E mafai ona ou faʻaogaina le ate ole ate ma le cholesterol maualuga?

E tusa ai ma fomaʻi, o le ate ate ma le cholesterol e le o se mea e lamatia ai le ola. E ui lava i le mea moni o le ate ate o loʻo i ai le tele o gaʻo, faʻatasi ai ma le faʻaaoga tatau, e mafai ona faʻaitiitia ai le cholesterol toto.

O mea taua o le cholesterol o meaʻai iʻa

E mafai ona 'ai le ate ate i le maualuga o le cholesterol? E mafai ma e tatau foi ona e 'ai i se oloa faapena i meaʻai i aso uma. Cholesterol na o ia e le o se mea matautia. O lenei mea faʻapitoa faʻapitoa o loʻo maua i totonu o potu taitasi o le tino o le tagata, ma e nafa ma le malosi o siama siama, o le gaosia o nisi o enzymes ma hormones sex, ma le puipuia o le toto mai elemene leaga.

Ua leva ona vaevae vaevaega o le cholesterol i ni mea se lua:

  • maualuga tele
  • maualalo maualalo.

O le cholesterol maualalo maualalo e tutusa lava le tuufaatasiga e pei o le cholesterol maualuga, ae o le maualuga o le tino e aoga tele mo le tino, ma o le maualalo o le tino e afaina ona o le nofo i luga o puipui o toto toto, faaitiitia le toto ma le afaina ai le gaioiga o le fatu ma isi totoga i totonu. O le cholesterol o le Cod e maualuga tele. O le mea lea, o le 'aiina o sea oloa e pele i le tele o tagata i aso uma e mafai ona faʻaleleia lelei ai le soifua maloloina.

Cod ate e tuuitiitia le cholesterol i le tino

O le oloa o loʻo i ai le keneka e maua ai le maualuga o le cholesterol matāʻupu. I le 100 g o le ate cod coe, 750 mg o le cholesterol. Ae ui i lea, o le cholesterol o lenei oloa e le gata ina afaina ai le soifua maloloina, ae aoga foi, e pei ona maua i le suauu, lea e fesoasoani e faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto.

Ua faamalamalama mai e saienitisi o cholesterol maualuga maualuga, lea e ulu atu i le tino ma meaai, ulu atu i totonu o toto ma fegalegaleaiga ma le cholesterol maualalo maualalo, lea na teuina i luga o puipui o toto toto i foliga o pusa. O se faʻalavelave faʻalavelave o cholesterols ua faia, lea e faʻamalosi e gaʻo ma le ate mai le toto ma le tino atoa. O le mea lea, o le tele o le cholesterol i le ate o le ate e le gata ina le faateleina le aofaʻi o pusa cholesterol i totonu o vaʻa, ae faʻamamaina ai foi le taofiofia o alalaupapa na faia muamua.

Vaega o le gaosiga ma le faasaoina

E sili ona tāua le le faʻaaogaina o le ate le ate le ate ma le umi o le togafitiga o le vevela ma e le o aofia ai mea faaopoopo.

O le sili ona lelei le kukaina o meaai e maua i luga o vaa fagota i luga o le sami. O le ate o le ate ua lalagaina i totonu o apa, faisua laulaau, ua faaopoopo le pepa ma ua maeʻa i se taimi maualuga. Aʻo faagasolo le gaioiga, e faʻamalo le suauu i le ate. O lenei suauu o le ate o se mea puipuia o le oloa.

O vitamini ma minerale o loʻo i totonu o le ate e le maumau ai a latou meatotino. O le aofai ole aoga ole cholesterol i le ate ole ate e le faʻaitiitia. Talu ai ona o le cholesterol ma vitamini e iai se aafiaga lelei i se tagata i se suauu suauu, e mafai ona taʻua le ate ate ate o se fale teu oloa o mea e faaleleia ai le soifua maloloina.

Vailaʻau Taua

Retinol (Vitamin A) faʻaleleia le lelei o le vaʻaia, faʻaleleia le gafatia o le paʻu, faʻaleleia le alualu i luma o lauulu ma le malosi o fao. Talu ai ona o ana meatotino, o le a faʻaitiitia ai le ono mafai ai ona fausia uma le tino ma le mama.

Calciferol (Vitamin D) e fesoasoani i le tino e aʻafia ai le potassium, calcium ma le phosphorus. Faʻafetai i lenei vaitamini, sooga ma ponaivi e tumau i le soifua maloloina ma le malosi, e ui i suiga o le tino i le matua. O le vaivai o le Vitamin D i le amataga o le matua e mafai ona taʻitaʻia ai siama, ae mafai ona foia lenei faafitauli e ala i le faaopoopoina o soula ate ate i le meaai.

Tocopherol (vitamini E) e aʻafia i le gaosia o hormones, faʻaitiitia le ono mafai ona maua i le kanesa o le prostate ma le faʻamaʻi o le Alzheimer, faʻaleleia faʻamaʻi manu ma faʻaitiitia le foliga vaaia o le maʻila, faʻaleleia le lelei o le tino, ma puipuia ai le tupu o le thrombosis.

Riboflavin (vitamini B2) faʻaleleia le gaioiga o le manava ma le gaogao, faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga, faʻapupulaina le gafatia o vaʻa toto, puipuia le paʻu mama, ma faʻamaonia le faʻatinoina o le tino.

