Na faateleina le hemoglobin Glycosylated i le uiga o lona uiga

Ua iloa uma e tagata matutua o le hemoglobin masani e i ai i totonu oo tatou toto. Ae mamao mai mate uma pe o le a le mea tonu e iloa ai le hemoglobin glycated.

O le Hemoglobin o loʻo i totonu o sela mūmū mūmū e ave le okesene i tino o le tino.

E tasi lona uiga iloga. E tatau ona tuʻu faʻatasi ma le kulukose, e mafua ai le fatuina o le hemoglobin glycated.

Tulaga masani ma mea e le masani ai o le hemoglobin glycosylated

A o leʻi talanoa i auiliiliga e uiga i le hemoglobin glycosylated, e tatau ona e mafaufau po o le a lea ma pe faapefea ona ese mai le hemoglobin masani. O le mea lea, hemoglobin e faia ai se tasi o galuega taua a le tino atoa - e ave ai le okesene, lea e taua mo le galue masani o totoga ma gaʻo. E ala i se tali lemu o le le o le enzym, e mafai ai ona ia faʻafesoʻotaʻi ma le suka, ma mafua ai ona maua le hemoglobin glycosylated.


O le tele o tagata gasegase e fiafia i le hemoglobin glycosylated i luga atu o le masani ma o le a le uiga pe afai e iloa? O le fua faatatau o le faʻalauteleina ma le faʻafofoina o ia lava mea e faʻatatau i le maualuga o le maualuga o le suka, ma le tikeri o le glycation e faalagolago i le umi o le i ai o le toto toto mumu ma e matauina mo le tele o masina. O le mea lea, o se auiliiliga e faailoa ai se faailoga o le tele atu o le i ai o le hemoglobin glycosylated e mafai ai ona iloa le "candiedness" o le tino ma fuafua ai le maualuga o le glycemia.

Afai e maualuga le hemoglobin glycosylated, ona avea lea o se faailoga o le taimi e mafaufau ai i le setete o lou soifua maloloina. Tau masani masani mai le 4-6% o le aofaiga atoa o le hemoglobin. I na tulaga pe a sili atu le fuainumera o fuainumera (6-7%), e taʻu mai ai o le togafitiga mo le aveesea o le maʻisuka e le sao ma sao ona filifili, o lona uiga, e le maua ai ni taunuuga lelei.

I le faailoaina o tau maualuga, e tatau ona faia se suʻesuʻega o le toto suka.

Afai e maua se tagata maʻi i le maʻisuka, o le a taʻitaʻia ai faʻafitauli ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, pe a suʻesuʻeina le toto mo le hemoglobin glucosylated, o lona faailoga o le ai ai i le lautele o le 7-8%.

Mo se suʻesuʻega suʻesuʻega, o le tagata gasegase e tatau ona maua i le toto toto, ma o lea ua lava lea e sau ai ile falemaʻi masani e aunoa ma se faʻamatalaga mai le fomaʻi. E sili atu pe a fai o le faʻatulagaga mo le aoina o mea o le a faia i luga o se manava gaogao i le taeao. O sauniuniga sauniuniga faapitoa e le manaʻomia mai le maʻi. E mafai ona e maua iʻuga pe a mavae ni nai aso, ma o le suʻesuʻega o le meafaitino o loʻo faʻatinoina e ala i se meafaigaluega faʻapitoa, ae o le mea sese e le o aofia ai, e ui lava e le taua.

Mafuaaga mo le faateleina

O le faʻamaoniga o le maʻisuka ua maeʻa pe a fai e 7% pe sili atu le faʻamaonia iʻuga. E tele aʻafiaga e ono aʻafia ai le faateleina o le maʻisuka glycosylated:

  • afaina o le gataifale ole gaʻo,
  • afai o se maʻi e faʻaalia le ituaiga maʻisuka ituaiga 1, lea e mafua ona o le le lava o le inisalini e gaosia,

Pe a faʻaalia ni suiga i taunuʻuga o le suʻesuʻega, o le tagata tomai faapitoa e le gata ina ia fuafuaina mafuaʻaga e aʻafia ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi, ae filifili foi togafitiga sili ona fetaui ma aoga e faavae i luga o le faʻamatalaga na maua.

Faailoga faʻapitoa o se vavaevaʻe nai lo masani

O loʻo i ai se vaega o tagata e manaʻomia le mataʻituina ma le mataʻituina le maualuga o le hemoglobin glycated. E aofia ai:

  • gasegase o loʻo maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2, aemaise lava e faatatau lea ia i latou e le mafai ona faʻaaogaina le maualuga o le suka mo se taimi puupuu,
  • tausaga o tamaiti ma faʻalavelave faʻalavelave o le gaosiga o gaʻo,
  • le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi pe a iloa le maʻisuka i le tina seia oʻo ina mafaufau le tamaitiiti.

O le televave o le hemoglobin glyc, o se tulafono, e o faatasi ma se seti o ni faailoga iloga, mo se faataitaiga, o le i ai pea i le fia inu, o le uunaiga e lafoai le vevela, lea e masani ona faia, o le umi o le faamaloloina o manua, faamai i luga o le paʻu, faaletonu vaaia.

Togafitiga metotia

O le tele o tagata gasegase, pe a maua ni suʻega o le suʻega, mafaufau pe faapefea ona faʻaitiitia lenei ituaiga o hemoglobin? O le faʻaitiitia o le fua o lea hemoglobin e aofia ai le puleaina o le suka o le toto. I lenei tulaga, o le usitaia o tulafono ma fautuaga a le fomaʻi fesoasoani o le a fesoasoani e faʻaitiitia le hemoglobin glycated. O nei mea e aofia ai, muamua ma le sili, o meaʻai lelei ma taumafa pe'ā tatau ai. O le meaai e tatau ona aofia ai fualaau faisua fou ma fualaʻau, oloa gaosiga maualalo maualalo, faapea foi ma ni fatu ma ni iʻa. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo e faʻatele ai le suka ma le cholesterol, falaoamata ma le suka maualuga. Afai e manaʻomia, o meaʻai manaia e mafai ona suia i fualaau mamago po o sina susu susu. O lenei metotia e sili ona aoga.

E taua le suʻeina o vailaʻau o loʻo faʻatatau i le toe faʻafoʻiina o le toto suka. Ina ia faʻaitiitia le faʻataʻitaʻiga, e manaʻomia e le tagata maʻi ona faʻalogo i togafitiga o le physiotherapy, lea e fesoasoani i le faʻaleleia o le tulaga lautele o le maʻi, matauina o faiga masani i aso taitasi ma le faia o le siakiina o le tagata lava ia i le fale. E taua le faʻaesea o le aʻafiaga o faʻalavelave faigata. I nisi o tulaga, o le maʻi ua faatonuina vailaʻau e faʻaitiitia ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

O le mea lea, e taua le mataʻituina pea o le maualuga o lenei hemoglobin, lea e le tatau ona faʻalauteleina, lea e mafai ai ona iloa ai le auai o le faʻaleagaina o togafitiga faʻaleaga. E faʻapitoa i le puipuia o faiga. E aofia ai le foai masani o le toto e iloa ai le hemoglobin glycosylated, ma e tatau ona faia le faʻatinoga ia le itiiti ifo i le tasi i le 3 masina.

Mafuaaga o le faaitiitia HbA1C

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycosylated o se faailoga faʻaleaga, e tupu i tulaga faapena:

    O le gau tele o le toto - faatasi ai ma le hemoglobin masani, glycosylated foi ua leiloa.

E tatau ona manatuaina o fomaʻi pipisi o le hemoglobin e mafai ona faʻasese le iuga o le auʻiliʻiliga ma tuʻuina atu se faʻaopoopoga leaga pe faʻaitiitia i lona glycosylated form.

Faʻamanuiaga faʻatusatusa i le Suʻesuʻeina o Suiga masani

  • Taumafa - mafua ai le faateleina o le faateleina o le maualuga o le gaʻo, lea e toe foi mai i le masani i totonu ole itula.
  • O le lagona, popolega, i le afiafi o le suʻega, faʻapupula le kulūkose i le toto ona o le gaosia o hormones e faʻateleina lona maualuga.
  • O le tagofia o le suka, o le faʻaitiitia o le kulūkose.

O le mea lea, o se suʻega tutusa mo le maualuga o le suka e mafai ona faʻaalia lona faateleina, e le o taimi uma e faʻaalia ai le i ai o soliga o lona metabolism. Ma, i se isi itu, o se mea masani masani e le o lona uiga e leai ni faafitauli i le metabolism o gaʻo. O mea o loʻo taʻua i luga e le afaina ai le maualuga o le hemoglobin le atoatoa. O le mafuaaga lena o lona faauigaina o se faailoilo mautinoa i le vave iloa o le gaosiga o gasegase gasegase i totonu o le tino.

Faʻaaliga mo le suʻesuʻega:

O le mea lautele, o le suʻesuʻega e faia ina ia faʻamoemoeina ai le le atoatoa o le gaosiga o le gaʻofale ma e faia i ia tulaga:

Aisea e taua ai le faailoaina o le le atoatoa o le suka i le tino i le vave e mafai ai?

O le faʻalauteleina o le maualuga o le suka e mafua ai ona aʻafia i aʻafiaga i totonu o le tino ona o lona fusifusia i polotini, e aofia ai:

E faʻapefea ona faia se auʻiliʻiliga?

Mo le auʻiliʻili, o le toto atoa e aveesea mai se vein i le 2-5 ml ma fefiloi ma fofo puipuia e puipuia ai lona gaugau. O lenei mea e mafai ona teuina mo le 1 vaiaso, vevela +2 + 5 ° C. Soʻo se fautuaga faapitoa aʻo leʻi faia se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated e le manaʻomia ona faia, e le pei o le suʻega mo le maualuga o le suka.

O le tele o taimi o le faʻamautinoa o lenei faʻailoga suʻesuʻe mo le maʻisuka malosi e tutusa uma lava mo alii ma tamaitai, ma o le piriota o le 2 i le 3 masina mo le ituaiga I, 6 masina mo le ituaiga II. I fafine maʻitaga - pulea i le 10-12 vaiaso o le maitaga ma se suʻega o le sugar sugar.

Faamatalaina o auiliiliga o auiliiliga

O le faʻamaeʻaina o faʻamaumauga ole suʻesuʻeina ole maualuga ole HbA1C e le faigata. O lona siitaga e 1% mai le masani e tutusa ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i le 2 mmol / L. O ia faailoilo o HbA1C ma le maualuga ole kulukose tutusa ma le tulaga o le gaosiga o le gaʻololosi e mafai ona tuʻuina atu i le tulaga o se laulau:

O le avega masani o le kulukose i le 3 masina mulimuli, mmol / l

Tuʻu masani ole gaʻo gaʻo, leai se maʻisuka

Preditebetes, o loʻo maua ai le maʻisuka, e le lava le aoga o togafitiga

O le maʻisuka faʻamaʻi, e taua le taulaʻi atu i le mea e ono tutupu mai o ona faʻafitauli

O le maʻisuka le mafaʻatasi ma le atinaʻeina o suiga e le mafai ona suia

O le maʻi suka o se gasegase tuga ma le faʻalauteleina o le maualuga o le suka i le toto ma le foliga mai o faʻafitauli faigata.

