High cholesterol: o le a le uiga o lenei mea ma o le a le mea e tatau ona fai?

Cholesterol i le tino o le tino e faia ai se galuega taua, o lea o lona auai e le o se faailoga leaga. Ae peitai, o loʻo i ai le vaevaega i vaega "lelei" ma "leaga" o lenei vailaau. Aʻo faʻaalia se suʻega toto mo le cholesterol o se mea maualuga, e tatau ona e faʻavaivai. O le faia o lenei mea e mafai ona faatagaina i se taumafataga, togafiti a tagata, poʻo fualaau.

Faʻafefea ma pe faʻapefea ona faʻaitiitia le cholesterol toto i le fale

Pe a oʻo atu faʻamaumauga i luga atu o le tulaga masani, e mafai ona tulaʻi mai faafitauli eseese i le tino e aʻafia ma le faʻaitiitia o le setete o vaa (faʻalavelave, vavalalata o le lumena). O se maualuga maualuga o le vailaʻau (hypercholesterolemia) e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le paʻu, le faʻaleagaina o le myocardial. I lalo o osofaiga o le fatu ma le tino vascular system. Ina ia vave faʻaititia le maualuga o mea leaga i totonu o le toto, o fualaʻau e faʻaaogaina e faʻaitiitia ai le cholesterol. Afai e faʻaititia le fua masani masani, e mafai ona e faʻaaoga fualaʻau a tagata, meaʻai.

Leai se vailaau

E le o tagata uma ua sauni mo soʻo se maʻi e amata ona inu vailaʻau, lea e masani ona taugata tele. I mataupu e manaʻomia ai se laʻititi laʻititi, o le a fesoasoani le taumafataga o le cholesterol-lowering. Faʻaitiitia le faʻaaogaina o nisi o mea taumafa ma le faʻateleina o isi e mafai ona faʻamaonia le cholesterol toto. E le gata i lea, o vailaau faʻaleaganuʻu faʻatasi ai ma fualaau mo meaʻai, teuteuga o kalama, otaota ma 'ai e mafai ona sau e laveai.

Faʻatasi ai ma le cholesterol e faʻaititia ai meaai

O se meaai e maualuga le cholesterol maualuga e le faʻamaoni, leai ni taimi faʻapitoa, e mafai ona e tausisia i taimi uma. E le mafai ona e 'ai i le falai, faʻafefe, meaʻai, ava malosi. E mafai ona e faia se mea taumafa i lau pule faitalia, e faʻavae i luga o fuainumera o oloa o loʻo mulimuli mai o le a fesoasoani e togafitia ai le toto maualuga o le cholesterol:

  1. Mea gaʻo gaʻo: pasta, falaoa o le cereal, cereals, fualaau, fualaʻau.
  2. Protein: kusi cheese, iʻa paʻe, meaʻai mūmū mūmū mūmū, manu papaʻe (moa e leai se paʻu). E tatau ona faʻavelaina meaʻai aano, tunu pe tao, faʻamalo fualaau faisua e lelei pei o se falaoa.
  3. Fuamoa - e le sili atu i le 4 i le aso, ae afai e te vavae ese le isumu, ona le faʻatapulaʻaina lea.
  4. Sugar - e le sili atu ma le 50 g i le aso ma se cholesterol faateleina.
  5. E mafai ona gaosia susu susu, ae i le noatia ma le fai fuafua i se gaʻo gaʻo e le silia le 1%.

Fofo faʻapitoa mo le maualuga o le cholesterol

O loʻo i ai mea teuteu faapitoa a tagata ma togafitiga e maualalo ai le cholesterol maualuga. Le faʻamamaina o vaʻalele o le atherosclerotic growths, faʻaitiitia le lamatiaga o le faʻasolosolo o le kapailalapala, aveese toxins, isi auala e fetaui lelei. O meafaigaluega nei ua manatu e sili ona lauiloa ma mataalia:

  1. Faʻasalaga o calendula. Ina ia togafitia le maualuga o le cholesterol, ave le 30 togi muamua aʻo leʻi 'ai, o le vasega e tatau ona tumau i le masina (leai se mea itiiti).
  2. Fatu laʻau E mafai ona e faʻatau i latou i se fale talavai mo se tupe itiiti. Mo le togafitiga o le maualuga o le cholesterol maualuga, e faʻaopoopoina i meaai i le atoa poʻo le faʻaogaina foi.
  3. Alfalfa Tupulaga laʻau o lenei togalaau e 'ai le 15-20 laulaʻau o le mutia i aso taʻitasi. O lau o le laau e mafai ona olo, e mafai ona vaʻaia le sua. Mo togafitiga ma 3 taimi i le aso, faaaoga le 2 lita.
  4. Squeeze 10 cloves o le kalama i totonu o se lomitusi, faaopoopo 2 ipu o le suauu olive. Tuu le paluga e tu mo le 7 aso. Faʻaaogā le faʻasaga mo togafitiga e pei o se faʻavasegaga mo meaai.

Fomaʻi

I mataupu o se suiga tele i mea o loʻo i ai ma le vave faʻataʻitaʻiina o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto, o loʻo faʻatulagaina ai togafitiga fualaau. E tele vaega o fualaau faasaina e talafeagai lelei mo togafitiga. I le avea ai o se tulafono, o se tagata maʻi e maualuga le cholesterol ua faʻamaonia:

  1. Tulafono O se vailaau mo le cholesterol, lea e poloka ai le gaosiga o enzymes e aofia ai i lona faatulagaina. E tusa ai ma faʻamatalaga faʻamaumauga, e mafai ona maua se faʻaitiitiga o le 60%. O fualaau o lenei vaega e faateleina ai le maualuga o le lipoproteins (HDL), lea e puipuia ai le tino mai le fatu fatu, stroke, ma mafai ai ona faaitiitia le aofai o triglycerides. O fualaau taatele o lenei kulupu o Lexol, Baikol, Mevacor. Ole mafuaʻaga autu o le maʻitaga, i isi tagata latou te ono mafua ai le ita o le gastrointestinal.
  2. E fesoasoani le fibroic acid e faʻaititia le maualuga o le triglycerides, lipoproteins maualalo, lea e mafua ai le tele o le atherosclerosis. Lower cholesterol e ala i le faatonuina o le filo, gemfibrozil, fenofibrat.
  3. Se vaega o fualaau e fegalegaleai ma le bile acid. O fualaau e masani ona faatonuina i le tele o taimi e pei o statins. O nisi taimi o nei vaega o fualaau oona e ave i le taimi e tasi, lea e faafaigofieina ai le taua ma fesoasoani e vave togafitia le maʻi. I le avea ai o se tulafono, i luga o le maualuga, ina ia vave faʻaitiitia ai, o loʻo faʻatulagaina Colestid poʻo Questran.

O fea fomaʻi e faafesootai

O le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto ei ai sona aafiaga le lelei i galuega a le loto, o le tino vascular systems. O se cardiologist o loʻo galue i le togafitiga o nei faʻamaʻi, ae mo le faʻamaoniga o le a ia auina atu se suʻega o le toto. E tusa ai ma ia, o le a faigofie ona fuafua pe o loʻo mafatia se tagata i le maualuga o le cholesterol, o lea o le a saʻo le faia i le taimi lava lena i le falemaʻi. Ina ia faʻaumatia le mafuaaga o le faateleina o le cholesterol, e tatau ona e fuafuaina le mea na faʻaaogaina e pei o lenei mea. E mafai e fomaʻi ona faʻamatala togafitiga ma faʻaitiitiga: endocrinologist, fomaʻi, cardiologist.

Togafitiga Manatu

Kirill, 38 tausaga le matua Na amataina faafitauli o le loto, na alu i le cardiologist, ma sa ia fai mai ei ai oʻu faafitauli ma le maualuga o le cholesterol. Ina ua maea le auiliiliga, na faapea mai o le mafuaʻaga o se meaai le lelei. O lenei la ou te mulimuli i se taumafa malosi e aunoa ma le falai, mea vevela, salty, ou te ai sina suka. Na faigofie le masina pe a uma ona suia le meaai.

