Tuai ma le tuai o faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu i ituaiga uma o le maʻisuka. O le maʻamaʻi, e lima le tele o faʻafitauli o le maʻisuka e iloagofie: macroangiopathy, nephropathy, retinopathy, neuropathy, ma le maʻisuka vae syndrome. O le le faʻamalamalamaina o le tuai o faʻafitauli mo nisi ituaiga o maʻisuka ua fuafuaina e le mea moni o la latou sootaga autu o pathogenetic o le hyperglycemia masani. I lenei itu, i le taimi o le faʻaaliga o le CD-1, o le tele o faʻafitauli i tagata gasegase e toetoe lava a le tupu, e atiae pe a mavae tausaga ma le sefulu, e fuafua i le lelei o le togafitiga. O le maualuga o le aoga o le maʻisuka-1, o se tulafono, maua maʻisuka microangiopathy (nephropathy, retinopathy) ma neuropathy (maʻi o le maʻisuka vae). I le DM-2, i se isi itu, o taimi ua leva o faʻafitauli e masani lava ona iloa i le taimi o suʻesuʻega. Muamua, e mafua mai i le mea moni o le SD-2 e faʻaalia lava ia lava aʻo lei leva ona faʻamautu le faʻamautinoaga. Lona lua, atherosclerosis, faʻasolosolo faʻaalia i le macroangiopathy, e tele le pathogenesis e fesootaʻi tutusa ma le maʻisuka. I le maʻi suka-2, o le maʻisuka macroangiopathy, lea i le taimi o le suʻesuʻega e maua i le tele o tagata maʻi. I tulaga taʻitasi, o le seti ma le malosi o faʻamaumauga tuai a tagata taʻitasi e ese mai i le le atoatoa o le toesea, e ui lava i le taua tele o le maʻi, e oʻo lava i le faʻaopoopoina o filifiliga uma i se tulaga ogaoga.

O faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafuaaga autu o le oti tagata gasegase e maua i le maʻisuka, ma le amanaʻia o lona faʻaogaina - o le faʻafitauli sili ona taua i le soifua maloloina ma le soifuaga lautele i le tele o atunuu. I lenei itu sini autu o togafitiga ma le mataituina o tagata mamaʻi ma le maʻisuka o le puipuiga (aʻoga, lua, tertiary) o le tele o faʻafitauli.

7.8.1. Maʻisuka macroangiopathy

Maʻisuka macroangiopathy - o se talitonuga tuʻufaʻatasia e faʻapipiʻi ai faʻamaʻi atherosclerotic o laʻau tetele i le maʻisuka, faʻamaʻi faʻaalia i le maʻi fatu fatu (CHD), faʻamalo le atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai, pito i lalo, totoga o le tino ma le toto maualuga (Siata 7.16).

Taofi. 7L6. Maʻisuka macroangiopathy

Etiology ma pathogenesis

Hyperglycemia, toto maualuga o le toto, dyslipidemia, gasegase, faʻamalosia o le inisalini, hypercoagulation, le faʻamaʻaloga o le endothelial, faʻasologa o le oxidative, fulafula o le tino

O le lamatiaga o le fatuina o fatu fatu fatu ma le maʻisuka ituaiga 2 e 6 taimi maualuga atu nai lo auala o auala e aunoa ma le maʻisuka. O le maualuga o le toto maualuga e maua i le 20% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma i le 75% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. O le vailaau o le vailaʻau o le gataifale ile atunuʻu e atiaʻe i le 10%, ma le cerebral thromboembolism i le 8% o tagata mamaʻi maua i le maʻisuka

O faʻamatalaga autu faʻapitoa

E tutusa ma i latou i tagata e leai se maʻisuka. Faʻatasi ai ma le gasegase myocardial infarction i le 30% o mataupu o le leai o se mea

E tutusa ma i latou i tagata e leai se maʻisuka.

O isi fatuga cardiovascular, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, lua le dyslipidemia

Togafitiga o le dyslipidemia, togafitiga o le antiplatelet, suʻesuʻeina ma le togafitiga o maʻi fatu fatu

O le maʻi cardiovascular na maliu ma le 75% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2 ma le 35% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1

Etiology ma pathogenesis

Masalo, o le leiology ma le pathogenesis o le atherosclerosis o auala e aunoa ma le maʻisuka e tutusa. O atherosclerotic plate e le eseese i le faʻaogaina ole microscopic o auala faʻatasi ma aunoa ma le maʻisuka. Ae ui i lea, i le maʻisuka, e ono oʻo mai i le muaʻi tulaga mea lamatia, pe o le maʻisuka e faʻamalosia ai mea e le o ni mea patino. O i latou e maua i le maʻisuka e tatau ona aofia ai:

1. Hyperglycemia. O se tulaga lamatia mo le atinaʻe o le atherosclerosis. 1% faʻatupulaia i le HbAlc i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2

E 15% le aʻafiaga o le atinaʻeina o le faʻasaina o le myocardial. O le faʻaaogaina o le atherogenic o le hyperglycemia e leʻo manino atoatoa, atonu e fesoʻotai ma le glycation o oloa faʻataʻi mulimuli o le LDL ma le collagen o le puipui vascular.

Toto maualuga (AH). I le pathogenesis, o le taua tele o loʻo faʻapipiʻi i le vaega tele (maʻisuka nephropathy). O le maualuga o le suka i le maʻisuka-2 e le itiiti ifo le taua o le aʻafiaga o le fatu ma le faʻamaʻi nai lo le hyperglycemia.

Dyslipidemia. Ole tui vaʻaia, o se vaega taua o le faʻamalosia o le inisalini i le DM-2, e mafua ai le faʻaitiitia o le HDL, o se faʻaopoopoga o faʻamaʻi ma le faʻaitiitia o le maualuga, o lona uiga. faateleina le atherogenicity o LDL.

O le tele, e aʻafia ai le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o se tulaga tutoatasi tulaga lamatia mo le atherosclerosis, infarction myocardial, ma le stroke (tagai i le fuaiupu 11.2).

Faʻafouina insulin. Ole tui vavalaʻau ma maualuga maualuga ole mole ole inisalini-proinsulin-pei o molekone e faateleina ai le lamatiaga o le atherosclerosis, e ono aʻafia ai ma le gasegase endothelial.

Faʻaleagaina o le toto. O le maʻisuka, o le faateleina o le maualuga o fibrinogen, o le faʻamalosia o le inisinia o le platelet ma le von Willebrand factor, ua faʻamoemoeina, o le taunuuga o lea mea ua fausia ai se tulaga o le processorbotics o le toto coagulating system.

Endothelial le afaina, e mafua mai i le faʻalauteleina o faʻaaliga o le faʻamalosia o le iniseti o le plasminogene ma molelaʻau faʻafeiloaʻi.

Faʻanoanoa faʻalavelave, e mafua ai le faateleina o le maualuga o le LDL ma P2-isoprostanes.

Fulafulaga masani lea o loʻo i ai le faateleina o le faʻaalia o le fibrinogen ma le protein C-reactive.

O faʻafitauli sili ona taua mo le faʻamaʻiina o faʻamaʻi fatu fatu ma le maʻisuka ituaiga 2 e maualuga LDL, maualalo le HDL, maualuga maualuga, hyperglycemia, ma ulaula. O se tasi o eseesega i le atherosclerotic faagasologa i le maʻisuka o le masani lea masani le natura le tusa ai o le leoleoga, ioe. E masani ona aofia ai i le gaioiga laʻititi laʻititi laʻititi, e aʻafia ai togafitiga faʻapitoa ma faʻaleagaina ai le fomaʻi.

O le lamatiaga o le faatupuina o maʻi fatu fatu i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e 6 taimi sili atu le maualuga nai lo tagata e leai se maʻisuka, ae tutusa lava mo alii ma tamaitai. O le maualuga o le toto maualuga e maua i le 20% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma i le 75% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2. I le tulaga lautele, i tagata gasegase maua i le maʻisuka, e 2 taimi e sili atu ona tele nai lo auala e aunoa ma le maʻisuka. O le peripheral arteriosclerosis obliterans e atiina ae i le 10% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O le thromboembolism o vaʻa vaʻaia e faʻaleleia ai i le 8% o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka (2-4 taimi sili atu nai lo tagata e leai se maʻisuka).

O le mea moni, e le ese mai i latou o auala e aunoa ma le maʻisuka. I le falemaʻi o le CD-2, o faʻalavelave macrovascular (faʻaupuga o le myocardial, stroke, lino faʻasosolo o vaʻa o vae) e masani lava ona oʻo muamua, ma o le taimi o le atinaʻe e masani lava ona maua muamua le maʻi i le hyperglycemia. Masalo, ona o le malosi o le neuropathy autonomy, e oʻo atu i le 30% o le faʻamaʻi o le myocardial i auala e maua ai le maʻisuka e aunoa ma se faʻalavelave masani faʻafuaseʻi (leai se fatu fatu).

O mataupu faavae mo le suʻesuʻeina o faʻafitauli o le atherosclerosis (IHD, faʻalavelave cerebrovascular, o le gaioiga o gaʻo vaevaega) e ese mai i tagata e leai se maʻisuka. Fuataga toto maualuga (BP) e tatau ona faia i asiasiga taʻitasi a se maʻi e maua i le maʻisuka i le fomaʻi, ma le fuafuaina o faailoilo lipid spectrum toto (aofaiga o cholesterol, triglycerides, LDL, HDL) mo le maʻisuka e tatau ona faia ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga.

O isi fatuga cardiovascular, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, lua le dyslipidemia.

Puleaina o le toto. O le tulaga talafeagai o le toto toto i le maʻisuka e itiiti ifo i le 130 MMHg, ma o le diastolic o le 80 MMHg (Laulau 7.3). O le tele lava o tagata gasegase e manaʻomia le tele o fualaau faʻasaina e ausia ai lenei sini. O fualaau mo le filifilia o togafitiga antihypertensive mo le maʻisuka o le ACE o le inhibitors ma le angiotensin receptor blockers, lea e faaopoopoina i togafitiga thiazide pe a tatau ai. O fualaau o filifiliga mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka pe a uma le faʻaleagaina o le myocardial o P-blockers.

Faʻasaʻoga o le dyslipidemia. Laasaga faʻatulagaina o faʻamaoniga o alaleo lipid e tuʻuina atu i luga o le laulau. 7.3. O fualaau o le filifiliga mo le togafitiga o le hypolipidemic o ni inhibitors o le 3-hydroxy-3-methylglutaryl-CoA reductase (statins).

Antiplatelet togafitiga. Aspirin treatment (75-100 mg / aso) ua faʻamaonia mo tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka matutua nai lo le 40 tausaga ma se faʻalavelave maualuga o le atinaʻeina o le cardiovascular (talafaasolopito o aiga, toto maualuga, ulaula, dyslipidemia, microalbuminuria), faʻapea ma tagata uma na maua i le faʻataʻitaʻiga o le atherosclerosis puipuiga lona lua.

Iloiloga ma togafitiga o maʻi fatu fatu. Ole suʻeina o suʻega e aʻafia ai faʻamaʻi pipisi o le fatu e faʻaalia mo tagata mamaʻi e iai faʻamaʻi o le maʻi cardiovascular, faʻapea foi i le siakiina o togafitiga faʻatasi ma ECG.

Mai faamaʻi cardiovascular, 75% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ma le 35% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e tusa ma le 50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 maliliu mai i faʻafitauli o maʻi fatu fatu, ma le 15% o le thromboembolism cerebral. O le soifuaga mai le faʻamaʻi mai o loʻuocardial i tagata e maua i le maʻisuka e silia ma le 50%.

7.8.2. Matelaina o le maʻisuka

Matelaina o le maʻisuka (DR) - faʻasologa o vascular microangiopathy, faʻaalia i le atinaʻeina o microanurysms, faʻafanoga, suiga tele ma le faʻalauteleina o vaʻa fou, o loʻo mafua ai le leai o se faʻaaliga (Vaʻai 7.17).

O le autu autu i le atinaʻega o le DR o le hyperglycemia masani. O isi mea (toto maualuga, dyslipidemia, ulaula, maitaga, ma isi) e le taua.

O fesoʻotaʻiga autu i le pathogenesis o le DR e:

O le faʻamaʻiina o le vaʻaia o le vaʻaia, o le faʻamaʻiina o le lumenia o le vaʻa ma le atinaʻeina o le faʻapopotoma, o le faʻaleagaina o le vaʻaia ma le faʻaogaina o microanurysms, o le hypoxia alualu i luma, faʻateleina o le faʻaleleia o vascular ma faʻafeiloaʻi ai le vevela gaʻo ma le tuʻuina atu o sima calcium i le retina,

microinfarction ma le faʻalelei, e oʻo atu ai i le fausiaina o lanu mūmū mama,

Taofi. 7.17. Matelaina o le maʻisuka

Etiology ma pathogenesis

O le hyperglycemia masani, o le microangiopathy vascular vascular, o le toe totoina o le tino ma le leai o se tino, o le fausia o shunts, o le vitreoretinal traction, o le taofiofia o le toe foi mai ma le toe faʻaleagaina o mea faʻasolosolo.

