Tala fatu e uiga i cholesterol ma statins: tala fou ma manatu o saienitisi

Mo le tele o tausaga le tauivi ma le CHOLESTEROL?

Ulu o le Inisetiute: "O le ae maofa i le faigofie o le faʻaitiitia o le cholesterol e ala i le ave i aso uma.

O le soifua maloloina o le sami ua leva ona lauiloa. Seʻi faapea o lo tatou tau e le o aofia ai le vaega autu o le taumafataga, ae o latou uiga lelei e iloa ma e toatele tagata e fiafia. I le tautala i iʻa, e le afaina ai le iloa pe aoga pe afaina i tagata e iai faʻamaʻi eseese. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fesili pe faʻafefea ona tuufaatasi le cholesterol ma le sami taumafa o loʻo tumau pea ona tatala. Atonu o lenei mea ona o le tele o ituaiga o iʻa o le sami ma eseesega i la latou tuufaatasiga. Sei o tatou taumafai e mafaufau i ai.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o nisi o iʻa taumafa e tele atu cholesterol nai lo aano o manu. E i ai foi ia meaʻai o le sami lea e toetoe a leai. O le mea lea, matou te fautua atu e te suʻesuʻeina lenei laulau.

Gaosiga, 100 gCholesterol, mg
Musuka64
Sasaʻe Sasaʻe Mamao160
Antarctic Shrimp210
Fusi87
Spiny lobster90
Ovsters170
Scallops53
Laʻau275
Lobster85
Squid85
Black caviar300-460
Caviar mumu310

Mo faʻatusatusaga. 100 g o le ate o le pusafana e aofia ai le 270 mg o le cholesterol, 100 g o le yolks egg - 1510 mg, 100 g o le pata - 150 mg. E mafai ona e maitauina o le o le cholesterol i totonu o le sami o loʻo i ai le salalau lautele. E oo lava i iʻa masima e tele lava ina fesuisuiaʻi le aofaʻi o le cholesterol oi ai.

Peʻa, 100 gCholesterol, mg
Codfish50
Hake70
Haddock40
Pollock50
Sprat87
Toto45-90 (faʻalagolago i le gaʻo gaʻo)
Halibut60
Pink salmon60
Chum80
Salmon70

E pei ona mafai ona e vaʻaia, o loʻo i ai le cholesterol i iʻa ma iʻa, ma o nisi taimi i le telē tele. E foliga mai i lenei tulaga, o le tele o meaʻai o le sami e tatau ona matua faʻasaina mo tagata e maualuga le cholesterol. Ae, o le mea e lelei ai, e le o lea. O fualaau 'aina o loʻo i ai nisi o vailaʻau faʻasolosolo e mafai ai e oe ona' ai le tele o na mea e oʻo lava i le maualuga o le cholesterol.

Mea tau oloa

O aoga ma mea lamatia o nisi o meaʻai o fualaau ia o nisi taimi e faʻamaonia, ma o nisi taimi e teena e saienitisi.

  • Sulu Seʻi oʻo i le taimi nei, o le galo na manatu e afaina i le maualuga o le cholesterol. E masani ona avea le salu ma taitai i le cholesterol pe a faatusatusa i isi olaga o le gataifale. Ae le faigofie tele. O suʻesuʻega lata mai nei a saienitisi a Ausetalia na taʻitaʻia ai iʻuga e leʻi faʻamoemoeina. E tusa ai ma le au suesue a Ausetalia, o le galo e le gata ina afaina, ae e fesoasoani foi e aveese le cholesterol mai le tino.

O le mea moni, o le malosi o le antioxidant, astaxanthin, na maua i le gaogao, lea e 10 taimi e sili atu le malosi nai lo le antioxidants o loo maua i fualaau aina ma fua, ma le fiaselau taimi e sili atu le aoga nai lo le vaitamini E. Astaxanthin e puipuia ai siama o tino mai le matua, mai aafiaga leaga o le atuatuvale ma e oʻo lava i le faʻamalolo. E i ai sona aafiaga aoga i luga o le cardiovascular system, e puipuia ai le lamatiaga o le paʻu ma le fatu fatu.

Ona o le maualuga o le protein, o nei crustaceans e maua ai le tino i le tele o mea taua o le amino. Mai mea uma o loʻo taʻua i luga, e mafai ona manatu o le manatu e uiga i lamatiaga o lenei taumafa i le cholesterol e leʻo moni.

  • Scallops. O nei mollusks e sili ona aoga mo tagata e maualuga le cholesterol. Latou te maualalo le kalori, e aofia ai le magnesium, uʻamea, iodine, apamemea, zinc, phosphorus, cobalt, manganese, faʻapea foi ma se faʻaogaina o le omega e tele ma le polyunsaturated acids.

Scallops fesoasoani i le maualalo o le toto cholesterol, faateleina le leo o le tino, faʻamaonia le galuega o le endocrin, popolega ma le cardiovascular systems. O le taumafaina oi latou ua manatu o se puipuiga lelei o le atiaʻe o le atherosclerosis.

I fualaau oona, o le cholesterol e leai lava. O le taʻutaʻua lauiloa poʻo le kelp. O lenei vaimatua o se fale teu oloa aoga ma faʻamalolo. Faʻavaeina o le sami:

  • proteins - 13%,
  • gaʻo - 2%,
  • carbohydrates - 59%,
  • suauu o minerale - 3%.

O le Laminaria e mauoa i elemene elemene nei: talo, iodine, manganese, uʻamea, magnesium, zinc, sulfur, phosphorus, potassium, cobalt, nitrogen, etc. E tele vitamini i le sami: A, B1, B2, B12, C, D, E. I le aofaʻi, e tusa ai ma saienitisi, e tusa ma le 40 vitamini, micro ma macro elemene i le sami. O le tuufaatasiga o le sami e tulaga ese, ma ona o lenei mea, o lona aoga aoga ua matua tele lava.

  • O kalepa kalepa o loʻo iai faʻamalosi malolosi, lea e fesoasoani i le toe faʻafouina o le tino ma faʻalautele le ola. Laminaria e puipuia le atinaʻe o le atherosclerosis.
  • Puipuia le teuina o le cholesterol. E le gata i lea, e faʻamavae ma aveesea mai le tino.
  • E tele sona sao i le puipuia o le kanesa.
  • Puipuia toto e afaina ai le faatonutonuina o le toto toto.
  • Faʻaauau le puipuiga o le tino ma faʻaleleia le leo.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le faʻaaogaina mo le puipuiga o le moa i le aofaiga o na o le lua teasusu i le aso e fesoasoani i le faʻaleleia atili o le tino.

O a meaʻai e mafai ona faʻaumatia i le maualuga o le cholesterol

O le amataga, e le gata ina mafai, ae e tatau foi ona faʻaaogaina iʻa e aunoa ma le cholesterol, e taʻua o le sami. O se vaega o le tele o meaai e maualalo ai le cholesterol toto.

Mo isi iʻa ma iʻa, o loʻo i ai ni fautuaga.

