O le a le maʻisuka o le a maliu?

E mafai ona maliu mai le maʻisuka? O lenei fesili e popole ai le toʻatele o tagata o loʻo mafatia i se togafitiga. E iloa o le faʻamaʻi e aʻafia ai totoga uma, ma mafua ai ona ogaoga taunuuga. Afai e te mulimuli i fautuaga a se fomaʻi faapitoa, tausisia se soifua maloloina lelei, meaʻai lelei, e mafai ona faʻalautele le ola, faʻaleleia le lelei ma faʻamaonia le maualuga ole kulukose o le toto.

O le maʻisuka e mafai ona avea ma ituaiga e lua, i totonu ia i latou lava e eseese i mafuaʻaga, o nisi o faʻamaoniga, saofaga i mea, metotia o togafitiga ma faʻafitauli faigata. I laʻasaga taʻitasi, o le leai o togafitiga e afaina.

O le mea moni, o le maliu mai le maʻisuka e mafua mai i le mea moni o le maʻi e mafua mai i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. Latou te aʻafia ai le tino i lona tino atoa, e aafia ai totoga o le loto ma tino.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi ma mea leaga o le pancreas e mafua ai le faateleina o maualuga o suka, lea e lamatia ai le fausiaina o le inisua. E mafai ona tupu faʻamaʻi faʻatasi ma le ituaiga 1 ma le faʻamaʻi 2. E masani lava o le inupia e mafua mai i:

  1. Faʻaopoopoga tele o acetone i le tino o le tagata. E mafai ona iloa lenei mea ona o faʻamatalaga faʻalauiloa - o se manava leaga leaga, faʻaitiitia le faʻatinoga, vaivaiga ma sili atu.
  2. O le atinaʻe o le ketoacidosis, lea e faʻaalia i le faʻaalia i le toto o le tagata maʻi o tino o le ketone. O le mea mulimuli, i le isi itu, e afaina ai le faiai ma isi totoga, ma mafua ai ona latou gaioiga galue.

O loʻo i lalo o le aʻafiaga o na mea leaga ma leaga e pei o le acetone ma le ketone bodies o faafitauli matautia e tutupu i le maʻisuka, lea e mafai ona oo atu ai i le oti.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua mai i le mea moni e faapea e le mafai e le pancreas ona maua le aofaiga tonu ole inisalini. O le mea lea, faʻalavelave i le tino e tupu, e mafua ai ona gasegase. E manatu o se togafitiga ogaoga, e afaina ai le tele o okeni ma faiga, o le mea lea, e aunoa ma se togafitiga po o le toesea, e mafai ona tupu le oti.

E masani lava o mafuaʻaga o le oti i le ituaiga 1 o faʻasalaga faʻatasi nei:

  1. Faʻaleagaina o le gaioiga o le cardiovascular system, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o le paʻu o le toto i mata, pito i lalo ma pito i luga.
  2. Le atinaʻe o nephropathy, lea i le lumanaʻi e mafai ona avea ma faʻamaʻi faʻalavelave - faʻatoʻa fatuga ma oti pe a leai se togafitiga.
  3. O le faʻaleagaina o le myocardial o le mea taatele ma taatele e mafua ai ona vave maliu le maʻisuka. E mafua lenei mea i le mea moni o le taʻavale o le toto ua faʻavaivaia, ua matua faʻaititia le tulaga o le puipuia.
  4. Ischemia - i nisi itu, e mafai foi ona mafua ai ni taunuuga leaga.
  5. O le maʻisuka vae o se faʻalavelave matuia o le togafitia, e mafua ai le ogaoga o le gasegase o le toto ma le gaosiga o le tino i le tino. E afua mai i le solia o le paʻu, lea e mafai ona tupu i le lumanaʻi i le gangrene, lea e faʻatusalia ai le faʻaleagaina o le tino.

I le faʻaopoopoga i nei faʻamaʻi, o loʻo i ai isi, e le sili atu le lamatiaga, ae mafua ai foʻi aʻafiaga taua i le tino. O lenei faʻalavelave, tauaso atoa ma isi pathologies o le mata, faʻaogaina o le faʻaogaina o le oral vevela ma sili atu.

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka o loʻo faʻamaonia i le mea moni e faapea e le mafai ona fesoʻotaʻi faʻalēʻau ma okeni ma le inisalini. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le taua o le suka ma le leaga o le soifua maloloina atoa.

O mafuaʻaga o le olaga faitino i lenei ituaiga atonu o patotia nei:

  1. Faʻaleagaina o le galuega o le cardiovascular system ma o latou faʻamaʻi.
  2. O le faʻaitiitia o le tulaga o le ola puipuia - ei ai se aafiaga taua i le soifua maloloina ma e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻamaʻi faaopoopo, mafua ai le oti.
  3. Atrophy o le tino maso - e mafai ona avea ma mafuaaga autu o le leiloa o le afi i tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. O le maʻi na mafua ona o le le lelei o le aʻafiaga o namu i totonu o le faiʻai.
  4. Faiva i le faiga o gasegase o le tino - mafua ai se faaputuga i le toto ma totoga o tino o le ketone, lea e tau atu i le oona ma le oti mulimuli ane.
  5. Maʻetropathy o le suka - faʻaalia i le le atoatoa o le galuega. I le lumanaʻi, i le leai o togafitiga, ua faia se faaletonu matuia. Ona togafitia lea o togafitiga ona o le gaosiga.

O le ituaiga lona lua e sili ona lamatia, e pei o le faatoilaloina atoatoa o vaʻa toto e mafai ona avea o ni faʻafitauli. O se taunuuga, e le maua e fusi ma totoga le tele o meaʻai ma le okesene, lea e tau atu i le atinaʻe o le necrosis. O le mea lea, o le fesili: latou te oti mai le maʻisuka, e mafai ona taliina i le ioe.

O le mea e masani ai, o le fafine i le taimi muamua o le fomaʻi o loʻo i ai se tulaga sili atu ona lamatia o le oti. O tagata e maua i le cardiovascular, faʻapitoa le faʻaleagaina o le myocardial, e sili atu ona aʻafia.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia ma ogaoga na mafua mai i faʻamaʻi pipisi, ma o le tulaga e ono oʻo i ai le maliu e maualuga tele.

Maliu mai faigata

O le maʻi suka e le mafai ona faʻaleleia - o se faʻasalaga faʻavauvau na faʻalogoina muamua e le maʻisuka mai fomaʻi. O vailaʻau ua aʻoaʻoina e taulimaina. Ae afai e le amanaiaina togafitiga, o le a faʻaauau le maʻi, ma o le tasi taunuuga o se mea e afaina. O mafuaʻaga autu o le oti i tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o maʻi faʻapitoa, o le gasegase, gangrene ma le coma.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Nifaeropathy

O aʻafiaga o fatuga o se mafuaaga taatele o le maliu o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, i le tulaga o le umi faaumiumi ma le maʻisuka ituaiga 2. O le gaioiga o fatugaʻo ua faʻavaivaia ona o le sui o le tino o le tino galue ma se mea e fesoʻotaʻi ai. E faasolosolo, e le toe gaoioi gaʻo a latou matafaioi, e faʻamalo ai le le atoatoa o le tino. O le faʻaleagaina o le glomeruli e faʻaalia mai i le i ai o le protein i le urine (urinalysis), o se taunuuga, o le galuega o le faʻamaʻaloina o mea oona mai le tino ua faʻavaivaia.

I luga o le suiga i se aʻoga masani, o le nephropathy e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • fulafula
  • maualuga le alualu i luma,
  • ania e atiina ae
  • afu, ulu,
  • vai e maua i totonu o mama.