I suʻesuʻega faʻamalositino faʻaonapo nei, o loʻo faʻaaogaina le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycosylated (HbA1C), lea e faʻaalia ai se faʻamaoniga taua o le maualuga o le suka i le past 3 months, lea e mafai ai ona iloilo lelei le lelei o togafitiga mo le gasegase o le gasegase o le gaʻo poʻo le faʻatautaia o latou suʻesuʻega vave.

O le maʻi suka o se gasegase tuga ma le faʻalauteleina o le maualuga o le suka i le toto ma le foliga mai o faʻafitauli faigata. I suʻesuʻega faʻamalositino faʻaonapo nei, o loʻo faʻaaogaina le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycosylated (HbA1C), lea e faʻaalia ai se faʻamaoniga taua o le maualuga o le suka i le past 3 months, lea e mafai ai ona iloilo lelei le lelei o togafitiga mo le gasegase o le gasegase o le gaʻo poʻo le faʻatautaia o latou suʻesuʻega vave.

O le a le hemoglobin glycosylated (HbA1c)

Gelaglobin Glycosylated (hemoglobin glycosylated) o le hemoglobin ọbara toto toto lea e le mafai ona fesuiaʻi i glucose.

Filifiliga i suʻesuʻega:

  • Glycated Hemoglobin (hemoglobin glycated)
  • Glycogemoglobin (glycohemoglobin)
  • Hemoglobin A1c (hemoglobin A1c)

Hemoglobin-Alpha (HbA), o loʻo i totonu o totola mumu mumu, e fesoʻotaʻi ma le kulukose toto i le taimi e tasi e "pipii" ai ia lava - o glycosylates.

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le sili atu o le hemoglobin glycosylated (HbA1) e puleaina e fausia i totonu o le toto mumu toto i lona 120 aso soifua. Suauu toto mumu o "tausaga" e felafoaʻi i totonu o le toto i le taimi lava e tasi, o le 60-90 aso e ave mo le vaitau o le glycation.

Mai vaega e tolu o le hemoglobin glycosylated - HbA1a, HbA1b, HbA1c - o le pito mulimuli lea o le mea sili ona mautu. O le tele o le aofaʻiga o loʻo fuafuaina i falemaʻi falemaʻi suʻesuʻe.

O le HbA1c o se faʻamaʻi toto o le toto e atagia ai le maualuga o le glycemia (le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto) i le sili atu i le 1-3 masina.

O le suʻega toto mo HbA1c o le masani lea, pe faʻapefea ona faia.

O le suega o le hemoglobin glycosylated o se auala tumau umi e mafai ona pulea ai lou suka toto.

  • Glycemia siaki tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka.

Tofotofoga mo HbA1c e mafai ai ona e suʻeina pe faapefea ona manuia le togafitiga o le maʻisuka - pe tatau ona sui.

  • Faʻamatalaga o le amataga o le maʻisuka (faʻaopopo i le suʻega ole toleniga o le kulukose).
  • Faʻamatalaga o "maʻisuka maʻitaga."

E leai se sauniuniga faapitoa mo le toto foaʻi mo HbA1c e manaʻomia.

O le tagata gasegase e mafai ona ofoina atu le toto mai se vein (2.5-3.0 ml) i soo se taimi o le aso, e tusa lava po o le a le mea e 'ai, mea faʻaletino / faʻalagona, poʻo vailaʻau.

Mafuaʻaga mo iuga leaga:
Faʻasalaga totoʻa poʻo tulaga e aʻafia ai le totoina o le toto ma le ola o le toto mūmū mūmū (selesaito, hemolytic, ironia deficiencies anemia, ma isi), o le a le maualalo le manatu o le auiliiliga mo le HbA1c.

O le fua o le hemoglobin glycosylated e tutusa mo tamaitai ma alii.

/ faʻamaumauga /
HbA1c = 4.5 - 6.1%
HbA1c manaoga mo le maʻisuka

Vaega o tagata maʻiUiga maualuga o HbA1c
Itū'āiga 1 ma le Tusa 2 Matemaʻi7.0-7.5% i tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka faʻamaonia le le atoatoa / le atoatoa o togafitiga - ei ai tulaga lamatia tele o le atiaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka.

Faʻamatalaga lautele, faʻasologa ma faʻavaega mai faʻamatalaga masani

Hemoglobin o se vailaʻau o le porotini o se vaega o lela mumu. E manaʻomia ina ia mafai ona tufatufaina atu le okesene, carbon dioxide ma meaʻai i le tino atoa. Pe a oʻo mai lenei mea i le kulukose, faʻaalia le glycohemoglobin. O le faagasologa o lona faʻatulagaina ua faʻavaveina pe afai e maualuga le maualuga o le suka suka.

I le averesi, o vailaʻau mumu mumu e tusa ma le 120 aso. O le mea lea, e mafai ona tatou fai atu o le glycogemoglobin o le maualuga o le suka i totonu o le toto i le tolu masina talu ai.

O isi faʻailoga uma e manatu o se vavaeese mai le masani:

  1. O se faʻamaoniga o le 6 i le 7% o loʻo faʻamaonia ai o le maʻisuka togafitiga e le lava lelei. E le gata i lea, na ia lipotia le manaʻomia ona faia se suʻesuʻega i luga o le maualuga o le suka, ma pasia se iloiloga faapitoa.
  2. 7-8% - o se faʻailoga o le maʻisuka, e oʻo atu ai i le atinaʻeina o faʻamaʻi faigata ma le le mafai ona faʻafitia.
  3. Glycohemoglobin maualuga o le 10% pe sili atu foi o se faailoga lea o le tulaga sili ona faigata o le maʻisuka, lea o suiga e le mafai ona suia i totonu o le tino.

Ina ia matauina le solia o le gaosiga o le gaʻo i le taimi, e tatau ona faia i taimi uma suega ma faia se suʻesuʻega o le tino.

Aisea ua tupu ai le faailoga

Afai e le maualuga le hemoglobin glycosylated, ona lelei lea, a leai o le faateleina o faailo mo ni mafuaaga:

  • toilalo i le gaosiga o le gaʻo,
  • aʻafiaga e leai ni suka.

Glycohemoglobin o le a faateleina i ia mataupu:

  • Afai e mafatia le tagata i le maʻisuka ituaiga 1. E le mafai e le tino ona lava le insulin. Talu ai ona o lenei mea, o le malepelepe o meaʻai gaʻo ua faʻalavelaveina ma o le maualuga o le suka e tulaʻi mai.
  • I le maʻisuka ituaiga 2. O le tino e lava le insulin. Ae i le taimi lava e tasi, o le faagasologa o le vaeluaina o le kulukose e le alu e pei ona tatau ai.

  • Afai e maua e le tagata maʻi togafitiga le talafeagai, e mafua ai le hyperglycemia poʻo le faʻalauteleina o le maualuga o le suka o le toto.
  • I le tulaga o le ava malosi.
  • Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le anemia (faʻaletonu uʻamea).
  • Afai ua aveese le tui. E pei ona e iloa, o lenei tino o loʻo aʻafia i le tuʻuina atu o sela mumu toto. Afai e le oi ai, o nei sel ola e umi atu nai lo le mea masani. O le taunuuga o le hemoglobin maualuga maualuga.
  • Ma le siama. Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e le mafai e le gaʻo ona faʻatino atoatoa a latou galuega. Talu ai ona o lenei mea, o vailaau ua fausia e avea ma se taunuuga o le metabolism ua faaputuputu i totonu o le tino. O se tasi oi latou o le carbohemoglobin. I lona fausaga ma meatotino, e foliga tutusa ma glycosylated.
  • A maeʻa le tui toto.

O le hemoglobin glycated, pe afai e maualuga, e le o se faailoga o le maʻisuka.

O nisi taimi o lenei mea o se taunuuga o isi togafitiga faʻaleagaina o loʻo tutupu i totonu o le tino.

Faailoga mo le auiliiliga ma faailoga

O ai e manaʻomia le pulea o le hemoglobin glycated ma o afea?

E tele mataupu ma vaega o tagata:

  1. O i latou e mafatia i le maʻisuka ituaiga 1. E moni lava lenei mea mo i latou oe suia a latou gaʻo i le tele o taimi i se taimi puupuu.
  2. Afai na maua muamua le maʻisuka ituaiga 2 muamua.
  3. Tamaiti oe na mafua ona o le leai o se tulaga i le faagasologa o le gaosiga o le gaʻo.
  4. Tina fafine ua maʻitaga i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2.
  5. Afai i le vaitau o le aveina o se tamaititi o le fafine na feagai ma se ituaiga o maʻisuka. O le maualuga tele lea o le suka i le toto pe a leai se faʻamaʻi.
  6. Afai e tatau ona iloilo le aoga o togafitiga ua faatonuina. E tusa ai ma taunuʻuga o le iloiloga, e mafai ona suia pe faasaʻo.

O se tulaga e matua faateleina ai le maualuga o le glycogemoglobin ei ai ana lava uiga iloga:

  • fiainu
  • faʻaoga faifaipea,
  • telegese le faʻamalolo manuʻa
  • paʻu paʻu
  • faʻanoanoa vaaia
  • faaitiitia le puipuiga,
  • vaivai ma le moe,
  • gasegase gasegase ma le gaoioi o le ate,
  • mamafa paʻu mamafa, pe, i se isi itu, tupe mama.

Afai e le itiiti ifo i le lua poʻo le tolu faʻamaoniga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega.

Faʻamatalaga faʻamaonia

O se aoga taua i le auiliiliga o le hemoglobin glycosylated o le leai o se sauniuniga muamua ao le i faʻatagaina. O le suʻesuʻega e faʻatino pe faʻapitoa i le toto samasama mai le maʻi, poʻo le faia o se faʻataʻitaʻiga mai le tamatamailima (faʻalagolago i le ituaiga analyzer) ile 2-5 ml. I lenei tulaga, o lagona le lelei e mafai ona tupu, mafua mai i le faʻaaogaina o le taʻaloga ma le faʻaaogaina o le toto sampling.

I le puipuia o le faʻamalosi, o le mea e maua mai ai le vai o le physiological e faʻafefiloi ma se mea faʻapitoa (EDTA), lea e fesoasoani i se ola umi (e oʻo atu i le 1 vaiaso) i lalo o se faigamalo o le vevela (+ 2 + 5 0 le).

Taimi faʻapitoa ole auiliiliga mo HbA1C ma:

  • maitaga - tasi, i le 10-12 vaiaso,
  • Ituaiga 1 maʻisuka - 1 taimi i le 3 masina,
  • Ituaiga 2 maʻisuka - 1 taimi i le 6 masina.

O le auiliiliga lava ia o loʻo faʻatinoina i totonu o suʻesuʻega suʻesuʻe, lea, e ala i le faʻaaogaina o meafaigaluega faʻapitoa, ua fuafuaina ai le maualuga o le plasma concentration o HbA1C. I lenei tulaga, o metotia nei e faʻaaogaina:

  • chromatography vai
  • electrophoresis
  • togafitiga faafomaʻi
  • faʻataʻitaʻiga chromatography
  • koluma tafatafa.

