientific-nutritionists na atiae le "Pyramid of Food". O le pyramid e faʻavae i luga o se soifua maloloina maloloina ma faʻaalia le tele ma meaʻai e tatau ona faʻaumatia ina ia maeʻa ai meaʻai. O le Pyramid e aofia ai vaega e 6 o oloa i le faasologa o fuainumera mo le faitau aofaʻi o Rusia tutotonu: 1) gaʻo ma suamalie (5%), 2) susu ma meaʻai susu (10%), 3) aano o manu, fuamoa, legumes (10%), 4 ) fualaʻau ma le 5) fua (30%), 6) falaoa ma cereals (40%). O vaega taʻitasi i aso taʻitasi e maua ai meaʻai talafeagai i totonu o lenei vaega, ae leai se vaega e mafai ona tuʻuina atu uma. O le Pyramid o meaʻai faʻaonaponei e faʻavae i luga o le gaʻo meaai (e oo atu i le 40%), lea e maua ai le tino ma gaʻo vailaʻau, minerale ma fiber. O le lona tolu o le meaai e tatau ona avea ma fualaau faisua ma fualaʻau, e mauoa i vitamini, minerale, pectin ma fiber. Meat ma susu i le 10% malosiaga eletise e maua ai le tino ma le tele o proteins, calcium, iron, zinc ma e le mamafa avega ma cholesterol. O le manogi ma le suamalie o loʻo i ai se vaega itiiti o le taʻavale ma e tatau ona faʻaaogaina i se tulaga sili ona lelei. Ole aofaʻi o kalori e fuafua i tausaga, matua ma le malosi.
43.Faʻaopoopoga o aʻafiaga masani (BAA)
Faʻaopoopoga o ni mea faʻapitoa o vaega oa tatou meaʻai - natura pe foliga tutusa ma mea masani e masani ona faʻaaogaina, faʻapitoa mo le faʻafofoga tautala e faaopoopo atu ia tatou meaʻai i aso uma. E tatau ona faʻaogaina uma le soifua maloloina (mo le faʻaleagaina o faʻamaʻi + e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o aʻafiaga leaga o mea leaga - ava malosi, ulaula), ma tagata mamai e faasaʻo le tulaga o le faʻamaʻi poʻo le faʻaitiitia aʻafiaga o fualaau oona, e pei o vailaau faʻamaʻi, ma isi.
Faʻaopoopoga - E LE FAʻAMATALAINA LENEI! O vailaʻau mo togafitiga o gasegase, ma meaʻai faʻalaʻau - mo faʻasaʻo soifua maloloina maloloina ma fesoasoani e fofo maʻi. O le saogalemu o mea taumafa faaopoopo (e aunoa ma le aoga) e siakiina e fale suesue o le tumama ma le epidemiological service on saogalemu e tusa ai ma taʻiala "Fuafuaina le saogalemu ma le lelei o mea taumafa faaopoopo i meaai" (1998). O le saogalemu ma le lelei o fualaau faasaina e siakiina e le Komiti o Falemafaufau i le Matagaluega o le Soifua Maloloina ma le Vafealoai o le Malo o Rusia mo le auai ofaamalologameatotino e tusa ai ma le Pharmacopoeia.
O mea faaopoopo e vaevaeina i meaʻai ma mea faʻapitoa.
Nutraceuticals - O vaega masani nei o meaai (vitamini, minerale, elemene, amino acids), o vaega autu ia o le tino. O lo latou faamoemoega e eseese. E faʻaaogaina e faasaʻo ai le mekasini o meaʻai.
O galuega autu o loʻo faʻatinoina e ala i meaʻai e aofia ai:
1) faʻaitiitia le atoatoa o meaʻai, meaʻai faaopoopo - o mea lava ia e tasi tatou te fafagaina (Ca, Mg, vitamini, elemene), ona o le faʻaitiitia o le manaʻomia mo le siʻosiʻomaga ma le kalori o meaʻai. O le mea lea, e tatau ona ave mo faʻamatalaga puipuia i se faʻaopoopoga,

2)piki meaai mo se tagata soifua maloloina patino, e faʻatatau i le matua, itupa, gaioiga faaletino. I nisi o tulaga o le tino, o mea ia e tatau ona ave i se lapisi lapoa (vitamini ma le protein mo tagata taaalo ma tagata laveai, i le taimi o le maitaga, toso, popole, ma isi),

3)taui suiga i manaoga o le tino mo mea taumafa o se tagata mamaʻi, faʻapea foi ma le taimi e ave ai fualaau oona i taimi o maʻi, ma isi,

4)siitia puipuiga faʻamaonia o le tino mai mea leaga (i le malulu - vit. C, eleutherococcus). O nei mea e faʻamalosia ma mea faʻavevelaina e faʻaleleia ai le malosi o le tino poʻo ona galuega taʻitasi (gaioiga, gaioiga, faʻafeusuaiga),

5)e toe faʻafoʻi faʻaititia le faʻaogaina o le tino saoasaoa le faamatuu atu o mea oona mai le tino, suiga metabolism ina ia le maua ai toxins itiiti (garlic mo se maʻisuka,

6)manino le tino mai le faaputuputuina o oloa gaosi (i totonu o le vaitusi, vaa). O i latou nei o antioxidants - o loʻo faʻaaogāina faʻamalosi e leai se faʻaleagaina e faʻaumatia ai le tino,

7)faʻamaonia gaioiga o galuega i vaega eseese o le gastrointestinal tract - o mea nei o enzymes, fiber, pectin, bacteria aoga (bifidobacteria) e toe faʻafoisia ai le tuufaatasiga ma le faʻatinoga o le microflora intestinal.

O mea taumafa masani o mea taumafa o meaʻai ma meaola e sili ona taua nai lo le faʻapipiʻiina. Latou te sili atu le faapaleniina i le tuufaatasiga, aofia ai le tele o meaʻai, ma o lea e sili atu ona gauai i le tino ma e sili atu le tele o faatinoga.
O mea sili ona lelei e faaopoopo ai vitamini ma calcium. O le sini autu o mea taua o le faʻaleleia lea o tagata soifua maloloina, faʻaleleia le soifua maloloina ma puipuia faʻamaʻi.
Mea faʻapitoa - O le afa lenei o vailaʻau, o le afa o le meaʻai faaopoopo. O vaega nei o mea taumafa - vaega o mea taua (e pei o caffeine). O la latou lisi e aofia ai mea faʻasaina, bioflavonoids, polysaccharides. O loʻo faʻaaogaina mo faamoemoega lava e tasi o meaʻai o mea taumafa (nutraceuticals) (mo togafitiga, adjuvant therapy, lagolago mo gaioiga masani o le tino-tausia togafitiga, ma isi).
44 Aliki kemikolo i meaʻai (xenobiotics)
O vailaau faʻasaina fafo i meaʻai a tagata e taʻua o le xenobiotics. I meaai a le tagata faʻaonaponei e tele naua (faʻatoʻa E - e tusa ma le 300 mea). O lo latou amataga i meaʻai e eseese. O nisi e faʻapipiʻi faapitoa i meaʻai - e avea o ni meaʻai faaopoopo ina ia faʻaleleia le faʻaalia (pulu i totonu o le soisi) poʻo le tuʻuina atu o se tofo masani (o le tofo o strawberries i yogurt). O le faʻamalosiina o le paʻu, faʻamalosi, ata, faʻasao ma mea e 'ai e faaopoopo i le paluga. O le tekonolosi o le gaosiga o aso nei, faʻatau ma le teuina o mea taumafa e le mafai ona aunoa ma latou.
O isi vailaau oona e ulufale mai i meaai mai le palapala, faʻalauiloa i le tele o mea mo le faʻaleleia poʻo le faatelevaveina o le tuputupu ae o laau: vailaau e tineia ai manu faalafua, fuālaʻau kemisi (nitrates).Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o nisi o vailaau o loʻo faʻaopoopo i meaʻai manu (hormones, antibiotic).
O le tele o mea eleelea e maua mai ai meaai ona o le afaina o le siosiomaga: faatasi ai ma le eleele lanu uliuli - mai faapalafaga i le taulaga (ceium, cobalt), ma mea e gaosia mai masini (mai le uila, taitai i le apu ma moa e ola i luga o auala).
O le fomaʻi o faʻataʻitaʻiga faʻaleagaina o xenobiotics:
A) aafia ai: 1) faʻaitiitia le puipuiga o le tino, i ai le vevela, allergenic ma le aʻafiaga o aʻafiaga (paluga i pateta, e oʻo atu i le 80% pe a kuka i le susu), faʻaleagaina ai le nutimomoia ma le faʻaaogaina o meaʻai,
B) e mafai ona aʻafia:
1) e mafai ona mafua ai aʻafiaga, afifioto ma gasegase (toe faʻaaogaina mo le fuluina o le loloto-frying - sunflower oil),
2) mafai faʻavevesi le matua,
3) i luga o le galuega o le toe gaosia: faʻaitiitia le aofaʻi ma le maualuga o le sperm - i totonu o tane ma fuamoa - i fafine.

45.Manaoga tau vaʻaia mo le lelei ma le teuina o meaai. Tuutuuga o le faatinoga

Mea e manaʻomia mo le tumama i le lelei o meaʻai o loʻo faʻamatalaina e le Tulafono Feterale Numera 29 "I le Tulaga Aupito Manaomia ma le Saogaliga o Mea Taumafa" (2000), ma manaoga tau le tumama mo le teuina o meaai e fuafuaina e tulafono mama "Tulaga Manaomia o Mea Taumafa mo Meaʻai ma le Saogalemu. Tausiga mama ma tulafono "(1996). Mo se faʻataʻitaʻiga, o le falaoa e teuina i totonu o pusa poʻo luga o fata i tua o le ie puipui. Fuga ma meaʻai - i taga i luga o fata. O palu ma fualaau faisua o loʻo teu i totonu o se potu malulu, pouliuli i ato i luga o fata poʻo pusa i le T - 8 ° C.
Taimi o Gaoioiga - o le taimi lenei e tatau ona faatau atu ai lenei oloa, a le o lea o le a vevela ma avea ma mea lamatia i le faʻafitauli o le faʻafitauli, pe o le a faʻaitiitia le aofaʻi o meaʻai (protein, vitamini, minerale, ma isi mea). E le gata i lea, o oloa taitasi i le taimi o le teuina o loʻo i ai ona lava vevela vevela, lea e faalagolago i ai le vaitaimi o faʻatinoga. Mo le fuafuaina o nei fuaitau, latou te faaaogaina tulafono mama "Tuutuuga, taimi e teu ai oloa faapitoa mo oloa gaosia" (1986).
Mea Faʻasao teuina i totonu o potu pusaaisa, tuueseese mo oloa gaosia ma le gaosia: iʻa e malolo i (-20 ° C) - 10 aso, ma i le--2 ° C - 3 aso, fasi moa i le 0 ° C - 48 itula, cut cut cuts i le 4-8 ° C - 12 itula, ma e aunoa ma se malulu - e pei ona kuka. I le 4-8 ° C, manu falai, iʻa, moa - 48 itula, kulimi oona - 72 itula, susu - 20 itula, kisisisi - 36 itula, siaki ma salati e le o teuina. - 12 itula
O oloa faʻasalalau faʻasalalau e iai o latou lava manaoga mo tulaga e teuina ai ma fale ola. O le mea lea, o le tipiina o pateta o loʻo teuina i le vai mo le sili atu ma le 2-3 itula aʻo leʻi faʻatau atu. O aano o manu, tipi i ni fasipepa, e teu i se nofoaga malulu seia oʻo i le laei i totonu o le vaomatua. O meaʻai laiti e faia pe a manaʻomia. O vasega uma muamua ma le lua e tatau ona i luga o le masini vevela mo le sili atu ma le 2-3 itula. E faʻasaina le faʻafefiloi o meaʻai mai le kuka talu ai ma le kuka fou. A o le tufatufaina atu, o le susu o loʻo kuka, faʻamūina ma faʻaaoga i le aso lava e tasi.

