ESR mo le maʻisuka ituaiga 2: masani ma maualuga

I le taimi muamua na taua ai le ROE, e ui o loʻo faʻaaoga pea e nisi le faʻapuupuuga mai le masani, o lea latou te faʻaogaina le ESR, ae i le tele o tulaga, latou te faʻaogaina le ogatotonu (faateleina pe faatelevave le ESR). O le tusitala, faatasi ai ma le faʻatagaga a le aufaitau, o le a faʻaaogaina le faʻapuʻupuʻu faʻaonapo nei (ESR) ma le itupa tamaitai (saoasaoa).

ESR (erythrocyte sedimentation rates), faatasi ai ma isi suʻega masani suʻesuʻega falesuesue, o loʻo tuʻuina atu i faʻamaumauga autu o faʻamaʻi i vaega muamua o le sailiga. ESR o se faailoilo e le o se mea patino lea e tulai mai i le tele o tulaga o le natura e matua ese lava le mafuaʻaga. O tagata e tatau ona faamuta i totonu o se potu faʻafuaseʻi ma masalosaloga o se ituaiga o faʻamaʻi pipisi (appendicitis, pancreatitis, adnexitis) atonu o le a manatuaina o le mea muamua latou te faia o le "deuce" (ESR ma le paʻepaʻe toto), lea e mafai ona faʻamalamalama i ni nai itula se ata. O le mea moni, o masini fou fale suesue e mafai ona faia le auʻiliʻiliga i se taimi itiiti.

O le fua faatatau o le ESR e faʻalagolago i le itupa ma tausaga

Ole fua ole ESR i le toto (ma o fea se isi mea e mafai ona i ai?) E masani lava ona faalagolago i le itupa ma tausaga, ae peitai, e le eseese i se ituaiga faapitoa:

Faʻateleina le ESR e le o taimi uma lava e mafua mai ai suiga faʻale-maʻi, ma mafuaʻaga mo le faʻalauteleina o le erythrocyte sedimentation rate, o isi mea e le fesoʻotaʻi ma togafitiga e mafai ona matauina:

  1. O meaai matelaina, faʻapulaʻaina le taumafa o le suamalie, atonu o le a taʻitaʻia ai le paʻu o palatini o le tino, ma, o le taunuuga, o le faateleina o fibrinogen toto, globulin fractions ma, e tusa ai ma le ESR. Ae peitai, e tatau ona maitauina o le taumafa o le a faatelevaveina le physiologically ESR (e oo i le 25 mm / itula), o le mea lea e sili atu ai le alu mo auʻiliʻiliga i luga o se manava gaogao ina ia e le toe popole ma foaʻi toto.
  2. O nisi vailaʻau (maualuga maualuga o le mamafa o le molimula, faʻamaʻi) e mafai ona faʻateleina le fua o le suauu erythrocyte.
  3. O le malosi faaletino, lea e faʻapupulaina uma ai metabolic faagasologa i le tino, atonu o le a faateleina le ESR.

O lenei mea e tusa ma le suiga i le ESR e faʻatatau i le matua ma le itupa:


Tausaga (masina, tausaga)Laititi o le toto o le toto toto (mm / h)
Pepe fou (e oʻo atu i le masina o le ola)0-2
Tamaiti e oʻo i le 6 masina12-17
Tamaiti ma talavou2-8
Tamaitai i lalo o le 60 tausaga2-12
I le taimi o le maitaga (2 afa)40-50
Tamaitai e silia ma le 60e oo i le 20
Tagata e oo i le 601-8
Alii pe a uma le 60e oo i le 15

O le fua o le suauu erythrocyte ua faatelevaveina, e mafua ona o le faateleina o le maualuga o fibrinogen ma globulins, o lona uiga, o le mafuaaga autu o le faateleina o le manatu lea o se fesuiaiga o le palatini i le tino, lea, e ui i lea, e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o faiga le lelei o le tino, suiga faataumaoi i mea fesootai, le fausia o le necrosis, le amataina o neoplasms mama, ma le faaletonu o le maʻi. O se faʻaopoopoga le umi o le faateleina o le ESR i le 40 mm / itula pe sili atu foi le maua e le gata o suʻesuʻega, ae faʻapea foʻi le taua o le faʻataʻitaʻiga, talu ai ona o faʻatasi ma isi tafaoga o le hematological fesoasoani e maua ai le mafuaʻaga moni o le ESR maualuga.

O le a le uiga o le ESR?

I le 1918, na faaalia ai e le saienitisi Siamani o Robin Farus e faapea, i vaitausaga eseese ma nisi faamaʻi, e eseese lava le amio a le toto mumu. Ina ua mavae sina taimi, sa amata ona galulue malosi isi saienitisi i metotia mo le fuafuaina o lenei faailoga.

O le fua o le suauu erythrocyte o le maualuga lea o le felauaiga o le toto mumu i nisi tulaga. O le faailo e faʻaalia i millimeta i le 1 itula. O le suʻesuʻega e manaʻomia ai se toto itiiti o le tagata.

O lenei faitauga o loʻo aofia ai i le faitau aofai o toto. E fua le ESR i le tele o le palapala o le plasma (o le vaega autu o le toto), lea na tumau pea i luga o le ipu fua.

O se suiga i le erythrocyte sedimentation rate e mafai ai ona faʻamautu maʻi i le amataga o lona atinaʻe. O le mea lea, e mafai ai ona faia ni faanatinati e faʻaleleia ai le tulaga, aʻo leʻi oʻo atu le faʻamaʻi i se tulaga matautia.

Ina ia mafai ona faʻatuatuaina le iʻuga e mafai ai, e tatau ona faia ia tulaga i lalo o le naʻo le kalave o le a aafia ai sela mumu. E le gata i lea, e taua tele le puipuia o le toto toto. I tulaga o suʻesuʻega, e mafai ona ausia lenei mea e ala i le fesoasoani a tagata faʻamalosi.

O le erythrocyte sedimentation ua vaevaeina i ni vaega:

  1. faʻavave ona faʻavaeina
  2. le saoasaoa o le suavai ona o le fausia o sela mumu toto, lea na faia e ala i le faapipiiina o siama taʻitasi o lela mumu,
  3. faʻavave ona faʻaitiitia le tumau ma taofi le faagasologa.

O le vaega muamua e taua, ae i nisi tulaga, e manaʻomia se iloiloga o le taunuuga ma se aso pe a maeʻa le toto sampling.

O le umi o le faateleina o le ESR ua fuafuaina pe o le a le tele o le toto toto mumu e ola, aua o le faailo e mafai ona tumau i tulaga maualuga mo le 100-120 aso talu ona faʻamalolo atoatoa le maʻi.

O fua faatatau o le ESR e faʻalagolago i mea nei:

O le ESR masani mo tane o loʻo i le va o le 2-12 mm / h, mo fafine, o fuainumera e 3-20 mm / h. I le aluga o taimi, o le ESR i tagata e faʻatupulaia, e faapena foi i tagata o loʻo iai lenei faʻaaliga e taua mai le 40 i le 50 mm / h.

O le maualuga o le ESR i tamaiti fou e 0-2 mm / h, i le 2-12 masina -10 mm / h. O le faailoga i le matua o le 1-5 tausaga e tutusa ma le 5-11 mm / h. I tamaiti matutua, o le ata o loo iai i le lautele o le 4-12 mm / h.

O le tele o taimi, o se vavaeesega mai le tulaga masani o loʻo tusia i le itu o le siʻitia nai lo le faʻaitiitia. Ae o le faailo atonu e faʻaititia i:

  1. neurosis
  2. faateleina bilirubin,
  3. epilepsy
  4. osofaʻi anaphylactic,
  5. acidosis.

I nisi tulaga, o le suʻesuʻega e maua ai se taunuuga e le mafai ona faʻatuatuaina, talu ona solia tulafono faʻavae mo le taitaia. O le toto e tatau ona foai mai le taeao i le taeao. E le mafai ona e 'ai le tino pe, i se isi itu, fia ai. Afai e le mafai ona mulimulitaia tulafono, e tatau ona e tolopo le suʻesuʻega mo sina taimi.

I fafine, e masani ona faateleina le ESR i le taimi o le maitaga. Mo tamaitai, o tulaga nei e faʻatatau i le matua:

  • 14 - 18 tausaga: 3 - 17 mm / h,
  • 18 - 30 tausaga: 3 - 20 mm / h,
  • 30 - 60 tausaga: 9 - 26 mm / h,
  • 60 ma sili atu 11 - 55 mm / h,
  • I le taimi o le maʻitaga: 19 - 56 mm / h.

I tane, o le toto mumu toto e faʻaititia sina mea itiiti. I le suʻeina o le tane, o le ESR e i le lautele o le 8-10 mm / h. Ae i tagata pe a mavae le 60 tausaga, e tulaʻi foʻi masani. I lenei tausaga, o le averesi o le ESR e 20 mm / h.

I le mavae ai o le 60 tausaga, o se fuainumera e 30 mm / h e manatu o se eseesega i alii. E tusa ai ma fafine, o lenei faʻamaoniga, e ui lava ina faʻalauteleina, e le manaʻomia se gauai faʻapitoa ma e le o se faailoga o togafitiga.

O le siʻitia i le ESR atonu e mafua mai i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2, faʻapea foʻi:

  1. faʻamaʻi pipisi, masani ona aʻafia mai aʻa. O se faʻaopoopoga ile ESR e masani ona faʻaalia ai se gaioiga gasegase poʻo se faasologa masani o le faʻamaʻi,
  2. faiga faʻapipiʻi, e aofia ai faʻasalaga septic ma purulenti. Faʻatasi ai ma soʻo se localization o faʻamaʻi, o le suʻeina o le toto e faʻaalia ai le faateleina o le ESR,
  3. afaina faʻamaʻi pipisi. E faʻapupula le ESR i le vasculitis, lupus erythematosus, o le gasegase o le rūmato, o le scleroderma ma nisi o maʻi,
  4. afaina o loʻo maua i totonu o le inumaga ma le maʻi o Crohn ma le ulitisrative colitis,
  5. maʻi leaga. ESR faʻatele le faateleina o le lukimia, mieloma, lymphoma ma le kanesa i le taimi mulimuli,
  6. faʻamaʻi o loʻo tuʻu mai faatasi ma le faʻaaogaina o le tino, o loʻo matou talanoa e uiga i le paʻu, tuberculosis ma le infarction myocardial. O le faailo e faʻaleleia le tele e ono mafai ai ona faʻaleagaina mea,
  7. faʻamaʻi toto: anemia, anisocytosis, hemoglobinopathy,
  8. faʻamaʻi o loʻo aʻafia ma le faateleina o le viscosity o le toto, mo se faʻataʻitaʻiga, vavalalata o le intestinal, manava manava, vomiting umi, toe faʻaleleia o le tino,
  9. manuʻa, mumu, faʻaleagaina paʻu,
  10. mea oona e ala i meaai, vailaʻau.

Fuafuaga faʻamaonia

O suʻe toto e matua taua tele i vailaʻau. Latou te fesoasoani e faʻatūina le faʻamaonia saʻo ma siaki le aoga o togafitiga. Situa pe a maualuga le ESR i totonu o le toto e masani ona masani i togafitiga faafomaʻi. E le o se mafuaʻaga lea o le atuatuvale, aua e tele mafuaʻaga e suia ai le fua o le suauu erythrocyte. O le suʻega e faʻaalia ai le ono mafai ona faʻafitauli o le soifua maloloina ma ua avea o se faʻapogai mo suʻesuʻega faaopoopo.

O le taunuʻuga o le suʻesuʻega a le ESR e maua ai e le fomaʻi le tele o faʻamatalaga aoga:

  • O loʻo avea ma faʻavae mo suʻesuʻega faʻapitoa faʻasolosolo (faʻamalositisi o toto, ultrasound, biopsy, ma isi)
  • I le avea ai o se vaega o le faʻafitauli faʻafitauli, e mafai ai ona faʻamasinoina le soifua maloloina o le maʻi ma faʻatuina se faʻamaoniga
  • O le ESR i faʻamatalaga e fesoasoani e mataʻituina le lelei o togafitiga ma faʻamaonia le sao o le siama.

E faʻapefea ona fuafua le ESR?

Afai e te suʻe le toto ma se mea faʻapitoa ma tuʻu i luga, ona maeʻa ai lea o le taimi e te iloa ai ua paʻu i lalo toto o le toto mumu ma o loʻo tumau pea i luga le vai malulu (plasma). O le a le mamao o le a alu ai le toto mūmū mū i le tasi itula - ma o loʻo i ai le fua o le suauu erythrocyte (ESR). O lenei faailo e masani ona faʻaaogaina i suʻesuʻega faʻataʻitaʻi, lea e faalagolago i le uila o le toto toto mumu, o lona viscosity density ma plasma. O le fua faʻatatau o se fua faʻasalalau lauiloa e ono le fiafia i le tagata faitau, sili atu ona talu ai o le mea moni o mea uma e sili atu ona faigofie ma, masalo, e mafai e le tagata maʻi ona toe gaosia le gaioiga.

O le suʻega faufautua e ave le toto mai le tamatamailima i totonu o se ipu tioata faapitoa e taua o se capillary, tuu i luga o se tioata tioata, ona toe tosoina lea i totonu o le capillary ma tuu i luga o se pilimoni Panchenkov e toe faatulaga le iuga ile itula. O le koluma o le plasma e mulimulitaʻi i le toto mūmū mūmū ma o le a avea ma fua ole pala, e fuaina i le millimeters i le itula (mm / itula). O lenei metotia tuai ua taʻua o le ESR e tusa ai ma Panchenkov ma o loʻo faʻaaogaina pea e le tele o fale suʻesuʻe i le vaʻalele Soviet.

O le faʻamatalaga o lenei faailoga e tusa ai ma Westergren e sili atu ona salalau i luga o le paneta, o le uluai lomiga e eseese tele mai a matou suʻesuʻega masani. Faʻafouina faʻaleleia faʻaonaponei faʻaonaponei i le fuafuaina o le ESR e tusa ai ma Westergren e sili atu le saʻo ma mafai ona e maua le iuga ile afa itula.

