O le a le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e tau atu?

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka? O lenei fesili e talafeagai tele, talu ai o faʻamatalaga faʻamaumauga e maua ai faʻamaumauga e sili atu i le 300 miliona tagata i le lalolagi o mafatia mai se faʻamaʻi "suamalie".

E pei ona e iloa, o le maʻisuka o se faʻamaʻi tumau lea e matauina ona o le faaletonu o le glucose e le aʻafia ai le talaaga o le aiga poʻo le le atoatoa o le insulin i le tino.

O nei mea uma e tau atu i le mea moni e faapea, i le tele o taimi, faatasi ai ma le solia o le galuega o le pancreas, o le suka e amata ona faaputuputu i le toto o se tagata, e mafua ai le tele o faafitauli.

Seʻi tatou tilotilo i le ituaiga o maʻisuka ituaiga II e mafai ona taʻitaʻia ai, ma mafai ai ona puipuia aʻafiaga le lelei o le maʻi?

Faamatalaga lautele

Aʻo leʻi mafaufau i taunuuga o se suka suka, e tatau ona mafaufau i le togafitiga i auiliiliga. Glucose (i le olaga i aso uma e taua o le suka) o le autu autu lea o meaai mo le tino o le tagata.

E mafai ona maua lenei vailaʻau e ala i le 'aiina o meaai. Aʻo faagasolo le gaosiga o mea taumafa, o le kulūkose ua faʻasaʻolotoina, ua fusifusia i le inisalini i le maualuga o le cellular, ma ua liua i le malosi, lea e mafai ai e le tino ona galue masani ma atoatoa.

Afai e le lelei le gaioiga ole tino, o le a taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le inisalini i le tino o le tagata. Talu ai o le kulukose e le mafai ona gauai tuusao, o lona uiga, e aunoa ma se hormone, o le faaputuputuina o le suka i totonu o le toto e matauina.

I le tele o taimi i togafitiga faafomaʻi, e 1 le ituaiga ma le 2 ituaiga o suka suka. O le ituaiga lona lua o le maʻi e amataina pe a mavae le 40 tausaga, faʻagasolo malie le alualu i luma. E le gata i lea, o loʻo iai nei faʻafitauli i le maʻi o le tagata maʻi.

O le maʻisuka ituaiga 1 e tupu i talavou, tupulaga talavou, ma tamaiti laiti. E ui lava i le mea moni e faapea, e le o faʻamautuina e le fomaʻi mafuaʻaga tonu o le atinaʻeina o togafitiga, e masani ona fesoʻotai ma se vailaau faʻasolo.

O le faʻamaʻi lava ia e le lamatia ai le ola o le maʻi. Ae peitai, o le tulaga maualuga o le maualuga o le maualuga o le toto (o le faateleina o le toto suka) e faaleagaina ai le gaioiga o totoga ma tino, e mafua ai le tele o faaletonu o le tino.

E i ai ni faʻalavelave faʻalavelave e mafua mai i le tele o le faateleina o le toto toto, faʻapea foʻi ma aʻafiaga masani e mafua mai i le maualuga o le kulukose.

Faʻalavelave faʻafitauli

O lea la, o le a le faʻafitauli ona o le maʻi? O le eseese mai le 3.3 i le 5.5 iunite ua manatu o le masani o le suka. Afai o le tagata gasegase e maua mai le suka mai le 5.5 i le 6.9 iunite, i lenei tulaga o loʻo matou talanoa e uiga i se setete predabetic. E silia ma le 7.0 iunite, e mafai ona e talanoa saogalemu i le maʻisuka.

O le togafitiga o le ituaiga lona lua o le suka o le suka e aofia ai se taumafataga maualalo-gaʻo, o le tino sili ona lelei. O nei fuataga e puipuia ai le faateleina o le suka, aʻo faateleina le lagona o sela i le insulini hormone.

Ae ui i lea, o le le tausisia o fautuaga e taʻitaʻia ai i se tulaga maualuga, pe a oʻo i le 20, 30 pe sili atu iunite. O lenei tulaga e faʻaalia i le maualuga o le lamatiaga o faʻafitauli ogaoga:

  • Ketoacidotic coma. I le tele o faʻataʻitaʻiga, e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 1. Le lava le malosi e tau atu ai i le mea moni e maua e le tino mai le tino o le tino, ona o le malepe o le tino o tino o le tino ua tatala.
  • E mafai e le hyperosmola coma ona atiina ae i totonu o ni nai aso poʻo ni nai vaiaso. Faʻasaga i tua o le toto maualuga, o le sodium e faʻapupula i le tino. Faailoga: o se manaʻoga malosi e inu, o se faʻaopoopoga o le mamafa o le urine i aso taitasi.
  • Lactacidic coma e faʻaalia i le faaputuputuina o le lactic acid i totonu o le tino, lea e oʻo atu ai i le atinaʻeina o aʻafiaga leaga. E masani ona matauina i tagata gasegase o le gaʻo ma le gaioiga galue.

O le faʻaleagaina o le maʻi o se faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka e mafua mai i le matelaina o le matelaina, o le televave o se hormone poʻo ni meaʻai e maua ai le suka, gasegase malosi, gasegase ogaoga poʻo le popole.

E televave le alualu i luma o le Hypoglycemia, ma sainia lona atinaʻe ma uiga nei: o se lagona malosi o le fiaai, vevela, vaivaiga, le mautonu, ma le lautele malaise.

O le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo, o lea na o le pau lava le ala e ola ai i se tulaga masani ma faamalieina o le olaga o le puleaina pea o le suka.

Faʻasologa o faʻafitauli

O aʻafiaga leaga le iʻuga o se faʻamaʻi maʻi e tupu aʻe ona o le solia o le fausaga o toto toto ma gaʻo vaʻa. Muamua, o capillaries i gaʻo, vae, ma le retina e mafatia.

Afai e le usitai le tagata maʻi i fautuaga a le fomaʻi (meaʻai laiti-carb, totogi taʻavale), pe leai foi se togafitiga talafeagai mo le maʻi, ona oʻo ai lea i le maualuga o le toto maualuga o le toto e mafua ai faʻafitauli faigata.

O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona oʻo atu ai i le maʻi o le maʻisuka, ona o le faʻaleagaina o toto toto, o le a faʻavaivaia, aveesea lo latou mausali ma le vaivai, ma atiaʻe le atherosclerotic plates.

O le retinopathy e faʻaalia i le solia o le vaaiga vaaia, e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa o le faʻaaliga. I le avea ai o se tulafono, ua matauina ma se "tele" aafiaga o se suka suka i le talaaga o le le usitaia o togafitiga fautuaina.

Faʻaiʻuga faʻafitauli o le maʻisuka:

  1. Faʻasalaga o Renal.
  2. Polyneuropathy o se faʻamaʻi e mafua ai ona mafatia le pito i lalo.
  3. O le gasegase e faʻaalia i tiga faʻatasi, o le solia o le masukalokelet system.
  4. Cataract (faʻapupula le tioata i mata).
  5. O le gasegase o le solia o le toto i le mafaufau.
  6. Erectile faʻaleagaina (vaivai) i alii.
  7. Maʻisuka vae.

E pei ona faʻaalia uma i luga, e tele naua faʻafitauli o le maʻisuka, ma o le tele o nei mea e aʻafia i aʻafiaga ogaoga.

Le lava le togafitiga ma le mataʻituina o le kulukose o le toto e mafai ona taʻitaʻia ai faʻafitauli faʻaletonu, le atoatoa ma le oti.

Puipuiga o Faʻafitauli

E pei ona uma ona maitauina, o le ituaiga muamua ma lona lua o gasegase e masani ona maua. E i ai foi ituaiga eseese o le faamaʻi e pei o le Modesia ma Lada. E faigata ona latou iloa ma e tele lava ina fenumiai ma ituaiga muamua e lua.

Tusa lava pe o le a le ituaiga o gasegase, e tatau i le tagata gasegase ona ave uma auala talafeagai e puipuia ai le puipuia o le atinaʻeina o faafitauli ogaoga ma le tumau.

