Togafitiga mo le maʻisuka ituaiga 2 - e faalagolago ile maʻi

Matou te ofoina atu ia te oe e faitau le tusiga e uiga i le autu: "togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 - lea e faalagolago i le maʻi" faʻatasi ai ma faʻamatalaga mai tagata tomai faapitoa. Afai e te manaʻo e fai se fesili poo le tusitusi, e faigofie ona e faia lenei mea, pe a maeʻa le tusiga. O le a mautinoa lava le taliina oe e lo tatou tagata poto faapitoa.

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka: faailoga o le atinaʻeina, faʻafefea ona togafitia ma pe faapefea ona ola ai

O le mamafa o le mamafa i le afa lona lua o le olaga, o le leai o se felauaiga, o meaʻai ma le tele o meaʻai e tele atu le leaga i le soifua maloloina nai lo le masani ona talitonuina. O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia ma faʻamaʻi. E masani ona atiae ona o se olaga faʻaonaponei - o le tele o oloa, avanoa i felauaiga, ma galuega faʻapitoa.

Faʻamaumauga faʻamaonia faʻamaonia le faʻamaonia atoatoa o lenei faʻamatalaga: i atunuu ua atiaʻe, o le taatele o le maʻisuka o le tele o taimi e sili atu nai lo atunuu matitiva. O se vaega o le ituaiga 2 o se faaumiumi le umi, laʻititi le fua. Afai e te le auai i suʻesuʻega faafomaʻi faʻapitoa pe foaʻi atu lou toto mo le suka na o oe lava, o le a faia le tuai pe a amata le tele o faʻafitauli. Togafitiga i lenei mataupu o le a sili atu ona sili atu le lautele nai lo le faʻamaonia vave o le maʻi.

Aisea e atiae ai le maʻisuka ituaiga 2 ma o ai foi e aafia

O le siama o le maʻisuka e faia pe a maua se anapogi vave i le kulukose i le toto mama o le tagata maʻi i luga o se manava gaogao. O se maualuga i luga aʻe o le 7 mmol / l o se mafuaaga talafeagai lea e fai mai ai o le soli o le metabolism o gaʻo i totonu o le tino. Afai e fuaina fua i se glucometer feaveaʻi, o faʻamaoniga o le maʻisuka e sili atu i le 6.1 mmol / l e faʻaalia ai le maʻisuka, i lenei tulaga e manaʻomia le suʻesuʻeina o fale suʻesuʻe e faʻamaonia ai le maʻi.

O le amataga o le maʻisuka ituaiga 2 e masani lava ona o faatasi ma le solia o le inisalini tetee. O le suka mai le toto e ulu atu i totonu o masini ona o le inisalini, faatasi ai ma le tetee, o le iloa o le inisalini e siaki, ua le lelei, o lona uiga o le kulukose e le mafai ona afaina ma amata ona faaputuputu i totonu o le toto. O le pancreas e saili e faatonutonu le maualuga o le suka, faʻaleleia lana galuega. Na iu lava ina sasa ese. Afai e le togafitia, pe a mavae ni nai tausaga, ua suia le inisalini ma le le lava, ma o le kulukose toto e tumau maualuga.

Mafuaʻaga o le maʻisuka:

  1. O le mamafa. O le tino o le tino e maua ai le gaioiga gaioiga ma e i ai sona aafiaga tuusaʻo i le faʻamalosia o le inisalini. O le mea aupito sili ona matautia o le mea oona i totonu o le puimanava.
  2. Le lava le gaioiga e taʻitaʻia ai i le faʻaitiitia o tulaga maso o le kulukose. Afai e le oi ai le gaioiga faaletino, o le tele o le suka e tumau i totonu o le toto.
  3. Faʻaopoopoga i le taumafataga o le mauaina o gaʻo - oloa falaoamata, pateta, meaʻai. Carbohydrates e aunoa ma se fiva e vave ulufale vave i le toto, faʻaosofia le faateleina o le pancreatic function ma faʻamalosia ai le faʻamalosia o le inisalini. Faitau a matou tusiga i luga o le faʻavaivaia o le kulukosese.
  4. Vaʻaiga faʻapitoa faʻapupulaina le ono mafai ona maua i le faʻamaʻi 2, ae e le o se mea e le mafai ona tupu. O amioga maloloina e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le maʻisuka, e oʻo lava i le matitiva leaga.

O faʻafitauli i le gaʻo o le gaʻo gaʻo e faaputuputu mo se taimi umi, o lea la o le matua ua manatu foi o se vaega o le maʻisuka ituaiga 2. O le tele o taimi, e amata le maʻi i le mavae ai o le 40 tausaga, i le taimi nei o loʻo i ai se uiga e faʻaitiitia le aofaʻi o le maʻisuka.

