O fea e sau ai le toto mo le suka?

I tamaiti mai le fanau mai e oʻo i le 1 tausaga le matua, o le masani o le suka (mai le tamatamailima) e i le va o le 2.8-4.4 iunite. O le suʻeina o le toto mo le suka e manatu e masani i le maualuga o le 3.3-5.0 iunite mo tamaiti mai le tasi le tausaga i le lima tausaga. Mo tamaiti e sili atu ile 5 tausaga, o le masani e tutusa ma tagata matutua. Faailoilo o loʻo maua ai le maʻisuka ma se maualuga e sili atu i le 6.1 iunite.

A fautuaina le faʻamaoniga

E iai se manaʻoga e siaki le kulūkose i mataupu nei:

  • pe a masalomia se tagata maʻi i le atiaʻe o le maʻisuka,
  • taotoga faʻapitoa ma faʻalavelave faʻalavelave lea e manaʻomia ai le faʻaofiina o faʻamaʻi,
  • pe a suʻeina se tagata gasegase e maua i le maʻi fatu fatu ma le atherosclerosis,
  • e avea o se vaega talafeagai pe a fai suʻesuʻega suʻesuʻega o meaola,
  • afai o le tagata maʻi e maua i le maʻisuka e pulea togafitiga,
  • pe a maʻi le tagata gasegase, o lona uiga, i latou o loʻo fia maua, o loʻo i ai se vaaiga leaga, faʻapitoa maʻi o le pancreas.

2. Suʻeina ole toto toto

Afai na faatonuina le pepe lenei auiliiliga, ona iai lea o mafuaʻaga ogaoga mo lenei mea. E faia se suʻega o le toto o meaola pe a iai ni masalosaloga o le solia o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le auiliiliga o le a fesoasoani e faʻamaonia ai le hepatitis o loʻo iai, galuega faigata o le ate, maʻi o le maʻisuka, poʻo faʻamaʻi matautia.

3. Suʻega ole toto toto

E i ai le isi vaega ole fuataga - milligrams per deciliter. I lenei tulaga, o le masani o le - 70-105 mg / dl pe a ave le toto capillary.

E mafai ona liua le faailo mai le tasi iunite o le fua i le isi i le faʻateleina o le iuga i le mmol / lita e oʻo i le 18.

I tamaiti, o le masani e ese mai i le tausaga. I lalo o le tausaga e tasi le tausaga o le a 2.8-4.4 mmol / lita. I tamaiti ei lalo o le lima tausaga, mai le 3.3 i le 5.5 mmol i le lita. Ia, i le matua, e sau i se tagata matua.

I le taimi o le maʻitaga, o le toto toto e 3.8-5.8 mmol / lita i luga o se manava gaogao. O le ese mai le masani e mafai ona mafua mai ile maʻisuka poʻo le amataga o se maʻi tuga. E talafeagai le toe faia o le auʻiliʻiliga ma pe a oʻo i luga le maualuga o le sugar i luga o le 6.0 mmol / lita, faia suʻesuʻega o suʻega ma faia se numera o suʻesuʻega talafeagai.

Coagulogram

O le coagulogram e mafai ai e oe ona iloa foliga o le solia i le tino o le hemostatic i se fafine maʻitaga ma nisi faʻafitauli o le maitaga ma, o le mea lea, ia faia le togafitiga saʻo. O le Hemostasis o se tuufaatasiga o vaega o toto toto ma le toto, o le fegalegaleaiga e mautinoa ai le tausiga o le faamaoni o le puipui lapisi ma le taofi o le faamasaa i le tulaga o le faaleagaina o lapisi.

O le coagulogram e tatau ona ave muamua i le tolu masina, ma afai ei ai ni mea e le masani ai i le hemostasis, tele taimi, e pei ona faatonuina e se fomaʻi. O le toto mo le auʻiliʻili e maua mai se vein i le taeao i luga o se manava gaogao.

O vaega autu o le coagulogram

Fibrinogen - o se porotini, o le vailaau o le fibrin, lea e avea ma faavae o le tai i le taimi o le tuiina o le toto.

O lona uiga i totonu o sela mumu mūmū - totola mūmū mumu - e itiiti le hemoglobin e iai le uʻamea. Faatasi ai ma lana fesoasoani, e maua ai a tatou siama le okesene, pe afai e le lava le hemoglobin, o okeni ma tisipenesa e mafua mai i le le lava o le okesene, e faʻateleina ai le anemia.

ROE - o le a lea?