Faamanuiaga ma le afaina

O le ate o le Cod e iai lona faʻamalolo i le tino:

  • tausisia vaaiga masani masani,
  • faamalolosia ponaivi, nifo, lauulu,
  • e puipuia ai le puipuiga
  • faʻagesegese ifo le soifua matua
  • faʻasalalau le galuega o le fatu cardiovascular ma le popole,
  • e puipuia ai le gasegase maʻi.

O lenei oloa ma ona aoga aoga e matua talafeagai lava mo tamaiti ma fanau talavou mo le tuputupu ae atoatoa o ponaivi, tagata taaalo mo le faamalosia o le ponaivi ma le musika. Aʻo faʻaaogaina le cod ate i meaʻai, o le a maua e tina tausi maʻi le vailaʻau D e avea o se faʻasologa mo siaki i totonu o se pepe, ma o tagata ua faʻavaivai pe a mavae faʻamaʻi faʻamaʻi o le a toe faʻafoisia le puipuiga.

O le Cod caviar o se punavai o gaʻo gaʻo, vitamini, micro ma macro elemene e tatau ai mo le atoatoaga o le gaioiga o le tino, ma e le maualalo i le tuufaatasiga i mea taugata sili ona taugata - caviar uliuli ma le mumu.

Mo tamaitai, o lenei mea gataifale i totonu o fagu e aoga mo le faʻaleleia ma toe faʻafouina foliga (lauulu, nifo, fao, paʻu o foliga ma le tino), faʻaleleia o lagona, ola malosi, nofo i le taimi o taumafa.

Fomaʻi fautuaina e faʻapea o fafine maʻitaga latou te faʻaaogaina le cod le ate i le faʻaleleia masani o le tama ma puipuia le anemia. I le taimi lava e tasi, o laasaga faatonuina e tatau ona matua tausisia ina ia le afaina ai le pepe e leʻi fanau mai.

O le ate o Cod e faʻagaoioia ai le gaioiga o galuega a tane, lea e tatau ai pe a fuafuaina se aiga. O le faʻaaogaina o lenei mea e toe faʻafoisia ai le malosi, faʻafoeina ai le mafaufau ma le mafaufau, e mafai ai ona e faʻaalia le tino, toe faʻafoʻisia ai le malosi o puipui o toto toto.

A o laʻititi, mo le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina o le tino, o fualaau uma ma minerale o loʻo i ai i le ate ate.

O le maualuga o le kalorie o le meaʻai (613 kcal mo le 100 g) e manaʻomia ai lona faʻaaogaina faʻapitoa: tagata matutua e oo atu i le 35-40 g i le aso. O le le tausisia o le fualaau e afaina ai le tino, ona e lamatia ai le le lelei o ona tino.

E mafai ona afaina pe a fai e teuina i totonu o se uamea ua mafai ona gaosia - o se puna o toxins ma le okesene. E mafai ona teuina le ate ate i le tioata mo le silia ma le 24 itula.

Contraindications

E le tatau ona faʻaumatia le ate o le maʻi i faʻamaʻi nei:

  • afaina i iʻa ma iʻa,
  • faaitiitia le mamafa
  • sili atu i le tino o vitamini D ma le calcium,
  • afaina o le lapoa ma le biliary tract.

E le gata i lea, o le oloa e solia i tamaiti laiti e oʻo i le tolu tausaga le matua ma e mafai e tagata ona atoatoa.

Auala e filifili ai le oloa saʻo

O le ate o le Cod e le gata e maloloina, ae o se mea suamalie foi. E leitioa o ia o se mea manaia, e maua ai se tofo maaleale, le mafaatusalia le tofo ma le sili ona mama.

A e faʻatau meaai faʻapitoa, e tatau ona e gauai i mea nei:

  • Meaʻai: ate, meaola faanatura, masima, fagaʻai, pepa uliuli. E mafai ona faaopoopo le suauu i le oloa, ae le o le suauu manogi,
  • i luga o le igoa o le faaupuga "totogi faʻamaoni" e faʻaalia ai le GOST,
  • Faʻamatalaga a le au faipisinisi - e tatau mai le vasa o le sami,
  • i le pito i lalo ole mafai ole tusi ole "P" ma numera "010" (cod cod)
  • o le aso e muta ai e tatau ona tulei, e le valiina,
  • leai o nifo, lapisi ile faletupe,
  • pe ae lolomiina le ufiufi, e le tatau ona fetogi,
  • pe a lūlūina, e le tatau ona i ai se leo i totonu o le fagu (i luga o meaai lelei, o vaega o le ate e tuʻuina i taimi uma, e aunoa ma ni gaʻo),
  • ua tuʻuina atu i le oloa o le Atelani.

Afai, pe a tatala ni meaʻai, ona maua ai lea o le lanu paʻepaʻe paʻepaʻe ma faʻafefete ma liua samasama i le vevela o le vevela, o lona uiga o lenei mea manogi poo le suāuu. Paʻu paepae i luga o le ate i totonu o se fagu i le ituaiga o fatuga ua taʻua o le masani e tusa ai ma tulafono mama.

