Faailoga o le Maʻisuka

O le amyotrophy o le maʻisuka o se vaivaiga maso lea e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o gata o le uaea. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e amata tigaina tiga i vae, lea e le aveeseina e le masani masani, o le tasi vae o le a faʻaitiitia ai le voluma. E mafai ona faigata i fomaʻi ona faia se faʻamaonia saʻo, talu ai e tupu i le na o le 1% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma o ona foliga e tutusa ma le fulafula, osteochondrosis, ma isi.

Faitau lenei tusiga

Fomai tipitipi faafomaʻi

Faailoga o le maʻisuka e faʻaalia i ni auala se lua. E mafua lenei mea ona o le le lava o le inisalini, pe mafai foi ona faʻamaoni poʻo le aiga. O le le lava o le inisalini e mafua ai le faʻavaeina o le gaʻo ma isi ituaiga o metabolism, faʻatasi ai ma le hyperglycemia o le tino, glucosuria, polyuria, polydipsia, pa'ū o le mamafa ona o le hyperphagia, ketoacidosis, e oo atu i le maʻi o le maʻisuka. O le faaletonu o le inisalini i le taimi nei o le faʻamalosia o le maʻisuka ma e masani ona totogi ai le maʻisuka faʻatasi ma faʻamatalaga o le maʻi o le maʻisuka (diabetic retino, neuro-and nephropathy), lea e faʻavae i luga o le microangiopathy o le maʻisuka ma faʻafitauli o le gasegase o le maʻi masani o le maʻi .

O le auala mo le atinaʻeina o faʻamatalaga faʻapitoa o le le lava o le insulin e aofia ai le gaʻo gaʻo, protein ma le gaʻo gaʻo, lea e mafua ai le hyperglycemia, hyperaminocidemia, hyperlipidemia ma le ketoacidosis. O le le atoatoa o le inisalini e faʻamalosia ai le gluconeogenesis ma le glycogenolysis, ma faʻalavelaveina ai le glycogenesis o le ate. Meaʻai gaʻola (glucose), i se mea itiiti ifo nai lo le soifua maloloina, e paʻu i totonu o le ate ma le insulin. O le faʻamalosi o le kullucogenesis e ala i le glucagon (ma le le lava o le inisalini) e taʻitaʻia ai le faʻaaogaina o amino acids (alanine) mo le faʻasologa o le kulukose i le ate. O le faʻapogai o mea amino o loʻo avea ma selatini o le tino e mafua ai le faʻaitiitia o le pala. Talu ai ona o le amino acid alanine o loo faaaogaina i le faagasologa o le gluconeogenesis, o mea o loo i totonu o le amino acids (valine, leucine, isoleucine) i le toto, o le faʻaaogaina lea e le muscle tissue mo le faʻasologa o le protein ua faaitiitia foi. O lea, o gasegase e maua ai le hyperglycemia ma le aminocidemia. O le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o palatini ma mea amino e tuʻuina mai ma le paleni o le fua o le hau ma o se tasi lea o mafuaʻaga mo le faʻaitiitia o le mamafa o tagata gasegase, ma o le hyperglycemia taua e mafua mai i le glucosuria ma le polyuria (o se taunuuga o le osuresi diuresis). O le gau o le suavai i le mimi, lea e mafai ona oʻo atu i le 3-6 l / aso, e mafua ai le inu o le intracellular ma le polydipsia. Faatasi ai ma se faaitiitia o le toto o le toto, totolo o le toto ma ua faateleina ai le hematocrit. I lalo o le tulaga o le le lava o le inisalini, o le malosi autu o le tino maso e maua ai le gaʻo gaʻo, lea e faia i totonu o le tino oona ona o le faateleina o lipolysis - hydrolysis o triglycerides (TG). O lona malosi e mafua mai i le faʻafouina o le lipase mataʻalia e mafua ai le faateleina o le faʻaoga o le FFA ma le glycerol i totonu o le toto ma le ate. O le muamua, o le oxidised in the liver, e avea o se punavai o tino o le ketone (beta-hydroxybutyric ma acetoacetic acid, acetone), lea e faaputuputu i totonu o le toto (vaega o loo faaaogaina e maso ma sela o le totogalemu), e mafua ai le ketoacidosis, o le faaitiitia o le pH ma le hypoxia.Faʻaaogaina le FFAs i le ate e faʻaaogaina mo le faʻasologa o TGs, lea e mafua ai le faʻaleleia o le ate, ma ulufale ai foi i le toto, lea e faʻamatala ai le hyperglyceridemia e masani ona matauina i tagata mamaʻi ma le faateleina o le FFA (hyperlipidemia).

O le alualu i luma ma le faateleina o le ketoacidosis e faateleina ai le manava o le tino, hypovolemia, toto totoga ma se faatosinaga i le atinaeina o le faasalalauina o le gasegase o le coagulation intravascular, le maua o le toto toto, hypoxia ma cerebral cortex edema, ma le atinaeina o le diabetic coma. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le tafe toto e mafai ona mafua ai le faʻaogaina o le tele o lapisi ma le malosi e le faʻafefe.

O vaega o le maʻi o le maʻisuka, faʻatasi ai ma faʻamatalaga o le falemaʻi, e faalagolago tele i lona ituaiga.

O le maʻisuka ituaiga I, e pei o se tulafono, e faʻaalia i ogaoga o faʻamaʻi, faʻaalia ai le le atoatoa o le inisalini i le tino. O le amataina o le faamai o loʻo faamatalaina i le tele o maʻi o le maʻisuka lea e mafua ai faʻamaoniga faʻapitoa o le taufaasese o le maʻisuka (polydipsia, polyuria, gau gau, ketoacidosis), lea e atiina ae i luga o le tele o masina poʻo aso. E masani lava o le faʻamaʻi muamua e faʻaalia mai i le maʻisuka poʻo le faʻamalolo. A maeʻa ona faia togafitiga togafitiga, e aofia ai ma le tele o mataupu, togafitiga o insulin, ma le totogiina o le maʻisuka, o le faʻaleleia atili o le maʻi. O le mea lea, i tagata mamaʻi, e tusa lava pe maeʻa le mafatia i se maʻi suka, o le manaoga i aso taitasi mo le inisalini e faasolosolo malie lava ona faʻaititia, o nisi taimi e oʻo lava ina maeʻa atoa. O le faateleina o le faapalepale o le kulukose, e mafua ai le le toe faʻaaogaina o le inisalini i le maea ai o le faʻamaloloina o le faaletonu o le gasegase e foliga mai o le uluaʻi taimi o le faamai, e matauina i le tele o tagata gasegase. O tusitusiga o loʻo faʻamatalaina ai le masani ai o le toe faʻaleleia le tumau o ia ituaiga o gasegase. Ae peitai, ina ua mavae ni nai masina, ma o nisi taimi ina ua mavae le 2-3 tausaga, na toe oso le faamaʻi (aemaise lava i le talaaga o se faamaʻi viral), ma ua aoga le togafitiga o le inisalini i le gasologa o le olaga. O lenei mamanu ua leva ona maitauina i tala mai fafo ua taʻua o le "honeymoon of diabetics," pe a iai se faamagaloga o le faamaʻi ma le leai o se manaoga mo togafitiga insulin. O lona umi e faalagolago i itu taua e lua: o le maualuga o le faaleagaina o suauu beta o le pancreas ma lona mafai ona toe faʻafouina. Faʻalagolago i le maualuga o se tasi o nei mea, o le maʻi atonu e vave oʻo mai le natura o le maʻisuka poʻo le faʻamagaloina o le a tupu. O le umi o le faʻamagaloga e faʻateleina ona aʻafiaina e na aʻafiaga i fafo atu o le televave ma le mamafa o faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi. Na matou matauina tagata mamaʻi oe na oʻo i le taimi o le faamagaloga na oʻo mai i le 2-3 tausaga e uiga i le tulaga o le le maua o faʻamaʻi viral ma le vavalalata. E lē gata i lea, e le gata i faʻamatalaga faʻapitoa, ae o faʻamaoniga o le faapalepale o le glucose (GTT) i tagata mamaʻi e le o faʻatusaina mai le eseesega mai le masani. E tatau ona maitauina i nisi o galuega, o mataupu o le tuusaʻoina o le maʻisuka na mafua ona o le togafitia o togafitiga o sulfa o loʻo faʻavaivaia ai fualaau faʻasaina po o mea tetele, ae o isi tusitala na mafua mai le aafiaga i le togafitiga o le maʻisuka.

A maeʻa le maʻi maʻisuka tumau, o le maʻi e mafua ona o sina mea itiiti mo le inisalini, lea e faʻapupulaina mo le 1-2 tausaga ma tumau ai le mausali. O le aʻoga i le lumanaʻi e faalagolago i le togi totoe o le inisalini, lea e mafai ona matua fesuisuiaʻi i totonu o tulaga taua o le C-peptide. Faatasi ai ma le maualalo o le puleaina o le inisalini, o se labile auala o le maʻisuka e matauina ma le faʻaogaina o le hypoglycemia ma le ketoacidosis, ona o le maualuga o le faalagolago i metabolic processes i le insulin puleaina, le natura o meaʻai, popolega ma isi tulaga.O le maualuga o le puleaina o le inisalini e maua ai le sili atu ona mausali o le maʻisuka ma le maualalo o le manaomia o le insulin (i le leai o le insulin resistance).

O nisi taimi ou te faʻafesoʻotaʻi ai le maʻisuka ua tuʻuina atu i faʻamaʻi mimimune endocrine ma faʻamaʻi e le o le endocrine, o se tasi lea o faʻaaliga o le malemmune polyendocrine syndrome. Talu ai ona o le malemimune polyendocrine syndrome e ono aʻafia ai le faaleagaina o le siama o le tino, ma le faʻaitiitia o le toto, e tatau ona faamanino le tulaga o loʻo galue ai ina ia mafai ai ona faia ni fua talafeagai.

Aʻo faʻalauteleina le faʻamaʻi (pe a mavae le 10-20 tausaga), o faʻaaliga o le maʻi maʻi o le maʻisuka e foliga mai i le tino o le retino ma le nephropathy, o le alualu i luma lemu ma le taui lelei mo le maʻisuka. O le mafuaʻaga autu o le oti o le le toe i ai, ma, e seasea lava, faʻafitauli o le atherosclerosis.

I tulaga o le matuia, faʻafesoʻotaʻi le maʻisuka ua vaevaeina i ni tulaga faʻalelei ma matuia. O le ogaoga o le ogaoga e faʻaalia i le manaʻomia mo le togafitiga o le inisalini (e tusa lava po o le a le fua) mo le maʻisuka faigata poʻo le i ai o le retinopathy o le I, II vaega, laasaga o le nephropathy, le neuropathy lautele e aunoa ma le ogaoga o le tiga ma le maʻi gaʻo. I se tulaga maualuga, o le maʻisuka-le atoatoa o le maʻisuka faatasi ai ma le retinopathy o le II ma le III vaega poʻo le nephropathy o le II ma le III vaega, le neuropathy lautele i le ogaoga o le tiga poʻo le maʻi o le gaʻo, le tauaso o le neurodystrophic, faigata le togafitia, lecephalopathy, faʻaaliga matuia o le malosi o le neuropathy, coma, labile auala o le faamai. I le i ai o faʻaaliga o microangiopathy, o le manaʻomia mo le inisalini ma le maualuga ole glycemia e le o amanaiaina.

O le falemaʻi o le maʻisuka ituaiga II (e le o le inisalini) e faʻaalia i lona amata amataina, e aunoa ma ni faailoilo o le taufaasese. O tagata maʻi e masani ona liliu atu i se fomaʻi, fomaʻi, fomaʻi e uiga i faʻamaʻi faʻamaʻi, furunculosis, epidermophytosis, sosolo i totonu o le vaʻa, tiga o le vae, maʻi o le perioontal, ma le faaletonu vaaia. Aʻo suʻesuʻeina ia ituaiga o gasegase, o le maʻisuka e maua. E masani lava mo le taimi muamua, o se siama o le maʻisuka e faia i le taimi o le faʻaleagaina o le myocardial poʻo le stroke. O nisi taimi o aitalafu faʻamaʻi faʻatasi ma se coma hyperosmola. Ona o le amataina o le faʻamaʻi lea e le mafai ona faʻalavelave i le tele o tagata gasegase, o le faʻatonuina o lona umi e matua faigata lava. Atonu o lenei mea, atonu o loo faamatalaina ai le televave (5-8 tausaga) amataina o faailoga o le retinopathy poo lona iloa e oo lava i le taimi muamua o le siama o le maʻisuka. O le kosi o le maʻisuka ituaiga II e mausali, e aunoa ma se faʻaaogaina o le ketoacidosis ma tulaga o le hypoglycemic e faʻasaga i tua o le faʻaaogaina na o se meaai poʻo le faʻatasi ai ma le suka e faʻaitiitia ai fualaau oona. Talu ai o le maʻisuka o lenei ituaiga e masani lava ona atiae i tagata gasegase e sili atu ma le 40 tausaga le matua, o lona masani soofaatasi ma le atherosclerosis o loo mataituina, lea o le a vave ona alualu i luma ona o le i ai o tulaga lamatia i le ituaiga o hyperinsulinemia ma le maualuga. O faʻalavelave o le atherosclerosis o le mafuaʻaga lea o le oti i lenei vaega o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le nephropathy o le maʻisuka e tele ina tupu tele nai lo tagata maʻi i le ituaiga o maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga II e tusa ai ma le agavaʻa ua vaevaeina i le 3 ituaiga: agamalu, agavaʻa ma ogaoga. O le foliga malu o loʻo faʻaalia i le mafai ona totogi mo le maʻisuka na o meaai. Masalo o lona tuufaatasiga ma le laasaga o le retinopathy, laasaga o le nephropathy, le neuropathy le tumau. Mo le maʻisuka faʻaleagaina, o le taui mo le faʻamaʻi ma le suka e maualalo ai le inu o le tino e masani lava.Masalo o se tuufaatasiga ma le retinopathy o vaega I ma le II, nephropathy o le tulaga I, le neuropathy le tumau. I tulaga ogaoga, o le taui mo le faʻamaʻi e maua i le faʻaitiitia o le suka poʻo le puleaina taimi o le inisalini. I lenei laasaga, laasaga III o le retinopathies, laasaga II ma le III nephropathy, faʻamaoniga ogaoga o le gataifale poʻo le neuropathy, o le encephalopathy e lauiloa. O nisi taimi o se maʻisuka ogaoga o le maʻisuka ua maua i tagata gasegase ua tauia i se taumafataga, i le i ai o faʻamaoniga o microangiopathy ma le neuropathy.

O le neuropathy o le maʻisuka o se faʻamaoniga faʻapitoa o le maʻisuka, ma o loʻo matauina i le 12-70% o maʻi. O lona tele i maʻi e matua faateleina pe a mavae le 5 tausaga pe sili atu foi o le ola o le maʻisuka, tusa lava pe o le a lona ituaiga. Ae peitai, o le tuufaatasiga o le neuropathy ma le umi o le maʻisuka e le atoatoa, o le mea lea ua i ai le manatu e faapea, o le natura o taui mo le maʻisuka ua sili atu ona aafia i le tele o taimi o le neuropathy, e tusa lava po o le a le mamafa ma le umi. O le le lava o faʻamatalaga manino i tusitusiga i luga o le faʻasolosolo o le neuropathy o le maʻisuka e mafua ona o le le lava o faʻamatalaga e uiga i ona faʻaaliga. O le neuropathy o le maʻisuka e aofia ai faʻamaʻi pipisi: radiculopathy, mononeuropathy, polyneuropathy, amyotrophy, autonomy (neuropathy) ma le encephalopathy.

O le radiculopathy o se foliga e seasea ona maua mai o le neuropathy lautele, lea e mafua mai i tiga ogaoga i totonu o le tala tutusa. O le faavae o lenei togafitiga o le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o paʻulaʻau i lalo o aʻa ma koluma o le taulaʻau, lea e tuʻuina atu ma le solia o le muscle loloto lagona, o le leiloloa o mafaufauga, ataxia ma le le mautonu i le tulaga o Roma. I nisi tulaga, e mafai ona faʻapipiʻiina le ata o le radiculopathy ma tamaiti le mautonu, e taua o pseudotabes o le maʻisuka. O le maʻisuka e tatau ona ese mai le osteochondrosis ma faʻaleagaina le spondylosis o le tui.

O le mononeuropathy o se taunuuga o le faaleagaina o neura a le tino, e aofia ai neura faanifo. O faʻalavelave faʻafuaseʻi, paresis, faʻafitauli o le mafaufau, faʻaitiitia ma le leiloa o le tendon e faʻaalia i le itu o le nasu afaina o uiga ia. O le togafitiga faʻaleagaina e mafai ona faʻaleagaina ai uaua namu o III, V, VI-VIII paila o neura. E sili atu le taua nai lo isi, o paʻi III ma le VI e aʻafia ai: e tusa ma le 1% o tagata mamaʻi ua maua i le maʻisuka ua maua i le maʻi pipili, e faʻatasi ma le tiga i le pito i luga o le ulu, diplopia ma ptosis. O le toʻilalo o le namele mataga (V pai) e faʻaalia i le tele o tiga i le tasi afa o foliga. Faʻailoga o le nerve mata (VII le lua) o loʻo faʻaalia i se tasi o paʻu o le muscles, ma le VIII le lua - le faʻalogologo. O le mononeuropathy e iloa uma e le gata i le talaaga o le maʻisuka ua leva ona iai ma le faʻavaivaia o le kulukose.

O le Polyneuropathy o le masani masani lea o le gasegase o le maʻisuka lautele, lea e faʻailoaina i le le mautonu, foliga tutusa ma le sili ona faigata. O nei mea o loʻo mataʻituina i le tulaga o "totini ma totigilima", ma muamua atu ma mamafa atu lenei maʻi i luga o vae. O se faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le vibrational, tactile, tiga ma le vevela o le tino, faʻaitiitia ma le mau o Achilles ma tulivae. O le toilalo o pito i luga e le taatele ma fetaui ma le umi o le maʻisuka. O lagona autu i le ituaiga o paresthesia ma le ogaoga o le tiga o le po e mafai ona muamua atu i le aliali mai o faailoilo faʻamaonia o faʻafitauli o le neurological.O le tiga tele ma le maualuga o le tino, o le faʻateleina i le po, mafua ai le le mautonu, atuatuvale, leai se manaʻo, ma i tulaga ogaoga, o se faʻaitiitia o le mamafa o le tino. I le 1974, na faamatalaina ai e Elle Elleberg le "cachexia polyneuropathic diabetes." O lenei maʻi e tupu tele lava i tagata matutua ma ua tuʻufaʻatasia ma le tiga tele i le anorexia ma le mamafa o le mamafa, e oʻo atu i le 60% o le mamafa o le tino. Leai se faʻasoaga ma le malosi ma le ituaiga o maʻisuka sa maitauina. O se tulaga talitutusa o le faamai i se tina matua ma le maʻisuka ituaiga II na lolomiina i totonu o lomiga o aiga. O le polyneuropathy distal e tele lava ina afua ai faafitauli o le gasegase i foliga o le hyperhidrosis poo le folasis, o le vevelaina o le paʻu, le gau o lauulu ma le tele o maʻi o le gaʻo, e masani lava i luga o vae (neurotrophic ulcers). O latou uiga taua o le puipuia o le toto toto i totonu o vaʻa pito i lalo. Faʻaaliga o le maʻisuka o le neuropathy e le masani ai o le maʻisuka e masani ona fesuiaʻi i lalo o le malosi o togafitiga mo vaitau mai le tele o masina i le 1 tausaga.

Neuroarthropathy o se mea e seasea faʻalavelaveina o le polyneuropathy faʻamalosi ma e faʻaalia i le faʻaleagaina o le tasi poʻo le sili atu sooga o vae ("maʻi maʻisuka"). Mo le taimi muamua na faʻamatalaina ai lenei maʻi i le 1868 e le fomaʻi o le neuropathologist Charcot i se tagata maʻi ma le syphilis sili. O lenei faʻalavelave ua matauina i le tele o tulaga, ae masani lava i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le taatele o le neuropathy e tusa ma le 1 le mataupu i le 680-1000 maʻi. E sili atu le taua, o le maʻi o le "maʻisuka vae" e atiina ae i le talaaga o le umi umi (sili atu ma le 15 tausaga) o loʻo maua i le maʻisuka ma e masani lava i tagata matutua. 60% o tagata gasegase ua i ai le leona o tuila ma tasala-metatarsal, 30% o sooga metatarsophalange, ma le 10% o tapuvae. I le tele o tulaga, o le faagasologa e tasi le itu ma e na o le 20% o tagata gasegase e lua. O le fulafula, vaʻaia o le vaega o sooga faʻatasi, lafoaʻiga o le vae, tapuvaevaevaevae, ulupuka o gaʻo o le tino e foliga mai i le leai o se faʻamaʻi pipisi. O le faʻamaoniga o le falemaʻi o le faʻamaʻi e masani lava ona afaina ai le manua, faʻalauteleina o manoa, fausia o sana ma uluaʻi ulugalii i le 4-6 vaiaso, ma le gau o le pito i lalo o le vae pito i lalo ma faʻasolosolo faʻatasi. Faʻaleagaina o le ponaivi ma le faʻaleagaina ma le toe faʻavaeina o le ponaivi, o le soliga tele o luga o le tino ma le sui o le hypertrophic suiga i masini mumu, sclerosis subchondral, o le faia o osteophytes, ma gasegase o le tino e faʻaalia i le leitio. E masani ona faʻaalia le faʻaogaina o le leitio e le o faʻatasi ma faʻataʻitaʻiga. I le malosi o le neuroarthropathy i tagata matutua, e faaopoopo atu i le polyneuropathy, o le taua o le siaki ona o le faaleagaina o vaa o le microcirculation ma le autu e aofia ai foi. O le pipiiina o le siama e mafai ona o faatasi ma le phlegmon ma le osteomyelitis.

, , , , , , , , , , , ,

Mateʻo le neuropathy

Mateʻo le neuropathy - faʻalavelave faʻaleagaina i le tino, ona o gaioiga dysmetabolic i le maʻisuka malosi.

O le neuropathy o le maʻisuka e faʻaalia ona o le solia o le lagona (paresthesias, faʻalavelaveina o vae), faʻalavelave faʻapitoa (tachycardia, vaʻaia, dysphagia, manava manava, anhydrosis), faʻafitauli o meaʻai, ma isi.

O le neuropathy o le maʻisuka, o se suʻesuʻega e faia i le gaioiga o le endocrine, popolevale, fatu faʻafefete, faʻaogaina o meaʻai, urinary system. Togafitiga e aofia ai togafitiga o le inisalini, o le faʻaaogaina o fualaau oona, antioxidants, le tofiaina o togafitiga faʻamaʻi, acupuncture, FTL, faʻamalositino.

O le neuropathy o le maʻi suka o se tasi lea o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka na maua i le 30-50% o maʻi. O le neuropathy o le maʻisuka ua fai mai o iai i le i ai o faʻamaoniga o le aʻafia o le namu lautele i tagata e maua i le maʻisuka, ma le faʻaaogaina o isi mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le tino.

O le neuropathy o le maʻisuka e mafua ona o le solia o le faʻamalosi faʻamalosi, lagona, faʻalavelave o le faʻalavelave faʻapitoa ma / poʻo le faʻaogaina o le tino.

Talu ai ona o le tele o faʻamatalaga faʻapitoa, o le neuropathy o le maʻisuka o loo feagai ma tagata tomai faapitoa i le vaega o endocrinology, neurology, gastroenterology, ma podiatry.

Faʻaaliga faʻapitoa o neuro-arthropathic ma vae sikolasipi

Le manaia o toto toto

Laʻei vae masani

Soa ua sasaina

Faʻaitiitia pe toesea Achilles reflex

O le uiga o le vae o le "hama"

"Falling foot" (steppage)

Cheyroarthropathy (Greek cheir - lima)

Soro suamalie atrophy

Paʻu paʻu mama

Normal Achilles Reflex

Faʻasaga o vae pe a tulaʻi i luga

O le isi faʻamatalaga o neuro-arthropathy o le maʻisuka o le maʻisuka (neuroarthropathy), o le faʻasologa lea e 15-20% i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga 1 o le 10-20 tausaga tumau. O le faailoga muamua o le maʻi o se suiga i le paʻu o lima. E magumago, vevela, faʻapipiʻiina ma mafiafia. Ona avea lea ma mea faigata ma le mafai ona faʻalautele le tamatamailima, ma mulimuli ane isi tamatamailima e tatau ona faʻaleagaina. Neuro-arthropathy e masani lava ona muamua atu i le amataina o faafitauli faifaipea o le maʻisuka malosi (retinopathy, nephropathy). O le aʻafiaga o nei faʻafitauli i le i ai o neuro-arthropathy e faʻatupulaia i le 4-8 taimi.

Amiotrophy - O se ituaiga e le masani ai o le neuropathy o le maʻisuka. O le maʻi e faʻaalia i le vaivaiga ma le atrophia o muso o le fusi o le pelvic, o le tiga o le musele, faʻaitiitia ma le toilalo o faʻataʻitaʻiga o le tulivae, lagona le lelei i le sono o le nerve femoral, single fasculations. O le faagasologa e amata tutusa lelei, ona avea ai lea ma se tasi e lua ma e masani ona tupu i alii matutua ma le maʻisuka maualalo. Faʻataʻitaʻiga o maso o le Peraimeri ma faʻaleagaina name e maua i le electromyography. O se vailaʻau o le muscle e mafai ona iloa ai le atrophy o fiva muscle taʻitasi, o le puipuia o le faʻasolosolo o mea, o le leai o fomaʻi ma mea e le lelei, o le faʻaputuina o le kiona i lalo o le sarcolemma. O se mamanu lava e tasi o le siama o le muscle e matauina i le inu o le myopathy. O le amyotrophy o le maʻisuka e tatau ona ese mai le polymyositis, o le scierosis i le amyotrophic, thyrotoxic myopathy ma isi myopathies. O le fomaʻi o le amyotrophy o le maʻisuka e lelei: e masani lava pe a uma le 1-2 tausaga poʻo le taimi muamua, toe faʻaleleia.

O le faʻaogaina o le tino e faʻaleleia ai le gaioiga o maso, o le endocrin, o le fatu ma toto. O le faʻasalaina o le sosoʻo ma le tigaalofa o le faʻailoaina o le faavae o suiga i le gaioiga o totoga o le tino ma le cardiovascular system. O faʻamatalaga faʻapitoa o le neuropathy autasi o loʻo matauina i le 30-70% o mataupu, e fuafua i le suʻesuʻeina o tagata o loʻo maua i le maʻisuka. O togafitiga o le gasegase e aofia ai le afaina o le esophagus, manava, duodenum ma le fatu. O le solia o le galuega a le esophagus e faʻaalia i le faʻaitiitia o ona faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻalautele ma faʻaitiitia le leo o le sphincti pito i lalo. Falemaʻi, o maʻi na maua i le gasegase, o le fatu ma o nisi taimi - o le gaʻo o le esophagus. O le gastropathy o le maʻisuka e mataʻituina i tagata gasegase e umi le umi o le maʻi ma e faʻaalia i le fesuiaiga o meaʻai na 'aina i le aso na muamua atu. O le X-ray e iloa ai le faʻaitiitia ma le paʻu o peristalsis, faʻalauteleina o le manava, faʻagesegese lona gaogao. I le 25% o tagata gasegase, faʻalautele ma faʻaitiitia i le leo o le duodenum ma lana pulufana e maua. E faʻaitiitia le faʻamalositino ma le acidity o le vai gastric.I faʻamatalaga o laʻau o le manava, o faʻamaoniga o le microbetiopathy o le maʻisuka ua iloa, lea e tuʻuina atu ma le iai o le maʻisuka-retino ma le neuropathy. O le gasegase o le maʻisuka e faʻaalia e ala i le faateleina o le peristalsis o le tootoo laiti ma e masani ona tupu ai le manava, e tele lava i le po (o le taimi o le faʻalauleʻa e oʻo i le 20-30 taimi i le aso). O le maʻi manava o le maʻisuka e masani lava e le o faʻatasi ma le paʻu mamafa. E leai se fesoʻotaʻiga ma le ituaiga o maʻisuka ma lona malosi. I faʻamatalaga o le biopsy o le mucous membrane o le tootoo laitiiti, inflammatory ma isi suiga e leʻi iloa. O le suʻesuʻega e faigata ona o le manaʻoga e vaʻavaʻai mai le faʻasologa o vailaʻau eseese, faʻasologa o malabsorption, ma isi.

Lapatai neuropathy (atony) e mafua mai i le faʻaitiitia o lona faʻamausalisa i le faiga o le faʻaitiitia o le urination, faaitiitia i le 1-2 taimi i le aso, le i ai o le mimi toe i le vevela, lea e mafua ai lona faʻamaʻi. O le eseesega o siama e aofia ai le maualuga o le prostatic hypertension, o le i ai o tumema i totonu o le manava o le manava, ascites, multiple sclerosis.

Faʻaletonu - O se faailoga faifai pea o le neuropathy autonomy ma e ono na o le pau lea o le faaaliga na matauina i le 40-50% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Atonu e le tumau, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le fesuiaiga o le maʻisuka, ae mulimuli ane avea ma mea tumau. E i ai le faʻaitiitia o le libido, o le le lava o le tali, o le faʻavaivaia o le orgasm. O le maualalo o le maʻisuka i se tamaloa e maua i le maʻisuka e mafai ona fesoʻotaʻi ma le fesuiaiga o le maʻisuka, pe a vaivai le sphincter o le vevela e taʻitaʻia ai le sperm e lafoina i totonu. I tagata mamai e maua i le maʻisuka e leai se malosi, e leai ni soliga o le pituitary gonadotropic function, o le plasma testosterone mea e masani ona masani.

O togafitiga o le afu i le amataga o le maʻisuka o loʻo faʻaalia i lona faʻamalosia. Faatasi ai ma le faateleina o le umi o le faamai, o lona faaitiitia o loo matauina, e oo atu i le foia o pito i lalo. I lenei tulaga, o le tele o le vevela e faʻateleina i vaega pito i luga o le tino (ulu, neck, pusa), aemaise lava i le po, lea e faʻamatalaina ai le hypoglycemia. Aʻo suʻesuʻeina le vevela o le paʻu, e faʻaalia ai le solia o mamanu o le oral-caudal and proximal-distal ma tali i le vevela ma le malulu. O le uiga ese o le neuropathy autonomy o le tofo suamalie, lea e faʻailoa mai i le afu palau i foliga, neck, pusa pito i luga o ni nai sekone pe'ā maeʻa ona 'ave ni meaai faapitoa (cheese, marinade, vintage, alcohol). E seasea lava. O le faʻalauteleina i le lotoifale o le afu ona mafua mai i le le afaina o le sili atu o le mafaufau alofa faʻapitoa.

Maʻisuka Autonomic Cardiac Neuropathy (DVKN) o loʻo faʻamaonia e ala i le faʻaogaina o le tachycardia, o le tachycardia faifai pea, o le vaivai o le malosi o le tino, o le maualuga o le fatu, hypersensitivity to catecholamines, infalctional painless, ma o nisi taimi o le maliu o le maʻi. O le vaʻaia o le falemeli (faʻapitoa) o le faailoga sili lea ona mataʻutia o le neuropathy autonomy. O loʻo faʻaalia i le faʻaalia mai o tagata maʻi i se tulaga tuulafoaʻi, vaivaiga lautele, faʻapouliuli i mata, poʻo le faʻaleagaina o le tino. O lenei faʻafitauli faigata e masani lava ona manatu o se tulaga o le hypoglycemic, ae i le faʻatasi ai ma le pa'ū i lalo o le toto, o lona amataga e le o se masalosalo. I le 1945, na muamua aʻafia ai e A. Rundles faʻasalalauga faʻasalalau ma le neuropathy i le maʻisuka. O faʻaaliga o le faʻasolosolo i tua e mafai ona faʻaleleia pe a uma ona faʻaaogaina fualaau faasaina, togafitiga, tricyclic antidepressants, vailaʻau o le phenothiazine, vasodilators, ma le nitroglycerin. O le puleaina o insulin e mafai foi ona faʻamalosia ai le vaʻaia o le vaʻaia e ala i le faʻaitiitia o le toe maua o le toe foʻi mai poʻo le faʻaleagaina o le perotability of endothelum capillary ma le faʻaitiitia o le plasma volumes, ao le atinaʻeina o le fatu poʻo le maʻi o le nephrotic e faʻaitiitia ai le faʻamalosia. E talitonuina o le mea na tupu e faʻamatalaina i le faʻafefe o le tali o le plasma renin e tulaʻi i luga ona o le faʻaitiitia o le le mautonu o le mafaufau o le juxtaglomerular apparatus, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le maualuga o le plasma noradrenaline poʻo le fulafula o le baroreceptor.

O tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka faʻamalosia e le DVKN, i le malologa, o le siʻitia o le fatu e oo atu i le 90-100, ma o nisi taimi e oo atu i le 130 i / min. O le tachycardia tumau, lea e le mafai ona mafai ona togafitiga i tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e mafua ona o le le atoatoa o le maʻisuka ma e mafai ona avea o se faailoaga o le amataga o tulaga faaletonu fatu. O le vagal innervation o le loto o le mafuaʻaga lea o le leiloa o le malosi o le fesuiaiga masani ole fatu i le cardiopathy o le maʻisuka, ma, i le avea ai o se tulafono, e muamua atu i le faailogaina ma le alofa. Faʻaitiitia le fesuiaiga o vavalo cardio i le malolo e mafai ona avea o se faailoga o le tikeri o le faaletonu o le tino o le tino.

O le tele o le faʻasaina o le fatu e seasea lava ma o loʻo faʻaalia e ala i le tumau o le fatu fatu. O tiga masani i le atinaʻeina o le faʻaumatia o le myocardial e le faʻamaonia mo tagata mamaʻi e mafatia i le DVKN. I le tele o tulaga, i le taimi o ona gasegase latou te le lagonaina le tiga pe o ni mea faʻalavelave. E manatu o le mafuaʻaga o le tiga o le fatu o loʻo osofaia i nei maʻi, o le faʻaleagaina lea o neura visceral, lea e iloa ai le tiga o lagona o le myocardium.

Na lipotia mai e Mc McPage ma P. J. Watkins le 12 mataupu o le "faafuasei ona pueina faamalosi" i le 8 tupulaga talavou e maua i le maʻisuka ma le malosi o le neuropathy autasi. E leʻi i ai ni faʻamatalaga faʻapitoa ma faʻamatalaga faʻapitoa i luga o le faʻalavelave o le myocardial, faʻamaʻi o le loto, poʻo le hypoglycemic state. I le tele o mataupu, o le mafuaʻaga o le osofaiga o le inuina o le vailaau faʻasaina i le faʻalapotopotoga lautele, o le faʻaaogaina o isi vailaau poʻo le bronchopneumonia (5 osofaʻiga na tutupu vave pe'ā uma le faʻamaʻi). O le mea lea, o le puʻeina o le cardiorespiratory o se faailoga patino o le malosi o le neuropathy autasi ma ono ono afaina.

O le maʻisuka lecephalopathy. O suiga faifai pea i le totonugalemu o le tino i tupulaga talavou e masani lava ona fesootaʻi ma faalavelave faʻafuaseʻi i le gataifale, ma i le matua ua fuafuaina foi e le malosi o le atherosclerotic faagasologa i totonu o vaʻa o le faiʻai. O faʻamatalaga autu o le faʻamaʻi o le maʻisuka o le le mautonu o le mafaufau ma faʻataʻitaʻiga o le cerebral. O le tele o taimi, i tagata mamai e maua i le maʻisuka, o le mafaufau e faʻavaivaia. Aemaise lava le faalauiloaina o aafiaga i le atinaeina o le faaletonu o le tino i le tino, o loo faatinoina e ala i tulaga tau hypoglycemic. O faʻafitauli o le mafaufau e mafai foi ona faʻaalia i le tele o le vaivai, le faʻaleagaina, le fiafia, loimata, faʻalavelave moe. O le tele o le mafaufau i le maʻisuka e seasea lava. E mafai ona faʻaalia mai faʻamaʻi pipisi o le neurology e ala i le faasalalauina o microsymptomatics, e faʻaalia ai le faʻasalaga o le mafaufau, po o le tele o faʻamaʻi o le tino e faʻaalia ai le i ai o le leona o le mafaufau. O le atinaʻeina o le diabetic encephalopathy e faʻamoemoeina ile atinaʻeina ole suiga ole degenerative i neʻau neʻo, aemaise lava ile taimi o le hypoglycemic, ma togafiti faʻataʻitaʻi ile mea e aʻafia ai le microangiopathy ma le atherosclerosis.

Paʻu o le paʻu. Mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le maʻisuka dermopathy, o le lipoid necrobiosis ma le xanthoma o le maʻisuka e sili atu ona lelei, ae leai se tasi oi latou e matua patino lava mo le maʻisuka.

Dermopathy ("mea vavalalata") o loʻo faʻaalia i foliga vaaia i luga o le pito i luma o vae o le paʻu lanu mumu-lanu enaena ma le 5-12 mm le lautele, lea e liua i ni mea lanu o le paʻu. O le Dermopathy e masani lava ona iloa i alii e umi le umi o le maʻisuka. O le pathogenesis o le dermopathy e fesootai ma le maʻisuka microangiopathy.

Lipoid necrobiosis e sili ona taatele i fafine ma i le 90% o mataupu o loʻo faʻamau i luga o le tasi poʻo itu uma e lua.I isi tulaga, o le nofoaga o le faatoilaloina o le pou, lima, foliga ma ulu. O le tele o le lipoid necrobiosis e maua ai le 0.1-0.3% e faatatau i tagata uma e maua i le maʻisuka. O le faamaʻi e faʻaalia i le faʻaalia o paʻu o le lanu mumu-lanu po o le samasama i le maualuga mai le 0.5 i le 25 cm, e masani lava oval. O paʻu paʻu o loʻo siosiomia e se tuaoi erythematous mai vaʻa vaʻaia. O le teuina o lipids ma kararotene e mafua ai le lanu samasama o vaega ua afaina o le paʻu. Faailoga faʻamaʻi o le lipoid necrobiosis e mafai ona i ai ni nai tausaga aʻo lumanaʻi le atinaʻeina o le ituaiga o maʻi suka poʻo le iloa e uiga i lona talaaga. O se taunuuga o le suʻesuʻega o le 171 tagata gasegase i le lipoid necrobiosis, 90% oi latou na faʻaalia se fesoʻotaʻiga i le va o lenei maʻi ma le maʻisuka: i nisi o gasegase, necrobiosis na atiae muamua pe faasaga i le maʻisuka, o se isi vaega o tagata gasegase ua i ai se mea na mafua ai. Faʻasolopito, o faailoga o le faʻamaofuina o le endarteritis, diabetic microangiopathy, ma le lua necrobiotic suiga o loʻo maua i le paʻu. O le faʻamaogaina o filo, ma elemene o gaioiga mumusu i vaega o le necrosis, ma foliga o lapopoʻa tele na matauina le eletise microscopically. O se tasi o mafuaʻaga mo le lipoid necrobiosis o le faʻalauteleina o le faaputuga platelet i lalo o le faatosinaga o fualaau eseese, lea, faatasi ai ma le faateleina o le endothelial, e mafua ai le thrombosis o tamai vaa.

Maʻisuka Xanthoma faʻavae e avea o se taunuuga o le hyperlipidemia, ma o le matafaioi autū o le faia lea e le faateleina o le anotusi o chylomicrons ma triglycerides i totonu o le toto. O lapisi samasama e maua i luga o le tino o le tino, o le fatafata, o le ua ma foliga ma e aofia ai le faaputuputu o tala o le talafaasolopito ma triglycerides. E le pei o xanthomas e matauina i le gasemalamia i aiga, e masani ona siosiomia i latou i tuaoi erythematous. O le faʻamamaina o le hyperlipidemia e taʻitaʻia ai le mou ese atu o le xanthoma o le maʻisuka.

O le maʻi suka e faʻaalia ai ni manua o le paʻu i le maʻisuka. O lenei togafitiga na muamua faamatalaina i le 1963 e R. P. Rocca ma E. Regeuga. E faʻafuaseʻi ona tupu faʻafuaseʻi, e aunoa ma le mumu, i luga o tamatamailima ma tamatamai vae, faʻapea foʻi vae. O latou lapopoa e ese mai i nai millimeters i le tele senitimita. E mafai ona faateleina le pusa i ni nai aso. O le suavai faʻafefeteina e manino, o nisi taimi e afaina ai ma e faʻamaonia i taimi uma. O le maʻi o le maʻisuka e mou ese atu (e aunoa ma le tatalaina) i totonu o le 4-6 vaiaso. O le sili atu ona tupu soo o le maʻi suka o le maʻisuka sa maitauina i tagata maʻi ma ni faailo o le neuropathy o le maʻisuka ma le umi o le maʻisuka, faapea foi ma le talaaga o le ketoacidosis o le maʻisuka. O suʻesuʻega faʻalauiloa na faʻaalia ai le faʻaogaina o le tino, le subepidermal, ma le subroginal localization o le vevela. O le pathogenesis o le maʻi suka o le maʻisuka e le o iloa. E tatau ona faʻaseseese mai i le mimiti ma le faʻaleagaina o le porphyrin.

Faʻasologa o fualaau 'ie Daria e ono tupu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka: tagata matutua, sili atu i tagata. O oso i luga o le ogalaau ma pito i luga o le tino o le lanu samasama ma le lanu samasama-e lanu samasama, e faigofie i le tuputupu aʻe vave, faʻavae ma le faʻavaeina o mama ma mea e le mafaamatalaina ole polycyclic e faʻasolosolo i luga o se uʻamea. Le lanu o le vaeluagalemu o laufanua e le o suia. O tagata gasegase e faitio i se mea vevela poʻo le susunuina o lagona. O le gasegase o le maʻi e umi, faʻaauau. E masani lava, o le a maeʻa le maeʻa pe a uma le 2-3 vaiaso, ma e iai ni mea fou i lo latou nofoaga. O le talafaasolopito, edema, vasodilation, faʻaleagaina o le tino mai i le neutrophils, histiocytes, ma lymphocytes ua maua. E le i faʻamautuina le pathogenesis o le maʻi. O tali e le faʻaogaina i le sulfanilamide ma isi vailaʻau e mafai ona avea ma mea e faʻaosofia ai mea.

Vitiligo (nofoaga faʻapitoa o paʻu) e maua i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka i le 4.8% o mataupu faʻatusatusa i le 0.7% o le faitau aofaʻi lautele, ma le fafine 2 taimi e tele taimi. Vitiligo e masani ona faʻapipiʻiina ma le ituaiga o maʻi maʻisuka, lea e faʻamaonia ai le genesis o maʻi uma.

E sili atu le tele nai lo isi faʻamaʻi, o le maʻisuka e faʻatasi ma faʻamaʻi ma pabuncles, lea e masani lava ona tupu i le talaaga o le faʻasalaga o le faʻamaʻi, ae mafai foi ona avea ma se faʻaaliga o le maʻisuka latito poʻo le muamua o le gasegase o le kulukose. O le tele o maʻi o le maʻisuka i faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaalia i faʻaaliga o epidermophytosis, e maua i vaega ole vaeluaga o vae. E sili atu nai lo i tagata taʻitoʻatasi o loʻo iai le faʻapalepale kullukose, e maua ai le gasegase o siama, eczema, ma le vevela i totonu o le gataifale. O le pathogenesis o lenei maʻi o le paʻu e fesoʻotai ma le solia o le gasegase o le kulukose intracellular ma le faʻaitiitia o le tetee atu i faʻamaʻi.

, , , , , , , , , ,

Faʻailoga o le okeni o le faʻaaliga i le maʻisuka

O le tele o le solia o le galuega a le okeni o le faaaliga, e oo atu i le tauaso, e maua i tagata mamaʻi e sili atu ona sili atu le tele o le maʻisuka nai lo le lautele. Faatasi ai ma tagata maʻi e tauaso, e 7% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le solia o le gaioiga o le okeni o le vaʻaia e mafai ona mafua ona o le faaleagaina o le retina, iris, cornone: o le tioata, o le uaua opic, muscle extracular, mea faʻapitoa, ma isi.

O le retinopathy o le maʻisuka o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le faaletonu o le vaai ma le tauaso i maʻi. O faʻaaliga eseese (e ese mai i le 20-tausaga le umi o le maʻisuka) e maua i le 60-80% o tagata gasegase. Faatasi ai ma tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga I ma se maʻi o le sili atu i le 15 tausaga, o lenei faʻalavelave ua matauina i le 63-65%, lea e faʻaolaina ai le retinopathy i le 18-20% ma le tauaso atoa i le 2%. I tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga II, o ona uiga e tupu aʻe i se vaitaimi puupuu o le maʻisuka. O le faʻaletonu iloga faʻapitoa e aʻafia ai le 7.5% o tagata maʻi, ma le faʻapouliuli e tupu i le afa oi latou. O le aʻafiaga o aʻafiaga mo le atinaʻe ma le alualu i luma o le retinopathy o le maʻisuka o le umi ole maʻi o le maʻisuka, talu ai o loʻo i ai se faʻamalamalamaga tuusao i le va o lenei maʻi ma le umi o le maʻisuka ituaiga. E tusa ai ma le V. Klein et al., I le suesueina o le 995 o gasegase, na maua ai le tele o le faaletonu o le vaai mai le 17% i tagata mamaʻi e le sili atu ma le 5 tausaga i le 97.5% ma le umi e oo atu i le 10-15 tausaga. E tusa ai ma isi tusitala, o mataupu o le retinopathy e oo atu i le 5% i le 5 tausaga muamua o le maʻi, e oo atu i le 80% o le maʻisuka e silia ma le 25 tausaga.

I tamaiti, e tusa lava po o le a le umi o le maʻi ma le tikeri o lona taui, o le retinopathy e tele lava ina iloa ma e naʻo le taimi o le vaʻavaʻa. O lenei mea moni o loʻo taʻu mai ai le puipuiga o le vaega o le hormonal (STH, somatomedin "C"). O le ono tulai mai o le fulafula o le lipic disks e faʻapupulaina foi i le umi o le maʻisuka: e oʻo atu i le 5 tausaga - lona toesea ma le maeʻa o le 20 tausaga - 21% o mataupu, i le averesi e 9.5%. O le retinopathy o le maʻisuka e mafua mai i le faʻalauteleina o mea leaga, o foliga mai o microaneurysms, faʻavavega, faʻavauvau ma le faʻateleina o le retinitis. Microaneurysms o capillaries ma, aemaise lava, o vailaau o suiga patino o le toefaʻi i tua o le maʻisuka. O le masini o latou fausia e fesoʻotaʻi ma le hypoxia o le tino ona o maʻi faʻaleaga. O se uiga masani o le faateleina o le numera o microaneurysms i le vaega o loʻo i luma ole laʻau. O microaneurysms uumi e mafai ona mou ese ona o le malepelepe (thumbbay) poʻo le thrombosis ma le faʻatulagaina ona o le faʻaaogaina o puluʻava o mea e pei o le hyaline ma le lipids i totonu. O faʻataʻitaʻiga i foliga o lanu samasama-paʻepaʻe, o le foxy foci o le gasegase e masani lava ona faʻasalalau i le vaega o le afaina i vaega eseese o le retina. I le tusa ma le 25% o tagata gasegase o le retinopathy o le maʻisuka, o loʻo suia le suiga i le tulaga o le faateleina o le retinitis.E masani lava, e ese mai i tala o le microaneurysms, resinal hemorrhages ma exudates, ua aliali mai i le vailaau oona, lea e o gatasi ma le fatuga o mea fesootai-o vavave o le gasegase lautele lea e alu mai le retina i totonu o le vitreous. O le mimitaina mulimuli o le mea e fesoʻotaʻi ai e mafua ai le taofiofia ma le tauaso. O le faagasologa o le fausia o vaʻa fou e tupu foi i le retina, faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le lipic disks, lea e faʻapogai ai se faʻaititia po o le le atoatoa o le faʻaaliga. O le faʻateleina o le retinitis o loʻo i ai se faʻamaopoopo faʻatasi ma le umi o le maʻisuka. O ona faailoga e masani lava ona maua i le 15 tausaga talu ona iloa le maʻisuka i tagata gasegase ma ina ua mavae le 6-10 tausaga i tagata matutua. O le tele o taimi o lenei faʻalavelave ua matauina ma se umi umi o le faamai i maʻi mamaʻi ao talavou. I le tele o gasegase, o le faʻateleina o le retinitis ua tuʻufaʻatasia ma faʻamatalaga o falemaʻi o le nephropathy.

E tusa ai ma le faʻavasegaga faʻaonaponei (e tusa ai ma E. Kohner ma M. Porta), e tolu laasaga o le retinopathy o le maʻisuka ua iloga. Laasaga I - le retinopathy e le o le tele. O loʻo faʻamatalaina e ala i le i ai i le retina o microaneurysms, hemorrhages, epine rena, foci faʻalauiloa. Vaega II - faʻasologa o le retinopathy. E mafua mai i le i ai o ni faʻalavelave leaga (faʻamalosi, faʻamaonia, faʻaalia ma / poʻo le faʻaalia o fesuiaiga i le caliber o toto toto), o se fuainumera tele o vailaau faʻamalosi ma le "gaugau", o mea faʻapitoa o le microvascular intraretinal, ma le tele o faʻamaʻi totoʻa. Laasaga III - faʻatuputeleina o le retinopathy.

O loʻo faʻaalia i le leovascularization o le optic disc ma / poʻo isi vaega o le retina, vitorous hemorrhages faatasi ai ma le faʻavaeina o mea filafiti i le vaega o ulutala muamua. O le mafuaʻaga o le tauaso i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o le afaina o le gasegase, maculopathy, o le toe faʻataʻavaleina, le glaucoma ma le cataract.

O le retinopathy o le maʻisuka (e aofia ai le faʻateleina) o loʻo faʻaalia i se auala e pei o le galu ma se uiga o le faʻamagaloina faʻapalepale ma le faʻavavevave taimi o le faagasologa. O le alualu i luma o le retinopathy e faafaigofieina e ala i le taufaasese o le maʻisuka, o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka, le atoatoa o le maʻisuka, ma, i se tulaga lautele, maitaga, ma le hypoglycemia. O faamaʻi o le eyelids (blepharitis, cholazion, barley) e le o patino mo le maʻisuka, ae e masani ona tuufaatasi ma e masani ona masani ai ona o le faifai pea o le gaioiga o le kulukose ma le faaitiitia o le tino o le tino.

O suiga i vaʻa o le conjunctiva i tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo faʻaalia i le i ai o le phlebopathy (faʻalauteleina ma le faʻalauteleina o pito tiga o le capillaries, microaneurysms) ma o nisi taimi e faʻateleina.

O suiga o le corne o loʻo faʻaalia i le epithelial punctate keratodystrophy, fibrous ma uveal keratitis, o le gasegase faifaipea o le tino, lea e masani ona le mafua ai se faʻaitiitia o le faʻaaliga. I le le lava o taui mo le maʻisuka, o le teuina o se mea e pei o le glycogen-pei o le pigment epithelium o le pito i luga o le iris e masani ona matauina, lea e mafua ai le suia o le degenerative ma le aveeseina o ona vaega talafeagai. I le talaaga o le retinopathy i le 4-6% o tagata gasegase, o le iris rubeosis ua matauina, ua faaalia i le tuputupu aʻe o vaʻa fou na fausia i luga o lona pito i luma ma le pito i luma o le mata, lea atonu o le mafuaaga muamua lea o le glaucoma o le hemorrha.

O faʻataʻitaʻiga e vaʻaia ai le va o le maʻisuka (maʻisuka) ma ituaiga meaʻai. O le mea muamua e atiaʻe i ni tagata e le lelei le totogi o le inisalini e faalagolago i le tino ma e maua i lalo ole laupepa subcapsular o le tioata. O le lona lua o loʻo i luga o tagata matutua, i maʻi uma o loʻo maua i le maʻisuka ma i latou e soifua maloloina, ae e sili atu le sao i le taimi muamua, lea e faʻamatalaina ai le manaʻomia mo le tele o faʻaosoosoga faʻapitoa (faʻalavelave.O le pathogenesis o le faʻamaʻi faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma le liua tele o le kulukose i le sorbitol i totonu o masini o le tioata e faʻafeagai ma le talaaga o le hyperglycemia. O a latou faaputuga tele e mafua ai le siama cellular, lea e suia tuusao pe le tuusao le metabolism o le myonositis, lea e tau atu i le atinaʻeina o tusitusiga.

Glaucoma e tupu i le 5% o tagata mamaʻio loʻo maua i le maʻisuka faʻatusatusa i le 2% o tagata soifua maloloina. Faʻateleina le mamafa o le toto e sili atu i le 20 mm RT. Art. e mafai ona faʻaleagaina le gaioiga o le namele optic ma mafua ai le faʻaleagaina o le vaai. O le maʻisuka e masani ona faʻapipiʻiina ma ituaiga eseese o glaucoma (tatala-angle, va-vaʻai ma faʻateleina ai le retinopathy). O le masani mo tagata gasegase o se faʻataʻapaʻega lautele, o loʻo faʻaalia i se faʻafefe faigata o le mafiafia o le potu ona o le faʻaleagaina o mea faʻaleleia o le mata. Suiga i totonu (Schalm Canal) e talitutusa ma faʻaaliga o le maʻisuka microangiopathy.

O le gasegase o le gasegase o le musika (ophthalmoplegia) e afua mai i le faaleagaina o vaega ole III, IV ma le VI o vavae o le mikoneka. O faailoga aupito sili ona taua o diplopia ma ptosis, lea e sili ona taatele i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga I. I nisi tulaga, o ptosis ma diplopia atonu o uluai faʻaaliga o le maʻisuka maʻi. O le mafuaʻaga o tagata e faʻaleleia ai tagata o le mononeuropathy o le maʻisuka.

O le le atoatoa o le vaaia o le tino e mataituina i tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka e tetee atu i tua o togafitiga muamua ma le inisalini ona o le tele o fesuiaiga i le glycemia, faapea foi ma se tasi o faailoga i luma o le atinaʻeina o tusi. O le kosi o le maʻisuka ma le hyperglycemia ua faʻaalia ma le faʻateleina o le faʻamaʻi ona o le faateleina o le mana feololo o le tioata. I le avea ai o se tulafono, ao le i amataina faʻataʻitaʻiga, o loʻo tulaʻi mai le myopia. O suiga i luga o le mea faitino vaaia e mafai ona mafua tele ona o le faaputuputu o le sorbitol ma le vai i totonu o le tioata. E iloa e maualuga le hyperglycemia i le tioata le liua o le kulukose i le sorbitol, lea o loʻo i ai se lapataiga faʻalauiloa lea e faʻatele ai le faatumauina o le ola. O lenei, i le itu, e mafai ona mafua ai suiga i le foliga o le tioata ma ona uiga fefaʻatauaʻi. Faʻaitiitia o le glycemia, aemaise lava i le taimi o togafitiga ma le inisalini, e masani ona fesoasoani i le faʻavaivaia o le faʻasaga. I le faʻaleagaina o ona faʻafitauli, o le faʻaitiitia o le eletise o le susu i totonu o le potu pito i tua e mafai foi, lea e fesoasoani i se suiga i le tulaga o le tioata.

Faʻaleagaina o le tino poʻo se mea e le masani ai ma mafua mai i siama siama poʻo le faʻaleagaina. E le gata i lea, e aofia uma lava i totonu o le gaioiga faʻasalaga ma mea faʻapitoa. O tagata maʻi e atiaʻe le faʻapitoa o le vaʻavaʻa, o le siama (e oʻo i le taulaiga tutotonu o le tilotilo), le vaaia o le tino, tiga. O se lamatiaga tele i le ola o le aafia ai lea o le mea vevela i le faagasologa. Faʻatau togafitiga - faʻatasi ma antibacterial and antifruit drugs.

O le atrophy o nesi filifilia e le o se taunuuga tuusao o le maʻisuka, ae ui i lea, e maitauina i tagata gasegase ma se umi umi o le maʻi i le i ai o le retinopathy o le maʻisuka ma le glaucoma.

Ina ia iloa le togafitiga o le okeni o le vaʻaia, e tatau ona faʻataʻitaʻiina lona tino ma le fanua, e faʻaaoga ai le biomicroscopy o le pito i luma o le mata e iloa ai suiga tetele i le conjunctiva, limbus, iris ma le tikeri o le malulu o le tioata. Faʻataʻitaʻiga o le ophthalmoscopy ma le angiography o le fluorescence e mafai ai ona suʻe le tulaga o vaʻa vaʻa. O maʻi e maua i le maʻisuka e manaʻomia le suʻeina o suʻega a le fomaʻi ile taimi 1-2 i le tausaga.

Loto fatu i le maʻisuka

Fomaʻi cardiovascular is the main factor causing high mortality in patients with diabetes meli.Faʻaleagaina o le fatu i se faʻamaʻi e mafai ona mafua mai i le microbetiopathy o le maʻisuka, o le dystrophic myocardial, o le maʻisuka cardiac neuropathy, ma le atherosclerosis. E le gata i lea, o tagata mamai e maua i le maʻisuka e masani ona sili atu nai lo tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka, siama o le endocarditis bacteria, abscesses o le myocardial e faasaga i le sepsis, pericarditis i le faaletonu o le tino, ma le hypokalemic myocarditis in ketoacidosis.

O le maʻisuka vascular lion o le microvasculature - maʻisuka microangiopathy - na maua foi i le fatu maso. O lenei faagasologa o loʻo faʻaalia i le faʻalauteleina o le natura e ala i le mafiafia o le paʻu pito i lalo o capillaries, venules ma arterioles, faʻateleina o le endothelial, ma le faʻaalia o aisisi. O le faʻamalosi tele o mea e le lelei, o le matua tuai o paiotisi, faʻaputuina o collagen e aofia i le pathogenesis o le mafiafia o le paʻu pito i lalo. O le maʻisuka microangiopathy, o loʻo maua i le myocardium, e fesoasoani i le solia o lana gaioiga galue.

Faatasi ai ma tagata mamaʻi o le microcardiopathy, o le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka ua matua faateleina. I lenei tulaga, o leona o tamai vaa (e le suia ai le tele o mea e maua i le coronary arteries), o le faaputuputuina o lapisi, triglycerides ma le cholesterol i le va o myofirus, e le o maua mai i le hyperlipidemia. O le siama, o le myocardiopathy e faʻaalia i se faʻapuupuuga o le taimi o le ave faʻatagataʻavalega o le taumatau tauagavale, faʻalauteleina o le taimi o le feeseeseaiga, ma le faateleina o le diastolic volumes. O suiga i totonu o le myocardiopathy e mafai ona saofagā i le faʻafia ona tupu o le fatu o le fatu i le taimi o le gasegase o le myocardial infarction ma le maualuga o le tino. O le pathogenesis o le maʻi o le myocardial o le maʻisuka e afua mai i le faʻafitauli o le tino e le o iai i tagata soifua maloloina ma tagata gasegase lelei e maua i le maʻisuka. Ole maualuga o le inisalini ole aiga e faʻalavelaveina le felaʻuaiga o le kulukose i totonu o le paʻu o le cell, o le tele o le malosi o le myocardium e faʻaleleia ona o le faʻaaogaina o gaʻo gaʻo maualalo, lea e faia i le taimi o le faateleina o le lipolysis (i tulaga o le le lava o le inisalini). O le le lava o le faʻamaʻiina o le FFA e faʻatasi ma se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o faʻamaʻi. O le siʻitia o laʻau o le glucose-6-phosphate ma le fructose-6-phosphate e mafua ai le faaputuputuina o glycogen ma polysaccharides i le muso o le fatu. O le taui o le maʻisuka e fesoasoani i le faʻamautuina o metabolic processes i le myocardium ma le faʻaleleia atili o lona gaioiga.

O le maʻisuka o le neuropathy cardiac autonomy o se tasi lea o faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka, e aofia ai le gastropathy, enteropathy, atonia o le vevesi, le lelei, ma le vevesi o le pala. O le DVKN o loʻo faʻaalia i ni numera o faailoilo faʻapitoa, e aofia ai le tachycardia faifai pea, o le fatu maualuga o le fatu, o le manatu masani, o le vaʻaia o le catecholamines, infarction lemoni ma le "cardiopulmonary stop" syndrome. E afua ona o le faaleagaina o vaega o le mafaufau ma le tigaalofa o le tino tutotonu. I le taimi muamua, o le innervation o le fatu e le mautonu, lea e faʻaalia i le tachycardia muamua e oʻo i le 90-100 i / min, ma i nisi tulaga e oʻo atu i le 130 i / min, e faigata ona togafitia. O le faʻavaveina o le vagus function is also the reason for the dysregulation of the heart heart, which manifests itself in the absence of respiratory variation in the heart of intervals. Faʻaleagaina o aʻafiaga namu faʻapitoa e faʻamatalaina foi i le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le faʻaleagaina o le myocardial i nei tagata gasegase ma le falemaʻi, e mafua mai i le toesea poʻo le vaivai o le tiga o le tiga.Faatasi ai ma le faateleina i le umi o le maʻisuka, o suiga o le le alofa mutimutivale o le fiva musele o filogia gataifale e o faatasi ma le faaletonu o le mafaufau, lea o loo faaalia i le foliga mai o le mafaufauga masani i tagata mamaʻi. I le taimi lava lea e tasi, e lagona e tagata maʻi le atuatuvale, faapogisaina o mata ma le susulu o "lago". O lenei tulaga e aluese lava ia, pe o le tagata maʻi e faamalosia e ave se tulaga amata. E tusa ai ma le A. R. Olshan et al., O le masalomia o le Orthostatic i maʻi na mafua ona o le faaitiitia o le lagona o le le o le mafaufau. N. Oikawa et al. Mafaufau i le tali atu i le tupu aʻe, o loʻo i ai se faʻaitiitia o le plasma adrenaline.

O se tasi o se mea e seasea ona tupu i se faaletonu o le faaletonu o le mafaufau o le faaletonu o le cardiopulmonary, na faamatalaina e M. McPage ma P. J. Watkins i tagata gasegase o le maʻisuka ituaiga I, e mafua mai i le faafuasei ona faamutaina o gaioiga ma le manava. Mai le toʻa 8 tagata na faamatalaina, 3 na maliliu i le taimi lenei. I le tele o tulaga, o le mafuaʻaga o le oti o le manavaina o se talakalame nakoti i le taimi o le aotelega ona o taotoga. I le autopsy i le tagata ua maliu, e le i faavaeina lana galuega. O le pueina o le cardiopulmonary, e tusa ai ma tusitala, o le autu o le pulmonary ona o le faaitiitia o le lagona o le falemai ma le hypoxia i tagata gasegase ei ai le neuropathy autasi, talu ai o garotid bodies ma chemoreceptors o loo nofoia e glossopharyngeal ma nerves. O le iʻuga o le hypoxia, faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaitiitia le toto o le toto, ma le faʻamalosi faʻafuaseʻi o le genesis tupu, lea e faʻamaonia e le vave gasegase o le faʻafoʻiina o faʻamalosi toto. O faʻataʻitaʻiga e maua ai le faʻafitauli o le tino e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le fesuiaiga o vavalo cardio (o le faʻaitiitia o le arrhythmia respiratory) e mafua mai i suiga na faʻamatala muamua i le tino o le tino. O le tele o taimi mo le faʻamoemoega o suʻega ma le resitaraina o suiga i le fatu i le taimi masani ma le loloto o le manava, o se vali Valsalva faʻaleleia, suʻega Eving ma nisi o loʻo faʻaaogaina. O faʻasalaga o le le alofa mutimutivale o le loto e maua i le faʻaaogaina o se suʻega masani poʻo isi suʻega. O faʻataʻitaʻiga uma o faʻataʻitaʻiga e iloagofie e ala i le faigofie o le faʻatinoga, le faʻaleagaina ma le maualuga o faʻamatalaga. E mafai ona fautuaina mo le faʻaaogaina i totonu o falemaʻi ma i nofoaga faʻapitoa.

