E mafai ona ou ulaula i le maʻisuka ituaiga 2?

O le ulaula ma le maʻisuka ua sili ona leaga, ua faʻamaonia le saienisi o le nicotine e faʻamalosia ai le ogaoga o le faʻamaʻi ma ona faʻamaoniga. E tusa ma le 50% o maliu i le maʻisuka e mafua mai i le mea moni e faapea, o le tagata gasegase e leʻi fiu i mea ua fai ma vaisu.

Afai e leʻi maua e se tagata ni faafitauli o le suka i le toto, o le ulaula e faʻateleina ai le ono mafai ona atiaʻe le maʻisuka. O fua ma mea leaga e aofia ai i le sikaleti e aʻafia ai le malosi o le inisalini e aʻafia ai le tino, lea e mafua ai le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

O tapaa tapaa e sili atu ma le 500 mea eseese e afaina ai tagata. O le Nicotine ma le carbon monoxide vave faʻaleagaina le tino ma faʻaumatia ai nila, masini. O Nicotine e faʻaosofia le faʻalavelave o le tino, mafua ai le vavalalata o vaʻa o le paʻu ma le vasodilation o maso, faʻapupulaina ai le fatu, toto toto.

Afai e ulaula se tagata talu ai nei, pe a maeʻa le ulaula tapaa, o loʻo iai lona faʻaopoopoga o le toto toto, gaioiga fatu. O suiga ole atherosclerotic e toetoe lava a matauina i tagata ulaula malosi, e galue malosi le fatu ma e maua ai le gasegase o le okesene. O le mea lea, o le ulaula e avea ma mafuaʻaga o:

  1. angina pectoris
  2. faateleina le maualuga o le gaʻo o gaʻo gaʻo,
  3. talipupuni o le faʻaleleia o talipupuni.

O le i ai o le carbon monoxide i le sikaleti sikaleti o le mafuaaga lea o le foliga mai o le carboxin i le hemoglobin toto. Afai e le lagona e le ulaula ulaula ia faafitauli, ona maeʻa ai lea o le solia o le tino o le tetee i le malosi faaletino. O lenei suiga e faapitoa lava i le gasegase e maua i le maʻisuka. O le mea lea, o le fesili pe mafai ona ulaula i le maʻisuka e le tatau ona tulaʻi i luga.

O le a le ulaula e mafua ai i le maʻisuka

I le chronic carboxyhemoglobinemia e mafua mai i le ulaula tapaa, o loʻo i ai le faateleina o le numera o lela mumu o le toto lea e sili atu le visa. Apalai atherosclerotic o loʻo aliali mai i totonu o le toto, o le toto e mafai ona poloka ai vaʻa toto. O se taunuuga, o le tafe masani o le toto ua faʻalavelaveina, vaʻa vaʻa vaa, o faʻalavelave ma le gaioiga o totoga i totonu.

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga 2, o le ulaula faifaipea ma faʻamalosi e faʻaosofia ai le atinaʻeina o le endarteritis, o se faʻamaʻi matautia o gaʻo i pito i lalo, o le maʻisuka o le a mafatia mai tiga ogaoga i vae. I le isi itu, o le a mafua ai le gangrene, i faʻasalaga ogaoga o loʻo i ai faʻamatalaga mo le faʻanatinati vave o le vaega na aʻafia.

O le isi aafiaga o le ulaula o le amataina lea o le stroke, fatuga o le fatu, ma le aortic anerysm. E masani lava, o tamai capillales o loʻo siomia ai le retina e aʻafia foi i aʻafiaga leaga o mea oona. O le mea lea, i le maʻisuka ituaiga 2, o tagata gasegase e maua i le glaucoma, faʻataʻitaʻiga, faʻaleagaina o le tino.

O se tagata ulaula o le maʻisuka e atiina ae faʻamaʻi ile manava, faʻamaʻi tapaa ma le ate. O le okeni e faʻaagaoioia le galuega o le faʻamamafa:

  1. e faatea ese le faaputuputu o mea leaga,
  2. aveese mai.

Ae ui i lea, faatasi ai ma lenei mea, e le gata o mea e le manaomia, ae o vailaau faafomaʻi lea e ave e se tagata e togafitia ai le maʻisuka ma isi maʻi faʻamaʻi. O le mea lea, o le togafitiga e le aumaia ai le taunuuga lelei, aua e le o se mea e tatau ona faia i luga o totoga o le loto ma gaʻo.

Ina ia faʻaumatia faʻamaʻi o le maʻisuka, ia faʻaitiitia le toto toto, o le maʻisuka e maualuga ai vailaau o vailaʻau. O lenei auala e sili atu ona mataʻutia ai le soifua maloloina o le tagata maʻi, faʻalavelaveina o fualaau faasaina ma le manaʻoga e le manaʻomia o le tino. O le iʻuga, na tupu aʻe le toto toto, o faʻamaʻi e alu i le taimi masani, mafua ai le maliu o se tagata. Ae maise lava, o lenei faafitauli e tupu i tagata e tagofia fualaau o le maʻisuka ma tuu le ulaula ulaula.

Afai o le maʻisuka e le taofia le ulaula, eleele lelei mo pathoces o le fatu ma toto toto e atiina ae, lea e afua ai le oti i totonu o tagata ulaula. E aʻafia le ola maloloina o le maʻisuka?

O le ava malosi e afaina ai le faafitauli ma afaina ai le suka, o lea o le ava malosi, ulaula ma le maʻisuka o ni mea e le fetaui.

Tuua Lau Faamatalaga