Psychology o le maʻisuka: faʻafitauli o le mafaufau

Ae o le malosi o au tali i se tulaga faigata e mautinoa lava e afaina ai lou uiga, ma o le mea lea o le tulaga o lou soifua maloloina. E taua tele lou puleaina e faʻaalia le malosi o lagona le lelei i totonu o se auala lelei. O lenei mea o le a fesoasoani ia te oe e faatoilalo ai faigata uma ma faʻaalia ai le manumalo mai soʻo se tulaga.

Ua faamatalaina e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi le soifua maloloina e pei o le vavalalata o vaega e tolu: soifua maloloina faaletino, mafaufau ma agafesootai. E tatau ona malamalama o le tupuga o soʻo se faʻamaʻi masani e mafua ai se faʻafitauli ogaoga o le mafaufau i le tagata maʻi ma ona aiga.

O le mea moni, ona o le maʻisuka, o maʻi poʻo matua o tamaiti mamaʻi e masani ona faʻamalosi e tuua pe suia galuega, lea e mafai ona aʻafia ai le manuia o mea tau tupe o le aiga ma lona tulaga lautele. O teteega e tulaʻi i le taimi e tasi i le va o aiga, e mafai lava ona faʻaumatia ai se aiga.

Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e taua le sailia o auala sili ona saʻo, faatuatuaina, ma matua e puipuia ai oe lava mai tulaga faigata e ono tulaʻi mai i le taimi o le olaga, o se tasi, e le masalomia, o le maʻisuka. Le atinaʻeina o metotia o le puipuia o le tagata lava ia, e tatau ona malamalama i mafuaʻaga e aʻafia ai le feeseeseaiga i amioga a tagata ma a latou tali atu i nisi mea tutupu. O tagata taʻitoʻatasi o se tagata lava ia, ae o loʻo iai tulafono patino e fausia ai e tagata uma a latou fegalegaleaiga ma isi tagata. I le suʻesuʻeina o nei tulafono, e mafai ona e mauaina fofo aoga i ou mafaufauga faʻafitauli.

Fuainumera Faamauina e faapea o tagata maʻi e maua i le maʻisuka, e na o le 10-20% o gasegase ma le muamua (o le insulin-dependent) ma le 80-90% o tagata e maua i le maʻisuka lona lua (e le o le insulin)

O tamaʻitaʻi ma fafine e mafatia i lenei faʻamaʻi tutusa (50 i le 50%). Ae afai tatou te tilotilo i fuainumera o le auai i aʻoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, o le ata o le faafeagai tonu lava: o tamaitai o tagata asiasi ile aoga e tusa ma le 75%, ae na o le 25% alii. O le tele o tagata eo mai i le vasega i lalo o le faatosinaga a a latou ava. Faatasi ai ma i latou na filifili e faia toleniga, e 90% o maʻi ma matua o tamaiti ei ai le ituaiga muamua o le maʻisuka ma e naʻo le 10% o loʻo maua i le maʻi lona lua.

O ia fuainumera e malamalama, talu ai o tagata gasegase i le ituaiga muamua o le maʻisuka ma o latou aiga i le amataga o le faamai ua matua atuatuvale i le manatu o le manaomia mo le faifai pea o le inisiua, lea e suia ai o latou olaga masani. O le mea lea, latou te sili atu le malosi i la latou sailiga mo togafitiga togafitiga.

I totonu o se aiga o loʻo maʻi ai se tamaititi, e masani ona faʻamalosi le tina e alu ese mai le galuega. Afai o le tamaitiiti muamua lenei, ona latou le fananau mai lea i le lona lua, ua tuʻuina atu uma lo latou malosi i le tasi. O le tele lava o taimi, e le fesoasoani i le totogiina o le maʻisuka i totonu o se tamaititi, ae o le mafaufau ole mafaufau ole aiga e solia. Pe a tuputupu aʻe se tamaititi, e tulaʻi mai faafitauli faʻalagona mo ia ma ona matua. E le tupu lenei mea pe a mafai e matua ona malamalama o suiga o le mafaufau e tutupu ma i latou e fesootaʻi ma maʻi o le tamaititi (tausalaina) e le faapitoa, ae tutusa i le tele o tagata.

