Togafitiga o le maʻisuka i tamaiti

O iLive uma e iloiloina e fomaʻi poto faapitoa e faʻamautinoaina le sili atu ona maualuga le saʻo ma talafeagai ma mea moni.

E iai a matou tulafono faʻavae mo le filifiliina o faʻamatalaga o faʻamatalaga ma e na o matou e faasino i nofoaga iloga, atinaʻe suʻesuʻega faʻaleaʻoaʻoga ma, pe a mafai, faʻamaonia suʻesuʻega faafomaʻi. Faamolemole ia matau o numera i puipui (,, etc.) o fesoʻotaʻiga fesoʻotaʻi ia i ia suʻesuʻega.

Afai e te manatu o se tasi oa tatou mea e le saʻo, ua le toe faʻaaogaina pe ua le mafai ona fesiligia, filifili ma lolomi Ctrl + Enter.

O le galuega autū o le ausia lea ma faʻamausali taui faʻamautu mo le faʻamaʻi, ma e na o le taimi lava e faʻaaogaina ai se fuataga e mafai ai lenei mea:

  • meaai
  • inisalini togafitiga
  • toleniga onosai ma le pulea e le tagata o ia lava,
  • gaioiga faaletino,
  • puipuiga ma togafiti o faʻalavelave faigata.

Taumafa mo le maʻisuka i tamaiti

O le meaai e tatau ona physiologically ma faapaleniina i protein, gaʻo ma gaʻo paluga ina ia mautinoa le tuputupu ae masani ma le atinaʻeina. Vaega o le taumafa - o le faʻaaogaina o gaʻo paluga faigofie (sugar, honey, flour flour, cereals paʻepaʻe). Tulaga e manaʻomia muamua

  • o le faʻaaogaina o oloa e aofia ai le tele o laʻau o meaʻai (falaoamata rye, millet, oatmeal, buckwheat, fualaau faisua, fualaau aina), talu ai o le filo masani e fesoasoani e faʻaitiitia ai le faʻafefe o le kulukose ma le lipoproteins o le lautele ma le maualalo i totonu o le manava,
  • faatulaga i le taimi ma le aofaiga o tufatufaina o meaʻai i le gasologa o le aso, e fuafua i le insulin na maua,
  • tutusa le suitulaga o oloa mo gaʻo gaʻo e tusa ai ma manaoga taʻitasi (tasi le areto e tasi le 10 g o carbohydrates o lo oi totonu o le oloa),
  • o se faaitiitia o le tele o gaʻo manu ona o le faateleina o gaʻo susu o le laau.

Le mea e sili ona lelei i le taumafa i aso uma: 55% o gaʻo, 30% gaʻo, 15% protein. O le puleaina o le kalo i aso taitasi e aofia ai meaʻai e tolu ma isi mea faaopoopo e tolu (o mea e taʻua o "snacks"). O le mataupu faavae autu i le manao e faatumauina le maualuga o le kulukose o le faamaopoopoina lea o le aofaiga ma le taimi o le aveina o oloa gaʻo-oona (iunite o falaoa) ma se tui o le inisalini puupuu. O le manaomia i aso taitasi mo iunite falaoa e fuafuaina e le itupa, tausaga, tikeri o le tino ma gaioiga o meaai o le aiga ma e faasolosolo mai le 9-10 i tamaiti e oo i le 3 tausaga i le 19-21 iunite falaoa i tama o le 18 tausaga. O le aofaiga ole inisalini mo le falaoa taitasi e fuafuaina e faʻavae i luga o lagona taitoatasi i le inisalini, eseesega i le faʻapalaina o vaega eseese o meaai. Pau lava le auala e fuafua ai lenei manaʻoga o se suʻesuʻega i aso uma o le postprandial glycemia e fuafua i le tele o meaʻai gaʻo.

, , , , , , ,

Inisalini togafitiga i tamaiti

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e leai se isi suiga i togafitiga insulin. O le inisalini aupito sili ona faʻaaogaina i aso nei o le tagata toe faʻafouina. O le salalau solo i le faʻataʻitaʻiga o le inisalini o loʻo faʻalogo i le insulin.

A o laʻitiiti, o le manaʻomia mo le inisalini e masani ona sili atu ona maualuga nai lo tagata matutua, e mafua ona o le malosi tele o faagasologa o autoimmune, o le tuputupu aʻe tuputupu ae o le tamaititi ma se maualuga maualuga o hormones i le gasolosolo. Ole fua o le inisalini e fesuisuiai e faalagolago ile tausaga ma le umi o le maʻi. I le 30-50% o mataupu, o le faʻamagaloina o le faʻamaʻi o loʻo matauina i masina muamua. E ui lava i lea, e tusa lava pe lelei le taui mo le gaosiga o le gaʻo i le tausaga muamua o le faʻamaʻi (o le "taimi o le meli" o le maʻisuka), e fautuaina le faatonuina o togi laʻititi o le inisalini ina ia faʻamautinoa ai le puleaina ole inisalini mo le umi. O le faʻamalologa e mafai ona tumau mai le 3 masina i le 1-2 tausaga.

Ituaiga o inisalini ma le umi o gaioiga

Tuua Lau Faamatalaga