O a vaega o le cholesterol, o a eseesega?

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

VLDLP o le a? O le tele lava o taimi, o le faaupuga "toto cholesterol" e iloa o se togafitiga, aemaise lava pe a siitia lenei faailoga. Ina ia mafai ona iloiloina lelei le tulaga lamatia o le soifua maloloina lea ua tulai mai, e manaomia e se tasi ona malamalama i le manatu o le lipoprotein cholesterol maualalo maualalo, o lona uiga o galuega o meaola.

HC VLDL o le ituaiga sili ona matautia o le cholesterol. Pe a iloa le tele o mea, o le faaputuputuina o plaques e tupu i totonu o vaa, ma faʻaitiitia ai le tafe toto.

Uiga o VLDL

Lipoproteins i totonu o le toto ua taʻua o microparticles, lea e faavae i luga o puipuiga ma lipids. Cholesterol o se mea e le mafai e le tino o le tagata ona galue. I luga o lona faavae, o hormones e aafia i le atinaʻe ma le tuputupu ae, faapea foi ma le suka.

O le Cholesterol e le mafai ona tutoʻatasi i se vai, o lea e manaʻomia ai se "fesoasoani". I lona uiga lelei, o se gaioiga faapitoa, e aofia ai apolipoproteins. Pe a fetaui nei vaega e lua, e faia se lipoprotein.

O le toto o tagata e aofia ai ituaiga lipoproteins e tolu:

  1. VLDL (laʻititi maualalo).
  2. LDL (maualalo).
  3. HDL (maualuga maualuga).

Afai o le lipoproteins o le maualalo o le mamafa e sili atu i le aoga masani, ona faigata lea o le felauaiga o le toto i totonu o vaa ona o le fausiaina o apa. O le femalagaaiga o le tino e sili atu ona faigata, lea e lamatia ai le tele o faamaʻi fatu.

O le mamafa o le lipoproteins o loʻo i ai faʻataʻitaʻiga o triglycerides, lea e taua foi mo toto toto.

I totonu o le tino o le tagata, o mea uma e mafaufauina. Cholesterol ma triglycerides o loʻo faia i le ate, ma i se aofaiga e lava mo galuega masani. O nisi o nei gaʻo o loʻo faʻaumatia e se tagata o loʻo i ai meaai. O nisi taimi e faʻaleagaina ai e tagata le taumafataga o le cholesterol, ma aafia ai le toto cholesterol. O loʻo i ai se faʻaopoopoga o lenei faailoilo, ma o totoga uma lava, i le isi itu, e maua ai le faʻafitauli.

O mea nei e mafai ona faateleina le maualuga ole VLDL cholesterol:

  • maʻitaga ma le ono ono masina talu ona fanau mai,
  • meaʻai suamalie
  • sampling o se tagata maʻi tumau,
  • anabolic steroid,
  • le faʻaaogaina o meaʻai e iai gaʻo manu,
  • ulaula

VLDL maualuga e mafai ona faʻaalia le maualalo o togi ona o:

  1. Long roa le taoto i lalo.
  2. Faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina e fesoʻotaʻi ma fuainumera, vailaʻau faʻamaʻi ma isi.
  3. Tumau tumau mo le tino.
  4. Meaʻai taumamafa, e oʻo atu ai i le tulaga o le faʻailoga.

HDL analysis

O suʻega mo lipoproteins maualalo maualalo e aofia ai i le lipid profile. E fesoasoani i le iloiloina o le tulaga o toto toto, o se vailaau i le atherosclerosis ma isi faamaʻi fatu.

O lenei iloiloga e faia foi ina ia mafai ai ona pulea taunuuga o togafitiga. E faapefea ona amio le lipids pe a uma le kosi o le cholesterol-lowering drugs.

O le suʻesuʻega mo le HDL ua faʻamaonia pe afai e maualuga le cholesterol, pe o le lipid profile e faia i le fua faatulagaina. O lenei auʻiliʻiliga e fautuaina ina ia tuʻuina atu i tagata ua oʻo i le 20 o tausaga i totonu o le lima tausaga. Ae afai o le tagata gasegase e faia se meaʻai faapitoa, o le lipid profile e mafai ona sili atu ona faʻateleina ona faʻateleina, i le tele o taimi i le tausaga.

HDL cholesterol e tatau ona pulea e na tagata na mafua ai lenei faʻafitauli. E aofia ai i latou e faʻaleagaina meaʻai gaʻo ma falai.

Ina ia puipuia taunuuga leaga, e tatau ona e tausisi i tulafono nei:

  1. O le suʻega e matua i luga o se manava leai.
  2. O le tagata gasegase e toʻafilemu uma aʻo lei faia le suʻesuʻega.
  3. Aua nei ulaula, ia le itiiti ifo i le afa itula aʻo leʻi faia le suʻega.

O taunuʻuga o lenei auiliiliga e mafai ona maua i le aso e sosoo ai.

E tele mafuaʻaga mo le faateleina o le HDL, o autu autu e aofia ai:

  • cholestasis poʻo le faʻasalaga o le talo,
  • siama masani
  • maʻi tumau,
  • hypothyroidism
  • maʻisuka le togafitia
  • ava malosi
  • mamafa tele
  • maʻi leaga o le prostate poʻo le pancreas.

O mafuaaga mo le tuʻuina atu o le HDL e aofia ai:

  • Vaʻaiga faʻasologa.
  • Maʻi maʻi ate.
  • O le kanesa o le koko.
  • Paʻu faʻatasi.
  • O se laʻititi laititi o le folic acid poʻo le vailaʻau B12 i le tino.
  • Lapalapa tele.
  • Faamai pipisi.

Fua i maualuga maualuga o le HDL cholesterol

Muamua, 'aua le' ai meaʻai gaʻo, ae e le mafai ona galo atoa e uiga i gaʻo. Ua lava lea e faʻaitiitia ai lo latou faʻaaogaina.

Lona lua, ia suia gaʻo susu ma le polyunsaturated (olive, sunflower, sana ma soya popo).

Lona tolu, ia vavaeese meaʻai, lea e aofia ai gaʻo susu.

Ina ia aloese mai meaai o le cholesterol, e tatau ona e iloa le lisi o oloa o loʻo aofia ai:

  • moa moa
  • susu susu mai lalo o le povi
  • Fusi
  • mollusks.

Ma o le faʻaaogaina o fila, i le isi itu, e faʻaititia ai le cholesterol. O ia oloa e aofia ai koko, leki, barley, oats, apples and pears.

O tagata e maua i le maualuga o le cholesterol e tatau ona leai se mamafa. E tusa lava pe itiiti lou mamafa o le mamafa, ae o taimi uma lava, e mafai ona e matauina se taunuuga lelei.

E foliga mai o se afaina mo le maʻisuka

  • E uiga i mafuaaga ma faailoga o le mea ofoofogia
  • E uiga i togafitiga togafitiga
  • E uiga i togafitiga puipuia

Atonu o le a maua e tagata e maua i le maʻisuka le paʻu e matua maualuga lava. O loʻo lamatia i latou, ma o lea e manaʻomia ai le mataʻituina ma le faʻaeteete ma faʻamatalaga faifaipea e uiga i mea uma e iloa ma mafuaʻaga o togafitiga. E uiga i lenei mea ma sili atu i lalo ifo.

