Inisalini togafitiga: ituaiga, faʻamaoniga, aemaise lava

E masani lava, faʻaauau pea le faʻaaogaina o le inulin ma e tusa ma le 1 le iunite o le hormone i le itula. O lenei faailo o se basal poo se faʻamalologa. O le 'ai e faʻateleina ai le vave, o lona uiga, o le faʻamalosi e faʻapupula i le maualuga o le hormone i le tele o taimi. Faʻasalaga faʻaaogaina o le 1-2 iunite mo 10 g uma o vailaʻau 'oloʻo ave. I lenei tulaga, o le tino e tumau le faapaleniina i le va o le maualuga o le hormone o le pancreas ma le manaʻomia.

O maʻi e iai le ituaiga muamua o faʻamaʻi e manaʻomia le fesuiaiga o togafitiga, lea e faʻaaogaina ai le puleaina o le hormone i tulaga o le tino. Ina ia faia lenei mea, faʻaaoga ituaiga eseese o vailaʻau i taimi eseese. O le numera o injections e mafai ona oʻo i le 4-6 i le aso. Tagata maʻi e iai le ituaiga o maʻisuka lona lua, ae o le tausia o le peta-cell function e manaʻomia ile 2-3 taimi le faʻasoaina o le vailaʻau e faʻamautu ai taui.

O le tulafono o le togafitiga o le inisalini o se tagata mo tagata maʻi taitoatasi ma e faalagolago i le sini autu o le pulea lelei. I le taimi nei, o loʻo i ai ituaiga togafitiga faʻapea:

  1. O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina 1 taimi i aso taitasi e faʻaaogaina i le togafitiga o gasegase i le ituaiga muamua ma le lua o faʻamaʻi.
  2. O le faʻaaogaina o fualaau faasaina 2 taimi i le aso o se tasi lea o tulafono sili ona taatele mo tagata gasegase i le ituaiga muamua o le maʻisuka. O le vailaau o le vailaʻau e tufatufa atu e pei o lenei: 2/3 o le fualaau aʻo leʻi faia le taeao ma le 1/3 ao leʻi faia le taumafataga mulimuli.
  3. O le tele o injections i le aso - o le tagata gasegase ei ai le pulega saoloto o le aso, talu mai le taimi o meaai ma inisiua e le o faʻamautuina lelei. O le vailaau e faʻatonuina 3 pe sili atu taimi i le aso.

I le masani masani, 40% o le aofaʻi atoa o le faʻataʻitaʻiga e faʻatinoina ao le i momoe. I lenei tulaga, o vailaau o le umi o le umi ma le umi umi e faʻaaogaina. O le tootolo o loʻo totoe e faʻaaogaina 30 minute ao leʻi faia le taumafataga 2-3 taimi i le aso. O le tele o taimi latou te faʻaaogaina ai auala masani ma le malosi.

Faʻaleleia o insulin togafitiga

O le endocrinologist o loʻo auai i le filifilia o le tulaga sili ona lelei mo le faʻafoega o fualaau faasaina ma le sauniuniga o le togafitiga o le inisalini. O le galuega a le fomaʻi o le ausia lea o taui sili ona maualuga mo le gaosiga o le carbohydrate ma le itiiti o le fesuiaiga i aso taitasi i le maualuga o le kulukose ma le lamatiaga pito sili ona lamatia o le faatupuina o faʻafitauli o le maʻi.

Pe a faʻatulaga se togafitiga, o ia mea taua e aofia ai:

  • Pepa o le maʻisuka: totogi, leai se faʻalavelave.
  • Le ituaiga o inisalini e faʻaaoga ma le fua o le fualaau faasaina. O le maualuga o le fualaau, o le faʻagesegeseina o le faʻafefe, ae o le umi o le aʻafiaga o le fualaau faasaina.
  • O le nofoaga o inisiua - pe a tui i totonu o le suilapalapa, o le fua o le absorption e sili atu le maualuga nai lo le taimi e tui i le tauau. I lenei tulaga, o le injections i totonu o le manava e sili atu ona aoga nai lo le injections i luga o le tauau, lea ei ai se fua faatatau maualalo o le gauai.
  • Le auala e faʻafoeina ai fualaau faʻasaina ma aemaise lava le tafe toto. O le pulega o le intramuscular e faʻailoaina i le vave faʻaaogāina, ae o le gaioiga pupuu, o le inisiua i lalo ifo.
  • Muscular activity ma le vevela i le lotoifale - o se masini muamua o masini o le iniseti masini e faʻaleleia ai le fua o le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O lenei aafiaga e matauina foi i le maualuga o le vevela o le tino.

O le tele lava o taimi, e maua e tagata gasegase le faʻaaogaina o togafitiga o le inisalini:

  1. Tulāfono - faʻafoeina i aso uma o le vailaau faʻasaina ma le itiiti ifo o numera o injections, ae tutusa lava le gaosiga. O sauniuniga pupuu ma le umi e faaaoga i le fua faatatau o le 30:70, o lona uiga, 2/3 o le fualaau o aso taʻitasi ao lei faia le taeao ma le 1/3 ao lei faia le aiga. O lenei polokalame e talafeagai mo na o kulupu faʻatapulaʻa o gasegase, talu ai e le maua ai se taui atoa mo le hormone, talu ai ona e manaʻomia ona suia i le aso atoa.
  2. Malosiaga - e fetaui lelei ma le puleaina o le hormone. E aofia ai gaioiga umi i le taeao ma le afiafi, faʻapea foi ma ni gaioiga pupuu na faia ao le i faia taumafataga taitasi.

