Aoric Atherosclerosis

O le faʻamalosia o le lipid metabolism e mafua ai le faaleagaina o le laʻau - o le galasticity o latou puipui ua faʻaitiitia ma ua vaeluaina le lautele o vaa. Faatasi ai ma le atherosclerosis o le aorta, o loʻo tuʻuina ai pusa i totonu o vaʻa. O ia ituaiga faʻavae e faʻaitiitia ai le gaosaʻi o toto toto ma vaapiapi le totoina o toto toto, faʻalavelaveina le toto toto. O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le atherosclerotic faagasologa o loʻo i ai se taimi umi. O le faagasologa o le teuina o ni atherosclerotic plate e afaina ai le tino i lona atoaga, ae ei ai sona tulaga patino.

Aisea e tupu ai le maʻi?

O le mafuaaga autu o le atherosclerosis o le aorta ma ona lala o le le atoatoa o le lipid, pe a faʻaitiitia le maualuga o lipoproteins i le toto ona o le faateleina o mea e maualalo ifo. O le vave faʻafuasei o atherosclerotic plate e faʻaitiitia ai le maualuga o ipu. O lenei mea e aafia ai meaʻai o le loto ma faʻafefe ai foliga o le atisiʻe.

O mafuaʻaga o le atherosclerosis o arteries e aofia ai:

  • faʻasologa o togafitiga
  • leai se gaioiga faaletino
  • faʻalavelave masani
  • faaitiitia le puipuiga
  • mamafa tele
  • toto maualuga
  • tiga o le endocrine, e aofia ai le maʻisuka,
  • ulaula
  • inupia ma siama.

Faʻaaliga faʻapitoa ma faʻataʻitaʻiga o aʻoaʻoga

E tolu vaega o le gasegase o le faʻamaʻi:

  • faʻasologa o mea faʻapitoa - angina pectoris, faʻamalosi, gasegase manava,
  • thrombonecrotic stage - stroke, faʻaleagaina o le myocardial, gangrene o vae na mafua ona o le vavae ese o le thrombus,
  • fibrous - o le taimi mulimuli o le faʻamaʻi, pe a oʻo mai vaega o atherosclerotic cardiosclerosis, ae le o le myocardial tissue, e foliga mai le fibrous tissue.

O ia ituaiga o atherosclerosis o le aorta ma valves e iloga:

  • taimi patino e aunoa ma ni uiga taua. O le faʻamaʻiina o le faʻamaʻi i lenei laasaga e faʻatinoina e faʻaaoga ai le hypercholesterolemia ma se vaega o beta-lipoproteins.
  • Vaitaimi ile taimi ole soifua maloloina. O faʻasalaga e mafai ona faʻaalia i auala faʻaaogaina, ae e leʻi faʻaalia mai nei faailoga.
  • laasaga o faʻamaoniga faapitoa, atigiaʻe ma uluaʻi oso mai fatu. E naʻo se tagata poto faapitoa e mafai ona iloa le atherosclerosis mai le maualuga.
  • faʻasolosolo taimi faʻasolosolo masani. O fesuiaiga fesuisuiai ma mea e le maua i le gataifale i vaʻa ua afaina.

Atherosclerosis i le thoracic aorta ma ona faailoga

Faailoga o le atherosclerotic vascular damage e faalagolago i le tele o mea - le ogaoga o le maʻi, vaega o tufatufaga, soifua maloloina lautele.

Faailoga o le atherosclerosis i le thoracic aorta e aofia ai:

  • pusa o le pusa
  • vevela ma le ulu
  • lipomas mata ma pallor,
  • vaivai ma manatua mea leiloa,
  • leai se mafaufau.

E masani lava ona maua i le atherosclerosis o le aorta (code for microbial 10 I70.0) ma faʻamau o le fatu (code for microbial 10 I25.1). O le tafe o le toto i lenei vaega e faʻalavelave, lea e oʻo atu ai i le tiga o le faʻanoanoa mo le tele o itula poʻo aso foi. O le aorta ua faʻamalosi, lea e faʻapupulaina ai le uta i luga o le fatu, e mafua ai le paʻu ma le fatu o le fatu. O le atherosclerosis o vaʻa o le fatu ua faʻaalia i le faateleina o le maualuga o le mamafa ma le masani ai.

O le atherosclerosis o le faʻaoga o le faitotoa e taʻitaʻi atu ai i se leo leotele ma le faʻafefe o le inu. O le faasalalauina o le atherosclerosis i le aorta ma le gaʻo e mafua ai ona maua ai le angina pectoris i totonu o le pusa ma le toe foi i le lima tauagavale, le manava o le manava, maʻi fatu o le ischemic, ma le faateleina o le fatu.

Faailoga o le atherosclerosis o le aorta i totonu o le lua

O faʻafitauli o le gaioiga o toto toto e taʻitaʻia ai le gaogao mafua ai faʻamaoniga nei:

  • afaina ma le malosi,
  • paleni mamafa
  • ogaoga tiga i pute,
  • maʻi le fiafia.

E le gata i lea, o le ai ai se faʻaopoopoga o le mamafa, faʻalavelaveina o vae, faʻalavelave toeititi, vaivai, leai se lagona o le vae, faʻaitiitia.

O aʻafiaga ogaoga o le maʻi maso o le tino e aofia ai le gangrene o le intestinal, faʻalavelave o le intestinal ma le toto ma le vomiting, gangrene, anerysm, o le vaevaeina e mafua ai le oti.

Atherosclerotic fatu fatu

O le atherosclerosis o le faʻailoga e faʻamalosi ai le faaputuputuina o le cholesterol i totonu poʻo luga o puipui o toto toto. Pe a oʻo mai papa i totonu o le gaʻo, e maua ai le atherosclerosis faʻamaʻi o le gaʻo matelaina.

O le a le atherosclerosis o le fatu oona? O le solia o le toto i maso o le fatu, faapea foi ma le faaleagaina po o le fesuiaiga o fua o le coronary artery, e oo atu ai i le atherosclerosis o mea e maua i le fatu.

O le atherosclerosis o vaʻaiga o maliu o le fatu e faʻaalia mai i le angina pectoris agamalu i le toilalo o le fatu. Atherosclerosis e aʻafia ai e le gata o vaʻa, ae faʻapea foi ma vaʻa ma ventricles o le loto.

Faʻailoga

O le fomaʻi, e faʻavae i luga o le suʻesuʻega o le maʻi, e faia ai se uluai suʻesuʻega o le atherosclerosis o le aorta, faʻamaʻi faʻamaʻi. O le faʻamatalaga muamua e aofia ai le cardiogram o le fatu, o se suʻesuʻega o tulaga o le cholesterol.

E faʻapefea ona siaki vaʻa o le fatu ma le manava abdomina mo le atherosclerosis? Ina ia iloa le tikeri ma le vaega o le liona, o togafitiga nei e iloa ai:

  • Faʻailoga o le fatu ma le manava
  • MRI
  • faiga faʻafefe
  • ECG
  • chest-ray
  • toto suesuega o le toto
  • siakiina o toto toto.

