O le neuropathy o le maʻisuka: o le a le mea, mafuaʻaga, faʻamaoniga, siama, togafitiga, faʻasologa o maʻi, prognosis

O se tasi o faʻafitauli sili ona taatele o le maʻisuka o le maʻisuka neuropathy. E maua i le 30-50% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O se aganuʻu le talanoa e uiga i le i ai o le neuropathy o le maʻisuka vagana ai faʻamaoniga manino o le aʻafia o le nerve lautele ma le leai o nisi mafuaʻaga.

I se isi faaupuga, o le faʻamalosia o le namu e faʻalavelaveina ma faʻalavelave i le gaioiga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le taunuuga o ia suiga o le:

  • Faʻaitiitia le lagona o le pito i lalo i tiga ma le vevela,
  • E tafe le taamilosaga toto
  • O le gasegase o le paʻu i ituaiga ituaiga o sigi ma siama e faateleina.

O le neuropathy o le maʻisuka o se laasaga patino o le tino o le tino o le tino e mafua mai i le faagasologa o le dysmetabolic i le tino o le maʻisuka. E le gata i lea, o le atinaʻeina o ia mea faʻapitoa e mafua ai - tachycardia, vaʻaia, dysphagia, manava, anhidrosis. E masani ona i ai le le mautonu o totoga totoga.

Faailoga o le neuropathy o le maʻisuka e mafai ona ese, e faalagolago ile ituaiga o faʻamaʻi ma aʻafiaga. I le taimi muamua, o faailoga o le faamai e le lelei ona faailoaina, ae o le tele o taimi ua sili atu ona lauiloa. O faʻapogai autu o:

  • O le tiga o le vae, o le paʻu o pito i lalo, o le tingling sensation i vae ma tamatamai vae,
  • Atrophy musika
  • O se paʻu mataʻutia i le toto maualuga ma o se taunuuga o le tupuga o le vevela,
  • Faʻanoanoa urinating,
  • Faʻaleagaina o mucosal faʻaleagaina i fafine ma erectile e le afaina i alii.

O le lamatiaga o se tagata maʻi na tupu aʻe le neuropathy o le maʻisuka na faʻapupula i le numera o tausaga na ola ai i le maʻisuka.

O lenei togafitiga e fesoʻotaʻi ma polyneuropathies metabolic. O se matafaioi faapitoa e tuʻuina atu i mea e le masani ai le vevela: microangiopathy, lea e faʻalavelaveina ai le toto i le neura, e mafua ai ona atiaʻe le tele o faʻafitauli o le tino. Latou te taʻitaʻia i:

  • O le tupu o le edema o le tino atuatuvale,
  • Faʻafitauli pipisi,
  • Faia i totonu o namu fiva,
  • Faʻaitiitia le lelei o aʻafiaga namu,
  • Faatoagaina mai o le atuatuvale o le oxidative ma le atinae o complexes autoimmune.

I le mea mulimuli, o suiga uma e taʻitaʻia ai le tupu o le atrophy e le mafai ona faʻafitia.

O mea e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atinaʻeina o le neuropathy i le maʻisuka, e faaopoopo i le umi ole vasega o le maʻisuka, o:

  • O le hyperglycemia e le pulea,
  • Hyperlipidemia - o se faʻaopoopoga o lipids toto,
  • Faʻasaʻo maualuga,
  • Mafuaaga
  • Faʻaleagaina ma faʻaleagaina o neura,
  • Fuʻa ma inu.

E tele ituaiga o neuropathy o le maʻisuka. E eseese i latou i faʻamaoniga ma le ogaoga o suiga e le mafai ona suia i le tino.

  • Leai le neuropathy - e faʻaalia i le tiga ma le leai o se lagona o vae, vae ma tamatamaivae, faʻapea foʻi ma faʻavevesi taimi pupuu. O le tele lava o taimi, o faʻalavelave mūmū ma faʻalauiloa ua tulaʻi mai e sili atu ona faʻalauiloa i luga o le tasi vae. O faʻafitauli e sili atu ona leaga i le afiafi ma le po. E le gata i lea, o lenei fomu eo mai faatasi ma vaivaiga maso, gau poʻo le faʻavaivaia o faʻataʻitaʻiga, lea e oʻo atu ai i le le lelei o le faʻasolosolo ma le gaioiga, le faʻamaopoopoina le faʻatasia o suiga. I taimi mulimuli o le neuropathy o le maʻisuka lautele, o faaletonu o le vae, vaevaega o tamatamai vae, ma le paʻu o le faitotoa o le vae e mafai ona tupu. O le tele o taimi, o le gaioiga o le neuropathy e muamua i le atinaʻeina o le maʻi o le maʻisuka vae,
  • Autonomic neuropathy - o se suiga i le faagaioia o le manaʻoga, masini faimamago, faʻaaogaina o le tino, salu ma feusuaiga,
  • Neuropathy latalata - vaivaiga o maso o vae, tiga i vae, faʻapea foʻi i ogavae ma papa, masani i le isi itu o le tino,
  • O le maʻisuka neuropathy - e tupu faʻafuaseʻi ma afaina ai neura e tele o vae, ogalaau poʻo le ulu, mafua ai le tiga ma le vaivai o le musika. O ona faʻaaliga o: tiga ma le faaluaina o le vaʻai, o le maʻi o le Bra (paralysis i le afa o foliga), ogaoga tiga i nisi vaega o le tino, tiga i totonu o le manava po o le pusa. O le faʻafitauli o le faamai e le mafaamatalaina ma e masani ona le mautonu.

Faʻailoga

O le suʻesuʻega e faʻalagolago i le fomu ma le tulaga o le maʻi. I le taimi muamua o feutagaiga, o loʻo maeʻaeʻa se suʻesuʻega faʻasolopito. O le taulaiga faapitoa e totogi i faitioga faʻaletonu e uiga i suiga i le tulaga o le soifua maloloina. O pito maualalo pito i lalo o loʻo suʻesuʻeina foi mo sana, masini, afaina ma faʻaleagaga. O se faʻatagaga faʻatagaina o le fuaina lea o le toto, o suʻesuʻega talafeagai e fuafua ai le maualuga o le kulukose, insulin, hemoglobin glycosylated ma le C-peptide i totonu o le toto.

Faʻalagolago i taunuʻuga na maua i le taimi o le suʻesuʻega, i le faaopoopo i le endocrinologist, o isi tagata tomai faapitoa e mafai foi ona auai i le suʻega:

  • Cardiologist
  • Neurologist
  • Gastroenterologist,
  • Urologist andrologist,
  • Ophthalmologist
  • Gynnecologist
  • Orthopedist.

I le taimi o le suʻesuʻega, o loʻo faʻatinoina le faʻatinoga o le endocrine, faʻaogaina o le digestive, popole, fatu, ma urinary. I le tele o tulaga, latou te faʻaaogaina le electromyography, electroneurography, ECG, echocardiography, ultrasound, radiography o le manava, ma isi. O iloiloga foi e iloiloina:

  • Sensory tactile sensitivity (faʻaaoga monofilament),
  • Malamalama i le vevela (e ala i le paʻi i se mea mafanafana poʻo le malulu),
  • Pain (e ala i le tuiina o le paʻu i le itu o le nila)
  • Lagonaina o le vevela (faʻaaogaina o le tui solo).

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o fomaʻi, latou te faʻaaogaina foi i biopsies o le namele ma le paʻu.

Mo togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka ina ia manuia, e tatau ona maua le taui mautu mo le maʻisuka, ma taumafai e faatumauina le maualuga o le suka i totonu o tapulaa masani. Ina ia faʻamalieina le tiga, o faʻasolosolo o loʻo faʻamatalaina i le pepa o pepa e fai ai faʻamatalaga tuʻufofoga, faʻapitoa foi ma le tele o pulumu, patches ma asikulimi ma kulimi i le fetaui mo le faʻaaogaina fafo.