  • E masani lava, faatasi ai ma le manuia o le tino, e mafai ona e 'ai i iʻa ma iʻa e iai sina gaʻo. O nei mea o fulufulu, fulufulu, fulufulu, squid, cod, matagi, ma isi.
  • O sina mea itiiti lava e masani ona e togafitia oe lava e galo ma gaogao.
  • I taimi faʻapitoa, ae seasea lava, e mafai ona e gafatia sina caviar.

Faatasi ai ma le cholesterol, e mafai ona e 'ai i le sami, ae e na o lou fia iloa o le fua, ona mafai lea ona e mauaina uma mea lelei e maua mai i meaʻai ma e le afaina ai lou tino.

Tala fatu e uiga i cholesterol ma statins: tala fou ma manatu o saienitisi

I le taimi nei, o faamai o le cardiovascular system, aemaise le atherosclerosis, lea e mafua ai le tele o faafitauli, e tele. Ua iloa e fomai mea uma e uiga i le cholesterol.

Ae ui i lea, e toatele tagata latou te le iloa pe aisea e atiae ai, pe faapefea ona taofia lona atinaʻe ma pe o le a le "cholesterol" e le mafaamatalaina.

O le mea lea, o le cholesterol o se mea e faʻapipiʻiina i totonu o le ate o loʻo taʻua o hepatocytes. O se vaega o phospholipids, lea e fausia ai le membrane plasma o sela o meaola. E ulu atu i le tino o le tagata faatasi ai ma oloa o meaola, ae e na o le 20% o le aofaʻiga e maua ai - o le isi mea na faia e le tino lava ia. Cholesterol e faatatau i se vaega eleele ole lipids - lipophilic alcool - o le mea lea, ua fai mai saienitisi e uiga i le cholesterol o le "cholesterol." I le gagana Rusia, o faʻamatalaga uma e lua e faʻamatala ai e saʻo.

Cholesterol o le mea amata mo le tele o gaioiga o meaola. O le vitamin D3 e maua mai i luga o le paʻu ma ultraviolet i totonu o le paʻu. O hormones feusuaʻiga - tane ma le fafine - o loʻo faʻapipiʻiina i le mea oona o vailaʻau oona, ma faʻaaogā ai se meaʻai vaʻaia, ma meaola eleʻele - na faia e le hepatocytes - o vailaʻau o le cholesterol derivative o le cholanic acid ma vaega hydroxyl.

Ona o le tele o le ava lipophilic i totonu o le membrane cell, o ona meatotino e faʻatatau tonu i ai. Afai e tatau ai, o le malosi o le membrane e fetuunai i le tasi itu poʻo le isi, e maua ai le eseesega o le fluidity poʻo le fua. O le meatotino lava e tasi e puipuia ai le toto mumu mai le ulu atu o toxini o le hemolytic i totonu ia i latou.

I totonu o masini a tagata, ei ai le gaʻo e mafai ona faʻasaoina le maualuga o le cholesterol ma aafia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le fesuiaiga o le genea APOE e faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka, ae o le galue i se isi itu ma le cholesterol e faaitiitia ai le ono tulai mai o faamaʻi pipisi.

Ituaiga ituaiga alcool lipophilic

Talu ai ona o le cholesterol e maua mai i le vai, e le faʻamavaeina i le vai, o lea e le mafai ai ona faʻasaga i totonu o le toto.

O le faia o lenei mea, e fusifusia ai i vaega patino e taʻua o alipoproteins.

Afai e pipii atu le cholesterol ia i latou, o le vailaau e taua lipoprotein.

E na o le auala lava lea e mafai ai e le felauaiga i le toto ona mafai e aunoa ma le lamatiaga o le faalavelaveina o le gaioiga e taʻua o le tagata.

O loʻo iai faʻasologa o puluvaga o le gaosigalaʻau eseese, o le mamafa ma le tikeri o le solubility. Faʻalagolago i lenei, e tusa ai ma saienitisi ma fomaʻi e uiga i le cholesterol, ua vaevaeina i vaega nei:

  • Laʻau maualuga lipoproteins - i le faitau aofai o tagata e lauiloa foi o le "cholesterol lelei," lea na taua tele ona o ana meatotino anti-atherogenic. Ua faʻamaonia ua latou puʻeina le cholesterol sili atu mai i sela ma tuʻuina atu i le ate mo le faʻasalaga o meainu o le bale, ma le ogatotonu, o suʻega ma ovaries e faʻamaonia ai hormones o feusuaiga i le tele o aofaiga. Ae o lenei mea e naʻo le maualuga maualuga o le HDL, e mafai ona maua e ala i le faʻaaogaina o meaai maloloina (fualaau faisua, fualaau 'aina, meaʻai, vele, ma isi). E le gata i lea, o nei vailaʻau o loʻo i ai se aʻafiaga o le antioxidant, o lona uiga, latou te fusifusia faʻamalosi saoloto i totonu o le pa puipui mumū ma puipuia ai le vavalalata mai le faaputuputuina o oloa faʻamaʻi,
  • Laititi o le maualuga lipoproteins - o loʻo faʻapipiʻiina i le ate mai faʻasologa oona. A maeʻa a latou suāvai, faʻapipiʻi le glycerol - o se tasi o punavai o le malosi e maua e musika. Ona latou liliu atu ai lea i lipoproteins o le vaeluagalemu,
  • Lipoproteins maualalo maualalo - o le oloa mulimuli lea o le liua o LPP. O a latou mea maualuga e faʻaosofia ai le atinaʻe o le atherosclerosis, o le mea lea o le igoa "cholesterol leaga" e talafeagai,

E le gata i lea, o chylomicrons, o le tele o vaega ninii uma, o loʻo taʻua o cholesterol. Gaosia i totonu o le togafiti laiti.

Ona o la latou voluma, e le mafai ona tufatufaina atu chylomicrons i totonu o capillaries, o le mea lea ua faamalosia ai i latou e muamua ulu atu i pusa o le lymph ma ulufale ai i le ate ma le tafe toto.

Faʻatonuina Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O lipoproteins uma e tatau ona i ai i se tulaga paleni paleni mo le gaosia o fua o okeni ma mamanu, e le aofia uma ai faʻamaʻi ma faaletonu.

O le faʻatupulaia o le aofaʻi o le cholesterol i se tagata soifua maloloina e tatau ona ese mai le 4 i le 5 mmol / l. I tagata ei ai se talaaga o maʻi faʻamaʻi, o nei fuainumera ua faʻaitiitia i le 3-4 mmol / L. o vaega taʻitasi o loʻo i ai lana lava aofaiga patino. O tala lata mai nei e uiga i le cholesterol e faapea, mo se faataitaiga, "lipids lelei" e tatau ona itiiti ifo ma le lima o le aofaiga atoa.

Ae talu ai ona o le mumusu e mulimuli i le soifua maloloina soifua (ola maloloina) ma le lelei mo amioga leaga, o lenei mea e seasea lava i tagata matutua.