O le inu o le tino, o le atiina ae o le toilalo o le fatu e mafua ai le alualu i luma o faafitauli. O le vaega mulimuli e faʻamatalaina i le atinaʻe o le coma, o lona uiga o se mea e afaina.

Faʻafitauli tau le cardiovascular

O toto o le toto e faʻaleleia i tagata uma e maua i le maualuga o le suka i le toto ona o le vave amataina o faiga o le atherosclerosis. O mafuaʻaga e mafua ai le oti o faʻalavelave fatu, osofaʻi o le ischemic, stroke, poʻo gangrene. O le falemaʻi o faʻafitauli e masani lava e leʻo iai ni faʻamaoniga, e leai se tiga faʻaleagaina, o lea ua fai si leva o le siama, lea e faʻalautele ai le ola faaletino.

O le maliu mai le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻafitauli faʻafitauli cardiovascular e fesootaʻi ma le faʻaopoopoga o se numera o mea moni:

  • o aʻafiaga o le maualuga o kulukose i le tino,
  • o le i ai o le maualuga o le cholesterol i le toto,
  • maualuga le maualuga o le insulin
  • faateleina le mafai gaʻo toto.
Toe foʻi i le laulau o mea

Maʻi faʻamaʻi

Coma - faʻafitauli matuia ma ogaoga o le maʻisuka. E lua ni mea e sili ona taatele, e lamatia ai le oti. E tusa ai ma le faiga o le atinaʻeina o se coma ma ona faʻamaʻi, o loʻo vaevaeina i le hypoglycemic ma le hyperosmolar coma.

Ava

O le siama e masani lava ona maua i le maʻisuka ituaiga 1 ona o le paʻu tele i le suka. O le maualuga o le inisalini poʻo isi suālaʻau e faʻaitiitia ai le suka, gaioiga faaletino, faafitauli i le ate o mafuaaga ia mo lona atinaʻeina. O se mea leaga lenei o le paʻu, aua e faʻafuaseʻi lava ona tupu, ma a maeʻa le 10-15 minute e pau atu se tagata i se tulaga le iloa ma taofi le manava. I le faʻatusatusaga, o faʻaaliga o faʻaleagaga i nofoaga autu o le faiʻai ua aliali mai:

  • e leai se tali atu i lagona ita,
  • ua faʻaititia le leo o musika
  • fatuga o le fatu ua afaina
  • mafaufauga e atiaʻe.
Toe foʻi i le laulau o mea

Hyperosmolar

O le faʻalavelave faʻaleagaina o faiga faʻavae e mafua ai le atinaʻeina o se setete o le hyperosmolar. O le kulūkose e oʻo atu i le 30-50 mmol / l, e tele le gau o le vai ma le masima, o le tele o le sodium ma le vailaʻau oona i le tino e faʻalautele. O lea tulaga e mafua ai le oti i le maʻisuka ituaiga 2, ae o le togafitiga vave o faailoga iloga o le oti e mafai ona alofia.

  • vae
  • osofaiga mataga
  • lagona le mautonu,
  • puupuu le manava
  • Tachycardia
  • manatu faʻapitoa.
Afai e le o vave fesoasoani le tagata maʻi i se pa, o lona uiga o le mafuaaga o lona maliu o le o le gaʻo o le tino.

I le tulaga o le fesoasoani le talafeagai, e mafai ona e oti mai faʻafitauli nei:

  • faatapulaa toto toto
  • vaeluaga pe maeʻa atoa le pancreas,
  • ua le atoatoa le aoga,
  • afifiina o se thrombus o se aluga o le pulmonary,
  • cerebrovascular accident
  • cerebral edema.
Toe foʻi i le laulau o mea

Neuropathy

O le faʻalavelave i le tuʻuina atu o lima ma namele o loʻo i ai le toto e muta i le atinaʻeina o se tulaga leaga. Uluaʻi maʻi e le o faʻamalolo mo se taimi umi i luga o le tino, lea e mafai ona faʻaosoina ai le faʻamaʻi pipisi, lea e aofia ai le atinaʻeina o se faiga e le o le faʻasolosolo ma le faʻamaʻi pipisi i totonu o le toto. O se taunuuga, o le tagata maʻi e feagai ma le tipi.

O le puipuiga o le tino e oo lava i vailaau malolosi mo vailaau mo le maʻisuka e faateleina ai le numera o maliu i le neuropathy o le maʻisuka.

Isi mafuaaga o le oti

O faʻafitauli masani o le maʻisuka e manatu foi e matautia le matautia:

O le tiga o le tino e mafai ona avea ma se faailoga o le ketoacidosis.

  • Ketoacidosis - faʻagasolo agai i tua o le leai o le insulin. O le faagasologa o le atiaeina o se ketoacidotic state e mai aso e tele i vaiaso, mo le tele o itula ma le maualuga o le inisua, o le a foliga mai e faasolosolo malie lava,
    • Vaivai, susu, sosogi o le acetone, taotoga, tiga o le manava.
    • Leai o le fiaai, vaai, tiga i totonu o le loto, puupuu le manava, lanu enaena i luga o le laulaufaiva.
    • O le maʻi e pa'ū i totonu o se paʻu.
  • Lactic acidosis o se faʻalavelave masani ma sili ona leaga o le faʻalavelave. Faafuaseʻi ona alualu i luma e tetee atu i le tulaga o se tulaga o le teʻi, o le soona inu, o le loto vaivai po o le le atoatoa. E tuʻuina mai ma faʻamaoniga nei:
    • moe
    • setete o le faʻasalaga
    • taʻavale
    • pale paʻu
    • tiga o musika
    • fatu fatu
    • leai se mafaufau.
Toe foʻi i le laulau o mea

Taʻu o le Maʻisaga o le Maʻisuka

E tusa ai ma faʻamaumauga o suʻesuʻega, o le a sili atu le oti o fafine nai lo alii. 65% e mafua ona o le oti i le maʻisuka ituaiga 2 ma faʻafitauli faʻapitoa i le cardiovascular. O maliu mai le fatu o faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga 1 e 35%. Ma e ui o le faafitauli ogaoga o le maʻisuka e le o se fatu, ae o le tino mai le fatu fatu e 3 taimi e maualuga atu nai lo se tagata maloloina.

Taumafa pe a uma le afaina i le maʻisuka

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le afaina o se tasi lea o faafitauli matuia o le maʻisuka. O lenei mea o le solia lea o le gaioiga o le cerebral, lea e tupu malosi ma mafua ai ona le mafai e le tagata ona gaioi ma talanoa masani. I tulaga sili ona ogaoga, o le faʻamaʻi e mafua ai le oti poʻo le maʻi atoatoa. Faʻatasi ai ma le paʻu ma le maʻisuka, o meaai o se tasi lea o elemene taua o se togafitiga lelei. A aunoa ma le mea tonu talafeagai, toe faʻafoʻisia le maʻi ma tausia lona tulaga masani o le soifua maloloina e toetoe lava a le mafai.

Le taua o mea taumafa

Ole taimi e toe faʻaleleia ai pe a uma le taʻavale o se tulaga faigata i le olaga o le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, e umi lava le taimi, o le mea lea o le faʻatulagaina o se paleni taumafa e taua tele mo ia tagata. O mataupu faavae nei e tatau ona e mulimuli i ai pe a fatuina se lisi mo se tagata e manaʻomia le toe faʻaleleia o le tausiga:

  • O ipu e tatau ona tutusa lelei ma ia ina ia faigofie ona foloina (pe afai e 'ai le tagata maʻi i se suʻega, e tatau ona sili atu le suamalaina o mea taumafa ma gaosi i se mea e fufulu ai meaai poo se mea e teu ai manu),
  • vevela taumafa e tatau ona faʻamafanafana, e le vevela pe malulu,
  • e fautuaina le kukaina o meaai fou i aso uma - e faʻaitiitia ai le ono mafai ona maua i le iniseti ma le inu,
  • e te manaʻomia le faʻapulaʻaina o le masima i meaʻai i le tele e mafai ai, ma o le suka ma oloa o loʻo aofia ai e tatau ona faʻamalo faʻamaonia,
  • o oloa na saunia mai ai ipu e tatau ona maualuga ma e le o iai mea e afaina ai.