O le maʻi suka ua vaevaeina i le tulaga muamua ma le lua. O le maʻisuka Peraimeri e le mafai ona faʻafitia, faʻalagolago i foliga o faʻalavelave, e lua ituaiga e iloga:

  • O le ituaiga 1 (E10 e tusa ai ma le ICD-10) ua maua pe afai o le faateleina o le toto suka e mafua ona o le leai o le inisalini. E tupu lenei mea ona o ni faaletonu i le pancreas ona o le aʻafiaga o faʻamaʻi i ona sela. O lenei ituaiga o maʻisuka o le inisalini e faalagolago, o lona uiga, e manaʻomia ai le iniseti o le inisalini i aso taitasi.
  • Tusa 2 (code MKD-10 E11) i le amataga o le atinaʻe e faʻaalia i le tele o insulin ma le malosi o le insulin. Aʻo faʻatuputeleina le malosi, o loʻo faʻalauteleina le maʻisuka ituaiga 1.

O le maʻisuka lona lua e mafua ona o faʻafitauli o le kenera i chromosomes, faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave faʻamaʻi. A maeʻa togafitiga poʻo fualaau faasaina o le faʻamaʻi-mafuaʻaga, toe foʻi mai le kulukose toto i le masani. O le maʻisuka faʻamamafa e maualuga foi lona lua, o le amataga lea o le maitaga ma pasi pe a uma le fanau.

Faʻalagolago i le malosi, o le maʻisuka ua vaevaeina i ni tikeri:

  1. O se uiga toʻafilemu o lona uiga e naʻo se taumafataga maualalo e maua ai le maualuga o le suka e lava lea e faatumauina ai le maualuga o le suka. O vailaʻau e le o faʻamaonia mo maʻi. O le taimi muamua e seasea ona o le tuai ona iloa. Afai e te le suia lou olaga i le taimi, o se tikeri agamalu e vave ona alu i totonu.
  2. O le laʻitiiti o le mea taatele. E manaomia e le tagata maʻi ni tupe i lalo o le suka. E leai lava se faʻafitauli o le maʻisuka pe o latou agamalu ma e le afaina ai le lelei o le olaga. I le taimi lenei, o le le lava o le inisalini e mafai ona tupu ona o le leiloa o nisi o mea faigaluega. I lenei tulaga, e faia e le tui. Ole le atoatoa o le inisalini o le mafuaʻaga lea latou te le maua ai le mamafa i le maʻisuka ma le faʻaogaina o calorie. E le mafai e le tino ona gaosia le suka ma ua faʻamalosi e talepe ona lava gaʻo ma maso.
  3. O le maʻisuka malosi e faʻaalia i le tele o faʻafitauli. I le le talafeagai o togafitiga poʻo le toesea, o suiga e tupu i totonu o vaʻa (nephropathy), mata (retinopathy), maʻi o le maʻi suka, ma le fatu ona o le angiopathy o vaʻa tetele. O le faʻalavelave faʻalavelave e aʻafia foʻi i le maʻisuka ituaiga 2, o suiga o le maʻisuka o loʻo taʻua o le neuropathy o le maʻisuka.

Mo le taua: Janashia P.Kh., Mirina E.Yu. Togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 maʻi // le kanesa o susu. 2005. Nu. 26. S. 1761

O le maʻi suka o le maʻi masani lea o le endocrine.

Tusi
1. Balabolkin M.I., Klebanova E.M., Kreminskaya V.M. O mea e mafai mo le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi nei // // Journal Journal Medical. T. - 10. - Nu. 11. - 2002. - S. 496-502.
2. Butrova S.A. Le aoga o le glucophage i le puipuia o le maʻisuka ituaiga 2 .//. - T.11. - Nu. 27. - 2003. - S.1494-1498.
3. Dedov I.I., Shestakova M.V. O le maʻi suka. O se taiala mo fomaʻi. - M. - 2003. - S.151-175.
4. Kuraeva T.L. Faʻafitauli insulin i le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1 i le tupulaga: togafitiga ma Siofor (Metformin) // O le maʻi suka. - Nu. 1. - 2003. - S.26-30.
5. Taeav A.Yu., Naumenkova I.V. O vailaau oona i le taimi nei i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. // Journal Journal Medical. - T.9. - Nu. 24. - 2001. - S.1105-1111.
6. Smirnova O.M. Muamua na iloa le maʻisuka ituaiga 2. Faʻamatalaga, togafitiga togafitiga. Tusi lesona Metotisi.

O le melatonin hormone autu na gaosia e le tamai faiʻai o le faiʻai e ala i le paʻu pine.

E faʻapefea ona ola i le maʻisuka ituaiga 2? E mafai ona "suamalie" le soifua o se tagata maʻi? E i ai se avanoa e faia e aunoa ma ni vailaʻau pe afai o loʻo maua oe i le maʻisuka? Fai mai le tusitala o saienisi Makushnikova Olga.

Maʻisuka ae le o le suka. E faigata ona le ioe i lenei faʻamatalaga. O le maʻi suka faʻamaʻi faʻamaʻi e manaʻomia ai le faʻatupulaia o le pule. Afai o loʻo maʻi se tagata i le maʻisuka, o se soifua maloloina lelei, o se paleni paleni, o le pulea o le mamafa na pau le ala e ola ai.