I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, isi, ae leai se faʻalavelave, o faafitauli e tulai mai.

O lenei faʻamaʻi e tupu i le avea ma tagata matutua, pe a iai ni masaniga faapitoa, ua tatau ona suia ma le amataina o le maʻi. E le mafai e tagata maʻi ona suia soʻo se mea io latou olaga ma le amanaʻia a latou faʻamaʻi (e sili atu ona taatele mo alii), pe liliu a latou faʻamaʻi i se auupega latou te pulea ai isi. O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona filifili e "galo" e uiga io latou maʻi, ma mafaufau o le tagofia o fualaau e foia uma ai o latou maʻi maʻisuka. E na o se vaega itiiti o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 eo mai i vasega e suia ai a latou ola

O le tagata gasegase, ma tagata uma o loʻo siomia o ia, e tatau ona malamalama i le mafaufau o le faʻafitauli o le mafaufau lea e tupu mai ia i latou e fesootai ma le amataina o le maʻisuka, ma taumafai e suia a latou amio ma toe fausia o latou olaga ina ia le aafia ai le maʻisuka i le faʻatinoina oa latou fuafuaga.

O le ae ofo, ae ui lava i ituaiga uma o amioga, o maʻi fou uma (ma o latou aiga) e tutusa uma lava lagona e tusa ai ma o latou gasegase. Sei o tatou talanoa e uiga i tulaga o mafaufauga latou te feagai.

Muamua tulaga. Sue le tulaga

I le piriota talu mai le amataga o le maʻi, o le tagata maʻi ma ona aiga e pei o se tagata na ala i luga o le taeao i se nofoaga e le masani ai. Fai mai a ia: "E le o aʻu lenei. E le mafai ona ou maʻi, ua sese fomai. O le a ou ola maloloina. "O le tagata maʻi matua e mafai ona ia faʻafitia le iai o le faamaʻi e ala i le nanaina ma le faʻaeteete mai isi. E masani lava ona lokaina nei tagata maʻi i le falemaʻi e tui ai i latou lava i le inisalini.

O ia amioga e mafua ai le masalosalo i isi ma mafutaga ma e pele ia i latou e mafai ona faaleagaina. I lenei laasaga, o le sailiga e amata mo auala e togafitia ai le maʻisuka, ma liliu atu i "fomaʻi" (i le taimi o le "honeymoon" atonu foi e foliga mai ua maeʻa le faamai). O le faʻamaʻi o le maʻi ma le fomaʻi e faigata, masalo o le maʻi o le tagata maʻi i le fomai. E le amanaiaina ia fautuaga o togafitiga, lea e mafai ona mafua ai le matuia o le soifua maloloina.

Afai o le tagata maʻi e "pipii" i le taimi muamua, e ono tulaʻi mai se tulaga e matua le amanaia lona maʻi. I le taimi lava e tasi, e le o mulimulitaʻia fautuaga faafomaʻi, e mafua ai le televave o le malosi o le maʻi (tauaso, vavaevaega o vae) E le mafai ona aloese mai vasega pe a amata vasega i le taimi mo gasegase e maua i le maʻisuka.

I le taimi lea, o matua o le tamaititi maʻi e mafai foi ona pipii. Nai lo le faʻatuina o le pulea o le tagata lava ia, latou te amata sui fomai, vaavaai mo tupe mo togafitiga i fafo atu, ma isi mea faapena. talafeagai mo le tamaititi i le mea muamua.

Vaega Lua. Tali ma maua le mafuaaga

O le tagata maʻi ma lona aiga e fesiligia i latou lava i le fesili: "Aisea na tupu ai lenei mea ia i matou?" E taua le malamalama o le ituaiga muamua o le maʻisuka e leai se mea e tatau ona faia pe leai foi se mea e tatau ona faia. Po o le a lava le mea na e faia i lou olaga talu ai, o le a maua pea le maʻisuka o le ituaiga muamua.

O le laʻititi o le tausaga o le maʻi, o le faigofie lenei taimi mo ia, ma le faigata mo ona matua. Aiga ei ai lagona lagona tausalaina pe amata le sailiga mo le tamaititi e nafa ma le faamaʻi: "O loʻu aiga e soifua maloloina - o lau mea sese!". O se tagata gasegase matua e mafai foi ona maua le tasi e faitioina: "O oe na maeʻa aʻu!" O se faamai i se tagata o le aiga e faateleina ai sootaga faaleaiga.

