Sugar Products Table

Ia iloa le tele o le suka i totonu o meaai, saili i le i ai o le maʻisuka o soo se ituaiga ma i latou o loʻo tauivi ma le mamafa. Ina ia iloa meaai e maualuga i le suka ma meaai e maualalo i le suka, ia tilotilo i le laiga o le faasinoupu (GI). O lenei faailo e faʻaalia ai le aafiaga o se oloa faapitoa poʻo le inu i le kulukose toto.

E toʻatele tagata e filifili e latou te vavaeese mai a latou meaʻai mea taumafa e aofia ai le tele o suka, o le manatu lava e tasi ma le vaavaaiga o tagata. O lenei mea e mafai ai e oe ona faʻamaonia le faʻamalama o le kulukose toto, faʻateʻa ese le mamafa o le mamafa ma faʻaleleia le galuega o le tele o galuega a le tino.

O lenei tusiga o loʻo tuʻuina mai ai se lisi o meaʻai e maua ai le tele o suka, o le laulau o mea taumafa e maualalo le maualuga o suka, o le faʻamatalaga o le glycemic index and how to use it, o le a le lelei o mea taumafa e maua ai le gaʻo maualalo.

Glycemic Product Index

O lenei faʻamatalaga e maua ai se faʻamatalaga e uiga i gaʻo i totonu o meaʻai. E mafai ona vave ma faigata ona vaevaeina. O vailaʻau faʻamalosi mulimuli nei e tatau ona sili ona fiafia i ai - latou te maua le sili ona itiiti o le suka (glucose) ma tuʻuina atu i se tagata se lagona o le nofo malie mo se taimi umi. O le GI o ia oloa e le tatau ona silia ma le 49 iunite. O se taumafataga e aofia ai lenei vaega o oloa e mafai ona faʻaititia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, faʻaleagaina le atinaʻe o se faʻamaʻi matautia pei o le maʻisuka. O le vaavaaiga a le aufaipisinisi e tosina atu ai le mafaufau i le mea moni e tatau ona sili atu meaʻai ma meainu i le maualalo o le GI.

O se fuainumera manino o le 50 i le 69 iunite ua manatu i le averesi. Mo le maʻisuka, o ia ituaiga meaai e naʻo se tuusaunoaga, ma o lona auai i le taumafataga o le natura o se tuusaunoaga, e sili atu nai lo le faalua i le vaiaso. O meaai maualuga o suka ei ai le faasinomaga o le 70 iunite pe sili atu foi.

E i ai mea e aʻafia ai le faʻaopoopoga o faʻamaumauga faʻapitoa - o le togafitiga faʻavevela ma suiga i le tumau. O le mea muamua e faatatau i fualaau faisua, o lona uiga, kokoloti ma beets. E le sili atu i le 35 iunite a latou faʻamaufaʻailoga faʻasalalau, ae i le kuka poʻo le falai e oʻo atu i le 85 iunite.

Suiga o le tumau e aafia ai le faia o fualaau aina ma fua. I lenei itu, e faasaina le faia o suavai ma nekars mai ia i latou. O le mea moni e faapea o lenei metotia o togafitiga, latou te leiloa ai le fiber, lea e nafa ma le tafega o le glucose i totonu o le toto.

Faʻataʻoti po o fea mea e maua ai, ma pe o le a le aofaʻi o suka o le a fesoasoani ia GI, e aofia ai:

  • o se faailoga o le 0 - 49 iunite ua manatu maualalo - o oloa nei e maualalo le maualuga o le suka,
  • o se faailoilo o le 50 - 69 iunite o loʻo faʻatusatusaina - o lenei vaega o oloa o le maʻisuka e mafai ona 'ai na o sina taimi, ae o tagata soifua maloloina i aso uma i le faʻalelei,
  • o se faailoga o le 70 iunite ma luga o le maualuga e maualuga le maualuga o le suka i meaʻai.

E tusa ai ma lenei mea, e mafai ona tatou faʻamaonia e maualalo le gaʻo o mea taumafa o fuainumera faasinomaga.

O le a le faasino igoa?

O le faʻaaogaina masani o mea taumafa ma le maualuga o le faʻamavaega e faʻalavelaveina ai le gaioiga o le tino i totonu o le tino, e aʻafia ai le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, faʻaosofia ai se lagona faifaipea o le fiaai ma faʻamalosia le faʻavaeina o le gaʻo i totonu o faʻafitauli.

E faʻaaogaina e le tino le malosi mai le gaʻo i le tasi o auala e tolu: mo le malosi o loʻo manaʻomia nei, mo le faʻaleleia o le glycolene muscle, ma mo le lumanai. O le autu autu o le teuina o le malosi reserves i totonu o le tino o le tino gaʻo.

O vailaʻau faʻasaʻa taumafa ma le maualuga o le eletise (GI maualuga) e vave faʻafeiloaia lo latou malosi i le toto i le tino o le kulukose, e matua tumu lava le tino ma le tele o kalori. I le tulaga e le o manaʻomia nei le malosi o le malosi i totonu o maso, e auina saʻo atu i faleoloa gaʻo.

Afai o itula uma ma le afa tagata latou te 'aina se mea suamalie (lauti ma le suka, se pa, lole, fua, ma isi mea), ona maualuga maualuga lea o le suka i totonu o le toto. I le tali, o le tino ua amata ona maua mai le itiiti ifo ma le itiiti ifo o le insulin - o se taunuuga, ua paʻu le metabolism.

I le tulaga o le faʻalavelave faʻaleagaina, e tusa lava pe iai le malosi o le musika, e le mafai e le glucose ona ulu i totonu, ma tuʻu i le mea e ave i ai le faamuamua i le gaʻo. I le taimi lava e tasi, e lagona ai e se tagata le vaivai ma le fiaai, ma amata ona 'ai atili pea, ma taumafai e toe faʻatumu le malosi e leai se aoga.

E taua le malamalama e le o ni oloa latou te maua i le maualuga o le faasinomaga igoa e leaga, ae o le tele o le taumafaina i le taimi sese e leaga. I le taimi lava e maeʻa ai le aʻoga malosi, o le tino o le a faʻamanuiaina mai gaʻo gaʻo i le tino o se tagata e maua - o le malosi o le a maua ai le faʻamalosi i le tuputupu aʻe o musika.

Afai e te faʻavaveina gaʻo gaʻo i se olaga le lelei, e aunoa ma le faʻaauau ma le aunoa - o le susu o susu sukalati i luma o le televise ma le 'aiga o le afiafi ma se fasi keke ma le kulimi suamalie - ona amata lea ona teu le tino malosi i le tino.

E ui i le mea moni o le manatu o le faasinoupu o le faasinoupu e tele mea le lelei (o le numera moni o meaai GI o le a eseese e fuafua i le auala e saunia ai le oloa, lona tele, tuufaatasiga ma isi meaai ma e oo lava i le vevela pe a 'aina), e aoga tele le talitonuina o lenei manatu.

O le mea moni, o le glycemic index of broccoli poo Brussels, e tusa lava po o le a le auala e saunia ai, o le a tumau pea le maualalo (i le va o le 10 i le 20 iunite), ae o le faasinomaga o pateta tao taofi poo le vave faila i soo se tulaga e maualuga.

O oloa e maua vave ai le malosi i le tino (e taʻua i latou o le telegese po o le "gaʻo gaʻo saʻo") e aofia ai le numera lofituina o fualaau faisua, fualaau fou, laumei eseese, e pei o le laisa enaena ma le pasta malosi (el dente, o lona uiga, sina mea e le manava).

Ae ui i lea, e taua le maitauina e le o fesoʻotaʻi faʻatasi ma le kalori le faʻasologa o igoa. O se mea maualalo-GI o loʻo i ai pea nei calorie - o lona faʻaaogaina e tatau ona iloiloina i le tulaga o le faiga o meaai ma meaʻai o loʻo e mulimuli ai.

Lalo o laulau o selau sili ona lauiloa mea taumafa na fuaina i la latou lisi faʻamaonia. O fuainumera moni mo se oloa faapitoa e ono fesuisuiaʻi - e taua le manatuaina o soʻo se faʻamatalaga faʻamaumauga e matua taua tele.

Afai e te le manaʻo e faʻaleagaina lau metabolism ma metabolism, e tatau ona faʻatapulaʻa le faʻaaogaina o meaai ma le GI maualuga (e faʻatagaina i le taimi lava e maeʻa ai le aʻoga malosi). E taua foi le tele o taumafa aoga mo le paʻu o le mamafa e faʻavae i luga o taumafa GI maualalo.

  • Maualuga faasinomaga igoa
  • Glycemic Index
  • Faʻamaumauga maualalo maualalo

Glycemic Index Products

GaosigaGI
Palu falaoamata65
Oona suamalie (afifiina)65
Jami ma Jam65
Pulu falaoa lanu uliuli65
Marmalade65
Granola ma le suka65
Faʻi vine65
Manatua le falaoa65
Lavea tao pateta65
Palu falaoa atoa65
Fagu fualaau faisua65
Macaroni ma Cheese65
Pizza pipi ma tamato ma sisi60
Faʻi60
Ice cream (faatasi ai ma le suka faaopoopo)60
Lisi saisaisa uumi60
Malosiaga o le mayonnaise60
Oatmeal60
Buckwheat (enaena, enaena)60
Vine ma vine sua55
Ketchup55
Spaghetti55
Pikiaga Canned55
Faʻamaʻoti Kuki55
  • Maualuga faasinomaga igoa
  • Glycemic Index
  • Faʻamaumauga maualalo maualalo

O nei gaʻo oloa e aofia ai le tele o suka

O le tele o suka i meaʻai ua leva ona masani ai. O le tuufaatasiga o le tele o oloa e aofia ai le siva sana, sucrose, lactose, dextrose, maltose, glucose, fructose ma tiolasses. E aofia ai:

  • oloa gaosi oloa ma meaʻai susu,
  • ketchups
  • faasao
  • tele meainu.
O meainu suamalie ma meaʻai e aofia ai le glucose maualuga.

O lenei meaai e aofia ai vailaʻau faʻamalosi faigofie ei ai se faasinomaga maualuga. O le tino o le tagata e faʻaaogaina nei meaai vave. O le kulūkose o le toto e maualuga tele.

Ona o le maualuga o le kulukose i meaʻai, e le fautuaina e faʻaaoga le tele o pasta, jam, ava malosi, mufui, falaoa paʻepaʻe, semolina, faasisaisa araisa, ma ice cream. E taua le faʻaitiitia o le aofaʻi o pateta, vine, vine, ma melons ma aso.