Faailoga ma faailoga o le toto maualuga maualuga ma metotia mo lona iloa

Mo le tele o tausaga e tauivi ma le DIABETES e aunoa ma se taumafaiga?

Ulu o le Inisetiute: "O le a e maofa i le faigofie o le togafitia o le maʻisuka i le ave i aso uma.

O le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i totonu o tagata. E le tatau ona sili atu le maualuga o le suka i le 5.5 mmol / L.

Faatasi ai ma le sili atu o le maualuga o lenei vaega, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se tulaga faʻaleagaina o loʻo i ai ona faailoga ma faailoga.

E manaʻomia le suʻega ile ESR maualuga

O le autu autu o le faatelevaveina o le ESR e talafeagai lelei ona iloiloina o se suiga i mea o le mafaufau ma le tuufaatasiga o le toto: o se suiga i le protein A / G (albumin-globulin) coefficient i lalo, o se faateleina i le hydrogen index (pH), ma le saturation o toto mumu (erythrocytes) ma le hemoglobin. O masini palatini o loʻo faia le erythrocyte sedimentation processes e valaʻau agglomerates.

O le faateleina o le maualuga o le globulin fraction, fibrinogen, cholesterol, o le faateleina o le mafai ona tuufaatasia o malosiaga o le toto mumu e tupu i le tele o tulaga o le natura, lea latou te mafaufau i ai mafuaʻaga o le ESR maualuga i le auiliiliga lautele o le toto:

    O gaioiga ogaoga ma le tumau o le afaina o aʻafiaga (pneumonia, rūmatism, syphilis, tuberculosis, sepsis). E tusa ai ma lenei suʻega suʻega, e mafai ona e faʻamasinoina le tulaga o le faʻamaʻi, le faʻamalieina o le faagasologa, le aoga o togafitiga. O le tuufaatasiga o puipuiga o le "vaega lapopoa" i le vaitaimi tele ma le faaleleia o le gaosiga o le immunoglobulins i le totonugalemu o "taua" ua faateleina ai le gafatiaina o malosiaga o le toto mumu ma le faatulagaina o koluma siliva. E tatau ona maitauina o siama siama e maua ai le maualuga o numera pe a faʻatusatusa i faʻamaʻi viral.

Ae ui i lea, i vaitau eseese o le faiga lava e tasi poʻo faʻatasi ai ma faʻafitauli faʻapitoa, e le suia lava le ESR:

I le taimi nei, o le puipuia umi o le maualuga o le taua o le ESR (20-40, poʻo le 75 mm / h ma le maualuga) i le tulaga o faʻamaʻi pipisi ma faʻaleagaina o soo se ituaiga e ono mafua ai le mafaufau i faʻafitauli, ma i le leai o ni faʻafitauli pipisi - o le i ai o soʻo se faʻamaʻi ma atonu e matuia matuia faʻamaʻi. Ma e ui lava e le o tagata uma ua maua i le kanesa e maua i le faamai lea e amata i le faateleina o le ESR, o lona tulaga maualuga (70 mm / itula ma le maualuga) i le leai o se gaioiga e le masani ai ona tupu i luga o le oncology, aua o le tumutumu o le a vave ona afaina ai fatu. o se taunuuga, e amata ona faʻalauteleina le fua o le suauu erythrocyte.

O le a le uiga o le faaitiitia o le ESR?

Atonu o le a ioe le tagata suʻesuʻe e le taua tele le taua i le ESR pe afai o fuainumera o loo i totonu o le tulaga masani, ae peitai, o le faaitiitia o le faailoilo, i le amanaia o le matua ma le matua, i le 1-2 mm / itula o le a siitia ai le tele o fesili i tagata gasegase masani. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se suʻega masani o le toto o se fafine o le gaosia o le matua ma suʻesuʻega faifaipea "mea vevela" le maualuga o le erythrocyte sedimentation rate, lea e le fetaui i matātā o le physiological. Aisea ua tupu ai lenei mea? E pei ona i ai i le tulaga o se siitaga, o le faaitiitia o le ESR e iai foi mafuaaga ona o se faaitiitia po o le toesea o le gafatia o sela mumu mumu e tuufaatasia ma fausia ni koluma tupe.

O mafuaʻaga e taʻitaʻia ai i ia suiga e tatau ona aofia ai:

  1. O le faateleina o le viscosity o le toto, lea o le faateleina o le numera o lela mumu (erythremia) e mafai ona taofia ai le faagasologa o le suauʻu,
  2. O se suiga i le foliga o sela mumu toto, lea, i le mataupu faavae, ona o se foliga le lelei, e le mafai ona fetaui lelei i koluma siliva (foliga o le manulele, spherocytosis, ma isi),
  3. Suiga i matika-kemikolo o le toto ma se pH e sui i le itu o le paʻu.

O suiga faapena o le toto o uiga ia o tulaga nei o le tino:

Ae ui i lea, e le manatu le au fomaʻi i se faaitiitia o le fua o le suauu erythrocyte e avea ma faailoga taua o le diagnostic, o le mea lea, o faamatalaga e tuuina atu mo tagata fiailoa. E manino lava i totonu o alii, o lenei toesega e masani lava ona le maitauina.

E mautinoa lava e le mafaia ona fuafua le faateleina o le ESR e aunoa ma se tui i totonu o le tamatamailima, ae e mafai lava ona i ai le saoasaoa o le taunuuga. O le faʻamaʻaloga o le fatu (tachycardia), fiva (fiva), ma isi faʻamaoniga e faʻaalia ai faʻamaʻi pipisi ma fomaʻi o loʻo latalata mai atonu o ni faʻasalaga faʻaalia o suiga i le tele o tafaoga o le hematological, e aofia ai le tala o le suauʻu erythrocyte.

E faʻapefea ona iloa le maʻisuka?

  • 1 Faʻaaliga mo le siakiina o le maʻisuka
  • 2 O a suʻega suʻega i ai iina?
    • 2.1 Suʻe suʻa toto
    • 2.2 Urinalysis e iloa ai le maʻisuka

    Ina ia faʻamaonia pe faʻafeeseese masalosaloga, o le suʻesuʻeina o le maʻisuka o loʻo faia. I le masalosaloga muamua, o le endocrinologist o le a faatonuina se lisi o suʻega e fesoasoani e iloa ai le maʻisuka i soo se laasaga. Afai o le suʻesuʻega na faia muamua, o le taimi nei o le mataʻituina o le a fesoasoani e aloese ai i le le lelei o le taunuuga. O isi metotia o le faia o se faaiuga i lenei tulaga e matautia, i le vave amata o le mea e vaivai, o le maʻi ua alualu i luma, ma o le maʻi ua leiloloa le taimi taua.

    Faailoga mo le siakiina o le maʻisuka

    O faʻamatalaga mo suʻesuʻega e mafai ona mafua mai i mafuaaga eseese. Afai e maua ni faailoga masani, e tatau loa ona e faafesootai se fomaʻi e siaki. Faʻamatalaga o le maʻisuka e aofia ai auala e pei o le: pasia o suega talafeagai, suesuega e tagata poto faapitoa, suʻesuʻe le talaʻaga ole maʻi. Ole vaega o aʻafiaga e aofia ai tagata o loʻo i ai le faʻagasolo i foliga o se maʻi mama, o le i ai o tagata o le aiga e aʻafia i le faʻamaʻi. E le gata i tagata e iai uiga lelei: o le fia inu, o le mucous membranes, o le fia taumafa, o le faʻateleina o le mamafa o le tino. I le lamatiaga foi, o le vaitausaga 45+ ma tagata ma le tele o meaʻai.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    O a suʻega suʻega i ai iina?

    O le vave iloa o le maʻisuka o le ki lea i se olaga umi ma faamalieina. A maeʻa ona faʻaalia muamua faailoga, e faatonuina e le fomaʻi suʻega talafeagai mo le maʻisuka e fuafua ai le suka o le toto:

    • glucose toleniga suʻega
    • e talafeagai le foai atu o le toto mo le hemoglobin glycated ma le suʻesuʻega o le toto ma le urine,
    • o se fua o le fructosamine ua faʻamaonia.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Suʻe suʻa toto

    O le toto atoa o le tasi lea o ituaiga o suʻega ole suʻega.

    • O le atoaga o le toto o se faʻataʻitaʻiga lea o le suʻega o faʻataʻitaʻiga e faʻaalia ai suiga tetele o vaega eseese o le toto. O se suʻega toto mo le suka e tatau ona ave i le tasi le itula pe a maeʻa le taeao. I le maʻisuka, e maua ai le biomaterial i luga o se manava gaogao. O faailo autu e tatau ona iloa ai le maʻi: hemoglobin, platelets (toto coagulation), sela o le paʻepaʻe, hematocrit. ESR i le maʻisuka faʻamaonia se faailoga manino e faʻaalia ai le itiiti ifo o suiga.
    • O le biochemistry toto o se tasi lea o suʻesuʻega sili ona lelei. O le totoina o toto samasama e faia i vaitau o le 10 itula i le maeʻa o se taumafataga. I tagata e maua i le maʻisuka, o le suʻega o le suʻega o le toto e faʻaalia ai le tele o faʻamaʻi i totonu.
    • Suʻega mo le faʻapalepale o le kulukose - o se suʻega lea e iloa ai se setete o le vailaʻau, o le toto sampling e faia i luga o se manava gaogao, ona tuʻuina atu lea o se tali lelei (ave). A maeʻa le lua itula, toe avatu le toto.
    • O le hemoglobin glycated - e faʻaaoga e pulea ai le atinaʻeina o le faʻamaʻi, suʻesuʻega mo le maʻisuka ituaiga 1 e fa fa taimi ile tausaga. E faʻaalia ai le maualuga o le kulukose i le tolu masina.
    • Fructosamine - suʻega mo le maʻisuka e tuʻuina atu i le tai 3 vaiaso ina ia iloa ai le aoga o le togafitiga faʻasologa. Soo se mea sese mai le masani e faailoa ai le atinaʻeina o togafitiga faʻaleaga.
    • Faʻaaogāina o se glucometer - faia i le fale 2-3 taimi i le aso ao lumanaʻi ma a maeʻa taumafa. Mo le faʻamaonia, o le auiliiliga i totonu o le fale suesue e tuʻuina mai i le taimi lava e tasi.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Urinalysis e iloa ai le maʻisuka

    E tatau ona faia faʻasoasoa masani i taimi uma, faalua i le tausaga.

    • O suʻesuʻega faʻasolosolo o le urine - i le auiliiliga lautele, o mea uma e suia i le tino e mataituina, e 2 taimi i le tausaga aʻo faia suʻesuʻega faifaipea o tagata tomai faapitoa, pe a fai e iloa le vavalalata, e toe faia le suʻesuʻega.
    • Microalbumin i le urini - ina ia maua le mea saʻo, e tatau ona e usitaia tulafono mo le aoina o mea. O se vaega muamua o le urine e le o ave, o mea uma e faʻaaoga i le aso e aoina i se pusa mama. Mo le fale suesue o le ae manaʻomia le 200-300 ml. Pe a siakiina, o le a faamamafa i luga o le gaosiga o le albumin, e masani lava o fatugaʻo e le soona gaogao, ma le atiina ae o le maʻisuka, o le maualuga e faateleina le malosi ma mafua ai le tele o pathologies i le ituaiga o nephropathy ma le faaletonu o le fatu.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    O le fea mea e sili ona saʻo?

    O nei metotia suʻesuʻe uma ua faʻaalia ai le saʻo atoatoa, o faitauga sese e tulaʻi mai mo le tele o mafuaʻaga, mo se faʻataʻitaʻiga, le usitaia o tulafono mo le aoina mai ma le teuina o biomaterials. O fomai e tautala lelei e uiga i le glucometer.Ua mamanuina le masini mo le faʻaaogaina i aso uma ma e mafai ona iloa le suka toto ma se avanoa e 90%. Ina ia faʻamautinoa le faʻamaoni o iuga, faʻatasi loa ona pasia se suʻega toto mo le maʻisuka i totonu o le potu suesue, o le mea sese e le tatau ona sili atu i le 15%. Ma faʻavae foi le mea tonu, o le a mautinoa lava le faʻaalia o le kulūkose i le taimi o le suʻeina o se fafine maʻitaga, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia o le atiina ae o le maʻisuka ituaiga.

    E le manaʻomia le faʻatau o le glucometer aupito sili ona taugata mo le filifilia o le suka, ua lava lea e faʻatusatusa ai taunuuga i fale suʻesuʻe ma mautinoa le saogalemu o le masini.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Faiga faʻavae

    I le laasaga o le atinaʻeina o le maʻisuka, e le o iai ni gaioiga talafeagai, e fuafua ai le maʻi, fautuaina e faia se suʻesuʻega atoa o le tino atoa ma suʻe suʻega toto 2 taimi i le tausaga. Taʻiala mo le faʻamaonia o le maʻisuka:

    Ina ia aloese mai faʻalavelave o le faʻamaʻi, e taua le asiasi atu i se fomaʻi i le taimi tatau.

    • O suʻesuʻega a le mata - faʻatasi ma suiga i le fausaga o puipui o le tino vascular system i le mea muamua, o loʻo atagia mai i le mea faitino. O faʻataʻitaʻi, glaucoma ma le retinopathy o le maʻisuka. Laʻau lapopoa ma nai laumei laititi e minoi, e manua ma e taʻitaʻia ai le afaina.
    • Faʻamatalaga o fatuga - afai o le suʻega mo le maʻisuka e lelei, e tatau ona e mataʻituina le suiga i totoga o le faʻalavelave. I vaega e 4 o le faʻamaʻi, suiga o le fatu i fatugaʻo, lea e mafua ai le le atoatoa ma le manaʻomia mo le totoina o le okeni.
    • ECG - ua maitauina i tagata e sili atu i le 45 tausaga le matua, o faʻamaʻi pipisi o le cardiovascular system, faʻateleina le maʻisuka, o le suʻesuʻega e faia i le tele o taimi i le tausaga.
    • O le faʻataʻitaʻiga o veins o pito pito i lalo - mo le maʻisuka ituaiga 2, o se faʻamaʻi o pito i lalo o se mea taatele, e fesoʻotaʻi ma le mamafa. Vailaau vevela e tupu, i lalo o le malosi o le kalave, o le tulaga ua faʻalauteleina ona o le i ai o le maʻisuka foot, ulcerative formations.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Fua faʻatatau

    O le fua o le suauu erythrocyte ua fuafuaina i le fale suesue ma fuaina i mm / h. O le faagasologa atoa e tasi le itula.