Nadezhda, 27. Sa iai i le falemaʻi ma le faʻasoesa o le myocardial, na fai mai le fomai o le mafuaaga e maualuga le cholesterol. Sa tatau ona ou togafitia togafitiga fualaau faasaina ma fuainumera. Na faigofie vave, ae mai le taimi nei ua ou i ai i se meaai mo le olaga. O le mea sili ona faigata o le lafoai atoa lea o le ava malosi, ae o le soifua maloloina e sili atu ona taua.

Anastasia, 33 tausaga le matua sa ou taumafai e taitaia togafitiga ma metotia a tagata, ae o nei mea uma na le fesoasoani ia te aʻu. O le aoga i le maualuga o le cholesterol o se mea saʻo lelei. E le faigata le taumafa, e faigofie lava ona pipii, ae e le lava le falai. Na fautua mai e le fomai le inu ava, ae sa ou faia le meaai saʻo.

O afea e faʻataʻitaʻiina ai lenei suʻega?

O le faʻamatalaga o le cholesterol o loʻo faʻaalia i tagata nei:

  1. O fafine o loʻo faia faʻamaʻi faʻamaʻi mo se taimi umi,
  2. Tamaitaiopausal women
  3. Tagata e silia ma le 35
  4. Tagata e lamatia e ala ile tofi
  5. Pe a oʻo i se tausaga patino,
  6. Mafatiaga mai le maʻisuka ma le hypothyroidism,
  7. Obese
  8. Aga masani leaga
  9. I le iai o faʻamaoniga o le atherosclerosis.

O le toʻatele o tagata atamamai e talitonu o galuega faʻapitoa, o le ola le lelei, o le leai o se faʻamalositino faifaipea i le ea fou, o meaʻai, o le tele o meaʻai i mea taumafa o mea taua ia i le vave amataina o le atherosclerosis ma mafuaʻaga o le maualuga o le cholesterol i le faitau aofaʻi.

Tulaga masani o le cholesterol i le toto

O le fua o le cholesterol e mafai ona fesuiaʻi i le va o le 3.6-7.8 mmol / L. Ae ui i lea, fai mai fomaʻi o soʻo se maualuga o le cholesterol maualuga i luga aʻe o le 6 mmol / L e maualuga maualuga ma maua ai se lamatiaga o le soifua maloloina, ona e mafai ona faatupuina ai le atherosclerosis, i se isi faaupuga, faʻailoga ipu, faʻalavelaveina le tafe toto e ala i veins ma arteries.

Faʻavasegaina o le maualuga o le cholesterol toto:

  • Sili - 5 pe itiiti ifo le moli / l.
  • Faʻalelei maualuga - 5-6 mmol / l.
  • O le maualuga o le cholesterol maualuga - 7.8 mmol / L.

I le taimi lava e tasi, e tele ituaiga o nei mea o loʻo faʻaalia:

  • HDL - lipoproteins maualuga, felauaiga o le cholesterol maualuga mai fusi i le ate mo le gaosiga ma le faʻamalositino.
  • LDL - lipoproteins maualalo maualalo e mamanuina le cholesterol mai le ate i tisipese.
  • VLDL - lipoproteins maualalo maualalo maualalo o loʻo tauaveina le cholesterol faʻamaʻi, triglycerides i le tino.

Ole maualuga o le cholesterol maualuga i le toto e fesoasoani i le atinaeina o le atherosclerotic leions o puipui o toto toto ma o se tasi lea o tulaga lamatia mo le atinaʻeina o faamaʻi ogaoga o le cardiovascular e pei o le angina pectoris (fatu fatu o le fatu) ma le faaleagaina o le myocardial, stroke cerebral and clamitication intermittent.

Mafuaaga o le Cholesterol Maualuga

Aisea e maua ai e tamaitai le cholesterol maualuga, o le a le uiga o lenei mea ma o le a le mea e tatau ona faia? O le aʻafiaga o le maualuga o le cholesterol maualuga e faʻalauteleina i le mataupu o se vavaega faʻasolo, pe afai o loʻo vavalalata aiga vaʻaia ma le atherosclerosis, faʻamaʻi o le gaʻo matua poʻo le maualuga.