O lenei tulaga o mataupu e le mafai ona fesoasoani e totogi ai le maʻisuka, talu ai o malosiaga ia e tatau ona faʻatonuina e pulea e faʻaalu i le sailia, faʻaalia ma le faʻasalaina o tagata solitulafono, i luga o faitioga le aoga.

O le tagata gasegase e mafai ona faʻavaivai ma faʻavaivaia lona faʻamaʻi. I lenei laasaga, o faʻamatalaga e uiga i le maʻisuka e mafai ona sili atu ona iloa lelei, ae o loʻo i ai se tulaga lamatia o tagata taitoatasi o le aiga o loʻo i ai pea i le taimi muamua ma e le talitonu i le i ai o le faʻamaʻi poʻo lona le gafatia. E iai ni feeseeseaiga fou. E ono oo i le tulaga o le a liliu ai e matua le maʻi o le tamaititi e avea ma auala e maua ai lona faatuatuaga: e tuʻuina atu e tina le tui, ma taʻitaʻiina e le tama le tamaititi i le "mafaufau" ma fafagaina i le suamalie.

E tatau i tagata uma o le aiga ona malamalama o le le fiafia i manatu i luga o le faamaʻi ma mafuaʻaga e le tatau ona aʻafia ai le maʻi. E leai se tasi e tuuaia. Ae i le amataina o le maʻi, e tatau i le aiga atoa ona atiae se auala autasi o le amio e fesoasoani ai i se tagata maʻi i le maʻisuka e maua lo latou nofoaga i le sosaiete. E mafai e matua ona nonofo i lenei laasaga mo le olaga, ma faaauau pea ona saili mo togafitiga, e tusa lava pe avea le tamaitiiti ma tagata matua.

O matua o na gasegase oe ua gasegase i le matua e mafai foi ona saili mo auala e togafitia ai, e tusa lava pe o le "tamaitiiti" o loo ia te ia lava le mataituina o ia lava. O tina o ia "fanau" i nisi taimi eo mai i le aoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. "E le mafai e lau tama ona alu atu ia te oe," latou te fai atu i le fomai, "O le a ou alu mo ia." O se "tama" faapena ua 30 ona tausaga, e mafai ona i ai sona lava aiga ma e oo foi i tamaiti. Ae e talitonu pea le tina e le mafai e ia lava ona mataʻituina ma tausia ia lava.

O le mea lea, e taua tele le aʻoaʻoina i le aʻoga mo le maʻisuka Patient e le gata mo le tagata maʻi, ae faʻapea foi tagata o lona aiga ma tagata vavalalata. E tatau foi ona aoaoina le talavou ma ona matua, ana uo ma ona matua, ma o le a fesoasoani ia te ia e fetuunai atili ai lona siosiomaga. I se faaopoopoga, o se uo ua iloa le auala e amio ai i tulaga faigata e fesootai ma le maʻisuka e mafai ona maua ai e lau tama se auaunaga taua.

Vaega Lona tolu. Vaega o le iloa o lau maʻi

I lenei taimi, e malamalama le tagata maʻi o le maʻisuka o se vaega taua o lona olaga. Ua amata ona ia sailia lona ituaiga olaga ma le maʻisuka. Afai e leʻi amataina le aʻoga i lenei tulaga, o le a le saʻo lelei le faʻatulagaga o lenei olaga. O le toe faʻamalosiina e sili atu ona faigata nai lo le aʻoaʻo atu. O le mea lea, o aʻoaʻoga e tatau ona vave amata i le vave e mafai ai.

E ui lava i le mea moni o tagata uma lava e tutusa uma laasaga o le iloa o latou faʻamaʻi, e tofu le tagata gasegase ma uiga eseese i ai. I le tulaga o soʻo se faʻamaʻi faʻamaʻi, e aofia ai le maʻisuka, o le maʻi e faia ai le ata ua taʻua o le Totonu o le faʻamaʻi, lea e tele sona aafiaga i le tulaga o le tagata maʻi.