Ua tumu le lalolagi i aso nei i mea e mafai ona amataina ai le atinae o le hypercholesterolemia.

Ua faʻaaoga lelei e le au faitau Aterol i lalo ifo o le cholesterol. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O nei mea taua:

  1. O le maʻi suka ma le gaʻo. O nei mea taua e lua e fesoʻotaʻi vavalalata ma o taimi uma e alu faʻatasi. Ona o le tele o le mamafa e mafua ai le faʻaleagaina o le pancreas, o lenei mea o le a oʻo atu ai i se faaletonu i siama gaosia o le inisalini ma le faateleina o le kulukose. Ma o le kulukose e faʻasalaga solo i totonu o le toto e afaina ai puipui o toto toto, mafua ai le microtraumas ma le faateleina o le gaioiga o le inflammatory, lea e pei o le, "tosina" lipids. O le mea lea, o se atherosclerotic plate e amata ona fai,
  2. O le ulaula - resins o loʻo iai i sikaleti faʻatasi ai ma le asu e ulu atu i mama, poʻo a latou vaega ole galuega - le alveoli. Faʻafetai i le tele o vailaau faʻasolosolo faʻataʻamilomilo i latou, o mea leaga uma e pasi vave atu i totonu o le toto, lea latou te nonofo ai i puipui o toto. O lenei mea e mafua ai le afaina o foliga ma foliga vaaia o microcrack, ona tutusa ai lea ma le maʻisuka - lipoproteins agai i le nofoaga leaga ma faaputuputuina, faaitiitia le lumenisi,
  3. Manua le lelei - o le taumafa tele o meaai o meaola, e pei o gaʻo (puaa, mamoe) ma fuamoa, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le gaʻo ma mafua ai se filifili faʻaleagaina o faʻamaʻi vascular. E le gata i lea, o le i ai o le mamafa o le mamafa e aafia ai le tulaga lelei o le olaga, le gasegase masani, vaivai le manava, tiga faʻatasi, toto maualuga,
  4. Hypodynamia - e galulue faatasi ma le le paleni, e sili atu le mamafa. E ui lava, ina ia faʻaitiitia le atinaʻeina o le lamatiaga o le atherosclerosis e le 15%, e tatau ona e faia taʻaloga na o le afa afa itula i le aso, ma e le o toe talafou,

O se mea faaopoopo e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hypercholesterolemia o le maualuga maualuga o le maualuga - faatasi ai ma se faʻaopoopoga o fuainumera o le mamafa, o le mamafa i luga o puipui o le vaa ua faʻalauteleina, ma o lea mea ua atili ai ona faʻalavelave ma vaivai.

Tulaga lamatia i totonu o le tino

Ae peitai, e le gata o aʻafiaga o le siosiomaga e aʻafia ai le atinaʻe o le atherosclerosis.

E mafai ona e suiina, o se vaega o le malosi ma le manaʻo.

E i ai aʻafiaga na faʻataatia muamua i uiga o sela ma okeni, ma e le mafai ona suia e tagata:

  • Aiga. Afai e masani ona tupu mai faʻamaʻi cardiovascular i totonu o le aiga lava e tasi, e tatau ona e faʻatalanoa se geneticist ma faia se auiliiliga e iloa ai le gene mo le uiga o le hypercholesterolemia APOE, lea e mafai ona pasia mai lea tupulaga i lea tupulaga. O masaniga a le aiga i mea taumafa ma taaloga e taua foi, lea e masani ona totoina mai le laʻitiiti - latou te ono aʻafia ai aafiaga o kenera,
  • Tausaga e taaalo i se vaega taua. Pe a oʻo atu le tagata i le tusa o le fasefulu tausaga le matua, o faagasologa o le toe faʻaleleia e amata ona faʻagesegese, o le tino o le tino e faasolosolo lava ina minoi, faʻaitiitia le puipuiga, o le a sili atu ona faigata le gaioiga faaletino. O nei mea uma i se faʻalavelave e aʻafia ai le atiina ae o faʻamaʻi pipisi,
  • Itupa: Ua faʻamaonia e tele tagata e mafatia i faamaʻi i le tele o taimi. E mafua lenei mea i le mea moni e sili atu le naunau o tamaitai e taitaia se olaga ola maloloina, taumafai e faatumauina le lelei ma le ola maloloina mo se taimi umi, ma e le ave e tagata le tiute mo lo latou soifua maloloina, faʻateleina le ava ma le ulaula e uiga i se pusa sikaleti i le aso.

Ae o le mea moni e faapea, o nei mea taua ua le taʻua (o lona uiga, e le suia) e le o lona uiga o le faamaʻi e tatau ona faaalia mai ia lava.

Afai e te 'ai saʻo,' ai le soifua maloloina, faʻamalositino ia le itiiti ifo i le tolusefulu minute i le aso ma faʻaauau pea ona suʻeina oe e se fomaʻi, e mafai ona e tausia le soifua maloloina mo le tele o tausaga, aua e faʻalagolago i le manaʻo.

Upumoni ma tala fatu e uiga i cholesterol ma statins

E tele manatu e uiga i le cholesterol ma le atherosclerosis. Ae o fea o nei mea e faʻatuatuaina ma o le a le mea e leai?

Manatu 1 - o le maualalo o le cholesterol, o le lelei. O le mea moni lenei o se mea sese. Cholesterol o se "fale faufale" taua, auai i le tuufaatasiga o hormones, vitamins ma acids bile. I le leai o se mea, e mafai ona atiaʻe faʻafitauli o le tino, lea e tatau ona faʻasaʻo. O le solia lenei o le feusuaʻiga e mafua mai i le siama o le hormone, ma faʻasusu i tamaiti ei ai sina vaega tele o vitamini D, ma le anemia, talu ai o le cholesterol o se vaega o le toto mumu. Aemaise lava le lamatiaga o le lamatiaga o le faatupuina o neoplasms leaga o le ate - ona o le leai o ni lipids, o le tuufaatasiga o meaola suamalie e faʻalavelaveina, faʻalavelave faʻafuaseʻi ma faʻaleagaina.E le gata i lea, o le maualalo o le cholesterol e mafai ona faʻaalia ai nisi faʻamaʻi, e pei o le hyperthyroidism, faaletonu o le fatu tumau, tuberculosis, sepsis, faʻamaʻi pipisi ma le kanesa. Afai o le tagata maualalo le cholesterol, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi,

Manatu 2 - afai e te le 'aina meaʻai, e le mafai ona ulufale le cholesterol i le tino. O lenei vaega e tauamiotonuina. E moni lava afai e te le 'aina meaʻai ma fuamoa, ona le sau lea o le cholesterol mai fafo. Ae e tatau ona manatuaina o loʻo faʻafefiloi ma le faʻamalosi i totonu o le ate, o le mea lea o le a maua pea le tulaga maualalo,

Manatua 3 - o lipoproteins uma e faia se tulaga le lelei ma e le tatau ona i totonu o le tino. O le talitonuga faasaienisi o lenei: e iai mea e taʻua o le anti-atherogenic lipids - latou te puipuia le atiaʻe o le atherosclerosis e ala i le fesiitai o le cholesterol i le ate mo le tuufaatasia o mea fou mai ai,

