Glucose solution: faatonuga mo le faʻaaoga

Glucose o se tasi o fili autu o le maʻisuka. O ona mole, e ui lava i le lapoa tele e tusa ai ma molelaʻau o le masima, e mafai ona vave tuua le alavai o vaʻa toto.

O le mea lea, mai le vateatea intercellular avanoa e alu i totonu o sela. O lenei faagasologa ua avea ma mafuaaga autu mo le faaopoopoina o le gaosiga o le inisalini.

O se taunuuga o lenei faʻasaʻoga, o le metabolism i le vai ma le carbon dioxide e tupu. Afai ei ai le tele o le faʻateleina o le dextrose i totonu o le toto, ona sili atu ai lea o le tele o fualaau faasaina e aunoa ma ni faʻalavelave e gaʻo.

Le tuufaatasiga ma foliga o le fofo

O fualaau faasaina e maua mo 100 ml uma:

  1. glucose 5 g poo le 10 g (mea gaʻo),
  2. sodium chloride, suavai mo le tuiina 100 ml, acid 0.1 M (meaola).

O le kulupu o le kulukose o se vai e le lanu pe lanu samasama.

Glucose o se monosaccharide taua lea e aofia ai se vaega o le tupe faʻaalu. O le punavai autu o mea e faigofie ona gaosia i le gaʻo. O le gaʻo caloric o le vailaau e 4 kcal mo le kalama.

O le tuufaatasiga o le vailaau faasaina e mafai ona i ai se aafiaga tele: faʻaleleia le faʻaogaina o le oxidative ma le faʻaitiitia, faaleleia le galuega antitoxic o le ate. A maeʻa le puleaina o le tino, o le tino e faʻaitiitia ai le le lava o le nitrogen ma le palatini, ma faʻateleina foi le faʻapipiʻi o le glycogen.

O se sauniuniga leototeti o le 5% e mafai ona faʻatumu ai le vai. E i ai le aʻafiaga ma le metabolic aʻafiaga, o le faʻauluina mai o se meaʻai taua ma vave faʻaaoga.

Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o se vaifofo o le kulukose 10% o le kulukose:

  • oso maualuga toto maualuga
  • faateleina le suavai i totonu o le toto,
  • faiga faʻasolosolo faʻasolosolo faʻaosofia,
  • o le fale faʻamamaina e faʻaleleia lelei,
  • diuresis faateleina.

Faailoga mo le faʻaaogaina

Dextrose (poʻo le kulukose) o se vailaʻau e maua ai le toe faʻaleleia atili o le malosi o le tino.

O le faʻaofiina o se vaifofo o le toto i totonu o se vein e fesoasoani e faateleina ai le mamafa o le toto, faʻatagaina oe e faʻalauteleina le tafe mai vai mai i masini i totonu o le toto, faʻagasolo gaioiga faʻasolosolo, faʻaleleia le galuega antitoxic o le ate, faʻalauteleina le gaioiga o le muscle fatu, faʻalautele vaʻa toto ma faateleina le diuresis.

E tusa ai ma faatonuga mo Dextrose, o le vai pasene e lima pasene o loʻo faailoaina e toe faʻatumu ai le pcc (lapisi o le tafe toto). I le faʻaopoopoga, o Dextrose e faʻaaogaina e avea o se faʻaaogaina o le faʻalapotopotoga poʻo se solitū paleni mo le faʻafoega o isi fualaau.

O le taua o le 1 lita o le 5% o le fofo o le 840 kJ, 10% - 1680 kJ.

Tuuina atu i le falemaʻi o le dextrose, e fautuaina le fofo pe a:

  • Faʻateʻaina fua o le Carbohydrate
  • Hypoglycemia,
  • Toxicity infections
  • Hemorrhagic diathesis,
  • Oona,
  • O faʻamaʻi faʻamaʻi, lea eo mai faatasi ma le inisua o le tino,
  • Faʻamalalaina
  • Faʻaitiitia
  • Tue.

Contraindications

O le faʻaaogaina o Dextrose ua faʻasalaina i:

  • Vaʻavaʻavega
  • Oona oona o le tino (faʻatasi ai ma le maualuga o le gaʻo, e aofia ai le intracellular, lea e faʻaalia i le fulafula o le mafaufau, mama, maʻi fatu ma / poʻo le toilalo toeititi, coma),
  • O le maʻi suka
  • Hyperglycemia,
  • Hyperlactacidemia,
  • Atiae ina ua uma le taotoga, faʻaaogaina le kulukose.

I le mulimuli i fautuaga i faatonuga mo Dextrose, o le fofo e tatau ona faia ma le faaeteete i tagata gasegase ma le loto mafatia ma le faaletonu o le tino, e faapena foi i tulaga eo faatasi ma le hyponatremia.

