Paʻu o le pancreas: faʻamaoniga (faʻailoga), togafitiga ma meaʻai

Faamatalaga talafeagai i 22.05.2017

  • Gaoioiga: togafitiga faʻasolosolo ina ua mavae le 3-6 masina
  • Aso: mai le 3 masina i le tausaga
  • Tau Tau Tamaoaiga: 1700-1900 rubles i le vaiaso

Tulafono Lautele

O le maʻi pancreatic e faʻavae i luga o le faʻaogaina o le fomaʻi ma suiga o le degenerative i le parenchyma o le okeni, lea i totonu pancreatitis mafai ona mafua pancreatic necrosis, ma i se taimi masani, masani ona toe faʻafoʻi - i le atinaʻe parenchyma fibrosis ma le vevela o le gland tissue. I le tulaga lea, o le galuega o le paʻu o le gland (o le tele o puipuiga) o le a faʻalavelaveina, ona sosoo ai lea ma le mea faʻapitoa, lea e aofia ai le mea faʻapitoa i le faʻaleagaina o le tino, lea e faʻaalia i le solia o le gaosiga o gaʻo ma le atinaʻe hyperglycemia, glucosuria.

O faʻapogai autu o le faʻamaʻi: faʻalavelave, osofaʻiga o le tiga (faʻataʻusiʻu poʻo le susulu i le afa agavale o le pito i lalo poʻo le fatafata), vaivaiga lautele, fufulu, manava manava, vomiting, fiva ma le tele o taimi - lanu. Togafitiga pancreatitis faʻalavelave, o le mea e sili ona tāua o le fomaʻi paleni. E le gata i lea, o mea lelei faafomaʻi e mafai ona faʻamalositino faiga faʻavae i totonu o le tino, e aofia ai le paʻu ma faʻaleleia lana galuega.

Eseesega

Ma faʻafitauli o le faʻaalia mai o tagata mamaʻi i le pancreatitis masani o faailoga faʻapitoa o le atinaʻe maʻisuka malosi e faʻaaogaina le togafitiga o mea taumafa i le amanaia o le gasegase o le gaʻo gaʻo, e latalata i le tele o mea e mafai ai i le tulaga o le soifua maloloina. I ia tulaga, ua tofia Diet 5P / 9, e le aofia i le taumafataga:

  • purine (mea e gaosia ai le gaʻo),
  • oloa e faʻaleleia ai le totoina ma le faʻamalosiina gaioiga i totonu o le manava (kapisi, leki),
  • oloa mai le fausiaina
  • meaai e maua i lipotropic substances ma calcium,
  • meaʻai e aofia ai le tele o suauu tāua ma faʻafefe ai le fasi meaʻai (pepa, aniani, garlic),
  • masima - e oʻo i le 6 g i le aso.

I tulaga o le malosi o le malosi ma le kulimi, o le taumafa autu mo le maʻisuka e masani ona ogatasi ma Meaʻai 5Pae ui i lea, e sili atu le alofa o le tagata. E tusa ai ma le kulimi mama, o le Diet 5P ma le 5P / 9 e foliga tutusa. O le 5-6 le tele o taumafataga o loʻo faʻatulagaina, o mea inu gaʻo faigofie e le aofia ai i le taumafataga, ona o le faateleina o le fiber content (bran, pectin), sili atu ma le 50% o gaʻo e tatau ona mai gaʻo fualaʻau. Faʻasologa o mea taumafa i le gasologa o le aso e tutusa lelei le sootaga i le va o le toto kulukose ma le toto. inisalini.

I se taumafataga, e tatau ona ufiufi i le 50% o le malosi ole aso ole mea ole taumafa. Mo le mafuaʻaga lenei e faʻaaogaina le suamalie - xylitol, sorbitol, saccharin, aspartame mafaufau i le faapalepale o tagata taitoatasi.

O le taumafataga e aofia ai mea taumafa o loʻo i ai gaʻo vailaʻau faʻafefete: falaoa, pata (e le aofia ai le semolina ma le araisa), fualaau, vine ma fualaau faisua e itiiti ifo i le 5 g o gaʻo i le 100 g o meaai (kukama, zucchini, cauliflower) ma faʻamapulaʻa i fualaau / fualaau 5-10 g o suauu gaʻo i le 100 g o oloa (beets, kāloti, oranges, tangerines). O le gafatia o soʻo se oloa e faʻalautele ai le kulukose o le toto o loʻo faʻaalia e glycemic index. Ma o le maualalo o le faasinoupu, o le lelei o lenei oloa mo se tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

  • Numera Nu 5P (o le filifiliga muamua) - faatasi ai ma le pancreatiti tino po o le faʻateleina o le pancreatitis le tumau (mo le 5-7 aso).
  • Meaʻai Numera 5P (filifiliga lona lua) - i le mavae ai o le 7 aso ma le vaitaimi atoa o le faʻamagaloga.
  • Meaʻai 5P / 9 - faʻatasi ai ma foliga vaaia o faailo o le maʻisuka e aʻafia ai le talaaga o le pancreatitis.

Mea ua faatagaina

Ole taumafa o tagata gasegase ma le pancreatitis e aofia ai falaoa ua maeʻa, kuki masi ma kilipa maelega i se aofaiga ole 200-300 g / aso, masusu poo suamalie soupeti / fualaau aina suamalie ma noodles, noodles ma pata faaopoopo poo kulimi mumu. Ia mautinoa e aofia ai le aano o le aano (lapiti, moa vao, pusi), meaʻai poo le gaʻo (moa, toso), lapiti - uʻu, kuka pe tao (paluga masima, meatballs, dumplings, blows, roll).

A o faagasolo le vaitaimi o le faʻamagaloga, o le aano o aano o manu, lapiti, moa e mafai ona tautua i se mea e afifiina i totonu. Laʻau iʻa e saunia mai ituaiga iʻa e sili ona maualalo (cod, pike, ice, perch, pike perch, carp), kuka, gaosi poʻo se fasi pepa. O fuamoa moa o loʻo aofia i le taumafataga i le foliga o se fuamoa mūmū po o se gaosi vaʻa (e oʻo i le 2 fuamoa i le aso).

E taua tele le aofia ai o susu ma aemaise lava le sisi (non-acidic cottage cheese) (e sili ona fai ile fale), ma ipu e faavae i luga - puddings, casseroles. I le avea ai o se falaoa i le taumafataga e tatau ona i ai cereals mai le pata ma le pasta, viscous pe mashed, vermicelli, mea teuteu fale, pasta, lea ua saunia ma le faaopoopoina o le susu i le fua (1: 1) poo le vai.

Mo laʻau fagalaʻau ipu, beets, kāloti, falanisi vavalaʻau, pi pi, kuka, tao tunu poʻo pikiapu uʻu ua fautuaina. Fats - e masani lava ole pata ma le fuālaʻau faʻasamaina, lea e faʻapipiʻi sao i ipu maeʻa. Mai meaai suamalie i le taumafataga e aofia ai le suaina o fualaau aina fou ma mamago, tila, fualaʻau, suamalie o le foams i le sorbitol poʻo le xylitol. O le mineral e leai ni vai faʻafefiloi, sua o le rosehip, suamalie e leai ni suamalie, vai vaivai ma lemoni e faʻaaogaina e avea ma mea inu.

Faailoga ma faʻamaʻi

O faʻamatalaga muamua ia e ono aliali mai ma faafitauli i le gland, ma le le amanaiaina oi latou e mafai ona tau atu i le faʻalavelaveina o le faafitauli.

O le tele o taimi, e faʻafuaseʻi lava ona faʻafuaseʻi ona amata faʻalavelave faʻafitauli ma le gland, seia oʻo i se taimi, e aunoa ma le faʻalavelaveina o le maʻi. E masani lava, o faʻamaʻi o se faʻamaʻi faapitoa o se okeni na tuʻuina mai i le 30 i le 45 tausaga.

I lenei vaitau, e toʻatele o loʻo galulue punouai i a latou galuega, aiga, fale, ma se olaga pisi tele, o faʻamaoniga muamua o le faʻamaʻi e ono le iloa.

Seʻi o tatou talanoa e uiga i faʻamaʻi pipisi e sili ona taatele i aso nei, oa latou faailoga ma faailoga muamua.

Pancreatitis

O le pancreatitis o se gaioiga mimiti e maua i le mucous membrane o se okeni. Pe a oʻo atu i le duodenum ia pulu polotini, o le a le mafai e le enzymes o le gland ona ulu i totonu o le manava ma amata ai ona afaina ai totoga o le okeni mai totonu.

O se taunuuga o lenei mea, ua amata ai le mumū, ma e le mafai e le gland ona faʻapipiʻiina atoatoa le enzymes digestive.

I totonu o le pancreatitis, e lagona ai e se tagata le ogaoga o tiga, o osofaʻiga e sau faatasi ma le nausea ma le vomiting. I se tulaga lautele, o le setete o le tino i se tulaga faapena e matua matitiva ma e manaʻomia togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi. O faʻamaoniga o le atinaʻe e faʻalagolago i le pepa, ae ui i lea, o tulaga masani e aofia ai:

O le atinaʻeina o le pancreatitis e masani ona tupu malie ma mo sina taimi e le o faaalia mai. O tiga e masani lava e le malosi tele, ae o le afaina ma le fula e mafai ona tupu.

Afai e te le iloa faailoga i le taimi ma taofi le faiga o le inflammatory, o le a amataina le oti o gland gland ma le atinaʻe o le pancreatic necrosis, o lenei faʻalavelave e taua foi o le pancreatic necrosis. Faailoga o lenei tulaga o ogaoga tiga ma fiva. O lenei maʻi e mafua ai le lamatiaga o le ola ma e tatau ona tuʻuina atu faʻatasi ma togafiti vave.

Le taua o le pancreas i le tino

Ina ia malamalama pe aisea ua i ai ni faailoga mautinoa o faafitauli i le pancreas, e tatau ona malamalama pe o le a le taua o lenei okeni i le tino ma po oa galuega o loo ia faatinoina.

E pei ona maitauina i luga, o le pancreas o se okeni o le elekene fefiloi. O le faʻatinoga o le galuega o le endocrine gland, e faʻamaonia ai siamoni autu e tolu:

  • inisalini - e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, faʻamalosia lona faʻaogaina e sela, faʻateleina le faʻasologa o le protein ma faʻaititia le malepe o gaʻo,
  • glucagon - o le saʻo tonu lava o le inisalini, faʻapupulaina le kulūkose, faʻapupula le malepelepe o aʻafiaga ma gaʻo, o le mea lea ua taua ai le kalukaca o hormone contrainsular,
  • somatostatin - e taofiofi ai le faʻasalaga o hormones pituitary (somatotropic and thyrotropic).

O le pulefaʻatasia o le pancreatic fafo o loʻo faʻaalia i le gaosia o elemene nei:

  • amylase - talafeagai mo le faʻaleleia o meaʻai gaʻo, faʻamavae i lalo polysaccharides i monosaccharides (glucose ma fructose),
  • trypsin - faʻaumatia lalo o aʻafiaga i amino acids,
  • lipase - talafeagai mo le faʻaaogaina o gaʻo.