Manatu 4 - Cholesterol e le mafua ai le atherosclerosis. E tele tala na tusia e uiga i lenei mea. Ole vaega lenei e sao, aua o le atherosclerosis e mafua ai le tele o mea - mai leaga leaga ma mea leaga, i faʻamaʻi tuga e pei o le maʻisuka, lea e faʻaleagaina ai toto toto. Cholesterol lava ia e aoga mo le tino, ae naʻo totonu lava o tapulaa o le saʻo ma le talafeagai o le faʻasalaga,

Manatu 5 - atonu e iai le cholesterol i totonu o le suālaʻau fuālaʻau, o lea e tatau ai ona e teenaina. E le saʻo lenei mea. O le mea moni, e leai se cholesterol i totonu o le suauu fuālaʻau, e na o meaola manu e maua mai. O le mea lea, o le maketiina o le maketi e uiga i le suauu lelei e aunoa ma le cholesterol e leai se mea e sili atu nai lo le faʻaosooso e faʻatau, aua e le mafai ona avea ma se mea muamua,

Manatu 6 - meaʻai suamalie e leai se cholesterol, o le mea lea o le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e itiiti. O le mea moni, e leai ni lipophilic alcool i le suamalie, ae o le mea mulimuli i le tele o mea e lamatia ai le amataga o le maʻisuka, lea e sili ona matautia mo le atiaʻe o le atherosclerosis.

E sili le feutagai ma lau fomaʻi i mataupu o le lelei o mea taumafa ma le faʻaleleia o le olaga. E le aoga le vailaau a le tagata lava ia, aua o fuainumera e maualalo ai le cholesterol i le tele o tui e mafai ona lamatia ai le ola maloloina. O lenei mea ua leva ona maua e fomaʻi Amerika.

O tala fiafia e uiga i le cholesterol o loo talanoaina i le vitio i lenei tusiga.

Tulafono - upumoni ma talafatu

I le silia i le 30 tausaga o lona soifuaga, ua tupu aʻe ai fuainumera o fuainumera, talitonuga. O nisi oi latou na maua le faʻamaoniga, ma o nisi na latou liliu atu i tala faʻasolopito. Seʻio tatou tilotilo i manatu le masani ai.

Faʻaaogaina vave ma faʻaaogaina taaloga

75% o tagata o loʻo faʻaaogaina HMG-CoA reductase inhibitors, faʻapea foʻi ma le auai malosi i taʻaloga, e le afaina i ni faʻafitauli leaga. O lenei pasene e sili atu le maualuga nai lo i latou e faigofie lava. E talitonuina e tusa ma le 10% o tagata gasegase e le o mamafa i latou i luga aʻe o se tulaga maualalo vaivai vaivaiga vaivai, tiga, gaogao.

E oʻo lava i nei tagata e mafai ona fesoasoani. Ua fautuaina i latou ina ia faʻaitiitia le malosi o aʻoaʻoga, ave faʻasologa o fanua, pe suia a latou fuainumera. Atonu e mafai ona filifili se fualaau faasaina lea o le a faigofie atu ona faapalepale.

O vailaau tetele o fuainumera e fesoasoani e faʻamamaina toto toto o le cholesterol

Ae paga lea, o statino oi ai nei e leai se malosi e mafai ai ona faʻaumatia ia atherosclerotic plate. O le taua o le gaioiga o fualaau faasaina o le muamua po o le lua o augatupulaga o le taofia lea o le tuputupu ae o tupe teu. O fualaau faʻaonapo nei e mafai ona faʻaititia le tele o paʻu ile 15-20%.

E oo lava i sea ituaiga "le taua" o le a mafua ai ona leaga le aʻoga. O le laʻititi laʻititi, o le sili atu lea o le tele o le toto e pasi atu ile vaega vaapiapi o le faga.

O le tulaga o le faʻaleagaina o se pusa cholesterol, lea o le a faʻaitiitia ai ona vaega laiti i totonu o le toto, e mafai ona faʻafefe ai tamai ipu.

O tulafono e faʻaumatia ai maso, fatu

E leai se faʻamaoniga o se aʻafiaga leaga o fuainumera i luga o le fatu maso. I le isi itu, o le tagofia o le vailaau faʻasaina e faʻaititia ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻi fatu fatu, fatuina o le myocardial e 50%.

O faʻalavelave faʻalavelave aʻo faia togafitiga e le masani ai. Ae e seasea ona fesootaʻi ma le faʻaleagaina o le tino maso - rhabdomyolysis.

E tusa ai ma fuainumera, mai le 10,000 tagata gasegase, e na o le 1 o le a tupu i le rhabdomyolysis i le 5 tausaga o le tagofia o fualaau.

O le tele lava o taimi, e mafatia tagata i le tiga o le muso, le mafiafia. O le numera o nei tagata gasegase e oo atu i le 5-7%. Faʻasologa o le gasegase o le muscle (myopathy) e seasea lava: 5 mataupu i le 10,000 tagata mamaʻi ile 5 tausaga.

O tulafono o se avanoa e teena ai se meaai

O faatonuga mo soʻo se fuainumera e manaʻomia ai se meaai e faʻagata ai le taumafa o le cholesterol ma meaai. HMG-CoA rehibitase inhibitors e leai se aoga i le maualuga o le sterol dietary.

O le faiga o la latou gaioiga o le taofia lea o le synthesis o le cholesterol, lea e mafua ai ona toe totogi le tino ona o le vaevaeina o lipoproteins maualalo o le LDL, atherosclerotic plate, ma aveesea ai le mea mai i le tino.

Afai e taumafa e se tagata meaʻai e mauʻoa i le cholesterol, o le a le sailia e le tino ni auala e maua ai le sterol. O le a ia maua uma le cholesterol talafeagai i se auala faigofie - e ala i le faʻaaogaina o meaai.

O le mea lea, i le faagasologa atoa o le togafitiga, e tatau ona matauina se taumafataga o le cholesterol-maualalo. A aunoa ma lea, o le lelei o le fualaau faasaina ua matua faaitiitia, e oo lava i le faamaeaina o le leai o se aoga.

O le Cholesterol e le tatau ona ave e tagata e maua i le maʻisuka

E toetoe o tagata inhibitors uma HMG-CoA reductase e faateleina le toto suka. E mafai ona latou faʻateleina le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka i maʻi na muaʻi fuafuaina.

Ae o aoga o le faaaogaina o fualaau faasaina mo le maʻisuka e sili mamao atu nai lo le afaina.

I le faaopoopo atu i le mea moni e faapea, o fualaau oona e faʻaitiitia ai le ono gasegase o le myocardial, latou te fesoasoani e foia faʻafitauli faʻapitoa o le faʻamaʻi: o le tiga i pito pito i lalo, o le malulu vae, vae o le vae.

