E faʻapefea ona siaki le pancreas: oa suʻega e pasia, faʻamaʻi

O togafitiga o le pancreas, o se tasi o mea sili ona taua ma pito sili ona vaivai o le tino o le tino o le tino o le tagata, o se mea e masani ona taatele.

O le pancreas, o le autu autu lea o le gaosia o le sua pancreatic, insulin ma le glucagon, e fuafua ai le galuega a isi totoga ma e le gata o le tino.

O le mafuaaga lea e tatau ai ona faʻamautinoa le galue malosi o le pancreas, e aunoa ma le toilalo, faʻasaʻo le sua o le pani i se aofaiga e lava e teu ai meaʻai ma mea uma e maua ai.

E tusa lava pe e te leʻi oʻo i se faʻafitauli pe a uma ona 'ai, lagona le mamafa poʻo le tiga i lou itu tauagavale, ona siaki ai lea o lau paʻu e le taofia ai oe mai le aʻoga e uiga i lona tulaga.

O afea ma aisea e faia ai suʻega?

O afea ma pe aisea ua faatonuina ai suʻega e siaki le pancreas?

O suʻega e mafai ai e oe ona iloilo le setete o le pancreas, faia se sao taua i le siakiina o le tele o ituaiga faʻamaʻi. O le suʻeina o suʻega e siakiina ai le pancreas, lea e maua ai hormones ma auai i le faʻaogaina o le faʻaogaina, faatasi ai ma isi ituaiga suʻesuʻega a le laboratory o lenei totoga taua, e mafai ai ona e iloilo lelei lona tulaga ma le faʻatinoga, faʻamaonia le tasi pe o le isi suʻesuʻega poʻo le faafitia o masalosaloga ua tulai mai.

O suʻega mo le siakiina o le galuega a le pancreas ua tuʻuina atu, faapea foi ma se suʻesuʻega auiliili o lenei tino ua faia e pei ona faatonuina e le fomai:

- i le mataupu o faitioga o le tiga o le tiga i le itu tauagavale o le isiac abdomen,

- pe afai e masalosalo ituaiga uma o pancreatitis (ogaoga, gasegase, faʻamausali), leʻocrosis pancreatic,

gallstone faamaʻi ma isi faʻamaʻi o le pancreas.

I le faaopoopo atu i suega mo le pancreas, lea ua faatonuina e se fomaʻi pe a masalomia se maʻi, o le iloiloga o le paʻu o le tino e faatonuina e mataʻituina le lelei o le togafitiga ma lona faasaʻoga i tagata mamaʻi o loʻo i ai faʻamaʻi ma maʻi tuga o lenei totoga.

O a suʻega e manaʻomia ona pasia?

O suega mo le pancreas e mafai ona ave i totonu o le fale suesue o le falemai faafomai "Fomaʻi".

O le lisi o suʻega e manaʻomia ona fai e siakiina ai le pancreas e aofia ai ituaiga o suʻesuʻega nei e faʻamoemoe i le faailoaina o nisi o pathoces o le pancreatic:

- suʻesuʻeina o toto toto e fuafua ai le maualuga ma le gaioiga o enzymes,

gaosia e le pancreas,

E tatau ona fai! - O se suʻesuʻega ultrasound o le pancreas ina ia iloa ai lona telē ma le maualuga, ia iloa maʻa ma mea e sili ona lelei.

O le mea e fai mo le suʻeina o suʻesuʻega o meaola o meaola mo le faʻamalosia o le palacreatic enzymes ma le fuafuaina o le gasegase o le lipid o se toto vevela na aveesea mai se tagata maʻi i luga o se manava gaogao.

Pancreas ma lana matafaioi.

O le pancreas e laʻitiiti, ae o loʻo i ai le galuega autu o le talepeina o mea taumafa, vave ona eliina ma faʻamaonia ai meaʻai e tatau ai (protein, gaʻo ma gaʻo), faʻapea foʻi ma le faatonutonuina o le kulūkose o le toto e ala i le gaosiga o le glucagon ma le inisalini.

O le mea lea, o le pancreas e nafa ma le soifua maloloina o le tino atoa, ma o le le lelei o lana galuega e oʻo atu ai i ni taunuuga faanoanoa.

O le pancreas o se siama vaivai, o le afaina lea e mafai ona tupu ma se meaai e le paleni, ma le taumafa, ma le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo, meaai falai, meaʻai vave, faapea foi ma le naunau mo le soona osofaʻi.

O le 'aiina o mea sese, faʻamalosia le galuega a le pancreas, faʻateleina le uta i luga, o le mea mulimuli, e oʻo atu ai i le tupuga o faʻafitauli mimiti i totonu.

Faʻapefea ona sauniuni mo auʻiliʻiliga?

O iloiloga mo le suʻesuʻeina o le pancreas e manaʻomia ai le sauniuniga muamua a le tagata maʻi.

Muamua, e tatau ona faia se suʻega o toto toto e suʻesuʻe ai le tulaga o le pancreas i luga o se manava gaogao. E tatau ona maeʻa le taumafataga mulimuli i le valu itula ao lei oʻo i le taimi e tuʻuina atu ai suʻega.

Lona lua, o le aso ao leʻi oʻo i suʻega mo le pancreas, e tatau ona aloese mai le inuina o vailaau, mai le taumafataga o meaʻai e maua i gaʻo, meaʻai falai ma meainu malolosi (ava), faʻapea foʻi ma le malosi malosi faaletino.

E talafeagai lenei mea ina ia mafai ai ona maua le faʻatuatuaga e pei ona mafai ai ma maua ai le ata o le setete o le pancreas, e le o faʻalavelaveina e le taumafa o mea mamafa poʻo le ava malosi.

O le gasegase, faʻasolosolo, faʻasolosolo o le pancreatitis, cholelithiasis ma isi faʻamaʻi o le pancreas o faʻamaʻi matautia uma e manaʻomia togafitiga ma le mataʻituina pea e fomaʻi agavaa.

Ma ina ia saʻo lelei le faʻamaonia o togafitiga, e tatau ona faia se suʻega atoa o le pancreas e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻaonapo nei, o loʻo faʻapipiʻiina ma le Falemaʻi Falemaʻi "Soifua Maloloina" i Novosibirsk.

Faailoga masani o pathoces

O le falemaʻi o faʻamaʻi e aofia ai - tiga, siakiina o le paʻu, faʻafitauli o le mafaufau. O le tiga e mafai ona faʻamalosi, faʻafefe, tosoina pe le mafai ona faʻaaogaina (i se gaioiga gaioiga). O loʻo taʻalo i le itumalo pito i luga, faʻasalalau i le agavale, saʻo le hypochondrium, tua, scapula. Faʻasalaga tiga, o se tagata e nofo i se tulaga faʻamalosi - o loʻo taoto i ona tafatafa ma ona vae na aumai i lona manava.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi o loʻo faʻaalia e ala i le naʻo, vomiting, manava manava poʻo le faʻavaivai, leai se manaʻoga ma le paʻu o le mamafa. I le amataga muamua o le mumu, faʻaleleia o le kesi, faʻapupula le manava, ma faʻatuai ai le ogaumu. E mafua ona o le solia o le gaosiga o le enzymes, ole kulimi ma le ulu atu i totonu o le vaega o meaʻai. A maeʻa le 2-3 aso, ona sui lea o le manava i le manava manava, o le gutu o le gutu e foliga mai, o le fia inu malosi, faʻalautele le vevela.

Ma le isi, o le vomiting e fesootaʻi ma le faateleina o le inu. Muamua, o loʻo aofia ai mea o loʻo i totonu o le manava, mulimuli ane i le vomite e foliga mai ole talo. Ona o le faʻaauau ona fesuiaʻi, faʻaitiitia le maʻi, faʻaitiitia le toto maualuga, ma o le fatu e se ese. I lenei tulaga, o le faateia o le hypovolemic ma le leai o se malamalama e ono tupu. O le paʻu e paʻu pe leaga. O le Jaundice e tupu i le faʻamalosi o le talo ma le faateleina o le bilirubin i le toto. Talu ai ona o le inupia, le manava ma le faʻaaogaina o le manava o le tino, o le uila o le tafatafa o le nasolabial e tupu.

O le pancreatitis, o le vomiting e le aumaia ai le toomaga, o se vaega taua i siama faʻapitoa.

Mafuaaga o faʻafitauli

O le tele lava o taimi, o faʻalavelave e tutupu i le talaaga o mea sese i le taumafataga - 'ai le tele o gaʻo, falai, meaʻai vevela. Isi mafuaaga e mafua ai:

  • cirrhosis o le ate
  • maʻi gastric ma le duodenal,
  • afaina o le tino
  • malformations faaletonu o le gland,
  • ogaoga, le mautonu,
  • gaioiga o gasegase, mea oona,
  • faʻamaʻi pipisi
  • solia o le tafega o le puleaina o gland,
  • faʻamaʻi pipisi o le biliary tract.

O faʻamaoniga o le fomaʻi masani e masani lava ona tupu pe'ā uma ona inu pia, ae o nisi taimi e oʻo lava i le tulaga o le ava malosi, o suiga i le pancreas e le iloa. E le gata i le atinaʻeina o faʻamaʻi, itupa, tausaga, faʻalavelave tau galuega, ituaiga o soifuaga ma faʻamaʻi pipisi e faʻatautaia.

I se tulaga e le masani ai, o maʻi o le pancreas e mafai ona tupu i le maitaga.

Pancreaic faamaʻi ma o latou faailoga

O faʻasolosolo e eseese, o le mea lea ua vaevaeina ai i ni ituaiga e faalagolago ile mafuaʻaga ma mafuaʻaga:

  1. Faʻafitauli le lelei.
  2. O le maʻi suka.
  3. Faʻafitauli faʻapitoa.
  4. Loto faapitoa i le gasegase ma le syphilis.
  5. Cysts, maʻa.
  6. Faʻaleagaina e fesoʻotai ma lamatiaga tau galuega.
  7. Pancreatitis
  8. Penefiti ma le maʻi tiga.
  9. Faʻaleagaina ona o faʻamaʻi pipisi.
  10. Le faʻaaogaina o fualaau oona e sili atu i le metotia ma le umi e tusa ai ma faatonuga.

O faʻamaʻi pipisi o le pancreatic pathoces o le pancreatitis, o le pancreatic necrosis, o le maʻisuka, o le tumutumu o faagasologa, faʻaogaina o cystic ma maʻa.

Lapatai pancreatiti

E le afaina le pancreas, lea i le tele o tulaga e tupu pe a uma ona gaosia meaʻai gaʻo ma le ava malosi pe faasaga i le talaaga o le maʻi gallstone. E i ai se tiga matuia, e le mafai ona faʻaaogaina, lea e mafai ona maua i le pito i luga, i le tauagavale, sao le hypochondrium pe mafai foi ona fusi-pei o le radiation i le tauau tauagavale. O le tiga o le tiga e sili atu ona leaga pe a taoto i tua.

I le faaopoopo atu i le tiga, afu ma vili e tupu (atonu o le a le mafai ona lolovaia) ma le talo, afaina. A maeʻa le vomiting, e le faʻaleleia le tulaga (o se suʻesuʻega faʻamaonia taua). Ona o le vomiting ma le inupia, o le paleni vai-electrolyte ua faʻalavelaveina. I luga o le afa tauagavale o le manava atonu e foliga mai o le cyanotic poʻo le samasama (Grey Turner symptom) poʻo ni avanoa i le pute (faʻamalo).

Faʻailoga pancreatite

Faʻamafaʻatasi ma se faaletonu o enzymes pancreatic. Mafuaʻaga o le atinaʻe: faʻamaʻi o le gallstone, faʻaaogaina o meaai leaga, mea inu, o le taimi mulimuli, ulaula, faʻalavelave masani, faʻalavelave faʻalavelave ma le soʻo (mafua mai i le toto toto, maso i le pancreatic ducts).

O le pancreatite o loʻo faʻaalia i le le lava o le faʻasologa o enzymes, lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o otaota. Faailoga o se foliga masani: o le fia inu pea ma le lagona o le fiaʻai, paʻu o le mamafa, tiga faʻavaitaimi i le itu taumatau, tuʻuina atu o le hychochorium, leo, manava o le manava ma le manogi feʻai ma se manogi manogi.

Tulafono lautele mo sauniuniga mo le auiliiliga

A o lei faia ni suʻega mo le pancreas, e tatau ona e sailia pe faapefea ona fai saʻo. O fomai e masani lava ona faatonuina tagata mamaʻi, aua o mea sese i le aoina o meaola e mafai ona oo atu ai i le tele o mea sese o taunuuga.

Fautuaga lautele e oʻo mai i lalo i le tele o itu:

  • O suesuega e faia i luga o se manava gaogao i le taeao. I ni nai aso ao lei faia ia suʻega, e tatau ona e teena taumafa leaga (falai, mea manogi, gaʻo, suamalie, meaʻai kuka, kofe, ava malosi, mea inu gaʻo). E le fautuaina foi le faʻaaogaina o lekila e mafai ona mafua ai le faʻaleleia o le kesi,
  • A o lei ave le toto, e tatau ona e aloese mai le ulaula pe a ma le lua itula,
  • Mo faʻafitauli e pei o le mausali, e tatau ona ave le tausiga ina ia mautinoa ai o toxins o loʻo tumau i totonu o le manava e le afaina ai le iuga o suʻega,
  • O koneteina uma e tatau ona faʻamaonia ma faʻapaʻu lelei lima i fasimoli,
  • I le aoina o le urine, e tatau i fafine ona faʻamausalīina mamanu o faʻamaʻi, mulimuli ane e sili atu le faʻaaogaina o se masini e faʻamaonia ai le mama o le mea na ave,
  • Ina ia suesue i le auiliiliga masani o le urini, e tatau ona ave se vaega tele.

O nei fautuaga faigofie o le a fesoasoani i le pasi faʻasalaga ma le aloese mai faʻasalaga sese Ae ui i lea, e taua le manatua o nisi taimi o fale suesue e sese foi, o le mea lea, i sina mea itiiti, e tatau ona e toe faia le suʻega.

Faʻamaumauga o fale suʻesuʻe

I faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le mumu o le pancreas, o le galuega autu o le fuafuaina lea o lona tulaga. O gaioiga laiti e ogatasi ma le faʻateleina o le faʻatagaina o enzymes, lea e faalagolago i le ituaiga, e maua i le toto, urine ma feces. O se suʻesuʻega o le ate o le a faʻamalamalamaina foi, talu ai o lona faʻatinoga e vavalalata vavalalata ma le paʻu. O faʻataʻitaʻiga autu, i luga o le faavae e mafai ai e le fomaʻi ona tautala faʻamalosi e uiga i le faʻamaʻi, e masani lava o:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • se suʻega o le toto o meaola, e aofia ai se siaki mo enzymes diastase ma amylase,
  • coprogram (matua malamalama i pancreatitis),
  • O le eletise, lea e mafai ona e iloa ai le vai i totonu o le manava o le manava, fuafua le tulaga o le vaʻa ma vaʻai i ni neoplasms, e aofia ai le kanesa
  • MRI ma faʻailoga. O nei auala faʻamalosi faʻaonapo nei e mafai ona faʻamalamalama lelei e uiga i le afaina i le totoga suʻesuʻeina.

Suʻe toto

O tagata uma e mafatia i le pancreatitis, e maitauina po o a tofotofoga e tatau ona pasia e faʻamaonia ai lenei maʻi. E masani lava, e tele taimi e faatonu ai e le fomaʻi.

  • Suʻega o le toto. O le mea muamua e faʻaalia ai faafitauli i le pancreas o se maualuga maualuga o leukocytes i le lotolotoi o le faateleina o le numera o le vaeluaina ma le totoina o neutrophils, faapea foi ma le faateleina o le sedimentation erythrocyte sedimentation (ESR). E tatau ona e manatuaina o se ate mumusu e mafai foi ona tuʻuina atu tali tutusa, o lea e tatau ai ona e faʻalatalata i le suʻesuʻega i se auala lelei,
  • Suesuega ole toto. O le faailoga sili ona iloga o faafitauli ogaoga o le pancreatic o le a faateleina i le aofai atoa ma le saʻo o le bilirubin, lea o le a faailoa ai le i ai o le pancreatitis. O faʻamatalaga faʻalavelave o le tuputupu ae o sialic acids, seromucoid ma gamma globulins,
  • O se suʻega toto mo le alpha amylase. I le tulaga o le faateleina o lona faailo (o le masani e 16-30 g / l i le itula), ua i ai i le fomaʻi le aia tatau e masalomia ai le gasegase po o le mamafa o le pancreatitis, o maa i totonu o le gland ma le fuga o lona taʻavale. Afai ole maualalo o faʻamaumauga ole tulaga masani, lea e faʻaalia ai le le lava o le gaosiga o lenei enzyme, e mafai e le tasi ona maua le maʻi pipisi, faʻamaʻi tiga e fesootaʻi ma le faʻaumatia o le okeni,
  • O faʻataʻitaʻiga o le enzyme pancreatic: trypsin ma le lipase,
  • Suʻe toto mo le suka. I le tulaga o ni faafitauli ogaoga ma le pancreas, o le a sili atu i le 6 mmol / l, ae o nei faʻamaumauga e le o faʻaalia mai ai ni faʻamaʻi o loʻo tupu.

Urinalysis

Faʻatasi ma faʻamaʻi pipisi i le mimi, faʻapea foʻi ma le toto, ua maualuga le maualuga o le amylase. O lenei ituaiga o siama e matua le taugata tele, o lea e fiafia ai fomaʻi e faʻatonuina. I le faaopoopo atu i le auiliiliga lautele o le urine, o suʻesuʻega nei e faʻaaogaina:

  • Sample Lasus. O taunuʻuga o lenei faʻataʻitaʻiga o loʻo faʻaalia ai le tele o le amylase ma lana gaioiga i le urine. I lenei auʻiliʻiliga, o le a taʻua o le "diastasis",
  • Suʻega Proserin. O lona natura e oso i lalo i le mea moni e faapea, pe a uma le tui tasi o le prozerin i afa uma itula i se maʻi, e siakiina le maualuga o le amylase i le urine. Afai e lua taimi e ola ai ma i totonu o le lua itula e leʻi toe foi i le masani, ona mafai loa lea e le fomai ona iloa le pancreatitis. I le mataupu pe a le tali atu le tino i le faʻaofiina o le tagata suʻesuʻe, o fomaʻi e talanoa e uiga i le sclerosis o mea oona ma pancreatic necrosis.

Suʻega faʻasalaga

O le pancreas o se okeni e maua ai hormones, o lea e ala i mea latou te maua i le tino e mafai ona e faʻamasinoina lona soifua maloloina.

  • Inisalini o se hormone e aafia i le gau o le kulukose, o le tuʻufaʻatasiga o polotini ma gaʻo gaʻo. O le faaitiitia o ona mea i totonu o le toto e taʻu mai ai soliga.
  • C-peptide o se hormone na gaosia ma le inisalini.
  • Glucagon, faia o se galuega e feteʻenaʻi ma le insulin.
  • I tulaga eseese, e suʻesuʻeina le toto mo mea o lomoni pei o gastrin ma amylin.

Pancreatic MRI

Mo le pancreas, o faʻamaʻi o le faʻamaʻi e masani lava ona faʻamaonia pe afai o solitulafono matuia ua uma ona tupu. Afai o le tagata gasegase e mafai ona fuafua le suiga i lona tulaga ile taimi, ona oʻo lea i le afa o le manuia. Faʻataʻitaʻiga faʻaonapo nei e mafai ai ona suʻesuʻe lelei le okeni na aʻafia.Ina ia siaki le pancreas e faʻaaogaina ai se meton magnetic resonance technique, e taua tele vaega taua o loʻo i lalo:

  • tele
  • fomu
  • mamafa o le tino
  • le auai o faalapotopotoga o so o se ituaiga,
  • foliga o le gaioiga faʻapitoa. I se tulaga ese, latou te suʻesuʻeina le alavai o le vaʻavaʻa - o le pancreas, talu ai o le soifua maloloina o le tino e faʻatatau tonu i lona tulaga,
  • vascularization.

O le suʻesuʻeina o le pancreas e aofia ai le faʻaaogaina o se sui soʻotaga e siaki ai vaega taʻitasi ma vaʻai i nai suiga laiti i le ata.

O fea mataupu e tatau ona faʻaaoga i le MRI:

  • siaki i le taimi o le ultrasound faʻamatalaga o soʻo se suiga i le itu faʻapitoa,
  • fulafula
  • chronic pancreatitis
  • gasegase o le tino,
  • u
  • tiga faifai pea i le manava.

O lea, afai ei ai faitioga e uiga i le pancreas, aua le faatuai le asiasiga i le fomaʻi. O suʻega suʻesuʻega ma suʻesuʻega faʻatinoga o le a fesoasoani i le faatumauina o le ola maloloina.

Pancreatic necrosis

O se faʻaleagaga ma le degenerative suiga i le fausaga o se okeni lea ua faʻalavelaveina ai le pancreas. O le mea na tupu e mafua ai le cholecystitis, faʻaleagaina o gaʻo ma gaʻo, gasegase faʻamaʻi, faʻalavelave i le taimi o faʻasologa. Faailoga o le pancreatic necrosis: tiga matuitui i le pito i luga o le herpes zoster, vomiting faifai pea, leu, masi mucous muranes i le vavau o le oral, vailaʻau cyanotic i le manava, mumu o le paʻu o foliga, faapea foi le le manava, tachycardia osofaiga, vaivaiga.

Totoga faagasologa

Neoplasms i le pancreas e vaevaeina i le kanesa (faʻaleagaga leaga) ma faʻamalosi tino faʻamalosi, lea e mafai ona faʻaleagaina ma lelei. Faailoga eseese e faʻalagolago i le ituaiga ma le nofoaga o le paʻu. I se taimi vave i le atinaʻeina o sela o le kanesa, le lava o le fiaʻai, paʻu o le mamafa, faʻaauau le tigaina, tiga faʻavaitaimi i le pito i luga, masani ai le manava faʻapitoa (ogaoga gaʻo). Faatasi ai ma le alualu i luma o le faagasologa, o le vomiting ma le manava o le manava, o le samasama o le paʻu e pipii.

Faiga faʻamalosi ma maa i totonu o le pancreas

O sulu o cavities faatasi ai ma se kapeta fibrous solu ua tumu i le vai. I totonu o le lua, ua mate fusi laula ma ua suia i mea filogia. Faia i se talaaga o faʻamaʻi pipisi poʻo faʻalavelave faʻafitauli. Atonu latou te faʻalavelave i fesuiaiga o fuaitau, toto, tuleia i totonu o le lua po o le faigata. O le ata o le falemaʻi e faʻalagolago i le maualuga o le uila, o mea e aofia ai ma le i ai o faʻafitauli (faʻaogaina, suppuration). Faʻavae faʻapitoa e oo atu i le 50 mm le lautele e le faʻapipiʻiina le uʻu, faʻamavae ma e le aumaia ai le tiga. I le tele o tumutumu tetele, o le tiga e tupu (e le mafai ona gaogao, maamaʻa, mumu) faʻamaʻi i le tua ma le pito i lalo, e pei foi o le gasea, vomiting, maʻi o meaʻai, leai se manaʻo, fiva maualalo.

O maa i totonu o le gland e seasea ma e masani ona maua i suʻesuʻega taua e uiga i se isi faʻamaʻi. E masani lava ona faia i le ulu o le pancreas, e aofia ai le calcium carbonates ma le phosphorus. O mafuaʻaga e leʻo suʻesuʻeina lelei, ae ua fai mai saienitisi latou te tulaʻi e tetee atu i le tulaga o le leai o le phosphorus-calcium metabolism and congestion in the organ.

Faʻaleagaina le pancreas faasaga i le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le atinaʻe o le maʻisuka o le ituaiga muamua, lea e muta ai le faʻasologa o le inisalini, e le tupu le tiga. O faʻamaoniga autu o le maʻisuka: vevela tele, vevela malosi, vevela le paʻu, faʻalauteleina o gaioiga eletise, taʻavale, paʻu mamafa, vaivaiga. Faʻatasi ma faʻalavelave faʻapomaʻi, o se lagona malosi o le fiaai e aliali mai.

Tulafono mo le sauniuni mo suʻega

Ina ia maua ni taunuuga faatuatuaina mai metotia suʻesuʻe suʻesuʻe, e tatau ona e usitaia tulafono:

  1. I le aso o le suʻega toto, aua le ulaula (mo 2-3 itula).
  2. Latou te suʻe suʻega toto i luga o se manava leai.
  3. Mo le 48 itula, 'aua neʻi' ai ni meaʻai vevela, gaʻo, suamalie.
  4. Afai ei ai le faʻamalosi, faʻamama le intestine ma le enema, mea inu vai oona (gaʻo faʻaalia).
  5. Ina ia pasia le auiliiliga o feces ma urine, faʻaaoga vailaau faʻamaonia (faʻatau i falemaʻi).
  6. Aʻo le i tuʻuina atu, ia faia togafitiga o le tumama e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faaleagaina o mea.

Aʻo leʻi aoina mai feeseeseaʻiga, e tatau ona gaogao le vevela e puipuia ai le urine mai le suʻega. O le aoina o meafaitino, o pusa faʻatasi ma se sipuni ua faʻatau. E le mafai ona aoina faʻasili mai le faletaele, ae na o se ipu mama, ipu, poʻo se pepa palasitika.

E tatau ona aoina le susu i le taeao i luga o se manava gaogao. O le pusa faʻamalosi e tumu i le vaega ogatotonu, o le mea muamua e tuʻuina ifo.

Urinalysis

Pe a suʻesuʻeina le urine, le lanu, manogi ma le elemene o meaola faʻale-tino. O suiga i nei faailoilo e mafai ona avea o se faailoilo le tuusao o le mumu i le pancreas. O le pancreatitis i le urine, faapea foi i le toto, maualuga le kulukose ma le amylase. O lona gaioiga e faʻaleleia pe a uma le 4-8 itula mai le amataga o suiga i le okeni ma e oʻo atu i le 3 aso. Ma i totonu foi o le mimiti e fuafua ai le maualuga o leukocytes, protein, bilirubin. E masani lava, o fomaʻi o loʻo faʻamatalaina le suesuega a Nechiporenko, lea e pasi ai le mea i se centrifuge, ma o le vaega o totoe o loʻo suʻesuʻeina. O lenei mea e maua ai faʻamatalaga e uiga i le tulaga o fatugaʻo, o le susu ma le ate, suiga e mafai ona o faatasi ma le pancreatitis.

Iloiloga Feololo - Coprogram

O suʻesuʻega faʻapitoa e taua mo le faʻamautinoaina o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract and pathologies o le pancreas. Faatasi ai ma le le lava o le eletise o le gland, o le mea o loʻo gaosia ai le mea e faʻalavelaveina, o se taunuuga, o le tuufaatasiga o feces changes. Uiga o feces ma se faʻaitiitia o enzymes ma pancreatitis:

  • mata susulu
  • ata lafoia
  • mausali, manogi manogi,
  • o le i ai o gaʻo, fiva ma filo e leʻi faʻaaogaina.

O tagata e maua i le pancreatitis e masani ona aioi atu e faatoilaloina. O le nofoa o le vai ma e le lelei le fufuluina o puipui o le pesini faletala (o se suʻesuʻega faʻamaonia taua).

Suʻega aʻafia

O auala e fesoʻotai ma le faʻaaogaina o nisi mea e ave e se tagata i totonu pe a maeʻa le suʻega muamua. Ituaiga o suega faigata:

  1. Glycoamylasemic suega. Ia faia 2 tautoga o le toto. O le muamua e ave i luga o se manava gaogao ma o le maualuga o le amylase ua fuafuaina. A maeʻa ona maua e le tagata maʻi le 50 g o le kulukose. A maeʻa le 3 itula, ona ave lea o le vaega lona lua o le toto ma faʻatusatusa le index amylase i le suʻega muamua. Afai o le maualuga o le amylase o le vaega lona lua e sili atu le maualuga nai lo le muamua, o loʻo taʻu mai ai le soliga o le gaioiga o le gaioiga.
  2. Iodolipol - o le fuafuaina lea o le iodide i le urine. Muamua, o le taeao muamua o le taeao o le urine o loʻo suʻesuʻeina, pe a maeʻa ona ave e le tagata le Iodolipol ma faʻataʻitaʻi le urine i le tele o taimi. E masani lava, a maeʻa le 1 le itula, ona tatau lea ona amata ese mai Iodolipol mai le tino.
  3. Suʻega Proserin. E talitutusa lava ma le iodolipol, na o le taimi lava e faia ai vai inu suʻesuʻeina Prozerin. A maeʻa ona faʻaaogaina, o le maualuga o diastases i le urine e fuafuaina.
  4. Failautusi Secretin-pancreosimine. E aofia ai le suia o le faʻaogaina o vaega o le duodenum 12 e ala i le faʻaofiina o le secretin. Faʻatasi ai ma lenei faʻamatalaga, ua faʻalauteleina ai faʻamaoniga o enzymes pancreatic.

E manaʻomia suʻega pe a fai e le maua e le suʻesuʻega suʻesuʻega saʻo faamatalaga e uiga i le setete o le pancreas.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

E ui lava i le mea moni o suʻesuʻega a le falesuesue e maua ai le tele o faʻamatalaga e uiga i le setete o le pancreas, o suʻesuʻega meafaigaluega e faia e faia ai se faʻamaʻi mulimuli. Metotia

  1. Pancreatic MRI. O loʻo tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i le telē, o le maualuga, foliga o le okeni, o le i ai o faʻasalalauga ma fale, vaʻa ma tulaga o le ala, vaʻa toto.
  2. Endoscopic retrograde cholangiopancreatorygraphy - o se metotia mo le suesueina o papa paneta.
  3. Fibrogastroduodenoscopy - faatasi ai ma lana fesoasoani, o le tulaga o le manava, duodenum ma pancreatic ducts ua siakiina.
  4. Faʻasologa - e faʻaalia ai le faʻalogologo o le okeni, o ona taʻavale, o le i ai o le vai i totonu o le lua.
  5. E-ultrasonography o le suʻesuʻeina lea o le setete o se okeni, o ona ala ma vaʻavaʻa.

I le i ai o faʻavae ma masalosaloga o se faiga o le paʻu, o loʻo faʻaaogaina ai se biopsy o meaola, lea e faʻaaogaina e faʻaaoga ai se punoga mo le suʻesuʻeina o suʻesuʻega. E toetoe lava o faʻamaʻi pipisi uma o loʻo faʻaalia i le le lelei o le gaogao ma mea le lelei o le tino o le enzymes. E mafai ona e suʻeina le setete o le pancreas i le itu a se tagata gastroenterologist pe tutoatasi i totonu o soʻo se falemaʻi tumaoti. Mo faamoemoega puipuia, ua lava lea e foai ai le toto mo suka ma gland enzymes i le ono masina.

Tuua Lau Faamatalaga