Gagana hemoglobin Glycosylated: masani, faʻamatalaga mo suʻesuʻega

O se maʻi le gasegase i totonu o le tino o le tagata e mafai ona avea ma punavai o faʻamaʻi eseese. O se suiga i le gaʻo gaʻo, e pei o le kulukose, e mafai ona taʻitaʻia ai le maʻisuka.

Ina ia iloa poʻo puipuia le maʻisuka, e tatau ona faia ni suʻega mai lea taimi i lea taimi. O le faailoga autu o lenei maʻi o le maualuga o le hemoglobin glycated i le toto.

Gelaglobin Glycosylated

O le toto mumu po o le toto mumu mumu o le toto ia o lana galuega o le tufatufa atu o le okesene i le tino atoa. O lenei gaioiga e faia ona o mea o loʻo i totonu o le uʻamea uʻamea i kela mūmū mūmū, lea e mafai ona fusifusia i le okesene ma tuʻuina atu i tino uma o le tino. O lenei palatini ua taua o le hemoglobin.

Ae peitai, o le isi vaega o le hemoglobin o le mafai lea ona fausia se tino e le mafai ona suia i le kulukose toto, o lenei faagasologa ua taʻua o le glycosylation poo le glycation, o le taunuuga o lenei faagasologa o le gluglobin glycogemoglobin. O lona fua faatatau o HbA1c.

Tulaga masani o le glycogemoglobin i le toto

O le maualuga o le glycogemoglobin e fuaina o se pasene o le maualuga o le hemoglobin i le tino. Mo tagata soifua maloloina, o le fua o le glycogemoglobin e tutusa lava, e tusa lava po o le a le itupa ma tausaga.

  • O le maualuga o HbA1c, e le sili atu i le 5.7 pasene, o le masani lea mo se tagata soifua maloloina.
  • Afai o le glycohemoglobin i le maualuga e tusa ma le 6, e mafai ona saogalemu le faamatalaina o se setete o vailaau.
  • O le faailoga o le 6.5% e maua ai le aia e talanoa ai e uiga i le maʻisuka i se amataga vave o le atinaʻe.
  • O le maualuga o le 7% i le 15.5% o le faʻamaoniga o le maʻisuka.

Mafuaaga o le faateleina o le glycogemoglobin

O le faateleina i le pasene o le hemoglobin glycated o loo faailoa ai le soliga o le metabolism o le carbohydrate i le tino, e tele mafuaaga mo lenei mea matautia:

  1. Tali atu i le ava malosi
  2. Faʻalavelave i le galuega a le tamaʻi po o le leai foi, talu ai o totonu o lenei totoga o loʻo faʻaaogaina ai le toto mūmū o le hemoglobin
  3. O le hyperglycemia ua leva ona mafua mai i se faiga le talafeagai
  4. Uremia - o le taunuuga o le le manuia tele

E faapefea ona faʻaalia le hemoglobin glyco i tamaiti, fafine ma alii?

  • O le tulaga masani o le HbA1c i se tagata soifua maloloina e le faalagolago i le tane ma le matua, o lona uiga, o le glycohemoglobin rate e tutusa lava i tamaitai, alii ma tamaiti, i le itulagi o le 4.5-6%.
  • Ae afai o tatou talanoa e uiga i tamaiti o loʻo mafatia i le maʻisuka, ona latou maua ai lea o le 6.5% maualalo, pe a leai o iai se faʻafitauli o faʻafitauli o le maʻi.
  • Afai o le tamaititi o loʻo i ai se faasinomaga o le hemoglobin glycem i luga o le 10%, o loʻo taʻu mai ai le manaʻomia ona vave amata togafitiga. Aua neʻi galo o le tele o le faʻaititia o le HbA1C e mafai ona oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le faʻaaliga.
  • Faʻateleina le glycogemoglobin o le sili atu ma le 7% o se faailoga o le tulafono masani i na o tagata matua.

O le hemoglobin glycated i fafine maʻitaga

Mo tamaitai, glycohemoglobin ao maitaga e tutusa lava le tutusa ma tagata uma e le maua le maʻisuka.

Ae ui i lea, o fafine maʻitaga o loʻo faʻaalia i fesuiaiga i le faateleina ma le faʻaitiitia o le glycogemoglobin, e mafai ona avea ma:

  1. Fua tele fua tele - e sili atu i le 4 kilokalama.
  2. Faʻaitiitia le hemoglobin i le toto (anemia).
  3. Faʻaleagaina o le mautu o fatugaʻo.

E ui lava i le mea moni e faapea o le maitaga o loʻo iai faatasi ma suiga i le HbA1C, o le suʻesuʻeina o le hemoglobin glycene e taua tele mo le faʻamautinoaina o le maʻisuka malosi.

Mafuaaga o le faaitiitia HbA1C

Faʻatasi ai ma mea e faʻaitiitia ai le maualuga o le hemoglobin glycated o mea nei:

  1. O le taua tele o le toto.
  2. Toto toto.
  3. Hemolytic anemia - o se faʻamaʻi e mafua mai i le faʻaitiitia o le ola o sela o le toto, lea e oʻo atu ai i le oti muamua o le hemoglobin glycosylated.
  4. Tumo o le siʻusiʻu o le pancreas (insulinoma) - e oʻo atu ai i le tele o le gaosiga o le inisalini.
  5. Le atoatoa le gasegase o le tino.
  6. Gaioiga mamafa faaletino.

E faapefea ona aafia le hemoglobin glycini i le maʻisuka?

O le hemoglobin glycated o se faailo taua i le siama o le maʻisuka.

O le fuaina o le kulukose o le toto na o ia e le lava e malamalama ai pe faapefea ona alu le metabolism i totonu o le tino o le tagata, ona o le maualuga o le suka e suia i tagata soifua maloloina ma i le maʻisuka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o taunuuga e ono eseese e faʻatatau i le taimi o le aso poʻo le tausaga na faia ai suega, i luga o se manava gaogao poʻo le maeʻa ona 'ai, ma isi.

O le auiliiliga mo le hemoglobin glycated o se faailoga o meaola e le faalagolago i mea ua taua i luga ma ua faaalia ai le maualuga o le kulukose i se vaitaimi umi. E le pei le maualuga o le suka, o le hemoglobin glycosylated o le a le suia pe a tago i le vailaʻau, ava malosi poʻo le maeʻa foi o taʻaloga, o lona uiga, o le a tumau pea le saʻo o iuga.

Talu ai o le umi o le ola o le toto mumu e tusa ma le 120-125 aso, o se auiliiliga o le HbA1c e mafai ai ona e fuafua pe na lelei le siakiina o le maualuga o le kulukose i le toto (glycemia) i le tolu masina talu ai.

O afea e faʻataʻitaʻiina ai se suega glycogemoglobin?

E mautinoa lava le alu i le falemaʻi ma faia se suʻega glycogemoglobin i le tulaga o le faʻaalia o faʻamaoniga e le talafeagai mo oe, e pei o:

  1. faʻalavelave masani o le gasea ma le vomiting,
  2. umi le fia inu
  3. tiga o le tino.

Ole auiliiliga o le hemoglobin glycini e mafai ona iloa ai e le na o le amataga o le maʻisuka, ae ia iloa ai foi pe iai se predisposition i lenei maʻi.

O le isi vaega tāua o le auʻiliʻiliga i luga o le HbA1C o le mafai lea ona fuafua pe mataʻituina e le tagata maʻi lona soifua maloloina ma pe mafai ona ia totogiina le maualuga o le suka i lona toto.

Metotia mo le fuaina o le glycogemoglobin

Mo le fuaina o le glycogemoglobin, o samples toto o le 2-5 ml e ave mo le auʻiliʻili ma faʻafefiloi ma se vailaʻau vailaʻau faapitoa - o se mea faʻapitoa e puipuia ai le faʻaaogaina o le toto. O se taunuuga, o le gafatia e teuina le toto e 1 le vaiaso, i le vevela mai le +2 i le +5 ° C.

O HbA1c laʻitiiti e mafai ona faʻaititia, ona e eseese fale suʻesuʻe e mafai ona faʻaaogaina ni metotia eseese mo le fuaina o glycogemoglobin, o lea o le a sili atu ona saʻo taunuuga pe afai e te tumau i le fale lava e tasi.

O le auʻiliʻiliga mo le НbА1c, e le pei o isi faʻataʻitaʻiga, e le faalagolago i luga pe na e 'ai meaai ae leʻi ave le toto pe leai foi, ae ui i lea, e fautuaina e fai se suʻesuʻega ile tino. O le mea moni, e leai se mea e tatau ona suʻeina pe'ā maeʻa le faʻafigi toto poʻo le uma foi o le toto.

Faamatalaina o Tali

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated o le sili atu ma le 6% o le a fuafuaina i tulaga nei:

  • e maʻi le maʻi mai le maʻisuka poʻo isi faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaititia o le faʻapalepale o le kulukose (sili atu i le 6.5% o loʻo faʻamaonia ai le maʻisuka, ma 6-6.5% o loʻo faailoa mai ai le maʻisuka (faʻavaivaia le glucose toleni poʻo le faateleina o le anapogi glucose))
  • ma le leai o se uamea i le toto o le tagata maʻi,
  • pe a uma se taʻaloga muamua e aveese ai le splenectomy,
  • i faʻamaʻi pipisi i hemoglobin - hemoglobinopathies.

O le faʻaitiitia o le hemoglobin glycosylated o le itiiti ifo i le 4% o loʻo faʻaalia ai se tasi o tulaga nei:

  • Faʻaitiitia le toto glucose - hypoglycemia (o le mafuaʻaga autu o le hypoglycemia faaumiumi o se maʻi palacreatic e maua ai le tele o insulin - insulinoma, o lenei tulaga e ono mafua ai le togafitiga o le maʻisuka (togafitiga o fualaau oona), gaioiga faaletino malosi, le lava o meaai paleni, le lava o galuega faʻapitoa, nisi gasegase o gasegase)
  • totoga
  • hemoglobinopathies,
  • hémoliotic anemia,
  • maʻitaga.

O le a le mea e aafia ai le iuga

O nisi fualaau e afaina ai le toto mumu, lea e aʻafia ai iʻuga o se suʻega toto mo le hemoglobin glycosylated - matou te maua ai se mea e le faʻalagolago, sese.

O lea la, latou te faateleina le tulaga o lenei faailoga:

  • aspirin maualuga
  • opioids na faʻaalu i le taimi.

E le gata i lea, o le faaletonu o le taimi, o le faʻaleagaina o le ava, ma le hyperbilirubinemia e saofaga i le siʻitia.

Faʻaititia mea o loʻo maua i le hemoglobin glyc i totonu o le toto:

  • tapenaga uʻamea
  • erythropoietin
  • vitamini C, E ma le B12,
  • dapson
  • ribavirin
  • fualaau faasaina e faaaoga e togafitia ai le HIV.

E mafai foi ona tupu i faʻamaʻi tumau o faʻamaʻi, gasegase o le vai, ma le faateleina o triglycerides i le toto.

Faailoga mo le suʻesuʻega

E tusa ai ma fautuaga a le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi, o le maualuga o le hemoglobin glycosylated o se tasi lea o tulaga mo le maʻisuka. I le tulaga o se tasi taimi e iloa ai le maualuga o le glycemia ma le maualuga o le hemoglobin glycated, pe i le tulaga o se taunuuga e lua-iuga (faatasi ai ma le vaeluaga i le va o iloiloga o le 3 masina), ua i ai i le fomai le aia tatau e iloa ai le tagata maʻi i le maʻi suka.

E le gata i lea, o lenei metotia faʻataʻitaʻi e faʻaaogaina e pulea ai lenei faʻamaʻi, faʻaalia muamua. O le faasinomaga o le hemoglobin index, fuafuaina i luga o kuata kuata, ua mafai ai ona iloilo le aoga o togafitiga ma fetuutuunai fua o vailaau oona o le hypoglycemic or insulin. O le mea moni, o taui mo le maʻisuka e matua taua tele, talu ai e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le faia o ni faʻafitauli ogaoga o lenei maʻi.

O fua faʻatatau o lenei faʻaaliga e ese mai i le tausaga ole maʻi ma le natura o le vasega o lona maʻisuka. O lea la, i tupulaga talavou o lenei faailo e tatau ona itiiti ifo i le 6.5%, i tagata ogatotonu - e itiiti ifo i le 7%, i matua - 7.5% ma lalo. O lenei mea e tupu i le leai o ni faʻalavelave matuia ma le aʻafiaga o le maualuga o le hypoglycemia. Afai o nei taimi le lelei, o le tau o le hemoglobin glycosylated mo vaega taʻitasi e faʻatupulaia e le 0.5%.

Ioe, o lenei faailoga e le tatau ona iloiloina i se tulaga tutoʻatasi, ae faʻatasi ma le auʻiliʻiliga o le glycemia. O le hemoglobin Glycosylated - o le tau aogā ma e oʻo lava i lona tulaga masani e le faʻamaonia uma ai e le o iai ni fesuiaiga mataga i le glycemia i le aso.

Metotia Suesuega

Toeitiiti lava o potu suesue uma e fuafuaina le maualuga o le hemoglobin glycosylated i le toto. I totonu o le falemaʻi e mafai ona e ave i le itu a lau fomaʻi, ma i totonu o se fale tumaoti e aunoa ma se taʻiala, ae mo le totogifuapauina (o le tau o lenei suʻesuʻega e taugata tele).

E ui i le mea moni o lenei auʻiliʻiliga e atagia ai le maualuga o le glycemia mo le 3 masina, ae le o se taimi faapitoa, e fautuaina pea e ave i luga o se manava le aoga. E leai ni sauniuniga faapitoa mo suʻesuʻega e manaʻomia.

O le tele o metotia e aofia ai le ave o le toto mai se vein, ae o nisi fale suesue e faʻaaoga toto toto mai le tamatamailima mo lenei faʻamoemoe.

O le a leʻo taʻuina atu ia te oe i le taimi lava lea le faaiuga o le suʻega - o se tulafono, e lipoti atu i le tagata maʻi pe a mavae 3-4 aso.

Faaiuga

O le maualuga o le hemoglobin glycosylated e atagia mai ai le maualuga o le kulukose toto i le tolu masina talu ai, o le mea lea, e tatau ona fuafuaina e tusa ai ma le 1 taimi i le kuata. O lenei suʻesuʻega e le suia ai le fua o le maualuga o le suka i se glucometer, o nei auala e lua e tatau ona faʻaaoga i le tuufaatasiga. E fautuaina le faʻaitiitia o lenei faʻaaliga e le o le faʻamalosi, ae faasolosolo malie - i le 1% i le tausaga, ma taumafai e le o se faailoga o se tagata soifua maloloina - e oo atu i le 6%, ae ia taulaʻi tulaga faatauaina mo tagata o vaitausaga eseese.

O le filifiliga o le hemoglobin glycosylated o le a fesoasoani e lelei le pulea o le maʻisuka, e faavae i luga o taunuuga na maua, fetuutuunai le fua o le suka-lowering drugs, ma o le mea lea, aloese mai le atiina ae o ni faafitauli matuia o lenei maʻi. Ia mataala i lou soifua maloloina!

Tuua Lau Faamatalaga