Togafitiga ma le puipuiga

O le filifiliga o togafitiga mo le atherosclerosis o le aorta ma arthur coronary arteries, o lona aoga e faalagolago lea i le maualuga o le faʻaleagaina o vailaʻau ma i luga o vaega taʻitasi o le tino.

Metotia o togafitiga o le atherosclerosis o le aorta ma valves

O se auala faʻafeiloaʻi i togafitiga.

Meaʻai maualalo maualalo.

Faʻalēaogāina masani leaga.

Togafitiga o pathoces e mafua ai le le mautonu o le cardiovascular system - hypertension, maʻi o le maʻisuka.

Gaioioiga masani.

Le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻamaonia le paleni o le lipid, faʻafefe i luga o paʻu o loʻo faʻapipiʻiina ma faʻalauteleina toto toto:

- faʻamaʻapeʻapeina o meaola suamalie,

- B vitamini,

E faʻaaogaina i tulaga faigata pe a le togafitia togafitiga fualaau faʻasaina i le lamatiaga o le taina o toto toto.

Faʻasalaga vaʻaia vaega sili ona leaga o le aorta.

I lo latou nofoaga, ua faʻapipiʻiina prostheses e faʻafoʻi ai le tafe toto.

Le togafitiga o le atherosclerosis o le aorta o le fatu e tatau ona faatonuina e le fomaʻi. O togafitiga faʻamaʻi e aofia ai le faʻaaogaina o le suauu nicotinic, fibrates, o le siakiina o meaola suamalie. O le atherosclerosis o le aorta ma arth coronary e le tali mai i taimi uma i le togafitiga o fualaau faasaina, o le mea lea, i le lamatiaga o faafitauli, ua faia le taotoga.

Meaʻai ma le Faʻamāina o Meaʻai

Meaʻai ma mea taumafa mo le atherosclerosis vascular e faʻamoemoe e faʻamalieina le mamafa, faʻaitiitia le faʻaaogaina o meaola manu ma faʻalautele le aofaʻi o meaʻai o loʻo gaosia. Ova malosi, gaʻo fufisi, meaʻai falai ma meaʻai, meaʻai, kuka, ma sikaleti e le aofia ai le taumafataga.

O le taumafataga a le Metitirani faatasi ai ma le sami, fualaau faisua, olive o se mea lelei mo le arteriosclerosis. O le taumafataga mo le vele o toto toto o le fatu e aofia ai nai le puaa ma le palu, fafaga iʻa, moa, ma le lapiti. E tele gasegase e fautuaina le faʻaaogaina o auala a Elena Malysheva mo le puipuiga ma togafitiga faʻapitoa.

Togafitiga o le atherosclerosis faʻatasi ai ma togafitiga faʻavae

O le faʻaaogaina o nei vailaau faʻasaina i le atherosclerosis e mafai ona mafai naʻo le maliega a le fomaʻi ma faʻatasi ai ma isi metotia. Faʻaititia le cholesterol decoction o kalama, karite, po o le sulu.

O le mamafa e masani ai le teuteuina o le aronia, lau o strawberries, hawthorn, mistletoe. O le pateta o le pateta e fesoasoani e puipuia ai maʻi o le toto toto o le fatu.

Puipuia faʻamaʻi

O togafitiga puipuia e mafai ona puipuia ai le amataina ma le atinaʻeina o le faʻamaʻi, faʻapea foʻi ma le fesoasoani i le muamua atherosclerosis o le aorta:

- lava gaioiga faaletino,

- tuʻuina atu masani leaga,

E le mafai ona faʻamatalaina le ala o le faʻamaʻi. I le uluaʻi faailoga o le muamua atherosclerosis, e tatau ona e vaʻai i se fomaʻi. O le tausiga o le soifua maloloina ma le faaitiitia o le ala o le faamai e faalagolago i fesoasoani talafeagai ua saunia, o lona uiga o se faaitiitia o le lamatiaga i le ola.

Loto fatu atherosclerosis - o le a lea?

Atherosclerosis o le fatu oona o se faʻamaʻi lea e aʻafia ai le tele o le uaea e ola ai i totonu o le tino o le tagata ma o loʻo i ai se aʻoga masani. O le faʻamaʻi e faʻaalia i le fatuina o se tasi poʻo le sili atu foo o le lipid deposits i luga o le pito i totonu o le cardiac aorta, ua taʻua o "atheromatous plaques". A o faagasolo le maʻi, o le tuputupu ae o le fesoʻotaiga ma le faʻavasegaina o puipui o le mata e tupu, e mafua ai ona faʻaleagaina, e ui lava e telegese, ae alualu i luma le alualu i luma. O le iʻuga, o le lumen e faʻamalamalamaina i le atoaga o le faʻamagaloina, ona o le fatu ma le totoga o loʻo aʻafia i luga o loʻo mafatia ai, lea e amata ona oʻo i le faateleina o le le atoatoa o le toto.

E le gata i lea, o le afaina o le aorta o le fatu e iai mea eseese e mafai ona fai: o se toto toto, o le atheromatus plaque, poʻo le taimi uma i le taimi e tasi. O le iʻuga o le faʻatupuina o le lumen o le faga o le faʻalavelave faʻaoga o le myocardial.

O le aorta lava ia e aofia ai vaega e lua ma vaevaeina i totonu o le vavae ma vaega o le tino. Aorta o le taumatau o le uluai nofoaga lea o le cardiac aorta, ma o laʻau e faʻalautele mai ai e maua ai le toto i le pito i luga o le tino ma gaʻo o loʻo i ai iina. O le aorta abdomina o le nofoaga autu lea e fafaga ai totoga o loʻo i le vaega pito i lalo o le tino ma le toto, e pei o le i totonu o le manava ma le pelvis.

E tusa ai ma fuainumera, o tamaloloa ua oʻo atu i le 50 tausaga ma sili atu, faʻapea foi ma tamaitai ua pasia le maualuga o le 60 tausaga, e masani ona mafatia mai le atherosclerosis o le aorta o le fatu.

Faailoga o le atherosclerosis o le aorta o le fatu

O le faʻamaʻi i le amataga o le atiaʻe e toetoe lava a le mafai ona maua, o nisi taimi o le vaitau o le faʻavaeina o masini e mafai ona tele tausaga. Faʻalagolago po o fea vaega o le aorta o le fatu ua aafia, o le a feagai se tagata ma faʻafitauli.

Afai ua faia e le thoracic aorta suiga faʻaleaga, ona faitio lea o le tagata e uiga i faʻamatalaga nei:

Paʻa i totonu o le fatafata, e tulaʻi mai i se vaitau taimi ma maua ai se uiga mu,

Tetee i le toto o le toto,

Faʻavavega masani

Faʻateleina le foloina o meaai,

Ulusinulu ulu ma le matua o le soifua matua

Ulu o lauulu i taliga,

O le fausiaina o foliga i luga o mata,

Le faʻaalia o se moli i luga o le atigi pito i fafo o le iris.