O le maʻi suka se faʻamaʻi e aʻafia ai le gasegase o le kulukose. I le maʻisuka, o masini ma siaki e taofia ai le mauaina o le malosi mai le kulukose. Ona o lenei mea, o le kulukose e le o vaevaeina e fausiaina i totonu o le toto.

Faʻafitauli i le gau o le kulūkose e aʻafia ai ma le le lava o le inisalini, lea e nafa ma le kulukosesese (ituaiga 1 maʻisuka), poʻo le iniseti o le insulin i tino o le tino (ituaiga 2 maʻisuka).

E i ai le ituaiga tagata maʻisuka. gestation. Lenei «lē tumau» o le maʻi e tupu i nisi taimi i fafine aʻo maʻitaga, ma pasia pe a uma le fananau.

E tusa ai ma fale ma atunuu mai fafo, o le 6-10% o tagata o le lalolagi e mafatia i le maʻisuka. O le toatele oi latou ua leva ona maʻi, ae latou te le iloa pe le fia iloa e uiga i ai. E tele taimi e le amanaʻia ai e tagata uiga iloga poʻo le taʻu atu i isi faʻamaʻi: masani lava seia oʻo ina ua tuai ona faasaʻo le tulaga.

I le 95% o mataupu, e maua e tagata le maʻisuka ituaiga 2. I lenei faʻamaʻi, ua maua ai le insulin i le tele o suauu pancreatic, ae e le aoga. O le hormone e momoli le kulukose i totonu o masini i tagata soifua maloloina e le mafai ona avea ma ituaiga o ki i le masini. Ona o lenei mea «leai se aoga» glucose tumau i totonu o le toto, e le liliu i se punavai o le malosi.

O le tele o le taimi e pasia, o le maʻisuka malosi 2 ma le maualuga o le kulukose maualuga e fesoʻotaʻi ma le soifua maloloina o suauu pancreatic e toe gaosia. O lagona sili ona leaga o le pancreatic sela, o le itiiti foi lea o latou maua mai le inisalini. E i ai se liʻo malosi e le mafai ona e oso i fafo e aunoa ma le togafitiga o le insulin togafitiga ma le inisalini.

Afai o le faamaʻi e le mafai ona sologa lelei, o nisi taimi e lava lea e fetuunai ai le meaai, faateleina le pulea o le tagata lava ia, teena le suamalie, auai i se soifua maloloina ma amata ona inu vailaau e pei ona faatonuina e le fomai.

E mafai ona puipuia le maʻisuka ituaiga 2

A maeʻa ona suʻeina le maualuga o le kulukose o le toto, o nisi taimi e iloa ai le tagata «vaʻaia», lea e taua foi o le le atoatoa o le kulukose. O lona uiga e le i oʻo mai le maʻi, ae ua uma ona aliali mai faafitauli i le ave o le kulukose.

Preditebetes mafuaaga taua e toe mafaufau ai i ituaiga olaga ma meaai. Afai e le faia lenei mea, o le a atiaʻe e le tagata le maʻisuka ituaiga 2.

Ina ia puipuia le faʻamaʻi, e taua le faʻasaʻoina o le mamafa, faʻatapulaʻaina le kalori, faʻaleleia le gaioiga o le afi ma ia mulimuli i fautuaga uma a le fomaʻi.

I le auala, o fautuaga e leiloa le mamafa, pipii i meaʻai lelei ma se soifua maloloina lelei o le a le sili atu le lelei mo tagata soifua maloloina.

O ai e lamatia ile maʻisuka ituaiga 2?

O le tele o taimi, o le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae i tagata o loʻo i ai se faʻasologa pe a fai o nei tagata e vavalalata aiga o ē na mafatia i le maʻisuka.

Afai o se tasi o matua na faʻaalia lenei faʻamaʻi, o loʻo i ai se avanoa lelei pe a mavae le fasefulu tausaga, e mafai ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga II i le la tama. Afai e maua uma e matua le maʻisuka, o le aʻafia o le maʻisuka ia latou fanau i le matua o le maualuga tele.

Ae ui i lea, ia i ai se faʻagasologa o togafitiga e le o lona uiga o le maʻi. O le soifua maloloina o le tagata e tuusaʻo lava i le ola, meaʻai ma le gaioiga faaletino.

O se vaega tāua i le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faia i le tele o meaʻai. Faʻasalaga o tino e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i le inisalini e faʻamaeʻa ai le puipuiga.

O le malosi o le kulukose e faʻaitiitia le faʻaititia o se tagata matua. O le mafuaʻaga lea e atiaʻe ai le maʻisuka ituaiga 2 i le tele o tulaga tupu i le avea ma tagata matutua. ina ua mavae le fasefulu-lima tausaga.

O le maʻisuka e iai foʻi isi mea e ono lamatia ai: faʻamaʻi pipisi, faʻalavelave, nisi vailaʻau.