Ina ia faia se togafitiga, e tatau ona fuafua le maualuga o le glycemia ma siakiina pea. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona filifili le metotia pito sili ona aoga. E le gata i lea, ua fautuaina le gasegase e teuina se tusi faapitoa, tusia i totonu o le falalaina o meaʻai falaoa, o le aofaiga o le hormone na faʻalauiloa mai, gaioiga faaletino ma faʻafitauli e tulaʻi mai. Faʻafetai i lenei mea, e mafai ona suʻeina mea sese ma togafitia le malamalama maua.

Faitau e uiga i le pamu o le inisalini togafitiga i lenei tusiga.

Faʻaleleia o Inisalini Faʻamalosi

O le isi togafitiga mo le maʻisuka o le faʻaaogaina lea o le faʻamalosia o le inisalini mama virtuoso. O lenei metotia na atiina ae e le fomai Peruvian o Jorge Canales, o le na mafatia i lenei maʻi mai le tamaitiiti. O lana metotia e faʻavae i luga o le suʻesuʻega o le faʻalavelave atoa o mea e faʻamaonia e peta beta o le pancreas. O Canales na faʻamaonia o oloa taitasi na gaosia e le tino, e pei o le inisalini, e iai le meaola faʻapitoa ma e taua i faʻafitauli faʻapitoa.

Ole togafitiga ole inisalini Virtuoso e faʻatagaina ai oe e filifili le sili ona saʻo ole fua o le hormone faʻatonuina mo tagata mamaʻi e iai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. Le natura o le auala i le faʻaaogaina o fuainumera:

  • Meaʻai - o le fuataga lenei mo le falaoa tasi, o lona uiga, ole ao ole manaʻomia o le inisalini e faʻaaogaina ai le 1 le iunite ole porotini.
  • Faʻasaʻoga o se faʻamatalaga manino, o lona uiga, o le aofaiga o le inisalini i le 1 mmol / l o le kulukose i totonu o le toto e sili atu i le masani.

O fuainumera e fuafua i le saʻo tele o nofoaga e 4, ae ese mo le taimi ao leʻi oʻo i le taeao, mai le taeao i le aoauli ma a maeʻa le taumafataga mulimuli. O le fua faatatau fuafuaina e oʻo atu i le 0.5 iunite o le hormone e faʻatonuina. O lenei tau aogā o le laʻasaga o le suʻega pe a faʻaaogā se tui tui inisalini.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o le faʻaaogaina o le metotia o le togafitiga mama, o se tagata gasegase e mamafa lona mamafa o le 70 kilokalama ma le fuaina o le suka toto 4-5 taimi i le aso e mafai ona teuina i le lautele o le 4-7 mmol / l i le aso atoa.

Faʻafouina Inisalini Faʻafouina

O le tulaga ese o lenei tulafono o le tufatufaina o aso taitasi i le va o le insulin (pupuu) (faaaoga pe a uma meaai) ma le umi o le gaioiga (faʻaaogaina i le taeao ma le taimi e momoe ai e faʻaaogaina ai le puleaina o le basal).

Vaega o le auala sili atu:

  • Faʻaleleiga o le elemene: pulela ma meaai.
  • Puipuiga o faʻalavelave ma le pulea o faiga faʻasolosolo i le tino.
  • Le manaʻoga mo toleniga i le saʻo lelei o le fuataga ma le faʻafoega o fualaau faasaina.
  • Faʻaauau le suʻesuʻeina e le tagata lava ia.
  • Faʻaleagaina i le hypoglycemia.

O le fuafuaga o le hormones e fuafua e le endocrinologist. O le fomaʻi e amanaʻia le manaʻoga i aso taʻitasi mo calories. O le tagata gasegase ua faʻataʻitaʻiina se meaʻai e tusa ai ma le mea o loʻo fuafuaina i le kulimi falaoa, ma protein ma gaʻo i le kalama. E faavae i luga o nei faʻamaumauga uma, o le faʻasologa o aso o le fualaau faasaina ua fuafuaina, lea e tufatufaina i le aso atoa.

Mo se faʻataʻitaʻiga, afai o le maʻisuka e na o le 3 inisictions i le aso, ona faia ai lea o se hormone puupuu ma le uumi aʻo leʻi faia le taeao ma le 'aiga o le afiafi, ma se taimi puupuu ao leʻi oʻo i le aoauli. E tusa ai ma se isi polokalame, e faʻaaogaina se vailaau faʻataʻitaʻiga puupuu ma le vaʻaia aʻo leʻi faia le taeao, se mea faiva ao leʻi faia le 'aiga o le afiafi ma se gaoioiga faigāluega ae leʻi oʻo ile moe. E le oi ai se fuafuaga lelei tau pulega o fualaau faasaina, o le mea lea, e togafitia e le tagata maʻi taitoatasi mo ia lava.