46. ​​Faʻatauga o meaʻai o le microbial nature: gasegase siama ma le toxicoinfection. Mycotoxicosis
Meaʻai oona - o faʻamaʻi mataga ia na tupu i le taimi e 'ai ai meaʻai poʻo le fatuina faʻamaʻi faʻamaʻi, poʻo a latou toxins, poʻo le iai o mea e mafua ai le ona o tagata. E tusa ai ma le mea o loʻo taʻua i luga, e mafai ona vaevaeina meaʻai i ni vaega se lua: siama ma e le o siama.Faʻamaʻi paʻu- ua vaevaeina i le inuina o meaʻai (PI) ma toxicoinous food (PTI). E i ai eseesega taua tele i le va oi latou, lea e mafai ai ona maua ni suʻesuʻega faʻamaʻi ma faʻamaʻi i le amataga o le suʻesuʻega o lo latou amataga. Mo le tulai mai o PI uma ma le PTI, o le tatau ona i ai o vaega o le faʻafitauli o le faʻamaʻi e talafeagai: o le auala, auala faʻasalalau (e aofia ai mea e tuʻuina atu ma mea e tuʻufaʻatasia ai) ma se tino gasegase. I le le lava o le tasi vaega e tasi, o le a le tupu ai le oona siama, e ui e mafai ona maua e ni meaola matautia se meaʻai ma e 'ai.
Mo PIo le mataʻutia o le uiga masani i le tolu itula muamua talu ona 'ai i le ituaiga o leisa ma le vomiting, o le vevela e le faʻateleina, poʻo le faʻaitiitia foi, e le o iai le manava pe mafai ona iai i le lumanaʻi. PI e mafua ai microorganisms, e le o se mea lamatia mo le tino pe a 'aina i meaʻai: faʻamaʻi e mafua ai oloa o la latou gaioiga taua - toxins. O PI sili ona masani o staphylococcal toxicosis ma botulism. O le gasegase o le faitau aofaʻi i le PI e faʻamoemoeina e le setete o le pa puipui o le manava - o lona malosi: i tagata e maualalo le eletise, o le maʻi e amata i le taimi muamua ma faʻatasi ai ma se faʻamatalaga faʻapitoa faʻataʻitaʻi. Seʻi mafaufau i ituaiga e lua o le PI: o le mea e sili ona taatele - staphylococcal toxicosis ma sili atu ona ogaoga - botulism.
Togiaso Staphylococcal sili atu ona fesootaʻi ma le faʻaaogaina o keke ma kulimi, kisisi, kirimoli suamalie, aano o manufasi ma fualaʻau. O le puna o le staphylococcus matautia (pyogenic) o se kuka ma se tipi tileti i lona lima, o se faʻaʻi tiga, poʻo se mastitis cow, lea na maua ai susu. I le taimi lava e tasi, mo le faʻatinoina o le meaʻai (alimentary) auala o le faʻaogaina o staphylococcal PI, o le mea e aofia ai: solia o le tekinolosi sauniuni oloa, se vaitaimi umi faʻatulagaina e aunoa ma le faʻamafanafanaina (i le T - 25 ° C, microorganisms e faʻalautele le lua i minute uma), ma isi. E puipuia le staphylococcal PI i le punavai (puipuia o tagata e tipi ma le tonsillitis mai le kukaina, iloagofie ma le vavaeina o povi mastitis), ma le taofi auala (vaai i le tekonolosi kuka ma le taimi o lona faatinoina pusa, susu susu, teuina i se vevela talafeagai, ma isi).
Laʻau e matua ese lava mai isi ituaiga uma o PI i totonu o le pathogen e toe gaosia i lalo o anaerobic tulaga. E lava le maua o se microbe se tasi i ni meaʻai e le lelei le kuka (pulou, pi) i meaʻai, ulaula, faʻamalolo aano po o iʻa, ao latou uluola lelei i le vevela o le vevela, o le gaosia o mea sili ona leaga o vailaau masani. O faʻamaʻi, e fai ma tulafono, tasi. 2-3 itula pe a uma ona 'ai le toxin, suʻe i totonu o le toto, galue i luga o le tino tutotonu. E le mafai e le tagata maʻi ona togafiti ma tautala ona o le maʻi pipili o le tumutumu pito i luga, e tupu le tui ma mo le 4-8 aso e aunoa ma se togafitiga faapitoa o le oti e tupu mai i le faʻamalosi faʻafuaseʻi. Mo togafitiga, o le malosi o le anti-botulinum serum o se ituaiga, o lona ituaiga e fuafuaina e se suʻesuʻega suʻesuʻe suʻesuʻega o le toto o se tagata afaina i se tagata ola i luga o manoa paʻepaʻe. O le puipuia o le fatu o le faamamaina atoatoa lea o mea e masani ai, e faaitiitia ai le tele o aano o aano o aano o manufasi i le taimi o le kukaina, ia lava le vevelaina o le oloa i le tausisia o tekonolosi.
PTI mafua mai i microorganic living themselves, lea e le tali vave mai le tino. Ole maʻi e masani ona amata i le 10-20 itula. ma le manava, tiga i le itu o loʻo aʻafia, fiva, vaivai lautele. Afai e mafai e le microorganism ona atiaʻe se toxin i le oloa, ona amata lea o le amataina e le ituaiga o meaʻai (inu, vomiting), ae faʻaauauina e le ituaiga o faʻamaʻi. O le malosi o le falemaʻi oona e faalagolago ile numera o microbes patho e 'ai ma meaai. Mo le faʻatinoga o le IPT, e tatau ona faʻaputu i le oloa le fua faʻatatau o meaola ninii, e mafua ai le faʻamaʻi (faatasi ai ma le dysentery ma salmonellosis - 1 miliona microbes). I le tele o tui, o le mamafa o le faʻamaʻi ua faateleina, e ui lava e faʻalagolago i le gasegase o le tagata ua afaina.
O le puna o le patho e mafai ona avea ma se tagata faigaluega i le umukuka (dysentery, salmonellosis) poʻo meaola (o loʻo feaveai i meaola ninii - salmonella, proteus, perfringens, ma isi). O le mea lea, faatasi ai ma le auala o le felauaiga, o le pathogen e mafai ona faʻasalalauina e ala i feau-meaai (mai tagata) poʻo meaʻai (mai meaola).O mafuaʻaga o le faʻasalalau o le amataga o le afaina e mafai ona avea ma ipu e tasi e saunia e pei o PI, faʻapea foʻi ma mea e tuʻufaʻatasia ai, ae o auala o faʻamaʻi pipisi e lautele. O le mea lea, o le auala feololo (dysentery, salmonellosis, enteropathogenic Escherichia coli) e maua i le i ai o se faʻamaʻi e le kuka, natia lenei mea moni ma pe afai na te le tausia tulafono a le tagata lava ia (le lelei le fufulu lima aʻo leʻi kuka). O le auala e galue ai (mo se faʻataʻitaʻiga, e ala i cutlets) e faʻaaogaina ma aano o manu e le lelei le fufuluina mai le manava o le manu fasi poʻo le aano o se manu maʻi.
I taimi e faafaigofieina ai le uiga o le IPT, e pei o le le tausisia o le paʻu o le IPT, e pei o le le tausisia o le fasi-manu ma le maeʻa ona fasia o le manu (faaleagaina o aano o manu ma le galu) ma le le lava o togafitiga aʻo leʻi kukaina (cooking perfervesens, proteus), le usitaia o tulafono a manu feʻai (faʻaaogaina o aano o manu mamai - puaa e le faʻamaonia e le vailaʻau vaaia, hens), faʻatau atu aano o manu mai manu mamaʻi i faʻapotopotoga (aʻoga aʻoga, aʻoga, fale tausi maʻi, ma isi mea faapena), le le tausia o mataupu tau le soifua maloloina o le taumafa ma - tuueseeseina ma tafe mai i le gaosia o oloa mata ma vela. E tusa ai ma le faʻasologa o loʻo taʻua i luga, o le prophylaxis IPT e aofia ai fuataga e faʻatatau i le faʻamavaeina o le faʻamaʻi (aveeseina o maʻi pipisi i faʻamaʻi pipisi, faailoaina o faʻasologa ma siama) ma le taofia o ala o fesoʻotaʻiga (togafitiga mama ma togafitiga o manu i le taimi o le fasia o manu, fevaevaeaʻiga o meaʻai ma le kuka, tekinolosi mo le sauniuniga o oloa ma le taimi o le faatauina atu o oloa ua maea, toe faia o le vevela o togafitiga o se oloa ua teuina, ma isi).
Mo faʻamatalaga: I le 2006, e 85 taumafa o meaʻai e tusa ma le 3800 tagata na manua na faamauina i le Rusia. O gasegase autu o le PTI o le dysentery, salmonellosis. E tasi le mea oona e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le vai inu vai ua pisia ma se faʻamaʻi pipisi o le hepatitis, ma sili atu ma le 200 tagata na manua. (feces to enter the drinking water of a artesian well). I lenei tulaga, na faatauina atu le suavai i le tufatufaina atu o oloa e avea o se oloa gaosia.
Ae maise lava i le masini e tupu ai le PTI - pseudotuberculosis "O le faamaʻi o pusaaisa." E tupu i le faʻaaogaina o saito ua saunia mai fualaau faisua matala (kāpeti, kāloti), teuina mo ni nai aso i totonu o se pusaaisa i le vevela o le 4-10 ° C. I lenei vevela, o le faʻatoʻaga o le pseudotuberculosis e faʻateleina i luga o fualaau faisua, lea e masani ona nofo i le eleele. O le puipuia o lenei faamaʻi e aofia ai le fufuluina lelei o fualaau faisua aʻo lei saunia sapalai, faʻapea foi le matauina o le taimi o le faʻatinoga.
Meaʻai mycotoxicoses - o nei mea e masani ona faʻamaʻafia i mea taumafa - faʻamaʻi e mafua mai i mea taumafa o loʻo i ai toxins o fuamoa microscopic (fungi). O le faʻaaliga o le maʻi e le o matauina i le maeʻa ai ona faʻaumatia le oloa. O toxins e maualuga le vevela, mea e faʻaleagaina, terratogenic ma tino o le tino. I le taimi nei, e sili atu i le 250 ituaiga o meaola e iloa e maua ai le tusa ma le 100 toxins. O le mycotoxicos sili ona lamatia o le ergotism, fusariotoxicosis ma le soona mate.
Ergotism - oona i falaoa e faia mai le falaoamata e aʻafia i fatu o le rai, karite po o saito. O le faʻamaʻi e tupu i le ituaiga o faoa faamalosi poʻo le tonsillitis. Puipuiga o le faamamaina lea o fatu mai le mea e gata mai ai ma le siakiina o mea o loʻo i totonu o le galo.
Fusariotoxicosis e tupu foi pe a 'ai le falaoa, ae faia mai fatu saito, faʻamalo i totonu o le fanua pe teuina i ni susu.O le faʻamaʻi e aliali mai i le foliga o le euphoria ma faʻaletonu le faʻamaopoopoina o le felauaiga (o se tagata e pei o le ua onā), o le a amata ona mumū le tonsils o le pharynx, sosoo ai ma le necrosis, ua aliali mai le afaina i le paʻu, ma aʻafia ai le toto ma totoga i totonu. O le puipuiga e aofia ai le seleseleina vave, aveeseina o saito lea ua manumalo i le fanua mai le faitau aofaʻi, e puipuia ai le susu ma le mama o fatu i le taimi o teuina.
Afuruxins lautele tufatufa atu i mea e sili ona masani ona faʻaaoga - legumes, susu susu, i aano o manu, peanati, saito, rye, rice, ma isi. O le faafitauli atoa i le tele, mo se faʻataʻitaʻiga, ia latou talone e le sili atu i le 30 mcg / kg. Na o pepe pepe e le tatau ona aofia ai lenei toxin. O loʻo i luga o le vaʻalele e avea ma se taunuuga o le tupu aʻe o siama i le taimi umi o le teuina o nei oloa i fale teu oloa. O le faʻaogaina o le galo e faafaigofieina e ala i le faʻamamaina o meaai. O loʻo iai aʻafiaga malolosi o le hepatotoxic ma le hepatocarcinogenic. O le puipuia o le afuxicosis o le sao lea o le teuina o oloa i le tausisia o le taimi o lo latou faatinoina.
47.Mea e le faʻaogaina i meaʻai

O mea taumafa e afaina i fualaau oona i le natura o loo faamatalaina i se tulaga ogaoga ma le maualuga o le olaga faaletino ma ua vaevaeina i ni vaega se 3 - manu, laau ma vailaau.
Meaʻai oona manu e mafua mai i le faʻaaogaina o iʻa oona e le iloa i le talafeagai o le taumafaina e tagata poʻo le iloa, ae o le a avea ma mea inu i se vaitaimi faapitoa o le tausaga - aʻo leʻi tuʻuina caviar (moli). O le afaina foi e mafua ai le faʻaaogaina o nisi o meaola - i povi ma povi o gland greases ma pancreas, o loʻo aofia ai meaola o meaola.
Faʻatau fualaau faisua O oloa e eseese. O le mea lea o le mea oona i palafe anufe - pale toadstool, aga manu, sisi, moa meli sese, fualaʻau oona - angelica, bleached, castor oil, wine poʻo le siama e faia mai i piʻamea suamalie, fualaʻau lanumeamata ua totogo ma pipi. I tausaga vevela ma le vevela, e mafai ona tupu le tele o mea oona i le taimi e faʻaaoga ai musika-porcini, aspen, boletus (e tupu i le Voronezh eria). O le ata o le mea oona e ala i oloa gaosi e eseese, e tusa ai ma le oloa na faʻaaogaina.
Faʻatau vailaau vailaau e mafai ona ulu atu i meaʻai e eseese. O le taimi la e faʻaaogā ai meaʻai umukuka, salts of metals mamafa (Cu, Zn, Pb, Ol), o se vaega o le aoauli pe a faʻasolosolo i se auala faʻanoanoa, e mafai ona ulu i meaʻai. O nei mea e ulu atu i le fofo pe a fai laʻau kapisi i mea uamea, faʻapea foʻi ma ipu omea. E amata le maʻi i le mavae ai o le 2-3 itula i le vomiting, o se tofo i le gutu, manava, manava o le tino, o le feʻau o le toto i le vomit ma le ogaumu. O le puipuia o nei mea oona e aofia ai le faasaina o kapisi e gaosia ai le kapisi, mea masini ma le omea, i totonu o ipu o loʻo i ai meaʻai, ma le le tuʻuina o meaʻai i pusa tioata, ma le teuina o mea taumafa i ipu fufulu.
E matua taua lava le mea oona gaʻoe tulaʻi mai pe a tupu le 'aina o fualaau faisua ma le tele o fugalaʻau, aemaise lava i greenhouses, mo le faʻatau. O nisi taimi o nei vailaʻau e faʻaaoga sese nai lo le masima laulau. I le tulaga o le oona e mafua mai i le fausiaina o le methemoglobin i le toto, o le ata o le mea oona o loo faaalia ai le gastroenteritis, cyanosis, le manava ma le fatu o le fatu, le mautonu.
I le olaga i aso faisoo, o le oona i vailaau faʻasaina (chlorophos, ratiti, ma isi) e mafai, aʻo faʻalavelaveina le faʻaoga o le tino.
I nisi o itulagi o lo tatou atunuu, i tausaga e le masani ai ma le fesuisuiai (vevela vevela i le taumafanafana), e tupu ai meaʻai i mea taumafa e masani ona faaaogaina.Le mafuaʻaga mo ia ituaiga suiga e le i faavaeina. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le Voronezh, o mea taumafa e afaina ai aʻafiaga e mafua mai i le faʻaaogaina o anufe porcini ma boletus enaena. I Siberia, pe a 'aina iʻa iʻa (pike, perch, pike perch), meaʻai paxysmally toxic myoglobinuria. O faʻamaʻi e amataina i se eria faʻafuaseʻi mo se mafuaaga le iloa ma e mou atu foi. O le falemaʻi e taatele i tiga ogaoga i maso, sosoo ai ma le necrosis, fiva, faʻaleagaina o le tino ma le oti e mafua mai i le tipiina o le diaphragm poʻo le toilalo, o le tino e oʻo atu i le 2%.

48.Fofoina o Meaʻai Taumafa

O le puipuia o mea taumafa oona e fuafuaina e le natura o lo latou tupuaga. Mo le oona o se mea e leai se siama, o le faʻaaogaina o fua oona mai meaai poʻo le leai o ni meaʻai mai meaai, o le aʻoaʻoina o le tumama ma le faitau tusitusi o le kuka ma le faitau aofaʻi, e taua tele.
O le puipuia o le oona o se natura siama e tatau ona taulai atu i vaega e lua o le faagasologa o faʻamaʻi: o le auala ma le faʻaaogaina auala o le faʻamaʻi. Faiga faʻavae punavai o siamamai le aufaigaluega a le matagaluega, e auina atu e puipuia tagata maʻi mai le sauniuni ma le tufatufa atu o meaʻai, aoaoina i latou i tekinolosi o sauniuniga ma le saogalemu, ma le matauina o tulafono mo le tumama.
Le faʻapogai o meaola manu gaoioiga faʻatoʻaga: suʻesuʻega muamua aʻo leʻi faia le fasiotiga manu, tausisia o le tumama ma le tumama i le tulaga o le fasiga, gaioiga o manu ma le faatauina o oloa. Faʻasagaga o aano o manufasi, susu ma fuamoa mai manu mamai e tatau ona tupu i le tausisia o manaoga mama.
Polokalame puipuia itelefoni feaveaʻi e tatau ona taulai i le faalavelaveina o ala o microorganisms o loʻo ulufale atu i meaʻai, puipuia o le toe gaosia ma le faʻaleagaina. Mo lenei mea, e tatau ona mataituina ia tulafono o le soifua maloloina o le tagata lava ia ma falemaʻi i le vaega o le faʻatoʻaga. O nofoaga e fafaga ai falemaʻi o loʻo i lalo o le vaavaaiga faʻapitoa a tagata faigaluega a le Federal Service mo le vaavaaia o le Puipuiga o Aia Tatau ma le Uelefea Tagata, o loʻo faia i taimi uma a latou suʻesuʻega mama. E siakiina le faiga o le faagaoioia, filo, vavae ese, faamaumauga, ma isi. O se taga o le asiasiga mama, ua tusia, lea ua maitauina ai faaletonu ma tuutuuga mo le aveesea, ua malilie faatasi ma le fomaʻi o le falemaʻi.
Le faʻavevesiina o auala feʻaveaʻi, e tusa lava pe a tupu mai le gaosiga o oloa, e taua le faʻamalo saofaga saofaʻamaʻi. E aofia ai le tausisi i tulafono o le gaosia muamua o meaʻai, faʻatau meaʻai tioisa, faʻaaoga o le malulu i vaega o le faʻatau atu o meaʻai, faʻasalaga o fonotaga, faʻavelaina o le vevela, fulu ma le faʻamalositino, auala e kuka ai.
Soifua maloloina a tagata faigaluega O se mea e faʻaaogaina ma se meaʻai e taua tele mo le puipuia o meaʻai. Aʻo lei ulufale i le galuega, e faia e le tagata faigaluega se suʻega faʻapitoa, suesuega o le bacteriology mo le dysentery ma le salmonellosis, mo le faʻataʻavalevale, o le suʻega toto mo le syphilis, o le smear for gonococcus, fluorography for tuberculosis. Faʻailoa toleniga i le suʻeina o le suʻega i le fale mama. Faʻamaumauga uma i totonu o le tusi fomaʻi. O suʻesuʻega e masani ona toe faaluaina i le 0.5-1 tausaga. O faʻamaʻi pipisi e afaina i le intestinal ma le paʻu o le tino, tuberculosis ma le hepatitis pisia e le faatagaina e galue i luga o le vaega o meaʻai. O i latou o loʻo i ai le faʻafefe o le intestinal e faʻasalologa mai galuega seia oʻo i le toe faʻaleleia ma se suʻega le lelei ole suʻega e tolu. E le gata i lea, e faʻasaunoaina mai le kukaina i le 1-fold le le lelei o le suʻeina o suʻega a se tagata o loʻo i ai tagata gasegase o loʻo i ai faʻamaʻi pipisi.

O mea lelei e tatau ona lelei. A asiasi atu i le faletaele, e aveeseina mea tetele i ona luma ma tautau i luga o se tautau. A maeʻa ona asiasi atu i le potumoe ma pe a feaveaʻi mai le tasi ituaiga o galuega i le isi, e fufulu lima i le fasimoli ile faalua faʻamafana.

