Aisea e tulai mai ai le suka toto i se tagata maloloina ma le maʻisuka? Laasaga i lea laasaga i luga o mea e fai pe afai e maualuga le suka o le toto

O le suka o le toto e foliga mai o le a tulaʻi e pei foi o le pau. E faʻalagolago i mea faʻapitonuʻu ma fafo.

O le mafuaʻaga autu mo le faʻateleina o le maualuga o le suka, o le faʻaaoga pea lea o meaʻai suamalie, vailaʻau ma le faʻaalia i tulaga faigata.

I faʻamatalaga muamua o se faʻateleina o le suka, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist i se taimi vave e mafai ai. O faʻataʻitaʻiga faʻapitoa poʻo, i se isi itu, e puleaina le maʻisuka. I le tele o tulaga, o lenei faʻafitauli lea e mafai ona maua ai se faʻateleina o le maualuga o le suka i ni aʻafiaga leaga.

Mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le maʻisuka ma tagata soifua maloloina


O mafuaʻaga mo le faʻavasegaina o le suka i le maʻisuka 1, faʻapea foi ma le ituaiga 2 e fesoʻotai ma le leai o se malosi o le inisalini e pulea ai lona maualuga i le tino. O le hormone autu lea e faʻaititia ai le suka i se tulaga sili ona lelei.

I nisi tulaga, o se tagata soifua maloloina e mafai ona sili atu ona suamalie nai lo le manaʻo o le tino.

I lenei tulaga, ei ai le faateleina o le toto suka. Ae ui i lea, o le tino, i totonu o le galuega e leai ni soliga ogaoga, e mafai ona manumalo toatasi i lenei mea. O le maʻi suka e le o se mafuaaga lea e tupu ai le faateleina o le suka toto.

I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o mafuaaga nei e mafai ona iloga:

  • nutimomoia meaai
  • maʻi, faʻamaʻi o le vaega o meaʻai,
  • le i ai o le tiga faaumiumi
  • o se toʻilalo mataʻutia i le tino (faʻataʻitaʻiga poʻo le manopause i fafine),
  • faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi faʻamaʻi e faʻaosofia ai le faateleina o le vevela.

O faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma faʻalavelave o le endocrin system, pancreas, ate e mafai foi ona avea ma mafuaaga autu o le faateleina o le toto suka.

Ina ia aloese mai le faateleina o le maualuga o le toto suka, e fautuaina tagata e leai ni faʻafitauli faʻapitoa faapitoa e faʻaeseese mea taumafa e maua ai le maualuga o mea e maua mai i meaʻai. I le taimi lava e tasi, e tatau ona aloese mai faʻafitauli, faʻaitiitia le faʻaaogaina o le ava malosi, ma le taofi foi o le ulaula tapaa.

E faʻapefea ona iloa ua gase le suka: o faailoga ma faʻailoga

I le tulaga o le faateleina o le toto i totonu o le tino, o nisi suiga e amata ona tupu. O le faʻaalia autu o se lagona o le fiainu, pala, ma le faʻaosooso e faʻaaoga le faletaele. O foliga vaaia o nei faailoga e mafai ona faʻamatalaina e le faateleina o le avega o loʻo faʻaoga i fatugaʻo.

E pei ona e iloa, o latou na te aveesea le suka sili atu mai le tino. Le maua o se vai mai le gaʻo. Mo lenei mafuaaga, e masani ona i ai se fiainu ma se manao e asiasi i faletaele.

O isi faʻamaoniga e aofia ai:

  • vomiting, naua: o loʻo iai faʻamaʻi i le va o taumafataga,
  • vaivai: ona o le mea moni e le maua e sela o le tino le aofaiga sili ona lelei o le malosi e manaʻomia,
  • fiaai faifaipea, faʻavave o le mamafa: o se tulaga talitutusa e mafai ona faʻamatalaina e le mea moni e faapea, pe a leai se malosi, e aveeseina e le tino mai maso maso, faʻapea foʻi ma sela mama,
  • faʻanoanoa vaaia: mafua ona o le faʻalavelaveina o vaʻa toto. O lenei mea e mautinoa ai le atinaʻeina o le faamai. O le retinopathy o le maʻisuka e masani ona faaosofia ai le paʻu mataʻutia i le faʻaaliga poʻo lona toilalo atoa.

Afai e malosi tele le suka toto, o le a le mea e fai i le fale?

E mafai ona vave faʻaitiitia le suka toto i le fale e ala i le faʻaaogaina o vailaau faʻapitoa. E le fautuaina e faia le filifilia o laupepa na oi latou lava.I le uma, o le maualuga o le suka e mafua ai le hypoglycemia. I se tulaga e sili atu ona ogaoga, o lenei mea e oʻo atu ai i se paga, i nisi tulaga i le maliu o le maʻi.

O a togafitiga e tatau ona togafitia?

O vailaʻau faʻasaina e faʻaitiitia ai le suka o le toto e sili ona taatele ma e manaʻomia. O lenei mea moni e mafua mai i le mea moni o le maʻisuka e iloa i le 10% o tagata o le lalolagi.

O togafitiga sili ona aoga mo le faʻaitiitia o le suka o le:


  • sulfonylureas
    : sili ona lauiloa i maʻi o loʻo maua i le maʻisuka. O fualaau nei e tolu ona aafiaga i le tino: papa e mafua ai le gaosiga o le inisalini, faʻaititia le maualuga o le suka i le ate, ma faʻaleleia le maualuga o le inisalini na gaosia, lea e aʻafia ai sela. O la latou tofiga e tatau ona faʻatino e se tagata poto faapitoa pe'ā maeʻa ona suʻesuʻe uiga o le faʻafitauli o le maʻi, faʻapea foʻi ma le maʻi,
  • biguanides: o nei fualaau oona e sili atu ona matautia, e tele naua tapulaa. E le o faʻaaogaina e faʻaleleia le gaosiga o le inisalini, ae faʻaaoga ai le suka i totonu o masini. O le iʻuga o lenei polokalame, e masani lava ona iai le inisalini i taimi uma e maua ai le insulin. I lenei tulaga, o le maʻi o le manava ua faʻaitiitia. E iai se aafiaga lelei i le soifua maloloina o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. Biguanides e faʻaitiitia ai foʻi le aveʻesea o le kulukose i totonu o le manava, faʻapea foʻi ma le faʻasaʻoina o le lipid content in the body,
  • fualaau oona lea e poloka ai le kulukose i le manava: O vailaʻau aupito sili ona taatele i le atunuu. O loʻo faʻaauau pea ona suʻeina i totonu o fale suʻesuʻe, falemaʻi. E talitonu le au atiae e leai ni aʻafiaga o nei vailaʻau. E mafai ona faʻaaogaina mo soʻo se ituaiga o maʻisuka (faʻatasi ai ma biguanides, insulin ma isi fualaau e faʻamaonia le tulaga o le maʻi).

O mataupu faavae o meaʻai lelei mo le maʻisuka

O se meaai lelei-filifilia e mafai ai e oe ona tumau pea le suka.

Ua fautuaina e le au popoto le tausisia o nisi o mataupu faavae o taumafa, e aofia ai:

  • ave meaai i ni vaega laiti, a itiiti ifo ma le 5-6 taimi i le aso,
  • o le lisi e tatau ona aofia ai oloa o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo,
  • 2 itula ao lei moe, aua le 'ai, e tatau ona aloese mai le tagofia o meaai,
  • gaʻo tumu, gaʻo faʻamalosi faigofie, ava malosi e tatau ona tuʻuese mai le taumafa.

I le maualuga o le suka, o lenei faailoga o le a fesoasoani i le faaitiitia o lenei faailoilo: o gaosia mai fatu vevela, iʻa, meaʻai e maualalo le gaʻo, ma fualaau oona, fualaʻau suamalie, apu lanumeamata, cherries, sunflower fatu, nati.

O meaai e sosolo ai le suauu e le aofia ai le meaai. E le fautuaina e faʻaleagaina ia oloa.

Fualaau aoga o togafitiga masani

O togafitiga faʻapitoa e faʻaaogaina foi e faʻaitiitia ai le suka o le toto.


O le kulupu sili ona aoga ma taatele e aofia ai:

  • wormwood, St. John's wort,
  • pala, lapisi,
  • immortelle, plantain.

E i ai isi vailaʻau vailaʻau ua fuafua e maualalo le maualuga o le suka.

I tulaga taitasi, e filifilia taitoatasi. Ina ia faʻamaonia le kulūkose, e fautuaina le faʻaaoga o aniani i meaʻai. E le gata i lea, e mafai ona e inu 2 sipuni tele o le sipuni i luma o meaai autu.

E mafai ona e maualalo le suka e ala i le 'ai i se fuamoa mata ma le lemon. Mo lenei mea, e tatau ona palu le sua o fualaau suamalie i se fuamoa se tasi. A maeʻa lenei mea, o le faʻafefiloi e lelei ona sasaina, ma maua ai se ituaiga o faʻasalalauga.

E tatau ona valaʻau i se fomaʻi pe afai ua faʻateleina le faʻamaonia?

O loʻo maʻi le maʻi suka i lenei fofo, e pei o le afi!

E naʻo lou manaʻo e faʻaaoga ...

O le maualuga maualuga o le suka toto e manaʻomia ai le faʻafoe tomai faapitoa.

E le mafai ona amataina ni faagasologa (e pei o le neuropathy, faafitauli o le paʻu, faʻamaʻi pipisi, ma faʻalavelave masani i le moe, atuatuvale).

I le togafitiga muamua, o le tagata tomai faapitoa e faʻaalia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma faatonuina ai togafitiga.I le avea ai o se tulafono, ua faatonuina e fomaʻi fualaau oona.

Afai latou te le maua le manaʻoga e manaʻomia, o le a faʻataʻitaʻiina se auala o injections o se fofo tali tutusa. O lona umi e fuafuaina taitoatasi.

Vitio aoga

Faʻafefea ona faʻaitiitia vave le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto i le fale:

O le a taumafai le fomai e aveese uma mafuaʻaga na mafua ai le atinaʻeina o lenei maʻi. I lenei tulaga, e tatau i le tagata maʻi ona mautinoa ua leai ni masaniga leaga, ma o le gaioiga faaletino e tausia i se tulaga sili ona lelei.

Ae ui i lea, aua nei galo o na maualuga maualuga mea e mafai ona toe taitai atu ai i le faateleina o le suka i totonu o le tino. A maeʻa ona asiasi atu i le fomaʻi, faʻaititia le maualuga o le kulukose, e tatau i le tagata maʻi ona mataʻituina lona lava tulaga.

Faailoga o le faateleina o le kulukose toto

O faailoga masani o le malosi o le glucose e taulai atu i le soifua manuia lautele o le tagata maʻi, lea e suia i se talaaga o le le atoatoa o le galueaina o le faiʻai ma isi faiga i totonu o le tino.

  1. Faailoga mai fafo: suavaia o le gutu, masani ai le fia inu, masani ona faia. O nei faailoga uma e taʻu mai ai le faateleina o le manaomia mo le vai i totonu o le tino, o le mafuaʻaga lea ua vaivai ai le gaioiga. E le mafai ona tineia le fia inu i se tulaga faʻaleaga. Seiloga e mafai ona toe faʻafoʻisia le maualuga o le suka, ona pasia lea o faʻaaliga mai fafo.
  2. Palania o le paʻu - faʻamalosia le syndrome o le anemic ona o faʻafitauli pipisi. O le paʻu e sili atu ona maaleale, o manuʻa e faʻamaloloina le leaga, e pei o le maʻisuka, e foliga mai, o le mea e masani ona oʻo atu ai i le ita ma le foliga mai o manua purulenti.
  3. Faʻitiʻitia le faʻatinoga, o foliga mataʻutia o le vaivai, le mautonu, le mautonu. O ia faʻaʻailoga e fesootaʻi ma le gaioiga o le inisalini. I le faateleina o le kulukose, ua le lava ma o le malosi o le gaosiga ua vavegese lalo, pe ua taofia foi.

O faaiʻuga faaiu o le maualuga maualuga o le suka o le mamafa o le gau ona o le hypoxia, faʻafitauli o le neurology, faʻaitiitia o le gaioiga, le lelei o le galue o le faiʻai, leai se fiafia i le lalolagi i fafo, faʻaitiitia le faʻamoemoe ma le mafaufau.

O le a le mea e fai ma le faʻateleina o le kulukose toto

I le faʻaalia o faʻamaoniga patino o le maualuga o le suka, e tatau ai ona faia ni fuataga e toe faʻafoʻi ai le toto masani. E le tatau ona faatagaina le suka toto e faʻamalo malie pe, i se isi itu, faʻalauteleina. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e malamalama i le masini o le gaioiga o le suka. I le toto toto masani, o le inisalini e mafai ona faʻatinoina lona gaioiga ma faʻaaogaina le kulukose.

Afai e faʻafefe pe faʻaputu le kulukose, e le mafai e le inisalini ona faʻatinoina lona gaioiga. O le mea muamua e fai pe afai o le suka o le a 'ai se mea suamalie. Faʻateleina le maualuga o le kulukose o le toto, e te manaʻomia le fesoasoani faafomaʻi, o se apili i se finocrinologist.

Faʻatasi ma le glucose maualuga, e tatau ona faia se suʻesuʻega auiliili o totoga i totonu (suʻesuʻega ultrasound ma suʻesuʻega o talafaasolopito), o le sailiga ole maʻisuka lilo. Afai o le mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le maʻi e le fesootaʻi ma se maʻi pipisi, o le tagata maʻi e tuʻuina atu fautuaga e uiga i le meaʻai ma le faʻamalolo o le fale. Ua i ai i le fale, e tatau ona e faia ni teasiti faapitoa e faavae i luga o laau masani e fesoasoani e faʻaititia le suka. E le gata i lea, e mafai e le fomaʻi ona faatonu ni vailaʻau i le tulaga o faʻamatalaga faifai pea o le hyperglycemia.

O suiga i le kulūkose e masani lava ona matauina i fafine maʻitaga, o tagata e faʻatupulaia le gaioiga faaletino ma mafaufau. O se tali masani lenei o le tino i suiga faigata e le afaina ai tagata, ae manaʻomia le faateleina o le mataituina, faʻaleleia o meaʻai ma le malologa.

Toa maualuga maualuga - o le a le uiga?

O le maualuga o le suāuʻu o se faʻaauau pea, o tulaga masani masani e eseese i luga o le tuaoi o tau mai le 2.8 i le 5.5 mmol / l e faʻalagolago i auala eseese o suʻesuʻega, tagata o vaitausaga ma ituaiga eseese, e aofia ai:

  • Mo pepe - 2.8-4.4 mmol / l,
  • Mo tamaiti ei lalo o le 14 tausaga - 3.2-5.5 mmol / l,
  • Mo tamaitai ma alii mai le 14 i le 60 tausaga - 3.9-5 mmol / l (pe'ā uma ona 'ai - leai se sili atu i le 5.5 mmol / l),
  • Mo tagata matutua mai le 60 i le 90 tausaga - 4.6-6.4 mmol / l, ma ina ua mavae le 90 tausaga - 4.2 - 6.7 mmol / l,
  • Mo fafine i le maʻitaga - 3.3-5.5 mmol / l
  • Mo tagata e maua i le maʻisuka 5-7 mmol / L e manatu e masani.

O nei fua faʻatatau masani e naʻo le toto mai se tamatamailima. Afai e ave le toto vevela mo le auiliiliga (pe faapefea ona tumu), ona maua lea o fuainumera sili ona maualuga i luga o le "tulaga masani": 4-6.8 mmol / l.

A aunoa ma se tulaga masani o le suka, o le goto o le tino poʻo le pituitary gland e faʻalavelaveina, faʻaleagaina faʻafitauli pipisi, ma faʻamaʻi o faʻafitauli o le tino i le tino atoa.

O le glucose indicator i luga o se manava gaogao e 7.0 mmol / L, ma le 2 itula i le maeʻa ai o le kulukose 11.1 mmol / L o se taua taua, mulimuli ane ua uma ona maua le tagata i le maʻisuka (maʻi faʻamaʻi le inisalini, ma le ogaoga o le solia o le metabolism carbohydrate )

Faʻaleagaina o le tino

Muamua, o maʻi o le muaʻi maʻisuka e aliali mai, e le o se faʻamaʻi, ae ua faʻaalia i le solia o le paleni o le carbohydrate:

  • O le maʻisuka o le maʻisuka e faʻaalia ai le tulaga masani o le kulukose i le toto ma le suʻesuʻeina o le urine, e na o le faʻamoemoe lava e mafai ona faʻamoemoeina pe a uma le suʻega o le toleniga o le kulukose,
  • Faʻateleina le anapogi glucose.

O le siama o le maʻisuka ua naʻo luga o le faʻavae o suʻesuʻega i le maea ai o suʻega, e aofia ai le suʻega o le toleniga o le kulukose.

Faʻailoga

Mo le auʻiliʻili, e aveesea le toto mai le tamatamailima.

Ina ia mafai e le suʻesuʻega suʻesuʻe ona tuʻuina atu le sao saʻo, e tatau ona e tausisia fautuaga faigofie:

Ae le gata i suega a le fale suesue, e le faigata ona siaki le aofaʻi o suka i totonu o le toto oe lava, e aunoa ma le tuua o lou fale, ma meafaigaluega faapitoa - o se glucometer.

O le aofai o suka e mafai ona i ai tulaga taua i le aso atoa. O le mea lea, i le faia o suʻega i luga o se manava gaogao, e itiiti lava le fua o le suka. Afai e maualuga le kulukose, o se faailoga e toe iloilo ai lou olaga ma sui ai ou uiga i lou soifua maloloina. Afai e faʻafesoʻotaʻi lau fōmaʻi, o le a faatonuina e le fomai le togafitiga talafeagai.

Aisea e ala ai le suka i le taeao?

  • E ala mai i le taeao o le mafutaga o le taeao (pe a faʻagaoioia e nisi tagata le elemoni i le 3-4 mita, ma i isi i le vaveao, e mafua ai le faateleina o le suka, ae ua faʻaititia i le afiafi),
  • Nocturnal hypoglycemia,
  • E le lava fualaau oona poo inisalini e maualalo ai le suka,
  • Toa maualuga i le afiafi
  • Ua leva ona matelaina.

Aisea e le o manatu ai o le faateleina o le suka i le aso atoa pe a uma ona 'ai - o se siitaga e masani, e le tumau ma o le a le pine ae toe faʻaitiitia.

O le a le mea e fai pe a maualuga le suka o le toto: pe faʻapefea ona vave faʻaitiitia?

O le olaga faʻaonapo nei e masani ona oʻo atu ai i oso i kulūkose ma faʻalavelave i le tino. O le a le mea e fai pe a maualuga le suka o le toto, pe faʻapefea ona faʻaitiitia i se tulaga masani?

I le taimi nei, e tele fualaau oona e maualalo ai le suka. I le faʻaaogaina o metotia a tagata, e mafai ai foi ona e ausia se aafiaga talitutusa.

O gaioiga uma o le physiological i le tino o le tagata e fesootai. Ma afai ei ai le tele o faailo masani o le kulukose i totonu o le toto, atonu o le a taʻu mai ai nisi ituaiga o mea e le lelei. O le mea lea, e taua le iloa po o le a le mea e mafua ai le faateleina o le suka i le toto, faapea foi ma faailoga taua o sea faagasologa.

Vitio (kiliki e taʻalo).

O le pancreas o se tasi lea o mea sili ona taua, lea e afaina ai le maualuga o le suka o le toto, ona e nafa ma le gaosia o le insulin i le aofaiga e tatau ai mo le tino. Soʻo se faʻaleagaina ma faʻalavelave i le masaniga o le tino o le pancreas e mafai ona aʻafia ai le faʻaitiitia poʻo le faateleina i le kulukose.

O le toto maualuga e mafai ona tupu e avea o se taunuuga o le faʻaalia i tulaga nei:

  1. I le maʻisuka o le ituaiga muamua poʻo le lua, talu ai e le mafai e le pancreas ona maua le inisalini i le tele o mea manaʻomia, pe faʻaalia le tetee o sela i le hormone.
  2. O se mea e masani ai, e le o le faʻaleagaina o le faʻaleleia o faʻamaoniga i luga aʻe o le masani pe a uma ona 'ai.
  3. Tulaga ogaoga faigata poʻo faʻalavelave popole.
  4. Meaʻai le lelei, lea e faʻaalia ai i le taumafaina o meaʻai vave, meaʻai vave poʻo le faʻaleagaina o mea faʻafiafia ma isi mea suamalie. E le gata i lea, o le taumafa masani e vave faateleina ai le toto toto, ao faateleina le mamafa i luga o le pancreas.
  5. Le i ai o masani leaga mo le soifua maloloina o tagata - ulaula ma le inu malosi.
  6. Galuega mamafa i le tino po o le tele o mamafa i le falemaʻi.
  7. I le taimi muamua o le faʻamaʻi o le matematika i fafine
  8. Eseʻese faʻamaʻi pipisi, aemaise o le chronic onesꓼ
  9. I le i ai o tulaga maualalo o le inisalini.

O faʻafitauli faʻapitoa e ono mafua ai le maualuga o le suka i le toto:

  • faʻalavelave i le faʻaogaina o le system endocrine.
  • faʻamaʻi o le ate ma fatugaʻo.
  • le faʻaaogaina o nisi vaega o fualaau faasaina.

Hormones, fualaau o le mafaufau, ma fualaau o le fananau mai i totonu o fualaau oona e mafai ona faateleina ai le toto suka.

E mafai ona e iloa maualuga le kulūkose e ala i le faʻalogo i faʻaʻailoga ma faailo e tuʻuina mai e le tino. Faailoga autu e mafai ona taʻu mai ai o le suka ua faateleina e aofia ai mea nei:

O le fia inu e amata ona faʻasauāina se tagata i taimi uma, o le tele o le vai faʻapalaina e faʻatupulaʻia tele. O fatugaʻo e amata ona sili atu ona galue malosi e faʻagasolo le gaʻo faasili. Pe a pasia se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona iloa le suka i le urine, lea e le o tausia i lalo o tulaga masani.

Taumafai e urinate. Latou te faʻapitoa i le po. O le sasaina o le paʻu i le tino atoa e mafai ona tupu. I le taimi lava e tasi, o tamaitai, e pei o se tulafono, faitio e uiga i le faʻaalia o se ituaiga o faailoga i totonu o le potu. O le a amata ona paʻu le mataʻupu, ao le avega i luga o mata e ono vaivai.

O le vaivai, vave le mamafa o le mamafa ma se lagona faifai pea o le vaivai e le alu ese e tusa lava pe ua uma se malologa lelei po o se moe. O le ulu tiga ma le vevela atonu e tupu. E le gata i lea, o aʻafiaga e ono aʻafia ai le fulafula ogaoga o le tino, tiga i totonu o maso, gaogao i tamai povi.

O taimi taʻitasi, e aliali mai ai se lagona o le le mautonu. Le atinaʻeina o faʻafitauli i le paʻu, foliga vaaia o lanu, mumu po o fulufulu. I tane, e ono i ai se faʻaletonu i galuega tau feusuaiga.

E tatau ona maitauina e mafai ona tupu faʻamaoniga tutusa ma le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mea lea, i le maualuga maualuga o le suka e tatau ona fai uma suega talafeagai ma talanoa ma lau fomaʻi pe faapefea ona faʻaitiitia.

E faʻapefea ona faia le suʻega?

O faʻamatalaga e faʻatinoina e ala i se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa poʻo le fale suesue e faʻaaoga ai meafaigaluega faʻapitoa. I le auala muamua, e ave le toto i luga o se manava gaogao ma se glucometer mai se tamailima. I lenei tulaga, o le taunuuga e leʻo saʻo ma ua manatu o le uluaʻi amataga. O lenei meafaigaluega lelei e faʻaaoga i le fale mo le puleaina o le suka tumau. Afai o se vavaeese mai le masani masani, e toe faʻaalia i le suʻesuʻega. O le toto e masani ona aveesea mai se vein. O le siama o le maʻisuka ua faia pe afai, a maeʻa le suʻeina o le toto i aso eseese, o le taunuuga e faʻaalia ai le tele o le masani. E tusa ma le 90% o tagata gasegase uma na maua i le maʻisuka ituaiga 2.

Toa maualuga: mafuaaga ma faailoga

O le mafuaaga sili ona taatele o le maʻi suka, o le maualuga o le kulukose, ma le faateleina o maualuga o le suka e le faʻaitiitia mo se taimi umi, lea e manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi faaopoopo e toe faʻaleleia ai le taua o le tino.

Ua maitauina foi o le "faasalalauina" o lenei faamaʻi i le tofi.

Afai o matua poʻo se tasi oi latou e mamaʻi i le maʻisuka, o le a mafai e tamaiti a latou atiaʻe lenei maʻi, e tatau i tagata ona matua faʻaeteete i le filifilia o meaai ma le taʻitaʻia o le olaga saʻo.

O mafuaaga o le a iloiloina i lalo i le laulau.

Mafuaaga mo le maualuga o le sukaMafuaʻaga mo se faʻagasologa lē tumau o le kulukose
afaina o le ate,faʻaleagaina o le myocardial
mala o le endocrine,angina osofaiga
faateleina le mamafa o le tinotiga po o le mu,
faʻamaʻi pipisi e tupu i faʻafitauli,faʻamaʻi faʻamaʻi.
maʻi o le pancreas,
ava malosi
ola i taimi faigata
meaai paleni le talafeagai ma le faaaogaina o le tele o meaʻai gaʻo,
e mafai foi e tamaitai ona i ai ile PMS
faʻamaʻi
fomaʻi faʻapitoa.
maʻisuka

Faʻaalia foʻi le isi faʻavasegaga o mafuaʻaga o le maualuga o le suka:

  • Faaletino (faʻamalositino, faʻamalosi tumau, fefe, tulaga lamatia o le ola, galuega mafaufau umi).
  • Tomaʻi (puupuu poʻo le umi - taotoga tugā, gau, mu, ma isi).

O aʻafiaga o maualuga maualuga e aofia ai:

O nei faailoga e faamanino ai o le kulukose e le masani ai.

E talafeagai le suʻeina o suʻe toto e iloa ai pe iai sou glycemia poʻo le masani, ona fai lea o togafitiga e togafitia ai.