O le ata i totonu o le faamai ua faamatalaina o le tele o suiga o suiga o fegalegaleaiga o se tagata e fesootai ma le amataina ma le atinaeina o se faamaʻi masani. A maeʻa ona maua i le maʻisuka, e tele mea tutupu e tulaʻi mai e faʻalagolago i le tele o mafuaʻaga.

O le mea moni, e sili ona faigata le fetuunai i le 25-40 tausaga, pe a faia e le tagata le tele o fuafuaga e tatau ona toe iloiloina e fesootaʻi ma le faʻamaʻi. E faigata tele i matua ona talitonu i lenei mea, ae o lenei faagasologa e sili atu ona faigofie mo se tamaititi, talu ai ona ua matua o ia ua uma ona fetuunai pe a filifilia se galuega, se siosiomaga agafesootai, ma le fatuina o se aiga.

O loʻo i ai ni matata eseese e faʻaseseina i tagata mamai

Afai o se tagata maʻi na galue i se tasi o nei mea taua mo se taimi umi (pailate, mo se faataitaiga), ona faigata tele lea ia te ia ona maua se nofoaga fou i lona olaga. O se talavou e moemiti i se ituaiga o galuega e mafai ona faigata tele ona iloa le le mafai ona fai.

O fua faasaina ma le le mafai ona maua, e pei ona e iloa, e suamalie. I lenei tulaga, e manaʻomia uma e se tagata matua ma se tamaititi le fesoasoani a se fomaʻi mafaufau lelei o le a fesoasoani ia i latou e maua ni tulaga taua o le ola. Mo soʻo se tagata i le vaitau lenei, o le lagolago a le aiga ma uo e taua tele.

Psychology o le maʻisuka

O se tasi o lagona o tagata muamua e maua i le maʻisuka o le le talitonu lea "E le mafai ona tupu lenei mea ia te aʻu!" O se mea masani mo se tagata le aloese mai le faʻafefe o lagona i le lautele, e fesootaʻi ma le maʻisuka - aemaise lava. I le taimi muamua o le a faʻaaogaina - e maua ai le taimi e faʻaaoga ai i le tulaga le mafai ona suia ma suiga.

E faasolosolo lava, o le moni o le tulaga e manino atili, ma o le fefe e mafai ona avea ma lagona aupito sili, lea e umi se taimi e mafai ona taitai atu ai i lagona o le leai o se faamoemoe. E masani lava, o loʻo maʻi pea le tagata maʻi pe a tulaʻi mai suiga e le mafai ona faia io latou lava lima. O le ita e mafai ona fesoasoani e maua ai le malosi mo le maʻisuka. O le mea lea, faʻatonu lenei lagona i le itu saʻo.

E mafai ona e lagona le tausalaina pe a fai e te manatu o oe e nafa ma fanau maloloina. A latou maua le maʻi suka, e lagona e se tagata se tulaga atuatuvale, aua ua ia malamalama o le maʻisuka e le mafai ona ola. O le atuatuvale o se tali masani i le le mafai ona suia se tulaga le lelei. E naʻo le iloaina ma le taliaina o tapulaʻa e mafai ona e faʻaauau ma filifili pe faʻapefea ona e ola i le maʻisuka.

E faapefea ona taulima lagona ma lagona?

O le teena, fefe, ita, tausalaina, po o le atuatuvale ua na o ni nai lagona e maua e le maʻisuka. O le laasaga lelei muamua o le faʻalauiloaina o le faafitauli. I se taimi, e te "faʻaalia" lau maʻisuka. O le iloaina o se mea moni, e le mafai ona e taulai atu i luga o tapulaa e sosoo ai, ae i luga o malosiaga o lau amio. E naʻo le taimi e te lagona ai o loʻo e taofiofia lou ola ma lou maʻisuka i ou lima e mafai ona e taitaia se olaga sologa lelei.

Se vaega o talafaasolopito

O faʻamaʻi o le maʻisuka ua faʻamatalaina e fomaʻi lauiloa uma talu mai aso anamua. I le II senituri BC, o Demetrios, o le na faʻamālōlōina tagata Eleni anamua, na tuʻuina atu i le maʻi le igoa "maʻisuka", lea e faaliliuina o le "ou sopoʻia." Faatasi ai ma lenei upu, na faamatalaina ai e le fomai se uiga iloga - o tagata gasegase e inu pea le vai ma toesea, o lona uiga, e le o taofia le vai, e tafe atu i le tino.