Mai i luga o galuega faavae o le pancreas, o le a mulimuli mai ai na faafitauli i le mea muamua o le a oʻo atu ai i le faʻaogaina o maʻi. Ma faʻatasi ai ma se faʻagasologa umi o le faʻamaʻi, o le solia o le polotini ma le metabolic carbohydrate e auai foi.

Maʻi ono mafai

O mafuaʻaga sili ona taatele o faafitauli pancreatic o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  • Pancreatitis - mumū o le tino o le gland, e mafai ona gasegase ma tumau. Le tele o tagata matutua, e seasea ona vaaia i tamaiti.
  • Neoplasms o ni maʻi vaivai ma mamaʻi.
  • O le maʻi suka - o le faʻafanoga o sela o le pancreatic e aofia ai i le faʻasiga o le inisalini, poʻo le faʻaleagaina o le tino i le inisalini.
  • Faʻatonuga o le tino - o le solia o le galuega a le okeni i le leai o suiga faʻaanatura.
  • O faʻalavelave i totonu o le fausaga o se mafuaaga taatele o faafitauli o le pancreatic i se tamaititi.

Faʻailoga masani o faʻamaʻi pipisi

E ui i le eseesega o le afuaga o faʻamaʻi o lenei okeni, e mafai e se tasi ona iloa se numera o faʻailoga autu o loʻo iai le uiga o soʻo se faafitauli o le pancreatic:

  • Paʻa i le itu tauagavale o le hypochondrium, e masani ona i ai se uiga fusi ma faʻalautele i tua. O le malosi o le tiga e faateleina i le solia o le meaai, palpation o le manava. Faʻalagolago i togafitiga, e mafai ona tele naua le malosi, faʻaauau pe vavao. O le tiga o le faailoga autu lea o faafitauli o le pancreatic i tagata matutua, lea e maua ai e le maʻi le fesoasoani faafomai.
  • Faʻaaliga pipisi. O lenei vaega o faʻamaoniga e atiina ae i le le atoatoa o le manava faʻanatura i fafo, e faʻaalia ai o ia o le faamaʻi ma le manava, gasea ma le vomiting.
  • Faʻaitiitia le manava, ma o se taunuuga o le aveesea o le mamafa ma le vaivai o le tino.

O isi faʻamaoniga e sili atu ona patino, o le mea lea, o le a latou mafaufauina i le tala o faʻamaʻi taʻitasi o lenei totoga.

E taua foi le maitauina o faailoga o faʻamaʻi e ono eseese e fuafua i le mamafa o le togafitiga, o ona mafuaaga, ae latou te le faalagolago i le itupa. O faʻamaoniga o faafitauli pancreatic i tamaitai ma alii e tutusa.

Faamai i tamaiti

O faafitauli pancreatic i tamaiti e mafai ona maua pe maua mai.

I nisi o faʻamaʻi pipisi, o faʻatoʻilaloina nei e iloga:

  • ectopia o le gland,
  • faʻavaeina o le pancreas,
  • faʻasolosolo (faʻasolosolo) gland,
  • faʻaitiitia le faʻaleagaina o le lipase (maʻi o Sheldon-Rey),
  • faaletonu o le amylase,
  • faʻaitiitia le faʻaitiitia i galuega trypsinogen,
  • Faʻatalanoaina o le le atoatoa o le tino.

Faatasi ai ma faafitauli ua maua ma le pancreas, o loo i ai:

  • vailaʻau mamcreatitis,
  • cystic fibrosis,
  • fualaau oona pancreatitis,
  • traumatic pancreatitis,
  • Pancreatitis ma le Shenlein-Genoch maʻi,
  • pancreatitis ma le tele o taumafa.

O faʻamatalaga ma togafitiga o le pepecreatitis o le tamaitiiti e le faʻavae ese mai i latou o loʻo matutua. O le mea autu i lenei mataupu o le fuafuaina lea o le mafuaʻaga o le mumu o le pancreatic ma lona faʻaumatia.

O le mea lea, o loʻo i lalo o le a tatou faʻamaʻotoina na faafitauli faʻalavelave faʻapitoa e patino i le laʻititi.

Cystic fibrosis: manatu lautele

Cystic fibrosis o se maʻi faʻatoʻateleina e mafai ona tupu vave pe a mavae le fanau mai o se tamaititi, pe a mavae ni nai tausaga, e fuafua i le ogaoga o le maʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, toetoe lava o totoga uma ma tino o le tino e aafia ai.

E mafua ona o le solia o le fesuiaiga o le chlorine i le va o siaki ma le avanoa o loʻo siomia ai i latou, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le viscosity o le pule faalilolilo ua natia e le gland. O lenei mealilo e faaputuputu ma afaina ai vaega o le pancreas, e mafua ai le mumu. E mafua ai le le atoatoa o le exocrine.

Cystic fibrosis: faʻamaʻi ma togafitiga

O le faʻamaʻiina o le faamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o le chlorides (o lo latou faʻatupulaia o uiga lelei ia), o le suʻega o le suauu. O le taimi nei ma sili atu ona salalau o se suʻesuʻega faʻavae.

O faʻafitauli o faafitauli o le pancreatic ma togafitiga e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma lenei faʻamaʻi. O le togafitiga o le Enzyme ma togafitiga o meaʻai, faapea foi ma le pancreatitis i tagata matutua, e tele sona sao.

Le faʻamaonia o le enzyme

O faafitauli o le pancreatic i tamaiti e mafai ona tupu ona o le le lava o le tasi o le tolu o enzymes: lipase, trypsin, poo le amylase.

Le lava le lipase e faʻaalia i le i ai o le manava ma le nofoa. Aʻo togafitia i se kopi, o le tele o le gaʻo e leʻi faʻaaogaina i fecesi e fuafuaina (steatorrhea). O le tele o le feverse elastase-1 ua faaitiitia foi.

O le solia o le amylase gasegase e ono mafai ona fai, lea e iloa ai le i ai o le manava o le tino ma le malolo e le faʻaaogaina (amylorrhea). E le mafai foi ona iai le faaletonu o Trypsin, lea e tupu mai ai le manava manava ma mea e tupu mai ai le protein (creatorrhea). O le solia o le afaina o le protein e mafua ai le faaitiitia o lona tino i le tino (hypoproteinemia), lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le edema malosi.

O lenei togafitiga, o le mea e malie ai, e seasea lava, ae e taua le iloa ma le manatuaina pe a togafitia faafitauli faaletonu i tamaiti.

Taumafa i meaʻai

E tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le taumafa i togafitiga o faʻamaʻi pipisi. I togafitiga o faʻamaʻi o lenei totoga, e fautuaina tagata maʻi e faʻaaoga ipu nei:

  • falaoa paʻepaʻe
  • moli mama i luga o le sua o fualaau aina,
  • meaʻai laʻau maualalo-lapisi: lapiti, moa, tolotolo, fasi lafumanu o loʻo maualalo le gaʻo, fuʻu, kuka poʻo tao,
  • soo se ituaiga fualaau faisua, sei vagana ai falai,
  • oloa susu
  • gaʻo fualaʻau - mea manogi fuālaʻau, e faʻatagaina sina vaega ole pata,
  • e le silia le tasi le fuamoa i le aso,
  • i totonu o fualaau suamalie, na o le taumafaina o fualaau aina, compote, faatagaina o le meli,
  • i totonu o meainu e tatau ona sili atu le fiafia i le lauti, o se teuteuga o sisi o le rose.

Pe a faasaʻoina mea taumafa mo faafitauli ma le pancreas, o le faʻaaogaina o nei oloa e faʻasaina:

  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • meaai falai
  • mea ulaula
  • ulaula mea manogi ma mea manogi
  • pastry, sweets, sukalati,
  • ava malosi

O le tausisia o lenei taumafa faatasi ai ma fualaau oona o le a fesoasoani i le foia o faafitauli i le pancreas!

O le maʻi suka

O le maʻi suka - e mafai ona avea ma se taunuuga o mafuaaga eseese. O le maʻisuka ituaiga 1 e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le inisalini poʻo le iai o pancreatitis i le taimi o le misa.

Faailoga ma faailoga o le maʻisuka:

  1. fiainu
  2. faʻaoga faifaipea,
  3. paleni mamafa
  4. numera o vae
  5. vaivaiga lautele.

Pancreas Faʻafitauli: Faailoga ma togafitiga

O le pancreas e taua tele mo le galuega faʻamaopoopo o le tino atoa. E mafai ona taʻua o ia o le taʻavale, puleaina o se faʻalavelave faʻapitoa-o le digestive ma endocrin system.

O le fausaga o le pancreas ma ana galuega autu

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava i le diaphragm (pe a oʻo atu le vaega vertebral o le thoracic i totonu o le lumbar) - pe a ma le ono inisi le maualuga i luga o le pute.
O le tino o le gland e mafai ona vaevaeina i:
Ulu - o le vaega sili ona tele o le okeni, o loʻo tu i le itu taumatau o le pito i luga o le poula, ma, e pei o le, o loʻo taoto i totonu o le paʻu o solofanua-foliga o le duodenum,
Tino - o le ogatotonu o le gland,
Tatala - o le vaega pito i sili ona leaga, e tuua i tua o le manava ma totonu o le loloto, e latalata i tafatafa o le vao, e pipiʻi luga.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le pancreas e faʻaalia se lua galuega ile tino:

  • digestive - e maua mai ai enzymes e talepeina ai gaʻo, proteins ma gaʻo i le duodenum mo le sili ona lelei o taumafa taumafa,
  • endocrine - faia (i le siʻu) insulin ma isi hormones e aʻafia ai le metabolism tatau i totonu o le tino.
    O le vai na faʻapipiʻiina e se okeni ua taua o le vai pancreatic.

I le amataga lava o le faamai i le okeni, ona o le tele o faafitauli faigata, mo se faataitaiga, ona o maa na fausia i le uaea pe a uma foi ona faapipii le pancreas, o le enzymes ua tuufaatasia e le mafai ona ulu atu i le duodenum, ae tumau pea i totonu o le okeni. Latou te eliina le pancreas, faʻaumatia ona lava mea, ma oʻo ai ile mumū e tupu - pancreatitis. E mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻe o le edema ma e oʻo lava i le afaina i totonu o le tino o le okeni.
Afai e le togafitia, o le pancreatite tino e avea ma mea le tumau, lea e iai le suiga o le tino (suia i le cicatricial), faapea foi ma le faasaʻoina o enzymes synthesized ma toxins i totonu o le toto, lea e afaina ai totoga latalata ane. E le gata i lea, o le uʻamea e le maua ai le insulin, maua ai le toto toto, ma le endocrine ma fualaau oona e le lelei.

Pantheonecrosis poo le kanesa atonu e atiae i le lumanaʻi.

E mafai ona salalau le faʻamaʻi i le okeni atoa pe faʻapipiʻi i se tasi vaega (body, head, tail).