Atherosclerosis o faʻamaʻi faʻamaʻi. O le localization o le atherosclerosis o loʻo maua i le maʻisuka e tutusa lava ma tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka, ma e faʻaalia mai e le tele o le aʻafiaga o vavalalata vavalalata. Pau lava le eseesega o le faʻalavelave o le atherosclerosis o loʻo maua i tagata gasegase e maua ai le maʻisuka ma se faʻalauiloa ogaoga. O le mea moni lava, o le maʻisuka e itiiti lava le faʻamalosi, talu ai o faʻamatalaga faʻamatalaga o faʻamaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi i tagata gasegase o loʻo i ai i le tino ma le leai o le maʻisuka tutusa. E tusa ai ma suʻesuʻega suʻesuʻega, e talitonuina o le taʻitaʻia o le gasegase o le atherosclerosis i maʻi e maua i le maʻisuka e mafua mai i le hyperinsulainemia: o le insulin, e ala i le inhibiting lipolysis, e faʻaleleia ai le synthesis o cholesterol, phospholipids ma triglycerides i puipui o toto toto. O le gasegase o siama endothelial resistant o le insulin e suia i lalo o le aafiaga o catecholamines (e le o le tala o fesuiaiga i le glycemia), lea e mafua ai le fesoʻotaʻiga o le inisalini ma sela maso mumu o puipui puipui, lea e faʻaolaina ai le faʻaopoopoga o nei siama ma le faʻaogaina o le mea faʻapipiʻi i totonu o le puipui vascular. Lipoproteins ua puʻeina e siama maso mumu ma ulu atu i totonu o le avanoa faaopoopo, lea latou te fausia ai ni atherosclerotic plate.O lenei faʻamaoniga o loʻo faʻamatalaina ai le vavalalata o le va o le kulukose o le toto ma le atherosclerosis, faʻapea foi ma le mea moni o aʻafiaga lamatia e aʻafia ai le atinaeina o le atherosclerosis i tagata mamaʻi ma le maʻisuka ma tagata soifua maloloina. O loʻo iloa le faʻamaʻi o le II ituaiga e mafua mai i le faateleina o le maualuga o le insulin ma le faateleina o le taimi o le atherosclerosis ma le maʻi fatu fatu (CHD). I le faʻatusatusaina o maʻi maua i le maʻisuka ma maʻi faʻamaʻi o le fatu ma gasegase e aunoa ma le maʻisuka, o le faateleina o le inisalini e tali atu i le puleaina o le kulukose o le glucose ma le maualuga o le faʻamalosia o le inisalini i le maea ai o se faʻataʻitaʻi faʻataʻitaʻi ma le tolbutamide. I le maʻisuka ituaiga II, i le tuufaatasiga ma le atherosclerosis, ua faateleina le fuainumera o insulin / glucose. O se suʻesuʻega o tagata gasegase e maua i le atherosclerosis o le coronary, cerebral ma le lautele o laʻau e aunoa ma le maʻisuka na faʻaalia ai foi le faateleina o le inisalini e tali atu i le glucose o loading. O le tele o mea e maua faatasi ma le hyperinsulinemia i le toesea ma i le i ai o le maʻisuka malosi. O le aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi o le fatu e sili atu ona tele i le i ai o le tele o le meaʻai tele.

Faʻaleagaina o le myocardial. Pe a faʻatusatusa i lona faʻateleina i le faitau aofaʻi o tagata gasegase o loʻo maua i le maʻisuka o se tausaga talitutusa, e 2 taimi e sili atu ona tele. O le faʻamaʻi faʻamaʻi o le gaʻo e mafua ai le maliu o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga II. O le soifuaga ona o le faʻaumatia o le myocardial i nei maʻi na matua maualuga ma oʻo atu i le 38% i aso muamua talu ona amata, ma 75% i le 5 tausaga na sosoo ai. O le togafitiga o se fatu fatu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o loʻo i ai vaega nei: o le tupuga o le tele o osofaiga o le fatu, e masani ona matauina le faʻaleagaina o le faaletonu o le fatu, o le faʻalavelave faifaipea o le fatu ma le faateleina o le tino i le taimi tele ma masani ai le falemaʻi o le fatu fatu ma le tiga ma le le maua. O le tele o lenei faʻalavelave e fetaui tonu ma le umi o le maʻisuka (aemaise lava i tagata gasegase i le ituaiga I), o le matutua o tagata gasegase, o le i ai o le gaʻo, toto maualuga, hyperlipidemia, ma i lalo ifo o le maʻisuka ma le natura o togafitiga. I le tele o tulaga, o le maʻisuka ituaiga II o le a amata ai ona faʻaleagaina lona fatu.

O faigata pito sili ona faigata i lona faʻamaoniga o faʻaaliga faʻafuaseʻi. E tusa ma le 42% o tagata gasegase i le taimi o le faʻamaʻi o le myocardial e le lagona ai le tiga (pe a faʻatusatusa i le 6% o tagata mamaʻi e aunoa ma le maʻisuka) pe o se mea faʻapitoa ma agamalu. Faailoga o se fatu oso i tagata mamaʻi ma le maʻisuka e mafai ona vave faʻafuaseʻi le le atoatoa o le maʻisuka, o le edema pulmonary, o le nausea ma le vomiting, le faʻasalaga o le maʻi suka ma le faʻateleina o le glycemia ma le ketoacidosis o le mea e le o iloa, fatuga o le fatu. O suʻesuʻega o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka na maliliu mai le faʻamaʻi o le myocardial na faʻaalia ai e 30% oi latou na muamua maua se fatu faʻafuaseʻi o le fatu, ma o le 6.5% na faʻaalia ai suiga e faʻaalia ai le 2 pe sili atu o le fatu o le loto tiga. O faʻamaumauga o le suega a Framingham o loʻo faailoa mai ai o se fatu fatu na iloa e se tasi ECG suesuega sa matauina i le 39% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ma le 22% o tagata mamaʻi e aunoa ma lea. O le faʻaleagaina o le faʻamaʻi o le myocardial i le maʻisuka malosi ua masani ona fesoʻotai ma le neuropathy o le fatu ma le faʻaleagaina o filo mataʻutia o namu faʻafefe. O lenei faʻamaoniga na faʻamaonia i le suʻesuʻega o aʻafiaga o le nasu i tagata mamaʻi na maliliu i le taimi o le osofaʻiga fatu fatu. I le vaega faʻatonutonuina o le ua maliu (gasegase e aunoa ma le tiga, i ai poʻo le leai foi o le maʻisuka), e leai ni suiga tutusa i le autopsy na maua.

I le vaitaimi faigata o le faʻaleagaina o le myocardial, o le 65-100% o tagata gasegase o loʻo faʻaalia ai le hyperflycemia basal, lea atonu o le taunuuga o le faʻasaʻolotoina o catecholamines ma glucocorticoids e tali atu ai i se tulaga faigata.O le faateleina o le faateleina o le pulelasi o le inisalini o le tino e le aveesea ai le hyperglycemia, talu ai ona faateleina ai le mea o le gaʻo gaʻo maualalo i totonu o le toto, lea e taofia ai le aafiaga o le insulin. O le solia o le faapalepale i gaʻo i le taimi tele o le faʻaleagaina o le myocardial e masani lava ona le tumau i le natura, ae toetoe lava o taimi uma e faʻaalia ai se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka. Ole suega mulimuli ane (ina ua mavae 1-5 tausaga) o tagata gasegase e maualalo i le hyperglycemia i le taimi umi o le infarction myocardial ua faailoa mai ai 32-80% oi latou na mulimuli ane faaalia mai le NTG poo le maʻisuka maʻi.

Faʻailoga o mea tutupu ma faʻamaoniga

O taunuʻuga o le tele o suʻesuʻega pathomorphological ua faʻaalia ai o le amyotrophy o le maʻisuka e aʻafia i le talaaga o le faaleagaina o le masima i vaʻa namu (perineuria, epineuria) ma foliga o perivasculitis ma microvasculitis. O nei siama e mafua ai le faaleagaina o le ischemic i aʻa ma toto toto.

O loʻo i ai faʻamaoniga o se faʻapitoa o le tino, lymphocytes endothelial, faʻamatalaga o cytokines e le faʻamalosia ma le faʻaalia i suauu cytotoxic T. O mea na faʻaaogaina e venule Polynuclear (post-capillary) na faʻamaumauina foi. I le taimi lava e tasi, o le faʻaumatiaga ma le faʻaleagaina, o le faaputuga o le hemosiderin, o le mafiafia o le perineuria, o le tulaʻi mai i le lotoifale ma le neovascularization na faʻaalia i aʻa ma neura.

E le gata i lea, o le atrophy o le muscle i le maʻisuka e mafua ona o nisi o mea e mafua ai:

  1. tausaga - sili atu i le 40 tausaga,
  2. kenera - o le tele o faʻalavelave e tupu i tane,
  3. le faʻamalosi o le ava, lea e faʻateleina ai le ala o le neuropathy,
  4. tuputupu aʻe - o le faʻamaʻi e sili atu ona masani ai i le va o tagata maualuluga e umi ona umi o latou gata.

O le neuropathy vavalalata motosite e pei o le maʻamaʻi e amata lelei pe mataʻutia. O lona uiga o tiga, o le tafe o lagona ma le susunuina o lagona i le pito i luma o le ogavae ma totonu o le pito i totonu o le vae pito i lalo.

O foliga o ia faailoilo e le fesoʻotaʻi ma le afi. O le tele o taimi latou te tutupu i le po.

A maeʻa le atrophy ma vaivaiga o muso o le ogavae ma le fusi ulu. I le taimi lava e tasi, e faigata mo le tagata gasegase ona punou lona pulou, ma o lona sooga vae e le mautonu. O nisi taimi e faʻataʻitaʻiina le ogavae, faʻapipiʻi le muscle layer ma le peroneal e aʻafia ai i le togafitiga faʻaleaga.

O le i ai poʻo le mafaufauina o le tulivae tulivae ma se faʻaitiitia itiiti poʻo le faʻasaoina o Achilles o loʻo faʻaalia ai le i ai o faafitauli faʻalaulele. Mai lea taimi i lea taimi, o le atrophy muscle i le maʻisuka e aafia ai le vaega vavalalata o le pito i luga ma le tauau.

O le ogaoga o faaletonu faʻafitauli e itiiti lava. E masani lava, o togafitiga e maua ai se uiga tutusa. I lenei tulaga, e leai ni faʻamaoniga o le faʻaleagaina o taitai o le uaina.

I le tulaga o le neuropathy o le maʻisuka vavalalata, o le lagona e masani lava e le faʻavaivaia. O le mea e masani ai, o le a le toe i ai le tiga i le 2-3 vaiaso, ae i nisi tulaga latou te tumau pea i le 6-9 masina. Atrophy ma paresis e faʻatasi ma le maʻi mo le silia ma le tasi le masina.

E le gata i lea, pe a le ogatasi ma nei faʻalavelave, e mafai ona tupu le gau o le mamafa, o le faavae lea mo le faʻatinoga o suʻesuʻega mo le i ai o ni maʻi mama.

Faʻaleagaina o fatu i le maʻisuka

O le nephropathy o le maʻisuka (Kimmelstil-Wilson syndrome, intercapillary glomerulosclerosis) o se faʻaaliga o le maʻi pipisi o le maʻisuka. E faavae i luga o auala eseese, e aofia ai le nodular ma le faasalalauina o le glomerulosclerosis, mafiafia o le paʻu pito i lalo o capillaries lapopoa, arterio- ma arteriolosclerosis, faapea foi le fibrosis tubular-interstitial.

O lenei faʻalavelave o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le maliu o tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka, faʻateleina i le 17 taimi faʻatusatusa i le faitau aofaʻi o tagata. E tusa ma le afa o mataupu uma, o le nephropathy o le maʻisuka e atiina ae i tagata mamaʻi i le maʻisuka ao leʻi oʻo i le 20 tausaga.O faʻafitauli o le falemaʻi e iloa pe a mavae le 12-20 tausaga o maʻi. Ae ui i lea, o nisi o suiga i galuega o fatugao ma faʻafitauli faʻaanatura o loʻo atiina ae i le taimi muamua. O lea, e oʻo lava i le amataina o le maʻisuka, o se faʻaopoopoga o le tele o fatugaʻo, o le lumenia o tubules ma le fua o le filtration glomerular o loʻo matauina. Pe a uma ona totogi le maʻisuka, o le tele o fatuga e masani ona faatulaga, ae o le maualuga o le filtration rate e tumau pea pe a mavae le 2-5 tausaga, pe a faaalia mai e se patipati biopsy le mamafa o le paʻu pito i lalo o capillaries, lea e faailoa ai le amataga (histological) o le maʻisuka nephropathy. Falemaʻi, e leai se isi suiga na matauina i le 12-18 tausaga i maʻi, e ui i le alualu i luma o faʻafitauli faʻaanatura.

O le faailoga muamua o le nephropathy o le maʻisuka o le proteinuria lea, e tupu, e pei o se tulafono, i le taimi o le faamalositino poo le itu. Ona faʻaauau lea i taimi uma i le masani poʻo le itiiti ifo o le faʻaititia o le fua o le filtration. O le faateleina o le faateleina o le proteinuria, e sili atu i le 3 g / aso ma o nisi taimi e ausia ai le 3 g / l, eo faatasi ma le dysproteinemia, o loo faamatalaina i le hypoalbuminemia, o se faaitiitia o le IgG, hypergammaglobulinemia ma le faateleina o alpha2-macroglobulins. I le taimi lava lea e tasi, 40-50% o tagata gasegase e maua ai le gasegase o le nephrotic, hyperlipidemia e faʻaalia, i le ituaiga IV e tusa ai ma Friedrichsen. A maeʻa le 2-3 tausaga o le iai pea o le proteinuria, o le azotemia e aliali mai, o le mea o loʻo i ai i le urea ma le creatinine i le toto, ma faʻaitiitia ai le filtration.

O le alualu i luma o le faamai e taitai atu i le isi 2-3 tausaga i le atinaʻe i le afa o tagata gasegase e maua ai le maʻi le atoatoa, aemaise lava vave le faateleina o le ofisa o loo matauina i tagata mamaʻi i le tele o le proteinuria e fusia faatasi ma le maʻi o le nephrotic. Faatasi ai ma le atinaʻeina o le le atoatoa, o le maualuga o le faamamaina o le eletise (sili atu i le 100 mg%) ma le creatinine (sili atu i le 10 mg%) faateleina, o le hypo- or normochromic anemia ua maua. I le 80-90% o tagata gasegase i lenei laasaga o le faʻamaʻi, o le toto maualuga e maualuga le maualuga. O le gasegase o le maualuga o le toto maualuga e mafua mai ona o le taofia o sodium ma le hypervolemia. O le maualuga o le maualuga o le maualuga o le totoga e mafai ona tuufaatasi ma le faaletonu o le fatu e tusa ai ma le saʻo i le ventricular poo le faigata ona o le edema pulmonary.

O le faaletonu o le Renal e masani lava ona o faatasi ma le hyperkalemia, lea e mafai ona oʻo i le 6 mmol / L pe sili atu foi, lea e faaalia mai i suiga o le ECG. O lona pathogenesis e mafai ona mafua mai i extrarenal ma masini fausaga. Muamua e aofia ai le faʻaitiitia o le inisalini, aldosterone, norepinephrine ma le hyperosmolarity, acidosis metabolic, beta-blockers. O le lona lua o le faʻaitiitia o le filtration lautele, o le nephrital interstitial, o le hypoaldosteronism, o prostaglandin inhibitors (indomethacin) ma aldactone.

O le togafitiga o le nephropathy o le maʻisuka e faigata tele i le maʻi urinary tract, o le plonelonephritic chronic, lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le nephrital interstitial. O le gasegase o le pyelonephritis e tele lava ina le mautonu ma e faʻaalia i se faʻafitauli i le falemaʻi o le nephropathy poʻo le faʻateleina o le maʻisuka. O le mea mulimuli (e tusa ai ma faʻamatalaga o le vaega - 110%) faʻapipiʻiina ma le papillitis faʻamaʻi, lea e mafai ona faʻaalia i se tulaga ogaoga (1%) faʻatasi ai ma le faateleina o le vevela o le tino, macrolamuria, faʻalaʻau toe, ma i se foliga laititi, e masani lava ona le maua, ona o lona faʻaaliga o le microhuria . I nisi o gasegase o loʻo iai faʻamaoniga o le le atoatoa, o le gasegase o le maʻisuka na suia, lea e faʻaalia i le faʻaitiitia o le manaomia i aso taitasi mo le inisalini, ona o le faʻaitiitia o le manava o gasegase ona o le gasea ma le vomiting, faapea foi ona o le faaitiitia o le inisalini i fatuga ma le faateleina o lona afa.