I le faatauina atu, e mafai ona e maua ni meaʻai faʻapitoa mo meaʻai mo maʻi pe a uma le taʻavale, lea, e ala i le faʻatusatusaina o meaai pepe, ua saunia mai susu susu ma e le manaʻomia ai le faʻafe. I le tasi itu, o lo latou faʻaogaina e faigofie lava, aua ua lava lea e sasaʻa ai le paʻu i le vai inu ma faʻaosooso. E le gata i lea, o le faifai pea o le faʻafefiloi maeʻa ua maeʻa atoa le vai, lea ei ai sona aoga aoga i le faʻaaogaina. O ia oloa e aofia uma ai elemene manaʻomia, vitamini ma meaʻai e manaʻomia mo le maʻi. Ae, i le isi itu, e mamao mai ia i latou uma e talafeagai mo le maʻisuka ona o le suālaʻau ma le susu susu, o le mea lea, ao le i faʻaaogaina sea oloa, e tatau ona faʻatalanoa se endocrinologist.

E le mafai e le faletupe ona faʻalavelave tele i tulaga o faalavelave faʻafuaseʻi o le cerebrovascular. E matua le mafai lava e ia ituaiga o gasegase ona malosi le tuleia ma le tiga i le taimi o le gaioiga, aua o lenei mea e mafai ona oo atu ai i se osofaiga lona lua po o le faateleina o le faateleina o le toto. O le fifilemu e uiga i lenei faafitauli faʻafitauli e mafai ona oʻo atu ai i ni faʻamoemoega matuia, o lea e taua ai le vave faʻatuina o le gaioiga ma le mataʻituina o le gaogao masani.

O Porridge o se punaoa o gaʻo eletise e aoga tele lea e maua ai e le tino le malosi talafeagai ma mo se taimi umi e maua ai se lagona o le faʻavevesi. Mo tagata mamaʻi na maua i le maʻi pipisi i le maʻisuka, o na gaʻo e maualalo le faʻaogaina o le maʻisuka e aoga. O nei mea e aofia ai le pata, o le saito, o aano o le natura, o le bulgur ma le laisa enaena. I le amataga o le vaitau o le toe faʻaleleia, e sili atu le fesuiaʻiina o fatu o le kuka ina ia le maua ai e le tagata gasegase se faʻafitauli.

E le manaomia le 'ai o ia ituaiga o meaʻai o peas, laisa paepae ma semolina. Pea porridge e faʻateleina le faʻaleleia o le kesi ma faʻagesegese ai le gaioiga o le toto, ma faʻamalo le araisa ma le semolina agai atu i se vave faʻaopoopoga o pauna ma le faʻateleina o le toto suka. E le mafai ona kuka kuka i le susu (e tusa lava pe lelei, faʻafefeteina), talu ai o lenei mea e faʻatupulaʻia ai le aofaʻi o gaʻo i le tuufaatasiga o le ipu ma faʻaaogaina uma ai meaʻai.

Talu ai ona o le tele o fualaau faisua ei ai se fuainumera maualalo maualalo ma se vailaʻau kemisi aoga, e tatau ona latou fausia le faavae o le lisi o se tagata maʻi. Pe a filifilia se auala e kuka ai, e sili atu ona lelei le tuʻuina atu o mea e sili ona lelei ile kuka ma le uila. O fualaau faisua lea e mafai ona 'aina faʻatoʻa, e tatau ona e olo ma ulu atu i le meaʻai i le meaʻai i palu pateta.
O fualaau faisua o se itu lelei lelei mo aano o manufasi, latou te le mafua ai se lagona o le vaivai ma saofagā ai i le lelei o le niniʻeseina o le polotini.

O fualaau matala lelei mo tagata mamaʻi i le taimi o le toe faʻaleleia pe a uma le faʻamaʻi ma le maʻisuka o:

O ia maʻi e le faʻatagaina le 'aina o kapeti ma pateta, naʻo oe e tatau ona faʻatautaia le tele o la latou mea taumafa ma mataʻituina le tali a le tagata maʻi. O pamu e iai le tele o le malo, lea e mafai ona faateleina ai le kulūkose o le toto, ma o le kapeti e masani ona faʻaosoina ai le totoʻa ma le gaʻo.

O eleni ma le garlic e mafai ona suitulaga mo masima ma taimi, lea e le manaʻomia mo ia tagata. O loʻo i ai ni mea aoga e faʻafefeteina ai le toto ma faʻamamaina toto toto o le cholesterol deposits. I fua laugatasia, o le fagu mai nei fualaau faisua, faaopoopoina i cereals poo aano o manufasi, o le a le afaina ai le tagata gasegase ma sina eseesega o le tofo o meaai o lea lava ituaiga. Ae afai o le tagata maʻi o loʻo faʻamafanafanaina faʻamaʻi pipisi o le faʻaogaina o meaʻai, o lona uiga e tatau ona e faʻaeteete i meaʻai taua.

Meat ma iʻa

Mai aano o manu e sili atu ona lelei le filifilia o ituaiga e maualalo le gaʻo e pei ole kuliki, moa, vela ma le pipi. E uiga i nei mea, e mafai ona e kuka le kuka i le vai lona lua ma faʻaaoga mo le gaosia o soupeti. Mo le kukaina, o vasega muamua ma le lua, e sili atu le filifilia o le fusi, e le mafai ona e kuka ni piko ile ponaivi. O suamalie suamalie mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, aemaise lava pe a uma le afaina, e matua faʻasaina.

E le mafai ona e kukaina aano o manufasi, e sili atu le taoina poo le uu, kuka ma salu. Mai meaʻai muamua na kukaina, e mafai ona e faia ni meaʻai ma ni meaʻai, lea, a maeʻa le kuka, e faigofie lava ona ufiufi i se vavae ma e le manaʻomia se faʻaogaina atili. E fautuaina le tuʻufaʻatasia o aano o manufasi ma fualaau faisua po o vaovao, ina ia sili atu le faigofie ona eli ma vave ona faʻasolo.

A filifilia se iʻa, e tatau ona e gauai atu i lona fou ma le gaʻo. O iʻa felafoaʻi ma e maualalo le gaʻo o le filifiliga aupito sili lea mo se tagata maʻi pe a uma le faʻamaʻi ma le maʻisuka. Soo se ulaula, falai ma le masima (e oo lava i le mumu) e faasaina mo le faaaogaina e lenei vaega o tagata gasegase.

Mea faasaina

O le meaʻai faasaina mo tagata mamaʻi e masani lava ona aʻafia i le suka ma le masima. O vailaau faʻamaʻalosi faigofie e afaina ai i le maʻisuka e aunoa ma ni faʻalavelave faʻafuaseʻi, ma faatasi ai ma faalavelave faʻafuaseʻi, e mafai ona mafua ai le ogaoga ma le matuia o le soifua maloloina o le tagata maʻi. O suāuʻu ma oloa o loʻo aofia ai e faʻafeusuai ai fesuiaiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, lea e afaina ai le vaʻa. O latou pa puipui ua i ai ni suiga tiga, lea ua mafua ai le toto atoa i totoga taua, i tafatafa o le mea o loo i ai, ua faalavelaveina.