Tosiga ma le pulega

O le fofo o le isotonic dextrose (5%) o loʻo faʻatonutonuina:

  • I se isi itu 300-500 ml (pe sili atu),
  • Laʻau agavaʻa leaga (mai le 300 ml i le 1-2 lita i le aso).

O le maualuga o le pulega o le 5% o le fofo o le 150 pata (e tutusa ma le 7 ml o le dextrose) i le minute pe 400 ml i le itula.

O vaifofo faʻapitoa, e tusa ai ma faatonuga, e tatau ona tui i totonu o le vaalele. O se tasi fualaau e mai le 10 i le 50 ml. I nisi tulaga, afai e matua manaʻomia, e mafai ona faʻafoeina le fofo e ala i le togafiti, ae i se fualaau e le sili atu i le 250-300 ml i le aso.

O le maualuga o le pulega o le 10% Dextrose o le 60 gola i minute (e tutusa ma le 3 ml o le vaifofo). O le maualuga o aso taitasi mo se tagata matua e 1 le lita.

Afai e faʻaaogaina le vaifofo mo le tausiga o matua matua o tagata matutua e iai le metabolism masani, o le fua masani o aso taitasi e masani ona fuafua e mafaufau i le mamafa o le maʻi - mai le 4-6 g i le kilokalama o le mamafa o le tino (e tusa ma le 250-450 g i le aso). Mo tagata mamaʻi o loʻo faʻaitiitia le fua o le metabolic, o le faʻaaogaina o le Dextrose o loʻo faʻaalia i se vaega maualalo (e masani lava 200-300 g). O le tele o le vai inu e tatau ona maua mai le 30 i le 40 ml / kg i le aso.

O le fua faatatau o le folasia o le fofo i le tulaga masani o le metabolism e mai le 0.25 i le 0.5 g / h mo kilokalama uma o le mamafa o le tino. Afai e faʻagesegese le faiga o metabolic process, e tatau ona faaitiitia le fua faatatau o le pulega ile afa - i le 0.125-0.25 g / h mo kilokalama uma o le mamafa o le tino.

Mo le tausiga o matua, dextrose o loʻo faʻaaogaina e faapea:

  • 6 g / kg i le aso - i le aso muamua,
  • 15 g / kg i le aso - i aso mulimuli ane.

O loʻo fofoina le fofo faatasi ma amino acids ma gaʻo.

Pe a faʻatatauina le fua o le Dextrose, e tatau ona amanaʻia le volita e mafai ona faatagaina. Mo tamaiti e mamafa mai le 2 i le 10 kilokalama, e 100-165 ml / kg i le aso, mo tamaiti e mamafa i le 10 i le 40 kilokalama - e fuafua i le setete 45-100 ml / kg i le aso.

O le maualuga o le pulega o le 0.75 g / h i le kilokalama o le mamafa o le tino.

Faʻaiʻuga

Ae, o le fualaau faasaina e lelei le faʻafefe. O nisi taimi e faʻasauā ma le dextrose e mafai ona mafua ai le fiva, faʻalavelave i le paleni-masima (e aofia ai le hyperglycemia, hypervolemia, hypomagnesemia, ma isi mea), gau gasegase gaugavale.

O faʻamaoniga o le maualuga o le dextrose o glucosuria, hyperglycemia, vai faʻavaivai-paleni eletise. Faatasi ai ma a latou atinaʻe, e tatau ona taofi le afaina ma inisalini e tatau ona faʻatonuina i le maʻi. O isi togafitiga e faʻaalia.

Faatonuga faapitoa

Ina ia faʻaleleia le faʻaaogaina o le dextrose o loʻo faʻaaogaina i luga o doses, e fautuaina e faʻatonu le insulin i le tagata maʻi i le taimi e tasi. O fualaau oona e faia i se vaega - 1 UNIT ole inisalini ile 4-5 grams o le dextrose.

O le faʻaaogaina o le dextrose e faʻatasi ma isi vailaʻau e manaʻomia ai le faʻatonutonuina o vailaʻau faʻasolosolo.

E mafai ona faʻaaogaina le lima- ma le sefulu pasene mo le faʻafefeteina e tusa ai ma faʻamatalaga i le taimi o le maitaga ma le susu.

O le maʻisuka mo le dextrose e tatau ona faia i lalo o le pulea o ona mea i totonu o le mimi ma le toto.

E leai ni faʻamatalaga o le a faʻaalia ai se aafiaga le lelei o le fualaau faasaina i luga o le saoasaoa o le afi ma le mafaufau. O lona uiga, o le fofo e le afaina ai le mafaia e le tagata ona ave se taavale pe faia galuega e ono lamatia ai le ola maloloina ma le ola.

Synonyms mo Dextrose - Glucose ma Glucosteril.

Analogs e ala i le faiga o gaoioiga: Aminoven, Aminodez, Aminokrovin, Aminoplasmal, Aminotrof, Hydramin, Hepasol, Dipeptiven, Intralipid, Infezol, Infuzamin, Infuzolipol, Nefrotect, Nutriflex, Oliklinomel, Omegaven, Poliolimidli, Oliminolimolib, 8 Hymnofliq, 8 Hymnoflymib, Olimelinik Fibliolimib, 8 Hymnoflik, 8 SMOF Kabiven, Moriamin S-2.

Faʻataʻitaʻiga

Palasia e sui ai, toe faʻaleleia, metabolic ma le faʻamamafa sui. O le faiga o le gaioiga e mafua ona o le sui o le kulukose i le faiga o le malosi (glycolysis) ma le filo (transamination, lipogenesis, nucleotide synthesis) metabolism.

Auai i faiga eseese metabolic i totonu o le tino, faʻaleleia faiga faʻalelei i totonu o le tino, faʻaleleia le gaioiga o le ate o le antitoxic. Glucose, ulufale i totonu o masini, phosphorylates, liliu atu i le glucose-6-phosphate, lea e matua aafia i le tele o vaega o le tino o le tino. I le metabolism o le glucose, o le tele o le malosi e faʻasaʻolotoina i totonu o masini e manaʻomia mo le ola o le tino.

O le fofo 100 mg / ml glucose o le hypertonic e fesootaʻi ma le plasma toto, o loʻo i ai le faʻatupulaia o le gaosiga o le toto. A faʻapitoa ona faʻatonuina, e faʻaleleia le gaioiga o le suavai i totonu o le moega lapisi, faʻateleina le diuresis, faʻateleina le faʻamalositino o mea vevela i le urine, ma faʻaleleia le gaʻo o le ate.

Pe a faʻavaivai i se tulaga o le isotonic (50 mg / ml), e toe faʻaleleia ai le maualuga o le vai e leiloa, e tumau ai le voluma o le plasma faʻasalalau.

O le faʻaogaina o le faʻaogaina o le glucose o le 50 mg / ml o le 287 mOsm / kg.

Faʻaaogaina o le faʻaogaina o le kulukose 100 mg / ml - 602 mOsm / kg

Pharmacokinetics

Faatasi ai ma le pule malosi, o le glucose solution e vave ona alu ese le moega lapisi.

O felauaiga i le masini e faʻatulafonoina e le insulin. I totonu o le tino tatou te maua ai le biotransformation i luga o le auala o le hexose phosphate - o le auala autu o le malosi o le malosi o le malosi ma le fausia o le macroergic composite (ATP) ma le auala pentose phosphate - o le autu

o le ala o le faʻamalosi faʻasaina ma le fausia o nucleotides, amino acids, glycerol.

Glucose molekone e faʻaaogaina i le faagasologa o le malosi o le gaosiga o le tino. Glucose e ulufale atu i fusi phosphorylates, liliu atu i le glucose-6-phosphate, lea e mulimuli ane aofia ai i le metabolism (o oloa faaiu o le metabolism o le carbon dioxide ma le vai). E faigofie ona ulu atu i puipui o le histohematological i totoga uma ma gaʻo.

E faʻamamaʻa atoatoa e le tino, e le o faʻamalosiina e fatugaʻo (o le faʻaalia i le urine o se faailoga faʻaleagaina).

Tosiga ma le pulega

A o le i amataina le fomaʻi, ua noatia le fomaʻi e faia se suʻesuʻega vaaia o le fagu vailaʻau. O le vaifofo e tatau ona manino, e le o aofia ai ni mea e le tumau pe leai foi. O le fualaau faasaina ua manatu e talafeagai mo le faaaogaina i le i ai o se igoa ma le faatumauina o le faatumauina o le afifi.

O le faʻaogaina ma le voluma o le vaifofo o le glucose e faʻatonutonuina mo le afaina o mea inu e fuafuaina e le tele o mea, e aofia ai le matua, mamafa o le tino ma le maʻi o le maʻi. E fautuaina ia suʻesuʻeina i lea taimi ma lea taimi le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

Fofo o le isotonic 50 mg / ml e faia i se auala vavalalata ma se fua faatatau fautuaina o le pulega o le 70 mataʻu / minute (3 ml / kg le mamafa o le tino i le itula).

Fofo faʻapitoa 100 mg / ml e faia i se vavalalata ma se fua faatatau fautuaina o le 60 matū / minute (2.5ml / kg le mamafa o le tino i le itula).

O le folasia o fofo o le 50 mg / ml ma le 100 mg / ml o le kulukose e mafai ona faia e ala ile iniseti tui - 10-50 ml.

I tagata matutua e le tatau ona sili atu i le 1.5-6 g / kg o le mamafa o le tino i aso taʻitasi (faatasi ai ma le faʻaitiitia o fua o le tino, e faʻaitiitia ai le fua ole aso), ae o le numera o aso e faʻaaogaina ai le suavai e 30-40 ml / kg.

Mo tamaiti mo le tausiga o matua, faatasi ai ma gaʻo ma amino acids, 6 g / kg / aso e faia i le aso muamua, ma mulimuli ane i le 15 g / kg / aso. I le fuafuaina o le fua o le kulukose ma le folasia o fofo o le 50 mg / ml ma le 100 mg / ml dextrose, e tatau ona amanaia le maualuga o le vai inu: mo tamaiti e mamafa le 2-10 kg - 100-165 ml / kg / aso, mo tamaiti e mamafa le tino 10-40 kg - 45-100 ml / kg / aso.

A faʻaaogaina le kulūkose e pei o se solu, o le fua fautuaina ole 50-250 ml mo le fualaau o le vailaʻau e faʻamavae, o uiga ia e fuafua ai le fua faatatau o le pulega.

Faʻamataʻuga itu

Faʻafitauli matuia i le nofoaga o tui: tiga i le nofoaga o inisiua, vein irritation, phlebitis, thrombosis vevela.

Faʻaleagaina o le endocrin system ma metkbolizma: hyperglycemia, hypokalemia, hypopopotamia, hypomagnesemia, acidosis.

Faʻasologa o vailaau faʻamaʻi: polydipsia, nausea.

Gaoioiga lautele a le tino: vailaʻau faʻamaʻi, faʻamaʻi faʻamaʻi (fiva, paʻu o le paʻu, hypervolemia).

I le tulaga o ni faʻafitauli matuia, e tatau ona faamuta le puleaina o le fofo, e tatau ona tuʻuina atu le tulaga o le maʻi ma le fesoasoani. O le vaifofo e totoe e tatau ona faʻaauau mo suʻesuʻega mulimuli ane.

Faiga faʻapolopolo

O lenei vailaʻau o loʻo i ai i se ituaiga o fofo mo le faʻafefeteina o le 5%.

O loʻo faʻatusalia mai ai se vai manino manino le lanu o le 1000, 500, 250 ma le 100ml i pusa palasitika, 60 pe 50 pi. (100 ml), 36 ma le 30 pcs. (250 ml), 24 ma le 20 pi. (500 ml), 12 ma le 10 pi. (1000 ml) i taga puipui eseese, ia o loʻo afifiina i pusa pepa faʻatasi ai ma le numera talafeagai o faatonuga mo le faʻaaoga.

O le 10 pasene o le kulukose o se vai e le lanu, manino manino o le 20 po o le 24 pcs. i taga puipui, 500 ml taʻitasi i totonu o pusa palasisi, o loʻo tumu i pusa pepa.

O le vaega malosi o lenei vailaʻau o le dextrose monohydrate, o se mea faaopoopo o le vai faʻaaogaina.

Faailoga mo le tofiga

O le a le mea o loʻo faamoemoeina? O le kulūkose fofo mo le faʻasolo o loʻo faʻaaogaina:

  • e avea o se punavai o gaʻo,
  • e avea o se vaega o vai e sui ai le toto ma mea e teteʻe ai (faʻatasi ma le paʻu, le teʻi),
  • e avea o se vaifofo autu mo le faamamaina ma le soloia o vailaʻau,
  • i mataupu o le hypoglycemia faʻaleagaina (mo faamoemoega puipuia ma mo togafitiga),
  • faatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻamalalaina (ona o le vomiting matuia, manava manava, faʻapea foi i taimi e faʻasolo ai taimi).

Tosiga ma le Pulega

O le fofo o le kulukose mo le faʻafefeteina o loʻo faʻaaogaina i se tulaga vavalalata. O le faʻaogaina ma le fuataga o lenei vailaau faʻasaina ua fuafuaina e faalagolago i le tulaga, tausaga ma le mamafa o le maʻi. E tatau ona mataʻituina lelei le maualuga o le dextrose i le toto. I le avea ai o se tulafono, o le vailaau oona ua tui i totonu o le potu poʻo le ogaoga tutotonu e amanaʻia ai le osmolarity o le vaifofo faʻaaogaina. O le faʻafoega ole 5% hyperosmolar glucose solution e mafai ona mafua ai le palalebitis ma le vein irritation. Afai e mafai, i le taimi o faʻaoga uma o fofo faamatua, e fautuaina e faʻaoga le filiga i le laina tuʻuina atu fofo o fofo o masini.