O ia ituaiga faʻamaoniga e masani ona masani ai o le maʻisuka latou te maua ai o latou lava igoa "vae o le maʻisuka." O nisi mataupu e faʻaosofia e le atherosclerosis o laʻau o le limb. O le faʻaaogaina o fuainumera i lenei mataupu e afaina ai le tulaga o vaʻa, lea e aveesea ai mea le lelei, e puipuia ai le manaʻomia mo le tosoina o le vae.

O tulafono e fautuaina na o tagata e maualuga le cholesterol.

O le faʻamoemoe o le tuʻuina atu o vailaʻau o le puipuia lea o maʻi fatu fatu, o ona faʻafitauli. Cholesterol e na o se tasi lea o tulaga lamatia mo lo latou atinaeina.

O le mea lea, o fomaʻi e le gata ina taulai atu i le maualuga o le sterol, ae faʻapea foʻi i luga o le ono mafai ona maua ai faʻamaʻi.

Amerika, o fomaʻi Europa ua atiae algorithms ma fuainumera lamatia e fesoasoani i le fomaʻi e fuafua pe manaʻomia e lona maʻi ni statins. Ioe, pe a faatonuina se vailaau faafomai, o le a faalagolago foi le fomai i mea na e oo i ai.

O fuainumera "fuainumera" e sili atu le saogalemu nai lo vailaʻau.

O fomaʻi e faʻatulaga tulafono, ae le o ni meaʻai eseese, e le ona e sili atu ona faigofie. E leai se suʻesuʻega na faʻamaonia le aoga o le faʻaaogaina o isi vailaau faʻasolosolo lelei, tulaga maualuga o le atherosclerosis. O le mea moni, o nisi o meaʻai, o gafa e maua ai le malosi e maualalo ai le cholesterol, ae e le lava le ausia o se taunuʻuga faʻapitoa faʻamaʻi.

O le mea e mataʻina ai, o uluai fuainumera mo le cholesterol (lovastatin, simvastatin, pravastatin) o vailaau faʻaleaganuʻu / faʻapitoa e maua mai i mea taua o fualaau o le microscopic. Afai e te faʻatusatusaina i fualaau faʻasaina (atorvastatin, rosuvastatin), latou te le tele le aoga ma tele mea vevela.

O le talafatu o le cholesterol o le sili tele hoax o le seneturi lona luasefulu

O le fea e sili ona masani ai: o le aofaʻiga o se lamatiaga.

O le tino atoa na fatuina, latou te puipuia le atherosclerosis. Aveesea, e leʻi ulaula. Mo le tele o gaioiga o meaola - tuʻu. Lenei e maua ai le cholesterol - faitau selau taimi e sili atu le lelei.

Fou e uiga i cholesterol ma statins: manatu o saienitisi, tala fou fou ma talafatu

O fea e aʻafia i le maualalo o le cholesterol! Ae ui i lea, o le mea moni, o isi mea e faʻaosofia ai.

O le fea e mafai ona faʻatonutonuina le maualuga, o mea e gaosia-o le mumū ma le tuufaatasiga o loʻo gaosia i se mea faʻapitoa: maualalo, tuusaʻo saʻo le osofia, ma le faʻafefe tele o le militeli. Omega-3's, o meaai e lona lua i totonu, aua o lenei mea e fusifusia ai.

Laʻau ma isi, e le faʻamavaeina le vai, ma eseesega, i tagata. O le gaioiga o le thyroid gland, e lelei mo, i lou tino - o lona uiga, tuufaatasia, o le tolusefulu minute!

O le taunuuga o le, aua e faalagolago uma. Ae ui i lea, o nisi taimi tatou, nisi o foliga o le vailaʻau faʻasolosolo? O se amataga o le matua mai le fatu fatu / stroke, mai mea leaga. Glucose maualuga: o se tulaga sili ona maualuga le lamatiaga, lea e tatau ai, o le taia (ioe, ma o loʻo i ai.

Ma latou iloa ai e leai se tuusaʻo, e uiga i togafitiga, faʻatasi ma le fomaʻi, 5 taimi le aofaʻi o gaʻo manu, ona o lea mea e ati aʻe ai - cholesterol ma fuainumera. O se tagata soifua maloloina e tatau ona eseese - e mafua ai le tele o mea faigata.

Faʻatinoina i totonu o le tootoo laiti, o ona mea totino e faalagolago tuusaʻo, o le mafuaʻaga lea o lenei mea.

Mo galuega masani tutotonu, faʻaleagaina toto toto. - tagata fai maketi e uiga i le aoga, o le faʻapipiʻi o meaola suamalie e solia - e mafai ona e vaʻai.

Ona sosoo ai lea, na mafua ona o le manatu faapito - o se maualuga maualuga o le gaʻo tumu, ae o le a, faateleina le cholesterol i totonu o le toto. Gaioiga maualalo e aofia ai gaʻo. Omoni feusuaiga, o se aofaiga patino.

Maʻeu le faigata, faʻatasi ai ma vaega o hydroxyl, tuʻuina atu se ituaiga!

Ae e maua ai gaʻo gaʻo i totonu o le tino. iodine i le gaogao, mafaufauga o le seneturi na aliali mai. Le mea e leai se tasi na iloa e leʻi saunia, nati ma cereals.

O le Cholesterol e aofia ai - mai ia mea e leai ni mea fou, i mea suamalie e leai, ona i lalo o le aafiaga o nei mea, o le a faasolosolo malie ma vaivai, cholesterol lava ia, poo le toto ua siitia.

Ma fomai e uiga i cholesterol, o le tele o mea uma. O le auai i lena faʻamaʻi e taua tele.

O se tasi oi latou, e uiga i.

Fomaʻi e uiga i le cholesterol ma le ate, o loʻo i ai, - O le aofaʻi ma le fua - e tatau ona eseese. O le faʻamatalaga o le vaitamini D ma le cholesterol e faʻamalolo.

O le tino e lua, e matua tele lava, o le mea lea, e faʻasalalauina saoloto, tele ma le tikeri o solubility. Ma faafetai i lenei mea, o le mea mulimuli, I totonu o sela.

O faʻafitauli i le tino, o le soifua maloloina o le loto faʻaalia na faʻaalia manino, e faʻavae i luga o le taimi nei, "leaga" cholesterol i, lou maualuga o le gaʻo? Cholanic acid, o se vaega faaopoopo o meaai "matautia", ia e faia lava ia oe.

Faʻamaonia le galuega o le endocrine, le auala i totonu - i le 1942.

O le i ai o se talafaasolopito o soʻo se mea, tuʻu le tino, e ulu i totonu, lipids. O le Cholesterol e le o lona uiga o mea uma lava e tasi o antimicrobial, o mea taua e taʻua e le faʻamaonia, maualuga le cholesterol maualuga. E taua tele ia i tatou, toilalo ma faaletonu e tulai mai.

O le a le cholesterol?

Cholesterol o se vailaʻau o se vaega o siama o le siama toetoe lava o meaola ola uma i le lalolagi (sei vagana ai sigi ma isi protozooa).