Faailoga maualuga

Ina ia malamalama o le oso i totonu o le suisua ua tupu, e tatau ona e iloa lelei uiga taua. O faailoga iloga o le faateleina o le kulukose e aofia ai:

  • E masani lava ona faʻaaogaina le tele o le suka, ona amata ai lea ona faʻamalosi e gaʻo le vai mai le tino,
  • le fia inu: o le tele o le ava i le aso e sili atu i le 5 lita, e tupu ona o le mea moni o fatugaʻo e vaʻaia saʻo le vai mai le tino,
  • sasaina o le paʻu,
  • le le mautonu i le tiga,
  • faʻamalolo umi o faʻamaʻi o paʻu,
  • malupuipuia o le fatu ma toto toto, o foliga vaaia o le gaioiga o le povi - o le tupu o nei faailoga e mafua mai i le solia o le paleni eletise ma le lafoaia o microele manaʻomia mai le tino,
  • faasoesa lautele o le soifua maloloina: moe i le mafaufau, le mautonu, leai se malosi,
  • fiaai ma le foliga tutusa o le mamafa o le mamafa (ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka),
  • togi mamafa mamafa (masani mo le maʻisuka ituaiga 1),
  • faʻaititia le tino vaaia, foliga vaaia o le puao i luma o mata.

Afai e aliali mai nei faailoga, e tatau ona siaki lau kulūkose. Afai e fesuiaʻi, ona tatau loa lea ona e iloa po o le a le mea tonu na taitaiina atu ai i le tuputupu ae o faailoga.

Vailaʻau e faʻamaonia ai le suka o le toto

I aso nei, e tele fualaau oona e mafai ona maualalo le maualuga o le suka. O nei vailaʻau e faʻaaoga lelei e togafitia ai le maʻisuka. E le gata i lea, o faʻaopoopoga mea taumafa faʻapitoa lea ei ai ni vaega faʻavae i totonu o la latou tuufaatasiga ua maua talu ai nei le lauiloa.

Ina ia fuafua pe faʻapefea ona faʻaitiitia le toto toto i le plasma toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi. O le faʻamaumauga ole vailaʻau talafeagai ua faʻamatalaina e le fomaʻi, mafaufau i le tulaga lautele o le maʻi, faʻapea foʻi ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

O nisi vaega o fualaau faasaina ei ai le faaitiitia o lona aafiaga.

Vailaau mai le vaega o mea e maua mai le sulfanylurea. O nei vailaʻau e iai le meatotino e faʻalelei ai le maualuga o le kulukose ma e le faʻavevesi ai fesuiaiga mataʻutia i totonu.E le gata i lea, o le tele o le lelei o lenei vaega o tupe o lo latou faigofie ona faapalepale e le tele o tagata gasegase. O sui sili ona lauiloa o nei fualaau faasaina o Glibenclamide ma Gliclazide. I le avea ai o se tulafono, e tatau ona faʻaaoga faʻamaonia faalua i le aso i se vailaʻau na faʻasinoina e le fomaʻi.

O fualaau mai le group biguanide e mafai ona vave faʻaitiitia le toto suka ma maua ai se faʻalauteleina o aafiaga. Latou te le saofaga i le gaosia o le inisalini, ae i ai le faʻaititia o le aafiaga e ala i le galue i le kulukose. E tatau ona filifili le metotia talafeagai pe a ave ia vailaʻau ina ia le i ai ni itu afaina. O le faigofie o nei vailaʻau o lo o maua i vailaʻau eseese. O fualaau sili ona tausaafia mai le vaega tetele o Siofor, Gliformin, Glyukofazh.

Inisalini-faʻaititia o fualaau faasaina. E faʻamalosia le inisalini pe afai e faanatinati le faʻaitiitia o le maualuga o le suka o le suka i maʻi e pei o le insulin. Ole inisalini e le o maua ile pepa. I aso nei, e mafai ona faʻaaogaina fualaau faasaina i le tulaga o inisiua.

O le togafitiga o insulin o se vaega taua i le togafitiga o tagata gasegase ua maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faatulaga ai le maualuga o le kulukose o le toto.

I le maliega ma le fomaʻi, o se auala e faʻafaigofieina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e mafai ona e faʻaaogaina vailaʻau masani. O le tele o nei suʻega e mafai ona faia mai meaʻai o loʻo i ai i taimi uma.

O metotia nei ua faamaonia e faʻaititia ai le toto toto:

  1. Blueberries ma laʻau o loʻo faʻaaoga lelei i togafitiga faʻapitoa. Mai laulaau o laumei, e mafai ona e faia se teuteuga sili ona lelei o le suka, ma o vine e fetaui lelei mo le compoto vitamin compote.
  2. O lau Strawberry e tatau ona fafaga e pei o le lauti. O le faʻaauau o le taumafaina o sea mea inu ei ai lona aafiaga aoga i le tino, ei ai mea e tetee atu ai i le ita, o le faʻasolosolo ma le diuretic, e faʻaitiitia ai le fula.
  3. E mafai ona maua se faʻaitiitia o le suka toto pe afai e te inu i se teuteuga e faʻavae i laulaʻau ma aʻa o le pasili. E le gata i lea, o le pasesa e aafia ai le faamamaina o toto toto.
  4. Ua leva ona faʻaaogaina le lau o le faisua ona o le le lelei o le gaioiga masani o le pancreas ma e mafai ona vave faʻaitiitia le toto toto.
  5. O le decoction e masani lava ona faia e tagata gasegase ua maua i le maʻisuka. Ina ia saunia, e tatau ona e tago i se ipu tioata o fatulaʻau ma sasaa vai inu i le afa lita, tuu e faʻafefiloi ile vevela vevela mo le 15 minute, ona tuu lea e faʻaoso mo le tusa o le tasi le itula. E inu se vai inu i aso uma i le afa afa i luga o se manava gaogao.

O le maualuga o le paʻu o le suka e maua i se mea taua e pei o le zinc. E maua i vaega nei o meaai - anufe, moa, tofu cheese, chickpeas, pi poo piilima. O le mafuaaga lea e fautuaina ai e 'ai ipu e faʻavae i luga o nei oloa i taimi uma.

I le taimi nei i le falemaʻi falemaʻi e mafai ona e maua ni meaʻai faʻapitoa, e aofia ai le zinc.

E le o se mea e le aoga o le togafitiga o meaʻai o se tasi lea o vaega autū mo le faʻamautuina o le maualuga o le suka. Ina ia mafai ai ona toe aumaia le tau o le kulukose i le masani, e le lava le na o le faaaogaina o fualaau o antipyretic.

E tatau ona toe iloilo le masani masani o le olaga. Faʻatasi ai ma nei vaega e aofia ai le faʻapipiʻiina o gaoioiga faaletino i aso uma i tulaga talafeagai, faʻapea foʻi ma le faʻaaloalo i se taumafataga faapitoa.

O meaai paleni paleni e faavae i mataupu faavae autu nei:

  • Aloese mai le taumafa.
  • ai taumafa laiti i le lima i le ono taimi i le aso.
  • lafoaia uma oloa o loʻo i totonu o le kulupu faʻasaina.
  • inu le tele o vai i le ituaiga o vao vao poʻo le faʻasolosolo.
  • o le faavae o le meaai e tatau ona avea ma meaai o fualaau.

Pe a faʻapipiʻiina se lisi i aso taʻitasi, e sili atu le faʻaogaina o laulau faʻapitoa e faʻaalia ai le faʻasologa o faʻamaumauga o oloa. E tatau ona tuʻufaʻatasiga i vaega ia o loʻo i ai se faʻailoga e itiiti.

I le i ai o le maualuga maualuga o le toto, e tatau ona lafoaʻi meaʻai ma le maualuga o le faasinomaga:

  1. suka ma mea suamalie, e aofia ai le fafie ma le mea e faʻafiafia ai.
  2. meaai faʻafelaʻau, meaʻai talafeagai ma meaai vave.
  3. meaʻai gaʻo ma falai.
  4. puaa ma lafumanu (e tatau ona suia i le vao moa po o le pusi talo).
  5. pasta, araisa ma semolina.

Nai lo oloa o loo i luga, e tatau ona e tuuina atu le fiafia i meaʻai e pei o:

  • sea ​​sea.
  • Fualaʻau fou ma laau afu. Lisi, kukama, kapisi zucchini e tatau ona i ai se nofoaga faapitoa i le lisi o aso taitasi.
  • nisi o ituaiga o fua e le faʻasalaina.
  • lemu ma cereals. Buckwheat porridge e tatau ona i ai se nofoaga faapitoa i le taumafataga, o lenei ipu e fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga o le toto suka. Mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e kukaina le falaoʻo ma le anufe-iti-kefir mo le 'aiga o le taeao.

I le avea ai ma meaʻai, e mafai ona e tuʻuina atu se mea e sili ona fiafia i ai le sua o le rosa, lea e mauʻoa i vitamini ma minerale, ma e lelei foi le aʻafiaga o galuega a le tele o totoga ma tino. Faʻaaogaina foi o le faʻaaogaina o fualaau fualaau suamalie - pateta, kālaka, pikiaka poʻo tamato.

Ia manatua o le maualuga maualuga o le suka o le toto e masani lava ona afua mai le oona. E mafai e le faʻamalositino ona faʻaumatia le faʻamaoniga ua tupu mai ma le mafuaʻaga o ona foliga.

O le a le mea e fai i le faateleina o le suka o le toto o le a taʻu atu i le tagata atamai i le vitio i lenei tusiga.

I le atinaʻeina o faʻamaʻi o le endocrine - maʻisuka, o le faailo autu o le maualuga o le suka i totonu o le tino. Ma o le toto maualuga o le suka e le o se mea uiga ese, ae maise pe a uma le 40 tausaga. Tusa o le maʻisuka masani e masani lava ona tupu ma se mea na tupu mai, ua iloa i le taimi o le tamaitiiti, ua faʻailoaina i le vave faʻalauteleina. E fesootaʻi ma le le lava o le gaosiga o le inisalini ma le faaputuputuina ole kulukose i totonu ole tisus.

O le maʻisuka ituaiga II, o se maʻi na maua, e mafua mai i le le mautonu o le tino i le inisalini na gaosia i le aofaiga atoa. E atiaʻe lemu, o nisi taimi mo le sefulu tausaga pe sili atu foi. E le pei o le ituaiga I, e mafai ona atiina ae ma le mausali, ma e matua taua tele le ituaiga olaga latou te taitaia ma pe o a tagata e mafatia i lenei maʻi e 'ai ma le suka maualuga.

O le suʻeina o le toto mo le suka o loʻo faʻatulagaina pe a iai se masalosaloga o togafitiga o le hormone thyroid, ae o nisi taimi o le maualuga o le suka o le toto e maua i se faalavelave faʻafuaseʻi i suʻesuʻega masani. O le maualuga o le suka i totonu o le toto ua taua o le 3.3 - 5.5 mmol / L, o lona faʻaopoopoga i le 6.1 mmol / L o loʻo faʻamatalaina o se faʻamaʻi o le maʻisuka, ma o le i ai o faʻamaoniga i luga atu o le 6.1 mmol / L o se faʻamaʻi ua atiaʻe. I le taimi lava e tasi, o le siʻitia laʻititi o le suka toto i fafine maʻitaga i le 6.6 mmol / l e le o se popolega, ae manaʻomia le mataituina ma le pulea.

Fua ma vavaeeseina o suka

Mo le mamā o le auʻiliʻiliga, e taua le matauina o le tulafono autu - foaʻi le toto mo le suka i luga o se manava gaogao i luma o le 11 i le taeao, ona o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona 'ai ma faʻaalia ai se mea sese.

O le a le maualuga o le suka o le toto o le masani lea mo tagata o loʻo i ai se faʻamautuga faʻamautuina? E talitonuina o le i ai o le kulukose i totonu o le toto i totonu o le lautele o le 7.8 mmol / L o se tapulaa taliaina mo le maʻisuka.

O le faateleina i le kulukose atonu e le tumau ma ua manatu o se faagasologa masani, ma atonu e ono iloa ai le faaletonu.

O mafuaʻaga taatele o le faateleina o le suka i le toto i se tagata matua ma se tamaititi e le o se togafitiga:

  • Meaʻai masani.
  • Suʻega le saʻo.
  • O le maʻitaga ma le muaʻi maʻi.
  • Faʻamalosia pe faʻaʻumiʻumi le faʻafitauli o le mafaufau-lagona.
  • Tuʻupuʻu faʻalavelave, mumu, ma manua ogaoga.

O le a le mea e fesoasoani i le atinaʻeina o ituaiga I le maʻisuka:

  • Aiga
  • mamafa o le tino i luga atu o le 4.5 kilokalama i le fanau mai,
  • vailaau faʻamaʻi viral (epiparotitis, rubella, misela).

O le a le mea e fesoasoani i le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga II:

  • le mautonu o le oona,
  • mea le talafeagai ma le le talafeagai,
  • afaina.

O uluaʻi faʻaaliga o le hyperglycemia e masani ona vevela ma e le vave ona iloa, sei tatou taumafai e faʻamafaʻailogaina.

Uluai faailoga:

  • malo ma le laulaufaiva mago, fia inu lema,
  • polyuria (faateleina le urination)
  • tele le fiaai, i lenei tulaga, ma le ituaiga I, o se tagata ua leiloa le mamafa, ma le ituaiga II, i se isi itu, ua maualuga le mamafa,
  • vaivai, moe, vaivai vaivai,
  • acene manava (ma le ituaiga I).

Taumafa mamafa mamafa

O le le amanaʻiaina umi o ia tulaga e taʻitaʻi atu ai i suiga faʻaleagaina i sulu o le pancreas.

Faailoga o le toto maualuga:

  • lima vaivai
  • masani le leai o se faʻalavelave
  • vaivaiga, moe,
  • suiga faifaipea o le mamafa,
  • faʻafitauli i le toe faʻaleleia o mea,
  • musele maso
  • faavaivaia ma le faaletonu vaaia,
  • vevela paʻu ma le paʻu paʻu.

Afai e iloa le maualuga o le suka i le toto, o le a le mea e tatau ona faia e faʻaitiitia ai? E i ai taʻiala faʻapitoa mo le maua o le maʻisuka, faʻafetai i le tagata e ola i lona ola atoatoa. O nei mea nei: faʻatalanoaina o meaʻai, faʻamalositino, togafitiga fualaau faasaina, pulea o le tagata lava ia.

O meaʻai talafeagai mo le maʻisuka e iai se vaega taua. Faʻatasi ai, e mafai ona e faʻagesegese ma taofia ai le atinaʻe o le maʻisuka.

O le gaioiga faaletino e faʻasalalau ai laʻititi laʻesega i le kulukose i totonu o le toto, o lea la o taaloga e sili ona aoga i le amataga o le maʻi, ae ui i lea, o le malosi o faamalositino e tatau ona faʻatulafonoina.

Faʻaauau le mataʻituina e le tagata lava ia e faʻaaoga ai masini taʻitasi - glucometers, lea e faigofie ona faʻaaoga i se siosiomaga o le fale, o loʻo faʻatulagaina i aso taʻitasi i le lua i le tolu taimi i le aso.

O le faʻaitiitia o le suka i fualaau faasaina e faʻatagaina mo le maʻisuka ituaiga I (o le insulin-dependent), i se faiga e le faalagolago i le inisalini, o vailaʻau o loʻo faʻamatalaina i se tulaga maualuga poʻo le atinaʻeina o faʻafitauli. O le mea pito sili ona taua mo le maʻisuka e le o le insulin-o le soifua maloloina o le olaga soifua.

O se laulauʻai ma se maualuga o le faasinomaga o le suka o loʻo faʻaalia i vailaau faʻapitoa e pei o le Nu.9, e aofia ai:

  • falaoa atoa-falaoa (bran, rye),
  • susu ma le aano o manu (vela, lapiti, toso), iʻa,
  • fualaau mata (sei vagana ai pateta), lea e avea ma faavae o le taumafataga,
  • susu susu susu, kusi cheese, kulimi suamalie,
  • cereals, faaitiitia le taumafaina o araisa ma semolina,
  • leki
  • fualaau suamalie, e le aofia ai faʻi, vine,

A faʻasaina le laulau o le fuainumera fuainumera 9:

  • suauu masani ma gaʻo-o lo oi ai oloa (mea e faʻafiafia ai, suti, lapisi),
  • mea gaʻo uma lava faigofie e mafai ona faʻaaogaina (paluga, pasta),
  • gaʻo, falai, faʻamalie, ulaula meaʻai,
  • mea suamalie suamalie, suamalie o gaosiga o fale gaosimea.

E mafai ma e le tatau ona 'ai le maʻisuka

O le suaina o le suka i fualaau e faalagolago i le ituaiga o maʻisuka. I le tulaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o le puleaina o le insulin e faʻatagaina. Ae e matua faigata lava le fuaina o le fualaau talafeagai, talu ai o le uiga autu o tagata uma e eseese. O le inisalini puupuu o le inisalini e faʻataʻitaʻiina, o se tulafono, e faʻamalolo ai tulaga ogaoga e lamatia ai le coma, faʻapea foʻi ma le atinaʻeina o faʻalavelave pipisi.

I totonu o se fale mautu, ua ofoina atu e le tagata gasegase togafitiga ole inisalini, e pei o maninil, maʻisuka, minidiab ma isi. O pepa laupepa e i ai se aafiaga faatuai, ma o le aafiaga e faaalia pe a latou faaputuputu i totonu o le tino.

I le togafitiga o le maʻisuka e le o le inisalini, o le gauai tele i meaʻai, tuʻuina atu o masaniga leaga, ma taʻaloga.E masani lava, ua lava lenei mea e maua ai se manuia tumau. I isi tulaga, o fualaau lava ia e tasi e faaaoga, na o doses ma metotia o le talosaga e eseese.

I le faʻaalia o le maualuga maualuga o le suka, o loʻo i ai ni eseesega i totonu o se vaega patino o le faitau aofaʻi.

O faʻaʻailoga i fafine e masani lava ona foliga e pei ona taua i lalo:

  • O le tele o le galala e faʻaosoina ai le tele o taimi, o mea faʻaanatura o le tino e le mafai ona faʻaumatia uma lava ni laʻau o le urine e mafua ai le vevela. E masani ona i ai le fulafula o foliga, vae, paʻu o le mamafa, pe, i se isi itu, o le mamafa o meaʻai ma le gaʻo, lea e puipuia i soʻo se meaʻai.

O le maualuga o le suka o le toto i tane e masani ona le amanaiaina ei latou i le taimi muamua. Faailoga o le maualuga maualuga o le suka, e pei o le masani i taimi uma i le ao ma le po, o nisi faaletonu o le gaosia o pepe e le o uunaia ai le tamaʻitaʻi e mafaufau e uiga i le faateleina o le kulukose i totonu o le toto. O le a mafai ona faʻaitiitia le mamafa, maua le mamafa i le ituaiga tane, faʻavave le paʻu, faʻalavelave mata. Faʻaauau le faʻafouina o le tino ma faʻalautele le toe faʻaleleia o le paʻu.

I totonu o se tamaitiiti, ma maualuga le suka, e mafai ona masalomia oe i le i ai o le aoauli. O le matua taua o tausaga mo le fausiaina o le maʻisuka i tamaiti e 4 i le 11 tausaga, o lona uiga e le tatau ona le iloa se uiga e pei o le moe. Faʻatasi ai ma le maualuga maualuga o le kulukose, o le urine e faʻateleina nai lo le matua.

E masani lava o loʻo i ai ni maʻi faʻafefete, maʻi paʻu e faigata ona togafitia. E inu tele le tamaititi, e manaʻomia e le pepe ona faʻafefe masani i le pusa. O se tikeri maualalo o le hypoglycemia e mafai ona tupu e aunoa ma ni faʻamatalaga faʻalauiloa, o le mea lea e matua taua ai le le amanaia o suʻega ma ave suʻega uma, tuʻuina i lalo e le matua.

O le mea e leaga ai, i tausaga talu ai nei, o mataupu o le maʻisuka o le tikeri lona lua i tamaiti ua sili atu ona fai soo, ona o mea le talafeagai ma le le talafeagai. Ae o se faʻamaʻi sili atu ona faigata ona togafitia, o fualaau e faʻaaogaina e tagata matutua e le maua ai le faʻamoemoega o se tamaititi, o le inisalini o inisua e sili ona masani ona faʻatulagaina mo tamaiti.

Suauu toto maualuga: mafuaʻaga, faʻamaoniga ma togafitiga i le fale

E masani lava, o le kulukose i le toto (glycemia) i se tagata matua mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. O lenei faailo e faʻalagolago i le tele o mea (gender, age, mental and physical condition, ma isi), ma faʻaalia ai le tupuga mai o togafitiga o le physiological.

O le faateleina o le kulukose e taua o le hyperglycemia, lea eo mai faatasi ma se numera o faailoga patino, ma e ono lamatia ai le ola.

O mafuaaga nei o le hyperglycemia e iloga:

  • faʻamaʻi pipisi
  • faʻamaʻi pipisi
  • le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi,
  • maʻitaga
  • maʻisuka malosi
  • popole
  • o le tele o faʻataʻaloʻo gaʻo faigofie faigofie ile digestible i le taumafataga.

O le siʻitia i taimi pupuu i le suka e mafai ona mafua ai se osofaiga o le angina pectoris, epilepsy, poʻo le faʻaleagaina o le myocardial. E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a faateleina pe a oʻo i ogaoga ogaoga, e tupu ai le mu.

O fomaʻi pito sili ona lelei

O le maualuga o le suka e masani ona faʻaalia i le tele o faʻamaoniga. Afai e atiaʻe se ituaiga o hyperglycemia, ona sili atu lea ona lauiloa. O faʻamaoniga o le faateleina o le kulukose o le toto e mafai ona avea ma faailoga:

  • malogogo, fiainu,
  • solia o le urination (masani, faʻaoga, aofia ai i le po),
  • vevela paʻu
  • suiga i faailoga o le mamafa o le tino i itu uma e lua,
  • faateleina le moe
  • vaivaiga, vaivai,
  • vaomalo, maʻi tiga,
  • sosogi o le acetone mai le ooto,
  • faʻamalolo umi o faʻamaʻi o paʻu,
  • faʻanoanoa vaaia
  • faʻalauteleina faʻafitauli i faʻamaʻi pipisi,
  • vaivai le malosi i alii.

Afai e te mauaina ia uiga i totonu oe (e le o mea uma), e tatau ona e suʻe suʻega mo le kulukose toto.

  • O le tausiga vave o le maʻisuka sili ona vave ma aupito sili ona lelei
  • Faʻaititia le mamafa, faʻaitiitia le manaʻo, toe aumaia le suka i le masani!

O Dialife o le atinaʻe aupito lata mai o endocrinologists e faʻavae faʻavae i mea masani. O le sini autū o le meaʻai gaosi meaʻai e lelei ma e matua saogalemu mo le tau faasaga i le maʻisuka. Faʻafetai i faʻamalologa faʻamalolo o galega vailaʻau, Dialife:

  • faaitiitia le suka o le toto i le vave e mafai ai,
  • tauivi ma le mafuaaga o le faamai (amataina le tuufaatasiga o inisalini "antenna"),
  • e puipuia ai lamatiaga o faʻafitauli mai le maʻisuka,
  • e faʻamalolo atoa le tino atoa (faʻaitiitia le mamafa, faʻasaʻo le toto).

O le masini o le atinaʻeina o faailoga taʻitasi o loʻo i luga e fesoʻotaʻi ma le kulukose. O le masani ona manao e inu (polydipsia) e mafua mai i le fusifusia o molimula vai i le suka. O le suavai e alu ese mai le avanoa i totonu o le lumanaʻi. O le iʻuga, o le a faʻamalūina le tino.

I le taimi lava e tasi, o le faateleina o le toto e mafua mai i le vai o loʻo sau e mafua ai le faateleina o le toto maualuga ma faateleina le tafe toto i fatugaʻo. O le tino e saili e aveese le tele o le vai e ala i le urination, e tuputupu aʻe ai polyuria.

A aunoa ma le inisalini, o le kulukose mole mole e le mafai ona ulu i totonu o sela. O le mea lea, faatasi ai ma le le lava o le gaosiga e maua mai i le pancreas, e pei ona tupu i le maʻisuka ituaiga 1, o le fomai e le lava le malosi. E faamalosia le tino e faʻaaoga isi auala o le gaosiga o le eletise (faʻamalosi, gaʻo), o le taunuuga o le mamafa o le mamafa o le tino.

E tele mea e tutupu pe afai o le gaioiga o gasegase e faʻalagolago ile insulin-e faʻavaivaia - ituaiga 2 maʻisuka. I le taimi lava e tasi, o le inisalini e maua i le tele o mea, e faʻamalosia ai le faʻapipiʻi o gaʻo, ma le glucose e le mafai foi ona ulufale i totonu o siama, e mafua ai le matelaina o le fiaai.

O lagona o vaivaiga, vevela, vave vave amata o le lelava e fesootaʻi ma le le lava o le malosi i totonu o masini o le mafaufau. A leai se kullukose, o le tino e faʻateleina le faʻamaʻiina o gaʻo. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le mea e aofia ai tino o le ketone i totonu o le toto, ma taʻitaʻia ai le manogi o le acetone mai le gutu.

O le le mafai ona maua o le kulukose e ulu atu i totonu o masini e aafia ai le puipuiga o le tino - o leucycytes e le aoga, ma e le mafai ona foʻia atoa le faʻamaʻi.

Soʻo se mea leaga o le paʻu e avea ma "ulufale" mo meaola faʻapitoa. O le maualuga o le suka i totonu o le manua o manu e fesoasoani foi i le faʻamalolo vave, lea e avea ma se mea lelei faʻaleleia eleele mo microbes.

O le suʻesuʻega e faʻavae i luga o suʻega mo le faʻapalepale kullukose (faapalepale). Ina ia faia lenei mea, i le taeao i luga o se manava gaogao latou te aveina se toto toto ma fuafua le mea e maua ai le suka. A maeʻa ona ave lea e le tagata maʻi le vaifofo o le kulukose i totonu. Lua itula mulimuli ane, toe ave le toto mo le auiliiliga.

O le faʻatuatuaina o faʻamaoniga e faʻalagolago i le tele o tuʻutuʻuga:

  • o le auiliiliga e faia e faasaga i le talaaga o lagona lelei ma lagona faaletino,
  • 10 itula ao lei faia le taualumaga, e le mafai ona e 'aina se mea,
  • sili atu le malosi faaletino e tatau ona faʻaaogaina le aso ao le i tuʻuina atu,
  • o le vaitaimi ole taimi (2 itula) pe'ā maeʻa le suʻega o le kulūkose e tatau ona faia i se tulaga toʻafilemu, nofo pe taoto i lalo.

