O le masani o le suka o le toto i tamaitai i le matua

Faatasi ai ma le matua, e aafia ai le tino i suiga eseese, ae o suiga o le suka e suia laitiiti. Afai tatou te faatusatusa faailoga o le masani o suega o le toto i totonu o laulau mo alii ma tamaitai i le matua, e mafai ona tatou iloa e leai ni eseesega i le itupa.

O le faʻamautuina o tulaga maualuga o le toto (glycemia) e faʻamatalaina e le mea moni e faapea o le kulukose o le malosiaga autu lea mo le tele o siaki, ma o lona tagata autu o le faiʻai, lea e galue i tamaitai ma alii e tutusa lava le malosi.

Suʻe suʻa toto

I le mavae ai o le 45 tausaga, e foliga mai o le a maua e fafine le maʻisuka e leai se inisalini e maua i le gaʻo, maualuga maualuga o le toto, ma se olaga le mautonu.

Ina ia puipuia le faateleina o le glycemia, e fautuaina e fomaʻi le siakiina o lou toto mo le sua suka taumafa a itiiti ifo ma le tasi i le tausaga.

Afai ua sili atu le masani o le auiliiliga i luga o se manava gaogao, o le toto faaopoopo ma suega o le urine ua faatonuina mo le suauu o loo iai i totonu.

E tusa ai ma le tulaga masani mo le suesueina o tagata mamaʻi, pe a masalomia le maʻisuka, e suʻesuʻeina le toto mo mea e aofia i le:

  • anapogi glucose
  • glycemia p / w 2 itula i le maeʻaina o se faʻafitauli o le manava o le glucose ole tino - tusiga o le faapalepale glucose,
  • C-peptide i le taimi o le suega o le faapalepale o le glucose,
  • hemoglobin glyc,
  • fructosamine - o le glycosylated (glycated) protein.

O ituaiga uma o auiliiliga e maua ai faʻamatalaga talafeagai e tuʻuina atu ai se ata atoatoa o mea taua o le gaosiga o le gaʻo i fafine.

O le suʻesuʻega o le toto fused (fructosamine) e mafai ai ona e maua se manatu e uiga i le solia o le kulukose i totonu o le toto mo le 2 i le 3 vaiaso muamua atu.

O le suʻega mo le hemoglobin glyine e fesoasoani i se suʻesuʻega sili atu faʻamatalaga, lea e mafai ai ona tatou iloa le maualuga o le suka i totonu o le toto o tamaitai i le 3 - 4 masina, pe o le a le eseesega mai tulaga masani.

Ole suʻega ole toleni ole kulukose, lea o loʻo faʻatinoina ma le fuafuaina o le C - peptide, e mafai ai ona faʻamautuina oe:

  • glucose toleni
  • le faʻavae o le maʻisuka i totonu o se fafine,
  • ituaiga o maʻisuka.

E mafai ona e aoao atili e uiga i metotia mo le fuafuaina o le maualuga o le glycemia i luga o isi itulau o le saite.

Le masani o le suka i tamaitai

O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto i fafine mai le fanau mai i le matua e tutusa lava ma e masani lava mai le 3.3 i le 5.6 mmol / L.

Glycemia i luga o se manava gaogao pe a maeʻa ona moe lemu i le matua. O le suka i le masani ai pe a pasia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao masani e le suia.

Laʻau suauu toto mo fafine(capillary) i le matua i luga o se manava gaogao

O le tausagaGlycemia
12 — 605,6
61 — 805,7
81 — 1005,8
Sili atu i le 1005,9

E maua mai le suka o le anapogi mai se tamatamailima pe mai se vein, o faailoga o nei iloiloga e ese si ese.

O fuainumera mo le fuaina o le toto mai se tamatamailima ma se glucometer e tatau ona fetaui lelei ma i latou o se suʻega falesuesue pe a fai na maua se toto toto mai se tamatamailima.

O taunuʻuga o le auʻiliʻiliga i le aoina o se faʻataʻitaʻiga vevela e tatau ona laʻititi maualuga atu. O le a se mea e tatau i se fafine ona maua i le gaogao o le toto o le suka i le taimi o sampling mai veins o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

TausagaGlycemia
12 — 606,1
61 — 706,2
71 — 906,3
E silia ma le 906,4

O le iloaina o le maualuga o le suka i le taimi o le anapogi o le toto sampling i le matua e le fesoasoani i taimi uma e iloa ai le faia o se soliga o le gaosiga o le carbohydrate ma le fausiaina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka.

A maeʻa le 30 - 40 tausaga, o fafine, aemaise lava i le faʻaaogaina o le mamafa tele i le puimanava, e taʻitaʻia ai se olaga ola solo, e fautuaina e siaki i tausaga taʻitasi e le gata o le sugar sugar, ae faʻapipiʻi foi pe a uma ona 'ai.

I se tamaitai soifua maloloina i lalo ifo o le 60, o le faateleina o le glycemia 2 itula pe a uma se taumafataga e le tatau ona sili atu i le 7.8 mmol / L.

Ina ua mavae le 50-60 tausaga, o le maualuga o fuainumera mo tamaitai e tulaʻi mai. O le aofaʻi o le suka, o le a le tele e tatau ona i totonu o le toto o tina matutua 2 itula pe a uma le 'aiga o le taeao, e faʻatasi ma tulaga masani ole suega o le kulukose.

Laulautulaga faʻatalanoaina mo le suka o le toto pe a uma le taumafataga pe a uma le 2 itula i fafine

TausagaGlycemia
12 — 607,8
60 — 708,3
70 — 808,8
80 — 909,3
90 — 1009,8
E silia ma le 10010,3

O le siklucometer e fuaina ai le kulukose toto o se fafine i le maeʻa ai o soʻo se meaai pe a uma le 2 itula e tatau ona fetaui ma tausaga i luga o le laulau ae le sili atu i le masani. O le tulaga maualuga o le DM 2 e matua maualuga pe afai, pe a uma le 'aiga o le taeao, o le faasinomaga glycemic e silia ma le 10 mmol / L.

Maualuga glycemia

O mafuaʻaga autu mo le vavaeeseina o le suka mai le masani ma le atinaʻeina o le anapogi faifaipea poʻo le maeʻa ona 'ai i fafine pe a mavae le 40 tausaga o loʻo faʻalauteleina le faʻapalepale kulukose ma le maʻisuka e le o le insulin.

O nei faaletonu o le gataifale gaʻo i tausaga talu ai nei e laiti. Faailoga o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu i tamaitai pe a uma le 30 tausaga ma muamua e foliga mai o se mea sese o le suka mai le masani i le matua i se gasegase o le manava o le manava i se tamatamailima.

O le suʻeina o le suʻe toto e faʻamaonia i le tulaga o faʻamaoniga:

  • faateleina le urination
  • tupe mama po o tupe leiloa faatasi ma se meaai faifai pea,
  • matagogo
  • fiainu
  • suiga i manaoga o meaʻai,
  • gaogao
  • vaivaiga.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o le faateleina o le suesuega o le suka e maua i isi faʻamaʻi. E mafai ona mafua ai le maualuga o le glycemia:

  • maʻi ate
  • fomaʻi faʻamaʻi,
  • mala o le endocrine.

Ae o mafuaaga masani mo le tele o le suka o le suka i le fafine pe a uma le 30 - 40 tausaga e mafai ona galue:

  1. Passion mo meaai ma le faʻaaogaina o togafitiga mo lenei faʻamoemoe
  2. Aveina o faʻamatalaga faʻamalomoni
  3. Fuʻa
  4. Hypodynamia

I fafine ei lalo ifo o le 30 tausaga le matutua, o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e mafai ona mafua ai le maualuga o le suka toto. O le DM 1 e faʻatoʻateleina, sili atu ona faʻapitoa mo alii nai lo tamaitai, ae e tupu foi i le afa vaivai o tagata.

O tamaitai e lamatia le atiaeina o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka e aofia ai le maʻisuka ile maʻisaga aʻo maʻitaga. O le maʻi e mafai ona faʻaosoina ai se gaioiga o le autoimmune i le tino e tupu i le tali atu i se faʻamaʻi pipisi.

O se tagata faatupu faalavelave o le maʻisuka e faalagolago i le inisalini o vailaau viral:

  • cytomegalovirus,
  • Epstein-Barr,
  • mamanu
  • lapisi
  • Coxsackie.

I fafine, o le maʻisuka 1, e faaopoopo atu i le suka maualuga, e faʻaalia i le faʻaitiitia o le mamafa, nai lo le ituaiga o faʻamaʻi e ese mai le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka 2.

O le maʻisuka ituaiga 2 e maua faatasi ma le mamafa o le gaʻo, ma e mafua ona o le le lava o le inisalini poʻo lona le lava, ae o le faaitiitia o le lagona o sela i le inisalini. E sili atu nai lo alii, i fafine o loʻo i ai se faʻafitauli o le gasegase ma faʻamatalaga e fesootai ai:

  • toto maualuga
  • gasegase - o le taamilosaga o le puʻu o le sili atu i le 88 cm e tusa ai ma le tulaga Amerika ma e sili atu ma le 80 cm e tusa ai ma tulaga o Europa,
  • Lulu 2.

O le maʻi suka, mafua mai i le oona ma le faʻaitiitia o le faʻalogo i le inisalini, e sili ona taatele i fafine pe a mavae le 60 tausaga. I se tulaga lautele, o nei faaletonu o loʻo faʻamatalaina e ala i agafesootai ma ituaiga olaga.

E pei o faʻamatalaga i luga o le laulau o le maualuga o le suka i totonu o fafine, o suiga i tulaga masani masani pe a mavae le 60 tausaga e ese mai le masani mo teine ​​i lalo o le 30 tausaga. Ae ui i lea, o eseesega i le tino ma gaioiga paleni o nei vaitausaga e taua tele.

O le mea moni, e le tatau ona e faʻamoemoe mai se tamaitai e 60 tausaga le tulaga tutusa o le gaioiga faaletino ao avea ma se teineititi. Ae o le gaioiga faʻavalea ma le faʻasaʻoina o meaʻai o le a faʻaititia ai le maʻisaga o le maʻisuka ituaiga 2.

Laʻau maualalo

Faʻaititia le maualuga o le suka i le 2.5 mmol / l, lea e itiiti ifo nai lo le masani, i le toto e masani lava mo tamaitai ei ai aiaiga nei:

  • gasegase
  • faʻamaʻi fatu
  • leai ni hormones o le somatotropin, catecholamines, glucagon, glucocorticoids i totonu o le tino,
  • susu e maua ai le inisalini.

O le fesuiaiga o le toto toto i le itu o le faʻavaivaia o loʻo maitauina i tamaitai ma se naunauga mo meaʻai e tasi, matelaina. O tamaitai talavou foi o loo lamatia le taumafai e leiloa le mamafa e aunoa ma le faʻaaogaina o taʻaloga, ae naʻo se taumafataga.

Pe a anapogi, pe a faʻauʻu le kulukose i totonu o le toto ma le ate glycogen, ua amata ona faʻavaivaia palatini o muscle i amino acids. O nei mea, o le tino e maua ai le kulukose i le taimi o le anapogi ina ia mafai ona maua ai sela e iai le malosiaga talafeagai e lagolago ai galuega taua.

E le gata i musele maso e mafatia i le matelaina, ae o le fatu foi o le fatu. O le cortisol o le hormone, o le hormonone faʻasaʻolotoina i taimi o le atuatuvale, faʻaleleia ai le malepe o le musika.

O lona uiga afai e maua e se tagata le faʻamalosi, lea e tatau ai i le taimi o le anapogi, o le malepe o palatini musele ua faʻavavevaveina, ma o le aʻafiaga o le fatu o le faʻamaʻi pipisi.

E le gata i lea, i le leai o se gaioiga faʻapitoa, o le a faʻapupulaina ai le gaʻo, faʻapipiʻi ai totoga o loʻo siomia ai, faʻalavelave solo ma faʻagasolo ai faiga faʻapitoa i le tino.

Tuua Lau Faamatalaga