49.Foodminne Helminthiasis

O se numera tele o helminthiases o loʻo lafoina atu i aano o manu, iʻa ma fualaʻau. Mafaufau i na mea e tupu i le Rusia.
Fafaga meaʻaifaʻaliliuina - teniidosis, trichinosis ma echinococcosis.
Teniidosis e afaina ai i latou e 'ai meaʻai e aofia ai lipotorms Finnish: mai puaʻa - o se meaʻai mago mai le povi - o le uʻamea e le faʻaalia. I le manulele laitiiti o le tagata, o le lipworm e oʻo atu i le 30 mita le umi. O ona fuamoa o loʻo i totonu o fecesi, faʻafefeteina le eleele, ma povi mai ai. O le puipuiga e aofia ai le faʻaleleia atili o nofoaga maotua, togafitiga faʻamaʻi ma le pulea lelei o meaola, kukaina o aano o manufasi i le sili atu i le 2 kilokalama, le faʻamaonia ma le togafitia o tagata gasegase i le faitau aofaʻi ma aʻoaʻoga faʻalesoifua maloloina.
Trichinosise afaina ai i le 'aina o puaa pe fafaga aano o manu. I totonu o tagata, o le fiafia e faʻaleagaina ai le diaphragm, ma le manava malosi. O le togafitiga e matua faigata lava. O le puipuia o se suesuega faapitoa o aano o manu pe a uma ona fasia Trichinella, o lona aveesea mai le faʻaaogaina ma le faʻataʻitaʻiga mo le faʻaaogaina o mea faʻapitoa (meaai faʻafefiloi).
Mo faʻamatalaga:O le tufatufaina atu o nei fesoasoani i totonu o manu vaefa ua matua lautele lava. O le mea lea, o le asiasiga faaletausaga a le Nofoaga Tutotonu mo le faatauina atu o shawarma, meaola ma pies i Moscow o loo faaalia ai le fiaselau o mataupu o finnosis ma mataupu tuueseese o le trichinosis i puaa, povi ma le tamai mamoe. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le salalau atu lea o fefaʻatauaiga e le faʻatagaina i aano o manufasi na saunia e le tusipasi ma e le o aʻafia i togafitiga faʻatoʻaga.
Echinococcosise ono afaina ai se tagata e ala i le 'ai o le ate ma le mama (mama, tia) po o meaola i totonu o aiga (' oti, mamoe, povi) e pisia i le vevela o lenei helminth. Ae o le tele o taimi e afaina ai se tagata mai le ofutele o manu mamaʻi, e ala i laulaʻau, fualaau faisua, fua, o le fulufulu mamoe mai se manu maʻi, pe ala mai palapala pe a afaina ai taifau, aemaise tamaiti e mafatia. I totonu o tagata, o nei lava okeni ua faʻamaʻatia, ua mafua ai le toso malosi o le tino. O aano o manu, e aofia ai ni meaʻai, e le matautia. I le avea ai o se mea e puipuia ai, ua lava lea e tipiina ai pulupulu ma ni pulou mai le ate ma le mama, pe afai e toalaiti. Afai ei ai le tele o faʻataʻitaʻiga - o le a faʻailoaina atoatoa le aano o manu ma e ono afaina.
Faatasi ai ma iʻa faʻamaʻi pipisi i le diphyllobothriasis ma le opisthorchiasis. At diphyllobothriasis o se lipine lapoa e atiina ae i le manulele laitiiti o le tagata, e mafua ai le anemia leaga. E maua i iʻa o Baltic setete, Karelia, Siberia ma Sasaʻe Mamao. At opisthorchiasis - o le cat fluke e aʻafia ai le siama i totonu o se tagata, mafua ai le cholecystitis. E afaina i latou i le 'aiina o fuamoa ma le kuka i iʻa mamago - pike, moa tui, ma le kapeti. Puipuia o siama e aofia ai le faʻavelaina, kuka poʻo le faʻafefe o iʻa.
Fualaau faisua, aemaise lava i nuʻu maotua, o ni tagata e felafolafoaʻi i le gataifale ma le afu. O le tele o taimi, o fuamoa o nei helminth e maua ai aniani, pasisa, opu, radisa, kāloti. O le manua lapoa e afaina, ae o le tino atoa e pagatia. O le puipuiga e aofia ai le faʻaleleia lelei o laufanua, puipuiga o le faʻaleleia o fualaau faisua ma feinu poʻo le suamalie humus mai paluga, matauina o tulafono mo le tumama, lelei le fufuluina o fualaau faisua aʻo lei faʻaaogaina, aemaise lava i latou na faʻatau i luga o maketi, faʻamaoniga ma togafitiga o tagata mamaʻi i le faitau aofaʻi ma aʻoga.

50 O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ma le natura o meaʻai: faʻamalositiga o mea taumafa paleni meaʻai, faʻamaʻi pipisi o mea taumafa
Ua lava le faʻamaonia o taumafa paleni tulaga paleni tagata - o lona tulaga o le soifua maloloina, o loʻo manumalo i le talaaga o le faʻaleagaina o le tino i lalo o le aafiaga o le meaʻai moni. At sili ona leleimeaʻai - e galue le tino e aunoa ma ni suiga. At sili atumeaai paleni, e maua e le tino le tele o soʻo se meaʻai. E le lavameaʻai e tupu mai i le leai o ni meaʻai paleni poʻo le agavaa.I itu uma e lua, o le tino e tuusaʻo, o loʻo i ai le solia o le tino ma galuega a le tino, lea e faʻaalia i se faʻalavelave o le soifua maloloina, soifua maloloina ma, mulimuli ane, e oʻo atu ai i maʻi. E le mafai ona fevaevaeaʻi meaʻai 3 laasaga:
1)tulaga maualalo - faʻaalia o ia lava i se faʻaititia o le gafatia faʻafetaui o le tino i tulaga masani microclimatic ma le faatinoga ("le sailia" ... e ala i luga, tu i luga, galuega, ma isi - nai lo le: "ala mai ia ma pese!"). O le faʻasaʻoina o lenei tulaga o le suia lea o le meaai: faʻaleleia le aoga o meaʻai e misi ma mulimuli i fautuaga mo le tausisia o manaʻoga o se soifua maloloina,

2)tulaga muamua ile fale- ua sili atu ona solia tulafono. O le malosi gafatia o le tino i le ituaiga o malulu ma herpes ua faʻaitiitia. O vaega o meaola o meaola o le toto ma le urine, suʻesuʻega suʻesuʻeina-suʻesuʻeina, faʻapea foʻi ma le gaioiga o totoga (faʻapalapalaina, maso, fatu) ua tuʻuina ifo. O faʻasalaga e sili ona alu i luga o le okeni na mafua mai i le faʻamaʻi (locus morbi - vaʻai le mataupu Nu. 3). Mo le faasaʻoga, o le faʻatinoina o fautuaga e faʻaitiitia le tulaga maualalo ua le lava lea. O le meaai e tatau ona faaopoopoina e ala i le tagofia o meaʻai talafeagai e tatau ai:

3)tulaga faʻaleagaina (faʻaleagaina)- faʻaalia i le ogaoga o faʻamaʻi o le faʻamaʻi, o le uiga o se mea e le lelei ai le soifua maloloina. Faʻasoaga o lenei laasaga e manaʻomia, faʻaopoopoga i le suia o le taumafataga ma le aofia ai o meaʻai, faʻapitoa foʻi fesoasoani faʻapitoa.

O le suʻesuʻeina o le le paleni o meaai e faia e tusa ai ma faʻamaumauga o togafitiga, suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe o le toto ma le urine - e ala i le i ai o mea tau gaosiga mulimuli, fua o le maualuga ma le mamafa, o se iloiloga galue o le faagaioia o le popolega, cardiovascular and digestive systems. E faʻavae i luga o faʻamatalaga na maua mai, o se suʻesuʻega o le le lava o meaʻai, o lona le atoatoa po o le sili atu o loʻo faʻatinoina ma o se polokalama o meaʻai mo le tagata maʻi ua fausia. Manatunatu i le faʻaalia o le le lava po o le sili atu i le taumafataga o meaʻai autu - inu vai, B, F, U, minerale ma vitamini.
Fainu vai. O le tagata e 70% vai, o lona uiga o le 5-10% o le vai e oʻo atu ai i faʻafitauli tiga, ma 20% e oʻo atu ai i le oti. O aso uma e fautuaina e faʻaaoga pe tusa o le 1.5-2 lita o le vai.
At itiiti le faʻaaogaina faʻasalaga o mea faʻasolosolo faʻasolosolo ma le faʻavaveina o le faʻaitiitia ma latou nonofo ai i totonu o totoga o le tino, mausali, tiga o le tino, paʻu o le paʻu, ma isi mea o loʻo matauina, ma le faʻaitiitia o le gafatia galue. O le acidosis faʻapitoa ua faia i totonu o le toto, lea e faʻateleina ai le matua o le tino ma le tupuga o "maʻi o le matua."
Meainu malosi (vai, pia) faʻaitiitia le toto, faʻaititia le okesene faʻafefe, e faʻamaonia e se tagata, o le fatu o loʻo matua vavalalata. O se faʻalauteleina o le mamafa o le suavai e liua ai le toto, fatugaʻo ma le fatu (o se "povi poʻa" ua faia). I le taumafanafana, o le inu malosi o le alkalizes o le manava, ma faafaigofieina ai le pisipisia o maʻi o le intininal (o le manava o le vevela). E leai se aoga o le inu malosi: o le afu o le a sili atu ona malosi. E tatau ona manatuaina o le inu vai inu masani e le o le auala sili lea e faanatinati ai lou fia inu. I le taimi o le vevela, o le tino e sili atu le masima (16 g i le 3 l o le afu) nai lo le mauaina (10-15 g i le aso), lea e faʻafefe ai le paleni masima. O le mea lea, o fautuaga faʻamalosia mo tagata faigaluega i fale vevela e aofia ai le faʻaaogaina o le vai susulu ma le 0.5% sodium chloride solution. O le masima e fesoasoani i le faʻamauina o le vai i totonu o le tino (meaai suamalie), ao le suauu ma le pata calcium e aveese vai mai le tino (apricots, vine). O le pia e le faʻasusuina le fiainu, ma o le ava malosi o iai i totonu e maua ai le tino vevela isi calories.
O le manava o se tali o le nofoaga autu o le nerve i le faiʻai i le faaitiitia o le vai i totonu o le tino, ae e masani ona faaseseina: laiti vai ma le tolopoina o le gutu, lanu meamata, vaiinu, vai feilafi - sili atu ona filemu le nofoaga o namu nai lo le inu o le vai mafanafana poo le vevela.Luga 12-15 0 C vai e le faʻamalolo ai le fia inu.
I le falemaʻi mo meaola faʻamaʻi, fiva, ate ma le biliary tract faamai faʻalauteleina le faʻaogaina o le susu, ma mo le fatu ma faamaʻi fatu latou te faʻaitiitia. O le vai malulu i luga o se manava gaogao e faʻaleleia ai le faʻamalositino o le intestinal, lea e faʻaaogaina e faʻatonutonu ai le taimi o le nofoa ma le faʻamalosi.