Faamama le vai i totonu o le tino, o lea e mafai e le tagata maʻi ona atiae le edema. E le gata i lea, o meaai mama e faateleina ai le lamatiaga o le maualuga (maualuga toto). O nei tulaga uma e lua e sili ona lamatia mo se tagata ua pagatia. O le mafuaaga lena e taua tele ai le pulea o le aofaiga o le masima. Ole maualuga ole tupe faatagaina mo tagata maʻi taitoatasi e naʻo le fomaʻi e mafai ona faʻatulagaina, ona o le faʻalavelave o le faʻamaʻi ma pathologies e fesootaʻi. Nai lo le masima, e faʻaleleia ai le gafatia o meaʻai, e sili atu le faʻaogaina o le sogasoga ma le greens.

O oloa nei e faʻasaina mo le maʻisuka oe na aafia i le paʻu:

  • mea suamalie uma ma suka
  • oloa faʻapipiʻi
  • sausage, ulaula ula,
  • mea manogi manogi
  • gaʻo gaʻo
  • Maualuga fualaau aina fua
  • semolina porridge
  • meaʻai, gaʻo,
  • keke meatau tutusa
  • musika
  • tamaʻaiga mau.

E taua tele mo tagata gasegase i le taimi o le toe faʻaleleia o se taumafataga ma le le faatagaina le umi o le fiaai. Afai ei ai ni faʻafitauli i le tagata maʻi i le tautalaga pe a uma le taʻavale, ma o loʻo pepelo o ia, ona faigata ai lea ia te ia ona lipotia lona fiaai. O le mea lea, o ia mataupu e masani ona tagofia e tagata o aiga poʻo le aufaigaluega faapitoa e tausia le maʻisuka. E le tatau ona galo ia i tatou le fua masani o le suka o le suka, talu ai o le hyperglycemia (e pei o le hypoglycemia) e matua lamatia tele mo le tagata maʻi pe a uma le afaina. Faʻafetai i se taumafataga tatau lelei, e mafai ona e faʻamafanafanaina le taimi faigata toe faʻafouina ma faʻaitiitia le tulaga lamatia o le atiaeina o isi faʻafitauli o le maʻisuka.

Maliu mai le maʻisuka: mafuaʻaga o le oti

I le aso, e tusa ma le 366 miliona tagata e maua i le maʻisuka i le lalolagi atoa. E tusa ai ma le Resitala a le Malo o Rusia i le amataga o le 2012, sili atu i le 3.5 miliona tagata na aafia i lenei faʻamaʻi matautia i le atunuu. E sili atu i le 80% oi latou ua maua nei ni faʻafitauli o le maʻisuka.

Afai e te faʻatuatuaina fuainumera, ona 80% lea o tagata mamaʻi e maliliu mai faʻamaʻi o le natura cardiovascular. O mafuaʻaga autu o le maliu mo le maʻisuka:

O le oti e le sau mai le faʻamaʻi lava ia, ae mai ona faʻafitauli

I aso na e leʻi i ai le insulin, o tamaiti mai le maʻisuka na maliliu ina ua mavae le 2-3 tausaga o maʻi. I aso nei, pe a faʻaaogaina vailaau faʻasaina i iniseti fou, e mafai ona e ola atoatoa i le maʻisuka seia oʻo i le matua. Ae ei ai nisi tulaga mo lenei mea.

O fomaʻi o loʻo taumafai pea e faʻamatala atu io latou gasegase latou te le oti saʻo mai le maʻisuka. O mafuaʻaga o le maliu o tagata gasegase o aʻafiaga e aʻafia ai le faamaʻi. 3,800,000 tagata maʻisuka maliliu i tausaga taʻitasi i le lalolagi. O lenei mea moni o se tagata taufaafefe.

O tagata mamaʻi e logolelei i le tele o mataupu e masani ona inuina vailaʻau e puipuia ai le maʻi suka pe togafitia se tasi na maua. Afai ua amata le faagasologa, ona taofi lea e matua faigata lava. O fualaau mo sina taimi e aumaia ai le toomaga, ae o le toe faʻafoʻisia e le tupu.

E faʻapefea? E leai ea se auala e alu ese ai ma o le a vave ona oʻo mai le oti? E aliali mai e le o se mea e matua fefefe ma e mafai ona e ola i le maʻisuka. E i ai tagata e le malamalama o faʻalavelave aupito sili ona leaga o le maʻisuka o le maualuga o le kulukose o le toto. O lenei elemene o loʻo i ai se aʻafiaga i luga o le tino, pe afai e fafo atu i le masani.

O le mafuaʻaga lena e le o le faʻamaʻiina o vailaau faʻamalosi e avea ma vaega autu i le puipuia o faʻalavelave, i le mea muamua o le tausiga i aso taitasi o le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto i le tulaga talafeagai.

Taua! O vailaʻau faʻasaina e sili ona lelei pe a masani le maualuga o le suka toto. Afai o lenei faailoga o le a sili ona maualuga, o le puipuia ma togafitiga e le aoga. I le tau faasaga i le maʻisuka, o le sini autu o le toe aumaia o le kulukose i le masani.

O le glucose maualuga e faʻaleagaina puipui o toto toto ma capillaries. E faʻaoga lenei i le faʻaogaina atoa o le toto. E afaina uma le va o le cerebral ma le coronary, o mafatiaga pito i lalo e mafatia (maʻi suka).

Atherosclerosis (atherosclerotic plate) e atiina ae i totonu o vaa ua afaina, e mafua ai le fesuiaiga o le lumena vascular. O le taunuʻuga o sea togafitiga o:

O le lamatiaga o le maʻi suka i le maʻisuka ituaiga 2 e 2-3 taimi maualuga. E leitioa o nei faamai o loʻo i le nofoaga muamua i le lisi o le maualuga o le soifua maloloina o tagata gasegase. Ae ei ai isi mafuaʻaga ogaoga e mafai ai ona e oti.

O se suʻesuʻega manaia ua iloa e faʻamaonia se sootaga tuusao i le va o le taimi o le pulea lelei ma le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1.

E aliali mai afai e te fuaina le maualuga o le hemoglobin glycol 8-10 taimi i le aso, e mafai ona teuina i se pusa lelei.

O le mea e leaga ai, e leai se faʻamatalaga faapena mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, ae atonu e le mafai e na fuataga faifaipea ona faʻaleagaina le tulaga, atonu o le a faʻaleleia.

Isi mafuaaga o le maliu mai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

E mautinoa o le toʻatele o tagata latou te iloa o faʻafitauli o le maʻisuka e matuia ma tumau. O le mea na talanoaina i luga o popolega masani. O le taimi nei o le a matou taulaʻi atu i faʻafitauli matuia. E lua ituaiga setete:

  1. O le hypoglycemia ma le coma o le taunuuga lea o le maualalo o le toto toto.
  2. O le Hyperglycemia ma le coma - sugar e maualuga tele.

O loʻo i ai foi se coma hyperosmola, lea e maua i le tele o tagata matutua, ae o lenei aso e matua le maua lava lenei tulaga. Ae ui i lea, e mafua ai foi ona maliu le tagata maʻi.

E mafai ona e pauu i totonu o se siama hypoglycemic pe a uma ona inu pia, ma o ia tulaga e masani lava. O le mea lea, o le ava malosi o se oloa sili ona matautia mo le maʻisuka ma e tatau ona aloese mai le inu, aemaise lava talu ai e mafai ona e ola lelei e aunoa ma le maʻisuka.