Fautuaina doso o le kulupu o le kulukose mo le matua matutua:

  • i le tulaga o se punavai o meaʻai gaʻo ma le faʻamalolo o le isotopic extracellular: faatasi ai ma le mamafa o le mamafa o le 70 kg - mai le 500 i le 3000 ml i le aso,
  • mo le faʻavasegaina o sauniuniga a matua (i le tulaga o se fofo maualalo) - mai le 100 i le 250 ml i le tasi fualaau o le vailaʻau.

Fautuaina doso mo tamaiti (e aofia ai pepe fou):

  • ma le sili atu i le 20 kilokalama - 110 ml / kg, 10-20 kilokalama - 1000 ml + 50 ml i le kilokalama, sili atu ma le 20 kilokalama - 1600 ml + 20 miliuina i le kilokalama,
  • mo le faʻamamaina o vailaʻau (faʻasologa o mea totino): 50-100 ml i fualaau o fualaau faasaina.

E le gata i lea, o le fofo o le vailaau e 10% o loʻo faʻaaogaina i le togafitiga ma ia mafai ai ona puipuia le hypoglycemia ma le taimi o le toe faʻamamaina ma le gau. O suʻega masani i aso taʻitasi e fuafuaina taʻitoʻatasi, i le amanaʻiaina o le matua ma le mamafa o le tino. O le fua faatatau o le pulega o fualaau faasaina ua filifilia e fuafua lava i tulaga o le falemaʻi ma le tulaga o le maʻi. I le puipuia o le hyperglycemia, e le fautuaina e sili atu i le laasaga mo le gasologa o le gaosiga, o le mea lea, o le fua faatatau o le puleaina o fualaau faasaina e le tatau ona sili atu nai lo le 5 mg / kg / minute.

Faʻaiʻuga

O faʻafitauli matuia masani i le afaina o:

  • Vaʻavaʻavega.
  • Hypervolemia, hypomagnesemia, hemodilution, hypokalemia, faamalolo, hypophosphatemia, hyperglycemia, le le atoatoa o le electrolyte.
  • Anaphylactic reactions.
  • Paʻu paʻu, vevela tele.
  • Venu thrombosis, phlebitis.
  • Polyuria
  • Faʻanoanoa i le lotoifale i le nofoaga o tui.
  • Ui, fiva, atuatuvale, fiva, fesuiaiga o le tino.
  • Glucosuria.

O aʻafiaga faapena e mafai ona maua i tagata gasegase e iai se allergy i sana. E mafai foi ona tupu i foliga vaaia o se isi ituaiga, e pei o le masalosalo, cyanosis, bronchospasm, pruritus, angioedema.

Fautuaga faapitoa mo le faʻaaogaina o tupe

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o faʻamaoniga poʻo faailoilo o gaioiga o le gasegase, e tatau ona taofia loa le pulega. E le mafai ona faʻaaogaina le vailaʻau pe a fai o le tagata maʻi e aʻafia i le faʻafefeteina o sana ma lona gaosiga o oloa. O le televave ma le maualuga o le faʻaaogaina o le eletise, e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o le le atoatoa o le eletise (e pei o le hypophosphatemia, hypomagnesemia, hyponatremia, hypokalemia, hyperhydration ma le vavalalata, e aofia ai faʻamaoniga o le hypremia ma elemone pulmonary), hyperosmolarity, hypoosmolarity, osmotic diuresis ma le faamalolo. Hypoosmotic hyponatremia e mafai ona faʻavevelaina ai le ulu, maʻi tiga, vaivaiga, vaivai, cerebral edema, siama ma le oti. Faʻamataʻu tele o le hyponatremic encephalopathy, e manaʻomia le tausiga faʻapitoa faʻapitoa.

O loʻo iai se faʻafitauli maualuga o le atinaʻeina o le hyponosmotic hyponatremia i tamaiti, tagata matutua, fafine, tagata maʻi faʻasolosolo ma tagata e maua i le psychipsia. O le ono mafai ona atiaʻe le encephalopathy e laʻititi maualuga atu i tamaiti ei lalo ifo o le 16 tausaga le matua, tamaitai o le vaʻavaʻavaʻava, tagata gasegase ma faʻalavelave faʻapitoa ma faʻamaʻi ma gasegase e iai le hypoxemia. E tatau ona fai masani suʻesuʻega suʻesuʻega suʻesuʻe e mataʻituina ai suiga i le maualuga o le vai, eletise ma le paleni o le suauu i le taimi o le faʻasolosolo o togafitiga o le parenteral ma se suʻesuʻega o metotia faʻaaogaina.