O le aʻoga ma le faʻamatalaga o le nephropathy o le maʻisuka i tagata mamai o ituaiga I ma le II suka i ai eseesega eseese. I le maʻisuka ituaiga II, o le nephropathy e faasolosolo malie le alualu i luma ma e le o le mafuaaga autu o le oti.

O faʻamatalaga faʻapitoa o le maʻisuka nephropathy i ituaiga eseese o le maʻisuka e mafua mai ona o se eseesega maualuga o le auai i lona faʻataʻitaʻiga o suiga e le mafai ona suia pe suia i le tino.

Faʻafitauli o le nephropathy o le maʻisuka e D'Elia.

  1. Faʻateleina le faamamaina o le tino e aunoa ma le faateleina o le paʻu o le plasma.
  2. Proteinuria ma le gasegase, le lava o le inisalini, ua faʻateleina i le faʻamalositino ma le faʻalautelega.
  3. Faʻalavelave i le faʻamalosi o immunoglobulins, faʻamaʻiina o polotini, mesangium hyperplasia.
  4. Faʻaitiitia le mafai gafatia o faʻamalosi vavalalata e faʻamalosi ai vailaʻau o le hydrogen.

  1. Faʻateleina le faʻalauteleina o le collagen i le paʻu o lalo ifo.
  2. Hiliili sclerosis o arterioles ma le faaleagaina o le juxtaglomerular apparatus.
  3. Atherosclerosis o laʻau ma faʻamaʻi fatugao.
  4. Necrosis o le papillae.

E tusa ai ma le natura o le aʻoga, o le nephropathy o le maʻisuka ua vaevaeina i totonu, faʻaalia i le tino, ma faʻaogaina faʻapitoa. O le mea mulimuli e faamatalaina e le siama. Pe a vaevaeina le nephropathy i le laasaga, ua faʻaaoga le Mogensen classification (1983), lea e faʻavae i luga o le fale suʻesuʻe ma faʻamatalaga falemaʻi.

    O le tulaga o le gaioiga e tupu i le amataga o le maʻisuka ma e faʻaalia i le hyperfiltration, hyperperfusion, hyperphophy tele ma le normoalbuminuria (

O le faʻamalolo e le maua ai fautuaga faʻafomaʻi, togafitiga, poʻo togafitiga.
O faʻamatalaga faʻasalalau i luga o le faʻailoga ua fuafuaina mo naʻo faʻamatalaga ma e le tatau ona faʻaaogaina e aunoa ma le faʻatalanoaina o se tagata tomai faapitoa.
Faitau ma le faʻaeteete tulafono ma faiga faʻavae a le saite. E mafai foʻi ona faʻafesoʻotaʻi mai i matou!

Faʻavasegaga o le Maʻisuka Neuropathy

E faʻalagolago i le faʻasologa o mea, o le gasegase o le neuropathy e iloga ma le aʻafiaga o aʻafiaga o le ogatotonu i le faʻaleagaina o le tino ma le neuropathy autasi i le tulaga o le solia o le innervation o totoga o totonu. E tusa ai ma le tuʻufaʻatasia o le neuropathy o le maʻisuka, e iai:

I. Faʻamaʻi o le polyneuropathy e tutusa lelei:

  • Faʻatasi ai ma le sili atu o leona o namu faʻapitoa (lagona le neuropathy)
  • Faʻataʻutia le faaleagaina o neura a le uila (le neuropathy ole motusia)
  • Faʻatasi ai le faʻaleagaina o aʻafiaga ma namele (senetimotor neuropathy)
  • Natura o le neuropathy.

II. O le maʻi o le autonomous diabetic neuropathy:

  • Cardiovascular
  • Gastrointestinal
  • Urogenital
  • Olamalasi
  • Taavale afi

III. O le neuropathy syndrome o le maʻisuka poʻo le maʻisuka:

  • Cranial neuropathy
  • Laau neuropathy
  • Amiotrophy
  • Radiculoneuropathy / Plexopathy
  • Faʻasologa o le polyneuropathy (HVDP) faʻasalaina.

O le tele o tusitala e iloa le manava o le neuropathy ma ona fomu: diabetic encephalopathy (encephalomyelopathy), faaletonu o le mafaufau i le mafaufau (PNMK, stroke), faaletonu o mafaufau faalemafaufau e mafua mai i le taufaasese.

E tusa ai ma le tuʻuina atu o falemaʻi, i le amanaʻiaina o faʻaaliga o le neuropathy o le maʻisuka, e tele tulaga o le faagasologa e iloga:

1. Neuropathy maaleale

2. Neuropathy maʻi:

  • tiga tumau
  • ogaoga tiga
  • e leai se afaina i le tuufaatasiga ma le faaitiitia po o le le atoatoa o lagona

3. Vaʻaia o faʻalavelave tuai (faʻaleagaga o le neuropathic, vae o le maʻisuka, ma isi).

O le neuropathy o le maʻisuka e faatatau i polyneuropathies metabolic. O se vaega faapitoa i le pathogenesis o le neuropathy o le maʻisuka e aʻafia ai i mea e le masani ai - o le microangiopathies e faʻalavelaveina ai le toto i gaʻo.

O le tele o faaletonu o le tino e maua mai i lenei tulaga e iu lava ina oʻo atu ai i le edema o le tino o le tino, o le le atoatoa o le tino i le nerve, filogia o le nerve vaivai, faateleina le atuatuvale o le oxidative, le atiina ae o complexes autoimmune ma, mulimuli ane, i le atrophy o fiva nasu.

Faʻamatalaga o se faʻalavelave faateleina o le atiina ae o neuropathy o le maʻisuka, o le matua, le umi o le maʻisuka, hyperglycemia lē pulea, totoga maualuga, hyperlipidemia, oona, ulaula.

Faʻasalalauga Polyneuropathy

O le polyneuropathy o le peripheral e faʻailoaina i le atinaʻeina o se faʻalavelave o le faʻalavelave mūmū ma faʻalagona, lea e sili ona faʻaalia mai pito. O le neuropathy o le maʻisuka e faʻaalia e ala i le mu, faʻalavelave, tingling o le paʻu, tiga i tamatamaivae ma vae, tamatamailima, gasegase pupuu puupuu.

O le le gauai atu i fua o le vevela, faateleina le lagona e paʻi atu, e oʻo lava ile malamalama mama, e mafai ona atiaʻe. O nei faailoga o loʻo faasolo ina leaga i le po.

O le neuropathy o le maʻi e faʻatasi ma le vaivaiga o le muscle, faʻavaivaia poʻo le leai foi o mafaufauga, lea e oʻo atu ai i se fesuiaiga o le gaioiga ma le faʻaaogaina o le faʻatasia o gaioiga.

O tiga tiga ma paresthesias e oo atu ai i le le mautonu, le lava le fiaai, paʻu o le mamafa, faanoanoa o le mafaufau o tagata mamaʻi - faanoanoaga.

Mulimuli ane o aʻafiaga ole neuropathy o le maʻisuka lautele e mafai ona aofia ai gasegase vae, hammer-pei o le faʻaogaina o tamatamai vae, faʻaitiitia o le faitotoa o le vae. O le polyneuropathy o le peripheral e masani lava ona muamua atu i le neuropathic form of diabetic foot syndrome.

O le a le amyotrophy o le maʻisuka

Amyotrophy (a-faafitia, myo-muscles, trophic-nutrition) o le vaivaiga maso. E mafua ai le leaga i aʻa o le taulaʻau. O le vavalalata (vavalalata i le ogatotonu) foliga o le faʻamaʻi e faʻaalia i le faʻaitiitia o le malosi o maso o le ogavae. O sosolo o le tino ma le plexuses e auai i lona atinaʻeina.

O le maʻi e seasea lava (1% o mataupu) fesuiaiga ole neuropathy o le maʻisuka. O lenei faʻalavelave o le maʻisuka e mafua ona o se faʻaititia o le meaʻai (ischemia) o fiva namu. O le solia o le pule o vaʻa laiti e maua ai le toto i le neura, e oʻo atu ai i le faʻaleagaina o le fiva namu. I le faʻaopopo atu i faʻafitauli o le natura masani o le polyneuropathies, na maua foi le matafaioi a complexes autoimmune.

Ona o suiga i le tali mai o siama puipuia, latou te iloa ai o latou masini e pei o ni tagata ese ma amata ona maua ai auupega. O se antigen + antibody complex ua fausia. O lo latou i ai i totonu o le puipui vascular o le mafuaʻaga lea o le faʻaogaina o le mu. O lenei mea o loʻo faamatalaina ai le tiga o le faʻaalia o le tiga ma le manaʻoga e faʻaaogā fualaau faʻamalosi e puipuia ai le faʻamalama mo togafitiga o le maʻi.

O le faagasologa o togafitiga o loʻo faʻaauau pea, o maʻi e masani lava ona le atoatoa i le leai o se togafitiga talafeagai.

Ma o iinei e sili atu i le neuropathy o le maʻisuka o pito i lalo.

E faʻapefea ona iloa le amyotrophy mai le polyneuropathy

O nei faamai uma e afaina ai fiva namu ma mafua ai le tiga i vae. Eseesega taua i le va o le amyotrophy ma le polyneuropathy masani e tuʻuina atu i le laulau.

Saini

Amiotrophy

Polyneuropathy

Ituaiga o maʻisuka

Muamua ma le lona lua

Tausaga

Taimi o le maʻisuka

Soʻo se mea e tupu muamua

Taumaʻi ile maʻi

Toa maualuga

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Faʻataʻitaga o tiga

Sensitivity

E lei suia muamua

Malosi malosi

E tatau ona manatua i le maʻisuka o loʻo i ai se tuufaatasiga o nei faʻamaʻi. I lenei tulaga, o le a i ai faailoga o le gaioiga o le afi o le tino atoa.

Faailoga ma faailoga o togafitiga

O le amataga o le amyotrophy o le maʻisuka e masani lava ona masani ai:

  • tiga faafuasei i luma o le ogavae - susunuina, fana, malosi i le po, ei ai le allodynia - tiga mai sina paʻi laitiiti,
  • ona o le vaivai o maso femoral ua faigata ona alu ese mai le moega, nofoa, aʻe ma alu ifo i luga o faasitepu,
  • tiga i le lumbar po o le taulaga ositaulaga,
  • faʻaititia o le volum (atrophy muscle) o le gaʻo ua afaina.

O le Amyotrophy e sili ona faamatalaina e le vaeluaina o le tasi. A o faagasolo le faagasologa, o le faagasologa e mafai ona avea ma itu e lua, ma o vae vae vae lalo e aafia ai. Mai le amataga o le tiga i le suilapalapa i vaivaiga maso e masani lava ona aumai mai le vaiaso i le 1 masina.Afai e le maua e le tagata maʻi le polyneuropathy o le maʻisuka, o le a le suia le lagona o le paʻu. O le tiga o le tiga e tusa ma le 3-7 vaiaso, ae o mataupu o lona faʻamalosi mo le 8-9 masina e lauiloa.

O le vaivaiga o musika, le faʻalavelave o le gaioiga, faʻaitiitia le maualuga o le ufiufi o le uila mo se taimi umi. E mafai ona latou fesoʻotaʻi ma le tele o le malaise ma le mamafa o le mamafa. O nei faʻaaliga o le faʻamaʻi i le tele o faʻataʻitaʻiga e gasegase ma e oʻo lava i fomaʻi e taua o le osteochondrosis, ma o le emaciation e mafua ai masalosaloga o se faiga o le toto. O le togafitiga faʻatasi ai ma tiga masani masani o le faʻamaʻaloga e le aumaia ai le toomaga, ma le atrophy muscle ma le vaivai e faateleina.

Ae o le toe faʻaleleia e mafai ona iʻu i ni nai tausaga, e masani lava o loʻo i ai se mea e totoe, e tusa lava pe saʻo togafitiga.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Afai o le tagata maʻi e na o le x-ray ma le faʻamaumauga o le tuilala, ona tumau ai lea o le amyotrophy. Mo lenei faʻamaʻi, e manaʻomia se suʻesuʻega faapitoa:

  • Faʻafanua eletise (suesue i le galuega maso). O loʻo i ai se faʻaitiitiga i le faʻamaoniaina o faʻataʻitaʻiga, faʻamausalisa i totonu o le vaega o tamaʻitaʻi.
  • Electroneurography (fuafuaina o le setete o namu). E atagia ai le faaleagaina o aʻa o le neura i le tasi itu po o le vaeluaina ma le malosi tele.
  • Faʻailoga o le toto. Faʻateleina le palatini i mea masani masani ile telefoni.

Ina ia faamanino le mea na tupu, ua faatonuina le MRI. E faʻaalia ai le leai o ni suiga i le vavae, e le aofia le faiga o le tino. I suesuega o le toto, o le faateleina o le anapogi glucose ma pe a uma le uta suka, o le hemoglobin glycated, lea e foliga mai o se ala filemu o le maʻisuka po o le matuia amio, ua iloa.

Togafitiga o le amyotrophy maʻito

Faʻasoaga o le le mautonu o le gaosiga o le gaʻofale o se mea e manaʻomia muamua mo se togafitiga faʻafoe gafataulimaina. I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, fesoʻotaʻiga ile inisalini e ono talafeagai, talu ai o hormones o le glucocorticoid group, Prednisolone, Metipred, e masani ona aofia i togafitiga. O le vailaau mulimuli e sili ona aoga i le tolu masina muamua mai le amataga o le maʻi. E faʻatautaia e le faʻamalositino (maualuga tulaga mai le 3 i le 5 inisictions).

Faʻasagaga o faʻalavelave o le faʻasalaga, faʻaleleia le faʻaleleia faʻafuaseʻi - o le a faʻaitiitia le tiga ma malosi malosi. Ua toe faʻamaonia foi e lenei mea le taua o le vaega autasi i le atinaʻe o le amyotrophy. E i ai se vaega o tagata gasegase ei ai se tali vaivai i hormones. E mafai ona fautuaina i latou e faʻatautaia le vailaʻau oona (Methotrexate), o le immunoglobulin faʻasaina, faapea foi ma sauniga o le faʻamamāina toto e ala ile plasmapheresis.

I le faaleagaina o fiva fiva i le maʻisuka e aofia ai aʻafiaga o le okesene (faʻamalolo saoloto). O le malosi o le puipuia o le tagata lava ia o le faiga o le antioxidant i le maʻisuka e vaivai.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o le acel-lipoic acid e faʻasaina ai le faʻaumatia o mea o le nerve ua faʻaalia. O lana folasaga aʻoga e mafai ona i ai le taua tele mo le tupu mai o le neuropathy. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi faʻamaʻi, lua inisi vaiaso injections faʻaaogaina o le Feagaiga, Thiogamma, Espa-lipon e faʻaaogaina, sosoo ai ma le fesuiaiga i pepa. Togafitiga tumau pe a ma le 2 masina.

Ina ia faʻamalieina le tiga, o fualaau faʻasaina (ibuprofen, nimesulide) mai le vaega o vailaʻau e le o faʻamaʻi-fomaʻi e le faʻaaogaina. Faʻamatala togafitiga faʻasaina - Gabagamma, Lyrics, Finlepsin. E faʻapipiʻi faʻatasi ma ni laʻititi laʻititi o vailaau faʻasaina - amitriptyline, clofranil.

Lafoaʻi o le limo vae

I le taimi o le toe faʻaleleia, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi massage ma togafitiga faʻamalositino, reflexology, faʻaaogaina o vitamini B (Milgamma, Neurovitan).

O le amyotrophy o le maʻisuka e tupu ona o le faaleagaina i aʻa o le ogatotonu. O le maualuga o le kulukose i le tuufaatasiga ma le mumu o le masimmune o puipui lapisi e aofia ai i lona atinaʻe.O se taunuuga, o le meaʻai o le nerve fibers e faʻalavelaveina. E faʻafuaseʻi lava ona tupu le faʻamaʻi, ma le tiga tele i luma o le ogavae. Ole vai vaivai, o le faʻaitiitia o le maualuga o vae vaivai ua faʻaopoopo i ai.

Ma o iinei e sili atu i le polyneuropathy o le maʻisuka.

Mo suʻesuʻega, e tatau ona e suʻesuʻeina le gaioiga o maso ma fiva nerve. Togafitiga e aofia ai fualaau faasaina, togafitiga o le hormonal, alpha lipoic acid. E mafai ona e faʻamālōlōina le tiga i faʻamaʻi faʻamaʻi ma antidepressants. E manaʻomia le umi o le toe faʻaleleia o taimi e toe faʻafoʻi ai le malosi o le musika.