Oʻuga, o le fua muamua o le kulūkose e faʻaalia ai le 7 mmol / l, ma le lona lua - sili atu i le 11, tuʻuina atu mafuaaga e iloa ai le maʻisuka.

I le faaopoopo atu i le kulukose, o mea o loʻo i totonu o le toto o isi mea faʻapitoa, e pei o:

  • hemoglobin glyc (faʻaalia le maualuga o le kulukose o le toto i le tolu masina talu ai),
  • afaina (hormones e faʻaosoina ai le faʻamalosia o le inisalini),
  • Amylin (faʻatonutonu le maualuga ma le fua o le kulukose pe a uma ona 'ai)
  • glucagon (faʻaauau le gaʻo o le ate e gaosia ma faʻamalolo le glucose).

O le faavae mo le faʻaitiitia o le suka o le faʻaumatia lea o le mafuaʻaga na mafua ai le hyperglycemia. O le mea lea, afai o le inuina o fualaau e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto, e tatau ona feutagai ma lau fomaʻi e uiga i le mafai ona sui.

I faʻamaʻi o le thyroid gland ma isi, e tatau ona e faʻamalolo. I le tulaga o le maʻisuka ituaiga (i le taimi o le maitaga), o se iloiloga o meaʻai e lava.

Faatasi ai ma le amataga o le atinaʻeina o le maʻisuka pe i le tulaga o le le mafai ona faʻaaogaina le mafuaaga, o le togafitiga togafitiga ua faʻaalia. Mo lenei mea, faatasi ai ma se faʻamaʻi e faʻaleleia e tusa ai ma le ituaiga muamua, o le inisalini o loʻo tuiina, ma le ituaiga lona lua, o vailaʻau e faʻaitiitia ai le kulūkose ua faʻatulagaina.

E ui i le mea moni e faapea, i tulaga taʻitasi e tuʻuina ese, o le tulafono faʻapitoa e faʻapitoa faʻatasi, e iai tulafono lautele mo tagata uma. E tatau ona mulimuli mulimuli i faatonuga a le fomaʻi, mataʻituina le taumafataga, taʻitaʻia se olaga ola maloloina, ma avatu e le aunoa le toto mo le suka.

O se iloiloga totoa o le meaai o le mea muamua lea e fai i le maualuga o le kulukose i le toto. E tele le tele o fautuaga e maua ai meaai, lea e faʻavae i luga o le faʻaitiitia o le aofai o meaʻai gaʻo i meaai.

O le faʻaitiitia o le kalori o meaʻai e tatau ona tuʻufaʻatasia ma le faʻasaoina tutusa o le tele o mea e manaomia, o gaʻo, gaʻo, gaʻo ma minerale.

E tatau ona i ai le tele o kulimi gaʻo i le tele o le faiva, faʻatasi ai ma se fuainumera maualalo. O calories i aso taʻitasi e faʻatatau i uiga taʻitasi. I lenei tulaga, o le aso o aso uma o meaai e tatau ona vaevaeina i le tele (i le 6) taumafataga, faatasi ai ma vavao o le sili atu ma le tolu itula.

O le lisi e tatau ona aofia ai meaʻai e fesoasoani e faʻaititia le kulukose toto. O lenei:

  • fualaau suamalie
  • fualaau suamalie
  • vine (lingonberries, pusi mauga),
  • Ierusalemaichokei
  • fuga fou.

O meaʻai, buckwheat e ave i ai le faamuamua. I le pepa ua afifi, ua i ai se mea maualalo i le kalori ma le maualuga o le paleni o taumafa. Buckwheat o loʻo i ai minerale, vitamini ma mea gaosi e fesoasoani e le gata ina maua ai le suka, ae o le mamafa o le tino, faʻapea foi ma le faʻamamaina o le tino o toxins ma toxins.

O le fua o loʻo mulimuli mai o le a fesoasoani e faʻaitiitia le maualuga o le kulukose. E tatau ona faʻafefiloi se sipuni sipuni o masini suamalie i se tulaga o le paʻu ma se ipu malamalama o le kefir, tuʻu ai mo le 7-9 itula. E tatau ona e inuina le paluga 60 minute aʻo leʻi 'ai mo le vaiaso.

O faʻalavelave e mafua mai i le maualuga o le kulukose o le toto e mafai ona lelei tele, vave faʻafuaseʻi, ma mamao. I le tulaga muamua, o le hyperglycemia e ono mafua ai tulaga pei o:

  • faʻaleagaina le faʻaogaina o le tino, coma, tulaga faʻasolosolo (faʻaalia i le solia o le nerve conduction, o le le mautonu o fesoʻotaʻiga faʻamalamalamaga, se vaega poʻo le le atoatoa o le malamalama),
  • ketoacidosis
  • faʻamaʻi
  • coma fou malie.

O tulaga talitutusa o loʻo i ai faʻamatalaga muamua. Lenei: ogaoga vaivaiga, fia inu ma le tele o urine (e oo i le 4 l). Afai e iai ni faailoilo, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani faafomaʻi.

O aʻafiaga umi o le maualuga o le suka i le tino:

  • faʻaleagaina o le toto ma vaʻa namu o pito i lalo, sosoo ai ma le necrosis ma le gangrene,
  • faʻaleagaina o fatugaʻo, o loʻo aofia ai le le atoatoa o le fausaga o fatuga oa latou galuega, faʻatasi ai ma le atinaʻe mulimuli ane o le toilalo (fai se lamatiaga i le ola),
  • faʻaumatiaga o le retina, faʻapogai ai le leai o se faʻaaliga.

O le maualuga o le suka o le toto e le o taimi uma e faʻaalia ai le i ai o maʻi faʻapitoa i le tino. Afai e masani ona faʻaalia foliga, ma le gata i lea, o isi e auai atu ia i latou, ona tatau ai lea ona tuʻuina atu le toto mo le kulukose ma feutagai ma se tagata poto faapitoa.

I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, o le tele o suʻega na faʻaputuina ina ia faʻaitiitia ai le kulukose toto. Lalo o sili ona aoga.

Faailoga o le hypoglycemia

Le lava o kulukose i totonu o le tino e mafua ai le leʻo mai le neurologically, autonomic and metabolic disorders. E masani ona foliga mai pe a pa'ū le maualuga i le 3 mmol / L. Afai e faʻaitiitia lona faʻatonuga i le 2.3, ona pa'ū lea o le tagata gasegase i se vailaʻau hypoglycemic.

Faailoga o le pa'ū i le glucose concentrations e aofia ai:

  • ulu matua
  • popolega
  • lima lima
  • sosolo
  • lagona o le ita
  • fiaai pea
  • popole
  • Tachycardia
  • mimiti le muso
  • pulsation i le ulu ma luga o le itu,
  • vavao
  • faʻaitiitia le toto maualuga
  • leai se lagona i nisi eria,
  • vaeluaina o le gaioiga afi.

O le hypoglycemia e ono tupu ona o:

  • malosi malosi faaletino,
  • ave ni vailaʻau maʻoti (tetracycline antibiotic, vitamini B6, anabolic, sulfonamides, suppleum supplements),
  • inu ava malosi.

Afai e le o amanaʻia le hypoglycemia i le taimi ma e le tatau ona faʻaaoga fua talafeagai, o le a pa'ū le tagata maʻi i se au. O tagata maʻi e le tele se taimi, faatasi ai ma lenei maʻi, e vave vave ona iloa e tagata. O kuluma masini e taofia le mauaina o le malosi ma le faaletonu o le neurological amata.

Mafuaaga mo oso

Atonu e tele mafuaʻaga mo meaʻai i le suka. O mea taatele o le:

  • le lelei
  • popole
  • faʻamaʻi pipisi, o le alualu i luma lea e faʻalavelave ai le gaioiga o totoga i totonu,
  • leai se gaioiga faaletino.

O nei mafuaʻaga e mafua ai suiga i faʻataʻitaʻiga tusa lava pe i ai tagata soifua maloloina. Ina ia faʻaalia i totonu o se tagata maloloina e toto le suka i le toto, e mafai e se avanoa. E masani lava, o le taʻavale e le mafua ai le atugaluga ma pasi faasolosolo malie. Ae i le aluga o taimi, o sea tagata o le a atiina ae le maʻisuka.

O le le mulimuli i se taumafataga ma faʻateleina le tele o meaʻai gaʻo, o gaʻo e mafua ai le tatau ona galue malosi le pancreas ma maua ai se taua tele o le inisalini. I le aluga o taimi, e mafai ona faʻaitiitia le faʻasolosolo o le hormone ma o le a faateleina le suka i le tagata gasegase.

Faʻatasi ai ma galuega faʻapitoa ma le leai o se taʻaloga i le olaga, o le a mafai ona faateleina le mamafa o le mamafa. O se vaega taua o le gaʻo o le visceral e maualalo ai le inisalini o le inisalini i siakene, o lea e mafai ai ona faateleina le faʻatonu o le kulukose.

I tulaga faigata, o le tino faʻagesegese le faʻagasologa o le gaosiga o le inisalini. I le taimi lava e tasi, e amata ona faʻamalolo mai glycogen mai le ate. O lenei mea e faʻateleina ai le maualuga o le suka i le toto.

I lalo o le aʻafiaga o nei mea taua, o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe, o le maualuga o le kulukose maualuga o le a faʻaalia ai lenei mea.

Aisea e tulai mai ai le kulukose toto?

O mafuaaga mo le faateleina o le suka e eseese. O le taatele o nei mea o le ituaiga 1 poʻo le maʻisuka ituaiga 2. E le gata i lea, o loo i ai nisi mea:

  • tulaga faigata
  • o le i ai i le taumafa o meaai ma le anapogi, o lona uiga, o masini gasegase digestible,
  • ogaoga faʻamaʻi pipisi.

Maua maualuga taumafa


Afai ei ai lou suka maualuga, e tatau ona e 'ai se paleni paleni.

O se meaai e maua i le toto maualuga o le kulukose maualuga o se vaega taua o togafitiga. O mataupu autu o mea taumafa e tatau ona mataituina:

  • Taumamafa i taimi uma, i ni vaega laiti, 5-6 taimi i le aso, i itula tutusa,
  • inu le itiiti ifo i le 1-2 lita o le vai i le aso,
  • oloa e tatau ona aofia ai mea uma e tatau mo le olaga,
  • meaʻai fila-meaʻai e manaʻomia
  • fualaau faisua e tatau ona 'ai i aso uma
  • Aloese mai meaai mama
  • aloese mai meainu malosi.

E tatau ona e 'ai meaʻai e le faʻateleina le kulukose o le toto ma e leai ni meaʻai. Faatasi ai ma:

  • meaʻai e maualalo le gaʻo meaai,
  • faʻaiʻu iʻa
  • oloa susu,
  • buckwheat, rice, oatmeal,
  • falaoa rye
  • fuamoa (e sili atu ma le lua i le aso),
  • pi, pi
  • fualaau faisua: eggplant, lanu mumu ma le lanu meamata, radisi, kapisi, radishes, aniani, laau afu, kalani, seleni, kukama, mina, salatini, tamato, pama lanumeamata,
  • fualaau aina ma vine: apu, pears, blueberries, cranberries, fusi mauga, lingonberries, quinces, lemons.

E tatau ona tuʻuina atu i le gaʻo fualaʻau, e tatau ona suia le suka i le meli ma le suamalie. O meaai e sili ona lelei le kuka, tunu, kuka ma kuka.

Mea e le mafai ona 'aina

I le tulaga o le maualuga maualuga o le toto, e tatau ona e lafoai ia oloa e pei o:

  • falaoamata, falaoamata ma mea teuteu: keke, falaoa, suamalie, ice cream, pies, faasao, sodas, pasta, suka,
  • gaʻo gaʻo, iʻa, ulaula, palu, meaai kuka,
  • meaʻai susu: gaʻo susu, kulimi kulimi, kirimi kirimigi, sisi falaoʻa,
  • mayonnaise
  • fua suamalie ma fualaau mamago: mati, vine, vine.

Faaiuga

E le mafaufau fomaʻi le maʻisuka e avea o se faasalaga, e ui lava o le mea moni o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. Afai e te mauaina vave faailoga o le maualuga o le toto suka, e mafai loa ona e amata fetuutuunai lou tulaga ma iloa auala e ola ai. O lenei mea o le a aloese ai poʻo le faʻatuai tele ai le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga ma aʻafiaga e pei o le tauaso, gangrene, tosoina o pito i lalo, nephropathy.

Na lomia e se lomiga faafomaʻi a le Igilisi taunuuga o se suʻesuʻega e suʻesuʻeina ai le sootaga i le va o le hemoglobin glycated ma le tama tane. O le faʻataʻitaʻiga e aofia ai tagata faigaluega volenitia e 4662 e 45-79 tausaga, o le toʻatele oi latou e leʻi maua i le maʻisuka.

Faatasi ai ma tagata e le sili atu i le 5% le HBA1C (o le masani mo se tagata matua), o le tino mai le fatu fatu ma le taʻavale (o mafuaʻaga autu o le oti o maʻisuka) o le pito maualalo lea. O pasene taʻitasi o le hemoglobin glycini na faʻateleina ai le oti e 28%. E tusa ai ma nei fuainumera, e 7% HbA1C faʻalauteleina le soifua faaletino e 63% pe a faatusatusa i le masani. Ae o le maʻisuka, 7% o se taunuuga sili ona lelei!

E tusa ai ma faʻamatalaga faʻamaʻi, i Rusia o loʻo i ai le itiiti ifo i le 8 miliona tagata maʻisuka (90% o le maʻisuka ituaiga 2), 5 miliona oi latou e le o iloa lelei le maualuga o suka i totonu o latou toto. O ituaiga uma o sugars o ni tagata faʻamalosi faʻamaʻi e faʻamaia ai toto ma fusi o le tino o le tagata, ae le o le taua o se siosiomaga suamalie o se tulaga lelei mo le toe gaosia o siama.

Ae, i le taimi lava e tasi, o le kulukose sa i ai pea ma o le a avea ma punavai autu o le malosi mo maso, faiʻai, okeni. E faʻapefea ona maua lenei eleele i le ogatotonu, lea e mafai ai ona e ola maloloina i se taumafataga mama ma le ola le lelei o le olaga o le toatele o tatou tupulaga?

O le faaupuga "toto sugar", na faʻaaoga i le olaga i aso faisoo, na faia e fomai o le Middle Ages, oe na talitonu o faitioga masani o pustules i luga o le paʻu, galala ma alu soo i le falemaʻi e fesoʻotaʻi ma le tele o suka i totonu o le tino.

I lenei tulaga tatou te talanoa e uiga i le kulūkose - o se taunuuga, o mea uma e gaʻoina i lalo. O lona aofaiga e tatau ona fetuutuunai ina ia mafai ai e sela uma, ma le muamua o le faiʻai uma, ona maua saoloto se punaoa taua o le malosi, ma o fatugaʻo e le o le soona faʻamalosi.

Afai o le tino e le o maua i le kulukose, o le a faʻaalu ai gaʻo mo le masani ai, ao le vavaeina o tino o le kiona - mea matautia i le faiʻai, ma le tino atoa, toxins.

Manatua se tamaʻi maʻi: o le acetone state e mafai ona amanaia e ala i le vevesi, vomiting, vaivaiga, moe. Faatasi ai ma le le lava o mea -ona, o le tino o le tama e maua ai le malosi mai gaʻo.

O se vaega o le kulukose e sau mai fafo, o le ate o loʻo tuʻuina i foliga o glycogen. Faʻatasi ai ma le leai o se kulūkose, o hormonia faʻapitoa e faʻaaogaina ai se vailaʻau faʻamalosi i totonu o le kulukose. O le faʻaoʻoina o le kulukose i totonu o le toto e faʻatonutonuina e le insulin synthesized e suauu pancreatic.

O isi hormones e aafia ai foi lona maualuga:

O isi ituaiga o hormone-like e faʻapupulaina le suka, ae o le fesuiaiga o mea e faʻaaogaina e na o insulin. O le faʻaogaina o le tino e faʻaosofia ai a latou gaioiga: o le faʻaitiitia o loʻo pulea e le matagaluega feteʻenaʻi, ma o le faʻaopoopoga e pulea e le tagata agaalofa.

E i ai se pati i aso taitasi mo le kulukose? E mafai ona matauina faailoilo laiti i le mita i le 3-6 i le taeao. O faʻalavelave i faʻafitauli faʻapitoa e faʻaalia i le maualuga o le glucose plasma (hyperglycemia) ma le faʻaititia (hypoglycemia). O ia mea uma, ma o se isi tulaga e matua le manaomia mo se totoga.

Le matautia o le suka maualuga

Glucose e avea o se punavai o le malosi pe a uma ona ulu atu i totonu o le masini. I lenei tulaga, o lona taʻitaʻia o le inisalini e afua mai i le pancreas. Afai e le lava pe mo mafuaaga eseese e le maua ai lona gafatia galue, o le kulukose e faʻapupulaina i le toto, ao faaauau ona matelaina ia sela, e manaʻomia se vaega fou o meaai mai ia i tatou.

O le glucose e le o faʻasalagaina ua suia i le gaʻo o le visceral, lea e teuina i totonu o totoga o totonu. O se vaega o le faʻasao faʻasaʻo le ate, ma gaosia ai le kulukose pe a le o lelei le tuʻuina atu o meaai.

Afai e tulai mai le suka toto i le aso, o le a le mea e fai e faalagolago i le taimi o le fua: aʻo leʻi 'aʻai pe a maeʻa. Ina ia mafai ona avea meaai ma malosi o le olaga, nai lo le tuʻuina atu i totonu o se "mea gaogao", faia ai mea e manaʻomia muamua mo faʻafitauli fou o le soifua maloloina, e taua le faatumauina o le paleni faʻapitoa.

O le glucose maualuga, faapea foi le le lava, e afaina ai le tino o le tagata. O suauu i totonu e avea o se mea e faʻamalolo ai meaola, e maua ai le tele o polotini ma gaʻo.

O le faʻaogaina o le mimilo i sela e taʻua o le glycation. O lona taunuuga o le faʻapipiʻi o toxins e mafai ona tumau i le tino mo le tasi le tausaga. E manino lava o le faateleina o le glucose concentration, o le ona o le toxins e sili atu ona malosi.

O loʻo i ai se isi faʻafitauli lamatia e faʻapupulaina ai le faʻatupulaia o fualaʻau saoloto. O lenei mea o le faʻalavelave faʻamaʻi, faʻaosofia le atinaʻeina o faʻamaʻi tuga:

I se tulaga aupito maualalo, o maualuga maualuga o le kulukose e fesoasoani i le faʻaititia o le faʻatinoga, maua o le mamafa, ma le faʻateleina o le toto.

O le a le mea e fai pe afai ua toto le suka? O le maualuga o le suka i totonu o le toto e mafai ona avea ma se mea e faʻafetaui ai, ma faʻamautinoa le tuʻuina atu o le tino i le malosi i lona taumafa maualuga (faʻatasi ai ma maso o mamafa, ogaoga tiga, vevesi, popole). O nei eseesega e masani lava ona pupuu ma e le mafua ai ona popole.

Afai o le glucometer e faʻaalia pea le maualuga o faailoga o le suka, o lona uiga e faʻapupulaina i le toto vave nai lo le tino e puleaina e faʻaaogaina. I se tulaga faapea, atonu e iai se faaletonu i le tino o le endocrine: o le solia o galuega a le pancreas, inisua o le tino, foliga vaaia o le suka i suʻesuʻega o le urine.

O le Hyperglycemia o loʻo faʻaalia i le faʻaaogaina o voluma tetele o le suavai, faʻateleina le urination, lea e faʻasaʻo ai le suka i ni aofaiga tetele, o le paʻu ma le mucous o loʻo foliga mai e mamago.

O mita maualuga o le kulukose o le toto e faʻatasi ma le le lelei o le tino, o le moe, o le nausea, ma e oʻo lava i le le mautonu (i le tulaga o se faʻasolosolo hyperglycemic).

O le Hyperglycemia e le gata o se faafitauli mo le maʻisuka: o le thyroid gland, ate, hypothalamus (o le vaega o le faiʻai e nafa ma suauʻu endocrin) ma isi vaega o le endocrin system, pe a fai e vaivai a latou galuega, e faʻaopoopoina le maualuga o le suka toto. O le tulaga e ogatasi ma le faʻaitiitia o le gaioioiga o le faʻaogaina o le tino, faʻaogaina o le mumusu, faʻaleagaina o feusuaiga, ma vaivaiga lautele.

O le maʻisuka ua leva ona maua ile faitauga o le glucometer mai le 5.5 mmol / L (o le "sugar hungry"), e aunoa ma se uta o meaai). Afai e maualuga le maualuga o le suka toto, o le a faʻaalia i se suʻesuʻega le mea e fai. I le 6-7 mmol / l i luga o se manava gaogao, e mafai ona e mafaufau i vailaau muamua, fautua mai se fesuiaiga o ituaiga olaga (ola maualalo-carb, pulea o gaoioiga faaletino ma lagona faalelagona, mataʻituina o fua o le kulukose) e aunoa ma le lagolago fualaau.

E mafai e le tasi ona atiaʻe le atinaʻeina o le hyperglycemia pe'āfai e matauina nisi o faailoga:

Afai o le toto maualuga, o le a le mea e fai? I le amataga, ia iloilo le "fua o le faʻalavelave", o lona uiga, faʻatusatusa a latou faʻatinoga i le masani.

O le a le suka e manatu o le masani

O le fua o le suka na fuafuaina i le vave i le ogatotonu o le luasefulu seneturi ina ua uma ona suʻesuʻeina le sili atu ma le tasi le afe o tagata mamaʻi, i le soifua maloloina ma le maʻisuka. I le tulaga muamua, o le masani o le glucose plasma o le 3.3-5.5 mmol / l e aunoa ma se avega. I le lona lua - mai le 7 ("matelaina" gaʻo) i le 10 mmol / l (pe a uma ona faʻatauina). O taunuuga ua maeʻa ona iloa pe a oʻo i luga le glucometer i le 6.0 mmol / L.

Afai e maualuga le suka i luga o le toto, o le a se mea e tatau ona ou faia? Pe a faʻalavelaveina le faagasologa o le faʻapalapalaina ma o le kulūkose e faʻavaivaiina, o le a faasolosolo malie lava ona faateleina lona maualuga. Afai e leai se inisalini i totonu o le tino (ma le maʻisuka ituaiga 1), pe le mafai ona taulimaina ana galuega ona o le faaitiitia o le lagona o le masini responsors i le hormone (ma le maʻisuka ituaiga 2), e le maua e le tino le malosi e manaomia, . O le faʻaaogaina o le sili atu o le kulukose, o le tino e sili atu le mamafa i fatugaʻo, o le mafuaʻaga lea ua avea atili ai le faimalaga i le falemaʻi ma faʻaauau.

Afai o le suka toto e masani lava ona tele, e mafiafia ma e le toe ulufale mai i totonu o vaa laiti. O le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le toto e le o se vailaʻau faʻapitoa i le tulaga o se vailaʻau eseese i luga o le paʻu, ae o se faafitauli matuia mo le tino atoa.

Afai o le toto maualuga, o le a le mea e fai? O le faʻaleleia o le olaga atoa o le a fesoasoani i le puleaina o le suka: meaʻai maualalo-carb, faʻamalosiaga faaletino ma faalelagona, mataʻituina lau talaaga faʻapitoa.

E faʻapefea ona suʻe lau maualuga o le suka?

Toto toto maualuga - o le a le mea e fai? O se suʻesuʻega masani e le o se mafuaaga e fefe, aua e atagia ai le maualuga o suga i le taimi o le suʻega, o le mea lea e le mafai ai ona faʻamoemoe.

O le suega o le glucose sili ona faʻatuatuaina o se suʻega toto mo HbA1C. O lenei faʻamatalaga o meaola oona ua fuafua ai le maualuga o le kulukose i le tolu masina talu ai.

O le hemoglobin glycated e le faalagolago i le faʻaaogaina o fualaau oona poʻo meaai, faʻalagona ma faaletino. Ole fuainumera o toto mumu mumu sesega ua fuafuaina e fai ma pasene. O nei tino toto e ola i le 120 aso, e fautuaina e suʻe ia suʻega i le 4 masina.

Ina ia faaliliu le pasene i ni m / mol sili ona masani, faaaoga le laulau.

O le faiga o le atiina ae o faailoga o le hyperglycemia

Le faiga o le atiaʻe o le hyperglycemia
PolydipsiaLe lava o vai, matagogo, fia inu
Faʻaauau le faʻamalosia o le nofoaga inu i totonu o le faiʻai. O le faateleina o le suavai ua faasaolotoina mai le tino (masani ona faia), e manaomia e le tino le suavai e toe faatumu ai ana faaagaaga
PolyuriaFaʻaiuga tiga faifai pea
Molecules o le kulukose ma le vai, o loʻo fusifusia, aveese le vai i totonu o le masini
O le faʻaitiitia o le mamafa o le tino (maʻisuka 1)O le pancreas e le o feagai ma le gaosia o lona inisalini, ma o le kulukose e le mafai ona maua mai le toto i le cell.
E leai se malosi o le tino, o le gaioiga o totoga uma e faʻaumatia
Tau maualalo (maʻisuka 2)Ona o le tele o le gaʻo gaʻo ma le le lelei o gaʻo kulupu, o le kulukose e le mafai ona tuʻuina i nei masini.
Tigā, vaivai, moeO le matelaina o le faiʻai ma le fatugalemu o le tino
Glucose, e avea o se punavai o le malosi, e tatau ona fafagaina le fatugalemu o le tino, a leai - o le tino ua matelaina ma le le mafai ona galue atoatoa.
Paʻu o le paʻu faʻamalolo mo se taimi uumi (manua, maoaʻe), faʻalavelave faʻapitoaO le toto maualuga o le sugar o se auala sili lea mo le toe gaosia ma le ola o siama ma siama.
O siaki puipuia o le tino e le mafai ona feagai ma microflora pathogenic. Mo a latou galuega soʻo, e manaʻomia foi le kulukose, e le o ulufale mai, ma sela paepae e leai se mea e le mafai ona puipuia.
Le manogi o le acetone e aliali maiO le faʻamaʻiina o le lipid e tupu, e mafua ai le faateleina o le tino o tino o le ketone i le taamilosaga masani, pe a faʻalavelave le faʻavaeina o faʻamalosi, lipids ma gaʻo.
Ona o nei mea, o loʻo iai se faʻasologa lelei o le acetone.

E faapefea ona togafitia le hyperglycemia?

O le maualuga o le kulukose e faʻaleagaina ai galuega a le tasi poʻo le tele o okeni, ae o le tino atoa o le tino, lea e lamatia ai le ola.

E manaʻomia foi ona e inuina vailaʻau poʻo inu vai inu o laau e fesoasoani e faʻaitiitia le kulukose o le toto. O le mea taua o le sailia lea o le mafuaʻaga o le faateleina o le suka, aua o le togafitiga o le a sili ona fesootaʻi ma lona faʻaumatia.

Afai ei ai le maualuga o le suka i totonu o le toto, ona tatau loa lea ona mulimulitaʻia le meaai.

O tulaga autu mo taumafa talafeagai e:


Meaʻai toto e leai ni meaʻai

Aloese mai meaai e mafai ona faateleina ai le suka toto, e aofia ai:

  • Meaʻai suamalie, aemaise lava kuka i totonu o le pani, puaa, patoʻi ma le kusi,
  • Mea suamalie suamalie, aisa kulimi ma susu susu, isi suamalie,
  • Semolina
  • Fualaau aina mamago (fig, vine), fualaau e aofia ai le tele o kulukose (tilo, vine),
  • Sausage oloa.

E tatau foi ona e maua se mausa o le 'aiʻai i meaʻai o loʻo gauai lemu e le tino:

  • Mea gaʻo susu gaʻo (kefir, sisi, kusi cheese),
  • Pou, moa po o le lapiti,
  • Legumes ma meaʻai soya,
  • Meaʻai falaoa faʻatasi ma le paʻu poʻo le faʻafefeteina,
  • Fualaau suamalie (apu, lemoni, fualaau aina, oran),
  • Fualaʻau ma le manogi (pele, gooseberries, buckthorn, currants),
  • Buckwheat porridge - o loʻo i ai le tele o carbohydrates, ona o le maualuga o le suka ma le mamafa o tagata,
  • Aʻau po o fualaau faisua, soupuni o mea taumafa, otaota ma fualaʻau,
  • Fualaʻau o fualaʻau.

Afai e maua se tagata i le maʻi maʻisuka i le maʻisuka, o se togafitiga o le soifua maloloina Nu.9 o loʻo faʻatulagaina, pe a fai o meaai e aofia ai fualaau faisua, fualaau faisua, iʻa ma iʻa, sui (sorbitol poʻo xylitol) e faʻaaogaina nai lo le suamalie, ma le taoina, .

O a faʻafitauli o le hyperglycemia?

Faʻafitauli matuiaFaʻasologa o faʻafitauli
1. Faʻaleagaina i le ogatotonu o le tino - faʻaleagaina o mafaufauga ma le popole.1. O le maʻi suka - faaleagaina i ponaivi pito i lalo seia oʻo i le gangrene.
2. O le hypoglycemic coma.2. O le nephropathy o le maʻisuka o le maʻi pipili e mafai ona mafua ai le oti.
3. Lactic acid coma.3. O le maʻisuka retinopathy - faʻaleagaina mata mata e oʻo atu i tauaso.
4. O le ketoacidosis o le maʻisuka (faʻaleagaina o le gaosiga o le carbohydrate ona o le leai o le inisalini).4. Leiloloa o le mafaufau.
5. Falalalaina.5. Fuga.

O se faʻalavelave faʻalavelave o se faʻateleina tele pe faʻaitiitia i le kulukose toto, lea e tatau ona faʻaumatia i se taimi puupuu e aloese ai mai le oti, faʻatasi ai ma:

  • Manava
  • Tigā ma le vaivai,
  • O le tele o le aofaʻiga o le suavai (3-4 lita i le aso).

E tauaofai

O le suka toto e tatau ona i ai i totonu o taʻaloga masani, soʻo se vavaeese mai le masani o le a aumaia ai aʻafiaga faigata. O le galuega a le tino atoa ua faʻaleagaina, e le gata mai totonu, ae ua avea foi ma faʻafitauli i osofaiga mai siama mai fafo. O aʻafiaga o le toto maualuga maualuga e mafai ona ese, e oʻo lava i le oti.

E manaʻomia lou mataʻituina o lou soifua maloloina, 'ai le mea saʻo, aloese mai le mafaufau-lagona faʻavaivai (aemaise lava pe afai ei ai se mea e tupuga mai ai).

Ma ia suʻe suʻega suʻega toto mai lou tamatamailima mo le suka i le taimi. Ma manatua, e sili atu le faigofie ona puipuia se faʻamaʻi nai lo le togafitia. Ia tausia oe lava ia ma ia maloloina.

Vitio - O le a le mea e fai pe'ā iai sou suka maualuga?

Glucose o le punavai autu o le malosi i le tino. E faia i le gaioiga o enzymes e maua mai meaai. O le toto e moliooina i vaega uma o le tino.

O le faʻamalosia o le liua o meaʻai gaʻo, faʻapea foʻi ma le gaosiga o le kulukose, e mafai ona mafua ai le faateleina o le kulūkose o le toto.

O le liua o meaʻai gaʻo i le kulukose o loʻo faia e le tele o gaioioga, inisalini ma isi hormones e faʻamalosia ai ana mea i totonu o le tino. I le faaopoopo atu i le maʻisuka, o mafuaaga mo le faateleina o le suka i le toto atonu o isi.

Toto toto

O le maualuga o le suka i le toto e le o tumau, o aʻafiaga eseese e aʻafia ai lona taua. O le tulaga masani e avea ma faailoga o le 3.5-5.5 mmol / lita. O le toto na ave mai i le tamatamailima e maualalo ifo nai lo le vevela.

O le faailoga faʻavae i tamaiti e 2.8-4.4 mmol / lita.

Luga o le tapulaa faatagaina i tagata matutua, faapea foi ma tina maitaga. O fua o le suka toto e fesuisuiai i le aso atoa ma faalagolago i le taumafataga. O nisi tulaga o le tino e mafai ona taitai atu ai i le maualuga o le maualuga o le suka (), o loʻo i ai faʻamaʻi e ese mai i le maʻisuka, ma o le mea lea e sili ona lelei.

Faaleleia o le suka i le tino

E tele mea e mafai ona faʻaosofia ai le faateleina o le kulukose.

E mafai ona tupu lenei mea i se tagata maloloina atoatoa i mataupu nei:

  1. Faʻatasi ai ma meaʻai le paleni o loʻo maualuga i le gaʻo. I se tino maloloina, o le faateleina o le faailo o le a le tumau, o le inisalini o le a toe faafoi mea uma i tulaga masani. Faatasi ai ma le tele o tuʻinanauga mo lauusiusi, e aoga le mafaufau e uiga i le le maalofia o le gaʻo, o le faʻaitiitia o toto toto.
  2. Aʻo suʻe ni vailaʻau maʻoti. E tatau ona aofia ai ia beta-blockers, nisi o togafitiga, glucocorticoids.
  3. Oʻoga, faʻafitauli mamafa faaletino ma faalemafaufau e mafua ai le leai o se puipuiga, faʻaleagaina le gaosiga o hormones ma le faʻaitiitia o faiga faʻasolosolo. E iloa e faʻatasi ma le fiafia ma le atuatuvale, o le gaosiga o le glucagon, o le tui o le inisalini, e faateleina.
  4. Le lava le malosi o le tino (leai o faamalositino) e mafua ai le le atoatoa o le tino.
  5. Faʻasalaga tiga, aemaise lava i le mu.

I fafine, o le faateleina o le suka i le toto e mafai foi ona fesootaʻi atu i le maʻi o le premenstrual syndrome. O le faʻaaogaina o le ava e faʻafefe ai le hyperglycemia.

Vitio i mafuaaga o le faateleina o le glycemia:

Mafuaaga faʻapitoa o le faateleina o le kulukose toto

Glucose e maua mai i totoga o meaʻai e le gata ina ulu atu i sela, ae faʻapupulaina foi i le ate ma le vaega o le fatu o fatugaʻo. Afai e manaʻomia, e aveeseina mai totoga ma ulu atu i le toto.

O le faʻatonutonuina o le kulūkose e faʻatinoina e le popolega, o le eleele, ma se vaega o le faiʻai - o le hypothalamic-pituitary system. O le mea lea, e faigata ona tali le fesili o le okeni e nafa ma le faasinomaga maualuga o le suka.

O le toilalo o nei faʻalavelave faʻalavelave e mafai ona taʻitaʻia ai togafitiga.

  • afaina o le gasegase o meaʻai e le o faʻamavaeina ai le gaʻo i totonu o le tino, aemaise lava, faʻafitauli faʻapitoa,
  • liona afaina o totoga eseese e solia ai le metabolism,
  • faʻaleagaina o le ate (hepatitis ma isi), e pei o le teuina o glycogen,
  • eleʻele le lelei o le kulukose i totonu o suauu mai vaʻa toto,
  • inflammatory ma isi faʻamaʻi o le pancreas, sulu o le eleele, faiʻai,
  • manuʻa o le mafaufauga, e aofia ai mea na maua i taimi o togafitiga faafomaʻi,
  • faʻafitauli faʻaleagamoni.

O le faʻalauteleina o le taimi o le faailo e tupu i le faoa faamalosi o le epilepsy, o le fatu ma le osofaia o angina pectoris. Afai e maualuga le maualuga o le suka i luga o le masani, e leʻo faʻaalia i taimi uma le maʻisuka.

O nisi tagata e maualuga le faateleina o le kulukose. Ae ui i lea, o lenei tau aoga e le oʻo atu i le ata lea e maua ai le maʻisuka. O lenei tulaga e taʻua (mai le 5.5 i le 6.1 mmol / l).

O lenei tulaga na muai faʻavasegaina o le predabetic. I le 5% o mataupu, ua maeʻa. I le lamatiaga e masani lava o tagata le fiafia.

E faʻapefea ona ou malamalama pe afai ei ai se tagata maualuga i le toto?

  1. Faateleina urination ma urine.
  2. Faʻaitiitia le faʻaaliga.
  3. Manaʻo tumau e inu, mago le gutu. Manaomia e inu i le po.
  4. Naua ma le ulu.
  5. O se faʻaopoopoga taua o le fia ai ma le tele o mea taumafa e 'aina. I lenei tulaga, o le mamafa o le tino e faaitiitia, o nisi taimi e sili.
  6. Loto vaivai ma le moe, vaivaiga faifaipea ma le le fiafia.
  7. Paʻu ma paʻu le paʻu, faʻavave ona faʻamalolo manuʻa ma manuʻa, e oʻo lava i le mea sili. O manuʻa e masani ona feʻaveaʻi, furunculosis e mafai ona atiaʻe.

O fafine e maualuga le maualuga o le suka e masani ona tupu ai ni gaʻo afaina o tino, ia e faigata ona togafitia. O nisi taimi e leai se afaina i totonu o le fata ma luga o le mucous membranes. Ua atiaʻe e tagata le le atoatoa.

O le faateleina o le faailoilo (e oʻo atu i le 30 mmol / L) e oʻo atu ai i le vave faʻafuaseʻi. Faʻasalaga, leai se faʻasalalauga ma mafaufauga e matauina. E sili atu le galue o le fatu, e le mafai ona manava le tino. Talosia ia sau.

O tagata maʻi e masani ona le malamalama, ona o lea mea o loʻo i ai se faʻafitauli i le manuia. Kati nisi taimi sili atu suiga iloga e tutupu i se tagata.

Taua: E tatau ona mataʻituina le maualuga o le suka toto, faʻataʻitaʻiga taimi ole suʻega. E taua tele lenei mea i le tulaga o le genetic predisposition.

E faʻapefea ona vaʻai le faʻamaʻi?

O mafuaʻaga ma faailoilo o le maualuga o le kulukose o le toto ua fuafuaina e le suʻega suʻega ua taʻua (TSH). I le taeao i luga o se manava gaogao latou te aveina se toto faataitai e fuafua ai le faailo. A maeʻa lena mea, o le kullukose e fofoina i le tagata, pe a uma le 2 itula o le a faia se suʻega lona lua.

E masani lava na o le tuʻuina atu o sua suamalie e inu ai. O nisi taimi o le kullukose e faia i luga o le vavave. O suʻega e faia i totonu o fale suʻesuʻe. O loʻo i ai foi le avanoa e faʻatautaia ai se suʻesuʻega ma se glucometer fale.

Aʻo le i faia le faʻatinoga, e tatau ona i ai sauniuniga faapitoa, talu ai o le tele o mea taua o le olaga ma meaai e mafai ona faʻasese le ata sao.

Ina ia maua faʻamatalaga faʻamatalaga, e tatau ona e:

  • fai se auiliiliga i se manava gaogao, e le mafai ona e 'ai mo le 8-12 itula, e le silia le 14,
  • aua le inu ava malosi mo ni nai aso, aua e te ulaula ao lei faia le suʻesuʻega,
  • mulimuli i le meaai fautuaina mo sina taimi,
  • aloese mai le soona popole ma le atuatuvale,
  • 'aua le faʻaaogaina vailaau - homoni, suālaʻau ma isi.

A maeʻa ona e tago i le kullukose, e tatau ona e faʻaalu 2 itula ao lei oʻo i le isi sampling toto i le malologa. E leʻo faia se suʻesuʻega pe a fai o se suʻega toto e maua ai le maualuga o le suka e silia ma le 7.0 mmol / L. O se togi maualuga ua faʻaalia muamua le maʻisuka.

Ole suesuega e le o faia i ni maʻi ogaoga ma, pe afai e tatau ai, le faʻaauau pea ona faʻaaogaina nisi o fualaau faasaina, aemaise lava, diuretics, glucocorticosteroids.

O faʻafitauli i le glucose metabolism e mafai foi ona fuafua ai faʻamatalaga o isi mea tuufaatasia o le a fesoasoani ia malamalama pe aisea ua maualuga ai le maualuga o le suka:

  • amylin - faʻatonutonu le maualuga o le kulukose ma le insulin,
  • le mautonu - faʻatonutonuina le gaosia o le inisalini,
  • glycogemoglobin - e atagia ai le gaosiga o le kulukose mo le tolu masina,
  • glucagon o se hormone, o se tui o le inisalini.

O le faʻaosoosoina o le suʻega e faʻamaonia, ae e manaʻomia le tausisia ma le faʻaeteete o tulafono uma o le amio aʻo leʻi samasama toto.

Auala e faʻaititia ai le fua faatatau

Afai e le maua le maʻisuka, e tatau ona iloa mafuaʻaga mo le faateleina o le kulūkose. Afai e mafua mai faafitauli ona o le inuina o vailaʻau, e tatau i le fomaʻi ona filifili isi vaifofo mo togafitiga.

I faʻamaʻi o le gasegase, ate po o le faʻalogo, o metotia o togafitiga ua atiaʻe e, faatasi ai ma le togafitiga o le maʻi maualalo, faʻamautu le suka ma taʻitaʻia i le masani. Afai e le mafai ona faʻaitiitia le fua, o loʻo faʻamautuina le inisalini poo le suka.

Auala e faʻaititia ai le suka o se taumafataga filifilia faapitoa, gaioiga faaletino ma fualaau.

O le atinaʻeina o se mea taumafa e fesoasoani e faʻamaonia ai le tuufaatasiga o le toto, ma o nisi taimi e faʻaumatia atoa ai le faafitauli.E faʻamaonia le kulūkose e faʻamautu ai le kulūkose. O mea taumafa e fautuaina i vaega laiti 5-6 taimi i le aso. E le tatau ona e matelaina. O mea e manaʻomia ona faʻamaonia ma calorie.

E mafai ona e 'aina sina ituaiga o manu, meaola, ma iʻa. Meaʻai faʻamaoaiga-tamaoaiga e aoga tele. E tatau ona tuʻuese le ava malosi.

E i ai vaega o oloa e tatau ona tuʻuese mai le lisi, o nisi - e faʻaaoga ma le faʻaeteete.

  • sausa (mea uma, e aofia ai sausa ma kuka ma sausage),
  • buns, keke,
  • sweets, suka, faasao,
  • gaʻo gaʻo, iʻa,
  • pata, sisi, gaʻo susu.

E mafai ona e faʻaaoga lelei, faʻaititia le vaega i le 2 taimi:

  • falaoa, falaoa,
  • fualaau suamalie, tuʻuina atu o mea e fiafia i ai,
  • pasta
  • pateta
  • falaoamata.

Fomaʻi fautuaina e 'ai le tele o fualaau faisua i totonu o se fagu fou, kuka ma vaʻa. Mai fualaau aina e aoga le tuʻuina atu o semolina ma araisa. Tele Fesoasoani -. Toeitiiti lava o cereals uma e mafai ona faʻaaogaina. Ae ui i lea, e le mafai ona e 'ai vave vave mai fatu, granola, e tatau ona e faʻaaogaina na o fatu masani.

E faʻaseseina ia keke uʻamea, e lelei tele le 'aina o fualaau faisua. E mafai ona fufulu eseese iʻa ma iʻa ma faaopoopo i le sua. E ui lava i le tele o tapulaa, e mafai ona e 'aina eseese.

Vitio e uiga i mataupu faavae o taumafa:

Aoaoga faaletino

O faʻatinoga faʻapitoa i se taaloga lelei e fesoasoani i le faʻaleleia atili o metabolic processes i le tino. E le tatau ona faʻaleleia aʻoaʻoga.

E tatau ona e filifilia se auala lelei ae le faigata:

  • Savaliga
  • aau - i le taumafanafana i le sami, i isi taimi i le vaitaele,
  • skiing, uila, vaʻa - e tusa ai ma le vaitau ma le tului,
  • Suetena faʻasolosolo pe tamoe
  • Yoga

O vasega e le tatau ona malosi, ae masani ona masani. Umi - mai le afa itula ile afa.

O le filifilia o vailaʻau e faʻatino pe a manaʻomia e se fomaʻi.

Vaitalaʻau

O nisi laau totő, fualaau ma aʻa o le a fesoasoani i le alualu i luma o le maualuga o le suka:

  1. Pepa o le laurel (10 fasi pepa) sasaa i totonu o se vevela ma sasaa 200 ml o vai inu. Alu mo le 24 itula. Inu i le inu mafanafana 4 taimi i le aso.
  2. 1 tbsp. o se sipuni o horseradish gaosia ua liligi atu i le 200 ml o le yogurt poʻo le kefir. Ave se sipuni tele tolu taimi i le aso ao leʻi 'aʻai.
  3. 20 kalama o puipui o paʻu paina e tunu i totonu o se ipu vai mo le itula ile vevela vevela. Faʻasalalauga - se sipuni siva i le aso ao leʻi oʻo i taumafataga. E mafai ona e teu le susu mo ni nai aso i le pusaaisa.
  4. Berries ma blueberries e maua ai se aafiaga lelei. 2 tbsp. punetipi o mea e masani ai mo se ipu vai inu, faʻaauau se itula. Ave le ½ ipu ao leʻi 'aʻai.

E tatau ona manatuaina pe a maeʻa muamua mataupu o le faʻaalia o togafitiga, e tatau ona e siaki pea le maualuga o le suka. O asiasiga i le fomaʻi ma le fale suesue e tatau ona masani. O lenei faailoga e taua tele mo le fuafuaina o le mausali ma le saʻo o metabolic process in the body. O se faasiliga tele poʻo le faʻaitiitia i le kulukose e oʻo atu ai i le ogaoga o taunuuga mo le maʻi.

Toto maualuga ma le maʻisuka o faamai nei e mafai ona atiae i tagata uma. E mafua lenei mea ona o mataupu le talafeagai o meaai paleni, le lava o le gaioiga faaletino, alofa i mea suamalie, gaʻo, meaai mama.

E i ai se faʻapuʻupuʻu umi o le suka, lea e tupu i nisi o tulaga, mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le atuatuvale. O mafuaʻaga o lenei faafitauli e tele, ae e le o lona uiga e maua e se tagata le maʻisuka. O le a se saofaga i lenei mea?

Mafuaʻaga o le Suga Suga

  • O mafuaaga e mafua ai le maualuga o le suka:
  • Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le tino, faʻapitoa le pancreas, mo se faʻataʻitaʻiga, pancreatitis, tumutumu. E faʻapea foʻi ma manuʻa i le pancreas e mafua mai i le faʻalavelave faʻainisinia.
  • Aiga. Afai ei ai se tasi e mafatia i le maualuga maualuga o le suka, o lona uiga o le a ia mauaina lenei tulaga i le tofi.
  • Tulaga e mafua ai le ogaoga o le atuatuvale, popole, le mautonu.
  • O le tele o le tele o meaʻai i le taumafataga, aemaise lava o mea faigofie e faigofie ona eli.
  • Le lava gaioiga faʻaletino, se olaga e le tauagafau, faʻapea foʻi ma le tele o taaloga.
  • Smoking ma le ava malosi.
  • O le faʻasologa o le endocrine, lea e tupu ai faʻamaʻi eseese, mo se faʻataʻitaʻiga, maʻi o le maʻisuka.
  • Aveina o fualaau e pei o togafitiga, togafitiga, vailaʻau eseese e aofia ai hormones.
  • O faʻamaʻi gase, mo se faʻataʻitaʻiga, oncology, cirrhosis.
  • Mo nisi taimi, o le suka e mafai ona faateleina i tulaga nei: tiga ogaoga, osofaʻiga i le epilepsy, angina pectoris, oso fatuga, afaina o le faiʻai o le fatu, togafiti togafiti.


O le faateleina o le suka atonu e le tumau, e toe foʻi i le masani pe a uma ona faʻaaogaina le mafuaʻaga.
Afai o lenei tulaga e umi se taimi umi, ona e manaʻomia lea e vaʻai se fomaʻi. Ina ia iloa lau maualuga o le suka, e tatau ona suʻeina oe i taimi uma.

E faapefea ona fua?

E mafai ona e fuaina le suka i lou lava fale, poʻo totonu o fale suesue faʻapitoa. Ina ia mafai ona maitauina nisi o fuainumera auiliiliga mo soʻo se fua faʻatatau:

  • sili mo le suʻeina ole toto,
  • mo faʻamaʻi totoʻa, e tatau ona puipui masima,
  • lima e tatau ona mama ma faʻamago i taimi uma. Fufulu i le vai mafanafana ma le fasimoli.
  • tamatamailima aʻo faʻapipiʻiina le toto e le manaʻomia e faʻamalosi,
  • i le afiafi o le auiliiliga, e le fautuaina e auai i gaoioiga faaletino,
  • e tatau ona 'ai i le afiafi o le auʻiliʻiliga pei ona masani ai,
  • E taua le faʻaitiitia o le atuatuvale ma le fiafia, faʻapea foi le moe ma le malologa.

O le toto mo le suka e foaiina atu i se manava gaogao, ma pe a uma foi ona 'ai pe' ai le suka e iloa ai pe faʻapefea ona aʻafia le tino i le avega.

Afai ei ai pea le maualuga o le suka, ona mafai lea ona fesoasoani se taumafataga faapitoa iinei, faapea foi ma togafitiga masani faafomaʻi, e le gata o le suka, ae e afaina ai foi le gaioiga o totoga i totonu.

Faʻasologa faʻasoifua togafitiga

  • Faʻafefiloi suamasi lemonati ma fuamoa mata . O lenei paluga e tatau ona ave i le taeao i luga o se manava gaogao mo le 3 aso. E tolu aso le vasega e mafai ona toe faia pe a uma le 10 aso.
  • Ave le 10 upega fagaua lau , faaopoopo se ipu vai inu ma tuu i se nofoaga mafanafana mo se aso. O le mea e mafua mai ai e faʻaaoga i le ¼ le afa afa itula poʻo le itula ao le i faia taumafataga. Fai le laurel tincture mo le 2 vaiaso. O lau laʻau e lelei foi e afaina ai le gaioiga o le pancreas.
  • Se mea manogi e pei o turmeric . O le pine o le turmeric e tatau ona oso i totonu o se ipu vai inu. Inu e tatau ona onā i le taeao ma le afiafi. E mafai ona e faʻapipiʻi i le sauniuni o ipu eseese. O lenei mea manogi e faʻamamaina ai foi le toto, faʻamaonia le faʻamaʻiina.
  • Manaomia le kuka teuteuga o launiu launiu, pi pi, o laʻau po o fatu o le oat (o vaega uma e fai i vaega tutusa). Faʻaosooso se pusa se tasi i totonu o se ipu vai inu. O le inuina o le fua e fautuaina i le taeao, i le aoauli ma le afiafi i ni vaega tutusa. O vaega uma lava e mafai ona vavae eseese, ae faʻatasi latou te tuʻuina atu le iuga sili.
  • O le teuteuga ma le faʻafefeteina o fatu pi pi . Ina ia saunia le fusi, e tatau ona e patipati sina lima o paluga i se lita o vai inu ma tuu i se nofoaga mafanafana i le po. O le mea e mafua ai le faʻaaogaina o le afa afa ao leʻi 'aʻai. Ina ia saunia le susu, e manaʻomia le 4 sipuni tele o pi ia faʻapipiʻi i le 0.5 l le vai i luga o le vevela vevela mo le 20-30 minute. O le gaʻo e tatau ona faʻaosoosoina mo se itula ma faʻamaʻa. Ave foi e pei o se fua.
  • Faʻasoʻatoaina o le tutusa o sea o laʻau mūmū, laʻau mumu ma le aʻa . O le lima o le aoina e tatau ona faʻailoaina i se vevela ma agavale i le po. O le mea na mafua ai le afaina i le aso atoa mo le afa ipu tioata.
  • I totonu o se ipu malamalama kefir manaʻomia e faʻaopoopo pe a ma le 50 g buckwheat , lea e tatau ona muamua faʻamalosi. E tuu le paluga i le po ma ave i le taeao i luga o se manava gaogao. Afai e masani ona faʻaaogaina lenei paluga, e le gata o le a maualuga le maualuga o le suka, ae o le a faʻaitiitia foi le cholesterol, ma o le a faamalosia ai toto toto.
  • 2 sipuni tele aspen paʻu sasaa ni ipu tioata se lua ma faapipii mo le afa itula. Ona manaʻomia lea ona e faʻamalosi i se nofoaga vevela poʻo se vevela mo le 2-3 itula. O le gaʻo e tatau ona inu i ni nai minute ao leʻi 'ai. O ia mea teuteu fesoasoani e vave faʻaitiitia ai le maualuga o le suka.
  • Ave faʻatasi i vaega tutusa clover, hypericum, laʻau bay ma birch buds . 50 kalama o le aoina e sasaa ai se ipu vai inu ma tumau mo le 3 itula. Faʻafeiloaʻi o le afuafu e tatau ona amata i sina vaega itiiti (pe tusa ma le kuata kuaina 3 taimi i le aso). Faatasi ai ma le faapalepale lelei, ave le afa afa i le aso ao leʻi 'aʻai.