Paʻu i le pancreas e toetoe lava o le sili ona taua o le faʻaleagaina o le tino. O ona faʻamaʻi (sei vagana ai le maʻisuka) e faʻaalia i lagona tiga o ni tikeri eseese.

Faailoga o tiga i le pancreas. O faʻamaʻi o lenei okeni e toetoe lava o taimi uma eo mai faatasi ma le tiga, malosi tele ma faaumiumi. O nisi taimi o loʻo i lalo o le sipuni, i le pito i luga o le pusa, tuʻu le tauau ma le tauau o le tauau. Ae e masani lava ona siosioina le tino e pei o palou ma tuʻuina atu i le vanu lumbar. E le gata i lea, o le tiga e mafai ona i ai i le itu tauagavale o le hypochondrium, faʻateleina i le taimi o le manava po o le gaioiga.

O tagata mamaʻi o faʻamaʻi o lenei totoga taua, e tusa ai ma fomaʻi, o:

  • O le faamaʻi
  • Gastritis ma le manava o le manava,
  • Faʻaleaga manuʻa
  • Faʻamau maʻi
  • Faʻataʻitaʻiga o le faʻaogaina o le tino,
  • Faʻailoga o le gallbladder ma ona ala,
  • Overactive parathyroid glands - e oʻo atu ai i le faateleina o le konisini i totonu o le tino, o lona uiga, i maa i totonu o le gland,
  • Osteochondrosis o le togafiti poʻo le lumineine,
  • Intercostal neuralgia,
  • Inupia o le ava, ulaula,
  • Taumafa le lelei (taumafa, anapogi, gaʻo, meaʻai vevela),
  • Faʻalavelave fesoasoani,
  • Soifuaga masani
  • O le maʻitaga - o se matua matua faateleina e faʻamalosi le gland,
  • Pacteria ma siama
  • Hepatitis B ma C,
  • Vaʻaia o le valaʻau.

Faailoga masani o faʻamaʻi pipisi:

  • I le taimi o le taʻavale laʻitiiti i le pito i luga o le manava-o le tipiina, le faʻasaina le tiga, e le mafai e le tagata maʻi ona taoto, tiga matuitui, o loʻo nofo pea o ia ma lona tino ua faʻalaʻi i luma. I taimi masani - o le tiga e le manaia, toso, tiga.
  • Faʻaleagaina le vomiting ma le gaioiga.
  • O se mago vaivai e foliga mai i le gutu, faʻatasi ai ma le tatuʻu ma le uʻamea.
  • Tuai - o le manava pe faʻaleagaina, o le manava e masani ona fuga.
  • Televave o le fatu, maualuga le fiva, toto maualuga.
  • Nausea
  • Voming vave i le talo.
  • Faʻamaʻi i foliga o vaivaiga, maʻi tiga, vevela, fiva poʻo le fiva, ma isi.

O faʻamaʻi matua o le gland:

  • pancreatitis (gasegase ma le tumau),
  • Ituaiga 1 maʻisuka
  • cystic fibrosis,
  • fomaʻi faʻamalosi ma fomaʻi paʻu,
  • pancreatic necrosis,
  • kanesa

Uiga faʻaalia o se faʻamaʻi faapitoa:
Cystic fibrosis - faʻamaʻi pipisi. O le faila faalilolilo na gaosia e le gland ua matua mafiafia ma afaina ai le alavai, o lona uiga, e le mafai ona ulu atu i le duodenum ma ua amata ona ia eli le tino o le okeni.
Ona foliga:

  • Paʻu tiga i totonu o le manaʻoga.
  • O tioata lelei o le masima i luga o le paʻu.

Tusa le maʻisuka - o le iron e maua ai sina insulin, o le maualuga o le suka i le toto e tulaʻi mai. O le faʻaalia o le galala ma le sasaina o le uiga. A e misia le ave o le inisalini, o le hypoglycemia e tupu i le tulaga o le vevela, tachycardia, fiaʻai tele.

Cyst - o le mea lenei i totonu o le tino o le pancreas lea e faʻalavelaveina ai lana galuega, o se taunuuga lea e le o gaosia ai enzymes. O le faamai o loo faamatalaina i le fiva.

Pancreatic necrosis mafua ai le maliu o le cell, o lea o le tiga tele o loo i ai pea, e oʻo i le teʻi.

Kanesa pancreas i se amataga vave e mafai ona fuafua e faʻaaoga le ultrasound.

Faailoga o le maʻi:

  • Paʻa i le pito i luga, ma pasi i tua.
  • Faʻasalaga o vaivaiga, vaivai.
  • Le fiaai.
  • Faʻaititia le mamafa o le tino.
  • Pallor, i le taimi mulimuli - lanu samasama o le paʻu.
  • Tulai i le vevela.
  • Dyspeptic disorders o le nofoa.

Faailoga o le mumunia o le pancreatic (pancreatitis)

O le faʻamaʻi pipisi taatele e afaina ai (pancreatitis). O se gasegase ma tumau. E masani ona tupu i le le paleni ma le tagofia o meainu malosi, aemaise pe a maeʻa aso mamafa ma aso malolo.

O tiga ogaoga o le pancreatic o ni faailoga ia o le pancreatitis:

  • Se tiga o le fusi e tupu i le itu tauagavale o le hypochondrium poo lalo o le sipuni ma pasi i tua, i le tauau tauagavale. E matua tiga lava - e peiseai o le suʻeina o se tagata mai totonu.
  • Faʻaitiitia le manaʻo.
  • Faʻalautele vomiting, lea e le aumaia ai le toomaga i le tagata maʻi.
  • O le gasegase tumau e mafai ona mafua ai le le mautonu.
  • Tachycardia.
  • Fefe i le afu, le mautonu.
  • O le pito i luga e fulafula.
  • Dyspeptic disorders o le nofoa.
  • Pallor o le paʻu.
  • Lanu samasama o le paʻu ma mucous membranes.
  • O le urine e pouliuli ma lanu ma o fecesi o le malamalama.
  • Gutu gutu.
  • Faʻateleina pe faʻaitiitia le mamafa o le toto.

Afai e te maua se tasi poʻo le sili atu foi o nei faʻaʻailoga, o se manaoga faanatinati e faia se ultrasound o le pancreas.

I le pancreatitis e masani ai, o faailoga e talitutusa lava i le vevesi, na o le sogasoga, lemu, o le tiga e le manaia, tigaina.

Faʻafefea ona faʻasaʻo le tiga i le pancreas i le fale

Afai e afaina tele, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi. Aʻo leʻi oʻo mai o ia, e mafai ona faia ni fuataga e faʻaitiitia ai le tiga:

  • Taʻu i ou tua, malolo.
  • Tuu se mafanafana i le pito i luga.
  • E le mafai ona e 'ai.
  • E mafai ona e inuina vai e leai ni carbonia alkaline.
  • E le mafai ona e aveina ni mea seʻi vagana ua e vaʻai i se fomaʻi.

Fualaau faʻasaina e faʻaitiitia ai le tiga o le tino:

  • paracetamol - e faʻaitiitia ai le fetogi o le okeni, faʻaitiitia le faʻamalosia i le mumū,
  • drotaverin, leai-shpa - mo le faʻafilemuina o puipui o paipa o se okeni ma le tafe o le vai o le pancreatic fluid,
  • metoclopramide - ia faʻavasega le manaʻoga,
  • simethicone, espumisan, meteospasmil - e faʻaitiitia ai le faʻasalaga.

Pancreatic faʻamaʻi ma togafitiga o meaʻai

Afai ei ai ni faailoga autu se lua (tiga ma le dyspepsia), e masani ona gauai faapitoa fomai i le paʻu.
O faʻamaʻi o le okeni i le taimi amata e faigofie ona faʻaaogaina e ala i le faaaogaina o ultrasound, x-ray ma le faʻatautaia o faʻataʻitaʻiga.

Pe a faʻamaonia masalosaloga ma faʻamaonia se faʻamaʻi faapitoa, o se taumafa faʻatagaina Numera 5P ma vailaau faʻapitoa ua faʻamatalaina e faʻamalolo ai le faʻamalolo ma tausia le tino (i le taimi masani).

Afai o le faalavelaveina o ponaivi, o le kanesa, po o le vavao o le okeni ua maua, e tatau ona aveeseina lona vaega pe le atoa.

Faatasi ai ma le malosi tele o le faamaʻi:

  • Mea manogi, falai, mea vevela, manogi, ulaula, fufulu ipu.
  • Popo malosi.
  • Soa suamalie.
  • Meaʻai fagota, ulaula ma aisa.
  • Areto mai le pata ma le falaoa paluga.
  • Musika.
  • Cabbage, legumes, o fualaau faisua uma ma suamalie.
  • Suna ma fualaau suamalie.
  • Alu malosi, kofe malosi ma le lauti, meainu suamalie.
  • Meaʻai suamalie, e pei o sukalati, aisa kulimi.

Pancreas: togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi

O le matafaioi o le pancreas i le tino o le tagata e telē tele: e auai i le faatonutonuina o le malosi o le malosi o le tino, maua ai le gasegase, fesoasoani i le faʻapalapalaina o palatini, faʻasolosolo le maualuga o le kulukose ma aofia ai i isi mea taua o le tino.

O le pancreatic inflammation (poʻo pancreatitis) e lamatia ma faʻalavelave e mafai ona oʻo atu ai i le maʻisuka malosi poʻo le paʻu o le tino o le necrosis.

Faailoga ma faailo o le mumunia o le pancreatic

O le gland o loʻo i tua o le manava ma lata ane i le paʻu o le gall, o lea afai e afaina, ona salalau lea o le maʻi i le pancreas. I le amataga o le atinaʻe o le mumū, o faailoga ma faailo o pancreatitis e faʻamaonia:

  • le fusi o le tiga
  • faʻamaʻa mu i le pito i lalo o le talavaʻa mai tua,
  • faaitiitia le fiaai
  • faateleina gag reflex,
  • a faʻapipiʻi i luma, e faʻaitiitia le tiga
  • o nisi taimi o le maualuga o le vevela o uiga lelei.

O tagata maʻi e masani ona fenumiai le pancreatitis ma le osteochondrosis, pyelonephritis ma le shingles. Ae o se fomaʻi poto vave e fuafua le mumū o le pancreas, talu mai le amataga o le faʻamaʻi e masani lava ona alu ese ma se tiga matuia. E faigofie ona fuafua e ala ile palpation e le o le afaina lea e tiga ai: o le osteochondrosis poo le pyelonephritis, faʻamaʻi i le itu tiga e mafai ona iloa, ae le o le pancreatitis e leai.

E mafai ona togafitia i le falemaʻi se ituaiga o pancreatitis ma e tatau i fomaʻi ona "faʻafilemu" vave le pancreas, a faʻapea o le faʻamaʻi e lamatia ai le liliu mai i le necrosis (maliu o le tino) ma le oti mo le tagata maʻi.

O le mea lea, faatasi ai ma le muamua tiga i totonu o le vailaʻau faʻatele poʻo le mumū o le hypochondrium, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O faʻamaʻi gasegase mataga e oʻo atu ai i le olaga nei i le 15% o mataupu ona o le leai o se avanoa i se tagata tomai faapitoa.

O faailoga taua o le mumu mumcreatic inflammation:

  • Tachycardia
  • vili
  • tiga matuia e siomia ai pute
  • maualuga le vevela
  • manava manava

Afai o le pancreatitis o le tino e tupu mai i tua o le activation o le enzyme pancreatic, o lona foliga masani e faia e le tele o faamaʻi o le gastrointestinal tract, mo se faataitaiga, maʻi gallstone, cholecystitis poo le hepatitis. Faailoga o se faamaʻi masani:

  • faʻalavelave i meaʻai gaʻo,
  • tiga i le hypochondrium ao faagasolo le malosi faaletino,
  • solia le nofoa
  • paʻu faʻafuaseʻi mamafa
  • leai se manaʻo.

Faʻalagolago i faʻamaoniga, fomaʻi e iloa ai le tele o ituaiga o faʻamaʻi pipisi o le pancreatic: asymptomatic, tiga, recurrent ma pseudotumor. I le tulaga muamua, o le tagata maʻi e le o iloa le faʻamaʻi, i le tiga, na te lagonaina le tiga i taimi uma i lalo ifo o le ivi, ma le toe foʻi atu o le tiga e aliali mai, ae ua mou atu pe a uma le togafitiga. O le ituaiga pseudotumor o le pancreatic inflammation e tupu pe a faʻapupulaina lona ulu, faʻafefeteina i mea fiva.

Afai e ese le paʻu, ona ese ai lea o tiga: tigaina, tipi, lalaga, ma le patino patino, mo se faataitaiga, i lalo ifo o le taumatau ole afaina, poo le leai foi o se localization i totonu o le manava ato, i le pito i tua po o le tua. O le ituaiga o lenei tiga tuusao e faalagolago i le a le vaega o le gland e afaina: o le tino, ulu poʻo le siʻu. Pe a faʻalavelave le faʻaleagaina o le tiga, e masani ona talanoa fomaʻi e uiga i se faʻamaʻi atoatoa o le okeni.

O le sasaina o le tiga i le ogatotonu o le lua o le manava e taʻu mai ai o le pancreas e mumu, pe afai o le tiga e paʻu i le itu taumatau, o le ulu o le gland e mumū, ma afai i le tauagavale, o le siʻu. O le i ai o faʻamaumauga mulimuli e lua e sili atu ona leaga, aua o nei vaega o loʻo fausia ai se faʻavae volumetric (tumo).

O se suiga lautele i le tele o le pancreas e sili atu le saogalemu nai lo le faateleina i soo se vaega. O le ulu o le gland ei ai sona foliga faʻapitoa ma se fausaga tulaga ese: o loʻo i totonu o se tagata matua i le maualuga o le lua vertebrae muamua, ma o se pepe faatoa fanau mai e laʻititi maualuga atu. I le avea ma tagata matua, o le masani masani o le ulu o le pancreas e tatau ona oʻo atu i le 35 mm, ma afai e laʻititi pe lapoa, o lona uiga o lenei mea o se togafitiga.

O le gaosiga o le volumetric o le ulu o le pancreatic e masani lava ona iloa i le taimi o le ultrasound o le afaina o le manava ma ua manatu o se maʻi matautia. E mafai ona lelei pe le lelei, lea e manaʻomia ai le aveese faʻafuaseʻi. O lea faʻamaʻi e masani ona maua i tagata pe a mavae le 60 tausaga. E oʻo lava i se fomaʻi e vaʻaia le mafaufau e faʻamaonia muamua faailoga o le mumu o le ulu o le gland: o se suiga o le lanu paʻu ma le paʻi o mata o mata ile lanu samasama. Togafitiga o lenei fomaʻi o le maʻi e tupu i se falemai.

O le siʻusiʻu o le pancreas o loʻo i ai se foliga foliga paʻu e alu i luga ma latalata vavalalata i le vaʻa. I totonu o se tagata soifua maloloina, o le pito sili ona lelei o le siʻusiʻu o le okeni e 20-30 mm, ma o le umi e tusa ma le 15 cm. O le malosi o togafitiga o le siʻu gland o lona faʻalauteleina poʻo le faʻamalosi, lea e faʻateleina ai le faʻalavelaveina o le vevela vein poʻo se mea faʻapitoa.

O se tumutumu o le siʻusiʻu o le gland e seasea lava: e tusa ma le kuata o maʻi uma gastrointestinal. Ae afai e maua, ona masani lea o le tumutumu e vave ona leaga ma e toetoe lava a le mafai ona togafitia, talu ai ua iloa ua tuai, pe a oʻo atu i se tele taua. Aʻo faʻaaogaina se pulu i le siʻusiʻu o le pancreas, e masani lava ona i ai fomaʻi e aveese vaʻa latalata ane.

Faailoga o Pancreatic Inflammation | Faailoga o Pancreatitis

| Faailoga o Pancreatitis

I le tele o tulaga, o mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e fesoʻotaʻi ma le ava malosi. E le gata i lea, e le afaina po o le a le mea na inu i le aso na muamua atu: vodka taugata poʻo le uaina ua fausiaina. E faʻaaogaina tagata i le mafaufau o le ava malosi e tuʻuina atu ai le avega autu i le ate, lea e oʻo atu ai i le gasegase, ae e mafai ona taulimaina le 'ava malosi ma le fesoasoani o ona enzymes seia oʻo i se tulaga faapitoa. O le pancreas e leai ni puipuiga faapena, o le mea lea e oso vave ai le ava i luga o se okeni e le mafai ona puipuia o ia.

E le gata i lea, o mea nei e mafua mai i le afaina o le okeni:

Mo soʻo se tiga i le gastrointestinal tract, e sili atu ona faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi. Togafitiga o pancreatitis e masani lava ona tupu i se falemai. O fomaʻi o loʻo i totonu o le taimi faʻalavelave e faʻaaogaina ai le faʻaipoipo, faʻateʻaina ana galuega faalilolilo. Latou te faʻasaoina foʻi le vaʻaia o le faʻafefeteina o vaitafe ma fualaau faʻasaina ma faatonu ai vailaau faʻasaʻi o le tele o ituaiga o gaioiga e puipuia ai fomaʻi fomaʻi poʻo faʻafitauli lua. Afai o faʻalavelave i le pisapisaʻo e ogaoga, faʻaaogaina taʻavale vaʻaia.

O se faʻalavelave sili atu o se faʻamaʻi masani o loʻo togafitia i luga o se falemaʻi. O le tagata gasegase o loʻo faʻamatalaina se taumafa malulu faʻamalolo ma meaʻai fufulu. E tatau ona tuʻufaʻatasia lelei mea taumafa ma le tagofia o vailaʻau e poloka ai le enzyme malosi o le gland. Faatasi ai ma le ogaoga o le tigaina o le mumu o le "pancreas", o mea e maua mai ai le vai, antispasmodics, vailaau o le enzyme ma vitamini ua faatonuina foi.

O togafitiga anamua ma aoga o togafitiga o le togavao. I le faaopoopo atu i meaʻai lelei mo le pancreatitis, o le teenaina o falai, gaʻo ma meaʻai vevela, ina ia mafai ai ona faʻamalieina le mumu o le mumū i le pancreas, e manaʻomia ona e inu faʻamalaʻau.

Ina ia faia lenei mea, ave le 10 g o laau mamago:

  • celandine
  • suauu o sana,
  • fualaau faisua
  • laʻau aʻa
  • tricolor violets,
  • manu lele.

Fufulu mea uma, fefiloi, sasaa le ½ lita o le vai vevela ma faʻafefe mo le 3 minute. A maeʻa le mafanafana, e tatau ona onunu le gaʻo i se faʻavavega o le faʻamaʻi faatolu i aso uma ao lei faia ni taumafataga mo vaiaso sosoo e lua. Ona e manaʻomia lea ona e inu se tasi mai mea nei:

  • kulumu, moli, 30 g ia mea taitasi,
  • fugalaau olaola, fugalaau suamalie o le 20 g,
  • chamomile fugalaau 10 g.

Sasaa otaota palamole ½ lita o le vai inu ma tuu mo le 20 minute, ona toso ma ave lea i aso taʻitasi pe a uma le taumafataga mo le masina. E aoga foi le inu vai inu sauerkraut e aunoa ma ni kokolati ma mea manogi. O fualaau oona o le a vave ona maua ai se tiga ogaoga, aua o loʻo aofia ai le lactic acid, lea e sili ona aoga mo le faʻavaveina o pancreatitis.

Meaʻai ma meaai mo le mumū o le pancreas

Tusa lava pe o le a le faʻamaʻi, o se meaai malosi e manaʻomia e togafitia ai le mumu o le pancreatic. Faatasi ai ma se faʻavavega o le faʻamaʻi i aso muamua e lua, e le mafai ona e 'ai se meaʻai. Faʻatagaina na o se broth rose, vai faʻaputu e aunoa ma le kesi poʻo vai vaivai ma le faʻasusu.

E tatau ona vavaeese mai le taumafataga i le taimi o le faʻamaʻi tele o le faʻamaʻi:

  • ava malosi
  • mea manogi, mea faʻavave,
  • gaʻo, falai,
  • saisi, ulaula meaʻai,
  • piko, meaai kuka,
  • meaʻai, sukalati, sua suamalie.

Afai o le mumū o le pancreas e masani ona faʻasolosolo, ona faʻatagaina lea e fomaʻi oloa nei:

  • Meaʻai gaosiga: kulimi e leai ni acidic, yogurt, kefir.
  • O ituaiga iʻa e maualalo le gaʻo: pike, bream, faʻatau.
  • Meat oloa i le ituaiga o paluga pateta, meaʻai i aano, moli mai le lapiti, vela, povi, toso po o moa.
  • Fualaau falai kuka.
  • Fagalaʻau po o le falaoa mago a le saito.
  • Laʻau moa fuʻa.
  • Cereals, moa, noodle poʻo soupisi fuamoa.
  • Oils: sunflower faamamaina, olive, kulimi.
  • Pasta, fatu fatu.
  • Taleni suamalie, tilo, fualaau suamalie.
  • Lago tao, apu.
  • Paʻu o le saito o le saito, le vaivai o le lauti, salu o le rose vao, vai o le mineral e aunoa ma le kesi.

Afai o le pancreas ua amata ona mu, e mafai ona e faʻaaogaina le taumafa talafeagai e pei ona faamatalaina i lalo. O le lisi e fuafuaina mo le 1 tagata mo le 2 aso:

Breakfast 1: pateta pateta 100 g, 2 pika, vai vevela.
Breakfast 2: galala suamalie mai le 2 o fuamoa, 2 vaʻaiga o le vaʻa, 1 masini e seleseleina, susu susu susu 200 ml.
Taʻaloga: 200 ml moa moa, iʻa fagota 100 g, keke zucchini 100 g, 1 cracker, vine vine suamalie 30 g, suamati suamalie 200 ml.
Taumafa: fualaau suamalie 200ml, vai e leai ni gaʻo.
Taumafa: oatmeal 150 g, 1 vaimama aisa, kapiti puree 100 g, 1 cracker, tea ma susu 200 ml.

Breakfast 1: paluga pipi 100 g, oatami 150 g, 1 cracker, vai minerale.
Breakfast 2: applesauce 100 g, salu cheese cheese 100 g, 1 cracker, 200 ml o le lauti.
Taʻaloga: gaʻo fualaau suamalie 250 ml, 2 keke falaoa suamalie, palukiniki 100 g, falaoa 100 g, 1 cracker, lauti.
Taumafa: 150 g kalama puree, 100 g meatballs, 100 g apple puree, 100 g yogurt
Taumafa: palu pateta 150 g, meaʻai 150 g, falaoa sisi cheese 100 g, 1 cracker, fualaau suamalie 100ml, lauti.

Faʻamatalaga o le pancreas: mafuaʻaga, faʻamaoniga, siakiina, togafitiga lelei,

O le pancreas o se tasi lea o pito sili ona taua i totonu oo tatou tino. E aʻafia i le kulupu o le faʻafefiloi fefiloi. O lona uiga e maua ai i le taimi lava e tasi ia hormones e faʻasaʻoina i totonu o le toto (faʻamalositino i totonu), ma synthesizes enzymes ia e talafeagai mo le gaogaina i totonu o le manava (manava fafo fafo). O le mea lea, e taua tele le i ai o se manatu pe oa ni faʻafitauli e mafai ona tupu i le tagata, pe faʻapefea ona faʻaalia i latou lava, ma faʻafefea foi ona taulimaina.

Ina ia malamalama pe aisea ua i ai ni faailoga mautinoa o faafitauli i le pancreas, e tatau ona malamalama pe o le a le taua o lenei okeni i le tino ma po oa galuega o loo ia faatinoina.

E pei ona maitauina i luga, o le pancreas o se okeni o le elekene fefiloi. O le faʻatinoga o le galuega o le endocrine gland, e faʻamaonia ai siamoni autu e tolu:

  • inisalini - e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulūkose i totonu o le toto, faʻamalosia lona faʻaogaina e sela, faʻateleina le faʻasologa o le protein ma faʻaititia le malepe o gaʻo,
  • glucagon - o le saʻo tonu lava o le inisalini, faʻapupulaina le kulūkose, faʻapupula le malepelepe o aʻafiaga ma gaʻo, o le mea lea ua taua ai le kalukaca o hormone contrainsular,
  • somatostatin - e taofiofi ai le faʻasalaga o hormones pituitary (somatotropic and thyrotropic).

O le pulefaʻatasia o le pancreatic fafo o loʻo faʻaalia i le gaosia o elemene nei:

  • amylase - talafeagai mo le faʻaleleia o meaʻai gaʻo, faʻamavae i lalo polysaccharides i monosaccharides (glucose ma fructose),
  • trypsin - faʻaumatia lalo o aʻafiaga i amino acids,
  • lipase - talafeagai mo le faʻaaogaina o gaʻo.

Mai i luga o galuega faavae o le pancreas, o le a mulimuli mai ai na faafitauli i le mea muamua o le a oʻo atu ai i le faʻaogaina o maʻi. Ma faʻatasi ai ma se faʻagasologa umi o le faʻamaʻi, o le solia o le polotini ma le metabolic carbohydrate e auai foi.

O mafuaʻaga sili ona taatele o faafitauli pancreatic o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  • Pancreatitis - mumū o le tino o le gland, e mafai ona gasegase ma tumau. Le tele o tagata matutua, e seasea ona vaaia i tamaiti.
  • Neoplasms o ni maʻi vaivai ma mamaʻi.
  • O le maʻi suka - o le faʻafanoga o sela o le pancreatic e aofia ai i le faʻasiga o le inisalini, poʻo le faʻaleagaina o le tino i le inisalini.
  • Faʻatonuga o le tino - o le solia o le galuega a le okeni i le leai o suiga faʻaanatura.
  • O faʻalavelave i totonu o le fausaga o se mafuaaga taatele o faafitauli o le pancreatic i se tamaititi.

E ui i le eseesega o le afuaga o faʻamaʻi o lenei okeni, e mafai e se tasi ona iloa se numera o faʻailoga autu o loʻo iai le uiga o soʻo se faafitauli o le pancreatic:

  • Paʻa i le itu tauagavale o le hypochondrium, e masani ona i ai se uiga fusi ma faʻalautele i tua. O le malosi o le tiga e faateleina i le solia o le meaai, palpation o le manava. Faʻalagolago i togafitiga, e mafai ona tele naua le malosi, faʻaauau pe vavao. O le tiga o le faailoga autu lea o faafitauli o le pancreatic i tagata matutua, lea e maua ai e le maʻi le fesoasoani faafomai.
  • Faʻaaliga pipisi. O lenei vaega o faʻamaoniga e atiina ae i le le atoatoa o le manava faʻanatura i fafo, e faʻaalia ai o ia o le faamaʻi ma le manava, gasea ma le vomiting.
  • Faʻaitiitia le manava, ma o se taunuuga o le aveesea o le mamafa ma le vaivai o le tino.

O isi faʻamaoniga e sili atu ona patino, o le mea lea, o le a latou mafaufauina i le tala o faʻamaʻi taʻitasi o lenei totoga.

E taua foi le maitauina o faailoga o faʻamaʻi e ono eseese e fuafua i le mamafa o le togafitiga, o ona mafuaaga, ae latou te le faalagolago i le itupa. O faʻamaoniga o faafitauli pancreatic i tamaitai ma alii e tutusa.

O le mumu o le pancreatic poʻo le pancreatiti o se faafitauli taatele i maʻi faʻaogaina i tagata matutua. O lenei togafitiga e mafai ona tutupu i se taimi vave poʻo se taimi faʻasolosolo. O le tele o le pancreatitis i tagata matutua e mafua ona o le ava malosi, o le solia o le taumafa. Ae peitai, o lenei faafitauli e mafai foi ona tutupu i tamaiti. O le tele o taimi, i le taimi o le tamaitiiti, o le pancreas e mafua ona o viral infections (mumps), maʻi o le tino (cystic fibrosis), ma le faaleagaina o le gland ma ni vailaau faapitoa.

O le pancreatitis o le tele o taimi e mafua mai i le le faʻasaina. E tupu pe a le vave talosagaina le tagata maʻi mo fesoasoani faafomaʻi, e le mulimuli le tagata maʻi i le taumafataga ma le le talafeagai o le mauaina o fualaau.

O togafitiga inflammatory i le gland e tulaʻi mai ona o le fueina o alavai, lea e mafua ai le faateleina o le mamafa i totonu o latou auala. A maeʻa se taimi, e faʻamaʻoti le au, ma o latou mea, faatasi ai ma enzymes, e ulufale i le toto, e afaina ai le tele o sela. O loʻo i ai le oti o le gland (pancreatic necrosis). I totonu o le toto, o le elemene e tele atu (fermentemia), e aʻafia ai ona aʻa i totonu.

O a ni faailoga sili ona taatele o faafitauli pancreatic i tagata matutua? O faʻamatalaga uma o le falemaʻi o loʻo i luga e moni: o le tiga i le hypochondrium, faʻaaliga faʻapitoa, faʻaitiitia le manaʻo ma le paʻu o le mamafa.

E taua le matauina o lena mea i le tino pancreatitis, o le tiga e matua faalauiloaina lava. E tupu tele i le le paleni (o le faʻaaogaina o le ava malosi, o le tele o meaʻai ma gaʻo). Paʻu e ufiufi ai le tumutumu pito i luga, ma toe avatu. E faʻamalosia i se tulaga tuʻufaʻatasiga, faʻatasi ma vae ua faʻaititia. O lagona tiga e o mai faatasi ma se tulaga faigata o le maʻi: o se faʻaitiitia o le toto maualuga, faʻalauteleina le fatu, afu ma vaivaiga.

I le pancreatitis e le masani ai, o le tiga e le matua malosi, e maua ai se tosoina po o se uiga o le taʻavale. O iinei, o le muamua o le dyspepsia: manava manava, suia i le malosi, leu ma vomiting. O le foliga mai o se salu vaivai, lea e faigata ona fufuluina, o uiga lelei ia. O nei faʻaʻailoga e tupu ona o le faʻaleagaina o le palatini, gaʻo ma gaʻo. E leai ni meaʻai e faʻalauteleina e maua mai i feces.

E le gata i lea, i le taimi masani o le faamai, o vaitaimi eseese o le faʻamalosia ma le faʻamagaloina o uiga ia. I le faʻamagaloina, ua faʻamalieina le tulaga o le maʻi, e leai ni tiga ma faʻamaʻi pipisi.

O faailoga o loʻo lisiina i luga e tatau ona masalomia e le tagata maʻi se faʻafitauli i le pancreas, lea e manaʻomia vave togafitiga faafomaʻi ma, atonu, isi falemaʻi.

I le suʻesuʻega o le pancreatitis, o le auala e fai ai suʻesuʻega o le suʻesuʻeina lea o le fecal elastase-1, o se enzyme na faia e le pancreas. O le faʻaitiitia o le faʻaogaina o lenei vailaau i fecesi e faʻamaonia ai le le atoatoa o le tino. E le gata i lea, o metotia mo le vaaia o lenei okeni e faia. Faʻamatalaga faʻamaonia o ultrasound, faʻasologa faʻasolosolo, faʻataʻitaʻiga o le resonance magnetic.

O togafitiga ma faʻamaoniga o faafitauli pancreatic e fesoʻotaʻi vavalalata. O le mea moni, o le toomaga o le tiga ma le faʻaitiitia o faʻamaʻi pipisi o le galuega Nu.1 i le togafitiga o pancreatitis.

O le faʻaitiitia o le tiga, antispasmodics ("Drotaverin", "Papaverine"), analgesics ("Analgin", "Baralgin") e faʻaaogaina. O le faʻaaogaina o talakalame nakoti mo le pancreatiti ("Morphine") e matua faʻasaina, talu ai ona latou mafua ai le pipisi o le pancreatic ducts, lea e sili atu ona taofia le tafe mai o le pule mai le gland i totonu o le manava.

E tatau foi ona totogi taui mo na enzymes o loʻo i ai le faʻasolosolo i le paʻu. Mo lenei, o le togafitiga o le fomai e faʻaaogaina. O se isi vaega o fualaau oona lea e aofia ai enzymes pancreatic (lipase, amylase, trypsin). E aofia ai "Creon", "Pancreatin".

O le isi sootaga i le togafitiga o faafitauli o le pancreatic o le taofiga lea o le gaoioiga o enzymes lea e ulu atu i le toto. Mo lenei, o le fualaau faasaina "Contrical" o loo faaaogaina.

E tatau foi ona taulai totoa i meaʻai i faʻamaʻi o le pancreas, peitaʻi, o le a talanoaina i le vaega talafeagai.

O faafitauli pancreatic i tamaiti e mafai ona maua pe maua mai.