Vitio aoga

Mataʻituina ata vitio mo le maʻisuka ituaiga 1:

O loʻo i ai le neuropathy o le maʻisuka o pito i lalo ona o le faaumiumi o le toto i le toto suka. O faʻamaoniga autu o le tingling, numbness o vae, tiga. Togafitiga e aofia ai le tele o fualaau oona. E mafai ona e faʻaaogaina, ma togafitiga ma isi metotia e fautuaina.

O se faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka o le maʻi o le maʻisuka. E i ai se faʻavasegaga, lea e tele lava ina fuafuaina e uiga o le maʻi. Mo togafitiga, o se suʻesuʻega muamua na faʻataʻitaʻiina e fuafua ai le tikeri o le faʻaleagaina, ona faʻasolo atu ai lea o vailaʻau poʻo le taotoga o loʻo faia.

Faʻamatalaga o le neuropathy o le maʻisuka i gasegase e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. I le taimi muamua, o le suʻesuʻega e faia e se endocrinologist, ona suʻesuʻeina ai lea e le neuropathologist le lagona lelei i se pusa faʻapitoa mo se faʻataʻitaʻiga lea e iai se monofilament, faʻalogo tui ma isi masini.

Afai e mautinoa le neuropathy o le maʻisuka, o togafitiga e faia i le faaaogaina o metotia: fualaau faasaina ma fualaau e faamama ai le tiga, faaleleia le tulaga o pito i lalo, faapea foi ma le massage.

E masani lava, o le polyneuropathy o le maʻisuka e faʻaalia i le tiga. O isi faʻataʻitaʻiga e faʻalagolago i lona ituaiga. E ono mafai ona faʻapitoa, lagona, peʻa, diabetic, tutoatasi. O le pathogenesis e faʻalagolago foi i le ituaiga o faʻavasegaga ua tupu.

Autonomic neuropathy

O le neuropathy o le maʻisuka autonome e mafai ona atiaʻe ma faʻagasolo i le tino o le cardiovascular, gastrointestinal, urogenital, suumotor, respiratory, ma isi ituaiga o loʻo faʻaalia i galuega le lelei o totoga taʻitasi poʻo le tino atoa.

Fomu cardiovascular o le neuropathy o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe i le uluaʻi 3-5 tausaga o le maʻisuka. E faʻaalia mai e le tachycardia i le malolo, faʻamalologa faʻapitoa, suiga o le ECG (faʻaopoopoga o le vaitaimi QT), o se faʻalavelave faʻalavelave o suʻesuʻega o le myocardial leai se tiga ma le osofaʻi o le fatu.

O le gastrointestinal forms of neuropathy o le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i le tofoina o le tino, le dyskinesia o le esophage, faʻalavelave loloto i le galuega o le faʻaleleia o le manava o le manava (gastroparesis), o le atinaʻeina o le gastropsophageal reflux (dysphagia, fungalaʻau, esophagitis).

I tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le gapritis hypoacid e masani ona maua, o le maʻi o le peptic e fesootaʻi ma Helicobacter pylori, o se faʻalavelave tele o le gallbladder dyskinesia ma le gallstone disease.

O le maʻi o le bowel i le neuropathy o le maʻisuka eo faatasi ma le solia o le peristalsis ma le atinaʻeina o le dysbiosis, o le manava manava, steatorrhea, constipation, incessinence fecal. Mai le ate, e masani ona iloa le gasefisamo gaʻo.

Faʻatasi ai ma le urogenital foliga o le neuropathy o le maʻisuka autū, o le leo o le vevela ma le uʻamea o loʻo faʻalavelaveina, lea e mafai ona o mai faatasi ma le taofiga o le urinary po o le mimita le faʻasaina.

O maʻi e maua i le maʻisuka e faigofie lava i le atinaʻeina o faʻamaʻi urinary (cystitis, pyelonephritis).

E mafai e tagata ona faitio i le faʻasaina o le erectile, o le soliga o le innervation tiga o le suʻesuʻega, fafine - vaʻa mamago, anorgasmia.

O le faaletonu o Sudomotor i le neuropathy o le maʻisuka e mafua mai i le hypo- ma le anhidrosis le mautonu (faaitiitia le salu o vae ma lima) faatasi ai ma le atinaʻeina o pisipisa tuusao, aemaise lava i taimi o taumafataga ma le po.

O le manava o le neuropathy o le maʻisuka e tupu mai i vaega o le apnea, faʻavavelaina o mama, ma le faaitiitia o le gaosiga o le maʻisuka.

I le neuropathy o le maʻisuka, diplopia, symptomatic hemeralopia, vaivaiga o le thermogulation, hypoglycemia asymptomatic, ma le "cachexia o le maʻisuka" o le alualu i luma alualu i luma.

O le diagnostic algorithm e faalagolago i le ituaiga o neuropathy o le maʻisuka. I le uluai feiloaiga, o le komisi ma faitioga e uiga i suiga i le cardiovascular, digestive, respiratory, genitourinary, ma ata vaaia o loo iloiloina lelei.

I maʻi o le neuropathy o le maʻisuka, e tatau ona fuafua le maualuga o le kulukose, insulin, C-peptide, hemoglobin glycosylated i totonu o le toto, suesuega o pulusations i gaioiga o le gataifale, fuaina o le toto, siaki pito i lalo mo le le atoatoa, afaina, fatu ma sana.

Faʻalagolago i faʻamatalaga o le siama o le neuropathy o le maʻisuka, faʻaopoopoga i le endocrinologist ma le diabetologist, o isi tagata tomai faapitoa e mafai ona auai - o le cardiologist, gastroenterologist, neurologist, ophthalmologist, podologist.

O le suʻesuʻega muamua o le masini cardiovascular o le faia lea o le ECG, suʻesuʻega cardiovascular (tests Valsalva, suʻega faʻapitoa, ma isi.

), Echocardiography, naunautaiga o cholesterol ma lipoproteins.

O se suʻesuʻega e le suʻesuʻeina mo le neuropathy o le maʻisuka e aofia ai suʻesuʻega o le electrophysiological: electromyography, electroneurography, faʻaaogaina gafatia.

O mafaufauga ma ituaiga eseese o lagona faʻapitoa e iloiloina: o le faʻaaogaina o le monofilament, vibration e faʻaaogaina ai le uila, vevela - e ala i le paʻiina o se mea malulu poʻo le mafanafana, tiga - e ala i le faʻatauina o le paʻu i le itu o le nila, faʻamaonia - faʻaaogaina se faʻamautuga tumau i le tulaga o Roma. O le biopsy Caviar ma le biopsies o paʻu e faʻaaogaina mo ituaiga o le neuropathy o le maʻisuka.

O se suʻesuʻega gastroenterology mo le neuropathy o le maʻisuka e aofia ai le ultrasound o le tino o le manava, o le siama, x-ray o le manava, suʻesuʻega o le auala o le barium e ala i le tootoo laiti, ma suega a Helicobacter.

I le tulaga o faitioga mai le polokalama urinary, o se suʻesuʻega lautele o loʻo suʻesuʻeina, o le ultrasound of the kidneys, o le vevela e faia (e aofia ai

O le faʻasolosolo ma le naunautaiga o le toega o le mimi), o le cystoscopy, urography oona, o le electromyography o musele o le vevela, ma isi.

Faʻasalaga mafuaaga

E le gata i lea, o le togafitiga o loʻo i totonu o maso o le maʻisuka e faʻamoemoeina e nisi o mafuaʻaga e mafua ai:

  1. tausaga matua e sili atu i le fasefulu tausaga,
  2. itupa tagata - o tane e masani ona afaina,
  3. o le i ai o masani leaga - faʻaleagaina o le ava malosi,
  4. tuputupu aʻe - o le faʻaleagaina o le tino e masani ona afaina ai tagata maualuluga, ona e le o toe i ai se taimi.

Maʻisuka Neuropathy Treatment

Le togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka e faia i le faasologa ma faasologa. Lelei togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka e le mafaia e aunoa ma le mauaina o taui mo le maʻisuka.

I lenei itu, ua faatonuina le inisalini po o vailaʻau antidiabetic, ma ua siakiina le kulukose.

I le avea ai o se vaega o le tuufaatasia o le togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka, e tatau ona atiina ae se taumafataga lelei ma faamalositino faiga masani, faaitiitia le mamafa o le tino, ma faatumauina le maualuga o le toto.

I le taimi autu, o le faʻaaogaina o vitamini o le neurotropic (vaega B), antioxidants (alpha lipoic acid, vitamini E), o loʻo faailoa mai elemene elemene (Mg ma Zn). Faʻasolosolo le tiga o le neuropathy o le maʻisuka, e fautuaina e faʻatonu faʻamaʻi, tagata faʻamalosi.

O togafitiga o togafitiga o togafitiga faʻaleagaina e aoga: faʻamalosia o le nasu, magnetotherapy, togafiti o le laser, faʻamalositino faʻamalositino, acupuncture, faʻamalositino.

I le neuropathy o le maʻisuka, aemaise lava le tausiga ma le faʻaeteete o vae e manaʻomia: ofuina o seevae faʻapitoa (fomaʻi solo), fomaʻi faʻasoifua maloloina, vae o le taele, mulumuluina o vae, ma isi.

O le togafitiga o ituaiga autū o le neuropathy o le maʻisuka e faia i le amanaʻiaina o le syndrome faʻasolosolo.

Faʻasalaga ma le puipuia o le neuropathy o le maʻisuka

O le vave iloa o le neuropathy o le maʻisuka (i le itu lua ma le autū) o le ki lea i se faʻataʻitaʻiga lelei ma se faʻaleleia atili o le lelei o le soifuaga o tagata mamaʻi.

O le amataga o le neuropathy o le maʻisuka e mafai ona fesuiaʻi e ala i le mauaina o taui faifai pea mo le maʻisuka.

Neuropathy o le maʻisuka faigata o se taʻiala sili ona lamatia mo le faʻaleagaina o le myocardial, le faʻamalosi o le loto, ma le faʻaaogaina o le maʻisuka o pito i lalo.

I le puipuia o le neuropathy o le maʻisuka, o le siakiina pea o le maualuga o le suka toto, o le faasaʻoina vave o togafitiga, o le mataituina masani e le fomaʻi ma isi tagata tomai faapitoa e talafeagai.

Faailoga ma togafitiga o le amyotrophy o le maʻisuka

  • Faʻasalaga mafuaaga
  • Ata faʻapitoa
  • Faʻamatalaga
  • Faʻafofo
  • Fuafuaga o le olaga

O le amyotrophy o le maʻisuka (neuropathy) o se tuufaatasiga o faʻafitauli mai le maʻisuka. O aʻafiaga o aʻafiaga e mafua mai ona o le faaleagaina o le tino, i nisi o lomiga o le mascular system. O le suʻeina o se tulaga faʻaleagaina e matuā faigata lava, talu ai o loʻo i ai se aʻoaʻoga asymptomatic.

E tusa ai ma fuainumera, ma le faʻavaivaia o le kulukose, o faʻafitauli e tupu i le 10-12% o mataupu, ma le maʻisuka ituaiga II, o le amyotrophy o le maʻisuka e maua i le sili atu ma le 25% o maʻi. O le lamatiaga o lenei faamai o le faia lea o le toetoe 75% o le maʻisuka i le tulaga o le le mafai ona taitaia le togafiti talafeagai ile pito i lalo pito i lalo o mamanu o le maʻi afaina.

Se filifiliga e le masani ai mo le neuropathy o le maʻisuka o le lumbosacral radiculoplexitis. O le togafitiga faʻaleagaina e faʻapitoa mo le maʻisuka ituaiga II, o lona uiga, o tagata e faalagolago i le insulin i le 40 i le 60 tausaga. O lenei tulaga na mafua ona o le maʻisuka microangiopathy ona o le faaleagaina o le axonal.

O taunuʻuga o se fuainumera tele o suʻesuʻega pathomorphological o loʻo taʻu mai ai le faʻalavelave o faʻamaʻi e mafua mai i le faaleagaina o le masimmune i vaʻa o neura (perineuria, epineuria) ma le atinaʻe o perivasculitis poʻo microvasculitis. E fesoasoani foi le vaega mulimuli i le atinaʻeina o faʻatafunaga o le aʻa o le neura ma le vascular network.

O loʻo i ai faʻamaoniga e lagolagoina ai le faʻaopoopoga o le tino, lipothelial lymphocyte cells, faʻamatalaga o immunocytokinini, ma le aʻafiaga o T-lymphocytes cytotoxic.

E i ai filifiliga mo le faʻauluina o vaa laiti i luga o kapoti e ala i vela polynuculate.

Faʻatasi ma lenei talaaga, faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o axons, faaputuputu o hemosiderin, o le faateleina o le mafiafia o le perineuria, o le eleʻele i le lotoifale, ma le fouvalega fou na maua i aʻa ma uaua.

Ata faʻapitoa

O le neuropathy vavalalata o le uila vavalalata o loʻo i ai se mea e le lelei pe faʻapitoa i le tiga, o le tafe ma le susunuina o lagona i luga o le pito i luma o le ogavae ma i luga o le vaalele o le vae pito i lalo. O le tupuga o faʻamatalaga ua faʻamatalaina e leai se fesoʻotaʻiga ma le afi. E masani ona foliga mai i le po.

A maeʻa se taimi faapitoa, ona faia lea o se togafitiga ma se faʻaitiitia o le malosi o musika o le suilapalapa ma le fusi paʻu. I lenei tulaga, e faigata i le tagata gasegase ona punou le taualuga, faʻaalia le faʻamaonia o le tulivae tulivae. I nisi o faʻataʻitaʻiga, taʻitaʻiga o le vaega o le femoral, muso o le paʻu, ma le vaega o le peroneal e faʻapipiʻi i le faʻaleagaina o le tino.

O se faʻataʻitaʻiga o le faʻalavelave faʻalavelave o le leiloa poʻo le faʻaitiitia o le tulivae tulivae i le talaaga o se faʻaititia itiiti poʻo le faʻasaoina o Achilles. E seasea lava, o le atrophy o le muscle i maʻi o le maʻisuka e aʻafia ai le pito vavalalata o lima ma le tauʻau o le tauau.

O le malosi o faʻalavelave faʻanatura e matua maualalo lava. E tele taimi e faʻateleina ai le faʻamaʻi. E le o matauina faailoilo o le faaleagaina o le taʻavale.

Faatasi ai ma lenei togafitiga, e masani ona faasaoina le lagona alofa. Paʻu le maʻi pe a uma le lua i le tolu vaiaso, peitaʻi, o nisi taimi e laveaiina i latou i le 6-9 masina. O faʻatulagaga faʻalogo ma paresis e tutupu mo le tele o masina.

Paretic phenomena ma le alualu i luma o le faʻaauau pea mo le tele o masina, o nisi taimi eo mai faatasi ma se faʻaititia o le mamafa o le tino.

O le tele o le paʻu o le mamafa o le pa'ū e masani ona taʻitaʻia ai le tagata maʻi e masalomia le atinaʻeina o se maʻi mumusu i totonu o lona tino.

O le vaitaimi toe faʻaleleia e tele tausaga, ma i nisi o gasegase o loʻo tumau pea le leaga o totoe.

Faʻamatalaga

O le suʻesuʻega faatoa mafai ona faia pe a maeʻa suʻesuʻega maeʻaeʻa o le maʻi ona o le auala asymptomatic.

O le suʻesuʻega ua faia i le i ai o le itiiti ifo ma le 2 faʻailoga o se natura o le neurological. Mo le faʻamoemoe o suʻesuʻega, e tele suʻega suʻega ua faʻamatalaina:

  • iloiloga lautele o le mimi ma le toto,
  • suʻesuʻega rūmati
  • suʻesuʻeina o le vai o le synovial
  • MRI o le koluma o lalo ifo (pito i lalo ma le sacrum),
  • faʻaosoina ENMG ma le faʻalapotopotoga EMG.

I le CSF, o loʻo iai se faʻalauteleina o mea e maua ai le protein. A maeʻa le EMG, faʻaalia le telefocalisi poʻo le faʻasalaga e mataʻituina i vaega o vavaega o le tino.

O togafitiga togafitiga e umi lava (pe oʻo i le lua pe sili atu tausaga). O le fua faatatau o le toe faʻaleleia o loʻo faʻatatau tonu lava i le faʻamaoniaina o togafitiga i le faʻamaʻi.