I le inupia, e le mafai e se tagata ona suʻesuʻe saʻo le tulaga ma iloa faailoga muamua o le hypoglycemia. O i latou e lata ane e mafai ona mafaufau faapea ua inu tele se tagata ma leai se mea. O se taunuuga, e mafai ona e le iloa ma pauu atu i se vailaʻau oona.

I lenei setete, e mafai e se tagata ona faʻaaluina le po atoa, ma o le taimi lea o suiga o le a tupu i le faiʻai e le mafai ona toe aumai. O loʻo matou talanoa e uiga i le cerebral edema, lea i le tele o mataupu e muta i le oti.

E tusa lava pe mafai e fomaʻi ona aveese le maʻi mai se coma, e leai se faʻamautinoaga o le a toe foʻi atu lona mafaufau ma le malosi i le tagata. E mafai ona e liliu i totonu o se "fualaau aina" ola na o mafaufauga.

Ketoacidosis

O se faʻaopoopoga faifai pea o le kulukose, lea e faʻaauau mo se taimi uumi, e mafai ona oʻo atu ai i le faʻapipiʻiina i le faiʻai ma isi vaega o le tino o mea gaʻo faʻamalolo - acetones ma tino ketone. O lenei tulaga ua lauiloa i vailaau e pei o le ketoacidosis o le maʻisuka.

O le Ketoacidosis e matua lamatia tele, o le ketone e matua afaina tele mo le tagata faiʻai. I aso nei, ua aʻoaʻoina e fomai e taulimaina ma le lelei lenei faaaliga. I le faʻaaogaina o auala avanoa o le pulea e le tagata o ia lava, e mafai ona e puipuia faʻapitoa lenei tulaga.

O le puipuia o le ketoacidosis e aofia ai le fuaina i taimi uma o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma le siakiina o le urine i taimi uma mo le acetone e faʻaaoga ai fasi siaki. E tatau i tagata taitoatasi ona tusia ni faaiuga talafeagai mo ia lava. I le uma, o le maʻisuka e faigofie atu ona puipuia nai lo le tauivi ma ona faʻafitauli i loʻu olaga atoa.

E mafua le maʻisuka i le oti

E toʻatele tagata latou te manatu faatauvaa i le ogaoga o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. Latou te le amanaʻiaina fautuaga a fomaʻi e uiga i le manaʻomia ona mataʻituina meaʻai talafeagai, faʻatupulaia le gaioiga faʻaletino ma faʻaaogaina fua o le suka. O le tele o tagata mamaʻi latou te le iloa pe mafai ona mate mai le maʻisuka. Ae o lenei faamai ua avea o le lona tolu i le lalolagi i tulaga o le olaga faitino. I le faaiuga, o se tulafono, e leʻo le faʻamaʻi lava lea e taitaia, ae o faʻalavelave e tutupu ma le alualu i luma o le maʻisuka.

O mafuaaga autu o le oti

Faatasi ai ma le maʻisuka, o le faʻatupulaia o le suka i le toto e tulaʻi mai. Afai e teuina lona aofaiga i se tulaga masani, e leai ni faafitauli. Ae o le tele o le kulukose, o lona faʻaleagaga i luga o toto toto ua faʻaalia. O foliga o le atherosclerotic o loʻo i totonu ia i latou, ma ua pipisi le lumen vascular.

I le maʻisuka, o le aʻafiaga o le alualu i luma o pathomasis cardiovascular e faʻaopopo 3 taimi. O osofaiga o le fatu ma le taʻavale o se tasi lea o mafuaʻaga autu o le maliu mo le maʻisuka. E mafai ona e puipuia le oti pe afai e te le amanaʻiaina faatonuga a le fomaʻi.

Ae o faafitauli i le loto ma toto toto e le na o le pau lea o le mafuaʻaga o le oti.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka faʻalagolago i le insulin, e mafai ona e oti ona o le atinaʻe o:

  • Nephropathy (faʻatoʻaga fatuga),
  • fatu fatu
  • angina pectoris ma le ischemia.

Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

O le a le mafuaʻaga o le maʻisuka ma le ituaiga faʻamaʻi lona lua? O nisi o mafuaʻaga autu ua taua:

  • faʻaititia le faʻamaʻi ma le faʻateleina o faʻamaʻi pipisi (faʻataʻitaʻiga, tuberculosis),
  • atinaʻeina o le maʻisuka nephropathy,
  • o le faʻaalia o le le mafaia o le ate ona o le solia o le faagasologa o le inisalini na faia e le pancreas ma ona o le le lava o le tali o le ate i le inisalini,
  • solia o le gaʻofale gaʻo ma le faʻaputuina o tino o le ketone i le tino: oo latou aʻafiaga e afaina,
  • neuropathy (faʻaleagaina o le faʻaliliuina atu o lagona tuga) ma le atrophic muscle mafua ona o lenei maʻi.

O nei faʻalavelave ua tupu mo se taimi umi. O le toʻatele o tagata mamaʻi latou te iloa faafitauli, ae le amanaia le manaʻoga mo togafitiga.

E mafai ona maliu le maʻisuka e le gata mai faʻalavelave o lenei faʻamaʻi o le endocrine. O le oti foi e tupu pe a:

  • ketoacidosis: mea faʻapitoa o le paʻu o le gaʻo e faʻapipiʻi i totonu o le toto; i le leai o togafitiga, e faʻavaeina ai se maʻi ketoacidotic diabetic,
  • hypoglycemia: faʻaitiitia le faʻaitiitia o le toto,
  • hypersmolar coma: e mafua mai i le faʻamaʻavaina o le tino mai le tua o le hyperglycemia,
  • lactic acidosis: o le faateleina o le lactic acid i totonu o nai itula e mafua ai le atinaʻe o le coma ma le oti.

O suʻesuʻega faʻapitoa e maua ai se avanoa mo le faʻaolataga. Ae i nisi tulaga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le lactic acidosis, e oʻo lava i taimi fesoasoani atonu e le aoga. O le mea lea, o le maʻisuka e tatau ona iloa le auala e taofia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka.

Faaleagaina o le tino

E mafai ona e puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli ua faʻamatalaina pe afai e te siaki ma le totoʻa lau tulaga ma siaki i taimi uma le faʻaogaina o le suka i totonu o le toto ma le acetone i le urine.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le maliu mai le hypoglycemia e masani ona tupu i le ava malosi. O le gasegase o gasegase e seasea lava ona iloa faailoga o le maualalo o le suka. O le iʻuga, latou te paʻu'ū ma feoti.

Ketoacidosis o se faʻalavelave faigata o le maʻisuka. O tino o Ketone ma le acetone e faʻapipiʻi i totonu o le tino ma faʻapona ai. Ae o le mataʻituina pea, e mafai ona puipuia le ketoacidosis. Faatasi ai ma sina siitaga laitiiti i le numera o tino o le ketone, e lagona e se tagata le vaivai.

Ina ia puipuia le ketoacidosis, e tatau ona taofiofi le suka ma siaki i lea taimi mo le acetone i le urine e faʻaaoga ai fasi pepa faapitoa. Afai e leaga le tulaga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e faʻatonu togafitiga faʻaleleia.

Afai o le le atoatoa ua atiae e faasaga i tua o le maʻisuka, ona manaomia ai lea o le maʻi. O le le mulimuli i lenei faiga e leaga. E mafai ona faʻaolaina oe pe afai e te faʻapipiʻi se fatuga foaʻi. E leʻo taimi uma e mafai ai ona iloa le nephropathy i se taimi talafeagai: o faʻamaoniga o le maʻi e na o taimi e tuai ai.