A aʻafia le atherosclerosis i le fatu o le fatu, e mafai e se tagata ona faitio e uiga i:

Faʻaleagaina o le nofoa, faʻaalia i le suiga o taimi o le manava o le maʻi ma le faʻamalosi,

Faʻasolosolo le mamafa o le mamafa

Paroxysmal mafatiaga tiga o le maualalo e tupu pe'ā uma ona 'ai ma taofi pe a uma le lua itula,

O le tiga tiga o le manava e le muta i le mea e mafai ona faʻataʻitaʻi e mafai ona taʻu mai ai le atinaʻeina o le mumū o le tino o le tino poʻo le peritoneum lava ia, lea e tupu mai ona o le thrombosis,

Mafuaaga o le Ausetic Atherosclerosis

Faatasi ai ma mafuaʻaga e taʻitaʻia ai le atherosclerosis o le aorta o le fatu, e mafai ona tatou iloa:

O le tagata maʻi e silia ma le 40 ona tausaga. O le lamatiaga o le atinae o le atherosclerosis o le a faateleina i le tutusa ma tausaga na ola ai,

Itupa (tagata ei lalo ifo o le 55 o latou tausaga e mafatia i le fatu o le atherosclerosis e sili atu nai lo tamaitai),

O le mea na tupu, o lona uiga, o le lamatiaga o le atherosclerosis e atiaʻe ai i na aiga lea na mafatia ai aiga i se faʻamaʻi tutusa, faateleina

Mausa leaga, aemaise lava, ulaula. Resins ma le nicotine o loo i totonu o le asu e saofaga i spasms o mea na maua i le coronary, faateleina le tulaga lamatia o le IHD ma le faateleina o le toto,

Filifiliga le lelei ma taumafa ma le tele o meaola manu i luga o le lisi,

Gaioiga maualalo ole gaioiga, lea e oʻo atu ai i le fatuina o le maʻisuka ma le gaʻo, faʻapea foʻi ma le faʻaitiitia o le fua faatatau o metabolic processes ma le faʻavaeina o atherosclerotic plate,

Tigā toto maualuga

Faʻalavelave masani ma le inu o le tino.

Togafitiga o le atherosclerosis o le aorta o le fatu

Le vave ona amata togafitiga, o le maualuga o lona aafiaga. O le togafitiga e fuafua, muamua, i le faaitiitia o le maualuga o le cholesterol i le toto, lona lua, i le faaosofiaina o le vave aveeseina mai le tino ma, lona tolu, i le aveeseina o patho ua tuuina atu.

E i ai ni vaega faapitoa o fualaau oona e faaaoga e togafitia ai le atherosclerosis o le aorta o le fatu, faatasi ai ma i latou:

O tulafono e fesoasoani e maualalo ai le cholesterol toto, ae i ai le numera tele o aʻafiaga o le itu ma faʻasalaga (praviol, zokor, mevacor). E sili atu i luga o fualaau ma fibrates,

O isi mea e maua mai le acidic nicotinic ma le acidic nicotinic, lea e faʻamoemoe foi e faʻaitiitia le cholesterol toto ma triglycerides, maua ai mea anti-teratogene ma saofagā i le gaosiga o le "lelei" cholesterol,

Fitibiti e faʻamoemoe e faʻaititia le tino o le tino o ona lava gaʻo (miskleron, hevilan, atromide),

Sequestrants of acidic acids, fesoasoani i la latou gaioiga ma le faʻaitiitia o le cholesterol toto (cholesterol, cholestyramine).

E leai se tasi o nei vailaʻau e mafai ona faʻataʻitaʻiina ma faʻaaoga e le tagata maʻi, ona o le tele o faʻasalaga ma lamatia ai le atinaʻeina o faʻalavelave faʻafuaseʻi, mai le ate. O le mea lea, o le polokalame e tatau ona filifilia na o le fomaʻi ma tagata taʻitoʻatasi e auai. O le fomaʻi o loʻo togafitia le atherosclerosis o se faʻalapotopotoga faʻapitoa mo tagata lautele. Afai e manaʻomia, e mafai ona tuʻuina atu le tagata gasegase i se tagata poto faapitoa.

I le faʻaopoopoga i fualaau o loʻo i luga, o le tagata maʻi o le a tuʻuina atu fautuaga ile auala e suia ai le taumafataga. E masani lava, e faatonuina e le fomai ni meaʻai suamalie ma minerale ma sauniuniga o gaʻo gaʻo eletise (mo se faataitaiga, Omacor).

I nisi tulaga, e le lava le vai ma atonu e manaʻomia ai taotoga. E taua pe a iai se taufaʻatau i le ola o le tagata, mo se faataitaiga, faʻaleagaina o le myocardial, fatugaʻo fatugao, poʻo se isi faʻalavelave faigata o le atherosclerosis o le aorta o le fatu.

E faigata ona tuʻuina atu se faʻataʻitaʻiga mo le toe faʻaleleia mai le atherosclerosis, e faʻalagolago lava i le maualuga o le atinaʻe o le maʻi. Ae ui i lea, faatasi ai ma le taimi e faʻamaeʻaina ai aʻafiaga o aʻafiaga, o loʻo faʻaitiitia faʻaititia le fua o le tino. O le mea lea, o le puipuia o le atherosclerosis e taua tele.

Puipuiga o le atherosclerosis o le aorta o le fatu

O togafitiga e puipuia ai le faateleina o le cholesterol toto ma puipuia ai mai le teuina i puipui o le aorta.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atherosclerosis, e tatau ona e:

Aloese i masaniga leaga, muamua lava, mai le ulaula ma inu ava malosi,

Suʻe lau auala i meaʻai. E ui lava o le tele o le cholesterol e ulu atu i le toto mai meaʻai e le maualuga ma e na o le 25-30%, e ui i lea, o se mea e puipuia ai, o le a le afaina le aveeseina o ipu e maua ai gaʻo manu mai meaai,

Afai o le tasi o faailoga o faʻaalia ai faafitauli i le galuega o le aorta o le loto ua maitauina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi i se taimi vave e mafai ai ma maua ai se faʻamaonia atoatoa,

Ole togafitiga vave o faʻamaʻi pipisi e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le fatu o le atherosclerosis. E uiga i le maʻisuka, toto maualuga, oona,

Faʻaaofiofia se olaga ola malosi, gaioiga faʻavavega faaletino, o le faʻaaogaina o taʻaloga avanoa e mafai ai, pe afai e le aloese, ona faʻatuai tele ai lea o faʻaalia o le maʻi,

E tatau ona puipui puipui tulaga faigata i le tele e mafai ai, ia faia le puipuiga ma togafitiga o faamai pipisi

E tatau ona faia suʻega taʻitasi i le falemaʻi i le nofoaga e nofo ai, lea e sili ona taua mo tagata ua pasia le maualuga o le 40 tausaga.

O le tausisia o nei puipuiga e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atherosclerosis o le fatu, e aloese ai mai faʻalavelave matuia o le maʻi ma tausia ai le maualuga o le ola.

Aoga: Tipiloma i le "Cardiology" na maua i PSMU ia i latou. I.M.Sechenova (2015). Na pasia le aʻoga i le aʻoga ma o le tipiloma "Cardiologist" na maua.