O le taʻiala o le faʻateleina o tulafono, o le tele o le inisiua e faia, o le faigofie foi ona faʻafetaui le vailaʻau i manaʻoga o tagata gasegase ile aso atoa. I soʻo se tulaga, ao lei faia tui taitasi, e tatau ona fuafua le maualuga o le glycemia ma fua saʻo le fua o le insulin. O le manuia o togafitiga e faʻavae i luga o le matafaioi a le tagata maʻi ma lona malamalama i faʻaaliga o le auala.

Bolus insulin togafitiga

I se tulaga masani, o se tulaga mautu o le inisalini e matauina i totonu o le toto i luga o se manava gaogao, o lona uiga, o se masani masani. O le pancreas e faaosofia ai le hormone i le va o taumafataga. O se tasi o vaega o le inisalini e faʻafaigofieina ma tausia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, puipuia ona oso, ma le lona lua o loʻo aofia ai i le faʻagasologa o le fafagaina o meaai.

Mai le amataga o le 'aina o meaai ma le oʻo i le 5-6 itula i le maeʻa ai, o le insusini o le bolus e faia i le tino. E lafoina i totonu o le toto seia oʻo ina aʻafia uma le suka i sulu ma masini o le tino. I le taimi lea, o hormones o le isi itu, o lona uiga, tulafono faatonutonu, o loʻo aofia i totonu o le galuega. Latou te puipuia le suia o le kulūkose.

O le pulus insulin o le togafitiga e faavae i luga o le faaputuputuina o se hormone faatasi ai ma le faʻaofiina o se fualaau pupuu pe umi foi i le taeao / ao le i momoe. O lenei auala e faʻatagaina ai oe e faʻatusatusa le gaioiga masani o le okeni na aʻafia.

, , , , , , , , , , , ,

Faʻasologa o togafitiga inisalini

O le inisalini masani masani mo le maʻisuka o le masani poʻo le tuʻufaʻatasia. E faʻavae i luga o le tuʻufaʻatasia o ituaiga uma o vailaau faʻasaina i le tasi tui.

  • Le numera o injections e le sili atu i le 1-3 i le aso.
  • E leai se mea e manaʻomia mo le mataʻituina e le aunoa o faʻamatalaga faʻapitoa.
  • Faʻaletonu o le uuina.
  • E talafeagai mo tagata matutua ma gasegase mafaufau, faʻapea foʻi ma tagata e leʻi faʻasalaina.

Ae o lenei laasaga e manaʻomia ai le tausisia o se meaʻai e fuafua i le vailaʻau o fualaau faasaina. E taua foi le tausisi i faiga masani o aso uma ma tausia le faagaioiga faaletino. E tatau ona 5-6 taumafataga i le aso i le vaeluaina taimi mo lenei mea.

O aso uma o le inisalini e fuafuaina e le endocrinologist, ona tufatufa lea e tusa ai ma le tulafono:

  • 2/3 - aʻo le i faia muamua le taumafataga.
  • 1/3 - aʻo leʻi faia le taumafataga mulimuli.

O le aofaiga o le hormone umi e tatau ona i ai i le lautele o le 60-70%, ma puupuu 30-40%. I le taimi lava lea, o tagata e faʻaaogaina tulafono faʻale-aganuʻu e i ai se tulaga lamatia e atiaʻe le atherosclerosis, hypokalemia, ma le maualuga o le maualuga.

Tusa 1 maʻisuka inisalini togafitiga

O le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo faamatalaina e le maualalo le inisalini. O le pancreas e le maua pe gaosia ai le hormone i ni tulaga maualalo maualalo, lea e le mafai ona gaosia le kulukose. E tusa ai ma lenei, o le togafitiga o le inisalini o se fua taua.

O togafitiga e faʻavae i luga o le faʻaogaina o le hormone, e aunoa ma se kosoacidotic poʻo se hyperglycemic coma e atiina ae. O vailaʻau faʻasaʻo le glycemia, faʻamautinoaina le tuputupu ae ma le atoatoaga o galuega a le tino. Ua suitulaga atoa le galuega o le physiological o le pancreas.

E tele ituaiga insulin e faʻaaogaina e togafitia ai le maʻisuka ituaiga 1:

  • Poto-galue i luga o se manava gaogao ae leʻi 'ai. E amata ona gaoioi le 15 minute i le maea ai o le tui, o le a amata le pito i luga o le 90-180 minute. O le umi o lana galuega e faalagolago lea i le fua, ae o le tulafono, e le itiiti ifo i le 6-8 itula.
  • Faʻaauau le faʻaalia - faia taeao ma afiafi. O le aʻafiaga e atiaʻe ai le 2 itula i le maea ai o le inisiua ma le maualuga o le gaioiga pe a uma le 4-8 itula. E galue 10-18 itula.
  • Faʻalavelave le umi - amata ona galue 4-6 itula pe a uma le tui, ma le maualuga o le galuega e atiae pe a maeʻa le 14 itula. O le aʻafiaga o lenei ituaiga vailaʻau e silia ma le 24 itula.