    E tele metotia o suʻesuʻega, ae faʻavae uma lava i luga o se mataupu faavae e tasi.

    E faʻaopopoina se faʻafoʻi i le suʻega o le suʻega poʻo le capillary ma le faʻataʻitaʻi toto o le tagata maʻi, lea e fesoasoani e vavaeeseina le plasma toto mai i le toto mumu. O toto mumu mumu uma e taulaʻi i le pito i lalo ole gaʻo. E i ai se fuataga o le fia millimita o le toto mūmū mumu e sau i totonu o le itula.

    O fua masani o le ESR e faʻalagolago i tausaga ma kenera. Mo alii matutua, o le masani e 1-10 mm / h, i tamaitai, o le tulaga masani e maualuga atu i le 2-15 mm / h. I le matua, o le erythrocyte sedimentation tali e mafai ona faateleina i le 50 mm / h. Mo fafine maʻitaga, o le masani e oʻo i le 45 mm / h, ESR e naʻo ni nai vaiaso pe masina talu ona fanau mai.

    Faailoga o le alualu i luma o faailoga

    Mo le suʻesuʻega, e le gata o le mea moni e tupu le ESR, ae o le a foi le tele naua e sili atu nai lo le masani ma i lalo o tulaga. Afai o le suʻega ole toto e faia i ni nai aso pe a mavae le maʻi, o le maualuga o le toto toto ma le ESR o le a sili atu, ae o le a avea ma laʻititi laʻititi e mafua mai i le atinaʻeina o puipuiga mai faʻamaʻi. O le mea e masani ai, e fa tikeri o le maualuga o le erythrocyte sedimentation reaction e iloga.

    • O sina siitaga laitiiti (e oʻo i le 15 mm / h), lea o loʻo totoe ai vaega o totoe o le toto. Masalo o le i ai o mea i fafo atu e aʻafia ai le ESR.
    • O le siʻitia o le 16-29 mm / h e faʻaalia ai le atinaʻe o faʻamaʻi i le tino. O le gasologa e mafai ona faʻamalosi ma e le afaina tele ai le soifua maloloina o le maʻi. Ma o le malulu ma le fulu e mafai ona faateleina le ESR. Faʻatau togafitiga talafeagai, e mate le faʻamaʻi, ma o le erythrocyte sedimentation level e toe foʻi i masani pe a uma 2-3 vaiaso.
    • O le sili atu le taua o le masani (i le 30 mm / h pe sili atu) ua manatu e matautia mo le tino, ma o le taunuuga lea e mafai ona iloa ai le afaina matautia, faatasi ai ma le faaleagaina o le tino. O togafitiga o faʻamaʻi i lenei mataupu e tele masina.
    • O se maualuga maualuga (e sili atu ma le 60 mm / h) e tupu i faʻamaʻi tuga, lea o loʻo i ai se faʻamatalaga manino i le soifua o le tagata maʻi. O suʻesuʻega faʻafomaʻi lata mai ma togafitiga e manaʻomia. Afai e maualuga le maualuga i le 100 mm / h, o le mafuaaga e ono mafua ai le solia o le ESR o le kanesa.

    Aisea e faateleina ai le ESR

    O se maualuga maualuga o le ESR e tupu i faʻamaʻi eseese ma suiga faʻapitoa i le tino. E i ai se tulaga maʻoti fuainumera e fesoasoani i le fomaʻi e fuafua le itu mo le mauaina o le maʻi. I le 40% o mataupu, aisea e tulaʻi ai le ESR, o le mafuaʻaga e taoto i le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi. I le 23% o mataupu, e mafai e le tagata gasegase ona iloa le atinaʻeina o ni paʻu mama poʻo le leaga. Faʻaleagaina o le tino poʻo faʻamaʻi faʻatematika e maua i le 20% o mataupu. Ina ia iloa se faʻamaʻi poʻo se maʻi e aʻafia ai le ESR, e tatau ona mafaufauina mafuaʻaga uma.

    • Faiga faʻamaʻi (SARS, influenza, pyelonephritis, cystitis, pneumonia, hepatitis, bronchitis, etc.) e oʻo atu ai i le tuʻuina atu o nisi mea i totonu o le toto e aʻafia ai totoga o le cell ma le toto.
    • O le tele o inflammations e mafua ai le faateleina o le ESR, ae e masani lava ona maua e aunoa ma se suʻega toto. Suppurations (alosi, furunculosis, ma isi) e iloa atu i mata le lava.
    • O faʻamaʻi faʻapitoa, faʻapitoa masani, ae o isi neoplasms foʻi e mafai ona mafua ai le maualuga o le faʻalaʻi o le erythrocyte sedimentation.
    • O faʻamaʻi pipisi (faʻamaʻi, etc.) e taʻitaʻi atu ai i suiga i le plasma toto, o se taunuuga, o le toto e leiloa nisi o meatotino ma ua avea ma mea maualalo.
    • Fatuga fatu ma fatu vevela
    • Oona e mafua mai i meaʻai ma faʻamaʻi pipisi, faatasi ai ma le vomiting ma le manava
    • Maʻi toto (anemia, ma isi)
    • O faʻamaʻi o loʻo vaaia ai le necrosis (afaina o le fatu, tuberculosis, ma isi) e oʻo atu ai i le maualuga o le ESR i se taimi pe a uma le faʻatafunaina o le cell.

    Faʻasologa o le tino

    O loʻo i ai le tele o tulaga e faʻatupulaia ai le ESR, ae e le o se taunuuga o se faʻamaʻi poʻo se tulaga faʻaleaga. I lenei tulaga, o le erythrocyte sedimentation i luga aʻe o le masani e le o se vavaevaʻa ma e le manaʻomia ai togafitiga faafomaʻi. E mafai e le fomai tipitipi ona suʻesuʻeina mafuaaga o le maualuga o le ESR i le i ai o faʻamatalaga auiliili e uiga i le maʻi, o lona soifuaga ma vailaʻau na ave.

    • Anemia
    • Paʻu o le mamafa ona o se meaʻai malosi
    • Tatalo faalelotu
    • Oona, lea e faʻaleleia ai le toto cholesterol
    • Tulaga faʻanoanoa
    • Aveina o faʻamaʻi faʻamaʻi poʻo isi vailaʻau e aʻafia ai le maualuga o le hormon
    • Toxicosis i le taimi o le maitaga
    • Fafagaina susu
    • O le toto mo le auiliiliga ua foaiina atu i le manava atoa

    Sese lelei taunuuga

    O vaega o le fausaga o le tino ma le olaga e atagia mai i taunuuga o suʻesuʻega faafomaʻi. O mafuaʻaga mo le faʻatupulaia o le ESR e mafai ona mafua mai i le tagofia o vaisu i le ava malosi ma le ulaula tapaa, faʻapea ai ma meaai lelei ae le lelei. O uiga taʻitasi o tagata taʻitoʻatasi taʻitoʻatasi e tatau ona amanaʻiaina i le faagasologa o le faʻamatalaina o le molimau na tuʻuina mai e le fale suesue.

    • Allergic reactions ma ave vailaau mo allergies.
    • O le faʻaolaina o cholesterol e aʻafia ai le ESR.
    • Tali a tagata taʻitoʻatasi o le tino. E tusa ai ma fuainumera o le soifua maloloina, e 5% o tagata gasegase ua faateleina le ESR, ae e leai ni faʻamaʻi faʻamaʻi.
    • Faʻaaogaina le pulea ole vitamini A poʻo se faʻalavelave o vitamini.
    • Le faʻavaeina o le immunity pe a uma le tui. I le taimi lava lea, o le faateleina o le numera o nisi o ituaiga o sela o le paʻepaʻe e mafai foi ona matauina.
    • Le lava o le uʻamea po o le le mafai e le tino ona faʻaaogaina le uʻamea e taʻitaʻi atu ai i le galuega toto mumu toto.
    • Se meaai e le paleni, taumafaina o gaʻo po o meaʻai faʻavelaina aʻo leʻi leva ona suʻeina.
    • I fafine, e mafai ona faateleina le ESR i le amataga o le faʻanoanoa.

    O se mea sese-e mafua mai i mafuaaga saogalemu o le faateleina o le ESR. O le tele o ia mea e le o ni faʻamaʻi matautia e manaomia vave togafitiga faafomaʻi. Ae ui i lea, e mafai e le fomaʻi ona fautuaina le tuʻuina atu o ni masaniga leaga poʻo le faʻatonuina o le soifua maloloina paleni.

    E mafai e le ESR maualuga ona maua mai i se faʻailoga suʻesuʻe.

    I lenei tulaga, e fautuaina le toe tuʻuina mai o le toto mo le auiliiliga. E mafai ona faia mea sese uma i le setete ma i totonu o pisinisi (totogiina). Le lelei le teuina o le toto o le tagata maʻi, suiga i le vevela o le ea, numera le saʻo o le fua o le reagent ma isi mea e mafai ona faʻasese ai le moni o le erythrocyte sedimentation rate.

    Faʻafefea ona faʻaititia le ESR

    O le erythrocyte saturated reaction e le o se faʻamaʻi, o le mea lea, e le mafai ona faʻamalolo. Le togafitiga o le faamai lea na mafua ai ona faia le suiga o le suega toto. Faʻaaliga o le ESR o le a le toe foʻi i le masani seia oʻo i le taamilosaga o le togafitiga o fualaau poʻo le faʻamalolo o le ponaivi. Afai o le vavaeesega i le auiliiliga e le taua ma e le o se taunuuga o le faamai, i le maliliega ma le fomaʻi, e mafai ona e suʻeina togafitiga faafomaʻi masani.

    O le suka o le paluga o le paluga poo le suamalie e mafai ona faʻaititia le ESR i se tulaga masani. O fualaau o le Citrus e faʻaaoga foi ma le faʻaopoopoga o le meli fugalaau masani. E mafai e le fomaʻi ona fautuaina le faʻaaogaina o faʻalavelave o vitamini ma minerale e faʻamautu ai le tino.

    O mafuaʻaga mo le ESR maualuga i totonu o le toto e mafai ona ese, e aofia ai le faʻamaoniga e mafai ona tulaʻi i tagata soifua maloloina. E taua le amanaʻiaina pe a filifili iʻuga o le auʻiliʻiliga mea uma e ono mafai ona aafia ai le siʻitia o le ESR. Aʻo leʻi faʻamataina mafuaʻaga o le maualuga o faʻafitauli o le erythrocyte sedimentation ma faʻatuina se faʻamaoniga, e le o faʻamaonia togafitiga.

    Mafuaaga o le faateleina o le kulukose o le toto

    O nisi o mafuaʻaga taatele o le toto maualuga i totonu o tagata o:

    • le atinaʻe o le maʻisuka
    • ogaoga faʻamaʻi
    • leai se vailaʻau B,
    • afaina i le lotoifale i se totoga faapitoa,
    • faʻalavelave masani
    • faaitiitia le puipuiga,
    • o vailaʻau e le pulea (corticosteroids, Fentimidine, Rituximab, thiezide diuretics ma isi),
    • solia o mea taumafa (taumafa taumafa),
    • le galue malosi.

    I nisi tulaga, o loʻo i ai le faʻalauteleina o le kulukosesese i le talaaga o faʻamaʻi o le autoimmune. Faatasi ai ma i latou, o le tino o le tagata ua amata ona osofaʻia ona lava sela, ma iloa ai i latou o ni tagata ese. O nei mea uma e mafua ai le hyperglycemia.

    E tele taimi e maua ai e se tagata le gasegase pisapisao lata ane pe a uma ona 'ai. O lenei tulaga matautia e le o se taufaamatau ma e le o fesootai ma le atinaʻe o le maʻisuka.

    Faatasi ai ma mafuaaga talafeagai mo le faateleina o le suka o:

    • faʻaleagaina o le pancreatic,
    • faʻamaʻi pipisi
    • gasegase
    • leaga leaga (ava malosi, ulaula).

    O le Hyperglycemia e faʻapitoa lava i tagata o loʻo le fiafia - o loʻo lamatia i latou i le atiaʻe o le maʻisuka.

    I tagata matutua

    I tagata matutua, o le hyperglycemia e tupu mo mafuaaga o loʻo i luga. Ae o mea e aafia ai le faateleina o le kulukose toto e masani ona patino ma faalagolago i le itupa o le tagata.

    O le vaeluaina i fafine, e faaopoopo atu i mafuaʻaga masani, e mafai ona tupu i le talaaga o le:

    • muaga o le maʻi
    • faafitauli i le endocrine polokalama.

    I tane, e pei o tamaitai, maualuga le suka e mafai ona fesootaʻi ma le atinaʻeina o se maʻi tumo e taʻua o le pheochromocytoma. E masani lava ona atiina ae i tagata e 20-40 tausaga ma aafia ai siama masani.

    O le faamai o loo faamatalaina i le tele o pulelasi o le adrenaline ma le norepinephrine.I le 10% o mataupu, o le tumo e leaga. Faatasi ai ma le pheochromocytoma, e tele faailoga e matauina, o le tasi o ia o le faateleina o le kulukose plasma.

    Faatasi ai ma isi faʻapogai, o le hyperglycemia e tele lava ina uiga i tagata matutua ma:

    • faʻamaʻi o le vevela ma le pituitary gland,
    • fomaʻi pipisi
    • hepatitis
    • cirrhosis
    • faʻamaʻi fatu.

    O le faateleina o le suka e masani lava ona tupu i tagata matutua oe na aafia i le paʻu o le fatu ma le leocardial infarction.

    O le faateleina o le kulukose o le toto e masani ona lauiloa i tagata taaalo. E mafua lenei mea i le gaioiga faʻaletino, faia o mea e faʻamalosi ai, togafitiga, hormones.