Muamua, e tatau ona e siaki pea le toto toto. E tatau ona faia lenei mea e le tasi i le vaiaso poʻo le aso, ae sili atu le tele, ma tele taimi i aso uma. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi lava e fafagu i luga, ao lei amataina le taeao, pe a uma le 'aiga o le taeao, i le taimi o le aoauli, a maeʻa le gaioiga faaletino,

E na o le taimi e iloa ai se oso i le suka o le a mafai ai ona faʻaititia, i lalo ifo, ina ia faʻaitiitia ai le leai o ni faʻafitauli.

Tulafono faavae mo le maʻisuka:

  • Taofiga masani i meaʻai (faʻaogaina o kalori, vaevaeina o gaʻo i le tele o atopaʻu, filifiliga o meaʻai ma le maualalo o faʻamaumauga).
  • O se asiasiga faifai pea i le fomaʻi, o se suʻesuʻega puipuia mo ni faʻafitauli faigata.
  • Gaoioiga faʻaletino tumau (faʻagesegese le tamoe, savali i se saoasaoa vave, aau, uila, asiasi i le faletaalo).
  • Faʻaliliu uma e inu ava malosi.
  • Taimi vave togafitiga o faʻamaʻi pipisi.

Ina ia ola i se soifuaga masani ma masani, o le maʻisuka e tatau ona tausia pea se "tamatamailima i luga o le fatu" - ua na o le pau lea o le auala e faaitiitia ai faafitauli faigata i le taimi nei ma le lumanai.

O le a sou manatu i lenei mea? O a ni mea ua fai e puipuia ai faafitauli faʻagasolo?

Le amataga o le maʻisuka

E le mafai e fomaʻi ona fai ma le mautinoa le mafuaʻaga o lenei maʻi matautia. O le faʻamaʻi o le tele o mea faʻamaʻi e aʻafia ai le fausiaina o togafitiga.

O le maʻisuka e le o se maʻi pipisi, o lea e leai se lamatiaga mo isi tagata e maua ai le maʻisuka. Le lava o le inisalini, lea e gaosia mai e le pancreas, e taʻitaʻia ai le mea moni e le toe faʻaaoga le tino masani.

O le gaosiga o le inisalini e mafai ona faʻamalo uma, lea e mafua ai le faateleina o le kulukose toto. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le suka, e tatau ona e faia ni vailaʻau faʻapitoa o le hypoglycemic, ae na o le fomaʻi e mafai ona faʻamalamalamaina. I isi tulaga, e mafai ona e feagai ma ni faʻafitauli matautia o le tino i fualaau faʻasaina.

E i ai i le fanau ni aʻafiaga lamatia mo le maʻisuka. Faatasi ai ma le sili ona manino:

  • genis predisposition
  • maʻi faʻamaʻi masani,
  • faaitiitia le puipuiga
  • maualuga le mamafa o le fanau.

E silia i le 30 tagata e mafai ona maua le maʻisuka ituaiga 2, e faigata ona togafitia. O mea nei e mafai ona taʻu mai ai foliga o le faʻamaʻi:

  1. uiga faʻamaoni
  2. mamafa tele
  3. susu ma manuʻa o le pancreas,
  4. tele le taumafaina o fualaau.

Ina ia mafai ona iloa lenei faʻamaʻi maʻi i le taimi, e taua le feutagai ma se endocrinologist, suʻe suʻega toto, ma faia se ultrasound o nisi totoga.

Mafuaaga o le maʻisuka

I le maʻisuka o le ituaiga muamua, o le inisalini e faʻasalaga pe maeʻa atoa ona maua e le pancreas. I le avea ai o se tulafono, o le fatuga e avea ma mafuaaga o le maʻisuka ituaiga 1.

O se tagata o loʻo i ai se genetic predisposition i le maʻisuka e le mafai ona avea ma se maʻisuka i lona soifuaga atoa pe afai e mataitu le tulaga. E taua le 'ai saʻo, faamalositino ma asiasi atu e le aunoa i se fomaʻi.