O le ate i le Cod o le maualuga maualuga e tusa ma le 230 g le tau e 264 rubles., O le tau o meaʻai na mafai ona faʻaaogaina o le vasega muamua o le tino lava e tasi e 103-189 rubles. faʻalagolago i le maualuga o le iʻa ma le gaosiga o tekonolosi.

Le faʻaaogaina o meaʻai o le gataifale e sili atu i le cholesterol

100 kalama o le ate o le ate 250 mg o le cholesterol, lea ei ai le aoga aoga i le tino ona o le i ai o omega-3 (polyethsaturated fatty acid) (omega-3) (19.7 g mo le 100 g o fualaau faasaina). Latou te auai malosi i le faia o le paleni o lipoproteins maualuga ma le maualalo, lea e taofia ai le faaputuputu o le tele o le cholesterol i totonu o le toto. O le mea lea, e fautuaina e fomaʻi le ate o le ate i le tagata i le maualuga o le cholesterol, ae o le tausisia ma le tausisia o metotia ua faatonuina.

O lenei oloa e faʻaaoga i le faʻatulagaina (e le silia le 40 g i le aso), ae leʻo aso uma. E mafai ona tuʻu faʻamalolo i falaoa, i le salati o se mea e gaosi. O tagata e maualuga le cholesterol e fautuaina e faʻafeiloaʻi le ate i faʻatasi ma oloa eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, i le tulaga o salakeke.

Mo le salala o le ate, e te manaʻomia le 1 seisi meaʻai (230-250 g), 5 fuamoa kuka, 2 aniani, 1 kukama (fresh), dill poo le pasili. Togi lelei, masima ma le pepa. Faʻaaogā suauʻu faʻasili e pei o se laei.

O le ate o le Cod e matua lelei lava le tuʻufaʻatasia ma fualaau 'eseʻese - arugula (otaota laʻau o le aiga kapisi) ma le ogalaau (laulaʻau pusi). O lenei lanu meamata e masani ona faatauina i supermarkets. Mo le salatisi, e tatau ona e tipi ma faʻafefiloi 1 kukama, 1/3 o le sipuni mumu-lanu mumu, 4 patato, se vaega laititi o arugula, 1 laʻau lau. Faʻamau i le pito i luga (1/2 ipu) i luga o se 'ie e faia i totonu o fale, lea e aofia ai le soya saumalie (6 vaega), mimiti mūmū (3 vaega), totō vine (1 le itula), vine palsamic (1 le itula).

E mafai ona saunia salakeke suamalie ma le avoka, araisa, kāloti ma apu, nati, faʻapea foʻi ma pi ma pi. E faʻaaogaina le ate i keke falaoisi, mo le faʻamamaina o pancakes, tamato, zucchini.

O le ate o le Cod o se mea manaia tele, o se fomaʻi masani. E aoga mo tulaga maualuga ma masani masani o le cholesterol. O le oloa e fesoasoani i le tino e maua ai mea uma talafeagai e maua ai le soifua maloloina, matagofie ma le malosi.

Minerale i totonu o le meaʻai gaosi

O le faʻamaʻaloga o le Canned cod e mafai ona taʻua o se fale teu oloa e le gata o vitamini, ae faʻapea foi minerale. E taua tele i totonu o lea tulaga o se pasene maualuga o phosphate.

O faʻamuloʻolo e maua ai le malosi i ponaivi ma nifo, faʻamalosia le faʻaogaina o le tino, faateleina le gafatia galue. I le faaopoopo i le phosphorus, o le oloa gaosi oloa o loʻo aofia ai le calcium, magnesium, iodine, zinc, uʻamea ma le tele o mea faʻaaogaina o minerale.

O faʻamanuiaga o le ate i le itu i matu

O le tuufaatasiga e tamaoaiga i elemene, vailaʻau gaʻo gaʻo, gaʻo amino taua, PUFAs. 100 kalama o lenei oloa faʻaauau ona toe faʻaleleia le faʻaaogaina o le retinol, calciterol, copper, cobalt.

O le faʻaaogaina masani o le ate o le ate e aoga mo tamaiti, talavou, faʻamalosia ai tagata taʻalo. O le vailaʻau D (calciterol) o loʻo aʻafia i le galuega o le endocrine, fesoasoani e maua lelei le calcium, phosphorus, lea e faʻamalosi ai le ponaivi ma le sooga.

E ui i le mea moni o le fua o le vailaʻau D o le maualuga (100 g o meaʻai suamalie e aofia ai le sefulu taimi i le aso mo se tagata matua!), O le taua tele o le oloa e taua o le retinol po o le vailaʻau A. E maua ai le gaioiga vaaia, gaioiga masani o le gastrointestinal tract, system immune, endocrine glands, affects atinaʻeina o le tino i le vaitau o le tuputupu ae malosi. Le lava o le retinol e aafia ai le tulaga o le paʻu ma le lauulu.

Mono- ma polyunsaturated fatty acids o le ate o le ate, fesoasoani i le fausia o lipoproteins maualuga maualuga-o le cholesterol aoga. Latou te feʻaveaʻi gaʻo maualalo mai le toto i le ate, e puipuia ai le fausia o ni atherosclerotic plate.