O nisi taimi, ua fautuaina tagata e faʻaaoga se faʻavaa faʻapitoa faʻapitoa mo le moega, lea e aloese mai le faʻafesoʻotaʻi o le tino maaleale o le tagata maʻi i vaega faigata o le moega. O togafitiga faʻaletolosi, faʻamalositino ma faʻamalositino faʻapitoa e fetaui ma le vaega autu o togafitiga fesoasoani e faʻaitiitia ai le tiga i nisi tulaga. O le tauaveina o le magneto-, laser-ma le malamalama o le a aoga.

A o faagasolo togafitiga, e tatau ona mataituina ni tulafono e fesoasoani i le faʻavaveina o le toe faʻaleleia ma tausia le maualuga o le soifua maloloina, e aofia ai:

  1. Leai lava i soo se tulaga lava e mafaufau ai, e afaina i le leai o vae,
  2. Aua e te savali e leai ni seevae, i totonu po o fafo,
  3. Fufulu ni totini e afaina ai le afu ma faatagaina ou vae e manava,
  4. Ia faʻamautinoa i taimi uma e le o faʻalavelaveina paʻu o loʻo i luga o totini ma laʻei e le faʻalavelaveina ai le toto,
  5. Fufuluina ou vae i le lelei ma i aso uma, aua nei teuina i totonu o le vai mo se taimi umi, aloese mai le vevela tele. Fufulu maeʻaeʻa i se solo vaivai pe a uma ona fufuluina.
  6. Faʻaaogā kulimi moli e aloese ai mai le vevela tele o le paʻu o vae ma foliga mai o vaʻa,
  7. Faʻaauau ona siaki ou vae i le ao mo vaʻa, tipi, valaau, maʻe, faʻafeiloaʻi vaega paʻu,
  8. Filifili ma le faʻaeteete ou seevae, e tatau ona lelei ma masani,
  9. Fai faamalositino e faʻaleleia atili ai le microcirculation i ou vae.

Togafitiga e tatau ona ogatasi ma lafoina. E leai se faʻamalositino lelei e aunoa ma le mauaina o faʻataʻitaʻiga gafataulimaina o taui o le maʻisuka. O le mea lea, o se tasi o togafitiga o le puleaina lea ole vailabetic drugs i totonu o fualaau poo inisalini, faʻapea foi le mataʻituina pea ole kulūkose. I le faaopoopo atu i ai, e taua le atiaeina o se meaai sili ona lelei mo le tagata maʻi, e tusa ma le mamafa o le tino i le masani ma tausia le masani ai o le toto.

O le vaega autu o togafitiga e aofia ai foi le faaaogaina o vitamini e le toto (vaega B), elemene (sauniuniga o Mg ma Zn) ma antioxidants (alpha-lipoic acid, vitamin E). I le atinaʻeina o se maʻi tigaina o le neuropathy o le maʻisuka, e fautuaina ai le faʻatonuina o faʻamaʻi ma faʻamalosi.

Forecast and Prevention

O le ki i se faʻamatalaga lelei o le vave iloa o le neuropathy o le maʻisuka. Talu ai ona o uluaʻi laʻasaga o le faʻamaʻi e ono mafai ona toe faʻafouina, i le noatia ma le fai fuafua i le faia pea o taui. Ae o le foliga faigata o le neuropathy e faigata ona togafitia ma o se tulaga lamatia sili lea mo le foliga mai o le cardiac arrhythmias, o le afaina o le myocardial leai se tiga ma le vaʻaia o le pito i lalo.

O auala aupito sili ona lelei e puipuia ai o le tulimataʻi faifai pea o le maualuga o le suka toto, o le faasaʻo tatau ma le talafeagai o togafitiga, siakiina e le endocrinologist ma le diabetistist.