  • vevela ma paʻu mago,
  • fiainu ma le gutu malolo
  • siʻitia i le numera o le urine i aso taitasi,
  • maualuga le toto maualuga
  • vaivai, moe,
  • manaʻo tele ma faʻavavega faʻavave i le mamafa,
  • tingling sensing i tamatamailima, afaina o vae,
  • o manuʻa le lelei o le faʻamaʻi, o le tino ma le tiga o le tino,

I fafine e maua i le maʻisuka, e masani lava ona atiina ae le gao. I alii faafitauli ma le gafatia.

E taua le malamalama o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo amataina malie. Mo se taimi umi, atonu o le a le aliali mai le faʻamaʻi i soo se auala. I le taimi lava e tasi, o le aʻafiaga leaga o le kulukose i totoga ma gaʻo e amata e tusa lava pe laiti fesuiaiga i le suka.

O le maʻisuka ituaiga 2 ua maua i se faasologa o suʻega falesuesue.

O le suʻesuʻega muamua lea ma le sili ona taatele mo le togafitia poʻo le faʻatuʻi atu i se faʻamaʻi. E tatau ona faia se faʻamatalaga faʻatasi i tausaga taʻitasi i tagata soifua maloloina uma i le fasefulu tausaga.

E tasi i le tausaga, e manaʻomia le auʻiliʻiliga mo tagata talavou e maualuga tele ma maualuga le maualuga, faʻapea foʻi ma tagata e maualuga le cholesterol.

O tagata o loʻo i ai le faʻasologa o mea na tupu, o le mamafa ma le gasegase faamai ua sili atu i le 40 tausaga, e tatau ona faia lenei iloiloga i tausaga taʻitasi.

Faatasi ai ma le fuafuaina o le maualuga o le kulukose i luga o se manava gaogao, e amata ai se suesuega mo le maʻisuka, pe afai e iai ni faailoga. O le auiliiliga ua faatonuina mai e se fomaʻi o le lotoifale, ae mafai foi ona e faafesootai se endocrinologist mo se faasinomaga. Afai ole faʻamaoniga o le maʻisuka e faʻamaonia ai le maʻisuka, o le fomai lea o le a vaaia le tagata maʻi.

Afai e aveesea le toto mai se tamatamailima mo le auiliiliga, e le tatau ona sili atu le maualuga o le kulukose i le 5.5 mmol / L. Afai e ave le toto mai se vein, o le pito i luga ole masani 6.15 mmol / L.

O le faateleina o le toto glucose capillary i luga aʻe o le 5.6 mmol / L e mafai ona taʻu mai ai vailaau. Luga o le 7 mmol / l mo le maʻisuka. Ina ia mautinoa e leai se mea sese, o lenei auʻiliʻili e sili atu ona toe maua.

2. Faia o suega o le faapaleni o le kulukose (gaʻo suka)

O se tagata maʻi e tofotofoina mo le anapogi toto toto. Ona tuʻuina atu lea o se vaifofo o le kulukose e inu ai ma toe faʻaaoga le toto mo le auʻiliʻili ile 120 minute.

Afai e lua itula i le maeʻa o se uta o le carbohydrate, o le kulūkose e tumau i luga aʻe o le 11.0 mmol / L, e faʻamaonia e le fomaʻi le mea na tupu «maʻisuka malosi».

Afai o le kulūkose e i le lautele o le 7.8-11.0 mmol / l, o le faʻavaivaia o le kulukose o le gutu vaʻaia.

E masani lava, o lenei faailoga e le sili atu i le 4-6%. Afai o le maualuga o le hemoglobin glycosylated e maualuga atu i le 6%, o le tagata atonu e maua i le maʻisuka.

Afai e manatu le fomai e tatau, e mafai ona ia tuusaʻo i le suʻesuʻega le maualuga o le insulin ma le C-peptide i le toto. Faʻalagolago i tekinolosi o le suʻega, o le aofaiga o le inisalini i le masani e mafai ona 2.7-10.4 μU / ml. Le masani o le C-peptide 260-1730 pmol / L.

E le tatau ona i ai se kulukose i totonu o le uila. E mafai ona i ai le Acetone i le urine ma i isi faaletonu, o lea o lenei suʻesuʻega e faʻaaogaina e faʻamaonia ai le siama.

O le toto e suʻesuʻeina mo le tele o le porotini, uria, creatinine, lipid profile, AST, ALT, vaega faʻafari. E tatau ona malamalama lenei tulaga i le tulaga o le tino. O se suʻega o le biochemistry e fesoasoani ia te oe e maua ai togafitiga e sili ona fesoasoani i se tagata faapitoa.

E tolu vaega (ogaoga) o le maʻisuka ituaiga 2:

  • malamalama se faʻaopoopoga i le kulukose e aunoa ma ni faʻaalia,
  • malosi malosi o faʻamaoniga o le faʻamaʻi e le o faʻalauiloaina, o mea na vaʻaia e naʻo suʻesuʻega,
  • mamafa o se faʻalavelave matuia i le tulaga o le maʻi ma le maualuga e ono mafai ona atiaʻe faʻafitauli.