E fia le cholesterol i le ate ate

100 kalama o le ate e aofia ai le 250 mg o le cholesterol, ae o le taumafa i aso taitasi o lenei mea e le sili atu i le 200-300 mg.

Ae ui i lea, o le maualuga o le cholesterol o loʻo i totonu o le ate o le ate e le puipuia ai le sami mai le aoga mo toto toto o le fatu. Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina tatau, o mea faʻapitoa e le faʻamatuina e maua ai se aoga aoga i le paleni o lipoproteins, e faʻamalosia ai le fausia o le "aoga" sterol.

O le tasi e auauna (20-40 g) e aofia ai meaʻai manu e fesoasoani e toe totogi ai le le lava o le lipids i meaai mama, ona o le vaivai o le cholesterol e le itiiti ifo le leaga nai lo le sili atu. E na o le 80% o lenei ava malosi e tatau ona faʻapipiʻi i le ate, o isi mea e tatau ona tuʻuina atu i ai meaʻai. Meaʻai vevela, lipid-lowering diets, "togafitiga" o le matelaina e mafai ona aʻafia i le leai o se tulaga o le tino, le mautonu, ma le le lava le malosi, le gafatia le umi o le mafaufau, ma le tulaga faʻavaivai.

E le gata i lea, i le pau o le cholesterol, e taumafai le tino e taui i ai e ala i le faateleina o le tuufaatasiga o gaʻo oona, o lona uiga. o le faʻamanuiaina o le lipoproteins maualalo o le eletise e le gata ina faʻaitiitia pe a uma le gasologa o mea taumafa, ae oʻo lava ina tupu.

Faailoga, faʻamaoniga mo le faʻaaogaina

E masani ona fautuaina le faʻaaogaina o le ate o le ate mo le:

  • tamaiti, talavou,
  • Tagata taaalo
  • tausisoifua pepe
  • toe faʻafoʻi mai faʻamaʻi viral,
  • tagata e mulimuli i le lipid-lowering diets,
  • o gasegase e iai le hypovitaminosis A, o le gaogao o le Ca, P, o le le lava o le gaosiga o estrogens, androgens, o le paʻu o le paʻu, paʻu mucous membranes,
  • tagata faigaluega atamai.

Faʻaeteete, o le oloa e tatau ona faʻaaogāina e tagata o loʻo mafatia mai le faʻamalositino, faʻalavelave o le mea o loʻo i ai meaʻai, fatugaʻo, gasegase, ma le hypothyroidism. O fafine maʻitaga, aemaise lava i le uluaʻi tolu tausaga, e tatau ona faʻatalanoa muamua se fomaʻi.

Aua le faʻaaogaina le oloa mo le faʻaleagaina o le thyroid, hypervitaminosis D, sili atu le calcium poʻo se tali atu ile maʻi.

Salati ma le arugula, ate ate

Otioti le kukama i ni fasi keke, maoti lelei le tasi vaetolu o se lanu mumu lanu moana. 4 tōmato toto na vaevaeina i vaega. Uʻu le 'auʻau o se tamai fusi o arugula, faʻafefiloi ma sina puʻu lima (e mafai ona e suia ia lau lautusi, lea e tatau ona saeia e le lima). Gagau fualaʻau, lanu i totonu o se ipu, faʻafefiloi faʻamalamalama. Luga ma le afa afa o le ate o le ate, tipi i ni vaega laiti.

Liligi le salatisi i le tele o le laei, e aofia ai saula soya, suamalie vai, sinapi ma fatu vine ma le balsamic vinegar 6: 3: 1: 1 (1 vaega e tutusa ma le 1 tsp.). O le aofaiga na faailoaina o mea o loʻo fuafuaina mo le 3-4 servings.

Bruschetta ma Mousse

Peel 1 avocado mai le peel ma fatu, tipi, gaugau i totonu o se pesini pulumu. Uʻu 1-2 tbsp. l olo le sua o le lemoni, faaopoopo le 50 g o le sisi o le siʻi mama. Faʻaopoopo mea manogi, masima e tofo ai, toe faʻafefete, taia le fofo.

Otioti 5 taʻavale pepa mo le bruschetta mai fasi falaoa o le falaoa, falai i totonu o le suāuʻu fualaʻau. Suauʻu suauu falaoa ma le fofo, tuʻu i luga o le 1 tbsp. l cod ate. A o le i ai, teuteu le pulusasi i nai fasi tamato, totoga o laau afu.

Sisiusi le paʻu ma le pi pi

Faʻafefiloi ma se mea e faʻaleleia ai le 200 g o le kola (ate o cod) o le ate (o le 10 tone sandwich) ma le soya soya po o le sipisi (tofu). I le leai o ni pi pi, e mafai ona e faʻaaogaina le susu, ae le gaʻo.Faaopopo i ai se fasi togitogi gaosi. Tipi le masini i le faaopoopoina o le 1 tsp. e maualalo le kulimi kulimi kulimi seia oʻo ina suamalie le paʻu. Auauna atu i le toast poo le taʻavale, teuteu faʻatasi ai ma se pine o le paprika, o le aniani matala lanumeamata.

