Saili pe aisea e siitia ai le cholesterol toto i fafine

E uiga i lamatiaga ma faamanuiaga o le cholesterol, saienitisi, fomaʻi ma tagata masani i nai tausaga talu ai ua latou kopiina le tele o kopi. Naʻo le silia i le 5 tausaga talu ai, e oʻo lava i tagata gaosiga tetele o oloa gaosi mea faʻatau sa folafolaina taua i lenei "mea leaga." O lenei tulaga i le tele o vaega o le olaga e fesootaʻi ma le faateleina o le numera o tagata gasegase ma le atherosclerosis. Ua oo i le taimi e iloa ai pe aisea e siitia ai le cholesterol toto i tamaitai ma alii, ma e tatau ona taulimaina?

O le a le mea ma o le a le mea e 'ai ai?

O le tino o le tagata o se faʻalavelave faʻapitoa o sootaga i le va o siama, masini, okeni ma isi vaega. O le paleni o mea aoga ma le matautia e mafai ai e tagata ona i ai i se tulaga lelei, lea e masani ona faatusatusa i le mataupu o le soifua maloloina. Faʻatasi ai ma le faʻamalosia o le maualuga o hormones, enzymes ma isi mea tuufaatasia i totonu o tagata, o loʻo amata amata ona amata mai faʻamaʻi eseese.

Afai tatou te talanoa e uiga i le cholesterol, o le tuufaatasiga o se vaega taua lea o siaki siaki, lea e faamautinoa ai a latou galuega masani. E toaitiiti tagata latou te iloa o le tele o lenei mea e gaosia e le tino lava ia, ae na o le tolu o le aofaiga atoa e sau mai fafo. O le mafuaaga lena e matua faigata ai ona iloa mafuaʻaga moni o le maualuga o le cholesterol maualuga i tamaitai.

Afai tatou te talanoa e uiga i galuega a le tuufaatasiga, ona filifili lea o le cholesterol (i tamaitai ma alii, o lona masani masani lava - 5-5.2 mmol / l) e faia mea nei:

  • o le faʻavaeina ma le tausiga o siama faʻamalosi tino,
  • tuusaʻo tuusao i le atinaʻeina o hormones sex (tamaʻitaʻi ma alii),
  • Vitamin D synthesis
  • auai i le fesuiaiga o vitamini A, K ma E,
  • faʻaleleia le gaosiga o talo, ma isi.

O tagata e taumafai e faʻamaʻoti atoa mea taumafa o le cholesterol mai a latou meaʻai, latou te faia le mea e tasi e afaina ai e pei o le fiafia i meaai gaʻo ma mamafa.

Lipoproteins (protein-cholesterol o loʻo faʻaaogaina e sela o le tino) e vaevaeina i ni ituaiga e tusa ai ma le maualuga o le tele. O le tuufaatasiga i le maualalo ma le maualalo o le mamafa e manatu sili ona afaina. Pe a oʻo i totonu o vaʻa toto, lea e na o le pau lea o le "felauaiga tele" tetele i totonu o le tino o le tagata, o nisi o nei mea e faʻapipiʻi i luga o puipui, ma fai ai faʻamau. Faʻalavelave faʻapitoa e faigata ai meaʻai e ulu ai totoga tāua, aʻo faʻafefe ai le paleni masani.

Taunuuga po o le mea na tupu?

O mafuaʻaga mo le faʻalauteleina o lipoproteins leaga i le toto e mafai ona vaevaeina i ituaiga e lua - faʻaleagaina matitiva ma le mauaina o togafitiga. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le tele o tulaga, na maualuga le cholesterol i fafine ona o le mea moni o latou lava poʻo o latou aiga vavalalata na afaina i faʻamaʻi nei:

  • faafitauli i le faʻasalaga (hormone, maʻi suka, ma isi mea),
  • afaina o fatuga ma le ate
  • polycystic ovary,
  • afaina
  • atherosclerosis.

E le gata i lea, o le maualuga o le cholesterol e matauina ma suiga ogaoga i le tino, faʻaleagaina o le ava malosi ma le nicotine, faʻapea foi ma le faʻaaogaina o fualaau faʻamaʻi matautia. Meaʻai le lelei, o le auai i le taumafa o mea taumafa ma le tele o le gaʻo ma le maualuga o le kalori - o mea uma nei e fesoasoani foi i le faateleina o le mea e maua i lipoproteins maualalo. Faʻatoʻa maua ai le maualuga o le kalori ma mea vaivai i le tino, e amata ona atiaʻe le oona. O le ate, ma galue ai i se tulaga faigata, e leai se taimi e faatulaga ai le aveeseina o mea leaga mai le tino, ma o le taunuuga lea e tupu ai le numera o atherosclerotic plate i totonu o vaa.

O le maualuga o le lipoproteins lamatia e maua i le silia i le 50% o mataupu. E le gata i faamaʻi o loʻo i luga, ae o le maitaga foi, e mafai e le menopause ona faʻaosooso le atiaʻe o le atherosclerosis.

Faailoga o Atherosclerosis

Afai o le mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i fafine ua sili atu pe itiiti foi le malamalama, o lea ua tatau ai ona malamalama i faailoga o faʻaalia mai fafo o lenei faʻamaʻi. O le mea moni, o se tagata maʻi e maualuga le cholesterol e faigofie ona iloa. Faatasi ai ma ni faailo iloga o togafitiga, e taua le taʻua:

  • fatuina o le fatu,
  • se aiaiga e tutusa ma le angina pectoris,
  • mataʻituina o le toto na afaina ai le toto,
  • o foliga vaaia o lanu samasama i luga o laumata po o se suiga atoa o le paʻu,
  • le lagona le mautonu o "taitai" vae, ma isi.

Afai e te mauaina ia le itiiti ifo o nisi o nei faailoga, faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi, suʻe suʻega toto, amata se soifua maloloina ma togafitiga. O nisi tagata gasegase, o latou mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol maualuga e leʻi manino, na mafai ona faʻaititia le maualuga o lipoproteins leaga i le toto e ala i le faʻamautuina oa latou meaʻai ma gaoioiga faaletino, e tusa lava pe leai ni vailaʻau.

Togafitiga metotia

Na o meaai ma gaioiga faaletino e le o taimi uma e maua ai se aafiaga tumau tumau. Afai a maeʻa le faateleina o le cholesterol toto i fafine e 1.5-2 mmol / L, o le maualuga o le tuufaatasiga e le faʻaitiitia mo se taimi umi, ona fai mai lea e fomaʻi isi metotia e aʻafia ai le tino ma togafitiga (vailaʻau). Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga e tusa ai ma le matua, tulaga o le soifua maloloina ma le faʻailogaina o le maʻi, fuafuaina o le metotia sili ona lelei.

O fualaau e puipuia ai le tele o le gaosiga o enzymes o le ate ma faʻaitiitia le maualuga o le lipoproteins lamatia e taʻua o numinumera. O fualaau aupito sili ona aoga i lenei vaega o Atorvastatin ma Rosuvastin, i le potu faʻatau faleoloa e masani ona faʻatau atu i lalo o isi igoa - Lipicor, Mertenil, Atoris ma isi.

I le faaopoopo atu i le lelei, o vailaau e mafai ona afaina ai aʻafiaga, ia e masani ona i ai le faaletonu o le intestinal, flatulence, colitis, myopathy, le mafaia o le ate, ma isi. O le mafuaaga lea e le tatau ai ona e tagofia fualaau faasaina e aunoa ma le tofiaina ma le vaavaaiga a se fomaʻi.

O le a fesoasoani meaai?

E tusa lava pe o oe i totonu o se tasi o faʻafitauli faʻafitauli ma e te le o malamalama atoatoa i le mea e mafua ai le tulai mai o cholesterol, ona mafai lea ona e faʻasalalau ona anotusi i totonu o le toto e faʻaaoga ai se meaai malosi ma le faʻasaʻoina o le olaga. Muamua e te manaʻomia le suia atoa o le taumafataga, aloese mai le 'aina o meaʻai e aofia ai gaʻo susu. Afai e te tuʻuina atu igoa patino, ona e faʻagaloina lea o ni "lelei" leaga e pei o:

  • falaoa, pateta (e aofia ai meataalo), pasta, hamburgers ma isi meaai anapogi
  • oloa maualuga gaʻo susu,
  • puaa, povi gaʻo ma isi "mamafa" aano o manu,
  • mayonnaise, sima kulimi ma isi mea e faʻamalosia ai meaʻai,
  • pata, palu, margarine,
  • fuamoa fuamoa (i le avea o se filifiliga, e mafai ona faʻaititia le faʻaaogaina i se mea maualalo),
  • oloa faʻapipiʻi, saisi ma ulaula.