51. O le matafaioi o vitamini i le olaga o tagata, lo latou faʻavasegaga. Hypo - ma le le atoatoa o le vaitamini, o latou mafuaaga.
Vitamini o vailaʻau faʻasaina e manaʻomia e le tino i ni vaega laiti ma tuʻuina atu ana galuega faaletino. Latou te auai i faiga taua uma o meaola, o se vaega o faiga uma o le enzyme. Afai o B o piliki, W ma Y o punaoa o malosiaga e siitia ai nei piliki, ona avea ai lea o enzymu ma mea e pulea ai a latou gaoioiga, atinaʻe, ma fesoʻotaʻiga.
Mafaufau i le gaioiga o vitamin manaomia.
Vitamin C - o le tele o aso e manaʻomia tele vitamini. E faʻamalosia ma faʻamalositino le puipuiga o le tino, faʻaitiitia ai lagona mumusu, auai i le faʻasologa o le faʻapalapala, faʻamalosia le faʻaogaina o sooga, faʻaleleia le toe faʻaleleia o le tino i le tulaga o le faʻaleagaina. O le fua masani o aso taitasi e 80-100 mg, mo tagata ulaula 150 mg i le aso
B vitamini faʻamaonia le metabolism i totonu o le paʻu, faʻatonutonu le gaioiga o le gastrointestinal tract, faʻamalosia le faʻaoga o le tino, aemaise lava:
Vitamin B1. e faatonutonu ai le metabolism o gaʻo, o le faʻaaogaina o le malosiaga na gaosia mai ia i latou.
Vitamin B2 auai i le gaʻo, carbohydrate ma le protein gaosi.
Vitamin B5 Faʻasalalau le gaioiga o le faʻalavelave o le tino, greneslala ma lauroid gland, e auai i le fausiaina o lela mūmū.
Vitamin B9 (folic acid) e faatonutonuina le faagasologa o le vavaega ma le toe gaosia, auai i le gaosiga o le gataifale.
Vitamin B12 auai i le fausia o sela mumu toto, mea fesoʻotaʻi ma le tuputupu ae o le tino, aemaise lava mo tagata vevela.
Le fua faatatau masani o vitamini: I totonu1 - 2 mg, V2 - 2.5 mg, V5 - 10 mg, V6 -3 mg, B9 - 0.4 mg, V12 - 0.005 mg.
Vitamin A auai i le faafouina o le paʻu, lagolagoina le vaaia o mea faitino, faʻaosofia le puipuiga a le tino mai faʻamaʻi pipisi, ma puipuia ai le matua. O le aofaʻiga o aso manaʻomia e 2 mg.
Vitamin E - Puipuia le matua o le matua, fesoasoani i le tino e faʻaaogaina le okesene. O le averesi o aso manaʻomia e 15 mg
Vitamin D i le faʻatasi ai ma le calcium, e faʻaleleia ai le tuputupu aʻe o le osusu ma faʻamalosia, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino. O le manaʻomia masani i aso taʻitasi o le 250 mg
Vitamini ua vaevaeinai luga o le gaʻo ma le suavai. Vitamini e mafai ona suauu vai-Vit. C ma Vit. vaega B - e le o teuina e le tino ma ua faʻaumatia mai i le 1-4 aso, o le mea lea, e tatau ona maua i aso uma. Vitamini e suauu i le suauʻu - A, D, E, K - ua teuina mo se taimi umi i le tino o le tino ma le ate.
Mo se soifua maloloina lelei paleni o vitamini ma minerale. O le sili atu o le tasi vaitamini poo le elemene e mafua ai ona tutusa lava faailoga e pei o lona le atoatoa. O le gaioiga o nisi vitamini e faʻaleleia pe a tuʻu faʻatasi (synergism): ola. C ma vit. P (bioflavonoids) I le taimi lava e tasi, o le faʻaaogaina o isi vitamini e faʻaleagaina ai le aafiaga: ola. Ma faʻavaivaia ai le vitio. D ma faʻaleleia le faʻavaeina o le vit. C, Vit. D vaivai le vit. Ah, Vit. Faʻaleleia le faʻaumatia o vit.A, vit. C faaitiitia le faaputuputuina o vit. Ma, o vailaau faʻamaʻi e puipuia ai le faʻaleleia ma le gaioiga o le vit. Ma
O le tele o taimi, o tagata uma lava mea le lelei tasi po o le isi vaitamini, lea e taua hypovitaminosise taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o le puipuiga, puipuiga a le tino i aʻafiaga leaga, faʻatinoga, ma isi. E seasea lava, aemaise lava pe a faia ni tui tele o vitamini, hypervitaminosisma mafua ai le le fiafia o le gaioiga o totoga taitasi ma le tino atoa. O le leai atoatoa o fualaʻau i meaʻai e tau atu i fualaʻau suamalie - faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaoniga e faʻapitoa i vailaʻau taʻitasi.
O mafuaʻaga o le hypo- ma le vailaʻau vai e eseese:
1) le paleni o le paleni o meaʻai, 2) le faʻamaina o microflora masani (dysbiosis) e maua ai vitamini, 3) faʻamaloloina o vitamini, 4) faʻalauteleina le manaʻomia mo vitamini ao maʻi poʻo le mamafa, ma isi.

52. Minerale, macrocells ma microelements, o la latou matafaioi i le tino o le tagata
O potu ola ola uma e manaʻomia ni minerale mo galuega masani ma le tuputupu aʻe, o lea la o se vaega taua o meaai. O vailaau oona e sau i meaai mai le eleele, o mea o loʻo fuafuaina e fuafua ai a latou mea e maua ai ma le tele o mea taumafa i le itulagi.
Ua vaevaeina minerale i le macro- ma microelements, e fuafua lava io latou manaʻoga i aso taʻitasi. Afai ole mea e manaʻomia i le aso i le gram, o micronutrients o milligrams
O le faʻaleagaina o eleele (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o le tupu aʻe o le monocultures e pei o pateta, fatu, kukama mo le tele o tausaga i luga o le fale), o mea o loʻo i ai mea oona i le palapala ua faʻaititia, e oʻo atu ai i latou i totonu o mea totino ma le le lava i le tino o le faitau aofaʻi.
Macronutrients - calcium, magnesium, sodium, potassium ma phosphorus (5 aitema).
Kalaku - e maua ai le faia o ponaivi ma nifo, e taʻalo ai i le gaʻoina o le tootoo laiti, faʻasaina o le toto ma le faʻalavelave maso. O le fua masani o aso taʻitasi o le 900 mg.
Potassium - e maua ai le faʻaliliuina atu o aʻafiaga o le nasu, aemaise lava mo lona faʻaitiitia o le lagona o le fatu, tumau pea le mamafa o le toto. O le aofaʻiga o aso manaʻomia e 400 mg.
Magnesium - Faatasi ai ma le calcium ma le phosphorus, e auai i le tuputupu aʻe ma le tausiga o ponaivi, ligaments, maso, vaʻa toto ma neura. O le aofaʻiga o aso manaʻomia e 400 mg.
Vaʻalele - faatasi ai ma le calcium e lagolagoina le tuputupu ae o ponaivi ma nifo, e maua ai le metabolism. O le aofaʻiga o aso manaʻomia e 1250 mg.
Faʻasologa o elemene - leu, germanium, chromium, fusi, iodine, uʻamea, manganese, molybdenum, seleni, cobalt, kasikoni, sulfur, vanadium ma le zinc (14 mea).
Omea - faʻaleleia le fausia o le hemoglobin, le felauaiga o le okesene i vela toto mumu ma le faʻafefe o maso. O le averesi o aso manaʻomia e 15 mg.
Cobalt - galue ma le vailaʻau B12, faʻaitiitia le toto maualuga ma faʻaitiitia ai toto toto o le fatu. O le averesi o aso manaomia e le i faavaeina.
Seleniuma - faatasi ai ma le vaitamini E puipuia le tino puipuia o le tino, auai i le pancreas ma le prostate, ona o le malosi o le antioxidant e puipuia ai le matua. O le averesi o aso manaomia o le 0.5 mg.
Chrome - faʻaleleia le gaioiga o le inisalini. O le manaʻomia ole aso ole 0.25 mg.
Zinc - auai i le paʻu ma le pala, faʻaleleia le faʻamaloloina o manua ma mumu. O le averesi o aso manaʻomia e 15 mg.
Fluorine - faʻamalosi ai ponaivi ma nifo. O le averesi o aso manaomia o le 0.5 mg.
Le matafaioi a le macro-ma microelements i le tino
1) tauaveina galuega faʻapipiʻi - e talafeagai mo le fausiaina o se pamu protein, tuʻuina atu ia meatotino o le ola ola (phosphorus, sulfur), faʻamautinoa le alualu i luma ma le toe faʻaleleia o meaola uma,
2) o se vaega o vai o le tino, toto ma ponaivi, faʻamautinoa le masani gaioiga o ponaivi, maso, neura, fatu, manaʻoga, ma isi .:
3) faʻaauau pea le mamafa o le masini i totonu o masini, paleni o le acid-base ma le masima o le toto ma le lymph,
4) ulufale i le tuufaatasiga o enzymes e pei o vitamini, tuuina atu uma galuega a le tino, e aofia ai metabolism, gaosiga o le eletise, tuputupu aʻe, faʻamalolo, assimilation o le tele o vitamini ma meaʻai.
O nisi o vailaau oona, faʻatasi ma isi vailaʻau, e mafai ona faʻalavelave i le fefaʻasoaʻi solo: * uʻamea ma le vit. E le mafai e le calcium ona faʻafefeteina le uʻamea, o le mea lea e le mafai ona fufuluina i le susu, ma o lona masini e manaʻomia ai se fua faatatau talafeagai ma le phosphorus ma le magnesium, * magnesium ma le calcium e le o gauai i ni atopaʻu tetele i le taimi e tasi - o le a filifilia e le tino se tasi mea, pe a ave le calcium, ma faateleina le faʻamalositino o le pisapisao ma le leaga, * o sauniuniga o le sinima faatasi ai ma le calcium ma le uʻamea e na o sina vaega e gauai.

2) pe a filifilia le kalori i totonu o le taumafataga, ia mafaufau i le faʻatulagaina mo le tagata gasegase: i luga o le moega malolo (itiiti ifo le malosi), itiiti ifo le kalori. Ae, i soo se tulaga lava, e tatau ona faʻamautinoa le tele o le kalori mea (e tusa ai ma le palakalafa 1),

3) manaʻoga physiological mo B ma vitamini e tatau ona ufiufi, aua o lo latou faaletonu e afaina ai le faʻaogaina o le toe faʻafouina (toe faʻafouina): o le tulaga maualalo B o le 1 g / kg o le mamafa o le maʻi. E le gata i lea, 50% B e tatau ona sau i le ituaiga o meaola a B. I nisi o faʻamaʻi (mu), o se faʻateleina o le faʻaopopoina o le B (gaʻo moa) e talafeagai,

4) e tatau ona aofia ai i le meaʻai a le tagata maʻi. meaʻai fila-tamaoaiga - fualaau mata, fualaau faisua, vine, greens - o punavai o vitamini ma minerale. O le mafuaʻaga autu o mea taumafa - vitamini ma suauu meli - e oo atu i le maualuga o tulaga o le physiological, ma nisi mea (vit. C, A.E ma le Ca) ma sili atu,

5) o le gaosiga o meaʻai, o le tutusa o meaai ma le taumafa e tatau ona fetaui ma le tulaga o totoga o le tagata maʻi e aʻafia ai le faʻafefeina o meaai,

6) i mea taumafa ma meaʻai faʻamalositino, faʻaaoga le faʻaogaina o le auala pe a faʻaaogaina le faʻaaogaina o aso (sui fesuiaiga o mea taumafa ma le itiiti ifo o le suamalie), ma aso o le loliina.

I le fesootaʻi atu i le tele o faʻamaʻi, e tele meaʻai na faia. I lo matou atunuu, ua faʻaaogaina se faiga tuʻufaʻatasia o mea taumafa, lea e mafai ai ona tautua se tele o tagata gasegase i le taimi lava e tasi ma le taumafa a le tagata lava ia. Faatasi ai ma le maʻi lava lea e tasi, o meaʻai eseese e mafai ona faʻatulagaina ile mafaufau i le natura o le faʻafitauli o le faʻamaʻi + faʻamaʻi faʻamaʻi + faʻafitauli. O se vaega faʻapitoa e aofia ai ni meaʻai e leai ni mea faʻapitoa, e pei foi o le lauina (ti, tilo, ma isi mea), faapitoa (magnesium, potassium) ma le suʻega (vai, semi-liquid) meaai.

55. Tulaga faʻamalosia o le soifua maloloina
E tusa ai ma le mataupu 222 o le Tulafono o Leipa o le Rusia Federation (2001), i le galue ai ma tulaga leaga o galuega, e tatau i le kamupanī ona tuʻuina atu i tagata faigaluega e aunoa ma se totogi, e tusa ai ma tulaga faʻavae, togafitiga faʻasaina ma puipuiga (LPP). O le faʻaaogaina o le BOB e faʻamoemoe i:
1) taofia o le faʻaaogaina o mea oona e oʻo mai i totonu o le gastrointestinal tract,

2) le tuai i lo latou ulufale atu i totonu o le toto,

3) faʻamapulaʻaina o le faʻaputu i le tino,

4) faʻateleina le faʻamavaeina ma le faʻamamaina mai le tino.

E manatu o le tele o togafitiga faʻapitoa ma togafitiga faʻamalositino e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o mea leaga na oʻo i totonu o le tino, fesoasoani i le tino e faʻaumatia ai, faʻateleina le tetee o le tino ia i latou ma fesoasoani e puipuia faʻamaʻi galuega.
O le taumafa o le LPP e faʻalagolago i le i ai o mea leaga i se gaosiga faapitoa.
Le lisi o galuega, galuega ma tulaga, galuega lea e maua ai le aia tatau e maua ai e aunoa ma se totogi LPP, na faamaonia e le Matagaluega o Leipa a Lusia i le aso 31 o Mati, 2003 Nu. 14.
Lisi o mea e gaosia ai mea leagai lalo o le aafiaga o le faaaogaina o le susu po o isi oloa talafeagai e manaomia mo faamoemoega puipuia e faamaonia e le poloaiga talafeagai a le Matagaluega o le Soifua Maloloina o le Malo Rusia i le aso 28 Mati, 03, Nu. 126.
Tulaga masani o lomiga susu ma mea taumafa na tutusa ma lea na faamaonia e le Decree of the Government of the Russian Federation of Novema 29, 2002 Nu. 849 "I le faagasologa mo le faamaoniaina o tulaga masani ma tuutuuga mo le tufatufa atu saoloto i tagata faigaluega o loo galulue i tulaga faigatā, susu po o isi oloa tutusa, faapea foi ma le puipuia o mea taumafa. ".
Atiae 5 ituaiga o diets BOB - Mai le numera 1 i le Nu. 5 ma se seti o oloa i totonu o aso. E ono aofia ai le susu po o meaʻai tutusa (kisisisi, sisi, fuamoa, iʻa). Mo se faʻataʻitaʻiga: o le susu e tuʻuina atu ia i latou o loʻo galulue ma vailaau faʻamaʻi pipisi, mea susu-susu ma jams - ia i latou o loʻo galulue faatasi ma taʻitaʻi, vitamini - i tagata faigaluega i fale vevela ma isi.O le BOB e mafai ona tuʻuina atu i atinaʻe i foliga o vevela vevela ao le i faia le galuega poʻo le 'aiga o le aoauli, i le fea itu e mafai ona tuʻuina atu i luga o le lisi o le lisi mo le 5-6 aso. O le BOB e le tuʻuina atu ma e le totogiina i vaiaso o vaiaso, i le tafaoga, i se pisinisi pisinisi, i aso maʻi.

56. O pepa autu ma tulafono faatonutonu i le vaega o le puipuiga o tagata faigaluega o loʻo faʻamalosia i le Rusia
O le aia tatau e saogalemu ai galuega ma taui mo le faaleagaina na mafua ai le soifua maloloina i galuega ua faamaonia e le Faavae o le Russian Federation (Tesema 12, 1993). Fetuunai

Na le maua le mea o loʻo e sailia? Faʻaoga le sailiga:

O a mea e gaosia ai gaʻo?

Mafaufau i le fesili "O le matafaioi a carbohydrates i le tino o le tagata," tatou te gauai atu ia latou galuega.

O le tele o le leiloa o le mamafa e manatu i le gaʻo i le meaʻai e ono afaina ai. Ae latou te faia le tele o galuega aoga. Mo se faʻataʻitaʻiga:

  • malosi (punaoa malosi),
  • fausaga (vaega o fausaga intracellular),
  • osmoregulatory (faatumauina osmotic pressure),
  • palasitika (teuina o meaʻai, o se vaega taua o meaola mama),
  • talini (ulufale i le fausaga o le telefoni feaveaʻi),
  • teuina (mea gaosi).

O le manaʻoga o le tino mo le gaʻoina o le 50% -60% o le malosi ole aso. (MP 2.3.1.2432 -08)

E masani lava, o lenei faailo e ono fesuisuiai e fuafua i manaoga ma sini a le tagata i le taimi nei. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai o oe i le tulaga o le leiloa o le mamafa poʻo le mauaina o le masini. I lenei tulaga, o le pasene o suauu i le tuufaatasiga o le KBZhU o le a eseese. Ae i soo se tulaga lava, e itiiti ifo mea e le mafai ona manatu maualalo. Ona o le leai o ni meaʻai i totonu o le tino e mafai ona oʻo atu ai i ni aʻafiaga ogaoga.

Carbohydrates i meaai

Le iloiloga o le aʻafiaga o gaʻo i luga o le faʻaopoopoga o le toto o le kulukose, o se faailo e taʻua glycemic index (GI). GI o taumafa taumafa e faʻatatau i le kulukose (mo glucose e 100).

E tusa ai ma le fuataga o le faʻasili, o mea uma e gaʻoina e tagata i meaʻai e vaevaeina i:

  • "Anapogi" (faigofie)
  • "Lemu" (faʻalavelave)

O le mea lea, o le matafaioi a carbohydrate i totonu o le tino o le tagata e tatau ona mafaufau i le amanaia o uiga o nei vaega.

Meaʻai gaʻo anapogi

O nei ituaiga meaola e mafai ona vave tuʻuina atu le tino i le malosi (latou te maua le maualuga faʻamaonia). Ae i le taimi lava e tasi, e tatau ona faʻaeteete e uiga i le aofai o le latou faʻaaogaina.

Aʻo 'ai le' 'anapogi' o meaʻai gaʻo, o loʻo faigofie ona latou gauai. Ae i le taimi lava e tasi, o loʻo televave le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto. O le sili atu o le monosaccharide o se taunuuga o faiga faʻaleagafesa faʻalavelave ua liua i ni mea faʻamaʻi, o le faavae siama.

E le o lona uiga e tatau ona e lafoaia atoa meaʻai gaʻo. O vailaau faʻataʻavaʻavaʻai i mea taumafa o loʻo maua foi i latou e aoga tele i le i ai o vitamini ma minerale. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le meli (natura), faʻi, fualaau mamago, ma isi. I se isi faaupuga, e taua tele le filifilia o le sili atu o le soifua maloloina mai mea e maua. E le gata i lea, e faigata tele le maua o le mea e manaʻomia i aso taitasi o mea inu gaʻo e faʻaaoga ai na o "lemu".

O meaʻai faʻasaʻo i mea taumafa o loʻo maua i le tele o meaʻai ma masani ona faʻaaogaina. Mo se faʻataʻitaʻiga, suka, siamu, mea faʻafiafia, honey, pastry, juice, syrups, mea inu suamalie, fualaau mama, ituaiga o fualaʻau ma fualaau (faʻi, vine).

O meaʻai faʻasaʻo i mea taumafa e saofagā i le faʻateleina o le toto suka. O le mea lea, o le tele o le faʻaaogaina e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le maʻisuka. Ae e le o lona uiga e tatau ona e vavaeeseina tumau mai lau meaai. E ui lava i le mea moni o le matafaioi a carbohydrates i totonu o le tino o le tagata e le mafai ona faʻafitia, e tatau ona faʻaeteete e uiga i le aofai o meaʻai gaʻo gaʻo ua faʻaaogaina.

Mataʻituina se vitio auʻiliʻili i luga o aʻafiaga o meaʻai gaʻo. Ma le auala e faʻaleleia lelei ai lo latou faʻaaogaina.

Umi taimi e 41 minute

Suauu masoā

O polysaccharides nei e sili atu ona uumi ma sili atu ona tutusa.

O le faateleina o le suka toto e sili atu ona lemu ma e itiiti ifo nai lo na o vailaʻau faʻamalosi. E i ai foʻi a latou faʻamatalaga mataʻutia.

O suauu masoā suamalie i meaʻai e mafai ona maua i soo se mea. Mo se faʻataʻitaʻiga, greens, fualaau faʻasamala e le puipuia, tele o fualaau aina, cereals ma legumes, falaoa atoa o le falaoa, puʻamu.

Le lava o gaʻo i totonu o le tino

I le iloa ai o le matafaioi o le gaʻo i totonu o le tino o le tagata e tele, e tatau ona faʻamautinoa e le lava le tele o mea inu. Glucose o se suauu. O le iʻuga o le suiga o le oxidative, e faʻasao ai le malosi mo le gaioiga o gaʻo ma okeni. O le mea lea, ina ia mafai ona tausia le masaniga masani a le tino, e tatau ona tuʻuina atu i le aso ia meaʻai i le tele o meaʻai.

Afai ei ai le leai o ni meaʻai gaʻo ona o tapulaa meaʻai, e iai faafitauli faʻalesoifua maloloina:

  • vaivai, vaivai,
  • ulu matua
  • malosi
  • mamafa le mamafa
  • mu manava
  • lagona o lagona, le mautonu.

O punavai autu o le ola maloloina

O le paleni taumafa e aofia ai le faʻaaogaina o punaoa o le "faʻagesegese" o gaʻololo mo gaʻo lelei o suga. Muamua lava, o fualaau faisua ia ma laulaʻau. Mo se faʻataʻitaʻiga, letusi, leeketele, radish, kapisi, tomato, kukama, pepa, zuciniini, tipi, sola, radish. E le gata i lea, e faaopoopo atu i vailaʻau faʻamalosi, o fualaau faisua e mauoa i elemene taua ma vitamini.

Punaoa tāua o falaoa atoa o le falaoa, cereals, ma legumes (pi, chickpeas, peas). Ae, o mea lelei ma lelei e aofia ai se paluga o vitamini ma minerale e aoga foi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o fualaau suamalie fou e leai se suka.

I se itu talafeagai, e aoga le faʻaaogaina o meaai ma se maualuga maualuga o le GI carbohydrate, ae faʻatasi ai ma le tele o mea aoga. Mo se faataitaiga, o le meli, fualaau mamago.

O le faaputuputuina o le autu "O le matafaioi a carbohydrates i le tino o le tagata", ou te fia matauina mea nei. Muamua, aua nei aloese mai le gaʻo i le meaʻai. Aua o le toesea po o le leai o ni meaʻai gaʻo e mafai ona oʻo atu ai i faʻamaʻi matuia. Lona lua, o le tapulaa o meaʻai gaʻo (faigofie) e le tatau ona taʻitaʻia ai i latou. Ioe, faʻalavelave (faʻagesegese) gaʻo meaʻai i mea taumafa e sili atu ona taua mo se tino soifua maloloina. Ae o meaʻai gaʻo (o latou punaoa aoga) e taua i le taumafa.

O a mea e gaosia ai gaʻo: sina kemisi ma le biology

Mai le aʻoga i le kemisi o meaola, tatou te iloa o meaʻai o le vailaau oona o se vasega o mea e matua lautele lava i le natura ma e taua tele i manu ma tagata.

O vailaau faʻamalosi faigofie e aofia ai:
Monosaccharides - glucose, fructose ma galactose,
E le gata i lea, e aofia ai le sucrose, lactose ma le maltose, o le molelaupapa e aofia ai monosaccharides e lua.

I le faʻaopoopoga, o lenei vaega o mea inu 'oloʻo aofia ai isi vailaau ma se faʻalavelave faʻapitoa.
O le taimi lava i le tino o le tagata, o gaʻo inu i lalo o le gaioiga o ni enzymes faapitoa e maua ai se gaioiga o le hydrolysis, faʻataʻoto i monosaccharides. O nei sui pito sili ona faigofie o le vasega o le carbohydrate e vave ona gauaiina e le tino o le tagata, e avea ma se malosi malosi e maua ai le malosi i sulu o tatou tino.
O le mea moni, o lenei mea e mamao mai le faʻamoemoega e tasi o le gaʻo, o loʻo aofia ai i latou i gaioiga eseese. O le a la le faʻaʻoleʻole o mea inu gaʻo faigofie?
Ua e matauina pe a maeʻa le suamalie e te manaʻo ai i nisi taimi i fuʻa? E tupu lenei mea ona a oʻo i totonu o le tino se tasi o mea faigofie gaʻo, o le a vave ona tupu le suka toto. Ae peitai, o loʻo faʻaitiitia foi le vave. O le mea lea, e amata ona manaʻomia e le tino se vaega fou o mea inu gaʻo.