O le tulafono o le fualaau faasaina ma lona togafitiga ua fuafuaina e le fomaʻi aoga, i le amanaʻiaina o le tele o mea. O le tagata gasegase o loʻo faʻaalia le faʻaofiina o se vailaau faʻatoʻa 1-2 aso i le aso, ma ao lei faia le taumafataga - o se bolus. O le tuufaatasiga o nei auala ua taua o le faavae-bolus, o lona uiga, o le tele o pulega o le hormone. O se tasi o ituaiga o lenei metotia o le togafitiga malosi o le inisalini.

O se fuafuaga talafeagai mo le puleaina o le hormon mo le maʻisuka ituaiga 1 e faapenei:

  • A o lei faia le taumafataga o le taeao, fai sina inisalini ma le umi.
  • Aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi - o se gaioiga puupuu
  • Aʻo leʻi faia le 'aiga o le afiafi - o se gaioiga puupuu
  • A o lei alu i le moega - faaumiumi.

E tusa ai ma suʻesuʻega, o togafitiga faʻapipiʻi ma togafiti faʻatulagaina i le 75-90% o mataupu o le faʻamaʻi e mafai ai ona faʻafeiloaʻi i le tulaga o le faʻamalolo le tumau ma faʻaleleia le isi auala, faʻaitiitia le atinaʻeina o faʻafitauli.

Tusa 2 maʻisuka inisalini togafitiga

O le ituaiga o maʻisuka lona lua o le inisalini-tutoʻatasi, o lona uiga, e le manaʻomia e le tino le faʻaopoopoga o le hormone. Ae i nisi tulaga, o le puipuiga o le tino e osofaia ai paneta o peta pancreatic. Ona o lenei mea, o se vaega taua o siama na maua e le homone. E tupu lenei mea i se mea e le paleni ma le le lelei le soifua maloloina, o se olaga le taua, ma le faʻalagona masani o lagona.

O faʻamaoniga autu mo togafitiga insulin i le maʻisuka ituaiga 2 o:

  • Vaʻaia o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo faʻamaʻi pipisi o le tino.
  • Taʻologa fou.
  • Ketone tino i le urine.
  • Faailoga o le le lava o le inisalini.
  • Faʻaleagaina o fatugaʻo, ate.
  • Tina ma le lactation.
  • Faʻamalalaina
  • Precoma, coma.

I le faʻaopoopoga i faʻamaoniga o loʻo i luga, o le inisalini ua faʻamaonia mo le uluai siama o le maʻisuka ma se maualuga maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao, lea e tumau pea i le aso atoa. Faʻaopoopoina le faʻaopoopoga o le hormone pe a oʻo i le sili atu i le 7% le hemoglobin glyc, o le faʻaopoopoga o le C-peptide e lalo ifo i le 0.2 nmol / L, pe a maeʻa le pulega i totonu o le 1.0 mita o le kulluka.

Togafitiga e tupu e tusa ai ma le polokalame na atiina ae e le fomaʻi. O le fatu o le togafitiga o se faʻagasolo malie o le faʻavae basal. O auala taua ole pulega ole inisalini e iloga:

  • Tasi le tui o se vailaʻau o le umi poʻo le faaumiumi o gaoioiga aʻo leʻi oʻo i le taeao poʻo le taimi e momoe ai.
  • O se faʻafefiloi ole iniseti ole gaʻo ma le umi ona fai i le fua ole 30:70 i se tui se tasi e fai muamua ao lei faia le taeao poʻo le taimi o le 'aiga o le afiafi.
  • O le tuufaatasiga o fualaau o vailaau vavalalata poʻo pupuu / ultra-puupuu ao le i faia taumafataga taitasi, o lona uiga 3-5 inisictions i le aso.

I le faʻaaogaina o hormones o le faʻasolosolo taimi, o se fuataga e 10 iunite i le aso e fautuaina, sili i le taimi e tasi. Afai e faʻaauau pea le alualu i luma o le faʻaleagaina o le tino, ona faʻaseʻi atu lea o le maʻi i le tulaga atoa ole togafitiga o le inisalini. O le faʻaauauina o le pulega o le hormone gaosia e talafeagai mo tagata gasegase e le faʻaaogaina fualaau faʻasaina e faʻaitiitia ai le toto suka ma e le o tausisi i fautuaga taua.

Faʻasologa o le inisalini togafitiga

O le maʻi suka e tupu i le taimi o le maitaga e leʻo se faʻamaʻi atoatoa. O faʻataʻitaʻiga o loʻo taʻu mai ai le faʻasolosolo i le faapalepale i suga faigofie ma o se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2. A maeʻa le fanau mai, e mafai ona mou atu le maʻi pe alualu i luma.

I le tele o tulaga, o faʻalavelave i le pancreas e fesoʻotaʻi ma se suiga i tulaga o mea faʻalogo. E i ai foi nisi o mea e fesoasoani i le atinaʻeina o le faʻamaʻi:

  • O le mamafa.
  • Faʻasologa o le mafaufau.
  • Tina tamaitai e sili atu i le 25 tausaga.
  • Se talafaasolopito o le maʻisuka.
  • Polyhydramnios ma isi.