Faatasi ai ma le matua, o le tulaga lamatia o le atiaeina o le hypercholesterolemia e faateleina foi. I le ogatotonu o tausaga, o le faateleina o le cholesterol e tele ina iloa i alii, ae o le amataga o le misa, o tamaitai ua avea ma tamaititi i lenei togafitiga e masani lava o alii.

Ae ui i lea, o mafuaʻaga autu o le maualuga o le cholesterol i fafine poʻo alii e maua ile natura:

  1. Soifua faʻaletonu lē lelei: faʻaletonu o le tino, ulaula, faʻaleagaina o le ava, faʻalavelave faʻalavelave masani,
  2. Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi: oona, maʻi suka, maʻi faʻamaʻi pipisi o mea fesoʻotaʻi,
  3. Filifilia meaʻai e masani ai: faʻaaogā faifaipea o meaʻai gaʻo, meaola manu, le lava o fualaau faisua fou ma fua o le taumafataga.

O mea uma o loʻo taʻua i luga o tali tuusaʻo ia i le mafuaʻaga e mafai ai ona faʻaleleia le cholesterol, ma sili atu, o taunuuga tuusaʻo ia o le le lelei o le amio i le soifua maloloina o le tagata.

O faʻamaoniga mautinoa nei e mafai ona e iloa ai le cholesterol e sili atu i le masani:

  • angina ona o le vavalalata o mea e mate mai i le fatu.
  • tiga tiga i le taimi o le malosi faaletino.
  • le i ai o le toto ma o le vaeluaina o toto toto.
  • vaevaega o papa ma, o se taunuuga, o le faaletonu o le fatu.
  • o le i ai o xanthomas o samasama samasama i luga o le paʻu, e masani lava ona i totonu o le mata.

O le maualuga o le cholesterol na o ia lava e leai ni faʻailoga. O aʻafiaga e tupu i le atherosclerosis, o le taliaina lautele o le tele o cholesterol. Afai e mafai ona e maua se malulu i sina malulu, ona maualuga ai lea o le cholesterol maualuga i totonu o le toto i nisi taimi pe a maeʻa se fatu fatu.

I se isi faaupuga, aua le faʻatali seia oʻo ina faʻaalia e faailoga o le maualuga o le cholesterol. E sili atu le faia o suʻega mo puipuiga i taimi taʻitasi 1-5 tausaga (faʻalagolago i le lamatiaga).

E faapefea ona togafitia le maualuga o le cholesterol?

I le faʻaitiitia o le maualuga o le cholesterol i totonu o le toto, e manaʻomia ai le faʻafelagolagomaʻi. Faʻatalatalanoa i lau 'auʻaunaga soifua maloloina mo le polokalame sili o le puleaina o le cholesterol.

Faʻalagolago i le tulaga o le lamatia, faʻaaogaina auala eseese togafitiga:

  • tuuese o masaniga leaga,
  • togafitiga o le physiotherapy
  • paleni mamafa
  • mea faʻapitoa
  • togafitiga fualaau faasaina.

Fesoasoani e faʻaitiitia le cholesterol toto i fafine ma alii:

  • gaoioiga faaletino 5-6 taimi i le vaiaso mo le 30-60 minute,
  • aua le 'ai meaai e aofia ai gaʻo susu,
  • 'ai le tele o fiber i meaʻai e mafai ona faʻatagaina mo se taumafataga maualalo-carbohydrate,
  • 'ai le iʻa masima i le itiiti ifo ma le 2 taimi i le vaiaso poʻo le ave omega-3 aano gaʻo,
  • tuu le ulaula
  • avea ma se teetotaler pe inuina ava malosi i le faʻamaoni.

E tatau ona maitauina le taua o suʻesuʻega faafomaʻi masani, aua o le tele o faʻamaʻi e sili atu ona faigofie ona fofo i le taimi muamua, pe a leai se mea e faʻalavelave ai se tagata. Manatua: o faʻafitauli e mafua mai i le maualuga o le cholesterol e le mafai ona faʻafitia, ma o togafitiga e le faʻaitiitia ai faafitauli o loʻo i ai nei, ae na o le taofia ai o le atinaʻeina o mea fou.