O le a le neuropathy o le maʻisuka

Neuropathy e afaina ai le tino o le tagata mo soʻo se mafuaaga, ma o le neuropathy o le maʻisuka e faʻaleagaina ai neura e mafua mai i se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. E talitonuina o le maʻisuka lava e le mafai ona afaina ai lenei maʻi, ae o le maualuga o le suka o le suka e mafua ai le mafuaʻaga autu. Afai o loʻo maua le maʻi suka i le maʻi, ma amata ona lagona lagona le lelei mai le tino o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, leai se lagona), ona foliga mai o le neuropathy o le maʻisuka lenei.

O le faʻafitauli o le maʻi e tupu ona o le faateleina o le toto toto, lea e aʻafia ai le faʻaogaina o mamanu uma ma okeni a se tagata. O le Hyperglycemia e faʻaumatia ai le namu, o le ogatotonu o le tino ma le potu. O le auala autu e puipuia ai lenei mea o le faatumauina lea o lau maualuga i le maualuga masani.

Mafuaaga o Neuropathy o le Maʻisuka

O le mafuaʻaga autu o lenei faʻalavelave o le faaleagaina lea o neura ma vaʻa toto o le tino. O suʻesuʻega ua faaalia ai o le maualuga o le maualuga o le suka e taitai atu ai i le faʻaleagaina o toto toto ma faʻamavae, lea e mulimuli ane oʻo atu ai i le faʻataunuʻuina o le oti ma le leiloa o le mafai gafatia ona tuʻuina atu manaʻoga.

I le faaopoopo atu i lenei mea, o se tuufaatasiga o ni mafuaaga se tele e mafai ona oo atu ai i lenei faʻalavelave, e aofia ai:

  • gaioiga o le inflammatory i neura na afua mai i gaioiga a le autoimmune,
  • maualuga maualuga le suka mo se taimi umi,
  • osofia le pulea i totonu o le toto kulukose,
  • maualuga le cholesterol maualuga
  • faʻaleagaina faʻainisinia i neura,
  • leai se vaitamini B12.

Faʻamatalaga faʻaalia o le faʻamaʻi

O tagata e maua i le maʻisuka e maualuga le lamatia o le atiaeina o le neuropathy o le maʻisuka. Ae ui i lea, ei ai tulaga lamatia e mafai ona aafia ai le ono tulai mai o se faamaʻi. Faatasi ai ma:

  • le lelei o le pule toto
  • o le umi o le maʻisuka e silia ma le 20 tausaga,
  • gasegase tumau o gaʻo ma le ate,
  • mamafa tele
  • maualuga le toto maualuga
  • ulaula
  • genis predisposition
  • ava malosi.

O le umi o le maʻi mai se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, o le sili atu lea e mafai ai ona atiaʻe le neuropathy o le maʻisuka. E le gata i lea, o tagata ua iai ni manuaga eseese i isi totoga ona o le maʻisuka e maualuga le lamatiaga o le mauaina o lenei faʻalavelave.

Faailoga o le Neuropathy o le Maʻisuka



O aʻafiaga o le neuropathy e faʻalagolago i le ituaiga o faʻamaʻi, faʻapea foi ma le nofoaga o le natia ua afaina (tagai i le ata i luga). O le masani lava, o faʻamaoniga e tupu malie, ma i le amataga, atonu e le o iai le ata o le falemaʻi. E le gata i lea, o le faʻafuaseʻi ma le faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi o le faʻamaʻi, lea o le uiga o nisi ituaiga o neuropathy, e mafai ona faʻamalosi.

Faailoga masani o le neuropathy o le maʻisuka e aofia ai:

  • numera
  • mu
  • leai se lagona
  • tingling
  • tiga

I le taimi muamua, o nei faaaliga atonu e le taua pe leai foi, ae ui i lea, i le aluga o taimi, ona o le faateleina o le faaleagaina o le namu, o le a sili atu le malosi o nei faailoga.

O isi faʻaʻailoga faʻapitoa e aofia ai:

  • faaitiitia maso i vae ma lima,
  • manua, gase, vomia,
  • Tachycardia
  • manava manava
  • malosi
  • faafitauli i le urination
  • vaivai
  • vailaau vavalalata
  • vavao
  • gaogao
  • vaivaiga lautele
  • vaivai.