    I le taimi o le maitaga

    O tamaitai i tulaga e masani lava ona masani i le faateleina o le toto suka.

    O mafuaʻaga mo lenei faʻafitauli atonu e:

    • suiga o le tino i le tino,
    • Atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga.

    I le tulaga muamua, e leai se lamatiaga matuia mo le tina ma lana tama. O le toe fetuunaiga o le tino i le taimi o le maitaga o se mea masani faʻale-tino. I le leai o ni faʻamaʻi, o le hyperglycemia e le tumau, ma o le kulukose e mulimuli ane faʻamautuina.

    O le Hyperglycemia, lea na atiae e faasaga i le talaaga o se ituaiga faapitoa o le maʻisuka, gestagenic, o se lamatiaga tele i le soifua maloloina o le fafine maʻitaga ma le tamaʻi fausua. O se faʻamatalaga patino lea o le faʻamaʻi lea e faʻaalia ai lava i fafine maʻitaga ma e masani lava ona mou atu i le taimi na fanau ai.

    E tusa ma le 5% o fafine maʻitaga ua afaina i le faamai. A oʻo mai ana faʻailoga, e manaʻomia e le tina faʻamoemoe le tausiga faifaipea ma togafitiga faʻapitoa. I le leai o se togafitiga, o loʻo i ai se maualuga maualuga o le leiloa o se tamaititi.

    Vitio i le maʻisuka faʻamaʻi:

    I pepe faatoa fananau mai ma tamaiti

    I pepe faatoa fananau mai, o mafuaaga o le hyperglycemia e ese mai i mafuaʻaga e faʻaosofia ai lenei mea leaga i tagata matutua ma tamaiti matutua atu.

    O mafuaʻaga o le maualuga o le suka i pepe fou:

    • ona o le pulea o le kulukose i totonu o le tino o se pepe faatoa fananau mai ma maua sina mamafa o le fanau mai,
    • se vaega itiiti o le hormone i totonu o le tino o se pepe faatoa fananau mai (aemaise lava pe afai ua vave ona tupu), vaeluaina le proinsulin,
    • maualalo le malosi o le tino i le inisalini lava ia.

    O le tele o pepe faatoa fananau mai e sili atu ona faigofie i se tulaga le tumau (le tumau) o le hyperglycemia. E tele taimi e tupu ona o le faʻaofiina o kulūkocorticosteroids i totonu oo latou tino.

    E mafai ona tupu mai le hyperglycemia i nisi mafuaaga:

    • ona o le toto oona e le manoa,
    • ona o le leai o se okesene i totonu o le tino,
    • ona o maʻi mafatia.

    O le Hyperglycemia i tamaiti ma tamaiti e tupu tele mo mafuaʻaga tutusa e pei o tagata matutua.

    Ole vaega aʻafia e aofia ai tamaiti:

    • ai ma le le lelei ma le le atoatoa,
    • feagai ma le ogaoga o mafatiaga,
    • e aʻafia i faʻamaʻi pipisi ma le afaina i le talaaga o le gaosiga tele o hormones contrainsulin i le taimi o le tuputupu ae o le tino.

    I talavou, mo mafuaaga ua taua i luga, o se "talavou" ituaiga o le maʻi - ituaiga 1 maʻisuka - e masani ona atiae.

    Faailoga autu

    O le maualuga o le suka i totonu o le tino o le tagata na ia lagonaina ai le tele o faailoga:

    • fia inu pea
    • arrhythmia,
    • telegese le faʻamalolo manuʻa
    • faafuasei le leiloa po o le mama,
    • vaivai faifaipea
    • faʻanoanoa vaaia
    • o foliga vaaia o taimi o musele maso,
    • afaina o le manava (pisa, e loloto),
    • vevela paʻu
    • faʻaoga faifaipea,
    • faaitiitia le puipuiga,
    • mūmū mucous membranes,
    • moe
    • maualuga le toto maualuga
    • ulu, uluvaʻa,
    • sasaa
    • maʻi le lelei
    • o le foliga mai o le fuga,
    • sosolo.

    I tane, o se mea vaivai vaivai ma faʻaitiitia le libido e mafai ona faʻaalia ai le hyperglycemia. O nei faailoga e le o taimi uma e faʻaalia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia i totonu o tagata. O faʻamaʻi e lautele ma mafai ona faʻaalia le atinaʻeina o faʻamaʻi eseese i tagata. Ina ia maua le mafuaaga, e manaʻomia le maʻi.

    Faʻamatalaga Faʻamatalaga

    Afai e masalomia e se tagata maʻi se togafitiga, o loʻo faʻatulagaina se faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga o faʻataʻitaʻiga.

    E aofia ai:

    • toto foai mo le auiliiliga,
    • faia o se suʻega toto i se metotia avega
    • le suʻesuʻeina o le plasma e ala i le faʻaleleia auala.

    O le tagata maʻi e le mafai ona ia faʻaalia le fomaʻi pe afai e maualuga lona suka i se foliga vaivai. O le faʻaaogaina o le mita i lenei mataupu o le a le mafai ai ona maua faʻamatalaga faʻamaoni.

    O faʻamaumauga saʻo e mafai ai e oe ona maua se faʻataʻitaʻiga o le toto. I vailaau faʻapitoa, e taʻua o le auala o le orthotoluidine. O le auʻiliʻiliga e mafai ai e oe ona fuafua le maualuga o le suka ma faatusatusa i le tulaga masani o le faailoga.

    Ua tuʻuina atu suʻesuʻega e tusa ai ma tulafono:

    • naʻo le taeao
    • naʻo luga o se manava gaogao
    • faatasi ai ma le faʻatagaina o le lafoina o uta ma vailaʻau.

    Afai o le suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le gasegase o maʻi mai le aoga o le kulukose masani, ona tofia lea o ia e le tagata poto faapitoa suʻesuʻega i le faiga o avega ma faʻamalamalama auala.

    O nei metotia taitasi ei ai ona lava uiga.

    Lisi o uiga o metotia o faʻataʻitaʻiga:

    Faʻamalamalamaina (faʻaitiitia) auala

    O loʻo faʻatino i se falemaʻi ile aso

    Faʻaalia le foai toto i le taeao ma luga o se manava gaogao

    A maeʻa le foai toto, faʻapipiʻi le kulukose i le tino

    A mavae ni nai itula, ona ave lea o se plasma

    O le pa lona lua e mafai ai e oe ona iloa le "hyperglycemia" pe afai o le tagata maʻi ei ai le maualuga o le kulukose o le 11 mmol / L.O loʻo faʻatino i se falemaʻi ile aso

    Iloilo le toto mo le i ai o le ergonin, uric acid, creatinine

    Mo togafitiga o sooga, ua faʻaaoga lelei e le au faitau DiabeNot. I le vaaia o le lauiloa o lenei oloa, matou te filifili ai e ofoina atu i lou mafaufau.

    Afai o nei mea ua iloa, i le faaopoopo i le fuafuaina o le maualuga o le suka o le toto, o le tagata tomai faapitoa e maua faʻamatalaga e uiga i faafitauli faʻafomaʻi faʻapitoa i le tagata maʻi

    O le metotia e faʻaaogaina pe a iai se masalosaloga o se tagata o loʻo tupu aʻe faʻamaʻi fatu.

    O nei metotia faʻamalosi e mafai ai ona iloa le hyperglycemia i se maʻi, lea e masani lava o se tasi o faʻamaoniga o se faʻamaʻi sili atu ona ogaoga. O le faasiliga o le suka e masani ona oʻo atu ai i faʻafitauli i le ituaiga ketoacidosis. Afai e le togafitiina, o le hyperglycemia e mafua ona o se maʻi i le maʻi ma le oti.

    Auala e faʻafefe ai toto maualuga toto

    Faʻateleina le suka toto - aisea e tupu ai lenei mea, aisea e tulaʻi ai ma o le a le tapulaa aupito maualuga? O le tele o tagata latou te fesiligia nei fesili ma nisi fesili, aemaise lava, pe o le a fesoasoani le meaai i lenei mataupu, pe faapefea ona aloese mai le faoa faamalosi, ma pe o le a le mea e tatau ona i ai. O le matafaioi o le kulukose i le soifua maloloina o le tagata e tele, ae pe faapefea ona pulea le maualuga o le fesili autu, o le tali lea e naʻo se fomaʻi e mafai ona maua. E uiga i le maualuga maualuga o le suka e matauina i totonu o le toto, insulin, o faailoga ma sili atu mulimuli ane i le tusitusiga.

    O lea, o le kulukose, ma le kulimi, lea e mafai ona tumu ai le tagata soifua, poʻo le isi itu. O lenei vailaʻau e maua ai le mea aupito sili ona lelei i totonu o tino uma i totonu o le toto, ma faʻamaonia ai foi se tapulaa i tulaga o le soifua maloloina. O ana galuega tutusa e atagia mai i galuega felagolagomaʻi o vaega uma o le tino, metabolism, lea e le mafai ona faia e se isi lava elemene. I le gaʻo masani, o aʻafiaga le lelei mo le tino e le mafai, mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le maʻitaga poʻo le taimi e mulimulitaia ai le taumafataga, ma ave foi le inisalini.

    I le taimi lava lea e tasi, o suiga ma tiga i vae ma isi totoga, lea e faʻamalosi ai le suka maualuga i le toto, e tupu malie. O se taunuuga o lenei mea, e le mafai ona le amanaiaina ia uiga o le maʻisuka, o loʻo iloa lelei le fua o le suka i le taeao po o le taimi o le maʻitaga. Siʻitia le suka ma isi hormones i le toto, o lona uiga o taunuuga ogaoga o le a tutupu - e oʻo i le toesea.

    E taua le manatuaina o le maualuga maualuga o le suka e le mafai ona manatu i se mea e masani ai: i soo se matua, i soo se tulaga (faʻataʻitaʻiga, maitaga), o lenei mea e tatau ona i ai se tulaga e tasi.

    O tagata tomai faapitoa ua atiaeina nai lo auala lelei e mafai ai, pe afai e tatau ai, e faaitiitia le maualuga o le suka o le toto ma seti ai se tapulaa.

    E faʻapefea ona fesoasoani le inisalini poo le taumafataga i lenei mea, ma o a "faailoga muamua" o le fesoasoani, aemaise lava o le maʻi suka?

    E uiga i auala

    I le matauina o metotia uma o loo maua i le taimi nei, e tatau ona maitauina e mafai ona aoga i tulaga eseese ma i tulaga eseese tau soifua maloloina. O le a se mea e mafai ona fesoasoani e faʻamaua le maualuga o le suka e maua i le toto masani, e le gata i le taeao ae le gata i le taimi o le maitaga? O auala nei e pei o:

    • inisalini (e le gata ina mafai ona e faia inisiua),
    • meaai
    • vailaʻau
    • togafitiga mo togafitiga.

    O le insulin e iloa e fesoasoani e maua ai le maualuga maualuga o le suka i le maʻisuka ituaiga 1. E mafua ona e mafai ona i ai se aafiaga taua i luga o le paʻu, ma faʻaitiitia ai le tapulaa ma le maualuga. I le taimi lava e tasi, o se aafiaga faapena e matua atoatoa pe afai e faʻaaogaina le insulin i le tumau, ma tausia se tulaga maualuga, lea e le mafai ona taʻua e uiga i ni maualuga maualuga.

    I le tautala e uiga i le mea e tatau ona i ai, e tatau ona maitauina e maualalo le carb e sili ona talafeagai. E tauia ai le tapulaa ma le maualuga (e le gata i le taimi o le maitaga), e mafua ai ona mou ese uma faailoga ma avea ai mea e sili atu ona taliaina i le tino lava ia. I lenei tulaga, e taua tele le tausia o le taumafa i le olaga atoa, ma e le na o le vaega malosi o le maʻi.

    O vailaau faʻasoifua maloloina e faʻasinoina taʻitoʻatasi e se tagata tomai faapitoa. E faia lenei mea pe a le na o le toto suka ua faateleina, ae tele foʻi isi hormones.

    I le avea ai o se tulafono, o lenei metotia e faʻapipiʻiina foi le inisalini ma e fautuaina e mulimuli i se taumafataga e mafai ai e oe ona pulea faʻamaoniga ma mea e aofia ai.

    O fualaau faasaina ma i latou taitoatasi e mafai ona faaleaogaina na mafuaʻaga uma i totonu o le tino lea na filifilia mo le faateleina o le toto suka.

    O le faʻaaogaina faʻaaogaina o fuataga uma e tuʻuina i totonu o le faʻalavelave e mafai ona mafai ai ona faʻamautinoa le tapulaa ma le maualuga, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o faʻafitauli uma ma le toto kulukose e le gata i le taeao, ae faʻapea foʻi i le maitaga. Ae peitai, e tatau ona toe maitauina o le inisalini, meaʻai ma metotia uma lava e fesoasoani pe afai e maualuga le suka ma isi hormones i totonu o le toto faʻapitoa i fautuaga faʻapitoa faʻafomaʻi. Ae ui i lea, e mafai ona i ai ni aʻafiaga i le maitaga poʻo le taeao?

    E uiga i taunuuga

    E pei lava o soʻo se togafitiga, pe a maualuga le suka ma isi hormones i totonu o le toto, o nisi o taunuuga le lelei mo le tino e mafai. I soo se tulaga, o le a sili atu ona lelei nai lo le atinaʻeina o le maʻisuka o soʻo se ituaiga ma soo se ituaiga. A uma mea uma, o le mea tonu lava lea e tupu pe a siitia le suka ma isi hormones i totonu o le toto. E mafai ona tupu:

    1. ulu matua
    2. faafitauli i totonu o le mea oona, ate ma fatugaʻo,
    3. faʻavavevaveina o le maʻisuka.

    E le gata i lea, o nisi o le maʻisuka, pe a maualuga i le suka, e mafai ona iai ni suiga i le paʻu ao maitaga. Ae peitai, e vave ona latou pasi atu, ona o lo latou tapulaa ma la latou tulaga ua totogiina i tulaga taua o le kulukose, lea e taua tele i le taimi o le maitaga ma isi tulaga. E le gata i lea, o le maualuga maualuga o le suka sa matauina ao le i amataina togafitiga e mafai ona avea ma se malosiaga tele mo faʻamaʻi o le natura cardiovascular.

    I le tulaga e matua ogaoga le faʻaalia o faʻamatalaga le lelei, ma o lo latou faʻatapulaʻa ma maualuga e oʻo i le maualuga, o loʻo i ai se manaʻoga mo togafitiga e le gata o le faateleina o le kulukose, ae o faafitauli foi na tulai mai. E fautuaina lenei mea e le gata i le taimi o le maitaga, ae faʻapea foi i le tele o isi mataupu. I luga o le mafai ona tuʻufaʻatasia faʻamaʻi ma metotia.

    E uiga i le tuufaatasia

    O le mea moni, o le maʻisuka e mafua ai le paʻu tele i le tino o le tagata, ma le manatu faatauvaa i tapulaa ma tulaga uma. O lenei uiga o soʻo se maʻi lea e fesootaʻi ma faʻamaʻi o le endocrin system. E le gata i lea, o lenei aafiaga e faʻapipiʻiina e le mea moni o loʻo i ai se manaʻoga e ave insulin, meaʻai ma isi metotia e tatau ona faʻaaogaina.

    O se taunuuga o lenei mea, o faiga uma lava, i le mea moni, o le mamafa, lea o le a aʻafia e seisi togafiti togafitiga - mai iʻuga. E mafai e se maʻisuka ona maua? Ina ia malamalama i lenei mea, faʻapea foi ma le mafuaʻaga e tulaʻi ai le suka toto, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa.

    O ia o le a talanoa e uiga i:

    • o le a le maualuga i tulaga uma, e aofia ai i le taimi o le maitaga,
    • mea e mafai ma mea e le mafai
    • auala e tui ai inisalini
    • mea e tatau ona avea ma meaai.

    O ia faamatalaga uma e matua taua tele e le gata i le togafitiga, ae faapea foi i le tuufaatasiga o fualaau eseese. I lenei tulaga, e tatau ona maitauina ia mea uma, faʻapea foi ma fetuunai pe a manaʻomia. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a iai ni faʻaaliga leaga.

    E taua le manatua o le faʻasoa i le leai o se mataupu e le mafai ona faia tutoatasi, aua e mafai ona afaina ai le tino, aemaise lava le tino o le maʻisuka.

    O le mea lea, o le toto maualuga o le toto o se tagata, o le mea moni, o se mea le lelei. E manaʻomia ai togafitiga vave, ma e talafeagai lea mea ina ia aloese mai soʻo se faafitauli sili atu ona taua. O se apili i se tagata tomai faapitoa i sea tulaga e matua mautinoa lava. O le a fesoasoani e iloa uma metotia o togafitiga ma maua ai taunuʻuga maualuga.

    Suauu toto mai le 5.0 i le 20 ma luga: mea e fai

    O fua o le suka suka e le masani ona faʻaauau ma e mafai ona fesuisuiaʻi, e fuafua i le tausaga, taimi o le aso, meaʻai, gaoioiga faʻaletino, le i ai o tulaga faʻalavelave.

    O faʻafitauli o le kulūkose o le toto e mafai ona faʻaititia pe faʻaitiitia e faʻatatau i se manaoga faapitoa o le tino. O lenei faiga faʻalavelave e pulea e le inisalini pancreatic ma, i nisi itu, adrenaline.

    Faatasi ai ma le le lava o le inisalini i totonu o le tino, o tulafono faatonutonu e le mafai, e mafua ai le le atoatoa o le tino. A maeʻa se taimi, o le a le mafai ona faʻaaogaina togafitiga o totoga i totonu.

    Ina ia iloiloina le tulaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi ma puipuia le atinaʻeina o faʻafitauli, e tatau ona suʻesuʻeina pea suʻesuʻega o le kulukose o le toto.

    Suga 5.0 - 6.0

    Suauu toto i le lautele o le 5.0-6.0 iunite ua manatu e taliaina. I le taimi nei, e ono le mautonu le fomai pe afai o suega e mai le 5.6 i le 6.0 mmol / lita, aua o lenei mea e mafai ona faʻataʻitaʻiina ai le atinaʻeina o tagata ua taʻua o le prediabetes

    • O fuataga taliaina i tagata matutua soifua maloloina e mafai ona amata mai le 3.89 i le 5.83 mmol / lita.
    • Mo tamaiti, o le vāega mai le 3.33 i le 5.55 mmol / lita ua manatu ole masani.
    • O le matua o tamaiti e taua foi ona mafaufau: i pepe faatoa fananau mai e oo i le masina, o faailoga e mafai ona i ai i le va o le 2.8 i le 4.4 mmol / lita, e oʻo i le 14 tausaga, o le data mai le 3.3 i le 5.6 mmol / lita.
    • E taua le mafaufau o le matua o nei faamaumauga e sili atu le maualuga, o le mea lea, mo tagata matutua mai le 60 tausaga le matua, o maualuga o le toto toto e mafai ona sili atu nai lo le 5.0-6.0 mmol / lita, lea e manatu i ai o le masani.
    • I le taimi o le maitaga, e mafai e tamaitai ona faʻaopopo le tele o faʻamaumauga ona o suiga o le hormonal. Mo fafine maʻitaga, o taunuuga o le auiliiliga mai le 3.33 i le 6.6 mmol / lita e manatu e masani.

    Pe a tofotofoina mo le toto o le kulukose toto, o le fua faatatau e vave ona faateleina i le 12 pasene. O le mea lea, afai e faia se auiliiliga mai se vein, e mafai ona eseese le faʻamaumauga mai le 3.5 i le 6.1 mmol / lita.

    E le gata i lea, e mafai ona fesuisuiaʻi siaki pe afai e te ave atoa le toto mai se tamatamailima, vein poʻo le plasma toto. I tagata soifua maloloina, o le plasma glucose e ave i le 6.1 mmol / lita.

    Afai o se fafine maʻitaga e ave le toto mai se tamatamailima i luga o se manava gaogao, e mafai ona eseese le fuainumera mai le 3.3 i le 5.8 mmol / lita. I le suʻesuʻega o toto vevela, o fuainumera e mafai ona aofia i le 4.0 i le 6.1 mmol / lita.

    E taua le mafaufau i nisi tulaga, i lalo o le faatosinaga o nisi itu, o le suka e mafai ona siitia le tumau.

    O le mea lea, o le faateleina o faʻamaumauga o le kulukose e mafai ona:

    1. Galue faaletino po o aoaoga,
    2. Galuega uumi umi
    3. Mataʻu, mataʻu poʻo se tulaga ogaoga faigata.

    E le gata i le maʻisuka, faʻamaʻi e pei ole:

    • O le iai o le tiga ma le tiga,
    • Faʻaleagaina o le myocardial,
    • Paʻu o le Cerebral
    • Le i ai o faʻamaʻi mu
    • Manua tiga
    • Togafitiga
    • Faʻalavelave faʻamaʻi
    • O le i ai o maʻi o le ate,
    • Fusi ma manua.

    O nisi taimi pe a maeʻa le faʻaaogaina o le mea e faʻaosofia ai, o le maʻi e toe foʻi i le masani.

    O le faateleina o le kulukose i totonu o le tino e masani ona fesoʻotaʻi e le gata i le mea moni o le maʻi na faʻaaogaina le tele o meaʻai gaʻo, ae faʻapea foʻi ma se avega mamafa. Pe a faʻatupu musika, latou te manaʻomia le malosi.

    Glycogen i maso ua liua i le kulukose ma faʻalilo i totonu o le toto, lea e mafua ai le faateleina o le toto suka. Ona faʻaaogaina lea o le kulukose mo lona faamoemoega faamoemoeina, ma le suka pe a mavae sina taimi e toe foi mai i le masani.

    Suga 6.1 - 7.0

    E taua le malamalama o tagata soifua maloloina, o le maualuga o le kulukose i le toto capillary e le sili atu i le 6.6 mmol / lita. Talu ai le maualuga o le kulukose i le toto mai le tamatamailima e maualuga atu nai lo se vein, o le toto vevela ei ai faailoga eseese - mai le 4.0 i le 6.1 mmol / lita mo soo se ituaiga suʻesuʻega.

    Afai o le suka toto i luga o se manava gaogao e maualuga atu nai lo le 6.6 mmol / lita, o le a masani lava ona iloa e le fomaʻi vailaau, lea o se toilalo gasegase tuga. Afai e te le faia taumafaiga uma e faʻamaonia ai lou soifua maloloina, e mafai e le tagata maʻi ona atiaʻe le maʻisuka ituaiga 2.

    Faʻasolosolo, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i luga o se manava gaogao e mai le 5.5 i le 7.0 mmol / lita, o le hemoglobin glycina e mai le 5.7 i le 6.4 pasene. I le tasi po o le lua itula i le maeʻa ai o le taumafaina, o le suʻega o le suʻe toto e mai le 7.8 i le 11.1 mmol / lita. A itiiti ifo o le tasi o faailoga e lava lea e iloa ai le maʻi.

    Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, o le a gauai le tagata maʻi:

    1. ave se suʻega lona lua mo le suka,
    2. ave se suega o le faapalepale kullukose,
    3. Iloilo le toto mo le hemoglobin glycosylated, aua o lenei metotia ua manatu e sili ona saʻo mo le sailia o le maʻisuka.

    E le gata i lea, o le tausaga o le maʻi e tatau ona amanaia, talu ai ona o le matua o le data mai le 4.6 i le 6.4 mmol / lita ua manatu o le masani.

    I se tulaga lautele, o le faateleina o le suka o le toto i fafine maʻitaga e le o faailoa manino ai le solia, ae o le a avea foi ma se taimi e popole ai i lo latou soifua maloloina ma le soifua maloloina o le tamaititi e leʻi fanau mai.

    Afai o le maitaga o le maualuga o le sukū e faʻatupulaʻia le malosi, e mafai ona faʻaalia ai le atinaʻe o le maʻisuka latent latent. A oʻo i se tulaga lamatia, o le fafine maʻitaga ua lesitalaina, mulimuli ane ua tofia o ia e faia se suʻega toto mo le kulukose ma se suʻega ma se avega i le glucose toleni.

    Afai o le maualuga o le kulukose i le toto o fafine maʻitaga e maualuga atu nai lo le 6.7 mmol / lita, o le fafine e ono maua i le maʻisuka. Mo lenei mafuaʻaga, e tatau loa ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi pe afai ei ai i se fafine ni faʻamaoniga pei o:

    • Lagonaina o le gutu malulu
    • O le fiainu lava
    • Uiga masani
    • Le lagona faifaipea o le fiaaai
    • Le foliga mai o le manava manava
    • O le faʻavaeina o se tofo malosi i le vailaʻau,
    • O foliga vaaia o vaivaiga lautele ma le vaivai tele,
    • Ua tulai le toto toto.

    Ina ia taofia le tupu mai o le maʻisuka faʻamaʻi, e manaʻomia ona e matauina e le fomaʻi e le aunoa, ave uma suega talafeagai.E taua foi le aua nei galo se ituaiga ola maloloina, pe afai e mafai, teena le taumafaina pea o meaai ma le maualuga o le faasinomaga o fuainumera, faatasi ai ma le maualuga o mea e gaosi ai mea inu gaʻo, meaʻai.

    Afai e manaʻomia uma fua talafeagai i se taimi talafeagai, o le a maʻea le maitaga e aunoa ma ni faafitauli, o le a fanau mai se pepe soifua maloloina ma malosi.

    Suga 7.1 - 8.0

    Afai o faailoga i le taeao i luga o se manava gaogao i se tagata matua e 7.0 mmol / lita ma le maualuga, e mafai e le fomai ona fai mai le atinae o le maʻisuka.

    I lenei tulaga, o faʻamatalaga i luga o le suka toto, e tusa lava po o le a le meaʻai ma le taimi, e mafai ona oʻo i le 11.0 mmol / lita ma le maualuga.

    I le tulaga o loʻo i ai le faʻamaumauga mai le 7.0 i le 8.0 mmol / lita, e ui lava e leai ni faʻamaoniga manino o le maʻi, ma ua masalosalo le fomaʻi i le siama, ua faatonuina le tagata maʻi e faia se suʻega ma se avega i le kulūkose toleni.

    1. Ina ia faia lenei mea, o le tagata maʻi e suʻeina se suʻega toto mo se manava gaogao.
    2. 75 kalama o le kulukose mama e faʻafefeteina i vai i totonu o se tioata, ma e tatau i le tagata maʻi ona inu i le vaifofo e maua ai.
    3. Mo le lua itula, o le tagata maʻi e tatau ona malolo, e le tatau ona e 'ai, inu, ulaula ma le gaoioi malosi. Ona ia faia lea o se suʻega lona lua mo le suka.

    O se suega tutusa mo le faapalepale o le kulukose e faʻamalosia mo tina maitaga i le ogatotonu o le taimi. Afai, e tusa ai ma taunuuga o le auʻiliʻiliga, o fuainumera e mai le 7.8 i le 11.1 mmol / lita, e talitonuina le vaivai o le faapalepale, o lona uiga, ua faateleina le malamalama o le suka.

    Pe a faʻaalia e le auʻiliʻiliga se taunuʻuga e maualuga atu i le 11.1 mmol / lita, o le maʻisuka e muaʻi mauaina.

    Ole vaega aʻafia mo le atinaʻe o le maʻisuka ituaiga 2 e aofia ai:

    • Toʻatele tagata
    • Tagata gasegase o le toto maualuga o le 140/90 mm Hg pe sili atu foi
    • Tagata e sili atu le maualuga o le cholesterol maualuga nai lo masani
    • Tina oe ua maua i le maʻisuka ile tino i le taimi o maitaga, faʻapea foi i latou o loʻo i ai le mamafa o le pepe ile 4.5 kilokalama pe sili atu,
    • Tagata faʻamaʻi ma le ovarycycy ovary
    • Tagata o loʻo i ai se faʻamuamua i le atinaʻeina o le maʻisuka.

    Mo soʻo se mea e aʻafia ai, e tatau ona suʻe se suʻega toto mo le suka pe tusa o le tasi i le tolu tausaga, e amata mai le 45 tausaga.

    O le mamafa o tamaiti e silia i le 10 tausaga e tatau foi ona siakiina e le aunoa mo le suka.

    Suga 8.1 - 9.0

    Afai e tolu taimi i le laina o le suʻega suʻe na faʻaalia ai le tele o taunuuga, e maua ai e le fomaʻi le maʻisuka maualuga o le ituaiga muamua poʻo le lua. Afai e amata le maʻi, o le maualuga o le kulukose o le a mafai ona iloa, e aofia ai i le urine.

    I le faʻaopopo atu i le faʻamaʻi o le suka, o le maʻi o loʻo faʻamaonia se tausisia o le soifua maloloina. Afai e aliali mai o le suka e tupu malosi pe a uma le 'aiga o le afiafi ma o nei taunuuga e faʻaauau pea seia oʻo i le taimi e momoe ai, e tatau ona e toe teuteu lau meaai. O le mea e sili ai, o ipu maualuga-kapeti e faʻasaina i le maʻisuka ua faʻaaogaina.

    O se tulaga talitutusa e mafai ona matauina pe afai o le aso atoa e leʻi 'ai atoatoa se tagata, ma pe a taunuu i le fale i le afiafi, sa ia taufaʻaiʻu i meaʻai ma' ai se vaega tele.

    I lenei tulaga, ina ia mafai ona taofia le tafe i le suka, e fautuaina e fomaʻi le 'ai lelei i le aso atoa i ni vaega laiti. O le matelaina e le tatau ona faʻatagaina, ma o meaʻai e gaʻo ai le carbohydrate e tatau ona tuʻuese mai le lisi o afiafi.

    Suga 9.1 - 10

    O le maualuga o le kulukose o le toto mai le 9.0 i le 10.0 iunite ua manatu o se tau aofaʻi. Faatasi ai ma le faateleina o faamatalaga i luga atu o le 10 mmol / lita, o le fatu o le maʻisuka e le mafai ona iloa se ituaiga tele o le mamafa o le kulukose. O se taunuuga, o le suka e amata ona faaputuputu i le urine, lea e mafua ai le atinaʻe o glucosuria.

    Ona o le le lava o gaʻo poʻo le inisalini, o le maʻisuka o le maʻisuka e le maua le aofaʻi tatau o le malosi mai le kulukose, ma o le mea lea e faʻaaogaina ai le gaʻo nai lo le "manava" manaomia. E pei ona e iloa, o tino o le ketone e fai ma vailaau e mafua mai ona o le malepelepe o sela gaʻo.A oʻo i le maualuga o le kulukose o le toto i le 10 iunite, e taumafai le gaʻo e aveese le suka maualuga mai le tino e pei o otaota faʻatasi ma urine.

    O le mea lea, mo le maʻisuka, o lona suka e sili atu i le tele o fua toto e maualuga atu nai lo le 10 mmol / lita, e tatau ona faia se faʻataʻitaʻiga mo le i ai o vailaʻau oona. Mo lenei mafuaʻaga, e faʻaaogaina ai vaega faapitoa o suʻega, lea e faʻamautuina ai le i ai o le acetone i le urine.

    E le gata i lea, o sea suʻesuʻega e faia pe afai o se tagata, e faaopoopo atu i le maualuga o le sili atu i le 10 mmol / lita, lagona le lelei, faʻalauteleina le vevela o lona tino, aʻo maʻi le tagata maʻi, ma o le vomiting ua matauina. O nei faʻamaoniga e mafai ai ona iloa le taimi vave o le faʻateleina o le maʻisuka ma puipuia ai le maʻi suka.

    Pe a faʻaitiitia le suka o le toto ma le suka e faʻaitiitia ai le suka, faamalositino, poo le inisalini, o le aofai o le acetone i le urine e faʻaitiitia, ma le malosi o le gasegase ma le manuia lautele o loʻo faʻaleleia.

    Sugar 10.1 - 20

    Afai o se tikeri maualalo o le hyperglycemia ua maua i le suka mai le toto i le 8 i le 10 mmol / lita, ona o le faateleina o faamaumauga mai le 10.1 i le 16 mmol / lita, o le tikeri maualuga, e maualuga atu i le 16-20 mmol / lita, o se tulaga maualuga o le maʻi.

    O lenei faʻavaega faʻapitoa o loʻo i ai ina ia mafai ai ona faʻasoa fomaʻi ma le masalomia o le i ai o le hyperglycemia. O se faʻafitauli lelei ma le matuia lipoti o le faʻamaʻi o le maʻisuka, ma o le taunuuga o lea mea o loʻo mataʻituina ai ituaiga faʻafitauli masani.

    Faʻasolo mea autu e taʻu mai ai le tele o le toto mai le 10 i le 20 mmol / lita:

    • O le tagata maʻi e masani ona tupu i le urination masani; o le suka e maua i le urine. Talu ai ona o le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le uila, o le ofu tino i totonu o le gataifale ua avea ma mea vaivai.
    • E le gata i lea, ona o le tele o le leiloa o le vai e ala i le urine, o le maʻisuka e lagona le malosi malosi ma le fia inu.
    • E i ai le mago tumau i le gutu, aemaise i le po.
    • O le tagata gasegase e masani lava ona faʻaaogaina, vaivai ma vaivai vave.
    • O le maʻisuka ua matua paʻu le mamafa o le tino.
    • O nisi taimi e lagona ai e se tagata le tiga, vomiting, maʻi tiga, fiva.

    O le mafuaʻaga o lenei tulaga e mafua ona o le le lava o le inisalini i totonu o le tino poʻo le le mafai ona maua o sela e galue ai ile inisalini ina ia faʻaaoga ai le suka.

    I le taimi nei, o le tapuni pito i luga e sili atu ma le 10 mmol / lita, e mafai ona oʻo i le 20 mmol / lita, o le kulukose o loʻo faʻateleina i le urine, lea e faʻapogai ai le tele o urination.

    O lenei tulaga e mafua ai le le lava o le susu ma le manava, ma o le mea lea e mafua ai le galala le faamalieina o se maʻisuka. Faatasi ai ma le vai, e le gata o le suka e sau mai le tino, ae faapena foi ituaiga uma o elemene taua, e pei o le potassium, sodium, chlorides, o se taunuuga, e lagona e se tagata le vaivai tele ma aveesea le mamafa.

    O le maualuga o le maualuga o le suka o le toto, o le saoasaoa lea o mea na tutupu i luga.

    Suga Suauu Luga 20

    Faatasi ai ma ia ituaiga faailoilo, e lagona ai e le tagata maʻi lagona malolosi o le hypoglycemia, lea e mafua ai ona leai se malamalama. O le i ai o le acetone faatasi ma le 20 mmol / lita ua sili atu ona sili ona faigofie ona iloa e ala i le manogi. O se faʻamaoniga manino lea e leai se totogi o le maʻisuka ma o le tagata o loʻo i luga o le laina o le maʻi suka.

    Faailoa mai ni faʻafitauli matautia i le tino e faʻaaoga ai faʻamaoniga nei:

    1. O se suega o le toto e sili atu ile 20 mmol / lita,
    2. O le manogi manogi o le acetone e lagona mai le gutu o le tagata maʻi,
    3. E vave ona vaivai le tagata ma lagona ai se vaivaiga faifai pea,
    4. E masani ona i ai le ulu tiga,
    5. O le tagata gasegase na te le maua lona fia 'ai ma ua i ai se suiga i meaʻai na ofoina mai,
    6. E i ai le tiga i totonu o le manava
    7. O se maʻisuka atonu e lagona le manava, vomiting ma le vavalalata e mafai,
    8. E lagona e le tagata maʻi le pisapisao e masani ona manava.

    Afai ole a iloa faailo mulimuli e tolu, e tatau ona e vave saili se togafitiga faafomaʻi mai se fomaʻi.

    Afai ole maualuga o le suʻeina o le toto e sili atu i le 20 mmol / lita, e tatau ona le aofia uma gaoioiga faaletino. I se tulaga faapena, o le avega i luga o le cardiovascular system e mafai ona faateleina, lea e faʻatasi ma le hypoglycemia e faʻalua ona lamatia mo le soifua maloloina. I le taimi lava e tasi, o le faamalositino e mafai ona oʻo atu ai i le faʻateleina o le toto o suka.

    Faatasi ai ma le faateleina o le maualuga o le kulukose i luga atu o le 20 mmol / lita, o le mea muamua ua soloia o le mafuaaga lea o le faateleina o faailoga ma o le fualaau manaomia o le inisalini ua faalauiloaina. E mafai ona faʻaititia le suka toto mai le 20 mmol / lita i le masani e faʻaaoga ai se taumafataga maualalo-gaʻo, lea o le a faʻalatalata i le maualuga o le 5.3-6.0 mmol / lita.

    Faʻafefea ona fuafua le ESR

    Afai e te ave le toto ma le siama ole tino ma tuu i latou e tutu, ona maeʻa lea o se taimi faapitoa e mafai ona e matauina ua uma ona alu i lalo lela mumu, ma o se lanu samasama manino, o lona uiga, plasma, tumau i le pito i luga. O le mamao o le a faʻauluina ai le toto mumu mumu i le itula o le erythrocyte sedimentation rate - ESR.

    O se tagata suesue suesue e ave toto mai se tagata mai se tamatamailima i totonu o se pusa tioata - o se capillary. Ma le isi, o le toto e tuʻuina i luga o se tioata tioata, ona toe aoina lea i le capillary ma faʻaofiina i totonu ole Podhenkov tripod e faʻapipiʻi ai le iuga ile itula.

    O lenei aga masani e taua o le ESR e tusa ai ma Panchenkov. I le taimi nei, o le metotia e faʻaaogaina i le tele o fale suʻesuʻe i totonu o le soviet post-Soviet.

    I isi atunuu, o le faʻamatalaga o le ESR e tusa ai ma Westergren e masani ona faʻaaoga. O lenei metotia e le ese tele mai le auala o Panchenkov. Ae ui i lea, o suiga faʻaonaponei o le auʻiliʻiliga e sili atu ona sao ma mafai ai ona maua se taunuʻuga vaivai i totonu o le 30 minute.

    O loʻo i ai se isi metotia mo le fuafuaina o le ESR - e Vintrob. I lenei tulaga, e fefiloi le toto ma le totoga ma tuu i totonu o se puʻu ma vaevaega.

    I luga o le maualuga o le maualuga o le toto o le toto (e sili atu i le 60 mm / h), e vave lava ona tataʻi le vevela, lea e mafua mai i le vaeluaina o taunuuga.

    ESR ma le maʻisuka

    O faʻamaʻi pipisi, o le maʻisuka e masani lava ona maua, lea e faʻaalia i le mea moni o loʻo i ai pea le faateleina o le suka i le toto suka. Afai o lenei faailoilo e sili atu i le 7-10 mmol / l, ona amata loa lea ona fuafua le suka i le tagata.

    E tatau ona manatuaina o le faateleina o le ESR i le maʻisuka e mafai ona tupu mai o se taunuuga o le le gata i le faʻafitauli o le tino, ae faʻapea foi ma le tele o faiga le lelei e masani ona matauina i tagata e maua i le maʻisuka, lea e faʻamatalaina i le faʻaititia o le tino puipuia.

    ESR i le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e masani ona faʻateleina. E mafua lenei mea ona o le faateleina o le suka, o le maualuga o le viscosity o le toto, lea e mafua ai le saoasaoa o le faagasologa o le suauu erythrocyte. E pei ona e iloa, o le maʻisuka ituaiga 2, e masani lava ona matauina le gaʻo, lea e mafua ai le maualuga o le tele o le erythrocyte sedimentation.

    E ui lava i le mea moni o lenei auʻiliʻiliga e matua maaleale lava, o le tele o itu itu e aʻafia ai suiga i le ESR, o le mea lea e le mafai ai i taimi uma ona fai ma le mautinoa le mea tonu na mafua ai ona maua faʻamaumauga.

    O le faʻamaʻiina o le fatu i le maʻisuka ua manatu foi o se tasi o faʻafitauli. O le faʻaogaina o le tino e mafai ona aʻafia ai le palanyma, o le a faateleina le ESR. Ae i le tele o tulaga, e tupu lenei mea pe a faʻaitiitia le maualuga o le porotini i le toto. Ona o lona maualuga maualuga, o le a pasi atu i le uila, talu ai ua afaina ai le tele o vaa.

    I le maʻisuka maualuga o le maʻisuka, necrosis (necrosis) o fusi o tino ma nisi o elemene ma le faʻaaogaina o oloa gaʻo mea vevela i totonu o le toto e tutusa lelei. O le maʻisuka e masani ona mafatia:

    • puruli pathologies,
    • gaioiga o le myocardial ma le fatu,
    • sasa
    • maʻi leaga.

    O nei faʻamaʻi uma e mafai ona faʻateleina le fua o le suauu erythrocyte. I nisi tulaga, o le faateleina o le ESR e mafua ona o se mea na tupu.

    Afai o le suʻega o le toto e faʻaalia ai se faʻaopoopoga i le erythrocyte sedimentation rate, aua nei faʻalogoina le alagala. E tatau ona e iloa o le taunuuga e iloiloina i taimi uma i le malosi, o lona uiga, e tatau ona faʻatusatusa i suʻesuʻega muamua o le toto. Le mea na fai mai le ESR - i le vitio i lenei tusiga.

    Faʻamatalaga eseese

    O le tuufaatasiga o le suka maualalo ma le maualuga o le inisalini e fautua mai ai tagata o le vailaau.

    O suʻesuʻega faʻapitoa e talafeagai mo le uluai suʻesuʻega, o suʻesuʻega i le maʻisuka o le a fesoasoani e faʻatuina le ituaiga o faʻamaʻi. Muamua, o le ituaiga o maʻisuka ua fuafuaina: neurotic, angiopathic, poʻo le tuufaatasia. Pe a fai se siakiina, o se faailoga o le maualuga o le inisalini, ae le o le kulukose, e amanaia. Afai o le inisiua o le inisalini e sili atu ma le suka e maualalo, ua taʻua lea mea o se setete predabetic. I lenei auala, o tagata tomai faapitoa e amanaʻia le faailoilo ma iloa ai le maʻisuka, o le maʻisuka insipidus, meaai poʻo le glucosuria. E taua le iloa o le maʻisuka o le ituaiga muamua e le o fuafuaina i le auala eseese.

    Toe foʻi i le laulau o mea

    Togafitiga o Maʻi Sugar

    A maeʻa ona maua le suʻesuʻega, e maua e le endocrinologist se togafitiga o le maʻisuka togafitiga. Mo le maʻisuka ituaiga 1, o le fua o le insulin e fuafuaina e lagolago ai galuega taua uma, ma le 2 ituaiga o vailaʻau faʻasaina e maualalo ai le toto suka. O le taumafataga e taua tele: e tatau i le tagata maʻi ona pulea le aofaiga o carbohydrates o gaʻo ma proteins ina ia le sili atu le kulukose i le faʻatagaina masani. A maeʻa ona 'ai, e tatau ona e fuaina le suka toto, lea e le tatau ona sili atu i le tapulaa pito i luga. E taua tele le mataituina o le tausisia o tulafono uma i tamaiti ina ia aloese ai mai ni faafitauli ogaoga.

    ESR mo le maʻisuka ituaiga 2: masani ma maualuga

    • Faʻaleleia le maualuga o le suka mo se taimi umi
    • Faʻafouina le gaosiga o le inisalini pancreatic

    ESR o le erythrocyte suauu talatala. I le taimi muamua, o lenei faailo na taʻua ROE. O le faailo na faʻaaogaina i vailaau faʻasaʻi talu mai le 1918. Metotia mo le fuaina o le ESR na amata ona fausia i le 1926 ma o loʻo faʻaaoga pea.

    O le suʻesuʻega e masani ona faʻamatalaina e le fomaʻi pe a uma le feiloaiga muamua. O lenei mafuaʻaga ona o le faigofie o le faʻatinoina ma tau maualalo tau tupe.

    ESR o se faʻaaliga faʻapitoa e le o se mea patino lea e mafai ona iloa ai faʻafitauli i le tino pe a leai ni faʻamaoniga. O se faʻaopoopoga i le ESR e mafai ona i ai i le maʻisuka, faʻapea foʻi ma siama faʻaleagaina, faʻaleagaina ma le faʻamaʻi.

    O le a le maualuga maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

    Mo le puipuia, pulea ma togafitiga o le maʻisuka, e taua tele le fuaina o fua o le kulukose toto.

    O le masani (sili ona lelei) faʻaalia mo tagata uma e tutusa lava, e le faalagolago i le itupa, tausaga ma isi uiga o se tagata. O le masani masani o le 3.5-5.5 m / mol i le lita o le toto.

    O le auiliiliga e tatau ona agavaa, e tatau ona faia i le taeao, i luga o se manava gaogao. Afai ole maualuga o le suka i le toto capillary e sili atu i le 5.5 mmol i le lita, ae e lalo ifo i le 6 mmol, ona manatu lea o lenei tulaga o le tuaoi, latalata i le atinaʻe o le maʻisuka. Mo le toto vevela, e oʻo atu i le 6.1 mmol / lita ua manatu e masani.

    O faʻamaoniga o le hypoglycemia i le maʻisuka e faʻaalia i le faʻaitiitia o le suka i le toto toto, vaivaiga ma le leiloa o le mafaufau.

    E mafai ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona sauniuni ma faʻaaoga le faʻataʻitaʻiga o launiva mo le ava i luga o lenei itulau.

    O le taunuuga atonu e le saʻo pe afai e te faia soo se soliga i le taimi o le toto sampling. E le gata i lea, o le faʻaleagaina e mafai ona tupu ona o mea taua e pei o le atuatuvale, maʻi, manuʻa matuia. I tulaga faapena, e tatau ona e feutagai ma lau fomaʻi.

    O le a le mea e faʻatonutonuina ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto?

    O le hormone autu e nafa ma le faʻaitiitia o le suka o le insulin. E maua mai i le pancreas, poʻo ona peta beta.

    Hormones ua faateleina le maualuga o le kulukose:

    • Adrenaline ma norepinephrine e gaosia e alalaʻau.
    • Glucagon, faʻapipiʻiina e isi vela pancreatic.
    • Oona horroone.
    • "Poloaiga" hormones e gaosia i totonu o le faiʻai.
    • Cortisol, corticosterone.
    • Mea e pei o mea e tutusa.

    O le gaioiga o le faʻasalaga i totonu o le tino e pulea foi e le autonomous nervous system.

    E masani lava, o le kulukose o le toto i tamaʻitaʻi uma ma tamaʻitaʻi i le faʻatalanoaga masani e le tatau ona sili atu nai lo le 5.5 mmol / l, ae e iai sina eseesega i le matua, o loʻo faʻaalia i le laulau i lalo.

    Glucose maualuga, mmol / l

    2 aso - 4.3 vaiaso2,8 — 4,4 4.3 vaiaso - 14 tausaga3,3 — 5,6 14 - 60 tausaga4,1 — 5,9 60 - 90 tausaga4,6 — 6,4 90 tausaga4,2 — 6,7

    I le tele o falemaʻe, o le iunite o fuataga o le moli / L. E mafai foi ona faʻaaogaina le isi iunite - mg / 100 ml.

    Ina ia liua iunite, ia faʻaaoga le fua faʻatatau: afai o le mg / 100 ml ua faʻateleina i le 0.0555, o le ae mauaina le iuga i le mmol / l.

    Toto o le kulūkose toto

    I le tele o falemai ma falemaʻi a le malo, e mafai ona e suʻeina se suʻega toto mo le suka. A o lei uuina, e tatau ona tusa ma le 8-10 itula pe a uma le taumafataga mulimuli. A maeʻa ona ave le plasma, e manaʻomia e le maʻi ona ave le 75 kalama o le glucose faʻamaʻi ma a maeʻa le 2 itula toe tuʻuina atu le toto.

    O se taunuuga ua manatu o se faailoga o le faapalepale o le kulukose pe a mavae le 2 itula o le taunuuga o le 7.8-11.1 mmol / lita, o le i ai o le maʻisuka e iloa pe afai e sili atu ile 11.1 mmol / L.

    E iai foi se faailo o se taunuuga o le itiiti ifo i le 4 mmol / lita. I ia tulaga, o se suʻesuʻega faaopoopo e talafeagai.

    O le mulimuli i se taumafataga ma vailaau o le a fesoasoani e puipuia ai faʻafitauli.

    O le togafitiga mo le maʻi o le maʻisuka atonu e aofia ai auala eseese o loʻo faʻamatalaina iinei.

    Aisea e mafua ai le pala i le maʻisuka o loʻo faʻamatalaina i lenei tusiga.

    O le solia o le faapaleni o le kulukose e le o le maʻisuka, o loo tautala e uiga i le solia o le lagona o sela i le inisalini. Afai e iloa lenei tulaga i le taimi, o le atiaʻeina o le maʻi e mafai ona puipuia.

    O le faʻatinoga o le ESR o loʻo faʻaalia i aso nei i tagata taʻitoʻatasi uma oe na maua le suʻega o le toto. O le uiga atoa o lenei faaupuga e faatatau i le "erythrocyte sedimentation rates."

    O le sili ona lauiloa ma ulufale i togafitiga faafomaʻi o le fuafuaina o le taua ua taua o le micromethod e tusa ai ma T.P. Panchenkov, lea e faavae i luga o meatotino faaletino o vela toto mumu e nofo i le pito i lalo o le vaa i lalo o le malosi o le kalave.

    O le tau o le ESR e fuafuaina i le 1 itula ma e tutusa lava le 2-10 mm i le itula i alii ma le 4-15 mm i le itula i fafine.

    O le masini o le totoina o lela mumu ma o latou sao i le pito i lalo o le pipili e matua faigata lava ma ua aafia i le tele o auala. Ae ui i lea, o le taʻitaʻia muamua o le tulaga lelei ma le gasegase o le toto, faapea foi ma meaola o le tino ma meaola o le toto lava ia.

    O le mea lea, o le tele o le tau o le ESR e fuafuaina i le taua o faʻataʻitaʻiga nei:

    • Le aofaʻi o lela mūmū: faatasi ai ma lona faʻateleina (erythrocytosis) Faʻaititia le ESR, faʻatasi ai ma le faʻaitiitia - faʻaateleina.
    • O le faateleina o le fibrinogen e aofia ai se saoasaoa o le ESR.
    • O le faʻaitiitia o le faʻatinoga o le albumin e faʻatuputeleina ai le ESR.
    • O se faʻasoaga saʻo e matauina i le va o le fesuiaiga o le toto pH ma le faʻamatalaga ua faʻaalia: pe a fesuiaʻi le pH i le vaega o le gasegase (pe a faʻaitiitia), e faʻaitiitia le ESR, ma a oʻo i le tele (alkalosis) ESR faʻateleina.
    • E taua tele le aʻafiaga o le ESR, o le setete o meaola o meaola i totonu o le ate. Na maua ai i le va o le faʻamatalaga ua faʻamatalaina ma le mea o loʻo i totonu o piglele pigments ma pati paluga o loʻo i ai se fesoʻotaʻiga vavalalata.
    • O vaega ninii o le toto inflammatory e mafai foi ona aafia ai le taua o le ESR, ma o lenei parataiso i se vaega sao. O lenei mamanu e sili ona lauiloa mo α-globulins, paraproteins ma le γ-globulin.

    Faatasi ai ma mafuaʻaga ua taua i luga, o le tele o mea e masani ai i togafitiga faafomaʻi lea e aafia ai le taua o le ESR o le maualuga lea o le maualuga.vailaʻau faʻamalosi (fibrinogen, γ-globulin, α-globulin), faʻapea ai ma le faʻaititia o le maualuga o le albumin.

    O le taua sili ona taua i le galuega faafomai i aso uma o le faateleina o le ESR, ona o mafuaaga nei:

    • O hemoblastoses paraprotemene o le myeloma ma le maʻi Waldenstrom. O le mea muamua e salalau i le aso, ae o fomaʻi muamua e faia se mea e le masani ai. I lenei tulaga, faatasi ai ma le faateleina o le ESR i le urine e aoina i aso taitasi, e foliga mai ai se polotini faapitoa -tini Bens-Jones. O le auiliiliga lautele o le urini e mafua mai i le i ai o le proteinuria maualuga (protein i luga atu o le 3.5 - 4 g).
    • Oona mumusu o le ponaivi o ponaivi (hemoblastosis), e aofia ai le leukemia ma le lymphogranulomatosis. Ae o le lukimia, i la latou ala gasegase, i le suega o le toto, e le na o se ESR maualuga e matauina, ae o loʻo iai foi le tino ola mama - o le afaina. I le taimi lava lea e tasi, e le o faʻamautuina ituaiga o leukocytes i le va o matai (maturing). O lenei tulaga e taua o le faalavelave faʻafuaseʻi. Faʻatasi ai ma le lymphomelomatosis, o le suʻesuʻeina o sel o Berezovsky-Sternberg i totonu o le toto o se uiga.
    • Maʻi faʻasolosolo. O le mea sili ona taatele o nei maʻi o le maʻisuka, lea e faʻateleina le kulukose toto. Afai o lenei faailo e sili atu i le 7-10 mmol / l, ona amata lea ona fuafua le kulukose i le urine. E taua tele le manatuaina o le faateleina o le ESR i le maʻisuka e mafai ona tupu e le gata o se taunuuga o le le atoatoa o le tino, ae o se taunuuga foi o le tele o gaioiga e mafua ai ona maua i le maʻisuka e mafua ona o le faaitiitia o le puipuiga.
    • Faamai o le ate ate. E pei ona e iloa, o le ate o loʻo matua aʻafia i le faʻapipiʻi o palatini, aemaise albumin. O lenei mea e manino ai le mafuaʻaga e mafua ai ona maualuga le maualuga ole maualuga o le hepatitis, le cirrhosis ma le kanesa o le ate. O le mea moni, o lenei tulaga e afaina ona o le faateleina o le totole pigle pigments (bilirubin ma ona vaega).
    • Anemia Faatasi ai ma lenei vaega o faamai, o le saoasaoa o le ESR e fesootai ma se faaitiitia i le maualuga o le toto mumu.
    • Toto fatu. O le mea moni, i le auala e le afaina ai le afaina o le palanyma, o le a faateleina le ESR. Ae ui i lea, o le tele o taimi, o le faateleina o le faʻamatalaga faʻaalia e mafua ona o se faʻaititia o le maualuga o le porotini i le toto, lea e oʻo atu i le maualuga o le urine ona o le faaleagaina o vaʻa.
    • Fesoʻotaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi (collagenoses), faʻapea foi vasculitis. O le vaega muamua o faʻamaʻi i aso nei o loʻo faʻatusalia mai e ala i le gasegase o le toto, sosoʻo lupus erythematosus (maua, o se tulafono, i fafine), rūmatism, scleroderma. O nei faʻamaʻi uma e mafua ai se gaioiga o le mumusu i totonu o le fesoʻotaʻiga, lea e fai ai le ske o le toetoe o totoga uma lava. O lenei mea e mafua ai le faateleina o le maualuga o prote-inflammatory proteins (fibrinogen, α ma γ-globulins), lea e oʻo atu ai i le faateleina o le ESR. I lenei tulaga, o le taua o le ESR ma le malosi o le faʻaogaina o le faʻaogaina o sooga o loʻo i totonu o vavalalata vavalalata. A o vasculitis, o nei faʻamaʻi e fesootaʻi ma le alualu i luma o se gaioiga malosi i le pa puipui. O le tele o taimi, i totonu o le faʻalapotopotoga o faʻamaʻi, o le nodular periarteritis e tupu.
    • O faʻamaʻi e tuʻuina atu e le gata ile tali a le tino, ae o le necrosis (necrosis) o le tino ma soʻo se elemene elemene, sosoo ai ma le faʻaaogāina o fualaau oona i le toto. O se faʻataʻitaʻiga o ia ituaiga tulaga e mafai ona avea ma faʻamaʻi pipisi ma le faʻapitoa ole tino, faʻaleagaina o le myocardial, intestine, mama, stroke, maʻi mama o soʻo se faʻasalalauga.
    • se vaega o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi e oʻo atu ai i le faaputuga i le toto o vaega eseese o le porotini (e masani lava globulins, fibrinogen ma isi vailaʻau gaosi).O se tuusaunoaga i lenei tulafono e mafai ona taʻua na o uluaʻi vaega o le vailaau faʻamaʻi ma le vailamatika o le vailaʻau. I faʻamaʻi pipisi, e amata le faateleina o le ESR, e amata mai i le 2-3 aso o maʻi, ausia le maualuga i le vaega ole faaleleia ole falemaʻi (!) O le maʻi. Ae ui i lea, o le umi o le soifuaga o se maualuga o le ESR poʻo lona faʻafouina fou pe a maeʻa se faʻasalalauga muamua o se faailoga taua o le faʻamaonia, e faʻaalia ai le tupu mai o faʻafitauli. I faʻamaʻi masani (mo se faʻataʻitaʻiga, tuberculosis), o le faateleina o le ESR e fetaui lelei ma le gaioiga o le gaioiga e le lelei.

    E ui lava i le mea moni e faapea, i le falemaʻi, e masani ona gauai atu i le faateleina o le ESR, o lona faaitiitia foi e taua tele. E mafai ona matauina i:

    • Vaʻaia le toto toto.
    • Maualuga maualuga o bilirubin.
    • Faʻavaʻa.
    • Neurosis.
    • Lelei
    • Malosiaga Anaphylactic.

    E taua le maitauina o le umi o le faateleina o le ESR e fuafuaina i le ola o le toto mumu toto, ma o lea e mafai ona maualuga le maualuga mo le 100-120 aso talu ona faʻamalolo atoa le faʻamaʻi.

    Suʻega o le toto mo le ESR: faʻaoga masani ma mea faʻaesea

    Ole fua o le suauu erythrocyte (ESR) o se faʻailoga o le fale suʻesuʻe e le o se faʻamatalaga e atagia ai le vaeluaga o vaega ninii o le porotini.

    Suʻeina o taunuʻuga o lenei suʻega i luga poʻo lalo mai le masani o se faʻailoga e le faʻaalia o se faʻaleagaina o le tino poʻo le faʻaleagaina i le tino o le tagata.

    O le isi igoa mo le faailo o le "erythrocyte sedimentation reaction" poʻo ROE. O le gaioiga o le totoga e tupu i le toto, le maua le malosi e faʻatautaia ai, i lalo o le malosi o le kalave.

    ESR i se suʻega toto

    O le aʻafiaga o le suʻeina o le toto mo le ESR o toto mumu mumu o le elemene pito sili ona leaga o le plasma toto. Afai e te faʻapipiʻi se pusa faʻataʻitaʻi i le toto mo sina taimi, o le a vaevaeina i vaega ninii - o se mea lapopoa o le erythrocytes e lanu enaena i lalo, ma se plasma o le toto toto i isi toto i le pito i luga. O lenei valavala e tupu i lalo o le malosi o le kalave.

    O toto mumu totoga ei ai lona uiga ese - i lalo o nisi tulaga latou te "pipii faʻatasi," e fausia ai poloka masini. Talu ai e sili atu le mamafa o la latou lapisi nai lo le tele o masini mumu mumu, latou te faʻavave vave i le pito i lalo ole pu. Faatasi ai ma le faiga le lelei o le tino i totonu o le tino, o le fua faatatau o le fegalegaleaiga o lela mumu ua faateleina, pe, i se isi itu, ua faaitiitia. E tusa ai, o le ESR ua faʻapupula pe faʻaitiitia.

    O le saʻo o le suʻega o le toto e faʻamoemoe i mea nei:

    Saunia tatau mo le auiliiliga,

    Uiga agavaa o le tekinisia faufautua o loʻo taitaia le suʻesuʻega,

    O le maualuga o tagata na faʻaaogaina.

    Afai e ausia uma mea e manaʻomia, e mafai ona e mautinoa o le mea tonu o le suʻesuʻega.

    Sauniuniga mo le faʻatinoga ma le samasama toto

    Faʻaaliga mo le faʻatinoina o le ESR - pulea le foliga vaaia ma le malosi o le faʻaogaina o le inflammatory i faʻamaʻi eseese ma lo latou puipuiga. O faʻasologa mai le masani e faailoa ai le manaʻomia o se suʻega o le toto e faʻamalamalama ai le maualuga o nisi o puipuiga. Faʻavae i luga o se suʻega a le ESR, e le mafai ona faia se faʻamatalaga maʻoti.

    O le auiliiliga e alu ile 5 i le 10 minute. Ae e te leʻi foaʻiina le toto mo le fuafuaina o le ESR, e le mafai ona e 'ai meaai mo le 4 itula. E maeʻa lenei sauniuniga mo le toto foaʻi.

    Polokalame sampling toto:

    O le lona tolu po o le fa o le lima tauagavale ua soloi i le ava malosi.

    E i ai se fausaga papaʻu (2-3 mm) e faia i le tamatamailima ma se meafaigaluega faapitoa.

    Aveese le mataua o le toto e sau i fafo ma se ie e leai ni mea.

    Faʻatau se samples o le biomaterial.

    Faʻaleagaina le 'upega tafaʻilagi.

    Latou te tuʻuina se fulufulu mamoe o loʻo faʻafefeteina i le alofilima i le tamatamailima ma fai atu ia i latou e tuʻi o latou tamatamailima i le alofilima o le lima e taofi le tafe toto i le vave e mafai ai.

    Polokalame sampling toto:

    O le lima o le tagata maʻi e tosoina i se paʻu paʻu.

    O le nofoaga o le puncture e faʻamaʻiina i le ava malosi, ua faʻaofiina se nila i totonu o le velo o le tulilima.

    Aoina le toto manaʻomia ile suʻega.

    Aveese le nila mai le vein.

    O le nofoaga faʻasalalau e faʻamaʻi ma le fulufulu mamoe ma le ava malosi.

    O le lima ua punou i le tulilima seia oo ina taofi le toto.

    O le toto na faʻapipiʻiina e suʻesuʻeina mo le ESR.

    Faiga Faʻavae a le ESR

    E lua metotia mo suʻega suʻega o le toto mo le ESR. E iai a latou mea e masani ai - aʻo leʻi faia le suʻesuʻega, o le toto ua fefiloi ma se mea faʻapitoa ina ia le toto le toto. O auala e eseese i le ituaiga o biomaterial o loʻo suʻesuʻeina ma i le sao o taunuʻuga na maua.

    Panchenkov Metotia

    Mo suʻesuʻega i lenei metotia, o le toto toto e aveesea mai le tamatamai lima o le tagata maʻi e faʻaaogaina. E suʻesuʻeina le ESR e ala i le faʻaaogaina o se capillary Panchenkov, o se ipu tioata manifinifi e 100 vaega na teu ai.

    O le toto e fefiloi ma se mea faʻapitoa i luga o se ipu malamalama faapitoa ile 1: 4. A maeʻa lenei mea, e le faʻatautaia e le biomaterial, tuʻuina i totonu o se capillary. A maeʻa le itula, o le maualuga o le koluma o le plasma toto e fuaina, vavaeese mai le toto mūmū mumu. O le iunite o le millimeta i le itula (mm / itula).

    Suiga i le ESR e faʻalagolago i tausaga ma kenera

    Fua o le ESR (mm / h)

    Tamaiti laiti e oo i le 6 masina

    Tamaiti ma talavou

    Tamaitai i lalo o le 60 tausaga

    Tamaitai i le afa lona lua o le maitaga

    Tamaitai e silia ma le 60

    Tagata e oʻo i le 60 tausaga

    Tagata sili atu i le 60

    O le vave o le ESR e tupu ona o le faateleina o le maualuga o globulins ma fibrinogen. O se suiga faapena i le polotini o loo faailoa mai ai le necrosis, suiga o le tino, le afaina ma le faaleagaina o mea fesootai, ma le faaletonu o le tino. O le faʻaauauina pea o le ESR i luga ifo o le 40 mm / h e manaʻomia ai isi suesuega o le hematology e fuafua ai le mafuaʻaga o togafitiga.

    Laulau a le ESR mo tamaitai i le matua

    Faailoga na maua i le 95% o tagata soifua maloloina e manatu e masani lava i vailaʻau. Talu ai o le suʻeina o le toto mo le ESR o se suʻesuʻega e le faʻapitoa, o ona faailoga e faʻaaogaina i faʻataʻitaʻiga faʻatasi ma isi suʻesuʻega.

    Tina lalo ifo o le 13 tausaga

    Tamaitai o le tausaga fanau

    Tina e silia ma le 50

    E tusa ai ma tulaga faʻataʻitaʻi o fomaʻi Rusia, o tapulaa masani mo fafine e 2-15 mm / itula, i fafo - 0-20 mm / itula.

    Tulaga faʻalelei mo tamaitai e fesuisuiai e fuafua i suiga i lona tino.

    Faʻaaliga mo se suʻega toto mo le ESR i fafine:

    Paʻa i le ua, tauau, maʻi tiga,

    Pelvic tiga

    Paʻu le mamafa mamafa.

    ESR i luga ae masani - o le a le uiga?

    O mafuaʻaga autu o le faʻateleina o le erythrocyte sedimentation rate o se suiga i le tuufaatasiga o le toto ma ona tulaga faʻapitoa-kemikolo-kemisi. Mo le faʻaaogaina o le pala o le toto mumu, o masini plasma e nafa ma agglomerates.

    Mafuaʻaga mo le faʻatupulaia o le ESR:

    O faʻamaʻi pipisi e faʻaosooso ai i le faʻamalama - syphilis, pneumonia, tuberculosis, rheumatism, oona toto. E tusa ai ma taunuʻuga o le ESR, latou te manatu o le laasaga o le faʻaogaina o le faʻaleagaina, pulea le aoga o togafitiga. I faʻamaʻi pipisi, o le ESR e maualuga atu nai lo faʻamaʻi e mafua mai i siama.

    Maʻi faʻamaʻi faʻamaʻi - thyrotoxicosis, maʻi o le maʻisuka.

    Faʻailoga o le ate, ate, pancreas, fatuga.

    Faʻaipoipoga ma le taʻitaʻi, arsenic.

    Faʻafitauli o le Hematological - anemia, mieloma, lymphogranulomatosis.

    Manuaga, gau, tulaga i le maea ai o gaioiga.

    High cholesterol.

    Faʻaiʻuga o fualaau (morphine, dextran, methyldorf, vitamini B).

    O suiga o suiga i le ESR e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le tulaga o le maʻi:

    I le laasaga muamua o le gasegase, o le maualuga o le ESR e le o ese mai le masani, ae faʻapupula i le atinaʻe o le faʻamaʻi ma faʻafitauli.

    O le atinaʻeina o le myeloma, sarcoma, ma isi tumutumu e faʻatele ai le ESR i le 60-80 mm / itula.

    I le aso muamua o le atinaʻega o le tino, ole ESR o loʻo i totonu o tapulaa masani.

    O le faʻamaʻi pipisi e faʻatele ai le ESR i le 2-3 aso muamua o le atinaʻeina o le maʻi, ae o nisi taimi e mafai ona eseese ia faailoga mo se taimi umi mai le masani (faʻatasi ai ma le pneumonia).

    Rheumatism i le gaioiga galue e le faʻateleina le ESR, ae o lo latou faʻaitiitia e ono faʻaalia ai le toilalo o le fatu (acidosis, erythremia).

    Aʻo faʻamuta le faʻamaʻi, o le leukocytes content in the blood first decreases, then ROY returns to normal.

    O se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o le ESR i le 20-40 poʻo le 75 mm / itula mo faʻamaʻi pipisi e foliga mai o faʻafitauli. Afai e leai se faʻamaʻi, ma o numera e tumau maualuga, o loʻo i ai se togafiti faʻasolosolo, o se gaioiga faʻaoga.

    Faʻafefea ona toe faafoi le ESR i le masani

    Ina ia faʻamaonia le faʻatinoina o suʻega a suʻesuʻega a le ESR, e tatau ona e maua le mafuaaga mo ia suiga. Atonu o le a tatau ona e faia se togafitiga e pei ona faatonuina e se fomaʻi, suʻesuʻega faaopoopo ma suʻesuʻega meafaigaluega. O se faʻamautinoaga saʻo ma togafitiga sili ona lelei o le faʻamaʻi o le a fesoasoani e faʻamaonia le ESR. O le a manaʻomia e tagata matutua le 2-4 vaiaso, tamaiti - e oʻo atu ile tasi ma le afa masina.

    Faʻatasi ai ma le anemia o le uamea, o le a toe foʻi le ESR i le masani ma le faʻaaogaina o se fuainumera o oloa e aofia ai le uʻamea ma le porotini. Afai o le mafuaʻaga o le vavae ese mai le masani o se mea e fiafia i ai mo meaai, anapogi, poʻo tulaga faʻapitoa e pei o le maitaga, susu fananau, ma le amio, o le ESR o le a toe foʻi i le tino pe a maeʻa le faʻamautuina o le setete o le soifua maloloina.

    Afai e faateleina le ESR

    Faatasi ai ma se maualuga o le ESR, e tatau lava ona le aofia ai mafuaaga faale-natura faalenatura: o le matua i tamaitai ma alii, taofiofi, maʻitaga, ma le taimi o le taimi o le tina i le tamaitai.

    Faʻalogo! 5% o tagata o le lalolagi o loʻo i ai se uiga faʻapitoa - oa latou faailo o le ROE e ese mai le masani e aunoa ma se mafuaʻaga poʻo se togafiti faʻaleaga.

    Afai e le oi ai mafuaʻaga faʻapitoa, o loʻo i ai mafuaʻaga nei mo le faateleina o le ESR:

Tuua Lau Faamatalaga