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Lanu gaosi Cod

O le mea sili ona faigofie e mafai ona e faia mai le ate o le sandwiches. Tuu se meaʻai laitiiti i luga o falaoa, lea e tatau ona tuʻuina i totonu o se mea tutusa tutusa aʻo leʻi kuka. Talu ai o le oloa e maualuga tele i calories (615 kcal mo le 100 kalama o le oloa), o le aofaiga o le ate e tatau ona laitiiti. E iai foi le tele o le cholesterol i le ate ate ate. O le vaega fautuaina e fomaʻi mo le faʻaaogaina i aso taitasi e 40 g i le aso.

Afai e te manaʻo e faia le sanuisi sili atu ona manaia, ona tatau lea ona falai falaoa paʻepaʻe i totonu o se apa i totonu o le suāuʻu fuālaʻau seʻia oʻo ina faʻapipiʻi se pulu auro. I luga o le falaoa matala, tuʻu le laumei o le ate. O le suauu o le suauʻu o le a faʻaopopoina ai le faʻasolosolo o le cholesterol ma avea ai le sanuisi ma sili atu ona taua i le soifua maloloina.

Vailaau faʻamaʻi

O le ate o le Cod e maualuga lona taua ma e aofia ai le tele o mea taua mo le tino:

  • Vitamin D. Faʻaleleia le galue o le faiʻai, faʻafaigofieina le gaioiga o le endocrin system, faʻamalosia le faʻavaeina ma le faʻamalosi o mea o le ponaivi.
  • Vitamin E. E i ai sona aoga aoga i le setete o toto toto, faʻapupulaina lo latou gafatia, faʻamalosia ai le toe faʻaleleia o gaioiga i totonu o masini.
  • Vitamini o le vaega B. Faamalosia le polokalama puipuia, faateleina le leo, faaleleia le faagaoioia o okeni o le vaʻaia, faʻaosofia faiga faʻapitoa.
  • Vitamin A. E taofia le atinaʻeina o le kanesa, ei ai sona aoga aoga i le gaioiga o le tino.
  • Vitamin C. O loʻo i ai sona malosi faʻamalosia lautele, e puipuia ai malosiaga puipuia.
  • Micro ma macrocells. Latou te faʻaleleia le faʻatinoina o mamanu uma ma okeni, faʻaleleia le faʻamaʻaloina o toxins, toxins, faʻamalosia ai le toe faʻaleleia ma le faʻaleleia o metabolic processes.

E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega faasaienisi, o le ate o le ate o loʻo i ai ni mea faʻapitoa. E masani lava ona faʻaitiitia le lamatiaga o le kanesa i le masani ai o le gaosia o lenei oloa.

Cod ma cholesterol

O aano o le Cod ua faʻailoaina o le gaʻo maualalo. E mafai ona e faʻaaogaina e oo lava mo i latou e tausisia se taumafataga malosi. Mo le ate, o loʻo i ai o loʻo i ai uma gaʻo gaʻo. O le tele o le faʻaaogaina o lenei oloa e mafai ona afaina ai le tino. E fia cholesterol i le ate? E pei o le tele o aitalafu, o le aofaiga atoa o lenei mea e 250 mg i le 100 kalama, lea e tutusa ma le pata masani. E tusa lea ma le 80% o le taumafa i aso taitasi, lea e tatau ona sau mai meaai.

E ui lava i le maualuga o le cholesterol i totonu o le ate o le ate, e mafai e tagata uma ona 'ai le meaʻai, ae e tatau ona faia lenei mea i se mea itiiti. E tatau ona manatuaina o le gaosia o le 80% o le cholesterol e faʻatino e le tino. O le sili atu o le cholesterol eo mai faatasi ma meaai, o le itiiti ifo o lona aofaiga e maua i le toto. E le gata i lea, e le sili atu ma le faalua i le vaiaso ona maua se meaʻai e sili atu ona aoga i le gaosiga o gaʻo, faʻaleleia le tulaga o toto toto.

O le tali i le fesili pe ono mafai ona maua ai le ate ate ma le maualuga o le cholesterol maualuga e lelei. Ae ao leʻi folasia atu le oloa i totonu o le masani masani, e fautuaina oe ia faamasani oe lava ia i le le mautonu ma tapulaa.

Fautuaga & Tini

E pei ona taʻua i luga, o le ate o le ate ma le toto cholesterol e le o ni manatu e le tutusa. O se auala faigofie i le faʻaaogaina o lenei oloa e maua ai se aoga aoga i le setete o le vascular system ma le fatu. Ae e taua le manatuaina o penefiti e na o le filifiliga sao ma sauniuniga o le ate.

Ina ia faʻaitiitia le cholesterol toto ma faʻaleleia le tulaga o le vascular system ma le fatu, e tatau ona filifili le ate saʻo cod, fuafua mo le faʻapalaina. Talu ai ona o lenei oloa e aʻafia i le vaega o le pala, o loʻo faʻatau atu i le tele o meaʻai.

Ina ia filifili se uiga taua, e tatau ona e gauai atu i vaega nei:

  • Muamua lava, e taua le mafaufau i le aso e muta ai, faʻapea foʻi ma foliga o le fagu - afai e fulafula, faʻapogisa pe ufiufi i le ele, e le mafai ona e faʻatau.
  • I luga o le afifiina e tatau ona i ai se pepa e tusa ai ma le faasao i le sami. I lenei tulaga, fou, e le o le aisa, mea gaosi e faʻaaoga mo le gaosiga.
  • O le oloa e tatau ona aofia ai naʻo mea masani. I le faʻaopoopoga i le ate o le ate, o mea o loʻo i totonu o le suāuʻu olive, masima, pepa, laʻau faʻaiʻu e talia.

E taua le manatua e te manaʻomia le taofi o le fagu i totonu o le pusaaisa, i le pepa tatala e le mafai ona sili atu nai lo aso e tolu. Afai o se mea e teu ai taimi uumi ua manatu, e tatau ona tuʻuina atu se oloa i se pusa tioata.

Mo le kuka

E tele filifiliga mo ipu, o le aofia ai o le ate ate i totonu lea o le a faʻaleleia ai le tofo ma faʻamaʻa ai. O le meaʻai e sili ona lelei ma nei meaʻai: o faʻasalaga faigata, greens ma fualaau faisua fou, falaoa paʻepaʻe ma le keke, ituaiga eseese o nati.

O se fua talafeagai o mea nei:

  • Mea e manaʻomia: o le kukama laʻitiiti, o le tolu o le lapisi mumu lanu moana, o se fusi o arugula ma tomato e tolu.
  • Faʻasaga vaega, faʻaopopo le afa afa o le ate o le ate, faʻafefiloi.
  • Mo le faʻatauina, e fautuaina e faʻaaoga se faʻafefiloi a le tagata lava ia e aofia ai le ono vaega o le soya soya, tolu le meli ma le sinala sina.
  • E mafai foi ona e faaopoopo atu i ai le avoka, susulu, ma so o se togalaau fou i lenei ipu.

O fuamoa ma meaʻai, e aofia ai le ate ate, e le mafai ona mafaufauina o se meaai i aso uma. E fautuaina e faʻaaogaina ia ituaiga mea lelei e sili atu ma le tasi pe faalua i le vaiaso.

Aʻa ma le Cholesterol Maualuga

O tagata e tele toto cholesterol e fautuaina e filifili ma le faaeteete meaʻai mo a latou meaai i aso taitasi. E aoga le aofia ai i le lisi o meaʻai, o lona tuufaatasiga e aofia ai ituaiga ituaiga iʻa. Ae e taua le gauai atu i fautuaga nei:

  • sea ​​iʻa e tatau ona aofia i totonu o le taumafataga, talu ai o le mea tonu lava lea i lenei oloa e aofia ai le tele o elemene taua.
  • E tatau ona e filifilia ituaiga nei: trout, salmon, sardine, tuna, maketi.
  • Aua nei 'ai le kuka, ulaula pe gaʻo. O ia oloa e toetoe lava a leai uma mai meaʻai ma tumu i gaʻo vailaʻau.
  • O le 'aiina o iʻa e fautuaina, faʻaleleia pe tafe i totonu o lana lava suavai. E mafai ona e filifilia ipu, o le mea lea e aofia ai fualaau faisua fou pe kuka.
  • E taua le faʻatau na o iʻa fou ma maualuga.

O ituaiga o loʻo i luga o loʻo aofia ai gaʻo gaʻo i le tuufaatasiga, lea e mafua ai le faʻaumatia o ni atherosclerotic plate, faʻamalosia puipui puipui ma faʻaleleia le gaioiga o le fatu muscle. Ina ia maua se lelei, e tatau ona e 'ai iʻa pe a ma le tasi i le vaiaso.

O le faʻaaogaina masani o le ate o le ate ma le tele o ituaiga o iʻa i mea taumafa o le a fesoasoani i le faamalosia o toto toto, maso o le fatu, ma saturate le tino ma vitamini ma minerale taua. E taua foi le manatua e fautuaina le fefaʻatauaiga i se fomaʻi e filifili ai mea aoga ma faia se lisi e faʻasaga i le talaaga o le i ai o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate. O le tutoatasi tele i lenei mataupu e le talafeagai.

Faʻatauga mo le faʻaaogaina o togafitiga o fualaau oona

Suauu i le 1 lita o le vai:

  • pateta - 2 fua o laau toto,
  • kāloti - 1 pc. tele tele
  • aniani - 1 ulu tele.

A maeʻa ona kuka le fualaau faisua, e tatau ona faʻafefeteina. Ina ia mafai ona sili atu le lanuina o paluga pateta, faʻafefiloi fualaau faisua e sasaina i se paluga poʻo se mea faʻapala. Ma i se mea e toetoe lava a sauniuni e te manaʻomia e faʻaopopo le afa gafa o le meaʻai gaosia. I lenei laasaga, e fautuaina foi e faʻaopoopo le mataʻituina o gutu i le faʻatau. O lea sua mama mama e sili ona aoga mo tamaiti oe ua faatonuina e le fomai e inu ai le suauʻu. O se tasi o totoe o le suasusu e lava lea e maua mai ai i aso uma o le suāuʻu iʻa uma ma isi vitamini e manaʻomia mo le soifua maloloina.

Toto fualaʻau salalaʻau o le Cod Liver

Mo le salati o le a e manaʻomia:

  • 4 fuamoa maoti ua gaosia,
  • 1 aniani,
  • 6 falala tele ua kuka,
  • 1 le mafai o le ate ate cod.