O mataupu autu o togafitiga lelei:

  1. siaki faifai pea o le toto toto gaʻo,
  2. togafitiga faʻapitoa i le i ai o le tiga,
  3. togafitiga faʻamaʻi.

I le laasaga muamua o togafitiga, o togafitiga o le pulse e faʻataʻitaʻiina i le paʻu o le methylprednisolone.

O maualuga o le suka i le toto e mafai ona faʻamautuina e ala i le fesiitai o le maʻi i le inisalini.

Mo le toomaga o le tiga, ua faʻaalia ai Pregabalin (faalua i le aso, 150 mg i le tasi). I le avea ai o se vailaʻau faʻapitoa, o Amitriptyline o loʻo faʻamatalaina i se fualaau itiiti.

O togafitiga Glucocorticosteroid e faʻatagaina i na o le tolu masina muamua o le maʻi.

Afai o le togafitiga faʻatasi ai ma faʻamaʻi faʻamaʻi ma glucocorticoid faʻamalositisi e le aoga, latou te gauai i le immunoglobulin.

I nisi o faʻatusa, o vailaʻau cytostatic ma plasmapheresis e faʻaaogaina.

E masani lava o le atinaʻeina o le togafitiga e fesoasoani i le atuatuvale o le oxidative, lea e faia e tetee atu i le talaaga o le tele o faʻasalaga saoloto ma le faʻaitiitia o le galuega a le antioxidant system. O le mea lea, i le togafitiga, o le matafaioi autu o loʻo tuʻuina atu foi i antioxidants ma se faʻasologa faʻasolosolo ma togafitia i le tulaga o le tuai ona faʻalavelaveina le maʻisuka.

O vailaau lelei e mafai ona aofia ai le alpha lipoic acid, lea e faʻaitiitia ai le ata o le neuropathic symptomatic.

Fuafuaga o le olaga

O le soifuaga o le soifuaga e manatu lelei e lelei tele, e tusa lava pe i ai i se tulaga faigata, pe a le maua e tagata gasegase mo sina taimi le mafai gaoioi ese.

I le auala, atonu e te fiafia i mea nei NO meafaitino:

  • Talosaga avanoa: "TOP 7 faamalositino faʻamalositino mo gaioiga o le taeao, lea e tatau ona e aloese mai ai" | "6 tulafono mo le lelei ma le saogalemu saogalemu"
  • Toefuataiga o tulivae ma sooga o le suilapalapa ma le arthrosis - o se ata vitio saoloto o le webinar, lea sa taitaia e le fomai o faamalositino ma togafitiga faafomai - Alexander Bonin
  • Taʻitaʻitama lesona mo le togafitiga o le maualalo o le tiga mai se fomaʻi faʻamaonia i le faʻamalositino. O lenei fomaʻi ua atiina ae se tulaga faʻafouina faʻaleleia mo vaega uma o le tuila ma ua uma ona fesoasoani silia ma le 2000 tagata faʻatau ma le tele o faafitauli i tua ma le ua!
  • E te fia iloa pe faʻapefea ona togafitia ni pine pine? Ona matamata ma le totoa le vitio i lenei sootaga.
  • 10 mea taua mo le soifua maloloina - i totonu o lenei lipoti o le ae iloa ai mea e tatau ona tatau ai lau meaai i aso taitasi ina ia mafai ai e oe ma lau tui ona ola maloloina i le tino ma le agaga. Faʻaaogaina faʻamatalaga!
  • E i ai sou osteochondrosis? Ona matou fautuaina lea o le aoga o togafitiga lelei o togafitiga o lumbar, cervical and thoracic osteochondrosis e aunoa ma fualaau faasaina.

Faʻavasegaga ma faʻamaoniga ole neuropathy o le maʻisuka

I le iloa o le neuropathy o le maʻisuka, e tatau ona e mafaufau i faailoilo ma faailoga e faʻaalia ai se faʻamaʻi.

O le faʻamaoniga o le togafitiga e faʻavae i luga o le vaega o le faʻalavelave e sili ona afaina. I se isi faaupuga, o faʻamaoniga o le maʻi e mafai ona eseese tele, ma e faʻalagolago lava i le faʻaleagaina o le tino maʻi.

A oʻo ina aʻafia le itulagi lautele, o le faʻamaoniga e maua ai le lagona ina ua mavae le lua masina. O lenei tulaga e fesoʻotai ma le mea moni e faapea i totonu o le tino o le tagata e tele le tele o namu, ma mo le taimi muamua, o aʻafiaga e mafai ona faʻaaogaina le gaioiga o mea ua faaleagaina.

O le neuropathy o le gasegase o le gasegase e mafua mai i le mea moni o lima ma vae e afaina muamua.

Faʻavasegaina ole neuropathy o le maʻisuka:

  • Symptomatic polyneuropathy: faʻapitoa o le neuropathy, le neuropathy motusia, maʻi o le sensorimotor, faʻasologa o le hyperglycemic.
  • Maʻisuka autū o le neuropathy: urogenital, respiratory, suumotor, cardiovascular.
  • Fofo ole neuropathy: alavai, vavae, plexopathy, amyotrophy.

O le neuropathy maaleale o le toilalo lea o le gasegase o aʻafiaga o le nerve i se faʻasesega tutusa o lagona o se tagata. Mo se faʻataʻitaʻiga, tasi vae o le a sili atu ona maaleale nai lo le isi. Ona o le mea moni e faapea i le taimi o togafitiga e aʻafia ai neura, o loʻo i ai le le talafeagai o le faʻaliliuina o faailoilo mai le paʻu o le tino i le faiʻai.

O faʻamatalaga nei e matauina:

  1. O le maualuga o le gasegase i mea e afaina ai ("gase nifo" o loo tafe i luga o vae, o le mu o lagona, o le vevela, o tiga matuitui mo le leai o se mafuaʻaga).
  2. O se tali le lelei i soo se mea e faaosofia ai. O le "agamalū lemu" e mafai ona avea ma se taunuuga o se maʻi tiga matuia. Mo se faʻataʻitaʻiga, e ono ala mai se tagata maʻi i le po mai le tiga ona o le paʻi o se palanikeke.
  3. Faʻaitiitia poʻo le leai foi o se faʻafitauli. I le taimi muamua, e leai se lagona o le pito i luga, ona vaivai ai lea o vae (pe ese foi).

Faamatalaga Fou: 5 Faailoga Sili o le Maʻisuka

O le maʻisuka neuropathy o loʻo aʻafia ai le faaleagaina o neura e nafa ma le gaioiga, lea e faʻasalalau ai le faʻaliliuina o faʻamaoniga mai le faiʻai i maso. O faʻamaoniga e tutupu malie, o se faʻamaoniga lelei o lenei tulaga, o se faʻaopoopoga o faʻamaoniga ao moe ma malolo.

O le ata o le togafitiga o nei ituaiga o togafitiga e mafua ona o le leai o se mausali pe a savali, le lelei le galueaina o le maskloskeletal system, limitation o le sooga faatasi (edema ma le pala), ma vaivaiga maso.

O le neuropathy o le maʻisuka autū (faʻapitoa foi o le neuropathy) o se taunuuga o le le atoatoa o le gaioiga o neura o le tino o le tino, lea e nafa ma galuega a le tino.

Faailoga o le neuropathy autonomy i le maʻisuka ituaiga 2:

  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le meaʻai (faigata le folo, tiga i totonu o le manava, afaina o le vomiting).
  • Faʻaleagaina o le gaioiga o gaioiga pelvic.
  • Galuega le mama.
  • Suiga o le paʻu.
  • Faʻafitauli leaga.

O le neuropathy sili ona lelei o se togafitiga lea e mafai ona mafua ai le leai o se vaaiga vaaia o se uiga umi pe le tumau.

O le urogenital foliga o le neuropathy o le maʻisuka e mafua mai i le solia o le leo o le vevela, faapea foi ma le faaleagaina o tagata e mamaʻi, lea e ono mafai ona o mai faatasi ma le taofia o le urinary po o le mimiimalie.

Distal neuropathy e tupu i le toeitiiti o le afa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. O le lamatiaga o togafitiga o loʻo i ai i le le mafai ona faʻaleagaina le faʻaleagaina. O le distur neuropathy o pito i lalo e mafua mai i le leai o se lagona o vae, tiga ma lagona eseese o le le fiafia, susunuina, susulu.

Faʻailoga Faʻaipoipoga

O le neuropathy o le maʻisuka e tele ona lala, e tofu lava ma se uiga lelei. Ina ia iloa le neuropathy o le maʻisuka, e aoina muamua e le fomaʻi le talafaasolopito o se tagata maʻi.

Ina ia maua le ata pito i sili ona maeʻa, o loʻo faʻaaogaina se numera faapitoa ma fesili. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fua o faʻamaufaʻailoga o se natura faʻaleagaina e faʻaaogaina, o se fua masani o faʻamaoniga ma isi.

I le taimi o se suʻega suʻesuʻe, e suʻe e le fomaʻi sooga, vaʻavaʻai i le tulaga o le vae, vae ma alofilima, o lona uiga o lona uiga o le neuropathy. Fuafua pe mumu, mago ma isi faʻaaliga o le maʻi o loʻo i luga o le paʻu.

O se suʻesuʻega faʻamaonia o le maʻi o loʻo faʻaalia ai se uiga taua e pei o le vaivai ma isi faailoga lua. O le cachexia o le maʻisuka e mafai ona ogaoga pe afai e leai se gaʻo gaʻo ma gaʻo gaʻo i totonu o le vaega o le manava.

A maea le asiasiga, e faia se suʻega faʻalogo i le vibration. E ala i se masini faapitoa faʻavevesi, lea e tuʻuina atu e le fomai i le lapoa tele po o isi vaega. O sea suesuega e faia faʻatolu. Afai e le lagona e le tagata gase le faatelevavega o le 128 Hz, ona faʻaalia lea o se faʻaitiitia o le faʻafitauli.

Faʻamatalaga fou: O le maʻisuka e leai se aʻafia: o le a?

Ina ia iloa le ituaiga o togafitiga, ma ia iloa le auala e togafitia atili ai, o togafitiga nei e faia e fuafua ai le neuropathy o le maʻisuka:

  1. Tautuile senituri ua fuafuaina.
  2. Ua mautu le lagona o le vevela.
  3. O mafaufauga tiga e fuafuaina.
  4. O mafaufauga e iloiloina.

O le neuropathy o le maʻisuka e mafua mai i se auala eseese, o le mea lea, i le tele o mataupu, o faʻataʻitaʻiga uma lava e faia e aunoa ma se faʻasalaga.

Le togafitiga o le neuropathy o se faiga faigata tele, galue malosi ma taugofie. Ae faʻatasi ai ma le vave amataina o le togafitiga, o le faʻataʻitaʻiga e lelei.

Faʻasologa o togafitiga

O le neuropathy o le maʻi suka o se faʻafitauli faʻapitoa, e mafua mai i le tele o taunuuga mo le maʻi. Ae o lenei suʻesuʻega e mafai ona puipuia. O le tulafono faavae o le puleaina o le kulukose i le tino o le maʻi.

O le maualuga maualuga o le kulukose o se tulaga ogaoga o aʻafiaga mo le leiloa o le gaioiga e ala i namu faimalaga ma mutaʻaga. E i ai ni togafitiga faʻapitoa e puipuia ai le puipuia o faʻafitauli ma ogaoga o aʻafiaga e aʻafia ai le talaaga o le faʻamaʻi.

Faʻaauau faailoga muamua o togafitiga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O ia o le a ia faʻamaonia togafitiga talafeagai. E iloa e iai soʻo se faʻamaʻi e sili atu ona faigofie ona togafitia saʻo i le amataga o le atinaʻe, ma o le tele o taimi e maua ai avanoa e pulea ai maʻi.

E tatau ona taofiofia le maualuga o le suka i le toto, mulimuli i se taumafataga maualalo mo le maʻisuka, faʻatasi ai ma sina suiga i le tino, logo i lau fomaʻi.

E tatau ona taitaia se olaga malosi, taʻalo i taʻaloga, savali i aso uma i le ea fou (le itiiti ifo ma le 20 minute), o galuega i le taeao e le taua tele. E fautuaina ina ia auai i togafitiga o le physiotherapy.

O le neuropathy o le maʻisuka e mafua mai i le tele o faʻalavelave, ae o le avanoa vave i se fomaʻi, o le manuia i togafitiga e faʻamaonia. Afai e te faʻamausali le kulūkose i le tino i le tulaga manaʻomia ma faʻamautinoa le sili ona lelei o le faʻaogaina o le tino, o le a faʻaaogaina uma lava faailoga i le maea ai o le 1-2 masina.

O le a sou manatu i lenei mea? O a metotia o loʻo e faia e puipuia ai faʻafitauli mai le maʻisuka?

Faʻaiʻuga o le amyotrophy o le maʻisuka

O le mafuaaga autu o le umi ma le le amanaiaina o le maʻisuka. E iai foi mafuaʻaga e mafua ai le amyotrophy o le maʻisuka:

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faʻafitauli o le vaʻai, tulaga paʻu ma lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma oʻo ai i le paʻu o le tino! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

  • tausaga
  • maualuga tuputupu aʻe
  • masani ona faʻaaogaina ava malosi,
  • ulaula
  • faaleagaina le fiva namu,
  • itupa
  • maʻi faʻamaʻi
  • faʻamaʻi pipisi
  • togafitiga o genetics
  • le atinaʻe o le amyloidosis,
  • autoimmune pathologies.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faailoga o le amyotrophy o le maʻisuka

Faʻatasi ai ma le amyotrophy o le maʻisuka, o mea nei e tupu:

  • namu ma se lagona o vaivaiga,
  • tiga i totonu o maso o pulu ma pulou,
  • vaivai ole maso o le pito i luga ma le pelvis,
  • e faigata ona tulaʻii luga, nofo i lalo, alu i luga ma lalo i luga o faasitepu,
  • solia o le savali
  • gasegase maso
  • mamafa o le mamafa ma se faʻaitiitia o le manaʻo,
  • afaina i lima ma vae,
  • faateleina le iloa pe a paʻi,
  • leai ni lagona le lelei.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faiga Masani

A oʻo mai uluaʻi faʻamaoniga o le amyotrophy o le maʻisuka, e tatau lava ona e faʻatalanoa se fomaʻi. O le tagata poto faapitoa o le a aoina se tala faʻasolopito ma faʻatautaia se suʻesuʻega. I luga o le suʻega, e maua ai se lagona maualuga pe a paʻi ma foliga o lagona tiga. E le gata i lea, o le a siakiina e le fomai le malosi o le mafaufauga ma le lagona lelei i suiga o le vevela. E iloa e le tagata maʻi se lagona o le le mautonu i lima ma vae, ma le le lava o lagona lelei. A maeʻa lena, o le a tuʻuina atu e le fomaʻi togafitiga faʻapolokalame faʻapitoa:

  • iloiloga lautele o le toto ma le urine,
  • toto suesuega o le toto
  • suega suka
  • suʻesuʻega mo suʻesuʻega rūmatika,
  • MRI o le pine,
  • suʻesuʻeina o le suavai o synovial,
  • electromyography
  • stimulus electroneuromyography.
Toe foʻi i le laulau o mea

Faʻamaʻi faʻamaʻi

Afai o le maʻi na faʻaalia muamua faailoga o le maʻi, e tatau ona alu faʻanatinati i le falemaʻi. O le togafitiga a le tagata lava ia i le fale e aunoa ma le pule a fomaʻi e oʻo atu ai i ni taunuuga matuia. A faʻatagaina, o le a aoina e le fomaʻi se tala faʻasolopito ma suʻesuʻe le tagata maʻi. O le fomaʻi o le a faʻataʻitaʻiina suʻega ina ia mafai ai ona faʻamaonia saʻo. A maeʻa suʻesuʻega, o le a ia filifilia se togafitiga togafitiga. O le faavae o togafitiga o le tagofia o fualaau. O le a tuʻuina atu e le fomaʻi fautuaga i suiga o le soifuaga mo le lelei o togafitiga.

Fomaʻi togafitiga

Mo le togafitiga o le faʻamaʻi, o fualaau oona ua faʻamatalaina, o le autu o loʻo tuʻuina atu i le laulau:

Tuua Lau Faamatalaga