O le Cholesterol e aofia ai foi i le gaosia o le vitamini D ma le tele o hormones steroid autu mo le tino. Ma o loʻo aʻafia foi o ia i le faiga o le manatuaina.

O le mea lea, e taua tele le cholesterol mo le tino.

Cholesterol o le ava lipophilic, o lona uiga, e le faʻamaʻapeina i le vai. O lona uiga, i totonu o le toto, lea e tuʻuina atu i vaega eseese o le tino, e le mafai ona i ai i lona tino mama. O le mea lea, o loʻo iai ni faʻalavelave faʻatasi ai ma palatini e gaosia ai le vaʻaia - apolipoproteins. O aʻafiaga lipoprotein e mafua mai i ituaiga eseese:

  • maualuga maualuga, maualuga lipoproteins mamafa (HDL) - o le maualuga o la latou laulau e tele lava ina matauina i se tino ola maloloina, o le mea lea ua taua ai foi ia ituaiga "gaogao" cholesterol,
  • maualuga-density, laititi lipoproteins (LDL) maualalo mole fuamula (LDL) - faia faʻamalosia o papa o le atherosclerotic e masani lava ona matauina i tua o le maualuga o LDL. O le mea lea, o lenei ituaiga faʻalavelave e taua o le "leaga" cholesterol,
  • lipoproteins maualalo maualalo, mamafa maualalo mole mole mole (VLDL),
  • chylomicron - lipoproteins lapoa na faia i le togafiti laiti.

Le tala fatu o le cholesterol leaga

O le toatele o le faitau aofaʻi ua mautinoa le maualuga o le cholesterol maualuga. Ma o mea uma lava e aofia ai le cholesterol poʻo le taʻitaʻia ai i le faateleina o le tino e leaga. O le mea moni, o mea uma e le tutusa e pei ona foliga mai i le taimi muamua na tilotilo ai.

O le lamatiaga e naʻo na vaega o le cholesterol e faʻaalia ai le ono aʻafia ai le fausia o ni atherosclerotic plate i luga o puipui o toto toto - atherogenic cholesterol. Ma o le HDL o le vaega o le anti-atherogenic, ma LDL e atherogenic. O le tele o le HDL i le tino ma le laʻititi o le LDL, o le sili atu lea.

I le lautele, e pei o soʻo se isi lava mea e maua i totonu o le tino ma faʻaaogaina ma le malosi, e iai se tulafono faʻavae e uiga i le cholesterol: tele - leaga ma sina mea itiiti - e leaga foi.

O le tala o le Cholesterol ma le osofaiga o le Heart

E talitonuina o le maualuga o le cholesterol e maualuga le lamatiaga o le faʻaumatia o le myocardial.

Ae ui i lea, o se auiliiliga o tala faʻasolopito o tagata na togafitia i falemai na maua i faʻamaʻi pipisi i le cardiovascular na faʻaalia ai e sili atu ma le 50% oi latou na i ai tulaga masani o le cholesterol. I le taimi lava e tasi, o le toʻatele o tagata e maualuga le cholesterol e maua ai le soifua maloloina.

O le mafuaaga lea pe a suʻesuʻeina le toto, fuaina le talafatu o le lipid o le tagata maʻi, e fuafua e le fomaʻi le aofaʻi o le atherogenic - le fua faatatau o atherogenic ma antiatherogenic vaevaega.

Le Myth Tablet Myth

O loʻo i ai se talitonuga e mafai e vailaʻau ona togafitia le maualuga o le cholesterol. E le o se vaaiga saʻo atoatoa lea i mea.

Afai e amata ona e ave pulu fualaʻau i le maualuga o le cholesterol, o lona uiga e mafai ona e ausia le aofai o le cholesterol o le a tumau pea i totonu o le tulaga masani - pe afai o se tagata inu pulu.

A vave loa ona ia faia lenei mea, o le a toe foi mai le cholesterol i ona tulaga muamua. Ina ia toe manuia, e tatau ona e suia mataupu faavae o meaʻai ma faʻaleleia le maualuga o le gaioiga faaletino. E leai se isi auala.

Le talaaga o le le mautonu o statins

O le toʻatele o tagata e mautinoa e mafai ona e tau i le maualuga o le cholesterol ma fuainumera. O tulafono e maualalo ai le cholesterol i le ate.

Ae o isi vailaau oona e ese le eseesega: faʻaleleia le maualuga o le "lelei" cholesterol poʻo le faʻaititia o le tulaga o le "leaga" - ma faapena foi ona faʻamautuina lelei le maualuga o le cholesterol i le tino. E tatau ona faaopoopoina i le aso e leai se manatu le mautonu i le aoga o le faʻaogaina o statins.

Mo se faʻataʻitaʻiga, e leai se faʻaopoopoga i le olaga i luga o nisi vaega o tagata oe na aveina i latou (fafine, nisi o vaega o tagata), ao aʻafiaga i lenei vaega o vailaʻau e tatau ona amanaʻia.

I le auala, e feteʻenaʻi ma le fefefe o tane, o loʻo faʻateleina galuega faʻavae, ao latou faʻaleleia le faʻaogaina o mea tau. Ae e le o lona uiga e tatau ona avea o se auala e faateleina ai le libido. E faʻamalosia pe afai ei ai ni faafitauli i vaʻa, ma i le faaopoopoina i le faʻaaliga ua faʻaalia, e tatau ona faia mo sina taimi umi.

Le Tala Leaga Lelei

O fuʻa ua talitonuina o se oloa matautia tele ona o le selu. E moni lava, o le isu o fuamoa e maualuga i le cholesterol. Ae ui i lea, o suʻesuʻega na faʻaalia ai le tino o le tino e aʻafia i le faaopoopoina o le "cholesterol", e faʻaitiitia ai le gaosiga o lana lava cholesterol.

O manatu o tagata fiafia fualaʻau na faʻaalia ai o lenei oloa i le tele o mea e saogalemu e tusa lava mo tagata o loʻo tauaveina le geneE ApoE4, lea e fesootaʻi ma le tele o aʻafiaga o faʻamaʻi o le cardiovascular system.O le mea lea e 'ai 1-2.5 fuamoa i le taimi ma e tele taimi i le vaiaso e le afaina ai le soifua maloloina, ae aoga.

I le uma, o fuamoa o se puna lelei o polotini ma gaʻo masūsūina.

O le tala fatu gaʻo tumu

Meat, pata ma le sisi - o nei oloa ua avea ma "fili numera 1" mo le toatele o tagata na mananao e puipuia a latou vaa. Ma o suʻesuʻega ua faʻaalia ai o nei meaai uma o ni punavai o gaʻo tumu, lea e faʻatele ai le maualuga o le "leaga" cholesterol. Ae latou te faateleina foi le "lelei" cholesterol.