Faʻasalaina lelei fualaau faisua ma fuamoa ma faʻafefiloi ma le ate o le ate i lalo i se masini tutusa. E le tatau ona faaopoopo le suauʻu i se salati faapena. Afai e manaʻomia, e mafai ona e suia pati ma le sukaisa ua kuka. O le a manaomia e Rice le 1 ipu. Salu le vao seia kuka ma faaopoopo i le salati.

Fua mo le faʻaitiitia o le suka o le toto

Afai o se tagata fiafia i meaʻai na mafai ona maua i le toto maualuga, o lona uiga e le tatau ona faaopoopo ni salati e le o ni aniani aniani, ae tao i totonu o le ogaumu. O le aniana o le a fesoasoani e tuuitiitia le suka o le toto.

E tele le cholesterol i le ate o le cod, ae e sili ona aoga mo le soifua maloloina. Afai e te faʻaaogaina i aso uma le ate o le cod with high cholesterol maualuga, o le tino o le a tumu i vitamini ma minerale, ma o le numera o papa i totonu o vaa o le a faaitiitia.

Faʻavae ma le lelei o iʻa

E faʻafefea ona 'ai lenei mea uiga ese, o le a le mea e fefe ai ma aisea e fiafia ai? Talu ai ona o lona malulu o le kalori (613 kcal mo le 100 g o le ate), e fautuaina ai e le au tausosiga paleni le taumafaina i ni tapulaa faatapulaaina. Mo le faʻatusatusaga: o le paʻu sukalati (100 g) e aofia ai le 535 kcal, 110 g o le siʻosiʻaiga fale - 230 kcal.

O le ate o loʻo i ai faʻamalosi faigofie e mafai ona faʻaaogaina, o mea aoga amino taua e le mafai e le tino ona faʻapipiʻi, ae e taua mo le gaosia o hormones.

O lenei gaʻo iʻa gaʻo matautia o se punavai o? -3 gaʻo gaʻo ma le suauʻu iʻa, e masani ai le toʻatele talu mai le laʻititi. Latou te fesoasoani e faʻamaonia le metabolism i totonu o sooga, faʻamalosia le puipuiga o le tino, faʻaleleia le tafe toto, o le fatugalemu o le tino ma le faiʻai.

O le faʻalavelave o vitamini ma microelements o loʻo faʻatusalia e vitaminini B, A, C, D, E ma microelements - potassium, calcium, copper, phosphorus, sodium. E le o se mea e tupu mai ai le taʻua o le meaʻai sili ona taua o le "matagofie product". Vitamini ma minerale e faamalosia ai fao, lauulu, nifo, faaleleia le tulaga o le paʻu.

Talu ai ona o sea ituaiga o mea mauoa, ua fautuaina le ate ina ia aofia ai i le taumafataga mo faafitauli ma sooga, gau. O le kesi ma le vitamini D ei ai se aafiaga lelei i le tuputupu ae o le skeleton, o le galuega o le endocrin system, o le mea lea o oloa ua gaosia e aoga mo le tuputupu ae malosi o talavou ma tagata taaalo faapolofesa o loo feagai ma ni ogaoga mamafa. Vitamin A fesoasoani e vaai i le maualalo o le malamalama, o se antioxidant, e puipui ai i tatou mai le carcinogenesis.

E mafai ona e faʻatusatusa le fuainumera o mea e fai i nisi auiliiliga e faʻaaoga ai le laulau

FaʻavaeMass% masani (aso)
Cholesterol250 mg83%
Squirrels4.2 gFaʻalagolago i tausaga, physique, itupa.
Fats65.7 gE leʻi fuafuaina.
Sodium720 mg55%
Potassium110 mg4%
Vaʻalele230 mg20%
Magnesium50 mg13%
Cobalt65 mcg650%
Copper12.5 mg450%
Vitamin A4.4 mg489%
Vitamin B20.41 mg23%
Vitamin D0.1 mg1000%
Vitamin PP1.8 mg9%
Vitamin E8.8 mg25%

Cod ate ma cholesterol

E taua le talanoa faʻatasi e uiga i le aafiaga o le oloa i luga o le gaioiga o le fatu ma toto toto, e pei o le uiga faaalia i lenei mataupu e le mautonu.

E manino lava, calcium, vitamini, iron, polyunsaturated fatty acids, lea e tamaoaiga i iʻa o le sami, faʻamalosia le toto ma faafaigofie ai le galuega o le muso o le fatu. O le maualuga maualuga o le hemoglobin e puipuia ai le anemia, e faamalosia ai le gaʻo. I le taimi lava e tasi, o tagata uma na faʻalogo i le "leaga" cholesterol e popole i le fesili: e fia cholesterol i le ate ate. E tele naua: 83% o le aofaʻi i aso taʻitasi. Ma le isi, o le suauʻu iʻa, lea ua tumu i le lima ma mea o totonu o le fagu i le taimi o le faasao ...

O le tali i le fesili o le mea moni lea, i le fesoʻotaʻi atu i le suauʻu iʻa, o le cholesterol i le ate ua liua e avea ma ana tutusa. "Lelei" cholesterol e le nofo i totonu o vaʻa, ae faigofie ona feaveaʻi i totoga i le tafe toto, faʻamamaina le toto o paʻu o le toto. O le mea lea, o le cod ate ate cholesterol content e le naʻo le saogalemu mo le atherosclerosis ma le fatu o le fatu - o le oloa o se mea aoga o se meaʻai maualalo.

