Faʻaiʻuga o le sasaina i le maʻisuka

O le sasaina i le maʻisuka e mafai ona fausia i le tane ma le fafine. O se faʻasologa o le gasegase e mafua ai le maʻi o le maʻisuka o le mafuaʻaga lea o se faʻafitauli i le faagasologa o le endocrine. O le taunuuga o lenei mea o le paʻu o le paʻu, e le gata o le fefaʻatauaʻiga lava ia, ae i totonu foi o le vaʻaiga vavalalata. Ina ia faʻaaogaina ia faʻaʻailoga, o loʻo fautuaina malosi le maʻisuka e gauai atu i le faʻamalolo i le taimi ma amata togafitiga.

Aisea e maʻi ai le maʻisuka

E pei ona e iloa, o le maʻisuka e taʻitaʻia ai le mea moni o le maualuga o le suka o le suka. O ana tioata pito sili ona faatumulia ai vaa laiti, o se taunuuga lea e atiina ae ai microangiopathy. A maeʻa lenei mea, e iloa le nephropathy (o se mea e le lelei i le gaioiga o fatuga), ona tupu ai lea o le retinopathy (faʻaleagaina galuega vaaia). O le paʻu, e pei o se tasi o totoga o le tagata, e amata foi ona tali atu i ituaiga uma o faiga le lelei i le tino.

E tupu lenei mea ona o le faʻaitiitia o le tikeri o le elasticity o le paʻu, faʻamago, ma le faʻavaeina o le paʻu. I le faʻaopoopoga, o faʻamalologa uma o le puipuiga o loʻo solia i totonu o le paʻu - e le gata i alii ma tamaitai. Pe a iloa se manua laiti po o se fusi, faʻapipiʻi pepa. O nei faʻatulagaga e le mafai ona faʻamalolo ona o le faʻaaogaina o suiga algorithms uma. O le taunuuga o lenei mea o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi o paʻu i le maʻisuka. O lo latou faʻatulagaga e matua fautuaina lava e gauai faapitoa atu i ai, lea i le lumanaʻi e mafai ona faafaigofie ai a latou togafitiga ma fesoasoani e tali le fesili pe faapefea ona ave ese.

Vaega o Mate Maʻi Suka Paʻa

I le aotelega, e iloa e tagata atamamai vaega e tolu o tulaga faʻaleagaina e tatau ona i ai se faʻaaloalo faapitoa i le maʻisuka:

  • muamua - o faʻamaʻi uma lava e mafua ona o le angiopathy ma le faʻamalosia o le faʻaumatiaina o vaega oona mai le tino. O tulaga faapena e ono mafua ai le afaina i fafine e maua i le maʻisuka e aofia ai le malulu, dermatopathy, ma le maʻisuka ituaiga xanthomatosis,
  • lona lua - pe a mafua ona o le vevelaina, amata mai le pyoderma (pustular inflammation of the skin). E foliga mai o le atinaʻeina o le au failautusi, na mafua ona o le fausiaina o maʻi faʻaleagaina,
  • paʻu o le paʻu e mafai ona faʻaalia e fualaau faʻaaoga e faʻaaogaina ai le maʻisuka. E mafai ona tatou talanoa e uiga i ituaiga eseese o dermatosis, eczema, urticaria ma isi faʻamaʻi ogaoga faʻamaʻi.

E taua tele i le maʻisuka ia manatua o le suamalie o le paʻu ma faʻamaʻi faʻamaʻi e leʻo taimi uma e mafai ai ona togafitiga lelei. E mafai ona tupu mo se taimi umi, faʻatasi ai ma taimi e faʻateleina ai faʻavavega. O le mafuaʻaga lea, pe a talanoa e uiga i paʻu o le paʻu i le maʻisuka, o ona ituaiga uma e tatau ona amanaia.

Eseese o le sasaina

O le ituaiga muamua o le maʻi lea e mafua ai le vevela o le siama o le maʻisuka. O se faʻamaʻi lea e mafua ona o faafitauli o le gaʻololo gasegase, e masani ona faʻatasi ma le faʻasaʻoina o le metabolism.

O le isi tulaga, ona o le paʻu o le paʻu, o le dermatopathy. I le tautala ai e uiga i lenei mea, o tagata atamamai latou te matauina vaega nei o le tulaga:

  • e masani lava ona faia, aemaise pe a faʻatusatusa i isi faʻamaʻi o le paʻu,
  • e uiga i foliga vaaia i luga o le pito i luma o le vae pito i lalo o vesicles o se lanu mumu-lanu enaena ma le telē e lima i le 10 mm,
  • i le gasologa o le taimi, o le a liua ai le faʻaaogaina o ni mea taugofie, ma e mafai ona eseese ma e mafai foi ona oʻo.

O isi tagata tomai faapitoa e taʻua le neurodermatitis. O lona taufaasese o loʻo taʻoto i le mea moni o le tele o faʻafitauli e maua ai le maʻi aʻo lei amataina le faʻamaʻi o le maʻisuka. Ma le mea mulimuli, e le mafai e se tasi ona toilalo e matau le scleroderma o le maʻisuka, lea e mafai foi ona fesootaʻi ma le vevela. I lenei tulaga, o le vevela o le paʻu o uiga lelei, e masani lava i luga o le ua ma totonu o le sone. Talu ai ona o nei mea uma, ua fautuaina e faailoa mai auala autu e toe faaleleia ai ina ia le mafai ai ona toso i alii ma tamaitai.

E faʻapefea ona faʻaumatia mea manogi? Togafitiga mo le maʻisuka

O le masani masani ma le taʻitaʻia o togafitiga e tatau ona avea ma togafitiga o meaʻai. O lea la, e taua tele le vavaeeseina o meaʻai gaʻo ma gaʻo mai le taumafataga. I nisi o tulaga, o le tausisia o mea taumafa e mafai ona i ai se aafiaga taua i luga o le tulaga o le maʻi maʻi ma faʻaitiitia le malosi o le le toʻa i luga o le paʻu.

E taua tele le taua i le faʻaaogaina o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka. E ao ona manatuaina e tatau ona filifilia i latou e se fomaʻi poto faapitoa i luga o se tagata taʻitoʻatasi. E le gata i lea, e mafai ma e tatau ona faia pe a uma le suʻeina o le maʻisuka.

Aisea e tino ai le tino i le maʻisuka?

Faʻataonia e saienitisi ma fomaʻi e tatau i tagata uma pe a uma le 45 tausaga ona suʻeina e le maʻisuka, aemaise lava i latou o loʻo i ai le genetic predisposition poʻo ua mamafa tele, talu ai o le 90% o le maʻisuka i le amataga o le maʻi o le mamafa.

Afai e le faia lenei mea, o taunuuga e mafai ona le mautonu i le tulaga o le "faafuasei" ona atiina ae ni maʻi tuga o fatugaʻo, okeni o le vaʻaia, vascular system, heart, faʻapea foi ma le faaleagaina o le paʻu.

Muamua lava, o le maʻisuka e tau atu i le leiloa o uluai meatotino ma galuega a le tino i fafo o le tino - o le paʻu. E faasolosolo lava, o le a leiloa ona uiga masani ma ua le toe i ai se puipuiga atoatoa mai le malosi o faatosinaga o le siosiomaga ma mea ofoofogia i le ea. E le toe maua le toto o le paʻu o le paʻu, ma o meaʻai e maua ai, okesene. O faʻafitauli faigata e faʻagasolo malie ona atiina ae.

O le muamua "tofatumoana" o faafitauli o loʻo oʻo mai o le paʻu o le paʻu.

Ona o le mea moni, mo se taimi umi ei ai le suka sili atu i le toto, atiae:

  1. Microangiopathy, o lona uiga, o le faaleagaina o tamai vaʻa o fatuga (nephropathy) ma mata (retinopathy).
  2. Macroangiopathy, e aofia ai faʻamaʻi pipisi o fatu, angina pectoris, infarction myocardial, faʻaletonu fatu.

E le gata i lea, o le paʻu e faʻaalia i suiga uma e faʻaleagaina e tutupu i totonu ole siosiomaga o le tino. E le lava le susu, microcracks, faʻaleagaina i ona luga. O nei mea uma e faʻaalia ai le foliga mai o le vevela, o nisi taimi e malosi tele, e mafua ai le popole ma le le mautonu.

Maʻisuka sikipi

O se maʻi e le masani ai, faʻaalia e ala i le faʻamalosia o le paʻu e mafua mai i le gasegase o le paʻu, o se tasi o puipuiga autu o le paʻu, ma lona faʻapipiʻiina i totonu o le tino. O lenei vailaau e afaina tele i suiga le lelei ona o le toto maualuga. O le collagen e faʻaitiitia ai le ola, e le faʻamalosia e maua ai le suavai, lea e aafia vave ai le tulaga o le paʻu. E leiloa ana meatotino muamua, e magumago ma e le o se mea e gaosi.

O le faʻamaʻi masani e faʻaalia i meatotino nei:

  1. Soifua o Raynaud. I le malulu o le tau, i le taimi o se tulaga atuatuvale, o vaʻa laiti i totonu o vae e vavalalata tele, o le paʻu luga latou maua mai ai se paʻepaʻe paʻepaʻe, tiga ma le le mautonu.
  2. Fufuluina o lima ma tamatamailima.
  3. Le faʻamalosia o nisi vaega o le paʻu.
  4. O le paʻu o le paʻu i luga o lima, mata, faʻataʻaliʻoliʻo le gutu, na te mauaina se paolo pupula.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi i lenei faʻamaʻi e mafai ona matua ogaoga e le lava le toto e mafua ai ona tupu le toto, e masani lava i luga o tamatamailima o pito.

Faʻaaliga faʻapipiʻi i le ata:

Faatasi ai ma lenei ituaiga o faamai, ua leiloloa le faaogaina o le natura ona o le faaleagaina o le melanin. Ua manino lelei le lanu ma le fesuisuiai i luga o le paʻu (tagaʻi i le ata). O laʻau e mafai ona tolu-pe fa-lanu, lanumoana, mumu. O le faʻamaʻi e masani ona aafia ai tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1.

O le toto, e pei o se tulafono, e aliali i luga o vaega o le tino:

O le faʻaleagaina ma le le atoatoa o le gaosiga o le melanin, o le paʻu o le paʻu lea e faʻapupulaina i sela o le epidermis, e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le hormonal, o le le mautonu o le tino, faiga faʻaleagaina i totonu o totoga, e pei o se tulafono, faʻatasi ma le atinaʻe o le maʻisuka.

Acanthkeratoderma

O le isi igoa mo le faamai e lanu uliuli. O faʻataʻitaʻiga e faʻaalia i foliga vaaia i luga o le tino i laupepa ma ogaoga (faʻaofuofu, neck, groin, fingertips) o vaega o le lanu moana pogisa. Atonu latou te faʻamafanafanaina, faʻamalosi, faʻatasi ma se manogi le lelei.

I le avea ai o se tulafono, o le faʻamaʻi e asiasi atu i ai tagata o loʻo mafatia i le oona poʻo le maʻisuka. E tele gasegase acanthokeratoderma e faʻamalosia le inisalini. Latou te atiina ae le ituaiga 2 suka o le suka.

Black acanthosis i le ata:

Atherosclerosis

O lenei faʻamaʻi e aʻafia ai le tino atoa o le tino. O loʻo i ai le vavalalata o le lumenaina o vaa ona o le faʻamalosi ma le faʻatusatusaina o puipui ma paʻu.

E aofia ai vaʻa ua faaleagaina o loʻo faʻatinoina le galuega o le tuʻuina atu o masini i le toto ma le okesene.

O se taunuuga, o le tino e ufiufi, vevela, malulu. O le toto o loʻo oʻo mai e le mafai ona toe faʻafoʻiina le faʻamaloloina o manua ma maʻi. Latou te tumau pea le le togafitiina, ua afaina, lea e matua faigata ai le faagasologa.

Lipodystrophy o le suka

O se tasi lea o faʻafitauli sili ona lamatia o le maʻisuka. O loʻo faʻaalia i le leiloloa, faʻamavae atoa o le tino o le tino.

O le pau i totonu o nei nofoaga e minoi, mumu ma matala manino o loʻo tusia i luga. O le tele o taimi, o faʻamaoniga e tupu i luga o vae poʻo vae.

O se faʻafitauli sili lea ona leaga, talu ai o le gaʻo e aofia ai i le tele o gaioiga o meaola o le tino. O le faʻamalologa e manaʻomia ai le tele o le taimi ma le malosi, talu ai o le fetuunaiga o le paleni o le maʻisuka i le maʻisuka e matua faigata.

O se tasi o ituaiga o lenei maʻi o le insulin lipodystrophy. I le faʻamaʻi o le suka, o le tele o injections e faia, o se taunuuga, o le paʻu ma le palapala lalo ifo e aafia i le nofoaga o tui. Ina ia aloese mai le faaleagaina o le tino, ua fautuaina e faʻamalamalama le suiga o nofoaga mo inisiua.

E mafai ona e faʻaogaina ni filifiliga se lua mo isi itu:

E sili atu le faʻaogaina o le filifiliga muamua, filifilia se nofoaga fou e tui ai i aso uma, ma a maeʻa ona fai mea uma i se lio fou. E faatagaina e galue e tusa ai ma le isi fuafuaga: faʻaoga mo le vaiaso e tasi i le tasi itumalo, ona sui lea i se isi. I le va o vavalalata lata mai, e tatau ona matauina se mamao o le itiiti ifo i le 2 simita.

Maʻisuka Dermopathy

E iai le solia o le toto i totonu o ipu laiti ona oa latou faʻalavelave faʻavae, lea e mafua ai foliga o papules i luga o le tino, ona oʻo ai lea i le lanu mumu.

Oval (lapotopoto) faʻalanua vaega o le paʻu i luga o vae. O le tagata gasegase e mafai ona maua se lagona mu, o le sasaina i nei nofoaga.

O le tele lava o taimi, o ia paʻu o paʻu e tupu i tane e maua i le maʻisuka umi. E leai se fofo e pei o lea. Tuʻu na o ia mo le 1-2 tausaga.

Sclerodactyly

E tuʻufaʻatasia ma le faʻatusatusaga, le mafiafia o le paʻu o lima ma vae, lea e oʻo ai i se foliga e le masani ai, faʻamago, mago. E maua e tagata maʻi le faʻagasologa o le gaioiga o sooga, tingling, ma le paʻu o le paʻu.

I le amataga o le faʻamaʻi, o lanu mumu-piniki e foliga mai i foliga o vaʻavaʻa, fasi, ma le edema tissma (vaai i le ata). Ona maua lea o le paʻu i nei nofoaga mafiafia, maua ai le lanu o nifo elefane ma susulu.

I le pito o le faʻavae, ua matauina se paʻu o se lanu violē. I le mea mulimuli, o le paʻu i nofoaga o le foci o le faʻamaʻi e amata ona oti, ma fomu faʻataʻitaʻiga.

Togafitiga o se maʻi vevela ma le maʻisuka i tagata matutua e mafai ona tolu tausaga, pe sili atu.

Faʻalavelave faʻalavelave

O le sosolo i le maʻisuka e tupu i nisi taimi i na o vaega, mo se faʻataʻitaʻiga, i fafine i se nofoaga vavalalata. I le taimi mulimuli o le atinaʻeina o le faagasologa, o le vaega o le ingoaina ua lilofia i paʻu, lea e mafai ona pasi pe afai e maua se maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O le tele o taimi, o mea nei e mafua ai le faʻaalia o ia uiga:

  1. O le vevelaina o le puipuiga o le tino e mafua ai foliga vaaia o vailaau, viral, ma isi faamaʻi pipisi.
  2. Ona o le le atoatoa o le hormonal ma le maualuga o le suka, o faʻaleagaga faʻaleagaina o le paʻu ma mucous membranes e tupu (faʻamago, vaeluaina o le elasticity, microcrack ma isi mea leaga).
  3. Faʻafefe o le faʻaleaogaina i nisi o fualaau faʻaaoga e togafitia ai le maʻisuka ma ona aʻafiaga.

E masani lava ona tupu mai le afaina i le ituaiga 2 faʻamaʻi, mo se taimi umi atonu e na o le pau lea o le faailoga lea e faʻaalia ai le atinaʻeina o se faʻasologa matautia.

Vitio mai le Dr. Malysheva e uiga i le sasaina o le suavai:

E faʻapefea ona faʻaumatia faʻafitauli?

O tagata gasegase e tatau ona manatuaina o le suka i totonu o le mimile ma le le lava o le tumama e mafua ai le suamalie i totonu o se nofoaga vavalalata, ma o eleele lelei foi mo le atinaʻeina o faamaʻi eseese i lenei vaega. I le faaopoopo i le matauina o le mamā o le tino, e tatau ona totogi faapitoa le gauai i le filifilia o le lino. E tatau ona saʻoloto, e le mafua ai le faʻavaivai ma le le lelei o le fatu (95-100% cotton).

E fautuaina le faʻaaogaina o mea e le faaʻauʻau poʻo le faʻamamaina e le faʻamago ai le paʻu, ae, pe a ese, faamaluluina. O le faʻaaogaina o mea faʻamaʻi faʻatasi ma se aʻafiaga faʻapitoa e tatau ona avea ma se faʻasalaga, naʻo le atinaʻeina o le mumū poʻo le faʻamaʻi.

Ona o le maualalo o le faʻamaʻi o le maʻisuka, e masani ona tuliloaina candidiasis. O ona uiga iloga e matua le mafai ona faʻafanoina i totonu o le vevela, o se manogi manaia, lafoaia, mumu o le mucous membranes, faʻavauvau ma le le toʻa.

Afai e maua mai papillomas i luga o maʻi, o le mea lea o le herpes. I nei tulaga uma, o loʻo i ai se togafitiga talafeagai e aofia ai le faʻaaogaina o mea manogi eseese mo le faʻamamaina ma isi vailaʻau. E naʻo le faʻamaoniaina e le fomaʻi, fomaʻi poʻo le dermatologist. E manaʻomia lou faʻafesoʻotaʻi ia te ia mo se fesoasoani i se taimi talafeagai.

I le faʻaopopo i le faʻaalia o togafitiga faʻapitoa, e tatau ona manatua mea na mafua ai i lenei tulaga ona oʻo atu i se tulaga talitutusa. O le mafuaʻaga autu o le vevela ma le faʻaleagaina o le paʻu (mucous membranes) i le maʻisuka o le toto glucose tumau lea. E na o le faʻaaogaina o metotia tatau uma e foia ai lenei faafitauli e mafai ona ausia ai se togafitiga e mafai ona gafatia e faʻamalo ai le paʻu ma le mucous le faʻavauvau.

Puipuiga o le malulu

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona vaʻai i se fomaʻi i le taimi mo se faʻavavega o le gasegase, e puipuia ai le salalau i le tino atoa.

A le o lea, o le le mautonu e le mafai ona o faatasi ma faʻamaʻi uma o le paʻu o le a aʻafia ai le soifua manuia o le maʻi ma le taua o le tagata lava ia.

E tatau ona totogia faapitoa le tausiga o le tino i aso taitasi. E sili ona lelei le faʻaaogaina o se fasimoli tioamata faigofie. E le gata ina faʻamamaina lelei le paʻu, e le afaina ai, ae aveesea ai foi le faalilolilo o mea faalilolilo ma sulu ai.

O le massage eseese o le a faʻaleleia ai le toto, ma o le faʻaaogaina o le susu ma le gaosia o kulimi o le a fesoasoani e aloese mai le mago ma le ita.

Tuua Lau Faamatalaga