O fea e sili atu mo le tino ona ave le kulukose

I le faagasologa o le faʻamaʻiina o meaola e aofia ai glucose. O le malosi e tatau mo le ola masani o le ola o le tino ua tatala. E moni lenei mea i le faiʻai ma maso. E le mafai e se kulumakosese ona ulu i totonu o se potu e aunoa ma se hormone e taʻua o le inisalini. E faʻamaloloina e le pancreas. O le mea lea, glucose e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini.

A faʻauʻuina meaʻai, e maua e le tino le kulukose e aunoa ma le faʻaleagaina o le soifua maloloina o tagata. O nei meaai saogalemu e aofia ai fualaʻau maualalo-suka, cereals, ma fua. O le mea lea e teu ai, saito, avo, karati, pateta, zucini, beets, elekini, karite, squash, sana, pi, soya, lentils, pi.

I lenei tulaga, o le faʻaleagaina o le manava o le tino e faʻaitiitia ona o le fiva laau. Glucose e le o vave ona gauai, e le mamafa le pancreas. Enzymes ma hormones e matua paʻu'ū lalo i meaʻai, faʻamalosia le kulukose i sela e mafua mai i vitamini ma vaega o le ola maloloina o laau totō.

Afai o loʻo i ai ni laau laiti pe leai foi, ona vave tele lea o le toto i le kulukose toto. E masani lava ona faʻaaoga i le falaoamata faʻatoʻaga ma fatulaʻau ua faʻalanu.

Fualaau faisua ua tumu i meaʻai eseese. E pei ona faaalia i luga o le laulau, o le suka i totonu o fualaau faisua e masani lava ona maualalo, e alu malie lemu. Ae o laau totő ua vevela ua leai ni a latou meatotino aoga. O le faasinomaga faʻamaonia mo le beets tao e 65 iunite, ma mo le raw - na o le 30 iunite. O le kapisi paepae i soʻo se ituaiga o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga o le 15. Pe a 'aina fualaau faisua, e talafeagai le faʻatusatusaina o le suka i totonu o la latou fuʻa ma faʻasologa. Afai e maualuga ia faailo i itu uma e lua, o le faʻaaogaina o ia oloa e tatau ona faatapulaa.

Fua ma fua

MeaGICarbohydrates, g
Apricots207,9
Pineapples6611,6
Oranges358,3
Paloni728
Puni6519,2
Vine4016
Cherries2210,3
Fualaʻau226,5
Pears349,9
Meloni655,3
Faʻi vine6565
Kiwi503,4
Fualaau326,3
Apricots ua vela3043,4
Raspberries305
Mandarin orange408
Potu309,3
Plum229,6
Currant307,3
Aso14654,9
Toa pele2511,3
Blueberries438,6
Prunes2549
O apu3010,6

Ju ma inu

Gaʻo (100 g)GICarbohydrates, g
Dessert wine15–3016–20
Kvass15–305
Cola7026
Lela mumu440,3
Ava15–3045
Faatumu15–3030
Pia1104,6
Fuga suamalie
Pineapa vai4613,4
Fou manogi408,5
Vine4813,8
Fualaʻau488
Tomato153,2
Apple4010,1

Mea gaosi susu

Gaʻo (100 g)GICarbohydrates, g
Yogurt 1.5%353,5
Fualaau suamalie5215,7
Laʻau faanatura324,8
Susu susu275,1
Vailaau faʻamalosi (ma le suka)8043,5
Ice cream7923,7
Laʻau303,7
Syrniki7010,6
Koko3410,8
Gaʻo (100 g)GICarbohydrates, g
Peanuts208,6
Vailaʻau suamalie305
Meat borsch305
Faasao7056
Vinaigrette3526
Walnuts1513,7
Eggplant Caviar155,09
Caviar Squash158,54
Koko (paʻu)2535
Marmalade e aunoa ma le suka3079,4
Meli9078,4
Ice cream8719,8
Olivier526,1
Popcorn8577,6
Soa sala383,3
Vaovao i lalo o se peleini fulufulu434,7
Pea soup308,2
Halva7050,6
Hot dog9022
Miliki sukalati7063
Black Chocolate (70% koko)2248,2

  • maualalo - e oo i le 55,
  • avefeau - 56-69
  • maualuga - 70-100.

E tusa ma le 60-180 iunite i aso taʻitasi e manatu e masani. Faʻalagolago i le numera o le tino, o le aso masani mo tagata taʻitoʻatasi ua fuafuaina.

O le Fua o le Body Body (BMI) o se tau e faʻaalia ai pe talafeagai le mamafa o le tino o lona tino, pe o lona mamafa e masani pe pe a manaʻomia se meaai mo le paʻu o le mamafa. O le BMI ua fuafuaina i se tulaga tutoatasi e le fua: I = m / h2.

Ae e le o mea uma e matua faigofie lava ma se faʻamaufaʻailoga faʻapitoa. Mo le gau o le mamafa, o le isi faʻataʻitaʻiga e amanaʻiaina - glycemic load (GN). O lenei tau faʻataʻitaʻiga o meaʻai e mafua ai le maualuga o le maualuga o le suka. O le faasinomaga GN ua fuafuaina e le fua faʻatatau:

GN = (GI x carbohydrates) / 100

I le faʻatulagaga o loʻo i luga, o mea inu o loʻo i ai i totonu o se oloa faapitoa o loʻo faʻamauina i le kalama.

O se faataitaiga lelei lenei. O le numera o le tuilaʻau e 75 iunite, semolina - 65 iunite. 100 g o le tilotilo e aofia ai le 4.4 g o carbohydrates, semolina - 73.3 g.

GN keke: (75 x 5.8) / 100 = 4.35

GN semolina: (65 x 73.3) / 100 = 47.64

Faaiuga: semolina, ma maua ai le GI maualalo, e avatu i le tino le sefulu taimi sili atu le kulukose nai lo le silotilo.

Ae mo GI, o se fuataga o iloiloga a le GN ua atiaʻe:

  • maualalo - e oo i le 10 iunite,
  • aofaʻi - 11-19 iunite
  • maualuga - sili atu ma le 20 iunite.

E talitonuina o GN ole aso e le tatau ona silia le 100 iunite. Ae o le fua faatatau lenei, ma e tupu tele pe itiiti foi i le ituaiga o tino.

E mafai ona suia le GI?

O le faʻamatalaga faʻamaonia o se oloa e suia, mo se faʻataʻitaʻiga, o se taunuuga o le gaosiga o mea tau pisinisi:

  • GI o pateta ua kuka "i le toniga" - 65, tao tao - 95, vave taofi paluga 83, pisi pateta - 83,
  • Gisa falaoa laisa - 83, araisa paepae - 70, araisa paepae - 60,
  • GI o le oatmeal porridge - 50, tutusa, fafaga vave - 66, kuki oatameal - 55.

O pati ma pata, e mafua mai i le mea moni o le malolo e ese le eseesega i taimi o togafitiga vevela. O le mea lea, o le lelei o le oloa e kuka, o le sili atu ona leaga.

O lona uiga o oloa na fai sina meaʻai e sili atu ona maloloina. O le tele o le gaosiga o le oloa, o le maualuga o le faasinomaga glycemic index. O le mea lea, o le falaoʻo e faia mai le oatmeal e sili atu ona maloloina nai lo faʻamalolo vave.

O le isi mea e faʻaitiitia ai le GI o le aisa, lea e faʻaitiitia ai le fua faatatau o le soona taumafa. O fualaau e leai ni fua e maualalo le GI ma le GN.

Ona o nei tulaga, o le fuafuaina o le GI o se mea maeʻa e le masani ona mafai i le fale.

E i ai le tele o mealilo o le a fesoasoani e faʻaititia le faasologa o fuainumera o meaʻai ma ausia ai le paʻu o le mamafa.

E maua lenei auala i auala nei:

  • Faʻafefiloi meaʻai protein faatasi ma gaʻo. E puipuia vave le eletise o gaʻo eletini, ma faʻaleleia le faʻaaogāina o aʻafiaga.
  • O sina gaʻo laitiiti e faʻapipiʻi i le ipu, lea e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o gaʻo.
  • Maoa lelei meaai.
  • O meaʻai faʻamalosi ma GI masani e faʻamaʻaina i fualaau faisua (maualalo GI). O le mea lautele, o aʻa o le togalaau e sili atu le malosi nai lo fualaau faisua e ola i luga ae o le eleele.
  • Saunia falala ma tao i falaoa atoa o le falaoa.
  • Fualaau aina suamalie ma fualaau faisua e sili atu ona maloloina nai lo suamalie ona e aofia ai fipa, ma sili atu nai lo mea e kuka. Afai e mafai, o fualaau aina e le faʻamaʻavaʻaina, talu ai e tele tele meaʻai i totonu o le peel.
  • E saʻo le kuka ile Porridge: e le kuka meaʻai, ae sasaa i le vai inu ma afifi i ofu mafanafana mo ni nai itula.
  • E le 'aina faʻaseseese selu mai faʻamalosi po o mea taumafa e maualuga i le fiber. Ae 'aua le' ai faʻamalosi ma le totoa.

O vailaʻau faʻamalosi faigofie e le o taimi uma e leaga ai. Latou te aoga i le tino pe a maeʻa aʻoaʻoga, talu ai ona o le tele o le malosi ua faʻaaluina, e manaʻomia le toe faʻaleleia o le faʻasologa. A o faagasolo lenei vaitau, o le suka e galue e avea o se anti-catabolic, e fesoasoani e faʻasaʻo le tino maso. Ae i le taimi o se taʻaloga, o meaʻai ma le maualuga o le GI o le a le faʻaleagaina le mamafa o le mamafa aua latou te punitia le susunuina o gaʻo.

Anava gaʻo vave - o se punavai o le malosi vave:

  • mo tamaiti aoga ma tamaiti i le taimi o suʻega,
  • i le tau malulu
  • i le fanua.

O le puna o calories vave i se ituaiga siosiomaga e mafai ona avea ma meli, caramel, sukalati, fua suamalie, nati, suauu. Ae latou te faʻaaogaina nei oloa i le taeao, pe a sili atu le malosi o le tino ma faʻatonu le faʻaaogaina o le malosi atoa.