O se tasi o mafuaʻaga o le maliu i le maʻisuka e le o le mafaufau. O lona alualu i luma ua molimauina e:

  • numera o vae
  • "Tingling" i tamatamailima,
  • gaogao
  • vaivaiga maso
  • enuresis
  • vavao
  • musele.

O le taulaʻau e puleaina uma gaioiga, ae ona o le maualuga o le suka, o le faʻalavelave faʻafefesa lautele e faʻalavelaveina. O le toilalo i galuega a musele ma okeni e amata: o lenei mea e faʻaopoopo ai le avanoa o le oti i le 4 taimi.

O le hypersmolar coma o se mea e le masani ona maua. I tagata gasegase, o le tautala e faʻavevesi, faʻafefeteina, gasegase maso. O le Hypersmolar coma e atiaʻe i le taimi o le faʻamalolo. O togafitiga faʻapitoa tau togafitiga e mafai ona faʻaola ai le maʻi.

Faamaumauga o le faanoanoa

E mafai ona e iloa pe faʻapefea ona maliu le maʻisuka pe afai e te iloa mea autu o le oti.

Pe tusa ma le 65% o tagata e le o le insulin e faalagolago i le maʻisuka e mate mai le fatu poʻo faʻafitauli faʻapitoa. I le maʻisuka ituaiga 1, o le olaga nei mo lenei mafuaʻaga e tupu i le 35% o mataupu. O le maʻisuka e maualalo le avanoa e ola ai i le fatu fatu nai lo isi tagata. O a latou laumua nofoaga e tele atu.

O le maliu i maʻi e tupu mai e le gata o se taunuuga o se osofaiga o le fatu. O isi maʻi faʻafomaʻi ma fatuga o le fatu fatu e oʻo atu ai i le oti:

  • atherosclerotic leion o vaʻa o le faiʻai,
  • maualuga maualuga, lea e matua malosi ai le tafe,
  • le tafe toto i totonu o vaʻa o le faiʻai.

Afai o le maʻisuka e le faʻalogo i fomaʻi, ae faʻaauau pea ona ulaula, faʻalogo i le manaʻoga mo le gaioiga faaletino, faʻalavelave faʻavaivai faifaipea, ona faateleina ai lea o le avanoa o le oti.

Na maua i le suʻega o le maʻisuka lava ia e aʻafia ai le myocardium. O se taunuuga o le alualu i luma o le faamai, o le vaivai o le fatu maso ua faaitiitia.

Ae pe a resitalaina le oti, e pei o se tulafono, o le a vave ona faailoa mai le mafuaaga. Afai na maliu le maʻisuka i se fatu fatu, o le mea lea o le a faʻaalia i le fomaʻi. E leai se upu e uiga i le maʻisuka o iai.

O le maʻi o le cardiovascular o se tulaga lamatia mo le maliu o le maʻisuka

O suiga faʻapitoa i vaʻa i tagata gasegase e iai se taimi umi o le faʻamaʻi o loʻo maua i le toeititi atoa le 100% o mataupu. O le mafuaʻaga mo lenei mea o le vave amataina o atherosclerotic faagasologa i le talavou ma le maʻisuka ituaiga 1 ma le tulaga ogaoga o le maʻisuka ituaiga 2.

O le atherosclerosis i le maʻisuka e faʻapitoa i le natura ma e masani ona afaina ai tamaitai ma alii. O mafuaʻaga o le maliu i le maʻisuka e fesootaʻi ma le atherosclerosis o le faʻaleagaina o le myocardial, sechemia maualuga poʻo le gasegase o le cerebral, gangrene o pito pito i lalo.

Faʻaleagaina o musika i tagata mamai e maua i le maʻisuka e 3-5 taimi sili atu ona tele nai lo le toʻatele o tagata. O lona falemaʻi, e pei o se tulafono, e maualalo le faʻamaoniga, e aunoa ma se faʻamaʻi masani o le tiga, lea e oʻo atu ai i le tuai o faʻamaʻi ma o se mafuaaga taatele o le maliu mo le maʻisuka.

O le gasegase o le fatu o le maʻisuka e iai na uiga:

  • Se liona tele.
  • E masani ona ulu i totonu o le puipui atoa o le myocardium.
  • Toe tulaʻi tupu.
  • Faʻailoga matuia ma se faʻamatalaga le lelei.
  • Taimi umi faʻaleleia.
  • E le afaina le togafitiga masani.

O le maualuga o le tino mai le maʻisuka, faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le myocardial, e afua mai i faʻalavelave e pei o le cardiogenic faateia, faʻafuaseʻi ona puʻeina le cardiac, atinaʻe o le anerysm, edema pulmonary, ma le arrhythmia.

I le faaopoopo atu i le faʻaleagaina o le myocardial, o maʻi e maua i le maʻisuka e masani ona atiaʻe faʻailoga o le fatu o le fatu, o le thronbron coronary, ma le maualuga o le maualuga o le maualuga o le maʻisuka. O latou, o se tulafono, e taʻitaʻia ai faʻafitauli faʻapitoa, faʻapitoa e faʻaleagaina ai le faʻaleleia o le faagasologa mo faʻamaʻi fatu.

Le faʻamalamalamaina o mafuaʻaga e mafai ai ona maua se isi vailaʻau faʻaleagaina faʻatasi ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o le tele o mea taua e taʻua: o le aʻafiaga o le hyperglycemia, faʻalauteleina o le cholesterol toto, faʻateleina le tui, maualuga le inisalini.

Afai ei ai au amio leaga e pei o le ulaula tapaa, faʻaaogaina o le ava malosi, gaioiga faaletino, ma le 'ai tele o gaʻo, o le lamatiaga o le maliu vave i le maʻi suka.

Faiga Faʻapitoa

O le maʻi suka e mafua ai le le lelei o totoga. O le faateleina o le inisalini e aʻafia ai le faʻaogaina o le toto, vaʻa toto, ma totoga mulimuli ane. I na aso na le i ai le inisalini, e mafai ona oti tagata pe a mavae le 2-3 tausaga o maʻi. Faʻafomai faʻaonapōnei e maua ai le avanoa e ave insulin, suamalie, vailaʻau faʻapitoa e lagolago ai le soifua maloloina ma puipuia ai faʻafitauli.

Faʻamatala e fomaʻi i tagata gasegase e le mafai ona oti saʻo mai le maʻisuka. O mafuaʻaga o le oti e mafua mai i faʻafitauli e aʻafia ai le faamaʻi. E oo atu i le 3 miliona tagata suka suka mamate i le lalolagi atoa i tausaga uma.

O tagata gasegase e logoina e masani ona siaki e fomaʻi, ave togafitiga faafomaʻi ma mulimuli i se meaai faapitoa. Afai ua amata le faagasologa, e faigata ona taofi; o le toe faaleleia atoatoa e le mafai. Ae peitai, e mafai ona maua le toomaga.

O le galuega autu o le siaki faifai pea o le kulukose i totonu o le toto ma puipuia ai lona faʻaopoopoga. O vailaau faʻainisinia o le a aoga pe afai o le maualuga o le toto suka i laina ma tulaga masani. Afai e sili atu le kulukose, o le togafitiga e le aoga.

O le faateleina o le kulukose e mafua ai suiga i le tino o le tagata:

  • o le tulaga o vaʻa toto ma capillaries e faʻaleagaina,
  • o le faʻaogaina o le toto e le o lelei lona galue
  • vaivai vaivai (o se tasi o faʻafitauli masani o se vae o le maʻisuka),
  • afaina o le cardiovascular (faʻapitoa i le maʻisuka ituaiga 2, o le lamatiaga e faʻatupulaʻia 2-3 taimi).

O ia suiga e tau atu i faafitauli.