7 mafuaaga e fai sikuea i aso uma!

9 fesoasoani mo sooga lelei ma ponaivi!

O le atherosclerosis o se maʻi pipisi o le toto lea e teu ai le cholesterol ma isi gaʻo i le tulaga o le paʻu ma le paʻu i luga o puipui o paʻu, ma o puipui ua amata ona paʻu ma ua leai se aoga. E faasolosolo lava ona faigata le vaʻaia ona o le faʻaitiitia o gaʻo ma le lime i luga o puipui, ma le maumau ai.

O fualaau faʻamaʻi e fai ma togafitiga togafitiga, e tusa ai ma fomaʻi, e mafai ona aoga i le atherosclerosis. O vailaʻau faʻasaina e masani ona faʻaaogaina e avea ma sui e faʻaleleia atili ai aʻafiaga o vailaau mo togafitiga, faʻapea foʻi le auala autu o togafitiga o le faʻamaʻi. O le manatu o le tele o tagata gasegase e manatu e sese.

Atherosclerosis o pito pito i lalo o se vaega o togafitiga faʻaleagaina lea e aʻafia ai le toto toto autu o pito i lalo, ma o se solitulafono faifai pea o le toto i le tino ona o le vavalalata (stenosis) poʻo le faʻapipiʻi (occlusion) o laʻau. O le faaupuga "soloia" e.

O le atherosclerosis o vaʻa o le faiʻai o se faʻalautelega o le alualu i luma o le vaʻaia o vaa o loʻo i totonu o le afifi e fetaui. I vailaau, e mafai ona e maua isi faʻamatalaga o lenei faʻamaʻi, mo se faʻataʻitaʻiga, o le cerebral atherosclerosis poʻo le atherosclerotic o le vavalaʻau, ae o le tino e tumau pea le suia.

O le manatu o le taumafataga o se mea e le lelei ma e oʻo lava i le tiga, aua o le a mafai ai e le tasi ona lafoai le tele o "meaʻai" lelei mo le "soifua maloloina," ua aʻafia i mafaufau o le toatele. Peitai, o le lisi o oloa na faʻamaonia mo le faʻaaogaina i le atherosclerosis e lautele. O le tulafono autu o meaai paleni i le atherosclerotic faagasologa.

O le faʻamaʻi e fesoʻotai ma le solia o le lipid metabolism. O lea faʻaletonu e mafua ai le faaputuputuina o le "leaga" cholesterol i totonu o le toto. O le iʻuga, o le "cholesterol plaques" ua faia. Latou, faʻapipiʻi puipui o toto, ave le mea sili ona lamatia. I luga o le nofoaga o le faʻapipiʻi, o le vaʻa e pala, o lona.

O le toatele, pe a le o mea uma, a itiiti mai ma le tasi i o latou olaga ua latou matauina ni faaaliga manino o uiga le lelei e iloa ai le amataina o suiga o le tino i totonu o le faiʻai: leai o se ulu o le ulu, o le tatagi ma le gasegase, faafitauli mafaufau, photopsies (lagona sese o le malamalama i mata), ma isi. o faʻamaoniga e faʻaalia ai suʻesuʻega o le cerebral, poʻo, sili atu lava, o le solia o le vavalaʻau.

Mafuaaga o le faamai

Ausetic atherosclerosis e faʻaosofia e ala i le solia o le lipid metabolism. O mafuaʻaga o suiga i le gaʻo gaʻo e mafai ona:

  • ulaula
  • maʻisuka malosi
  • amio le taua
  • le lelei
  • faʻasologa o togafitiga
  • leai o hormones,
  • tolopoina
  • maualuga le maualuga o hormones adrenocorticotropic ma gonadotropic,
  • suiga o tausaga i le tino pe a mavae le 60 tausaga.

E le gata i lea, o le atinaʻe o le atherosclerosis e fesoasoani i le faaleagaina o le pito i totonu o le puipui o le vaa - o le methiolum. E mafai ona avea ma autoimulune, viral, siama i le natura.

Faailoga uiga

O lenei aluga e aofia ai vaega e tele: o le alu aʻe (alu i le leftricric left of the heart), o le faitotoa ma le vaega o loʻo alu ifo, lea e vaevaeina i le ogatotonu ma le vaega o le manava. Faʻalagolago i le nofoaga o papa, atherosclerosis e mafai ona faʻaalia i le tele o faailoga.

Faailoga o leona o vaega patino o le aorta

Vaega agaʻi ma le faʻamalosiThoracic vaega o le alu ifo o le aortaOle vaega ole manava o le alu ifo ile aorta
O le tiga ogaoga o le paʻu e susulu i le va i le va o tauau ma le uaPaʻu faʻamalosi i totonu o le fatafata, o nisi taimi e oʻo atu i le tui, ua, lima, hypochondriumPaʻu tiga i totonu o le manava ma le fatu
Faʻamaʻa e foloinaFaateleina le mamafa o le systolicTotoina
TuaiTausisi i le saʻo saʻogaFaʻailogaina
O le mamafa o le pa'ū na mafua ona o faʻalavelave i totonu o le tino
Faʻaitiitia faʻafitauli e afua mai i le faʻamaʻiina o le toto i okeni pelvic
Numera o vae, fulafula
O tamaʻi povi pe a savali, e taʻitaʻia ai le la

Afai e te le amata togafitiga le faʻamaʻi i le amataga, o le atherosclerosis o le aorta o le fatu e oʻo atu ai i le tele o faʻafitauli faigata.

O faʻafitauli faigata

O i latou uma e fesootaʻi ma le le lava o le totoina o totoga eseese ma le okesene ma meaʻai. Talu ai o le aorta o se vaʻa lea e amata ai se liʻo tele o le toto, ma isi lala e alu ese mai lenei uaga, o faʻafitauli e ono aʻafia ai le tino atoa.

Faʻalogo lelei! O faʻalavelave e mafua mai i le atherosclerosis o le aorta e matuā lamatia ma e oʻo atu i le oti poʻo le le atoatoa. E leai se tulaga e le mafaufauina ai le atherosclerosis ma alu i le fomaʻi i uluaʻi faailoga!

O aʻafiaga o le atherosclerosis aano o le a faalagolago tele i le faʻatinoina o le faʻavae papa. O le maualuga (e vavalalata i le fatu) o loʻo faʻamautu ai maʻi, o le sili atu lea ona matautia. O le atherosclerosis o le alu aʻe o le aorta e mafai foi ona mafua ai faʻafitauli uma o loʻo iai le uiga o le atherosclerosis o vaega o loʻo totoe. Ae o le atherosclerosis o vaega pito i lalo o le aorta e le mafai ona faʻaosoina ai ni faʻafitauli o uiga o le atherosclerosis o le aorta e latalata i le fatu.

Faʻatasiga o le faʻamaʻi:

1. Aoga i luga

Laupega e paʻu mai le aorta i lenei eria: siama o coronary (ario) e tuʻuina atu le toto i le fatu maso.