O le a la latou taua taua tele?

O fualaau ole gaʻo carbohydrate faʻalavelave e aofia ai filifili uumi, o sooga e tutusa uma lava monosaccharides.O vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa o mea totō (po o polysaccharides) e faʻavasegaina:
Pule
Cellulose
Pectin.
E le gata i lea, o vailaʻau o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le tino o nisi o manu (chitin) ma glycogen, o le "manu" polysaccharide, o ana fatu e teuina i totonu o siama o le tino, o le fausiaina o se fanua faʻaagaga "suauʻu", o vailaʻau faʻamalosi.
O gaʻo gaʻo i totonu o le tino o le tagata e faʻaaogaina foi e avea ma se malosi eletise, ae ui i lea, o le faagasologa o le faʻasalaga o gaʻo vailaʻau faʻamalosi e telegese lemu. O uumi pito umi, e aofia ai le tele o fesoʻotaʻiga, e le vave vave ona "vavaeeseina," e tatau i le tino ona faʻaalu se taimi e faʻafefe ai, o le a tatou le lagona ai le fiaai.
O le mea moni, o ituaiga eseese o vailaʻau faʻamalosi e faʻafefe i vaʻa eseese: o le malolo e vave ona paʻu vave, ae o le cellulose o loʻo faʻateleina i se foliga e le suia.

Malosiaga o gaʻo - o le punavai autu o le malosiaga

O lea la, e tatau ai gaʻo meaʻai, muamua lava, o le punavai autu o le malosi ma tuʻuina atu i le 70% le malosi o le taumafa. O le faʻagasologa o le faʻasusuina o gaʻo, e faigata tele, ae o meaʻai lelei, e leai se mea tatou te popole ai: o le a lava le umi e maua ai le "suauʻu", e le o faʻamataʻuina i tatou i le vaivai ma le vaivai. O le glucose sili lea e faʻaaogaina ai le tino o loʻo faʻaaogaina ai gaʻo vailaau faʻamalosi e faʻapipiʻi le polysaccharide - glycogen.

Glycogen e avea ma puna autu poʻo punaoa o le malosi, lea e faʻaaogaina e le tino pe a faʻaitiitia le suka o le toto.

Glycogen grains o loʻo i ai nei i totonu o potu o le ate, ma i se vaega itiiti o le tino maso. A faʻaaogaina e le tino ia glukose e maua mai i meaai, o le tuʻuina atu o le glycogen i le tino e amata ona faʻaaogaina o le "suauʻu eletise". O le mea lea, faatasi ai ma le lelei o le gataifale, o le tino, o le faiga sili ona faigata o le faatonutonuina o le tagata lava ia, e tumau ai le faapaleniina o meaʻai gaʻo, masini glycogen ma le malosi o le tino.


Afai o le tino ua i ai le maualuga o le gaosiga o le glycogen, ae o le faagasologa o le gaioiga o le carbohydrate e faaauau pea, o le glucose maualuga ua liua i le gaʻo gaʻo ma faʻaputu ai tupe mama.
Ae o le a le mea e tupu pe afai e alu ese le tino mai faleoloa glycogen uma, ma tatou te le ofoina atu ni gaʻo fou? I lenei tulaga, o le gaʻo ma le musika oo tatou tino o le a avea ma puna o le malosi.

O le gafatia o le tino e faʻaaoga ai gaʻo faʻaagaga e avea ma punaoa malosiaga e fausia ai le faavae o taumafa "protein" uma e faatonuina ai le tapulaʻa o le gaʻo i le aoauli. I le faʻaaogaina o glycogen uma, o le tino o le a faʻaalu ai le gaʻo.

O le mea moni, i le avea ai o se itu, e mafai ona e faʻaitiitia le tino maso poʻo faafitauli i totonu o totoga o le tino lea o le a le lava le 'fale' 'ole fale poʻo le faʻaaogaina mo le taumafa.

O fea mea e faʻaaogaina ai vailaʻau faʻamalosi

E le naʻo le malosi o le gaosiga o gaʻo e maua ai le malosi, o loʻo aofia ai i le faʻatinoga o galuega palasitino o le tino. O vailaʻau faʻamalosi faigofie e mafua mai i le vaevaeina o polysaccharides e aofia ai i le fausiaina o le protein-tuufaatasia - glycoproteins. E tele nei elemene eseese, hormones, proteins toto, vaega o siama siaki, ma isi mea e talafeagai mo le fegalegaleaiga o siama ma le faʻavaeina o puipuiga puipui.
E le gata i lea, faatasi ai ma le auai o carbohydrates, o faagasologa e faia e faatonutonuina ai le gaoioiga o le tino, o le faagaoioia o le totoga ma le meaʻai o le mafaufau.

Ae peitaʻi, mo le tino galue masani o tatou tino, e le gata o gaʻololo o loʻo gauaiina e le tino, ae o le cellulose, lea e tuua ai le tino e le suia, e taua. O le tele o meaʻaiʻai e faʻamalosia ai le motumotu o le intestinal ma faʻamautinoa ai le gaogao taimi.
O le mea lea, o le gaioiga o gaʻo vailaʻau faʻapitoa i totonu oo tatou tino e taua tele, o lona uiga e tatau ona avea ma vaega taua oa tatou meaʻai. E le mafai ona faʻaesea le faʻaaogaina o mea inu. Ae ia faʻapulaʻa le faʻaaogaina o meaʻai ei ai se faasinomaga maualuga (o se faailoilo o le vaevaega o gaʻo) o se galuega moni lava. Faatasi ai ma nei mea e gaosi ai meaʻai, mea suamalie, araisa ma falaoa paʻepaʻe.

O galuega autu o meaola o le gaʻo, ia e manaʻomia i le tino

  1. Malosiaga malosiaga.
    O le galuega autū o gaʻo i le tino o le tagata. O latou o le punavai autu o malosiaga mo ituaiga uma o galuega o loʻo tutupu i sela. I le taimi o le malepelepe o le suka, o le malosiaga faʻamalolo e faʻavaivaia i foliga o vevela poʻo faʻaopoopoga i molini ole ATP. Carbohydrates e maua ai le 50-60% o le faʻaaogaina o le malosi o le tino i aso taʻitasi ma le malosi uma o le mafaufau (o le mafaufau e lilo pe a ma le 70% o le kulukose e natia e le ate). I le taimi o le faʻamaʻiina o le 1 g o gaʻo, o le malosi o le malosi e faʻamalolo ai le 17.6 kJ. I le avea ai ma malosiaga autu o le tino i le tino, o le kulukose free po o le gaʻofale gaʻo o loʻo i ai i le ituaiga glycogen e faʻaaogaina.
  2. Malosiaga (fausia) galuega.
    Carbohydrates (ribose, deoxyribose) e faʻaaogaina e fausia ai le ADP, ATP ma isi nucleotides, faʻapea foʻi ma mea faʻapipiʻi. O ni vaega o nisi o enzymes. O mea taʻavale a le tagata taʻitoʻatasi o ni vaega faʻavae ia o siama. O fua o le liua o le glucose (glucuronic acid, glucosamine, ma isi) o se vaega o polysaccharides ma faʻalavelave faʻapitoa o le cartilage ma isi gaʻo.
  3. Mea e teu ai meaʻai.
    E teu faʻamalosi gaʻo (faʻaputuina) i le maso skeletal (e oʻo i le 2%), ate ma isi gaʻo i foliga o glycogen. I le lelei o meaai paleni, e oo atu i le 10% o le kulukosegene e mafai ona faʻaputu i le ate, ma i lalo o tulaga leaga, o lona anotusi e mafai ona faaitiitia i le 0.2% o le ate.
  4. Galuega puipui.
    O gasegase maʻalaʻau o se vaega o vaega o le tino, ole mucopolysaccharides o loʻo maua i mucous membranes e aofia ai luga o vaʻa o le isu, bronchi, fualaau oona, pusa o meaʻai ma puipuia mai le aʻafiaina o siama ma siama, faʻapea foʻi ma le faʻaleagaina o masini.
  5. Galuega faʻatonutonu.
    O latou o se vaega o le lipine receptors o glycoproteins. O loʻo i ai i totonu o le tino le gaʻo o gaʻo. O lea, o le toto e aofia ai le 100-110 mg /% glucose, o le totoga o le toto e faalagolago i le maualuga o le kulukose. O le fiva mai meaʻai e le talepe (digest) i totonu o le manava, ae faʻamalosia ai le motumotu o le intestinal, o le enzymes o loʻo faʻaaogaina i le vaega o meaʻai, faʻaleleia o le gaogao ma le faʻaaogaina o meaʻai.

O mea nei o vaega autu ma ituaiga o gaʻo.

Vaega o Carbohydrate

  • Mea faigofie (vave) gaʻo
    E lua ituaiga suga: monosaccharides ma disaccharides. Monosaccharides o loʻo i ai le kulimi tasi, e pei o le kulukose, fructose poʻo le galactose. O faʻataʻitaʻaiga o loʻo faia e toega o le lua monosaccharides ma o loʻo fai ma sui, aemaise lava, i le suauu (faasologa masani o le laulau) ma le lactose. Faʻateleina le faateleina o le toto suka ma maua ai se maualuga faʻamaualuga.
  • Faʻatelega (faʻagesegese) gaʻo
    O le Polysaccharides o ni vailaʻau faʻamalosi e aofia ai le tolu poʻo le sili atu o molekone gaʻo. O lenei ituaiga o carbohydrate e aofia ai, aemaise lava, dextrins, starches, glycogens ma cellulose. O punavai o polysaccharides o cereals, legumes, pateta ma isi fualaau faisua. Faʻagasolo malie le kulūkose ma maua ai se faʻamaulalo maualalo.
  • Non-digestible (fiber)
    Fiber (fiber dietary) e le maua ai le tino i le malosi, ae e tele sona sao i lona olaga. E maua i le meaʻai i meaʻai e maualalo le maualalo o le suka. E tatau ona maitauina o le fiber e faʻagesegese ai le faʻaaogāina o gaʻo, paluga ma gaʻo (atonu o le a aoga i le aveesea o le mamafa).O se punavai o mea taumafa mo vailaau oona i totonu o fualaau (microbiomes)

Monosaccharides

  • Glucose
    Monosaccharide, o se mea e le lanu mumu o se tofo suamalie, e maua i le toetoe lava o filifili uma o gaʻo.
  • Fructose
    E maua ai le suka i le toetoe lava o fualaau suamalie ma fualaau suamalie, o le suamalie o suga.
  • Galactose
    E le tupu i se tulaga e leai se totogi, i le fomu e fesootaʻi ma le kulukose, e maua ai le lactose, susu suka.

Faʻailoga

  • Sucrose
    O se faʻasalaga e aofia ai le tuufaatasiga o le fructose ma le kulukose o loʻo i ai se solitili maualuga. E tasi le taimi i totonu o le manava, e malepe i lalo i nei vaega, lea e ave i totonu o le toto.
  • Lactose
    O le suālaʻau suka, o le carbohydrate o le vaega disaccharide, o loʻo maua i le susu ma meaʻai susu.
  • Maltose
    O le suka Malt e faigofie lava ona uuina e le tino o le tagata. E mafua mai ona o le tuufaatasia o ni kuluma se lua. Maltose e tupu mai ona o le malepelepe o meaʻai i le taimi o le gaʻoina.