I le tele o tulaga, pe a maua e tagata ei ai le atherosclerosis poo le i ai o se predisposition i lenei maʻi tuʻuina atu oloa ua taua i luga, latou te lagona le lelei, o le faʻamautuina masani o le maualuga o lipoproteins leaga.

O mafuaaga o le toto maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o tamaitai e mafua ona o suiga i tulaga o hormonal i le taimi o le maitaga po o le moa. Aʻo tausia se olaga soifua maloloina, o le feusuaʻiga talafeagai e faʻatusatusa i tane e maualalo ifo i totonu o mea faʻaleagaina i totonu o le tino.

I le auala, ua faamaonia e saienitisi e faapea o nisi meaai e mafai ona faaitiitia ai le faatinoga atoa o lipoproteins i le toto. O nei mea e aofia ai leki, nati (vagana ai peanuts ma cashews), toetoe o ituaiga uma o kāpeti ma greens, avocados, ma sea sea. E moni, e le mafai e tagata uma ona aofia ai nei lelei i le taumafataga. Ona o le maualuga o le iodine i totonu o le tele o oloa ua taua i luga, o se meaʻai e faʻaitiitia ai le lipoproteins leaga o se faʻalavelave mo nisi o faʻamaʻi o thyroid.

Mea e Manaomia

Afai e te faamatalaina puupuu le meaai ma maualuga maualuga o le cholesterol, ona tatau lea ona aofia ai mea nei:

  1. Soʻo se lapisi fou. Ascorbic acid and vitamin C, o loo i ai i la latou tuufaatasiga, e le gata ina faamalosia ai le loto ma puipui o le toto, ae e fesoasoani foi i le gaosia o lipoproteins maualuga.
  2. Fualaau faisua (sili ona lanu meamata), aano paʻepaʻe, susu o le susu ma cereals. O le a aoga tele le faʻaaogaina o fila - e na o le tasi le sipuni sipi i totonu o le vai poʻo le kefir-fat kefir o le a faʻaitiitia ai lou maualuga o le cholesterol ma e fesoasoani foi e aveesea lou mamafa.
  3. Legumes. Pau lava le faʻamaumauga e te manaʻomia ia i latou i se tapulaa faʻatapulaʻa (e le sili atu i le 200-300 gr i le aso), a le o lea e mafai ona faateleina le pupula ma le atinaʻeina o le faʻasalaga.
  4. Laʻau manogi ma olive, sea iʻa. O nei vaega e aofia ai gaʻo omega-3 polysaturated e aoga mo le tino ma faʻavasega le maualuga o le cholesterol.
  5. Laʻau ma ituaiga laau afaina.

Afai e te le iloa le mafuaʻaga moni ma le alualu i luma o le faʻamaʻi, ona lelei lea e faʻafesoʻotaʻi se tagata o meaʻai, o ia, e faʻavae i luga o iuga o suʻega, o le a faʻamaonia ai le lelei o taumafa.

Faamalositino ma masaniga leaga

Aveese le masaniga masani o le olaga. O le a aoga e le gata ina faʻaalu itula e alu ai i le ea fou i afiafi, ae o vasega foi i le faletaalo. Afai e mamafa tele oe, e tatau ona e gauai atu i galuega o cardio - taʻaloga o loʻo savali ma se taʻavale. Afai e le masani le mamafa o le mamafa o le tino, e mafai ona faateleina le gaioiga faaletino e ala i le faaopoopoina o malosi malosi, taʻavale ma se maea oso, ma isi. Afai e le mafai ona e alu i le falemaʻi ona o faafitauli o le soifua maloloina, ona mafai lea ona e faʻaaluina le afa itula i aso uma i le taeao, puleaina o lau fatu ma manava.

Faatasi ai ma se uiga o le atherosclerosis, e tatau i tagata maʻi ona lafoai atoa le faʻaaogaina o le ava ma le sikaleti. Ina ia faʻaleleia le faʻalaumalieina, e mafai ona e inu i nisi taimi nai lo le 1 le ipu uaina. Afai e te mafatia mai se vaisu ogaoga o le nicotine, o lona uiga i lenei itu, e mafai ona faʻaititia le lamatiaga o le soifua maloloina i se mea maualalo e ala i le filifili mo sikaleti faʻaletoroni. Fautuaina ia faʻaitiitia le faʻaititia o le nicotine i totonu o le vai mo le ulaula saogalemu, ina ia sili atu le taimi, ia teena uma mea leaga mai fafo.

O malosiaga o le natura i le laveai

O togafitiga faʻapitoa e faʻaaoga faatasi ma meaai ma faamalositino o le a fesoasoani e faʻaitiitia le lipoproteins toto. Siaki ni nai auala lelei ma taumafai ai mo oe lava ia:

  1. Fatulaʻau ma le suauu. Naʻo le 1 tbsp. l eleele po o le atoatoa o le palakeke e 'ai ao le i ai taumafa, e le gata ina faʻamautuina tulaga maualuga o le cholesterol, ae faʻaleleia ai foi le galuega o le ate, faʻasaʻo le faʻasaina o le vai i vae. Afai e te filifilia le suauʻu, ona tumau lea o le fua, ae peitai, ou te inu na o le faalua i le aso.
  2. Laʻau manogi fou. O le isi auala aoga - faʻaaoga aso uma e 20 gr. gaʻo e aunoa ma ni aano o manufasi i luga o se manava gaogao. Arachidonic acid o loʻo i ai i lenei oloa o loʻo aʻafia i le fausiaina o siama faʻamalosi. Aʻo leʻi faʻaaogaina, o le gaʻo e le tatau ona tuʻuina i le vevela (mai le upu "atoatoa").
  3. Oloa suauu E tatau ona faʻaaoga nai lo le suauu manogi i le sauniuni o salakeke ma isi ipu.
  4. Lime lanu. O lenei vaifofo o le a fesoasoani e le gata ina faaitiitia ai le maualuga o le cholesterol i le tino, ae e fesoasoani foi i le soloia o toxins, gau o le mamafa.
  5. Propolis-le faʻamalosi o le ava malosi. E tolu taimi i le aso e tatau ona e inuina ai se ipu vai inu vai lea e faʻafefe ai le 4-5 o le eleʻele o le ava malosi. O le togafitiga e le tatau ona sili atu i le faailoga o le 3-4 masina, pe a maeʻa e tatau ona suʻe suʻega toto ma tuʻu le tino ile malologa.

E mafai ona e faʻatauina se faʻasologa i so o se fale talavai. E te le faʻaaluina le sili atu i le 100 rubles i lana faʻatauga, ae o mea aoga mo le tino o le a taua tele.

  1. Honey-cinnamon inu. O se faʻafefiloi o le meli ma le kinamona ua faʻaalia foi e aoga. E tatau ona ave uma ia vaega i le aofaiga lava (2 tsp.), Faʻafefiloi ma le sua o le afa o lemoni, sasaa mea uma ma le vai mafanafana ma faʻafefiloi lelei. Inu lenei vai maloloina i aso uma i luga o se manava gaogao i le afa afa. O faʻalelei i le soifua maloloina e mafai ona vaaia i le maeʻa ai o le masina o le faʻatagaina masani.
  2. O se teuteuga o laau faamaloloina. Ina ia saunia se inu anti-cholesterol, e te manaʻomia le 1 tbsp. l aʻa o Eleutherococcus ma burdock, oso aʻe sipuni ma kāloti, lau birch, mint ma marsh o lenamon. O vaega uma o loʻo faʻafefiloi lelei, ave se tasi sipuni o le faʻafefetega faʻasusu ma sasaa se lita o vai inu. A maeʻa le 5 itula o le faʻafefeteina, e mafai ona e faʻaaogaina le susu o le 100ml 3 taimi i le aso. O le togafitiga e le itiiti ifo ile masina.

O lenei ua e iloa pe aisea e tulai mai ai le cholesterol toto i fafine ma auala e taulima ai lenei faafitauli. Matou te moomoo ia te oe i le soifua maloloina lelei ma le ola umi!

Tuua Lau Faamatalaga