O le maʻi suka o le autu, ae le na o le pau lea o le mafuaaga o le maualuga maualuga o suka. O lenei faailo atonu e maualuga atu nai lo tulaga masani i tulaga nei:

  • lagona faalelagona ma faaletino,
  • epilepsy
  • togafiti o le pituitary gland, grenal gland, thyroid gland,
  • 'ai ao leʻi suʻeina
  • o aʻafiaga o mea oona (e pei o carbon monoxide),
  • ave ni vailaʻau faʻapitoa (ole nicotinic, thyroxine, diuretics, corticosteroids, estrogens, indomethacin).

O le suka maualalo e matauina ma:

E i ai tulaga pe a faia le sampling samples mo le tele o suʻega i le taimi e tasi. Laʻiliʻili suʻesuʻega faʻapitoa e manaomia ai le tele o le toto, e faʻaaoga ai le toto toto. O lona faʻatinoga e mafai ona faʻamanuiaina pe a ma le 12%. O fuainumera ua taua i luga e masani lava mo se tagata soifua maloloina. I mataupu feteʻenaʻi, o loʻo faia se suʻega o avega. Mo lenei mea, e inu e le tagata maʻi se ipu vai vai i le kulukose ma o se faataitaiga e ave ma suʻeina i le 30 minute mo le 2 itula.

E valaʻau le suka i le toto glycemia, ma tulaga maualuga o le suka - hyperglycemia. O le Hyperglycemia o le faailoga autu o le maʻisuka. I le iai o le hyperglycemia, o le maualuga o le suka i le toto o se tagata e tatau ona faaitiitia i le masani. Afai e maualuga le maualuga o le suka o le toto o le tagata maʻi i taimi uma, o le mea lea, e faaopoopo atu i le soifua manuia o le tino, e mafua ai foi le atinaʻeina o faafitauli o le maʻisuka masani. O nei faʻafitauli, o se tulafono, e aʻafia ai mata, fatuga ma vae o le maʻi suka.

Sauniuniga mo le faʻatinoga

O le sauniuni mo foai toto mo suʻesuʻega e manaʻomia ai le faʻatinoina o le faʻatinoina o tulafono faʻapitoa:

  • o le tagata gasegase e tatau ona foaʻi toto naʻo luga o se manava gaogao (i luga o se manava gaogao), e taua tele le avanoa pe a uma le 'aiga o le afiafi ao leʻi faia le suʻega o le taeao ia le itiiti ifo ma le sefulu itula. O lona uiga, afai o le toto o foai e 8 i le taeao, ona tatau ai lea o le meaai mulimuli i le 10 i le afiafi,
  • e tatau ona mataʻituina lou soifua maloloina aʻo leʻi faia ni suʻega, pe a mafai, aloese mai le faʻalavelave ma aloese mai le soona faʻamalositino,
  • ua fautuaina tagata ulaula e aloese mai le ulaula i le afiafi o le suʻega,
  • i le i ai o le malulu, e tatau ona taʻu atu i le fomaʻi.

E pei ona taʻua i luga, o le faʻapipiʻiina o le toto e faia i le taeao ao leʻi 'ai.

Lenei e tatau ona e faia ni faʻamalamalamaga e uiga i le tele o le tagata maʻi e tatau ona faia e aunoa ma se meaʻai aʻo lei tuuina atu le toto. Mo maʻi o loʻo mafatia i lenei faʻafitauli 1, o le toto e ave mo le auiliiliga, e pei ona taʻua i luga, i luga o se manava gaogao, le sefulu itula pe a uma le 'aiga o le afiafi, e oʻo lava i se tuusaunoaga e mafai ona faia. E mafai ona latou gaosia se taumafataga i le iva itula, ona e sili atu ona faigata mo i latou ona faia e aunoa ma se meaai nai lo na o mafatiaga mai le ituaiga 2, faapea foi ma tagata soifua maloloina. O le mea mulimuli, i le ala, ua fautuaina e aloese mai le taumafaina mo le 12 itula.

O fea e sau ai le toto mo le suka? I le avea ai o se tulafono, e aveesea mai le tamatamailima, talu ai e le fautuaina e ave le toto mai se vela e na o le fuafuaina o le maualuga o suka. Ae afai o loʻo faia se suʻesuʻega faʻataʻotoga faʻapitoa, ona faʻaaoga lea o lenei metotia.

O le a le mea o le a faʻaalia

Mo tagata matutua, o faʻamaoniga o le toto kullukose masani (mmol i le lita) e leai se faʻalagolago i le tane ma i luga o se manava gaogao e tatau ona i ai ni faʻamau i le vasa 3.3-5.7. A faia le suʻesuʻega i le aoina mai o le toto mai le maʻi o le tagata maʻi (faʻapena foi i luga o se manava gaogao), o le mea e manaʻomia mo faailoga masani e eseese 4 - 6.1.

Afai i tagata matutua, e leai se eseesega i le masani o le toto toto, ona faʻatulagaina lea o le masani a le tamaitiiti i le matua o le tamaitiiti. I pepe ei lalo o le 12 masina, e tatau ona 2.8-4.4. Mo i latou o loʻo taʻitasi le tausaga ma oʻo atu i le lima tausaga, o le faʻaalia masani o le - 3.3 i le 5.5. Ma, o tamaiti matutua e foai atu le toto e tusa ai ma "tulaga matutua."

O le faailo o le kulukose o le toto i fafine maʻitaga o loʻo i ai foʻi ona eseesega. I lenei vaitau, e 3.8-5.8 i luga o se manava gaogao. Afai o le vavae ese mai tulaga masani e taua, ona mafai lea ona taʻu mai le i ai o le maʻisuka faʻamaʻi poʻo le amataina o ni maʻi ogaoga. I lenei tulaga, o le ae manaomia le faia o se suʻega lona lua, ma i le tulaga o le faʻamaoniga o le sili atu o le suka, e taʻua o le 6.0, faia faʻataʻitaʻiga ma avega ma isi auala e faʻatumu ai le auiliiliga.

E iai isi vaega ole fuataga, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona mafaufau i milligrams per deciliter. Ona masani lea o le masani ile 70-105 pe a ave mai ile tamatamailima. Afai e tatau ai, e tasi le faʻamaoniga e mafai ona liua i le isi e ala i le faʻateleina o le taunuʻuga i tagata e 18.

O le a le tui o le suka

E pei ona e matauina, o le talanoaga i luga e faatatau i lena mea. e faia se suʻega toto i luga o se manava gaogao. Ma e le o se fomaʻi lenei o fomaʻi, e pei o le physiology, aua a uma ona 'ai, o le kulūkose o le a faateleina, ma o le a tumau ai mo sina taimi. Ina ia faʻamaonia poʻo le vaʻaia le maʻisuka, e faʻaaoga se metotia e pei o se suʻega toto e ave i se avega.

O lona uiga o le muamua lea, e pei ona manaʻomia ai fautuaga, e aveesea le toto mai le tamatamailima pe a le 'ai le tagata maʻi. A maeʻa lena, ua valaʻaulia o ia e inu se vaifofo o le kulukose. A maeʻa le itula, ona faʻasolosolo lea o le lua, ona faia ai lea o se suʻesuʻega lona lua. O lenei metotia ua taʻua o se suega mo le faapalepale i le suka (glucose) pe ua taʻua foi o se suega faigata. E mafai ai ona iloa le mea ua taʻua o le maʻi o le maʻisuka. I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina se metotia talitutusa pe a iai ni faʻamatalaga mataʻina o isi suʻesuʻega.

Taua: Pe a faia le auʻiliʻiliga i se avega, i vaitaimi vavalalata e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina le tapulaa atoatoa i meaʻai ma inu. E le gata i lea, e le tatau ona ia faia le malosi faʻaletino faaletino ma le faʻalagona lagona, a leai o le a ono faʻaseseina taunuuga.

O a mea e tatau ona avea ma faailoilo o le faʻapalepale suka:

  • pe a maeʻa le itula, o le faailoga e tatau ona sili atu i le 8.8,
  • ina ua mavae le lua itula - o le maualuga o le 7.8.

A maeʻa le faʻataʻitaʻiga, faʻapipiʻi taunuʻuga na maua i le taimi o le suʻesuʻega.

Faʻavae i luga o le kulūkose i luga o se manava gaogao, faʻapea foʻi ma le faʻamalositino, o faʻamatalaga nei o loʻo faʻaalia:

  • hyperglycemic. E tatau ona maualuga le 1.7,
  • hypoglycemic - o le faʻamaufaʻailogaina o lenei faailo e masani lava o le maualuga o le 1.3.

Iloiloina o faailo o le sugar sugar ma le maeʻa o faamalositino, ua oʻo mai fomaʻi, pe afai e masani ona i ai faʻamaʻi maualuga, o le tagata maʻi e lamatia mo le atiaʻe o le maʻisuka i le lumanaʻi. E oʻo lava i tagata maʻi na maua i le maʻisuka, latou te faia se auʻiliʻiliga mo se suʻesuʻega i luga o le maualuga o le hemoglobin glycated. O fua masani masani e 5.7 pasene.

E faavae i luga o lenei faʻaaliga, o le maualuga o taui mo le maualuga maualuga o le suka e fuafua lelei ma togafitia togafitiga. Peitai, i le taimi nei, o lenei auala e masani ona le faaaogaina ona o le tele o mea e faʻalavelaveina ai lenei mea. mafua ai sese sese.

A tupu se vavaega

E mafai ona faʻamaonia le vaʻaia o se faʻaopoopoga poʻo le faʻaitiitia o faʻataʻitaʻiga. Muamua, mafaufau i mafuaaga e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto:

  • 'ai e le tagata maʻi, o lona uiga, a maeʻa ona' ai - pe o le taeao poʻo le 'aiga o le afiafi - o le maualuga o le suka e tulaʻi mai,
  • pe a oʻo i le tele o faʻamalositino poʻo le tagata gasegase na mafatia i le fiafia tele o le mafaufau,
  • o le faʻaaogaina o nisi o vailaʻau faʻamaʻi, adrenaline, sauniuniga o thyroxine,
  • o se taunuuga o faʻamaʻi o loʻo i ai nei o le pancreas ma le thyroid gland,
  • o le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma le faʻafefe o le suka.

O le ā e aʻafia ai le suka maualalo:

  • i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ma maua ai le maualuga o fualaau oona e fuafua i le maualalo o le suka ma le fafagaina o meaai,
  • afai ei ai tulaga o le insulin i luga,
  • o le gasegase na mafatia i le vavalalata umi mai meaai, fiaai i le fiaai,
  • ma le ava malosi,
  • maʻi o le pancreatic,
  • o se taunuuga o meaʻai oona i arsenic, chloroform ma isi mea oona,
  • faamai o pancreatitis, gastroenteritis,
  • pe a uma le taotoga mo le manava manava.

E leai se faʻamaʻi e aunoa ma ona uiga. O faʻamaʻi pipisi e fesootaʻi ma le kulukose o le toto e iai foi a latou faʻailoga. I tagata gasegase ei ai maualuga maualuga o suka, e mafai ona latou:

  • matagogo
  • o le i ai o le fiaʻai tele ma se lagona faifai pea o le fiaaai,
  • faʻaoga faifaipea,
  • popolega faifaipea e mafua mai i le sasaina o le paʻu
  • o le tagata gasegase ua i ai foliga o suiga o le paʻu i totonu o le paʻu i pito i lalo.

Pe a maualalo le kulukose:

  • o le tagata gasegase e faʻavaivaia lautele le tino ma le vaivai tele,
  • e masani lava o gasegase e mafatia i le faateleina o le le fiafia,
  • o le i ai o le ulu o le ulu ma le faanaunauga e vili,
  • faʻailoga faʻapitoa
  • toilalo o le malamalama, lea e mafai ona muta i se coma (hypoglycemic),
  • tulaga paʻu e mafai ona malulu ma susu.

O le maʻisuka o loʻo faʻaaogaina le suka e maua ai le suka e maua ai le maualuga o le kulukose labile. E pei ona e iloa, mo le soifua mālōlōina, o nisi taimi, o loʻo i ai le matautia o le maualuga ma le maualalo o tau. I lenei tulaga, e matua taua lava o lenei faagasologa e manaʻomia ai le faʻaauau pea ona mataituina.

O lenei mea e muamua, muamua lava, i latou na gasegase inisalini. Ina ia mautinoa o le mataʻituina lea ma faigofie ona faʻaaogaina, ua fautuaina tagata gasegase e faʻaaoga se masini feaveaʻi - o se glucometer, lea e mafai ai e oe ona fua le suka o le toto. O se tasi lenei o auala aupito sili ona faatuatuaina ma faʻaalia e pulea ai lou siosiomaga o lou aiga.

Taualumaga

Faʻapefea ona faʻaaoga lenei fualaau? Toto mo le suka, o fea e sau mai le taimi e faʻaaoga ai se glucometer? - O nei fesili ma isi fesili e masani ona tulai mai i tagata gasegase oe mananao e faʻaaoga lenei mea faigaluega. O tali ia i latou o loo i lalo:

  1. O togafitiga faʻafomaʻi e faia i luga o le nofoaga i luga o tamatamailima lea o le a faia ai se punoto e toso ai le toto mo suʻesuʻega.
  2. O le tamatamailima o le tamatamailima ua faʻapipiʻiina e faʻatuai ai le tafe o le toto, ma faʻatasi ai ma le fesoasoani a se siʻila, o le vaega na fuafua e ave le toto ua tuʻia.
  3. O le muai sauniuni o le ogaumu o le cotton e aveese le mataua muamua mai le tamatamailima.
  4. O le lua mataua e faʻaaogaina i le laasaga o le suʻega, lea sa faʻapipiʻi muamua i le masini mo fua o le suka.
  5. Ma i le pito mulimuli o lenei faiga faigofie, o le iloiloga o taunuuga o loʻo faia.

Pe a oʻo i le totoina o le toto sampling, o taualumaga nei e faia:

  • A o lei ave le toto, e tosoina le maʻi ma se tafaoga faapitoa, e masani lava i luga aʻe o le tulilima, mo le sili ona lelei o le veins ma ina ia faafaigofie ai ona ulu atu i le vela ma se nila
  • o le tagata fomaʻi o loʻo ave le toto e fesili i le tagata gasegase e toso ma toso le lima i le tele o taimi. Ua faia lenei mea ina ia mafai ona taugata tele ia veins.
  • pe a uma ona iloagofie le vein manaomia, o le suʻega fesoasoani e faʻagasolo le nofoaga o inisiua ma faʻaofiina le nila. O le tagata gasegase e tatau ona faia se malologa o le lima.
  • o se vaega o le toto e aoina i le suauu, lea e talafeagai mo le auiliiliga saʻo. O le toto o le toto e sili atu le lanu nai lo le capillary.
  • pe a oʻo mai le faʻasalaga, e tuʻuina atu le ava malosi i luga o le nofoaga e aoina ai toto. Ma e ala i le faʻapipiʻiina o lima o le tagata maʻi i le tulilima, e paʻu ai le ufiufi, ma le tafe toto.

O le mea e leaga ai, e leai ni faʻamaʻi o le maʻisuka i tausaga talu ai ma o le maʻi e taatele. O le auiliiliga o loʻo faʻaalia ai le vavaeese mai le masani, e mafai ai ona e iloa faʻamaʻi pe a i ai pea i le taimi muamua, o lona uiga o avanoa e faʻalavelaveina ai le faʻateleina.

Ae ina ia le mafai ona taʻu atu iʻuga o le suʻesuʻega, e tatau ona e mulimuli i fautuaga mo le toto foai, lea na taʻua i luga. Sa matou mauaina le toto mo le suka, pe o fea e maua mai ai, pe faapefea ona matou faia i le fale.

Na matou iloa foi o le toto e lua auala: e ala i le tuiina o se tamailima i luga o le lima ma mai se vein. I soo se tulaga, o le toto vevela e tofotofoina ona o le maualuga o le toto ei ai le maualuga maualuga o le suka. E mafua ona o siaki e faʻafefiloi le kulukose, ma ua leiloa i totonu o le tino.

O le totoina o totoga lima e masani lava e le o se mea manaia tele ma e laitiiti lava le tiga.O nisi e maitauina e sili atu ona faigofie le foai atu o le toto mai le vein nai lo se tamailima. Ae ui i lea, o le manua e le tatau ona faʻamalolo mo se taimi umi, vave vave ona faʻamalolo, ma e le pine ae e faʻagaloina. O le taimi nei e tumau pea na o le suʻeina o iuga. Ae o le faia o oe lava e le aoga, e tatau i le fomai ona faia, ma o le a ia faatonuina le togafitiga saʻo.

O tagata maʻi e faʻaalia ni faʻaʻailoga o le maʻisuka e le tatau ona faatuai e fefaʻatauaʻi i se suʻega. Ae e tusa lava pe leai se faʻamaoniga o le maʻi, e pei o le galala, vevela ma le suamalie o le paʻu, malosi tele, ae o loʻo i ai tagata gasegase o le aiga, ona ono iai lea o le gasegase i lenei maʻi. I ia tulaga, e tatau ona suʻeina oe mo le suka pe tusa o le tasi i le tausaga.

A leai se togafitiga faʻapitoa, ona oʻo lea i na gasegase ua le oʻo i le 40 tausaga le matua - ia faia se suʻega faʻapitoa i le lima tausaga, ma a maeʻa le 40 - tasi i le tolu tausaga.

Tuua Lau Faamatalaga