Mo le tele o seneturi, ua taumafai fomaʻi e faʻaalia le mea lilo o le maʻisuka, ma iloa mafuaaga ma maua ai se fofo, ae o le faʻamaʻi na tumau pea le afaina. Pusa I tagata mamaʻi na maliliu maliu, o tagata na mamaʻi i le inisalini-tutoʻatasi tutoʻatasi na togafitia i taumafa ma faamalositino, ae o lo latou soifuaga sa tiga.

O le masini o le faamai na manino lava pe a uma ona tupu i le 19 seneturi. saienisi e uiga i le gaioiga ma le fausaga o laʻau o endocrin - endocrinology.

Na maua e le fomaʻi o Paul Langerhans ni sela pancreatic e faʻapipiʻi ai le insulin. O siti na taʻua o "motu o Langerhans, ae o isi saienisi mulimuli ane na faavaeina se sootaga i le va oi latou ma le maʻisuka.

Seʻi oʻo i le 1921, ina ua vaʻaia e tagata Kanata o Frederick Bunting ma Charles Best le inisalini mai le paʻu o le taifau, e leai se togafitiga lelei mo le maʻisuka. Mo lenei mea na maua, sa tatau ona mauaina e saienitisi le Nobel Prize, ma tagata maʻi na maua i le maʻisuka - o avanoa o se olaga umi. O le uluai inisalini na maua mai le povi povi ma puao, o le atoaga o le siama o le tagata na mafai ona na o le 1976.

O suʻesuʻega faasaienisi na faafaigofieina ai le olaga mo le maʻisuka, ma sili atu ona faigofie, ae le mafai ona faatoilaloina le faamaʻi. O le numera o tagata gasegase e faʻapupula i tausaga uma, i atunuu atiaʻe ua maua i le maʻisuka le faʻamaʻi.

Togafitiga o le faamaʻi naʻo le inisalini ma le suka e faʻaititia ai le suka e le lava lelei. O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona suia lona olaga, iloilo lana meaʻai, ma pulea lana amio. Ua matua faateleina le mafaufau o fomaʻi e manatu o le mafaufau o le maʻisuka e taua tele i le malosi o le faamaʻi, aemaise le ituaiga II.

Mafuaʻaga Faʻapitoa o le Maʻisuka

O se taunuuga o suʻesuʻega, na maua ai se mafutaga i le va o le mafaufau ma le toto o le kulukose. O le faʻaogaina o le tino e faʻamalieina ai le manaʻomia mo le malosi e ala i le faʻateleina o le maualuga o le suka i le toto.

I le masani ai, o le maʻisuka (o le insulin-dependent) ma le ituaiga II (e le o le insulin-faalagolago) e iloga. Ae o loʻo i ai foi le maʻisuka labile, o le ituaiga sili ona ogaoga o le maʻi.

Laʻau maʻisuka

I lenei fomu, o suiga faafuasei i kulūkose e tutupu i le aso. E leai ni mafuaaga vaaia mo oso, ma le le mafaia ona fetuunaʻi le fualaau o le inisalini e taʻitaʻia ai le hypoglycemia, coma, faʻaleagaina ai le tino ma le toto toto. O sea ituaiga o siama ua matauina i le 10% o tagata gasegase, aemaise lava o tupulaga talavou.

Fai mai fomaʻi o le maʻisuka labile o se faʻafitauli sili ona mafaufau nai lo se mea faʻapitoa. O le maʻisuka muamua o le laʻau na faʻamatalaina e Michael Somogy i le 1939, faʻatusatusaina le faʻamalolo o le glucose e aunoa ma le faʻaaogaina ma se faʻalavelave faʻafuaseʻi o vaalele ona o le le mautonu o le faʻaaogaina o le vaʻalele. Ua le saʻo le tali atu a le au pasi i faailo o le masini, ma ua sese le gaʻo o le maʻisuka i le faʻamatalaina o le suka.

O le tele o le inisalini e ulu atu i le tino, o le maualuga o le suka e faʻaititia, o le ate e "fesoasoani" i le glycogen ma e toe foʻi mai mea uma i le masani. I le avea ai o se tulafono, o le hypoglycemia e tupu i le po pe a moe le tagata maʻi. I le taeao e lagona e ia le le lelei, o le maualuga o lona suka. I le tali atu i faitioga, e faʻateleina ai e le fomaʻi le fua o le insulin, lea e le fetaui ma le tulaga moni. O le mea lea ua amata ai se liʻo leaga, o se faafitauli e aluese mai ai.

Ina ia faʻamaonia le mafuaʻaga o le gafatia, e tatau ona fua le hemoglobin i le ao ma le po mo le 7-10 aso i le 4 itula. E faavae i luga o nei faʻamatalaga, o le a filifili e le fomaʻi le maualuga o le inisalini.

Ata o le maʻi o le maʻisuka

O mafaufauga o le maʻisuka o soo se ituaiga e faʻaalia ai uiga masani o loʻo i totonu o le tele o tagata e maua i le maʻisuka:

  1. Le malupuipuia, lagona o le lafoaia, popole,
  2. Manatu leaga o le toilalo
  3. O le manao mo le mausali ma le filemu, faalagolago i tagata pele,
  4. O le masani o le faatumuina o le le atoatoa o le alofa ma lagona lelei i meaai,
  5. O aʻafiaga e mafua mai i le faʻamaʻi e masani ona mafua ai le le fiafia,
  6. O nisi tagata gasegase e faʻaalia le le amanaiaina o latou soifua maloloina ma teena mea uma e faamanatu ai le faʻamaʻi. O nisi taimi o le tetee e faʻaalia i le tagofia o le ava malosi.


Ole aʻafiaga ole mafaufau i le maʻisuka

O le mafaufau o se tagata e tuusaʻo lelei i lona soifua manuia. E le o tagata uma e manuia i le tausisia pea o le paleni o le mafaufau pe a uma ona maua se faamaʻi masani. O le maʻisuka e le mafai ona galo ia te oe lava, o tagata gasegase ua faamalosia e toe fausia o latou olaga, suia amioga, lafoai a latou mea e sili ona fiafia i ai, ma e aafia ai o latou lagona faalelagona.

O faʻaaliga o le faʻamaʻi o ituaiga I ma II e talitutusa lava, o auala o togafitiga e eseese, ae o le mafaufau o le maʻisuka tumau e le suia. O gaioiga e tutupu i le tino ma le maʻisuka e faʻaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, faʻalavelaveina le gaioioiga o totoga, o le tino lymphatic, toto toto ma le mafaufau. O le mea lea, o le aʻafia o le maʻisuka i le psyche e le mafai ona faʻateʻaina.

Le sootaga i le va o le maʻisuka ma le soifua maloloina o le mafaufau

O le maʻisuka e masani ona o faatasi ma le neurosis ma le atuatuvale. Endocrinologists e leai se manatu e tasi i mafuaʻaga o aʻafiaga: o nisi e mautinoa o faʻafitauli tau mafaufau e faʻaosofia ai le faʻamaʻi, o isi e usitai i se tulaga faʻafeagai.

E faigata ona taʻu manino atu o le mafaufau e mafua ai le le manuia i le glucose metabolism. I le taimi lava e tasi, e le mafai ona faafitia o amioga a tagata i se tulaga o maʻi e suia lelei. Talu ai o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga, ua i ai se talitonuga e faia, e ala i le galue i luga o le psyche, o soʻo se faʻamaʻi e mafai ona faʻamalolo.

E tusa ai ma suʻesuʻega a psychiatrists, i tagata e maua i le maʻisuka, e masani lava ona matauina le le atoatoa o mafaufau. O le le mautonu, le atuatuvale, mea e mafua ai lagona o lagona e mafai ona faʻavaivaia. O le tali e mafai ona mafua mai i le tuʻuina atu o le suka i le toto, lea e le mafai e le tino ona totogi mo le maʻisuka.

Ua leva ona latou matauina o le maʻisuka e masani lava ona aafia ai tagata e manaomia le tausiga, fanau e aunoa ma le alofa mama, faalagolago, leai se mafaufau, e le mafai ona faia ni filifiliga i se tulaga tutoatasi. O nei mea e mafai ona mafua mai i mafuaʻaga o le maʻisuka.