I le tulaga lautele, o le kulukose o se elemene taua e tatau mo le soifua maloloina o tagata. O le galuega autu o le vailaau o le lagolago lea i le faagaoioia o le tino, le mafaufau. Maʻeu le tāua o lenei elemene e mafai ona faʻamasinoina i le tulaga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, lea e faʻafuaseʻi ona paʻu ai le maualuga o suka. O le tagata gasegase i se osofaʻiga e le lelei le mafaufau, o loʻo i ai sona vaivaiga. E mafua mai ona o le faʻaaogaina o le insulin.O le mea lea, e le o le kulukose lea e afaina, ae o lona tele i le toto.

E tele ni vaega o tagata e latou te iloa e aoga ma e tatau foi ona tatau ona mafaufau i le faʻasologa o meaʻai. Aemaise lava le gauai atu i le tuufaatasiga o meaai ma le GI i ia tulaga ma faamaʻi:

  1. O le mamafa, taimi o le paʻu o le mamafa.
  2. Metabolic syndrome, pe a leʻo feagai le tino ma le gaosiga o gaʻo. Ona i ai lea o se tulaga lamatia o le atiaeina o le maʻisuka ituaiga 2.
  3. Tusa 2 maʻisuka, lea e le afaina ai le glucose.
  4. Agavaʻa ile maʻi fatu cardiovascular.
  5. Faʻasologa o le faʻaleagaina poʻo le faʻamalosi ia i latou. Carbohydrates o vailaʻau lea e fafagaina i luga o le kanesa. Faʻaitiitia o taumafa GI maualuga - puipuiga o le kanesa.

Low glucoseTogi glucoseMaualuga glucose
Fualaau faisuaFaʻailogaFualaau faisuaFaʻailogaFualaau faisuaFaʻailoga
Artichoke

0.8-0.9 gPupu mai Brussels

2-2.5 gRutabaga

4.1-4.5 g
Potato

1-1.5 gPeni

O nisi ituaiga o pepa suamalie

2.5-3 gPaʻu paʻepaʻe4.8 g
Broccoli

1.6-2 gEggplant

3-3.5 gPīni lanumeamata

5-6 g
Letusi

2 gUpe lanu mumu3.8 gFuga

6-7 g
Paprika

8 ma sili atu g

  • E fautuaina e 'ai fualaʻau mata. Taumafai e faʻaitiitia le togafitiga o le vevela ina ia mafai ai ona faʻamautuina se fualaau paleni paleni i au mea taumafa,
  • Manatua e fautuaina e 'ai atili fualaʻau' oloʻo i ai fipa. O lenei vailaʻau e mafai ona faʻaititia le faʻasologa o fuainumera o le oloa,
  • Aʻo le i fuafuaina au meaʻai, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

Ole aofaiga o suka i meaai e le na o le pau lea o punaoa o le malamalama o tagata e maua i le maʻisuka. I le faʻaaogaina, e mafai ona e faʻatatauina le tele o fualaau faisua i le taumafataga, ae mo le isi meaʻai e le talafeagai i taimi uma. O le tele o taimi, o le faʻasologa o fuainumera o meaʻai e faʻaaogaina e fuafua ai le meaai. O lenei faailo i nisi o taimi e le ogatasi ma taimi e faʻaalia ai le kulukose i meaʻai, ae sili atu ona sao. O le GI e tatau i le maʻisuka ona gauai atu i ai.

O le faʻamatalaga mataʻitusi o se faailoilo lea e faʻaalia ai le taimi o le kulūkose e tuʻuina i totonu o le toto. O le faʻaitiitia o le GI o le oloa, o le glucose o le sosoʻo malie o le a ulufale atu i le tino, o le saoasaoa o le a toe foʻi mai lona tulaga i le masani. O meaʻai e aofia ai se faʻamaumauga maualalo maualalo (itiiti ifo ma le 55 iunite) e faʻatagaina mo le taumafaina. Meaʻai faatasi ma le GI (mai le 55 i le 70 iunite) e tatau ona i ai i le taumafataga, ae i se aofaiga faatapulaaina. Ma o oloa e maua ai le GI maualuga (mai le 70 iunite ma luga) e mafai ona faʻaaogaina i totonu o le faʻavae ua matua malilie i ai le fomaʻi, ma e le o taimi uma foi.

Taumafai e 'ai fualaau faisua i taimi uma e mafai ai, ona o latou o le punavai autu o vitamini, ma mo le maʻisuka o lenei meatotino e taua tele. Ae faʻapipiʻiina i latou i se auala e le filifilia ai fualaʻau ma se maualuga maualuga mo lau taumafataga. Ina ia faia lenei mea, ia faʻaaoga le laulau lea:

Laititi maualaloFaatataugaMaualuga maualuga
Fualaau faisuaFaʻailogaFualaau faisuaFaʻailogaFualaau faisuaFaʻailoga
Greens

5-30 iuniteLaʻau vela

55-70 iuniteZucchini caviar ma le zucchini fried

Potatoes pe a uma togafitiga vevela

70 ma sili atu iunite
Kāreti

Laʻau meaʻai fualaʻau faʻamaʻi

Eggplant Caviar

30-55 iunite

Meaai e pei o fualaau suamalie, tatou te taumafa e le tele naua nai lo fualaau faisua, e ui lava e lelei tele latou. E le gata i lea, o nei meaai e masani lava ona maualalo le GI. Ina ia mautinoa o aoga o mea taumafa, faaaoga le laulau:

Laititi maualaloFaatataugaMaualuga maualuga
FuaFaʻailogaFuaFaʻailogaFuaFaʻailoga
Lemon

5-30 iuniteMeloni

55-70 iunitePaloni

70 ma sili atu iunite
Blueberries

30-55 iunite

E pei ona mafai ona e vaʻaia, toetoe lava o fua uma e maualalo le tau, o lea e tatau ai ona e taulai atu i le aofia ai i lau taumafataga.

Ae e te leʻi fuafuaina au mea taumafa, faʻaaoga le laulau o le a faʻaalia ai vaega e mafai ona e aofia ai, ma o le a sili atu ona faʻagalo:

Laititi maualaloFaatataugaMaualuga maualuga
GaosigaFaʻailogaGaosigaFaʻailogaGaosigaFaʻailoga
Toa susu ma le siʻi kuka

5-30 iuniteLaisi faʻamaina

55-70 iuniteMuesli

70 ma sili atu iunite
Paranesi

Pasita Paʻa

30-55 iunite

O le mea lea, o meaʻai paleni ma se maualuga maualuga o meaai vave ia e le tatau ona 'aina e tagata maʻisuka ma tagata soifua maloloina.

I le faagasologa o le faʻamaʻiina o meaola e aofia ai glucose. O le malosi e tatau mo le ola masani o le ola o le tino ua tatala. E moni lenei mea i le faiʻai ma maso. E le mafai e se kulumakosese ona ulu i totonu o se potu e aunoa ma se hormone e taʻua o le inisalini. E faʻamaloloina e le pancreas. O le mea lea, glucose e faʻaolaina ai le gaosiga o le inisalini.

A faʻauʻuina meaʻai, e maua e le tino le kulukose e aunoa ma le faʻaleagaina o le soifua maloloina o tagata. O nei meaai saogalemu e aofia ai fualaʻau maualalo-suka, cereals, ma fua. O le mea lea e teu ai, saito, avo, karati, pateta, zucini, beets, elekini, karite, squash, sana, pi, soya, lentils, pi.

I lenei tulaga, o le faʻaleagaina o le manava o le tino e faʻaitiitia ona o le fiva laau. Glucose e le o vave ona gauai, e le mamafa le pancreas. Enzymes ma hormones e matua paʻu'ū lalo i meaʻai, faʻamalosia le kulukose i sela e mafua mai i vitamini ma vaega o le ola maloloina o laau totō.

Afai o loʻo i ai ni laau laiti pe leai foi, ona vave tele lea o le toto i le kulukose toto. E masani lava ona faʻaaoga i le falaoamata faʻatoʻaga ma fatulaʻau ua faʻalanu.

Fualaau faisua ua tumu i meaʻai eseese. E pei ona faaalia i luga o le laulau, o le suka i totonu o fualaau faisua e masani lava ona maualalo, e alu malie lemu. Ae o laau totő ua vevela ua leai ni a latou meatotino aoga. O le faasinomaga faʻamaonia mo le beets tao e 65 iunite, ma mo le raw - na o le 30 iunite. O le kapisi paepae i soʻo se ituaiga o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga o le 15. Pe a 'aina fualaau faisua, e talafeagai le faʻatusatusaina o le suka i totonu o la latou fuʻa ma faʻasologa. Afai e maualuga ia faailo i itu uma e lua, o le faʻaaogaina o ia oloa e tatau ona faatapulaa.

Toe foʻi i le laulau o mea

O le tele o mea inu o loʻo faʻatau i faleoloa e matuā matautia lava ma lamatia ai le soifua maloloina. Mafaufau i le suka i totonu o meainu, o le sili ona lauiloa i le taimi nei i tupulaga talavou:

  • i totonu o se pu o Cola - 7 tsp. suka
  • i le Bank Red Bull Bank - 7.5 tsp
  • i totonu o se ipu malamalama o lemonade - 5.5 tsp
  • i totonu o se afu o sukalati vevela - 4.5 tsp
  • i totonu o se ipu fualaau suamalie 3.5 tsp.

O Cola e faʻailoaina ma le agalelei i mea suamalie, o faʻaopoopoga eseese e iai se mea faʻapipiʻi. O le lamatiaga o nei mea o le le mautonu i le vevela o le vevela. I lenei tulaga, aloaia le formaldehyde, methanol ma phenylalanine e amata ona faamalolo. Faʻalogo fomaʻi e mafai e Cola ona faʻaleagaina le faʻaleagaina o le tino ma le ate. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le inu ava malosi-kullucose i aso uma e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe mala o le fatu ma le maʻisuka.

Ae o le ava malosi, e faalavelave i le aveeseina o le kulūkose e le ate, ma mafai ai ona mafua ai le hypoglycemia. O le mea lea, o le inuina o le ava malosi e sili ona matautia mo le maʻisuka. E ui lava i lea, o nisi o vai inu vai e aoga i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le uaina ei ai mea aoga e faʻamaonia ai le maualuga o le suauu. E talafeagai lenei mea mo le maʻisuka. Ioe, e le o vine uma e talafeagai i lenei tulaga.

I le maʻisuka, na o vai mamago ma le suka sukaua e le sili atu ma le 4% e faatagaina. E le mafai ona e inu nai lo le 3 tioata. E matua faasaina le inuina o le ava malosi i luga o se manava gaogao. O le i ai o le resveratol i totonu o uaina e mafai ai e oe ona faʻamaonia le faiga o le totoga, ma o le puipuia lea o maʻi fatu.

Toe foʻi i le laulau o mea

E i ai tulaga faʻapitoa mo se faʻaogaina o le kulukose i aso uma. Latou te manatu i mea e sili ona lelei o meaai ma meainu. Mo tagata soifua maloloina ma le mamafa masani, o le aofaiga e taliaina e:

  • mo tagata matutua - e le silia le 50 g i le aso,
  • mo tamaiti mai le 10 i le 15 tausaga le matua - e le silia le 30 g i le aso,
  • tamaiti ei lalo ifo o le 10 tausaga - e le silia le 20 g.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le mulimuli i se olaga i le olaga atoa ma le fuafuaina o le suka i le taumafataga o le auala lea e tasi e faʻaleleia atili ai tulaga masani ma faʻaumatia ai faʻafitauli. Afai e sili atu le masani, o taunuuga ogaoga mo le tino e mafai:

  • liua o le kulukose i le gaʻo,
  • faateleina le cholesterol
  • le atinaʻe o le hypoglycemia,
  • le lamatiaga o le atiaʻe o le dysbiosis, ava malosi, maʻisuka,
  • faʻavaeina o aʻafiaga saoloto.

O le suka o se oloa e leai se mea e leai se mea aoga mo le tino. Ina ia eliina, e faʻaaoga e le masini elemene e tusa ma le 15 enzymes, tele vitamini ma minerale.

Meaʻai lelei, puleaina o suka i meaʻai e fesoasoani e aloese ai mai faʻamaʻi tuga, faʻamalosia le soifua maloloina ma le gaioiga mo le tele o tausaga.

Muamua lava, ioe, e fautuaina e faʻatalanoa se tagata e finau. E tusa ai ma suʻesuʻega, o le aʻafiaga o gaʻo gaʻo malolosi i luga o le kulūkose o le toto ua fuafuaina e le gata i le tele o latou kulupu, ae faʻapea foi i le lelei. Carbohydrates e faigata ma faigofie, lea e taua tele mo taumafa lelei. O le sili atu ona taua le fuaina o le 'eleʻele o le gaʻo ma le saoasaoa o loʻo gauaʻi, o le sili atu ona taua e tatau ona manatu o le faateleina o le kulukose toto. E faʻatusatusa lenei mea i iunite o falaoa.

Faʻaaogaina kiwi, faitau i ai.
Ina ia tumau le maualuga o le kulukose o le toto e le suia mo se aso, o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le a manaʻomia se meaʻai e maualalo i le maʻisuka. O lona uiga o se mea taua i le taumafa o mea taumafa ma le maualalo o le faasinoupu.

E i ai foi se manaʻoga e faʻagata, ma o nisi taimi e matua vavaeeseina uma lava, o oloa ia ei ai se faasinomaga maualuga. E tutusa foi le faaaogaina i iunite falaoa, lea e tatau foi ona iloiloina mo le maʻisuka o soo se ituaiga.

O le maualalo o le faasinomaga ma le vaega o falaoa o le oloa, o le faʻagesegese foi lea o le faʻaititia o le fua o le kulukose toto pe a uma ona avea ma meaai. Ma o le sili atu foi ona vave, o le maualuga o le kulukose o le toto e oʻo i se fua faatatau sili ona lelei.
O lenei faʻamaufaʻailogaina e matua aʻafia lava i faʻavae e pei o le:

  1. o le i ai o ni meaai faapitoa-togi i totonu o le oloa,
  2. togafitiga o gaosiga (i le a le ituaiga o ipu e faʻaaogaina: kuka, falai pe tao),
  3. le faatulagaga o meaʻai (vaaiga atoa, faʻapea foʻi ma le paʻu poʻo le vai inu),
  4. fua o le vevela o le oloa (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻamaʻaisa ituaiga ua faʻaititia le faʻasologa o le glycemic ma, e tusa ai, XE).

O le mea lea, amata ona 'ai se meaʻai faapitoa, o se tagata ua uma ona ia iloa muamua le mea o le a aʻafia ai le tino ma pe mafai ona tausia le maualuga o le suka. O le mea lea, e tatau ona faia ni faʻatonuga tutoʻatasi, pe'ā uma ona feutagai ma se tagata poto faapitoa.

Faʻalagolago i le a le mea o le a tupu, o oloa e tatau ona vaevaeina i ni vaega se tolu. Muamua e aofia ai meaʻai uma e maualalo le faʻasologa o igoa, e tatau ona itiiti ifo ma le 55 iunite. O le vaega lona lua e tatau ona aofia ai ia oloa ia o loʻo faʻaalia e ala i fuainumera o le glycemic, o lona uiga, mai le 55 i le 70 iunite. O le mea e ese ai, e tatau ona maitauina o na oloa e aofia i le vaega o mea e aofia ai mea maualuga, o lona uiga, e sili atu ma le 70. Fautuaina e faʻaaogaina ma le faʻaeteete ma laiti, aua e matua lamatia ai le soifua maloloina o le maʻisuka. Afai e tele naua meaʻai nei e te 'ai, e mafai ona tupu se coma se vaega pe maeʻa atoa.. O le mea lea, e tatau ona faʻamaonia le taumafataga e tusa ai ma mea o loʻo taʻua i luga. O ia oloa, lea o loʻo faʻaalia e se fuainumera o le faʻaogaina o le taugofie, e tatau ona aofia ai:

  • oloa falaoa e faia mai falaoamata malo,
  • lanu enaena
  • buckwheat
  • fatu pi mamago ma lentils,
  • tulaga masani o le oatmeal (vave le kuka),
  • oloa susu,
  • toetoe o fualaau faisua
  • apu ma le suamalie ole suamalie, aemaise lava oranni.

O la latou lisi maualalo e mafai ai ona faʻaaogaina nei oloa toetoe lava o aso uma e aunoa ma ni tapulaa taua. I le taimi lava e tasi, e tatau ona i ai se tulaga faʻapitoa e fuafua ai le tapulaa aupito maualuga e faatagaina.
O oloa o manu-manu, faapea foi ma gaʻo, e leai se taua tele o gaʻo i totonu o la latou tuufaatasiga, o le mafuaaga lea e le o fuafuaina ai le faasinomaga glycemic mo i latou.

E le gata i lea, afai o le aofaʻiga o iunite e sili mamao atu i tulaga talafeagai mo mea taumafa, o le a fesoasoani le taimi vave i le togafitiga faafomaʻi e aloese mai ai i le ogaoga o taunuuga. Ina ia pulea le tulaga ma ina ia aloese ai mai le fua, e tatau ona faʻaaoga se vaega itiiti o le oloa ma faasolosolo malie ona faʻaleleia.
O lenei mea o le a mafai ai, muamua lava, ona fuafua taitoatasi le fua aupito sili ona talafeagai ma mafai ai ona faatumauina se tulaga lelei o le soifua maloloina. E taua tele foʻi lou mulimuli i se fua faʻatatau o taumafa. O lenei mea e mafai ai ona faʻaleleia le metabolism, faʻamalieina uma gaioiga e fesootaʻi ma le faʻaogaina.
Talu ai i le tulaga o le maʻisuka, o mea muamua ma le lua, e taua tele le 'ai saʻo ma ia amanaʻia le faʻasologa o fuainumera o oloa, e tatau ona e tausisia lenei masani: O le taeao sili ona manaia ma le fiber-meaʻai. O le malologa e tatau foi ona i ai i le taimi tutusa i taimi uma - sili atu i le fa i le lima itula pe a uma le 'aiga o le taeao.
Afai tatou te talanoa e uiga i le taumafataga o le afiafi, e taua tele lona alu i le fa (a itiiti ifo ma le tolu) itula aʻo lei alu i le moega. O lenei mea e mafai ai ona mataʻituina pea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma, pe a tatau ai, faʻaitiitia faʻaitiitia. E uiga i tulafono faʻaaoga fuamoa E mafai ona e faitau le fesoʻotaʻiga.

O le isi tulafono, o le tausisia lea o le a mafai ai ona tausisia se faʻamaumauga maualalo maualalo. O le faʻaogaina lea o na oloa na faʻaaogaina i luga o le laulau faʻapitoa, ae i le taimi lava e tasi e tatau ona saunia i se auala faapitoa. E tatau ona taoina pe taoina meaai.

E tatau ona aloese mai mea taumafa, lea e matua afaina ai le maʻisuka o soo se ituaiga. E taua tele foʻi le manatua o le ava malosi o se GI sili lea e le tatau ona faʻaumatia ei latou e maua i le maʻisuka.

E sili le inu i mea inu malolosi aupito sili ona malolosi - mo se faʻataʻitaʻiga, pia pia po o le uaina mamago.
O se laulau e faʻaalia ai le faʻaogaina o le faʻasologa o oloa o le a faʻaalia ai o la latou GI e sili ona taua, o lona uiga e mafai e tagata taʻitoʻatasi o le maʻisuka ona faʻaaogaina i nisi o taimi. E le tatau ona galo ia i tatou le taua o le tino, aemaise lava mo i latou o loʻo feagai ma le maʻisuka.
O le mea lea, o se fetuutuunaiga o mea taumafa, faʻamatalaga mo le GI ma le XE ma le tino gaioiga sili ona lelei o le a mafai ai ona faʻaitiitia le faʻalagolago i le insulin ma le fua o le suka toto i se mea maualalo.

Vitio: mea uma e tatau ona e iloa e uiga i le faasologa o fuainumera o meaai

Meaai ma se maualuga maualuga o le faasinomaga o le 70 ma le maualuga GI
Pia110
Aso, hamburger103
Glucose, sima, falaoa paʻepaʻe, rutabaga, bagels, croutons fried100
Pelu falala, tao tao, pateta falai, pateta. Casserole, parsnip95
Nati o le rice, laisa paepae, peaches mama, apricot, honey, pies, dog dog90
Fuga laʻau, falalati pe kālati kuka, popukoni, susu susu susu, seleni aʻa85
Palu pateta, falaoamata ma vine vine, meaʻai, donuts, caramel, lole, susu susu80
Paʻu, melotilo, palanilani Farani, lasagna, araisa falaoa ma susu, nonoa fagu, le squash caviar75
Millet, sukalati koko (type "Mars"), susu sukalati, croissant, suamalie suamalie, palesi palesi, paʻepaʻe ma le enaena, meaʻai, semolina, couscous, pasta na faia mai le susu susu, halva, cheesecakes, sua i totonu o se afifi, jam70
O oloa ma se fuainumera faasinomaga o le 50-69 GI
Palu falaoamata69
Pineapple, Instant Oatmeal66
O falaoa lanu uliuli, falaoamata o le saito, suamalie mūmū, siamu, kuka poʻo le suamalie, falalati, granola ma le suka, falaoamata pateta, fualaau faisua ma fualaʻau, pata suamalie, suauu ma falaoa o fatu atoa, pasta ma sisi, vine, marshmallows, pastille, fruit fagu65
Fritters, pizza, faʻi, aisa kulimi, lasagna, meloni, mayonnaise, kirimoa suamalie, oatmeal, koko, saisaisi vave, kofe ma le keke uliuli ma le suka, upega, faaputuga, pancakes60
Fagalaʻau totoa, sua o vine, ketchup, fuatala, spaghetti, sushi, pupuʻu pipi, margarine, sisi kulimi, feta55
Cranberry, apple and pineapple juice b / sugar, mango, persimmon, kiwi, brown brown, orange, yogurt yogurt, meatballs, schnitzel puaa, keke keke, omelette, moa palu falaoamata, suauu / sugar, egg, yolk50
Meaʻai ma se faʻamaulalo maualalo o le 49 ma le lalo (fautuaina mo le gau o le mamafa) GI
Vine mūmū ma vine44
Cranberries, sua o le vine, pusi lanumeamata masila, basmati rice, popo, falaoa atoa o le falaoa, suamalie fou, buckwheat, pasta vine, sukaroti, apricots mago, laumei, caviar eggplant, povi, fasilaau laau40
Vaisisi tapaa, chickpeas, apu, pea lanumeamata fou, nuanua Saina, vermicelli, fatu sesame, pauna, quince, fatu sesame, vine yogurt 0%, fructose ice cream, soy sauce, masisi uamea35
Pini, nectarine, rimoni, pi, compote b / suka, sua o le tomato34
Soya suasusu, apricot, lentils, vine, vine, piikisi, beets, pear, tomato, sina sisi, pulu, suauu, sukalati, susu, fuamini, lanu meamata, moa.30
Cherry, raspberries, red currants, strawberries, strawberries, palukin fatu, gooseberries, falaoamata soya, fatty kefir, paʻu samasama vaivai25
Artichoke, eggplant, soy yogurt, lemoni, seaweed20
Alimoni, broccoli, kapisi, seleni, cashews, cauliflower, paʻepaʻe ma Brussels e tupu (i soo se ituaiga), pela, kukama, nati, asparagus, ginger, mushrooms, zucini, aniani, leki, olive, peanati, tofu cheese , soya, moa, pi ma pi, bran, kefir, blackcurrant, olives ma olives15
Avaka, pepa lanumeamata10
laulati laulaʻau, fatu o le sunflower9
kulimi, pasili, vanillin, cinnamon, oregano, anufe, sisi malo5

O loʻo i ou lima le soifua maloloina o lau paneta!

Carbohydrate Aofa (g)Mea taumafa
Tele (65 pe sili atu)Suga, candy caramel, cander candies, honey, marmalade, marshmallows, kuki pata, araisa, pasta, jam, semolina ma le karite palesi, aso, vine, millet, buckwheat ma oatmeal, apricots, prunes
Tele (40-60)Rye ma falaoa saito, pi, pi, sukalati, halva, keke
Agavaa (11-20)Tisimalie susu, asikulimi, falala falala, pateta, peʻa lanumeamata, beets, vine, cherries, cherries, rimoni, apu, fualaau suamalie
Laititi (5-10)Zucchini, kapisi, kāloti, pauka, tilo, meloni, pears, peaches, apricots, plums, oranges, tangerines, strawberries, gooseberries, currants, blueberries, lemonade
Toaitiiti (2-4.9)Milu, kefir, kirimulu oona, cheese cheese, kukama, radishes, lettu, aniani lanumeamata, tamato, meaʻai, lemoni, fugalaau, namisi fou

Paʻu paʻepaʻe2,61,60,4Plums3,01,74,8 Potato0,60,10,6Toa pele5,54,50,6 Kāreti2,51,03,5O apu2,05,51,5 Kukama1,31,10,1Oranges2,42,23,5 Beetroot0,30,18,6Tangerines2,01,64,5 Tomato1,61,20,7Vine7,87,70,5 Paloni2,44,32,0Fualaau2,72,41,1 Paʻu2,60,90,5Cranberries2,51,10,2 Apricots2,20,86,0Gooseberry4,44,10,6 Cherries5,54,50,3Raspberries3,93,90,5 Pears1,85,22,0Black currant1,54,21,0 Potu2,01,56,0 Mai le tusi: Faʻatinoina o Meaʻai Meaʻai / Ed.

Glucose i le laulauʻai

F. Nesterin ma I. M. Skurikhin.

Fiber Aofaʻiga (g)

Tele lava (i luga o le 1.5)O le fatu o le sana, fugalaau, pi, nati, aso, strawberries, apricots, oatmeal, chocolate, vine, currants black, mushrooms fou, fig, blueberries, paʻepaʻe paʻepaʻe ma le mumu, cranberries, gooseberries, pulu Tele (1 - 1.5)Buckwheat, pale tila, karite, olati o le oati "Hercules", pi, pateta, kāloti, kāpeti paʻepaʻi, piʻamea, eggplant, pepa suamalie, paukini, sorrel, quince, oranges, lemons, lingonberries Tusa (0.6-0.9)Paluga kulupu fuamoa, millet, aniani lanumeamata, kukama, beets, tamato, radishes, cauliflower, melon, apricots, pears, peaches, apples, grapes, bananas, tangerines Laititi (0.3-0.5)O falaoa o le sana mai le falaoamata o le 2nd grade, araisa, vine groats, zucini, letus, tilo, cherries, plums, cherries Tinoiti (0.1-0.2)O falaoamata o le saito o le 1 vasega, falaoa saito mai le falaoamata o le 1st ma le maualuga o le vasega, semolina, pasta, kuki

Fructose, calories mo le 100 g

Calories, 399 kcalProtein, 0 gFats, 0 gCarbohydrates, 99.8 g

Ua e tatalaina le itulau o oloa Fructose, calories lea e tutusa ma le 0 kcal. E te fia iloa poʻo fea le nofoaga o le Fructose o loʻo faʻaaogaina i le Matāgaluega ma le faʻatulagaina o vaega i le tau o oloa? Naʻo le kiliki i luga o le vaega o loʻo manaʻomia ma vili mea uma, mo se faʻataʻitaʻiga, ile numera o protein ma le numera o kalori.

Matou te fautua atu foi ia e gauai atu i mea o loo iai i vitamini ma minerale, faapea foi ma numera o mea e aoga pe o mea e ono afaina ai, faamatalaga e uiga i mea tatou te faailoa atu i lalo pe a mafai. Ma manatua o le mea autu e maloloina, e le o se mea lelei!

Le galuega a le kulukose i le tino o le tagata:

O tatou tino e maua ai le kulukose.

Glucose o se ituaiga o suka lea e fai i totonu oo tatou tino pe a uma ona 'ai. Glucose ua faia ona o le faʻaaogaina o gaʻo, gaʻo ma gaʻo. Ona oʻo lea i le toto. O lo tatou toto e maua ai le kulukose ma fatuina le malosi e tatau ai mo le gaioiga ma le faagasologa o gaioiga i totonu o le tino. Musika musika, okeni ma siama o le tino faʻaaogaina lenei malosi.

Glucose e avea ma vaega malosi i le tele o faagasologa o le tino o le tagata:

  • auai i le taua o metabolic processes,
  • manatu o le autu autu o le malosi,
  • faʻaosofia le galuega o le cardiovascular system,
  • E faʻaaogaina faʻamaʻi mo le togafitiga o le tele o faʻamaʻi: faʻamaʻi o le ate, faʻamaʻi o le tino tutotonu, eseese faʻamaʻi pipisi, inu o le tino ma isi faʻamaʻi.

    Glucose e maua i le tele o vailaʻau faʻasaina, toto,

  • tuʻuina atu meaʻai i potu faiʻai,
  • aveese le lagona o le fiaaai,
  • faʻaitiitia le atuatuvale, faʻamaonia le faʻalavelave popole.

I le faaopoopo atu i faʻamanuiaga o loʻo i luga o le kulukose i totonu o le tino o le tagata, faʻaleleia ai le mafaufau ma le faaletino, faʻatulagaina le gaioiga o totoga i totonu ma faaleleia atili le soifua maloloina.

Mo le faiʻai, o le kulukose e naʻo le "fafie".

Mo le manuia o le galue, o neu faiva e manaomia ai le maua pea o le 125-150 kalama o le kulukose i le aso.

E maua e le tino le malosi lea e manaʻomia ao maua le suka i le tulaga masani. Le maualuga poʻo le maualalo le maualuga o mafuaʻaga e faʻavae mai le masani masani o le olaga o le tino. O le mea lea e taua ai mo i tatou le iloa po o fea meaai e maua ai le kulukose.

Goocose e ulufale mai i totonu oo tatou tino ma meaʻai e aofia ai meaʻai.

O se mea faʻapitoa faʻamaloilo e lagolagoina ai le tulaga talafeagai o le kulukose i totonu o le toto. E masani lava, a maeʻa ona 'ai, toto maualuga le maualuga o le suka. O lenei mea e mafua ai le hormone pancreatic, insulin, tu i fafo. O lenei hormone e faʻateleina le faʻaaogaina o le kulukose e sene o le tino ma faʻaititia ai lona faʻasalaga i le toto i numera manaʻomia.

Le lava o kulukose i le tino, o faʻamaoniga:

O mafuaʻaga o le hypoglycemia (glucose deficiency) e mafai ona: faʻalauteleina le anapogi, le paleni o meaai, meaai le lelei, tele faʻamaʻi, ma isi.

Faailoga o le le atoatoa o le kulukose e mafai ona tupu i le aso atoa.

E masani lava, o se tagata e mafatia mai ia i latou atonu e le o nofouta i le maʻi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se lagona o le vaivai, vaivai i le va o le 11 i le taeao ma le 3 i le taeao o le faailoga muamua lea o le le lava o le suka. O le auala pito sili ona faigofie e iloa ai faʻamaoniga o le pe afai e te mulimuli i le tali a le tino pe a maeʻa se kuka suamalie poʻo se kofe.

O le mea lea, o uluai faailoga o le faaletonu o le kulukose:

  • vaivaiga, lagona vaivai
  • gatete
  • sosolo
  • tiga o le ulu
  • fiaaai
  • moe
  • ita
  • ita
  • mafaufauga le mautonu
  • faafitauli faʻaaliga
  • faalua vaaiga
  • faʻanoanoa
  • fatu palpitations.

O oloa e aofia ai le kulukose, e tatau ona taʻua vine, cherries ma cherries, raspberries, strawberries, plums, tilo, faʻi, paukini, kapisi paepae, kāloti, pateta, cereals ma cereals, meli.

Suga i meainu

O le tele o mea inu o loʻo faʻatau i faleoloa e matuā matautia lava ma lamatia ai le soifua maloloina. Mafaufau i le suka i totonu o meainu, o le sili ona lauiloa i le taimi nei i tupulaga talavou:

  • i totonu o se pu o Cola - 7 tsp. suka
  • i le Faletupe Mumu - 7.5 tsp.,
  • i totonu o se ipu malamalama o lemonade - 5.5 tsp.,
  • i totonu o se afu o sukalati vevela - 4.5 tsp.,
  • i totonu o se ipu fualaau suamalie - 3.5 tsp.

O Cola e faʻailoaina ma le agalelei i mea suamalie, o faʻaopoopoga eseese e iai se mea faʻapipiʻi. O le lamatiaga o nei mea o le le mautonu i le vevela o le vevela. I lenei tulaga, aloaia le formaldehyde, methanol ma phenylalanine e amata ona faamalolo. Faʻalogo fomaʻi e mafai e Cola ona faʻaleagaina le faʻaleagaina o le tino ma le ate. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le inu ava malosi-kullucose i aso uma e faʻapupulaina ai le ono mafai ona atiaʻe mala o le fatu ma le maʻisuka.

Ae o le ava malosi, e faalavelave i le aveeseina o le kulūkose e le ate, ma mafai ai ona mafua ai le hypoglycemia. O le mea lea, o le inuina o le ava malosi e sili ona matautia mo le maʻisuka. E ui lava i lea, o nisi o vai inu vai e aoga i le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le uaina ei ai mea aoga e faʻamaonia ai le maualuga o le suauu. E talafeagai lenei mea mo le maʻisuka. Ioe, e le o vine uma e talafeagai i lenei tulaga.

I le maʻisuka, na o vai mamago ma le suka sukaua e le sili atu ma le 4% e faatagaina. E le mafai ona e inu nai lo le 3 tioata. E matua faasaina le inuina o le ava malosi i luga o se manava gaogao. O le i ai o le resveratol i totonu o uaina e mafai ai e oe ona faʻamaonia le faiga o le totoga, ma o le puipuia lea o maʻi fatu.

Le fua o le suka ma le taunuuga o le faʻateleina

E i ai tulaga faʻapitoa mo se faʻaogaina o le kulukose i aso uma. Latou te manatu i mea e sili ona lelei o meaai ma meainu. Mo tagata soifua maloloina ma le mamafa masani, o le aofaiga e taliaina e:

  • mo tagata matutua - e le silia le 50 g i le aso,
  • mo tamaiti mai le 10 i le 15 tausaga le matua - e le silia le 30 g i le aso,
  • tamaiti ei lalo ifo o le 10 tausaga - e le silia le 20 g.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, o le mulimuli i se olaga i le olaga atoa ma le fuafuaina o le suka i le taumafataga o le auala lea e tasi e faʻaleleia atili ai tulaga lautele ma faʻaumatia ai faʻafitauli. Afai e sili atu le masani, o taunuuga ogaoga mo le tino e mafai:

  • liua o le kulukose i le gaʻo,
  • faateleina le cholesterol
  • le atinaʻe o le hypoglycemia,
  • le lamatiaga o le atiaʻe o le dysbiosis, ava malosi, maʻisuka,
  • faʻavaeina o aʻafiaga saoloto.

O le suka o se oloa e leai se mea e leai se mea aoga mo le tino. Ina ia eliina, e faʻaaoga e le masini elemene e tusa ma le 15 enzymes, tele vitamini ma minerale.

Meaʻai lelei, puleaina o suka i meaʻai e fesoasoani e aloese ai mai faʻamaʻi tuga, faʻamalosia le soifua maloloina ma le gaioiga mo le tele o tausaga.

O afea e faʻatau ai Meaʻai GG Maualalo

  • afai e te manaʻo e leiloa le mamafa,
  • pe a faʻatonuina amio le mautonu ma le le taua,
  • i le taimi o le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o galuega, mo se faʻataʻitaʻiga, i taimi o gasegase,
  • afai e te manaʻo e toe faʻafoʻi faiga faʻavae,
  • ma le maʻisuka gafa 2 vaega.

Mo le toatele o tagata, o le taumafaina o taumafa GI maualalo e sili ona lelei mo mafuaʻaga nei:

  1. o mea taumafa e faʻaitiitia lemu, o le maualuga o le suka e tulaʻi mai ma paʻu malie malie, ae le o se mea faʻapitoa,
  2. maʻi maʻisuka mafai ona pulea le faateleina o le kulukose o le toto, puipuia le alualu i luma o le faamai ma le atiina ae o faamaʻi tuga,
  3. faʻaaogaina o mea taumafa ma le maualalo o le faasinomaga o fuainumera i le taumafataga, e mafai ona faʻaitiitia faʻaitiitia le mamafa,
  4. meaʻai ma le maualuga o faʻamaumauga faʻapitoa e na o tagata taaalo ma tagata e galulue malosi.

Ae paga lea, o faʻamatalaga i luga o le GI i oloa gaosia i totonu o lo tatou atunuu e toetoe lava a le mafai ona maua. Ae i atunuu atiaʻe, taʻu mai lenei taua taua e maua i le toetoe o meaʻai uma.

Ina ia iai se manatu talafeagai o le tele o le GI, matou te tuʻuina atu nisi faʻamatalaga.

Maualuga GI Products:

  • Chocolates, susu sukalati, meaai vave, aisa kulimi i sukalati, keke, pusa - GI = 85-70,

Fua Faatatau GI:

  • Suauu-free fruit juice, pizza, kofe ma le lauti ma le suka - 46-48

Low GI:

  • O le sukalati malulu 70% -22, fuamati -15, aano o manu ma iʻa -10.

Faʻafitauli o le Metabolic mai Mea Maualuga GI

O le malosi na maua mai i gaʻo o loʻo faʻaaogaina i ni auala se tolu:

  1. ia toe faʻatumu le malosi na faʻaaluina,
  2. mo faleoloa glycogen muscle
  3. mo faʻafitauli manaʻomia i le tulaga o le le lava o le malosi.
  4. O tane e teu ai oloa o gaʻo gaʻo i totonu o le tino. O le taumafaina o meaai ma le maualuga o le faasino igoa, o le tino e tumu i le kulukose, vave ona gaosia le gaʻo. Afai i le taimi e le o manaʻomia le malosi, o loʻo nofo se tagata pe pepelo, ona auina atu lea o lenei gaʻo e teu ai i totonu o se nofoaga.

E le o oloa e maua i le maualuga o le GI e leaga, ae o le tele o latou taumafa ma le le pulea lelei. Afai na e galue malosi, poʻo le faʻaaluina o ni nai itula i le faletaalo, ona oʻo lea i se maualuga maualuga o le GI e toe faʻafoʻi le malosi, i le malosi o le malosi. Afai e te 'ai nei oloa i luma o le televise i le po, ona tupu aʻe lea o le gaʻo o le tino pe a oso i luga ma paʻu.

Mea taumafa i le gasegase gasegase e lelei i latou latou te faasolosolo malie ona maua le malosi i le tulaga saʻo. I le faʻaaogaina o ia mea, o le a le maua ai le malosi, ae e mafai ona e faʻaalu lelei i le aso. O nei oloa e aofia ai:

  • tele fualaau faisua
  • malosi pasta (el dente, pe a itiiti le inu) ma lanu enaena, tele legumes,
  • fualaau aina suamalie, susu ma oloa gaosi falaoamata, sukalati ma isi.

E le o fesoʻotaʻi faʻamaumauga faʻamaonia ma le kalori, o le mea lea, e tatau ai ona malamalama i mataupu uma e lua. Soo se oloa, e tusa lava pe maualalo le GI, o loʻo i ai pea le calories.

O le mea lenei na fai mai ai le tagata fai meaʻai Kowalkov e uiga i le faʻasologa o igoa:

O lenei laulau o loʻo i ai oloa e fesoasoani e aveesea ai le mamafa. E mafai ona e 'ai i aso uma, e aunoa ma le fefe i le mauaina o le mamafa mamafa. Afai e te tausisi i nei mea taumafa i lou olaga atoa, na o sina taimi e te galue ai i oloa ma le GI maualuga, ona tumau lea o le mamafa i fua tutusa. Ae ui i lea, aua nei galo o le taumafaina o meaai, e oo lava i mea lelei lelei o le a faʻalauteleina puipui o le manava, e manaʻomia ai le tele ma sili atu o tautua, ona le mafai ai lea ona gau le mamafa.

Low GI Products - E itiiti ifo i le 40GI
  • Legumes - pi pi ma le paʻepaʻe pi, pi, lentils, barley, pele bela. Loto pasta atoa falaoamata (e le o taofi)
  • Apalai, apricots mago, cherries, fualaau aina, plums, oranges, pears, peaches, prunes, apricots, beets, kāloti, tangerines, sukalati mafiafia.
  • Avocado, zucini, meaola, pepa, aniani, mushrooms, letus, broccoli, cauliflower ma kāpeti, tamato, kukama
  • Toa, moa, iʻa o le sami, iʻa, lafumanu, sisi malo, gusi, nati, sua oona, lanumeamata, kefir
5-45

Faaiuga: o le tele o mea e maua i le taumafa o oloa maualalo GI, i taimi taʻitasi ma le GI masani ma e seasea lava, i tulaga tulaga ese ma GI maualuga.

O le tele o mea e mafai ona suia ai le fuainumera o le fuainumera o le oloa, lea e tatau ona amanaia pe a fatuina se meaai ma sina GI maualalo.

O nisi nei o:

  • teuina o le taimi ma le matua o oloa gaosia.Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻailoa e le mafaitiititi e maualalo le GI o le 40, ma a maeʻa ma faʻamaluluina, o le GI e oʻo atu i le 65. A oʻo ina matua, o le a faʻatupulaia foi e apples le GI, ae le vave tele.
  • o le faaitiitia o le tino o meaʻai e mafua ai le faateleina o le GI. E faʻaaoga lenei mea i meaʻai uma o le cereal. O le mafuaʻaga lea e taua ai le falaoa o le falaoa po o le falaoa lelei. I vaega lapopoa o falaoamata, filo o meaʻai, proteins, fiber tumau, lea e faʻaitiitia ai le GI i le 35-40. O le mea lea, e tatau ona tuʻuina atu i falaoa ma falaoamata atoa,
  • faʻamafanafana meaʻai pe a uma ona teu i totonu o le pusaaisa faʻaititia GI,
  • kuka faateleina lau. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o kāloti tipi ua i ai le GI o le 50, ae i se foliga masani e le sili atu i le 20, talu ai ona o le maso o loʻo iai i totonu o maʻa pe a vevela,
  • oloa gaosi oloa ua saunia e faʻaaoga togafitiga vevela, togafitiga faʻamalotini. O le mafuaʻaga lea na mafua ai ona maualuga le maualuga o le falaoamata, o masini paluga mo le vave ona kukaina, o falaoamata mo meaʻai kuka e maualuga tele - 85 ma le 95, mulimuli ane. E le gata i lea, o loʻo i ai faʻasalaga ma fesuiaiga o le masini - GI 100,
  • o le tele o oloa e aofia ai le "suauu maso". I le vaaia o se tusitusiga faapena, e tatau i tagata uma ona malamalama o le GI o lenei oloa e lata i le 100, lea e mafai ona faateleina le glycemia,
  • O le vaeluaga o fatu saito i le taimi o sauniuniga o popukoni e mafua ai le faateleina o le GI e 15-20%,
  • nisi ituaiga o noodles ma spaghetti na maua e ala i le pasteurization poʻo le faʻamavaeina i lalo o le maualuga o le mamafa ua faʻaititia GI -40. Ae o le paluga mo mea e faʻaleleia ai, faʻamaunuʻu, mea teuteu fale, saunia mai le falaoamata malo i le auala masani, ei ai le maualuga GI -70,
  • O spaghetti ma le pasta e masani ona vevela, e fai si pisa laitiiti, o lea latou te osofaʻi ai i nifo. O lenei mea o le a faʻateleina ai lau GI. Afai e te kuka pasi mo le 15-20 minute, o le a faʻapupulaina le suauʻu ma o le GI o le a faateleina i le 70. Afai e te kuka spaghetti (e oʻo mai i le falaoamata papaʻe) e faʻaaoga ai le al dente auala (laʻitiiti laitiiti) ma tautua le malulu, mo se faʻataʻitaʻiga, i se salati, GI e na o le 35,
  • O le umi o le teuina o oloa o lo oi ai le malala e fesoasoani foi i le faʻaitiitia o le GI. O le falala lelei, o le falaoa ua leva ona tunu o le ai ai se GI sili atu maualuga atu nai lo le mea e mālūlū ma sili atu i le mea na magumago. O le mea lea, e fautuaina le teuina o falaoa i totonu o le pusaaisa poʻo le faʻamaʻi muamua foi, sosoo ai ma le faʻaleagaina. Ma o loo i ai i se foliga malogo, mausali. Mo le faʻamago faʻafuaseʻi, e mafai ona e kukaina meaʻai i totonu o le ogaumu poʻo totonu o se fafie,
  • O le malulu o oloa, mo se faʻataʻitaʻiga, oi latou e faatauina atu i se masini masini ma teuina i le vevela e le silia le 5 tikeri, e faʻaititia ai foi le GI,

O le faatumauina o le mamafa lelei i le olaga atoa o le manaʻoga lea o tagata uma. E tele faʻamatalaga i le auala e le maua ai le mamafa e ala i taumafa poʻo faamalositino.

Ae o le toatele o tagata e mananao e foliga foliga lelei i na faafitauli: le mafai ona tausisi i meaʻai mo se taimi umi, o le atuatuvale na mafua ona o le le lava o vitamini ona o se meaai le lelei, ma le le lelei o le tino mai le paʻu faafuasei o le paʻu. O le a le mea e faʻalogo lelei ai tagata e faʻapitoa i fautuaga fou mo le aveesea o le mamafa.

Ina ia mafai ona e malamalama lelei i mea e manaʻomia e filifili ai meaai lelei, e tatau ona e malamalama i faʻamatalaga e pei o le glycemic and index index, o le a lona uiga ma lona uiga.

E iloa e tagata uma le vaevaeina o meaai e mafua mai i laau ma manu. Atonu foi ua e faalogo e uiga i le taua o oloa gaosi ma le lamatiaga o gaʻo, aemaise lava mo le maʻisuka. Ae o mea uma lava faigofie i lenei ituaiga?

Mo se malamalama manino atu i aʻafiaga o mea taumafa, e tatau lava ona e iloa pe faʻapefea ona fuafua le faasino igoa. E oo lava ile faasinomaga fualaau aina e eseese i le tele, e fuafua lava i le ituaiga, e ui lava o le mea moni e faaaoga i le tele o meaai. E tusa ai ma iloiloga, o lafumanu ma meaʻai o manufasi e amio faʻapitoa, o lona taua o meaʻai, e faʻalagolago i le auala o le sauniuniga.

O le faasino igoa o loʻo taʻu mai ai le fua o le faʻaaogāina o oloa gaʻo i totonu o le gaʻo e le tino ma le faateleina o le suka i le toto, i se isi faaupuga, le aofaʻi o le kulukose o loʻo faia i le taimi o le gaʻoina. O le a le uiga o le faʻatinoga - o oloa e maua ai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina e tumu i le tele o suga faigofie, i le faasologa, latou te tuʻuina vave atu le malosi i le tino. O oloa e maualalo le faasinoupu, i se isi itu, lemu ma le lelei.

O le faasinomaga e mafai ona fuafuaina i le fua faatatau mo le fuafuaina o le GI ma se vaega tutusa o le carbohydrate mama:

GI = Triangle vaega o le carbohydrate suʻesuʻe / Vaega o le kulukose tafatolu x 100

Mo le faigofie o le faʻaaogaina, o le fua faʻatatau e aofia ai le 100 iunite, o le 0 le leai o ni mea gaʻo, ma 100 o le kulukose mama. E le oi ai se fesoʻotaʻiga faʻasalalau faʻatasi ma le kalori poʻo se lagona o le atoatoa, ma e le o se mea tumau. O aʻafiaga e aʻafia ai lona telē e aofia ai:

  • auala e gaosia ai ipu
  • vasega ma le ituaiga
  • ituaiga o gaioiga
  • le fua.

I le avea ai o se manatu taatele, o le igoa glycemic index o meaai na faailoa mai e Dr. David Jenkinson, o se polofesa i se iunivesite a Kanata i le 1981. O le faʻamoemoe o lona faʻatulagaina o le fuafuaina lea o meaai sili ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka. 15 tausaga o suʻega na taʻitaʻia ai le faʻavaeina o se faʻavae fou e faavae i luga o le GI faʻasologa, lea na suia ai le auala i le taua o meaʻai.

O lenei vaega e sili ona fetaui mo le leiloa o le mamafa ma mo le maʻisuka, ona o le mea moni e faifai malie ma e oʻo lava i le tuʻuina atu o le malosi aoga i le tino. O lea la, mo se faʻataʻitaʻiga, o fua o se punavai o le soifua maloloina - mea taumafa ma se tamaʻi igoa, e mafai ona susunuina gaʻo faafetai i le L-carnitine, e maualuga le taua o le paleni. Ae ui i lea, o le fualaau o fualaau aina e le maualuga e foliga mai. O fea mea taumafa e aofia ai meaʻai gaʻo ma le maulalo ma le maualalo e lisiina i le laulau i lalo.

E taua le manatua o le faailo o loʻo fesiligia e leai se auala e fesoʻotaʻi ma mea o le kalori ma e le tatau ona galo pe a faʻapipiʻi se lisi o vaiaso.

Laulau laulau - lisi o meaʻai gaʻo ma le lisi o meaʻai laiti-index

fugalaau (fou pe aisa)47
vine vine (free vine)45
pusi lanumeamata muni45
lanu enaena basmati45
popo45
vine45
fou moli45
fatu gaʻo uma45
falaoamata e kuka i le sana atoa (e aunoa ma le suka ma le meli)43
buckwheat40
mati mamago40
aldente fasi kuka40
koko sukala (free free)40
mago apricots40
paʻu40
vao faiva (uliuli)35
chickpeas35
apple fou35
aano o manu ma pi35
Tina vine35
tamato maso34
popo lanumeamata fou35
chinese noodles ma vermicelli35
fatu sesame35
se moli35
pulu fou35
fou Quince35
soya sauce (sugar free)35
nonot yogurt natura35
fructose ice cream35
pi34
nectarine34
rimoni34
peach34
compote (free free)34
suamati33
fefete31
soya susu30
apricot30
lanu enaena30
vine30
lanumeamata lanumeamata30
kaluka30
kapoti fou30
pepe fou30
jam (leai se totogi)30
pulu fou30
tamato (fou)30
gaʻo gaʻo e leai sona gaʻo30
samasama samasama30
laumei, lingonberries, blueberries30
koko sukalati (sili atu i le 70% koko)30
aluga suasusu30
susu (soʻo se gaʻo gaʻo)30
naunau fua30
tangerine fou30
blackberry20
siaki25
lanumeamata lanumeamata25
auro auro25
fugalaau fou25
mūmū mū25
soʻo falaoamata25
strawberries25
pikiapu fatu25
gogoberry25
pīnoa pata (sugar free)20
artichoke20
eggplant20
soya yogurt20
alimoni15
broccoli15
kapisi15
otaota15
seleli15
lala15
pupu vine15
failaʻau15
ata chili15
totoma fou15
hazelnuts, pine pine, pistachios, walnuts15
asparagus15
togi15
musika15
squash15
aniani15
pesto15
lelo15
olive15
peanesi15
pulupulu tipi ma totoa15
rhubarb15
tofu (bean curd)15
soya15
meaʻai15
avoka10
letusisi laulaʻau9
pasili, basil, vanillin, cinnamon, oregano5

E pei ona mafai ona e iloa, o aano o manu, iʻa, moa ma fuamoa e le oi ai i luga o laulau, talu ai e le o iai ni a latou gaʻo. O le mea moni, o nei mea o oloa ma se numera zero.

O le mea lea, mo le gau o le mamafa, o le fofo pito sili ona lelei o le tuʻufaʻatasia o meaʻai o le protein ma mea taumafa ma se faʻamaumauga laiti ma le maualalo. O lenei auala ua faʻaaogaina ma le manuia i le tele o meaʻai palatini, ua faamaonia lona aoga ma le faʻaleagaina, lea e faʻamaonia e le tele o iloiloga lelei.

Faʻafefea ona faʻaititia le faʻasologa o fuainumera o oloa ma e mafai? E tele auala e faʻaititia ai GI:

  • e tatau ona sili atu le fiva i le mea e mafai ai i meaʻai, ona oʻo ai lea i lalo o le GI atoa,
  • ia gauai atu i le auala e kuka ai, mo se faataitaiga, o palu pateta e sili atu le maualuga nai lo pateta tao,
  • O le isi auala o le tuʻufaʻatasia o aʻafiaga ma gaʻo, pe a faʻateleina le faʻafefe o le mea muamua.

Mo oloa e maua ai se igoa le lelei, e aofia ai le tele o fualaau faisua, aemaise o lanu meamata.

Ina ia tausia lelei meaai lelei, e tatau foi ona e gauai i ai fuainumera faasinoupu:

falaoamata saito69
falaoamata fou66
vave oatmeal66
moli moli65
siamu65
beets (kuka pe totō)65
falaoa lanu uliuli65
marmalade65
granola ma le suka65
pineapa tila65
vine65
maple sipuni65
falaoa rye65
peleue tao pateta65
mea valea65
suamalie suamalie (pateta suamalie)65
falaoa atoa o le falaoa65
fualaau faisua65
pasta ma le sisi64
fatu fatu saito63
falaoamata falaoamata falaoamata62
pizza falaoamata paluga kulimi ma tamato ma sisi61
faʻi60
chestnut60
aisa kulimi (faatasi ma le suka faaopoopo)60
talotala umi60
lasagna60
alamanuia o le mayonnaise60
meloni60
oatmeal60
koko koko (faatasi ai ma le suka faaopoopo)60
papaya fou59
Arab pita57
suamalie suamalie ua kuka57
sua sua vine (leai se sao)55
ketchup55
sinapi55
spaghetti55
sushi55
bulgur55
popo faʻata55
kuki kiliki55
Basimati rice50
sukalani (suka leai)50
Kiwi50
vai mama e leai se suka50
faʻamalosi50
mango50
le malamalama50
lanu enaena enaena50
apu opu (suka leai)50

E tolu ala taua e faʻaalu ai le malosi na mauaina e le tino mai mea inu: gaosia se fanua mo le lumanaʻi, toe faʻafoʻi glycogen i totonu o musika, ma faʻaaoga i le taimi nei.

Faatasi ai ma le tele o le kulukose i totonu o le toto, o le faatulagaga masani o le inisalini gaosiga ua paʻu i lalo ona o le faʻaitiitia o le pancreas. O le iʻuga, o le metabolism e suia tele i le itu o le faamuamua o le faaputuputu, nai lo le toe faaleleia.

O vailaʻau 'oloʻo iai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina lea vave vave ona liua i le kulūkose, ma pe a leai se manaʻoga o le tino e toe faʻatumu ai le malosi, e auina atu i le faʻasao i le gaʻo faʻasao.

Ae pe o oloa ma maua ai se upusii maualuga e matua afaina ai i latou lava? I le mea moni, leai. O se lisi o ia mea e matautia na o le tele, le pulea ma faʻaaogaina i le tulaga o le masani. A maeʻa se aʻoga vaivai, galuega faaletino, gaoioiga i fafo, e aoga le faʻaaogaina o mea taumafa o lenei vaega, mo se vaega sili ona maualuga ma le vave o malosiaga. O fea meaai e aofia ai le kulukose, ma e mafai ona iloa lenei i le laulau.

Maualuga Index Products:

pia110
aso103
glucose100
fesuiaiga o le tino100
falaoa paʻepafasi100
rutabaga99
buns95
pati tao tao95
pati falai95
pateta pateta95
laisa araisa92
apricoti kuka91
falaoa paʻepaʻe e aunoa ma se falaoa90
paʻepaʻe (pipii) araisa90
kāloti (kuka pe totō)85
hamburger buns85
fuga saito85
le popcorn e le faʻamaonia85
susu araisa pudding85
palu pateta83
pipi80
granola ma ni fatu ma vine80
suamalie suamalie76
paka75
sima75
fagu paʻu75
laisa arala i le susu75
lasagna (mai le susu)75
nonoa fagu75
millet71
sukalati ("Mars", "Snickers", "Twix" ma isi)70
susu sukalati70
suamalie suamalie (Coca-Cola, Pepsi-Cola ma isi)70
croissant70
salu o le saito susu70
penina penina70
pateta pateta70
risotto ma le araisa paepae70
lanu enaena70
paʻu paepae70
tausoga70
teuteu70

Ae o vailaau faʻaonapōnei, e aofia ai meaʻai, e leʻi faʻagata i le suʻesuʻeina o le GI. O se taunuuga, na mafai ona latou iloilo atili le maualuga o le kulukose e ulu atu i le toto, ma le taimi e manaʻomia e faʻamalolo ona o le inisalini.

Ma le isi, na latou faʻaalia e ese le eseesega o le GI ma AI (o le paleni tutusa o le faʻamaonia 0.75). O lona uiga e aunoa ma le 'ai o le gaʻo poʻo le maualalo o le meaʻai, i le taimi o le faʻamaʻaina, e mafai foi ona mafua ai se tali o le inisalini. Na faʻaalia ai suiga fou i le mafuaaga masani.

O le "Inisalini Index" (AI), o se vaitaimi, na faalauiloaina e Janet Brand-Millet, o se polofesa mai Ausetalia, o se uiga lelei o meaʻai e tusa ai ma le aafiaga o le faamatuu atu o le inisalini i totonu o le toto. O lenei faiga ua mafai ai ona vavalo saʻo le aofaiga o le inisalini tui, ma fatu ai se lisi o oloa o loʻo i ai le sili ona tele ma le faʻalauiloaina o meatotino e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

E ui lava i lea, o le mamafa o oloa o oloa o le vaega autu lea mo le fausia o se meaai lelei. O le mea lea, o le manaʻoga e fuafua le faasinomaga ao le i faia le faiga o se taumafataga mo le maʻisuka e le mafai ona faʻafitia.

E faʻavae i luga o le faʻasologa o fuainumera o oloa, o se laulau atoa mo le maʻisuka o le a avea ma fesoasoani taua i le foia o latou faafitauli. Talu mai le faasinoupu o oloa, o la latou upega taʻavale ma le kalori e leai se fesoʻotaʻiga vavalalata, ua lava lava le tuufaatasia o se lisi o faʻatagaina ma faasaina e tusa ai ma manaʻoga ma mea e fiafia i ai, faʻapipiʻi i le pi faitau, mo le manino atili. Vaʻaia, filifili se tele o aano o manufasi ma meaʻai susu o mea maualalo maualalo, ma ia aua nei galo e te tilotilo i ai i taeao uma. I le aluga o taimi, o le a tuputupu ae se masani ma o mea e tofoina o le a suia, ma o le a manaʻomia le faʻaaogaina lelei o le tagata lava ia.

O se tasi o auala faaonaponei o fetuutuunaiga o mea taumafa e amanaia le taua o mea taumafa o le auala Montignac, lea e aofia ai le tele o tulafono. I lona manatu, e tatau ona filifilia i latou o loʻo i ai se faʻamaumauga laiti mai oloa gaʻo. Mai lipid-aofia ai - e fuafua i meatotino o a latou mea gaʻo gaʻo. E tusa ai ma puipuiga, o lo latou tupuaga (laau po o manu) e taua iinei.

Montignac laulau. O le maʻisuka glycemic index / mo le gau o le mamafa

malt 110fala falala 50
glucose 100lanu enaena 50
falaoa paʻepaʻe 95peas 50
falaoamata pateta 95faʻasalaga e leʻi faʻamaonia 50
meli 90fuga fagu 40
popukoni 85fualaau suamalie. sua suamalie e aunoa ma le suka 40
kāloti 85falaoa lanu uliuli 40
suka 75Pusa Pasifi 40
muesli 70lanu lanu 40
sukalati 70malo malogo 35
kuka pateta 70oloa faʻi susu 35
sana 70turkish peas 30
afaina le araisa 70lentils 30
kuki 70suka mamago 30
paluga 65falaoa falaoa 30
falaoa paepae 65fualaau aina fou 30
melonini 60koko sukalati (60% koko) 22
faʻi 60fructose 20
jam 55soya 15
totogi pasene 55fualaau faisua, tamato - itiiti ifo i le 15
lemoni, pulou - itiiti ifo i le 15

O lenei faiga e le mafai ona taua o se panacea, ae na faamaonia le faatuatuaina e avea o se isi mea e ese mai i le faaaliga le mafaamatalaina o le fatuina o meaai. Ma e le gata i le tau faasaga i le oona, ae o se auala foi o meaai paleni e faatumauina ai le ola maloloina, malosi ma le umi.

O le maʻi suka o se maʻi sili ona matautia lea e manaʻomia le mataʻituina pea. Ina ia lelei le tau, e tatau ona e iloa le faasino igoa o oloa taitasi e te faaaogaina. O le filifiliga pito sili ona lelei o le i ai pea lea o lau laulau ma oe, mai i soo se taimi e mafai ai ona e aoina faʻamatalaga uma e te manaʻomia.

Suga i le taumafataga o se mea talafeagai. O le amataga lea o le malosi mo le tino. O fomaʻi fautuaina e faʻaaoga 50 g o lenei oloa i le aso, ae e le o lona uiga e tatau ona e 'ai le suka i lona mama. E maua i meaʻai uma tatou te 'ai i aso uma. O le maualuga o le suka i meaai e aofia ai le tele o le soifua maloloina o taunuuga.Ma faatasi ai ma le maʻisuka, o nei taunuuga e mafai ona lamatia ai le ola. O le mea lea, e tatau ona e iloa le tele o kulukose e te 'ai ma se meaʻai.

Tuua Lau Faamatalaga