Afai e le lava le togafitia ma le le saʻo le togafiti o le maʻisuka, e i ai se lamatiaga o le faaleagaina o toto toto (e aofia ai toto toto o le fatu ma le faiʻai), gaʻo (e oo i le toe gaogao), totoga o faaaliga vaaia (seia oo i le tauaso), tino o le tino ma toto totoga pito i lalo, lea e matua faateleina ai le lamatiaga o le tipi.

E talitonuina o le maʻisuka faʻaleagaina vave le malosi o le tino ma le malosi nai lo le tama. I le taimi lava e tasi, o le sili atu le malosi o le faʻafeusuaiga e masani lava ona le amanaʻia faafitauli faʻapitoa ma e le vave faʻanatinati e mulimuli i faatonuga a le fomaʻi. O le mafuaʻaga lea e tupu ai le tele o faʻafitauli i tagata.

O le sini autu o togafitiga o le maʻisuka faaitiitia i le kulukose toto.

I nisi tulaga, e mafai ona maua lenei mea i se meaai faapitoa, faʻaumatia ese pauna ma faʻafeiloaia oe i se olaga ola maloloina. Ae ui i lea, o le tele lava o siama e le mafai ona faia e aunoa ma le suka o le suka. E tatau i le fomaʻi ona filifili pe faʻaaoga le vailaʻau.

Aua e te taumafai e tuu i lalo lou suka oe lava i le fesoasoani o meaai faʻafefete, supplements diet and herbs. O lea la e te misia taimi taua ma e mafai ona faʻafefe ai lou tulaga. O fualaau faʻamaʻi e lelei lava e pei o se adjuvant, ma na o le maea ai o feutagaiga ma lau fomaʻi!

I le auala, lanu lanu moana, fua o le suamalie, o le sua o vine fou o vine vao ma laʻau tipeti o loʻo i ai le faʻaititia o le suka. Ginseng root, Leuzea extract, tincture o tinctures ma le Eleutherococcus extract fesoasoani e faʻasaʻo ai le glucose metabolism.

I le isi itu, e le fautuaina e le au atamamai le faʻaaogaina o le artichoke, artichokes, soya ma le pasta e faʻaitiitia ai le "sugar sugar" o le tino. O le a leai se afaina mai nei oloa, ae o lo latou mana faavavega ua matua televave.

I le sailiga o se isi mea i le suka lea ua faasaina, aua le faalagolago i luga o suka. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le fructose, lea e masani ona faʻaaogaina i oloa faapitoa mo le maʻisuka, ei ai le aafiaga leaga i le gaʻo gaʻo.

O le fructose e mafua ai le maualalo o triglycerides ma lipoproteins, ma o nei lipoproteins e le lelei. E le gata i lea, o le fructose e matua maualuga lava i le kalori, lea e leai sona aafiaga aupito sili ona lelei i le soifua maloloina o tagata gasegase o loʻo gasegase i le gaʻo. I fua laugatasi ae le o aso uma, e talia le suamalie fuamoa, ae le o se sui i aso taitasi mo le suka.

O le maʻisuka fou faatoa maeʻa e tatau ona aʻoaʻoina e pulea le suka toto ma se glucometer. E taua le faʻatinoina o nei suʻesuʻega i le tele o taimi e taʻu mai e le fomaʻi o loʻo auai.

O faʻamaumauga e maua e tatau ona faʻamaumauga ina ia mafai ai e le fomaʻi ona iloilo le ala o le maʻi ma tuʻuina atu fautuaga talafeagai. Ma, ioe, aua nei e le amanaiaina taimi fautuaina o asiasiga i le falemaʻi.

Taumafa faafomaʻi o se vaega taua o le toe faʻafoʻiina o le gasegase glucose metabolism. Mo le puleaina o le maʻisuka, e taua le taofi le taofi o mea taumafa vave vave ma faʻateleina le maualuga o le suka toto: paluga, suamalie, gaʻo vave, araisa paepae, nisi o fua, aso ma meaʻai gaʻo. I lalo o le pia, o kvass, lemonade, juice juice.

I fua talafeagai, e mafai ona e 'ai le falaoa o le falaoa ma le falaoamata o falaoamata, pateta, beets, kāloti, peʻa lanumeamata, vine, pineapa, faʻi, melon, apricots, kiwi.

O le meaai e tatau ona aofia ai le zucini, kapisi, kukama, tamato, fuamoa lanumeamata, tele o fualaau aina ma fualaʻau, oloa gaosiga o meaʻai susu, gaʻo po o le gaʻo vela ma iʻa.

E tāua le tausisia o se meaʻai laʻitiiti (5-6 taimi i le aso) ma se taumafataga maualalo.

Gaoioiga faaletino o se vaega taua o le tausia o le soifua maloloina i le maʻisuka ituaiga 2. I le avea ai o se tulafono, o le afa itula i aso uma e faʻatautaia ai le saoasaoa ua lava lea e faʻalauteleina ai le lagona o le insulin.