E uiga i mafuaaga ma faailoga o le mea ofoofogia

O le faʻavaeina o le faʻamaʻi tuʻuina atu e fesoʻotai saʻo lava i le mea moni o le faʻafefe poʻo le faʻaleagaina o toto toto o le toto toto ua matauina. O se taunuuga o lenei mea, o le faia o faiʻai ua faʻaleagaina ona o le mea moni o le elemene sili ona taua, o le toto, e le ulufale i lona vaega patino. O tagata tomai faapitoa e mafai ona iloa valaʻau e lua o le paʻu i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

O loʻo tatou talanoa e uiga i le hemorrha (faʻatasi ai ma le malepe o le faga) ma mea faʻaletagata, lea e masani ona tupu mai i le alualu i luma o le aluga. I lenei tulaga, o loʻo feagai le tagata ma nisi o faʻamaoniga pe a amata le maʻi pipisi i le maʻisuka:

  • o se tulaga o le vaivaiga tumau, faapea foi ma le numera o pito i luga pe pito i lalo ma musele mata (aemaise i le tasi itu o le tino),
  • le malosi o le maʻi pipili, faʻapea foʻi ma le leai o se gaioiga o soʻo se vaega o le tino,
  • faafitauli i le faʻatinoina o mafaufauga, leiloa o le gafatia e le gata ina iloa, ae faʻaalia foi o latou manatu i upu,
  • le faʻavaeina o ulu tiga e aunoa ma ni mafuaʻaga faʻapitoa - masani lava i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2,
  • faʻafuaseʻi faʻaleagaina i galuega vaaia, faʻaalia i le turbidity. E mafai ona tupu i se tasi pe lua mata,
  • faafitauli ma na o ni mea le lelei pe a taumafai e foloina se vai poo se pala.

O isi faʻaʻailoga e tupu i tagata mamaʻi ma le maʻi suka e aofia ai le le lava o le paleni, le faʻamalosia o le faʻamaopoopoina o gaioiga, lea e masani ona o mai faatasi ma le uumi umi.

O se tasi o faailo faaiu, lea e taʻu mai ai o le gasegase o togafitiga ua oʻo i le pito i luga, o se taimi e le o toe malamalama ai. I lenei tulaga, e talafeagai le faia o togafitiga talafeagai, lea o le a fesoasoani e taulimaina e tusa lava pe o tulaga sili ona ogaoga.

E uiga i togafitiga togafitiga

O le ISA o se setete o tausaga talu ai nei na matua aʻafia ai i le tau faasaga i le faʻamaʻi i totonu o le WHO ma o loʻo atiaʻe togafitiga talafeagai. E le gata i lea, o loʻo i ai se matagaluega faavaomalo e nafa ma le pulea o vailaʻau ma oloa. O lenei saolotoga e mafai ai mo le toe maua mai o tagata gasegase i le na o le fualaau, e taʻua o le tPA.

O loʻo matou talanoa e uiga i se meafaigaluega lea e 100% le lelei i le faʻaitiitia o tui toto. E fautuaina e faʻaaoga i totonu o le 180 minute mulimuli ane talu ona faʻamaonia muamua faailoga muamua o le stroke.

O le togafitiga mo le taʻavale i le maʻisuka malosi o loʻo faʻaalia i se aafiaga i luga o le thrombus, lea e paʻu ai le aluga. E fesootaʻi ma lenei mea e tatau ona maitauina se isi itu e tasi - o le faʻamavaeina o se toto toto ma le vave vave faʻafouina o le toto e tafe atu i vaega ole mafaufau.

O isi metotia e maua ai togafitiga mo le paʻi i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona mafaufauina:

  1. foliga o se pusa mai le vaalele i totonu ole carotide o lona faga (lea e maua ai le tafe tele o le toto i le potu faiʻai) ona o le gasegase taoto,
  2. faʻasologa faʻataʻitaʻiga.

O le toefuataiga o auala taʻitasi o loʻo tuʻuina atu e pei ona taua i lalo: muamua lava, o se paluni faapitoa e faʻafeiloaʻi i totonu o le faga, lea e mulimuli ane faʻapala ma faʻalauteleina ai le lumen. A maeʻa lena mea, e faʻamaonia e tagata atamamai se siama (faʻaoga telefoni).

E manaʻomia lenei mea ina ia mafai ai ona faʻafesoʻotaʻi le aluga i le auala e tatala ai - lea e taua tele mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faamatalaina o maʻi, o le angioplasty e sili atu nai lo le mafai. O ia lea na mafai ai ona faʻaleleia le galuega lea na faia e le cerebral cerebral arteries.

E uiga i togafitiga puipuia

O se tasi foi o matafaioi taua e tuuina atu i le puipuia o togafitiga i tagata gasegase i le afaina. O le mea lea, o le tausisia o nisi, sili atu i nai fua faigofie, o le a mafai ai ona faʻasaoina le tino ma puipuia ai le fausiaina o se maʻi e le manaʻomia.

E fautuaina e taofi le ulaula ae aua le taumafaina le tele o le ava malosi. E taua foi le mataituina o le fua o le cholesterol (aemaise lava le "le lelei" LDL) ma faaitiitia ai, pe a tatau ai. E fautuaina 100% le aofia ai mai le lisi o meaʻai gaʻo ma mea taumafa e sili atu ona mafai ona saofagā i le faaputuputuina o le tele o le cholesterol.

E tatau ona e taulai i le LDL index o le sili atu ma le 100 mg i le dl. I le tulaga lava lea e tasi, pe a oʻo ina maualuga le maualuga o le paʻu - e oʻo atu i le 70 mg i le dl. E tatau ona mulimuli i fautuaga uma faafomaʻi e pei ona saʻo. I le taimi lava e tasi, e faʻatagaina le faia o faʻatalanoaga ae le o le tasi ae faʻatasi ma nisi o tagata tomai faapitoa ma faia lenei mea i taimi uma e mafai ai.

O faʻataʻitaʻiga talafeagai mo maʻi o:

  • le tumau tumau o le maualuga o le mamafa i le vaega o arteries,
  • o le aseta o aso taitasi, pe a fai na faatonuina e le fomaʻi - o le a fesoasoani e taofi ai le paʻi i le maʻisuka,
  • matua tausisia le meaʻai - o lenei fuataga, lea e faʻamoemoe i le toe faʻafoisia o le soifua maloloina lautele, e fesoasoani foi e faʻaitiitia ai le ono toe faʻafoʻi. E taua le maitauina o le lisi faapitoa, lea sa tuufaatasia i le vaitaimi o le USSR mo tagata mamaʻi na i ai le paʻi, e sili atu ona talafeagai i aso nei.

O le meaai e tuʻuina atu i le tuufaatasiga o le maʻisuka ma le stroke e taua o le "Nisi Nu 10". O le aano o lenei taumafataga e faʻaititia i le vavaeeseina o ia meaʻai e tumu i gaʻo ma gaʻo. O nei mea uma e fesoasoani e faʻaitiitia ai le tau o le taumafa o taumafa i aso taitasi.

E le gata i lea, pe a maeʻa ona faʻamaʻi faʻamaʻi i tagata mamaʻi, o le saturation o le tino ma le paseka o loʻo faʻaalia. O oloa uma o loʻo i ai e tatau ona 'ai i le tele e mafai ai ina ia mafai ai ona le gata na faʻamaonia ai le toto, ae o le gaioiga o le fatu.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

E le tatau ona faʻamalaula vitamini.

O le mea lea, o fualaau aina ma fualaʻau e tatau ona i ai i le tele o mea taumafa, ma o le mea lea, o ipu e aofia ai mea e fautuaina.

Ma, ioe, o lo latou faʻaaogaina i aso uma i lona mamā faʻamalosia e faʻamalosia.

O le mea lea, e ui i le mea moni e faapea, o le paʻu o se maʻi faʻapitoa, o le toe maua mai e sili atu nai lo le gasegase o tagata gasegase. E taua tele le amanaia o tulaga faʻasaʻo uma ma ia le faʻagaloina togafitiga vave, lea o le a fesoasoani e tausia le 100% soifua maloloina.

SNP cholesterol fraction ua faʻaititia pe faateleina: o le a le uiga o lenei mea?