Polysaccharides

  • Pule
    Paʻu paʻu, inisiua i le malulu. O le suauu o le gaʻo sili ona taatele i le taumafataga a tagata ma e maua i le tele o meaai paleni.
  • Fiber
    Malosiaga o gaʻo gaʻo, o vailaʻau faʻamalosi. O se vaega o mea taumafa, lea e le o pagatia i le tino o le tagata, ae e tele sona sao i ana galuega taua ma le nutimomoia.
  • Maltodextrin
    Malosiaga o lanu paʻepaʻe poʻo le kulimi, faʻatasi ai ma se suamalie suamalie, solu i totonu o le vai. O se oloa maualalo o le pipisi o le eletise o le eletise, o se taunuuga o lea mea ua vaevaeina ai mole molekiso i ni vaega - dextrins.
  • Glycogen
    O le polysaccharide na faia e glucose residues, o le main carbohydrate autu, e le maua i se mea sei vagana ai i le tino. Glycogen, e fai ai se faʻaagaga o le malosi, lea e mafai ona vave faʻaleleia pe a manaʻomia e faʻaleleia ai le le lava o le kulukose i le tino o le tagata.

O punaoa autu o le carbohydrate mo le tino

O punavai autu o gaʻo mai mea taumafa o: fualaau, suamalie ma isi fua, mai mea kuka - falaoa, pasta, falaoa, suamalie. O paluga o loʻo aofia ai vailaʻau faʻamalosi i le tino o le paʻu ma le meaʻai. O le carbohydrate mama o le suka. Meli, e fuafua i lona amataga, e aofia ai le 70-80% glucose ma le fructose.

O mea uma lava e naʻo le taʻiala. Faʻasalaga krok8.com

E mafai ona le maua le mamafa i luga o gaʻo?

A faʻaaogaina suga faigofie poʻo le moli, e vave ona faʻaumatia e le tino, ma gaʻo ma le pala o oloa (toxins) amata faʻalemu malie. Mai iinei e le gata ina afaina ai, ae oona foi ma ona lava mea oona. O le tele ma le vaivaiga, gasegase ma le lalagaina, o le paʻu lanuuli o le taunuuga o ia meaʻai.

Pe a 'ai le polysaccharides, e mafai lava ona leiloa le 6-7 kilokalama, pe afai e mulimulitaia ni tulafono. E tatau ona amanaʻia galuega faʻaletino, faʻaleleia le kalori, ona o le a mu ai gaʻo. Mātauina le masani o le carbohydrate, e faʻavae i luga o laulau e maualalo le faʻasologa o igoa. E le tatau ona faʻaitiitia le meaʻai: o mea e puipuia ma gaʻo e manaʻomia ile faiga ole gaʻo. O le aofaʻi o le kalori e tatau ona 1600 kcal / aso.

Taumafai e mulimuli i fautuaga nei:

  • sui meaʻai gaʻo ma "suʻamuʻu" lemu,
  • meaʻai gaʻo i le meaʻai e tatau ona 1/4 vaega,
  • o meaʻai e faʻasaina, tao pe tao, e faʻasaina le kuka,
  • fia 'ai e mafai ona malemo i fafo ma sina aofaiga o ni fatu poo vine,
  • vai e tatau ona masani ona ulufale i totonu o le tino, e tatau ona e inu tele,
  • taumafataga mulimuli ane nai lo le 19 itula e le fautuaina.

E masani ona fai e tagata e masani ai mea taumafa mea mo le mamafa o le mamafa, o le taumafa pe a ma le 19 itula e le tatau ona avea ma tulafono. Meaʻai uma e faʻamalosi atoa ao le i momoe. O le mea lea, e taua le iloa pe o le a le tele o meaai e faʻamalo. O mea taumafa e ui atu i le gastrointestinal tract e maua ai se faasologa o suiga, e le gata i masini ma enzyme. O le faagasologa o le digestion o le 24 itula.Ae afai i le po, o le lisi o loʻo i ai meaʻai maʻaleʻale (proteins, gaʻo), ona umi lea o lo latou gaosia. Ae e te lei alu i le moega, e tatau ona i ai se lagona o le mama, ae le o le vaivai mai le tagofia o le tino.

Taua! E leai se manaʻoga ia lagona pea le fiaai. E tatau ona sui se vaega o le taumafataga i meaai mama. Faatasi ai ma sina vaega itiiti o suga "malamalama", o le tino ua amata ona fai mo le le lava o le malosi ma gaʻo e teuina. Oona e mimita, ma o le tino e maualalo.

Taʻo Gaʻo Maʻamaʻa: Meaʻai Taumafa

E faʻapefea ona faʻaaoga fualaau o meaʻai gaʻo? Faʻavae i luga o faʻamatalaga o loʻo tuʻuina atu i totonu, e mafai ona e iloa le numera o kalori ma faamasani i le lisi o oloa e faʻaaoga pe a tuʻuina atu i vaega o le gaʻo i le meaʻai (o le mea e le o lona uiga o le sui atoatoa mo polysaccharide).

E mafai ona faʻaaogaina le laulau pe a suia i le "faʻagesegese" o carbohydrates mo le mamafa o le mamafa poʻo le maua o masini maso i tagata taʻalo. I se taumafataga atoatoa, o nei meaai e tatau ona 1/4 vaega.

E fautuaina e fausia lau lisi autu i se auala e aveesea atoa ai fuainumera o oloa mai meaai. O faʻataʻitaʻiga o oloa faatagaina ma faʻasaina o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

A e fatuina se lisi o tagata taʻitasi, e manaʻomia ona e mulimuli i fautuaga o loʻo i luga ina ia ausia ai le taunuuga o loʻo e taumafai mo. E taua le amanaʻiaina o manatu autu o se meaʻai masani ma e talafeagai le fausiaina o se meaai, o lea e lelei ai le sailia o se fesoasoani mai se tagata fai meaʻai.

Maualalo Faʻamatalaga Faʻailoga Manatu

Pe a faʻafetaui le taumafataga ma faʻafetaui i le "faʻagesegese" o gaʻo vailaʻau, e taua le iloa oa latou glycemic index (GI). O se faailoga lea o le fua faatatau o le vaeluaina ma le asiasiga o kulupu o mea eseese. O se fuainumera faateleina e maua ai le maualuga o le toto suka ma vice versa. E sili ona lelei le faʻaaogaina o meaai ma le maualalo o faʻamaufaʻailoga. Lalo o se faʻatau meaai ua faʻatulaga i le faasologa maualuga o le GI.

Faʻatasi ai ma se mamafa tele o le tino, o le manuʻa, maʻisuka, ma le ola le lelei, e tatau ona e faʻaaogaina oloa i le pito i luga o le laulau. Ae mo se seti o maso maso, lea o le a suia ai le gaʻo, e aunoa ma ni oloa i le pito i lalo o le laulau ma se GI maualuga e le mafai ona faia.

Faʻavasegaga o oloa faʻatasi ma le "tuai" suga i le tuufaatasiga

O lea la, o suga e faigata ma faigofie. Afai tatou te faʻalauiloa atu mea faigata i totonu o le taumafataga ma faʻaitiitia mea faigofie, ona tatau lea ona e iloa lelei mea o lo o aofia ai. E mafai ona vaeluaina i ni vaega.

O le kulupu muamua e aofia ai fatu. Mo le 'aiga o le taeao ma le' aiga o le aoauli, e aoga tele fua o le cereal. Latou te lelei, ona o latou maualuga-kalori ma i le taimi lava e tasi le maualalo o le GI, lea e faʻaitiitia ai le maualuga o le faʻaleleia o gaʻo. Buckwheat, karite pela, ma oats e iai na uiga lelei. Ae o le gaosia ma le faamamaina o le gaosiga o gaosi e le tatau ona tuuina atu i lenei vaega (mo se faataitaiga, vave cereals poo semolina).

O oloa falaoa o le vaega lona lua. O loʻo matou talanoa e uiga i fua o fatu gaosi atoa. Paʻu paʻepaʻe e aofia ai gaʻo vailaʻau 'vave' ma e maualuga le GI. Pe a faʻaumatia, e vave ona tulai mai se lagona o le atoatoa, ae o le maualuga o le suka i totonu o le toto e maualuga tele. O fila e aofia ai falaoa na faia mai le falaoamata atoa. E maualalo le gi. E fautuaina foi e 'aina i latou i le amataga o le aso, aua o le taimi lea e sili atu ona lelei.

O le vaega lona tolu e aofia ai fualaʻau. E aofia ai le tele o polysaccharides, aemaise lava fiber, o lea e tatau ai i le taumafataga. E masani lava o ituaiga uma nei o fualaʻau fualaʻau e mafai ona faʻaaoga i soo se taimi o le aso. O fualaau faisua maoaʻe o le a maua ai ni faʻamanuiaga sili, talu mai le faʻataunuʻuina o nisi o mea aoga ua faʻaumatia

O le vaega lona fa e aofia ai laumei, o vaega autu ia o polysaccharides ma protein. O gaʻo kulimi i la latou tuufaatasiga e masani lava o le filo meaai. O le tele o taimi e faʻaaoga ai pi, pi, lentils. Ma o le lona lima - o se tasi o sili ona aoga - lau.I le faaopoopo atu i gaʻo, o loʻo aofia ai le tele o vitamini, o lea e tatau ona i ai pea i luga o le laulau.

Taua! E manaʻomia e le tino se taumafa paleni. Ae mo le leiloa o le mamafa e le afaina ai le iloa pe faapefea ona vave faʻavaveina. Meaʻai e vave faʻafefeteina pe afai e aofia ai fualaau 'aina ma fualaʻau' oloʻo iai fipa.

Polysaccharides ma le matautia o lo latou taumafa tele

Mea taumafa, lea e aofia ai le polysaccharide, fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le ata, tausia lelei le tino. Ae o tagata fai meaʻai e lapatai atu i le tele o tuinanau mo i latou. O le masani o le faʻaaogaina o le 3 g o nei mea i le kilokalama o le mamafa o le tino i le aso. Afai e te faʻaaogaina i se aofaiga taua, ona tupu ai lea o le ita o le mea o loʻo i luga o le meaʻai ona o le maualuga o le fiber content.

E mafai ona maua le tiga i totonu o le manava, afaina. O mafuaʻaga o le taofiofi i totonu o le inumaga o taunuuga foi ia o le tele o taumafa o loʻo maua ai le fiber-o mea e le eli ae faʻasaga ai le puipui o le intestinal. O tagata e mafatia i maʻi gasegase gasegase e tatau ona faʻapulaʻa le aofaʻi o fualaʻau mata mata i le lisi.

Taua! E tele meaʻai i mea taumafa e leai se mea e maua ai le gaosiga ma se fesuiaiga i meaai o le protein. Ae o se lamatiaga faʻalesoifua maloloina, aua e manaʻomia e le tino mea taua uma e tolu: eletini, gaʻo ma gaʻo. O le faʻamaʻaʻaina atoatoa o meaʻai mai meaʻai e faʻaleagaina ai le metabolism ma oʻo atu ai i taunuuga le mafaamatalaina.

I mea uma, ma i meaʻai, e aofia ai, e tatau ona i ai se lagona o le tutusa. Faʻasalalau i meaai fou poʻo meaʻai, tatou te le mafaufau i taimi uma pe o le a le mea e lamatia ai. O se totoga e le o se mea e suʻe ai. E le gata i lea, e na o le toatasi. O le mea lea, ia faʻamautu paleni meaʻai, feutagai ma tagata fai meaʻai ma fomaʻi, 'ai ma le fiafia, ma o faʻamaʻi o le a aloese ai oe.

Vaʻaia galuega i le silia ma le 7 tausaga.

Tomai faʻapitoa: faʻamaʻi ma togafitiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract ma le biliary system.

Tuua Lau Faamatalaga