Lapataiga sili atu pe a faʻaaoga lenei fualaau

Faʻasalaga tele, o lenei vailaʻau e faʻamaonia i tagata maʻi e maualuga le lamatia o le eletise ma le le lava o le vai, lea ua faʻapupulaina i le faateleina o le mamafa o le vai e leai se totogi, le manaʻoga e faʻaaoga le inisalini poʻo le hyperglycemia. O le tele o voluma e tuʻuina i lalo o le puleaina o tagata gasegase e iai faʻamaoniga o fatuga, pulmonary poʻo isi le atoatoa, faʻapea foʻi ma le maʻisuka. Faatasi ai ma le amataina o se fualaau tele po o le faaumiumi o le faaaogaina o fualaau, e tatau ai ona pulea le faateleina o le paluka i totonu o le toto ma, pe a talafeagai ai, ave sauniuniga o le paseka.

I le faʻaeteete, o le faʻafoega o se vaifofo o le kulukose e faia i tagata gasegase o le tino vaivai o le tino, o manua o le ulu, o le galemia, le maualalo o le faapalepale, paʻu eletise ma le vai, o le tiga o le ischemic ma i pepe fou. I tagata gasegase ma le faʻaleagaina tele, o le faʻaofiina o mea taumafa e mafai ona taʻitaʻia ai le faʻaleleia o le faʻaleleia o le fafagaina o fafaga, e faʻaalia i le faateleina o concentrations intracellular o le magnesium, phosphorus ma le potassium ona o le faʻalauteleina o le faagasologa o anabolism. E le gata i lea, e mafai ona maua le le lelei o le matua ma le faatumauina o le ola. Ina ia taofia le atinaʻeina o ia faʻafitauli, e tatau ona mautinoa le mataituina ma le faʻaleleia o le faʻaaogaina o meaʻai, aloese mai le tele o meaʻai.

O ai o loʻo faʻamaonia e le fualaau faasaina?

O le 5% fofo o loʻo tuʻuina atu ma le lotogatasi e fesoasoani i:

  • televave le toe faʻaleleia o le vai ua leiloloa (faʻatasi ai ma le lautele, extracellular ma le faʻamalaloina o le tino),
  • aveeseina o tulaga faateia ma le paʻu (o se tasi o vaega o le aisa ma le toto e suia ai vai).

10% fofo o loʻo i ai faʻamatalaga mo le faʻaogaina ma le faʻaogaina o pulega:

  1. ma le faʻamalūina (vomiting, fesuisuiai o le tino, i le taimi o le faʻasologa),
  2. i le tulaga o le oona ma ituaiga uma o vailaʻau poʻo vailaʻau (arsenic, vailaʻau, carbon monoxide, phosgene, cyanides, aniline),
  3. ma le hypoglycemia, hepatitis, dystrophy, atrophy o le ate, cerebral ma le pulmonary edema, diathesis hemorrhagic, faafitauli o le loto septic, maʻi pipisi, toxico-infections,
  4. i le taimi o le sauniuniga o vailaau mo vailaau faʻasaina (faʻatonuga o le 5% ma le 10%).

E tatau faapefea ona ou faʻaaogaina le fualaau faasaina?

O se vaifofo o le 5% e tatau ona tafe i le maualuga maualuga o le 7 ml i le minute (150 silu ile minute poʻo le 400 ml i le itula).

Mo tagata matutua, e mafai ona faʻatonuina le vailaʻau i se voluma e 2 lita i le aso. E mafai ona faʻaaogaina le vailaau faʻasaina ma le ita.

O le vaifofo faʻapitoa (10%) o loʻo faʻaalia mo le faʻaaogaina e na o le pule i totonu o le 20/40/50 ml i le faʻasoga. Afai oi ai se faʻamaoniga, ona e le vave alu atu nai lo le 60 goʻese i le minute. Ole maualuga ile dose ole matutua ole 1000 ml.

Ole fua saʻo o se vailaʻau faʻasaina o le a faʻalagolago i manaʻoga taʻitasi ole tino taʻitasi. Tagata matutua e le mamafa le mamafa i le aso e le mafai ona sili atu i le 4-6 g / kg i le aso (tusa o le 250-450 g i le aso). I lenei tulaga, o le aofaiga o le vai inu e tatau ona 30 ml / kg i le aso.

Faatasi ai ma se faaitiitia o le mamafa o metabolic processes, o loo i ai faailoga e faaititia ai le aso i aso uma i le 200-300 g.

Afai e manaʻomia se togafitiga uumi, ona tatau loa lea ona faia i lalo o le mataʻituina o le maualuga o le suka.

Mo le faʻavaveina o le kulūkose i nisi tulaga, e manaʻomia le puleaina o le inisalini.

O le ono tulai mai o ni uiga leaga i le vailaʻau

Faatonuga mo le faʻaaogaina o setete e faapea o le tuufaatasiga poʻo le mea autu i nisi tulaga e mafai ona mafua ai ni aʻafiaga le lelei o le tino i le glucose administration o le 10%, mo se faʻataʻitaʻiga:

  • fiva
  • vaalele
  • hyperglycemia
  • le le manuia i le taumatau tauagavale.