Afai e maualuga le maʻisuka ile maʻisuka ma e le faʻaitiitia le kulūkose, e faatonuina e le fomaʻi togafitiga insulin. I le taimi o le maitaga, e mafai ona ou faatonuina le inisalini ma maualuga le maualuga o le suka. Injections o loʻo faʻaalia i ia mataupu:

  • Le malosi tele o le masini mumu.
  • Televave le tuputupu ae o le tamaititi.
  • Polyhydramnios.

Talu ai e le o faʻamausali faiga faʻavae i totonu o le tino o le tina faʻamoemoe, e masani lava ona faia le fetuʻutuʻaiga o fetuunaʻiga. I le avea ai o se tulafono, o le fualaau faasaina e faia aʻo leʻi faia le taeao o le taeao lua 2/3, o lona uiga, i luga o se manava gaogao ma i le taimi e moe ai 1/3 o le metotia. Inisalini togafitiga mo le maʻisuka ituaiga e aofia ai vailaau pupuu ma umi-fualaau lea e felagolagomaʻi ma isi. Mo fafine ei ai le ituaiga maʻisuka muamua, o le injections e faia 2 pe sili atu taimi i le aso. E masani ona faia le injections e puipuia ai taeao mai le hyperglycemia.

Ina ia mafai ona maua le maʻisuka ile gasegase e manuia, e tatau ona mataʻituina faailo ole kulukose i le taimi atoa o le tau o fualaau mo le gaosiga o le gaʻo, faapea foi ile 2-3 masina talu ona fanau. E le gata i lea, e tatau i se tasi ona tausisi i togafitiga faafomaʻi, talu ai o loo i ai se tulaga lamatia o le atiaeina o le macrosomia, o lona uiga, o se tulaga e le mafai ai ona fananau mai le natura ma o se vaega e fai.

O afea e tatau ai inisalini injections?

O le faʻamalosia o insulin e faʻamaonia mo:

  • ituaiga 1 maʻisuka
  • diabetic ketoacidosis - o se faʻalavelave matautia o le maʻisuka malosi e mafai ona oʻo atu i le oti,
  • filosofia.

E mafai foi ona talafeagai le puleaina o le inisalini i le taimi muamua o le fesoasoani mo se maʻi o le maʻisuka.

I le maʻisuka ituaiga 2 togafitiga o le inisalini e faʻatulagaina mo:

  • muamua na maua i le maʻisuka, pe afai oi ai se tagata e le faapalepale i fualaau faasaina e maualalo ai le suka,
  • ua maua mo le taimi muamua, faʻatasi ma se maualuga maualuga o le kulukose i le gasologa o le aso,
  • le aoga o fua o le suka-lowering,
  • ogaoga faʻaleagaina o gaioiga o le fatu ma le ate,
  • faailoga o le le lava o le insulin,
  • faʻavavevaveina o faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • faʻamaʻi pipisi
  • le manaʻomia mo togafitiga faʻapitoa,
  • ketoacidosis - o le siakiina o tino o le ketone i le urine,
  • faʻamaʻi toto
  • maʻitaga ma lactation
  • faʻamaʻi
  • muamua ma faʻatasi.

Basis-bolus insulin togafitiga

I se tagata soifua maloloina i luga o se manava gaogao, o le maualuga o le inisalini o loʻo i se tulaga mautu. O lenei faailo ua taʻua o le faavae, poo le basal, masani. Pe a 'ai, sili atu le kulukose i lalo o le aʻafiaga o le hormone ua liua i le glycogen ma teuina i totonu o mea gaʻo. Afai e le lava le inisalini e maua e le tino, ona maua ai lea o le suka i maualuga maualuga i le toto.

O le inisalini autu o loʻo faʻapipiʻiina i le va o taumafataga. I le va o le amataga o le taumafa ma le isi 5 itula e sosoo ai, ua faia ai se horus hormone e fesoasoani ai i sela e gaosia ai le kulukose.

Faʻatasi ai ma le vasal-bolus insulin therapy, puupuu pe faaumiumi insulin e faia i le taeao po o le afiafi, lea e mafai ai ona faʻataʻitaʻi le gaioiga masani o le pancreas.

Faʻasologa faʻasoifua

Faatasi ai ma le togafitiga o le inisalini, o ituaiga uma o sauniuniga o inisalini e faia i le taimi lava e tasi, lea e mafai ai ona faaitiitia le numera o inisiua i se mea maualalo (mai le 1 i le 3 injections i le aso). Ae leai se auala e faʻataʻitaʻiina ai le gaioiga o le pancreas, lea e le mafai ai ona totogi atoa le metabolism o le carbohydrate i le maʻisuka ituaiga 1.

I le faʻatulagaga tuʻufaʻatasia, o le maʻi e 1-2 injections o fualaau faasaina i aso uma, e aofia ai le lua vaetolu o le averesi ma le tasi vaetolu o le puupuu.