E faapefea ona suia le mafaufau i le maʻisuka

O se tagata na te mauaina e uiga i lona siama ua i ai le teteʻi. O le maʻi suka e matua suia ai le masani masani, ma ona aʻafiaga e aʻafia ai e le gata o foliga, ae faʻapea foi le tulaga o totoga i totonu. O faʻalavelave e mafai ona afaina ai le faiʻai, ma e mafua ai le le atoatoa o mafaufau.

Le aʻafiaga o le maʻisuka i le psyche:

  • Faʻatoʻa masani. Ua faateia le tamaloa i talafou o le faamaʻi ma ua taumafai e "faoa faamalosi le faalavelave." O le gasegase o meaai i se aofaiga telē, o le maʻi e mafua ai le afaina tele o le tino, aemaise ile maʻisuka ituaiga II.
  • Afai o suiga e aafia ai le faiai, e mafai ona tupu le popole ma le fefe. O se taimi faʻasolo e masani lava ona maeʻa i se faʻafitauli e le mafai ona faʻaleleia.


O tagata e maua i le maʻisuka ei ai manaoga faʻapitoa e manaʻomia le fesoasoani a se fomaʻi o le a faʻamaonia se tagata i le manaʻoga mo gaioiga faʻatasi e foia le faafitauli. E mafai ona tatou talanoa e uiga i le alualu i luma i le faamalologa pe afai e tumau le tulaga.

Astheno-depressive syndrome

Mo le maʻisuka, o se malo-depressive state poʻo le maʻi vaivai gasegase o se uiga, lea e maua ai e tagata gasegase:

  1. Le lava le vaivai
  2. Lotovaivai - lagona, faʻalagona ma faaletino,
  3. Faʻitiʻitia galuega
  4. Faʻaleagaina ma le popole. O le tagata e le faamalieina i mea uma, tagata uma ma ia lava,
  5. Moega o le moe, masani lava o le moe i le ao.

I totonu o se tulaga malulu, o uiga e malu ma e mafai ona faʻatautaia ma le maliega ma le fesoasoani a le maʻi.

O le le mautonu le astheno-depressive syndrome e faʻaalia e ala i suiga loloto o mafaufau. O le tulaga e le paleni, o le mea lea, o le mataʻituina pea o le maʻi e manaʻomia.

Faʻalagolago i le mamafa o le tulaga, ua faʻamautuina vailaʻau ma ua faʻafetaui le taumafa, lea e taua tele mo le maʻisuka ituaiga II.

O le mafaufau o le psychosomatics o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻatulafonoina faʻatasi ma le fesoasoani a se fomaʻi mafaufau poʻo se fomaʻi tomai faapitoa. I le taimi o talatalanoaga ma aʻoaʻoga faʻapitoa, o le aʻafiaga o mea faitino e faʻaosofia le ala o le faʻamaʻi e mafai ona faʻamavae.

Hypochondria syndrome

O lenei tulaga o le maʻisuka e tele lava ina matauina. O se tagata, i le tele o auala, e matua popole i lona lava soifua maloloina, ae o le atuatuvale ua avea ma mea mataga. E masani lava, e faalogo se hypochondriac i lona tino, ma talitonu o ia o lona fatu o loo mateina le sese, vai vaivai, ma isi mea. O le taunuuga, o lona soifua maloloina e matua popole lava, ua mou atu lona fiaai, ua afaina lona ulu, ma ua maligi ona mata.

O maʻi maua i le maʻisuka ei ai mafuaaga moni mo le le fiafia, o lo latou maʻi e taua o le depressive-hypochondriac. Aua nei faʻalavelave mai mafaufauga leaga e uiga i le soifua maloloina, le maʻi maʻi, tusia le faitioga e uiga i fomaʻi ma manaʻoga, feeseeseaiga i le galuega, faitioina tagata o le aiga mo le le mautonu.

E ala i le fefaʻaseseaʻi, o se tagata e faʻaosoina ai faafitauli moni, e pei o le fatu fatu poʻo le taʻavale.

O le hypochondriac-diabetic e tatau ona togafitia lelei - faatasi ai ma se endocrinologist ma le mafaufau (psychiatrist). Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi antipsychotics ma le toʻa, e ui lava e le manaomia.

Tuua Lau Faamatalaga