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

Cholesterol o se mea-gaʻo e pei o se mea e faatino ai le tele o galuega i le tino o le tagata. E auai o ia i le fausiaina o siama o sela o gaʻo ma okeni. Cholesterol e aofia ai i le fatuina o ituaiga hormones eseese e fesoasoani i le atinaʻe masani o le tino, le gaioiga o le faʻaleleia o le tino. E le gata i lea, na te faia se vaega i le tuufaatasiga o meaʻai gaʻo o loʻo aofia i le talo ma faʻateleina le faʻafefe o gaʻo.

Cholesterol e alu i totonu o le tino o le tagata i totonu o se membrane faapitoa e aofia ai apolipoproteins. O le mea e tupu ai le faigata, lea e tuufaatasia ai apolipoproteins ma cholesterol, e taʻua lipoprotein. I le toto o le tagata, e tele a latou ituaiga. E eseese i latou i le fua o vaega o loʻo iai i totonu:

  1. Laʻu Faʻaitiitia Vailaʻau Lipoproteins (VLDL),
  2. Laʻu maualalo Lipoproteins (LDL)
  3. Luga Maualuga Lipoproteins (HDL).

SNP cholesterol fraction - o le a, o a ona foliga ma galuega? VLDL cholesterol o ituaiga sili ona malolosi. I le tulaga o le sili atu o le faʻaopoopoga, o loʻo faʻapipiʻiina siaki pepa i luga o puipui o le vaa, lea e vavalalata ai le lumenaina o la latou alalaupapa, ma faʻalavelave ai i le masani ai o le toto. E le gata i lea, ona o lea mea, o le a leiloa ai e le vaa o latou tulaga muamua, e aʻafia ai le galuega o le cardiovascular system.

Ole maualalo o le cholesterol o se tasi lea o faailo sili ona taua ole lipid metabolism. Pe a maua le maualuga o le maualuga o le SNP cholesterol, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le faateleina o le lamatiaga o le fatu fatu o le fatu ma le atherosclerosis.

Ole tino vaivai ole lipoproteins ole tino ole 30 - 80 nm. E laiti i latou nai lo chylomicrons, ae sili atu nai lo isi lipoproteins. Faʻavaeina le VLDL i le ate. O se vaega taua o latou e ulufale atu i le toto mai le manava. La latou matafaioi autu o le felauaiga o le triglycerides i le tino atoa i gaʻo ma okeni. E le gata i lea, o VLDLs o se vailaau muamua i lipoproteins maualalo.

I le taimi nei, o loʻo i ai nisi faʻamaoniga o le atiaʻe o le atherosclerosis e vave faʻavave i le auai o le faʻaopoopoga o VLDL i le maʻisuka ma fatuga o fatugaʻo.

O le suʻesuʻega autu e manaʻomia e oe mo tagata e maualuga le cholesterol o se lipid lipine. E fautuaina e momoli atu i tagata uma ua oʻo i le 20 tausaga le itiiti ifo ma le 1 le taimi ile 5 tausaga. O le faʻamoemoega o le auʻiliʻili e iloa ai le maualuga o le VLDL o le iloilo lea o le ono lamatia o le atherosclerosis poo isi maʻi fatu cardiovascular.

Faailoga mo le auiliiliga mo le vaega SNP

E fautuaina le faia o se auiliiliga mo le vaega ole SNP cholesterol i mataupu nei:

  • Afai e talafeagai, iloilo atherogenic suiga,
  • Aʻo faʻatautaia auala faʻapitoa e iloa ai faʻafitauli o gaʻo gaʻo,
  • Le iloiloga o le lamatiaga o le atiaʻe o faʻamaʻi o le fatu,
  • Ina ia mafai ona mataʻituina le lelei o se taumafataga a le cholesterol,
  • Le siakiina o taunuuga o togafitiga e taulai i le tuuitiitia o le cholesterol ma fualaau.

O mea mo le suʻesuʻega o le toto toto. I sauniuniga mo le suʻega, ua fautuaina e 'ai le meaai e le silia i le 12-14 itula ao lei faia le taʻaloga.

Faia se auiliiliga i le taeao.

Faamatalaina o Tali

Ona o le mea moni o gaʻo e maualalo ifo le maualuga nai lo le vai, pe a suʻesuʻeina le aofaʻi o lipids i le plasma, e taua le faʻamaonia o latou uiga. O le mafuaʻaga lea e faʻavaeina ai le faʻaaogaina o le lipoproteins i vaega ninii. I lenei tulaga, ua fuafuaina:

  1. O le lipoprotein tulaga i vaega taʻitasi,
  2. La latou numera numera,
  3. Le i ai o faʻamaʻi.

E faigata tele ona faʻamatalaina iuga o le suʻega. E mafua lenei mea i le mea moni e faʻapea, i totonu ole siosiomaga faʻalesoifua maloloina e leai ni mea faʻataunuʻuina lelei mo latou saogalemu i le plasma. Ua iloa o le faateleina o le anotusi o le VLDL i le toto, faapea foi le LDL, o lona uiga o le i ai o le gaʻo gaʻo i le tino o le tagata.

O nisi o nei lipids e tatau ona i ai i le tino o le tagata. Ole tino vaivai ole lipoproteins ole tino ole lipoproteins, o le mea lea, e le o iai ni mafaufauga ile mafaufau ile tino. Mo se faʻamatalaga, ua faia e fomaʻi le masani mo mea o VLDL i le plasma tagata mai le 0.26 i le 1.04 mmol / l aofia ai. O faʻamaoniga uma e sili atu pe maualuga ifo e mafai ona faʻaalia ai togafitiga faʻaleagaina lea e fautuaina ai e vave faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi mo fautuaga.

Aʻo faʻamatalaina iʻuga o suʻega, e le mafai e le fomaʻi ona faia se suʻesuʻega e faʻavae i luga o faʻamatalaga na mauaina. O le faʻamaonia saʻo e mafai ona faʻaaogaina faʻamatalaga o se faʻamatalaga auiliili - faʻamatalaga faafomaʻi, iuga o isi suʻega.

E taua le iloa o le suiga o le LDLP e mafai mai lea taimi i lea taimi. O lenei faiga o se fesuiaiga masani i le cholesterol metabolism. Faatasi ai ma se iloiloga se tasi o le VLDL, e le mafai ona e vaai i taimi uma i le ata moni o le tulaga o le gaʻo gaʻo.

Afai ei ai masalosaloga o le gaʻo gaʻo gaʻo, e fautuaina e toe faia le suʻega i le 2-3 masina.

Maualalo le maualuga o lipoprotein

Faatasi ai ma le faateleina o tulaga o le VLDL mea, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le i ai o patho i le setete o vaa. O VLDL o punavai o le "leaga" cholesterol, e oʻo atu ai i le faʻatusatusaga, le lelei o le gaosaʻo, ma le faʻaititia o le pala o vaʻa toto. I nofoaga o loʻo tutupu ai na faʻamaufaʻailoga, o vailaʻau puipuia i le tele o fuataga e aʻafia ai VLDL, faʻaputuina le cholesterol.

O se taunuuga o lenei faagasologa, o le puipuia o lela toto i le tele o aofaiga e maua i totonu o le sone o le lapisi lapisi ma liliu atu ai i ni fausaga, lea e mulimuli ane liua i totonu o pusa cholesterol. O le mea mulimuli, o le faʻaitiitia o le lumenia o le vasal channel, e matua faʻalavelaveina ai le gaoioi o le toto i vaega eseese o le tino, e oʻo atu ai i ni tulaga mataʻutia ma ogaoga.

O le matautia o pepa cholesterol e mafai ona latou faateleina le lapopoa i luga o le taimi, faia ai se toto toto. E mafai ona alu ese mai i luga o le vaa i se taimi i soo se taimi ma alu atu i le toto i isi totoga ma fusi. E tupu lenei mea seia oʻo i le lumengi o soʻo se vaʻa e laʻititi tele mo le alu ese o se toto toto. O lenei faagasologa ua taua o le thrombosis vascular ma o se lamatiaga faaletino i tagata. O aʻafiaga e sili ona taatele o le toto e faʻafefe ai vaʻaia i luga o vaʻa, o ni aʻai o le faiʻai, fatu, mea faʻapipiʻi.