O le mafuaʻaga sili ona taatele o tauaso i le va o tagata faigaluega. A maeʻa le 5 tausaga, e iloa le CD-1 i le 8% o tagata mamaʻi, ma pe a mavae le 30 tausaga i le 98% o maʻi. I le taimi o le suʻesuʻega, o le CD-2 e maua i le 20-40% o tagata mamaʻi, ma a maeʻa le 15 tausaga - i le 85%. Faatasi ai ma le CD-1, o le retinopathy e sili atu ona taatele, ma le CD-2, maculopathy (75% o mataupu o le maculopathy)

O faʻamatalaga autu faʻapitoa

Faʻateleina, faʻamuamua, faʻasolosolo o le retinopathy

O le suesuega o le Ophthalmology ua faailoaina mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 i le 3-5 tausaga talu ona faʻaalia le faʻamaʻi, ma mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 i le taimi lava e maua ai. I le lumanaʻi, o ia suʻesuʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi

Isi maʻi o maʻi i tagata mamaʻi ma le maʻisuka

DM taui, photocoagulation laser

E taua i le 2% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka. O le tele o mataupu fou o tauaso faʻatasi ma le DR e 3.3 mataupu mo le 100,000 faitau aofaʻi i le tausaga. Faatasi ai ma le DM-1, o le faaitiitia o le HbAlc i le 7.0% e tau atu ai i le 75% le faaitiitia o le lamatiaga o le atinae o le D P ma le 60% le faaitiitia o le lamatiaga o le alualu i luma o le DR. Faʻatasi ai ma le DM-2, o le 1% o le faʻaititia o HbAlc e oʻo atu ai i le 20% le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atiaʻe DR

lipid deposition faatasi ai ma le faʻavaeina o meaola eleelea, faʻalauteleina o le faʻaleleia o vaʻa i le retina ma le faʻavaeina o shuns ma anesysysms, e oʻo atu ai i vein kdilatation ma le faʻamaualuga o le faʻasalaga faʻapitoa,

le gaioiga o le gaoi ma le alualu i luma o le suʻesuʻega, o le mafuaaga lea o le fausia o infiltrates ma scars,

toe faʻataunuʻuina o le toe faʻataʻitaʻiina o se taunuuga o lona faʻamavaeina o mea e faʻailogaina ma le faʻavaeina o le malosi o le vitoreorela,

O le afaina o le vailaau oona, o se taunuuga o osofaʻiga o le fatu o le fatu, o le osofaia o lapisi ma le vaeluaina o le aisysms, o le faateleina o ipu o le iris (diabetic rubeosis), e mafua ai le atinaʻeina o le glaucoma, maculopathy ma le retinal edema.

DD o le mafuaʻaga masani lea o le tauaso i totonu o le aofai o tagata o atunuʻu ua atiaʻe, ma o le lamatiaga o le faʻapupulaina o le tauaso o tagata mamaʻi ma le maʻisuka e 10-20 taimi sili atu nai lo le lautele. I le taimi o le suʻesuʻega o le CD-1, e le o iloa le DR ile toetoe lava o tagata maʻi, pe a mavae le 5 tausaga, o le maʻi na maua i le 8% o maʻi, ma le tolusefulu tausaga o le maʻisuka, i le 98% o maʻi. I le taimi o le suʻesuʻega o le CD-2, o le DR e maua i le 20-40% o tagata mamaʻi, ma i le gasegase e sefululima tausaga le poto masani o le CD-2, i le 85%. Faatasi ai ma le CD-1, o le retinopathy e sili atu ona taatele, ma le CD-2, maculopathy (75% o mataupu o le maculopathy).

E tusa ai ma le faʻavasegaina lautele, 3 vaega o le DR e iloga (Pusa 7.18).

O se suʻesuʻega faʻafomaʻi atoa, e aofia ai le faʻataʻitaʻiina o le fofo i le pueina o le retina, ua faʻaalia mo tagata mamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1 i le 3-5 tausaga talu ona faʻaalia le faʻamaʻi, ma mo gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, i le taimi lava e iloa ai. I le lumanaʻi, o ia suʻesuʻega e tatau ona faia i tausaga taʻitasi.

Taofi. 7.18. Faʻavasegaga o le Maʻisuka Retinopathy

Microaneurysms, hemorrhages, edema, fofo faʻapitoa i le retina. Hemorrhages ei ai foliga o ni togitogi laiti, tafe, po o ni pogisa o se foliga lapotopoto, o lo o maua i le ogatotonu o le faaputuga po o le tele o foams i totonu o le loloto o le retina. O mea faʻamalosi ma vaivai e masani lava ona i ai i le ogatotonu o le tupe ma samasama pe papaʻe. O se elemene taua o lenei laasaga o le epine epine, lea o loʻo lisiina i totonu o le macular region poʻo le tele o vaʻa (Fig 7.11 a)

Faʻalavelave faʻafuaseʻi: faʻamalosi, lavelavea, faʻalavelave, le masalosalo ma faʻaalia fesuiaiga i totonu o vaʻa toto. O se fuainumera tele o le mausali ma le "cotton". Faʻaleagaina o vailaau faʻasaina, ma le tele o faʻamaʻi totoʻa (Fig 7.11 b)

Neovascularization o le lipic disks ma isi vaega o le retina, vailaau vavalalata, o le faʻavaeina o mea filafi i le eria o le afaina muamua. O vaʻa fou ua gaosia e matua manifinifi ma e vaivai, ma o le mea lea e masani ona tupu ai le afaina o le afaina. Vitreoretinal traction e taʻitaʻia ai le toe faʻasolosolo. O mea fou fou na fausia o le iris (rubeosis) e masani ona mafua ai le atinaʻe o le glaucoma lua (Fig 7.11 c)

Isi maʻi o maʻi i tagata mamaʻi ma le maʻisuka.

O le mataupu autu o le togafitia o le retinopathy o le maʻisuka, faapea foi ma isi taimi faigata, o le tau sili lea ona lelei mo le maʻisuka. O togafitiga aupito sili ona aoga mo le retinopathy o le maʻisuka ma le puipuia o le tauaso o le pueina o ata gaosi. Faamoemoe

- faʻamalosi malolosi

1 - le faʻavaeina o le fofo vaivai, 2 - le faʻamaonia o toto toto, 3 - fofo vaivai, 4 - retinal hemorrhages

1 - papillary na fausia fou i le itulagi o le disks nerve disks, 2 - retinal hemorrhages, 3 - le tuputupu ae o vaa fou, 4 - veins of nonven caliber

Fig.7.11. Matemaʻi retinopathy:

a) e le o faʻateleina, b) faʻamuamua, c) faʻateleina

O le pueina o le laser o le faʻateʻaina lea o le gaioiga o vaʻa fou na gaosia, lea e avea ma se mea sili ona lamatia i le atinaʻeina o faʻalavelave ogaoga e pei o le hemophthalmus, tosoina o le tino, le iris rubeosis ma le glaucoma lua.

O le tauaso ua tusia i le 2% o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka (3-4% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 1.5-2% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2). O le fua faʻatatau o mataupu fou o le tauaso faʻatasi ma le DR e 3.3 mataupu mo le 100,000 faitau aofaʻi i le tausaga. I le CD-1, o le faaitiitia o le HbAlc i le 7.0% e mafua ai le faaitiitia o le lamatiaga o le atinae o DR e 75% ma o le faaitiitia o le lamatiaga o le alualu i luma o DR e 60%. Faʻatasi ai ma le DM-2, o le 1% faʻaititia i le HbAlc e oʻo atu ai i le 20% le faʻaitiitia o le lamatiaga o le atinaʻeina o DR.

7.8.3.Maʻisuka Nifropathy

Maʻisuka Nifropathy (DNF) ua faauigaina o le albuminuria (silia ma le 300 mg o le albumin i le aso po o le proteinuria e sili atu ma le 0.5 g porotini i le aso) ma / pe faaitiitia foi i le gaosiga o gaʻo i tagata e maua i le maʻisuka i le leai o ni maʻi o le urinary, faaletonu o le fatu po o isi fatuga fatuga. Microalbuminuria ua faamatalaina o le excretion of albumin 30-300 mg / aso poʻo le 20-200 μg / min.

Etiology ma pathogenesis

O mafuaʻaga ogaoga mo le DNF o le umi o le maʻisuka, hyperglycemia tumau, maualuga o le toto maualuga, dyslipidemia, ma faamaʻi fatuga i matua. Aʻo aafia tele le DNF masini tetele fatuga.

Tasi auala e mafai ai hyperglycemia e fesoasoani i le atinaʻeina o faʻaleagaga, o le faʻaopoopoga o le sorbitol ona o le faʻafouina o le auala polyol o le metabolism glucose, faʻapea foʻi ma le tele o oloa faʻataunuʻu o le glycation.

Hemodynamic disorders, e aofia ai gasegase o le toto (faʻateleina le toto i totonu o le glomeruli o le fatugaʻo) o se vaega taua o le pathogenesis

O le mafuaʻaga o le maualuga o le maualuga o le totoga o le solia lea o le leo o leo: faalauteleina o le tauaveina ma le vaapiapi o le galuega.

O lenei, i le itu, e tupu i lalo o le faatosinaga a se numera o mea e fai ai le humorolini, e pei o le angiotensin-2 ma le endothelum, faapea foi ona o le solia o mea eletise o le paʻu o lalo ifo lalo. E le gata i lea, o le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, lea e fuafuaina i le tele o tagata gasegase i le DNF, e fesoasoani i le maualuga o le toto maualuga. O se taunuuga o le maualuga o le intra-stratum, o le faaleagaina o membranes o lalo ifo ma le pepa filtration e tupu, e ala i lea ulufale i totonu (microalbuminuria), ma le taua tele o albumin (proteinuria). O le faʻateleina o paʻu o lalo ifo o le eleele e mafua ai se suiga oa latou meatotino eletise, lea e taʻitaʻia ai lava i le fatu o le tele o albumin i le ultrafiltrate tusa lava pe leai se suiga i le tele o poresi filtration.

Taofi. 7.19. Maʻisuka Nifropathy

Etiology ma pathogenesis

O le gasegase hyperglycemia, o le gasegase ma le maualuga o le maualuga o le toto maualuga, o le gaosiga o le genetic

O le Microalbuminuria ua fuafuaina i le 6-60% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 i le mavae ai o le 5-15 tausaga talu ona maeʻa. Faatasi ai ma le CD-2, o le DNF e atiina ae i le 25% o le tuuga a Europa ma i le 50% o le tuuga a Asia. Ole aofaiga ole DNF ole CD-2 e 4-30%

O faʻamatalaga autu faʻapitoa

I taimi amata e le o iai. Ole maualuga o le maualuga, totoga o le nephrotic, faaletonu faalumalo masani

Microalbuminuria (exclusion albumin 30-300 mg / aso poʻo 20-200 μg / min), proteinuria, faʻaopoopoga ona faʻaititia ai lea o fuainumera o le filtration glomea, o faailoilo o le maʻi o le nephrotic ma le faaletonu o le tino

Isi faʻamaʻi fatuga ma mafuaʻaga o le faʻaaogaina o taʻavale masani

Taui o le maʻisuka ma le toto maualuga, faʻatoʻaga ACE poʻo le angiotensin receptor blockers, e amata mai i le laasaga o le microalbuminuria, le maualalo le protein ma le fua masima. Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o le faʻasolosolo o le le atoatoa o le tino - le faʻamaʻi toto, siaki o le peritoneal, le fatuina o fatugaʻo

I le 50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 10% o le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maua ai le proteinuria, faʻalauteleina le CRF i le isi 10 tausaga. 15% o maliu uma i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 i lalo atu o le 50 tausaga le matutua e fesootaʻi ma le faaletonu le tumau o le tino ona o DNF

3.Vaʻaiga faʻapitoa.Aiga o maʻi faatasi ai ma le DNF ma le faateleina o le maualuga o le toto maualuga. E i ai le faʻamaoniga o se mafutaga i le va o le DNF ma le ACE gene polymorphism. O suʻesuʻega ole microscopic o le DNF o loʻo faʻaalia ai le mamafa o le paʻu o le glomeruli, faʻalauteleina o le mesangium, faʻapea foʻi ma suiga faʻafefe i le aumaia ma le faʻauʻuina o fua. I le vaega mulimuli, lea e tutusa lelei ma le taimi masani toe le manuia (CRF), ua fuafuaina le nofoaga (Kimmelstyle-Wilson), ona faʻasalalau le glomerulosclerosis.

O le Microalbuminuria ua fuafuaina i le 6-60% o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 1 i le mavae ai o le 5-15 tausaga talu ona maeʻa. DNF ua fuafuaina i le 35% o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, tele lava i alii ma tagata na atiae le maʻisuka ituaiga 1 i lalo ifo o le 15 tausaga. Faatasi ai ma le CD-2, o le DNF e atiina ae i le 25% o le tuuga a Europa ma i le 50% o le tuuga a Asia. Ole aofaiga ole DNF ile CD-2 e 4-30%.

O se faʻamatalaga vave o le falemaʻi e faʻasoa faʻatasi ma le DNF o le maualuga o le toto maualuga. O isi faʻamatalaga faʻapitoa i le falemaʻi ua tuai. O nei faʻaaliga e aofia ai faʻamaʻi pipisi o le nephrotic ma le faʻailoga masani o tamaiti.

Iloiloga mo DNF i tagata e maua i le maʻisuka e aofia ai suʻega faaletausaga mo microalbuminuria ma le DM-1 i le 5 tausaga talu ona faʻaalia le faʻamaʻi, ma le DM-2 - vave loa ona maeʻa ona iloa. I le faʻaopoopoga, e te manaʻomia se fuafuaga faaletausaga o le creatinine e fuafua ai fua o le filtuls glomerular (SCF). SCF e ono fuafua e faʻaaoga eseese fua, mo se faʻataʻitaʻiga, e tusa ai ma le faʻatonuga a Cockcroft-Gault:

ae x (140 - tausaga (tausaga)) x mamafa o le tino (kilokalama)

toto creatinine (μmol / L)

Mo alii: a = 1.23 (masani o le GFR 100 - 150 ml / min) Mo tamaitai: a = 1.05 (masani o GFR 85 - 130 ml / min)

I le amataga o le DNF, e mafai ona iloa le faateleina o le GFR, lea e faasolosolo malie le faaititia i le atinaʻeina o le le atoatoa o le tino. E amata ona iloa le microalbuminuria i le 5-15 tausaga talu ona amata le maʻisuka-1, ma le maʻisuka-2 i 8-10% o mataupu, e vave ona iloa vave pe a uma ona iloa, atonu ona o le umi o le soymptomatic o le faamaʻi aʻo lei faia se siaki. O le pito i luga o le atinaʻeina o le proteinuria po o le albuminuria i le maʻisuka ituaiga 1 e tupu i le va o le 15 ma le 20 tausaga talu ona amataina. Ua faailoa mai e Proteinuria leai se suiga DNF, lea o le a vave ona oʻo atu i se taimi mulimuli ane o le a taʻitaʻia ai le gasegase masani. O Uremia e atiina ae i le 7-10 tausaga talu ona aliali mai le faʻaitiitia o le proteinuria. E tatau ona maitauina e le fetaui le GFR ma le proteinuria.

Isi mafuaaga o le proteinuria ma le toilalo i tagata e maua i le maʻisuka. I le tele o tulaga, ua tuufaatasia le DNF ma le maualuga o le toto maualuga, le retinopathy o le maʻisuka po o le neuropathy, i le toesea o le eseesega o le siama e tatau ona faapitoa le faaeteete. I le 10% o mataupu e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 30% o mataupu e maua i le maʻisuka ituaiga 2, e le fesootai le proteinuria ma DNF.

♦ O tulaga autu o le aoga ma le lua puipuiga

DNF o taui mo le maʻisuka ma le faatumauina o le maualuga o le toto. E le gata i lea, o le numera muamua o DNF o lona uiga o le faaitiitia o le taumafa o mea taumafa - o le itiiti ifo i le 35% o le faʻaogaina o calorie i aso taʻitasi.

♦ I tulaga microalbuminuria ma proteinuria o loʻo faʻataʻitaʻiina ai tagata gasegase o le ACE poʻo le angiotensin receptors blockers. Faatasi ai ma le maualuga o le maualuga o le toto, ua faatonuina ai i tui puipui, pe afai e tatau ona tuufaatasi ma isi fualaau faasaina. Faʻatasi ai ma le toto masani, o nei vailaau faʻasaina o loʻo faʻamatalaina i vailaʻau e le taʻitaʻia ai le atinaʻeina o faʻamalosi. O faʻatoʻaga uma o le ACE (mo le maʻisuka ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2) ma le angiotensin receptors blockers (ituaiga 2) fesoasoani e puipuia le microalbuminuria mai le liliu atu i le proteinuria. I nisi tulaga, e ese mai i tua o le togafitiga faʻamaonia, faʻatasi ai ma taui mo le maʻisuka e isi itu, ua faʻaumatia le microalbuminuria. I le faaopoopo atu, amata i le tulaga o le microalbuminuria, o se faaitiitiga o le faaaogaina o le protein mai le itiiti ifo i le 10% o le aoina o calorie i aso taitasi (pe itiiti ifo i le 0.8 kalama i le kilokalama o le mamafa) ma masima e itiiti ifo i le 3 kalama i le aso e talafeagai.

♦ I luga o le tulaga CRF, Faʻasalaga o togafitiga hypoglycemic e masani ona manaʻomia. O le tele o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka-2 e manaʻomia ona tuʻuina atu i le togafitiga o le insulin, talu ai o le faʻatupuina o le TSP o loʻo aʻafia ai le tupu aʻe o le hypoglycemia. O le tele o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ua i ai le faʻaitiitia o le manaoga mo le inisalini, talu ai o le fatugaʻo o se tasi o nofoaga autu o lona metabolism. Faatasi ai ma le faateleina o le creatinine serum i le 500 μmol / L poo le sili atu foi, e tatau ona siitia le fesili o le sauniuni o le tagata maʻi mo le extracorporeal (hemodialysis, peritoneal dialysis) poo le tipitipi (togafiti fatuga) togafitiga. O le gaosiga o fatuga o loʻo faʻaalia i le maualuga o le creatinine e oʻo atu i le 600-700 μmol / L ma le faʻaitiitia o le fua o le filtration glomea e itiiti ifo i le 25 ml / min, hemodialysis - 1000-1200 μmol / L ma itiiti ifo i le 10 ml / min, i le faasologa.

I le 50% o tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ma le 10% o le maʻisuka ituaiga 2, o loʻo maua ai le puipuia o le proteuria, o loʻo le mafai ona tupu le faaletonu i le isi 10 tausaga. 15% o maliu uma o loʻo iai i le maʻisuka ituaiga 1 i lalo atu o le 50 tausaga le matutua e fesoʻotaʻi ma le faʻasolosolo taimi masani ona o DNF.

7.8.4. Mateʻo le neuropathy

Mateʻo le neuropathy (NU) o se tuufaatasiga o le faʻasalaga o le faʻaleagaina o le tino, lea e mafai ona faʻavasegaina ona o le tele o le aʻafiaga i le faʻagasologa o ona matagaluega eseese (sensorimotor, autonomous), faʻapea le masani ma le mamafa o le liona (Pusa 7.20).

Faʻafitauli faʻafuaseʻi o le maʻisuka: puipuiga ma togafitiga

O le maʻi suka o se faʻamaʻi matautia lea e faʻalavelaveina ai metabolic processes, e aofia ai le metabolism carbohydrate. O lenei faʻamaʻi o loʻo i ai se ala masani, ma e le mafai ona togafitia, ae mafai ona totogi.

Ina ia aua le atiaʻe ni faʻafitauli o le maʻisuka, e tatau ona asiasi soo atu i se endocrinologist ma le fomaʻi. E taua le mataʻituina le maualuga o le kulukose, lea e tatau mai le 4 i le 6.6 mmol / l.

O maʻisuka uma e tatau ona iloa o taunuuga o le hyperglycemia masani e masani ona taʻitaʻia ai le le atoatoa ma e oo lava i le olaga faitino, e tusa lava poo le a le ituaiga maʻi. Ae o a faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona atiaʻe ma pe aisea ua aliali mai ai?

Faʻailoga o le maʻisuka: atinaʻe atinaʻe

I totonu o se tagata soifua maloloina, o le kulukose e tatau ona ulu i gaʻo ma maso maso, e maua ai le malosi, ae o le maʻisuka e tumau pea i le toto. Faatasi ai ma se maualuga maualuga o le suka, o se mea o le hyperosmolar, o paʻu vascular ma totoga e tafe toto ua faaleagaina.

Ae o nei ua leva ona iai ni faʻafitauli o le maʻisuka. Faʻatasi ai ma le ogaoga o le inisalini, e foliga mai o ni aʻafiaga ogaoga e manaʻomia ai togafitiga vave, aua e mafai ona oʻo atu i le oti.

I le maʻisuka ituaiga 1, o le tino e le lava le inisalini. Afai e le totogiina e le insulin le togafitiga o le hormone, o lona uiga o le a amata ona vave tupu vave taunuuga o le maʻisuka, lea o le a faaitiitia ai le ola o se tagata.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas e maua ai le inisalini, ae o sel o le tino mo le tasi mafuaaga poʻo le isi e le iloa. I lenei tulaga, o fualaau e maualalo ai le suka o loʻo faʻamatalaina, ma fualaau e faʻateleina ai le tui o le inisalini, lea o le a faʻasalalau ai faiga faʻasolosolo mo le umi o le vailaʻau.

E masani lava, o aʻafiaga matuia o le maʻisuka ituaiga 2 e le o foliga mai pe sili atu ona faigofie. Ae i le tele lava o tulaga, e naʻo le tagata lava e iloa ai le i ai o le maʻisuka pe a tupu le faʻamaʻi, ma o taunuuga e le mafai ona faʻafitia.

O le mea lea, o faʻafitauli o le maʻisuka ua vaevaeina i ni vaega se lua:

Faʻafitauli matuia

O aʻafiaga vave o le maʻisuka e aofia ai tulaga e tutupu i le talaaga o le faʻaitiitia o le tino (hypoglycemia) poʻo le fiafia (hyperglycemia) i le faʻamasinoga o le kulukose i totonu o le toto. O le tulaga o le hypoglycemie e matautia aua a maeʻa ona taofia, o le a amata ona mate le tino o le faiʻai.

O mafuaʻaga mo ona foliga mai e eseʻese: o le inisalini o le inisalini poʻo le mea e gaosia ai le hypoglycemic, o le mamafa tele o le tino ma le faʻalagona, faaseʻeina o meaai, ma isi. E le gata i lea, o le faaititia o le maualuga o le suka e tupu i le taimi o le maitaga ma faʻamaʻi fatu fatu.

Faailoga o le hypoglycemia o ni vaivaiga ogaoga, o le gatete o lima, paʻu paʻu, o le vevela, o le paʻu o lima ma le fiaai. Afai i lenei laasaga, e le faʻavaveina e se tagata gaʻo (gaʻo suamalie, suamalie), ona ia atiae lea o le isi laasaga, e faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • valea
  • mativa le lelei
  • faʻafefe
  • faalua vaaiga
  • osofaiga
  • paʻu
  • feololo "goosebumps" i luma o mata,
  • vave osofia.

O le laasaga lona lua e le umi le umi, ae e mafai ona fesoasoani i le tagata maʻi i lenei tulaga pe a fai e te avatu ia te ia se vaifofo faigofie. Ae ui i lea, o taumafa mausali i lenei mataupu e faʻailoaina, pe a mafai e le tagata gasegase ona taofia le vaalele.

O faʻaaliga faʻafuasei o le hypoglycemia e aofia ai le vevela maualuga, gaogao, pale paʻu, ma le leiloa o le mafaufau. I lenei tulaga, e tatau ona valaʻau i se falemaʻi, pe a taunuu mai lea o le a tui ai e le fomaʻi se kulūkose i totonu o le tino o le tagata maʻi.

I le leai o ni togafitiga faʻapitoa, o le a suia le mafaufau o le tagata. Ma i le tulaga o le atinaʻeina o se siama, e mafai lava ona oti, aua o le fiaai malosi o le a mafua ai le fulafula o le faiʻai o le faiai ma le afaina o le gasegase i totonu oi latou.

O faʻamatalaga muamua o le maʻisuka o tulaga maualuga ia, e aofia ai le tolu ituaiga o:

  1. ketoacidotic,
  2. lacticidal,
  3. hyperosmolar.

O nei maʻi o le maʻisuka e aliali mai i le lotolotoi o le faateleina o le suka o le toto. O latou togafitiga e faia i totonu o se falemaʻi, i le maʻi tigaina poʻo se potu maʻi tigaina.

Ketoacidosis i le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona lava. O mafuaʻaga e tupu ai le tele o mea - faʻaaogaina o vailaau, poʻo a latou vailaau le saʻo, o le i ai o ni faʻalavelave matuia i totonu o le tino, faʻalavelave fatu, taʻavale, faʻalavelave sili atu i maʻi faʻamaʻi, tulaga faʻalavelave, ma isi.

Ketacidotic coma e atiae e tusa ai ma se mamanu patino. Ona o le leai o se inisalini, o le kulukose e le ulu atu i sela ma e faʻapupula i le toto. O le iʻuga, o le "malosi o le fiaai." I le tali atu i lea mea, o le tino e amata ona faʻamaloloʻona hormones e pei o le glucagon, cortisol ma le adrenaline, lea e faʻateleina ai le hyperglycemia.

I lenei tulaga, ua faateleina le toto, aua o le kulukose o se mea e gaosi ai le suavai. I lenei tulaga, o fatugaʻo e amata ona galue malosi, i taimi ole eletise, lea e tumu i le vai, e amata ona tafe atu i le urine ma le suka.

O le iʻuga, o le tino ua faʻamalolo, ma o le mafaufau ma fatuga e mafatia i le le lava o le toto.

Faatasi ai ma le matelaina o le okesene, ua fausia ai le kulimi lactic, e mafua ai ona avea le pH ma mea matala. Ona o le mea moni e le liua le kulukose i le malosi, o le tino e amata ona faʻaaoga se vaega o gaʻo, o se taunuuga o nei konesone o loʻo maua i totonu o le toto, lea e mafua ai ona sili atu le malosi o le toto pH. O lenei mea leaga e aafia ai galuega a le mafaufau, fatu, gastrointestinal tract and organs respiratory organs.

  • Ketosis - faʻamago le paʻu ma le mucous membranes, galala, moe, vaivaiga, maʻi vevela, le fia taumafa, faateleina le urination.
  • Ketoacidosis - manogi o le acetone mai le gutu, moe, maualalo o le toto, vomiting, palpitations o le loto.
  • Muamua - viliina, suia i le manava, susulu i luga o alafau, tiga i le taimi o le paʻu o le manava.
  • Coma - manava manaia, pallor o le paʻu, faʻafeiloaʻiga, leai se mafaufau.

O le hyperosamola coma e masani lava ona aliali mai i tagata matutua o loʻo i ai le inisalini-tutoʻatasi o le faʻamaʻi. O lenei faʻalavelave o le maʻisuka e aʻafia i le talaaga o le faʻalauteleina o le maʻisuka, aʻo i totonu o le toto, i le faaopoopo i le maualuga o le suka, o le maualuga o le sodium faateleina. O faʻamaoniga autu o le polyuria ma le polydipsia.

Lactic acidosis coma e masani lava ona tupu i tagata mamaʻi e 50 tausaga le matutua ma le sili atu, ma le faaletonu ole ate, poʻo le maʻi cardiovascular. Faatasi ai ma lenei tulaga, o se maualuga maualuga o le lactic acid e taua i totonu o le toto.

O faʻataʻitaʻiga taʻutaʻua o le faʻamaoniga, faʻaletonu o le tino, le lava o le urination.

Faʻasologa o faʻafitauli

Faʻatasi ma le talaaga o le maʻisuka umi mo le umi, o loʻo oʻo mai le faʻalavelave faʻalavelave e le mafai ona gafatia i togafitiga pe manaʻomia se togafitiga uumi. Faatasi ai ma ituaiga eseese o le faamaʻi, o taunuuga e mafai foi ona fesuisuiaʻi.

O le mea lea, o le ituaiga muamua o le maʻisuka, maʻi o le maʻisuka vaevaega, faʻaleagaina, nephropathy, tauaso e mafua mai i le retinopathy, faʻalavelave o le fatu ma faʻamaʻi nifo.Faʻatasi ai ma le IDDM, gangrene maʻisuka, retinopathy, retinopathy e masani lava ona aliali mai, ma o maʻi faʻafomaʻi ma le fatu e le faʻapitoa i lenei ituaiga faʻamaʻi.

Faʻatasi ai ma le retinopathy o le maʻisuka, e afaina ai veins, arteries ma capillaries o le retina, ona e le o le talaaga o le hyperglycemia masani, ua vavalalata vaa, o le mafuaʻaga latou te le lava ai le toto. O le iʻuga, o suiga fesuisuiai e tupu, ma o le le lava o le okesene e aʻafia ai le faʻamaonia o le lipids ma le suauu calcium o loʻo faʻatuina i le retina.

O suiga faʻaleagaina e mafua ai le faʻaogaina o sikula ma le faʻaaogaina, ma afai ei ai se faʻalavelave tele o le maʻisuka, o le a vavae ese le tagata ma se tagata e tauaso, o nisi taimi e amata ai ona faʻalauteleina le afaina poʻo le glaucoma.

O aʻafiaga o le neurological e le o se mea masani i le maʻisuka. O le neuropathy e matautia aua e mafua ai le foliga mai o le maʻisuka, lea e ono mafua ai le tosoina o le vae.

O mafuaʻaga o faʻamaʻi faʻamaʻi i le maʻisuka e le o malamalama atoatoa. Ae o mea taua e lua e iloga: o le muamua o le maualuga maualuga o le kulukose e mafua ai le edema ma le nasu, ma le lona lua o aʻafiaga o mafatiaga e pagatia mai le vaivaiga e mafua mai i le gasegase lapisi.

O le maʻisuka e faʻalagolago i le maʻisuka e aʻafia i faʻafitauli o le neurology e mafai ona faʻaalia i ona ala eseese:

  1. Neuropathy o le mafaufau - e faʻaalia i lagona le lelei i vae, ona i ai lea i lima, pusa ma le manava.
  2. Urogenital foliga - e aliali mai pe a afaina le neura o le sacral plexus, lea e aʻafia ai le aoga o le vevela ma le vailaʻau.
  3. Neuropathy cardiovascular - faʻaalia i faʻalavelave masani.
  4. Fomu o le gasegase - o lona uiga o le solia o le fua o meaʻai e ala i le gasegase, aʻo le i ai se toilalo i le motusia o le manava.
  5. Neuropathy o le paʻu - faʻaalia i le faaleagaina o le afu, ona o le paʻu o le paʻu.

Neurology i le maʻisuka e matautia ona o le faagasologa o lona atinaʻe o le tagata maʻi ua le toe lagona ni faailoga o le hypoglycemia. Ma o lenei mea e mafai ona oʻo atu ai i le le atoatoa po o le oti foi.

O le gasegase o le maʻisuka lima ma vae e tupu i le faaleagaina o toto toto ma nesi lautele ole gaʻo susu, sooga ma ponaivi. O ia faʻafitauli e tupu i auala eseese, e faʻalagolago i le fomu. O le neuropathic forms e tupu mai i le 65% o mataupu o le TAS, ma le faaleagaina o neula e le mafai ona faʻasalalauina le faʻaosooso i le tino. I le taimi lea, i le va o tamatamailima ma le mea e tasi, o le paʻu e pulapula ma vevela, ma mulimuli ane faia i luga o le maila.

E le gata i lea, e fetogi le vae ma vevela. Ma ona o le faʻaleagaina o le tino ma le ponaivi, o le aʻafiaga o faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu tele.

O le fomaʻi faʻasolosolo e amataina ona o le le lelei o le tafe toto i totonu o vaʻa tetele o vae. O lenei faaletonu o le neurology e mafua ai ona vaivai le vae, ma avea ai ma cyanotic, pale ma tiga tiga i luga.

O le aʻafia o le nephropathy i le maʻisuka e maualuga tele (pe a ma le 30%). O lenei faʻalavelave e matautia tele pe afai e le i iloa muamua nai lo le alualu i luma, ona faʻauʻu lea i le atinaʻeina o le le atoatoa.

I le maʻisuka ituaiga 1 poʻo le ituaiga 2, o faʻamaʻi fatuga e eseese. Ma, faatasi ai ma se ituaiga o le insulin, o le a tupu tele ai le maʻi ma masani ai i se talavou.

I se taimi vave, o se faʻalavelave o le maʻisuka e masani lava ona tupu e aunoa ma ni faʻaaliga manino, ae o nisi tagata gasegase e mafai ona iai ni faʻaʻailoga e pei o le:

  • moe
  • fulafula
  • gaogao
  • loto vaivai
  • tupe mama
  • malogo ma le suamalie o le paʻu.

O le isi faʻamatalaga patino o le nephropathy o le i ai o le toto i le mimi. Ae peitai, o lenei faailoga e le tupu soo.

Pe a oʻo i luma le faʻamaʻi, e taofi e gaʻo le faʻaitiitia o toxins mai le toto, ma amata ona faʻaputuina i totonu o le tino, ma faʻafeinu ai. Uremia e masani ona o faatasi ma le toto maualuga ma le fenumiai.

O le faailoga lauiloa o le nephropathy o le i ai o le polotini i le urini, o lea e tatau ai i tagata maʻisuka uma ona suʻe se suʻega faʻamaʻi pe a ma le tasi i le tausaga. O le le mafai ona togafitia se faʻalavelave, o le a oʻo atu ai i le toilalo, pe a le mafai e le tagata maʻi ona ola e aunoa ma se maʻi pipisi poʻo se gaosiga o fatugaʻo.

O faʻafitauli o le maʻisuka ma vascular o le maʻisuka e le masani ai. O le mafuaʻaga sili ona taatele o ia ituaiga o pathologies o le atherosclerosis o laʻau faʻamaʻi e fafaga ai le fatu. O le faʻamaʻi e tupu pe a tuʻuina le cholesterol i luga o puipui puipui, lea e mafai ona iu ai i le osofaʻi o le fatu poʻo le taʻavale.

O le maʻisuka e sili atu ona afaina i le fatu o le fatu. O ana faailoga e puupuu le manava, alu aʻe, ma fula o vae.

E le gata i lea, i tagata e maua i le maʻisuka, o se faʻalavelave e masani ona tupu, o le maualuga maualuga o le maʻisuka.

E matautia ona e faʻapupulaina ai le lamatiaga o isi faʻalavelave, e aofia ai le retinopathy, nephropathy, ma le toilalo o le fatu.

Puipuiga ma togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka

O faʻamuamua ma le tuai o faʻafitauli e togafitia i auala eseese. O le mea lea, ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka e tulaʻi i le taimi muamua, e tatau ona mataʻituina le maualuga o le glycemia, ma i le tulaga o le atinaʻeina o se hypoglycemic poʻo le hyperglycemic, ia faia togafitiga talafeagai ile taimi.

Togafitiga mo faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 1 e faʻavae i luga o mea e tolu togafitiga. Muamua, e tatau ona pulea le maualuga o le kulukose, lea e tatau ona aofia ai le 4.4 i le 7 mmol / l. O le mea lea, latou te faʻaaogaina fualaau o le suka poo le faʻaaogaina o le inisalini mo le maʻisuka.

E taua foi le toe totogi mo faiga faʻasolosolo e faʻalavelave ona o le le lava o le inisalini. O le mea lea, o faʻamaʻi ua faʻamaonia mai ai fualaau o le alpha-lipoic ma vailaʻau vailaʻau. Ma i le tulaga maualuga o le atherogenicity, e faatonuina e le fomaʻi fualaau e maualalo ai le cholesterol (fibrates, statins).

I le faʻaopoopoga, o togafitiga patino taitasi e togafitia. O le mea lea, i le vave ai o le retinopathy, o le photocoagulation laser o le retina poʻo le aveesea o le tino vitre (vitrectomy) o loʻo faʻaalia.

I le tulaga o le nephropathy, o vailaau e faʻasaʻo ai le maualuga, e tatau ona mulimulitaʻi le maʻi i se meaʻai faapitoa. I se tulaga le masani ai o le le atoatoa o le tino, e mafai ona faatino le totogia o le tino poʻo le gaosiga o fatuga.

Togafitiga o le maʻisuka faigata e aʻafia ai ma aʻafiaga o le namu e aofia ai le ave o le vitamin B. O nei vailaʻau e faʻaleleia ai le faʻamaʻi faʻamalosi i totonu o maso. O faʻalavelave mūmū e pei o le carbamazepine, muamua poʻo le gabopentin o loʻo faʻaalia foi.

I le tulaga o le maʻi o le maʻi suka, o gaoioiga nei e faia:

  1. gaioiga faaletino,
  2. vailaʻau faʻasaʻi
  3. fai ni seevae faapitoa
  4. togafitiga o manuʻa.

Puipuiga o faʻafitauli o le maʻi suka o le siaki lelei o le hemoglobin glycated ma le kulukose i totonu o le toto.

E taua foi le mataʻituina o le toto, lea e le tatau ona sili atu nai lo le 130/80 mm Hg.

Ae peitai, ina ia aua nei maua le maʻisuka i le tele o faafitauli, e tatau ona faia ni suʻesuʻega masani. O nei mea e aofia ai faʻamatalaga o toto toto, suʻesuʻega o le urine, toto, suʻesuʻega o le tupe. O faʻatalanoaga o le neurologist, cardiologist ma le fomai tipitipi vascular ua faʻaalia foi.

Ina ia faʻaitiitia le toto ma puipuia faʻafitauli o le fatu, e tatau ona e ave Aspirin i aso uma. E le gata i lea, o loʻo faailoaina mai i tagata gasegase togafitiga o le maʻisuka ma le pipii atu i se taumafataga faapitoa, o le teenaina o masaniga leaga.

O le vitio i lenei tusiga o loʻo talanoa e uiga i faʻafitauli o le maʻisuka.

Aisea e tupu ai faʻafitauli i le maʻisuka

O mafuaʻaga o foliga mai o maʻi faʻatoʻa faʻalagolago i luga o le faʻalagolago i ituaiga o faʻamaʻi. I le ituaiga ou o le maʻi suka, e tupu aʻe faʻafitauli pe a le maʻi le inisiua ile taimi ole taimi.

Le faiga mo le atinaʻeina o faʻafitauli:

  1. Le faʻaititia o le inisalini i le toto, ma faʻaititia le kulukose.
  2. O loʻo i ai se lagona malosi o le fia inu, faʻateleina (faateleina le tele o le urine).
  3. O le faʻateleina o le gaʻo gaʻo i le toto e mafua ona o le lipolysis maualuga (gaʻo gaʻo).
  4. O faʻagasolo auala uma ua faʻagesegese, ua le mafai e le fuluʻi ona faʻamautinoa le malepe o tino o le ketone (acetone o loʻo faia i le ate).
  5. E i ai le inupia o le tino.

I le ituaiga II o le maʻisuka (e le o le insulin-faalagolago), e tulai mai faafitauli ona o le mea moni o tagata maʻi e le mananao e mulimuli i se meaʻai ma aua le faʻaaogaina fualaau suka. O le faʻamaonia o mea taumafa e faʻatagaina i le togafitiga o le hyperglycemia masani (o le tele o le suka i totonu o le toto) ma le faʻamalosia o le inisalini (faʻaitiitia le lagona o suauu e faalagolago i le insulin i le gaioiga o le inisalini).

O faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2 e tulai mai e pei ona taua i lalo:

  1. O le maualuga o le kulukose o le toto e faateleina.
  2. Ona o le tele o suka, o le galuega o totoga i totonu e amata ona paʻu.
  3. O le hyperglycemia intracellular e atiina ae, e oʻo atu ai i le kulumacose neurotoxicity (faʻaleagaina o le tino) ma isi faʻamaʻi.

Faʻailoga e faʻaititia ai le ono aʻafiaga o faʻafitauli

O le maʻi o le maʻi e seasea faigata ona leai se mafuaaga. Faʻailoga e faʻapupulaina ai le aʻafiaga o faʻafitauli o le maʻisuka:

  • Vaʻaiga faʻapitoa. O le lamatiaga o le atinaʻeina o faʻafitauli i se maʻi e faʻaititia le 5-6 taimi pe a mafatia se tasi o ona matua mai le maʻisuka malosi.
  • Totogi mamafa. O lenei mea e sili ona lamatia mo le faʻamaʻi o le ituaiga 2. O le solia soo o le taumafataga e mafua ai ona faateleina le gaʻo o le tino. Ole telefoni feaveaʻi e le mafai ona toe galulue faʻatasi ma le inisalini, ma i le aluga ole taimi ole a faʻaitiitia ai le numera ole tino.
  • Inuina o le ava. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona lafoai le ava malosi. e mafua ai le hypoglycemia, e faʻaitiitia ai le vascular tone.
  • Le lelei le taumafa. O le maʻisuka ituaiga 2, e faʻasaina le 'aina o fua suamalie ma mea taumafa o loʻo i ai vailaʻau gaʻo ma gaʻo (ice cream, chocolate, margarine, ma isi). Faʻatasi ma soʻo se faʻamaʻi, e le mafai ona e 'ai meaai vave. "Inisalini" o le maʻisuka e tatau ona faʻamamaʻa atoa laumu mai meaai. Afai e le o mulimulitaina le taumafa, o le maualuga o le sukasa o le a tulai ma paʻu lemu.
  • Le lava gaioiga faaletino. O le le mautonu o le faamalositino ma le togafitiga o le tino e taitai atu ai i le faiva o le gaosiga. Tetele o oloa e umi tele i totonu o le tino ma faʻafefe ai.
  • Maʻi maʻi fatu cardiovascular. Faʻatasi ai ma le maualuga o le toto, maʻi fatu o le fatu, atherosclerosis, o le faʻafitauli o le tino i le inisalini e faʻaitiitia.
  • Manatua, malosi malosi lagona-lagona-tiga. Adrenaline, noradrenaline, glucocorticoids e afaina ai le gaosiga o le pancreatic function and the insulin production.
  • Toto O le tino o le tino o le tino e faʻaitiitia ai a latou lava inisalini ona o le gaosia o hormones.

Tuua Lau Faamatalaga