O suʻesuʻega e faʻaalia ai o mafuaʻaga o le faʻamaʻi o le maʻi i le 5% e faʻalagolago i le laina o le tina, ma i le 10% e faʻalagolago i le laina a le tama. Afai e afaina uma matua i lenei faʻamaʻi, ona oʻo lea i le toetoe o le 70% le tupu aʻe.

I le ituaiga muamua o gasegase, o le inisalini e le maua ai le tino. Faʻatasi ai ma se faʻamaʻi o le ituaiga lona lua, o le inisalini i le tino o le tagata e le lava, ae e le mafai e le kulukose ona alu i totonu o sela.

O le maʻisuka ituaiga 2 e foliga mai ona o le faaitiitia o le lagona o le tino o le tino i le inisalini. I lenei faagasologa, o le gaʻo na gaosia e le hormonone adiponectin o loʻo aʻafia ai, ma o le a mafua ai ona faaitiitia le lagona o le faʻalogo i le inisalini, e oʻo atu ai i le maʻisuka malosi.

A iai le inisalini ma le kulukose. Ae e le maua e le tino le kulūkose, o lona uiga o le tele o le inisalini e avea ma mafuaʻaga o le vevesi o le gaʻo. O le glucose maualuga e oʻo atu ai i le faʻafanoga o toto toto, lea e mafua mai i aʻafiaga le lelei.

O le mafuaʻaga o le mafuaʻaga lea o le faʻamaʻi o le ituaiga 2, lea e faʻateleina ai le faʻamaʻi. O le ate ma le pancreas ua ufitia i le gaʻo, o le a le maua ai se lagona i le insulin, ma o le gaʻo e puipuia ai le kulukose mai le oʻo atu i nei totoga.

O le isi faʻaosooso o le maʻisuka o le faʻaaogaina faʻaogaina o mea leaga. O le ola le ola e fesoasoani i le tele o meaʻai, ma aʻafia ai le toto toto. Le lava o le gaioiga faaletino o se faʻafitauli mo tagata faigaluega o le ofisa ma tagata e ona le taavale.

I le taimi muamua, e le i taʻua e fomai ni popolega i mea autu o le maʻisuka, ae ui i lea, o le faatelevaveina o le numera o tagata o le mafuaʻaga o le maʻisuka ua mafua ai lenei mea i le lisi o mafuaʻaga autu-provocateurs.

Afai e sili atu i le 1 ituaiga o faʻamaʻi, o le numera o mataupu o le maʻisuka ituaiga 2 ua faateleina.

E na o le 17% o le numera o le maʻisuka o loʻo i ai muamua ituaiga o maʻi. O le faʻamaʻi o le ituaiga lona lua o loʻo matauina i le 83% o tagata gasegase.

O le a le mea e mafua ai le faʻamaʻi

O fomaʻi e taʻua le maʻisuka "faʻateleina le soifua matua." O lenei maʻi leaga e aafia ai le tele o tino o le tino o le tagata. I le taimi lava e tasi, o faʻafitauli e mafai ona faʻalosolo malie ma lē mautonu.

E manaʻomia lou iloa pe o le a le maʻisuka e faʻataunuʻuina ina ia maua ai se ata atoa o le lamatiaga o le maʻi.

O lenei faʻamaʻi e faʻatasi ma le solia o nei ituaiga o metabolism:

O le maʻisuka o loʻo faʻaalia foi e ala i faʻafitauli i le tulaga o le le atoatoa i tamaloloa ma le faʻasalaga i fafine. E masani lava, o le gaioiga o le cerebral e faʻalavelaveina, e tupu ai le faia o le faiai ma maua ai le encephalopathy.

O le maʻisuka e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaitiitia o le tino i gaioiga o le faʻaaliga, aemaise lava, ua faia:

  1. conjunctivitis
  2. karite
  3. toe tatala i tua ma le atinaeina o tauaso,
  4. liona o le keni ma le iris,
  5. afaina o laumata
  6. siama o le maʻisuka.

O le maʻisuka e mafai ona oʻo atu ai i le tatalaina ma le leiloa o nifo maloloina, maʻi faʻasolosolo ma stomatitis.

O le maʻi suka o se ogaoga o vae vae e aofia ai:

  • lapisi tele
  • Osteoarticular Lions,
  • purulent necrotic faiga.

O nei laasaga e mafua ona o suiga i vaʻa toto, masini mumu, neura, sooga ma ponaivi.

E tele taimi e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino cardiovascular, lea o loʻo faʻaalia i le fausiaina o le atherosclerosis, o le fatu vaivai o le fatu ma le maʻi fatu fatu. O faʻalavelave faʻalavelave e tutupu:

E le mafai e le faʻalogo Renal ona ulu atu i le tulaga sili ona lamatia, ona manaʻomia ai lea o le faʻamaʻi. E le gata i lea, faʻatasi ai ma le maʻisuka, faʻaleagaina faʻaleagaina o le tino, ma i nisi tulaga, coma.

Ina ia puipuia ni faʻafitauli, e tatau ona togafitia i le olaga atoa.

Faʻasologa o Gaioiga

Ole togafitiga o le maʻisuka e le mafai ona oʻo atu i se faʻatoaga atoatoa mai le maʻi. Togafitiga e tatau ona tumau i le olaga atoa o le tagata maʻi. O le tofiga o le endocrinologist e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi.

Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai inisalini injections e maualalo ai le maualuga o le toto suka. O nei inisiua e avea ma mea taua.

Maua insulin i le eseese o laasaga o gaioiga:

Faʻaaogaina i le leai o se mamafa sili atu ma le mamafa o le mafaufau-lagona faʻafitauli: 0.5-1 le tasi i le kilokalama o le mamafa o le tino i le 24 itula.

Taumafa paleni mea taumafa e aofia ai le faʻaitiitia o le gaosiga o le carbohydrate. Manaomia le faatapulaaina o meaai o le cholesterol:

  1. meaʻai gaʻo
  2. pata
  3. fuamoa
  4. gaʻo.

  • vine
  • pateta
  • faʻi
  • le malamalama
  • vine ma isi oloa.

E tatau ona 'ai greens ma fualaau aina. O faamalositino e faaleleia ai le malosi ma le tetee atu i faamaʻi. O le mulimuli i fautuaga faafomaʻi, e mafai ona e tausia se maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto e aunoa ma le alualu i luma o faʻafitauli.

Faʻafitauli faʻafuaseʻi mo le maʻisuka ituaiga 2 e manaʻomia. Ole inisalini e le o manaʻomia iinei, ae taua togafitiga ma faamalositino e taua. O togafitiga o vailaʻau e tatau ona faʻaopopoina, o lona uiga, ave faʻamalosi tino. O le mea lea, e mafai ona faateleina le lagona o sela i le inisalini, ma ia faʻaleleia atili le sao o le suka i totonu o sulu.

I le gasologa o le aso, o le maualuga o le suka o le toto e fesuisuiai. Mo le tutoatasi e fuafua le maualuga o le suka, e mafai ona e faʻaaogaina se meafaigaluega - o se glucometer. O lea ituaiga masini e aofia ai fasi siaki ma se mea itiiti.

O se mataua o le toto e tatau ona faʻaaogaina i le vaega o le suʻega. A maeʻa sina taimi, o le a faʻaalia le faailo o le suka i luga o le lau. E tusa ai ma nei faʻamaumauga, e mafai e se tasi ona malamalama i le i ai poʻo le leai foi o maʻi.

E mataʻituina se faʻaaliga iloga i le togafitiga o le maʻisuka i laau. O fualaau faafomai e le gata ina maualalo le maualuga o le suka, ae ia faaleleia ai foi le gaioiga o totoga i totonu. Mo le maʻisuka, e aoga:

  • mauga mauga
  • toeaina toeaina
  • fugalaau
  • strawberries
  • oona
  • paʻu paʻepaʻe
  • alfalfa
  • blackberry
  • 'oti
  • fogalaau aʻa.

O le vitio i lenei tusiga o le a taʻu mai. oa faʻafitauli o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga