Le fua faʻamatalaga o cereals ma cereals: o se laulau o le GI levels

O taumafa mai fatu vevela o se vaega taua o se taumafa atoatoa. O lenei mea masani e matua mauoa i le fiber ma eseese elemene, e aunoa ma lea e le mafai ona faatumauina lou tino i se tulaga lelei.

E pei lava o isi mea taumafa, o le taumafataga o cereals ei ai se faasinomaga mataitusi faapitoa (GI), ma o le a fesuisuiai e faalagolago i le tele o meaʻai.

E tatau ona malamalama le manatu o le faasinomaga matala pe o le a le vave o lenei po o lena meaai o le a liua i le suka o le toto.

I meaʻai, e pei o se tulafono, o lenei faailoga o le a maualalo. E taua tele lenei mea mo i latou o loʻo pipii atu i se olaga ola maloloina pe mafatia i faʻamaʻi tuga, ma le maʻisuka aemaise lava. O loʻo i ai se tulafono a le croup, o loʻo taʻu mai ai o le tele o le meaʻai o le cereal, o le faʻaitiitia lea o lona faʻamaufaʻailoga.

Buckwheat ma le araisa

O le faasinomaga o igoa o lenei cereal e mai i le 50 i le 60 iunite, lea e manatu e avea ma faailoga. O loʻo faʻafeiloaʻi ia mea mo mea taumafa paleni ona o lona gafatia e pulea glucose ma cholesterol. Buckwheat porridge e le itiiti ifo le aoga, ma o le oloa lava ia ona o le i ai o ia mea i totonu:

  • amino acids
  • vitamini
  • fualaau paleni
  • antioxidants.

Buckwheat o se vaega o nisi o taumafataga masani o le cereal ma e le gata ona o lona maualalo o le faasinomaga igoa.

Ia tatou liliu nei i le araisa, e le o tagata uma e iloa o le araisa e le gata na paʻepaʻe, ae e enaena foi. O ituaiga uma o lenei cereal e faʻaaoga lelei i le kuka. O le faasinomaga o le araisa e mai i le 45 i le 65 iunite, ma o le sukala enaena e sili atu ona gauaiina e le tino nai lo lona aiga paʻepaʻe. I sea ituaiga oloa, o le paʻu, lea o loʻo i ai le tele o mea aoga, o loʻo faʻasaoina, o lea o le alalaupapa araisa o se ituaiga faleteuoloa.

Millet groats

Millet GI oloa mai le 40 i le 60 iunite. E faʻalagolago uma lava i le kukaina o le malosi. O le manifinifi o le falaoʻo, o le faʻaitiitia o lona glycemia. E atoatoa le millet mo i latou o loʻo mafatia i faafitauli ma le loto ma toto, ma e manaʻo foi e faʻaitiitia le mamafa o latou mamafa.

O lenei falaoamata lanu samasama o le a avea o se mea lelei mo tamaiti. I le cereal o le millet o loʻo i ai mea taua e tatau mo le tuputupu ae ma le atinaʻeina o se meaola laiti.

Paʻu ma karite sana

O pele o Beleta o se taitai moni i le faʻavasegaina o fualaauʻai maloloina. O lona GI e na o le 20-30 iunite, ae vagana ai o le paʻu talisa ua kuka i le vai e aunoa ma le faaopoopoina o le pata. O lea ituaiga oloa e le mafai ona faʻailoa ai lou manaʻo, lea e mafai ai ona e 'ai i taimi o meaai. O fomaʻi e faʻamalieina le karite mo le i ai o le lysine, lea e mafai ona:

  • sulu felanulanuaʻi
  • ia faatumauina pea le paʻu.

O gutu fatu e matua mauoa i fuamoa, elemene ma vitamini A, B, C, D

O lenei paluga e tatau ona taulimaina ma le tausiga sili. O lona faasinomaga o le numera e 70 vaega, lea e manatu o se faailoga maualuga.

O le mafuaaga lea o ia ituaiga meaai o le a le saogalemu atoatoa mo tagata uma. O le mea lea, o le tusiga - O le kulū mo le maʻisuka ituaiga 2, o le a aoga le matou saite i le au faitau.

E taua le manatuaina i le taimi o le vevela poʻo togafitiga faʻamaʻi, o le GI o fatu o sana ua matua faateleina. O loʻo matou talanoa e uiga i laʻau o le sana, chopsticks ma popukoni.

Ae ui i lea, e le tatau ona e toesea le falaoamata sana, aua e tele naua:

O faʻatauga o fatu e aoga tele mo tagata matutua, ae le mo le maʻisuka.

Hercules ma granola

O lona GI e 55 ia vaega, lea e manatu e le o se faailoga leaga. O Hercules o se vaega o le tele o polokalame taumafa. O Porridge e aoga tele ona o le i ai o vitamini, amino acids ma isi mea.

Faʻafetai i le faʻaoga o Hercules flakes, o le gaosiga o le serotonin (o le hormone matua o le fiafia) o le a faateleina. O le oloa o loʻo i ai se vailaʻau gaʻo tele e mafai ona faʻatonutonu ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Ae mo le muesli, o lenei fualaau suamalie e le mafai ona taua o le falaoa i le uiga moni o le upu, aua e aofia ai:

Afai tatou te mafaufau i le glycemic index of muesli (80), ona matua sili atu lea ona maualuga nai lo le sukala ona o le i ai o suga i fualaau mamago. E le gata i lea, e mafai foi ona fulafula le laumei, lea e atili faateleina ai le kalori i totonu o sea oloa, e ui i le mea moni o le falaoamata e matua manaia lava.

Tuua Lau Faamatalaga