O loʻo i ai faʻamaoniga e mafai ona fesoasoani le maualuga o VLDL i le faʻaalia o le oneone ma maʻa i le gallbladder.

O le faateleina o le numera o lipoproteins maualalo maualalo e masani lava ona aafia i le i ai i le tino o le tino o ia faafitauli e pei o:

  • O le maʻisuka, o se maʻi faʻafesoʻotaʻi,
  • Lafoaia o uiga taua o le vevela poʻo le pituitary gland. o le taunuuga o lenei mea o se soliga o le tulaga o le hormonal ma nisi o metabolic processes,
  • Maʻi o le Nasrotic. E atiina ae i se talaaga o le gaʻo tumau o le fatu,
  • E afaina ai le faagasologa o le faʻamaʻalogaina o nisi mea mai le tino, aʻo faʻagesegeseina le metabolism,
  • O le inisua o le ava malosi ma le manua oona e iai se aafiaga le lelei i faiga faʻavae i le tino o le tagata,
  • Faʻailoga pancreatitis, lea o se togafitiga o le pancreas, lea e mafai ona tupu i foliga masani ma le tumau.

I nisi tulaga, o le faateleina o le lipoproteins maualalo maualalo e mafai ona matauina i tagata mamaʻi ma neoplasms leaga i le pancreas poʻo le prostate. E le gata i lea, o nisi o gasegase o le tino ma le tino e mafua ai le faateleina o LDL.

A maua se maualuga maualuga o le VLDL, o maʻi ua maua i le hyperlipidemia muamua o le ituaiga 3, 4 poʻo le 5. I le i ai o le maualuga o le maualuga o le lipoproteins i le maʻi, o le taunuuga o se isi faʻamaʻi, latou te talanoa i le hyperlipidemia a le aoga maualuga.

O mea nei e mafai ona faʻaitiitia le aofai o lipoproteins maualalo maualalo ma faʻaosofia ai iuga o suʻesuʻega i fale suʻesuʻe:

  1. Faʻaaloalo i se taumafataga e maualalo le faʻaaogaina o gaʻo,
  2. Aveina o vailaʻau, lea e aofia ai statins, vailaʻau faʻamalo, ma le tele o isi,
  3. Long moe i lalo
  4. Faamalosia le gaioiga faaletino.

Faaitiitia le taua

I le tulaga pe a faʻamatalaina e le auiliiliga le maualalo o le vaega o le SNP cholesterol, e leai ni faʻalavelave faʻaleagaina e mafai ona mataituina.

O le a le uiga pe a tuʻuina ifo le afa o le cholesterol SNP?

O sea sailiga suʻesuʻega e leai se taua faʻapitoa ma e mafai ona matauina i nisi o taimi i tagata e iai faʻamaʻi nei:

  • Faʻalavelave faʻalavelave i le tino,
  • O le i ai o faʻamaʻi pipisi poʻo isi faʻamaʻi o loʻo tupu i se foliga lapopoa,
  • O le kanesa o le koko
  • Faateleina le gaosiga o hormones,
  • Vitamin B12 po o le siama ole gaʻo
  • Esega eseese o le ate,
  • Tele mu
  • Faʻamatalaga inflammatory i sooga.

Afai o faʻamaumauga o faʻamatalaga e iloa ai o le tagata e maualalo le cholesterol, ae o le paleni o le lipid e le o ita, ma o le LDL maualuga e masani, e leai se manaʻoga e fetuunai. Ole togafitiga faapitoa e le manaʻomia i ia tulaga. Ae ui i lea, o le suʻega a tagata tomai faʻapitoa e fautuaina. I nisi tulaga, o latou fesoasoani e iloa isi faʻamaʻi e mafua ai ona suia i le maualuga o le maualuga o le liporoteids i le itu o lona paʻu.

O nisi taimi o le faʻaitiitia o le maualuga o le lipoproteins e maualalo le maualalo e fesoasoani e faʻamaonia ai se tagata o loʻo i ai faʻamaʻi e pei o hypocholesterolemia. O le faʻaleagaina i le natura, ae o le natura o lona faʻalavelave e le o faʻamalamalamaina atoatoa. O maʻi e mafatia i se ituaiga o hypocholesterolemia e masani lava ona afaina mai maʻi fatu fatu. E masani lava ona i ai foliga o xanthomas - teuina o le lipoprotein i le ituaiga o tuputupu ae ma paʻu i luga o le paʻu ma tulu.

O le faʻateleina poʻo le faʻaitiitia o le maualuga o le lipoproteins e maualalo lava e mafai ona mafai i lalo o le vaavaaiga a tagata tomai faapitoa. Mo lenei mea, e faʻaaogaina auala eseese, lea, faatasi ai ma le taimi talafeagai ma le tatau ona faʻaaogaina, e tau atu i taunuuga lelei.

E tusa ma vaega o cholesterol o loʻo faʻamatalaina i le vitio i lenei tusiga.

  • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
  • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

O le a le aofaʻi o le cholesterol?

Ole aofaʻi o cholesterol o se faʻalapotopotoga faʻalenuʻu masani, ia le itiiti ifo ma le 80% o ia mea e maua mai i laula o le ate, sulu o le tino, fatugaʻo, ma le vavae. E i ai i totonu o siama, e le mafai ona solo i le vai. E naʻo le 20% o le aofaʻi o le cholesterol e faʻamalosia i meaʻai e aofia ai gaʻo manu. O le i ai o se vaega talafeagai o nei gaʻo gaʻo e talafeagai mo le faʻamautuga o le vailaʻau D, hormones steroid e gaosia mai i matala oona, faapea foi ma le gaosia o le suka.

O le tuufaatasiga o le aofaʻi o le cholesterol e vaevaeina i ni vaega ninii e ese i le mole maso o le lipids, e aofia ai:

  • LDL - lipids maualalo,
  • HDL - maualuga eletise gaʻo
  • LPPP - lipoproteins o le vaeluaina,
  • O VLDLP o se vaega o le cholesterol ma se tino maualalo,
  • O chylomicrons o le laasaga muamua i le faia o ituaiga lipoproteins uma.

Faailoga o le cholesterol masani i totonu o le toto o loo i le va o le 3-6 mmol / L. I le taimi o le suʻega, o lona maualuga e faʻamautuina e ala i le auiliiliga o le fusi o le lipid o le toto vevela, lea o loʻo tuʻuina atu i totonu o se fale suʻesuʻe. O lenei suʻesuʻega faafomaʻi o meaola faʻapitoa e mafai ai foi ona e fuafuaina vaega uma o le cholesterol.

Vailaʻau lipoproteins maualuga maualuga

HDL o se tasi lea o vaega ninii e iai tulaga lelei tele; i le auʻiliʻiliga o loʻo faaigoaina o le numera o le cholesterol HDL. O le masani o lenei tino gaʻo mo le tino o tagata e mai le 0.72 i le 1.63 mmol i le 1 lita o le toto. Mo tamaitai, o le maualuga o le maualuga o lipoproteins o le maualuga o le molécula e ese mai le 0.85 i le 2.28 mmol i le 1 lita o le toto. O kulupu o le cholesterol taitasi ma mea aoga e aofia ai le protein, triglycerin ma le phospholipid.

O le tele o le lipid o loʻo tumu i le maualuga o le molécula e faʻamaopoopoina e lela o le ate - hepatocytes. O le taua tele o lenei vaega o le cholesterol o le faia lea o galuega nei:

  • e fufulu ai sela o totoga i totonu ma masini mai le telefoniulola ma le maualalo, lea e faʻalavelave ai le tino, ma e mafai foi ona mafua ai le atiaʻe o faʻamaʻi e fesootaʻi ma le atherosclerosis,
  • e puipuia ai le fausia o pusa o le cholesterol i totonu o vaʻa vevela ma vasa, lea e faamautinoa ai le galue masani o le faiʻai, faʻamautuina le faʻalauteleina o le toto ma le lautele,
  • auai i le faʻavaeina o hormones tane ma le fafine e pei o cortisol, testosterone, estrog, aldosterone, e aunoa ma le faʻatinoina o le galue malosi o le gaioiga, popole, ma le endocrin polokalama e le mafai,
  • e maua ai le galuega feʻaveaʻi o le tuʻuina atu o kulūlūlūlūlaʻau i tua o le ate, i le mea e tupu ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi i le faʻasologa mulimuli ane o oloa o le pala mulimuli ma le excretion i fafo atu o le tino.

E i ai se mamanu i tamaitai o le maualuga o le HDL i totonu o le toto e sili atu le maualuga nai lo alii. O lenei mea e mafua mai i le tulaga o le faʻaogaina o le tino o le tamaʻitaʻi, faʻapea foʻi ma le faʻamalosia o hormones sex (estrogen). O le faateleina o le HDL o le vaega lea e faaitiitia ai le lamatiaga o le atinaeina o maʻi o fatu ma vaa tetele. O le tuʻuina ifo o faʻamaumauga o le HDL i lalo ifo o le masani o se faailoilo le lelei lea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atherosclerosis.

O lenei vaega o le cholesterol o se vaega o metabolic processes, e lagolagoina ai le faagaoioia o le cardiovascular, endocrine ma le popole. O le faaitiitia o le maualuga o le HDL o le itiiti ifo ma le 40 mg / ml e faateleina ai le ono tulai mai o faamaʻi fatu ma vaa tetele.

Cholesterol ma le maualuga lipoproteins (HDL): o le a lea?

Cholesterol - O se ituaiga gaʻo talafeagai lea mo le tino. I lenei fomu, e ulu atu i totonu o le masini, ma ua faia mai i le faʻamaʻi - o oloa o le vaevaeina o gaʻo i le tootoo laiti. I le tino o le tagata, o le cholesterol e faia galuega nei:

  • o se mea fale, o se vaega o puipui o le cell,
  • togafitia i totonu o masini ma le faʻamalolo o le malosi mo gaioiga o meaola,
  • auai i le tuufaatasia o hormones sex (i alii ma tamaitai).

E tusa ma le 80% o le vailaʻau e gaosia i le ate. O le okeni e liua le gaʻo ulufale mai i totonu ole kululalūlū. E tusa ma le 20% ulufale i le tino mai fafo. O le Cholesterol e maua i le iʻa caviar, meaʻai gaʻo, margarine ma meaʻai falai (e le o maua i totonu o le suauu manogi lava ia, ae o lona faʻavae e tupu i le taimi o le faʻavela).

O gaioioiga uma o meaola i totonu o le tino o le tagata ua faʻaaogaina. O le tino e tausisia le taliaina o le cholesterol ma triglycerides i totonu o le toto i totonu o tapulaa masani, ae mafai. O le tele o gaʻo i totonu o le toto e "aveina" e le conglomerates faapitoa - lipoproteins maualuga (HDL, HDL).

O nei mea o loʻo iai faʻamalosi ma fualaʻau gaʻo. O meaʻai gaʻo o loʻo pipiʻi i totonu o taga; o loʻo i luga o latou luga ni pulu proteins - tagata faʻaleleia. Latou te nofouta i suauu o le ate ma faʻapena ona faʻasalalau le mea faʻapipiʻi ma le le mautonu i la latou malaga.

E iai isi vaega o le cholesterol - LDL ma VLDL (o le lipoproteins maualalo ma maualalo le maualuga). O taga masani nei, ae e leai lava ni aʻafiaga o le suka. I lenei fomu, o le cholesterol mai le ate e salalau atu i le tino. O le LDL ma le VLDL o loʻo pipii i totonu o vaʻa ma fai ai pusa cholesterol. O nei vaega ninii e taua o le "leaga" cholesterol.

O le maualuga o le conglomerate ua fuafuaina e le fua faatatau mo le fuainumera o le aofaʻi o sima i totonu o le taga i le numera o protein i luga o le fogaeleele.

Laʻu vaivai lipoproteins

O loʻo maua i lalo o le LDL le faʻamaumauga o le toto o loʻo maua i lalo o le LDL. O lenei vaevaega o gaʻo gaʻo e manatu lelei "leaga", talu ai o le siʻitia o lona maualuga e oʻo atu ai i le atinaʻeina o le tele o faʻamaʻi o le fatu maso ma puipui o le toto, tigaina o le endocrine, ma le masani o le faʻamalositino o le endocrine ma le digestive system.

LDL cholesterol vaevaega ua faateleina i le i ai o mea nei:

  • o le tele o taumafa e aofia ai le faateleina o le mamafa o gaʻo manu (fuamoa moa, gaʻo falaovi, maso uamea, mea faʻafefeteina, puaa falai),
  • faʻaleagaina faʻaleagaina o le ate na mafua mai i le cirrhosis, hepatitis, toso o le okeni, faiga o le inflammatory i totonu o ona masini,
  • togafitiga o le gallbladder, faapea foi ma ona ala, ia mautinoa le tuuina atu o se aofaiga o talo,
  • taumafa masani o oloa e aofia ai gaʻo fuga (mayonnaise, margarine, salalau, eseese sauʻai e faʻavae i luga o le pama pama, poʻo gaʻo tuʻufaʻatasia).


O le fua o le lipoproteins e maualalo le maualuga o le molecular ua vaeluaina e le itupa. I iloiloga i alii, o le maualuga o le LDL e tatau ona i ai i le laina mai le 2.02 i le 4.79 mmol i le 1 lita o le toto. Mo fafine, o lenei fuainumera ua faʻaititia. O le masani o le auiliiliga mo le cholesterol ma le maualalo o le masukula i fafine maʻi e mai le 1.92 i le 4.51 mmol i le 1 lita o le toto.

O se vaega iloga o le vaega ole LDL o lona maualuga ole lauulu ile lapopoa i lipids maualuga. O le a le uiga o lenei mea? O lenei vaega o lona uiga o le tele o le LDL i le toto, e mafai ai ona latou faʻaauau i luga o puipui o toto toto ma faia ni lapisi o le cholesterol ma lava laina lapoa o veins ma arteries ma se lipid layer. I le mea mulimuli, o lenei mea e mafua ai le solia o le lautele, lautele ma le cerebral taʻavale, atherosclerosis ma le faaleagaina o vailaʻau.

O suʻesuʻega mo le cholesterol e maualalo le mamafa e tatau ona faʻamalosia pe a ma le 1 le taimi i le ono masina e ave ai alii ma tamaitai oe lamatia, e aofia ai:

  • ua silia ma le 40 tausaga le matua, pe a mafua ona o suiga o le physiological o loʻo i ai se faʻavavega o gaioiga gasegase i totonu o le tino, o le suiga o mea o le hormonal suiga, o le gaioiga o le faʻaogaina o le tino o loʻo faʻaitiitia,
  • 'ai le tele o gaʻo manu, falai, ulaula, meaʻai gaosi,
  • i ai le gasegase o le hypercholesterolemia poʻo le atherosclerosis o le toto (aemaise lava pe a fai o aiga vavalalata o le tane poʻo le fafine na togafitia mo nei maʻi),
  • faʻamaʻi mai faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi i foliga o viral or poisoning hepatitis, cirrhosis, incological process, insufficiency.

O se maualuga maualuga o le LDL i le toto, pe a leai ni fuafuaga e faʻaitiitia ai, e mafai ona mafua ai faʻamaʻi e pei o le osofaʻi fatu o vaʻaʻau e fafaga ai fatugaʻo, inumaga, fatu. E le gata i lea, o le atinaʻeina o faʻamaʻi e pei o le thrombosis toto o pito i lalo e le o faʻamalofia, lea e mafai ona iu ai ina oti. Ina ia aloese mai nei maʻi, ua lava lea e tuuitiitia ai le LDL i se taimi talafeagai.