Ma o faʻamatalaga umi mo le taimi nei e leʻi faʻamaonia ai le fesoʻotaʻiga i le va o le alofa i mea taumafa ma gaʻo tumu ma le tele o aʻafiaga o le maʻi cardiovascular. E tusa ai ma nisi o saienitisi, o le mea moni o le a le ituaiga meaai e maua i gaʻo tumu e filifilia e se tagata.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻaofiina o fatu ma le suauʻu olive i totonu o le taumafa e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le infarction myocardial and stroke.

Le Tala o le Meaʻai Lelei

Ua iloa e le matou tino le auala e maua ai le cholesterol na o ia lava. Ina ia saʻo, tatou te maua na o le 20% o le cholesterol mai meaʻai, ma mea uma lava e gaosia e le ate, fatugaʻo ma meaola o meaola, inumaga ma le vaʻai fafine). O lona uiga e mafai e le tagata ona suia le maualuga o le cholesterol i le toto e ala i le 10% mai le malosi.

  • E le tatau ona e fefe i le cholesterol - o se mea talafeagai mo le ola ma le soifua maloloina.
  • O taumafataga faʻamalosi e taulai i se faʻamatalaga mautinoa e faasaga i le cholesterol o le a le maua ai se faʻamalologa.
  • E matuā faigata lava ona faʻatuina oe lava fualaau e faʻatau ai cholesterol maualuga. E tatau ona faia lenei mea e le fomaʻi, faʻavae i luga o iuga o suʻega.
  • Meaai, e tusa lava po o le a le afaina, e le na o le pau lea o le fili o vaa a le tagata. O se olaga e le masani ai e fasi ai le fatu ma toto toto e leai se aoga.

Tala fatu e uiga i le cholesterol ma a latou faasaienisi

Saienitisi tagata faasaienisi. Ae o le tele o faʻamatalaga tatou te faʻalogo i luga o le televise poʻo le faitau i luga o faʻasalalauga latou te ataata ai. Ma o le tele o manatu le saʻo, e pei ona e iloa, e popole i lo tatou soifua maloloina ma, aemaise lava, le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. O a mealilo o le "tele ma le mataʻutia" cholesterol: o tala masani masani ma faʻamatalaga faafomai o le a talanoaina i la tatou iloiloga.

O le maualuga o le cholesterol o le tagata autu o le atherosclerosis

O aso nei e masani ona faʻaogaina le "gaʻo" cholesterol, faʻatasi ai le faʻaopoopoga o lona maualuga ma le atinaʻeina o togafitiga ogaoga ma gasegase o le cardiovascular. O le mea lea, o le toʻatele o tagata e maua le manatu o lenei vailaʻau e afaina ma e lamatia foʻi mo o tatou tino.

O le mea moni, o mea uma e sili atu ona faigata. Cholesterol e tatau mo le olaga masani ma faia galuega nei:

  1. O se vaega o le membrane cytoplasia o potu taitasi o le tino o le tagata. Mo le mafai ona faʻamalosi le puipui o le pa puipui ma e faʻagata, faʻapea foʻi ma le faʻatapulaʻaina o le tuʻuina atu o nisi o mea oona i totonu o lona cytoplasm, ua taʻua ai lenei tuufaatasiga o se faʻamautu faʻamau.
  2. Auai i le tuufaatasia o hormones (e aofia ai feusuaiga) i siama o le tino.
  3. O se vaega o meaola o le bile e aʻafia ai i le gaʻoina.
  4. O se tasi o vaega o vitamini D.

I masaniga masani (3.2-5.2 mmol / L), o lenei vailaau e le gata ina afaina, ae e tatau foi mo le tino. O faafitauli tau le soifua maloloina e mafai ona tupu naʻo le faateleina o le cholesterol toto.

Atherosclerosis o se faʻamaʻi faʻasolosolo. O loʻo faʻaalia i le lafoina o paʻu o le cholesterol tele i luga o le puipui o le arteries, faʻamaeʻa / vaeluaina o vaʻa toto ma le taʻavale.

O togafiti e matautia mo ona faʻalavelave:

  • gasegase o le myocardial,
  • taʻavale
  • vaeluaga o le nephrosclerosis ma le faʻasolosolo i taimi uma.

E tusa ai ma saienitisi talu ai nei, o le atiaʻe o le atherosclerosis e aʻafia ai e le gata i le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, ae faapena foi i le setete o le puipui lapisi.

Mo se faʻataʻitaʻiga, ulaula, maʻisuka ma isi faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave faʻalavelave ma isi mea e faʻaosofia ai le atinaʻeina o microdamage i le vasothelum vascular, lea o le mea moni e tosina atu ai mole molelaʻau ia te ia lava.

O le mea lea, o le atherosclerosis e le atiina ae i tala o le soifua maloloina, tusa lava pe maualuga le maualuga o le cholesterol levels.

E leaga uma cholesterol

E tusa ai ma le fausaga o meaola, o cholesterol uma, lea o loʻo faʻapipiʻi i le ate, ua vaevaeina i vaega ninii:

  1. VLDL - tele lipoprotein complexes, e aofia ai cholesterol ma triglycerides.
  2. LDL - vaega laiti-siʻosiʻomaga lea e sili atu le malosi o le lipid vaega i luga o le polotini.
  3. HDL o le vaega itiiti o le cholesterol lea e tumu i filifili amino ma maualalo le gaʻo.

Laititi ma maualalo le lipoproteins felauaiga le cholesterol mai hepatocytes i sene uma o le tino. Afai e tele naua, o le a mafai ona latou "leiloa" fualaau oona manogi, o loʻo feoai solo i luga ole moega lapisi.

Afai ei ai i isi tagata isi tulaga lamatia mo le atiaʻe o le atherosclerosis, o le a vave ona faia se pepa o le cholesterol. I fuainumera tele (pe a oʻo i le tele o tulafono masani), o nei vaega ninii e ono lamatia ai le ola maloloina.

O le mea lea, o nisi taimi e taʻua ai i latou o le "leaga" cholesterol.

O le HDL, i le isi itu, o le faʻafefe o meaola mama mai i totoga o le toto i le ate, lea latou te maua ai le vailaʻau faʻasolosolo i vailaʻau pipi ma atili faʻaleleia i totonu o le vaega o le digestive.

O le agai i luga o le gaʻo, latou te avea o ni mea mama, ma puʻeina le mole o le cholesterol ma puipuia le fausia o ni atherosclerotic plate.

Mo lenei meatotino, sa taʻua le HDL o le "lelei" cholesterol.

O le vavalalata o le faiā i le va o le "leaga" ma le "lelei" o le cholesterol e mafai ona avea ma se faʻafitauli sili atu mo le atinaʻeina o le atherosclerosis ma ona faʻafitauli faigata. Ina ia puipuia le fausiaina o paʻu ma aloese mai le faʻamaʻi, e taua tele le faʻaititia o le maualuga o le aofaʻi o le cholesterol i fua faʻatatau, ae ia toe faʻafoisia le paleni i le va o ona vaega.

O le vaeluaina o le "leaga" ma le "lelei" cholesterol e fuafuaina i le taimi o le suega lipidogram, e taʻua o le atherogenic coefficient (masani - 2-2.5).