Pump therapy

O le pomu insulin o se masini faaeletonika faʻapitoa lea e faʻaaogaina le inisalini pupuu po o le ultra-poto i nai laasaga i lalo o le paʻu i le uati.

Pump insulin manava togafitiga e faia i ni auala eseese:

  • faʻaauauina o le inisalini ma ni nai fua, lea e faʻasolosolo ai le saoasaoa o le physiological,
  • bolus regimen - o le tagata maʻi e tutoatasi polokalame i le taimi ole injections ma le fua o le fualaau faasaina.

O le faʻaauau pea o le faʻataʻitaʻiga o le pulelaʻau o le hormone, lea e mafai ai ona sui le insulin umi. E fautuaina se mea faʻapipiʻi ao le i 'ai poʻo le faʻateleina o faʻamaumauga faʻapitoa. E mafai ai ona e suitulaga i le puai ma le siakiina o le inisalini.

Afai e faʻaopoopoina se faʻaauau pea ma se bolus, ona faʻaaogaina lea o le gaioiga o le pancreas i le tele e mafai ai. I lenei tulaga, e tatau ona suia le pusi i le 2-3 aso.

Malosiaga ogaoga

Afai o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e le mamafa ma e le oʻo i lagona malolosi, ona faia lea o le insulin i aso taitasi i le afa afa poʻo le tasi i le kilokalama o le mamafa o le tino. I lalo o le aafiaga o le malosi o le inisalini togafitiga, o le natura masani o le hormone ua amataina.

O tulafono o togafitiga insulin

Faʻatasi ai ma le faʻaofiina o le inisalini, e tatau ona faʻataunuʻu nisi o aiaiga:

  • saʻo le fuaina o le aofaʻi o le vailaʻau ina ia mafai ona faʻaaogaina le kulukose,
  • o loʻo faʻafoeina le homone artificial e tatau ona faʻataʻitaʻi lelei le faʻamalositino na gaosia e le pancreas (mo se faʻataʻitaʻiga, o le folasaga e tatau ona sili ona malosi pe'ā uma ona 'ai).

O le manaʻoga e tausisia ia manaʻoga o loʻo taua i luga o loʻo faʻamatalaina e le togafitiga o le inisalini, lea e vaevaeina ai le fua o le hormone i aso uma ile inisalini puupuu ma umi.

O le inisalini umi o le inisalini e masani lava ona faia i le taeao po o le afiafi. O ni faʻataʻitaʻiga atoatoa o le homone faalilolilo e le pancreas.

O le inisalini puupuu e faʻatautaia pe a uma ona 'ai meaʻai gaʻo. I lenei tulaga, o le fualaau o le fualaau faasaina ua fuafuaina taitoatasi, ma mafaufau i le aofaiga o iunite falaoa i meaai e aina.

Faʻasologa o mea

Faʻalagolago i le umi o le gaioiga, e 4 ituaiga o insulin e iloga: faʻamalosi, puupuu, laʻititi, umi, pe faaumiumi. O le umi o le faʻatinoga o loʻo faʻaalia i faatonuga, ae atonu e fesuisuiai e faʻalagolago i uiga patino o le tagata. O le mea lea, o fualaau e masani lava ona filifilia e le fomaʻi i totonu o le falemaʻi e faʻavae i luga o fua o suʻega.

Ona faia loa lea o se fesuiaiga o fua. Mo le mafuaʻaga lenei, o le tagata maʻi e tausia se tusi o meaʻai ma glycemia e mataitu. O le tusi o loʻo tusia ai le tele o meaʻai ma gaoioiga faaletino. Ole aofaiga o mea taumafa e fuafuaina ile vaega ole falaoa: 1 le falaoa e tutusa ma le 25 kalama o le falaoa poo le 12 kalama o meaʻai.

E masani lava, e tasi le iunite o le inisalini e manaʻomia le tuʻuina atu o le tasi falaoa, ae o nisi tulaga e manaʻomia le 2.5 iunite.

Tusa 1 le maʻisuka inisalini togafitiga e faʻatonutonuina

I le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le injections o le insaline basal e tuʻuina ile 1-2 taimi i le aso, ma le vevela injections aʻo leʻi 'aʻai, lea e suitulaga atoa ai le puleaina o le hormone na gaosia e le pancreas. O se togafitiga tutusa mo le maʻisuka ua taʻua o se faiga masani ma le tele o pulega, poo se togafitiga autu. O se fesuiaiga o lenei togafitiga o togafitiga ogaoga o le inisalini.

O le togafitiga o le togafitiga ma le togi sili ona lelei mo le tagata maʻi e filifilia e le fomaʻi aoga, i le amanaʻiaina o uiga patino o le tino ma faafitauli o loʻo i ai nei. I le tele o tulaga, o le insaline basal e 30-50% o le aso.

Tusa 2 o le maʻisuka inisalini togafitiga e faʻatonutonuina

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e le o iai le maʻisuka, o le tagata gasegase e faʻaopoopoina le elemene basal i ni atigi popo i sauniuniga e faʻamoemoe e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. I uluai laasaga, e 10 iunite o le insalini basal e tatau ona faʻatonuina i le aso, sili atu i le taimi e tasi.

Afai, pe a tuufaatasia le injections o se sauniuniga o le basal ma fualaau e maualalo ai le suka, o le a faʻaauau le alualu i luma o le maʻi, ona faʻatoʻa tuʻuina atu loa lea e le fomaʻi le tagata maʻi i le tui. E mafai foi ona e faʻaaoga togafitiga faʻasoifua masani, pe a uma ona feutagai ma lau fomaʻi. I lenei tulaga, e leai se mea e mafai ona e faʻamaloʻeseina ai le faʻamalosia o le inisalini, lea e lamatia ai faʻafitauli faigata.

Vaega o togafitiga o le insulin i le togafitiga o tamaiti

O le tino o le tino e iai ni eseesega ese mai le matua. O le mea lea, pe a faatonuina le togafitiga o le inisalini, e tatau ona faia se taumafaiga a le tagata lava ia e mafai ai ona e faʻaaogaina togafitiga sili ona faigofie ma maua ai se taunuuga lelei, o loʻo faʻatusalia mai i taui lelei. E masani lava, e fautuaina tamaiti e taʻalo le fualaau faasaina 2-3 taimi i le aso. Ina ia faaitiitia le numera o injections, o le inisalini puupuu ma le vavalalata e tuufaatasia.

I tamaiti gasegase, o le tino e sili atu ona nofouta ile togafitiga o le inisalini. O le mea lea, o le vailaau e faʻafetaui i nisi o vaevaega ina ia eseese lona tulaga e le silia ma le 2 iunite i le taimi. Afai e tatau ai, o le suiga o le 4 iunite e mafai, ae tasi lava. E le manaʻomia le fetuunaʻi faʻatasi i le taeao ma le afiafi.

O suiga na faia i le suʻega o le a aliali mai pe a mavae ni nai aso.

Togafitiga ile insulin i le taimi ole maitaga

O fafine ua maʻitaga ua faʻataʻitaʻiina le togafitiga o le insulin e faʻamautinoa ai le kulūkose i se tulaga patino:

  • i le taeao i luga o se manava gaogao - 3.3-5.6 millimita i le lita,
  • pe a uma ona 'ai - 5.6-7.2 millimita i le lita.

Ina ia iloilo le aoga o togafitiga, o le toto toto e mataʻituina mo le 1-2 masina. Talu ai ona o le maitaga o le metabolism e masani lava ona sui, o le a tatau ona faʻafetaui pea le tulafono o le puleaina o le inisalini.

I le tulaga o le maʻisuka e faʻalagolago i le insulin, o se tulafono fautuaina mo tina maitaga o le puleaina lea o le fualaau faʻamaina ia le itiiti ifo i le faalua i le aso, lea e fesoasoani e taofia le tolopoina o le pili ma le taeao glycemia.

O le faʻasilasilaga o insulini puupuu ma le faʻaaogaina o le insulin e fautuaina i luma o le taumafataga muamua ma le mulimuli. I lenei tulaga, e taua le faia o le tufatufaga saʻo: lua vae tolu o le fua faatatau o aso taitasi e faʻaaogaina mo le inisiua taeao ma tasi le tolu mo le afiafi.

O nisi tamaitai ua fautuaina e taitaia le fualaau faasaina ae le i faia le taumafataga, ae ao le i momoe, ina ia taofia le tupu mai o le hyperglycemia i le po ma le vaveao.

Inisalini togafitiga mo faaletonu o le mafaufau

I le mafaufau, o le togafitiga o le inisalini e masani lava ona faatonuina mo le schizophrenia. O injections e faia i le taeao i luga o se manava gaogao. E amata i le taulimaina o le 4 vaega o fualaau faasaina, ma faasolosolo malie le faateleina o le fualaau i le 8. O le tulaga ese o lenei togafitiga o le togafitiga o le inisalini e le faia i Aso Toonai ma Aso Sa.

O le insulin o togafitiga mo le schizophrenia e faia i ni vaega se tolu.

I le laasaga muamua o le maʻi, e teuina i se tulaga o le hypoglycemic pe a ma le tolu itula. Ma, ina ia mafai ona toe faafoi atu le glucose i le masani, e ofoina atu e le tagata maʻi se lauti suamalie (e tatau ona mafanafana), lea e faaopoopo atu i le 150 kalama o le suka, ma le taeao e tumu i gaʻo. O se taunuuga, o le toto o le glucose o loʻo faʻateleina, lea e mafai ai ona toe foi atu i le masani.

O le isi laasaga o le faʻapupulaina lea o le tui o le inisalini, ona o le mea lea ua tape ai le mafaufau o le tagata maʻi, ma ua alu atu i se tulaga faʻamaualuga e taʻua o le valea. Ina ua amata ona tupu le popoto, latou te faatali mo le 20 minute, ona amata loa lea ona taofia le osofaʻiga o le hypoglycemia. Mo lenei mafuaʻaga, e 20 militita o se vaifofo 40% kulukose o loʻo faʻaaogaina ma le faʻaogaina e faʻaaoga ai se kululu. A toe foʻi mai le tagata maʻi i se tulaga faʻapitoa, latou te inu i le suka suka (150-200 grams o suka i le 200 mililiters o le vai mafanafana), lauti suamalie ma se taumafataga o le taeao.