Igoa lipoproteins vavalalata

I le faagasologa o le vaevaeina o le cholesterol i vaega ninii, o le lipid particles lipid (LPPPs) ua faia, lea mulimuli ane, i lalo o le aafiaga o le enzyme lipoprotein lipase, o le a avea ma gaʻo mamafa o le mole masima pe LDL masani. I tane ma fafine o loʻo maua le lipid metabolism masani, o le cholesterol maualuluga o loʻo aʻafia i tisipai o le ate, ma pe a maeʻa le faʻataʻaloga i fafo atu o le tino.

O le faʻamoemoe o le ola o le gaosiga o le cholesterol o loʻo i ai mai i nai sekone i le 1-2 minute, faʻalagolago i le saoasaoa o le metabolism lipid ma le gaioiga o le ate. O le masani o STD i tane o le 70-160 mg i le 100 ml o le toto vevela. I tamaitai, o le faailo sili ona lelei o le cholesterol o le vaeluaina mai le 60 i le 150 mg i le 100 ml o le toto na aoina mo le auiliiliga.

O le auai o le faateleina o le maualuga o STD e maua i tagata o loʻo i ai faʻamaʻi ogaoga o le ate e faʻalavelave ai le masaniga o le gaioiga o le okeni, poʻo i latou e maua mai i le hypercholesterolemia. I le tele o tulaga, o le maualuga o le STD o loʻo faʻapipiʻiina ma le faateleina o triglycerides i le toto.

Faʻaitiitia le maualuga o le palapala

O le ituaiga lenei o matrix mo le lipoproteins o ituaiga uma. VLDL o loʻo faia i totonu o le ate o mea mai le faʻalavelave o phospholipids, molekone o le aofaʻi o le cholesterol, faʻapea foi ma le triglycerides. Oona, lea e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai, e le o aofia ai lipoproteins ma le mamafa o le mole mole. I lalo o le aʻafiaga o enzymes digestive o le ate, ua liua ai le VLDLP i poloka lipid-protein ma avea ai lipoproteins ma masini mole mole maso.

O le suʻesuʻeina o le lipoproteins o le mamafa o le molekulifa e faia i le metotia o suʻega o le toto. I tane ma fafine, o le masani o lenei vailaau oona e tutusa - mai le 0.26 i le 1.04 mmol i le 1 lita o le toto. Afai o le vaega ole cholesterol o SNP o loʻo faʻaititia, e mafai ona taʻu mai ai le i ai o le faʻaogaina o gaioiga i totonu ole gaʻo o le ate, poʻo le maliu tele o hepatocytes.

O le aʻafiaga o mea nei e mafai ona faʻateleina le maualuga o le lipids ma se manogi maualalo mole mole:

  • faamaʻi pipisi o le ate e faaitiitia ai le gaioiga galue o ona fusi,
  • afaina o le pancreas, poʻo le i ai o le maʻisuka,
  • tulaga faʻaleagaina o le meaʻai,
  • prostate cancer
  • faʻamaʻi faʻatasi o le endocrin system, lea na mafua ai le le lava o hormones (hyperthyroidism o le thyroid gland).

O le mafuaaga sili ona taatele mo le maualuga o nei lipoproteins o le faʻaaogaina o gaʻo, falai, ulaula meaʻai. O le inu pea i le ava malosi, ulaula, tagofia o fualaau faasaina, tausisia o se olaga ola mama e mafua ai foi ona faateleina le VLDL, lea e iu ai i le faateleina o le "le lelei" cholesterol atoa.

Chylomicrons

Cholesterol fraction, o lona fausaga laititi o le lautele o le lautele. O nei lipoproteins o loʻo i ai se foliga lautele, e aofia ai le faʻafefiloi o polotini ma gaʻo gaʻo. O molimula taʻitasi e ufiufiina i se kapeta e aofia ai le phospholipids ma le polotini. O galuega autu a le chylomicrons o loʻo taua i lalo:

  • le gaosia o gaʻo gaʻo ulufale i le tino mai le inumaga i vaʻavaʻa o isi totoga i totonu,
  • felauaiga o lipine faʻaaogaina mai le pito i luga o puipui o le ate ile ate ole ate mo lo latou liua atili i lipoproteins o le tele o masini mole mole,
  • galue e avea ma muamua o VLDL.

O le amataga o le faagasologa o le formation o le chylomicron e amata i le tootoo laiti, pe a oʻo i le osofaʻiga o triglycerides e ulu i totoga o le gastrointestinal tract with food occurs. O le chylomicrons e 33% gaʻo ma le 25% o le protein. Tuʻua o puipui o le togafiti laiti, o lenei vaega o le cholesterol e ulufale atu i le va o le lymphatic ducts. A maeʻa ona ulu i totonu o le toto, e faʻafefiloi ia chylomicrons ma le maualuga o le maualuga o le molécula, lea e faʻamamaina ai i latou i le faʻaopoopoga o le tuufaatasiga o protein. O lenei faagasologa ua manatu o le laasaga lea o le chylomicron ua matua. E mafai ona faʻaititia le maualuga o nei mea ma le fesoasoani o se taumafataga, faʻafefe o meaola manu.

I tagata e leai ni faʻafitauli o le soifua maloloina, o le vaega o le chylomicron e aliali mai i le toto i le taimi o le taumafataga, pe a maeʻa foi le taumafataga, ma e mou atu atoa lava pe a uma ona le faʻamalosia meaai i le 5 itula talu ai. O le faʻaauau pea o lenei vaega i le toto toto e faʻaalia ai le le atoatoa o enzymes oona e gaʻo ai gaʻo, maʻi o le maʻisuka, myeloma, poʻo le maʻi o le ate.

Aofaʻi cholesterol (cholesterol)

O le cholesterol lautele o se manatu lautele. O le aofaiga atoa lea o meaola lapopoa uma e tafe i totonu o le toto ma o ni vaega o le tino o le tino. Ole aofaʻi o cholesterol e aofia ai lipoproteins e iai a latou faʻamatalaga eseese, lea e fuafua ai a latou matafaioi faʻa-natura. O le vaega autu o lenei mea e maua mai i le ate ma o loʻo taʻua i le tulaga o le cholesterol. O se vaega maualalo o le cholesterol e maua i totonu o le tino ona o le faʻaaogaina o meaai maualuga i le gaʻo.

O vaega o le aofaʻi o le cholesterol o loʻo faʻatusalia e LDL, HDL, HDL, VLDL, chylomicrons. I le faamautuina o le fuainumera, o le atherogenic coefficient e mafai ona fuafuaina. O lenei faailo e taua tele le aoga i le iloiloga o le lamatiaga o le atiaʻe o lino o le atherosclerotic o le moega vascular, faapea foʻi ma faʻafitauli e mafua ai lenei maʻi.

Faatasi ai ma se meaai le talafeagai ma ituaiga ola, ua i ai le faateleina o le cholesterol toto, lea e mafua ai le faatupuina o fatu fatu ma le atherosclerosis o toto toto. Le fua faatatau o le aofaʻi o le cholesterol e le sili atu i le 5.2 mmol / L. O le faʻafitauli ole gasegase e oʻo atu ai i le hypercholesterolemia, lea e le pasia e aunoa ma se siaki i le tino.

HDL (lelei) - maualuga lipoprotein cholesterol

Laʻau maualuga lipoproteins poʻo le HDL o se vaega o le cholesterol o loʻo i ai "mea lelei". O le mole mole o le vailaau e aofia ai le phospholipid, protein ma le triglyceride vaega. O lona maualuga na amata mai i le 1.065 i le 1.22 g / ml. O le nofoaga o le HDL o le hepatocytes.

O le gaioiga autu a nei fualaʻau o le aveeseina lea o suauu o le cholesterol sili atu e mafai ona faʻaputu i totonu. O lenei mea e sili ona moni i le tulaga o le faʻavaeina o pusa cholesterol i luga o le vasothelium vascular. HDL foʻi e faʻafefe ai le cholesterol i totonu o le ate, i le mea e tupu ai le catabolism, ona faʻaumatia ai lea o le tino.

I le toto o tamaitai, o le maualuga o HDL e laʻititi maualuga nai lo alii. O lenei mea e mafua mai i le faʻapitoa o latou talaʻaga faʻasolosolo. O le faateleina o le faailoilo ua manatu o se vaega o le anti-atherogenic, ma o se faaitiitia, i se isi itu, e faailoa mai ai se tulaga maualuga o le maʻi atherosclerosis.

LDL (leaga) - lipoprotein cholesterol maualalo

Laʻau maualalo Lipoproteins poʻo le LDL - O lenei ituaiga o cholesterol e atherogenic poo le "leaga." O lona molepole e sili atu nai lo le HDL, ae o lona tele e tele atu. O la latou gaioiga masani o le felauaiga o le cholesterol mai hepatocytes i totoga taua o le tino. O le LDL o loʻo mafai ona teuina i le tulaga o gaʻo gaʻo i le pito i luga o sela e faia ai le pito i lalo o le toto i le endothelial.

O le faateleina o le LDL concentration o loʻo maitauina i tagata oe na sopoia le fausaga o le fasefulutasi, faapea foi ma i latou o loʻo faʻaaogaina le tele o meaai ma manu ma gaʻo vailaʻau. O le hypercholesterolemia mo taimi uumi e afaina i le atiaʻe o le atherosclerosis ma ona faʻafitauli (faʻalavelave cerebrovascular, infanction myocardial, thrombosis). Ina ia aloese mai taunuuga le lelei, e tatau ona e suʻeina se suʻega toto i le ono masina mo se talaaga lipid.

LPPP-cholesterol laʻitiiti vaʻalele lipoprotein

Igoa lipoproteins i le vaeluaga o gaioiga o le liua o le lipoproteins e maualalo le mamafa i lipoproteins maualalo. O le faagasologa o suiga e tupu i le plasma toto ona o le gaioiga gaioiga o le enzyme lipoprotein lipase. E faavae i luga o le mea moni e faapea o nei lala laau o tupuaga ia o le LDL, e mafai ona mafua i le eseese o le "leaga" cholesterol.

O le faateleina o le maualuga o le STD i le toto e faailoa ai le faateleina o le lamatiaga o le atinaʻeina o fatu o le cardiovascular, e aofia ai le atherosclerosis. O le taamilosaga o le lipoproteins i totonu o le toto plasma e puupuu-ola, aua e vave ona latou o atu i se isi tulaga. O le faateleina o le maualuga o nei meaola o loʻo matauina i tagata taʻitoʻatasi o loʻo faʻaleagaina meaʻai ma mea inu malosi.

VLDL - maualuga le lipoprotein cholesterol

O VLDL o se vaega o SNP o ana molemomo o loʻo aʻafia i le felauaiga o le cholesterol mai hepatocytes i sela o isi totoga taua. O a latou meaola e faia i totonu o le ate mai triglycerides; e sili atu la latou lapoa ma o latou maulalo. O le faʻamaʻi o le tino e maua mai i le meaʻai. I le ate, i lalo o le gaioiga o enzymes, o lo latou suiga i VLDL e tupu, sosoo ai ma le LDL. O le maualuga o le maualuga o triglycerides, o le tele foi lea o le VLDL e gaosia.

Ina ia maua le ituaiga o dyslipidemia, e tatau ona fuafua le maualuga o le VLDL, ae faapena foi isi vaega o le cholesterol i le fale suesue. O se faʻaopoopoga o le faailo o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le lamatia o le cholesterol i luga o le vasothelum vascular. Afai e leai se gaioiga e ave i lalo ifo o le cholesterol, o le a mafai ona faateleina le atherosclerosis.

Aotelega o laulau o vaega o le cholesterol i le toto

O le cholesterol saoloto e mautinoa ai le atoatoaga o galuega a le tino o le tagata, e lagolagoina ai le masani masani o gaioiga o le tino. Ua suʻesuʻe lelei e le saienisi o aso nei lenei ava malosi, ma tufatufaina atu i vaega ninii. O le laulau e tauaofai ai faamatalaga uma e uiga i le cholesterol ma ona ituaiga.

Faatasi ai ma le masani ai o le faagaoioia o le metabolism, aemaise lava le gaosiga o gaʻo, o le maualuga o le serum cholesterol e tumau pea i se tulaga masani. I lalo o le faatosinaga o mea e mafua ai mea tutupu (oʻo atu i le matua, faʻaleagaina o meaʻai gaʻo ma le maualuga-calorie, ulaula tapaa, alofa i le ava malosi, tausia o le soifua maloloina o le hypodynamic), hypercholesterolemia. O le paleni i le va o vaega leaga "leaga" ma le "lelei" o le cholesterol ua le fiafia, lea e tau atu ai i le atinaʻe o togafitiga cardiovascular.

Ina ia pulea le setete o le lipid metabolism, e tatau ona ave le lipidogram - o se suʻega o le toto o meaola e fesoasoani e iloilo ai le tulaga o le gaʻo gaʻo.

Faʻamatalaga oo latou toto

Faʻateleina pe faʻaitiitia i le HDL, o le a faʻavaivaia faailoga. E le mafai ona fuafua le vavae ese mai ia i latou. O faʻamoemoega faʻalagolago e maua mai e le suʻega o le toto. O le biomaterial e ave mai se vein poʻo mai se tamailima. A maeʻa suʻesuʻega i totonu o le fale suesue, e tuufaatasia se talaaga lipid toto (o le maualuga o mea o loʻo iai i vaega eseese o molelaʻau gaʻo). E aofia ai: HDL, LDL, VLDL, cholesterol atoa, triglycerides.

O le auʻiliʻiliga e faia faʻamalosi i se manava leʻo, e le mafai ona e 'ai i le 8 itula ao le i faia le taotoga, ave foʻi vailaʻau. E mafai ona latou fesuiaʻi taunuuga. E faʻasaina le inu ava malosi i le 2 aso ao leʻi faia le suʻega.

O le faʻaaogaina o le HDL e faʻamoemoeina e le gata i le masani o lona tau. O vaega uma o le cholesterol e amanaia, ma o le atherogenic index e fuafuaina. Faʻaalia le setete o le lipid metabolism i le lautele. HDL e toesea mai le aofaʻi o le cholesterol. O le numera totoe o loʻo toe vaeluaina e le HDL. O le taunuuga lenei. E na o le iloiloina o le atherogenic index e mafai ona tatou talanoa e uiga i le fesuiaʻiga o se vaega se tasi.

Tulaga masani mo alii ma tamaitai i le matua

I tamaitai ma alii, o le masani o le cholesterol e eseese ona o uiga o le metabolism ma le tino atoa. O le tino o le tino e manaʻomia tele gaʻo, aua o le faavae o le estrogen (hormones sex sex).

I le matua, ua faʻaitiitia le metabolism, ma o le faʻateleina o le HDL masani. Meaʻai o le cholesterol e faasolosolo malie ona faʻagasolo. O le tele o le HDL e manaʻomia e felauai ai ma sili atu isi vaega i le ate, a le o lea o le a latou nonofo i puipui o vaʻa. Afai e faʻaitiitia le lipoproteins maualuga i se tagata matua, o le tulaga lamatia o le atinae o le atherosclerosis e faʻapupula tele.

Pusa 1. O le masani a le HDL i fafine i le matua.

TausagaLe masani o HDL, mol / l
E oʻo i le 140,78-1,68
15-190,78-1,81
20-290,78-1,94
30-390,78-2,07
40 ma sili atu0,78-2,20

Pusa 2. O le masani a le HDL i alii i le matua.