Faʻalavelave faʻafuaseʻi o le atherosclerosis o lenei vavaega (faʻaosofia e ala i le le lava o le toto i paʻu o le lala):

  • Kolisi o le Cardiac - le lava le toto i le fatu muso. O loʻo faʻaalia i le faʻailoga, tachycardia, faʻasalaga faʻaleagaina o se lagona o le nasu i totonu o le loto, tiga ma le le toʻa i totonu o le pusa, le manava o le manava. Iskiemia e taʻitaʻia ai angina pectoris. E mafai foi ona afaina ai se fatu fatu. Loto fatu
  • Angina pectoris (i tagata masani - angina pectoris). E aliali mai lava i totonu o le vevela o le fatafata, o loʻo tuʻuina atu i le lima tauagavale, o nisi taimi i le auvae, suʻamuʻu, leu, ma le colic.
  • O le faʻaleagaina o le myocardial o se mea e faʻalogo i se vaega o le muso o le fatu. E faʻaalia o ia lava o se tiga matuia i totonu o le fatafata (mafai ona tuʻuina i le faai, lima, tauau o le taua, manava), le manava, manava, afu, atigi flutter.

O nisi taimi o le faʻaleagaina o le myocardial e vave oʻo atu ai i le puʻeina o le loto.

O le faʻatoʻilaloina o le kariota masani (agavale)

  • Ischemia (le lava le toto) o le faiʻai. Faailoga: o le atuatuvale, le mautonu, o le moe, o le tiga, o le gasea ma le vomiting, o le paʻu o pito, o le faaitiitia o le mafaufau ma le faatinoga, o le faaletonu o le mafaufau-faalelagona. O se tasi o faʻafitauli o le aʻoga o le stroke.
  • O le faamai o le Ischemic o se maʻi pipili o le toto i totonu o le mafaufau, lea eo faatasi ma le faʻaumatia o se vaega o le tino faiʻai. O faʻapogai autu: faʻaleaoga i le avanoa, vevela, gasegase ma le vomiting, fiva, faʻateleina le salu, leai se mafaufau. O felafolafoaiga o vaega eseese o le tino ma isi faailoga lea e faalagolago i le vaega o le mafaufau ua faaleagaina e mafai foi ona tupu. E mafai ona afaina ai le lavea, faapea foi ma faafitauli faigata (e pei o le pipili, le logonoa, tauaso, faaletonu le tautala, ma isi)

3. Thoracic vaega o le alu ifo o le aorta

Fua o loʻo fafaga ai le esophagus ma le mama i lala i lenei vaega.

O se faʻalavelave faʻalavelave o le siakiina o le tino. E faʻaalia i le le lava o le mānava, faʻaletonu o le tino. E mafai ona oʻo atu i le fatu oso (necrosis) o le tino. O faʻamaoniga autu o le faʻaleagaina o le pulmonary: o le le lava o le mānava, vevela, tale le toto, lūlū o le paʻu ma le mucous membranes, toto maualalo maualalo, faʻavauvau.

4. O le vaega ole manava o le alu ifo o le aorta

O nei laʻau e fetaui, fafagaina o le manava, ate, tui, fatugaʻo, vavae, okeni pelvic, vae.

Fua o le vaega manava o le alu ifo o le aorta

O faʻafitauli faʻafitauli i le toilalo o lenei matagaluega:

  • Suesuega o meaola. O loʻo faʻaalia i le fulafulaina, malosi, tiga o le tino. E mafai ona oʻo atu i le faʻaleagaina o le intestinal. O lona faʻamaoniga: tiga o le manava, taofi faʻataʻitaʻiga o meaʻai, le i ai o le toto i feces.
  • Atinaʻe fatu. Faailoga: hyperthermia, toto maualuga, tiga i le pito i lalo, leu, vomiting. E mafai ona oʻo atu i le fatu fatu o le fatugaʻo. O faailoga e talitutusa ma le ischemia, ae o le toto i totonu o le urine ua faaopoopo foi, faapea foi ma le faaitiitia o le tele o le urine e maua mai i gaʻo.
  • Le malosi (i alii) ma le le fanau mai (i itu uma e lua). E mafua ona o le le lava o le toto i gaʻo o le pelvic.
  • Ulcers, gangrene o pito pito i lalo.

Faʻamatalaga o aʻafiaga

Atherosclerosis o se maʻi faʻamaʻi pea lea e aliali mai ai pusa atherosclerotic i puipui o le vaa. O ia teugatupe e aofia ai le cholesterol, lipoprotein toega, toto toto, mea fesoʻotaʻi. O aʻoaʻoga matuʻaiga e oʻo lava i ona lava vaʻa. O le atherosclerotic plaque i totonu o ipu laiti e mafai ona paʻu i luga o le lumen, ma i luga o ia maʻa tetele e pei o le aorta, e mafai ona faʻafefe le uaea ma poloka le tafe toto i totonu o vaʻa.

Ausetic atherosclerosis e faʻaleleia lemu - o le tele o tausaga. I le taimi lea, o le tele o mea afaina e afaina ai puipui o le taliga. O le mea lea, e le mafai ona taʻuina se mafuaaga manino o le maʻi. O loʻo i ai se lisi o mea faʻafitauli e mafai ona taʻitaʻia ai le atiaʻe o le atherosclerosis:

  • tausaga matua o le matua o arteries. I tagata matutua, o puipui o le vaa ua sili atu ona pala, e faigofie ona afaina. O le matua taua o le matua mo alii pe a uma le 50 tausaga, mo tamaitai pe a mavae le misa,
  • maualuga maualuga
  • maualuga cholesterol, LDL,
  • ulaula
  • mamafa tele
  • genis predisposition
  • mafatiaga masani
  • leai se ola
  • maʻi faʻamaʻi tumau.

E tusa ai ma le faʻavasegaina faavaomalo o faʻamaʻi o le 10th revision (ICB-10), o le tulafono І70 ua tofia i le atherosclerosis o le aorta.

Localization o leona

E 4 vaega o le aorta:

  • O le vaega maualuga o le aorta, lea e mulimuli mai i le valve vaʻa, o faʻamaʻi faʻamaʻi e fafaga ai le fatu e aluese mai ai.
  • O le va o le vaalele o se vaega puupuu o le vaʻa e fesoʻotai i vaega o loʻo alu aʻe, o loʻo alu ifo. E ui i lona laitiiti, e taua tele. Mai le vaalele, o le tauagavale tauagavale, le agavale tauagavale, ma le brachiocephalic alu. O nei laʻau e fafaga ai le faiʻai, o le ua, ma tauau.
  • O le vaega lalo ifo ua vaevaeina i le togafiti ma le aorta abdomina. O loʻo pasi i luma o le faʻailoga i le umi atoa o le fatafata, o le manava o le manava. O vaa e fafaga ai totoga o le tamai pelvis, vaega o le manava, ma le pusa o le pusa.

Aoric atherosclerosis e mafai ona aʻafia ai soʻo se tasi o nei matagaluega. O faʻamaoniga o le maʻi e faʻalagolago i le nofoaga o le atherosclerotic plate.