O le faʻaaogaina umi (pe mai le vave tele o le puleaina o voluma tetele) o le vailaʻau e mafai ona mafua ai le fula, o le inu o le vai, le faʻaaogaina o le tulaga o le ate poʻo le faʻaaogaina o mea faʻapipiʻi o le pancreas.

I na nofoaga na fesoʻotai ai le tino mo le puleaina o le tino, o le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi, thrombophlebitis ma le necrosis o le tino, e mafai, i lalo o le vateatea. O faʻafofoga tali tutusa i sauniuniga o le kulukose i ampoules e mafai ona mafua mai i mea faʻasolosolo poʻo faʻasolosolo le faʻaaogaina o togafiti.

Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le pulega, o le solia o le metabolism electrolyte e mafai ona matauina:

Ina ia aloese mai le le fiafia i le tuufaatasiga o fualaau faasaina i gasegase, e tatau ona matau ma le faaeteete togafitiga fautuaina ma le auala o le pulega lelei.

O ai e faʻasoleina le kulukose?

Faatonuga mo le faʻaaogaina o faʻamatalaga e uiga i le maitauina autu:

  • maʻisuka malosi
  • cerebral ma pulmonary edema,
  • hyperglycemia
  • hyperosmola coma,
  • hyperlactacidemia,
  • sosolo, ma lamatia ai le atinaʻeina o le edema ma le faiʻai.

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

O le kulupu o le kulukose e 5% ma le 10% ma lona tuufaatasiga e fesoasoani i le faʻavaveina o le suauu mai le vaega o meaʻai. E mafai ona fautuaina le vailaʻau faʻatasi ma le acid ascorbic.

E tatau ona i ai i le fuataga 1 le iunite i le 4-5 g, lea e saofaga i le maualuga o le faʻaaogaina o le mea galue.

I le silasila atu i lenei mea, o le kulukosese 10% o se mea e sili atu le malosi o le oxidizing o le tino e le mafai ona faʻatasi i le taimi e tasi ma le hexamethylenetetramine.

E sili ona aloese mai le kulukose i:

  • alaloids solutions
  • faʻataʻitaʻiga masani
  • momoe momoe.

O le fofo e mafai ona faʻavaivaia le aʻafiaga o faʻataʻitaʻiga, vailaʻau o le adrenomimetic ma faʻaitiitia le aoga o nystatin.

O nisi nuances o le faʻaofiina

A faʻaaogaina fualaau faasaina, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka i le toto. O le faʻalauiloaina o voluma tetele o le kulukose e ono mafai ona aʻafia mo i latou o loʻo maua i le maʻisuka o loʻo i ai le toilalo eletise. O se fofo o le 10% e le mafai ona faʻaaogaina pe a maeʻa osofaʻiga a le ischemia i le tino ona o le aʻafiaga o le hyperglycemia i le togafitiga.

Afai ei ai ni faʻamatalaga, ona mafai lea ona faʻaaogaina le vailaʻau i tamaititi, ao maitaga ma aʻo faagasolo le lactation.

O le faʻamatalaga o le vailaʻau e taʻu mai ai e le mafai e le glucose ona aʻafia ai le malosi e pulea ai auala ma felauaiga.

Faʻasalaga mataupu

Afai ua tele le taumafaina, o le fualaau faasaina o le a taʻu mai ai faailoga o aafiaga i itu. O le atiaʻe o le hyperglycemia ma le coma e foliga mai lava.

I le noatia ma le fai fuafua i le faateleina o le maualuga o le suka, e mafai ona tupu le faateia. I le fomaʻi o nei tulaga, o le gasologa o le feʻaveaʻi o vai ma eletise e taua tele.

O le fofo mo le faʻafefeteina e mafai ona gaosia i le 5% poʻo le 10% faʻatonuga i pusa o 100, 250, 400 ma le 500 ml.

Fegalegaleaiga ma isi fualaau faasaina

Pe a faʻapipiʻiina ma isi vailaʻau, e tatau ona mataʻituina le mafai ona le mafai ona faʻataunuʻuina (e le mafai ona iloa le vailaʻau faʻapitoa poʻo le pharmacodynamic faʻasologa o mea e le talafeagai).

E le tatau ona faʻafefiloi le kulūkose i le alkaloids (e paʻu ai), faʻatasi ai ma le faʻalauteleina ole tino (faʻaitiitia le gaioiga), faatasi ai ma fualaau momoe (ua faʻaitiitia le latou gaioiga).

Glucose e faʻavaivaia ai le gaioiga o faʻamalosi, vailaʻau o le adrenomimetic, le faʻamalosia le streptomycin, faʻaititia le aoga o nystatin.

Ona o le mea moni o le kulukose o se soona malosi malosi malosi, e le tatau ona faʻaaogaina i le syringe tutusa ma le hexamethylenetetramine.

I lalo o le faatosinaga o togafitiga thiazide ma le furosemide, ua faaitiitia le faapalepale kullukose.

O le kulupu o le kulukose e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le pyrazinamide i luga o le ate. O le faʻaofiina o se lapisi tele o le kulukose o loʻo fesoasoani i le atinaʻeina o le hypokalemia, lea e faʻapupulaina ai le vevela o tapenaga o numera tutusa.

Glucose e le ogatasi i fofo ma le aminophylline, soluble barbiturates, erythromycin, hydrocortisone, warfarin, kanamycin, sulfanilamides soluble, cyanocobalamin.

E le tatau ona faʻafofoina se kulūkose i totonu o le tino e tasi o le faʻaaogaina o le toto ona o le lamatiaga o le faʻasalaga faʻasalalau.

Talu ai o le fofo o le kulukose mo le afaina oona e maua ai se tali malosi (pH

Sauniuniga saogalemu

Mo se faʻasalaga sili atu o le kulukose o loʻo faʻatonutonuina i ni gaʻo tele, o le inisalini e faʻasoa faʻatasi i le taimi e tasi i le fua faatatau o le 1 le iunite o le insulin i le 4-5 g glucose. Mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le kulukose o loʻo faʻatinoina i lalo o le pulea o ona mea i totonu o le toto ma le urine. I le taimi o togafitiga, e tatau ona mataʻituina le ata.

O le faʻaaogaina o le kulukose i tagata gasegase i le taʻavale o le ischemic e mafai ona faʻagesegese le faagasologa o le faʻamalolo.

Ina ia aloese mai le hyperglycemia, e le mafai ona sili atu le maualuga o le faʻamaʻiina o le kulūkose.

E le tatau ona faʻatautaia vave le vai o le kulukose pe mo se taimi umi. Afai e iai ni tagi i le taimi o le pulega, e tatau ona taofi loa le pulega. Ina ia puipuia faʻasolosolo, e tatau ona faʻatonuina lemu e ala i vevela lapoa.

Faatasi ai ma le le atoatoa, o le le mautonu o le fatu, hyponatremia, e manaomia le tausiga faapitoa pe a faatonuina le kulukose, le siakiina o le lotolotoi o le lotoifale.

Aafiaga i luga o le gafatia e ave taavale ma isi faʻalavelave lamatia. E le afaina.

Fale faʻamaloilo

Pharmacokinetics

A maeʻa le puleaina, e vave ona tufatufa atu i totonu o le tino. Faanatinatiina e fatugaʻo.

Pharmacodynamics

O le 5% glucose solution e vavalalata e tusa ai ma le plasma toto ma, pe a faʻaaogaina ile vavave, toe faʻatumu le voluma o le felafolafoaʻi toto, pe a leiloa, o se punavai o meaʻai paleni, ma e fesoasoani foʻi e faʻaumatia

mea inu mai le tino. Glucose ua maua ai le toe faʻaleleia o le malosi o le malosi. Faʻasalaga mataga, e faʻagasolo ai faiga faʻavae, faʻaleleia le galuega antitoxic o le ate, faʻaleleia le gaioiga o le myocardium, faʻaitiitia ai toto toto, ma faʻalautele le diuresis.

Faailogae faʻaaoga

- faʻalēlūlū ma le faʻasologa o le isotonic

- ia puipuia le solia o le paleni vai-electrolyte i taimi o taotoga i tamaiti

- e avea o se soli mo isi vailaʻau faʻasaina talafeagai.

Tafaoga faʻamalosi

Faatasi ai ma le faʻaaogaina faʻatasi ma togafitiga o le thiszide ma furosemide, e tatau ona mafaufauina lo latou gafatia e aʻafia ai le kulūkose. O le inisalini e fesoasoani i le tuʻuina atu o le kulukose i totonu o mea lautele. O le kulupu o le kulukose e faʻaitiitia ai aʻafiaga o le pyrazinamide i luga o le ate. O le faʻaofiina o se lapisi tele o le kulukose o loʻo fesoasoani i le atinaʻeina o le hypokalemia, lea e faʻapupulaina ai le vevela o sauniuniga faʻapitoa i le taimi lava e tasi.

Glucose e le ogatasi i fofo ma le aminophylline, soluble barbiturates, erythromycin, hydrocortisone, warfarin, kanamycin, sulfanilamides soluble, cyanocobalamin.

Ona o le avanoa ole pseudoagglutination, e le mafai ona faʻaaoga se 5% glucose solution i se tasi o tino i le taimi lava e tasi, muamua poʻo le maeʻa foi le tui toto.

Tuua Lau Faamatalaga