I nisi o faʻamaʻi pipisi, o faʻatoʻilaloina nei e iloga:

  • ectopia o le gland,
  • faʻavaeina o le pancreas,
  • faʻasolosolo (faʻasolosolo) gland,
  • faʻaitiitia le faʻaleagaina o le lipase (maʻi o Sheldon-Rey),
  • faaletonu o le amylase,
  • faʻaitiitia le faʻaitiitia i galuega trypsinogen,
  • Faʻatalanoaina o le le atoatoa o le tino.

Faatasi ai ma faafitauli ua maua ma le pancreas, o loo i ai:

  • vailaʻau mamcreatitis,
  • cystic fibrosis,
  • fualaau oona pancreatitis,
  • traumatic pancreatitis,
  • Pancreatitis ma le Shenlein-Genoch maʻi,
  • pancreatitis ma le tele o taumafa.

O faʻamatalaga ma togafitiga o le pepecreatitis o le tamaitiiti e le faʻavae ese mai i latou o loʻo matutua. O le mea autu i lenei mataupu o le fuafuaina lea o le mafuaʻaga o le mumu o le pancreatic ma lona faʻaumatia.

O le mea lea, o loʻo i lalo o le a tatou faʻamaʻotoina na faafitauli faʻalavelave faʻapitoa e patino i le laʻititi.

Cystic fibrosis o se maʻi faʻatoʻateleina e mafai ona tupu vave pe a mavae le fanau mai o se tamaititi, pe a mavae ni nai tausaga, e fuafua i le ogaoga o le maʻi. Faatasi ai ma lenei togafitiga, toetoe lava o totoga uma ma tino o le tino e aafia ai.

E mafua ona o le solia o le fesuiaiga o le chlorine i le va o siaki ma le avanoa o loʻo siomia ai i latou, lea e oʻo atu ai i le faateleina o le viscosity o le pule faalilolilo ua natia e le gland. O lenei mealilo e faaputuputu ma afaina ai vaega o le pancreas, e mafua ai le mumu. E mafua ai le le atoatoa o le exocrine.

O le faʻamaʻiina o le faamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o le chlorides (o lo latou faʻatupulaia o uiga lelei ia), o le suʻega o le suauu. O le taimi nei ma sili atu ona salalau o se suʻesuʻega faʻavae.

O faʻafitauli o faafitauli o le pancreatic ma togafitiga e fesoʻotaʻi tuusaʻo ma lenei faʻamaʻi. O le togafitiga o le Enzyme ma togafitiga o meaʻai, faapea foi ma le pancreatitis i tagata matutua, e tele sona sao.

O faafitauli o le pancreatic i tamaiti e mafai ona tupu ona o le le lava o le tasi o le tolu o enzymes: lipase, trypsin, poo le amylase.

Le lava le lipase e faʻaalia i le i ai o le manava ma le nofoa. Aʻo togafitia i se kopi, o le tele o le gaʻo e leʻi faʻaaogaina i fecesi e fuafuaina (steatorrhea). O le tele o le feverse elastase-1 ua faaitiitia foi.

O le solia o le amylase gasegase e ono mafai ona fai, lea e iloa ai le i ai o le manava o le tino ma le malolo e le faʻaaogaina (amylorrhea). E le mafai foi ona iai le faaletonu o Trypsin, lea e tupu mai ai le manava manava ma mea e tupu mai ai le protein (creatorrhea). O le solia o le afaina o le protein e mafua ai le faaitiitia o lona tino i le tino (hypoproteinemia), lea e fesoasoani i le atinaʻeina o le edema malosi.

O lenei togafitiga, o le mea e malie ai, e seasea lava, ae e taua le iloa ma le manatuaina pe a togafitia faafitauli faaletonu i tamaiti.

E tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le taumafa i togafitiga o faʻamaʻi pipisi. I togafitiga o faʻamaʻi o lenei totoga, e fautuaina tagata maʻi e faʻaaoga ipu nei:

  • falaoa paʻepaʻe
  • moli mama i luga o le sua o fualaau aina,
  • meaʻai laʻau maualalo-lapisi: lapiti, moa, tolotolo, fasi lafumanu o loʻo maualalo le gaʻo, fuʻu, kuka poʻo tao,
  • soo se ituaiga fualaau faisua, sei vagana ai falai,
  • oloa susu
  • gaʻo fualaʻau - mea manogi fuālaʻau, e faʻatagaina sina vaega ole pata,
  • e le silia le tasi le fuamoa i le aso,
  • i totonu o fualaau suamalie, na o le taumafaina o fualaau aina, compote, faatagaina o le meli,
  • i totonu o meainu e tatau ona sili atu le fiafia i le lauti, o se teuteuga o sisi o le rose.

Pe a faasaʻoina mea taumafa mo faafitauli ma le pancreas, o le faʻaaogaina o nei oloa e faʻasaina:

  • gaʻo gaʻo ma iʻa,
  • meaai falai
  • mea ulaula
  • ulaula mea manogi ma mea manogi
  • pastry, sweets, sukalati,
  • ava malosi

O le tausisia o lenei taumafa faatasi ai ma fualaau oona o le a fesoasoani i le foia o faafitauli i le pancreas!


  1. Ametov A. S. Filifilia lauga e uiga i le endocrinology, Medical News Agency - M., 2014. - 496 p.

  2. Vecherskaya, Irina 100 recipes mo le maʻisuka. Talia, maloloina, faamaoni, faʻamalolo / Irina Vecherskaya. - M .: Tsentrpoligraf, 2013 .-- 662 c.

  3. M.A. Darenskaya, L.I. Kolesnikova und T.P. Bardymova Type 1 o le maʻisuka:: LAP Lambert Academic Publishing - M., 2011. - 124 p.
  4. Kalyuzhny, T. T. Hemochromatosis: faʻamaualuga o le paʻu, o le cirrhosis pigmented o le ate, o le '' apamemea 'o le maʻisuka / I.T. Kaleyuzhny, L.I. Kalyuzhnaya. - M.: ELBI-SPb, 2003 .-- 338 itu.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega.O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

O a ni faailoga o faafitauli pancreatic?

Faailoga, pei o se tulafono, i luga o foliga i le i ai o se tagata maʻi:

  • pancreatitis
  • maʻi o le pancreatic
  • maʻisuka malosi
  • atinaʻeina o gaʻo, mafuaʻaga o le pancreatic necrosis, cystic fibrosis.

O le mea moni o loo i ai faafitauli, o maʻi o le pancreatic e taʻu mai ai:

  • tiga i le pito i tua, o nisi taimi e mu ma e le mafai ona gafatia pe a uma ona inu pia, gaʻo, falai, meaʻai vevela,
  • afaina
  • paʻu o le paʻu,
  • vevela
  • manava manava, maʻi lelava,
  • taoto, vili,
  • le faʻavauvau i pusa, le mamafa i le manava pe a uma ona 'ai, afaina.

O le autu autu mo faafitauli ma le pancreas o le tiga matuia pe a suia suiga, tumau i se tulaga le toʻa. I le cholecystitis gasegase, o le tiga e tupu e tusa lava pe taoto i lalo.

O le mea moni, o nei faʻaʻailoga e mafua mai i le tele o faʻamaʻi, ia faia le faʻamaoniga saʻo e te manaʻomia e faia ai se suʻega o suʻega.

Laʻu gutu ma le paʻu paʻu

O le pancreas e faʻaalia ai galuega fai fua ma le endocrine, o le mea lea, pe a toilalo uma, o aʻafiaga autu e tuʻuina atu i faafitauli:

  • faifai pea le susu, fia inu,
  • vaivai
  • paleni mamafa
  • le faʻalogo ma le vaʻai faʻaletonu,
  • tingling i lima
  • le lelei o le toto coagulation.

O nei uma o faailoga o le maʻisuka. Faʻafitauli i le pancreas e oʻo atu ai i le toilalo o ana galuega uma.

Aisea e taua ai le pancreas mo le tino?

O le faamoemoega o le gland o le faia lea o galuega o le exocrine ma le endocrine. I le tulaga muamua, o le gland e maua mai ai suamalie o meaʻai, enzymes e faʻateleina ai le gaʻoina o pulu ma gaʻo. A maeʻa ona gaosia meaʻai na faʻamaʻaina e le manava i totonu o le duodenum, o le atinaʻeina o se enzyme e tupu - trypsin, le malepelepe o gaʻo, gaʻo, faʻamavaeina o le manava oona i totonu o le tootoo laiti.

Ona o lona galuega endocrine, o le pancreas e maua ai le inisalini e pulea ai le suka o le toto ma isi hormones taua. O le gaosiga o le inisalini e tupu tonu lava i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto, e puʻeina e maso ma tissu e faʻamautinoa ai manaʻoga faʻapitoa, e avea o se punaoa malosi mo sela. O le faia o le inisalini maualalo e mafua ai le faateleina o le kulukose, le atinaʻe o le maʻisuka, ma isi faʻamaʻi i le tino.

O faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo tautala saʻo i faafitauli ma le pancreas, ma o se avanoa lenei e feutagai ai ma se fomaʻi ma maua ai se faʻamaʻi. E tatau ona maua le aʻa o le faafitauli ma faia ni auala e faʻaaogaina ai, pei o nisi foi taimi e le lelei ai le faʻaalia.

E iai faʻamaoniga, ua oʻo i le taimi e iloilo ai au meaʻai

Mo faʻamaʻi o le pancreas, ina ia aloese ai i faafitauli e le tatau ai, e le mafai ona e 'ai:

  • gaʻo, meaʻai suamalie loloto,
  • meaai e maua ai le suka
  • cereals, ma gaʻo, e oʻo lava i fualaau faisua,
  • gaʻo meaʻai, moa,
  • nati gaʻo, kulimi, susu, sisi,
  • ava malosi
  • kofe
  • mea e faʻafiafia ai, sukalati, tao tao,
  • musika
  • meainu vevela vevela ma meaai.

Mo faafitauli i le pancreas ma le pancreatitis, o se meaʻai e faigofie lava. Peitai, e manaʻomia e le tino ni meaʻai. E mafai ma e tatau ona 'ai fualaau faisua, fualaau fou, falaoa o le farani, aano o manu ma moa o ituaiga o mea taumafa ma e leai se paʻu, pi, fua (mo le protein).

E taua le 'ai itiiti, ae tele taimi. Aua le utaina le pancreas ma, o le mea moni, inu vai vai i le aso.

I le tulaga o faʻafitauli i le pancreas, o le taumafataga Numera 5 o loʻo faʻaalia, o le tofiaina ma le filifilia o oloa faʻatagaina o loʻo faʻatinoina e se fai meaʻai.

Faʻafefea ona faʻaitiitia faʻamaoniga i faafitauli o le pancreatic

Afai na faʻafuaseʻi ona oʻo mai le tiga ma mo le taimi muamua, e tatau ona e tuʻuina atu meaʻai mo ni nai aso, inu naʻo vai o minerale, vai alkaline. Ona 'ai lea na o meaʻai na gaosia, fuʻu, poʻo le kuka, faʻasusu. Meaʻai e tatau ona mafanafana. E tāua tele le puipuia o le pancreas mai le faʻamalosia o aʻafiaga vevela poʻo le malulu, faʻafeiloaʻi i se meaai e sili atu le faʻamalosi e faʻamaonia ai galuega a lenei tino.