Cholesterol Enhancing Products

Ina ia maualalo le maualuga o le hypercalesterolemia, e tatau ona e faʻatapulaaina meaai o le cholesterol-meaʻai i lau taumafataga:

  • mūmū mūmū - povi, vela,
  • fuamoa fuamoa
  • puaa gaʻo, tamaʻi mamoe, gaʻo,
  • faʻasalaga,
  • sausa, sausage,
  • manu aano
  • mayonnaise
  • meaai e mafai ona kuka
  • digestible carbohydrates,
  • meaai falai
  • margarine
  • kofe
  • meaʻai e aofia ai gaʻo susu, mea e taʻua o meaʻai vave: meaʻai, meaʻai, ma isi,
  • gaʻo susu gaʻo: sisi, kulimi, kulimi mumu, susu, ice cream, pata, ghee,
    uʻamea, paʻu, moa, caviar. Mo se faʻataʻitaʻiga, o lobster e tusa ma le 100 kalama. e aofia ai le 70 mg. cholesterol.

Aua nei galo o le fua, e na o le 30% o le cholesterol e ulufale i le toto mai fafo. O le vaega na totoe e gaosia e le tino na o ia. O le mea lea, e tusa lava pe e te taumafai e faʻaititia le maualuga o nei gaʻo i le fesoasoani o meaʻai eseese, e le mafai lava ona e "aveesea" lona vaega taua.

E fautuaina e tagata tomai faapitoa le ola i se taumafataga a le cholesterol-e le mo le faamoemoe o le puipuia, ae na o mo togafitiga faafomaʻi, pe a maualuga le maualuga o nei gaʻo.

Cholesterol faʻaitiitia meaʻai

I le faʻaopopo i le faʻatapulaʻaina o meaʻai e maua ai le cholesterol, e mafai ona e faʻaopopo meaʻai e maualalo ai le cholesterol i au meaʻai.

  • avoka
  • fuga saito
  • lanu enaena enaena
  • fatu sesame
  • sunflower fatu
  • pistachios
  • pikiapu fatu
  • pine pine
  • sese
  • alimoni
  • olive suauu
  • lanu i soo se ituaiga,
  • vaomalo ma sardines - suauʻu iʻa,
  • vine, fugalaau, strawberries, cranberries, lingonberries, aronia, pomegranate, vine vine.

E le gata i lea, o le aveeseina o kofe ma suia i le maualuga lanu meamata lanu meamata e mafai ona faʻaitiitia ai le cholesterol e 15%.

Faia o taʻaloga

O le auala sili ona faigofie ma sili ona masani e taofi lelei ai vaʻa lelei o le gaioiga: galuega faaletino, gymnastics, siva, savali, i se upu, mea uma e aumaia ai se lagona o le muso fiafia. I tagata e malolosi faaletino, o le maualuga o le cholesterol atoa e masani lava ona maualalo, ma o le maualuga o le "lelei" e maualuga.

O le afa-itula e savali i se tulaga saoasaoa i le 3-5 taimi i le vaiaso, ina ia faʻaleleia le fatu i le sili atu ma le 10-15 i le minute - o se taamilosaga sili ona lelei o togafitiga.

Fomaʻi

I le faaopoopo atu i auala pei o le faateleina o le gaioiga faaletino, tausia o se olaga ola maloloina ma le 'ai o meaʻai maloloina, e mafai ona tuʻuina atu i ai se tagata e maualuga le cholesterol o vailaʻau, e aofia ai:

  1. Tricor, Lipantil 200M. O nei vailaʻau e faʻaitiitia ai le cholesterol i tagata mamai e maua i le maʻisuka.
  2. Sauniuniga: Atomax, Liptonorm, Tulip, Torvakad, Atorvastatin. I lenei tulaga, o le mea galue malosi o le atorvastatitis.
  3. Ariescore, Vasilip, Simvastatit, Simvastol, Simgal ma isi. O le gaioiga malosi i nei vailaau taʻitasi e tutusa lava - o le simvastatin.

E le gata i lea, a maeʻa ona faʻatalanoaina se fomaʻi, e mafai ona e taumafai e suʻe meaʻai. E le o ni vailaau, ae e mafai ona latou fesoasoani e faʻaititia le cholesterol.

Tuua Lau Faamatalaga