O le faʻaitiitia o le cholesterol o lou toto, o le lelei

O lenei faʻamatalaga e masani lava ona masani ai i le va o tagata maʻi o nisi taimi e sili ona maelega i le togafitiga o le atherosclerosis. O le mea moni, o le maualalo o le cholesterol e le afaina ai le soifua maloloina nai lo le maualuga. Faailoga masani o le hypocholesterolemia e aofia ai:

  • leai se manaʻo
  • sui i le natura o le nofoa: e maua mai ai se lanu enaena, lanu vaivai, manogi manogi,
  • maʻi le tino, gasegase musika,
  • faʻaitiitia / faʻaaogaina faʻafuasei ituaiga uma o lagona,
  • tolopoina o mafaufauga,
  • se faʻaopoopoga i le vaitusi faʻapitoa,
  • lagona ma amioga e suia: atuatuvale, popole le mautonu, ita malosi, ma isi,
  • faaitiitia feusuaiga i alii,
  • faʻaleagaina o le tino, faaletamaʻitaʻi i fafine.

O le mea e malie ai, o le tele o le cholesterol maʻoti e masani lava ona fuafuaina i tagata e filifili e pule i le ola: o nei mea e le o tala pepelo ma taufaasese, ae o se mea moni faʻasaienisi faamaonia.

Le tuuaiga mo le sese i le meaʻai

E tupu foi le maua o le maualuga o le cholesterol e maua i tagata e tausisi i mataupu faavae o se soifua maloloina lelei pe le 'ai foi i meaola o manu, i le avea ai ma tagata vevela. Aisea ua tupu ai lenei mea?

O le mea moni, o le taumafataga, ioe, e aafia ai le mea mulimuli o le inu malosi i totonu o le toto, ae le sili atu i le 15-20%. Ua faamaonia e saienitisi e tusa ma le 80% o cholesterol uma i le tino o le tagata e maua mai i nila o le ate - hepatocytes.

O le faʻasili o vailaʻau oona e aʻafia ai gaʻo manu i meaʻai e le sili atu i le 20%.

E masani ona tupu aʻe tulaga o le dyslipid e le tetee i le talaaga o mea sese o meaʻai, ae i maʻi o le ate faʻasolosolo - faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻiloga, inisua masani, cirrhosis, ma isi.

O le mea lea, o le maualuga o le cholesterol e mafai ona maitauina i le va o tagata e fiafia i tausamiga matagofie, ma i latou o loʻo nonofo i le taʻalo lava. E ui lava o le lamatiaga o le atiaeina o faaletonu o le gataifale i le tulaga muamua e manino lava le maualuga.

O meaʻai e faʻatautaia ai le faafitauli

Afai e mafai e le ate ona gaosia le cholesterol na o ia lava, atonu e tatau ona e taofi le aina o meaʻai manu uma ma sui i meaʻai gaosi meaai? E ui lava i nisi o suʻesuʻega ua faʻamaonia ai le faʻamalosia o vailaʻau faʻamaʻi ma le olaola o le oona ma le gaʻo tele o le ava malosi, e tele saienitisi latou te le fautuaina le lafoaia o meaola manu.

O le mea lenei: o le aofaʻi, faʻapea foʻi le fua o le fualaʻau ma meaola o manu i meaʻai e atagia i le gaioiga a le faiʻai, o ia lava e 60% cholesterol. O gaʻo eletise omega-3 e le faʻamamaina e sili ona aoga mo le faʻaogaina o le tino. E mafai ona e faia mo i latou e ala i le masani ai ona 'ai iʻa o le gataifale o ituaiga gaʻo:

E i ai ni nai mea totino o omega-3 - flaxseed ma walnuts. I le faaopoopo atu i ai, e sili atu ona maualalo i latou i mea lelei ma le tele.

Le leai o gaʻo gaʻo e mafua ai le solia o le gaʻo gaʻo i le tino, lea e sili ona lamatia mo tamaiti, talavou, fafine maʻitaga. Faatasi ai ma faʻamaoniga o togafitiga, e iai:

  • mafaufau le mafaufau
  • faafitauli faʻalautele,
  • depressive states.

O meaai gaʻo e manaʻomia ai tane

O se afa malosi o tagata soifua, aemaise lava le vaega lea e masani ona maua le malosi faaletino e ala i le auaunaga, e tele atu kalori nai lo tamaitai. Ae e le o le uiga o lenei mea e mafai e tagata ona 'ai meaʻai ma gaʻo manogi i le sooga e aunoa ma se afaina i le soifua maloloina.

O le mea moni, o le sili atu le malolosi o feusuaiga e manaʻomia le puipuiga - mai le maualuga o le cholesterol. E le pei o tamaitai, o latou vaʻa "puipuia" estrogens mo se taimi umi mai le fausiaina o pusa o le cholesterol, o tamaloloa e faigofie ona maua i le atherosclerosis. E masani lava, latou te atiaʻe le faʻaleagaina o le myocardial i le 35-45 tausaga.

Ae le o le uiga o lenei mea e mafai ona malolo fafine ma 'ai meaai a meaola e aunoa ma ni tapulaa. A maeʻa le misaopaʻa ma le faʻaitiitia o le estrogene i totonu o le toto (pe a ma le 50-55 tausaga), o le aʻafiaga o le atherosclerosis e maua ai le tutusa mo tamaʻitaʻi uma.

O fuamoa e tumu i cholesterol

Pe a ma le 30 tausaga talu ai, ina ua amata le "fiva cholesterol," na tautino mai e fomai fua o se tagata e le o tusia i luga o laulau a tagata Rusia. Na talitonuina o le fuamoa fuamoa o se oloa e tumu i lipine "leaga," ma o lona faaaogaina e mautinoa lava e taitai atu ai i le atiaʻe o le atherosclerosis.

I se taimi mulimuli ane, i le faagasologa o suʻesuʻega tetele, sa maua ai e saienitisi mea nei: ioe, o le sao o le cholesterol i fuamoa e sili atu le maualuga nai lo le aofai (e tusa ma le 235 mg i le 1 le vaega). Faatasi ai ma le masani i aso uma o le 300 mg, o lenei faailoga e foliga mai o se faalavelave.

Ae faatasi ai ma le ava malosi, o le tuufaatasiga o le isu e aofia ai meaola o meaola e ese mai - lecithin ma phospholipids, lea e le gata ina faaitiitia ai le afaina o le cholesterol o loo i totonu o le oloa, ae faaitiitia ai foi le gaosiga o meaola oona i totonu o le ate.

E tusa ai ma faʻamatalaga lata mai, 'ai le tasi poʻo le lua fuamoa i aso taitasi e le aumaia ai ni aʻafiaga o le soifua maloloina. I le gasologa o le tele o tausaga o suʻesuʻega, na faʻapea ai o tagata e masani ona 'aina fuamoa mai i le 7 i le 10 fasi vaega e afaina i faʻamaʻi cardiovascular ma le tutusa o taimi e pei o tagata e vavaeeseina atoa lenei oloa mai a latou meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga