Failautusi faafomaʻi

Soo se faʻamaʻi e aliali mai ia lava i ni faʻamaoniga patino, lea e mafai ai e se tagata ona vave iloa le maʻi. E naʻo oe e tatau ona e gauai atu i le lavelave o faʻamaoniga, aua e mafai ona fesootaʻi i latou taʻitasi i maʻi eseese. O tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e iloa tonu pe faapefea ona faʻaalia le maʻisuka. O a ni faailoga e iloa e isi? I lalo o le a maua ai faʻamatalaga atoatoa e uiga i le faʻaalia o le maʻisuka, lea o le a mafai ai ona e sailia fesoasoani faafomai i le taimi.

Faailoga uiga

O se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka ua vaevaeina i le 2 isi fomu e iai mea tutusa ma eseesega:

  1. Inisalini-faʻalagolago poʻo le maʻisuka ituaiga 1. O loʻo faʻamaonia e le tino e le mafai e le tino ona faʻaopoopoina le inisalini, o lea e tatau ai ona e maua mai i le tui e ala i tui.
  2. O le maʻisuka-faʻalagolago poʻo le ituaiga 2 maʻisuka. O le eseesega o lenei ituaiga o le leai o se lagona o le tino i le inisalini, lea e maua i le masani masani.

Faʻatasi ma le maʻisuka ituaiga

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e amata ona mafua mai i le oti o sela o le pancreatic. E tupu lenei mea pe a mavae le faʻamaʻi poʻo le ogaoga o popolega na mafua ai le faagasologa o autoimmune. E mafai e tagata maʻi ona faitio i uiga nei mo le ituaiga o maʻisuka:

  • matagogo
  • o le fia inu e le mafaamatalaina
  • o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa o le tino ma le manaʻo masani,
  • faateleina le urination i le aso,
  • o se faʻaopoopoga i luga o le numera o le urina i aso taitasi e tusa ma le 10 lita,
  • leaga le manava mai le acetone
  • faʻaleagaina
  • general malaise, vaivai,
  • faanenefu vaaiga
  • se lagona o le vaivai i vae pito i lalo,
  • gaogao
  • taʻavale
  • vili
  • maualalo le vevela
  • vavao.

I le maʻisuka ituaiga II

O le maʻisuka i le pepa lona lua e mafai ona taʻua o le natia. E atiina ae i le augatupulaga matutua pe afai latou te maua le gaogao po o le matuia o le agavaʻa. O lenei ituaiga o maʻisuka ua faʻaalia e:

  • mamafa tele
  • le lelei o le faamalologa e oo lava i nai mea laiti,
  • paʻu o le paʻu
  • fia inu pea
  • matagogo
  • vevela paʻu
  • afaina ma le gaogao o vae.

Vaega o le gasegase o le maʻi

O ituaiga uma o le maʻisuka ua i ai ni faailoga faʻapitoa e naʻo le tasi lava le ituaiga, e mafai ona faʻaalia i latou i auala eseese i tamaiti, alii poʻo tamaitai. O le ituaiga o meaola o le insulin e faʻaalia i vaega nei:

  1. O faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻaalia lelei.
  2. E atiina ae i tupulaga talavou i lalo o le 30 tausaga, itiiti ifo i le 35 tausaga.
  3. E teena le togafitiga lelei, lea e faʻalavelave ai le togafitiga.
  4. O le amataga o le faʻamaʻi o loʻo faʻaalia mai i ni faʻafitauli iloga i luga o se osofaʻiga a coma.
  5. O le uluai pulega o le inisalini e totogi ai le maʻi, o lona uiga. mafua ai le faʻamalologa le tumau pe a le manaʻomia e le tagata gasegase ni inisiua. E taʻua lenei mea o se maʻi o le maʻisuka.
  6. Faʻamatalaga i le faʻalavelave, faʻamaʻi poʻo manuʻa faʻaleagaina e mafua ai se faʻamaʻi lea e toe amata ona mafua ai le le toʻa i le maʻi.

I le auala e iloa ai e le maʻisuka tutoatasi le maʻisuka, e mafai ona matauina vaega nei:

  1. O le atinaʻeina o le faʻamaʻi e faasolosolo malie lava i le natura, pe a oʻo ina faʻateleina le alualu i luma o le suka, ona faʻagesegese lemu, lea e masani ona oʻo atu ai i le hypoglycemia - o se tulaga matautia ma se maualuga o le kulukose.
  2. E sili atu ona taatele i tagata ua sopoia le tuaoi o le 40 tausaga, ma o le tele lava o le itupa tamaitai.
  3. O lenei ituaiga o maʻisuka e faʻailoaina i se kosi vavalalata, o lea e le iloa e le tagata maʻi lona tulaga. E masani lava e na o faitioga a le fomaʻi e maua ai le faʻamaʻi e uiga i le tosoina i totonu o le potu tele, o le paʻu paʻu poʻo le neuropathy.
  4. Faailoga o le maʻisuka e agamalu, ma o le maʻi lava ia o loʻo i ai se auala mautu.

O le tino ma le tino e tali tutusa ma le faʻamaʻi ua tupu, ae e tele naua mea e mafai ona maua i alii. Muamua o le maʻisuka e faʻaalia vave i luga o totoga o totonu. I tamaitai, o le alualu i luma o le faamai e muamua ona faaalia i fafo atu i foliga o le oona. Afai e le amanaiaina e le tamaloa faailo o le faamaʻi, ona mafai lea e le maʻisuka ona faʻaalia faailoga taua nei:

  1. Flammation o le pito o le paʻu mata. O se taunuuga o le faʻateleina le gaogao o le vevela, lea e mafua ai le toe faʻaleleia atili o pathogens.
  2. Faʻaitiitia le libido poʻo lona toesea atoa, faʻaleaga lectile, le faʻaogaina.
  3. Urinary incontinence. O le faaletonu o le Pelvic ona o le faaleagaina o le prostate gaoioiga e oo atu ai i se manaoga le mautonu e asiasi i faletaele.

O uiga o tamaʻitaʻi o le maʻisuka e ogatusa ma foliga o tane i tulaga o le feusuaiga. I fafine, o le lagona o le vaʻa ua faaitiitia, o le faagasologa o le gaosia o le lubricant ua faʻalavelaveina. Lafoaʻiina o le maʻisuka e tupu i luga o le mucous membranes, e aʻafia ai le tino. E le gata i lea, o le vave faʻavaveina e mafua ai foʻi ona aʻafia le tino o le tino, ae o loʻo i ai naʻo foliga faʻapitoa i le tino:

  1. O le vailaau o le gaʻo i le maualuga o le gaʻo e faʻatupulaʻia ai le lamatiaga o le faʻamaʻi i le 2 taimi.
  2. O le taimi o le maʻitaga e mafua ai faʻalavelave faʻafuaseʻi, lea e oʻo atu ai i se ituaiga faapitoa o le maʻisuka - gestational. O se isi vaega o le nosologia e tusa ai ma le faʻavasegaga o le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi ma e masani ona mou ese atu pe a uma ona fanau, ae i nisi tulaga o loʻo tumau pea.
  3. O le faateleina o le faateleina o le tino o le tino suka mafua ona o le maʻisuka e oo atu ai i le le mautonu o le mafaufau, o le faateleina o lauulu vavalalata, siaki, ma le tuputupu ae o le lauulu malulu i nofoaga mafiafia mo tamaitai, e pei ona faaalia i le ata.
  4. I le mavae ai o le 50 tausaga, o le maʻisuka e le lelei le mauaina e uiga i le tala o suiga o le hormonal ona e mafai ona faia i le moa po o faʻamaʻi faʻamaʻi e pei o le angina pectoris poʻo le toto maualuga.

I tamaiti ma talavou

O vailaau faafomaʻi e matauina ai tamaiti e lalo ifo le 1 le matua e le mafai ona maua le maʻisuka, ae i le tulaga pe a mafatia matua uma mai lenei maʻi, e le mafai ona aloese mai le pasi atu i le pepe. E le gata i lea, o le tino o le fanau e amio le talafeagai i lalo o le aafiaga o se faʻamaʻi. O lenei faaiuga e faʻavae i luga o foliga o le faʻaalia o le maʻisuka ia lava i tamaiti:

  1. O le uluai laasaga o le faʻamaʻi i le tamaititi e faigofie lava ona pulea, ma a maeʻa ni nai masina e amata ona faʻaalia vave ia faailoga.
  2. E tele taimi e maua ai le maʻisuka i totonu o le maʻi suka, pe a aumai fanau laiti i le falemai e aunoa ma se iloa.
  3. O le vaitausaga 10 i le 12 tausaga o loʻo faʻaalia i le faʻavaveina o faʻafitauli o le popolega ma le cardiovascular systems. O le tulaga o le ate ma fatugaʻo e mafai ona faʻateteleina.
  4. O se vaitau vave vave o le 14-tausaga le matutua e manaomia ai le tele o insulin.
  5. O uiga vaaia, e pei o le gutu ma le masani ai, e aofia ai mata mata ma e oʻo lava i le faafitauli o le mimitaina o le tino i le ao ma le po.
  6. Moriak's syndrome, pe a faatuai le tuputupu ae o se tamaitiiti ona o le leai o se togafiti talafeagai. O se faaopoopoga o le siliva o tauau ma le manava.

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

Muamua, e faʻalogo le fomaʻi i faitioga a le tagata maʻi, ona suʻeina lea, fuatia le mamafa, faʻamautinoa tulaga lamatia. O le fomaʻi e taulaʻi atu i luga o faʻamaoniga o le maualuga maualuga o suka lava ia, e aʻafia ai le maʻi. E mafai e suʻega o suʻesuʻega suʻesuʻe ona fuafua le aofaʻi o le kulukose i totonu o le toto i le 120 aso talu ai, ma i le fale, o le mita o le a faʻaalia le taua i le taimi. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le NewTouch Select® Plus mita mita. E i ai se lisi faigofie i le gagana Rusia ma le maualuga o fua saʻo. Faʻafetai i le lanu o le lanu, o le a vave lava ona manino pe o le glucose e maualuga pe maualalo, pe afai o loʻo i totonu o le tulaga autu. O lenei ata e fesoasoani ia te oe e faia se faaiuga vave i le mea e fai i le isi. O se taunuuga, o le puleaina o le maʻisuka e sili atu ona aoga.

O faʻataʻitaʻiga e aofia ai faʻataʻitaʻiga nei:

  1. Fuafuaina le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e iloa ai le le atoatoa o le tino.
  2. Glucose tolerance test, lea e faʻaalia ai le ituaiga o maʻisuka masani.
  3. Fuafuaga o le aofaʻi o acetone i le faʻavave.
  4. Sueina o le suka i le urine.
  5. Fuafuaina o le lagona o le tino i le inisalini.

E uiga i le lupus erythematosus: mafuaʻaga ma faailoga, togafitiga ma faʻataʻitaʻiga

Lupus erythematosus o se maʻi faʻamaʻi, o lona uiga autu o le mumū o le tino, faʻapipiʻi i totonu o sooga ma mea fesoʻotaʻi. O ona faailoga e faigata ona iloa ona o latou fesuisuiai ma tutusa.

Vaʻaia o vavalalata i tagata, togafitiga ma puipuiga

E i ai se siama e mafai ona aafia ai manu, tagata. A leai se faʻasologa tatau, o le tui faʻafuaseʻi, e oʻo atu ai i le oti. Faʻailoga a tagata O se faʻalavelave mataʻutia, faʻamaʻi matautia.

Lupus erythematosus: mafuaʻaga, faʻamaoniga, togafitiga ma togafitiga

Lupus erythematosus faʻaleleia o se togafitiga faʻatasi ma se aʻoga masani lea e aʻafia ai le mea faʻafesoʻotaʻi. Toetoe o mea uma i totonu ole tino ua faaleagaina: paʻu, sooga, gaʻo, fatu, toto toto. O le taʻiala autu i totonu.

O le a le maʻisuka?

O le maʻi suka o se kulupu o faamai pipisi o le endocrine, o le autu o nei mea e mafua ai le le atoatoa o le inisalini i le tino ma le faateleina o le kulukose toto. O le iʻuga o le faʻamaʻi, o le metabolism atoa ua faʻalavelaveina: protein, lipid, carbohydrate, metabolism. O le solia o le paleni o le acid-base o loʻo mataituina foi.

E tusa ai ma fuainumera, mai i le 1 i le 8% o tagata e maua i le maʻisuka, ae o le au saienitisi e taʻu mai e sili atu le numera moni o tagata maʻi. Ma o lenei fuainumera ua faatupulaia i tausaga uma. O le numera o tamaiti o loʻo maua i le maʻisuka o loo tuputupu aʻe.

O le inisalini e gaosia i le gaʻolaʻau e ala i ona peta beta. O le faʻasalaina o le faʻavaeina o lenei hormone ona o le faaleagaina poʻo le solia o lona avega e ala i le tele o sela e mafua ai le amataina o le maʻisuka.

Faʻasologa o maʻi suka

E tele ituaiga o maʻisuka ua iloa:

  • Le ituaiga muamua, na muamua taʻua o le insulin-e faalagolago. Faʻatasi ai, o loʻo tupu ai le faaletonu o le insulin i le insulin, e oʻo atu ai i le hyperglycemia. O le mafuaʻaga sili ona taatele o lenei faʻamaʻi o le faʻaleagaina lea o le tino i le pancreas.
  • O le ituaiga lona lua, na taʻua muamua e le o le inisalini-tutoʻatasi, ae o lenei faauigaga e le saʻo, talu ai ona o le alualu i luma o lenei ituaiga, o le togafitiga o le inisalini atonu e manaʻomia. I lenei ituaiga faʻamaʻi, i le taimi muamua o le maualuga o le inisalini e tumau pea pe sili atu foi i le masani. Ae ui i lea, o sel o le tino, o le adipocytes (gaʻo gaʻo), e le faʻavaivai i ai, lea e mafua ai le faateleina o le kulūkose toto.

Faʻalogo! Faʻamatalaga e faʻaosofia ai le faʻafitauli o le: ogaoga o le atuatuvale, le malosi o le tino, le mautonu o le tino, o maʻi ua mavae ma isi suiga taua i le tino.

  • Gsational diabetes sustaina (i totonu o fafine maitaga).
  • O le maʻisuka o se faʻaalia o se genetic or endocrin pathology. I lenei tulaga, o le maʻisuka lava o se faailoga lea o se maʻi.

E tolu tikeri o le malosi o le faamai ua iloga:

Uluai faailoga o le ituaiga o loʻu maʻisuka

O lenei ituaiga faʻamaʻi e masani lava ona aʻafia ai tagata talavou ma e manatu o le a fuafua lelei. E mafai ona faʻaalia i le taimi o le laʻititi.

O faailoga muamua o le ituaiga o maʻi suka o:

  • Faateleina le manaʻai, o le manaʻoga e 'ai tele, ae i le taimi lava e tasi e le maua ai e le tagata le mamafa poʻo le leiloa o le mamafa e aunoa ma le faʻamalositino faapitoa ma taumafa. E mafua ona o le le lava o le malosi i totonu o siama, mafua mai i le faʻaititia o le kulūkose.
  • Faʻateleina le po i le urination ma faʻalauteleina i aso taitasi, i le faasologa, o le faateleina o le faʻaaogaina o le suavai. O le Polyuria e tupu i le faateleina o le mamafa o le urine ona o le faateleina o le filtration o le kulukose i totonu o le urine.
  • O le faʻafuaseʻi o foliga vaaia o le galala malosi, o se taunuuga lea e inu ai se tagata i le 5 lita o le vai i le aso. Polydipsia e tele ni atinaʻe atinae. Muamua o le faʻatumu lea o le vai e mafua mai i le polyuria, ma o le lona lua o loʻo maua i le ita o osmoreceptors i le vavalo.
  • O le foliga mai o le acetoneemia, o ona faailoga o le manogi o le acetone mai le gutu, o le urine e mauaina le manogi o aʻau moa. O le acetoneemia e tupu pe a suia le ala o le malosi mai le gaʻo i le gaʻo i tulaga o le kulukose i totonu o le masini. I lenei tulaga, o tino o le ketone, o loʻo afaina ai le tino. O aʻafiaga e pei o tiga o le manava, leisa, ma le vomiting e fesoʻotaʻi ma a latou faatosinaga.
  • Faatasi ai ma le alualu i luma o le malo ketoacidotic, o le faailoga muamua o le amataina o le faamai o se maʻi o le maʻisuka.
  • O le tuputupu ae o vaivaiga lautele ma le tele o le vaivai e mafua mai i le le atoatoa o le tino, le malosi o le fiaai o le tino ma le faaputuputuina o oloa gasegase oona.
  • Vaavaaiga vaaia i foliga o le vevela ma le vavae ese o mea faitino, mumu o le conjunctiva ma le tiga i mata.
  • Le faapipiiina o le paʻu, o le faʻavaeina o nai paʻu palapala i luga o le paʻu ma mucous membranes e le faʻamalolo mo se taimi umi.
  • Faʻaititia le lauulu lauulu.

O le ituaiga muamua o le maʻisuka e ese i le faʻaalia manino, faʻafuaseʻi ma e masani lava o na o ni faʻafitauli iloga i le tino o le ketoacidosis ogaoga, e oʻo atu i se siama, ia masalomia lenei faʻamaoniga.

Faʻailoga muamua o le ituaiga II Tisuka

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka e atiina ae i tagata matutua o loʻo mamafa pe mamafa. O loʻo i ai se masini mo le atinaʻeina o togafitiga, o le gaʻo gaʻo e masuasua ma gaʻo ma faateleina le lapopoa. O se taunuuga, o le aofaʻi ma le maualuga o le inisalini na faʻaaogaina suiga, lea e mafua ai le le mautonu poʻo le tetee i le homone. I lalo o ia tuutuuga, e le o tagofia le kulukose.

O se vaega o lenei faʻamaʻi o le le mafai e se tagata ona maitauina ona uiga mo se taimi umi i le taimi muamua o le maʻisuka. O le tele o tagata e mafua ai le leaga o lo latou ola maloloina i suiga o le matua, o le mamafa, ae le o le amataina o le maʻisuka. O togafitiga vave mo le faamai ona o le alualu i luma o le alualu i luma ma le fua mai o faailoga nai lo le ituaiga I.

Fesoasoani! E masani lava, o le maʻisuka ituaiga II e maua faʻafuaseʻi pe a faasino atu i se isi togafitiga poʻo le taimi o suʻesuʻega masani.

Faatasi ai ma mea muamua o le maʻisuka, o mea nei e pito sili ona taatele:

  • Polydipsia e faʻaalia i le tele o le ava malosi e oʻo i le 4-5 lita i le aso. O lenei galala tele e sili atu ona taatele i tagata matutua. I le matua ua i ai le le mautonu i le fiainu.
  • O le Polyuria, aemaise lava o le masaniga masani e urinate, e matauina i le po.
  • Taumafa mamafa.
  • Faʻateleina le manava aemaise lava mo meaai sugary.
  • Faateleina vaivaiga, moe, vaivai.
  • Tueina o le paʻu, aemaise lava i le perineum ma genital.
  • Paresthesia ma numera i pito i lalo ma alofilima ona o le atiina ae o le neuropathy o le maʻisuka.
  • Paʻu ma le vaivai i vae pe a savali, lauulu lauulu, ogaoga malulu ona o le faaleagaina o lapisi.
  • Furunculosis, tagata o le paʻu ma le mucous membranes, o loʻo aʻafia i le umi o le faʻamalolo o le tino, manuʻa, magia. O isi faʻamaʻi o le paʻu o le faʻamaʻi o le: diamatic dermatopathy, pemphigus, xanthomas, lipoid necrobiosis, neurodermatitis. O nei mea uma o se taunuuga o le faʻaleagaina o le paʻu o le paʻu ma faʻaititia le puipuia o le toe gaoioi.
  • Vaʻa faʻasosolo masani ma stomatitis faifaipea.
  • Vailaau eleelea o se taunuuga o aʻafiaga o aʻafiaga o le kulukose maualuga (retinopathy, cataracts).E masani lava, faʻatasi ai ma le ituaiga lona lua o le maʻisuka, faʻaleagaina mata e tele taimi mulimuli ane nai lo le muamua.
  • Faʻafeiloaʻiga masani o faʻamaʻi pipisi o le urinary, i le faapitoa o le pielonephritis, o se taunuuga o le hyperglycemia ma le glucosuria.

Faailoga o le amataga o le maʻisuka i tamaiti

E masani lava, o le maʻisuka ua maua i le atinaʻeina o ni faʻalavelave matuia i se tagata maʻi - o le maʻetuka ketoacidosis poʻo le ketoacidotic coma. E tatau i matua ona gauai atu pe afai e masani lava ona maua e le la fanau ni vaega o le kososis poʻo le soʻo faʻasolosolo vomiting cyclic. O lenei tulaga e atiina ae i le tele o tamaiti o le tulafono faʻapitoa i le acetonemic syndrome. E faʻaleagaina i faʻamaʻi pipisi o viral infections, faʻamaʻi pipisi ma mafai ona oʻo atu ai i le faʻalalauina ona o le vomiting. Ae o lenei syndrome e alu ese na o ia pe a matua le tamaititi.

Afai e tupu le kososis ao leʻi oʻo i le matua o le tasi le tausaga poʻo le sili atu foi i le 7-9 tausaga, e tatau ona suʻesuʻeina se endocrinologist. Ae ui i lea, ua fautuaina e le au atamamai e faapea, mo soʻo se faʻaaliga o le acetoneemia, e tatau ona ave se suʻega toto mo le kulukose.

O faʻamatalaga muamua lava o togafitiga i tamaiti o:

Afai e le mafai ona iloa nei uiga o le maʻisuka, e mafai e le tamaititi ona atiaʻe le ketoacidosis ma nei uiga iloga:

  • tiga o le manava
  • vailaina, faʻalavelave,
  • vevela paʻu
  • masani ona manava
  • vavao
  • le manogi o le acetone i luga o le ea, i le mimi, vomit,
  • le fiafia, moe,
  • leai se mafaufau.

Le amataga o le maʻisuka i alii

I le tino o tagata ma lenei faʻamaʻi, e iai foi suiga e mafua mai i le le mafai ona fai le innervation (neuropathy) ma le toto i le totoga o gaioiga. O faʻamatalaga nei o uiga ia:

  • faʻaititia le libido
  • faʻanoanoa faʻamalosia fale,
  • ole tamaititi e mafua ona o le faʻaitiitia o le gaioiga ma le numera o fesuiaiga talafeagai o sperm.

O le itching genitalia e masani ona i ai ona o le faʻaleagaina o le aafiaga o le afu i le maualuga o le kulukose.

Mate le maʻisuka i fafine

O le tele o faailoilo o lenei faʻamaʻi e matauina ma faʻaleagaina totoga a le fafine:

  • faaitiitia le fiafia tau feusuaiga,
  • taimi le tumau,
  • vevela ma le mausali o le mucosa tino, faifeʻau vavalalata,
  • faʻanoanoa
  • faʻamataʻu

O fafine maʻitaga ei ai taimi faapitoa e maua ai le maʻisuka - faʻagaloga. O le mea lea, pe a mataʻituina se fafine maʻitaga, e tatau i le fomaʻi ona vave auina atu le fafine ile suʻega o le kulukose o le glucose ma siaki le suʻega masani o le suʻega o le glucosuria.

O le a le mea e fai pe a faʻaalia faailoga o le maʻisuka?

E sili ona lelei le faʻafesoʻotaʻi se tagata faʻasaumoa o le o le a taʻuina atu ia te oe ni suʻega e tatau ona e faia e faʻamaonia ai le siama. Suesuega ole fale suʻesuʻe e aofia ai:

  • anapogi glucose anapogi:
  • o le suʻega o le glucose toleniga e faʻamaonia ai le maʻisuka,
  • suega toto mo le hemoglobin glycosylated,
  • faʻataʻitaʻiga mo glucosuria,
  • urine analysis mo acetone.

O isi suʻesuʻega ma metotia faʻaaoga e faʻaaogaina ai le faʻafitauli o le maʻi.

O le mea lea, e tatau ona e tali atu i lau setete o le soifua maloloina ina ia iloa ai faailoga muamua o le maʻisuka i le taimi.

Mafuaaga

E tele mafuaʻaga o le maʻi o le maʻisuka, lea e faʻavae i luga o se faʻafitauli lautele o le tino o le endocrine o le tino, faʻavae i luga o le le lava o le inisalini, o le hormone e maua mai i le pancreas, poʻo le lē mafaia o le ate ma le tino ona faʻaleleia lelei le kulūkose.

Ona o le le lava o lenei hormone i le tino, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e masani ona faateleina, lea e mafua ai le le atoatoa o le tino, talu ai ona o le inisalini e taua tele i le puleaina o le kulukose i siama uma ma gaʻo o le tino.

O se tasi o mafuaʻaga o le faʻaleagaina o le vailaʻau. Afai e maua e le tagata le maʻisuka i totonu o lona aiga, ona i ai lea o se tulaga lamatia o le maua o lenei maʻi, aemaise lava pe afai na te taitaia se olaga le saʻo. O mafuaʻaga o le maʻisuka, e oʻo lava ia i latou e le o iai se vailaau oona, e mafai ona:

  • le lelei ma le faʻaleagaina o mea suamalie,
  • popolega ma faʻafitauli o le mafaufau-lagona, se maʻi ogaoga,
  • afaina o le ate, o se suiga i le olaga,
  • mamafa tele
  • galue malosi, ma isi.