Afai ei ai ni faʻafitauli i le gland, o togafitiga e faʻamoemoe e faʻaaogaina ai faʻamaoniga, faʻamaonia le tulaga o le maʻi. O suiga faʻapitoa i le pancreas o loʻo agaʻigaʻi i luma vave, o lea e taua ai le faia o auala e faʻaitiitia ai le faʻamaʻi i le amataga o lona atinaʻe. Afai o foliga muamua e aliali, ona e alu lea i le fomaʻi e le tatau ona e faatuai. O le togafitiga o le tagata lava ia e matautia tele, e mafai ona oʻo atu ai i aʻafiaga e le mafai ona sui, le alualu i luma o le faʻamaʻi, faʻafitauli, le suiga i se foliga masani, le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mea autu i le togafitia o le pancreas o le meaʻai.

O le mea moni, faʻateleina, e le mafai ona toe faʻafoʻisia le galuega o le pancreatic, o le mea lea, i fualaau, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina NSAID, antacids, antispasmodics, prokinetics. Faʻasalaga, pancreatitis, tagata gasegase e puipuia i le falemaʻi mo le toomaga o osofaiga, o loʻo i lalo o le vaavaaiga faafomai. I le mumū, e le mafai ona e faia e aunoa ma ni vailaau faʻamaʻi, mo le faʻamafanafanaga o le tiga - antispasmodics (nu, platyphyllin), o le faʻaofiina o le saline i le tulaga o le faaleagaina o le gland.

Mo le faʻaogaina o le manava gaosia - talia Omezainhibitors (lanzapa, zero faavae, rabeprazole) Afai o le enzymes e matua gaoioi - e faia i se auala vavalalata Proudox. Afai o le vomiting ma le manava ua mafua ai ona faʻamalolo, o loʻo fofoina se vaifofo Ringer vavalo.

E le mafai ona e aveina ni enzymes ma le faʻavavevave, ogaoga tiga. Seiloga e tuu le mumunifo o le a faatonuina e le fomai le ala e ave ai le pancreatin muamua pe a maeʻa foi meaai e fesoasoani ai i le gaogao.

Fofo faʻapitoa e fai ma fesoasoani mo faafitauli pancreatic

Faatasi ai ma togafitiga fualaau faasaina, e aoga le ave o teuteuga o laau toto.

  1. Celandine, suauu mago mamago, aʻa o le taulaʻau, anisi (fatu), violiona violet, agavaʻa maualuga manu, ma 'aina le 1 tbsp. l taitasi laau. Liligi le 0.5 kapu vai, faʻafefe le paluga, faʻafefete mo le 7 minute, afifi, faʻaliliu. Faʻasusu le susu, inu 1/3 ipu pe a uma se taumafataga seʻia oʻo le faʻaleagaina.
  2. Tipi le puʻu auro (3-4 laupepa), faʻaopopo le vai (3 ipu), faʻapipiʻi, faʻafefiloi i luga o le afi mo le 10 minute, faʻatagaina e faʻamafanafana, vevela. Inu se decoction o le 1-2 tbsp. l ae leʻi 'ai.

Pancreatic problems, pancreatitis. E mafai ona aloese

O i matou o mea matou te 'ai. Ma o le mea moni, vave pe mulimuli ane, o meaʻai e le talafeagai e aʻafia ai le tino i le mea muamua - o le pancreas e ala i foliga vaaia o ni mea le lelei. E ono mafai ona taofia faʻasalaga ma le atinaʻeina o pancreatitis, faʻasalaga sili atu ona ogaoga pe a fai e te lafoaia le ulaula tapaa, ava malosi, tagofia, ma le le tausisia o meaʻai. E taua foi le aloese mai le atuatuvale, togafitiga mo faafitauli o le manava, cholecystitis.

E le mafai ona onosaia tiga, e tatau ona manatua lenei mea. Togafitiga mo pancreatitis, faʻafitauli faigata o le pancreatic. Le taofi o faailoga ma faʻaleleia le tulaga masani, e taua le mulimuli i se meaʻai, faʻaitiitia le faʻafitauli faaletino i le tino, tagofia vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi ma mea inu decoco o togalaau. E na o le pau lea o le auala e vave ona faʻaumatia ai faʻamaʻi ma faʻaleleia le lelei.

Pancreatic stones

Le faʻavaeina o maʻa - o lenei faafitauli e tupu pea lava pea ma seia oʻo nei i le taimi nei ua le atoatoa ona faʻatonuina ana mafuaaga. Ae o le tagata gasegase e mafai ona lagona lagona ma faailo ia te ia lava.

E tele ni fautuaga e mafua ai ona oʻo mai maa i totonu o le pancreas, e tupu lenei mea pe a:

  • suiga i le vaega o meaʻai,
  • leaga masani
  • afaina o le tino,
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Faailoga o maa e mafai ona ese, e fuafua i le nofoaga o le teuina (tiga i le pito i lalo po o le pito i luga, o le jaundice).

O faʻafitauli faʻafitauli i le pancreatitis

Faatasi ai ma osofaiga o le tino pancreatiti, o loʻo i ai se tiga i le manava i totonu o le manava, i lalo o le sipuni ma le itu tauagavale o le hypochondrium. O togafitiga faʻateʻaina e mafai ona oʻo atu ai i ni faafitauli matuia ma le suiga o le faagasologa i se foliga masani, lea e aofia ai:

O le pancreatitis o le taimi e mafai ona mafua ai le afaina o le tino i le gland, le faʻavae o le mai ma le pala, ma le toto. Afai e amata le pancreatitis, e mafai ona amataina auala e le mafai ona suia e pei o le lipomatosis, necrosis, ma le fibrolipomatosis.

Faatasi ai ma se umi umi o le taimi masani, o le galuega o le endocrine o le pancreas atonu o le a vaivai (o se faaitiitia o le aofaiga o le inisalini na natia). O le le atoatoa o le inisalini, i le itu, e tau atu i le maʻisuka.

Pancreatic Disease Treatment

O le auala o togafitiga o le a faʻalagolago i le tulaga o le faʻamaʻi. Faʻamālōlōina le tagata maʻi, e tatau ai ile falemaʻi.

O vaega autu e tolu o togafitiga o le fiaai, malulu, ma le filemu.

I le lua muamua po o le tolu aso e faʻatagaina ai le 'aiina o soʻo se meaʻai, e mafai ona e inuina na o vaiinu suavai e faʻafefe ai vai poʻo teuteuga o laau.

E tatau ona matau le moega e malolo, ma faʻaitiitia le tiga i le gland, e tatau ona e faʻaaoga se pusa tioisa. Ina ia faʻamavae spasma, leai-shpa (drotaverin) o loʻo faʻatulagaina.

I le taimi o le toe faʻaleleia, e tatau ona mulimulitaina meaai, o faʻamaʻi ma fualaau faʻasaina e faʻamaonia, faʻapea foʻi ma enzymes pancreatic.

Taumafa mo pathologies o le pancreas

Faʻatasi ma faʻamaʻi eseese o lenei okeni, e tatau i le maʻi ona mulimulitaʻi i se soifua maloloina i lona olaga atoa (laulau Numera 5). I le taimi o le faamagaloga, o meaai paleni e tatau ona faʻaleleia ma faʻavaitaimi, o le mea aupito sili ona lelei o le 'ai lea i le lima i le aso.

E le tatau ona galo ia i tatou e tatau ona laʻititi vaega, ma o le vevela o le taumafaina o meaai e tatau ona iai i le va o le 30 i le 50 tikeri. E tatau ona aofia i totonu o le taumafa se aofaiga ole protein mea taumafa, e tatau foi ona e 'ai:

  1. soupu i luga o faga fualaʻau,
  2. fualaau matala
  3. totoʻa manu
  4. iʻa maualalo-gaʻo
  5. cereal cereals
  6. sina sisi gaʻo maualalo.

Ia mautinoa ia maua se vai tele.

I le pancreatitis, e faʻasaina le 'aina o meaʻai, mea falai ma gaʻo, meaai ulaula ma meaʻai, ava malosi ma mea inu gaʻo, falaoa falaoa falaoa, mea manogi ma mea manogi, ice cream. O nisi fualaau faisua (fulufulu, kapisi, malati, aniani) e le mafai ona 'aina faʻatasi.

Le vaʻaia o faʻafitauli i le pancreas, e tatau ona e tausisi i se olaga ola maloloina, ae le o le taumafaina o mea manogi ma meaʻai vevela i ni aofaiga tele, e faʻaumatia ai amio leaga. Afai o iai se tagata ua i ai ni faʻafitauli i le vaega o meaʻai, ona tatau lea ona masani ona suʻe suʻega.

I se tulaga e le mafai ai ona puipuia le faamaʻi, i uluai faailoga e tatau ona vave talanoa i se fomaʻi, faia se suʻega ma maua togafitiga taimi, lea o le a fesoasoani e puipuia ai le atinaʻeina o maʻi tuga, o le mafuaʻaga lea e taua tele ai faʻamatalaga muamua.

Faailoga o le maʻi

O le pancreas e faʻailoaina e le mumusu (pancreatitis). Faatasi ai ma le pancreatitis, o na enzymes ia e tatau ona auina atu e le gland i le duodenum mo le gaogao, tumau i le mea, ma amata ona faaleagaina le gland.

O le pancreatitis e vaevaeina i foliga lapopoa ma le tumau. E le gata i lea, ua vaevaeina foi i le tele o ituaiga. E i ai lava le edema o le gland, poʻo le afaina, o le gland e mafai ona faʻaalu, pe amata le necrosis.

Talu ai o le pancreas o loʻo i tua o le manava, ma e fesoʻotaʻi vavalalata ma le faʻaogaina o le manava, e masani ona afaina tele pe a uma se taumafataga mamafa. O se logo mataʻutia atonu e vaivai 2 itula talu ona 'ai. Faailoga masani i totonu o le gasologa o le:

  1. Tinea tiga i lalo ifo o le ivi. O le tiga e pipii, tiga, tipi, ma malosi malosi. O nisi taimi o le tiga e mafai ona afaina ai le tiga.
  2. Oona ma vili, ma i se foliga lapopoa, o le vomiting e tupu vave pe'ā uma ona 'ai. I se foliga masani, o le vomiting e faaoso ai meaʻai ma meaʻai vevela.
  3. Faʻasalaga o le manava. E mafai ona faʻaalia e pei o le faʻailoga, le mautonu, poʻo le manava.
  4. O le vavave ma le fulufulu e mafua ai le faʻamalasea, ma afai e le toe faʻatumu e le tagata le tuʻuina atu o le vai i totonu o le tino, o le a amata loa ona vave alu ese lona mamafa. Pallor ma vaivaiga lautele e matauina foi.
  5. Tulai i le vevela.
  6. Paʻu o le paʻu.
  7. Lanu samasama o le paʻu.
  8. Ootia e mafua mai i le inupia.