Taʻaloga aoga ma e le o le malosi o le uila vilivae. Soʻo se isi lava toleniga e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi. Atonu e talafeagai le faia o se suʻesuʻega faaopoopo mo le taliaina i le toleniga.

Afai e te amata mai le maasiasi, e sili le auai i se olaga ola malosi. Faʻaʻatele le taimi o vasega: mai 5-10 minute i le 45-60 minute i le aso.

O gaoioiga faaletino e tatau ona faia masani, ma e le mai i le mataupu i le mataupu. Faatasi ai ma se malologa umi, o le a lelei le mou atu o le lelei o le taʻalo i taaloga.

O se soifua maloloina lelei, o meaʻai tatau lelei ma togafitiga faʻapitoa, o le siakiina masani o le kulūkose e mafai ai e le maʻi suka ona ola i se soifuaga atoa ma aloese mai faʻalavelave. I le uma, e pei ona latou fai mai i Sisifo: «Maʻisuka e le o se faʻamaʻi, ae o se ala e ola ai!»

O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka (DM) o se faʻafitauli e le masani ona afaina. E afaina uma ai alii ma tamaitai, e masani ona silia ma le 40 tausaga. O le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 e le o manatu i ai le toatele, ma o nisi o gasegase, o le mea moni, e le o logoina e latou te ono aafia i le faamai. Ma o na gasegase oe iloa lelei o latou maʻi, e masani ona latou le iloa pe o le a - maʻi suka, mea e lamatia ai, ma e le o iloa lona tulaga lamatia. O se taunuuga, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faia ni ogaoga ituaiga ma e mafai ona taʻitaʻia ai i tulaga lamatia o le ola. I le taimi nei, o togafitiga talafeagai ma meaʻai lelei mo le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona taofia le atinaʻeina o le maʻi.

Afai e atiina ae e se tagata le maʻisuka, e mafai ona fesuisuiai mafuaaga o lenei mea moni. O le ituaiga lona lua o faʻamaʻi e masani ona mafua mai i:

  • meaai sese
  • leai se gaoioiga faaletino,
  • mamafa tele
  • uiga faʻamaoni
  • popole
  • fualaau oona lava i fualaau faasaina, mo se faataitaiga, glucocorticosteroids,

O le mea moni, e masani lava e le na o le tasi le manatu, ae o le tele o mafuaaga.

Afai tatou te mafaufau i le tupuga o le faamai i tulaga o le pathogenesis, ona fai lea o le maʻisuka 2 e mafua mai i le leai o se inisalini i totonu o le toto. O le igoa lenei o le tulaga pe afai o le inisalini protein e maua mai i le pancreas e le mafai ona mafai ona maua i insulin resptors o loʻo i luga o siama. O le iʻuga, e leai se gaʻo e gaosia ai le suka (glucose), e mafua ai ona leai se glucose e maua ai i sela, ma e le o se mea lamatia, i le faaputuputuina o le kulukose i totonu o le toto ma lona teuina i ni gaʻo eseese. I lenei faitioga, e le ese mai le maʻisuka e le o le insulin-maʻisuka e ese mai le maʻisuka ituaiga 1, lea e le maua ai le insulin i le pancreas.

Faailoga o le faamai e tele lava ina faalagolago i le tulaga o le faamai. I taimi muamua, e ono le lagona e le tagata maʻi se lagona le mautonu, sei vagana ai le vaivai, vaivai le susu, faateleina le fia inu ma le fiaai. O lenei tulaga e masani lava ona mafua mai i le le lelei o mea taumafa, maʻi vaivai vaivai, mafatia. Ae ui i lea, o le mea moni, o le mafuaʻaga o se togafitiga lilo. A o faagasolo le maʻi, o faʻamaoniga e mafai ona aofia ai:

  • faʻamaʻi manuʻa manuʻa
  • vaivai o puipuiga,
  • tiga ma fula i totonu o vae,
  • ulu matua
  • dermatitis.

Ae ui i lea, e masani lava e le saʻo le faamatalaina e tagata gasegase o se ituaiga o faailoga, ma o le maʻisuka e amataina e aunoa ma le faalavelaveina seia oo i ni tulaga faigata pe taitai atu ai i tulaga lamatia o le ola.

O le mea moni, e le lava auala aoga e faʻapupulaina ai le inu o le kulukose i sela, o le mea lea, o le faamamafa autu i togafitiga o le faʻaitiitia o le maualuga o le suka i totonu o le toto. E le gata i lea, o taumafaiga e tatau ona taulai i le faaitiitia o le mamafa o le maʻi, toe aumaia i le masani, talu ai ona o le tele o mea taua o loo i ai se taua taua i le pathogenesis o le maʻisuka.

O le mea autu e aʻafia ai le ono tulai mai o faʻafitauli i le maʻisuka ituaiga 2 e faʻaleagaina ai le lipid metabolism. O le sili atu o le cholesterol e ese mai le masani e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o mala.