E toʻatele tagata e talitonu o le maʻisuka e tupu i totonu o le nifo suamalie. O le tala lenei i se tulaga sili atu, ae o loʻo i ai foi nisi mea moni, pe afai e mafua ona o le tele o taumafa e suamalie mai le tele o taumafa, ma le gaʻo, lea e mafai ona avea ma aʻafiaga mo le maʻisuka ituaiga 2.

O tulaga lamatia e fesoasoani i le atinaʻeina o lenei faamai i tamaiti, i luga o nisi itu, e tutusa ma tulaga ua taua i luga, ae ui i lea, o loo i ai nisi o mea taua iinei. Matou te vavaeese le autu o nei mea taua:

  • le fanau mai o se tamaititi i matua o loʻo maua i le maʻisuka (i le i ai o lenei faʻamaʻi i se tasi oi latou poʻo mea uma e lua),
  • faʻalavelave faʻafuaseʻi o faʻamaʻi viral in a child,
  • o le i ai o nisi faʻafitauli o le tino (gaʻo, hypothyroidism, ma isi),
  • mamafa fanau mai le 4.5 kilokalama pe sili atu,
  • faaitiitia le puipuiga.

Taua: o le matua o le tagata, o le sili atu lea o le ono tulai mai o le faamai ua fesiligia. E tusa ai ma fuainumera, o le 10 tausaga, o le avanoa e atiaʻe ai le maʻisuka e faaluaina.

Ona o le maʻisuka o loʻo i ai le tele o etiologies eseese, o faailo, faʻafitauli, ma le mea moni, o le ituaiga o togafitiga, o tagata atamamai ua faia se faiga e sili ona atoatoa mo le faʻavasegaina o lenei maʻi. Mafaufau i ituaiga, ituaiga ma tikeri o le maʻisuka.

Ituaiga 1 maʻisuka

O le maʻisuka ituaiga 1, lea e fesootaʻi ma le le atoatoa o le inisalini o le hormone, e masani lava ona foliga mai o se mea vave, faʻafuaseʻi, vave ona alu i se setete o le ketoacidosis, lea e mafai ona oʻo atu ai i se ketoacidotic coma. E masani ona faʻaalia i talavou: o se tulafono, o le tele o nei gasegase e le tolusefulu tausaga. O lenei ituaiga o le maʻi e aafia ai pe tusa ma le 10-15% o le numera atoa o tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

E toetoe lava a le mafai ona toe faaleleia atoa mai le maʻisuka ituaiga 1, e ui lava o loʻo i ai tulaga o le toe faʻafoʻiina o galuega faʻapitoa, ae e mafai ona faia i lalo o tulaga faʻapitoa ma meaai masani masani.

Ina ia faatumauina le tino, e manaʻomia le tuiina o le inisalini i totonu o le tino ma se tui. Talu ai ua faʻaumatia le inisalini i le gastrointestinal tract, e le mafai ona inuina le inisalini i ni pepa. O le inisalini e faia faʻatasi ma se taumafataga.

Ituaiga 2 maʻisuka

O le ituaiga lona lua, muamua na taua o le tutoatasi-le tutoatasi, ae o lenei faauigaga e le saʻo, ona o le alualu i luma o lenei ituaiga, atonu o le a manaomia ai le togafitiga o le inisalini. I lenei ituaiga faʻamaʻi, i le taimi muamua o le maualuga o le inisalini e tumau pea pe sili atu foi i le masani.

Ae ui i lea, o sel o le tino, o le adipocytes (gaʻo gaʻo), e le faʻavaivai i ai, lea e mafua ai le faateleina o le kulūkose toto.

O lenei eseesega fesoasoani e vave malamalama ai i mea o loʻo tupu i le tagata maʻi i vaega eseese o le faʻamaʻi:

  1. 1 tikeri (faigofie). O le maʻisuka lona 1 o loʻo i lona pepe, o lona uiga, o le kulukose e le sili atu i le 6.0 mol / lita. O le tagata gasegase e leai ni faʻafitauli o le maʻisuka, o ia e totogi i meaʻai ma togafitiga faapitoa.
  2. 2 tikeri (medium). O le maʻisuka lona lua e sili atu le matautia ma ogaoga, ona o le maualuga o le kulukose e amata ona sili atu nai lo le masani. E le gata i lea, o le tino masani o le gaioiga o okeni e faʻalavelaveina, sili atu le saʻo: o gaʻo, mata, fatu, toto ma nerve tissues. E le gata i lea, o le suka toto e oʻo atu i le 7.0 mol / lita.
  3. 3 tikeri (mamafa). O le faʻamaʻi i se gaioiga sili atu ona mamafa, o lea o le a faigata ai ona togafitia i le fesoasoani a vailaʻau ma insulin. Sugar ma glucose e sili atu i le 10-14 mol / lita, o lona uiga o le toto o le a faasolosolo ina leaga ma o le toto e mafai ona paʻu, mafua ai le toto ma fatu fatu.
  4. 4 tikeri. O le tulaga sili ona ogaoga o le maʻisuka e faʻaalia i se maualuga maualuga o le kulukose - e oʻo atu i le 25 mmol / l, o le kulukose ma le polotini e faʻasalaina i le urine, o le tulaga e le faʻasaʻoina e soo se fualaau. Faatasi ai ma lenei tikeri o le faamai ua fesiligia, o le le atoatoa, gangrene o pito i lalo, ma o le maʻi suka e masani ona maua.

Faailoga o le Maʻisuka

O le mamafa o faʻamaoniga e faʻalagolago atoa i mea nei: tulaga o le faʻaitiitia o le inisalini, le umi o le maʻi, uiga taʻitasi o le tino maʻi.

E i ai se faʻalavelave o faʻamaoniga e iloa lelei ituaiga uma o le maʻisuka. O le mamafa o faailoga e faʻalagolago i le tikeri o le faʻaitiitia o le faʻamalosia o le inisalini, le umi o le maʻi ma uiga o le tagata maʻi:

  • O le fiainu ma le masani ai. O le tele o meaʻai inu a le tagata maʻi, o le tele lava o lona manaʻo,
  • Faatasi ai ma le tele o meaʻai, o le mamafa e vave ona leiloloa,
  • O le "veli paʻepaʻe" e aliali mai i luma o mata, e pei o le toto i le retina e faʻalavelaveina,
  • O le faʻaleagaina o feusuaiga ma le faʻaitiitia o le gafatia o faʻailoga masani o le maʻisuka,
  • O le malulu tele (ARVI, ARI) e tupu i tagata mamaʻi ona o le faaitiitia o galuega a le tino puipuia. Faʻatasi ai ma lenei talaaga, o loʻo i ai le faʻagasolo lemu o manuʻa, vavave ma le mamafa i vae,
  • O le faifai pea o maso o maso pepe e mafua mai i le le lava o le malosi i le taimi o le galuega o le mascular system.
Ituaiga 1 maʻisukaE mafai e tagata maʻi ona faitio i uiga nei mo le ituaiga o maʻisuka:

  • matagogo
  • o le fia inu e le mafaamatalaina
  • o le faʻaitiitia o le mamafa o le mamafa o le tino ma le manaʻo masani,
  • faateleina le urination i le aso,
  • leaga le manava mai le acetone
  • afaina, masani malaise, vaivai,
  • faanenefu vaaiga
  • se lagona o le vaivai i vae pito i lalo,
  • gaogao
  • taoto ma vili
  • maualalo le vevela
  • vavao.
Ituaiga 2 maʻisukaMo le maʻisuka ituaiga 2, o mea nei e taatele: faitioga lautele:

  • vaivai, vaʻaia le vaʻai, faʻafitauli mafaufau,
  • faafitauli o le paʻu: o le vevela, o le galo masani, manua ma soʻo se faʻamalologa faʻaleagaina,
  • fia inu - e oʻo i le 3-5 lita o le vai i le aso,
  • e masani ona tulaʻi se tagata e tusi i le po,
  • maʻi pipili i luga o vae ma vae, faʻalavelave poʻo tingling i vae, tiga pe a savali,
  • i totonu o fafine - gasegase, lea e faigata ona togafitia,
  • i taimi mulimuli ane o le maʻi - leiloa le mamafa e aunoa ma meaai,
  • gasegase tupe e aunoa ma ni faʻamaoniga - i le 50% o tagata gasegase,
  • leai se faʻaaliga, faʻamaʻi fatu, fatu faʻafuaseʻi o le fatu, stroke.

E faapefea ona maua le maʻisuka i fafine?

  • O le faʻaitiitia o le mamafa o le tino o se faʻailoga lea e tatau ona mataʻutia, pe a le o mulimulitaʻia le taumafa, o loʻo tumau pea le manaʻoga muamua. O le paʻu o le paʻu e mafua ona o le le lava o le inisalini, lea e tatau mo le tuʻuina atu o le kulukose i sima gaʻo.
  • Manava. O le ketoacidosis o le maʻisuka e mafua ai le manava lē pulea. I lenei tulaga, e tusa lava pe e inu se aofaiga tele o le vai, e tumau pea le gutu.
  • Vaivai O se lagona o le vaivai faaletino, lea i nisi tulaga e leai se mafuaaga.
  • Faateleina le manaʻo (polyphagy). O se amioga faʻapitoa lea e le tupu ai le tino pe a uma ona 'ai meaʻai. O le Polyphagy o le faailoga sili lea o le gasegase o le kulukose i le maʻisuka.
  • O le faʻasalaina o gaioiga faʻasolosolo i le tino o se fafine e taʻitaʻi atu ai i le solia o le microflora o le tino. O faailoga muamua o le atinaʻeina o faʻafitauli o le gasegase o le gasegase o le tino, lea e le mafai ona faʻamalolo.
  • O manua e le faʻamalolo e liliu atu i le maʻi suka o uluaʻi faailoga o le maʻisuka i teine ​​ma tamaitai
  • Osteoporosis - faʻatasi ai ma le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, ona o le le lava o lenei hormone e afaina ai le fausia o le ponaivi.

Faailoga o le maʻisuka i alii

O faailoga autu o loʻo maua e le maʻisuka i tane o mea nei:

  • o le tupuga o vaivaiga lautele ma se faʻaitiitia faʻaitiitia o le faʻatinoga,
  • o le foliga mai o le suamalie i luga o le paʻu, aemaise lava e faatatau i le paʻu i totonu o le tino,
  • feusuaʻiga tau feusuaiga, le alualu i luma o faiga le lelei ma le atinaʻeina o le le atoatoa,
  • o le tupu mai o lagona o le fiainu, malogo i le ooto tautala ma se lagona faifaipea o le fiaaai,
  • o le faʻaalia i luga o le paʻu o formulation uluaʻi, lea e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • faʻaoga faifaipea,
  • nifo o nifo ma le pala.

Faʻaiʻuga

O le maʻisuka lava ia e le afaina ai le ola o le tagata. O ona faʻafitauli ma o latou taunuuga e matautia. E le mafai ona taʻuina nisi o na mea, lea e masani ona tutupu pe ave vave se lamatiaga i le soifua o le tagata maʻi.

Muamua lava, o ituaiga sili ona faigata o le faʻalavelave e tatau ona matauina. Mo le ola o maʻisuka uma lava, o ia faafitauli e mafua ai le sili ona matautia, aua e mafai ona oʻo atu ai i le oti.

O faʻafitauli matuia e aofia ai:

  • ketoacidosis
  • fomaʻi o le hyperosmola
  • hypoglycemia,
  • lactic acidotic coma.

O faʻafitauli matuia o le maʻisuka e tutusa lelei i tamaiti uma ma tagata matutua.

O faʻalavelave masani e aofia ai mea nei:

  • maʻi faʻamaʻi o le maʻisuka,
  • paʻu o le paʻu i foliga o folosaga ma suiga faʻavae i totonu o le epidermis,
  • maʻi o le maʻisuka poʻo le maʻi o le lima,
  • nephropathy
  • retinopathy.

Puipuiga o Faʻafitauli

Polokalame puipuia e aofia ai:

  • Pulea o le mamafa - pe a lagona e le tagata maʻi o loʻo ia maua ni pauna faaopoopo, ona e manaʻomia lea e faʻafesoʻotaʻi se tagata fai meaʻai ma maua ni fautuaga i le fatuina o se lisi o meaʻai,
  • gaoioiga faʻaauau faifai pea - pe fia le tatau ona malosi, o le a taʻu mai e le fomaʻi,
  • siakiina pea o le toto.

Puipuiga o faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ma togafitiga faʻaauau ma mataʻituina ma le totoʻa le maualuga ole kulukose o le toto.

Faʻailoga

O le maʻi suka e faʻaalia i se tagata lemu, o le mea lea, o fomaʻi e vaʻaia ai vaitau e tolu o lona atinaʻe.

  1. O tagata e masani ona gasegase ona o le i ai o nisi o aʻafiaga tau aʻafiaga ua i ai se vaitaimi e taʻua o predabetes period.
  2. Afai o le glucose ua uma ona afaina i mea e le masani ai, ae o faailoga o le faamai e lei tulai mai, ona maua ai lea o le maʻi i se vaitau o le maʻisuka le tumau.
  3. O le lona tolu vaitau o le atiina ae o le faʻamaʻi lava ia.

Afai ei ai se masalosaloga o le maʻi suka, o lenei siama e tatau ona faʻamaonia pe faʻamaonia. E i ai le numera o falesuesue ma meafaigaluega mo lenei mea. E aofia ai:

  • Fuafuaga o le kulukose o le toto. O le aoga masani e 3.3-5.5 mmol / L.
  • Urine glucose E masani lava, o le suka i le uila e le iloa.
  • O le suʻega o le toto mo le mea e maua i le hemoglobin glycosylated. O le masani e 4-6%.
  • IRI (immunoreactive inisalini). O le taua masani o le 86-180 nmol / L. I le maʻisuka ituaiga II, ua faʻaitiitia; i le maʻisuka ituaiga II, e masani pe maualuga.
  • Urinalysis - ia faʻamaonia togafitiga fatugao.
  • Paʻu o le paʻu o le paʻu, Ultrasound ultrasonound - ia faʻamaonia ai faʻaleagaga faʻaleagaina.
  • Faʻasalaga o le mata - ia iloa ai faʻamaʻi faʻamaʻi.

Suauu toto

O a fua o le suka e manatu i ai o le masani?

  • 3.3 - 5.5 mmol / L o le masani lea o le suka toto, e tusa lava pe o lou matua.
  • 5.5 - 6 mmol / L o vailaau faʻasolo, gasegase o le kulukose vaivai.
  • 6. 5 mmol / l ma sili atu le maualuga o le maʻisuka.

Ina ia faʻamaonia le faʻamautinoaina o le maʻisuka, o le fua o fua o le suka i le plasma toto i taimi eseese o le aso e manaʻomia. E sili ona lelei meafaigaluega i totonu o fale suʻesuʻe ma e le tatau ona faʻatuatuaina i masini e mataʻituina ai le tagata lava ia, talu ai o loʻo i ai se mea sese.

Faamolemole ia matau: ina ia le aofia ai le mauaina o ni mea sese-lelei, e le gata ina e fuaina le maualuga o le suka i le toto, ae ia faia foi se suega o le faapalepale (toto faataitai ma le mamafa o le suka).

Tulaga masani o loʻo tuʻuina i le laulau (fua faʻatatau - mmol / l):

Faailogatoto maualugatoto vevela
  • Norm
Totogi o le toto kullukose
  • 3,5-5,5
  • 3,5-6,1
I le maeʻa ai o le kulukose (pe a uma le 2 itula) pe a uma ona 'ai
  • itiiti ifo i le 7.8
  • itiiti ifo i le 7.8
  • Preditebetes
I luga o se manava gaogao
  • mai le 5.6 i le 6.1
  • mai le 6 i le 7.1
A maeʻa le kulukose pe a uma ona 'ai
  • 7,8-11,1
  • 7,8-11,1
  • O le maʻi suka
I luga o se manava gaogao
  • sili atu ma le 6.1
  • sili atu ma le 7
A maeʻa le kulukose pe a uma ona 'ai
  • silia 11.1
  • silia 11.1

O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faʻatalanoaina e ni tagata tomai faapitoa:

  • Endocrinologist
  • Cardiologist
  • Neurologist
  • O se tagata suʻesuʻe,
  • Tomai tipitipi (fomaʻi vascot or specialist - fediatrician),

E faapefea ona togafitia le maʻisuka i tagata matutua?

Ua fautuaina e fomai se togafitiga atoatoa mo le maʻisuka ina ia faatumauina le maualuga o le kulukose o le toto. I lenei tulaga, e taua le mafaufau e leai se hyperglycemia, o lona uiga, o le faateleina o le maualuga o le suka, poo le hypoglycemia, o lona uiga, o lona pau, e tatau ona faatagaina.

Aʻo leʻi amataina togafitiga, e tatau ona faia se suʻesuʻega saʻo o le tino, pei o se faʻamaoniga lelei o le toe faʻaleleia e faalagolago i lenei.

Ole togafitiga o le maʻisuka e faʻatatau ile:

  • faaitiitia le toto suka
  • le faʻamautuina o le metabolism
  • puipuiga o le maʻisuka faafitauli.

Togafitiga insulin

O sauniuniga insulin mo togafitiga o le maʻisuka e vaevaeina i ni vaega se 4, e tusa ai ma le umi o le gaioiga:

  • Gaioiga faʻataʻitaʻi (amataina o gaioiga - pe a maeʻa le 15 minute, le umi o le gaoioiga - 3-4 itula): insulin LizPro, asalita insulin.
  • Faʻatinoga vave (o le amataga o le gaioiga pe a uma le 30 minute - 1 le itula, o le umi o le gaoioiga e 6-8 itula).
  • O le umi o le umi o le gaioiga (o le amataga o le gaioiga e maeʻa le 1-2.5 itula, o le umi o le gaoioiga e 14-20 itula).
  • Umi umi (amataga o le gaioiga ina ua mavae le 4 itula, le umi o le gaoioiga seia oo i le 28 itula).

O ituaiga o le faatonuina o le inisalini e matua lava le tagata lava ia ma ua filifilia mo tagata maʻi taitasi e le diabetesist or endocrinologist.

O le ki i le togafitia o le maʻisuka o le mataituina ma le totoʻa o le suka. Ae ui i lea, e le mafai ona faia suʻega falesuesue i le tele o taimi i le aso. E mafai ona faʻafeiloaʻi e le au glucometers le laveaʻi, latou te faʻatusatusa, e faigofie ona latou ave ma siaki lau kulūkose pe'ā tatau.

Faʻatinoina le faʻamaonia o le atinaʻe i le Rusia, faailoga muamua ma pe a maeʻa taumafa. O meafaigaluega e matua faigofie lava ona faʻaaoga, aʻo eseese i le fua saʻo. Faatasi ai ma se mita o le kulukose toto, e mafai ona pulea le maʻisuka

O le taumafataga ile togafitiga o le maʻisuka (laulau Numera 9) o le faʻamoemoe lea e faʻafaigofie le metabolism o le gaʻo ma puipuia ai le gaʻo o le gasegase gaʻo.

O mataupu autu o togafitiga e aofia ai:

  • maʻoti filifiliga a tagata taitoatasi o calories i aso taʻitasi, o le faʻaaogaina atoa o gaʻo vailaʻau masini,
  • fuainumera fuafuaina o gaʻo, proteins, vitamini ma gaʻo paluga,
  • mea taumafa vaevaega ma tufatufaina atu ma le tufatufaina o meaʻai gaʻo ma kalori.

I le taumafataga o loʻo faʻaaogaina mo le maʻisuka, o le fua o gaʻo, gaʻo ma puluvaʻa e tatau ona latalata i le physiological pe a mafai:

  • 50-60% o le aofaʻi o calorie e tatau ona avea ma kapaila,
  • 25 - 30% mo gaʻo,
  • 15 - 20% mo puipuiga.

E le gata i lea, o le taumafataga e tatau ona i ai i le 4 - 4.5 g o carbohydrates, 1 - 1.5 g o le porotini ma le 0.75 - 1.5 g o le gaʻo i aso taitasi i le kilokalama o le mamafa o le tino.

O le taumafataga ile togafitiga o le maʻisuka (laulau Numera 9) o le faʻamoemoe lea e faʻafaigofie le metabolism o le gaʻo ma puipuia ai le gaʻo o le gasegase gaʻo.

Gaoioiga faaletino

Ole faʻamalositino masani e mafai ona fesoasoani e faʻaititia lau toto suka. E le gata i lea, o le gaioiga faaletino o le a fesoasoani e aveesea le mamafa.

E le manaʻomia le faia o taʻaloga i aso uma pe alu i le faletaʻavale, ua lava le faia o le gaioiga faʻaletino e le itiiti ifo i le 30 minute 3 taimi i le vaiaso. O aso uma o le a aoga tele. E tusa lava pe e te galue i lau lava fuafuaga mo le tele o aso i le vaiaso, o le a afaina ai lou lelei.

Fofo faʻapitoa

Aʻo leʻi faʻaaogaina metotia masani mo le maʻisuka, e mafai lava pe a uma ona faʻatalanoa ma se endocrinologist, aua o loʻo i ai faʻamaoniga.

  1. Lemon ma fuamoa. Squeeze le sua mai le 1 lemoni ma faʻafefiloi lelei 1 fuamoa matala ma ia. Inu le oloa na maua mai i le 60 minute ao leʻi faia taumafataga, mo le 3 aso.
  2. Burdock sua. Faʻaitiitia faʻaitiitia le vai suka i le suka mai le ogalaau paʻu o le suka na eli ia Me. E tolu taimi i le aso mo le 15 ml, faʻaalu lenei aofaiga ma le 250 ml o vai malulu lelei.
  3. I le maʻisuka, soʻo kulupu lau paʻu (40 g), faʻapipiʻi i le 0.5 l o le vai inu i le vevela vevela mo le 1 itula, ave 15 ml 3 taimi i le aso.
  4. Plantain fatu (15 g) e sasaa i totonu o se pesini faʻamamafa ma se ipu vai, kuka i luga o le vevela vevela mo le 5 minute. Ua uma ona faamama le gao mafanafana ma ave le sipuni suamalie 3 taimi i le aso.
  5. Lisi aniani. Ina ia faʻamaonia le suka, aemaise lava i le vaega amata o le maʻi, e mafai ona e faʻaaogaina aniani uma i le taeao i luga o se manava gaogao. O le taunuuga e mafai ona siaki pe a maeʻa le 1-1.5 masina.
  6. Millet faasaga i siama. Faʻasaga i faʻamaʻi ma mo le puipuia o le maʻisuka, e mafai ona e faʻaaoga le fua lea: ave 1 lima lima o le suka, fufulu, sasaa le 1 lita o le vai inu, faʻaosooso i le po ma inu i le aso atoa. Toe fai le taualumaga mo le 3 aso.
  7. Lilac buds. O le faʻafefeteina o lelala buds e fesoasoani e faʻasaʻo le maualuga ole kulukose o le toto. I le faaiuga o Aperila, o fatugaʻo e aoina i se fulafula, vevela, teuina i totonu o se fagu tioata poʻo se tagapepa ma faʻaaoga i le tausaga atoa. Le fua o aso taitasi o le afu: 2 tbsp. punetuni o mea matagogo matago ile 0.4 l o le vai inu, faʻaosooso 5-6 itula, faamama, vaevae le vai e 4 taimi ma inu aʻo leʻi 'ai.
  8. Fesoasoani e faʻaitiitia le toto toto ma le laulaau masani. E tatau ona e ave ni fasi pepa se valu (8 leaf bay) ma sasaa atu i le 250 kalama o le "kuka" vai e kuka ai, e tatau ona tauanau i le vevela mo le aso. O le felafolafoaʻi e faʻafefiloi le mafanafana, taimi uma e te manaʻomia e faamama ese ai le fua mai se vevela. Faaaoga ni luasefulu minute ao leʻi 'aʻai, 1/4 ipu.

Soifuaga soifua o se tagata e maua i le maʻisuka

O tulafono faʻavae e tatau i le maʻisuka maʻi ona pipii i:

  • Taumamafa i meaʻai o le fiber-tamaoaiga. O nei meaʻai, legumes, fualaau faisua ma fua.
  • Faaitiitia lou faʻaaogaina o le cholesterol.
  • Faaaoga se mea manogi nai lo le suka.
  • E masani ona 'ai, ae i ni mea laiti. O le tino o le tagata maʻi e sili atu ona mafai ona taulimaina se vaega itiiti o meaai, talu ai e manaʻomia ai le itiiti ifo o le insulin.
  • Vaʻavaʻai ou vae i le tele o aso i le aso ina ia leai se mea leaga, ia fufulu i aso uma ma le fasimoli ma solo solo.
  • Afai o loʻo e mamafa, o lona uiga o le aveesea o le mamafa o le galuega muamua lea i le togafitia o le maʻisuka.
  • Ia mautinoa e vaʻai ou nifo ina ia puipuia ai mai siama.
  • Aloese mai le atuatuvale.
  • Faia se suʻega toto i taimi uma.
  • Aua le faʻatau faʻatau togafitiga.

O maʻi e maua i le maʻisuka ua uma ona resitalaina i le endocrinologist. Pe a faʻatulagaina le soifuaga sao, meaai paleni, togafitiga, e mafai e le tagata maʻi ona lagona le faamalieina mo le tele o tausaga. E faʻamalosia ai le faʻataʻitaʻiina o le maʻisuka ma faʻaititia ai le soifuaga o tagata gasegase ma faʻalavelave faʻalavelave faʻalauteleina.

Tuua Lau Faamatalaga