Faailoga o le Aatic Atherosclerosis

O le maʻi e mafai ona atiaʻe le 30-40 tausaga e aunoa ma se faailoga se tasi. Apalai atherosclerotic i luga o le aorta e masani lava ona maua i le maea ai o se taunuuga leaga, e ui lava i le taimi o le soifuaga, e leai ni uiga o le tagata i le maʻi. O faailoga o le atherosclerosis moni e matua eseese lava ma ua fuafuaina e le faʻalauiloaina o tupe teu, faʻapea foʻi ma le i ai o faʻafitauli.

Faʻasalaga vaega

O le maualuga e mafai ona aʻafia i pulu cholesterol, ae mo se taimi umi latou te le lagona ai. E oʻo lava i le atinaʻeina o le anerysm e le o faʻatasi ma faʻamaoniga maʻoti. E masani lava ona iloa le anerysm i le taimi o le faasologa o filifiliga a le palota, o le ultrasound of the heart. Faatasi ai ma le atinaʻeina o faʻafitauli, o faʻamaoniga o le atherosclerosis i lenei matagaluega e aofia ai:

  • malosi vaivai
  • pallor
  • talotala pusi vao
  • e masani lava - leai se mafaufau.

Faatasi ai ma na faailoga, e faanatinati le valaau i se falemaʻi. Masalo ua amata le fevaevaeaʻi vavalalata, e manaʻomia ai taotoga faʻafuaseʻi.

Afai ole poloka o le cholesterol e poloka ai le gutu o le mea e mate ai siama, o lagona e talitutusa ma i latou o loo i ai le musika o le fatu maso, fatu le fatu:

  • tiga faafuasei i le ogatotonu, o le itu tauagavale o le pusa, tuiina. O lenei mea uigaese e taua o angina pectoris,
  • vaivai,
  • puupuu le manava
  • lagona o se lava fatu fatu
  • fulafula.

Aotic faʻailoga

Mai lenei vaega o le faga, o vaa o loʻo tuʻuina atu le ua, faiʻai, vaega o le auʻau. Afai o se atherosclerotic plaque e faʻamalo pe faʻapupulaina le lumen o se tasi o nei mea, o le a maua e le faiʻai le itiiti ifo o le okesene, lea e matua nofouta i le lelei o le toto. O le mea lea, e tali vave mai o ia i le le lelei.

I le laasaga muamua, o le atherosclerosis o le vaalele o loʻo faʻaalia i faʻamaoniga nei:

  • fiva
  • vaivaiga
  • mativa leaga
  • po
  • soofaatasi, tiga o musika
  • tiga o le pusa
  • fulafula o tonesils.

I se taimi mulimuli ane o maʻi na matauina:

  • vavao
  • tiga o le ulu
  • faʻanoanoa
  • micro strokes
  • gaogao
  • taoto, vili,
  • lima malulu, vae
  • faʻanoanoa vaaia.

Thoracic matagaluega

Atherosclerosis i lenei eria e aʻafia ai le tafe toto o totoga o le pusa o le pusa. O le faʻamalositino, e mafai ona iloa e ia lava:

  • aortalgia - susunuina ma / poʻo le faʻasiga tiga i tua o le sternum, tuʻuina i lima uma, ua, tua, pito i luga. O le tiga e faateleina i le malosi faaletino, popolega. E iloga mai le angina pectoris i le tumau. Aortalgia e mafai ona tumau mo le tele o itula poʻo ni aso, ona faʻateleina, ona vaivai,
  • faigata faʻafefe ona o le faʻamalosi o le isophagus e le faʻavae vaʻaia,
  • vave
  • eseese tamaiti eseese
  • ulu matua
  • vavao
  • gaogao o loʻo atiina ae ma le maofa o le ulu,
  • tiga toega, liva e foliga mai o le intercostal neuralgia.

Abdominal

Atherosclerosis o le aborina aorta e vave amataina ma tele taimi. O le gutu o vaa o loʻo fafagaina totoga o le tamai pelvis, o le tino, ma vae vaevaega. O faʻaʻailoga e faʻalagolago i le nofoaga o atherosclerotic plate. Faailoga talafeagai:

  • faʻapipiʻi faʻamalosi,
  • malulu, afaina, vae vae,
  • vae vae
  • mimiti (paʻu, gaoioi, flatulence).

Faʻamatalaga Faʻamatalaga

O le atherosclerosis aotele e masani lava ona iloa e se avanoa i le taimi o se suʻega. I le uma, o le faʻamaʻi e le o faʻatasi ma soʻo se faailoga mo se taimi umi. Pe a faʻalogo i le fatu, toto toto, e mafai e le fomaʻi ona iloa ni leo faʻalogo, suia le leo. O le pulupulu i lima uma atonu e tutusa lelei.

Mo se suʻesuʻega auiliili o le tagata maʻi, ua tuʻuina atu mo se suʻega faʻapitoa:

  • Faatulagaina o le fatu. Faʻatagaina oe e iloilo le tele o le alu ae o le aorta, faʻapea foi ma le faʻaoga o le faʻaoga, o le puipui o le puipui, o le i ai o vaivaiga, o le a le mafai ona e maua.
  • Echocardiography transesophageal. O se fesuiaiga o le ultrasound o le fatu, aorta, lea e foloina ai le masini e le maʻi. O lenei metotia e mafai ai e oe ona maua ni ata sili ona maualuga. A maeʻa, o le vaʻa e vavae ese mai le mea e gata ai le paʻu vevela o le esophagus. E faʻaaogaina e suʻesuʻeina ai le atherosclerosis, pe a manaʻomia le faʻataʻitaʻiga sili.
  • Faʻafanua. O se ituaiga faapitoa o le suʻega o le ultrasound, lea e maua ai e le fomaʻi se malamalama i le saoasaoa o le toto o vaega eseese o le faga.
  • CT, MRI. O nei suʻesuʻega uma e mafai ai e le fomaʻi ona maua se ata o vaʻa. E mafai ona faia i le pe leai foi se eseesega. O le suʻega suʻesuʻe mulimuli e aʻafia ai le puleaina o se vailaau vailaʻau faʻapitoa e faʻamalamalamaina atili ai le lumanaʻi o le vaa i le ata. Ae talu ai ona o le uaua o loʻo i lalo o suʻesuʻega e telē lava, o le atherosclerosis oona e vaʻaia lelei lava e aunoa ma le faʻaogaina o le eseesega.

Faasologa o aso nei

Ole togafitiga o le atherosclerosis e aofia ai auala autu e tolu:

  • suiga o olaga, se iloiloga oa latou meaʻai,
  • ave fualaau
  • togafitiga faʻapitoa.

E masani lava o le mea muamua e faʻatagaina, ae o isi e lua e faʻaalia.

E tele foʻi auala faʻalauiloa o togafitiga, ae o le toʻatele oi latou e le o amanaiaina e fomaʻi aloaia.

Soifuaga o le soifua maloloina, meaʻai

Aoric atherosclerosis i uluaʻi laʻasaga e mafai ona faʻagesegese e aunoa ma ni fualaau. O le faʻaumatia atoa o pepa atherosclerotic e le mafai ai ona faʻateʻa ese soʻo se auala togafitiga. Faʻaleleia le soifua manuia o le tele o tagata gasegase e matauina ma:

  • taofi ulaula. O le ulaula malosi po o le ulaula o loʻo i ai se aafiaga leaga i puipui o le vaa. O le teenaina o sikaleti, aloese mai le aoina o tagata ulaula e fesoasoani e faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o faʻafitauli o le atherosclerosis,
  • gaoioiga faaletino i aso taitasi. O le taamilosaga po o le savali, togalaau, aau, yoga poʻo soʻo se isi lava taaloga e tatau ona avea ma uiga taua-i aso taitasi o lou olaga. Na o le 30 minute o faamalositino i aso uma e mafai ona faʻaitiitia ai le cholesterol,
  • faʻasologa o le mamafa. O le faʻaaogaina o paʻu faaopoopo e aveesea ai le tele o le atuatuvale mai le loto, ma faʻamaonia foi tulaga maualuga o le cholesterol. O le faʻalavelave ei ai sona aoga aoga i le tulaga o le soifua maloloina o le maʻi,
  • mamafa faʻaitiitia. Taumafai e aloese mai tulaga atuatuvale, saili se taimi e malolo ai. Afai e le mafai ona e faia ia oe, liliu i se fomaʻi maʻi mo le fesoasoani faʻapitoa.

Mea taumafa mo le atherosclerosis o meaola e aofia ai:

  • teena o oloa e aofia ai gaʻo susu. Latou te faʻateleina le mea o loʻo maua i le lipoproteins leaga, faʻaitiitia le mea o loʻo iai i mea lelei. O gaioiga fesuiaiga o fagu meaʻai e mafai ona lilo i le tele o meaai gaosi. E tatau ona e suʻesuʻeina ma le faaeteete le igoa mo le anotusi o vaega e le manaomia,
  • o le faavae o le taumafataga o meaai paleni maoaʻe. Fualaau faisua, fualaau aina, cereals, legumes bran e aofia ai le tele o vailaʻau e mafai ona suauu, ma e le mafai ona folasia. O ituaiga uma o fiber e faʻaleleia le tulaga o le fatu ma toto toto, ae o le filo soluble e faʻaititia ai le LDL,
  • aupito maualalo gaʻo tumu. Meaʻai mumu, aemaise lava ituaiga o meaʻai, gaʻo susu, sisi, kulimi, fuamoa moa - o oloa nei, e tatau ona tapulaa le mea e tatau ai. Latou te tofu uma ai cholesterol leaga,
  • omega-3 gaʻo gaʻo o se vaega taua o le taumafataga. Ua fautuaina e fomaʻi Amerika le taumafaina o ituaiga iʻa e sili atu i le faalua i le vaiaso. O le togafiti, o le galala, o le salmon, o le tuna, tuna - o loʻo i ai le tele o le gaʻo o gaʻo susu, ma o se punaoa taua foi o polotini. E mafai e fuamoa ona maua omega-3 gaʻo gaʻo mai fatu lili, almonds, walnuts,
  • lava le aoga o le vai. 1.5-2 lita o le vai / aso e fesoasoani ai e faʻafaigofie le cholesterol. Afai e le maua e le tino le vai, e faʻaleleia ai le maualuga o le sterol, puipuia ona sela mai le faʻamalaina.

Vailaau

Late laasaga o le atherosclerosis e manaʻomia ai le faʻaaogaina o fualaau. Faʻalagolago i faʻamaoniga ma le soifua maloloina lautele o le tagata maʻi, e mafai e le fomaʻi ona fautua mai:

  • lipid-lowering drugs - o se vaega o vailaʻau e faʻamaonia ai le cholesterol, LDL, HDL, cholesterol. O le tele lava o taimi faʻaonaponei faʻasoifua maloloina, o fuainumera o loʻo faʻaaoga e poloka ai le sifi o le cholesterol. O sui autu o le kulupu o le atorvastatin, rosuvastatin, simvastatin. Faatasi ai ma se laʻititi laʻititi i le maualuga o le sterol, o le tagata gasegase e mafai ona faʻamalamalamaina fibrates, faʻasaina o gaʻo faʻamalolo, suamalie bale acids, acidic nicotinic,
  • fualaau faasaina e faʻasaʻo ai le toto maualuga e faigofie ai foʻi le loto. E masani lava, bisoprolol, amplodipine, nitroglycerin, enalapril e faʻaaogaina e togafitia ai le atherosclerosis,
  • corticosteroids - ei ai le aʻafiaga o le ita. Afai o le vasega o le atherosclerosis ua faʻaleagaina e ala i le mumū, o le tagata maʻi ua faatonuina le prednisone poʻo fualaau faʻatau,
  • vailaʻau faʻamaʻi - faʻaitiitia le lamatiaga o le thrombosis e ala i le faʻaitiitia o le viscosity o le toto, e puipuia ai le faʻaogaina o le cell. O fualaau sili ona lauiloa o aspirin, ticlopidine, warfarin, streptokinase.

Faiga faʻavae

O togafitiga faʻapitoa o le atherosclerosis oona e faʻaalia mo tagata o loʻo i ai faitioga ogaoga o le soifua manuia lautele, o le maualuga o le faʻalavelave faʻalavelave: faʻalavelave faʻafuaseʻi, faʻaleagaina o le myocardial, faʻavavaeina poʻo le faʻasalaga o le aorta. E tele auala faʻaogaina:

  • O le faʻataʻitaʻiga o se atherosclerotic plate o se taʻaloga lea e aveese ai e le fomai tipitipi le pala i totonu o se faʻasologa. O le vaa ma le manua o loʻo sutured. O le lavelave o le togafiti o loʻo faʻamatalaina e le nofoaga o le aorta (i luga o le vaitusi), faapea foi ma lona taua mo le tino, ma le maualuga o le toto na gau.
  • O le angioplasty o se gaioiga faigata, o le taimi lea o le vaega ua faaleagaina o le vaa ua faʻaleleia, ua suia e se fomaʻi.
  • O le faʻauluina o le ballononi o se faiga e le maua ai le faʻalavelave, e aofia ai le faʻaofiina o se pusi faʻatasi ma se polo e faʻafefeteina. Afai e oʻo atu le fomai tipitipi i le tulaga o le vavalalata, e tele taimi e osofaia ai e ia, pe a tape le paluni. O le i ai o se vaiti vavalalata saʻo. O se taotoga e togafitia ai le atherosclerosis e mafai ona oʻo i le faʻapipiʻiina o se peni - o se faʻavae e taofia ai le lumenia o le vaʻa mai totonu. O lenei togafiti e taʻua o le faʻamalosi.

Fofo faʻapitoa

E ui e leai se manaʻoga e faʻaaogaina fualaau faasaina, e mafai ona e pulea le faʻamaʻi e faʻaaoga ai metotia a tagata:

  • Birch buds. Liligi le 5 g o le laau i se ipu vai, aumai i se vevela, ona faʻapipiʻi lea mo le 15 minute, aveese mai le vevela, faʻavave mo le 1 le itula. Ave le susuga o le susu i le afa o le ipu i le itula ao le i fafaga 4 taimi / aso,
  • Laʻau o le Hawthorn. Liligi 5 g o fugalaau i totonu o se ipu vai inu, tuu i lalo o se tapuni i se vai taʻele. A maeʻa le 15 minute, aveese, malu i le vevela o le potu. Aumai le mea e oʻo ai i le 200 ml. 30 minute ao leʻi faia se taumafataga, inu vai afa i le taeao, i le afiafi,
  • O aʻa o elecampane. Liligi 30 g o le paʻu ma le 500 ml o vodka, tuu mo le 40 aso i se nofoaga pogisa. Inu 25 pa'ū aʻo leʻi 'ai,
  • Laʻau Taumafa 100 g nati i aso uma, vavaeina se tautua i ni 3 inumaga,
  • Rosehip. Tipi i luga o le rosa, sasaa i totonu o le afa-lita. O fua e tatau ona aofia ai le lua vae tolu o le voluma. Liligi vodka i luga. Faʻaosooso i se mea pogisa, lulu i aso uma. Faʻaalu 2 taimi / aso mo le 20 fula.

Faʻalavelave, puipuiga

Aoric atherosclerosis o le mafuaaga taatele lea o anesisisi. O le mea lea ua taua o le puipui o le vaa, lea e mafai ona oo atu i ni ituaiga eseese. O mea laiti laiti e le afaina ai tagata. E avea i latou ma faʻafitauli pe a oʻo i ni tulaga tele. O le puipui o le aluga e matua vevesi lava, lea e mafai ona iu i lona vaeluaina poʻo le maeʻa atoa.

O le vaeluaga o le tino ua taʻua o le vavae ese. I lenei tulaga, naʻo le atigi totonu o le vaa poʻo le totonu ma le vaeluagalemu. O le toto e tafe atu i le nofoaga o manuʻa, faʻamalosia ai le tele o faʻamau o le aluga i le tasi ma le isi. O le faʻamavae faʻamalosi e manaʻomia ai togafitiga faʻafuaseʻi, faʻafuaseʻi o le a muta mea uma i le oti.

Faatasi ai ma le malepelepe o le tolu o laupepa o le vaa, o le toto toto tele, e sili atu ma le 90% o tagata ua maliliu.

O le puipuia o le atherosclerosis i le tino e aofia ai le faʻaumatiaina o aʻafiaga o faʻamaʻi. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e:

  • 'ai saʻo
  • siitia tele, e fautuaina e taalo i taaloga,
  • faia fua faʻatatau taimi e togafitia ai faʻamaʻi faʻamaʻi,
  • pulea lou malosi
  • tuu le ulaula
  • inu ava malosi
  • e masani lava ona faia ni suʻesuʻega puipuia.

E ui lava i le faigofie, o nei fuafuaga e puipuia lelei ai se tagata mai ni tulaga ogaoga o le atherosclerosis, o lona uiga o le a mafai ona ola i se olaga atoatoa e tusa lava pe ua maeʻa le litaea.

Tusi

  1. Bourantas CV, Loh HP, Sherwi N, Tweddel AC, de Silva R, Lukaschuk EI, Nicholson A, Rigby AS, Thackray SD, Ettles DF, Nikitin NP, Clark AL, Cleland JG. O le maʻi o le atherosclerotic o le aorta abdomina ma ona lālā: faʻamaoniga faʻapitoa i tagata gasegase o le fatu, 2012
  2. Raimund Erbel. Maʻi faʻamaʻi o le thoracic aorta, 2001

Mea na saunia e le tusitala o le poloketi
e tusa ai ma le faiga faʻavae a le saite.

Togafitiga metotia

O togafitiga faʻasao e faʻamoemoe e faʻamalo ai faʻamaoniga ma taofi le alualu i luma o le maʻi o le atherosclerosis. O ia togafitiga e faia i le vave amata o togafitiga. O le autu o togafitiga e 3-4 masina. I le lumanaʻi, e itiiti le vailaʻau e manaʻomia ina ia faʻamalosia ai le aʻafiaga.

Afai o palalalalalala e matua vavalalata le mimiti o le vaa ma taitai atu ai i se ogaoga ogaoga o nisi o totoga, ua aveeseina i taotoga, talu ai e le mafai ona latou "foia".

Totoina ese o le paʻu mai le gaʻo. Kiliki le ata e faʻalautele

Fualaau e faʻaaogaina e togafitia

Vaega o vailaʻauAafiagaFaataitaiga
TulafonoTotolo o le cholesterol toto maualaloLovastatin, Imvastatin, Rosuvastatin, Fluvastatin, Atorvastatin
Fiti, FaʻasalagaFaʻaitiitia le gaʻo totoFaʻamamaina, Clofibrate, Gemfibrozil
Oona gaʻo faʻamaloloFaʻateleina le aveeseina o le lipids mai le tinoAcid thioctic, Linetol, Polyspamine
Endotheliotropic vailaʻauFafaga le pito i totonu o pa o le gaʻo ma taofi le teuina o le cholesterol i totonu o le vaaPolicosanol, Piricarbat, Vasoprostan
Fualaau mo togafitiga o le atherosclerosis

E le gata i lea, o se taumafataga o loʻo faʻaaogaina lea e faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le cholesterol ma gaʻo manu ma o le faʻaaogaina o gaʻo susu gaʻo e faʻateleina.

Faaopopo i meaaiAveese mai le meaai
Laʻau o le fualaʻau (olive, fatu o le flax, fatu sesame, vao vao, fatu o le sunflower, ma isi)Meaʻai gaʻo (puaa, tamai mamoe, povi), faiʻai, ate
O iʻa ma iʻaTeu, fuālaʻau oona, kulimi suamalie
Meaola (moa, sooga kulupu)Pulu
Fualaau faisua, Fua, Greens, PeniFuamoa
Porridge (araisa, buckwheat)Telati, aisa kulimi, meaʻai, meaʻai vave (oloa e faʻaigoaina ma "fualaau aina" i luga o le igoa)

Faʻalogo lelei! O le taumafa lava e tasi e aoga foi mo le puipuia o le atherosclerosis mai le tino pe afai o loʻo e lamatia (silasila i le "Causes of Aortic Atherosclerosis").

Pe a faʻafesoʻotaʻi se cardiologist i se taimi vave o le faʻamaʻi ma tausisia lelei ana fautuaga, o togafitiga e mafai ona maeʻa i nisi vasega o le 3-4 masina. Ona e na o le pau lava le mea e te manaʻomia e te mulimuli ai i se meaʻai ma faʻaauau ona e matamata i le puipuiga. Ae o le atherosclerosis atoa, o le mea e leaga ai, e le mafai ona faʻamalolo, ma i le lumanaʻi, atonu o le a manaʻomia ni vasega faifai pea o le tagofia o vailaʻau.

Tuua Lau Faamatalaga