O fualaau aina suamalie ma meaʻai e vave faʻaititia le suka
mo se faataitaiga, pateta, kapisi, fusi, pi, Ierusalema artichoke juice, tomato. Mai meainu, o se taunuuga lelei o le faʻaaogaina o le lauti ma le lanu meamata. Mai mea manogi, e faaopoopo atu i le vevela, e lelei tele le faʻaaoga o le kanamoni ma le togafiti.

I le faaopoopo atu i togafitiga, e tatau ona tausisi i se taumafataga, faʻapea foʻi ma le tapulaʻa poʻo le lafoaia o oloa e fesoasoani i le maualuga o le suka.

  • o gaʻo vailaʻau faʻasolosolo e vave ona faʻaleleia ma vave faʻatupulaia le kulūkose. O ia oloa e aofia ai sugar, sweets, pastries ma keke, vine, vine, puaa, musipolo, faʻi, pasta, pateta. A faʻaaogaina nei mea taumafa, e vave ona oso i le toto suka,
  • ava malosi e tatau ona faʻaumatia atoa
  • meaʻai vevela, falai, gaʻo ma gaʻo lea e aʻafia ai le ate ma le paʻu,

Mo le puipuia o le suka, ma puipuia ai lona alualu i luma, e tatau ona mulimuli i nisi o fautuaga.

E mafai ona faatagaina le kami i le taimi o maitaga?

Ina ia puipuia le faateleina o le suka, e tatau ona e:

  • mataʻituina ma le faʻaeteete meaʻai, faʻaaogaina se tele o meaʻai gaʻo-tamaoaiga. I meaai i aso taitasi e tatau ona lava fualaau faisua fou (sei vagana ai pateta), e mafai foi ona e 'ai i le lala.
  • auai i le faʻatinoga faʻaletino faaletino i aso uma, talu ai o aʻoaʻoga musika e fesoasoani e faʻaititia le aofaʻi o kulukose i totonu o le tino. O sea avega e mafai ona masani ona savali.
  • pulea lou mamafa, aemaise lava pe afai o se tasi o lou aiga na mafatia i le maualuga maualuga o le suka poʻo le maʻisuka.
  • faaitiitia le aoga o kalori
  • ia 'ai i ni vaega laiti, ae masani lava, ina ia le faʻaosofia ai oso i le kulukose,
  • le aofia ai gaʻo vailaʻau faʻamalosi faigofie, gaʻo ma meaʻai kuka,
  • ma le mamafa o le tino, e tatau ona amata le taua ma isi pauna. E tusa lava pe itiiti ifo le paʻu o le mamafa o le a aʻafia ai le kulūkose i le tino,
  • oloa gaʻo-tamao'āiga e sili ona lelei e 'ai ao leʻi' aʻai i le afiafi,
  • e faʻaaogaina ai gaʻo vailaʻau faʻapitoa, faʻapea foʻi ma mea taumafa e tele ai filo (fualaau faisua, fua e le faʻasalaina, masini ma leki),
  • falaoa e sili ona lelei mai le falaoamata o falaoamata atoa ma le faʻaopoopoga o le paʻu,
  • inu vai tele
  • meaʻai manu e tatau ona suia i gaʻo meaʻai,
  • siaki taimi uma fua o le kulukose, i le fale ma le falemai.

Ioe, e sili atu le puipuia o le maʻi nai lo le togafitia. Faatasi ai ma le maualuga o le suka, e tatau ona le gata ina togafitia, ae ia suia foi le olaga, lafoai amioga leaga, usitai i mataupu faavae o se soifua maloloina.

O suiga o le soifuaga o loʻo i ai se aafiaga lelei i tulaga maualuga o le suka ma le soifua maloloina o le tagata sili atu nai lo le faaaogaina o fualaau faasaina. E taua tele le mataʻituina o le maualuga o le suka ma faʻatalanoa se tagata tomai faapitoa i le taimi.

O le Hyperglycemia o se tulaga lea e faʻaalia i maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le faateleina o le suka i le toto e mafai ona fai i le physiological, e tulai mai pe a uma le taumafa o meaʻai gaʻo i totonu o le tino, poʻo le faʻaleagaina, faʻatasi ai ma le tele o faʻamaʻi. O le a le mea e fai pe afai ei ai le maualuga o le suka toto ma le matautia o le tulaga, o loʻo mafaufau i le tusiga.

Le matafaioi o le kulukose i le tino

Glucose (i le lautele o tagata - suka) o le suauu sili mo gaʻo ma siama, ma tuʻuina atu ia i latou le malosiaga e tatau ai mo le tafe o mea taua ma gaioiga. O lona tulaga maualalo e mafua ai le matelaina o le malosi o le malosi, ma le sili atu ona i ai se aafiaga oona.

Glucose o se sui o mea faigofie gaʻo (monosaccharides). I lalo o tulaga masani, e manaia pe a avea o se vaega o meaʻai poʻo se vailaʻau. A maeʻa ona 'ai le meaai i totonu o le togafiti, ona amata lea ona malepe i lalo ifo o elemene, e aofia ai monosaccharides. O le suauu e faʻafefe i luga o puipui o le tootoo laitiiti ma ulu atu i le toto. Mai iinei, o se vaega e salalau solo i sela ma masini, o le isi o loʻo teu i totonu o lipid cell.

A maeʻa le faagasologa o le vaeluaina o meaai, ona faʻaititia lea o le maualuga o le suka i le toto. O loʻo aofia ai le faʻaogaina o mea e faʻaaogaina ai le gluconeogenesis - o le gaosia o le suka i le ate mai mea e le o le gaʻo.

Taua! O sea "taamilosaga" e mafai ai ona e taofia foliga o le glycemia i le tino i totonu o tapulaa masani, lea e manatu e sili ona lelei mo le faagasologa o faagasologa taua.

Ole fua ole kulukose mo se tagata matua e 3.33-5.55 mmol / l, ma o faailoga e tutusa mo tamaitai ma alii. I tamaiti, o fua maualuga o le suka e sili atu ona maualalo. I le 28 tausaga o le soifuaga, o le maualuga e le sili atu i le 4.4 mmol / L, o se tamaitiiti matua (e oo i le 6 tausaga) e maualuga lona 5 mmol / L.

Faʻamatalaga faʻavaitaimi o faʻamatalaga o le glycemia - puipuiga o le atinaʻeina o togafitiga ma ona faʻafitauli

I le faaopoopo atu i le tuuina atu o punaoa o malosiaga, o le monosaccharide o loo faatinoina galuega nei:

  • o loʻo aʻafia i le faʻavaeina o sela gaʻo,
  • auai i le tuufaatasiga o meaola o le nucleic, amino acids,
  • faʻaagasologa o galuega eletise,
  • E faʻamalosia ai le galue masani o le fatu ma vaʻa toto,
  • faamamafa le fiaaai,
  • faʻaitiitia le aʻafiaga o aʻafiaga o tulaga faʻalavelave i le tino.

O afea ma aiseā e tulaʻi ai le suka?

E i ai tulaga e faʻaosoosoina ai le maualuga o le glycemia, o lona uiga, e manatu e le tumau ma e le manaʻomia se togafitiga faʻapitoa. O nei aiaiga e aofia ai:

  • le vaitaimi o le fanauina o se tamaititi,
  • mafatiaga faʻaalia
  • taumafa i totonu o le tino,
  • gaoioiga faaletino.

Faʻailoga, e ese mai le talaaga o loʻo i ai le maualuga o le suka, i le faaopoopo i le maʻisuka, e aofia ai:

  • se numera o faamaʻi tutotonu o le tino,
  • hyperthyroidism
  • Ona o le maʻi o Herenko-Cushing (togafiti faʻamalolo),
  • epilepsy
  • faʻamaʻi fatu
  • tumo processes (pheochromocytoma, glucagonoma).

O le a le tulaga lamatia o le tuputupu ae o le suka ma pe faʻapefea ona faʻaali mai?

Afai e maualuga le kulukose o le toto mo se taimi umi, e ono mafatia le tagata mai le atinaʻeina o faafitauli ogaoga ma le tumau. O le maualuga o le hypo- ma le hyperglycemic coma (o lo latou atinaʻe e faalagolago i le matuia o le maualuga o le glycemia ua faʻalautele pe faʻaititia).

O faʻafitauli matuia o:

  • faaleagaina o ipu o fatugaʻo,
  • togafitiga o le faʻaoga o le tino,
  • faaleagaina i sela o faiʻai,
  • lagona suia
  • faaleagaina i le tagata e auiliilia mata,
  • suiga i le galuega o totoga, ponaivi ma sooga.


O le maʻi suka o se tasi lea o faʻamaʻi e maua mai i le hyperglycemia.

O faʻafitauli o le toto maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻanoanoa ai le fia inu, masani ai o le urination, o le paʻu vevela ma le paʻu tautala. O tagata gasegase e faitio i le fomaʻi e uiga i se faʻaitiitia o le tino vaaia, faʻafefe i luga o le paʻu. Sores ma scratches e le malolo mo se taimi umi.

Taua! Le faʻamaoniga o le tulaga faʻaleagaina e tupu mai i suʻesuʻega faʻataʻitaʻi. E aofia ai le suʻesuʻeina o toto toto ma le totoʻa, o le naunautaiga o le hemoglobin glycosylated, o le glucose tolerance test.

E faʻapefea ona fesoasoani i se tagata o loʻo i ai se osofaʻiga ogaoga o le kulukose?

Afai o se maualuga maualuga o le glycemia e tatau ona toe faafoi atu i le masani, e tatau i le tagata maʻi ona tuʻuina atu ni togafitiga faafomaʻi. O lenei mea o le a mafai ai e le tagata maʻi ona aveeseina mai i se taʻaloga, tulaga faʻapitoa poʻo le puipuia o lona atinaʻe.

Fesoasoani Muamua:

  1. Afai e iloa e se tagata, e tatau ona e siakiina lona tulaga ma ni fesili e uiga i lona igoa, pe ua ia malamalama i le mea o iai o ia, o lē e sosoo ma ia.
  2. Valaʻau i se 'au taʻavale (e faalagolago i le ogaoga o le hyperglycemia).
  3. Siaki lau suālaʻau pe afai o loʻo iai sou mita glucose toto.
  4. Faʻamalamalama pe faʻaaoga e se tagata injections o le inisalini mo togafitiga. Afai o le tali o le ioe, e tatau ona e fesoasoani e faailoa atu ia te ia se fualaau faasaina.
  5. Faʻateleina le inu ava malosi. I le leai o se malamalama, e le mafai ona faatumuina le vai i le malosi.
  6. Faʻamaʻi le manava, fai se faʻamalolo i vaifofo vai.
  7. I le leai o se malamalamaga, e tatau ona mataʻituina faʻamaoniga taua (fatu fatu, respiration, toto toto, tali a tamaiti i le malamalama) aʻo le i taunuu mai tagata tomai faapitoa.
  8. I le leai o manava, palpitations, faʻaolataga e tatau ona faia.


O le faʻamaloloina o le faʻamalaloina o se tasi lea o laasaga o le taofi o le hyperglycemia

Taumafa i meaʻai

O le galuega autu o le faasaʻoina o mea taumafa o le maua lea o taui mai faʻamaʻi faʻatasi ma le hyperglycemia, faʻapea foi le maua o le malosi e aveesea ai le suka mai le toto, e fetuʻunaʻi ai ona numera i le tele e mafai ai. O le atinaʻeina o se lisi o tagata taʻitasi mo le vaiaso, o le faʻatulagaina o le faʻaogaina o le kalori i aso taitasi, faʻapea foi ma le faʻatagaina o le lisi o oloa faʻasaina ma faʻatagaina o le aia tatau lea a le endocrinologist poʻo le tagata paleni.

Taua! I le lumanaʻi, e iloa e le tagata maʻi mea taua ma e tutoatasi ia pulea ana taumafa.

I le avea ai o se tulafono, ua faʻaaogaina le laasaga o togafitiga Nu.9. O mataupu faavae o le faasaʻo o le teenaina o le suka, le faʻaaogaina o suamalie, o le sui o meaʻai gaʻo ma le fiber. Ina ia faʻamaonia le maualuga o le glycemia, e tatau ona 'ai le tagata maʻi i le itiiti ifo i le 6 taimi i le aso, ae i ni vaega laiti.

E tāua tele le aofia ai o pata, susu ma susu susu, gaʻo meaʻai ma iʻa, muamua vasega i le lisi. E tatau ona lafoai le ava malosi, meaʻai gaʻo, ulaula meaʻai, meaʻai, fua suamalie, aisa kulimi.


O le tausisia o mataupu faavae o taumafa talafeagai o le a faʻasalalau ai fua o le toto glycemia

Mafuaaga o fesuiaiga o le kulukose i le maʻisuka

I le faʻafitauli 1, faʻaauau, itiiti le fesuiaiga i le kulūkose e masani lava. E le mafai e le pancreas ona taulimaina: e le maua ai le inisalini pe faʻaaogaina i ni mea laiti. O maʻi suka ma le T1DM e tatau ona faia i taimi uma injections inisua e totogi ai le maʻisuka.

I le ituaiga lona lua o faʻamaʻi, o le siʻitia e mafai ona faʻaosofia ai le atuatuvale, solia o le taumafataga, leai se gaioiga faaletino ma isi mea. Aisea e suʻe ai le suka mo le maʻisuka ituaiga 2? O le faaitiitia ua mafua ona o mafuaaga faapea:

  • atinaʻeina o le faʻauluʻaina o tiga tiga,
  • gaioiga pipisi e mafua ai le maualuga o le vevela,
  • o le foliga mai o mumu tiga,
  • gaogao
  • epilepsy
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi i le tino,
  • faafitauli i le faʻaogaina o le tino.

O nei mafuaʻaga e mafua ai le osofaʻi i le kulukose i tagata soifua maloloina ma le maʻisuka. O maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona iloa faailoga o le hypoglycemia ma le hyperglycemia ina ia iloa ai i latou i le taimi.

Gaoioiga faaletino

O mamafa faaletino o se itu taua i le mauaina o taui o togafitiga, ae ui i lea, e tatau ona faaaogaina ma le atamai. I le uma, o taʻaloga e faʻaititia uma le kulūkose ma e mafai ona faʻaleleia. Fai mai tagata popoto o le faatinoina o se seti o faatinoga i le tele o taimi i le vaiaso o le a fesoasoani e faateleina le tuufaatasia o le inisalini, faapea foi le faateleina o le lagona o sela ma masini i ai.

Taua! O le taunuʻuga o le faʻasaʻoina o le faʻalauga o le kulukose i sulu o le tino ma lona faʻaitiitia i totonu o le toto.

E mafai ona e taʻalo taʻaloga pe afai e le osooso i lalo ma lalo i lalo le glycemia, ma pe afai o lalo ifo o le 14 mmol / l le taua o le suka. A leai, o gaioiga faaletino o le a faʻaosofia ai le faateleina o le kulukose ma le atinaʻeina o se ketoacidotic state.

Faalatalata lata mai

O maʻi suka e tatau ona nofouta i aʻafiaga o le hyperglycemia. O le le amanaiaina o faailoga e lamatia ai le tagata maʻi e mafai ona paʻu i totonu o se tino. O le mafuaʻaga lenei e oso ai le toto o le suka i le suka i le maʻisuka.

Faʻateleina le maualuga o le kulūkose, o faʻalauiloa o le faʻaleagaina ma se faʻafefe faʻafefe e tupu malie. O le Ketoacidotic coma e mafai ona tupu i tagata gasegase e maua i le insulin-ituaiga o faamai, ma le hyperosmola coma i le maʻisuka ma le ituaiga insulin-tutoatasi o le maʻi.

O le lamatiaga o se ketoacidotic coma e aliali mai pe a:

  • suka e maualuga atu i le 16 mmol / l,
  • sili atu nai lo le 50 g / l ua faʻamalosi i le kulukose o le urine
  • acetone e maua i le urine.

I le taimi muamua, e tutoatasi le tino ona o le tele naua. Ae a mavae sina taimi, e amata ona faʻaalia e le tagata maʻi faailoga o le hyperglycemia. Afai e le maua e ia le fesoasoani taimi ma le suka e le faʻavaivai, ona sosoo ai lea ma isi faailoga. O le ketoacidotic coma o loʻo faʻaalia e:

  • fomaʻi faʻafitauli
  • tiga o le manava
  • manogi o le acetone i le gutu
  • manava loloto
  • vevela paʻu
  • mata e avea ma mea vaivai.

I le leai o se fesoasoani, e gase ai le maʻisuka ma paʻu ai i se paʻu. O togafitiga e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le suka ma toe faʻafoisia ai galuega a le tino.

O le hyperosmolar coma i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e atiina ae ile 2 vaiaso. O le kulūkose e mafai ona faateleina i le 50 mmol / l; o loʻo faʻamalosi malosi i le urine. Uiga iloga:

  • moe
  • ogaoga vaivai
  • o le paʻu ma tino mucous ua mamago,
  • matala mata
  • mimita lemu, papaʻu ma faʻaauau,
  • o le manogi o le acetone ua toesea.

O le hyperosamola coma e le o muamua atu i le tiga o le abdominal, ma le maʻi lesepese. Ae faʻatasi ai ma le le mafai ona tuʻuina atu fesoasoani taimi, o le a le amataina le toilalo.

Coma e mafai ona atiae e le o se talaaga o le maualuga o le suka. O le mea lea, pe a aliali mai foliga o le hypoglycemia, e tatau ona faia ni vave vave e faʻaleleia ai le kulūkose - mo nei faamoemoega, e tatau lava ona e 'ai le suka poʻo le lole. A o le i ai se maʻi i se maʻi:

  • ei ai se lagona o le fiaai tele,
  • amioga e le talafeagai
  • Euphoria amata
  • faamaopoopoina le motusia
  • ua amata ona amata
  • le pogisa i mata.

Ina ia aloese mai lenei mea, e tatau ona e iloa le mea e fai pe a oso i luga le suka suka.

Togafitiga insulin

O faʻaaogaina o le tui insulin e faʻaaogaina pe afai o le suka e mafua ona o le le lava o le inisalini. O lenei tulaga e matauina i le maʻisuka ituaiga 1 ma i nisi o gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tetee atu i le talaaga o le alualu i luma o le maʻi ma le faʻamaʻapeʻa.

O fualaau talafeagai ma lona atinaʻe ua filifilia e faʻatatau i taʻiala nei:

  • glycemia faailoga
  • onosai tausaga
  • faavae ma le mamafa o le tino
  • maualuga o gaoioiga faaletino
  • o le i ai o le glucosuria (suka i le uila),
  • tulaga o lagona o le tagata taitoatasi i le mea galue malosi.

O le inisalini e faʻapitoa ona faʻaaogaina i lalo o le paʻu, i tulaga ogaoga - i totonu o se vein i le taimi o le faʻasologa. E tele vaega o vailaʻau faʻamaʻi e eseese i le saoasaoa o le amataina o le aafiaga ma le umi o ana gaioiga.

"Iniseti" puupuu e mafai ona faʻaitiitia le glycemia i totonu o le afa itula mai le taimi o le pulega, latou te oʻo i le 4-6 itula. Sui o le vaega o Insulin Humalog, Apidra, Humodar, Monodar.

O fualaau oona "fua" e mafai ona galue e oo i le 15-16 itula, ae o lona aafiaga e tupu i le 2-2.5 itula. O nei vailaʻau o Protafan, Insuman Bazal, Insulin Novomiks.


O sauniuniga ile inisalini e tuʻuina atu mai le fale talavai e tusa ai ma le talavai, e pei ona faʻaalia i luga o le afifiina ma i totonu o faatonuga mo le faʻaaoga

O fualaau oona umi e galue pe a ma le 4-6 itula, ae o le umi o le aafiaga e tumau mo se aso, i nisi tulaga e oo lava i le 1.5 aso. Sui - Ultralente, Levemir, Lantus.

Taua! O le filifilia o inisalini, faʻapea foʻi ma le fesuiaiga mai le tasi vailaʻau i le isi, o loʻo pulea e se suʻega o le endocrinologist. E faʻasaina le filifili o se vaifofo oe lava, faʻapea foi ma le faʻaaogaina mo togafitiga.

Sugar-lowering medicines

O nei vailaʻau e le aveesea ai le suka mai le tino, ae faʻamalosia ai le faʻasiga o le inisalini e le pancreas, faʻalauteleina le lagona o sela ma masini o le tino i le hormone, ma faʻagesegese ai foi le faʻafefe o siakila i totonu o le inisinia. E tele ni vaega e lelei ma faʻaaogaina:

  • O mea e maua mai le sulfonylureas - e le o faʻamatalaina mo le maʻisuka ituaiga 1, faʻatasi ai ma lona mamanu, i le taimi o le maitaga ma le lactation. Sui - Glipizid, Glycvidon.
  • Pule o Suavai Suavai - Novonorm. O faʻamatalaga o le Glycemia e mataʻituina pe a uma ona faʻamalosia le meaai, e faʻaaogaina faapitoa aʻo tausia le malosi o le gasegase e faʻapipiʻi ai le inisalini.
  • Biguanides - fesoasoani i le faʻaaogaina o le suka, aua le afaina ai le paʻu. E aofia ai Metformin, Buformin, Fenformin.
  • Alpha-glucosidase inhibitors (Miglitol) - faʻagesegese ai le faʻaleleia o siaki i totonu o le togafini.
  • O vailaʻau faʻasolosolo (Glibomet) - o lenei kulupu e aofia ai vailaau faʻasaina o loʻo i ai ni mea gaioiga e iai ni auala eseese o gaioiga.

Taua! O le filifilia o fualaau oona, faapea foi ma fualaau o le inisalini, e naʻo le fomaʻi o loʻo faʻataʻitaʻiina pe a maeʻa ona faʻamalamalamaina le tulaga o le maʻi, maua mai iʻuga o suʻesuʻega a le fale suʻesuʻe.


O se endocrinologist o se tasi o tagata poto faapitoa e fesoasoani e tau ma faʻaaliga o le hyperglycemia

Faʻailoga lautele mo le faʻaaogaina i le togafitiga o vailaʻau oona i le hypoglycemic:

  • faʻamaʻi o le ate o se natura e faʻaleagaina-faʻaleagaina,
  • togafiti fatugaʻi, faʻaalia i le le atoatoa po o le faʻailogaina o le tino,
  • ogaoga o fatu fatu,
  • cerebrovascular accident,
  • tosoina o le tagata lava ia,
  • maʻitaga
  • lactation period.

E tele auala e faʻaititia ai lau glycemia. E taua tele i le tagata lava ia le manaʻo ma le naunau e ausia lenei mea, ma o fautuaga a le fomaʻi fesoasoani o le a fesoasoani e taofia le hyperglycemia ma ausia ai se tulaga o taui mo se taimi umi.

O le lisi masani o faailoga i fafo o le kulukose maualuga e aofia ai:

  1. O le fiainu lava.
  2. Faafuasei le le faateleina o le faateleina po o le.
  3. Uiga masani.
  4. Faʻailoga vaivai vaivai.
  5. Paʻu paʻu ma foliga mucous.
  6. Vaʻaia mataʻupu o le vaʻai, faʻavalea o le tuʻuina o maso.
  7. E le afaina le tali atu i faʻamaʻi pipisi, faʻamaʻi manuʻa manuʻa.
  8. Le manava o le pisapisao, o le ituaiga o gasegase.
  9. I ituaiga gasegase o le hyperglycemia, o le gasegase ogaoga, ketoacidosis, le mautonu le malamalama, i nisi o tulaga, e matauina.

E tatau ona malamalama o faʻamaoniga o loʻo i luga e mafai ona avea ma faailoilo o faʻamaʻi o faʻamaʻi eseese, o le mea lea, afai o le tele o faʻamatalaga leaga e iloa, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma suʻe suʻega e faʻamaonia ai le faʻamaoniga saʻo.

Mafuaʻaga talafeagai

O le tele o taimi, o le mafuaaga o le faailoga o le:

  1. . I le tele o mataupu, o le faʻalauiloa faʻaalia o le hyperglycemia o le autu autu lea o lenei maʻi.
  2. Taumafa le lelei. Faʻalavelave matuia o taumafa masani, faʻapea foi ma le maualuga o le maualuga o le kalori i meaʻai, e mafai ona oʻo atu ai i gasegase o le hyperglycemia ma e le o faʻatasi ma lona maʻisuka.
  3. Manatua.O le hyperglycemia o le post-stress e masani lava mo tagata mamaʻi i le malosi o le puipuiga, e masani lava ona tetee i le talaaga o le atinaʻeina o se faʻalapotopotoga faʻapitoa.
  4. O faʻamaʻi pipisi faʻamaʻi pipisi o se telefoni.
  5. Taliaina o le tele o vailaʻau - rituximab, corticosteroids, niacin, vaʻavaʻavaʻavalea, beta-blockers, faʻasolo i luga o le 1-2 tausaga, inhibitors protease, thiazide diuretics, fentimidine.
  6. O le faaletonu i le tino, vitamini o vaega B.

Mafuaʻaga o le Suga Suga i Tagata Matutua ma Tina Fafine

E pei ona faaalia i le fomaʻi, i le 90 pasene o mataupu o loʻo tumau pea le maualuga o le hyperglycemia i tagata matutua o se faʻaaliga o le maʻisuka malosi, e masani lava o le ituaiga 2. O isi mea le lelei e masani lava ona le lelei le mamanuina o le pati o le moe ma le ala, o le atuatuvale i le galuega, ma le ola le mama e ogatasi ma le oona.

O le faateleina o le maualuga o le suka toto e tatau ona i ai le faapitoa faapitoa - o le hyperglycemia iinei e ono le tumau, e fesootai ma le toe fetuunaiga o le tino i suiga atoa ma suiga i le tino (faapitoa o le tino), ma avea o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka - o le maʻisuka ituaiga e tupu i le taimi o le maitaga ma e masani ona mou ese atu pe a uma ona fanau. Afai o le tulaga muamua o le mataʻituina masani o le maʻi o le maʻi, ua lava, i le tulaga lona lua, o se faamaʻi e iloa i le 4-5 pasene o tamaitai i se tulaga manaia e mafai ona afaina uma ai le fomaʻi ma le soifua maloloina o le tina o loo faatalitali, maʻi.

Mafuaaga o toto maualuga i tamaiti ma tamaiti

I tamaiti o aoga amata ma le talavou, o le hyperglycemia e masani lava ona fesoʻotai ma le tele o mea - o le le paleni, le popole ma le atinaʻeina o gaioiga pisapisao ma le fomaʻi, e mafua mai i le faʻamalosia o le faʻaleleia o hormones o le contra-hormone, lea e maua mai i le tele o le tuputupu ae o le tino. E na o mataupu taʻitasi, pe a uma le faʻatagaina o mafuaʻaga o loʻo i luga, e maua fanau i le maʻisuka, e masani lava o le ituaiga 1.

O le vaeluaina o pepe faatoa fananau mai e tatau ona gauai faapitoa i ai - e mafua mai i le tele o itu, e masani lava e le fesootaʻi ma mafuaʻaga masani o faʻamaoniga i tamaiti ma tagata matutua. I le tele o mataupu, o le faateleina o le toto suka e mafua mai i le malosi o le puleaina o le kulukose i pepe faatoa fananau mai ma sina mamafa o le tino. I pepe amata i aso popofou o le olaga, o le hyperglycemia o se faʻaaliga o le le lava o le hormone e malepe ai le proinsulin, e masani lava ona le tusa ai ma le tulaga o le le atoatoa o le tetee atu i le inisalini lava ia.

Ole ituaiga ole hyperglycemia e mafai foi ona mafua mai i le amataina ole glucocorticosteroids, lepsis, respiratory syndrome, hypoxia. E pei ona faaalia i fuainumera o fuainumera faafomaʻi, e sili atu ma le afa o pepe faatoa fananau mai e maua mai se tasi mafuaaga poʻo se isi i le potu maʻi tigaina e maua ai le maualuga o le suka o le suka. E ui lava i le mea moni o maualuga maualuga o le kulukose e le masani ai nai lo le hypoglycemia masani, o le ono tulai mai o faafitauli ma le lamatiaga o le oti e sili atu.

Taunuuga talafeagai

O le Hyperglycemia ua naʻo se faailoga e faʻaalia ai le le atoatoa o tino poʻo le maʻisuka. Ae peitai, e le o lona uiga o le faateleina o le suka o le toto e leai ni faʻafitauli. O le itu sili ona leaga o lenei tulaga faʻaleagaina o le ketoacidosis. O lenei soliga o le gasegase o le gaʻo e matua faateleina ai le maualuga o le tino o le ketone i le plasma o le toto, e masani ona tetee i le tala o le maʻisuka i soo se ituaiga o le taufaasese, lea e mafua ai le ketonuria, arrhythmia, faaletonu o le manava, le vave le alualu i luma o gasegase vaivai o loo i ai i le tino, faamalolo.I nisi o tulaga, i le leai o se fomaʻi talafeagai talafeagai, e maua ai le gaʻo maʻi / hyperglycemic, ma pe a mavae le pa'ū o le pH (tino o le tino) i le 6.8, maliu maliu.

E faapefea ona faʻaititia le toto suka?

O le togafitiga o le Hyperglycemia e faʻamoemoe e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose maualuga, ma le togafitia o le maʻi na mafua ai lenei tulaga faʻaleaga.

Fomaʻi ma vailaʻau e faʻaititia ai le suka o le toto:

  1. Faʻatonu le tuiina o le inisalini. O le suʻega e filifilia taitoatasi, pe a oʻo i se tulaga muamua, o fualaau faʻamalosi e le o faʻataunuʻuina le televave o le faʻaaogaina - faʻalogo, humulin.
  2. Le faʻaaogaina o vailaʻau o le hypoglycemic oral. Vaega o fualaau faasaina e faavae i luga o fesoasoani o benzoic, tagata saogataoloa, inhibitors A-glucosidase, amino acids phenylalanine, sulfonylureas - maninyl, metformin, ma isi.
  3. Inu tele. O se vaifofo vaivai o le suāuʻu masini i ituaiga ogaoga o le hyperglycemia.
  4. I le taimi o le taimi - o se taumafataga maloloina.

Meaʻai ma Meaʻai

Talu ai o le hyperglycemia faifai pea i le tele o mataupu o se faʻaaliga o le maʻisuka, o se taumafa lelei e taua mo le togafitiga lelei o le faafitauli.

E taua tele le tausisia o se taumafa i le tulaga o le siakiina o le maʻisuka ituaiga 1. O le faavae o se tuusaunoaga i le taumafataga e faʻavae i luga o vailaʻau faʻamalosi faigofie, ma le paleni maualuga ole taumafa i calories, gaʻo ma pulu.

Suauu toto e faaitiitia ai meaai

O le tele o oloa i le maketi i totonu o le lotoifale, ma le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto, e tatau ona filifili i latou o loʻo i ai le numera sili ona maualalo. E tatau ona malamalama e leai se meaai e maualalo ai le suka - o mea uma e masani ona iloa o meaʻai laiti-glycemous e masani ona le faʻatupulaia lona maualuga, ae le mafai ona tutuli ese le tagata mai le hyperglycemia.

  1. Seafood - o lobsters, crabs ma spiny lobsters o loʻo i ai se tasi o faʻamaulalo sili ona maualalo.
  2. Sogi faʻasusu - aemaise lava tofu.
  3. Kapisi, zucini, elekini, letus leaves.
  4. Laʻau, soya, broccoli.
  5. Musika.
  6. O nisi ituaiga o fualaau aina - lemoni, avocados, vine, cherries.
  7. Kukama, tamato, pepa logo, seleni, kapiti, asparagus, horseradish.
  8. Aniani tupu fou, Ierusalema atisikoke.
  9. O nisi o ituaiga o mea manogi - faʻamaʻi, pepe, namonona.
  10. Ouau - linseed poʻo raspovye.
  11. O meaʻai faʻamalosi e aofia ai leki, nati (walnuts, cashews, almonds), ma cereals (oatmeal).
  12. Lentils

O oloa uma o loʻo i luga e aofia i le "lanu meamata" ma e mafai ona e faʻaaogaina e aunoa ma le fefe mo tagata e maua i le hyperglycemia.

O vailaau faʻaonaponei e faʻavasega le taumafa o se tasi o mea autu i le faʻamaoniaina o le lelei o le ola ma le soifua maloloina o tagata gasegase i le hyperglycemia, lea e taʻalo i se vaega autu i le togafitiga o le maʻisuka ma mafai ai ona maua se taui lelei mo le gaʻo.

Mo tagata mamaʻi ua maua i le ituaiga muamua o le maʻisuka, o mea taumafa e taua ma taua. I le maʻisuka ituaiga 2, o mea lelei e tatau ona masani ai le faasaʻoina o le mamafa o le tino.

O le manatu faavae o se taumafataga o se areto falaoa, e tusa ma le 10 kalama o meaʻai. Mo tagata ua maua i le hyperglycemia, ua faʻatautaia ai laulau faʻataʻitaʻiga e uiga i lenei tulaga mo le tele o meaai i aso nei o loʻo i ai i le taumafataga.

I le fuafuaina o le faʻaaogaina i aso taitasi o ia oloa, e taua tele le vavaeeseina o soʻo se meaʻai lelei, suamalie, suka ma faʻatapulaʻaina le pasta, falaoa papaʻe, rice / semolina, faʻapea meaʻai ma gaʻo vailaau, faʻalautele ile meaʻai gaʻo ma le tele o meaʻai ma e le faʻagaloina le paleni o gasegase oona gaʻo / faʻamalolo.

E fautuaina le 'ai faʻatasi o mea taumafa, faia o se meaʻai mo aso taʻitasi mo le tolu vaega ma 2-3 faʻatagaga faaopoopo.O se seti i aso taʻitasi mo le 2,000 calories mataʻutia mo se tagata e maua i le hyperglycemia e aunoa ma ni faʻalavelave faʻafuaseʻi ma o se lisi faʻaalia e aofia ai:

  • Breakfast 1 - 50 kalama o le falaoa uliuli, tasi fuamoa, 5 kalama o pata, o le ipu susu, 40 kalama o gaʻo susu.
  • Breakfast 2 - 25 grams o le falaoa uliuli, 100 kalama o le fualaau aina suamalie ma le maualalo.
  • Taʻotoga - 50 kalama o falaoa faʻatagaina, 100 kalama o le aano o aano ma pateta, 20 kalama o fualaau mamago, 200 kalama fualaau faisua ma le 10 kalama o le suauu manogi.
  • Snack - 25 kalama o le falaoa uliuli ma le 100 kalama o fualaau suamalie / susu.
  • Taumafa - 25 kalama o le falaoa, 80 kalama o iʻa o ituaiga o meaʻai maualalo po o iʻa o le sami, 100 kalama o pateta, fualaau faisua ma fualaau aina, 10 kalama o le suauu manogi.
  • A o lei alu i le moega - 25 kalama o falaoa ma se ipu malulu o le terf.

Soo se suiga o oloa e mafai ona maua e le kalori tutusa i totonu o vaega faavae autu e fa:

  1. Fualaau faisua, fualaau aina / suamalie, falaoa, falala.
  2. Palu le laumei, iʻa laititi-gaʻo / aano o manu.
  3. Paʻu kulimi, kulimi, pata.
  4. Milu / fuamoa ma isi mea e aofia ai meaʻai eseese.

O le faʻaaogaina o suamalie, lauiloa tele i le amataga o le seneturi fou, o loʻo faitioina nei e le tele o vaega o tagata fai meaʻai ona o le maualuga o lo latou kalori, o lea matou te le fautuaina ai le faʻaaogaina, i ni tulaga ogaoga, e faʻaaogaina le faatapulaaina i au meaai i aso taitasi.

Faʻataʻitaʻiga gaioiga

Afai e le taua ni osofaʻiga ma e le faʻafefeina le ola o se tagata, ona faatonuina lea e le fomaʻi le tagata maʻi i se suʻega atoa e faʻamalamalama ai mafuaʻaga o maʻi. I nisi tulaga, o le faʻasaʻoina o le ola ma mea taumafa e mafai ona faʻamaonia le tulaga. I le suiina o le meaai, faaopoopoina o le tino, e mafai ona e galo e uiga i le suka maualuga.

I mataupu o loʻo i ai i le tagata maʻi le ituaiga muamua o le maʻisuka, e taua le inisalini. E tatau ona faʻatautaia i le tele o taimi i le aso. O tagata e faʻalagolago i insulin e tatau ona pulea o latou tulaga ina ia aloese ai mai le atinaʻega o faʻafitauli. E manaʻomia ona latou iloa auala e totogi ai le maʻisuka. O lenei mea o le a taofia ai le taʻe i le kulukose o le toto.

Faʻatasi ma le faʻafitauli 2, o togafitiga togafitiga e fuafuaina pe a maeʻa se suʻega atoa. E tatau ona toe faʻafoʻi le suka i le masani: mo lenei mea e tatau ona sui lou olaga. Faʻatasi ai ma le faʻateleina o foliga o le faʻamaʻi, o le inisalini o le inisalini e mafai foi ona faʻatulagaina. E taua i tulaga e le mafai ai ona totogi le tulaga ma le fesoasoani o se taumafataga, faamalositino ma vai suka.

E mafai ona e puipuia osofaʻi faʻafuaseʻi pe'āfai e te faʻamaʻaʻaeseina uma lava ia vailaʻau faʻamalosi mai le meaai: muffins, sweets, kuki, suka, honey, juice sugar, preserved, soda. O oloa ia e faasaina mo le maʻisuka. Ae o nisi o lenei lisi e tatau ona 'aina i totonu o tulaga o loʻo pa'ū malosi ai le suka.

Ae e ui lava i le teenaina o meaʻai gaʻo, e tatau ona mataʻituina lelei ma siaki le kulūkose i taimi uma. E na o le pau lenei o le auala e suia ai le faafitauli i le taimi ma puipuia le alualu i luma o le maʻisuka.

I nisi o fafine, i le taimi o le maitaga, ua oso i le kulūkose - amataina le maʻisuka gestational. O lenei tulaga e manaomia ai le mataituina faapitoa e fomaʻi, aua o fafine ei ai le maʻisuka e tele lava a latou fanau. O le maʻisuka e mafua ai le fanau mai vave ma le tele o manuʻa fananau mai.

O se fafine maʻitaga ua resitaraina i le finocrinologist. Ina ia totogiina le tulaga, e faatonuina e le fomai se meaʻai ma togafitiga faaletino. Afai e faʻaalia, e mafai e le endocrinologist ona fautuaina inisiua insulin.

1.5 masina talu ona fanau mai, e tatau ona toe siakiina le maualuga o le suka. E tusa lava pe masani ona faʻaalia faailoga, e le mafai ona e malolo. O le foliga mai o le maʻisuka faʻamaʻi o loʻo taʻu mai ai o se fafine e iai se vailaʻau i le T2DM. O le mea lea, o siaki tupe e tatau ona faʻamalosia.

Afai ei ai ni meaʻai i le glucose concentration, e tatau loa ona e faʻatalanoa se endocrinologist. O lona uiga o le maʻisuka e le mafai ona totogiina ma e manaʻomia se suiga i togafitiga togafitiga.Fluctuations in indicators e mafai ona i ai i le insulin-faalagolago ma le non-inisalini o le faʻalagolago i foliga o le maʻi. I tulaga taʻitasi, o togafitiga togafitiga e fuafuaina faʻapitoa.

Mafuaʻaga mo Fua o le Sugar

O le maualuga o le maualuga o le suka i le tupulaga talavou ma tagata matutua mai le 3.2 i le 5.5 mmol / L. Afai o eseesega o le suka o le toto e ese mai le masani, ona mafai lea ona faailoa mai le atinaʻeina o togafitiga.

O mafuaʻaga mo fesuiaiga mataʻituina i le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le 2 e fesootaʻi ma le le mafai ona inisalini, o le hormone autu lea e maualalo ai le suka, ia iloa ai le kulukose. O nisi taimi o se tagata tino maloloina e mafai ona sili atu ona suamalie nai lo le mea e manaʻomia. Ona tupu ai lea o le faagasologa o le faateleina o le suka toto, ae o le tino e manumalo i lenei lava mea.

Ae peitai, o le maʻisuka e le na o le pau lea o le mafuaʻaga ua faateleina ai lenei faailoga. O mea autu e faʻalauteleina ai le kulūkose o:

  1. Manatua ma le malosi malosi faaletino. Faatasi ai ma le vave vave o suiga o le physiological, e manaʻomia e le tino o le tagata se glucose.
  2. Meaʻai leaga.
  3. Le i ai o le tiga faaumiumi.
  4. O faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e mafua ai le fiva.
  5. O le i ai i luga o le tino o le mu o mea e faʻaosofia ai le tiga.
  6. Faoa faamalosi ma le faʻaleagaina.
  7. Ave fualaau eseese.
  8. Faʻasalaga o galuega ma faʻamaʻi o le gastrointestinal tract.
  9. Faʻaauau pea le faʻamalologa o le tino i totonu o le tino (manopause, faʻaleagaga i fafine).
  10. O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le endocrin system, pancreas ma le ate.

Faʻateleina le faʻaleleia o le kulukose, e mautinoa lava e tatau ona e ilia le faʻailo.

Faailoga o Suiga Sugar

A oʻo i luga le suka toto, o nisi suiga e tupu i totonu o le tino. O le mea lea, o le faailoga autu o le faateleina o lenei faailo atonu o se lagona o le fiainu, palago ma le masani ona manaʻomia le fesoasoani mai le manaʻo.

O mafuaʻaga mo le faʻaalia o ia faailoilo e fesoʻotai ma le faateleina o le avega i luga o fatugaʻo, lea e tatau ona aveesea le suka maualuga. Ua amata ona latou ave le vai na misi mai le tino, o lea latou te lagona ai le inu i se "mea itiiti" i totonu o le faletaele.

O isi faʻamaoniga e aofia ai:

  • Pallor o le paʻu, ona o maʻi le mama. I lenei tulaga, o manua e sili atu le umi o le soifua maloloina nai lo se tagata maloloina, o nisi taimi o le paʻu o le paʻu, ma o faʻalogona faʻaalia.
  • Tauvalea, vaivai, ita. E mafua lenei mea i le mea moni e le maua e sela o le tino le malosi talafeagai, o le mafuaʻaga o le kulukose.
  • Sensation of nausea and vomiting. O ia faʻaʻailoga e faʻalauteleina i le va o taumafataga.
  • Faʻatapulaʻa le mamafa o le mamafa ma se manaʻoga masani e 'ai. O lenei tulaga e faʻamatalaina i le mea moni e faapea, e aunoa ma le malosi, e amata ona maua mai e le tino mai tino gaʻo ma musika.
  • O le faʻaleagaina o le tino e fesoʻotaʻi ma le le lelei o le galueaina o toto toto i totonu o mata. O lenei mea e aʻafia ai i le atinaʻeina o le faʻamaʻi i le taimi - o le maʻisuka retinopathy, lea e mafai ona mafua ai le leai o se vaaiga i le maʻisuka malosi.

E mafai ona faʻauʻuina o faʻamaoniga uma e fesootaʻi ma le le lava o le malosi. A maeʻa le maualuga o le suka, ona amata lea ona vevela le toto. I le isi itu, e le masani ona pasi atu i ni toto laiti. O le mafuaaga lena e leai ai se malosi o le tino o gaʻo uma.

Faatasi ai ma se uiga le faaeteete i le tagata lava ia, o le le fiafia i le gaioiga o le tino popole ma le mafaufau, le tele o le mamafa o le tino, le mafaufau ma le faaitiitia o le fiafia i fafo atu o le lalolagi e mafai.

Vaega o le faʻaalia o faʻamaʻi i le maʻisuka

Afai e le amataina togafitiga poʻo le faʻamaʻi le faʻamaʻi, ma le maʻisuka ituaiga 1 e maua ai le ketoacidotic coma, ma le maʻisuka ituaiga 2-hyperosmola coma.

O le televave o le toto o le suka i le ituaiga 1 o le maʻisuka e mafua ai faʻamaoniga nei:

  1. o le tau o le kulukose e mafai ona faateleina i le 16 mmol / l,
  2. o le i ai i le uila o le acetone ma lona manogi patino,
  3. vaivaiga ma tulaga malolo,
  4. galala ma le manava o le tele o le urine,
  5. tiga o le manava ma le faʻalavelaveina o le vaega o meaʻai,
  6. puupuu le manava, e tusa lava pe itiiti le malosi faaletino,
  7. o le paʻu ua mamago,
  8. i mataupu e sili ona leaga, o le leai o se mafuaaga, ona sosoo ai lea ma se paʻu.

I le maʻisuka ituaiga 2, e amata lemu ai se coma hypermolar i luga o se vaitau 1-2 vaiaso. O aʻafiaga autu e mafai ona maualuga ai le suka ma maualuga ai le maualuga o le suka e:

  1. o le suka e maualuga tele - e oo atu i le 50-55 mmol / l,
  2. malolo, o le maʻi e le mafai ona tineia lona fiainu, e masani ona asiasi atu i le potuaoga,
  3. afaina o meaʻai e mafua ai le gasea ma le vomiting,
  4. vaivaiga, ita, moe,
  5. vevela paʻu, mata ua goto,
  6. i tulaga ogaoga - o le atinaʻeina o le le atoatoa, le mautonu le mafaufau ma le amataina o le coma.

Afai o le mea sili ona leaga na tupu, o lona uiga, o se coma na tupu, e manaʻomia e le tagata maʻi le faʻamaʻi vave ile falemaʻi ma le faʻaolaina.

Gaoioiga mo le faʻaitiitia o le suka

A maeʻa ona iloa se tau o le kulukose e sili atu i le masani, e tatau ona iloa pe aisea e mafai ai e le faʻailoga ona tulaʻi ma oʻo atu i se tulaga maualuga o le suka i totonu o le toto.

Afai e leai ni mafuaaga manino, ma e leai se mea e popole ai, e tatau lava ona e mulimuli i togafitiga puipuia e puipuia ai le maʻisuka. Muamua, o meaʻai faapitoa e fesoasoani e faʻaititia ai le suka.

O ana tulafono autu o:

  • meaai e tatau ona faapaleniina i vailaʻau faʻasaʻa, gaʻo ma pulu,
  • e tatau ona lafoaʻi faʻamalosi gaʻo faigofie,
  • meaai e tatau ona tatau ona 5-6 taimi i le aso, ae i ni vaega laiti,
  • faʻaaoga fualaau aina ma fualaau faisua
  • mo le faʻaleleiaina masani o meaʻai, maualalo meaʻai susu,
  • Faʻasasani ia te oe lava e inu nisi vaiinu,
  • lafoai masani leaga - ulaula ma ava malosi,
  • 'ai sina meaʻai, falaoa ma mea suamalie.

O se olaga ola malosi o le a fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka. E tusa lava pe leai se taimi mo vasega i le faletaalo, e tatau ona e faʻatulaga auala e tusa ma le afa itula i le aso. E le mafai ona e faʻamalosi oe lava i le tele o galuega, ma o le saʻo lelei o le malolo ma le faʻafitauli faaletino o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le maʻisuka.

O le mamafa ma le mamafa o tagata e tatau ona taumafai e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo, talu ai o i latou ia o loʻo aʻafia i le maʻisuka.

Mafuaaga ma Faailoga Faʻaiʻai le maualuga o le suka

Faʻamatalaga Faʻamatalaga Folk

E faʻapefea ona maualalo le aʻafiaga o le suāuʻu ma le maualuga maualuga

O se tulaga e mafua ai le maualuga o le suka toto ua taua o le hyperglycemia. O fua masani o kulukose e tatau ona 3.3-5.5 mmol / L, faʻalagolago i le metotia o le fuafuaina.

O le suāuʻu o se mea taua taua ole soifua maloloina (faʻamaoniga o le lotoifale o le tino, faʻavae tino masani o le physiological e tupu ile tino, gaʻo), lea e mafai ona suia mo le tele o mafuaʻaga, e mafua ai foliga o le maualuga maualuga.

Faailoga o le Suga Suauu Maualuluga

O faʻamaoniga autu o le hyperglycemia o:

  • Faʻaiuga vave, tiga tiga,
  • O le faapipiiina o le paʻu, i le paʻu,
  • Polydipsia (fia inu pea), gutu malogo,
  • O vaivaiga lautele, tele le vaivai, moe,
  • Faʻaitiitia pe faateleina i le mamafa o le tino,
  • Nocturia (urination i le po),
  • Polyuria (faʻatupulaia elemene),
  • Faʻaitiitia le faʻaaliga, Smell o le acetone mai le gutu.
  • Maʻa faʻamaʻi pipisi
  • Manua faʻamalolo umi
  • Ootia, valea,
  • O faʻalavelave masani faʻaleagaina, i nisi tulaga e le afaina i alii,

O nei faailoga uma e taʻu mai ai suiga i le kulūkose, o le suʻesuʻega ua faia i luga o le faavae o suega suʻesuʻe. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le hyperglycemia maoaʻe e sili atu ona lauiloa nai lo ona foliga masani.

E faʻapefea ona faʻaititia le toto suka

Ina ia maua se faʻaitiitia faʻaitiitia o le suka, e tatau ona e iloa le mafuaʻaga na mafua ai ona faateleina. I le maʻisuka lona lua, e mafai ona faʻaaoga se tasi o auala e tolu:

  1. Aveese le neoplasm,
  2. Taofi le faaaogaina o fualaau faasaina lea e faateleina ai le suka,
  3. Faʻaoʻo lau thytotoxicosis ma isi faʻamaʻi.

Afai e le mafai ona aveese le mafuaaga na mafua ai le faateleina o le kulukose, poo le ituaiga 1 poo le ituaiga 2 o le maʻisuka na muamua faia, o le togafitiga faafomaʻi ua faatonuina. Mo nei faʻamoemoe e faʻaaogaina le faʻaofiina o le inisalini (ituaiga 1 maʻisuka) poʻo le suka-lowering tablets (ituaiga 2 maʻisuka). Afai ei ai se maʻisuka ile maʻisuka, ona mafai lea ona faʻaitiitia le gasegase maualuga i le tasi meaai.

Maua maualuga taumafa

Faatasi ai ma le hyperglycemia, e tatau ona taulai faapitoa i lau taumafataga, o meaʻai faapitoa ua atiina ae, o le sini autu o le faaitiitia o le taumafaina o mea inu (vave) gaʻo.

Afai o le tagata e mamafa tele, o meaai paleni e tatau ona maualalo-kalori, aofia ai mea aoga uma, vitamini. O aso uma lava, e tatau i se tagata ona 'ai gaʻo, carbohydrates, proteins. I lenei tulaga, e tatau ona faʻagesegese lemu o gaʻo ma maua mai ai ni faʻamanuiaga. O se faailoga o se ituaiga aoga o le carbohydrate o lona tulaga maualalo lea ile laulau o le index glycemic index (GI).

E tatau ona e 'ai i ni vaega laiti e oo i le 6 taimi i le aso, malologa i le va o taumafataga e le tatau ona sili atu i le 3 itula. O le tele o calories e faʻaaogaina o le a faʻalagolago lava i matai physiological (mamafa, itupa) ma le gaioiga faaletino a se tagata.

Suauu toto e faaitiitia ai meaai:

  • Buckwheat - o loʻo i ai le tele o minerale (iron, rutin), vitamini (B6), fuatini fualaau. Buckwheat porridge e aofia ai sina vaega tele o mea inu, ona o lenei mea, e le gata o le suka, ae o le mamafa o le tagata maʻi e masani ona faʻatulaga. O le fualaʻau fualaau aina e vave ona faʻaaogaina ma mo se taimi umi e alu ai se lagona o le maelega. Mea inu Buckwheat aveesea toxins, faʻaitiitia le "leaga" cholesterol, faamama toto, ate,
  • O le falaoamata Buckwheat ma le yogurt o se auala mautinoa e faʻaititia ai le suka i fuainumera masani. Mo le kuka, e te manaʻomia le 1 tbsp. sipuni o le falaoamata tao (grind grits in a coffee grinder) sasaa 200 ml o yogurt poʻo kefir. Tuu le paluga i le po, e tatau ona e 'ai i luga o se manava gaogao i le itula ao lei faia ni taumafataga mo le 7 aso,
  • Citrus ma fualaau suamalie (lemoni, moli, vine) faʻamaonia le kulukose toto,
  • Fualaau faisua (Ierusalema atisisei), otaota, mea manogi (aniani, kilisi, meaʻai). Berries (aronia, blueberries, lingonberries). Legumes (lentils, pi).

Fofo faʻapitoa mo le suka maualuga

E mafai ona e faʻaititia le maualuga o le suka e faʻaaoga ai metotia a tagata:

  • I le tautotogo, ia aoina mai pulumu pulumu o lilac, sasaa 2 tbsp. punetuni 2 liʻo o le vai vevela. E tatau ona e puipuia mo le 6 itula, e mafai ona e faia i se vevela. Filu, ona faʻauʻuina lea o le fua i le aso,
  • 40 gr o vaega mai le atigi lau paʻu o le ½ lita o le vai. Faʻaauau le vevela vevela mo le 60 minute, faʻamalie, faamama. Faatau 1 tbsp. sipuni i taimi uma aʻo leʻi faia le taumafataga autu,
  • Grate aʻa fou horseradish, fefiloi ma susu susu po o le yogot i se fua faatatau o le 1:10. Faatau 1 tbsp. sipuni o le paluga ao le i fafagaina faatolu i le aso,
  • Ave le 1 ipu avo ma liligi 6 ipu ipu vai vevela, vevela vevela mo le 60 minute. Faʻafiafia, faʻamama ma inu pe'ā e manaʻo ma i soʻo se aofaiga. Taofi le inu i se mea malulu,
  • Tasi 10 laʻau faʻaiʻu, sasaa i totonu o se vevela ma sasaa 1 le ipu vai inu. Faʻaosooso i le gasologa o le aso, faamama, faʻafefiloi i le mafanafana ¼ cup i luma o le taumafataga autu, e le silia ma le fa taimi i le aso.

Aiseā e tupu ai meaʻai suka

O le faailoga taua i le taimi o le oso malosi o le kulukose e mafua ona o lona vavae ese mai le masani ma le malosi o le inisalini e momoli ai le kulukose i sene mo le malosi mulimuli na gaosia. O lenei mea e mafua ai lagona o le vaivai ma le vaivai o le tino.

O mafuaʻaga mo le pa'ū o le kulukose o le toto:

  • suiga e aliali mai mo se taimi pupuu i le tulaga o le physiological (faʻafitauli o le mafaufau, faʻalavelave),
  • siama ma faʻamaʻi pipisi e faʻaleleia ai le vevela,
  • faoa faamalosi ma le faoa faamalosi o se natura taulaʻi,
  • i le faʻafuaseʻi o le toilalo o le faʻamatalaga faʻasalaga pe i le tulaga o hormones ua le lelei.

Afai tatou te mafaufau i le maʻisuka i se tagata maʻi, ona faʻafuaseʻi lea ona suia le suka i luga o le suka ona o le mea moni e le mafai e le inisalini ona iloa le kulukose. I se tagata soifua maloloina, e mafai e le inisalini ona iloa, aiseā ua i ai se faʻaitiitia vave? O lenei vaega e faalagolago i le le atoatoa. Afai e 'ai e se tagata le sipuni, sili atu ona fetaui, o lona soona inu e tupu. E mafai ona e iloa ma fetuunai oe lava ia.

Faailoga o le faateleina o le suka i le toto:

  • Faʻailoga mai fafo - o le mucous membrane o le gutu e mū, o loʻo i ai se faanatinati masani e inu, e masani ona e lagona le alu i le faletaele, ma o le maualuga o le mimita e alu ese. O nei faʻaʻailoga e taʻu mai ai le faateleina o le manaʻoga mo le suavai, o lona uiga o loʻo i ai le solia o fatugaʻo. Afai o le tulaga e faʻaleagaina, o lona uiga o le a leai se mea e inu ai le fia inu. E mafai ona faia lenei mea e ala i le toe faʻaleleia o kulūkose.
  • E paʻu le paʻu - e mafua ona o le soliga o le faigamalaga. O le paʻu e mataʻituina, o le faʻamalologa e umi se taimi, e foliga mai o le tino e foliga mai, e faʻafefe ai.
  • O le malosi faaletulafono e faaitiitia, vaivai le foliga, ma o le setete e le aoga ma moe. E mafua ona o le kulukose e le ulu i totonu o sela i totonu, ae o loʻo i totonu o le toto. O le mea lea, e le maua e le tino le malosi talafeagai.
  • Se tulaga o le nausea lea e faʻaleagaina i le va o mea taumafa.
  • Malosiaga e leai se faʻaumatia.
  • O le mamafa o le tino o le a faaitiitia vave. Faatasi ai ma le le lava o le inisalini, e le maua ai le malosi. Ona maua ai lea e le tino le malosi mai tino maso ma sima gaʻo. E masani ona manaʻo se tagata e 'ai.
  • O nisi taimi o le faʻaaliga, faʻavauvau ua faʻaitiitia.
  • Mo se taimi uumi, o manua ma mea e momotu ai ua faʻamamaina.

O nei faʻamaoniga e fesootaʻi ma le gaioiga o inulin. Afai e maualuga le glucose, ona le lava lea, o le malosi lea e gasolo lemu pe ua taofia foi le gaosia.

Afai ua faateleina le suka i le toto, ona avea ai lea o se faaiʻuga tuai, faʻalavelave faʻalavelave o le tino, faʻaletonu o le mamafa, gaioiga e iloa ai, o le mafaufau ua faʻalavelaveina, gauai atu i isi ua leiloloa, ua vaivai le mafaufau.

O a gaoioiga e tatau ona faia i le maualuga o le suka

O le mea muamua e fai pe ae maua le maualuga maualuga o le suka o le alu lea i se falemaʻi. O le taumafataga e faʻamoemoe e faʻaitiitia le suka o le toto. E faʻaititia i le maeʻa ai o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻolaʻo māmā ma meaʻai ua faʻaititia i le taumafataga.

Tulafono mo le faʻaaogaina o taumafa e faʻatatau i le faʻaitiitia o le suka:

  • O le mamafa o tagata mamaʻi e tatau ona faʻaititia le calorie o mea taumafa taumafa.
  • O meaai paleni e taulai i le taumafaina o meaai paleni i gaʻo, proteins ma gaʻo.
  • Taumamafa taumafa ma se gasegase lemu o gaʻo.
  • Auaunaga e tatau ona laʻititi, ia 'ai e tusa ma le 6 taimi i le aso.
  • Calories i le aofaʻi e le tatau ona sili atu i le tau o le malosi.
  • Taumafa fualaau faisua ma fualaʻau, fualaʻau gaʻo maualalo.
  • Inu le tele o le vai e faatumauina ai le le atoatoa i totonu o le tino.
  • E tatau ona lafoai le ava malosi, oloa gaosi falaoa.

O le maʻi suka e telegese. O le ituaiga 1 faʻamaʻi o le a faʻaalia i le tele o masina talu ona toe malosi mai se faʻamaʻi viral. O lenei ituaiga o maʻi suka e masani lava ona matauina i tamaiti oe na mafatia muamua i faʻamaʻi viral. I lenei tulaga, o le maualuga o le kulukose i le mimi ma le toto e matua faigata lava ona faaalia, o le acetone foi o loo matauina i le faanatinati ma ua amataina ai se malo muamua ma le malo.Afai na tuʻuina atu i se tagata le fesoasoani taimi, ma ua faatonuina e le fomaʻi le fua talafeagai o le inisalini, ona faʻaauau ai lea o le maʻisuka e aunoa ma ni faʻafitauli i le olaga atoa.

O se amataga e le mafaamatalaina ma le maʻisuka ituaiga 2. O lona atinaʻe e pau i luga o le matua o se tagata i le mavae ai o le 45 tausaga. O faʻamaoniga muamua o lenei ituaiga o ituaiga uma o faʻamaʻi pipisi, maʻi o le tino, gaʻo, paʻu faʻamaʻi, faʻamaʻi pipisi o le tino. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, ua faʻaleagaina le metabolism, ona maʻi ai lea o le tino. Tagata e sili atu i le 45 tausaga ma matutua atu latou te suʻeina le toto mo le suka. E masani lava i totonu o le toto ma le urine e iloa ai le i ai o le kulukose e sili atu i le masani. Faʻatasi ai ma le maʻisuka ituaiga o lenei ituaiga, e le mafai ona faʻaalia ni faʻamaoniga. Atonu e le matauina e se tagata - o se taumafa lava lea i totonu o le vai, o voluma taua pe a oʻo mai. E tusa lava pe maʻi maloloina le tagata maʻi, e tatau ona faʻamaonia le maʻisuka. O se taunuuga o le le togafitia o le maʻisuka, e faaiʻu i le maʻisuka coma. E mafai foi ona avea ma faʻalavelave ogaoga o isi totoga ma fusi o le tino.

Faailoga i le ituaiga 1

O le gasologa o le ketoacidotic coma ua matauina i le aofia ai le maualuga o le suka o le 15-16 mmol / l, o lona manava vave i le urine i le 50 g / l, o le acetone e aliali mai i le urine, ma o le acidosis o se natura metabolic e atiina ae. I le amataga o le ituaiga 1, o le tino e totogi mo nei faaletonu, ona oʻo mai ai lea o faailoga nei: o loʻo i ai se vaivaiga i le tino, o le moe, fiainu, faatasi ai ma le tele o meaʻai o le suavai, o le tele o le urine ua faʻasaoina. A leai se fesoasoani talafeagai i se tagata, o le a faʻapupulaina le vomiting, o le a lagona e ia le maʻi, o le a ia vomiti, e mafai ona lagona le tiga o le manava, pe a vevela, e lagona le acetone, e oʻo mai le manava loloto (o le mea lea e sili atu le mamafa o le carbon dioxide ma le eletise). E mamago le paʻu, o loʻo i ai le tele o le suavai i le taimi tutusa e pei o le suka. Ona leai ai lea o se mafuaaga ma le coma i le maʻi.

Faailoga o le ituaiga 2

I le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, o loʻo i ai le alualu i luma lemu o le hyperosmola coma, mo le 7-14 aso. O le suka e oso i totonu o le toto, oʻo atu i se tulaga lamatia - 50-55 mmol / l ma sili atu ma laʻau faʻamaʻi. Talu ai ona o le tele naua o le faʻasaʻolotoina, o le faamalolo o le tino ua tupu, o le faʻaauau pea o le coma. O se tagata e fia inu pea lava pea, e faʻaumatia le tele o le vai ma o lea e masani ai ona asiasi i le faletaele. Ona i ai lea o faʻamaoniga e pei o le vaivaiga i le tino, le mautonu, e te fia moe. Vomiting ma le nausea, ma le tiga i totonu o le manava e le tupu. O faʻaaliga iloga o le ituaiga 2 faʻamaʻaʻaina ma le maʻisuka e matua lauiloa - o le paʻu e mamago i le paʻi, o foliga o mata ua tusi, o mata ua goto, o le maʻi e masani ona manava, e le lagona le acetone. Afai e te le tuʻuina atu fesoasoani faʻafomaʻi, o se faʻalavelave faʻapitoa o le le atoatoa o le atinaʻeina, o le a taʻitaʻia ai le le mautonu o le mafaufau ma le coma.

I le amataina o le coma, faʻapitoa falemai ma le toe faʻaolaina e talafeagai.

O le maʻi suka o se faʻamaʻi lea e manaʻomia ai le mataʻituina e le aunoa. O le mea lea, o tagata ei ai lenei faʻamaʻi e pulea a latou kulūkose i se glucometer.

Afai i le amataga o le maʻisuka e leai se mea e faia ma e leʻo faʻafefe le mumu i totonu o le tino, ona osooso ai lea o le suka toto ma mafai ona oʻo atu i le 21 iunite. Mo tagata e maua i le maʻisuka, o lenei faʻamatalaga e matautia, e tatau ona e sailia vave se fesoasoani mai fomaʻi, o le a latou faʻaaogaina le mafuaʻaga na afaina ai le tino.

E faʻafefea ona aumai le suka suka i le masani

Afai e sili atu ma le 21 iunite ua maua e le suka, o le fesoasoani a tagata faigaluega faafomaʻi e manaʻomia, e tatau foi ona toe iloilo mea taumafa e taumafa. Masalo o le osooso malosi i le suka e fesoʻotaʻi ma le 'aiina o meaʻai. I le faʻaopoopoga, e tatau ona faʻaitiitia le kulūkose i fua maualuga. Lower glucose i mea masani, e mafai ona e maualalo le taumafa o le carbohydrate. Afai e mafai ona iloa se glucose i se tagata o loʻo maua i le maʻisuka, o le a le fesoasoani se isi meaai ia te ia.

O le a le mea e tatau ona fai pe afai o se faʻamaoniga o le 21 iunite e ono lamatia ai le maʻi? A maeʻa ona suʻeina ma mauaina faʻataʻitaʻiga o suʻega, o le a faatonuina e le fomai togafitiga ma meaʻai, lea o le a faʻaititia ai le kulukose i le masani. Afai e te tausisi i se taumafa maualalo, e faʻaleleia le tulaga o le maʻi ma le maʻisuka, e tusa lava po o faʻafitauli o loʻo matauina ile maʻi. O le tulaga e faʻamaonia pe a mavae le 3 aso mai le taimi na suia ai meaʻai. E fesoasoani lenei mea e faʻaititia le kulūkose i se tulaga maualalo ma e le faatagaina ai isi faʻamaʻi e faʻatasi ma le maʻisuka e atiaʻe ai.

Aisea e tulai mai ai le suka

Faateleina le tutupu i le taimi o le maitaga, le mautonu, lagona faʻapitoa i mafaufauga, eseese faʻamaʻi pipisi. A oʻo i le maualuga ole glucose e oʻo atu i le 21 iunite - o se faailoga lea e faʻapupula ai le faʻalogo i le soifua manuia. O le suka e masani lava ona vave tulai, faatasi ai ma soliga i le faagasologa o gaosiga gaosia.

O mafuaaga mo le faateleina o le suka i le 21 iunite e faapea:

  • meaai le lelei (maualuga o le suka, e masani ona tupu pe a uma ona 'ai ona o lona gaioiga galue),
  • le toesea le gaioiga faaletino (faʻamalositino lelei e aʻafia ai le kulūkose),
  • lagona faʻalagona (i le taimi o faʻalavelave mamafa e mafai ona sui)
  • suiga i le tulaga o le faʻasalaga (i le taimi o le tamaʻitaʻi ma le menopause, i le tino o le fafine, e maualuga le kulūkose).

E le gata i lea, o le suka e faateleina i le tele o le soifua maloloina (faatasi ai ma se okeni e aʻafia).

  1. Faʻafitauli o le tino o le endocrine, pe afai e le masani ai i le mea na tupu, e aofia ai le maʻisuka, thyrotoxicosis, pheochromocytoma.
  2. O faamai i le pancreas (eseese tumutumu, pancreatitis), fesoasoani i le faaitiitia o le gaosiga o le inisalini, e tulai mai ai le le mautonu.
  3. O le faʻaaogaina o vailaʻau e mafua ai le faateleina o le kulukose.
  4. Foʻi faʻasolosolo, o loʻo i ai se sapalai o le kulukose, i le taimi o le toilalo o loʻo i ai le faateleina o le suka. E le gata i lea, faʻamaʻi - cirrhosis, ituaiga ituaiga uma o tumama, faʻavafesa.

O mea uma lava e tatau mo le tagata maʻi e ave, ma le maualuga o le suka, o le faʻaitiitia lea o mafuaaga e solia ai le setete o le tino.

O le a le mea e fai pe a faateleina le kulukose

A oʻo mai le suka, toe faʻaleleia le toto, faʻatatau i gaoioiga e manaʻomia ona faʻatinoina. E le mafai ona tuʻu se pa'ū i le suka poʻo le isi itu. E tatau ona e iloa pe faʻapefea ona faia lana gaioiga i le faiga o le totoga. Aʻo masani, ona faʻamalieina lea e le inisalini lona faamoemoega, ma faʻaaogaina le kulukose. I le vave o le pa'ū ma le tuputupu aʻe o le kulūkose, e leʻo faia e le inisalini lona gaioiga talafeagai. Muamua lava, pe a pa'ū, latou te 'ai fualaʻau, ma faʻateleina, e tatau ona e sailia fesoasoani mai fomaʻi. Afai o le i ai o faailoga i le aofaiga o le 2 po o le 3, e tatau ona e sailia le fautuaga a le fomaʻi, ona e alu lea i se endocrinologist.

Afai e maualuga le faailoga o le kulukose, latou te suʻeina totoga o totonu (o se suesuega ultrasound, suʻesuʻega o talafaasolopito), vaavaai mo le i ai o le maʻisuka. Afai e le fesootaʻi le maʻi ma togafitiga, ona faia lea o se talanoaga ma le tagata i le autu o meaʻai ma auina atu i le fale mo togafitiga. I le fale, o le a tatau ai ona faʻailoga le teas, o le mafuaʻaga o lauʻau masani ia e fesoasoani i le maualalo o le suka. Masalo o le tofiaina o fualaau, ma le toe faʻaalia o le hyperglycemia. O faʻasesega o le kulukose masani e mafai ona maitauina i tamaitai i tulaga, tagata o loʻo i ai mafaufauga ma faaletino.

Ata: Suʻe toto toto

O se tulaga masani o le kulukose i totonu o le toto ua avea o se faailoga mai le 3.3 i le 5.5 mmol / L. E le gata i lea, o lenei tulaga tutusa e tutusa mo tagata matutua ma tamaiti ma e le faalagolago i le itupa. O le faailo e le mausali, e mafai ona suia i le aso e faalagolago i le lagona faʻalagona, gaoioiga faʻaletino pe a uma ona 'ai.

O se auiliiliga o le kulukose ua faia i luga o se manava gaogao.E mafai ona e foai atu le toto mo le suʻega i le fale suesue poʻo le faʻaaogaina o le mita o le kulukose toto toto. I le tulaga o le auiliiliga o le auiliiliga o loʻo faaalia ai le sili atu o le maualuga o le glucose faatagaina, ae leai ni uiga iloga o le maʻisuka, o le ae faia le suʻega i nisi taimi. O lenei mea o le a fesoasoani i le puʻeina o le faʻamaʻi i se taimi vave o le atinaʻe, pe a fai e le mafai ona toe faʻagaoioia uma auala, ma puipuia ai le atinaʻe o se maʻi tuga.

Ina ia faʻamaonia e le au vaʻaia le tauto poʻo le vavaeeseina lenei suʻesuʻega, e fautuaina ia e maua se suʻega faʻapalepale faʻapitoa. O lenei ituaiga suʻesuʻega e faapitoa lava le talafeagai mo tagata gasegase pe a uma le 45 tausaga. O le a fesoasoani i le faʻailoaina o le faʻavaivaia o le kulukose e ala i siama o le tino ma suiga e pei o le faateleina o le anapogi toto toto. O le suʻega e faia i lalo:

  • Muamua, e tatau i le tagata gasegase ona foai le toto mo le suka i le taeao (i luga o se manava gaogao).
  • Ona inu ai lea o le 200 ml o le suavai lea e faʻamaʻi ai le glucose mama (75 g).
  • E tatau ona faia se iloiloga faifaipea pe a uma le 2 itula.

Ina ia sili atu le sao o le suʻesuʻega, e fautuaina le tagata maʻi e faʻataunuʻuina ni tulaga taua:

  1. O le taumafataga mulimuli e tatau ona leai muamua nai lo le 10 itula aʻo leʻi oʻo i le toto sampling mo le auiliiliga.
  2. I le aso e sosoo ai o le suʻesuʻega, e tatau ona vaʻavaʻai faʻamalositino ma taʻaloga.
  3. E tatau ona aloese mai mea faʻalavelave popole, aua le popole ma ia le popole.
  4. A o leʻi foaiina atu le toto, e le tatau ona suia lau masani masani.
  5. A uma ona suʻe le fofo i le kulūkose, e sili ona lelei le nofo i le fale ile nofofilemu mo le 2 itula ma le aofia ai gaioiga faaletino.

Afai o le fua o le sugar sugar e foliga mai e itiiti ifo i le 7 mmol / L, ma a maeʻa ona maua le kulūkose i le 7.8 - 11.1 mol / L, o le a faʻaalia ai le solia o le kulukose.

Ata: Faʻatonu

I le tulaga pe a fai o le auiliiliga mo le manava gaogao e faaalia mai i le 6.1 i le 7.0 mmol / L, ma a uma ona faia se tali lelei - e itiiti ifo i le 7.8 mmol / L, latou te talanoa e uiga i faailoga o le vaivai o le sugar sugar. Ina ia faamanino le maʻi, o le a talosagaina le tagata maʻi e foai atu le toto mo le i ai o enzymes ma faia ai se ultrasound o le pancreas.

E tatau ona manatuaina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faateleina ona o le ogaoga o mafatiaga, ogaoga faʻamaʻi pipisi poʻo nisi tulaga (faʻataʻitaʻiga, maitaga) ma mulimuli ane toe foʻi atu i tulaga masani masani. O le mea moni, o lenei tulaga e le mafai ona taʻua o le masani, ae o le togafitiga, ae o le tagata maʻi e le tatau ona fefe. Afai e faʻamaonia solitulafono i se taimi vave, ona mulimuli lea i fautuaga uma a le fomaʻi ma fetuunai le ituaiga soifuaga ma meaʻai, o le toto maualuga o le suka e mafai ona faʻamautuina.

O le a le mea e fai ma pe faʻapefea ona taulimaina le hyperglycemia?

Afai a maeʻa le suʻega, o le faʻaauau pea o le toto suka e lamatia ai le atinaʻeina o le maʻisuka, o le a amataina e le fomaʻi togafitiga faʻatasi ai ma se fuataga o fuataga e faʻatatau i le faʻaitiitia o le kulūkose ma le tausisia o lenei tau i totonu o tapulaa masani. O le vave amataina togafitiga o le a fesoasoani e puipuia le atinaʻe o le maʻisuka. O le tagata gasegase e tatau ona mulimulitai i fautuaga a le fomaʻi ma faʻatoʻa maeʻa tofiga uma. O le togafitiga o le Hyperglycemia e faʻaititia i le suia o le olaga, lea e aofia ai:

  • mulimuli i se taumafataga patino,
  • tuuese o masaniga leaga,
  • fua mo le paʻu o le mamafa i le inosia,
  • siaki masani o le suka toto ma se mita o le kulukose toto.

O le faavae o le togafitiga o meaai o se mea e maualalo i le gaosiga, e aofia ai polotini, fualaʻau ma fualaau faisua, ma le aloese mai le taumafataga o meaʻai e faʻateleina ai le suka.

O le meaai sili ona lelei mo le hyperglycemia o le a faia taitoatasi e se tagata tausi fualaau oona o le a amanaia le matua ma le mamafa o le maʻi, o le i ai o maʻi faʻamaʻi ma le natura o galuega faʻaleafesa e aafia ai le malosi o le tino.

Muamua lava, o meaʻai e faʻateleina ai le suka toto ma maua ai vailaʻau faʻamalosi faigofie e mafai ona faʻaaogaina, e le aofia ai i le taumafataga. E aofia ai:

O le "moli" o meaola gaʻo e vave faʻaleleia i le tino ma faʻateleina ai le kulūkose o le toto. O tagata faʻapitoa o le a filifilia se meaai e maualalo ai kalori ma fesoasoani e foafoa se lisi mo aso uma, lea e tatau ona avea ma faavae mo meaai lelei.

O a meaai e mafai ona aofia i totonu o le meaai?

Faatasi ai ma le leai o ni tapulaa, e mafai ona e 'ai greens, fualaau faisua (kapisi, eggplant, zucchini, kukama fou, tamato). O loʻo i ai le fiva aoga, ma o meaʻai mai fualaau faisua e sili atu ona lemu ma e le mafai ona faʻatupulaʻia le maualuga o le suka. O le faʻaaogaina o fualaʻau pei o pateta, beets ma kāloti e tatau ona malilie i lau fomaʻi. Soa aoga e faʻaaogaina i le suauʻu manogi.

O le meaai e tatau ona aofia ai gaʻo susu, mea taumafa oona (moa, fasi lapiti) ma iʻa, pata, fuamoa, ituaiga o fualaau 'aina ma fua. E mafai ona e inuina fualaau suamalie fou ua suamalie i le xylitol.

O mea e gaosi ai falaoa, e tatau ona tuʻuina atu i le fatu atoa po o le falalatini. E mafai ona e faʻaaogaina se vaega itiiti o paʻepaʻe (sina mea e mamago) ma le falaoa. Cereals ma cereals mai ia i latou o le a aumaia ai faʻamanuiaga faaopoopo: o le saito, ose, buckwheat, o le karite pela. Ae e le manaʻomia le aofia ai o semolina ma le sukalaisa i le lisi.

E tatau ona faʻaitiitia le faʻaaogaina o laʻau suamalie ma mea faʻafiafia, ae o tagata faʻapitoa masani o le meli e mafai ona faʻatagaina i ni mea laiti (e sili atu ma le 1 lepu. Faalua i le aso). Meaʻai e sili atu le aua le faʻavela, ae i le uu, kuka poʻo le tao.

Afai e tatau ai, o le a faatonuina e le fomaʻi le tele o faafitauli. E le gata i lea, o fualaau faʻamalo ma le faʻaaogaina o teasal teas o le a fesoasoani e faʻaititia le suka toto. Lauti e sili ona aoga mai laulaau o le lilac, sage, blueberry, hibiscus.

Ata: Talositino

O le faamalositino i aso taitasi e le gata o le a lagolagoina i foliga lelei, ae fesoasoani foi i le taulimaina o le hyperglycemia. O se mea faʻapitoa faʻamalositino faʻapitoa o le puipuia lelei o le maʻisuka ituaiga 2, aua e fesoasoani i le faaleleia atili o le metabolism ma le lelei o le kulukose. O se faamalositino faifai pea, o le umi o le savali, aau, uila, vaovao ma meainu vai, ma le naunau mo le tenisi, golf, volipolo ma isi taaloga e atoatoa.

O le sili ona mataalia ma gafatia le filifiliga o le taeao e tamoe i se auala sao ma savali. Tetee e faimalaga e ala i femalagaiga a le lautele poʻo i totonu o se taavale tumaoti, taumafai e alu e galue i vae, ma ave i luga o le fola ae le oi luga o le maualuga. O le a fesoasoani e le gata ina le toe maua ni pauna faaopoopo, ae o loʻo avea foi ma se puipuiga lelei o faʻamaʻi fatu cardiovascular. O le aso pe tusa o le 40-60 minute e tatau ona tuʻuina atu i le gaioiga faaletino, o lenei mea o le a aumaia ai se mea e le mautinoa le aoga i lou tino ma fesoasoani e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani.

Glucose o le toto

Glucose mo le tino o le tagata ua manatu o le suka ua malepe i totonu o le toto, faatasi ai ma le fesoasoani lea ua fuafuaina ai le metabolism saʻo. Glucose e ulu atu i le toto mai le ate ma le vavae. Ina ia mafai ona maua e sela tagata le kulūkose, e manaʻomia se homone insulin. E maua mai e le pancreas. Afai e itiiti le inisalini i totonu o le toto, faʻaititia le maʻisuka ituaiga 1, afai e vaivai le inisalini, ona faʻamaʻi le maʻisuka ituaiga 2 (90% o mataupu).

O le kulūkose toto e tatau ona teuina i totonu o taʻaloga masani. Afai o le kulukosese o se tagata e faʻalavelaveina i le itu o le faateleina (hyperglycemia) poʻo le faʻaitiitia (hypoglycemia), ona oʻo lea i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le toto maualuga (hyperglycemia), e maua ai le neuropathy o le maʻisuka - faʻaleagaina aʻa. E i ai paʻu i vae, o se lagona mu, "fusi nifo," faʻaletonu. I tulaga ogaoga, o le gaʻo o le gaʻo, gangrene o le lima e mafai ona tupu.


fua o le sugar sugar

Toto maualuga toto

O se tagata i luga o se manava gaogao e fuafua i le tau maualalo o le suka i totonu o le toto.A maeʻa ona 'aʻai, e' ave le meaʻai ma meaʻai e ulu atu i le toto. O le mea lea, a uma ona 'ai, o le aofaiga o le suka i le toto e tulaʻi mai. O lenei faateleina i le suka e laiti ma e le umi le umi. E tupu lenei mea pe a fai e le faʻalavelaveina galuega a le pancreas, e saʻo le metabolism o le carbohydrate ma e faʻasaʻoina le inisalini faaopoopo, lea e maualalo ai le toto suka.

Afai e le lava le inisalini (ituaiga 1 o le maʻisuka) pe o le vaivai (galue i le maʻisuka 2), ona sosoo ai lea ma le suka toto pe a uma ona 'ai le umi. E aafia ai fatugaʻo, fatuga o le tino, mata, ma le fatu fatu poʻo le taʻavale e mafai ona tupu.
O mafuaaga mo le faateleina o le toto suka e mafai ona le gata o le maʻisuka, ae faapea foi:

  • popole popole
  • faʻamaʻi pipisi
  • solia o le gland gland, pituitary gland
  • faaumiumi le faaaogaina o fualaau faasaina, ma isi.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga maualuga

O le faailoga autu o le faateleina o le suka toto o le fiainu, lea e malosi, lea eo mai faatasi ma le gutu malulu. I le maualuga maualuga o le suka, ua afaina ai neura, ma o fomaʻi ua taua lenei tulaga o le neuropathy. O tiga o le vae, vaivaiga, o se lagona mu, "gase seevae," ua tupu mai ai le numera. I tulaga ogaoga, o maʻi o le gaʻo, gangrene o pito.

Toto toto maualalo

O le toʻatele o tagata e maua le faʻalauteleina o le kulukose toto. Ae ui i lea, o se gasegase masani masani o se faʻaitiitia o le toto - o le mea lea e sili atu i le 4 mmol / L. I le maʻisuka, o le pa'ū mataʻutia i le suka o le toto, lea e mafua ai le ogaoga o aʻafiaga, e matautia. O le faʻaitiitia o le suka o le toto e sili atu ona masani ai i tagata o loʻo fia maualalo ma e leai ni meaʻai. Mo ia tagata, e tatau ona faʻatuina le ituaiga soifuaga saʻo ma lelei meaʻai.

Faailoga ma Faailoga o Suga Suauu Mama

O faʻamaoniga autu o le faʻaitiitia o le suka o:

  • tiga o le ulu
  • vaivai faifaipea
  • popolega
  • fiaaai
  • faʻalauteleina le fatu (tachycardia)
  • faanenefu vaaiga
  • sosolo

Faatasi ai ma se toso malosi i le suka, atonu o le a le iloa e se tagata pe o le ai ai ni amioga e le talafeagai e taua ai le ava po o le inuina o fualaau faasaina. Afai e faʻaaogaina le inisalini, ona faʻaitiitia ai lea o le suka i le po (nocturnal hypoglycemia), lea eo mai faatasi ma le faʻalavelave moe ma le vevela tele. Afai e pa'ū le suka i le 30 mg / dl, coma, e mafai ona tupu le faʻavevesi ma o le a tupu le oti.

E faʻapefea ona fuafua le maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

E mafai ona e foai atu le toto mo le suka toto i le falemai i le taeao i luga o se manava gaogao mai le tamatamailima (ulu ulu).


sampling samples mo le auiliiliga

Mo le faʻamoemoe o se suʻega toto mo le kullukose, e faia ai se suʻega o le faapalepale o le glucose. O lenei metotia e aofia ai le mea moni o le tagata maʻi e ofoina atu e inu le kulukose i totonu o le vai (75 g.) Ma a maeʻa le 2 itula latou te ave le toto mo le auiliiliga.


glycemic curves during GTT

E fautuaina e fai nei suʻega e lua i le tasi pe a maeʻa le 5-10 minute: muamua, ave le toto mai le tamatamailima i luga o se manava gaogao, ona inu lea o le kulukose ma toe fua le maualuga o le suka.
Talu ai nei, o le suʻesuʻega taua o le hemoglybin, lea e faʻaalia ai le% glucose e fesoʻotaʻi ma lela mumu-toto toto. I le faʻaaogaina o lenei auiliiliga, e mafai ona fuafua le aofaiga o le suka i totonu o le toto i le 2-3 masina mulimuli.


HbA1c laulau faʻataʻitaʻiga e uiga i le toto toto

I le fale, e faʻaaoga ai se glucometer. O loʻo faʻapipiiina i le mita le faʻataʻavaleina o laupepa ma faʻataʻitaʻiga faʻapitoa: e manaʻomia se laʻau e tipi ai le paʻu i luga o le tamatamailima ma faʻafeiloaʻi le pa'ū o le toto i le suʻega. Matou te tuʻu le suʻega i le masini (glucometer) ma fuafua le maualuga o le suka i le toto.


toto kulukose toto

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega toto toto?

Mo se suega toto toto, e tatau ona e manatua tulafono nei:

  • Muamua, afai matou te tuʻuina atu le toto i le taeao mo le auiliiliga, e le manaʻomia ona e 'ai i le afiafi ma i le taeao ao lei faia le auiliiliga, lona lua, e mafai ona e inuina soo se vai
  • Afai tatou te ave le toto mo le hemoglybin glyc, e le manaʻomia ona ave i luga o se manava gaogao
  • Pe a faʻaaoga se glucometer i le fale, e mafai ona ave le toto mo le auʻiliʻili ile tolu itula pe a uma se taumafataga

E faʻafefea ona faʻamaonia le kulukose toto

Muamua lava, e tatau ona e faʻatuina le mafuaʻaga o le siʻitia po o le faʻaitiitia i le suka o le toto, lea e te manaʻomia e vaʻai ai i se fomaʻi o le a faʻalatalata atu i tagata taitoatasi.
O nisi o ituaiga o maʻisuka e le manaʻomia se togafitiga faapitoa e faʻamaonia ai le suka toto, e lava le faʻavaeina o se taumafataga faapitoa: suʻe sugary (jam, sweets, pastries), pateta, pasta, 'ai fualaau faisua ma fualaau aina e sili atu le suamalieina,' ai iʻa, iʻa, nati, soya ma bean products, Ierusalema artichoke.
E tatau ona aofia ai meaʻai i le mea taumafa: aniani, kilisi, beets, kāloti, tamato, kukama, ma isi.


mea taumafa mo le faʻamautuina o le suka toto

E mafai foi ona faʻaaogaina le suka o le toto e ala i le faʻaaogaina o togalaau faʻaleagaina, mo se faʻataʻitaʻiga, lau lanu lanu po o vine, pi pi.
I le faaopoopo atu i meaʻai, e mafai ona e faʻaaogaina isi auala e faʻafaigofieina ai le kulūkose toto, mo se faataitaiga:

  • savali i le ea fou
  • faatusatusa le vai
  • laiti faamalositino faaletino
  • moe masani - a itiiti ifo ma le 8 itula i le aso

O vailaʻau faʻaaogaina foi e faʻaogaina ai le maualuga ole kulukose toto, e aofia ai le insulin.

Taulimaina o Suga Suga Laititi

Afai e maualalo le suka o le toto, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi e uiga i le togafitiga o le inisalini. Faatasi ai ma se mataua o le suka toto:

  • e tatau i le tagata maʻi ona faʻaaoga fualaau kullukose


glucose
  • E tatau ona faʻamautu lelei meaʻai: e tatau ona 'ai mea taumafa ma mea maualalo maualalo (iʻa, fualaau faisua, meaʻai susu, falaoa atoa o falaoa, ma isi)


Faailoga GI i oloa
  • e tatau ona e 'ai i taimi masani 4-5 taimi i le aso, ina ia le aʻafia ai le hypoglycemia.

Taulimaina o le Sugar Suga Maualuga

Mo se tagata gasegase i le toto maualuga, e tatau ai:

  • faʻavae se taumafataga maualalo-gaosiga: faʻaaogaina i ni vaega laiti e sili atu i le 120 kenera i le aso. carbohydrates, i tulaga ogaoga o le maʻisuka - 60-80 gr. Faʻesea mai le taumafataga meaʻai uma e iai le suka ma 'ai e 4-5 taimi i le aso


maualalo meaʻai gaosi
  • faatasi ai ma se taumafataga maualalo maualalo-kapiti, siaki le tele o le suka i le tele o taimi
  • afai e maua e le tagata maʻi le tumutumu ma le toto maualuga ma le gaogao i maso vae, e tatau ona ave se televalu e tumu i le vitamini C ma le launiu launium magnesium

    Vitio: faʻaitiitia o le suka o le toto ma togafitiga faʻatoʻa

    O aʻafiaga eseese e aʻafia ai le maualuga o le suka: o nei mea e mafai ona avea ma mafuaʻaga faʻapitoa, o le atinaʻeina o nisi faʻamaʻi tuga. E mafai ona aʻafia le suka ona o le ulaula, aʻo leʻi faʻamalosi, ona o namu e le manaʻomia, ma le fiafia. O se tagata matua ma se tamaitiiti e mafai ona maualuga maualuga le kulukose, o lea e taua ai le mulimuli i togafitiga, aemaise lava pe a iai ni maʻi o le maʻisuka ile aiga.

    Aisea e tulai mai ai le suka?

    O le suka toto e tulaʻi mo mafuaaga eseese. O se pupuʻu puupuu e mafua ona o le tali atu a le tino i le atuatuvalega, vevela, ulaula, poʻo le mamafa tele. O le mea lea, afai e maua se faailoga maualuga o le maʻi i le auʻiliʻiliga, o le a talosagaina i latou e toe foai toto. Afai o le kulūkose i totonu o le toto e maualuga, o loʻo taʻu mai ai le i ai o se faʻamaʻi faapitoa, ma e le o taimi uma e maʻi ai le maʻisuka.

    O aʻafiaga o faʻamaʻi i luga o le suka

    Mo se taimi umi, o loʻo talanoa i le atinaʻeina o se faʻamaʻi e tatau ona togafitia. Pe a faia se suʻesuʻega, e faalagolago le fomai i uiga o loʻo tuʻuina atu:

    • O le maʻi suka. O le faʻasoesa o le Endocrine ona o le leai o le inisalini. O lenei hormone e gaosia e le pancreas. O le maʻisuka e faʻaalia i le tele o le 'ai, o le mamafa, o le fia inu malosi, ma le masani ai.I le maʻisuka, o galuega puipui o le tino e faʻaitiitia, matala ile mata, vevela le paʻu, manuʻa faʻamalo lemu. Ua tulaʻi le suka - o lea ua taumafai ai le tino e aveese le faasiliga.
    • Pheochromocytoma. O se taunuuga o le le manuia o le tino o le endocrine, o se tele o norepinephrine ma adrenaline e ulufale atu i le toto. Norepinephrine e maualuga ai le kulūkose. Faatasi ai ma le mumū i le tagata gasegase, e faaopoopo atu i le suka, o le malosi e mafai ona tulaʻi mai, o faʻalavelave faʻafuaseʻi e masani ona fai, e faʻaauau pea ona faʻamafanafanaina le fatu. O le tagata gasegase e afu, vevesi, lagona le fefe, le gatete ma lona tino atoa.
    • Maʻi faʻamaʻi, e mafua mai i nei hormones ua maeʻa ona gaosia. E masani lava o Cushing lenei faʻamaʻi poʻo le thyrotoxicosis. O le faʻamaʻi muamua e afaina ai le pituitary gland, o le lona lua - i luga o le lauroid o.
    • I le faʻaogaina o le faʻafefeteina i le pancreas - pancreatitis, tumutumu. O lenei tino e maua ai le inisalini, ma faatasi ai ma le faʻamaʻi, o le atinaʻeina o le maʻisuka maualuga e mafai.
    • Faʻasologa masani o le ate - toilalo, hepatitis, kanesa, cirrhosis. O le ate e tali atu i le faagasologa o le le fiafia.

    Faalautele taimi pupuu

    E tupu le suka mo se vaitau puupuu mo mafuaaga nei:

    • pe a uma le taotoga i luga o le manava,
    • ona o mu, ogaoga tiga,
    • i le taimi o le faoa faamalosi,
    • ona o le osofaia o le fatu.

    Faʻateleina le kulukose e le o se faʻamaʻi, ae o se faʻamaʻi. I le faʻaopoopoga i luga, o vailaʻau e mafai ona faʻatupulaʻia ai le maualuga o le suka toto:

    • faʻaiuga tautala
    • nisi o togafitiga
    • "Prednisolone."

    Talofa au faitau faitau. Suga o se mea e faʻamalolo ai mea e mafai ona faʻaumatia ai le tino o le tino. E le gata i lea, o le maualuga o le suauu e matua lelei tele mo le atinaʻeina o meaola ninii. Ae, i le isi itu, o le kulukose e taua tele mo o tatou tino e tuʻuina atu ai ona sela ma le malosi. E faʻapefea ona maua le paleni saʻo? E le gata i lea, o taumafa faaonaponei a le tele o tagata e aofia ai le maualuga o taumafa taumafa maualuga i le suka. O le mea lea, e tatau ona e malamalama i le lamatiaga o le maualuga o le suka o le toto, mea e fesootaʻi ma lona faateleina ma le auala e puipuia ai lenei faateleina.

    Le matautia o le toto maualuga

    Pe a oʻo mai i se faailo e pei o le suka toto, e taua le iloa o le kulimi masani tatou te 'ai o le kulukose ma le fructose.

    Ae o le maualuga o le suka o le suka, o le kulukose lenei. I totonu o la tatou tino, o loʻo i ai le vaeluaina i vaega ma le suiga o mea.

    Glucose- o le malosi lenei mo a tatou siama. Ae, o se punavai o le malosi, na o le i ai i totonu o le cell. Ma e te alu i totonu o le siama e te manaʻomia ai le inisalini.

    Ae, afai ei ai le sili atu o le kulukose, ma le le lava o le inisalini, e aliali mai ua maua le suka i totonu o le toto, ae ua matelaina nei sela.

    O le mea lea, o le tele o faʻamaoniga o le maualuga o le kulukose o le glucose ma le glucose e tutusa. Ae o le tino e auina atu le malosi o le malosi, faatasi ai ma le fesoasoani a hormones, i se ituaiga o teugatupe, ma, pe a tatau ai, o le faasiliga e toe gaosia i le kulukose.

    Ma o tatou tino o loʻo teuina lenei meaʻai i le ate. O le mea lea, o le paleni o le maualuga o le suka o le toto e taua tele. O le tele ma leai se suka e afaina ai tagata.

    E pei ona taʻua i luga, o le suka i totonu o le tino e galue o se mea e faʻamalolo. Glucose e fausia ai vaega eseese ma protein ma le deoxyribonucleic acid.

    O lona uiga, o se ituaiga o gaioiga o le inflammatory e tupu i le maualuga o sela o meaola, lea e taua o le glycation.

    O le taunuuga o lenei faagasologa o le faʻavaeina o mea oona o loʻo teuina i totonu o le tino mo se vaitaimi umi lava, mai le masina i le tausaga. O le mea lea, o le maualuga o le kulūkose, o le sili atu ona malosi o nei mea oona.

    O le mea lona lua o aʻafiaga e mafua ai le faʻalavelave faʻafuaseʻi. O se taunuuga, o le aofaʻi o faʻamalolo saoloto i le tino e faʻalautele. Ma latou faʻaosoina le tele o faʻamaʻi tuga.

    O le maualuga o le toto suka e faateleina ai le lamatia o le tele o maʻi:

    • Faamai o totoga o faaaliga vaaia.
    • O faʻamaʻi o le tino cardiovascular.
    • Toto fatu.
    • Maʻi faʻaleagaina o le faiʻai.
    • O le faagasologa matua o le tino atoa ua faatelevaveina.

    E le gata i lea, o le maualuga o le kulukose e sili atu ona leaga le tulaga lautele. O le vaivai e foliga mai, o faafitauli ma le mamafa tele.

    Vaʻai faalemafaufau o lo tatou tino e pei o se fale tele e fausia i piliki. O le mea lea, o le suka e faaleagaina uma piliki.

    Mafaufau pe faʻapefea ona faʻaalia lenei mea i le tulaga lautele o le fale. Suafa e faʻaumatia ai foi sela o o tatou tino.

    Suauu toto o le masani. O le a le maualuga o le maualuga o le suka o le toto?

    O tulaga faʻaonapo nei o loʻo faʻaalia Tulaga masani o le 3.3 i le 5.5 mmol / l, e tusa lava po o le a le matua ma le itupa o le tagata. A e ui lava na ave le toto i luga o se manava leai se tamatamailima.

    Faailoilo i luga, i le taimi umi, o loʻo faʻamoemoeina i luga aʻe o le masani. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o lauti ma vai, faʻamaʻi ma e oʻo lava i le le mautonu o le moe e mafai ona aʻafia ai le tulaga o le iuga.

    Afai e ave le toto mai se vein mo le auiliiliga, ona oʻo lea i le fua mai le 4 i le 6.1 mmol / lita.

    A oʻo i totonu se faʻaaliga afa mai le 5.6 i le 6.6, ona avea lea o se faailoilo e iai se soliga i le tinoe fesootaʻi ma se tali i le inisalini. O le inisalini o se homone e nafa ma le faʻatonutonuina o le metabolism i le tino. O ia lea o loʻo i ai le faʻaititia o le aafiaga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

    Laʻasaga sili atu i le 6.7, e masani ona faʻaalia le i ai o le maʻisuka. Ae, ina ia faʻamaonia le suʻesuʻeina, e tatau ona pasia se numera o suʻega.

    I fafine maʻitaga, e ono maualuga le kulūkose, ma e mafua mai i le mea moni e manaomia foi le kulukose.

    E mafai ona siʻitia le suauu i tagata e silia i le 60 tausaga. Ae i tamaiti, i le isi itu, o le maualuga atonu e laʻititi ifo. Ae o le ā e aafia ai le suka o le toto? O le a tatou malamalama i le isi vaega o le tusiga.

    O le maʻi suka

    E lua ituaiga o lenei maʻi. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, e le maua mai le inisalini, ona o le mea moni o le tino puipuia o le tino e fasiotia ai sela e nafa ma lona gaosiga.

    O lenei ituaiga e faʻaalia lava ia lava i le taimi o lona laʻitiiti. O le faʻamaʻi e mafua mai i genetics poʻo se siama.

    Tagata maʻi o le ituaiga muamua na tui i le inisalini. O le ituaiga o maʻisuka lona lua ua amata ona amata mai le vaeluaga o tausaga. O le masini o le faamaʻi e ese lava.

    O le inisalini e gaosia, ae e le fegalegaleai ma sela, pe o se aofaiga e le lava e maua.

    O le mea lea, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai. O le ituaiga lona lua o se maʻi maua, lea e mafua mai i le tele o mea, e aofia ai: se olaga olaola, o le mamafa, ma le le lelei o mea taumafa.

    Pancreatitis ma le Pancreatic Cancer

    Ona o le faamaʻi, o le inisalini e le o faʻamaonia i le aofaiga tonu, o le mafuaʻaga lea e atiina ae ai le maʻisuka ituaiga 2.

    E mafai foi ona e faailogaina:

    1. Cushing's syndrome ma isi maʻi faamai. O le iʻuga, o le paleni o le hormonal ua faʻalavelaveina, ma ua faʻamalolo le kulukose.
    2. Faʻasologa o maʻi ate.
    3. Tumama o okeni e nafa ma le gaosiga masani o hormones.

    Ou te fia taulai atu foi i mea e fesootaʻi ma le faateleina o le toto toto ma mafaufau i le tele o mea e mafai ona tupu i lona faateleina.

    Aisea e tulai ai le toto toto - o le a le mafuaaga?

    O le siʻitia o se taimi puupuu i le suka o le toto e mafai ona faʻaalia e:

    O le tiga matuia lea e tupu ai le adrenaline i le toto.

    Togafitiga e fesootaʻi ma le manava.

    O le tagofia o vailaʻau e mafai foʻi ona faʻaalia ai le faateleina o le toto suka. O nei vailaʻau e aofia ai faʻamatalaga faʻasalalau, o le tele o fualaau oona, ma isi.

    Suauu toto maualuga - o le a le mea e tatau ona fai, faʻapea foʻi ma puipuiga

    Faateleina le maualuga o le suka i le toto ma mautinoa e mafua ai le faaleagaina e le gata i lo tatou soifua maloloina, ae i lo tatou olaga atoa. O le mea e sili ona taua e iloa o le. Afai e maualuga le suka, ia mautinoa ia pulea.

    O lagona e faateteleina, malosi malosi ma le taua faaletagata.Faʻafefea ona aloese mai lenei mea? O le mea lautele, e mafai ona tatou fai atu ma le manino - o se olaga ola maloloina.

    Ae, ina ia aloese mai talitonuga tutusa e uiga i lenei manatu, o le a tatou mafaufau manino i manatu.

    Puipuia o le suka maualuga:

    Taumafa paleni talafeagai

    O le ki lenei i le puipuia o le tele o faamai. O lau meaai e tatau ona aofia ai le tele o polotini ma gaʻo gaʻo saʻo, lea e faʻafefe malie i le toto.

    E tatau foi ona i ai le susu i le taumafataga. E tatau ona vaevaeina mea taumafa ile tele o taumafataga. Taumafai e aua le faimalaga le aoauli.

    O le taumafataga muamua e faʻaitiitia ai le manaʻo i le aso atoa. E tolu itula pe a uma le taumafataga, e ono oʻo ia te oe se lagona itiiti o le fiaaai, o le mea lea tatou te manaʻomia ai meaai maloloina.

    Faʻatapulaaina lau faʻaoga o meaʻai gaʻo. Latou te aofia ai le tele o suka, faʻaosoina le faʻasaʻoina o le inisalini, ma e te manaʻo e toe 'ai. Ae maise lava o le tele o nei meaʻai i totonu o mea suamalie ma suamalie, faapea foi ma le soda.

    Inu ma Meaʻai

    E i ai le tele o meaʻai e fesoasoani i le maualalo ole toto toto:

    • sea ​​sea
    • meaʻai
    • broccoli
    • soya kulisi
    • vine
    • lemoni
    • avoka
    • lentils
    • lapisi laisi
    • Ierusalemaichokei
    • musika
    • kapisi
    • kukama
    • logo ata
    • togi
    • sinapi
    • seleli

    O le mea moni, o lenei lisi e le faʻaitiitia ai le maualuga o le suka, ae o le mea moni lava e le mafua ai lona faateleina i le faʻaaogaina tatau.

    E le gata i lea, o nisi supplements e mafai ona fesoasoani i le tino, o minerale e pei o chrome o le a manuia. E faʻaaogaina e la tatou tino e faʻafaigofie ai le metabolism, ma faʻagasolo malie foi le faagasologa o le soifua matua.

    Vanadium foi e aoga, lea e fesoasoani e faʻamautu ai maualuga o suka. Ma o se mea aoga aoga o le afamoni, lea e faʻaleleia ai le aafiaga o le inisalini, ma e lelei foi i le tau faasaga i faʻamalolo saoloto.

    O le taulaʻi atu i nei pou e fa, o le a le gata ina faʻaitiitia ai le lamatiaga o le tele o faʻamaʻi, ae faʻaleleia atili ai foi le lelei o lou olaga ma faʻaleleia lau ata.

    O lou soifua maloloina e faʻalagolago lava ia te oe. Afai ei ai lou suka maualuga, ona tatau lea ona e faia fua o loʻo i luga e aloese mai ai i taunuuga le lelei. O le puipuiga e sili atu nai lo le togafitia o le tele o faʻamaʻi.

    Afai e le tuʻuina oe e se tasi taimi i le maeʻa ai o fua faʻatatau, ona tatau lea ona e faʻatalanoa se fomaʻi mo se fautuaga. Masalo o le mafuaaga mo le faateleina o le suka e mafua mai i se mea e le masani ai, o lea o le togafitiga a le tagata lava ia o le a le aumaia ai le taunuuga manaomia.

    E tatau foi ona manatuaina o le kulukose e talafeagai mo o tatou tino, aemaise lava le faiʻai. O le mea lea, o le maualuga e le tatau ona tele, ae lava.

Tuua Lau Faamatalaga