E mafai ona ou 'ai faʻi mo le maʻisuka ituaiga 2?

Ina ia fuafuaina le fua faatatau o le "manuia / afaina" o se oloa, e masani ona faʻaaogaina se faʻaoga o le kalori.

Mo maʻi e maua i le maʻisuka, o le glycemic index (GI) o se mea taua.

Ua faaalia ai le tele o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina pe a uma ona faaaoga se vaega o se oloa faapitoa.

O le faailo mata o se faʻi, e pei o le kalori, e faalagolago i le tikeri o le matua.

Laulau: "GI o se faʻi i le tikeri o lona tino"

RipenessGlycemic index
Tupulaga35
Leai50
Overripe ma lanu enaena60 ma sili atu

O fualaau lapisi e faatatau lea i meaai ma maualuga GI ma e le faatagaina mo le faʻaaogaina e tagata gasegase i le maʻisuka. E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia ile lanu meamata, e sili ona lamatia mo tagata e mafatia i le hyperglycemia.

Laina fagaina i le aso

O le tele o taimi, o fua papa ma fua faʻato'ā maua i lanu enaena o loʻo maua i luga o fale teu oloa. O le mafuaʻaga lea e masani ai ona faʻailoa maia le maiʻai i oloa ma le GI avefeʻau.

Ripeness

Glycemic index Tupulaga35 Leai50 Overripe ma lanu enaena60 ma sili atu

O fualaau lapisi e faatatau lea i meaai ma maualuga GI ma e le faatagaina mo le faʻaaogaina e tagata gasegase i le maʻisuka. E sili atu le tuʻuina atu o mea e sili ona fiafia ile lanu meamata, e sili ona lamatia mo tagata e mafatia i le hyperglycemia.

Contraindications

O fua e lanu enaena i luga o le pele e le fautuaina. O loʻo faʻaalia mai ai ua matua le fomaʻi, o lona GI o le a 60 iunite pe sili atu. Mo se maʻi suka, o se pomu o le carbohydrate. E tutusa foi le faʻaaogaina o faʻi vaʻa, o la latou kalori sili atu i le 350 kcal.

Auala e 'ai ai faʻi mo le maʻisuka

E faigata tele ona faʻamaualuga mea aoga o se faʻi. O loʻo aofia ai le tele o vitamini, minerale, ma sili ona taua - na o le pau lea o le punavai masani o le serotonin, e taua foi o le "hormone of joy". Ae peitai, e le o se filifiliga pito sili lea ona lelei mo le maʻisuka. O faʻataunuʻuga o le kalori ma le faʻasologa o fuainumera o fualaau aina e maualuga, o lona faʻaaoga e tatau ona tipi i le 2 taimi i le vaiaso i ni vaega laiti.

O le a le faasino igoa o faʻi?

E vave lava ona faamanino pe o le GI o le a faaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma, e ese mai ai, e mafai ona faateleina lenei faailoga. "Mea saogalemu" meaai ma vaiinu o i latou e le sili atu i le 49 iunite e aofia ai o latou tulaga taua. E le gata i lea, e masani ona 'ai e tagata gaʻo meaʻai, e sili atu ma le faalua i le vaiaso, ma e 50 - 69 iunite. Ae o meaai faʻatasi ma se GI o le 70 iunite poʻo sili atu e mafai ona mafua ai le hyperglycemia ma isi aʻafiaga le lelei i le soifua maloloina o le maʻisuka.

E le gata i lea, e manaʻomia e tagata gasegase ona iloa poʻo le a le ituaiga o gaosiga o oloa e faʻateleina ai le taua. O le mea lea, o fua, fualaau suamalie ma nectars, e oo lava i mea maua mai i le maualalo o le GI, ei ai le maualuga o le faasino igoa ma vave ona faateleina le suka suka. E mafai foi ona faateleina le GI pe afai o le fualaau aina po o le pipi e aumai i se tulaga mama, ae le o se mea taua.

Ina ia malamalama pe mafai ona 'ai se faʻi mo le maʻisuka ituaiga 2, e tatau ona e suesue i lona faʻamaumauga ma le kalori. A uma mea uma, e taua le vavaeeseina o meaʻai maualuga-calorie mai le taumafa o le maʻisuka, e oʻo atu ai i le tele o meaʻai, o le faʻavaeina o le cholesterol ma le fesuiaiga o ipu toto.

O le Faʻi ua i ai uiga nei:

  • o le faasino igoa o se faʻi e 60 iunite,
  • o le kalori mea o fualaau aina fou mo le 100 kalama o le 89 kcal,
  • o le kalori matūa o le falaoamata fagogo e oʻo i le 350 kcal,
  • i le 100 mililiters o le keke faʻi, naʻo le 48 kcal.

A o vaʻavaʻai i nei faailoilo, e le mafai e le tasi ona tuʻuina mai se tali saʻo pe mafai ona 'aina' aina i luma o le ituaiga lona lua o le maʻisuka. Faailoga tutusa i le pineapple.

O le faasino igoa o loʻo i le ogatotonu, o lona uiga o lanu e talia i le taumafataga e pei o se tuusaunoaga, tasi pe faalua i le vaiaso. I le taimi lava e tasi, e le tatau i le tagata ona avega mamafa le lisi ma isi oloa ma se GI ave.

E iai faʻi mo le maʻisuka, e seasea lava ma naʻo le tulaga masani o le maʻi.

O aoga o faʻi

O le Faʻi ua manatu e toetoe lava o le oloa anamua, ua iloa talu mai le taimi o tupu Farao ma Sumeria. O lenei laau totino, e feteenai ma talitonuga masani, o se mea e teu, ae le o se fua. Ma e ui lava i lona taʻua e te ono mafaufauina Aferika, ae o le mea moni, o Asia i Sautesasae ua aloaia o lona atunuʻu. I aso nei, ua tupu aʻe faʻi i totonu o soʻo se atunuu tau mālūlū, ma o Initia ua avea ma taʻitaʻi i le gaosiga mo le tele o tausaga.

O le faʻaaogaina o faʻi e matua ese lava, e faʻaaogaina:

  1. I le avea ai ma meaai. O lana aoga autu lenei, aua o nisi atunuu (Ekuatoa, Filipaina) o le autu autu lea o meaai. E masani ona 'ai e pei o se meaʻai, faaopoopo i aisa kulimi, e faia mai le meli. E le gata i lea, e mafai ona vaaia le paluga e pei o se falaoa i le itu autu, ona o lenei mea o falai i le suauu olive pe ua tunu seia mama. E mafai ona faʻaaogaina Faʻi o meaai pepe, siamu (jam), faʻapea foʻi ma le pia ma le uaina. Ae, o le mea moni, e masani ona 'aina le faʻi.
  2. I vailaau. O fugalaau toto e faʻaaogaina i le togafitiga o le dysentery, bronchitis, maʻi o le maʻisuka. O fua mai i le meaʻai e fesoasoani e faatoafilemu ai osofaʻiga a le maʻi maʻi ma le maʻi o le tino. O laulaau o le pama pama o loʻo i ai faʻamaumauga faʻamalolo. O aʻa e aina i le tulaga o le faʻaogaina o le intestinal, ma o fua ia latou lava, ona o la latou tuufaatasiga o meainu, e fesoasoani i le faʻavaivaia o le mamafa, osovale le faʻalavelave ma faʻafilemuina le maʻi o le muaʻi maʻi.
  3. I le cosmetology. O le fua e faʻaaogaina i kulimi faʻamalolo, mea e faʻaleleia ai siama ma lotions, ma avea foi o se auala e aveese ai fusi.
  4. Mo mea e teu ai meaai. O fua e masani ona fafagaina manu.

Buckwheat glycemic index ma pe faʻafia ona ou faʻaaogaina

Tulaga lelei ma ono afaina

O le faʻi naʻo le pau lea o loʻo iai le serotonin (o le hormone o le fiafia). E i ai foʻi le tele o elemene taua, e pei o le uʻamea, zinc, potassium, copper, calcium, faʻapea foʻi ma le vaitamini (A, B (1,2,3,9), E, ​​PP ma le C). O le suka o loʻo i ai antibacterial ma mea faʻamalosi e fesoasoani e tau ai le manava o le tino ma faʻafitauli o le intestinal. Zinc ma le uʻamea e faʻaaoga e puipuia ai faʻamaʻi fatugaʻo ma le ate.

I le faʻaopoopoga i meatotino aoga, o se faʻi na i ai lava lona faʻailogaina. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina atu ma le faʻaeteete i tamaiti laiti, aua e le mafai ona latou gafatia ona gasegase, lea e tau atu i le paʻu ma le poloka. Talu ai o le faʻi faʻailo ai le aveeseina o le vai mai le tino, ua matua faʻasaina mo faʻamaʻi o le ischemia ma le thrombophlebitis. E le gata i lea, e le tatau ona e aumaia ni faʻi i le falemaʻi mo tagata oe faatoa ola mai le fatu fatu poʻo le faʻamaʻi.

Calorie banana ma lona faʻasologa faʻamaonia

O le kalori content of a banana e faalagolago i lona tikeri o le matua. O le pulu lanumeamata e maualalo le kalori (89 kcal). Ae o fualaau mamago, i le eseesega, ei ai le maualuga o le kalori (346 kcal). Ae o fua maualalo maualalo o loʻo iai i le talo faʻi - 48 kcal mo le 100 kalama o le oloa.

Ua leva ona iloa o calorie meaai o se faailoga lea o le tau aogā. E manaʻomia e se tagata ona faʻaalu mai le 1500 i le 2500 kcal i le aso. E na o le taimi lava e lagona ai e se tagata le paʻu o le le lelei mo le aso atoa ma e le toilalo ai i le vaivai. Ina ia mafai ona fetuunai lou mamafa, e faaopoopo atu i le kalori ihi o le oloa, e tatau ona e amanaʻia le faasino igoa ma lona maualuga.

O le iloa poʻo le a le faʻamatalaga faʻapitoa - o se mea muamua e iloa e uiga i le tuufaatasiga o gaʻo i totonu o meaʻai. Talu ai o le fua faatatau o le vaevaeina o gaʻo i totonu o le tino lea e aʻafia ai se siʻitia po o se faʻaitiitia i le mamafa o se tagata, e tatau ona i ai ni laulau i luga o le lima e faʻaalia ai le faʻasologa o fuainumera o nisi o oloa ina ia iloa pe faapefea ona faʻapipiʻi sao i taumafataga.

E tolu vaega taua:

  • lisi maualalo maualalo (5-35 iunite),
  • le fuainumera glycemic Index (40-55 iunite),
  • maualuga faʻamaonia igoa (60 ma luga atu iunite).

Faʻalagolago i le tulaga o le matua, o loʻo aofia i le toetoe o soʻo se vaega tuʻufaʻatasia. O le mea lea, i se faʻailoa e le mafaamatalaina, o le glycemic index is very low (35-40 iunite). O se fuamoa samasama ua i ai le tusa ma le 50 iunite, ae o se faʻi vaʻavaʻa ma lanu enaena ua i ai se GI maualuga e 60 iunite.

I le mulimuli mai i lenei mea, e mafai ona tatou fai atu e le mafai ona fesoasoani mai laʻau ia i latou e mananao e aveesea le mamafa, i le isi itu, o le a aʻafia ai le mamafa. Pau lava le mea e faatagaina i le taumafataga o le faʻaogaina lea o se fetus e matua le iloa lava, e pei o se meaʻai. E leai se mea e tatau ona e ai i le po, aʻo leʻi alu i le moega.

O a mea taumafa o loʻo i ai le faʻamaufaʻailoga maualuga

Ae o ia meaai e aoga tele mo tagata taaalo. O se faʻi e fai o se fafaga masani o le tino ma le malosi. A maeʻa aʻoaʻoga malosi, o lenei oloa faapitoa e mafai ona totogi mo le leai o se malosi. E leai ni tapulaa faapitoa i le faʻaaogaina, o le mea autu e manatuaina o lenei oloa o loʻo i ai se mea faʻamalosi. E le manaʻomia le 'ai e sili atu i le tolu faʻi i le taimi, aua o lenei mea e mafua mai i le foliga mai o le ita.

E mafai ona 'ai ni faʻi mo le maʻisuka

I se fesili faigofie, e mafai ona 'ai ni faʻi mo le maʻisuka, tagata faʻamaʻi ma tagata fai meaʻai e tali i le ioe. O nisi taimi e fautuaina ai e Endocrinologists ia fualaau maloloina i luga o le lisi. Ae ui i lea, o loʻo i ai ni faʻamatalaga e tatau ona matauina pe a faʻaaoga mamanu faʻi, moa, ma le maʻisuka desserts.

Taua! O le faasinomaga o le faasinomaga mo faʻi o loo i le lautele o le 45-50 (maualuga tele), e vave lava ona mafua ai le tuusaʻoina o le inisalini i le maʻisuka, ma le faateleina le faateleina o le suka. O le mea lea, o maʻisuka uma lava e tatau ona 'ai sina mea itiiti i le itiiti, faitau aofaʻi gaʻo aʻo mulimuli i se taumafa malosi.

Pusa 1 i le maʻisuka talo

O tagata maʻi e maualuga le suka e masani lava ona fiafia pe mafai ona fai faʻi ma le maʻisuka ituaiga 1, tusa lava pe iai ni aitalafu. O le mea moni, a o matauina le tele o meaai, e manao se tasi e 'ai i meaʻai suamalie, suamalie suamalie, ma togafiti.

Ina ia puipuia le taofiofia o le maʻisuka i le kulukose i le siama o le maʻisuka, maʻitaga poʻo le maʻisuka matutua ituaiga 1 e fautuaina:

  • e 1-2 fasipepa i le vaiaso o sina mea laitiiti, e le o le taimi atoa,
  • filifili suʻega ma le paʻu mama, pulupulu e aunoa ma ni lanu enaena,
  • aua le 'ai se faʻi i luga o se manava gaogao, aua le inu i vai, sua,
  • e saunia ai le mamae o faʻi poo le fofo mo le maʻisuka, e aunoa ma le faaopoopoina o isi fua, vine,

Ituaiga 2 mai le maʻisuka

O pusa mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona 'ai i fua talafeagai, e le o lona uiga e mafai ona e saluina se kilokalama i le aso. O le a le tele o le taumafataga e faalagolago i le soifua maloloina, ae o le a masani lava pe afai e 'ai e le maʻisuka se tasi pe lua fua, vaeluaina i le va o le taeao o le taeao, meaai i le afiafi, taumafataga. E le gata i lea, o le aano e le tatau ona matua ma gaʻo, ae tumau, maamaʻe samasama i lanu, e aunoa ma ni lanu enaena.

Faʻatasi ma le maʻisuka, e fautuaina e le au fai meaʻai e 'ai le faʻi, ae na o le:

  • fou, sina lanu meamata ma le tofo
  • faʻamaʻa
  • meaʻai e aunoa ma le suka,
  • faʻaaoga le tao, masini.

O aoga o fua suamalie mo le maʻisuka

O faʻamanuiaga o faʻatoʻaga faʻi mo le maʻisuka e mafua mai i le aoga aoga o lenei fua suamalie suamalie. 100 g suka aofia ai:

  • 1.55 g o fualaau faisua
  • 21 g o carbohydrates (faigofie digestible),
  • 72 g vai
  • 1.8 g o filo maloloina
  • 11.3 mg vailaʻau C
  • 0.42 mg vitamini B
  • 346 mg mea pāmaia
  • 41 mg o le magnesium.

Taua! Carbohydrates i le suamalie suamalie o le sucrose, glucose, faigofie digestible. O le mea lea, pe a faʻaumatia i se aofaiga telē, e le aoga se fualaau suamalie suamalie, ae afaina, mafua ai le oso i le inisalini.

O pusa mo le maʻisuka e fesoasoani e aloese mai le atuatuvale ona o mea e aofia i le pyridoxine, faateleina le lagona. O le uʻamea i le pulupulu e puipuia ai le atinaʻeina o le anemia, o le potassium e faʻasalaina le toto maualuga. O le fiva vao e faʻaleleia ai le faʻamalositino o le intestinal, faʻagesegese ai le faʻafefe o gaʻo. O faʻamanuiaga o meaai mama i le maʻisuka e aofia ai le faʻaumatia o le malosi i taimi o maitaga, maʻi gastrointestinal. E faʻaleleia le tulaga o le maʻisuka ma faʻalavelave o le fatu maso, fatu fatugaʻo, ma le ate.

Faʻasalaga ma faʻaleagaina

O se fualaau maloloina lelei e mafai ona afaina ai se tagata maʻi i le maʻisuka, pe afai e te le amanaiaina le solia ma le lapataiga a fomaʻi. Aemaise lava e tatau ona mataituina le taumafa mo fafine maʻitaga ma se suʻega "sugar". O tagavai e mafai vave ona faateleina le kulūkose, lea e lamatia mo le maʻisuka i se foliga e taufaasese.

E mafai ona afaina i faʻi faʻi ma meaʻai:

  1. o se mea faʻalavelave mo le faʻafefeteina i le maʻi suka e masani ona faʻafefe ai le toto, o se lagona o le mamafa i luga o le manava,
  2. pe a faʻapipiʻi faatasi ma apu manogi, pears ma le suka, o faʻatofaʻau faʻatoʻa e le gata ina avea ma calorie maualuga, ae mafua ai foi le faateleina o le maualuga o le suka, ona - mamafa lea o le tino, e tau atu ai i le meaʻai,
  3. faʻatasi ai ma le maʻisuka i le tulaga o le taupulepulega, e sili atu le tele o faʻi e mafua ai le faateleina o le maualuga o le suka.

O vailaau e faasaina mo le maʻisuka pe afai:

  • o le tino e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi, maʻi,
  • o loʻo i ai se saoasaoa vave i le mamafa o le tino i se taimi puupuu,
  • atherosclerosis na maua, na maua ai faʻamaʻi toto.

Taua! Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e faʻasaina le 'aina o faʻi mamago i le tulaga o fualaau oona poo fualaau mamago ona o la latou kalama maualuga (e tusa ma le 340 kcal mo le 100 g o oloa). Aua e te 'aiina faʻi paʻu.

O se faʻi e aofia ai i le maʻisuka taumafa o le a sili atu le lelei nai lo le faʻaleagaina pe a faʻaumatia i le faʻaogaina. Afai e te ai tele, o le a mafua ai le faateleina o le toto suka. O le filifiliga pito sili ona lelei o le 'ai lea i le 3-4 kapu i le taimi, vaeluaina uma fualaauʻai i ni nai faʻasalaga.

O loʻu igoa o Andrey, ua ou maʻisuka mo le silia ma le 35 tausaga. Faafetai mo lou asiasi atu i laʻu saite. Diabei e uiga i le fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka.

Ou te tusia tala e uiga i faʻamaʻi eseese ma fautuaina oe lava i tagata i Moscow o loʻo manaʻomia le fesoasoani, aua i le sili atu o le tele o tausaga o loʻu olaga na ou vaaia ai le tele o mea mai ou lava aafiaga, na ou taumafai ai i le tele o auala ma vailaʻau. O lenei tausaga 2019, o loʻo faʻalauteleina le tekinolosi, e le iloa e tagata le tele o mea na faia i le taimi mo le olaga fiafia o le maʻisuka, o lea na ou maua ai laʻu sini ma fesoasoani i tagata e maua i le maʻisuka, i le mamao e mafai ai, ola faigofie ma fiafia.

Tuua Lau Faamatalaga