Ina ia avea le ate o le ola ma se vailaau moni, e tatau ona faʻaaogaina i le faʻaleleia, talu ai o le kalori ihi o le oloa (613 kcal / 100g) e manaia. O le meaʻai e le fuafuaina mo le faʻaaogaina i aso taitasi.

E mafai ona e aoao atili e uiga i aoga o le ate ate fatu mai le Polofesa E. Malysheva mai le polokalama "Soifua maloloina: gaʻo gaʻo o iʻaʻai" i lenei vitio

Faʻafefea ona faʻaaoga se meaʻai

E ui lava i lona tofo muamua, ae o le meaʻai e sili ona lelei e fetaui ma oloa masani. E faʻaaogaina e kuka fagota meaʻai e le gata mo salakeke ma sandwiches - latou te faia ni solo, masusu susu, pasese.

I totonu o le fua masani o sala salalau a le Soviet-e aunoa ma se faʻaopoopoga faʻaopoopo, ua tuʻuina atu le oloa ma fuamoa ua kuka ma pateta, aniani, kukama fou.

Saladi lapisi

Mo le 1 otaota o meaʻai (250g) e manaʻomia ona kuka 5 fuamoa ua kuka, 2 aniani, 1 totoma fou, dill pe pasili. Otioti le ate ma totoma i totonu o ni tamai cubes, tipi le sipuni, otaota, fuamoa. Faʻafefiloi, masima ma le pepa e 'ai. O i latou o loʻo i luga o se taumafataga, e le mafai ona e totoina le salamata - o le ate ua matua gaʻo lava. O isi mea e mafai ona faʻaopopo le suauu mai se fagu.

E le fautuaina le Mayonnaise i lenei salati, aua o le a fasi ai le tofo faapitoa o le ipu. O aniani ua filifilia e mafai ona sui i le lanumeamata (atoa pe afa).

E pei ona e iloa, naʻo le vailaʻau e vaʻaia ai se togafitiga mo mea oona. E fautuaina e le au fualaau taumafa e le sili atu le matutua i le masani - 30-40 g / aso. E tatau ona faia se tausiga faʻapitoa e fafine maʻitaga: pe a fai o ni meaʻai laiti e fesoasoani i le fausiaina o le skeleton ma le fatugalemu o le tino o le fetus, o le tele o le faʻaaogaina e mafua ai ona tupu le tuputupu ae ona o le tele o le retinol i totonu o le oloa.

Filifiliga filifilia

Pe a faʻatau mai oloa, latou te le faʻalogo lelei i le faʻapipiʻi matagofie (e ui lava e tatau ona suʻesuʻeina le tuufaatasiga), ae i le ola o le oloa. O le mea e tatau ai, o le aso e tatau ona tusi i luga o le faʻavaa, aua o le faʻamatalaga o lo o lolomiina i se isi auala e faigofie ona sui. O le mea aupito sili ona lelei le kukaina o meaai e faʻailogaina o le "Made in the Sea", talu ai o le ate ate o se mea e ono pala, ma, a maeʻa, e leiloa nisi o ona aoga aoga.

O le aso e muta ai mea taumafa ua uma ona tapunia i le tapunia e le sili atu ma le 2 tausaga. E mafai ona teuina i le vevela o le potu. O se avanoa e mafai lava ona faia i totonu o le pusaaisa e le mafai ona teuina nai lo le aso. Pe a filifilia se meaʻai, kiliki le tapuni: afai e fulafula, e liua i le filo, o lona uiga o le gaosiga o faiga e tupu i totonu ma o le oloa e le talafeagai mo meaai. E le tatau foi ona i ai se faaletonu i luga o le afifi.

Fautuaga a tagata tomai faapitoa filifilia ma se vasega matua mai le tagata fai togafitia - i le polokalame "Faatauina mai o oloa"

E faʻafefea ona aafia ai le cholesterol i le sami

E tusa ma le 80% o cholesterol uma e gaosia i le tino. O le mea lea, o le ate o le ate, e pei o isi oloa e aofia ai le cholesterol, e le mafai ona aʻafia ai lona maualuga i le toto, ona o genetics. O le sili atu o le cholesterol eo mai ma meaai, o le itiiti ifo o mea e maua mai ma le leaga.

O le maualuga o mea - omega 3 gaʻo gaʻo i le gaʻo o le cod ma le cholesterol luga aʻe o le masani, i se isi itu, faʻaititia lona maualuga ma le maualuga o triglycerides, faʻaleleia atili le lipid composition o le toto. O le mea lea, o omega 3 o gaʻo gaʻo e puipuia ai oso fatu ma stroke, lea e ono tulai mai i tagata e maualuga le cholesterol.

O le aoga o iʻa iʻa e le mafai ona faʻamagaloina, ae o le tutusa o meaʻai e maua mai i gaʻo susu e masalosalo. O le mea lea, e sili atu le faʻaaogaina o le gataifale pe a faalua i le vaiaso.

Tuua Lau Faamatalaga