I le tulaga o le maʻisuka, o le totoina o le toto e le aoga lelei

Ituaiga 1 maʻisuka

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e mafua ona o le le atoatoa o le gaosiga o le inisalini. O lenei mea e mafua ai le ogaoga o gaioiga i le tino e fesootaʻi ma totoga ma a latou tino. O togafitiga le lelei poʻo le toesea e oʻo atu ai i le oti.

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu, ma latou aafia ai totoga eseese.

  1. O faʻamaʻi o le fatu cardiovascular o se tasi lea o mea sili ona taatele i le maʻisuka. Latou te oʻo atu ai i le le lelei o le tafe toto i mata, le gaioiga o le gaioiga o le pito i lalo ma le pito i luga. Ina ia puipuia ia ituaiga faʻalavelave, e fautuaina le mataʻituina pea o le tulaga o le fatu ma toto toto.
  2. O le atinaʻeina o nephropathy o loʻo avea foʻi ma taufaʻatau i tagata mamai. E mafai ona tupu le gasegase o se maʻi ogaoga: gasegase fatuga. Le lava togafitiga e lamatia ai le oti o le maʻisuka.
  3. O le faʻaleagaina o le myocardial o le mafuaaga taatele lea. I lenei tulaga, o le maliu faafuaseʻi i le maʻisuka e mafai. O faʻamaʻi pipisi o le gasegase, faʻavaivaia le puipuiga o le tino e oʻo atu ai i le faʻalavelave o le myocardial infarction.
  4. E mafai foi ona afaina le inisinia.
  5. O le maʻi suka o se faʻalavelave matuia o le maʻisuka. Faʻatasi ai ma vae o le maʻisuka, e tupu ai faʻalavelave matuia i le toto ma faʻasolosolo masini. O le maʻi suka e fesootaʻi ma le solia o le paʻu, lea i le lumanaʻi e mafai ona oʻo atu ai i le galanrene ma le faʻavae o le tino.

O faʻamaʻi luga ua manatu e sili ona matautia mo le maʻisuka. E i ai foʻi faʻafitauli e itiiti le lamatiaga, ae faʻaititia le lelei o le ola o se tagata maʻi.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le ituaiga lona lua o le maʻisuka e atiae i se auala ese: sel ma okeni e le mafai ona fegalegaleai ma le inisalini. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le toto toto, le lelei o le soifua maloloina. O mafuaʻaga o le oti i le maʻisuka i lenei tulaga e fesoʻotaʻi ma faʻafitauli o le faʻamaʻi.

  1. O siama cardiovascular e masani ona afaina. Mo lenei mafuaaga, e taua le mataʻituina le lelei o galuega a le loto, le setete o vaa.
  2. Faʻaititia o le tulaga puipuia. O lenei mafuaʻaga e fesootaʻi ma le atinaʻeina o faʻafitauli eseese. O le faʻavaivaia vaivai o le tino puipuia o le tino e mafua ai le faʻaalia o maʻi faʻafuaseʻi ma le oti.
  3. Atrophy o le maso o le tino e tau atu ai i le leiloa o le gaioiga afi. O le faʻamaʻi na mafua mai i aʻafiaga o faʻalavelave mai tuuga namu i le faiʻai.
  4. O faʻasalaga o faiga faʻasolosolo faʻalavelave e matautia foi. Faatasi ai ma ia toilalo, o tino o le ketone e maua i le toto ma okeni. O le tino e faʻavaivai i le faʻaʻona oona. Faatasi ai ma le atinaʻeina o suiga faʻaleaga, e ono tupu le oti.
  5. O le nephropathy o le maʻi e fesootaʻi ma le matuia o le faʻaleagaina. O le leai o togafitiga e mafua ai le leai o se toilalo. I ia tulaga, o le totoga o le totoga e tatau ona faamalosia, aua a aunoa ma lenei faiga o le a faʻaumatia se tagata.
I le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e oti mai le maʻi cardiovascular

O le maʻisuka ituaiga 2 e manatu e sili ona matautia, talu ai e afaina uma ai toto toto. E le maua e suʻe ma okeni meaʻai ma le okesene, o le a vave ona tupu suiga faʻapitoa.

Faʻaiʻuga e aʻafia ai le ala o le faʻamaʻi

O se lamatiaga tele o le oti o loʻo matauina i tamaitai i le 1st stage o suiga faʻaleaga. O le maliu o se faʻamataʻu tele i tagata maʻisuka o loʻo mafatia i faʻamaʻi pipisi.

I le senituri 21, o le tino i tagata e maua i le maʻisuka e tumau pea le maualuga. O le tino ua faasolosolo malie ona faaleagaina, ua vave ona vaivai le puipuiga, talu ai e le ulu atu le kulukose i totonu o siama ma latou maua ai mai le tino maloloina. E le mafai ona taofia le faagasologa, ae o le siakiina pea o le toto toto, feutagaiga ma suesuega faafomai e fesoasoani e taofia ai faafitauli ma ola ai i le matua.

O le ituaiga muamua o faʻamaʻi e masani ona maua i tupulaga talavou. O le faʻamaʻi e oʻo atu ai i le le tumau o le insulin. O le maʻisuka e fautuaina ai le faalagolago i le insulin. O faʻamaoniga autu o le galala faifai pea, o se lagona malosi o le fiaʻai ma le faʻavave o le mamafa. Afai e mulimulitaia fautuaga faafomaʻi, e mafai ona maua le faʻamagalo.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona maua i le maʻisuka. E atiina ae i tagata pe a mavae le 40 tausaga pe a fai o latou mamafa. O le pancreas e maua ai sina inisalini laitiiti, ae e le lava mo le faʻatoaga atoa. Glucose e faaputuputu i totonu o le toto ma e le ulufale i sela. Na o le faʻaaogaina o fautuaga faʻapitoa e puipuia ai le atinaʻeina o faʻafitauli.

O le ola i le maʻisuka ituaiga 1 e mafai ona oʻo i le 60-70 tausaga. E masani lava, o faʻamaʻi taimi faʻapitoa e puipuia ai le le atoatoa o se tagata ma fesoasoani ai e faʻasaʻo vaega o lona olaga. Faatasi ai ma le matua, o foliga vaaia o faafitauli ma le fatu cardiovascular, o mafaufauga, o le mea lea, o le lamatiaga o le oti e faateleina.

O le faʻamoemoe o le ola i le maʻisuka e faʻalagolago i uiga o le tino. I le taimi lava e tasi, o se auala talafeagai i le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e faʻateleina ai avanoa o se olaga umi. E tusa ai ma fuainumera aloaia, oi latou e le o faalagolago i le inisalini e toe 5 tausaga le umi, ae o le maʻi e ogaoga ma e mafua ai le le atoatoa.

Faatele Masani o le Maliu Faanatinati

E tatau i le maʻisuka ona iloa pe faʻafefea ona tupu ni faʻafitauli, pe faʻafefea ona tupu atili le faʻaleagaina o maʻi, ma o le a le mafuaʻaga o le maliu mai le maʻisuka.

  1. Loto o le fatu. O le maʻisuka ma le faaletonu o le fatu e mafai ona afaina.
  2. Faʻasologa o le gaʻo Faʻasalaga Endocrine, faʻaaogaina o le inisalini le talafeagai ma le le lava o le gasegase talafeagai ole gase e mafua ai le faʻaleagaina ole faiga ole gaʻo. O le iʻuga, o loʻo tupu aʻe faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi.
  3. O le faaletonu o le Renal i le vaega masini e afaina foi. O le toʻatele o tagata mamaʻi e iai faʻafitauli ogaoga. O faʻalavelave faigata o gaʻo e afaina.
  4. Maʻisuka vae. O faʻalavelave masani o lenei faʻalavelave e oʻo atu ai i le oti.
O le faʻavaivaia o le Renal e mafua ai le maliu faʻafuaseʻi i le maʻisuka

I le tele o tulaga, o le maʻisuka na te atiina ae pathologies cardiovascular, ma i le ituaiga lona lua o faamaʻi, o le olaga faaletino e oʻo atu i le 65%, i le muamua - 35%. E masani ona oti fafine. O le averesi o le tausaga o le maliu i tamaitai o le 65 tausaga, i alii - 50.