O le maʻisuka ituaiga 2 o se faʻamaʻi e manaʻomia ai togafitiga uumi ma tumau. O le mea moni, o metotia uma faʻaaoga e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • ave fualaau
  • meaai
  • suiga o olaga.

O togafitiga lelei mo le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai le taua e le gata i le maʻisuka lava ia, ae faʻapea foi faʻamaʻi pipisi, pei o le:

O le maʻisuka ituaiga 2 e togafitia i luga o se falemai ma i le fale. E naʻo tagata mamaʻi e maua i le hyperglycemic and hyperosmola coma, ketoacidosis, ituaiga ogaoga o neuropathy ma angiopathies, ma taʻavale e ono aʻafia i falemaʻi.

O le mea moni, o vailaʻau uma e vaevaeina i ni vaega autu se lua - o mea e aafia ai le gaosiga o le inisalini, ma i latou e leai.

O le fualaau autu o le vaega lona lua o le metformin mai le vasega biguanide. O lenei fualaau faasaina e masani ona faatonuina mo le maʻisuka ituaiga 2. A aunoa ma le afaina o sela o le pancreas, e tumau le kulukose i totonu o le toto i tulaga masani. Ole fualaau faasaina e le afaina ai le maualalo o le kulūkose. O Metformin e susunuina foi gaʻo ma faʻaitiitia ai le manava, lea e oʻo atu ai i se faʻaititia o le mamafa o le maʻi. Ae ui i lea, o le maualuga o le fualaau faasaina e mafai ona matautia, talu ai o se tulaga ogaoga o le maʻi ma le maualuga o le tino - e mafai ona tupu le alose acidosis.

O sui masani o le isi vaega o fualaau faasaina e aafia ai le gaosiga o le inisalini o le sulfonylurea. Latou te fafaguina tuusaʻo ia peta beta o le pancreas, ma o le taunuuga lea latou te maua ai le inisalini i le faateleina o le tele. Ae ui i lea, o le maualuga o nei vailaʻau na lamatia ai le tagata maʻi i se faʻagutu pepelo. O mea e maua mai le sulfanylureas e masani lava ona faia faʻatasi ma le metformin.

E i ai isi ituaiga vailaʻau. O le vasega o fualaau oona lea e faʻaleleia ai le inisalini e faʻatatau i le glucose concentrations e aofia ai mimetics (GLP-1 agonists) ma le DPP-4 inhibitors. O fualaau fou nei, ma o lea ua sili atu ona taugata. Latou te taofiofia le faʻaogaina o le kullucagon hormone e faʻaleleia ai le suka, faʻaleleia atili le gaioiga o mea manogi - hormones gastrointestinal lea e faʻapupulaina ai le inisalini.

E i ai foi se fualaau faasaina e puipuia ai le aveʻeseina o le kulukose i totonu o le vaega o meaʻai - o le acarbose. O lenei fofo e le afaina ai le gaosiga o le inisalini. E masani ona faʻasolosolo le gaʻo e fai ma se puipuiga e puipuia ai le maʻisuka.

E i ai foi vailaau e faʻalauteleina ai le excretion o le kulukose i le urine, ma fualaau e faʻapupulaina ai le lagona o sela i le kulukose.

O le inisalini faafomaʻi e masani lava ona faʻaaoga i le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2. O le tele o taimi, e faʻaaogaina mo le le atoatoa o isi fualaau oona, i le ituaiga o le maʻisuka, pe a maeʻa le pancreas ma e le lava le insulin.

O le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona faʻatasi ma faʻamaʻi faʻamaʻi:

  • angiopathies
  • faanoanoaga
  • neuropathy
  • toto maualuga
  • lipid metabolism disorders.

Afai e maua maʻi faʻapitoa, ona faʻataʻitaʻiina lea o vailaʻau mo togafitiga.

Eseese o fualaau mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2

O le aʻafiaga o suiga o meaʻai i le maʻisuka o le faʻatonutonuina o meaʻai e ulufale i totonu o le meaʻai. O meaʻai talafeagai e tatau ona fuafuaina e le endocrinologist taitoatasi mo tagata maʻi taitoatasi, ma mafaufau i le ogaoga o le maʻisuka, faʻamaʻi faʻatasi, tausaga, soifuaga, ma isi.

E tele ituaiga o meaʻai e faʻaaogaina mo le maʻisuka-e faalagolago i le maʻisuka (laulau Numera 9, meaʻai laiti-carb, ma isi). O i latou uma ua faamaonia lo latou lelei ma e ese mai le tasi i le isi i nisi o auiliiliga. Ae latou te liliu i totonu o le mataupu autu - o tulaga masani o le faaaogaina o le carbohydrate i le faamai e tatau lava ona faatapulaaina. Muamua lava, e popolega i oloa o loʻo aofia ai "mea vave" gaʻololo, o lona uiga, o gaʻo gaʻo ia e vave ona faʻaaogaina mai le gastrointestinal tract. O vailaau gaosi vave e maua i le suka faamamaina, faʻasao, mea faʻafiafia, sukalati, aisa kulimi, meaʻai, ma meaʻai tao. I le faaopoopoga i le faaitiitia o le aofai o gaʻo, e tatau ona taumafai e faaitiitia le mamafa o le tino, talu ai o le mamafa o le mamafa o se mea lea e faateteleina ai le tulaga o le faamai.

E fautuaina le faateleina o le suavai e faʻaleleia mo le leiloa o le ola ma le faʻaauau faifaipea, e masani ona fesootaʻi ma le maʻisuka. Faatasi ai ma lenei mea, e tatau ona lafoai atoa mea inu suka - cola, lemonade, kvass, sua ma le lauti ma le suka. O le mea moni, e mafai ona e inuina vai e leai ni suka-vai inu ma vai manino, tea ma le kofe e le o faʻasusu. E tatau ona manatuaina o le faʻaaogaina o le ava e mafai foi ona afaina - ona o le faʻamaonia o le ava e faʻavevesi ai le glucose metabolism.

O meaai e tatau ona masani - a itiiti ifo ma le 3 taimi i le aso, ma sili ona lelei - 5-6 taimi i le aso. E le tatau ona e nofo i le laulauʻai i le taimi lava e uma ai faamalositino.

O le tino o le togafiti o le maʻisuka o le siakiina e le tagata maʻi. I le maʻisuka ituaiga 2, o le suka e tatau ona i totonu o taʻaloga masani, poʻo le latalata i ai. O le mea lea, e manaʻomia e le tagata maʻi ona pulea lona suka suka i lona lava tino ina ia aloese ai mai le faateleina o le faateleina. Ina ia faia lenei mea, e fautuaina le tausia o se tusi faʻamaumauga o le a faamaumauina ai le taua o le totoga o le kulukose i totonu o le toto. E mafai ona e suʻe fua o le kulukose ma ni mita faʻapitoa o kulukose toto e faʻapipiʻiina i fasi pepa faʻataʻitaʻi. O le faiga o fuataga e tatau ona faia i aso uma. O le taimi aupito sili e fua ai o le vaveao lea. Aʻo lei faia le faʻatonuga, e faʻatagaina le 'aiina o soʻo se meaʻai. Afai e mafai, e mafai ona toe faia le faʻataʻitaʻiga i le tele o taimi i le aso ma fuafua le maualuga o le suka e le gata i le taeao i luga o se manava gaogao, ae pe a uma foi ona 'ai, aʻo lei moe, ma isi. I le iloaina o le faasologa o suiga i le kulukose i totonu o le toto, o le tagata gasegase o le a mafai ona vave fetuutuunai lana meaai ma le ituaiga olaga ina ia mafai ai e le glucose ona i ai i se tulaga masani.

Ae ui i lea, o le i ai o se glucometer e le fesoasoani ai i le tagata gasegase o le manaomia ona siakiina e le aunoa le toto mo le maualuga o le suka i totonu o le falemaʻi, talu ai ona o tulaga maualuga ua maua i totonu o le fale suesue e sili atu le saʻo.

E le faigata tele ona pulea le maualuga o suka pe a taumafa meaai - pe a uma, i le tele o oloa na faatauina i totonu o le faleoloa, o lo latou malosi ma le aofai o suauu o lo o aofia ai. O loʻo i ai faʻamaumauga o le maʻisuka o mea masani masani lea e sui ai meaʻai e gaʻo ai meaʻai suamalie (sorbitol, xylitol, aspartame).


  1. Stroykova, A. S. Maʻisuka lalo ole pule. O le olaga atoa e moni! / A.S. Stroykova. - M.: Vector, 2010 .-- 192 itu.

  2. Aleksandrovsky, Y. A. O le maʻi suka. Faʻataʻitaʻiga ma faʻagaloga. Filifilia Mataupu / Ya.A. Alexandrovsky. - M .: SIP RIA, 2005 .-- 220 p.

  3. Mazovetsky A.G., Velikov V.K. O le maʻisuka, Medicine -, 1987. - 288 p.

Sei ou faailoa atu au lava ia. O loʻu igoa o Elena. Sa ou galue o se endocrinologist mo le silia ma le 10 tausaga. Ou te talitonu o aʻu nei o se tagata tomai faapitoa i laʻu matata ma ou te manao e fesoasoani i tagata asiasi uma i luga o le saite e foia ai galuega faigata ae le o galuega. O mea uma mo le 'upega tafaʻilagi e aoina ma faʻapipiʻiina ma le faʻaeteete ina ia faʻamatala atu ai le tele o faʻamatalaga talafeagai. Aʻo leʻi faʻaaogaina mea o loʻo faʻamatalaina i luga o le upega tafaʻilagi, o faʻasalalauga faʻatagaina ma tagata tomai faapitoa e manaʻomia i taimi uma.

Tuua Lau Faamatalaga