TausagaLe masani o HDL, mol / l
E oʻo i le 140,78-1,68
15-190,78-1,68
20-290,78-1,81
30-390,78-1,81
40 ma sili atu0,78-1,81

Fuafuaina o se suʻega o le toto

O le laulau ua faʻaalia ai tapulaʻa o le masani o le HDL. O le tau o le faailo o se taunuuga atonu e eseese: sili atu pe maualuga.

Afai e faʻaitiitia le lipoproteins maualuga, o le cholesterol sili atu e le o faʻafeiloaʻi i le ate mo le gaioiga ma faʻaputu i puipui o toto toto. O loʻo i ai se tulaga taufaamatau i le atinaʻe o le atherosclerosis ma ona taunuuga.

Faʻatasi ai ma le maualuga o le maualuga, faʻasolosolo - e sili atu i totonu o le toto le avetaavale.

E leai se lamatiaga o faʻamaʻi cardiovascular, ae o lo latou faateleina e mafai ona faʻamaonia ai faʻamaʻi ogaoga.

HDL maualuga: o le a le uiga o lenei mea?

O le faailo e tulaʻi mai i faamai:

  • ava malosi,
  • gaʻo susu gasegase (faʻateleina gaosiga o lipoproteins),
  • cirrhosis (ituaiga biliary),
  • gasegase oona, gaʻo,
  • maʻi faʻapitoa,
  • le atoatoa o lauroid function (hypothyroidism).

A o maitaga, o le oso i le HDL o le masani. O le placenta e aofia ai le cholesterol, o le tulaga lautele i le toto e tulaʻi mai. E manaʻomia nisi faʻaulufale (HDL) o fualaʻau gaʻo.

Afai e le o iai faʻamaʻi o loʻo i luga, ma o loʻo faʻaalia le faailoga, o mafuaaga e mafai ona avea ma mea nei:

  • togafitiga faʻapitoa i faʻamaʻi pipisi,
  • ulaula
  • ava malosi
  • mamafa (mamafa) mamafa o le tino,
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • loto vaivai
  • maualuga le toto maualuga
  • Taʻaloga o le meli.

HDL faʻaopopo i le aofai o le cholesterol ma triglycerides. O sese i meaʻai - o le tele o meaʻai o gaʻo i totonu o le tino e mafai ona tupu ai le maualuga o le "lelei" cholesterol. O le faʻavaeina o le HDL conglomerates o le auala taugofie lea e ave ai i latou i le ate mo le gaosiga.

Aisea ua masani ai le HDL?

O le maualuga o le "lelei" cholesterol e alu i lalo i le leai o se gaʻo i meaʻai. O le mafuaʻaga atonu o se taumafa malosi e faʻavae i luga o puipuiga ma gaʻo. O le maualuga o le LDL ma le VLDL i lenei mataupu e tumau pea i totonu o le tulaga masani.

E faʻaaoga e le ate faʻaagaga faasao e aofia ai manaoga o le tino mo le malosi ma le fausiaina o mea. Ae o le faʻaaogaina o le tele o le gaʻo o meaʻai ma meaʻai e le o iai. HDL conglomerates e le o fausia, o lo latou tulaga ua faaitiitia i se tulaga maualalo. Faʻasaʻoina o le taumafataga i lenei tulaga o le a pau lava le auala e alu ese ai. A maeʻa nai aso o paleni paleni, o le maualuga o le "lelei" cholesterol e toe foʻi i le masani.

HDL e mafai ona faʻaititia ona o hyperthyroidism. O le thyroid gland o loʻo galue i se faiga o le faʻatupulaia o gaioiga. O lona uiga o le cholesterol e vave ona faʻaaogā e masini, e leai se isi mea e totoe, e leʻo faia ni faʻasolosorate mo le toe faʻaaogaina o felauaiga i le ate.

Taunuuga pe afai e le togafitia

O le mea moni e maualuga le maualuga o le cholesterol HDL e taʻu mai ai le tele o le aoga o gaʻo i le toto. O le tulaga e matautia i le faateleina o le numera o le LDL ma le VLDL. E faia i le maeʻa ona faʻaaogaina mole molemomo lafoina i totonu o le ate. Tupe sili atu "leaga" o le cholesterol i luga o puipui o vaa faaleagaina. Platelets e ufiufi ai mea laiti, faia se tui toto e taofi ai le toto toto. O latou sela ei ai le tau lava e tasi e pei o le LDL, ma o lea ua tosina ai le tasi i le isi.

O se kopa o platelets ma le "leaga" cholesterol e maua ai se atherosclerotic plate. I le gasologa o taimi, e faigata, o le puipui o le vaa e faʻaumatia ai a latou mea, o le tafe toto e faʻalavelaveina. Ina ia mafai e le toto ona oso i totonu o se vaiti vaiti na tapunia e se tui toto, o le a tulai mai le malosi. O le tagata maʻi e atiaʻe le maualuga. O le fatu e amata ona galue i le saoasaoa o le sao, o le myocardium e faateleina i le tele ona o le tele naua o feteenaiga, ma o le tafe o meaʻai e faaleagaina i myocytes (myocardial cells). I tulaga alualu i luma, o le foci o le tino maliu i le lotoifale ua faia. Latou te leiloa meaʻai ma le okesene. O le fatu lea o le fatu.

Le faʻavaeina o atherosclerotic (cholesterol).

O le isi faʻalavelave o le faʻateleina o le cholesterol o le vavaeeseina o se toto poʻo se vaega o le pa mai le puipui o le vaa. O le toto e alu i luga o le toto. E pipii i totonu o le vaa vaapiapi muamua po o le capillary lea e sopoia. Afai o lenei gaioiga e tupu i totonu o le loto, o le ai ai se fatu fatu, ma se paʻu i totonu o le faiʻai.

Atherosclerosis i le 82% o mataupu e maeʻa le vave oʻo mai ma le maliu faʻafuaseʻi. E taua tele le togafitia.

E faʻapefea ona faateleina le mea o iai lipoproteins maualuga?

Ina ia faateleina le HDL, e tatau ona e faapaleni lau meaai. Afai ua amata le tulaga ma o le maualuga o le HDL e maualalo, o le a faatonuina e le fomai ni fualaau. E manaʻomia foʻi faʻatinoga faʻapitoa. O le toto toto lelei i vaega uma o le tino e fesoasoani i le toe faʻavaeina o atherosclerotic plate ma o le puipuia o le fausiaina o mea fou.

Le togafitiga ole togafitiga

Faatasi ai ma sina laʻititi mai le masani, o le meaai o le a faasaʻoina le tulaga, ma le faʻaeteete ma le faaeteete, o le a vave ona siitia le maualuga o le HDL i numera e manaʻomia. O lona autu autu o le le aofia ai o meaola manu ma o latou sui i fualaau faisua.

Soifua maloloina ma le le lelei.

  • meaʻai gaʻo
  • palu, sooga (ulaula tapaa ma le ulaula),
  • aano o manu
  • uliuli ma le uliuli caviar,
  • meaai falai
  • "Totogi" - ipu (meaai vave),
  • margarine, pata,
  • oloa maualuga gaʻo susu.

O gaʻo fualaʻau e maua i le:

Sui le mayonnaise ma isi sauʻai ma fuālaʻau fuālaʻau. Latou te le maualalo i le tofo ma maua se aafiaga lelei i le tino.

O le taua tele i le togafitiga o le atherosclerosis o gasegase gaʻo eletise: omega-3, omega-6, omega-9. Latou te gaosia ai pusa o le cholesterol, o lo o maua i totonu o fuālaʻau fuālaʻau ma gaʻo iʻa: iʻa, salmon, meli, togafiti, capelin. Aʻai iʻa o le iʻa, o loʻo lelei ona gauai, ma o mea aoga gaʻo e vave faʻavaveina e le tino.

Tuua Lau Faamatalaga