Mafuaʻaga o tiga

O mafuaʻaga o faʻamaʻi e tele, ma e mafai ona vaevaeina i ni vaega se tolu.

I le vaega muamua O mafuaʻaga e aʻafia ai le tagata lava ia e aofia ai:

  • Fafagaina. O meaʻai vevela, gaʻo ma falai e fesoasoani i le solia o le gaʻo gaʻo, lea i le tele o mafuaʻaga e mafua ai le pancreatitis.
  • Ava malosi ma ulaula. O ia faiga uma na mafua ai le faateleina o le gaosiga o enzymes, lea, e pei ona taʻua i luga, tumau i totonu o le gland ma faʻaumatia.
  • Vailaʻau le pulea. O nisi vailaʻau faʻateleina foʻi le gaosiga o enzymes.

I le vaega lona lua o suiga eseese e mafai ona mafua, e mafua ai ona atiaʻe le pancreatitis, ma o lenei:

  • O faamai o le biliary tract.
  • O maa po o oneone i totonu o le gland e poloka ai le pule ma faʻalavelave ai i le masani ai o le taamilosaga o enzymes.
  • O gasegase gasegase.
  • Tigā o le gaioiga: toto maualuga, maʻi o le maʻisuka, atherosclerosis ma le maitaga.
  • O faʻamaʻi pipisi e mafai ona amataina ai le atinaʻe o pancreatitis.

I le vaega lona tolu aofia ai faʻalavelave faʻafuaseʻi ma isi mafuaʻaga e le faalagolago i le tagata:

  • Genetics O nisi taimi o le pancreatitis e aliali i tamaiti mai le fanau mai.
  • Mea faʻamaʻi ma meaʻai.
  • Manua ma manuʻa o le tino o le manava, e aofia ai le taotoga.

Faʻamatalaga o le maʻi

Afai e te iloa ia le itiiti ifo i le tasi le tasi o faailoga, vave ona e talanoa i se fomai, aua e na o ia lava e mafai ona iloa tonu le mafuaʻaga o le tiga o le manava ma faatonu ai togafitiga talafeagai. O le suʻega e faia i nisi tulaga:

  1. Uluai asiasiga.
  2. Suesuega o suʻesuʻega, faʻapitoa, o le suʻega o le toto lea o le a fesoasoani e fuafua le ituaiga pancreatitis.
  3. O isi suʻesuʻega, aemaise lava, ultrasound, FGDS, X-ray, angiography o vaʻa toto, tomography ma laparoscopy.

O nisi taimi o le tiga i se foliga tino e matuai ogaoga lava e mafai ona manaomia le falemai. O le falemaʻi e le gata ina faia se faʻamautinoaga atoa, ae tumau foi le tulaga masani o le vai i le tino, puipuia ai le faʻamaʻavaina, ma maua ai le tiga.

Inflammation: faateleina

Afai e muta le taulimaina o ana galuega, ole suauʻu e amata ona galue i nisi taimi e sili atu le malosi e faia ai mo le le lava o enzymes.

I le taimi o le faateleina o le avega, latou te amata ona "velo".

  • Afai o le pancreas e faʻateleina le tele o le lapoa, o lona uiga o lenei mea o loʻo faʻaalia ai se ituaiga o le pancreatiti poʻo se faʻalologo. E mafai ona faʻasalalauina le faʻaogaina o aʻafiaga i totoga vavalalata.
  • Afai o le pancreas ua faateleina le le talafeagai, ona tatau ai lea ona faamautu pe o fea o itu e tolu o loʻo i ai le mumū. O le pancreas e tolu vaega - le ulu, tino ma le siʻu. Faʻalagolago i le fea vaega o le mumū e tupu, e maua e le fomaʻi le maʻi.

O a faʻamaʻi e tatau ona masalomia ma se paʻu maualuga?

E masani lava, faatasi ai ma le le mautonu o le faateleina o le pancreas, o fomaʻi e iloa maʻi nei:

  • Moni po o le pseudo-cyst.
  • Flammation
  • Sini pupuʻu poʻo le maʻi leaga.
  • O maa i totonu o laina.
  • Duodenitis ma le mumū o le papilla o le intestinal.

O tagata faʻapitoa e vaʻaia ituaiga e lua - o mea moni ma faʻamaoni. O ituaiga taitasi e ese le natura.

  • E leai se mea e tasi, e le pei o mea moni, e tupu mai i le tala o le mumu ua mavae. E masani ona faatumulia i le suavai ma e aofia ai mea faʻapipiʻi.
  • O puipui o kene moni e aofia ai epithelium. O le vailaau moni e faʻasao pe a le mafai e le pule pancreatic ona pasia le pulelasi o le gland i se aofaiga masani.E le gata i lea, o le uila e mafai ona avea ma tumo, e le gata i lea, e tatau ona iloa le natura o le paʻu i le vave amata. E masani lava ona maua mai i le tele o kesi meaʻai pe a afaina ai se tagata i ni aotelega ma isi meaola.

O se uila e le mafai ona faʻaalia mo se taimi umi, aemaise lava pe afai e laʻititi tele. I isi tulaga, o le tagata maʻi e masani ona faitio i le le toʻa i totonu o le manava, vaivaiga, gaioiga ma le vomiting, ma le le lava o le fiaʻai o uiga ia o lenei tulaga. Pe a suʻesuʻeina le pito i luga poʻo le sili atu foi ona leaga o le manava, o le a lagona le fomaʻi.

A maeʻa le suʻesuʻega o le afa, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga talafeagai. O nisi o ituaiga o kystes, aemaise lava, pseudocysts, na latou filifili mo sina taimi ina ua mavae le tiga o le pancreatitis. O isi ituaiga o cysts ua aveesea le taotoga.

O le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e masani lava ona faigata, ma o le taumafa e masani ona tumau ma tumau ai se vaega taua.

I le maʻi pancreatitis i 2-4 muamua aso, o le tagata maʻi ua faatonuina se laulauʻai meaai Nu. 0. O lona uiga o le taimi nei e faʻasaina ai meaʻai uma lava, e oʻo lava i le sili ona malamalama.

O le tagata gasegase e mafai ona faʻafeinu vai i tamai sipuni. O se filifiliga lelei o le faʻamaloloina o vai e leai ni carbonate, mo se faataitaiga, o Essentuki.

I le aso 3-6 o le faʻamaʻi, afai ua uma le tiga, e mafai ona e 'aina le oatmeal poo le araisa alalaupapa e aunoa ma le susu, masima, suka poʻo le pata.

Afai e mataʻituina le faʻaleleia, o lona uiga o le taumafataga e aofia ai meaʻai vavalaʻau, gaʻo vaivai, iʻa pi.

O le taimi lava e tumau ai le tulaga, o le a faatonuina ai tagata gaosi se laulau o meaai Numera 5.

O le a le mea e aofia ai le numera numera 5?

  1. O vaega laiti ma taumafataga 4-5 taimi i le aso. Faatasi ai ma ia meaʻai paleni, o le avega i luga o le meaʻai o meaʻai e faʻaitiitia.
  2. O le meaai e tatau ona faapaleniina, o lona uiga o le fua lelei lelei o fuatini (60-120 gr), gaʻo (60 gr) ma gaʻo (300-400 gr). I lenei tulaga, e manaʻomia le fesuiaiga i gaʻo fualaʻau, ma faʻaitiitia ai le aofaʻi o taumafa i lona tulaga atoa.
  3. O le auala e kuka ai o se vaega taua o le laulauʻai uma. O le tagata gasegase e mafai ona 'ai meaai kuka ma tao tao, o le uila o se filifiliga lelei. O meaai sauniuni e sili ona lelei e faafaigofie ai le loli. O meaai lelei e sili ona lelei ile vevela poʻo le malulu. O lea o le a le afaina ai le vaega o meaʻai.

O a meaai e faʻatagaina mo maʻi ma pancreatitis?

  • Palu falaoa.
  • Meaʻai maualalalo, iʻa, moa, toso.
  • Potatoes, paukini, beets, kāloti, zucini, squash.
  • Rice, buckwheat, oats.
  • Pusa pasi.
  • O omelettes uu na faia mai le fuamoa fuamoa.
  • Lafasi sina gaʻo, yogurt, kefir.
  • E mafai ona e faʻaopopo le susu susu i le lauti.
  • Se pata laitiiti po o se suauʻu sulu.
  • Apu e le o ni acidic.
  • E mafai ona e inu vai vaivai, o fualaau e leai ni acidic, vai e aunoa ma le kesi, se teuteuga o le rosehip, teuteuga o togalaau e pei ona fautuaina mai e se fomaʻi, fualaau aina po o fualaau suamalie.

O a oloa e matua faasaina?

  • Aano o manu ma iʻa: puaa, tamai mamoe, kusi, pato.
  • O ituaiga uma o pulo.
  • Fugafuga fou, radisa, sorrel, faʻi.
  • Legumes (pi, lentils, pi ma isi).
  • Pickles ma piko.
  • Teu, koko, tea malosi.
  • Meaʻai.
  • Ice cream.

I le taimi mulimuli, e taua foʻi le tuʻuina atu o le ava malosi.

E faʻapefea ona togafitia togafitiga faʻatoʻaga?

O togafitiga faʻapitoa e mafai ona faʻaitiitia ai le ala o le faʻamaʻi. O suʻega faʻaletausaga nei na tofotofoina e le tele o augatupulaga ma maua ai aafiaga aoga ile tino.

  1. Fufulu vai. 1 sipuni o pill fatu mo le 1 ipu vai inu. Faʻamalosi mo se itula ma se aʻa. O le ipu atoa e tatau ona onā i ni vaega laiti i le ao.
  2. Faʻatoʻaina o avo. 500 g o le oatmeal e tatau ona sasaa atu i le 1 lita o le vai inu, ia tumau mo se itula, vevela, mālū ma inu i afa afa 3 taimi i le aso.
  3. Laʻau seleselega. E tatau ona ave se tasi o vaega o le St. John's wort, o le tina ma le mimiti ma sasaa ai le paluga o le 0.5 l o vai inu. Faʻaosooso mo le afa itula ma ave le afa afa i le afa afa itula aʻo leʻi 'aʻai.
  4. Lineli jelini. 1 tbsp. faʻapipiʻi se sipuni o le oona i le 200 ml o le vai mo le 10 minute. Faʻamalosia le mea e tupu ai le paluga mo le itula. Ona vevela ma inu i le mafanafana.

Vitio aoga

Le isi, matamata i se vitio e uiga i meaʻai ma meaʻai mo faʻamaʻi o le pancreas:

O faʻamaʻi o le pancreas e le gata ina le manaia, ae e matua lamatia tele, o lea pe a oʻo mai faailoga muamua o le maʻi, e le tatau ona e tolopo le asiasiga i le fomaʻi. E na o se fomaʻi e mafai ona filifili se togafitiga talafeagai e le mafai ai ona alu le maʻi mai se maʻi i se tulaga masani.

Tuua Lau Faamatalaga