I le taimi lona tolu, o le a latou faʻaauau pea ona faʻateleina fua o fualaau oona. O se taunuuga, o le maʻi e pa'ū i totonu o le laina laina i le va o le vavao ma le coma. I lenei tulaga, e mafai e le tagata gasegase ona tu le sili atu ma le afa itula, ona faʻaitiitia lea o le hypoglycemia e tusa ai ma le polokalame lava lea e faʻaaogaina i le vaega lona lua o togafitiga.

I le togafitiga o le schizophrenia, e 20-30 sauniga o togafitiga o le inisalini e faia, lea e faʻalavelaveina ai le maʻi i se tulaga ogaoga. Ona faasolosolo malie lea ona faʻaitiitia le fualaau o le vailaʻau.

E faʻapefea ona faia le togafitiga o le inisalini?

I le togafitiga o le inisalini, o le a faʻaaogaina le polokalame lenei:

  • o le vaega o le tino pe a fuafua e tuiina o le a faʻasalaina,
  • pe a uma le inuina o fualaau faasaina, e tatau ona ave meaai i le silia ma le afa itula mulimuli ane,
  • o le puleaina o le sili atu ma le 30 iunite o inisalini i le taimi o le aso ua solia.

Ole fua saʻo o le inisalini ma le auala sili ona lelei o le pulega e filifilia e le fomaʻi aoga, ma mafaufau i uiga o le tagata maʻi. Mo le iniseti, e mafai ona e faʻaaogaina tui tui inisalini e faʻapipiʻiina ni nila manifinifi, poʻo ni penisini, lea ua sili ona lauiloa i tagata maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

O le faʻaaogāina o se peni tui e tele ona lelei:

  • o se nila faapitoa e faaitiitia ai le tiga i le taimi o le tui,
  • faʻaaogaina
  • le mafai ona tuʻuina atu injections i soo se taimi ma i nofoaga eseese.

O vailaʻau faʻasaina e faʻatau atu i ni peni tui, lea e mafai ai ona e tuʻuina ituaiga ituaiga inisalini ma faʻaaoga togafitiga eseese ma auala.

I le maʻisuka malosi o ituaiga uma, o le togafitiga o le inisalini e faia e tusa ai ma le fuafuaga lenei:

  • ao leʻi oʻo i le taeao, o le maʻi e faʻaaogaina se inisalini puupuu pe umi,
  • ao lei faia le malologa, o le hormone puupuu e tui,
  • ao lei faia le taumafataga o le afiafi, e tatau foi ona fai le insulin i se taimi puupuu,
  • ao le i alu i le moega, o le tagata gasegase e tuiina se fualaau umi.

E tele vaega o le tino e iloa e faʻaaoga mo le tuiina o le inisalini. E le gata i lea, i vaega taitasi, o le fualaau faasaina e afaina i vitio eseese. O le fua maualuga o le faʻasaumalie e faʻaalia e le manava. Afai e te filifilia le mea sese i le sone, o le togafitiga o le inisalini e le mafai ona iai se mea e manaʻomia.

Faʻaauau togafitiga insulin

Ole togafitiga ile insulin e faʻamoemoeina pe afai e mafai ona e maua faailo nei:

  • taumafa taumafa - 4.4-7 millimili i le lita,
  • aʻau o le kulukose pe a uma le taumafataga - 6.7-11.1 millimole i le lita,
  • o le mea e maua i le hemoglobin glycini e le itiiti ifo ma le 8%,
  • se faʻaitiitia faʻaitiitia o le kulukose toto e le silia i le tasi i le vaiaso.

Faʻafitauli o togafitiga o Inisalini

Inisalini togafitiga, e ui lava i le tele o faamanuiaga e maua mai i tagata maʻi maua i le maʻisuka, e mafai ona mafua ai ni faʻafitauli le talafeagai: allergies, hypoglycemia, poʻo le lipodystrophy.

O le faʻalavelave sili ona taatele o se tali atu i le nofoaga o tui. E masani lava ona tulai mai se faafitauli tutusa pe a faalavelaveina le tekinolosi o le puleaina o insulin: e faʻaaogaina se nila vavalalata pe tele foi, o se sauniuniga malulu e faʻaaogaina mo injections, e le saʻo le filifilia o se inisiua.

O le hypoglycemia e masani ona atiae ona o le maualuga o insulinp poo le faaumiumi o le anapogi. Ma le mafuaaga foi o lenei tulaga e mafai ona avea ma se tulaga atuatuvale, gasegase o lagona, faaletino le galue. I lenei tulaga, o le tagata maʻi e atiina ae se malosi malosi, afaina le afu e faasaoloto lelei, tachycardia ma le tetete o pito.

Lipodystrophy - o le soloia o gaʻo gaʻo i le nofoaga o tui. I le puipuia o lenei mea matautia, ua fautuaina e tuuina atu inisiua i vaega eseese, ae ia le faaitiitia le aoga o togafitiga.

Tuua Lau Faamatalaga