Faatasi ai ma meafaigaluega ua taua i luga na fuafuaina e fuafua ai le HbA1C masani, o le fiafia e tuuina atu i le auala o le chromatography vai, talu ai e faatagaina ai se tikeri maualuga o le saʻo e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated ma iloa ai le i ai o ona mea sese mai le masani ua taliaina.

Faamatalaina o le Suʻesuʻega

O le faagasologa o le faʻamalamalamaina o tulaga taua o le hemoglobin glycosylated e le faigata. Ae ui i lea, o le faʻamalamalamaga o faailo mulimuli e ono faigata ona o le eseesega i tekinolosi suʻesuʻe, faʻatasi ma uiga taʻitasi o se tagata. O le mea lea, pe a iloiloina le maualuga o le hemoglobin glyc i tagata e lua e tutusa ma faailoga o le suka o le toto, o le eseesega i le aofaʻiga o le HbA1C e mafai ona oʻo atu i le 1%.

I le faʻatinoina o lenei suʻesuʻega, e mafai ona maua uma le faʻateleina o le HgA1C, ona o le faateleina o le maualuga o le hemoglobin fetal i le toto (o lona masani i se tagata matua e oo atu i le 1%), ma se faaitiitia sese e tupu i faʻamaʻi e pei o hemorrhages (acute ma chronic), urea, ma faʻapea foi le anemia o le hemolytic.

Ua tuʻufaʻatasia e le au faʻasaumoa ma le diabetologists o aso nei se faʻataʻitaʻiga e uiga i le tagata taʻitoʻatasi o lenei faailoga mo nisi vaega o tagata. O lea la, o mea nei e aʻafia ai le maualuga:

  • le matua o le tagata
  • uiga mamafa
  • ituaiga tino
  • le i ai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o latou umi ma faigata.

Mo le faigofie o le iloiloga, o tulafono HbA1C o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Suʻega faʻamaonia
HbA1C,%
Faamatalaina
simptomer.ru

Faʻapitoa ma pe faapefea ona suʻeina Hb glycosylated

O lenei auiliiliga e faigofie tele mo fomaʻi ma tagata gasegase. E sili atu ona lelei nai lo se suʻega o le taeao mo le suka o le toto ma se suʻega e lua-itula le gasegase o le gasegase. O faʻamanuiaga o loʻo iai i itu nei:

  • O le suʻesuʻega o le Hb glycosylated e mafai ona faʻamoemoe i soo se taimi o le aso, ae le o le sutra ma luga o se manava gaogao,
  • E tusa ai ma tuʻutuʻuga o suʻesuʻega, o le auʻiliʻili mo le Hb glycosylated e sili atu le malamalama nai lo suʻesuʻega suʻesuʻe mo suʻesuʻega mo le anapogi o le maualuga o le toto i le sutra o le anapogi, aua e mafai ai ona iloa le maʻisuka i se taimi muamua o le atinaʻe,
  • O suʻega mo le Hb glycosylated e tele taimi faigofie ma vave nai lo le lua-itula glucose siama suega,
  • Faʻafetai i faʻataʻitaʻiga o HbA1C maua, e mafai ona iloa mulimuli ane le iai o le maʻisuka (hyperglycemia),
  • O suʻega mo le Hb glycosylated o le a faʻaalia ai le faamaoni o le maʻisuka sa mataituina lona suka toto i le tolu masina talu ai,
  • Pau lava le mea e mafai ona aafia ai le tonu o le filifiliga o maualuga Hb glycosylated o se malulu poʻo se popoleʻaga lata mai nei.

O HbA1C o suʻega e tutoatasi mai i mea taua e pei ole:

  • taimi o le aso ma le aso o le faasolosolo malie i tamaitai,
  • le meaai mulimuli
  • fualaau faasaina, sei vagana ai fualaau mo le maʻisuka,
  • gaoioiga faaletino
  • le mafaufau mafaufau o se tagata
  • liona afaina.

Eseesega i le tulaga masani o faailoga i le va o tagata

  • I tamaiti ma talavou, o faailoga e le eseese lava. Afai ei luga o tamaiti le tulaga maualuga pe le masani ai foi, ona tatau ai lea ona mataʻituina ma le faaeteete meaʻai o tamaiti, ia saunia i latou mo suʻega masani ina ia sili atu pe le faamalieina le maua o faʻamaʻi.
  • E leai se eseesega o alii ma tamaitai i fua faatatau.
  • I fafine maʻitaga, e le fautuaina e ave le maualuga o HbA1C i le 8-9 masina o le maitaga, talu ai o le tele lava o taimi e tupu ai le taunuuga, ae o le mea sese lenei.
  • I laʻasaga mulimuli o le maitaga, o se laʻititi laʻititi le taua o le auiliiliga e masani lava. Ole fesuiaiga o fua mo le maʻisuka i le vaitau o le fanauina o fanau e mafai ona afaina tele ai le tulaga o le soifua maloloina o le lumanai i le fanauina. E ono afaina fatuga, ma i fanau i le lumanaʻi o loʻo i ai le atinaʻeina o le intrauterine, e tele naua le tuputupu ae o le tino e mafai ona matauina, lea o le a matua aʻafia ai le faagasologa o le fanau mai.

Tulaga masani o tau faʻamaufaʻailoga

I se tagata soifua maloloina, o le HbA1C e le tatau ona sili atu i le 5.7 pasene i le toto.

  • Afai o le siʻitia o mea e aofia ai mai le 5.7% i le 6%, ona faʻaalia ai lea o le ono tulai mai o le maʻisuka i le lumanaʻi. Ina ia faʻaititia le faailo, e tatau ona e fesuiai i se mea maualalo-gaosi mo sina taimi, ona faia lea o se suʻesuʻega lona lua. I le lumanaʻi, e fautuaina e mataʻituina lau soifua maloloina ma meaʻai. O lenei tulaga o mataupu e manaʻomia ai le mataituina ma le totoa i le fale ma i le fale suesue.
  • Afai o le fuainumera o fuainumera e mai i le 6.1-6.4%, o lona uiga o le lamatiaga o se faʻamaʻi poʻo le maʻi faʻasolosolo e maualuga tele. E le mafai ona e faatuai le suiga i se taumafataga maualalo-carb, e tatau ona e tausisi i se olaga ola maloloina. O lenei tulaga o mataupu e le faigofie ona faʻasaʻo vave, ae afai e te tausisia lelei mea taumafa i lou olaga atoa, ona mafai lea ona e puipuia le tupu mai o le maʻi.
  • Afai o le maualuga o le HbA1C ua sili atu i le 6.5%, ona faʻamautuina lea o se suʻesuʻega muamua - o le maʻisuka, ma i le taimi o isi suʻega o suʻesuʻega suʻesuʻega o loʻo maua ai poʻo le a le ituaiga, muamua poʻo le lua.

Tulaga masani o le hemoglobin

Muamua, e tatau ona e iloa o le faateleina o le taua i le toto e mafai ona faailoa ai e le gata o se faamai endocrinological ma le gasegase o le metabolism, ae o le ania foi o le uamea. Ina ia aloese mai se maʻi ogaoga, e tatau pe a uma le suʻega mo le hemoglobin glycosylated ma ia mautinoa e siaki le maualuga o le uʻamea i le tino. Afai o le faʻamaumauga mo le uʻamea o le uʻamea na sili atu ona maualalo nai lo le masani, ona faʻataʻitaʻiina lea o le togafitiga e toe faʻaleleia ai le masani masani o elemene i totonu o le tino. A maeʻa togafitiga o le anemia uamea, e fautuaina e faia nisi suʻega mo le maualuga o le hemoglobin. Afai e le o iloa le leai o se mea, o lona uiga, o le faateleina o lenei mataupu o le a mafai ona fesootai ma le metabolism.

E tusa ai ma fuainumera, o le mafuaaga autu mo le faateleina o le hemoglobin glycosylated i le hypergikemia. I lenei tulaga, ina ia faʻaitiitia le maualuga o le maualuga, e te manaʻomia:

  • tausisia atoatoa togafiti na faatonuina e le fomaʻi,
  • pipii i se meaʻai maualalo
  • faia suʻesuʻega masani.

Afai o le taua HbA1C e sili atu i le masani, ona faʻaalia lea o le hypoglycemia. O le hypoglycemia e tupu tele nai lo le gasegase. O lenei tulaga e manaʻomia ai foʻi se faʻasalaga ogaoga i mea taumafa ma faʻalogo ma le faʻaeteete i togafitiga e pei ona faatonuina e le fomaʻi. O le maualuga o le HbA1C aoga e mafai foi ona taʻu mai ai le anemia o le hemolytic. Afai o se tagata talu ai nei na faʻamalolo pe ua i ai lona toto le lelei, o lona uiga o le tau aoga o le HbA1C o le a maualalo foi i lalo.

O le a le faʻataʻitaʻiga o lenei suʻesuʻega

E tatau ona faʻatumu le vaʻaia o le malamalama ma feutagaʻi ma le hemoglobin masani ma glycosylated.

Hemoglobin e maua i le mumu totola - totoga mūmū mūmū e ave le okesene i totoga ma fusi. O lona taua o le fusifusia lea i le suka ona o se tali lemu o le le o le enzymatic, ma o lenei noataga e le mafai ona faʻafitia. O le taunuuga o lenei faʻafoʻi o le hemoglobin glycosylated. I le biochemistry, o lenei tali e taua o le glycation poʻo le glycation.

O le maualuga o le maualuga o le suka i le toto, o le saoasaoa lea o le saoasaoa o lenei tali. O le maualuga o le glycation e mataʻituina mo le 90-120 aso, lea e fesootaʻi ma le ola o le toto mumu toto.

I se isi faaupuga, o le faailo e mafai ai e oe ona suʻe le maualuga o le suka o le tino mo le 90-120 aso poʻo le faʻatusatusaina o le maualuga o le glycemia mo le taimi lava e tasi. A maeʻa lenei vaitau, o le toto mumu toto i le toto e faʻafouina, ma o le mea lea, o le fua o le hemoglobin glycosylated e sui. O le vaitaimi o le erythrocyte o loʻo fautua mai ai e leai se aoga e suʻesuʻeina ai le tagata maʻi mo le hemoglobin glyco sili atu i le tasi i le 3-4 masina.

Le fua faatatau o se faailo i se tagata soifua maloloina

O tulaga masani masani o le faʻaaogaina o lenei faailoilo mo se tagata soifua maloloina e manatu o se taunuuga e oʻo atu i le 6%. O le masani e talafeagai mo le matua o le matua ma le itupa. O le tapulaa maualalo o le masani e 4%. O taunuʻuga uma e sili atu i nei tulaga taua o faʻamaʻi ma manaʻomia ai se auiliiliga auʻiliʻili o mafuaʻaga o lona tupuga.

Mafuaaga o le hemoglobin glycolated

Afai o se taunuʻuga e maua mai i le numera faateleina o lenei faailoilo, e tatau ona e mafaufau i le hyperglycemia faaumiumi. Ae e le o lona uiga e maʻi le tagata i le maʻisuka, talu ai ona o isi tulaga e tulaʻi mai i le faaletonu o le gaosiga o le maʻisuka, e aofia ai:

  • faʻaleagaina le gaosiga o le carbohydrate,
  • faaleagaina le anapogi glucose metabolism.

O le siama o le maʻisuka ua faia pe a oʻo i le 7% le taunuʻuga. Afai, o se taunuuga, o fuainumera e maua mai le 6.1% i le 7.0%, o lona uiga atonu o le a tatou talanoa e uiga i le muamua, o lona uiga o le le faapalepale faapalepale i gaʻo po o le faʻavaveina o le anapogi o le glucose metabolism.

Mafuaaga o le hemoglobin glycated

Afai o le taunuuga e maualalo ifo nai lo le 4%, o lona uiga o se tagata e maualalo lona suka i le toto mo se taimi uumi, lea e le o faʻaalia i taimi uma e ala i faʻamaʻi o le hypoglycemia. O le tele lava o taimi, o lenei mea matautia e mafua ai le insulinoma - o le tumutumu i le siʻu o le pancreas e maua ai le tele o inisalini nai lo le mea e tatau ai.

O se tasi o tuutuuga mo lenei tulaga o le le lava o le tui insulin, aua afai ei ai se tasi, ona le faʻaitiitia lea o le toto toto, ma o le mea lea, o le a le tupu se tulaga o le hypoglycemic.

I le faaopoopo atu i le insulinomas, o le faʻaitiitia o le glycemia ma le faʻaitiitia o hemoglobin glycosylated:

  • maualalo le gaʻo gaʻo mo se taimi uumi,
  • o le maualuga o le inisalini po o fualaau faasaina,
  • tele faamalositino
  • le atoatoa o le tino
  • nisi o faʻasologa o gasegase e le masani ai - faʻasologa o le pala o le pala, le maʻi o Herce ma isi.

Glycosylated Hemoglobin Assay

I le 2011, na filifili ai le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi e faʻaaoga le hemoglobin glycosylated e avea o se suʻesuʻega faʻamaonia mo le maʻisuka malosi. Afai e sili atu i le 7.0% le fuainumera, o le suʻesuʻega e le mautonu. O lona uiga, afai o le suʻesuʻega na faʻaalia ai le maualuga o le glycemia ma le maualuga maualuga o HbA1c poʻo le faateleina HbA1c faalua i totonu o le tolu masina, ua faʻamautuina ai le siama o le maʻisuka.

Puleaina o le maʻisuka

E tupu foi o lenei suʻega ua faʻamatalaina i tagata mamaʻi o loʻo i ai lenei faʻamaʻi. E faia lenei mea e lelei ai le pulea o le suka toto ma fetuutuunai fua o fualaau o le suka. E masani ona tupu o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e seasea ona puleaina o latou tulaga glycemic. O lenei mea e mafua ona o le leai o se mita o le kulukose o le toto poʻo le fale suesue e mamao ese mai lo latou nofoaga tumau.

O le mea lea, e faʻamapulaʻaina i latou i ni nai taimi i le masina pe itiiti foi, ma afai latou te maua le taunuuga i totonu o le tulaga lautele, latou te manatu latou te lelei le pulea o latou maʻisuka. Ae peitai, e le saʻo lenei mea, talu ai o le suʻega toto mo le suka e faʻaalia ai le glycemia i le taimi e ave ai le toto, ae o tagata gasegase latou te le iloa po o le a le tulaga o la latou postprandia glycemia level.

O le mea lea, o se filifiliga sili mo le pulea lelei o le i ai o se glucometer ma le siakiina o le tagata lava ia i vaiaso taʻitasi. O le talaaga faʻapitoa e aofia ai le faia o se auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao, ona oʻo lea i luma o taumafataga taitasi ma le 2 itula i le maeʻa o taumafataga ma i le taimi e momoe ai. O lenei faʻatonuga e mafai ai e oe ona suʻe lelei le maualuga o le glycemia ma faʻaaogaina ai fualaau oona.

I le le lava o le pulea lelei, o le hemoglobin glycosylated e sau i le laveai, iloilo lenei faailoga i le past 3 months. I le tulaga o le maualuga o numera o lenei faʻaaliga, e tatau ona faia laasaga e faʻaitiitia ai.

O lenei suʻega e aoga foi mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, oe ua iloa ai le hemoglobin glycosylated o le i ai poʻo le leai o se faʻamaʻi faʻamaʻi. O le mea moni, e oʻo lava i se talaaga lelei, o le HbA1c e mafai ona maualuga, lea e faʻamatalaina ai le i ai o le hyperglycemia o le nocturn poʻo le hypoglycemic faʻatasi ai ma le taui o le hyperglycem mulimuli ane.

Glycosylated Hemoglobin Manulauti

E le o tagata maʻi uma e manaʻomia le faʻaitiitia o le hemoglobin glyc i se tagata soifua maloloina. O loʻo i ai nisi tagata gasegase e sili atu pe a fai e laʻititi le siʻitia. O nei mea e aofia ai tagata matutua ma tagata gasegase oe na atiaʻe ni faʻalavelave faʻalavelave. O le hemoglobin glycated, o le masani mo le maʻisuka i lenei tulaga e tatau ona tusa ma le 8%.

O le manaʻomia mo se tulaga e mafua mai i le mea moni, i le tulaga o le maualalo o faʻataʻitaʻiga o lenei auʻiliʻiliga, o aʻafiaga o le atiaeina o le hypoglycemic, lea i le matua ua matua matautia lava mo le maʻi, e mafai ona faateleina. O tupulaga talavou ua faʻaalia le malosi tele, ma e tatau ona latou taumafai mo le 6.5% e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli o lenei faʻamaʻi.

O le auʻiliʻili e le o faʻaalia ai se tasi le maualuga i le glycemia, o lona uiga e iai le hemoglobin glycated masani, e mafai pea ona faateleina le glycemia.O lenei mea e mafua mai i le mea moni e faapea o le auʻiliʻiliga o loʻo faʻaalia se fua faʻatatau i se vaitaimi umi.

Afai e maua ni numera maualuga i le auiliiliga (10% ma le maualuga), ona fautuaina lea e toe iloilo lau masani o le maʻisuka ma le soifua maloloina. Peitai, e tatau ona manatuaina e le talafeagai le taumafai mo se faʻaitiitiga mataʻutia o lenei faailoilo, ae, i le isi itu, ia fai malie, i le 1-1.5% i le tausaga. E mafua lenei mea ona o le tino o sea tagata ua masani i le maualuga o le glycemia ma faafitauli ua amata ona tupu i totonu o tamai vaa (mata ma fatuga).

Faʻatasi ai ma le faʻaitiitia o le kulūkose, e mafai ona tupu ai se faʻafitauli faʻapitoa, lea, i le isi itu, e mafai ona oʻo atu ai i le paʻu tele i le gaioiga poʻo le leai o se vaʻai. O lenei mea moni ua faʻamaonia faʻasaienisi, ma le mea moni e faapea, o fesuiaiga i le maualuga o le glycemia i le tuaoi e oo atu i le 5 mmol / l e le mafua ai le tupu malosi o vascular complications.

O le mafuaʻaga lea e taua ai le pulea o le hemoglobin glycosylated faatasi ai ma le faʻamatalaga glycemic mo tagata gasegase i ituaiga uma o le maʻisuka, aua o le leai o se pule tatau, e le iloa e se tagata le maualuga o le maualuga o le suka ma oso i totonu ia te ia.

Faʻapefea ona tuʻuina atu auʻiliʻiliga?

Mo le fuafuaina o lenei faailoilo, e tatau ona tuʻuina atu le toto mai se vein. E masani lava ona suʻeina le suʻega i le falemaʻi, ae le o fale suesue uma i totonu o ofisa o le malo. O le mea lea, e mafai ona faia i soʻo se falesuesue tumaoti, ma o le itu agai i ai e le talafeagai.

E masani lava, o fale suesue e fautuaina le ofoina atu o le toto i luga o se manava gaogao, aua a uma ona 'ai le toto e toe suia lava lona fatu. Ae ia fuafua lenei faailoga, e le afaina pe afai e te alu e ave i luga o se manava gaogao pe mulimuli foi i se taumafataga, e pei ona faaalia ai le glycemia mo le 3 masina, ae le o le taimi nei.

Ae peitai, e sili atu le asiasi i le fale suesue e aunoa ma se taumafataga o le taeao, ina ia mafai ai ona aveese mea lamatia o se toe iloiloga ma le toe faaaluina o tupe. E le manaʻomia le sauniuniga.

O le masani lava o le taunuuga ua saunia i ni nai aso, ae o loʻo i ai ni masini faʻapitoa - faʻafefe, lea e maua ai le iuga i le 10 minute. O le sao o le masini e matua maualuga lava, e tusa ma le 99%, ma e iai foi se mea sese.

E masani lava, o le toto e aveesea mai se vein, ae o loʻo i ai auala mo le ave toto mai le tamatamailima. O le vaega mulimuli e faatatau i mea e teu ai.

E faʻafefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glycosylated

O le faʻaitiitia o le faʻatinoina o lenei auʻiliʻiliga e fesoʻotai tonu lava i le faʻaleleia atili o le puleaina o le maʻisuka ma le faʻaitiitia o le faʻalauiloaina o le maʻisuka. E tatau ona usitai i fautuaga a le fomaʻi e faatatau i le togafitia o le maʻisuka. O nei fautuaga e aofia ai:

  • tausisia o fautuaga o meaʻai,
  • uuina taimi ma le puleaina o fualaau o le suka,
  • vasega faʻaleleia faʻapitoa,
  • Tausisia o masaniga i aso taitasi
  • pulea lelei o glycemia i le fale.

Afai e maitauina o le tausisia o fautuaga o loʻo i luga e maua ai se taunuuga lelei ma o le maualuga o le glycemia na amata ona faʻaitiitia, ma le manuia o le a faʻaleleia, ona i ai lea o le tagata maʻi ile ala saʻo. Atonu o le isi suʻesuʻega e sili atu nai lo le muamua.

E faapefea ona fuafua le hemoglobin glycini?

O le maualuga o le hemoglobin glycated e mafai ona fuafuaina i le pasia o se suʻega toto. I le gasologa o le suʻesuʻega, o tagata atamamai e avea ma faavae o le hemoglobin (o lona faʻamalosiaga faʻatasi ma le kulukose).

O le tele o suka i totonu o le toto, o le sili atu lea o le saoasaoa o le tuufaatasiga tuufaatasia.

O faʻamatalaga mo le 120 aso talu ai, ua amanaia, aua a maeʻa lenei vaitau e mate le toto mumu. O lona uiga, ua fuafua e le fomai le "sugar sugar" o le tino mo le 3 masina, e fuafua ai le maualuga o le maualuga o le suka i le toto mo se taimi atofaina.

Suesuega sauniuni

O lenei auiliiliga e faʻatino 4 taimi i le tausaga. O taunuʻuga na maua ai le avanoa i tagata tomai faapitoa e faʻataunuʻuina ai ni faaiuga atoatoa pe faapefea ona suia le kulūkose ma pe faʻafia ona tupu lenei mea.

O sauniuniga faapitoa mo le suʻesuʻega e le manaʻomia. O le suʻesuʻega e tuʻuina mai i le taeao, e masani lava i luga o se manava gaogao.

I na tulaga e amata ai ona faamaligi le gasegase i le aso na muamua atu, poʻo le faʻafefe toto, e tolopo le suʻega mo vaiaso e lua.

Iloiloga o le auiliiliga o faʻamaumauga: tulaga masani ma mea faʻaesea

O le hemoglobin glycated e le aʻafia i tulaga uma e manuia ai le maʻi. O le maualuga o ona mea i le toto e mafai ona faʻateleina e tusa lava pe lelei le soifua maloloina. O le mea moni, e tusa lava pe e te lagona le sili, e le tatau ona e maofa pe a fai o le taunuuga o le auiliiliga na faʻaalia ai le faʻafeagai.

I ia tulaga, e tatau ona faia se gaoioiga faanatinati, a le o lea e ono feagai le tagata maʻi ma se coma. Faʻaaogaina e fomaʻi ni faʻamaumauga numera patino e fai ai se faʻamaoniga saʻo, e mafai ai ona faʻamaonia manino le tulaga o le maʻi.

O lea la, o fuainumera ua maua e faailoa mai ai mea nei:

  • itiiti ifo i le 5.7%. O lenei taunuʻuga e taʻu mai ai e leai se faʻafitauli o le tagata maʻi i le gaʻo gaʻo, ma le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka e laʻititi,
  • mai le 5.7% i le 6%. E leai se maʻisuka, peitai o le tulaga lamatia o le atiaeina o le a faateleina. O tagata faʻamaʻi e iai na faʻataʻitaʻiga e tatau, mo faʻamalositino, faʻafesoʻotaʻi i se taumafataga maualalo,
  • mai le 6.1% i le 6.4%. O ia faailoilo e taʻu mai ai le sili atu ona maualuga le atiaʻe o le maʻisuka. O le suiga i se taumafataga o le maualalo o meaʻai ma le teenaina o masaniga leaga (e aofia ai meaai) e faʻamalosia. O nei lava taga e tatau ona faia e tagata o latou aʻafiaga mai le 6% i le 6.2%,
  • sili atu i le 6.5%. Faʻatasi ai ma nei faailoilo, ua tuʻuina atu ai i le tagata maʻi se faʻamatalaga muamua o le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia, o loʻo manaʻomia ni suʻesuʻega faaopoopo,
  • mai le 7.6% i le 7.7%. O nei fuainumera o loʻo faʻaalia ai e maʻi le maʻisuka mai le maʻisuka mo se taimi uumi, ma ua amata ona amataina i totonu o lona tino ni gaioiga faʻapitoa.

O le a le mea e fai pe a faʻalautele le fua o le tagata?

O mea uma lava o le a faʻalagolago i le tele o le faailo e sili atu nai lo tulaga faʻatulagaina.

Afai o le solia o tulafono e le taua ma e na o sina mea e alu i tua atu o le seti seti, e tatau i le tagata maʻi ona mulimuli i se taumafataga maualalo, ma le lafoaia o masaniga leaga.

O ia faiga o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o le metabolism ma le metabolism gaʻo. I le tele o tulaga, o le lisi ua lava mo le puipuia o le maʻisuka.

Afai o le faailoga e sili atu i le faailoga o le 5.6%, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi. O le a faʻamaonia e le fomaʻi se suʻesuʻega faaopoopo e mafai ai ona e maua se faʻataunuuga saʻo ma faia ai fua talafeagai e puipuia ai le atinaʻeina o se maʻi matautia.

E faapefea ona faʻaitiitia le hemoglobin glyc i le maʻisuka?

Afai a maeʻa le pasia o le suʻega ua maua oe maualuga, ia aua le fefe. O oe lava e mafai ona fesoasoani i lalo ifo o numera i se faailoga latalata i le soifua maloloina.

Ina ia faʻaitiitia le maualuga ole HbA1C, e tatau ona faia laasaga nei:

  1. siitia atili. Taumafai e utaina lou tino i le fuaina o le tino faaletino i aso uma mo le 30 minute. O lenei mea e mafai ona faimalaga vave i le paka, savali i lau taifau, uila ma isi gaoioiga. Auai i aʻoga faʻamalositino galue i lenei vaitau e le tatau,
  2. mulimuli i le taumafataga. E le gata i le faʻaaogaina tatau o gaʻo, ae faʻapea foʻi le tufatufaina sao o vaega. E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti, e tusa ma le 5-6 taimi i le aso, ina ia le faʻaosoina ai le maualuga o le suka. O meaai e tatau ona faia i le taimi e tasi,
  3. aua le aluese mai le faasologa o togafitiga. Afai ua uma ona faʻasalaina muamua se togafitiga, ia mautinoa ia mulimuli i ai, e aunoa ma le alu ese mai tulaga faatonuina ua fautuaina e le fomaʻi mo se laasaga se tasi.

O nei fuataga e mafai ona faʻaitiitia ai le maualuga o le hemoglobin glycated.

Faʻafefea ona faʻaititia le HbA1C maualuga i le taimi o maitaga?

O tina i le lumanaʻi e mafai ona fetuunai faailoilo, matauina o se mea taumafa ma fafagaina i latou lava i le fuaina o le malosi faaletino.

Afai e le galue ia mea o loʻo i luga, e tatau ona e sailia le fesoasoani a se fomaʻi.

I mataupu pe maualuga le maualuga o le hemoglobin glyc, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina inisiua insulin i le tina faatalitali. I ia tulaga, o le a taua foi le fuaina o le maualuga o le suka i le fale e faʻaaoga ai se glucometer.

Faʻafefea ona faʻaititia le fua faatatau i se tamaititi?

Afai na faʻaalia e le tamaititi le hemoglobin glycated maualuga, e tatau ona faia fua. Faʻaititia le faʻataʻitaʻiga e tatau ona lamolemole, e aunoa ma le faia o ni faiga faʻapitoa.

Afai na faʻamaonia e le fomaʻi soʻo se togafitiga, o lona tausiga e faʻamaonia. O le aʻafiaga o fualaau faʻatau e mafai ona faʻaleleia e ala i le mulimulitaʻia o taumafa maualalo, meaʻai lelei, ma gaioiga faaletino.

E tatau ona 'ai le tamaititi i le 5-6 taimi i le aso i le taimi e tasi. O lenei mea e aloese ai i mea o le suauʻu ma le amataina o le hyperglycemia. Mo le gaioiga faʻale-tino, e tatau ona mataʻituina lona malosi.

O le taʻavale, taʻaloga aisa, taʻele i le vaitaele, savali i le ea fou, o maile savali ma isi gaoioiga o le a fesoasoani e faʻaititia le maualuga o le suka, faʻapea foi le hemoglobin glyc. O aʻoaʻoga faʻapitoa mo ia tamaiti e le taliaina.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i le suʻega toto mo le hemoglobin glyc i le vitio:

Ole suʻesuʻega masani o le hemoglobin susu e fesoasoani i le tausia lelei o le soifua maloloina, fuafua pe ono mafai e le tagata gasegase ona pulea le maualuga o le suka i totonu o le toto, ma ia iloa pe lelei le togafitiga ua faatonuina e le fomai. O le mea lea, 'aua neʻi faʻagaloina le faʻatonuga o le auiliiliga na tuʻuina atu e le fomaʻi ia oe.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Aoao atili. E le o se fualaau faasaina. ->

O le hemoglobin glycosylated i luga aʻe o le masani - o le a le uiga

Afai e maualuga le hemoglobin glyc, o mafuaaga e ono tupu i le faateleina o le maualuga o le suka i totonu o le toto. Ina ia faʻamaonia lenei mea, e tatau ona pasi suega.

Glycohemoglobin o loʻo i totonu o le toto o tagata uma: soifua maloloina ma i latou o loʻo mafatia i soo se faʻamaʻi. O se vailaʻau na faia i le faʻafesoʻotaʻi o le hemoglobin ma le kulukose.

Aisea ua faateleina ai lona aofaiga? E faʻafefea ona aʻafia le soifua maloloina ile glycogemoglobin?

O le hemoglobin Glycosylated - o le a?

Ua taʻua HbA1C. O lenei mea o se mea e iloa ai meaola, o taunuuga e faailoa ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le vaitaimi o suʻesuʻega o le 3 masina mulimuli lea.

O le HbA1C ua manatu o se faʻamatalaga sili atu ona faʻamatalaga nai lo le mea sili ona lelei mo le gaʻo. O le iuga, lea e faʻaalia ai le hemoglobin glyc, ua faʻamatalaina o se pasene. E taʻu mai ai o le sea o le "suka" e tuufaatasia i le aofaiga atoa o sela mumu.

Maualuga maualuga e fautua mai ai e maua e se tagata le maʻisuka, ma o le maʻi e ogaoga.

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e tele naua tulaga lelei:

  • e mafai ona faʻatino le suʻesuʻega e aunoa ma se faʻamatalaga i se taimi patino o le aso, ma e le tatau ona faia i luga o se manava gaogao,
  • faamai pipisi ma faateleina le atuatuvale e le aafia ai taunuuga o lenei auiliiliga,
  • o se suʻesuʻega e mafai ai ona e iloa le maʻisuka i se taimi muamua ma amata togafitiga i se taimi talafeagai,
  • o le auiliiliga fesoasoani e faia se faaiuga e uiga i le aoga o togafitiga mo le maʻisuka.

Aepeitaʻi, o lenei metotia o le suʻesuʻeina o vaivaiga e leʻo aunoa ma lona toe foʻi mai:

  • tau maualuga - e tele se tau e faʻatusatusa i le suʻesuʻega mo le siakiina o le suka,
  • faʻatasi ai ma se faʻaititia o maualuga o hormones o le thyroid, HbA1C faʻalauteleina, e ui o le mea moni, o le toto o le kulukose toto e laʻititi,
  • i tagata mamaʻi i le anemia, o le taunuuga e faʻasese,
  • afai e ave e se tagata le vitamini C ma le E, o le taunuuga e taufaasese.

Hemoglobin Glycosylated - pe faapefea ona foai?

O le tele o falesuesue o loʻo faia se suʻesuʻega faapena, faia le sampling samples i luga o se manava gaogao. O lenei mea e faigofie ai mo tagata tomai faapitoa ona taitaia le auiliiliga.

E ui o le 'ai e le faʻaseseina ai taunuuga, e taua tele le lipotia e le maua le toto i luga o se manava leai.

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycosylated e mafai ona faia uma mai se vein ma mai se tamatamailima (e faʻalagolago lava i le ata o le analyzer). I le tele o tulaga, o loʻo maua iʻuga 3-4 aʻoga i le 3-4 aso.

Afai o le faailo o loʻo i totonu o le tulaga masani, e mafai ona faia se suʻesuʻega mulimuli ane ile 1-3 tausaga. Aʻo iloa le maʻisuka, o le toe iloiloga e fautuaina pe a uma le ono masina.

Afai ua uma ona lesitala le tagata maʻi ma le endocrinologist ma ua faatonuina o ia e togafitiga, e fautuaina e suʻe le suʻega i le 3 masina.

O le tele o taimi o le a mafai ai ona maua mai faʻamatalaga faʻamaonia e uiga i le tulaga o se tagata ma iloilo le aoga o togafitiga faʻataʻitaʻiina.

Glycated Hemoglobin Test - Sauniuniga

O lenei suʻesuʻega e tulaga ese i lona ituaiga. Ina ia mafai ona pasia se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated, e te le manaʻomia sauni. Ae ui i lea, o mea nei e mafai ona faʻagasolo ona faʻasese le iuga (faaitiitia):

Auiliiliga mo le glycosylated (glycated) hemoglobin e sili ona lelei ona fai i totonu o fale suesue ua faʻapipiʻiina meafaigaluega faʻaonaponei. Faʻafetai i lenei mea, o le a sili atu le sao.

E taua le matauina o suʻesuʻega i totonu o falesuesue eseese i le tele o mataupu, e maua ai faʻataʻitaʻiga eseese. E mafua lenei tulaga i le mea moni e faʻapea, o togafitiga eseese e faʻaaogaina i falemaʻi faafomaʻi.

E fautuaina e suʻe suʻega i totonu o le fale suesue ua faʻamaonia.

Fuafuaga o le hemoglobin glycosylated

E oo mai i le asō, e leai se tulaga e tasi e mafai ona faʻaaogaina e falemaʻi falemaʻi. O le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated i le toto e faia i auala nei:

  • chromatography vai
  • immunoturbodimetry,
  • ion exchange chromatography,
  • suʻesuʻega a le nephelometric.

Glycosylated Hemoglobin - masani

O lenei faailo e leai se tausaga poʻo se vaʻavaʻaʻiga o alii. O le masani o le hemoglobin glycosylated i le toto mo tagata matutua ma tamaiti ua lotogatasi.

E mafua mai i le 4% i le 6%. Faailoilo e maualuga atu pe maualalo ifo faʻasologa o togafitiga.

Aemaise lava, o le mea lenei ua faaalia ai le hemoglobin glycosylated:

  1. HbA1C e mai le 4% i le 5.7% - o se tagata ei ai le metabolism o le carbohydrate i le faasologa. O le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka e faʻaletonu.
  2. 5.7% -6.0% - O nei taunuʻuga e taʻu mai ai o le tagata maʻi o loʻo i ai le tele o aʻafiaga o togafitiga. E leai se togafitiga e manaʻomia, ae o le a fautuaina e le fomaʻi se taumafataga o le maualalo o meaʻai.
  3. HbA1C mai le 6.1% i le 6.4% - O le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e sili. O le tagata maʻi e tatau ona faʻaititia le aofaʻi o meaʻai gaʻo i le vave e mafai ai ma mulimuli i fautuaga a isi fomaʻi.
  4. Afai o le faailoga o le 6.5% - faʻamatalaga muamua o le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia, o le a tuʻuina atu se suʻesuʻega faaopoopo.

Afai e tofotofoina le hemoglobin glycosylated i fafine maʻitaga, o le masani i lenei tulaga e tutusa ma isi tagata. Ae peitai, o lenei faailo e ono suia i le vaitaimi atoa o le fanauina o se pepe. O mafuaʻaga e faʻaosofia ai na oso:

  • anaemia i se fafine
  • fua tele tele
  • gasegase fatuga.

Na faateleina le hemoglobin glycosylated

Afai o lenei faailo e sili atu nai lo le masani, o lenei mea o loʻo faʻaalia ai faafitauli ogaoga e tutupu i le tino. O le hemoglobin glycosylated maualuga e masani lava ona o faatasi ma faailoga nei:

  • Vaʻavaʻai mamao
  • faʻamalolo umi le faʻamaʻi
  • fiainu
  • o se toso malosi pe faateleina le mamafa,
  • faʻaleagaina le puipuiga
  • faʻaoga faifaipea,
  • leai se malosi ma le moe,
  • vevesi o le ate.

Na faateleina le hemoglobin glycated - o le a le mea e fai?

O fautuaga nei o le a fesoasoani i le faʻasaʻoina o tulaga HbA1C:

  1. Faʻaleleia o le taumafataga ma fualaau 'aina fou ma fualaau faisua, iʻa e maualalo le gaʻo, legumes, yogurt.E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, meaʻai.
  2. Puipui oe lava mai popolega e aʻafia ai le tulaga masani o le tino.
  3. Le itiiti ifo ma le afa itula i le aso e auai i aʻoga faʻale-tino. Ona o lenei mea, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated o le a faaitiitia ma o le soifua maloloina atoa o le a faaleleia.
  4. Asiasi i le fomaʻi i taimi uma ma faia suʻega uma na faʻamatalaina e ia.

Afai o lenei faailo e itiiti ifo nai lo le masani, e lamatia tele pei o le faʻaleleia. O le hemoglobin e maualalo le glycosylated (itiiti ifo i le 4%) e mafai ona faʻaalia e mafuaʻaga nei:

  • ogaoga o le toto na leiloa talu ai nei
  • faʻaleagaina o le pancreatic,
  • hypoglycemia,
  • foia le ate
  • maʻi faʻafuaseʻi lea e tupu ai le faʻaumatia vave o totola mumu.
Faʻateleina le hemoglobin - mafuaʻaga ma togafitiga i fafine, tane ma tamaiti O le faateleina o le hemoglobin o se faafitauli e fesootaʻi ma le faateleina o le toto mumu i le toto. E mafua ai le solia o le toto ma mafai ona i ai ni taunuuga le lelei, o lea e manaomia ai le aumaia o le maualuga o le hemoprotein i le vave i le vave e mafai ai.Le mea e togafitia e le endocrinologist - o lenei fesili e popole ai tagata gasegase na tuuina atu mo suesuega i lenei fomaʻi. O le faʻalavelave faʻapitoa o le gaioiga o loʻo faʻapitoa i le faʻalavelave o faʻamaʻi pipisi. O loʻo punouai o ia i a latou togafitiga ma togafitiga.
I le iloa o le mea e togafitia e le neurologist, e mafai ona e liliu atu i lenei tagata tomai faapitoa i le taimi mo se fesoasoani. O le a ia suʻesuʻeina ma le totoʻa, faʻatonu se suʻesuʻega faʻamalosi, ona filifili lea o togafitiga lelei. O le televave o le maʻi, amata le lelei.Oti oti - o le a lona uiga, o ona faailoga, umi O le oti ile falemaʻi o se laasaga mautinoa o se setete, o le taimi lea o le leai atoa o ni faailoga o le taua tele: mafaufau, paʻu, manava, ma le faʻataʻitaʻiga. O le toe faʻaleleia o tupe e toe faʻafoʻi ai se tagata i le ola.

Mataituina togafitiga o le maʻisuka

O tagata uma e iai le glycosylated type of hemoglobin, e ui i lea, i le maʻisuka, o le maualuga o lenei mea e toetoe lava tolu tolu.

A maeʻa le faʻasaina o le toto toto i le taimi o togafitiga, pe a mavae le ono vaiaso o le tagata maʻi e masani lava ona i ai sona ituaiga hemoglobin glycosylated.

Pe a faatusatusa i se suʻega o le toto i le toto, o le suega o le hemoglobin glycosylated e saʻo, aua e fesoasoani i le siakiina o le maʻi mo le tele o masina.

  1. O se auiliiliga e fesoasoani e saili pe faapefea ona lelei le togafitiga o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, e faia e le tagata suʻesuʻe se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated ina ia mafai ona iloilo le lelei o togafitiga mo le tolu masina mulimuli. Afai a maeʻa suʻesuʻega e foliga mai o loʻo maualuga pea le hemoglobin glycosylated, e tatau ona folasia ni suiga i togafitiga o le maʻisuka.
  2. E aofia ai le hemoglobin glycosylated ua fuaina ina ia iloa ai le lamatiaga o faʻafitauli i le maʻisuka. Afai o le tagata maʻi e maualuga lona hemoglobin glycosylated, o loʻo taʻu mai ai i luga o le tolu masina talu ai ua maualuga lona maualuga o le glycemia. O lenei mea e masani ona taʻitaʻia ai faʻafitauli mai le faʻamaʻi.
  3. E tusa ai ma fomaʻi, afai o le maʻisuka ua maua le hemoglobin glycosylated i le taimi e faaitiitia e le itiiti ifo i le 10 pasene, o le aʻafiaga o le atinaʻe o le retinopathy o le maʻisuka e faʻaititia e le 45 pasene, lea e masani ona taʻitaʻia ai tagata mamaʻi. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona mataʻituina le tulaga ma faia suʻega o le toto i taimi uma e mafai ai. I falemaʻi tumaoti, latou te masani ona faʻaaogaina se masini faʻapitoa e taʻua o le tagata suʻesuʻe o le hemoglobin glycated.
  4. E le gata i lea, o le auiliiliga e masani lava ona faatonuina i tamaitai i le taimi o le maʻitaga e iloa ai le maʻisuka le tumau. Ae ui i lea, o le tele lava o taunuuga o le suʻega e le mafai ona faʻatuatuaina ona o le faateleina o le anemia i fafine maʻitaga, o se taimi puupuu o le toto toto toto, ma le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i le tino o se fafine maʻitaga.

Glycosylated Hemoglobin Measurement Level

Ina ia mafai ona fuafuaina le tele o le suka o le toto o se tagata maʻi, e lua metotia e faʻaaogaina - fuaina o le toto toto kullukose ma faia se suʻega o le faapaleni kullukose.

I le taimi nei, ona o le mea moni o le kulūkose e mafai ona faʻateleina pe faʻaititia i soʻo se taimi, e fuafua i le faʻaaogaina o meaʻai ma isi mea, o nisi taimi e le mafai ona maua ai le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, i nisi tulaga, o le suʻega toto e faia mo le hemoglobin glycosylated, lea, mo se faʻataʻitaʻiga, e faʻaaogaina ai se tagata suʻesuʻe.

E ui i le mea moni e faapea o le auiliiliga o le hemoglobin glycosylated o se suʻesuʻega saʻo, o se auala taugofie, o lea e le faia ai i totonu o fale suʻesuʻe uma lava.

Mo le suʻeina o le toto, o le tagata maʻi na te aveina le 1 ml o le toto mai se vein i se manava gaogao. O lenei ituaiga suʻesuʻega e le fautuaina pe afai o le tagata maʻi e maua i le toto totoʻa pe a uma le taotoga, ona o le a le saʻo le taunuʻuga.

I le faʻaopoopoga i suʻega falesuesue, o le suʻeina o le toto mo le maualuga o le hemoglobin glycosylated e mafai ona faʻatinoina i le fale, pe'āfai o iai se masini faʻapitoa suʻesuʻe.

O ia ituaiga masini ua maua nei e le tele o fomaʻi ma fomaʻi. E mafai e le suʻesuela ona maua ni nai minute e fuafua ai le pasene o le hemoglobin i faʻataʻitaʻiga uma o le capillary ma le vevela, toto atoa.

Gelaglobin Glycosylated

O le fua o le hemoglobin e 4-6.5 pasene o le aofaiga atoa o le hemoglobin. I le maʻisuka, o lenei faailoga e masani ona faateleina e le lua i le tolu taimi.

Ina ia mafai ai ona faʻatonu le hemoglobin glycosylated, e tatau ona muamua faia taumafaiga e faʻaitiitia ai le suka o le toto o le tagata maʻi.

E naʻo le tulaga lenei, o le tagata maʻi o le ai ai se tulaga masani o faailo.

Ina ia maua se ata atoatoa, e masani lava ona faia ia iloiloga i vaiaso uma e ono. Ina ia aua le alu i le falemai, e mafai ona e faʻaaogaina le suʻesuega e taitaia le suʻesuʻega.

Faʻatasi ma se soifua maloloina lelei ma togafitiga talafeagai, o le fua o le hemoglobin glycosylated e oʻo ile tasi ma le afa masina talu ona maeʻa le maualuga o le suka i lesona.

O suʻesuʻega e faaalia ai afai o le maualuga o le hemoglobin glycosylated suʻesuʻeina e faʻaititia e le itiiti ifo i le 1 pasene, e maualuga le maualuga o le suka i le 2 mmol / lita. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le masani i le 4.5-6.5 pasene e faʻaalia ai le maualuga o kulukose toto i le 2.6-6.3 mmol / lita.

I le tulaga pe a siitia le faasinoupu o le hemoglobin glycosylated i le 8 pasene, o le maualuga o le suka o le toto e maualuga atu nai lo le masani ma e 8.2-10.0 mmol / lita. I lenei tulaga, e manaʻomia e le tagata maʻi le faʻamaonia o meaʻai ma se soifua maloloina lelei.

Afai o le faailoga ua faʻapupulaina i le 14 pasene, lea e taʻu mai ai o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu le maualuga nai lo le masani ma o le moli / lita, e tatau loa ona e talanoa i se fomaʻi. O lenei tulaga e taua mo le maʻisuka ma mafai ona oʻo atu ai i faʻafitauli.

O le a le uiga o le hemoglobin glycosylated i luga o le masani? Saili mafuaaga talafeagai

O le hemoglobin glycosylated o se mafutaga faapitoa i le va o le kulukose o le toto ma se peletini hemoglobin.

O lenei faailo e taua tele i le siama o le maʻisuka.

E taua foi faʻamatalaga mo le mataʻituina o le soifua maloloina o le maʻitaga ma fafine e le o maʻitaga.

O lenei faailoga e iloa i le taimi o se suʻega faʻapitoa o le toto.

O le a se mea e mafai ona tautala i ai?

O le hemoglobin glycosylated o se mea taua tele i le gaioiga o le tino. E faia i le taimi o fegalegaleaiga a le hemoglobin masani ma le glucose. O lona mamafa e faalagolago i le tele o kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le fausiaina o ia ituaiga hemoglobin e tupu tele.

O le faʻasalaga o le hemoglobin glycosylated e mafai ona fuafuaina ma se suʻesuʻega faapitoa. E fautuaina le faia o lenei faiga ia le itiiti ifo i le fa taimi i tausaga taʻitasi.

Afai o mea le masani ai i le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto e iloa ai, o le fomaʻi e faatonuina ia fualaau faasaʻo e saʻo ai le maualuga o le kulukose i totonu.

Faatasi ai ma le faateleina o le faailoilo, e manaomia e le tagata maʻi ona fesuiai i meaai lelei, amata ona taitaia se olaga soifua maloloina ma ia sili atu ona taulai atu i lona lava soifua maloloina.

Ina ia iloa po o le a le mea e manatu e le o faʻamaonia mo se tagata soifua maloloina, e tatau ona e sailia le masani. I tamaitai ma alii, o le masani e toetoe lava tutusa ma e amata mai i le 1.86 i le 2.48 mmol.

O lenei faailo e faasino i le faʻaogaina o le hemoglobin.

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated i se tagata soifua maloloina e le tatau ona sili atu i le 6.5%, o lona uiga, o lona pito maualuga o le 2.64 mmol.

E taua tele le mataʻituina o le maualuga o le glycogemoglobin i le taimi o le maitaga ina ia faʻamalofia ai le tupu o le maʻisuka.

O le faateleina i le glycogemoglobin concentration e faʻaalia ai faafitauli tau soifua maloloina.

I le taimi o le auʻiliʻiliga, e vave lava ona mafai e le fomaʻi ona faʻamautu le faʻamaonia saʻo, e fuafua i le tele o le hemoglobin glycosylated e sili atu nai lo masani.

Afai o lona maualuga e 7% le maualuga nai lo le maualuga o le hemoglobin masani, ona mafai loa lea e le fomai ona iloa le maʻisuka ituaiga 2.

Afai ole sili atu i le 12%, ona faʻamautuina lea o se siama e pei o le maʻisuka e le oʻo. I le faaopoopo atu i le suʻesuʻega o loʻo i luga i ituaiga eseese, faatasi ai ma le faateleina o le fua o le hemoglobin glycosylated, e mafai ona faʻamautuina se siama o le anemia poʻo le leai o se uʻamea i totonu o le toto.

E tatau ona manatua i le mafaufau o le faateleina o le hemoglobin glycosylated e mafai ona mafua mai e le gata i le le atoatoa o le soifua maloloina, ae o se faailoga foi o se maʻi sili atu ona ogaoga. O le mea masani, o le vavaeeseina o le glycogemoglobin e mafua mai i faʻamaʻi pipisi po o le aveesea foi o lenei okeni.

Ole voluma masani o le hemoglobin glycosylated e mai le 4 i le 6% o lona aofaiga atoa. O lenei faailoga e tutusa ma le 3 i le 5 mmol / L.

Faʻateleina le maualuga o lona faʻatonuga, o mafuaʻaga o le solia o le gaosiga o le gaʻo ma le maualuga o le kulukose i le taimi.

E mataituina lenei mea i:

  1. ituaiga 1 maʻisuka
  2. ituaiga 2 maʻisuka
  3. umi le hyperglycemia.

I le faaopoopo atu i mafuaaga ua taua i luga, o isi mafuaaga e mafai ona aafia ai le faateleina i le maualuga o le hemoglobin glycosylated:

  1. ava malosi
  2. anaemia
  3. tosoina,
  4. taʻitaʻia le masima,
  5. siama.

E masani lava, o le faateleina o le maualuga o le hemoglobin glycosylated o se faailoga o le atinaʻeina o faamaʻi matautia. Ae e tusa lava po o ā mafuaʻaga e taʻitaʻia ai i lenei tulaga, e tatau ona feutagai ma lau fomaʻi.

I le taimi o le maitaga

I le taimi o le maitaga, e taua tele le mataʻituina ma le faʻaeteete o le maualuga o le hemoglobin glycosylated ina ia mafai ai ona vave iloa lona faateleina ma faʻaaliga o le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi. Ina ia faia se suʻesuʻega o meaola oona i lenei tulaga, ua faatonuina e le fomai pe a:

  1. faʻafitauli faʻapitoa
  2. maʻisuka maʻitaga
  3. maʻitaga o fafine e maua i le maʻisuka
  4. faʻamaʻi o le faʻalapotopotoga faʻapitoa,
  5. hyperlipemia,
  6. predisposition i le maʻisuka
  7. maualuga le toto maualuga.

O le pasia o se auiliiliga faapitoa mo le maʻisuka gaʻo e mafai ai ona e vave iloa nisi o maʻi fatu, faʻalavelave i le atinaʻeina o le fatu ma toto i le tamaititi, le neuropathy. O le faʻasalaga o le hemoglobin glycosylated i le taimi o le maitaga e masani ona ese mai faailoga o lenei vailaʻau i le toto o se fafine e le o maʻitaga.

: hemoglobin toto test

O le faailo e mafai ona sili atu i le maualuga o le hemoglobin masani e le 6.5% ae leai. I le taimi o le maitaga, ua pasi e se fafine le auiliiliga talafeagai e tasi i le tasi ma le afa i le lua masina. E tatau mo le suʻesuʻeina saʻo o le gaʻo gaʻo i le tino.

O le faateleina o le anotusi o le hemoglobin glycosylated i le tino o se tamaitai i tulaga e seasea lava. Afai e le lagona lelei e se tamaitai i le taimi o le maʻitaga, ona manaʻomia lea e ia se fomaʻi ina ia mafai ai ona faʻaumatia vave mafuaaga o le tulaga e le faʻamaonia.

Togafitiga o maualuga maualuga o le hemoglobin glycosylated ua faʻataʻitaʻiina i luga o mafuaʻaga e manaʻomia ai se tulaga talitutusa.

O vailaau eseese e faʻaogaina, lea e tatau ona faʻaaoga pe a uma ona feutagai ma se fomaʻi.

Afai e manaʻomia, e mafai ona e faʻaaoga togafitiga faʻa-aganuu. E le gata i lea, o se mea e togafitia ai togafitiga o se meaʻai e faʻaititia ai le toto suka.

E tatau ona manatuaina o le puipuiga o se togafitiga sili ona lelei. Mo lenei mafuaʻaga, e fautuaina e fomaʻi le taʻitaʻia o se soifua maloloina, 'ai lelei ma paleni, e le aofia ai meaʻai gaʻo maualuga, gaʻo, falaoamata ma meaʻai ulaula.

E taua tele lenei mea e le gata mo tagata e masalomia o loʻo maua i latou i le maʻisuka, ae faʻapea foi mo i latou o latou aiga e maua i le maʻisuka.

E taua tele le faʻamautuina o le paleni o le vai, aemaise lava i lenei itu e taua le gauai atu i fafine maʻitaga.

Aua e te faatalale i suʻesuʻega faʻataʻitaʻiga ma le vave tuʻuina atu o suʻesuʻega uma.

Aafiaga i le falemaʻi mo togafitiga mo le 14 tausaga.

Le taua o le hemoglobin glycated

O le hemoglobin glycated e aliali i totonu o le tino ona o se taunuuga o le kemikisi o le kulukose. E maua i le mumu toto e ala i le fusia o le hemoglobin ma le kulukose.

E silia i le tolu o le tausaga, e tatau ona faia se suʻega toto - o le a faʻaalia ai le maualuga o le kulukose e faalagolago i le glycation o le hemoglobin i le taimi lea. O sea suʻega e faia e iloilo ai le ogaoga o le maʻi, le aoga o le togafitiga ma fuafua le tikeri o le maʻisuka.

O faʻavae o lenei suʻesuʻega e le mafai ona faʻamaonia lelei le tulaga o le maʻi. Ua faaalia ai o le kulukose sa i totonu o le plasma toto i le kuata talu ai o le tausaga.

O se auiliiliga mo mea e maua mai le hemoglobin glycated ua tuʻuina atu e tusa lava pe maualalo le tulaga o le maʻisuka.

Faʻaaoga e fomaʻi ia faʻamatalaga nei mo le auʻiliʻili: A1C, hemoglobin A1C, HbA1C.

Ole suʻega lea e maua ai le tele o faʻamatalaga nai lo le siakiina o lou suka toto ma siakiina lou kulukose toto.

Saunia mo le suʻega

Tapenaga tatau ma aoga o le auiliiliga

O lea suʻesuʻega e tatau ona tuʻuina atu 4 taimi i le tausaga. O ia vaevaega o le a fesoasoani ia malamalama pe faapefea ona amio amioga le kulukose ma pe faʻafia ona suia.

O le toto e foai atu e tatau ona faia i le taeao i luga o se manava gaogao.

Afai o loʻo maʻi le maʻi poo ua iai le toto, ona sili atu lea ona faʻatuai le tuʻuina atu o le suʻega mo vaiaso e lua.

O le suʻega e masani lava ona pasia i totonu o le fale suʻesuʻe lava lea e tasi, aʻo auala eseese o fale suʻesuʻe e ese foi.

O tagata uma e popole i lo latou soifua maloloina ua fautuaina e aua nei faatali seia oʻo i le taimi mulimuli ma le aumaia i se falemaʻi, talu ai e mafai ona faʻaleleia le hemoglobin glyco e tusa lava pe lelei le soifua maloloina.

O taimi faʻapitoa e faʻamalosi e fesoasoani e aloese mai ai i aʻafiaga leaga.

O lenei auiliiliga e tele mea lelei:

  • Ae, e mafai ona faia e le gata i luga o se manava gaogao (ae sili atu - o le taunuuga o le a sili atu ona sao).
  • Mai faʻataʻitaʻiga, o le sili ona aoga ma faʻaalia le maʻisuka i se taimi vave.
  • E le tele se taimi e alu ai, ma o lona tau e laʻititi ma le saʻo atoatoa o le iuga.
  • Faatasi ai ma le fesoasoani a ia, fomaʻi mataʻituina le tagata maʻi: pe na ia mulimuli i le suka i le 3 masina mulimuli.
  • O faʻamaʻi e le afaina ai taunuuga o suʻega.

Totoga o le auiliiliga: masani

Le fua o le hemoglobin glyc i le toto ma mea e le masani ai

O le faʻaaogaina o lenei suʻega o le a le tele se taimi ma galuega a le mafaufau. Talu ai o le tekinolosi mo le siakiina o le suka toto e eseese, e tatau ona e suʻesuʻeina ni nai taimi. Faʻatasi ai le tutusa o le suka i tagata e toʻalua, atonu e iai se eseesega i totonu o le 1%.

O le suʻega e mafai ona faʻaalia se sese le iʻuga, e ono faateleina pe faʻaitiitia le hemoglobin fetal sese. Ona o lea mea, o le eseesega e mafai ona 1%. O le faʻamaʻaloga, o le anemia hemolytic ma le siama e mafai ona faʻaititia.

Ua maua e diabetologists ma endocrinologists mafuaaga e mafua ai le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto:

Faʻamatalaina o faʻamatalaga auʻiliʻili:

  • = 6.5%. Faʻatasi ai ma na faʻataʻitaʻiga, ua faia se suʻesuʻega muamua - maʻisuka. Mo se faʻamaoniga saʻo, e tatau ona faia nisi faʻataʻitaʻiga.

O le maualalo ifo o le pasene o le hemoglobin glycated, o le maualalo lea o le maʻisuka.

O nisi faʻamatalaga e uiga i le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycini e mafai ona maua i le vitio.

Paʻu hemoglobini maualalo maualalo

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycated e mafai ona faʻaalia o le hypoglycemia. O le tele o taimi, o lenei faʻaalia o ia lava i se maʻi o le pancreatic - e faʻaalia ai le tele o faʻamalolo o le inisalini.

I le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o le suka e faʻaitiitia ma mafua ai le hypoglycemia.

O a ni taunuuga e mafai ona oʻo atu i se tulaga maualalo o le hemoglobin glycated:

  • O loʻo i ai se mea faʻafefete o vailaʻau oona.
  • E tatau ona e pipii atu i se meaʻai umi maualalo.
  • E tatau ona auai i gaoioiga faaletino.
  • E mafai ona e maua le le atoatoa o le tino.
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi mai le tele o genetics e aliali mai (faamaʻi Gerz, von Girke faamaʻi, maʻi Forbes, faʻasologa o le pala o le pala).

Faʻateleina le hemoglobin glycated

O lenei faailoga o loʻo faaalia ai le maualuga o kulukose o le toto na ola aʻe mo se taimi umi, ae le o le maʻisuka.

O loʻo faʻamalosia foi le gaioiga o le gaʻo gaʻo i mataupu nei:

O le maʻi suka e faʻamaonia pe afai o le maualuga o le hemoglobin glycated e maualuga atu i le 6.5%, e sili atu i le masani. O le maʻi o le maʻisuka e manatu mai e 6.0% i le 6.5%.

Togafitiga - Lelei Meaʻai

Tulaga masani o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto

E manaʻomia e se tagata ona fesuiaʻi i meaʻai talafeagai, o le a fesoasoani ia te ia lava e faʻatusa:

  1. Taumafa fualaau faisua ma fua. O le a latou faʻaleleia le tulaga masani o le tino ma faʻalautele ai le fiber, ma o le a fesoasoani foi e tausia le suka toto i totonu o tapulaa masani.
  2. Legumes ma bananas e aofia ai le tele o fiber, ma e aoga tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o faʻamau e faʻamautu le suka pe a 'ai ni meaʻai i le aso atoa.
  3. Inu yogurt ma susu susu. O loʻo aofia ai vitamini D ma le calcium e faʻamalosia ai le tino o le ponaivi. Latou te fesoasoani i le faʻaleleia o meaʻai ma pulea le suka, ma e mafai foi ona fesoasoani ia te oe e aveesea le mamafa. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tatau ona 'ai i nei taumafa i taimi uma e mafai ai.
  4. O le taumafaina o aano o manu ma nati e taua foi. O nei oloa e maua ai le omega-3, lea e faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le inisalini, ma, e tusa ai ma lea tulaga, faʻatonutonu toto maualuga o le suka, fesoasoani i le fatu e sili atu lona lelei. O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaititia o latou tulaga o le cholesterol ma nei meaʻai.
  5. O lenamamoni i meaʻai o loʻo i luga o le laulau e aoga foi. E faʻaitiitia ai le faʻamalosia o le insulin. O lenamamoni e mafai ona faʻaopoopo i meaʻai uma ma meainu.
  6. E le mafai ona e 'ai i meaʻai ma meaʻai. O suamalie ma meaʻai e mafua ai le tupu tele o le toto suka. E matua faasaina le 'ai: sukalati, meaʻai vave, keke, keke pateta, meaai falai, aisa kulimi, inu pia gaʻo. O nei mea uma e aafia ai le hemoglobin glycated.
  7. Afai e te manaʻo i le suamalie ma le manaia, ona e ai lea o fua, vine, susu susu. O mea uma lava e manaʻomia. O lenei mea o le a faanatinati ai lou fia inu mo lauusiusi. O nei oloa e maua ai le suka masani e faʻaalia ai le itiiti ifo o le suka i totonu o le tino nai lo le sukalati ma le soda. Surrogates o loʻo aofia ai le suka gaosi, lea e le o aʻafia ma ulu atoa i totonu o le toto.
  8. Nai lo le suamalie, e mafai ona e inu vai manino, e faigofie ona faʻaaogaina. Afai e te inu i taimi uma pe faʻamamaina le vai, e mafai ona e taofia le faʻamaʻeina, aua e taʻitaʻia ai i nisi taimi le maualuga o le toto ma le maualuga o le maualuga o le hemoglobin glycated. E le gata i lea, o meaai vave ma suauu e matua faateleina ai le mamafa.
  9. E tatau ona e auai i gaoioiga faʻapitoa ina ia mafai ai ona e faʻamalosi. O lenei ituaiga o togafitiga o le a fesoasoani e faalavelaveina mai le faafitauli.
  10. Faʻatasi le vai ma le taʻaloga i au galuega i aso taʻitasi. O faʻamalositino i le falemaʻi o le a fesoasoani i le faʻaitiitia o le suka toto mo sina taimi, ma o faʻamalositino (savavali ma aau) faʻaitiitia le maualuga o le suka mo se vaitaimi umi. Afai e te faia nei gaioiga mo se taimi umi, o le maualuga o le hemoglobin A1C o le a faʻaitiitia faʻaititia ma o le a fiafia i lona faʻatinoga.
  11. Taumafai e faʻaleleia au galuega e oʻo lava i le fale. I le maualuga o le galuega, o le a faʻaitiitia le maualuga o le hemoglobin A1C. Savali atili, mo se faʻataʻitaʻiga, aua le faʻaaoga le elevise.
  12. E le mafai ona e alu i tulaga faigata. Taumafai i taimi uma e toʻa, malolo. E mafai ona i ai se malologa: fai mea e faʻafilemu ai oe i lalo. Matamata i se tifaga, savali faʻatasi ma lau taifau, talanoa ma se pele, alu i tifaga, falemaʻi poʻo se isi mea. O le mea autu - aua e te popole, a leai o le togafitiga o le a alu ifo i lalo o le vai, ma o le maualuga o le suka o le a tupu maualuga. E mafai lava ona e faia le yoga - e toe faʻafeiloaʻi ma tuʻuina atu gaioiga faaletino: lua i le tasi.

Taumafai e faʻateʻa ese fegalegaleaiga ma mea e mafua ai lagona o le atuatuvale ma le atuatuvale.

O faʻataʻitaʻiga ua faʻaalia ai e le gata e mafai ona maua ai le toto toto, ae o faʻamaʻi foi o le cardiovascular system and obesity e mafai ona maua.

Afai e te lagona le gaioiga pe a uma le faʻamalositino, e tatau ona e toe fetuunai lau taimi ma faʻaitiitia le faʻalavelave.

E mafai ona pulea le hemoglobin glycated, e tatau ona e faia se taimi atofaina ma se fomaʻi mo se feutagaiga, o le a fesoasoani ia te oe i le toto hemoglobin i le toto ma avatu uma fautuaga talafeagai.

E tatau ona faʻamaopoopo uma taga ma lau fomaʻi: togafitiga fualaau, gaioiga faaletino ma sili atu. O le mea autu e le o le fiu ma mulimuli i le fautuaga a se fomaʻi, aua o le a latou fesoasoani ia te oe ina ia fetaui lelei ae le faʻaleagaina le faʻamaʻi.

Filifili ma kiliki Ctrl + Ulufale e taʻu mai ia i matou.

O le hemoglobin Glycosylated e maualuga atu nai lo le masani: o le a le uiga, pe faʻafefea ona faʻaititia le faʻaititia, mafuaʻaga

E taua tele mo tagata mamaʻi taʻitasi e faigofie ile mauaina o le maʻisuka pe, pe a avanoa, e suʻe suʻega mo le siakiina o le hemoglobin glycosylated (A1c, HbA1c).

O le mea lenei ua taʻua o se mea na mafua mai ona o le faʻafesoʻotaʻi o le hemoglobin ma le kulukose. E tele taimi e maua ai e nei faʻamaumauga le avanoa e vavae ese ai mai le masani.

O le hemoglobin Glycosylated i luga aʻe o le masani - o le a le uiga? Mafaufau i le tali i lenei fesili i la tatou tusiga.

Tuua Lau Faamatalaga