Ona o le fesuiaʻiga o faailoga, o tagata e maua i le maʻisuka neuropathy e masani ona le malamalama pe o le a le mea e faaleagaina ai le namu aʻo leʻi amata ona faʻalauiloaina faailoga.

Ituaiga ma laasaga

O le faʻavasegaga o le neuropathy e aofia ai ituaiga autu e fa o le neuropathy o le maʻisuka:

  • Laurolaral neuropathy. O le masani masani o le neuropathy o le maʻisuka. Muamua, e faʻaleagaina ai vae pito i lalo, ona sosoo ai lea ma pito i luga. O ona uiga e tele ina foliga mai i le po ma i le vaveao. O faʻamaoniga autu o lenei ituaiga e aofia ai:
    • afaina ma faaitiitia le lagona o vae, ona sosoo ai lea ma lima,
    • tingling ma lagona mu i totonu o vae,
    • tiga ma tiga
    • tiga o le paʻu,
    • vaivaiga maso
    • leai se mafaufauga
    • leai se paleni ma le faamaopoopoina,
    • le tupuga mai o maʻi pipisi, faʻamaʻi ma tiga i ponaivi ma sooga.

O lenei faʻalavelave e ono aʻafia ai se tasi namu i vae, o le neuropathy o le maʻisuka pito i lalo, ma le tele o le polyneuropathy o le maʻisuka pito i lalo.

  • Autonomic neuropathy. O le ituaiga lona lua e sili ona taatele o faʻamaʻi o le taimi lea e afaina ai nalu e pulea ai galuega a le tino, e pei o le gaogao. I le faaopoopo atu, o lenei ituaiga faʻamaʻi e mafai ona faʻaleagaina ai neura o mamanu e pei o le genetourinary, sweat, cardiovascular. E aofia ai foʻi le neuropathy o le maʻisuka, lea e faʻaleagaina ai le tino atoa.

Ole faʻaleagaina o le nasu i le fualaau oona e mafai ona tuʻuina mai ma le taʻavale, manava manava, faʻalavelave faʻafefe, ma le gastroporesis (faʻaitiitia le gaioiga o le manava), lea e mafai ona mafua ai le gaioiga ma le vomia.

I le taimi lava lea e tasi, e mafai e le neuropathy autonomy ona mafua ai faafitauli i le tino. I tane, e mafai ona faʻaalia e le erectile mea le lelei, ma i fafine i le vevela vavalalata. E tusa ai ma leʻo o neura o le vevela, e mafai ona tuʻuina atu faʻatasi ma le faʻasolosolo mimiti ma le le atoatoa o le gaogao.

Faʻaleagaina o le Nerve i le cardiovascular system e ono mafua ai suiga i le fatu ma le toto. E faʻamaonia lenei mea pe a maeʻa le nofoa poʻo le taoto i se tulaga se tasi. E le gata i lea, o le neuropathy, lea e faaleagaina ai toto toto o le fatu, o se tasi lea o mafuaʻaga taatele o le oti. O lea, e mafai ona mafua ai le fatu, o ona uiga e faʻafitia e pei o isi faʻamaʻi.

  • Neuropathy latalata. O se foliga e le masani ai o le neuropathy, e lauiloa foi o le amyotrophy o le maʻisuka. O lenei ituaiga o neuropathy e taatele i tagata matutua ma le maʻisuka ituaiga 2. I le tele o tulaga, o le lino e afaina ai le tasi itu o le tino, aemaise lava sulu, vae ma vae vae. O faʻapogai autu o lenei faʻalavelave e aofia ai:
    • ogaoga tiga i le pusa, sulu ma vae i le ao,
    • faigata le tu,
    • vaivai ma le le pulea tulafono ole muscle,
    • paleni mamafa.

I tulaga ogaoga, o le neuropathy vavalalata e mafai ona mafua ai le leiloa o le muso, lea o le a mafua ai ona le mafai ona feaveai toatasi.

  • Fofo ole neuropathy. O le ituaiga mulimuli o le neuropathy o le neuropathy folasia poo le mononeuropathy.O lenei ituaiga o neuropathy e tupu pe afai e afaina i se tasi nesa poʻo se vaega o neura, aʻo mafua ai vaivaiga i le nofoaga ua faaleagaina. E masani lava ona faʻaalia o ia lava i se taimi faafuasei ma matua tiga. O le neuropathy fofo e mafai ona faaleagaina ai le ulu, tino maualuga, ma vae. Faailoga o le mononeuropathy e aofia ai:
    • le mafai ona taulai atu
    • faalua vaaiga ma tiga i mata
    • Bell palsy (unilateral facial pa),
    • Carpal tunnel syndrome
    • tiga i nofoaga vavalalata (ogavae, pito i lalo, pelvis, pusa, manava, vae poʻo lalo vae).

Faʻatau togafitiga

Togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka o pito i lalo ma pito i luga ma fualaau faasaina, muamua lava, o le faamoemoe e aveese ia faailoga e fesootai ma le faamai. O le autu autu o le tiga, mo le togafitiga o fualaau eseese ua faʻaaoga e faʻaaogaina ai.

O fualaau e faʻamalolo ai le tiga e aofia ai:

  • Fale faʻasao. E masani ona faʻaaogaina e togafitia ai le faoa faamaʻi o le epilepsy, ae e fetaui foi ma le faʻamafiesea o le tiga e mafua mai i aʻafiaga o le aʻa. O nei fualaau oona e aofia ai vaʻavaʻai, sikuea ma le carbamazepine. O aʻafiaga e ono aʻafia ai le moe, leva, ma le fula.
  • Vaʻapala. O nisi o vailaau faʻamalosi e faʻafefeteina ai le gaioiga o siama i totonu o le faiʻai oe nafa ma tiga. O le mea lea, o nei fualaau faasaina e masani ona talafeagai mo togafitiga o le tiga ma le neuropathy. E lua vasega o vailaau faʻasaina e faʻaaogaina:
    • Tricyclic antidepressants lea e fesoasoani ai i le agamalu i le faʻaogaina o faʻamaoniga. O nei fualaau oona e aofia ai amitriptyline, desipramine ma imipramine. O aʻafiaga e ono aʻafia ai le gutu malulu, salu, mea mamafa, maualalo, ma le vevela.
    • O le faʻamaonia o le lerotoin reuptake (SSRIs) faʻamalolo le tiga ma le itiiti ifo o aʻafiaga o aʻafiaga. O nei fualaau oona e aofia ai fluoxetine, paroxetine ma sertraline. O aʻafiaga e aofia ai le gasea, le moe, le mautonu ma le leai o se manaʻo.

Tausiga togafitiga

O togafitiga togafitiga e naʻo le togafitiga o le neuropathy lautele. E fesoasoani tele i le faʻafoʻiina o atinaʻe faʻaalia e pei o le faʻalavelave, tingling ma tiga, faʻapea foʻi ma le taofia o le toesea. I le tele o tulaga, o nei faʻaʻailoga e afua mai i le faʻalavelaveina o se namu faapitoa poʻo se vaega o neura. Mo lenei mea, e faʻaaogaina ai le faʻaaogaina o le namu, lea e faʻatinoina i se faʻaogaina laitiiti ma le faʻavaivai.

O togafitiga togafitiga e faia pe a fai e le manuia isi metotia faasao. O faʻamatalaga mo lenei faiga e:

  • maʻisuka polyneuropathy o pito i lalo,
  • o le polyneuropathy o le maʻisuka,
  • tiga faifai pea, afaina ma le mu.

Pe a fuafuaina lenei taʻaloga, e tele ni taualumaga e faia e saunia ai mo le faʻamaonia le faʻamaonia. Aʻo le i faia le faʻatinoga, e tatau ona aloese mai le ulaula, ava malosi, taumafa gaʻo ma falai meaʻai, faʻapea foʻi le vaʻaia ole vailaʻau. I le tele o tulaga, e faʻaaogaina ai faʻamaʻi lautele, ae mo nisi o gasegase, e mafai ona faʻaaogaina auala e pei o le faʻaleagaina o le tino ma le faʻasaina. A maeʻa le taotoga, e tatau ona mulimuli ma le faʻaeteete fautuaga a le fomaʻi, faʻapea foʻi ma le tausia o se soifua maloloina.

Faʻataʻitaʻiga ma isi togafitiga i le fale

Togafitiga o le neuropathy o le maʻisuka i le fale e matua taua lava le puipuia o faʻalavelave ma faʻafitauli o faʻamaʻi. O auala e faʻaaoga i le fale e faigofie ma e le taugata. Latou te fesoasoani e taulimaina faʻamaoniga ma puipuia tulaga matautia mo tagata.

O togafitiga autu ile togafitiga e aofia ai:

  • 'ai meaai maloloina
  • faamalositino i aso taitasi
  • le faʻaaogaina o vitamini faaopoopo ma supplements dietary,
  • tuu le ulaula
  • vevela mafanafana
  • faataitaiga o le mafaufau loloto
  • massage o le acupuncture,
  • togafitiga faa-tagata.

E tatau ona maitauina o nei metotia e le talafeagai mo tulaga alualu i luma o le neuropathy, o le mea lea, faatasi ai ma ni uiga iloga, e tatau ona e faafesootai se fomaʻi.

Meaʻai ma Faʻaopoopoga

O meaʻai e le gata o se vaega taua o togafitiga o le neuropathy, ae o le maʻisuka lava ia. O le tausisia o le suka e mafai ona faʻagesegese ai le alualu i luma o le faʻaleagaina o aʻa. O mea taumafa taumafa e taua foi i le togafitiga o le polyneuropathy o le maʻisuka, ao latou faatinoina ia galuega e pei o le: puipuia, toe faʻaleleia ma faʻaleleia le gaioiga o le tino.

Meaʻai mo le neuropathy e tatau ona maloloina. Aloese mai meaʻai e pei o le malosi ma le gaʻo faamamaina, gaʻo susu ma gaʻo tumu, sana, soya ma le suauʻu kuka, faʻapea foʻi ma le ava malosi. O le faavae o le meaai e tatau ona avea ma meaai e tele tele fiber, pei o: fualaau faisua, fualaau aina, nuts ma pi.

Ae o mea faaopoopo faaopoopo, e taua tele mo le neuropathy o le maʻisuka. O taunuʻuga o le suʻesuʻega na faʻamaonia ai o nei faʻaopoopoga e mafai ona puipuia le alualu i luma o le maʻi. Faatasi ai ma nei faʻaopoopoga taua o:

  • Vitamin B-12. E taua tele i le tino o le tagata, fesoasoani i le faʻatinoina o le tino ma le gaosia o lela mumu. O le leai o lenei vaitamini e mafai ona mafua ai faʻamaʻi neuroli. O lenei faʻaopoopoga e saogalemu pe a fai e pei ona faatonuina e se fomaʻi. O le puna masani o le B-12 o iʻa ma meaʻai mumu.
  • Lipoic acid. O le antioxidant lea e faʻaaogaina e le tino e puipuia ai ni masini ona o le faʻaogaina o le oxidative o le uiga o le neuropathy o le maʻisuka. O le faaopoopo ua manatu e saogalemu, ae e ono afaina pe afai e le lava le siama (B-1). Punaoa faanatura o le lipoic acid o le meaʻai, broccoli ma le fefete.
  • L-carnitine. E tele sona sao i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o le oxidative, ma e aofia i le toe faʻaleleia o siama nerve. O se faʻaopoopoga saogalemu, ae o le galulue faʻatasi ma warfarin e faʻapupulaina le lamatiaga o le toto. Punaoa faanatura o le L-carnitine o aano o manufasi, oloa gaosi susu ma iʻa.

Fofo faʻapitoa

Togafitiga ma togafitiga faa-tagata mo le neuropathy o le maʻisuka e fesoasoani e taulimaina na o faailoga, o le a latou le fesoasoani e fofo le maʻi. E ui lava o le mea autu i lenei faʻamaʻi o le faatumauina lea o le maualuga o le suka o le toto. E pei ona fautuaina e le tele o fomaʻi masani, o le faʻaaogaina o aso, honey, lemon and milk goat e aoga mo le neuropathy o le maʻisuka. Ae peitai, e le o lea. O nei oloa e matua faasaina e le maʻisuka ma e na o le faateleina o le suka ma le alualu i luma o le faamai.

I le taimi lava e tasi, o loʻo i ai metotia e matua aoga lava. Muamua, o lenei mafanafana massage e faʻaaoga ai calendula tincturetolauapiga o le tolauapiga po o le ava malosi. O ia ituaiga mafanafana e faʻafefe ma faʻamaonia le tafe o le toto, lea e faʻamalosia ai le tiga ma le tingling i le neuropathy o pito i lalo ma pito i luga.

E aoga foi mo le faaleleia atili o le soifua maloloina i le neuropathy o le faʻaaogaina lea suauu mama e faʻaaoga ai laau.

Faatinoga

O le tino i le siamaina o le neuropathy o le maʻisuka o pito i lalo e taua, aua e mafai ai ona e faatumauina le ola maloloina ma aveeseina ai mea faʻaosooso o le faʻalavelave. O le taʻaloga o se auala sili lea e pulea ai lou kulukose o lou toto, faʻaleleia le lagona o le inisalini ma faʻaitiitia le mumū. E le gata i lea, o le faamalositino e faateleina ai le tafe o le toto, okesene, ma isi meaʻai i nerve fagu, lea e fesoasoani i le faaleleia o le tulaga o se tagata maʻi ei ai le neuropathy.

Ina ia faaitiitia le lamatiaga o faailoga le lelei ma faaleleia le faatinoga o le tino, e tatau ona tuuina atu i nei ituaiga o aoaoga:

  • Lowo Cardio. O faamalosi tino e fesoasoani e faaitiitia le toto suka ma le cholesterol, faapea foi le faaleleia o le toto i vae ma lima. 30 i le 50 minute o sea avega ua fautuaina.
  • Yoga. Faʻaitiitia le toto maualuga, faʻaitiitia le tiga ma faʻasaʻo le mumū.

Puipuiga

Ina ia aloese mai faʻafitauli o le neuropathy, e manaʻomia le puipuiga vave, lea e aofia ai:

  • suka ma le cholesterol
  • tausiga lelei atoatoa o vae (siaki mo vaʻa, tuʻimomomoina, tipi, matauina o le soifua maloloina o le tagata lava ia, faamamaina ma faʻamamago, faʻamamaina pe a mago, seevae seevae),
  • faamalositino masani
  • meaʻai lelei, lea e faaopoopo i vitamini ma mea faaopoopo,
  • taofi ulaula
  • ava malosi
  • mulimuli i fautuaga a fomaʻi.

O le neuropathy o le maʻi sili ona taatele o le maʻisuka. E tusa ma le 50% o tagata e maua i le maʻisuka ei ai nisi o neuropathy. I le tele o tulaga, e umi lava le umi mo le 20 tausaga ma atonu e leʻo faʻaalia ni faʻaaliga manino. Ae ui i lea, e taua le matauina o le tulaga o le a faateteleina ao agai i luma le maʻi.

O le fofo o le maʻi e le mafai, ae o vave togafitiga ma le puipuia e mafai ai e le tagata maʻi ona ola i se olaga umi ma tumu. O togafitiga faʻapitoa, faʻapea foʻi ma le puipuia o mea lamatia e maua ai se avanoa mo le ola mo le 20 tausaga. O meaʻai talafeagai, o se soifua maloloina lelei, gaioiga faaletino, ma mulimuli i fautuaga a le fomaʻi, o le a faʻateleina le soifua i le neuropathy o le maʻisuka.

Tuua Lau Faamatalaga