Faʻafefea ona faaumiumi le ola i le maʻisuka?

O le puleaina o le kulukose i aso taitasi e taua tele, e pei o le paʻu faʻafuaseʻi i le suka e oʻo atu ai i le faʻaititia o toto toto, faʻafitauli o le tino. E mafai ona faʻalauteleina le ola mo le tele o tausaga, ma oʻo lava i le matua, pe a malamalama le tagata maʻi i le ogaoga o le maʻi ma e le faʻafefe.

Ia mautinoa ia tausisi i togafitiga nei e tausia ai le soifua maloloina lelei:

  • mataʻituina le toto toto
  • ave vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi,
  • aloese mai le atuatuvale ma le lagona i luga o le mafaufau, ona o lo latou agaigai i luma ma ua faateteleina le ala o le faamai,
  • matau lelei le meaʻai ma aso masani.

O le maʻi suka o se faʻamaoniga lea e muai iloa i le fefe ma le faʻavaivai. Ae ui i lea, soʻo se tasi e sili atu ma le 1 pe 2 ituaiga o suka suka tatau ona taʻitaʻia se soifua maloloina ma mulimuli i fautuaga faʻafomaʻi e puipuia ai faʻafitauli ma le maliu vave.

Maʻi faʻamaʻi

O le maliu i le maʻisuka o le oti mai ona faʻafitauli. E mafua mai i le kulukose maualuga. O le faʻamaʻi e tuʻu ai le - oona o le tino atoa, faatasi ai ma le faaputuputuina o mea oona - tino ketone ma acetone. Faʻatasi ai ma lenei talaʻaga, e tele faʻamaʻi faʻaleagaina. O le mea lea, o le galuega autu o le maʻisuka o le mataʻituina o le maualuga o le toto suka.

O faʻalavelave e mafua mai i le maʻisuka ituaiga 1 (pe a faʻavaivaia le galuega o suauu pancreatic e maua ai le inisalini) e ese mai i faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 (o le pancreas e aʻafia ma le gaosia o le inisalini, ae le mafai e le tino ona faʻaaogaina masani). Sei o tatou mafaufau i ai i le laulau.

Faiga faʻapitoa i le vaʻaia

toto i totonu o le mata, fatugaʻo, pito i lalo.

Circulatory, cardiovascular system,

paʻu, mucous membranes,

Tetoocytosis o le maʻisuka (o se tasi o mafuaʻaga autu o le oti mai le maʻisuka)

neuropathy - musika atrophy,

retinopathy - o se togafitiga faʻaleagaina i mata mata, o nisi taimi e taʻitaʻia ai i le tauaso,

le tele o le solia o le faagasologa o le metabolism cell - osmosis,

vaivai le puipuiga - le mafai ona aafia i faamaʻi pipisi ma viral.

O le a matou tuʻuina atu se faʻamatalaga o faʻafitauli sili ona lamatia i se taimi mulimuli ane, ae mo le taimi nei, ia tatou agai atu i faʻamaumauga.

Fuainumera Faamauina

Seʻio tatou tilotilo i le faʻamaʻi e ala i mata o fuainumera:

  • I le lalolagi ua i ai le faʻalauiloaina o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Mo faʻatusatusaga: 422 miliona i le 2014 ma le 108 miliona i le 1980.
  • O le faʻamaʻi sili ona taatele i totonu o atunuʻu e maualalo ma maualalo le tulaga o le ola.
  • O le mafuaaga autu mo le tauaso atoatoa, o le vavaeina o vae, fatu fatuga, taʻavale, ma le le atoatoa o le maʻisuka tonu.
  • Sei o tatou agai i luga i fua faatatau o le tino mo le maʻisuka. I le 2012, e 3.7 miliona maliu mai le maʻisuka na faamauina. I le taimi lava e tasi, e 1.5 miliona tagata na maliu saʻo mai ia te ia, ma 2.2 miliona - mai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
  • I le 2030, o le maʻisuka ua fuafuaina e avea ma mafuaaga lona fitu o le oti i le lalolagi.
  • Ole faʻateleina masani o le maʻi cardiovascular (35% o maliu i le maʻisuka 1, 65% i le maʻisuka 2).
  • O le tele o taimi, o se taunuʻuga leaga o loʻo tusia i fafine.
  • O le averesi o tausaga o tagata ua maliu o le 50 tausaga, tamaitai - 65 tausaga.
  • Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le myocardial, o le avanoa e ola ai i le maʻisuka e tolu taimi e itiiti ifo nai lo se tagata e le afaina i lenei maʻi.
  • Soʻo se faʻalavelave mataʻutia e mafai ona tuai pe taofia i le suʻeina o fualaau, mulimuli i se taumafataga, poʻo le taʻitaʻia o se soifua maloloina.

Maliu faʻafuaseʻi i le maʻisuka

O se faʻaleagaga o le maʻisuka e mafai i soo se taimi ona faʻaosoosoina:

  • leai se gaoioiga faaletino talafeagai,
  • faʻalavelave faʻafitauli
  • ava malosi
  • ulaula
  • maualuga le tetee o le tino i le inisalini hormone.

O le maliu faʻafuaseʻi o le maʻisuka e mafai pe a fai e iai ana faʻafitauli nei:

  • solia o le gasegase feaveaʻi - o le ketoacidosis o le maʻisuka,
  • siama fatu fatu
  • eseese faʻasolosolo vasika, mo se faʻataʻitaʻiga, atherosclerosis,
  • nephropathy
  • vaivai tele vaivai - maliu se tagata ona o le mea moni e le mafai e lona tino ona taulimaina faʻamaʻi malolosi ma faʻamaʻi pipisi - faʻamaʻi, sinusitis, ma isi,
  • maʻi o le maʻisuka - gangrene alualu i luma,
  • hyperosmolar (faʻateleina le faateleina o le kulukose o le toto).

Ma o lenei o le a tatou pasi mai le lautele i le sili atu ona patino. Sei o tatou iloiloina auiliili ia mafuaʻaga autu o le oti i le maʻisuka.

Loto fatu

O le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e mafua ai le atiaʻe o le atherosclerosis, o le fatu fatu fatu. O nei taunuuga e ono mafua ai le oti mai le maʻisuka.

Faʻatasi ma fatu fatu, ala, e ono tupu faʻafuaseʻi le taunuʻuga.O le mea lea, e aoga le mafaufau ma le faʻaeteete i mea nei e ono foliga mai i ni nai vaiaso aʻo lumanaʻi le taimi sili ona leaga:

  • o le leaga o le loto ma le manuia,
  • tiga faifaipea i totonu o le loto.

O le mea e leaga ai, o fua o le oti mai le maʻisuka i le lalolagi e le gata ina faʻaitiitia, ae faʻaopoopo foi. Ae peitai, e le o lona uiga o le maʻisuka o se faasalaga oti. Afai e te mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, o faʻafitauli e le gata ina tolopo, ae e aloese foi.

Tuua Lau Faamatalaga

SD 1SD 2
Gaʻo afaina ma faiga:
Eseesega faʻafitauli: