Meaʻai aoga ma matautia, poo le a foi le meaʻai e maua i le maʻisuka

Suesueina o le mataupu taua faafomai: "Meaʻai mo le maʻisuka," e taua le iloa po o fea meaai e faasaina mo le maʻisuka, ma, e ese mai ai, e fautuaina e faamautinoa se vaitaimi umi o le faamagaloga. Afai e te taofiofia oe lava ile vaega o meaʻai ma e matua usitai i le togafitiga o mea taumafa ua faatonuina, e le mafai ona e fefe i luga o le kulukose i le toto. O le soifua maloloina mo tagata mamai e maua i le maʻisuka e fesuiaʻi taʻitasi, o se vaega o le togafiti togafitiga o lenei faʻamaʻi tumau faʻafitauli.

O le a le maʻisuka

O lenei faʻamaʻi e le mafai ona togafitia e avea o se togafitiga lautele o le tino o le endocrine, aʻo faʻaosofia ai faʻafitauli faʻapitoa i le tino. O le sini autu o togafitiga lelei o le pulea o le kulupu o le kulukose toto i metotia faafomaʻi, faʻataʻitaʻiga masani o le gaʻo ma gaʻo gaʻo. I le mataupu mulimuli, o loʻo tatou talanoa e uiga i meaʻai talafeagai, lea, pe a maeʻa se auiliiliga auiliili ma le tele o suʻega falesuesue, ua faʻamatalaina e le fomaʻi. O se meaai mo le maʻisuka e tatau ona avea ma masani o le olaga i aso faisoo, aua e faʻaleleia ai le atoatoa o le gasegase.

Maʻisuka Meaʻai

O le mamafa o tagata mamaʻi e lamatia, o le mea lea, e taua le pulea o le mamafa o le tino i se taimi talafeagai ma aloese mai le oona. Afai o loʻo matou talanoa e uiga i meaʻai mo se tagata maʻi ile maʻisuka, e tatau ona laiti vaega, ae tatau ona faateleina le aofaʻi o 'aiga i le 5 - 6. I le suia o meaʻai i aso taʻitasi, e taua tele le puipuia o vaʻa mai le faʻaumatiaga, ao leiloa le 10% o lou mamafa moni. O le i ai o vitamini e mauoa i mea taumafa i luga o le lisi, e faʻafeiloaia, ae o le ae faʻagaloina le tele o le faaaogaina o masima ma suka. O le tagata maʻi e tatau ona toe foi atu i se taumafataga maloloina.

Tulaga lautele o meaʻai

O le gasegase alualu i luma o le abdominal e faʻamaʻoina e le soifua maloloina. Pe a fatuina se meaai i aso uma, o le fomaʻi e taʻitaʻia e le matua o le maʻi, itupa, vaega mamafa ma gaoioiga faaletino. Faatasi ai ma se fesili e uiga i meaʻai, o le maʻisuka e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist, e faia se suʻega o suʻega e suʻesuʻe ai suʻesuʻega faʻasolosolo ma ona faʻafitauli. Ina ia faʻatapulaʻa le gaʻo, o nisi nei o fautuaga taua mai i tomai faʻapitoa:

  1. O meaai masani ma le fiaaai e faʻasaina, a leai o le toto o le suka e masani ona soli.
  2. O le fua autu o meaai paleni o le "falaoa", ma pe a faʻapipiʻi meaai i aso taitasi, e tatau ona faʻataʻitaʻiina oe mai faʻamatalaga faapitoa mo le maʻisuka.
  3. Mo le 'aiga o le taeao, le aoauli ma le' aiga o le afiafi, e 75% o le faʻasalaga i aso taitasi e tatau ona faitauina, o le totoe 25% o le mea lea e maua ai meaʻai i le gasologa o le aso.
  4. O isi oloa e sili ona fiafia i ai e tatau ona fetaui i le taua o caloric, le fua o le BZHU.
  5. I le avea ai o se auala talafeagai mo le kukaina o le maʻisuka, e sili atu ona lelei le faʻaaogaina o le gaoi, tao tao poʻo le kuka.
  6. E taua le aloese mai le faʻaaogaina o gaʻo fualaʻau, e faʻatapulaʻa ai le aofai o le kalori o meaʻai.
  7. E tatau ona vavaeeseina le i ai o meaai suamalie i mea taumafa masani i aso faisoo, o fualaau o le a maua ai le suka i lalo o le a tatau ona faʻaaoga e ausia ai le maualuga o le kulukose.

Malosiaga o le mana

O meaai mo le maʻisuka e atagia ai le tulaga o le soifua maloloina o le tagata maʻi. O le mea lea, e taua le atiaeina o se tulafono ma, e aunoa ma le solia, e aloese ai mai le toe foi mai. O le taumafa tatau i aso taitasi e tatau ona maua ile vaega, ma o le numera o taumafataga e oʻo i le 5 - 6. E fautuaina le taumafaina e fuafua i le mamafa o le tino, pe afai e manaʻomia, faʻaititia le aofai o le kalori o ipu. Fautuaga faafomai:

  • ma le mamafa masani - 1,600 - 2,500 kcal i le aso,
  • sili atu i le mamafa o le tino - 1,300 - 1,500 kcal i le aso,
  • ma le tele o le tikeri - 600 - 900 kcal i le aso.

Mamai Mea

O le maʻisuka e tatau ona 'ai e le gata i le lelei, ae lelei foi mo le soifua maloloina. Ole lisi o loʻo i lalo o se lisi o mea taumafa fautuaina e lagolagoina ai se toto maualuga o le suka, aʻo faʻalauteleina le vaitaimi o le faʻamagaloga o le maʻi maualalo. O lea:

Igoa Meaai

Faʻamanuiaga mo le maʻisuka

vine (mea uma seʻi vagana ai fugalaau)

o se punavai o gaʻo maloloina, ae maualuga i calorie

fualaau e le i fafagaina (o le i ai o fua suamalie ua faasaina)

i ai se aafiaga lelei i luga o le fatu ma toto toto, o le fiva e faʻagesegeseina ai le faʻaogaina o le kulukose i totonu o le toto.

o se puna e le muta o le calcium e manaʻomia mo ponaivi.

faʻamaonia le microflora i le inumaga ma fesoasoani e faʻamamā le tino o toxins.

O le a le kuka e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka

O meaai mo le maʻisuka e maua ai meaʻai i fale, e faʻaaogaina ai le faʻaogaina o faʻatoʻaga ma meaʻai talafeagai. E faʻaaoga foi lenei mea i saisi, o le filifiliga e tatau ona faia ma le filifilia faapitoa. E taua le mafaufau i le tuufaatasiga o le sose, o le glycemic index. O mea e sili ona fiafia i ai mo le maʻisuka o loʻo faʻapipiʻi ma sausage o le maʻisuka o ituaiga eseese faʻatasi ma se faʻamaoniga manino mai le 0 i le 34 iunite.

Mea faasaina o le maʻisuka

E taua tele le le sili atu i le faʻaogaina o calorie i aso uma, a leai o se tasi o ituaiga o meaʻai e alualu i luma, ma o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tulaʻi mai i le pathologically. E lē gata i lea, o loʻo faʻamaonia mai e tagata tomai faapitoa se fuainumera o mea faasaina e tatau ona faʻaesea mai a latou lisi i aso taʻitasi mo le maʻisuka. O fua nei meaʻai:

Mea faasaina

Maʻi le Soifua Maloloina o le Maʻisuka

saofaga i le maualuga o le kulukose, toe faʻafoʻi.

gaʻo gaʻo

faateleina le faʻasalaga o le cholesterol lamatia i totonu o le toto.

fualaau suamalie ma suamalie

solia le paleni vai masima.

vela - semolina, pasta

faʻaitiitia le faʻaogaina o puipui puipui.

gaʻo susu gaʻo, mo se faʻataʻitaʻiga, sisi kulimi gaʻo, kulimi kulimi, kirimi kirī

faateleina le maualuga o le lipids, o se faailoga o le kulukose i totonu o le toto.

E mafai faapefea ona ou suia meaʻai faasolitulafono

Ina ia puipuia le gafatia o mea taumafa ua 'aina, ia fautuaina e filifili e le maʻisuka isi meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le suka e tatau ona suia i le meli, ma nai lo le semolina, ia 'ai le keke falala mo le' aiga o le taeao. I lenei tulaga, e le gata i le suia o meaʻai, oloa faasaina e tatau ona suia i meaʻai nei:

Meaʻai aoga ma matautia, poo le a foi le meaʻai e maua i le maʻisuka

O le faʻafitauli o le maʻisuka ua tele lava ina faʻalauteleina i le lalolagi faʻaonaponei ma popolega e tele. E tusa ai ma fuainumera, i Rusia i le 2017, e tusa ma le 20% o tagata e maua i le maʻisuka, ma sili atu i le 400 miliona tagata o loʻo nonofo i le lalolagi ma lenei maʻi faʻapitoa.

O le mea lea na matou filifili ai e fia iloa po o a meaai e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, ma le mea e faasaina.

Mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka:

  • Ulumatua o falaoamata ma saito mai ai,
  • Suga, meli, glucose, suamalie suamalie, faapea foi ma mea uma e maua ai a latou mea,
  • O fualaau aina suamalie ma le maualuga o fualaau aina suamalie: aso, apricots mago, vine, persanmons, apricots, tilo ma melon, rimoni, pauna, pears,
  • Mea taumafa maualuga i le malolo: pateta, kāloti, beets, sukaisa paepae, falaoa susu, pasta,
  • Mea taumafa i meaola manu: lafusi ma le puaa gaʻo, sausa,
  • Pia

E le gata i lea, mo tagata e maua i le maʻisuka, e fautuaina e fomai e aloese mai taumafa mamafa, ma o le vaega e 'ai i le taimi e tatau ona sili atu i le 250 kalama le maualuga. meaai + 100 ml o meainu.

O le meaai a le tagata gasegase e faʻalagolago i le ituaiga o maʻisuka: faatasi ai ma le ituaiga 1, o oloa o loʻo i luga ua faʻatagaina e 'ai i ni aofaiga, ma le ituaiga 2 (sili ona taatele i tagata matutua), e le faʻatagaina a latou taumafa.

Le mea e 'ai ma le maʻisuka:

  • Meaʻai maualalo maualalo (moa paʻu, piki, lapiti, vela), faʻapea ma ituaiga uma o iʻa,
  • Seafood
  • Fuamoa (salu e pei o moa moa),
  • Miliki ma meaʻai susu (e aunoa ma le suka ma mea faʻapipiʻi, le maualalo le gaʻo),
  • Saito falaoa e leai se falaoa-falaoa e leai se mea, falala saito, ma isi,
  • Meaʻai maloloina (lelei le lelei o fuamoa o fualaau aina),
  • Cereals (buckwheat, sana, karite, millet, karite, sisi ula, quinoa),
  • Fua (apples, peaches, oranges ma tangerines),
  • Berries (strawberries, fugalaau, currants, cherries ma cherries, gooseberries),
  • Fualaau faisua (moa, eggplant, zucini, moli, ma isi mea) ma greens,
  • Mea inu (compote, meainu suamalie, kissel, lauti).

O a meaai e tatau ona i ai i le taumafa o le maʻisuka i aso uma

Ae ui i lea, o loʻo i ai foi ia oloa e le gata ina mafai ai ona maua e le maʻisuka, ae manaʻomia foi i aso uma. A uma mea uma, e mafai ona faʻaititia le maualuga o le suka toto, ma o le mea lea e tatau ona avea ma se vaega taua o le taumafa a tagata maʻi taitasi:

  • Seafood (squid, shrimp, lobster, vrayfish),
  • Kukama
  • Tomato
  • Ituaiga o kapisi (kapisi paepae, broccoli ma Brussels tupu),
  • Pepa lanu meamata
  • Zucchini,
  • Eggplant
  • Pasili
  • O nisi mea manogi: lanu uliuli ma le mūmū pepa, mūmūlū, faʻaoʻo, namamoni.

O se suʻesuʻega i se iunivesite i Suetena na faʻaalia ai o le faaopoopoina o sina vaega o le vineta i meaai, mo se faʻataʻitaʻiga, o se laei mo salakeke, e mafua ai ona maualalo le kulūkose i tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

Mai mea uma e taliaina, e mafai ona e faia se meaai atoatoa e tausia ai le soifua maloloina o le tino, ma matou ofoina atu ni filifiliga meaai se tolu.

Taumafa mo le maʻisuka: 3 filifiliga menu

  • Breakfast: sana falaoamata i le suāsusu, keke e leʻi faʻasalalau.
  • Snack: 200 gr. lanu.
  • Taumafa: gaosi fualaʻau ma se fasi vela.
  • Taumafa: apu, moli.
  • Taumafa: suamalie ma fualaau faisua ua faʻaaogaina i le suauu olive ma le vineka.

  • Breakfast: buckwheat porridge i le susu, keke e leʻi faʻasaʻo.
  • Snack: 200 gr. cherries po o isi vine.
  • Taumafa: lanu enaena ma se fasi fasi moa kuka, fualaau faisua.
  • Taumafa: apu apu masani e aunoa ma le suka, meainu suamalie.
  • Taumafa: o le salmon steak, fualaau faisua ma le salamu o le quinoa.

  • Breakfast: suauu pulu vaimama, o se fasi falaoa atoa o le falaoa, compote.
  • Snack: yogurt natura ma fugalaau ma strawberries.
  • Taʻaloga: 'aʻai taumafa feʻaveaʻi, sisiina o le meaʻai.
  • Snack: jelini.
  • Taina o le Dineri: toso pati ma fualaau faisua, o se ipu uaina.

O le mea lea, o le taumafa mo le maʻisuka e foliga tutusa lava ma le "meaʻai talafeagai" lea e lauiloa i le taimi nei ma e aofia ai le vaevaega (5-6 taimi i le aso) o taumafataga, o le tele o meaʻai e maua i le fiber, vitamini ma elemene, le leai o gaʻo, ulaula ma falaoamata mea taumafa.

O gasegase e tatau ona pipii i meaʻai. O le faʻasaina o ituaiga o meaʻai e maua mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le taumafataga o le itu sili lea ona taua o le faʻafefeina o faʻafitauli o le maʻisuka. E fautuaina e le 'au fai meaʻai le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo mai le taumafataga e faʻavae i monosaccharides. Afai o le faʻaaogaina o nei vailaʻau i totonu o le tino e le mafai ona faʻatapulaʻa, ona faʻatasi ai lea ma le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi faigofie e tuʻuina mai ma le faʻaofiina o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, o le le pulea lelei o le tino o le gaʻo i totonu o le tino e mafua ai le gaʻo. Ae peitai, afai o le hypoglycemia e matauina i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le 'ai o meaʻai gaʻo o le a faateleina le maualuga o le suka i se tulaga masani.

O se tusi lesona i taumafa paleni o loʻo faʻapipiʻia patino lava mo tagata taʻitoʻatasi; o mea o loʻo taua i lalo e faʻatautaia pe a faʻapenaina se faiga o meaʻai:

  • ituaiga o maʻisuka
  • onosai tausaga

O a meaai e le mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka

O nisi o mea taumafa e pau i lalo o le faasaina:

  • Suga, meli ma le faʻapipiʻiina o mea suamalie. E matua faigata tele le suka i le vavae ese mai le taumafataga, ae e taua tele le faʻaititia o le faʻaaogaina o suga i le tino. E mafai ona e faʻaaoga le suka faapitoa, lea e faʻatau atu i matagaluega faʻapitoa o oloa mo le maʻisuka,
  • Peta tao ma palu falala keke. O lenei vaega o oloa e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo ma mafai ai ona faʻamalosi le ala o le maʻisuka ma le gaʻo. Mo le maʻisuka, o le falaoa o le falaoa, o le suka ma le falaoamata atoa o le a aoga.
  • Teu tioka e faʻapipiʻiina. O le kulimi, sukalati sinasina ma laʻau suamalie ei ai le maualuga o le suka. E faʻatagaina mo le maʻisuka e 'ai le sukalati vevela ma le koko koko pi o paʻu pe tusa ma le fitusefululima pasene.
  • Fualaau aina ma fualaʻau 'oloʻo aofia ai le tele o meaʻai gaʻo. O se vaega toatele o oloa ma o lea e taua ai le manatuaina o le lisi o mea e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka: pateta, beets, kāloti, pi, aso, faʻi, fig, vine. O nei meaai e matua faateleina ai le kulukose toto. Mo le taumafa o le maʻisuka, fualaau faisua ma fualaau aina e talafeagai: kapisi, tamato ma le isalaʻelu, paukini, faapea foi ma lanu ma launiu lanumeamata,
  • Fualaau suamalie. E faʻatagaina e 'ai naʻo le sua o le sua, e matua faʻafefe i le vai. O sua o loʻo faʻapipiʻi e "le tusa ai ma le tulafono" ona o le maualuga o le sugars masani ma mea suamalie.
  • Meaʻai i le gaʻo manu. E sili atu le lelei o le maʻisuka nai lo le le tele o le pata, ulaula, gaʻo gaʻo ma aano po o iʻa.

E mafai e le maʻisuka ona 'ai atoatoa, faʻamalieina manaoga o le tino ma manaʻoga o le tino. O le lisi lenei o vaega o oloa o loʻo faʻaalia mo le maʻisuka:

E pei ona taʻua i luga, faʻamaʻi le maʻisuka ituaiga 2 ao le amanaʻiaina le taumafataga ua tumu i le gaʻo. Ina ia tausia le mamafa o le tino i lalo o le vaavaaiga, e le sili atu ma le lua afe kalori i le maʻisuka i aso taitasi. O le aofaʻi saʻo o kalori e faʻamoemoeina e le dietitian, i le amanaʻiaina o tausaga o le maʻi, le mamafa o le taimi nei ma le galuega. E le gata i lea, o gaʻo sili atu e tatau ona avea ma punavai o le silia ma le afa o kalorie na maua. Aua neʻi faʻagaloina le faʻamatalaga o mea e gaosi ai meaʻai i luga o le afifi. O faʻamatalaga i le tau aoga o le a fesoasoani i le fausiaina o se meaai lelei i aso uma. O se faʻataʻitaʻiga o se laulau e faʻamatalaina ai le taumafa ma mea taumafa.

O le maʻi suka o se maʻi faʻamaʻi ma ogaoga, ae o tagata e maua ai lenei maʻi e ola i se olaga masani ma nisi tulafono ma meaʻai. O lenei faʻamaʻi e faʻaalia i le faateleina o le kulukose o le toto ma le gasegase o le metabolism carbohydrate. O lenei maʻi e le o se faasalaga. O le mea autu o le iloa lea o le tali i le fesili: "Afai ou maua le maʻisuka -?"

Faʻasologa o faʻamaʻi

O le maʻi suka e vaevaeina i ituaiga i le muamua ma le lua. Muamua ei ai le isi igoa - o le insulin-e faalagolago. O le mafuaʻaga autu o lenei faʻamaʻi o le pala lea o sela o le pancreatic. E tupu lenei mea ona o se viral, autoimmune ma maʻi kanesa, pancreatitis, faʻalavelave. O lenei faʻamaʻi e masani ona afaina ai tamaiti ma tagata ei lalo o le 40 tausaga. O le ituaiga lona lua ua taua o le le o le insulin-faalagolago. Faatasi ai ma lenei maʻi, o le inisalini i totonu o le tino e gaosia pe sili atu. Ae faʻalavelave le tino pe a fegalegaleai ma lenei hormone. O lenei faʻamaʻi e sili atu ona taatele i tagata gasegase. O le uiga o latou e sili atu ma le 40 ma ei ai le gasegase o le genetic.

Meaʻai mo le maʻisuka

  • O meaai e tatau ona faia ile vaega, e tatau ona ono tusa ma le ono taumafataga i le aso. O lenei mea o le a taʻitaʻia ai le faʻaleleia atili o meaʻai gaʻo.
  • O meaai e tatau ona faʻamaoni i le taimi lava e tasi.
  • O le tele o fiber e manaʻomia i aso uma.
  • O meaai uma e tatau ona saunia e faʻaaoga ai suauʻu manogi.
  • E manaʻomia se taumafa maualalo-kalori. Ole fuainumera o kalori ua fuafua e ave i le mamafa o le mamafa, gaioiga faaletino ma le matua o le maʻi.

Mo ituaiga uma e lua o le maʻisuka, e tatau ona mafaufau i ai meaʻai. I le ituaiga muamua o le maʻisuka, o vailaʻau faʻasolosolo e vave ona faʻaaogaina e mafai ona faʻaalu sina pisi ma e le masani ai. Ae e tatau ona faʻatulaga lelei le faʻatusatusaga ma le taimi talafeagai o le inisalini. I le ituaiga lona lua o le maʻisuka, aemaise lava i le oona tele, o oloa faapena e tatau ona le aofia pe faatapulaaina. I lenei pepa, faʻaaogaina o se meaai, e mafai ona e faatumauina le maualuga o le suka. O tagata e mafatia i lenei ituaiga o maʻi e tatau ona iloa faʻasaina meaai mo le maʻisuka.

E taua tele mo tagata gasegase ia manatua e tatau ona tuʻuina atu i le tino mea e gaʻo ai meaʻai i le tino ma i le tele o mea. O le tulafono lenei mo soʻo se ituaiga o maʻisuka. E oʻo lava i nai mea leaga i le taumafaina o meaʻai o le a mafua ai le faateleina o le kulūkose. O le meaai autu mo le maʻisuka o le numera numera 9. Ae e taua le amanaia o le matua ma le itupa, malosi faaletino ma le mamafa, faapea foi ma isi uiga o le maʻi.

Le mea e le mafai ona maua i le maʻisuka:


E mafai ona faʻaaogaina le maʻisuka faʻasaina i meaʻai, ae i ni mea laiti ma seasea lava.

Mea taumafa e manaʻomia mo tagata e maua i le maʻisuka e fesoasoani i le masani ole metabolism ma faʻaitiitia le toto suka.

Fesoasoani e faʻaititia le aniani o le suka toto, garlic, fualaau aina, atisitoke a Ierusalema, meaʻai, seleni, onamon, togafiti.

O suʻesuʻega ua faʻaalia ai o le faʻafitauli o le faʻamaʻi ua faʻapeteina e ala i le tele o gaʻo. O le mea lea, o le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga 2, gaʻo ma, e tusa ai, e tatau ona lafoaia meaʻai suamalie. O ia meaai e sili ona leaga mo o tatou tino.

Talu ai nei, o tagata na maua i le maʻisuka na faʻasalaina. O lenei faʻamaʻi e le mafai ona faʻaleleia i aso nei, ae o fomaʻi e mautinoa o meaai lelei, togafitiga ma le mataʻituina o maualuga o le toto, o le a tumu le olaga o le maʻi. I aso nei, o le tele o polyclinics ma falemai ei ai aʻoga lea e iloa lelei ai e tagata gasegase taumafa ma tuiina ai le inisalini na oi latou lava. I le uma, o le tele o tagata gasegase o loo mafaufau - O loʻo ou maua le maʻisuka: mea e le tatau ona 'aina.

Matamata foi i le vitio o lenei autu:

Na e fiafia i le tusiga? Ona kiliki lea o le faamau o le "E pei" o le mea e sili ona e fiafia i ai. fesoʻotaʻiga!

O le mea moni e mafai ona e maua le maʻisuka i le faʻaaogaina pea o lau sima e le o se tala faʻasolopito, ae e le o le mafuaaga muamua lea e te maua ai. Muamua lava, o le maʻisuka e mafai ona aliali mai ona o le mamafa o le mamafa, e mafua ona o le le paleni ma le paleni o mea taumafa. Ina ia mafai ona e foia lenei faamai, e te manaomia se meaai mo le maʻisuka. O a mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, auala e faia ai se meaai manino, faitau i totonu o le tusiga.

Vaega o le taumafa mo le maʻisuka

O le le atoatoa o le inisalini o le mafuaʻaga muamua lea o le maʻisuka, mulimuli ane e mafai ona e mauaina le tele o le kulukose i totonu o le toto. O le mea lea o le meaʻai o le auala sili lea e togafitia ai le maʻisuka. E fesoasoani i le faatumauina o le maualuga o le suka i totonu o le toto ma faʻamautuina le gaosiga o le gaʻo i totonu o le tino, lea e puipuia, i le lumanaʻi, faʻafitauli o le maʻi.

O le a se mea e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka?

O oloa autu e tatau ona faʻaaoga i le taumafa mo le maʻisuka

  • fualaau suamalie ma sina vaega itiiti o le suka
  • eseese fualaʻau
  • mai aano o manufasi - povi ma moa,
  • faʻaiʻu iʻa
  • sua ua faʻamamaina i le vai
  • cereal oloa
  • ituaiga uma o greens
  • pasene maualalo pene.

E faʻapefea ona mulimuli i se meaʻai mo le maʻisuka saʻo?

Seʻio tatou tilotilo totoa pe faʻapefea ona mulimuli lelei i se taumafataga mo le maʻisuka.

Muamua lava, e tatau ona e faʻamaopoopo lelei mea uma ma lau fomaʻi, feutagai ma le filifiliga ma le filifiliga o se meaʻai. I le tele o tulaga, o le taulaiga o loʻo i luga o vailaʻau gaʻo, o lona uiga, e tatau ona avea ma afa o calories e faʻaaogaina.O i latou e fiafia e fiafia i falai, mea vevela, ulaula ma meaʻai vevela o le a tatau ona lafoai nei mea uma. Loʻu pele o le falaoamata - o le 'ai ma le maʻisuka e na o le 200 kalama o falaoa, ola mama poʻo le maʻisuka.

E tatau ona fafagaina le maʻisuka masani - sili atu i le 4-5 taimi i le aso ma le matua "i le taimi faatulagaina," faʻamapulaʻa gaʻo ma gaʻo i gaʻo. I lenei tulaga, o le fua o meaʻai i le taumafataga mo le maʻisuka ua faʻaalia e le fomaʻi mo tagata taʻitoʻatasi, o le tele o taimi latou te le sili atu i le 200-300 g i le aso. O le meaai e tatau ona aofia ai puipuiga (e le itiiti ifo ma le 90 g) ma gaʻo (e le silia le 75 g). O le mea lautele, o le aofaiga atoa o kalori i meaai i aso uma e tatau ona fesuisuiai i le aofaiga o le 1700-2000 kcal ma le sili atu.

E le tatau ona 'aina faʻamaʻi ma le suka i le maʻisuka, ae le o fualaau uma ma faʻi e tatau ona aloese mai le faʻaaogaina i le suamalie o le suamalie, vaevaeina o latou taumafa i le 4-5 vaega i le aso.

Cereals ma nati e aoga tele i le taumafa mo le maʻisuka. O meaʻai e tatau ona taʻua - spaghetti mai fatu, fatulaisa, karite. Faatasi ai ma le fesoasoani a nei oloa o le maualuga o le kulukose ma le cholesterol i totonu o le tino ua matua faʻaititia.

Aua nei galo e uiga i moa, lafumanu, vela pe palu iʻa, iʻa, e mafai foi ona kuka.

Laʻau i le taumafataga mo le maʻisuka e le tatau ona faʻaleagaina, talu ai o le tele o le faʻaaogaina o le yolks atonu o le a aafia ai le soifua maloloina o le maʻisuka.

Sui le pata i le fualaau faisua - sili ona lelei le soya, olive.

Juices, i se fua faatatau o le 1: 3, faʻafefe i le vai. O le suauu Rosehip o se isi mea e sili ona aoga ma talafeagai mo ituaiga mea inu eseese i le taumafataga mo le maʻisuka.

Mo tagata e maua i le maʻisuka, e sili atu ona faʻaitiitia le aofaʻi o suka ma le meli i meaʻai, poʻo le suia foi i ni mea suamalie faapitoa. I le tulaga o le malaise mo amioga lelei, i ni mea e seasea tupu, e mafai ona e faʻamaua oe i sukalati, lea e aofia ai le 70% o koko.

E faʻapefea ona aʻoaʻo e 'ai le eseese o le maʻisuka?

Talu ai nei, e pei ona taua i numera faafomaʻi, o le numera o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka ua matua faateleina, ma e tatau ona maitauina o le maʻisuka o le "laitiiti". Ma, ioe, o le fesili e tulaʻi mai i le auala e tausia ai se eseesega o taumafa mo le maʻisuka. I lenei tusiga o le a tatou le mafaufau i le ituaiga I ma le II o le maʻisuka ma a latou faailoga, ae o le a tatou faʻaalia le uiga moni o le auala e tausia ai se eseesega o taumafa mo le maʻisuka. E iloa e tagata uma o le maʻisuka e tatau ona pipii i se meaʻai, ina ia le faʻaosofia ai le tulaga o le maʻisuka ma faʻafuaseʻi ona oʻo i le toto suka. Ae i ituaiga eseese - eseese mea manaʻomia.

Muamua lava, e tatau i le fomaʻi ona faʻatapulaa le avanoa i le tino o ni vailaʻau faʻamalosi faigofie. O meli ia, jam, jams, masi suamalie, vine ma fua. I le taimi nei e uiga i fua o le taumafa mo le maʻisuka i auiliiliga. E tatau ona faʻatapulaʻa pe aveese mai le taumafa nei ituaiga o oloa: vine, aso, faʻi. Taua mo le maʻisuka o le faʻaitiitia o gaʻo toto, o lona uiga o le gauai atu i meaai o loʻo i ai le gaʻo. O lea, taumafai e ai ma le maʻisuka pito i maualalo o sausa, sausage, cheeses of different structures, mayonnaise, kirimoa oona. Po o le mataʻituina le tele o gaʻo, o le mea e le tatau ona sili atu i le 40-45 gr. i le aso.

O loʻo i ai se isi filifiliga o meaʻai mo le maʻisuka, afai e iai lau ituaiga muamua o le maʻisuka, e tatau ona e faʻaaogaina le kulimi suamalie-calori, mayonnaise poʻo le siusage oloa mai le moa. Ae o lenei lisi o oloa e tatau ona vaʻavaʻavaʻavaʻaia: kulimi kulimi kulimi, sukalati, keke kulimi ma paluga, oloa ulaula, faʻasaoina, meaai e tumu i le masima ma mea manogi, ava malosi.

Fautuaga mo le maʻisuka:

E ui i lea, e mafai ma e tatau ona faʻavasegaina le taumafa mo le maʻisuka.

Tatou amata i le susu. E tatau ona faʻatagaina i le taumafataga mo le maʻisuka, ae le silia 200 ml. i le aso, pe afai e te manaʻo ai, e moni e sui i le kefir poʻo yogurt, ae leai ni mea faʻaopopo. E mafai ona e gaʻo le kulimi suamalie ma le yogurt. E matua aoga tele ma fesoasoani e puipuia ai gaioiga o le manava.Faʻalogo lelei i le siʻisi, o ona maʻisuka e tatau ona faia i aso uma, ae aunoa ma ni mea faʻaopopo, aemaise lava vine.

O fualaau faisua i le taumafataga mo le maʻisuka, ia faʻaeteete faapitoa i laʻau, kapisi, radishes, kukama, zucini, tamato. I le tele o le tagata ma i soo se ituaiga. Ae tatau ona e faʻaeteete i pateta, beets ma kāloti - o le a fautuaina la latou tapulaa, e fautuaina e faʻaaoga na o le kukaina o ipu autu.

Meat products i le taumafataga mo le maʻisuka. E leai se tasi ua faalēaogāina aano o moa ma iʻa, ma o loʻo i ai nei le tele o fualaau o meaʻai e mafai ona faʻavasegaina le taumafataga mo le maʻisuka ma masini kuka ma fufulu mai lenei ituaiga o aano o manufasi.

Fuamoa - o se oloa faʻapitoa mo le maʻisuka, o lea e tatau ai ona e 'ai ma le maʻisuka e le sili atu ma le 2 fasi vaega i le aso. O le omeleti faʻamalamalamaina po o le faʻaopoopoga i salakeke.

Pasta, noodles ma legumes e mafai ona 'ai faʻatasi ma le maʻisuka, ae le silia ma le tasi pe faalua i le vaiaso. Ae tatau loa ona e faatapulaaina le faaaogaina o falaoa. Ae o le falaoa e mafai ona faʻaaogaina ai le uliuli, sefe po o le taumafa. E le mafai ona i ai se tala e uiga i soo se meaʻai. I le faʻaopoopoga i le semolina, e mafai ona e 'ai le araisa, buckwheat, pele tile ma le millet porridge ma le maʻisuka.

O le inu i le taumafa mo le maʻisuka e taua tele, ma o le mea lea na o le lauti! Lanu uliuli ma lanu meamata, leai se eseesega. O vine e taua tele, e sili ona suaina. E sili atu ona fautuaina e ave ni sua mai fualaau suamalie ma sua mama, pipi ma mama.

O nei fautuaga uma e aoga tele, ma, e le masalomia, e tatau ona mulimulitaia. Ae o le meaai mo le maʻisuka o se tagata mo tagata uma. O lau fomaʻi, pe a faʻamatalaina oloa talafeagai, e vaʻaia ou tulaga ma suʻega, ma faʻavae i luga o lenei mea, fausia ai au fua eseese mo le maʻisuka. Ae o oe lava e tatau ona faʻalogo ma amanaʻia manaʻoga o lou tino. O mea uma lava e tatau ona avea ma se fuataga.

O le a le maʻisuka mea taumafa

O se maʻoti maʻoti mo le maʻisuka o loʻo atiaʻe i soʻo se laasaga o le faʻamaʻi, ae e ono fesuisuiai fautuaga tau taumafa. O le taumafa e sili ona taua mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, ona o lo latou maualuga maualuga o le feʻaveaʻi ma le taufaasese ma le oti. O le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo faʻamaonia ai meaʻai faapitoa, e pei o se tulafono, mo le faʻasaoga o le mamafa ma mo le falemaʻi o le faʻamaʻi. O faʻavae o se taumafa i soo se laasaga o le faʻamaʻi:

  • e tatau ona ave le taumafa 5-6 taimi i le aso i ni vaega laiti,
  • le fua faatatau o palatini, gaʻo, gaʻo (BJU) e tatau ona paleni,
  • o le aofai o kalori e maua e tatau ona tutusa ma le malosi o le maʻisuka,
  • O meaai e tatau ona mauoa i vitamini, o le meaʻai lea e te manaʻomia e faʻaopopoina ai fualaʻau masani o fualaʻau: supplements dietary, fefete a le faifaʻailoga, suauu rosehip ma isi.

E faʻapefea ona 'ai ma le maʻisuka

Pe a faatonuina e se fomaʻi se meaai i aso uma mo le maʻisuka, o loʻo taʻitaʻia o ia e le matua, tausaga o le gasegase, tulaga o gaioiga faaletino ma vaega mamafa. O mataupu faavae o taumafa taumafa o le faʻasaina o meaai suamalie ma le faʻasaina o le fiaaai. . O le manatu autu o mea taumafa mo le maʻisuka o se iunite falaoa (XE), e tutusa ma le 10 g o gaʻo. Na faʻavaeina e tagata e taumafa meaai ni seti o laulau e faʻaalia ai le latou aofaiga i le 100 kalama o soʻo se oloa. O le taumafataga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e maua ai se taumafataga i aso uma ma le aofaʻi atoa o le 12 i le 24 XE.

O le meaai mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 e ese. I le tulaga muamua, e manaʻomia se taumafa maualalo-kalori e puipuia ai le faʻalavelaveina o le maʻi (25-30 kcal / 1 kg o le mamafa). E tatau ona mataʻituina lelei se meaʻai masani ile maʻisuka. O le maʻisuka o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻatagaina se meaai calorie (1600-1800 kcal / aso). Afai e mamafa le tagata, o le numera o kalori e faʻaititia i le 15-17 kcal / 1 kg o le mamafa.

  • aveese le ava malosi, suamalie, lemonade mai le taumafataga,
  • faaitiitia le aofaiga o suauu ma kulimi pe a inu le lauti, kofe,
  • filifili meaai e le faʻasalaina,
  • sui fusi laʻau ma meaʻai maloloina, mo se faʻataʻitaʻiga, ae le o le asikulimi, 'ai se meaʻai falai (patipati faʻamaʻi faʻamaʻi i se paluga).

Ituaiga 2 maʻisuka meaai

E oo lava i le amataga o le maʻi, e tatau ona e usitaia tulafono o meaʻai. I le maʻisuka e le mulimuli i se meaʻai, o le a le maua ai se lagona i le inisalini ona o le tele o meaʻai. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto e tulaʻi mai ma o loo teuina i taimi uma i fua maualuga. Taumafa paleni mo le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani e toe faʻafoʻi le suka ile tino.

O tulafono faavae o le taumafataga:

  • sui o le suka ma le suka i totonu o le aofaiga na faatagaina e le fomai,
  • mea e sili ona lelei mo meaʻai e aofia ai gaʻo vine (yogurt, nati),
  • tutusa taumafa kalori
  • faʻateleina meaʻai i le taeao.

O le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina i le aso le aoga o le 1.5 lita. Aua le utaina le mea o loʻo i ai meaʻai, o le mea lea e le faʻatagaina ai le taumafa. Aua e te manatu o nai ipuinu o le ava malosi ma nai laʻau suamalie o le a le afaina ai. O nei faʻalavelave faʻaleagaina taumafaiga uma, ma mafai ona faʻaosoina se tulaga ogaoga e manaʻomia ai le toe faʻaolaina.

Mea ua faatagaina

O le maʻisuka 2 ituaiga meaʻai e le faigata ona iloa. E tatau ona e iloa poʻo fea meaʻai e mafai ona 'ai i ni faʻatapulaʻa, ma o mea e manaʻomia e faʻatumu ai le tele o mea taumafa. O le iloa o metotia o le saunia o mea taumafa ma le saʻo lelei o le faʻaaogaina o mea taumafa, e faigofie lava ona fausia ni meaʻai lelei, lea e faʻamoemoe i le faatumauina o se tulaga mautu o le maʻi. Mo le faigofie i le umukuka, o le maʻisuka e tatau ona i ai i taimi uma se laulau e tautau:

Faatapulaa faatagaina (1-3 taimi / vaiaso)

Laʻau mumu lanu meamata. E mafai ona e 40 kalama o fatu vela 1-2 taimi / vaiaso.

Fua o fualaʻau, greens, fualaau aina, laumei.

Fualaau faisua uma e ola i luga aʻe o le eleele, e aofia ai ituaiga uma o laʻau ma musika.

Lele Root sukatiti mata, Ierusalema atisikoke, sukapi, masima suamalie, radisa. Lentils, pi uliuli - 30 grams 1 taimi / vaiaso.

Lemon, avocado, cranberries, gooseberries, fuamūmū mūmū, fugalaau, vineki, strawberries. E sili atu ona lelei le faia o fualaau suamalie ma vaitau.

O isi uma vine e le o luga o se manava gaogao ma e le silia le 100 kalama / aso.

Olive, almond, pata pipi i salati. Faʻu suauʻu, ate ate.

O iʻa laiti, iʻa. Fuamoa - 2-3 pcs. / aso. Veal, lapiti, moa, toso, afaina (manava, ate, fatu).

Filifili mo le vaiaso

Mo le tele o tagata gasegase, o se fesuiaiga i se mea e maualalo ifo ai le gaosiga e avea ma se suʻega, aemaise lava pe a oʻo i le maʻi e leʻi faʻamapulaaina e se tagata lona lava taumafa. E manaʻomia lou faʻaaogaina malie. A faʻafeiloaʻi oloa mo le maʻisuka, e tatau ona e lafoaʻi muamua mea e sili ona leaga, faʻaitiitia ai le numera. Faataʻitaʻiga o meaʻai mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2:

Oatmeal (150 g), falaoa lanu enaena, salati karuti (100 g), lauti lanumeamata (200 ml).

Lago le apu (2 pi.).

Vailaʻau tilati (100 g), salati fuamoa (150 g), soupuni (150 g), compote (200 ml).

Fualaau Fualaau (200 kalama).

Broccoli (100 kalama), cheese cheese (100 kalama) lauti (200 ml).

Ole yogurt e leai ni gaʻo (150 ml).

Palu falala (150 g), salati tifi (150 kalama), lauti 200 ml.

Laʻau felaʻau fuālaʻau (200 g).

Laula o le fualaʻau (200 g), tilatila moa vavala (150 g), compote (200 ml).

Laʻu gaʻo maualalo-gaʻo ma vine (150 g), o le pulupulu broth (200 ml).

Lago le lapiti (150 g), fuamoa ua afifi, lauti (200 ml).

Buckwheat (150 g), fala fala, lauti (200 ml).

Lisi fualaau aina (150 g), aano o manu (100 kalama), compote (200 ml).

Cabbage Braved (200 grams).

Meatballs (150 g), Fualaau faisualaʻau (150 g), lefe o le rose vao (200 ml).

Lafir-gaʻo-maualalo (150 ml).

Risi paʻu (150 kalama), 2 fasi sisi (100 g), kofe (200 ml).

Ear (200 ml), salu le kapeti i pulou (150 g), compote (200 g).

Coleslaw (150 kalama).

Buckwheat (200 grams), falaoa suamalie, lauti (200 ml).

Carrot ma le salati o le apu (150 g), cheese cheese (100 g), lauti (200 ml).

Lago le apu (2 pi.).

Goulash (100 kalama), suauu gaosi (150 g), jeli (200 ml).

Fualaau suamalie (150 grams).

Lave iʻa (150 g), falala (150 g), lauti (200 ml).

Oatmeal (150 g), salati kararot (150 g), lauti (200 ml).

O le ate fatu (100 g), vermicelli (150 g), sisi araisa (150 g), tiʻeli (200 ml).

Zucchini caviar (150 g), falalelele tile (100 g), falaoa suamalie, compote (200 ml).

Fale o le yogurt (200 ml).

Pulu uila (150 g), 2 fasi sisi (100 g), kofe (200 ml).

Pilaf (150 g), eggplant eggplant (150 g), falaoa uliuli, sua kope (200 ml).

Upela (Steam cutlets) (150 g), palukiniki (150 g), salati fuamoa (150 g), lauti (200 ml).

Vaʻai le maʻisuka ituaiga 1

O se maʻi o le insulin e iloa ai pe a le mafai e le pancreas ona maua le inisalini. Meaʻai mo le maʻisuka ituaiga 1 o le faʻaaoga lea o se fuainumera patino o le BJU. O se faailo o le filifiliga o oloa o la latou faasinomaga matagofie, o lona uiga, o se faailoga o le aafiaga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le fua o aso taitasi o meaai maualuga-carb e tatau ona 2/3 o le lisi atoa.

E tatau i le maʻisuka ona filifili le gasegase o le carbohydrate, lea e gasegase mo se taimi uumi. O nei mea e aofia ai pulou, pasta mai le saito o le kulimi, cereals, legumes, ma fualaau faisua. E le sili atu i le 20% meaʻai o le protein ma gaʻo - 15%. Faatasi ai ma le popole tele, e taua le faʻamalosia o meaai ma aʻa aʻa ma le maualalo o kalori. Faʻataʻatia le ate, o le faʻaaogaina o extractives (soya, oatmeal, cheese cheese) e gata. Afai e mafatia le tino cardiovascular, ona tatau ai lea i le tagata maʻi ona tuʻu le masima .

O a meaai mo le maʻisuka?

O le soifua maloloina mo tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e faʻamoemoeina e le gata i le faʻaitiitia o le suka o le toto, ae faʻapea foi i le faʻaitiitia o le ono mafai ona maua ai isi maʻi. E faatagaina tagata maʻi e aofia i le taumafataga:

Fala, paʻu, fatu atoa.

Fualaau faisua, iʻa maualalo, gaʻo, moa, okroshka, borsch, piko.

Rabbit, beef, chicken, toso e leai se paʻu.

Pike, taʻavale, cod, ice, vavalo, faʻasusu ipu.

Soo se kapisi, beets, kāloti, pepa logo, lentils, peʻa lanumeamata, pi, kukama, pi, tamato, pi, isalaʻelu, paukini, zucini, pateta (na o ipu muamua lava).

Fualaau, laumei, mauga mauga, fugalaau, cranberries, currants, peaches, plums, rimoni, cherries, vine, lemon, orange, apples, pears, quinces.

Mea gaʻo susu gaʻo susu ma susu.

Paʻu kulimi, kusi cheese, kefir, yogurt, susu.

Metotia o le gaosia o oloa mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka

E sili atu mo le maʻisuka ia aua nei 'ai meaai falai ma meaʻai, talu ai o loʻo i ai se maualuga maualuga o se toe faʻalavelave matautia. O meaʻai faʻasoifua maloloina e tatau ona lagoʻa, e sili atu ona lelei. O auala e taliaina, fomaʻi fai togafiti, taʻavale, gaosia i totonu o latou lava sua. O le mea lea o mea taumafa e taofia ai le tele o mea aoga, faʻaitiitia le tulaga le manaomia o le cholesterol matautia.

I le taimi o le maitaga ma le lactation

A o faʻamoemoe se pepe, e mafai e se fafine ona atiaʻe le maʻisuka faʻamaʻi. O le mafuaʻaga o le faʻamaʻi o se gasegase o le tino e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i le insulin. A maeʻa ona tuʻuina atu, o le gaosiga o le gaʻo o le tino e masani ona faʻasolosolo ona masani, ae o loʻo iai se lamatiaga o le maʻisuka i se fafine ma se tamaititi. Ina ia puipuia lamatiaga, aʻo gaso ma maitaga, e tatau ona e mataʻituina lau meaai:

  • faʻaitiitia mea faigofie gaʻo, faʻamaonia mea faigata,
  • 'ai pasta ma pateta i ni mea laiti,
  • aveese mea faʻavela, gaʻo meaʻai mai le taumafataga, faʻamalo mea e leʻi maeʻaeʻa, saisi,
  • uu, tao, tao,
  • taumafa i le 2-3 itula,
  • inu i le 1.5 lita o vai manino i aso taitasi.

Aua e te manatu o meaai meaai o le a le aoga. E tele suʻega mo le maʻisuka, lea o le a faʻaaogaina e tagata e le o mafatia i lenei faʻamaʻi ma le fiafia. O le tele o ipu e faʻamoemoe mo tagata gasegase o loʻo mafatia i le le lava o le inisalini e faʻaaogaina e le au fai meaʻai i fua o le paʻu o le mamafa. Lalo o nisi o fua.

  • Taimi e kuka ai: 1 le itula.
  • Auaunaga Per konite: 6 Tagata.
  • Faʻaoga i le kalori: 195 kcal / 100 g.
  • Faamoemoega: meaʻai mo le 'aiga o le taeao.
  • Cuisine: Igilisi.
  • Faigata: maualuga.

O le kulimi mo le maʻisuka e talafeagai, aua o lenei oloa e tele mea aoga ma mea maualalo maualalo kalori. Ona o lona maualalo o le kalori meaʻai, o se fuamoa fuamoa e fesoasoani e faʻafaigofie ma pulea le mamafa o le tino. O le faʻaaogaina o le pamu e mafai ona faʻaleleia ai le gaioiga o le vaega o meaʻai, e fesoasoani e faʻamamaina ai le manava o mea oona, e faʻaosofia ai le pancreas e maua ai le inisalini.

  • uka - 300 kalama,
  • falaoamata - 3 tbsp. l.,
  • meli - 3 tbsp. l.,
  • fuamoa - 3 fasi vaega
  • masima - 1 pin.

  1. Tipi le aano o le pikiakito i ni fasi vaega, mafolafola. Aʻo sauni, faʻalelei, mamae.
  2. Faʻafefiloi le 'elekiniki puree ma le meli ma le yolks. Fufulu le falaoamata ma faʻaopoopo malie.
  3. Paʻu solo i totonu o se pulu manogi, faaopoopo le masima. Ole lapisi ole mamafa.
  4. Faʻasusu ia tagata mama i totonu o le paluga. Tuu le elekeni i se mea e faʻafefeteina i le suāuʻu mata.
  5. Vaʻai le ogaumu i le 200 tikeri. Pipi le pudding mo le 30 i le 40 minute.

  • Taimi e kuka ai: 20 minute.
  • Auaunaga Per konite: 8 Tagata.
  • Faʻafiafiaga kalori: 86 kcal / 100 g.
  • Faamoemoega: mo le malologa.
  • Cuisine: Rusia.
  • Faigata: maualalo.

O le faʻaaogaina o pi i le maʻisuka e faʻaititia ai le kulūkose, faʻaleleia faiga faʻava-o-tino i le telefoni feaveaʻi. Legumes e aofia ai le tele o meaʻai, enzymes, amino acids ma e le faʻamalosi i luga o le paʻu. O le faaitiitia o le suka toto e maua mai i se tulaga tulaga ese o le gaʻo, gaʻo ma amino acids. O lenei ituaiga o pi ua i ai uma lava meatotino e pei ole inisalini.

  • paʻu paʻepaʻe - 1 ipu,
  • moa anufe malolo - 200 g,
  • kāloti - 1 pc.,
  • riki - 1 pc.,
  • suauu suauu - 1 tbsp. l.,
  • nonfat cream - 100 g,
  • cloves - 2 pcs.,
  • masima o se pine.

  1. 8 itula aʻo leʻi kukaina, sasaa pi i vai malulu. Ona faʻafefe lea, sasaa le 1.5 lita o le vai ma aumai i se vevela.
  2. Liligi masimoli mago i le vai 30 minute ao le i kuka. A maeʻa le fetogi, tipi i totonu o papatusi ma kuka i totonu o le vai lava e tasi.
  3. A uma le kuka o pi, aveese le pulu faʻatasi ma se sipuni slotted, faʻapipiʻi masima ma mea manogi, faʻaitiitia le vevela. A maeʻa le 15 minute, faʻaopoopo ni fualaau faisua i le sua.
  4. Aʻo sauni le pi, faʻaopopo le afa o le mushroom ua kuka. O le afa lona lua e tatau ona pasi i le suauu, ae le faʻafefiloi ma isi mea e totoe.
  5. Aveese pupuʻu ma uu le sua i se mea faʻaofuofu seʻia oʻo ina malulu. Fusi anufe, kulimi ma lauʻau teuteu le ipu.

Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi leaga - maʻi suka - i le aso 382 miliona tagata e nonofo i le salafa o le lalolagi. I le taimi lava e tasi, i le 10 sekone, e lua tagata nonofo i la tatou paneta mo le taimi muamua e aʻoaʻo ai e uiga i latou faʻamaʻi, ma o le tasi e alu ese ona o se faʻamaʻi e maua i le maʻisuka.

Ae peitai, o le togafitiga o fualaau faasaina e mafai ona fofoina le faamai, ae le o le puleaina o le maʻisuka i luga o le tino atoa. Ae faʻaopoopo i togafitiga masani, e taua le iloa o mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka. I le uma, o se taumafa malosi o se isi faʻamaoniga o se taulau manuia i se faʻamaʻi faʻatuʻi.

O fea na sau ai o ia?

O fea e sau ai le maʻisuka? E mafai ona tutupu i le taimi o le tamaitiiti ma le matua, ma o mafuaʻaga o ona foliga mai o le a matua ese lava. O le maʻi suka e lua ituaiga - faalagolago ae le faalagolago i le insulin. O ituaiga uma e lua e le mafai ona togafitia, ae e mafai ona faasaʻoina i le mafaufau.

O le tele o taimi, i mafuaʻaga o le maʻisuka, e taʻua e fomaʻi:

  • genetic predisposition: afai o se tasi mai aiga vavalalata, o loʻo maʻi pe mamaʻi tagata o le aiga i lenei faʻamaʻi, o le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1 e 10%, o le ituaiga 2 e toetoe 80%,
  • meaai le lelei: o meaai faifai pea i le alu, o le fiafia i meaai le lelei ma meaʻai, faʻamauaina o ava malosi, fiafia mo sodas, meaʻai vave e malamalama ma e leʻi faʻaopoopoina se tasi i le soifua maloloina. Ae ui i lea, o meaai i fale ua saunia e faʻaaoga ai se tele o fualaau faisua ma gaʻo manu, o le tele o mea faʻafefete, gaosi, ulaula e faʻasaina foi.O le mea lea, e tatau ona e toe teuteuina lau meaai e le gata mo i latou e leai ni togafiti masani a aiga, ae mo i latou foi e tele naua nei tu masani,
  • faʻalavelave masani
  • maʻisuka o se taunuuga o isi faʻamaʻi: atherosclerosis, faʻamaʻi fatu fatu. O nei maʻi e faʻaitiitia ai le lagona o le tino o le tino i le inisalini,
  • sili atu le taumafa o vailaau faapitoa.

O le mea e leaga ai, o le maʻisuka, e pei lava o soʻo se faʻamaʻi e le filifilia ai e na afaina, e faʻamalosi malosi ai tagata uma. Ae ui i lea, o tagata tomai faapitoa e faʻaalia se vaega o aʻafiaga. I totonu o nei mea o tagata e masani ona maua i le maʻisuka ma o le ituaiga muamua ma le lona lua nai lo isi. Muamua lava, o tagata nei o le tolu o tausaga, oi latou o loʻo mafatia i le mamafa o le mamafa, faʻapea foi ma tamaitai e masani ona masani i le mea e le o tupu. E tatau ona latou matua faʻaeteete.

Toto mo le maʻisuka

Faʻasalaga, o le tasi o tikeri e manaʻomia ai meaʻai talafeagai, a faʻapea o le numera o faoa i le maʻisuka naʻo le faʻateleina. I le faaopoopo atu i le faatapulaa o gaʻo vailaʻau, e taua tele le pulea o le tele o le kalori o ipu. O isi fautuaga e faatatau i le lisi o aso taʻitasi o loʻo tuʻuina atu i lalo:

  1. Ava malosi, gaʻo fuālaʻau ma suauu, suamalie e seasea ona tupu, ma e sili atu le vavae ese mai latou mai le lisi o aso taʻitasi.
  2. O le faʻaaogaina o meaʻai susu, gaʻo manu ma moa, legumes, nati, fuamoa, iʻa i le aofaiga e 2 i le 3 servings i le aso e faatagaina.
  3. O fua e faʻatagaina e faʻaaogaina 2 - 4 tautua, ao fualaau faisua e mafai ona 'aina i le aso e oʻo atu i le 3 - 5 servings.
  4. O tulafono o falemaʻi mea taumafa e aofia ai le falaoa ma le cereals i luga o le fiber content, lea e mafai ona faʻaumatia e oʻo atu i le 11 i le aso.

Meaʻai mo le ituaiga 2 Tisuka

Faʻatasi ai ma lenei faʻamaʻi, e fautuaina e fomaʻi le 'ai mai le laulauʻai Nu.9, lea e tuʻuina atu ma le faʻaeteete le BJU. O mataupu faavae nei o le soifua maloloina o le tagata maʻi, lea e tatau i tagata uma e maua i le maʻisuka ituaiga 2 ona matua tausisia le:

  • o le malosi o le taumafa i aso taitasi e tatau ona 2400 kcal,
  • e taua le sui o meaʻai faʻatasi ai ma vailaʻau faʻataʻitaʻi faigofie ma mea faigata,
  • faatapulaa le faʻaaogaina masima i le 6 g i le aso,
  • aveese a latou mea taumafa meaai e aofia ai le cholesterol leaga,
  • faateleina le tele o fib, vitamini C ma le vaega B.

O le maʻi suka: o le a se mea e mafai ona ou 'ai

O le mea moni, e tele meaʻai e mafai ona faʻaaogaina i le maʻisuka. Sei o tatou amata i mea sili ona taua, mo i tatou - falaoa. E mafai ona e 'ai falaoa, ae faia mai fatuga atoa, faʻapea foʻi ma falaoa, e faʻapipiʻi ai le bran. E le fautuaina le falaoa paʻepaʻe.

Mai le mea muamua e mafai ona e 'ai meaʻai vavalaʻau, poʻo sou i ponaivi o le ponaivi ma fualaau faisua. Faatasi ai ma nei mea uma, e mafai ona e 'ai i le tele o taimi i le vaiaso e oʻo lava i le pi pi, okroshka, borscht i luga o aano o manu poʻo iʻa.

Latou te fai mai i totonu o se tagata e maua i le maʻisuka, e tatau ona i ai meaʻai i le meaʻai. Ae peitai, e le o ituaiga uma aano o manufasi e mafai ona faʻaumatia. E tatau ona tuʻuina atu le fiafia e fafaga ai aano o manufasi: lafumanu, moa, tolotolo, tamaʻi mamoe, anufe lapiti, vela. I nei mea uma, o le faamamafa e tatau ona i luga o aano o moa. O aano o meaʻai e mafai ona faʻaumatia, ae seasea lava. O le isi mea o meaʻai aano, aspic. O le sausage e le o se meaai lelei mo se tagata maʻi, ae ui i lea, o nisi taimi e mafai ona e gafatia e ai sina siusaisi kuka ma se mea maualalo maualalo. E le mafai foi ona faʻamalosia, ae seasea. Mo iʻa, e mafai e le maʻisuka ma e tatau ona 'ai iʻa. E le gata i lea, o le tele o mea eseese: fasipepa o le saffron, cod, pike, aisa, ma isi. E mafai ona faʻavelaina iʻa, tunu, kuka i le fugalaau. E mafai foi ona e vela, ae e le tele se taimi. O le taumafaina e le gata e gata ai iʻa, ae o isi foi mea tau gataifale. E le faasaina lenei mea, e le gata i lea, e aoga tele.

O a ituaiga o fua e mafai ona maua i le maʻisuka

O fualaau aina ma fualaau suamalie, tuʻuina atu mea e sili ona fiafia i ai e le o ni mea suamalie.E aofia ai: pears ma apples, oranges, lemons, plums, lingonberries, cranberries, peaches, rimoni, strawberries, cherries, fugalaau, fualaʻau, currants. O nei mea uma e mafai ona faʻaumatia uma lava, foliga faʻanatura, ma foliga mamago, faʻapea foi ma foliga o jelini ma fualaau suamalie. E mafai ona e 'ai vein faalenatura e faia mai nei fua ma fua. Ae peitai, e le mafai ona faaopoopo le suka i compotes, jellies, ma isi. Faaaoga na o le suamalie mo nei faamoemoega. E le mafai ona 'ai: faʻi, pineapples, vine, melons, vine mamago, fig ma vine.

O le a le ituaiga o fualaʻau e mafai ona maua i le maʻisuka

E tatau ona 'ai pea fualaau faisua. Ma o le tele o mea eseese. E leai ni tapulaa i fualaau faisua. "E masani lava", ona e tatau ona faʻagata oe lava i le 'aiina o falalaʻau e mauʻoa i gaʻo - o pati ia, kāloti ma beets. O le faʻaaogaina o pi ma peʻa lanumeamata e tatau ona pulea ma le faʻaeteete ina ia aua le faʻavaveina le maualuga o le suka suka. O mea uma lava e mafai ona faʻaaogaina i le le faʻatapulaʻaina, ma o mea nei: ituaiga uma o kapisi, letusi, leaf cucumber, tomato, eggplant, aniani, logo logo, lentils, zucchini, cilantro, paukini, talatala, pasili ma le pi, seleri.

E mafai ona meli le maʻisuka

Ae paga lea, i le aso e leai se tali tasi i lenei fesili. E i ai se finauga mataga: o nisi tagata atamamai e faapea o le maʻisuka e tatau ona 'ai le meli, o isi e fai mai e faʻasaina le meli. I soo se tulaga, e oo lava ia i latou e tautatala i fafo "Mo" o le faaaogaina o le meli e fai mai e tatau ona aina i ni tapulaa faatapulaʻa, ma ia amanaʻiaina tulaga patino taitasi. E i ai tagata e manaʻomia le tele o le meli; o isi e manaomia le itiiti ifo o le meli. O isi mea uma, e le o ituaiga uma o le meli e talafeagai. Aua le faʻaogaina le meli ma le meli linden. E naʻo le maualuga, o le meli matutua ua manatu e aoga.

E mafai ona ou inu i le maʻisuka

O le ava malosi e tatau ona faʻaumatia atoa. Ua fai mai fomai uma i le lalolagi o le ava malosi ua solia i le maʻisuka. Afai matou te talanoa e uiga i meainu, e mafai ona e inu lauti, ipu inu (e le o le kofe), tamato, fualaau suamalie ma fualaau suamalie, vai inu. Ae, ia manatua e le mafai ona faaopoopo le suka i soo se meainu. Le maualuga o le suamalie. O fualaau suamalie suamalie po o le tumu o sua e mafai ona faʻafefe i le vai. E mafai ona e inuina le susu susu ma maualalo-gaʻo kefir.

O lenei maʻi le lelei o lenei maʻisuka. O mea e mafai ona e 'ai nei ua e iloa. O le mea moni, o tulaga taʻitasi e ese mai le isi, o lea e talafeagai ai le faʻatalanoa o se fomaʻi - o se tagata fai meaʻai. O se faʻataʻitaʻiga faʻapitoa, faʻapea foʻi faʻamatalaga lautele e uiga i le taumafa mo le maʻisuka, e mafai ona e vaʻaia i la tatou isi tusiga: "Meaʻai mo le maʻisuka."

Faʻafefea ona faʻavae meaʻai i le maʻisuka

O le a le maʻisuka o le a ou le tauina. E mafai ona e faitau tele e uiga i lenei mea i luga o faʻasalalauga faʻapitoa poʻo faʻamaumauga. Ae e leʻi tele ni fautuaga lelei na ou maua i meaʻai. O mea uma na faamatalaina i ni faaupuga masani: o le tatau ona faitauina le XE (iunite falaoa) ma faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o sugarsi vave digestible.

Ina ia faamanino atu e le mafai e le maʻisuka ona 'ai, ia manatua se tasi tulafono.

O le a le mea e faatatau i na oloa?

  • Selu, meli, sugar, jams, jam, ice cream.
  • O oloa mai le pulu ma le paluga.
  • Meaʻai gaʻo: ponai, kusi, sisiva ulaula ma aano o manufasi.
  • Laʻau faʻanatura ma le iʻa tuʻu i totonu o le suauu.
  • Oona suamalie.
  • Laʻau susu i le araisa ma le semolina.
  • Palu ma fufulu fualaau faisua.
  • Meaola suamalie ma ituaiga iʻa.
  • O iʻa mama ma caviar.
  • Lafumanu ma aano o manufasi.
  • Pasta, araisa, semolina.
  • Meaʻai vevela, gaʻo ma le sologa lelei.
  • Pia ma fualaau suamalie: faʻi, vine, fig, vine, aso.
  • Teu, falaoa suamalie, felaisa suamalie suamalie.
  • Suamalie suamalie suamalie, sua mai fua suamalie ma vine.

O le lisi saʻo e faʻaalia ai le le atoatoa o nei oloa mai le taumafa i tulaga ogaoga o le maʻi.Faʻasolosolo malie i le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka, ma le siakiina pea o le maualuga o le suka toto, o se vaega itiiti o nei oloa ua faatagaina.

E pei ona mafai ona e vaʻavaʻai, e tatau ona faʻatapulaaina oe lava e le gata i meaʻai suamalie, ae faapena foi i gaʻo. E aofia ai le gaʻo mo le gaosia o oloa (e sili atu ma le 40 kalama e fautuaina i le aso), mayonnaise, cheeses, aano o manu, sausa, sausage, sausage, kirimi kirī.

O meaai suamalie ma suamalie e tatau ona vavae ese mai le taumafa: keke kulimi ma paluga, kulimi kulimi ma sukalati.

Fua o le falaoamata ma falaoa

  • Manatua le falaoa
  • Pulu-fatu po o le protein-lala,
  • O falaoa o le sana mai le falaoa o falaoamata 2,
  • Manua faapitoa mo le maʻisuka
  • Fua o le falaoamata ole Inedible (fuainumera maualalo).

  • Sou mai i fualaau faisua eseese po o seti fuamoa,
  • Fualaau aina ma aano o okroshka,
  • Beetroot soup, borsch,
  • Palu falaoa (maualalo-gaʻo, vaivai), iʻa ma mushroom. E mafai ona e faʻaleleia fualaau faisua, faʻatagaina faʻatoʻaina, pateta, taligalu manu ia i latou. O ia soupeti e fautuaina ina ia faʻaumatia e le silia ma le faalua i le vaiaso.
  • Lisi mai le pasta, e mafai ona faatagaina le leki i nisi o taimi, faatasi ai ma le faʻaitiitia o le faʻatagaina i aso nei, o le taumafaina o falaoa.
  • Porridge: oatmeal, buckwheat, millet, karite pela ma le araisa. Semolina toetoe lava a leai se fiva ma e vave ona gauai atu i le tino, o lea e sili ai le faʻaesea. Buckwheat, millet ma le oatmeal e sili ona "telegese" i le digestibility.
  • O ipu patato e tatau ona fuafuaina i le fua faatatau o meaʻai gaʻo. E masani lava e le sili atu ma le 200 kalama i le aso.
  • Meaʻai vela
  • Lagi suamalie ole lafumanu,
  • Vinaigrette
  • Fuamoa fuamoa fuamoa,
  • Sapalai o le sami,
  • Squash poo caviar fualaau faisua,
  • Fufulu le vao
  • Fuga iʻa,
  • Hard cheese (e le o le salima).

Meat ma moa

Meat i meaʻai talafeagai mo le maʻisuka e tatau ona 'aiina le paluga, kuka poʻo sina falai pe a uma ona kuka.

O le aso masani e faʻatagaina - e oʻo atu i le 100 kalama i le aso. O aano o meaʻai e mafai ona faʻaofiina i totonu o le meaai naʻo luga o le fautuaga a se fomaʻi.

  • Laʻau vevela vevela ma le lafumanu,
  • 'Otiʻaiga le puaa (vaega vela: e masani lava o le ham poʻo le faʻamalo),
  • Rabbit
  • Tamai Mamoe
  • Laulau vavalalata
  • Turkey ma moa
  • Vaʻa faʻapitoa o le maʻisuka poʻo le sausage o le taumafataga,
  • Huna (faʻatapulaʻa faʻaaogaina).

O fualaʻau aina e mafai ona 'ai faʻamaʻi, kuka, tao tao, salu ma faʻalanu i nisi taimi.

  • Beets, pateta, peʻa lanumeamata ma kāloti e faʻatagaina e 'ai e sili atu ma le 200 kalama i le aso.
  • Kapisi, letusi, kukama, radishes, zucchini, tamato ma laau (e le o le vevela) e faʻaumatia e toetoe lava a leai ni tapulaa i le fagu, tao ma le kuka.
  • E tatau ona tuʻuina atu i fualaʻau 'aina o loʻo i ai faʻamaumauga faʻapitoa o oloa

Ina ia 'ai ma le maʻisuka e te manaʻomia meaai ma se faʻamaufaʻailoga e oʻo atu i le 49 iunite e aofia ai. O nei oloa e tatau ona aofia ai i le faasologa o aso ole maʻi. Meaʻai ma meainu, o latou faʻamaumauga mai le 50 i le 69 iunite, e faʻatagaina i le taumafataga e oʻo atu i le tolu taimi i le vaiaso, ae le silia le 150 kalama. Ae peitaʻi, afai o le maʻi o loʻo i totonu o se laʻasaga laʻititi, ona manaʻomia lea ona faʻateʻaina muamua aʻo leʻi faʻamautuina le soifua maloloina o le tagata.

E matua faʻasaina le faʻaaogaina o oloa e maua i le maʻisuka 2 ma se maualuga faʻamaualuga, mai le 70 iunite ma luga. Latou te faʻateleina le maualuga o le suka toto, faʻaosofia ai le atinaʻeina o le hyperglycemia ma isi faʻalavelave matautia i luga o galuega eseese a le tino.

I nisi tulaga, e mafai ona faateleina le GI. Mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le vevela vevela, o kāloti ma beets e leiloa a latou fiva, ma o latou fuainumera e maualuga i luga, ae pe a fou, latou te maua se faasino igoa o le 15 iunite. E faʻasalaina mo le maʻisuka e inu fualaau suamalie ma meaʻai ma nectars, e tusa lava pe fou o latou igoa. O le mea moni e faapea o lenei metotia o le gaosiga, fualaau aina ma vine e maumau le fiber, ma vave vave ona ulu atu le kulukose i le toto. E na o le 100 mililiters o le sua e mafai ona faʻatupulaʻia le faʻatinoga e 4 mmol / L.

Ae le GI e na o le pau lea o le iloiloga mo le filifilia o oloa i le lisi o maʻi.O lea, e tatau ona e gauai atu i:

  • glycemic index of products
  • mea i le kalori
  • mea e aofia ai meaʻai.

O le filifiliga o oloa mo le maʻisuka e tusa ai ma lenei taʻiala ua folafola atu i le tagata maʻi e faʻaititia le faʻamaʻi i le "leai" ma puipuia le tino mai aʻafiaga le lelei o le toilalo o le system endocrine.

Le filifiliga o meaʻai

Cereals o fualaau aoga ia e faʻamamafa ai le tino ma faʻalaʻau tele-vitamini ma e maua ai se lagona o le maofa mo se taimi umi, ona o le i ai o le faigata e talepeina ai gaʻo. Ae ui i lea, e le o meaʻai uma e mafai ona manuia ai le maʻisuka.

E tatau foi ona iloa pe faapefea ona kuka saʻo. Muamua, o le mafiafia o le pusa, o le maualuga o lona taua. Ae e na o ni nai iunite e tulaʻi mai le faailo ua taua ile laulau.

Lona lua, e sili atu le 'ai o masima ma le maʻisuka e aunoa ma le pata, ma sui i le olive. Afai o loʻo sauni le kuka, o le fua o le vai i le susu o loʻo faʻaaogaina i le tasi. O lenei mea e le afaina ai le tofo, ae o le kalori mea o le a maeʻa ona faʻaitiitia.

Le lisi o ituaiga faʻatagaina mo faʻamaʻi o le maʻisuka:

  1. karite karite
  2. penina penina
  3. buckwheat
  4. Bulgur
  5. sipela
  6. falaoamata saito
  7. oatmeal
  8. lanu enaena (enaena), mumu, vao ma le basmati rice.

O le falala (mamalyga), semolina, laisa paepae o le a lafoaia. O nei masini o loʻo i ai le maualuga o le GI ma e mafai ona mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

O le karina o Beleni o le laʻititi pito maualalo, e tusa ma le 22 iunite.

O le ituaiga araisa o loʻo faʻaalia i luga o le lisi o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga o le 50 iunite, ma i le taimi lava e tasi, e sili atu ona aoga nai lo le araisa paepae ona o le meaʻai o le cereal o loʻo i ai se fatu o fatu ua tumu i filo ma meaʻai.

Meat, iʻa, iʻa

O nei oloa mo le maʻisuka e taua ona o le anotusi o faʻamaʻi meaola faigofie. Latou te tuʻuina atu le malosi o le tino, fesoasoani i le fatuina o maso maso ma auai i le faiga o fegalegaleaiga o le inisalini ma le kulukose.

E maua e tagata mamaʻi ituaiga o meaʻai ma iʻa e maualalo le gaʻo, muamua aveese le gaʻo totoe ma paʻu mai ia i latou. E tatau ona e taumafa i le sami, a itiiti mai faalua i le vaiaso - e leai ni tapulaa i la latou filifiliga.

Mo le sauniuniga o susu, e sili atu le le faʻaaogaina o aano o manu, ae ia faaopoopo ua uma ona saunia i le ipu. A e peitai, afai e saunia sou i luga o le sua o le aano o manu, ona naʻo le lona lua lona lua, o lona uiga, pe a uma le fafasi muamua o aano o aano o manufasi, ona tafe lea o le vai ma ua i ai i luga o le lona lua o le faagasologa o le sauniuni o le susu e amata.

O meaʻai faʻatagaina e aofia ai mea nei:

Meat products excluded from diet of patients with diabetes meliitus:

O se tagata matua e iai se "maʻi suamalie" e manaʻomia ona faʻamamafa atoa le tino i le uʻamea, lea e nafa ma le faʻavaeina o le toto. O lenei elemene o loʻo maua i le tele o meaʻai (ate, fatu), e le faʻasaina i le maʻisuka.

O le maʻisuka ituaiga 2, e le maua e le tino ia vitamini taua ma minerale ona o le le lelei o metabolism processes. O iʻa o le a fesoasoani ia te oe e maua ai fuamoa ma gaʻo.

E kuka, tao tao, faʻaaoga e sauni muamua vasega ma salata. E ui lava o loʻo faʻamalosia e le gata i le filifilia o ituaiga vine, e masani ona faʻatagaina iʻa i luga o le lisi, aua o loʻo mauʻoa i gaʻo gaʻo, ma o le mea lea e tatau ai mo le soifua maloloina o tamaitai.

E aoga pe tusa ma le tasi i le vaiaso le 'ai o iʻa e kuka - kuka, musele, squid.

E faʻafefea ona fafagaina le maʻisuka o se fesili faigata, ae e tatau i tagata gasegase ona iloa mautinoa e tatau ona oʻo atu i le 50% le aofaiga atoa o meaʻai. E tele a latou fiber, faʻaitiitia le faiga o le kulūkose.

E tatau ona e 'ai fualaau faisua mo le' aiga o le taeao, 'aiga o le aoauli ma le' aiga o le afiafi, fou, faʻafefe ma faʻaleleia lelei. E sili atu le filifilia o taimi faʻavaitau, latou te aofia ai le tele o vitamini. I le maʻisuka, o le laulau o fualaau faisua ma le maualalo o le faasino igoa e lautele ma o lenei mea e mafai ai ona e kukaina le tele o ipu suamalie - salati, itu ipu, salu, masini, ratatouille ma le tele o isi.

O le mea e faʻasaina ona 'ai ma le maʻisuka o le pauka, sana, kāloti kuka, seleni ma beets, pateta. O le mea e leaga ai, o pateni fiafia tele e le taliaina mo se maʻisuka meaai ona o se faasinomaga o le 85 iunite. Ina ia faʻaitiitia lenei faʻataʻitaʻiga, o loʻo i ai se tasi o mea e toso i luga o le vai ma faʻafefiloi i le vai malulu mo le itiiti ifo ma le tolu itula.

Lisi o oloa faatagaina:

  • zucchini, isalaʻelu, squash,
  • lelo, aniani, lanu violisi,
  • ituaiga uma o kāpeti - paʻepaʻe, mūmū, Saina, Beijing, failaʻau, Brussels, broccoli, kohlrabi,
  • leki - pi, pi, asparagus, chickpeas,
  • kaluka
  • lanumeamata, lanu mumu, pulu ma le tili,
  • soʻo se ituaiga o musipolo - anufe anufe, pata, pese pese, musika,
  • radis, Ierusalema atishoke,
  • tamato
  • kukama.

E mafai ona e faʻaopopo meaʻai i meaai, o latou faasinomaga e le maualuga atu nai lo le 15 iunite - pasili, pi, basil, cilantro, letus, oregano.

Fua ma fua

E faʻafefea ona fafagaina i latou e maua i le maʻisuka ituaiga 2 mo le taumafataga? O le fofoina o lenei lomiga o le a fesoasoani i fua ma fua. O togafitiga masani e sili ona ola maloloina e aunoa ma le suka e saunia mai ia i latou - marmalade, jelini, jam, fualaau mama ma sili atu.

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona fafagaina i fualaau aina i aso uma, o le a faateleina ai le puipuiga o le tino, fesoasoani e faʻamaonia le gaioiga o le gastrointestinal tract. Ae i lenei ituaiga o oloa, ia faaeteete, ona o le faateleina o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona tulaʻi.

I le maʻisuka ituaiga 2, o le tele o fua ma fualaau aina e tatau ona faʻaaoga ona o lo latou maualuga GI. E taua foi le iloa pe fia taimi, ma pe o le a le aofaʻi e faatagaina ai e talia nei oloa. O le masani i aso uma o le a oʻo atu i le 250 kalama, e lelei tele le fuafua o se taumafataga i le taeao.

Se lisi atoa o oloa "saogalemu" mo le maʻisuka:

  1. apu, pears,
  2. vine, vine, vine, rimoni,
  3. mumu, uliuli currants,
  4. strawberries, strawberries, fugalaau,
  5. pele faapelepele
  6. pulu
  7. apricot, nectarine, peaches,
  8. gogoberry
  9. ituaiga uma o fualaau suamalie - lemoni, moli, tangerines, vine, pulu,
  10. dogrose, juniper.

O a meaai e mafua ai le faateleina o le kulukose o le toto:

Luga uma ua faatagaina uma ma faasaina oloa mo le maʻisuka o soo se ituaiga.

Lapataiga: maʻisuka!

Fai mai fomaʻi: o le tele o taimi e afua mai ai le maʻi ma e masani lava ona atiaʻe le le mautonu. Na o le pau lava le auala e iloa ai e uiga i lau siama i se taimi muamua o le siakiina lea o lou toto toto i lea taimi.

Ae ui i lea, i taimi mulimuli ane o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o faʻamaʻi o le maʻisuka e faʻaalia atoa le malosi o le maʻisuka:

  • vaivai, vaivai le tumau,
  • faʻaoga faifaipea,
  • mamafa paʻu mamafa, pe, i se isi itu, gaioiga mamafa "mai le ea vevela",
  • manuʻa ma faʻasolosolo e le faʻamalolo mo se taimi umi,
  • fiaai pea
  • faafitauli i le va fealofani,
  • faaitiitia le tino vaaia,
  • afaina ma tingling i vae,
  • fia inu pea.

E taua le manatuaina: o le maʻisuka e lua laasaga o atinaʻe - vave ma faifai malie. I le televave (masani lava o le maʻisuka o le ituaiga muamua), o le maʻi ua aliali mai vave, i totonu o ni nai aso, ma o le taunuuga e mafai ona avea ma se maʻi suka. I se tulaga faifai malie (e masani lava o le maʻisuka ituaiga 2), o le maʻi ua alualu i luma i le tele o tausaga.

Ae ui i lea, o le fomai e sili atu le gauai atu i taumafa tatau i taimi o togafitiga faafomaʻi o le maʻisuka ma lona puipuiga. O le maʻisuka e mafai ona puipuia e ala i le toe iloiloina o au masaniga o aso uma ma meaʻai e avea ma au meaai i aso taitasi.

E faapefea ona 'ai saʻo i le maʻisuka?

I sea ituaiga taumafataga, o le mea autu o le aofia ai lea i lona tuufaatasiga le maualuga o numera o oloa ma le tele o le aofai o gaʻo. Mea faasaina faasaina - meaʻai maoaʻe, faleoloa lauti, sua mama, fua suamalie (peaches, vine). O nei meaai e le mafai ona 'aina.

Ae o le a se mea e mafai ona fai? Aua e te faʻavaivai: o le lisi o faʻatagaga, pe ae mafaufau i ai, e umi lava.

O meaai maualuga fiber e fautuaina.O nei mea e aofia ai sisiu enaena, falaoa atoa, falaoamata o le fatu, bran. O gaʻo uma e aofia ai mea e taʻua o le gasegase o le gaʻo, e le vave tuʻuina i totonu o le toto, e mafua ai le maualuga o le maualuga o le suka, ae alu malie i ai.

O ia tulafono e le afaina ai le tino. Ae ui i lea, o tagata atamamai e faʻamautinoa: o le meaʻai e tatau ona tuai, e le mafai ona faʻafefe. E sili atu le lelei ona 'ai ma pulea i nai vaega laiti nai lo le fafagaina mai le manava faalua i le aso.

Sour-milk products

Filifilia o meaʻai susu i totonu o le faleoloa, e aoga le tuʻuina atu o mea e fiafia ai i latou e le maua ai le gaʻo. Milu, kefir, susu susu, sisi, cheese cheese, yoghurts - o nei mea uma e matua taliaina lelei i taumafa i aso taitasi.

O le faʻaaogaina o kulimi kulimi mo le maʻisuka e sili atu le faʻapulaʻa, ma oloa e pei o le kulimi kulimi poʻo le lanu suamalie suamalie - ma le vaʻaia atoa.

Meat products and seafood

I le maʻisuka malosi o ituaiga muamua ma le lua, o meaʻai e leʻo gaʻo, e mafai ona faʻatagaina, o ia lava o meaʻai. O le paluga lenei, aano paʻepaʻe o moa ma le pipi, lapisi lapiti.

E tele auala e kuka ai aano o manufasi: tao, tao, kuka. O le mea autu e le o le faʻavelaina o le oloa. O le tulafono lava e tasi e faatatau i iʻa e mafai ona 'aina e toetoe o ituaiga uma.

E itiiti se filifiliga. O suauu faamamaina ma oloa faʻatasi ma lona faʻaopoopoga e le mafai ona faʻaumatia. Ou te manaʻo i se mea suamalie - 'ai le sipuniti o le meli, ae le o vave, ae faʻamauaso solo le suamalie viscous i lou gutu.

E faʻatagaina e 'ai le aisa kulimi, ae i se tulaga faʻatapulaʻa ma e seasea lava.

E mafai ona e inuina vai e le faatapulaaina, lanu uliuli ma le lanu meamata, meaʻai o laau afu, pulupa o le rosehip, suavai masani e faʻafefe i vai. Ae o le maʻisuka e le mafai ona inu kofe, e tusa lava po o le a le tele latou te mananaʻo i ai.

Ina ia faafaigofie ia te oe ona e uia lisi faasaina ma faatagaina, o le laulau lenei o le a fesoasoani ia te oe ia lelei lau faasologa i aso uma ma paleni.

Meaʻai ma MeaʻaiFaatagainaFaasaina
FafagaGoa po o le uliuli mai le falaoamata o le vasega lona lua, paluga e le faʻasalalauina - 1-2 taimi i le masinaPaluga suamalie, fefete poʻo pusa falala
Uluai vasegaFualaau faisua, soumoa mushroom, vasega muamua, kuka i luga o le gaʻo o gaʻo vaivaiLaʻau matutu tetele, spaghetti poo souta pasta
Meat ma mataupu o ia meaPaluga Paʻe, o fasi fasi lafumanu, vela, sausaisi sipuni, meaai sili ona leleiPork, fasi meaʻai o ituaiga uma, ulaula meaʻai, soʻo se meaʻai
O iʻa ma iʻaLaʻau e maualalo le gaʻo, iʻa, mafolafolaO iʻa manogi, fusi falai falai, suāuʻu popo, caviar
Sua susuMiliki, susu susu, falaoisi - ma le itiiti o le gaʻo, kulimi mumu - e le sili atu i le 1-2 teaseti i le vaiasoTipi sipuni, pulu suamalie suamalie
FaʻailogaPaluga totoaPasta ma semolina
Fualaau faisuaSoʻo se fuālaʻau lanumeamata, tamato, pauka, isalaʻeluFagu fualaau faisua
FuaFualaau le suamalie fou: apples, pears, plums, toetoe o fua umaVine, peaches, faʻi, fualaau suamalie suamalie
MeainuTea - lanumeamata ma le uliuli, teuteuga o laau afu, o le vai ma vaiKofe malosi, vai manogi suamalie, sua suamalie

O tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 o le a faʻamoemoe e tausisia se taumafataga masani i o latou olaga atoa. O lona uiga o le faʻaaogaina lea o meaʻai e le mafai ona faʻaaogaina i lenei faʻamaʻi.

Ma e leai se mea faigata, na o nisi o oloa e tatau ona aloese, ao isi e fautuaina ina ia aofia ai i na o ni tapulaa faʻapulaʻa. I lenei tulaga, e tatau i le tagata gasegase ona mataʻituina pea le tali a le tino i se meaʻai faapitoa. E le gata i lea, o loʻo i ai meaʻai mo ituaiga eseese o le maʻisuka.

I le maʻisuka malosi o le muamua ma le lona lua, o le aofai o meaʻai gaʻoloʻo māmā e mafai ona faʻaitiitia i se mea maualalo, poʻo le faʻaitiitia.O le taumafaina o ia ituaiga o gaʻo i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona o faatasi ma inisini injections.

Ma o le teenaina o meaʻai gaʻo i le maʻisuka ituaiga 2 e fesoasoani i le lelei o le tau faasaga i le gaʻo, o le autu lea o le "gaʻo" o le maʻi.

Taua! O le faʻaaogaina o meaʻai e aofia ai le tele o meaʻai e fesoasoani e puipuia ai le hypoglycemia i le amataga. O nei oloa e vave faʻaleleia le kulūkose i totonu o le toto.

O le taumafataga o le tulaga autu lea mo se tauiviga lelei e faasaga i le maʻisuka. 2 ituaiga e faigofie ona maua ai le suka i le masani ma tausia. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona latou tausisi i tulafono patino e aofia ai le teenaina o meaai faasaina mo lenei maʻi ma aofia ai meaai faatagaina i luga o le lisi.

Meaʻai autu

E le manaʻomia le lafoaia atoa o gaʻo, talu ai o nei meaʻai e manaʻomia mo le atoatoa o le gaioiga o le tino. E tatau ona e faʻataʻoti lelei lau fua faatatau i aso taʻitasi, ma faʻaaoga na o na faʻatagaina. O le tulafono lenei mo ituaiga uma o le maʻisuka.

O mea taua tele mai le taumafa faatonuina e mafai ona mafua ai le osofaʻi i le maualuga o le suka toto ma, o le taunuuga, o ni faafitauli ogaoga.

Taua! E fautuaina e tagata tomai faapitoa tagata mamaʻi ma le maʻisuka ia i ai se laulau o mea faʻasaina ma faʻatagaina. O lenei laulau o le a faʻatagaina ai oe e le misia se oloa e lamatia mo se maʻisuka i le taumafataga.

O le faavae mo meaʻai a tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka o le laulau taumafa Numera 9. Ae o loʻo i ai mea faaopoopo e faalagolago i mea taʻitasi.

O nisi meaai e le taliaina i nisi o maʻisuka, ao isi e le mafai ona 'aina e isi. E tutusa foi le tutusa ma le tele o vaega, e aofia ai:

  1. ituaiga o faʻamaʻi
  2. mamafa o le mamafa
  3. itupa
  4. tausaga matua
  5. gaoioiga faaletino a le tagata maʻi.

Meaʻai e aofia ai suga

E aliali mai o le suka e mafai ona tufatufaina. I aso nei, o lenei oloa e tele naua mea e le mafai ona maualalo i le suka i le tofo, lenei

Ae o le maʻisuka, faatasi ai ma le oona, e le faatagaina ai le faʻaaogaina o le suka, o lea e le aofia ai i latou mai le taumafataga.

Mo i latou e le mafai ona tuʻuina atu le suamalie, e faʻatagaina i latou e faʻateʻaina sukalati i nai vaega laiti (sei vagana ua le faasaina e lenei ituaiga maʻi).

E pei o le meli faanatura pe leai foi, salu faigofie ma isi mea e maua ai suka - e le tatau ona faʻaumatia!

Faʻatau oloa

O mea e gaosi mai le bakery e tao mai le palu poo le kulimi paluga e faʻasaina foi ile ituaiga o maʻisuka. O nei mea taumafa e maualuga i gaʻo vailaʻau masini.

  1. fala fala
  2. falaoa rye
  3. falaoa mai falaoamata o le vasega lona lua.

E mafai foi ona e aofia ai i le lisi autu se mea faapitoa, lea e mafai ona 'ai.

Eseesega o taumafa mo le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka

Mo tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 1, e manaʻomia se taumafa maualalo-kalori (25-30 kcal mo le 1 kilokalama o le mamafa o le tino), lea e puipuia ai le tuai o faʻafitauli o le maʻi. I lenei tulaga, o le taumafa e taua tele, e tatau ona matua matauina. O le mea taua e tatau ona e gauai i ai pe a tuufaatasia se taumafataga o le faapaleni lea o puipuiga, gaʻo ma gaʻo.

O le tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e tofia ile taumafa-calori (o le aofaʻi o le taumafa i aso taitasi e 1600-1800 kcal). I luga o sea ituaiga taumafa, e tatau i tagata gasega ona leiloa e tusa ma le 300-400 g le mamafa o le tino i le vaiaso. I le i ai o le mamafa mamafa o le mamafa, o le aofaiga o aso nei o calories e faaititia, e tusa ai ma le pasene o le mamafa o le mamafa o le tino i le 15-17 kcal i le 1 kilokalama.

Meaʻai tau taumafa

I tulaga taʻitasi, e faatonuina e le fomaʻi se meaʻai faapitoa mo le tagata gasegase i le maʻisuka, lea e tatau ona mulimulitaʻia ina ia mafai ona faatumauina le tino masani.

Amata ona 'ai lelei, mulimuli i tulafono faigofie i aso uma:

  1. Taumafa i le aso e manaʻomia 5-6 taimi i ni vaega laiti (2-3 itula).
  2. Ole fua ole protein, gaʻo ma gaʻo e tatau ona paleni.
  3. O le aofai o kalori e maua mai i meaai e tatau ona tutusa ma le taumafa malosi o le maʻi.
  4. E tatau i se tagata ona maua meaai talafeagai: o fualaau faisua ma fualaau aina, pata, meaʻai ma meaʻai, suavai masani e aunoa ma le faaopoopo o suka, oloa susu, soupeti.

O meaai a se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona tamaoaiga i vitamini, o lea e aoga ai le faʻaofiina o fualaʻau i le taumafataga: le fefete a le fai meaʻai, faʻatoʻaga, rosehip decoction, SPP, fesoasoani faʻalaʻau.

Taumafa mo le maʻisuka i aso uma

Faʻatasi ma le maʻisuka, e mafai ona e 'ai meaai nei:

  1. Peʻa - e oʻo i le 200 kalama i le aso, e sili atu le pisipisia poʻo le maʻisuka faapitoa.
  2. O kuka suamalie i luga o le sua o fualaau aina, o le faʻaaogaina o aano o manu ma iʻa e mafai ona faatagaina 1-2 taimi i le vaiaso.
  3. Lafumanu mai meaʻai a manu ma moa. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o le tagata gasegase e mafai ona faʻaaogā paluga tipi, moa, faʻapea foʻi ma aano o lapiti.
  4. Fualaau faisua ma laʻau. O palu, beets, kāloti e fautuaina e 'ai e sili atu ma le 200 kalama i le aso. Ae o isi fualaau faisua (kapisi, letusi, radishes, cucumbers, zucchini, tamato) ma laau afu (sei vagana ai mea vevela) e mafai ona faʻaumatia e toetoe lava leai ni tapulaa i foliga masani ma le kuka, ma o nisi taimi e tao ai.
  5. Cereals, legumes, ma le pasta e le tatau ona faʻaumatia soo. Afai e te filifili e 'ai se ipu o le spaghetti,' alofia lena aso mai le falaoa ma isi taumafa gaʻo ma ipu.
  6. E mafai ona faʻaumatia laumei i le sili atu i le 2 i le aso, faaopoopo atu i isi ipu, masini fufulu vevela poʻo le foliga o se omeletiti.
  7. Fualaau aina ma suamalie o mea manogi ma suamalie ma suamalie (apolo Antonovka, oranisi, lemon, cranberries, currants curve ...) - e oo atu i le 200-300 gM i le aso.
  8. Miliki - faatasi ai ma le faʻatagaga a le fomaʻi, kefir, yogurt (na o le 1-2 ipu tioata i le aso), cheese cheese (50-200 gramita i le aso) i lona natura faʻapitoa poʻo i le ituaiga o sisi kulimi, cheesecakes ma puddings.
  9. E fautuaina le kuka ile laulauina ia faʻaaogaina i aso uma, e oo atu i le 100-200 gramita i le aso i lona natura faʻapitoa poʻo i le ituaiga o sisi siʻi, keke keke, puddings, casseroles. O le kulimi o le laumua, faʻapea foʻi le oat ma le keke o le buckwheat, bran, rose hips faʻaleleia atili le gaʻo gaʻo ma faʻasaʻo le galuega o le ate, puipuia ai le gaʻo o le ate.
  10. Tea i le susu, kofe e vaivai, suamati, suamalie ma meaʻai suamalie (atoa le vai ma le supa e oʻo i le 5 tioata i le aso).

Fuafua ma le faaeteete lau lisi i aso taʻitasi ma ia 'ai na o mea maloloina ma talafeagai i lau tulaga.

Mea faasaina

O le taumafa o tagata mamai e maua i le maʻisuka e tatau ona manatu, o le mea muamua lava, o tagata ua maua i lenei faʻamaʻi e tatau ona lafoaia nei oloa:

  1. Selu, katelati, mea faʻafiafia, tao tao, jam, meli, ice cream ma isi suti,
  2. Meaʻai vevela, meaʻai vevela, salima ma ulaula ma ipu, mutton ma le gaʻo meaʻai,
  3. Pepa, sinapi,
  4. Mea inu ava malosi
  5. Vine, faʻi, vine,
  6. E mafai ona maua le suāsusu i ni mea laiti ma le faʻatagaga a le fomaʻi.

O oloa uma mo le maʻisuka e tatau ona faʻaaogāina i luga o se faʻatulagaga, ma ia pulea le kulukose o le toto, o le lisi o aso taʻitasi e tatau ona aofia ai fiber.

Faataʻitaʻiga mo le aso

A maeʻa se taumafataga mo le maʻisuka ituaiga 2, e mafai ona e pipii atu i se lisi faigofie, ma suia i totonu o mea e maua mai i le faʻatagaina.

  1. Breakfast - oatmeal porridge, fuamoa. Falaoa Teu
  2. Snack - yogurt natura ma vine.
  3. Taumafa - suamalie fuamoa, susu o le susu ma salati (mai beets, aniani ma le suauu olive) ma le kapeti laʻau. Falaoa Compote.
  4. Taumafa - sina sisi falaoamata. Tea
  5. Taumafa - hake tao i totonu o le kulimi suamalie, salati fuamoa (kukama, tamato, fualaau aina po o soʻo se isi fualaau vaitau) faatasi ai ma le suauu manogi. Falaoa Koko
  6. Le taumafataga lona lua (i ni nai itula ao lei moe) - yogurt masani, apu tao.

  1. Breakfast: kusi cheese 150 gr, falalati po o le falaoa oatema 150 gr, falaoa lanu enaena, lauti e leai se tima.
  2. Lua 'aiga o le taeao: e le faʻasiliina le 250 ml.
  3. Taumafa: gaʻo susu 250 g, meaʻai e kuka ai le suka 75 g, kāpeti laʻau - 100 g, jelini e aunoa ma le suka - 100 g, falaoa, vai oona 250 ml.
  4. Afiafi o le afiafi - apple 1 pc.
  5. Taina o le afiafi: fualaau suamalie 150 g, gaʻo meaʻai 100 g, schnitzel mai kapisi - 200 g, falaoa, suauu suamalie mai sisi o le rose.
  6. Lua taumafataga: inu susu - 250 ml.

  1. Breakfast: carrot ma le salati o le apu - 100 g, gaʻo susu e leai ni gaʻo - susu susu - 150 g falaoa ma falala - 50 g Tea e aunoa ma le suka - 1 ipu. Lua o le taeao: vai o minerale - 1 le ipu, o le apu.
  2. Taumafa: kuka suamalie ma soya - 200 g, goulash - 150 g, caviar - 50 g. Falaoa - 50 g Tea ma xylitol - 1 ipu.
  3. Snack: salati fualaau aina - 100 g Tea e aunoa ma le suka - 1 ipu.
  4. Taina o le afiafi: iʻa schnitzel - 150 g, falaoamata millet - 150 g Paʻu ma le lanu - 50 g Tea e aunoa ma le suka - 1 ipu. Le taumafataga lona lua: kefir - 1 le tioata.

Manatua: ole maʻi ole maʻisuka e le tatau ona fiaai. E tatau ona e 'ai i le taimi lava e tasi, ae afai o se meaʻai laitiiti e tupu i le va o meaʻai autu - e tatau ona e faʻamamafa i se ipu ti lauti poʻo fualaau faisua. Ae e tatau ona naʻo se meaʻai lelei - o le gasegase mo le maʻisuka e matautia.

O mea autu autu o le gasegase o le maʻisuka o meaai ia e maualuga le gaʻo, sodium, carbohydrates, ma calories, lea e mafai ona faateleina ai le cholesterol, toto maualuga, fatu fatu, gaʻo toto e le pulea, ma le mamafa.

Ae ui i lea, o le soifua maloloina o tagata e maua i maʻi e mafai ona maloloina, lelei ma tamaoaiga. O le mea autu o le tilotilo i au meaʻai ma faʻasaga ese mea leaga mai ia mea.

O le laulau meaʻai faasaina e aofia ai meaʻai ma se faʻaitiitia o le suka faigofie, lea e vave ona tuʻuina i le toto ma faʻalautele le kulūkose pe a uma taumafa. I le faʻaopopo i le faatapulaaina o le gaosiga o le gaʻo, e tatau ona faʻaleleia le faʻaaogaina o le porotini e maua mai vaega o vailaau, iʻa ma moa. E tatau ona aloese meaʻai vaivai ma le le lelei.

E ui o faʻatagaga togafitiga o mea taumafa e mafai ai e tagata uma ona faʻaaogaina, ae i le faʻaogaina lelei, ua faʻamaonia e fomaʻi le faʻasaina o meaai mo le maʻisuka. O ia faʻasalaga o le a fesoasoani e sili atu le mataʻituina o le tulaga o le maʻi.

O le a faʻamalosi atoa

O le lisi o meaʻai e le mafai ona maua i le maʻisuka e umi lava. Ae ui i lea, o mea o loʻo i ai e mafai ona fesuisuiai e faalagolago i nisi tulaga o se tagata maʻi faapitoa.

Falaoa, cereal ma isi starches:

  • falaoamata papaʻe ma ona oloa, falaoa paʻepaʻe,
  • fatuga na gaosia e pei o araisa paepae,
  • suka e aofia ai vaega
  • fries.

Fualaau faisua - o le tele oi latou e aofia ai fiber ma, e masani lava, ei ai le maualalo o le gaʻo ma le suauu. Ae ui i lea, ei ai nisi vaega faasaina i togafitiga faʻaleagaina:

  • maualuga sodium mafai ona kuka meaai
  • meaai e faia i le pata, sisi poo sau sau,
  • piko
  • Sauerkraut, kukama.

O fua e aofia ai e le gata o vitamini, minerale ma fipa, ae o gaʻo foi. O le mea lea, o le toʻatele oi latou e leai se aʻafiaga i aʻafiaga o suka:

Faʻateleina le kulukose i totonu o le tino o se maʻi pipisi o le endocrine. O le faʻalavelave e fesoʻotaʻi ma le paʻu o le gaosiga o le inisalini i le silasila i le faʻafuaseʻi o le faʻaleagaina o le masimune, o se faʻaitiitia o le ono gasegase o le inisalini na talia i totonu o masini. I lenei itu, o le maualuga o kulukose toto e faateleina. Mo lenei mafuaʻaga, o maʻi e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai na o meaʻai faʻamaonia mo le maʻisuka. O le lisi o tapulaa o loʻo maua mai i le maʻisuka o mea ia e mafai ona e 'ai ma mea e le mafai, se laulau o mea fautuaina ma mea e le o fautuaina e lisiina i lalo i lenei mea.

Tulafono Lautele

O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona 'ai i meaai manino faʻamaonia ona o le mea moni o lenei faʻamaʻi e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻafitauli ole gasegase, ma o le mea lea o le tino o le tino e faʻalagolago i mea e' ai e le maʻisuka.O le faʻamaʻi muamua o le tino e tupu i le faagasologa o le autoimmune, pe a mate ni peta beta i le pancreas.

Faatasi ai ma le le lava o le enzyme e maua mai e peta peta, e gaosia ai le suka. E tusa ai ma le mea moni e le mafai ona e 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2, e taua le mafaufau e taua le vavaeeseina o meaai ma le tele o suga i le tuufaatasiga, o isi. E le gata i lea, mo le maʻisuka ituaiga 1, o le inisalini o le inisalini e faʻamaonia.

E sili atu le faigata ona 'ai ma le maʻisuka ituaiga 2. I lenei tulaga, o le gaosiga o le insulin e masani lava ona masani ai. Ae o le namu i totonu o masini e tatau ona fusifusia i le inisalini e le aoga. Ae peitai, ei ai se faailo i le pancreas o le maualuga o le inisalini e laitiiti, e gaosia ai. O le tele o le "inosia" inisalini e faaputuputu i le toto o le tagata maʻi. O le mea lea, o loʻo i ai se lisi o mea e le mafai ona e 'ai ma lenei faʻamaʻi, aua o lenei meaai e fesoasoani i le faateleina o le gaosiga o le inisalini.

O oloa e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e le gata e tatau ona iai se tamaititi HA (glycemic index), ae maualalo foi le kalori. O lenei ituaiga faʻamaʻi e maua ai e le maʻisuka le mamafa (ma, i se isi itu, o le mamafa o le maʻisuka e mafua ai le maʻi). O le mea lea, o le tele o taimi, e tatau i siama ona mulimuli i se taumafa maualalo-calorie. Le mea e 'ai ma le maʻisuka i lenei tulaga, o le a fautuaina e le fomai.

Muamua foliga

O mea faʻasaina mo le maʻisuka i lenei tulaga e itiiti lava. O lenei fomaʻi o le inisalini e faʻalagolago i le inisalini, e naʻo le maʻi e manaʻomia ona mataʻituina ma le faʻaeteete le kulūkose ma vave faʻaaogaina le inisalini. Ae ui i lea, o loʻo i ai pea ni tapulaa:

  • O meaai aoga mo le maʻisuka ituaiga 1 o mea ia e aofia ai le maualalo o meaʻai gaʻo,
  • E leai se sili atu ma le 60% i le aso o meaʻai e faʻaaogāina e tatau ona avea ma gaʻo,
  • E le tatau foʻi ona 'aina faʻatalafaga faʻamaʻi i le maʻisuka ituaiga 1,
  • Faʻesea uma mea taumafa suamalie ma le maʻisuka (e aofia ai mea e le o saunia ma suka, ae faʻatasi ai ma mea e suitulaga ai),
  • O le susu ma le faatauina mai o suavai mai pusa o mea leaga ia mo lenei ituaiga o maʻisuka,
  • Aua le 'ai le suka i lona mamanu mamā ma le maʻisuka ituaiga 1.

I luga o se lisi puupuu o meaʻai e le mafai ona maua i le maʻisuka i se foliga o le insulin, tuʻu meaʻai e mafai ona mafua ai osofaʻiga taua i le suka. O se taunuuga, e manaʻomia le faateleina o le inisalini. O nei mea uma e i ai se aafiaga le lelei, ma o le mea lea e sili atu mo tagata o loʻo i ai lenei faʻamaʻi e aloese mai ai i lenei meaʻai.

Seʻi oʻo i se taimi talu ai, na talitonuina e aoga mo le maʻisuka ituaiga 1 e faʻaititia ai le gaʻo i le 5% i le aso. Ae ui i lea, o suesuega talu ai nei a le American endocrinologists ua faaalia ai e leai se uiga. E tutusa foi le fesili i le fesili pe ono mafai ona 'ai le meaʻai ma falai, o ipu ia e mafai ona' aina. Ae ui i lea, o meaʻai falai e le afaina ai le tulaga o toto toto, o le mea lea, e le tatau ona faʻaumatia pe a uma le faʻamaʻi o le maʻisuka, faʻapea foʻi ma faafitauli i le cardiovascular system.

O le mamafa o le tino i le pepa lona lua

E pei ona taua i luga, o le taumafa mo le maʻisuka ituaiga 2 e tele lava ina faalagolago i le mamafa o le tino. E taua le mataʻituina lelei. A maeʻa, o le namu e maua i le inisalini e maua i le tino gaʻo. Faatasi ai ma lona soona tuputupu ae, ua faaleagaina, faaleagaina. Ma mai lenei mea, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona tupu.

I totonu ma na o ia lava, o le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ona faʻavevesi ai le mamafa o le maua ona o le mea moni o le maʻi e oʻo i se leo toetoe lava a tumau. Mo lenei mafuaaga, o le lisi o oloa mo ituaiga o maʻisuka 2 ua fausia e le fomaʻi e mafaufau pe tatau ona leiloa le mamafa o le maʻi.

Peitai, o se lisi o fautuaga lautele ua atiae i luga o mea e mafai e le maʻisuka ona 'ai ma le leai. Meaʻai faasaina mo le maʻisuka ituaiga 2 ua lisiina:

  1. Meaʻai ulavavale
  2. Sausage
  3. E le tatau ona faʻaumatia le gaʻo,
  4. Meaʻai mumu ma se mea gaʻo maualuga (meaʻai mūmū mumū e talia mo meaʻai i le maʻisuka ituaiga 2 i ni vaega laiti),
  5. Lave le paʻu
  6. Mayonnaise ma faʻafefe i luga o lenei faavae e le tatau ona faʻaumatia,
  7. Pulu,
  8. Meaʻai fua mai suamalie (e mafai ona e inu i fualaau o fualaau aina mo le maʻisuka),
  9. O le kulimi suamalie e sili atu ma le 30% gaʻo (susu mo le maʻisuka e mafai ona 'ai i ni mea laiti ma a uma ona faʻatalanoa se fomaʻi),
  10. Fatua susu (gaʻo gaʻo i luga o le 2%),
  11. O le paʻu ma le gaʻo gaʻo o le sili atu i le 4%,
  12. O meaʻai semi-maeʻa mo le maʻisuka e tatau ona faʻaaogaina atoa, aua o loʻo aofia ai le tele o faʻatoʻaga ma gaʻo,
  13. Laʻu suauʻu
  14. Telati, sipuni, keke, meaʻai suamalie, jam (suka mo le maʻisuka e le tatau ona faʻaumatia, pei o ipu uma o loʻo i ai),
  15. O fualaau aina suamalie o meaʻai faasolitulafono mo le maʻisuka ituaiga 2.

O oloa faasaina faasaina mo le maʻisuka ua lisiina i luga. Ma o se lisi o ipu ua faamamafaina, o le taumafaina oi latou e faatagaina i totonu o voluma manino. O se lisi o ipu mo le maʻisuka ma se faʻamatalaga o lo latou taumafaina o loʻo avanoa i lalo.

Vaʻai le maʻisuka ituaiga 2 mo le vaiaso

Meaʻai i le i ai o le maʻisuka e tatau ona faʻaititia ma le faʻaitiitia o masima ma mea manogi. I le faaopoopo atu i ai, e taua le matauina o le inu ava malosi e oʻo atu i le 1.5 lita o le suavai mama. O suʻega fautuaina nei ma fomaʻi maloloina mo aso uma:

  1. Aso Gafua: 'aiga o le taeao - oatmeal ma tiʻetiʻe e leʻi faʻasusu,' aiga o le ao - borscht i falaoa o aano o manufasi, 'aiga o le afiafi - kapisi cutisi.
  2. Aso Lua: 'aiga o le taeao - falaoʻa maualalo-gaʻo ma apricots ua mamago,' aiga o le aoauli - suauu kuka ma vela kuka, meaʻai - kefir ma falaoa fala.
  3. Aso Lulu: 'aiga o le taeao - falaoamata keke,' aiga o le aoauli - sola fualaau aina, meaʻai - kuka schnitzel, sua keke.
  4. Aso Tofi: 'aiga o le taeao - falala buckwheat, lunch - supa, dinner - keke keke ma fuamoa.
  5. Aso Faraile: 'aiga o le taeao - salati pīpisi,' aiga o le aoauli - faʻasusu fualaʻau ma moa, 'aiga o le afiafi - falaoa pusi cheese.
  6. Aso Toonai: taumafataga o le taeao - polotini omeletise, meaʻai - meaʻai a le tagata fai meaʻai, 'aiga o le afiafi - uʻu paʻu ma le araisa.
  7. Aso Sa: 'aiga o le taeao - le' aʻau, le aoauli - pi pi, 'aiga o le afiafi - falaoamata karite ma le eggplant caviar.

O le maʻi suka, lea e mafai ona faʻaleagaina pe maua, faʻalavelaveina le gaosiga o le gaʻo. O le gaosiga o le inisalini, lea e nafa ma le faʻatonutonuina o le kulukose i totonu o le toto, faʻagesegese lemu, lea, pe a le togafitia, e mafai ona taʻitaʻia uma ai le le atoatoa ma le oti.

Talu ai le faʻamaʻi o le maʻi, lea e faʻalavelaveina ai le galuega a le tino atoa, pe a oʻo mai uluaʻi faailoga, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa o le a fuafua le faigata o le maʻi, faʻamaonia se togafitiga lelei, ma tuʻuina atu fautuaga e uiga i meaʻai.

O le maʻisuka atonu e le o lagonaina mo se taimi umi. Ma e iloa e se tasi le faʻamaʻi, i le isi suʻesuʻega e puipuia ai. Ae o loʻo i ai se lisi o faʻamaoniga e taʻu mai ai o loʻo faagasolo le faagasologa ma o le maʻisuka ua avea ma vaega o le olaga o se tagata. O lenei:

  • le fia inu
  • faʻaauau faifaipea
  • vaivai le tumau
  • togi mamafa mamafa
  • faaitiitia feusuaiga,
  • masani le vevela
  • mamafa i vae
  • toesea o mea faitino vaaia
  • gasegase ma le afaina o vae,
  • leaga le toe faʻafouina o le tino
  • faʻamaʻi pipisi
  • vevela paʻu
  • maualalo le vevela o le tino.

O le maʻisuka e faʻaalia i le tiga i le itu o le fatu, o le atinaʻe o le faʻamalolo (oona o le ate) ma le cirrhosis (suia o suauu ate e ala i sulu fesoʻotaʻiga).

Meaʻai falaoa: Faʻapefea ona Faʻatau

O le areto falaoa (XE) o se fuataga o le aofaʻi o meaʻai gaʻofale e ulufale atu i le tino. E talitonuina e 1 XE le tutusa ma le 12 kalama o meaʻai gaʻo. E taua tele le pulea o le XE i le maʻisuka ituaiga 1. O lea o le a mafai e le tagata gasegase ona fuafua ma le manino lana meaʻai ma faʻatonutonu le fua o le inisalini i aso taitasi.

O loʻo i ai laulau eseese o loʻo faʻaalia ai le aofai o le XE i le oloa, ae i le taimi, o maʻisuka uma lava e iloa e fuafua ai "i mata".Mo se faʻataʻitaʻiga, o se fasi falaoa e aofia ai le 1 XE, ma o se faʻi e 2 XE. I se tasi taimi, e le tatau ona 'ai le maʻisuka nai lo le 7 XE. O pusa falaoa taitasi e faateleina le suka i le 2.5 mmol / L, ma o se iunite o inisalini e maualalo ai le 2.2 mmol / L.

Fualaau aoga

O nei fualaau mo le maʻisuka ma le ituaiga muamua ma le lua e mafai ona saunia i aso uma. O ipu uma e aofia ai oloa e maualalo le GI, lea na mafai ai ona latou faaaogaina i togafitiga.

O le fesili sili ona taatele pe afai o le maʻisuka e tatau ona 'ai mo meaʻai, aua o meaai e tatau ona maualalo-kalori ma i le taimi e tasi, ia faamalieina ai le fiaai. E masani lava, latou te 'ai fualaau fualaau suamalie, fuamoa fualaʻau, sandwiches mai le falaoa meaʻai mo le taumafataga o le aoauli.

E tupu i le aso atoa e leai se taimi e 'ai atoatoa ai, ona maualuga ai kalori, ae i le taimi lava lea e sau ai le maualalo o le GI i le laveaʻiina - laʻau, hazelnuts, pistachios, peanuts, walnuts ma le arasi. O latou fua faatatau i aso taitasi o le a oʻo atu i le 50 kalama.

O sala e faʻaitiitia ai le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona saunia mai le atisiliko (peranise). Mo se salamata mo le taumafanafana, o le a e manaʻomia mea nei:

  1. lua artichokes e lua, e tusa ma le 150 kalama,
  2. tasi kukama
  3. tasi karioti
  4. daikon - 100 kalama,
  5. nai lala o le pasili ma le dill,
  6. suauu olive mo salati salati.

Faʻasaʻi le toisifo o Ierusalema i lalo o le vai tafe ma solo i le omomi e aveese ai le pele. Tipi le kukama ma le atisatusa Ierusalema i ni fasipepa, kāloti, suʻe le daikon i karioa Korea, faʻafefiloi mea uma, faaopoopo le masima ma le vaitau i le suauʻu.

O le faia o se salatisi i se tasi taimi, o le a avea ma se mea e sili ona fiafia i ai le aiga atoa.

I aso Soviet, na faia ai e le endocrinologists se togafitiga faapitoa mo le maʻisuka. O tagata na maua i le maualuga o le kulukose maualuga ma ua uma ona i ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo tumau pea.

O mea o loʻo mulimuli mai o se lisi faʻaalia o le maʻisuka, lea e tatau ona i ai se aoga aoga i le gasegase o le maʻi. Vitamini ma minerale, o aʻafiaga o meaola manu e taua tele i le puipuia o le endocrin system. O nei faʻatulagaga uma e amanaia pe a sauniuni le lisi.

E le gata i lea, o nei taumafataga e talafeagai mo i latou oe na le mafuatiaina le maʻisuka e mafua ona o le iai o le mamafa o le tino. Afai e lagona e le tagata maʻi le fiaai, ona mafai lea ona e faalauteleina le lisi ma le fesoasoani o meaai mama (meaʻai meaai), mo se faataitaiga, 50 kalama o fatu poo fatu, 100 kalama o cheese cheese, tea ma falaoa meaai e fai ma filifiliga lelei.

  • mo le taumafataga o le taeao, auauna atu ma se fasi keke falaoa, kofe ma le kulimi.
  • keke - tea, lua falaoa meaai, 100 kalama o cheese cheese,
  • 'aiga o le aoauli - moa susu, moa kuka, karite, kukama, kalu i luga o le oatmeal,
  • meaai mama - lua falaoa meaai, 50 kalama o iʻa mumu laiti, kofe ma le kulimi,
  • taumafataga - susu oatmeal susu ma apricots ua mamago, 150 kalama o le peleni suamalie.

Falemaʻi Taumafa mo le ituaiga 1 poʻo le Tusa 2 Maʻisuka

I le maʻisuka ituaiga 2 ma le leai o le mamafa o le mamafa, o le kalori mea o loʻo i ai i le taumafa e le gata. E taua le faʻaititia o le aofaʻi o meaʻai gaʻo e aʻafia ai le suka o le toto. Ina ia faia lenei mea, e tatau ona e mulimuli i tulafono faigofie:

  • tuu atu le fiafia i meaʻai o loʻo i ai fila (fualaʻau),
  • faaitiitia le kuka
  • le aofia ai suka ma fualaau suamalie mai meaai,
  • 'ai faʻamalosi i vaega laiti (5 taimi i le aso).

O le maʻisuka ituaiga 2, faatasi ai ma le mamafa, e manaʻomia ai le faʻatapulaʻaina o le faʻaogaina o le kalori. I le aveesea o na o le 5 isi pauna, e mafai ona e faʻaleleia lelei lou manuia. Mo le faʻaogaina o le mate, e mafai ona vaevaeina mea uma i ni vaega se tolu:

I le maʻisuka ituaiga 1, e taua le taofia o le toto maualuga o le suka. O le lisi o oloa gaosi mo lenei faamaʻi e aofia ai: tao falaoa atoa, falaoamata e leai ni pata, fualaau faisua po o sela mama manu, iʻa e maualalo le gaʻo ma iʻa, fualaau faisua ma fualaau e le suamalieina, oloa gaosi susu, fualaau mamago ma le meli i ni mea itiiti.

E faʻasaina mo lenei ituaiga o maʻisuka: suamalie ma pulu, ulaula meaʻai ma gaʻo gaʻo, meaʻai tunu ma gaʻo susu, meainu suamalie, fualaau (faʻi, peaches, vine), pateta, pusa ma pusa.

Faʻafefea ona faʻatusatusa faʻamaufaʻailoga faʻapitoa o oloa

O le glycemic index (GI) e nafa ma le gafatia o meaʻai e faʻatele ai le suka suka. O le faʻagesegeseina o le faʻaaogaina o gaʻo (maualuga GI), o le faʻaitiitia o le lamatiaga o le faateleina o le suka o le toto. O meaʻai uma ua faʻapalaina e vaevaeina i ni vaega se tolu:

  • Low GI (0 i le 55)
  • ala (56-69)
  • maualuga (mai le 7 i le 100).

O le GI e aafia ai e le gata i le oloa lava ia, ae faapena foi i le auala o le sauniuniga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le faasinomaga o le fuainumera o fualaʻau mataʻetaʻe e maualalo ifo nai lo le vaʻa.

Maualuga GI Products

I le iloaina o le GI o le oloa, e mafai ona e faʻaitiitia le suka toto ma puipuia ai lona alualu i luma. Mo le faigofie, pe a faʻapipiʻiina meaai a se maʻi i le maʻisuka, e mafai ona e faʻaogaina le laulau:

Meaʻai maualalo GI (0 i le 55)
Rice (unpeeled, basmati)50
Orange, kiwi, mango50
Fualaʻau, popo45
Pasta (mai le saito o le saito)40
Karoti sua40
Fualaau aina40
Apple, plum, quince, rimoni, pi35
Vaomalo masani35
Tomato juice, tomato fou30
Apricot, pi, mandarin30
Barley, lentils, pi pia30
Fatisi e leai se gaʻo, susu30
Pogisa tipi30
Cherry, raspberries, currants, strawberries, gooseberries25
Pulu Faga25
Eggplant20
Broccoli, kāpeti paepae, failaʻau, pulupulu Brussels, seleri, kukama, asparagus, zucini, aniani, sisi15
Musika15
Nati15
Paranesi15
Laisi letus10
Avaka10
Pasili, basil5
Meaʻai fua ole GI (56 i le 69)
Palu falaoamata65
Jams, jams, marmalade65
Palu Faatoaga, Leva Auro ma Rye Bread65
Leta lauti65
Fualaau faisua65
Faʻi60
Ice cream60
Mayonnaise60
Buckwheat, oatmeal, sisi uʻamea umi60
Vine55
Spaghetti55
Faʻamaʻoti Kuki55
Ketchup55
Meaʻai maualuga GI (70 i le 100)
Paʻu paepae100
Fafaga95
Pipi pateta95
Meli90
Maea vave85
Kāreti (susunu pe kuka)85
Palu pateta85
Muesli80
Paʻu, Meloni, Meloni75
Suga70
Miliki sukalati70
Meainu manaia i le kesi70
Pineapa70
White rice, semolina, millet, noodles70

Ole fua ole gau o le kulukose e faʻalagolago i le matua, uiga o le tino o se tagata, gaioiga faaletino ma e oʻo lava i le eria o le nofo ai. O le mea lea, pe a faʻatusatusa le GI, e tatau ona faʻatalanoa lau fomaʻi.

O le taumafataga Numera 9 na faia i le amanaia o mea taua o le gasegase o le gaʻoina e tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Faʻamaonia le faʻaaogaina o le gaʻololosi gaʻo:

  • faʻaitiitiga i le caloric i le 2200-2400 kcal,
  • gaʻo faʻasaina seia oo i le 300 gr. i le aso, protein e oʻo atu i le 100 gr, ma gaʻo - e oo atu i le 70 gr.,
  • tausisia o le pulega o le ava (2.5 lita o le suavai saoloto i le aso).

Mo taumafataga o meaʻai, o mea taumafa oona e faʻaaogaina, ma o iʻa ma moa ua gaosia. O fualaau faisua fou ma fuālaʻau e sili ona lelei mo le teuteuina, meaʻai susu - gaʻo sinafiti, yogurt ma le siʻisi, falaoa -'oa poʻo le fagalaʻau. O fua e faʻaumatia uma ma i foliga o compotes, tiʻeli ma fualaau suamalie, saunia ma le faʻaopoopoga o mea suamalie.

Pike perch cutlets

  • zander fillet - 200 gr.,
  • fuamoa - 1 pc.,
  • falaoa paʻepaʻe - 50 gr.,
  • susu - 50 ml.,
  • pata - 10 gr.,
  • masima ma gusi e tofo ai.

  1. Tipi le fusi i se faʻi meaʻai,
  2. Faaopopo le falaoa i totonu o le susu,
  3. Faailoa atu le pata susu, masima ma gutu,
  4. Faʻasoʻoto tilatila kuka mo le 15 minute.

Fualaau faisua, fualaau aina ma vine

Fualaau faisua ma fualaau faasaina:

  • soʻo se fua ma vine (.), sei vagana ai avocados ma olives,
  • fualaau suamalie
  • beets
  • kāloti
  • paka
  • pepa suamalie
  • pi, pi, soo se laumei,
  • ufi ma tunu falai,
  • tamato tamato ma ketchup.

E mafai ona e 'ai aniani aniani. O gaʻo na faʻaaogaina le vevela o togafitiga e faʻasaina, ae i se tulaga masani e mafai ona faʻaopopo i sina salad. E mafai ona faʻamaʻaina tumato i le faʻamautuina, e le silia le 50 g i le taumafataga. E tatau ona faʻamavaeina sau sau Tomato ma le ketchup aua e masani lava ona i ai le suka ma / poʻo le maso.


E le tatau ona 'aina ia meaʻai susu:

  • atoa ma susu susu
  • yogurt pe afai e leai ni gaʻo, suamalie pe 'aina,
  • kusi falaoa (e le sili atu ma le 1-2 laulau o le taimi i le taimi)
  • susu susu.

O le a se isi mea e faʻaesea:

  • so o se oloa e aofia ai le dextrose, glucose, fructose, lactose, xylose, xylitol, sipuni o sana, masini suamalie, malt, maltodextrin,
  • oloa faʻatau atu i vaega o le maʻisuka o loʻo aofia ai fusi 'aina ma / poʻo le falaoamata.

O le mea lea, o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e le tatau ona 'ai i mea taumafa e tumu i gaʻo. Ae paga lea, e le mafai ona lisi uma i latou iinei. Afai e te manaʻo ai, o le a maua i taimi uma ni ituaiga selu, fua o le falaoamata po o ni fua e le o aofia ai i le lisi. Aua e te manatu o oe e mafai ona e faʻaseseina se tausinio maloloina e ala i le faʻaaogaina o ia oloa. I le solia o le meaai, o le maʻisuka e afaina ai i latou lava ae leai se tasi.


O aʻafiaga o togafitiga e na o lou popolega ae leai se tasi. Afai ei ai au uo ma / poʻo aiga o loʻo popole tele, ona e laki tele lea. Ua tuʻuina atu e fomaʻi io latou maʻi ni faʻamatalaga sese e uiga i le pulea ma taunuuga o le ituaiga 2 ma le maʻisuka ituaiga 1.

Iloilo laulau o mea taumafa o meaai, aemaise lava o gaʻo, pulu, ma gaʻo. Ia faitau ma le faaeteete le tuufaatasiga i luga o igoa aʻo lei faia se filifiliga i le faleoloa. E aoga le suʻeina o oloa e ala i le fuaina o le toto suka i se glucometer aʻo leʻi 'aʻai, ona 5-10 minute mulimuli ane.

Taumafai e aua le 'ai se meaʻai gaosi. Aoao ia kukaina meaai maloloina ma maloloina. O le tausisia o le maʻisuka e manaʻomia ai taumafaiga ma tupe faʻaalu. Latou te totogia e ala i le faʻateleina o le soifuaga o tagata gasegase, faʻaleleia lona lelei, aua e le tupu ni faʻafitauli.

O a fualaau e le mafai ona 'aina ma le maʻisuka?

Rice, buckwheat, millet, mamalyga ma soʻo se isi lava meaʻai e matua faʻasaina, aua latou te matua faateleina le toto suka. E faigofie ona e faʻamaonia i se glucometer o cereals ma cereals e faia mai ia i latou e sili ona leaga. O se tasi o lesona vaaia e tatau ona lava. O le taumafataga Buckwheat e le fesoasoani i le maʻisuka, ae e aumaia ai le le atoatoa ma le oti. E le mafai ona lisi uma saito ma fatu o loʻo i ai. Ae na e malamalama i le mataupu faavae.

Filifiliga taumafa e fuafua i le siama:

Aisea e le mafai ai ona ou 'ai i araisa ma pateta?

O pateta ma araisa e aofia ai le maso, o se filifili uumi o molekone. O lou tino e mafai ona vave vave ma lelei le momotuina o le maso i le kulukose. E amata i le gutu ma le fesoasoani a se enzyme e maua i le gutu. Glucose e oʻo atu i totonu o le toto aʻo leʻi mafai e se tagata ona foloina le pateta poʻo le araisa! E vave tulai mai le suka toto; leai se inisalini e mafai ona taulimaina.

A maeʻa ona 'ai le suka poʻo le pateta, e tele itula e alu seʻia oʻo ina toe foʻi le kulukose toto. I le taimi lea, o faʻafitauli e tupu. O le faʻaaogaina o araisa ma pateta e afaina ai le tino o tagata gasegase e maua i le maʻisuka. E leai ni vailaʻau poʻo se inisalini e fesoasoani e aloese ai mai lenei mea leaga. Pau lava le ala e alu ese ai o le teena atoa o oloa faʻasaina. Brown rice e afaina ai le toto toto e pei o le papaʻe, o lea e le mafai ai ona 'ai le suka.

Faitau e uiga i le puipuia ma togafitiga o faʻafitauli:

Aisea e le mafai ai ona e 'ai fuamoa i le maʻisuka?

E tele fomaʻi ma gasegase e maua i le maʻisuka talitonu o fuamoa e leaga ma e sili atu ona lelei le le 'ai. Aua o fua e faateleina ai le cholesterol toto. O le mea moni, o se mea sese lea. O fuamoa o se oloa sili mo le maʻisuka ma isi tagata uma. O se punaoa taugofie o le sili ona maualuga o le protein. Ae o le cholesterol, o fuamoa e faateleina le maualuga o le leaga, ae o le maualuga o le cholesterol maualuga i totonu o le toto. O le matauina ma le 'ai o fuamoa, e te le faʻateleina, ae faʻaitiitia ai lou lamatiaga o le fatu fatu.

Ina ia puipuia le tupu malosi poʻo le faʻaitiitia o le suka, o le maʻisuka e faʻamalosia e 'ai. O se mea manaʻomia muamua ma togafitiga e aunoa ma le faigata.

O se laulau o mea e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka, ma mea e le mafai ona e fesoasoani e faatumauina se metabolism masani.

Kukama ma tamato
Lentils
Till ma le pasili, cilantro
Onion ma le garlic
Celery Beans (mafai, ae tatau ona pulea)
Berries ma fua
E mafai ona e faʻaaogaina ni fualaau suamalie ma ni fualaʻau e le faʻamaonia:
LemoniVine
Ata ma pearsMelons
FualaʻauPuni
PamekaisaPineapa
OrangesFaʻi vine
PotuFua
CherriesPrunes
PlumAso
Raspberries
Saito vao
Lingonberry
Currant
Pineapa
Kiwi
Mango
Papaya
E mafai ona e faʻaaoga uma mea o loʻo taʻua i luga i foliga fou ma malogo, i le tulaga o jelini, fualaau suamalie ma fualaʻau. Ae sili ona taua, ia manatua e le mafai ona faaopoopo le suka. Ae e mafai ona e faʻaaogaina suamalie.
Faʻailoga
MilletSemolina
Buckwheat groatsWhite rice
Hercules
Oatmeal
Penina karite
O nei meaʻai uma e mafai ona 'ai, i le masani masani ona kuka, ma tao i totonu o fagu, ma saunia ni pusa mai ia i latou.
E naʻo le 'aiʻisi e mafai ona' ai e enaena ma vaʻaia.
Fuamoa
E mafai ona e kuka, e mafai ona e faʻaopopoina i le tuufaatasiga o ipu. E mafai ona e kuka, e mafai ona e faʻaopopoina i le tuufaatasiga o ipu. E mafai ona e kuka fuamoa fuamoa po o omeleti i le naʻo le faʻaitiitia o le faʻaaogaina o gaʻo i le maualuga. Afai ei ai faafitauli i le cholesterol e le o le talaaga o le maʻisuka, o gaʻo e le mafai ona faʻaaogaina, ma e tatau ona faʻaaogaina le faʻalanu.
Mea gaosi susu
O le maʻisuka e mafai ona maua ai ni meaʻai gaʻo susu pe maualalo le gaʻo.Faʻailoga faigata o soo se ituaiga
Faʻaiʻuga malie
Kati le laumei
Miliki
Kefir (naʻo le gaʻo maualalo)
O le kulimi suamalie e na o sina mea itiiti lava ma e le masani ai
Sweets ma pastries
Fale faʻafiafia faapitoa i mea suamalie, ae e le mafai foi ona faʻaleagaina.Suga
Meli
O le sukalati lauliuli e le masani ona i ai i ni mea laiti.
O le kulimi kulimi mo le maʻisuka e mafai ona faʻaumatia, ae naʻo le faʻalelei.
Fats
Olive olivePoru gaʻo
Oloa suauuTamai Mamoe
Sogi suauuOvi o povi
Pulu ma le sanuisi margarine i ni mea laiti.
Meainu
E leai se mea e mafai aiKofini masani
Vailaʻau moliJu mai fualaau faisua ma fualaau faasaina.
Laʻau teuteu
Teas
Mea inu meainu
Tomato juice ma isi sua mai le lisi faatagaina
E fautuaina e faʻafefe le suamalie ma le suamalie
Alu
I ni aofaiga laiti ma itiiti ifo e mafai ai.
I le faʻaopoopoga i luga, e mafai ona e:I le faaopoopo atu i le mea ua taua i luga ua faasaina:
NatiMeaʻai manogi
MusikaSoo se ituaiga meaai vave
Sugar Free JamsMayonnaise, Pepa, Mustard
Lago fatuMuesli, Cornflakes, Popcorn
Soya sau sau ma susu susuSoo se oloa e aofia ai le fructose

O nisi o fesili sili ona lauiloa e fesoʻotai ma meaʻai i le maʻisuka:

Afai o le meaʻai e faʻavaivaia ma ua tupu le suka, o le a faʻaitiitia le vaai, vaivai tele, vaivai e foliga mai, o le urination e sili atu ona paʻu, o le mamafa o le mamafa, o le maʻi e mafatia i le ulu o le ulu ma le vevela, soʻo se manuʻa ua malolo mo se taimi umi, e le puipuia le tino mai faʻamaʻi pipisi.

O mataupu autu o le taumafa mo le maʻisuka e mafai ona taua nei:

  • 'ai ni nai mea taumafa i le tele o taimi i le aso,
  • aua le 'ai meaai e maua ai le suka ma gaʻo i le tele o mea,
  • 'ai mea taumafa e maualalo i le gaʻo ma le suka.

O le a le mea e fai pe afai e te manaʻo moni i se oloa e le mafai?

Ae maise lava i le taimi muamua e oʻo ai i le tino le tele o le atuatuvale, aua e le mafai ona maua oloa masani. O le tagata gasegase e oʻo lava ia te ia le atuatuvale i se lagona mafaufau. O nisi taimi o se tulaga e matua faʻavaivai i se tagata e oo lava i tagata matutua e amata ona tagi, faʻamaonia, manaʻo e avatu ia i latou suamalie, falai pe gaʻo. O le faafitauli e le faapea o le tagata e ita pe manatu faapito. E faigata tele ia te ia ma e le mafai e le tino ona taulimaina.

I ia tulaga, e te manaʻomia le lagolagosua a ē pele ia i latou e mafai ona faʻamalosia, faʻalalelei le faamanatu atu ia te oe o le soifua maloloina e sili atu le tau nai lo lole / aano, ma isi.

Afai e te manaʻo moni i se oloa, mafaufau i le auala e suia ai. E mafai ona sui i le manaia faapitoa mo le maʻisuka. Suga o se mea suamalie.

Mo le togafitiga lelei o le maʻisuka malosi o ituaiga muamua ma le lua, e le lava le tasi vailaau. O le aoga o togafitiga e tele lava ina faalagolago i meaʻai, talu ai o le faʻamaʻi lava ia e fesoʻotaʻi ma maʻi faʻafitauli.

I le tulaga o le maʻisuka o le maʻisuka (ituaiga 1), o le pancreas e maua ai le tele o insulin.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka e matua-tausaga (ituaiga 2), o le sili atu ma le le lava o lenei hormone e mafai ona matauina. O le taumafaina o meaai faapitoa mo le maʻisuka e mafai ona faʻaititia pe faʻaititia ai lou kulukose toto.

O le a le meaai o le maʻisuka?

Faʻatasi ai ma le maʻisuka i soo se ituaiga, o le galuega autu o le taumafataga o le faʻatuina lea o metabolic processes ma pulea le faʻapupulaina o kulūkose. O oloa e maua ai vailaʻau faʻamalosi faigofie e mafai ona amataina se oso i le kulukose.

O le faailoga o le 100% o le kulukose i lona mamanu lelei. O isi mea e totoe e tatau ona faʻatusatusa i le kulukose mo le mea o loʻo i ai i totonu o gaʻo. Mo le lelei o tagata gasegase, o lisi uma o loʻo lisiina i le laulau GI.

Pe a faʻaaogaina meaai e le maua ai le suka, e tumau lava le maualuga o le kulukose o le toto pe tulaʻi foi i ni nai aofaiga. Ma o meaai e maua ai le GI maualuga e faʻaititia ai le kulūkose toto.

O maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2 e na o le tatau ona faʻaeteete i le filifiliga o oloa. I uluaʻi laʻasaga, faʻatasi ai ma maʻi vaivai ma le agavaʻa, o le taumafataga o le vailaau autu lea.

Ina ia faʻamautinoa le maualuga o le kulūkose, e mafai ona e faʻaaogaina se taumafataga laiti-gaosiga Nu.9.

Itū falaoa

O tagata faʻalagolago ile insulin ma le maʻisuka ituaiga 1 latou te fuaina a latou lisi ile faʻaaogaina o falaoa. 1 XE e tutusa ma le 12 g o suka. O le aofaʻi lenei o meaʻai gaʻo maua i le 25 g falaoa.

I le avea ai o se tulafono, e manaʻomia e se tagata matua le 15-30 XE. E faʻavae i luga o nei faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e faia le mea saʻo i aso taʻitasi ma meaʻai mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka ituaiga 1 ma le ituaiga 2. Faʻamatalaga atili pe o le a le mea e mafai ona maua i luga o la matou upega tafaʻilagi.

O a meaai e mafai e le maʻisuka ona 'ai?

Meaʻai mo le maʻisuka o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 e tatau ona i ai se fuainumera maualalo maualalo, o lea e manaomia ai e tagata gasegase le filifilia o meaai ia GI e itiiti ifo ma le 50. E tatau ona e nofouta o le faasinoupu o se oloa e ono fesuisuiai e fuafua i le ituaiga togafitiga.

Mo se faʻataʻitaʻiga, o le sukaisa enaena e 50%, ma le laisa enaena - 75%. E le gata i lea, o le vevela o togafitiga e faʻatele ai le GI o fualaau aina ma fualaʻau.

O le mea e ave i ai le faamuamua e tatau ona avea ma meaai lelei, meaai e le puipuia: iʻa maualalo, iʻa, fualaʻau, otaota ma fua. O se faʻamatalaga auiliiliga o le lisi e mafai ona i ai i le laulau o faʻamatalaga faʻavae ma oloa faʻatagaina.

O mea taumafa uma ua vaevaeina i ni vaega se tolu:

Meaai e leai sona aoga i luga ole maualuga ole suka:

  • musika
  • fualaau faisua
  • greens
  • vai mafolafola e aunoa ma le kesi,
  • lauti ma le kofe e aunoa ma le suka ma e leai se kulimi.

Meaʻai gaosi paleni:

  • nati ma le fualaau aina e le mafaamatalaina,
  • cereals (faʻasalaga tuusaʻo ma semolina),
  • falaoa atoa o saito
  • malosi pasta,
  • oloa susu ma susu.

Meaʻai gaʻo maualuga:

  1. fualaau faisua ma tipi,
  2. ava malosi
  3. falaoamata, mea faʻafiafia,
  4. vai fou
  5. meainu suka
  6. vine
  7. aso.

Faʻaauau meaʻai taumafa

O meaai faʻatau i le vaega mo le maʻisuka e le talafeagai mo le faʻaauau ona faʻaaogaina. E leai se suka i ia ituaiga meaai; o loʻo aofia ai le sui - fructose. Ae ui i lea, e tatau ona e iloa po o fea o loʻo i ai, ma o le fructose o loʻo i ai ona aʻafiaga e tasi:

  • faateleina le cholesterol
  • maualuga le kalori akoonu
  • faateleina le 'ai.

Faʻaaogaina faʻapitoa

Afai e te fiafia i selu, e tatau ona e 'ai fua mo le maʻisuka. O nei meaai mo tagata mamaʻi ma lenei faʻamaʻi e aofia ai se mea suamalie. O le oʻo i totonu o le manava ma le gauai, e le mafua ai le faateleina o le pasene o le kulukose, pe a maeʻa ona alu ese mai fatugaʻo.O nei mea taumafa e maua i le maʻisuka ma o latou taumafa umi e mafai ona afaina ai.

O a meaai e lelei mo le maʻisuka?

O le mea e lelei ai, o le lisi o taumafa faʻatagaina e tele. Ae pe a faʻapipiʻi le lisi, e tatau ona amanaʻia le faʻasologa o fuainumera o meaai ma ona uiga lelei.

I le noatia ma le fai fuafua i ia tulafono, o mea taumafa uma o le a avea ma punavai o elemene talafeagai ma vitamini e fesoasoani e faaitiitia le aafiaga faataumaoia o le faamaʻi.

  1. Berries E faʻatagaina le faʻamaʻiina o faʻamaʻi uma sei vagana ai vine. E aofia ai minerale, antioxidants, vitamini ma fiber. E mafai ona e 'aina uma vine mago fou.
  2. Juices. O sua suamalie e leai ni mea e tatau ona inu. O le a sili atu pe afai e te faaopoopoina sina mea fou i le lauti, salati, faʻasalaga po o le pusa.
  3. Nati. Gaoioiga aoga tele talu mai lena aso o se punavai o gaʻo. Ae ui i lea, e tatau ona e 'ai fatu i se vaega itiiti, ona o latou maualuga-kalori.
  4. Fualaau le faʻamaonia. Green apples, cherries, quinces - saturate le tino i mea aoga ma vitamini. O le maʻisuka e mafai ona faʻamalosi lelei le 'ai o fualaau suamalie (sei vagana ai le mandarin). Oranges, limes, lemons - tumu i le acid ascorbic, lea e faʻamalosia ai le tino puipuia. Vitamini ma minerale ei ai le aoga aoga i luga o le fatu ma toto, ma o le fiva e faʻagesegeseina ai le faʻafefe o le kulukose i totonu o le toto.
  5. Tulāʻau masani ma susu susu. O nei mea taumafa o se puna o le calcium. Vitamin D, o loʻo i totonu o oloa susu, e faʻaitiitia ai le manaʻoga o le tino maʻi mo meaai lelei. O le siama o le susu-e faʻamalosi le microflora i totonu o le manava ma fesoasoani e faʻamamā le tino o toxins.

Fualaau faisua. O le tele o fuālaʻau e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo:

  • tamato e maua i vitamini E ma C, ma o le uʻamea o loʻo i totonu o tamato e fesoasoani i le totoina o le toto,
  • yam e maualalo le GI, ma e mauʻoa foi i vitamini A,
  • kāloti 'oloʻo iai le retinol, lea e sili ona aoga mo le vaʻai,
  • i laumei o loʻo i ai fiva ma le tele o meaʻai e fesoasoani i le saturation vave.
  • Lisi, letusi, kapisi ma pasili - e tele vitamini aoga ma minerale.

E tatau i le kuka ona tao ma taofi.

  • Laʻau gaʻo maualalo. O le leai o omega-3 o meaʻai e totogiina i ituaiga iʻa e maualalo le gaʻo (pollock, hake, tuna, ma isi).
  • Pasta. E mafai ona e faʻaaogaina oloa na faia mai le saito o le kulumu.
  • Aano o manu. O le sela o se faleteuoloa o polotini, ma vela o se puna o le zinc, magnesium, iron, ma le vaitamini B.
  • Porridge. Meaʻai aoga, lea e aofia ai fiber, vitamini ma minerale.

Fugalaau matala

E le faʻatagaina fualaau faisua uma, ae na o na o loʻo i ai se tele o mea e mafai ona faʻaaogaina. Faʻatasi ai ma le maʻisuka, o lo latou faʻaaogaina i le le faʻatapulaʻaina o le a solia. O nei fualaʻau e aofia ai:

O le faʻaaogaina o fualaau 'aina suamalie poo le kukaina i le maʻisuka e matua faʻasaina. O fualaau sili ona lelei mo lenei maʻi o:

E pei o fualaau faisua, o le maʻisuka ua faʻasaina mo fualaau aina e mauoa i le gaʻo vailaʻau faʻamalosi.

Mo se maʻi suka, oi latou o fili pito sili ona leaga. Afai e te 'ai, ona tatau loa lea ona e tausisi i vaega na faatagaina e le tagata fai meaʻai.

- pe afai e le o se vaega autu o le puleaina o le maualuga o le toto toto, ona avea lea o se vaega e sili ona taua o le faasaʻoina o le gasegase i le togafitiga o le maʻisuka o soʻo se genesis. O oloa mo le maʻisuka e faʻatau uma i falemaʻi ma i faleoloa masani, ma, pe a manaʻomia, e faigofie lava ona maua i soʻo se tamaʻi aai. O oloa mo le maʻisuka e tatau ona faʻatauina e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi poʻo le endocrinologist, latou te amanaʻia le paleni o vaega autū: protein, gaʻo ma gaʻo.

O le maʻi suka o ituaiga muamua ma le lua, e ui lava i eseesega o togafitiga o le atinaʻe, e oʻo atu ai i se taunuuga e tasi - o le faateleina o le kulūkose plasma, ma i le umi taimi o le faateleina o le hemoglobin glycosylated.

Le manatu o tagata tomai faapitoa ile faafitauli

Endocrinologists ua atiae faapitoa se meaai faapitoa mo tagata e maua i le maʻisuka. O le laulau po o le taumafa mo le maʻisuka ma le numera 9 ua mamanuina i se auala e amanaia ai manaoga ole malosi o le tagata maʻi ma e le faʻaititia ai le faʻaaogaina o meaʻai e le gata, ae faʻapea foʻi micro ma macro elemene, vitamini ma isi mea taua.

E ui lava i le mea moni o le taumafataga na atiae i le tele o tausaga talu ai, e leʻi iʻuvale lona aoga aoga mo le maʻisuka ua oʻo mai nei.

O togafitiga o le maʻisuka o le ituaiga muamua ma lona lua o sini nei:

  • Tausia o le kulukose i le plasma toto i se tulaga maualuga mo le leai o se faʻamaʻi faʻamaʻi.
  • Faʻaitiitia le lamatiaga o le atiaʻe o le gasegase metabolic, faʻamaʻi fatu cardiovascular pei o le fatu fatu ma le stroke, ma faʻalavelave mamafa faʻainu polyinuropathic.
  • Faʻaleleia o le tulaga lautele o se tagata o loʻo mafatia i lenei faʻamaʻi.
  • Faʻaaofiofia le puipuiga o le tino i le tulaga lelei e faʻaitiitia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi.
  • Faʻasaʻoina o faʻafitauli o le dysmetabolic mai ituaiga uma o gasegase i totonu o le tino, aemaise lava o le gaʻo.

O le taumafataga Numera 9 e aofia ai oloa e pei o: falala ma le falaoa, mea faapitoa, fualaau faisua fou ma fuamoa fualaau aina e aunoa ma le faaaogaina o gaʻo mayonnaise sauga, meaʻai e maualalo le gaʻo, iʻa gaʻo maualalo ma oloa gaosi susu ma mea maualalo. Fautuaina fualaau e pei o: apu lanumeamata, lemoni ma isi fualaʻau suamalie ma isi fualaau suamalie ma vine. O se nofoaga faapitoa i taumafa Nu.9 o loʻo nofoia e cereals. Faatasi ai ma cereals, buckwheat, millet ma oat groats e mafai ona faʻaaogaina. O le togafitiga o mea taumafa o le auala autu mo le faasaʻoina o le maʻisuka ituaiga 2.

Mea aoga

E tele naua oloa aoga o le a aoga i tagata gasegase endocrinological. Meaʻai mo le maʻisuka e le ese mai meaai masani, sei vagana ai le faʻaititia o le vaega o le gaʻo i le tuufaatasiga. Ma e ui lava i le manatu malosi o meaai maloloina e leai se aoga ma eseese, e tatau ona e masani i le lisi o oloa mo le maʻisuka. O meaai maloloina ma atoatoa lelei o le ki lea i le umi o le ola ma le manuia! O le lisi o oloa e aofia ai mea uma ma talafeagai mo le atoatoaga o le faʻatinoga o totoga ma suauu elemene.

O fualaau faisua e iai ni vaega ole gaʻo e aoga. O fualaau matagofie lelei mo tagata o loʻo mafatia i se faʻamaʻi tuga e aofia ai:

  • O ituaiga uma o kāpeti, aemaise lava le kāpeti paʻepaʻe.
  • Zucchini, eggplant ma oloa tutusa.
  • Kukama
  • O le pateta.
  • Tomato
  • Soo se ituaiga lanu ma le letus.

Endocrinologists ia maitauina e faapea o le maʻisuka, e mafai ona e 'aina fuamati tomato fou ma kukama, talu ai latou te le aafia ai le metabolism i le tino. E taua le matauina o fualaau faisua e sili ona lelei le fufuluina o mea fou, kuka poʻo le asu. Mo ituaiga uma o le maʻisuka, e le fautuaina le faʻaaogaina o fualaʻau 'aina ma suamalie, aʻo latou faʻagesegese le faiga o gasegase i le tino ma saofagā ai i le suavai.

Meat ma iʻa

O Turkey ma le lapiti meaʻai ua faamaonia i le togafitiga o soʻo se faʻalapotopotoga, aemaise lava mo le maʻisuka. O le tele o ituaiga o meaʻai ma iʻa e mafai ona tuʻuina atu i le tino ia mea uma e tatau ai ma mea taua e manaʻomia mo le faʻamalosi ile tino. E sili ona lelei le 'ai o aano o manufasi e kukaina pe taʻavale ma fautuaina e faʻaaoga atoa le fagoina o aano o manu i le suauʻu.

Faʻesea mai le taumafataga: kosi manu, tiloti, soʻo seisi ma mea e leʻi maeʻa, faʻatoʻaga meaai ma mea faʻatau. O faʻamanuiaga o ia oloa e, i le mataupu faavae, e le gata mo le tagata maʻi, ae faʻapea foi mo se tagata soifua maloloina, ae e tele naua le afaina, e amata mai i le gasegase, ona o le leai o se paleni o elemene autu o meaʻai - paletini, gaʻo ma gaʻo.

Mea gaosi susu

O le a le mea sili e faʻaaoga ai susu mo gasegase e maua i le maʻisuka, o le fesili e faigata tele. E manino lava, o le faʻaaogaina o gaʻo susu gaʻo susu e maua ai se aafiaga lelei i le gaioiga faʻasolosolo. Soʻo se mea inu gaʻo susu ma kulimi e faʻamalosia mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka, ao latou taʻitaʻiina le faateleina o le cholesterol toto ma le lipoproteins maualalo, lea e faaleagaina ai le puipui lapisi. E mafai ona maua se lisi atoa o oloa maloloina susu i luga ole Initaneti.

Lisi o oloa e aoga mo le maʻisuka i le tulaga o se faʻatulagaga o pyramidal

Mataupu faavae autu o meaʻai lelei

O le mea sili mo tagata soifua maloloina, mo tagata mamai o loʻo maua i le maʻisuka, o le tulafono lelei o le a avea ma vaega o meaʻai paleni. Aua e te ai tele ma seasea. I le faaopoopo atu i le afaina, o le a le aumaia ai se mea, ae o taimi masani i nai vaega laiti e mafai ona faatelevave ai le metabolism ma fesoasoani e faatulaga le gaosiga o le inisalini e aunoa ma le oso faafuasei. O le tuufaatasiga o protein, gaʻo ma gaʻo i le gasegase e tatau ona 4: 1: 5. Mo le maʻisuka ma le mamafa poʻo le tele o meaʻai, e tatau ona faʻaopopo meaʻai calorie le lelei i le taumafataga. O nei oloa e aofia ai le seleni ma le sipuni. O le malosi o le malosi e maualalo, ae o le malosi o le tino mo le vaeluaina o le a telē, o se mea e aoga tele mo le faʻaitiitia o le mamafa.

O le isi vaega taua o le lelei o meaʻai mo le maʻisuka o le eseesega i meaʻai. O oloa mo le maʻisuka e tatau ona eseese! E le fautuaina e 'ai le seti o meaʻai mo se taimi uumi, aua o soʻo se mea taumafa e na o se vaega o vitamini, minerale ma isi meaʻai. Mo le atoatoaga ma le gaioiga o le tino o le tino, o le mea tonu lava lea o le eseesega o meaʻai e talafeagai.

Mamai Mea

O loʻo i ai se numera o mea faʻapitoa mo tagata o loʻo mafatia i le maʻisuka. I le taimi nei, o loʻo i ai le tele ma le tele o numera o suamalie ma mea suamalie e mafai ona faatumauina maualuga le kulukose o le toto i le tulaga o le physiological. O meaai o le maʻisuka e fetaui lelei ma se taumafataga maualalo, ae e le aoga ma aoga i le tino. O le tele o taimi, o nei oloa e faia faʻasolosolo ma e leai ni mea aoga, o lea e taua ai le fesuiaiga atoa i se taumafataga o fua o le maʻisuka.

Mea faasaina

O loʻo i ai se lisi o oloa e le gata ina mafai, ae e matautia foi le faʻaoga mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka. O nei mea e aofia uma ai falaoamata o falaoamata, soʻo se mea faʻavela ma meaʻai faʻalanu. E le mafai ona e faʻaaogaina le suka mama ma le sukalati, o nei oloa e aofia i le vaega o vailaau faʻasaʻa vave ma e mafai ona faʻatupulaia le maualuga o le glycemia i se maʻi, mafua ai le ketoacidosis. O suamalie pusa faʻatasi ai ma mea inu inu ua faʻasaina foi mo le maʻisuka, talu ai o latou suālaʻau e maualuga tele.

O nisi nei o meaai ei ai se faasinomaga maualuga e faʻasaina mo le maʻisuka: sukalati, kuki, kulimi, ulaula, suti, meainu suamalie gaosiga, meaʻai vave. O i latou uma lava e mafua ai le oso i luga o le inisalini, ma faʻalavelave ai le gaosiga o le gaʻo. O oloa leaga e sili ona lauiloa i le taimi nei ma o le faaosoosoga e faʻatau i latou e tumau pea i luga o se faʻaauau pea, ae ui i lea, o le filifiliga mulimuli e masani lava oe. O le a le mea e te manaʻomia le soifua maloloina, ola umi poʻo faʻafitauli o le maʻi?

Meaʻai mo le ituaiga 1 Tagata maʻi suka

Talu ai o le ituaiga 1 o se ituaiga o le insulin-o le maʻi, o le mea atoa pe toeitiiti lava taofia uma le gaosiga o le inisalini. O le togafitiga autu o le togafitiga o le inisalini i tua atu o togafitiga o meaʻai. Mo tagata gasegase e iai le ituaiga 1, o se mea muamua e tatau ona faitauina. 1 le falaoa e tutusa ma le 12 kalama o meaʻai. O le fuaina o iunite falaoa e tatau mo le saʻo ma le toniga o le inisalini, faʻapea foʻi ma le fuafuaina o le faʻaogaina o caloric.

Meaʻai mo le ituaiga 2 Tomaʻi suka

O le maʻisuka ituaiga 2 e taua o le insulin-resistant, o lona uiga, faatasi ai ma lenei ituaiga, o le leai o se inisalini e atiae, ma o peta paneta o le beta o loo faaauau pea ona vavalalata i le tele o le insulin. Mo le ituaiga 2, o mea taumafa o le vaega taua i le faʻamautuina o le tulaga lautele o le tagata maʻi. I le noatia ma le fai fuafua i mataupu faavae o taumafa lelei ma taumafa, o tagata gasegase e iai le inisalini e mafai ona i ai i totonu o se malo e totogi mo se taimi umi ma lagona lelei.

O gasegase e tatau ona pipii i meaʻai. O le faʻasaina o ituaiga o meaʻai e maua mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le taumafataga o le itu sili lea ona taua o le faʻafefeina o faʻafitauli o le maʻisuka. E fautuaina e le 'au fai meaʻai le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo mai le taumafataga e faʻavae i monosaccharides. Afai o le faʻaaogaina o nei vailaʻau i totonu o le tino e le mafai ona faʻatapulaʻa, ona faʻatasi ai lea ma le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi faigofie e tuʻuina mai ma le faʻaofiina o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, o le le pulea lelei o le tino o le gaʻo i totonu o le tino e mafua ai le gaʻo. Ae peitai, afai o le hypoglycemia e matauina i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le 'ai o meaʻai gaʻo o le a faateleina le maualuga o le suka i se tulaga masani.

O se tusi lesona i taumafa paleni o loʻo faʻapipiʻia patino lava mo tagata taʻitoʻatasi; o mea o loʻo taua i lalo e faʻatautaia pe a faʻapenaina se faiga o meaʻai:

  • ituaiga o maʻisuka
  • onosai tausaga

Lona lua: anapogi

E ui lava i le i ai o fautuaga lautele ma lisi o mea e mafai ona e 'ai ma le toʻila ma le mea e le mafai, o nisi tagata gasegase filifilia se isi auala e pulea ai a latou lava mamafa - anapogi. Aemaise lava, o le metotia e fesoasoani i le maʻisuka "novice", o lona aafiaga o le maʻi e puupuu. O le matelaina e le gata ina fesoasoani i le aveesea o le mamafa o le tino, ae ia faatumauina foi le maualuga o le suka.

Ina ia mafai ona maua e le maʻisuka se fualaau oona, e taua le mulimuli i ai, matauina o le tele o tulafono:

  • Saunia le tino mo anapogi mo le 5 i le 7 aso. I lenei taimi, o mea autu e mafai ona e 'ai ma le maʻisuka o fualaau faisua ia,
  • Faamamā lelei lou inumaga,
  • O le umi o le anapogi e tatau ona le itiiti ifo ma le 10 aso. O le taunuuga e ono tulaʻi mai mo se vaitaimi puupuu, ae le faʻamalosia,
  • E tele gasegase e mafaufau pe o le a le ituaiga meainu e mafai ona e inu i le taimi o le anapogi. E sili atu le tuʻuina atu o le fiafia i le vai, ae e mafai foʻi ona e inu suamalie fualaʻau,
  • Alu ese mai le anapogi. E manaʻomia le 5 i le 7 aso. O le lisi o oloa faʻatagaina i lenei vaitau e laiti. O le mea autu e 'ai e tagata i le maʻisuka ituaiga 2 i lenei laasaga, o fualaʻau mucous, ma e tatau foi ona' aina fua o le kuka. O tautua e tatau ona laiti, ma taumafa vaevaega - masani i ni vaega laiti. I le 2nd - 3 aso o le faʻasaolotoga, aano o manufasi e mafai ona faʻaofiina i totonu o le taumafataga. O le mea autu e 'ai e tagata i le maʻisuka ituaiga 2 i lenei laasaga o loʻo kuka pe faʻavela meaʻai aano, mo se faataitaiga, susu o susu.

O le auala e faʻasaina mo tagata pe a uma le taʻavale, mafatiaga mai pathologies cardiovascular, toilalo. I le iai o isi faʻamaʻi ma faʻaletonu tumau, e tatau ona faʻatalanoa se fomaʻi o le a lisiina mea e le mafai ona maua i le maʻisuka ma mea e mafai ma aoga mo lenei maʻi. O le matelaina e itiiti lava le faʻasaina.

Le ituaiga lona lua: carbohydrates

O meaai o le maʻisuka e tatau ona fausia e tusa ai ma le fua o gaʻo, proteins ma gaʻo i le taumafataga. O le mea muamua lava e fai o le fuafuaina lea o le paleni.O la latou paleni saʻo o le a mafai ai ona faatumauina le mamafa o le tagata maʻi, le pasene o le kulukose i se tulaga masani. Faʻatagaina meaai i luga o le toilalo fautua mai nisi o gaʻo. Faatasi ai ma se ituaiga taumafataga mo le maʻisuka, o le maualuga o luga o le kulukose e mafai ona puipuia i ituaiga uma o le gasegase. O lenei polokalame taumafa e faʻaaoga lelei foi mo le maʻisuka ituaiga 2 i le maeʻa ai o le taʻavale.

  1. Pasta
  2. O falaoa falaoa, fale falaoa ma mea gaosia,
  3. Potato
  4. Fualaau aina (e mafai ona faʻatagaina ona 'aina nisi o fualaau oona i totonu o se tino laʻititi mo tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka),
  5. Honey bee
  6. O meaai aupito sili ona leaga mo le maʻisuka o se tasi lea e aofia ai gaʻo vailaʻau faʻavalea faigofie, o le suka mama.

O le lisi lenei o meaʻai e mafai ona e 'ai i le tulaga o maʻi, ae i se vaega itiiti:

  1. Palu fatu o fatuga atoa, e le aofia ai araisa paepae,
  2. Palu falaoa atoa
  3. Lefis, susu susu ma mea faapena, e le suamalie ma i ai se gaʻo oona e oo atu i le 4% (o meaʻai faatagaina i luga o le toilalo e le gaʻo fua le natura, yogurt),
  4. Legumes
  5. O fualaau faisua e mafai ona faʻatagaina oloa mo lenei toilalo, ae faʻatasi ai ma se meaʻai maualalo-carbon, beets, tamato, zuciniini, kāloti e tatau ona 'aina i se vaega itiiti.

E tusa lava pe faʻatau mai le maʻisuka (mo le maʻisuka ituaiga 2), e tatau ona e suʻeina pe o le a le pasene o suauu. O nisi o meaai o le maʻisuka e aofia ai le tele o ia mea. E sili atu le teena o na oloa.

E ala i le tuufaatasia o se lisi o meaʻai e mafai ona e 'ai mo le faʻamaʻi, e faigofie ona faʻatusatusa lau meaʻai gaʻo. O le mea muamua e tatau ona faʻatulagaina, o le tele lea e faʻaaoga i le aso. E le mafai ona sili atu i le 20 - 25 g. O lenei aofaiga e vaevaeina i le numera o taumafataga. E tatau ona fuafua pe o le a le mea o loʻo i ai i le maʻisuka ina ia mafai ai e le meaʻai o gaʻo gaʻo ona fai sina toniga.

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona e 'ai na o le taimi o loʻo i ai le matelaina o le gasegase ma tuʻuese ai meaʻai. E le gata i lea, i le maʻisuka, e tatau ona e 'ai i ni vaega laiti ma' ai sinamu. Ole mea lea e mafai ai ona e 'ai sina meaʻai, ona o le totonugalemu o le saturation i le faiʻai e amata ona galue na o le 15 i le 20 minute talu ona' ai.

O meaʻai o le maʻisuka e naʻo le saʻo ma lelei. Mo lenei mafuaaga, e tatau ona vavaeese le ava malosi ma sikaleti - o nei oloa e faʻaleagaina ai le metabolism. Mo le mafuaʻaga lava e tasi, o le mea autu e le mafai ona e 'ai ma lenei faʻamaʻi, o meaaiʻai ma meaʻai vave.

O gasegase e tatau ona pipii i meaʻai. O le faʻasaina o ituaiga o meaʻai e maua mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2. O le taumafataga o le itu sili lea ona taua o le faʻafefeina o faʻafitauli o le maʻisuka. E fautuaina e le 'au fai meaʻai le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo mai le taumafataga e faʻavae i monosaccharides. Afai o le faʻaaogaina o nei vailaʻau i totonu o le tino e le mafai ona faʻatapulaʻa, ona faʻatasi ai lea ma le maʻisuka ituaiga 1, o le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi faigofie e tuʻuina mai ma le faʻaofiina o le inisalini. I le maʻisuka ituaiga 2, o le le pulea lelei o le tino o le gaʻo i totonu o le tino e mafua ai le gaʻo. Ae peitai, afai o le hypoglycemia e matauina i se tagata maʻi e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o le 'ai o meaʻai gaʻo o le a faateleina le maualuga o le suka i se tulaga masani.

O se tusi lesona i taumafa paleni o loʻo faʻapipiʻia patino lava mo tagata taʻitoʻatasi; o mea o loʻo taua i lalo e faʻatautaia pe a faʻapenaina se faiga o meaʻai:

  • ituaiga o maʻisuka
  • onosai tausaga

Le taua o le togafitiga o fualaau ile togafitiga o le maʻisuka

O le mea lea, e mafai ona taʻuina ma le mautinoa o nisi o tulaga o lenei faʻamaʻi, o le togafitiga o mea taumafa atonu e naʻo le pau lea o togafitiga saʻo.

O meaai mo le maʻisuka e tatau ona taulai i le faʻaitiitia o le taumafa o meaʻai gaʻo e vave ona gaʻo, faapea foʻi ma gaʻo e faigofie ona liua i vaega o le gaʻo pe o mea faʻapitoa e faʻaleagaina ai le ala o le maʻisuka ma ona faʻalavelave. Afai o nei tulaga masani ua ausia, o lenei vaega poʻo le faʻatulagaina atoa o metabolic processes ma le maualuga ole kulukose o le toto.O lenei mea e aveesea ai le hyperglycemia, o le autu autu o le pathogenetic i le atinaʻeina o faʻaaliga o le maʻisuka.

O a mea e 'ai ma le maʻisuka?

O le mea muamua lava o le tele o tagata maʻi e maua i le maʻisuka o le fesili lea i le fomaʻi e uiga i mea taumafa e mafai ona faʻaaogaina i aso uma. E taua le taulaʻi i fualaau faisua, fualaau aina, aano o manufasi ma meaʻai susu. A maeʻa, afai e te vaʻavaʻaia le faʻaaogaina o le kulukose, o le punavai autu o le malosi vave, o le a mafua ai le faʻaitiitia vave o le tino o mea faʻapitoa ole malosi (glycogen) ma le palatini. Ina ia taofia lenei mea mai le meaʻai, e tatau ona lava le aofaʻi o meaʻai protein, vitamini ma minerale.

Dietetic Diet Specifics

E taua tele mo tagata e maua i le maʻisuka latou te 'ai pea i taimi uma. E fautuaina e le meaʻai taumafa le tufatufa o le taumafataga i aso taitasi i le 6 taumafataga. E tatau ona faʻamalosia tagata maʻi ole insulin ile taimi ole 2 mai le 5 XE.

I lenei tulaga, ao leʻi faia le aiga o le aoauli, e tatau ona e taumafa i meaai sili ona maualuga-kalori. I le tulaga lautele, o le meaai e tatau ona aofia ai mea uma e tatau ai ma faapaleni.

E aoga foi le tuufaatasia o meaai ma taaloga. O lea la, e mafai ona vave faʻavave le metabolism ma faʻamaonia le mamafa.

I le tulaga lautele, o le maʻisuka o le ituaiga muamua e tatau ona fuafua ma le faaeteete le fua o le insulin ma taumafai ia aua neʻi faateleina le kalori aso ole oloa. A uma, o le usitai lelei i mea taumafa ma mea taumafa o le a tumau pea le maualuga o le kulukose ma o le a le faatagaina ituaiga 1 ma le 2 faʻamaʻi e faʻaleagaina atili ai le tino.

Pini mo le maʻisuka

Faʻafeiloaʻi i se tasi o puna sili ona malosi o nei mea. O le mea lea, e tatau ona faamamafaina o le fesoasoani sili o le polotini ma vaega o le amino. E taua le taua o le faʻamalolo o meaʻai o pi pi. O le tele o le maʻisuka latou te le fiafia i ai, aua latou te le iloa pe fia ni ipu manaia mai lenei oloa e mafai ona saunia. O le a le gata ina aoga, ae e lelei foi. Pau lava le tapulaa mo le faʻaaogaina o pi e mafai ona mafaufau i lona mafai gafatia i le malosi o le gaosiga o le kesi i le inumaga. O le mea lea, afai ei ai i se tagata se foliga faapena, e sili atu le faʻaaogaina o pi e avea o se meaʻai i se auala faʻatapulaʻa pe faʻapipiʻi foi ma le faʻaaogaina o sauniuniga o le enzyme, lea o le a toetoe lava a faʻaitiitia atoa ai le faʻaaogaina o le kesi.

E tusa ai ma le tuufaatasiga o le amino o le pi, o ona vaega sili ona taua o le tryptophan, valine, methionine, lysine, threonine, leucine, phenylalanine, histidine. O nisi o nei amino acids e le mafai ona faʻaaogaina (o mea e le faʻapipiʻiina i le tino ma e tatau ona sau ma meaai). Faatasi ai ma vaega o elemene, vitamini C, B, PP, zinc, potassium, phosphorus ma le uʻamea e taua tele. O i latou uma e taua tele mo le masani ai o le tino i tulaga o le maualuga o le kulukose. O pini foi e i ai se aafiaga lelei i le gaosiga o le gaosiga o gaʻo, talu ai o nei mea tuufaatasia e masani ona faatusaina i le fusi ma le suauu.

Porridge mo le maʻisuka

O le nofoaga pito i sili ona lelei i le taumafa o le maʻisuka e aofia ai le faʻailo. E faʻaaogaina i le foliga o le susu susu pe o se vaega o le ipu lona lua. O le uiga ese o le taofi o le mea moni e le afaina ai le metabolism o le carbohydrate, talu ai o loʻo tumau pea le maualuga o le kulukose i se tulaga faifai pea, ma e le mafua ai ona tulaʻi le oso, e pei foi o le tele o meaʻai.

O isi meaʻai e fautuaina mo le maʻisuka o le oat, o le saito, sana ma le karite tila. I le faaopoopo atu i le tamaoaiga o fualaau oona, e faigofie lava ona gauai ma gaosia e le elemene digestive. O se taunuuga, o se aafiaga lelei i le gaosiga o le gaosiga o le carbohydrate ma le faʻasaʻoina o le glycemia. I se faaopoopoga, o latou o se tino malosi malosi ma o se punavai taua o ATP mo sela.

O a ituaiga o fua e mafai ona ou 'ai ma le maʻisuka?

O lenei vaega o meaai mo le maʻisuka e tatau ona i ai se nofoaga faapitoa. I le uma, o fua ia o le tele o fiber, vitamini taua ma minerale e faʻapitoa. O lo latou faʻagasologa e tele taimi e sili atu le maualuga nai lo isi mea taumafa. O vailaʻau gaʻo e masani ona faʻatusalia e le fructose ma le suauu, o le kulukose e leai lava.

Ae mo fua patino ua fautuaina mo le maʻisuka, e aoga le faʻamalamalamaina o le taua faapitoa o nisi o na mea. I le uma o mea uma, e le o mea uma e mafai ona faʻaumatia. O fua e sili ona fiafia i ai o le maʻisuka e aofia ai le vine, lemoni, moli, apples, apricots and peaches, pears, rimoni, fualaau mamago (berries dried, prunes, apples apples), vine (cherries, gooseberries, blueberries, ituaiga uma o currants, vao). O le siloti ma le meloniki manaia ei ai ni nai vaega sili atu o le gaʻo, o lea e tatau ai ona faʻaaogaina i le faʻatusa.

Tangerines, vine ma lemoni

Muamua, o nei mea uma e sili ona mauoa i vitamini C. O lenei tuufaatasiga o se tasi o mea sili ona taua i le galuega o le enzyme system ma le faʻamalosia o le puipui vascular.

Lona lua, o fualaau 'aina uma o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga sili ona maualalo. O lona uiga o mea o loʻo iai i vaega o le carbohydrate ia i latou, lea e aʻafia ai le kulūkose toto, e laʻititi.

O lo latou tolu faʻamaonia o le i ai o malosi malosi faʻasolosolo, lea e puipuia ai aʻafiaga le lelei o le hyperglycemia i sela o tino, faʻaitiitia le alualu i luma o le maʻisuka faafitauli.

E tusa ai ma tangerines, o loʻo i ai ni nai mea laiti mo le 'aina oi latou. Muamua, o fua e tatau ona fou. O loʻo faʻaaogaina faʻasoa pe fou ua saunia mai ia i latou. E sili atu le aua le faʻatau ni suamalie, aemaise lava i faleoloa masani, aua o loʻo aofia ai le suka ma isi vaega o gaʻo e mafai ona faʻateleina le glycemia. O le elemoni ma le vine o loʻo faʻaumatia foi e avea o se mea e ese mai ai poʻo le suamalie fou, o loʻo faaopoopo i le vai poʻo isi meaʻai.

O a mea e le mafai ona 'aina ma le maʻisuka?

O le mea pito sili ona taua e tatau ona manatua e tagata uma e maua i le maʻisuka e le tatau ona latou faʻaaogaina e avea o se meaʻai. E sili le lelei le faʻaaogaina o mea e le o iloa e saogalemu. A le o lea, o ia ituaiga gaioiga e mafai ona taʻitaʻia ai le gaosiga o le hyperglycemia ma se fesuiaiga i hyperglycemic ma isi ituaiga o siama, pe faatelevave le alualu i luma o faʻafitauli o le maʻisuka. O le lisi o meaai faasaina o loʻo faʻaalia manino i le laulau.

E mafai ona meli, aso ma kofe i le maʻisuka?

O nei meaai e sili ona fiafia i ai le toʻatele o tagata. I le masani ai, faatasi ai ma le atinaʻeina o le maʻisuka, e matua faigata lava ona lafoaia na "paaga o le olaga" e tatau ai ma se tagata i aso uma. O le mea lea, e taua tele le faʻamalamalamaina o le moni moni o le kofe, meli ma aso i luga o le maʻisuka.

Muamua lava, e taua le taofi i le matafaioi a le meli i le gaʻo o le gaʻofale ma lona aafiaga i luga o le kulukose. O le tele o feeseeseaiga ma feeseeseaiga ua lomia i le tele o lomiga ma tusiga. Ae e taua le matauina o manatu autu o le a mulimuli mai ai faaiuga talafeagai. O le meli lava ia o loo i ai se aofaiga tele o le fructose. O lenei vaega o le carbohydrate e leai se malosi e matua afaina ai le kulūkose. E tatau ona maitauina o le manava ma le metabolism o le fructose e manaʻomia ai le inisalini, lea e le mafai e le maʻisuka ituaiga 2 ona iloa atoatoa lona uiga autu. O lenei mea e mafai ona mafua ai le faateleina o le glycemia i le maʻisuka, e le o se uiga o se tagata maloloina.

Aso o se tasi lea o faʻasesega mo le taumafa o le maʻisuka. I le tasi itu, o le maualuga o mea e maua mai i le gaʻoloʻo gaʻo ma le maualuga o le kalori o lenei oloa gaosia e tatau ona mafua ai le teenaina o le faʻaaoga.I le isi itu, o se fualaau suamalie suamalie, aemaise vitamini A ma le potassium, e taua tele mo le puipuia o faʻafitauli o le maʻisuka.

Aua le faʻaaogaina uma lava mo le maʻisuka ma se faʻalavelave ogaoga o lenei maʻi,

Faatasi ai ma se auala filemu o le maʻisuka po o se faasaʻoga lelei i se taumafataga ma fualaau aina e maua ai le suka, o se numera faatapulaa o aso e faatagaina,

Ole fuainumera o fualaau aina i le tulaga o le faʻatagaina e le tatau ona sili atu i le 100 kalama.

O ona aoga aoga e leai se tasi e mafai ona luiina. Ae e le tatau ona galo ia i tatou lona leaga. E sili le tuʻuina atu o le kofe mo le maʻisuka i soo se laasaga o le atinaʻeina o lenei maʻi. Muamua lava, o lenei mea e faʻaaogaina i se meainu malolosi po o soʻo se faʻaogaina i le maʻisuka malosi ma togafitiga o le inisalini.

Ma e ui lava o le kofe e leai se aʻafiaga i le gaosiga o le gasegase tuusao, e faʻamalosia ai le nofoaga autu o le vasomotor ma maua ai le faʻamalositino i luga o le puipui vascular, lea e oʻo atu ai i le faʻalauteleina o vaʻa toto o le fatu, maso o le skeletal ma fatugaʻo, aʻo faʻalauteleina le leo o gaioiga o le cerebral (mafua ai le vavalalata o vaʻa faʻatasi ai ma se faʻaitiitia o le faʻafefe o le toto ma le faʻamaʻi o le okesene i totonu o le faiʻai). O le faʻaaogaina o le kofe vaivai i se vaega itiiti o le a le afaina ai le tino ma le maʻisuka maʻoti.

Maʻi Suka

E i ai meaʻai o loʻo avea moni lava ma se faʻalaʻau o nisi meaʻai. Nisi o se tasi oi latou. E aofia ai le fiber, polyunsaturated fatty acids, vitamini D-3, calcium ma le tele o le potassium. I le togafitiga o le maʻisuka, o nei vailaʻau o loʻo i ai se nofoaga faapitoa, talu ai e afaina ai le metabolism o le carbohydrate, e faʻaitiitia ai le maualuga ole glycemia.

E le gata i lea, i lalo o la latou gaioiga, o le toe faʻaleleia o sela ua faaleagaina o totoga i totonu, e taofia ai le alualu i luma o le maʻisuka faigata. O le mea lea, o soʻo se fatu o meaai taua mo le maʻisuka. E fautuaina e mafaufau i le aafiaga o nisi o ituaiga o nati i luga o lenei maʻi.

Laʻau

O se meaʻai taua tele mo le faiʻai, lea e lagona i le maʻisuka le le lava o le malosi. A uma, o le kullukose, o le punavai autu o le malosi mo potu o faiʻai, e le oʻo atu ia i latou.

E faʻamafanafanaina le kuluga i le alpha-linolenic acid, manganese ma le zinc. O nei elemene e taua tele i le faʻaitiitia o le suka o le toto. O gaʻo gaʻo taua e faʻagesegese ai le alualu i luma o le maʻisuka angiopathy o totoga i totonu ma atherosclerotic leions o pito pito i lalo.

E tatau ona tapunia uma se mea e gaʻo ai le gaʻolaʻau i le mea e talafeagai ai le faʻaaogaina o paʻu mo le maʻisuka. E mafai ona e 'ai, pei o se mea tutoʻatasi, pe aofia i le tuufaatasiga o fualaʻau eseese ma fuamoa.

O lenei kulimi o loʻo i ai le tuufaatasiga o le amino acid. E le mafai ona faʻatusatusa se protein se tasi o meaola i lona aoga mo le tino ma palatini.

O le mea lea, o le faʻaaogaina o pinati i le maʻisuka e mafai ona totogiina ai manaoga masani o le tino mo puipuiga ma amino acids. O le mea moni, e tusa ai ma le talaaga o le gaosiga o le carbohydrate metabolism, o le polotini e vave vave pe mulimuli ane mafatia. O lenei mea o loʻo faʻaalia i se faʻaitiitia o le aofaʻi o glycoproteins aoga o loʻo aʻafia i le metabolism cholesterol. Afai o le a faʻalavelaveina se faʻalavelave, ona amata lea ona gaosia le tino malosi i totonu o le tino, lea e mulimulitaia ai le maʻi o le maʻisuka. O penegatini o loʻo i totonu o pinati ua vave faʻaofiina i totonu o metabolic processes ma faʻaaluina i luga o le faʻasologa o glycoproteins maualuga i le ate. Latou te aveesea le cholesterol mai toto toto ma saofagā i lona malepelepe.

O ia moni lava o le siamupini i le calcium i aʻa uma.O le mea lea, o loʻo faʻaalia mo le maʻisuka o le osteoarthropathy (faʻaleagaina ponaivi ma sooga). O le faʻaaogaina o almonds e 9-12 i le aso o le a aumaia ai le tele o microelements i le tino o loʻo i ai se aoga aoga i le gaosiga o le gaʻo ma le gasegase o le maʻisuka lautele.

Pine pine

O se isi mea manaia o le maʻisuka. Muamua, ei ai a latou tofo fiafia. E le gata i lea, e tele a latou aoga ona o le maualuga o meaʻai o le calcium, phosphorus, magnesium, potassium, vitamini B ma le D, ma le acid ascorbic.

O le faʻapipiʻiina o le porotini o pine pine faʻapea foʻi ma le palasi e taua tele mo le faʻasaʻoina o faʻafitauli o le maʻisuka. O se aafiaga mamana malosi o lenei oloa taumafa na faamaumauina, lea e taua mo le puipuia o le malulu ma le suppurative faagasologa i pito i lalo o tagata taitoatasi e maua i le maʻisuka foot syndrome ma microangiopathy.

O le a le faʻamatalaga faʻapitoa mo meaai?

O tagata uma e maua i le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga lona lua, e tatau ona iloa e uiga i le manatu o le faasinomaga igoa. Faatasi ai ma lenei faaupuga, o meaʻai e tatau ona faʻamaonia pe a uma ona faʻatuina sea ituaiga o siama. O se faailoga o le gafatia o meaai maʻoti e mafua ai le faateleina o le kulukose toto (suka).

O le mea moni, e matua faigata ma faigata ona nofo ma fuafua mea e te gafatia e ai, ma mea e tatau ona e aloese mai ai. Afai e maua i le maʻisuka maualalo, o lea faiga e le talafeagai, ona o ona tulaga matuia ma le faigata o le filifilia o vailaau faasaʻo o le inisalini, e matua taua lava. A uma, o meaai o le meafaigaluega autu i lima o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 2. Aua nei galo e uiga i ai.

O le mea lea, o meaʻai uma e maua ai le maualuga o le GI e tatau ona tuʻuese mai le taumafa! Pau na o tuusaunoaga o oloa ia, e faaopoopo atu i le afaina o le gaosiga o le gaʻo, ia maua ni faʻamalositino lelei i togafitiga o faʻafitauli o le maʻisuka. I lenei tulaga, e ui i le glycemic index, lea e laʻititi maualuga nai lo le lautele, o la latou faʻaaoga e le faasaina, ae naʻo le tapulaa. E fautuaina le faʻaititia o le fuainumera atoa o le taumafataga ona o isi mea e le taua.

E tusa ai ma le faʻatagaina lautele o le faʻasalalauina o le igoa faʻavae, e mafai ona vaeluaina i ituaiga nei:

Laititi - o le faailo mai le 10 i le 40 iunite,

Laititi - o le fesuiaiga o numera mai le 41 i le 70 iunite,

Maualuga numera fuainumera i luga atu o 70 iunite.

O le mea lea, faʻafetai i le faʻasologa o igoa, e le manaʻomia ona taulimaina tagata fai meaʻai ma endocrinologists mo le filifilia o meaʻai talafeagai. O lea la o maʻi uma lava ma le fesoasoani o laulau faʻapitoa na fuafuaina, lea o loʻo faʻamaonia ai le faʻasologa o fuainumera o mea taumafa taʻitasi ua mafai ona filifilia le meaai e fetaui lelei ma ia. O lenei mea o le a aʻafia ai e le gata o faʻamanuiaga i le tino, ae faʻapea foi le naunau o le tagata maʻi e 'ai se meaʻai faapitoa i se mea faapitoa.

E mafai e se tagata lava ia ona faʻatonutonu ana mea taumafa e amanaʻia ai le faʻasalalau faʻasalalau ma faateleina le maualuga ole kulukose o le toto i le talaaga o le latou faʻaaogaina. A uma, o le maʻisuka e le o se faʻamaʻi o le aso e tasi, ae o le ola. E tatau ona e faʻafetaui i ai, muamua lava, i le filifilia o meaai saʻo.

O uiga masani o taumafa Numera 9 e pei o lenei:

Faʻaitiitia le kalori o meaʻai e ala i le faʻaitiitia o meaʻai gaʻo ma le lipids (gaʻo) o manu,

O le faʻaaogaina o laʻau suamalie ma le suka, o punavai autu o gaʻo vailaʻau masini,

Tapulaa o masima ma mea manogi,

Muamua mo ipu kuka ma fufulu nai lo le falai ma ulaula,

O lapisi e le tatau ona vevela pe malulu,

Faʻasalaga ma sili ona taua o taumafataga masani i le taimi e tasi,

Faaaogaina o mea suamalie: sorbitol ma xylitol,

Faʻaaogā masani ole vai (aofaiga o aso taitasi 1300-1600 ml),

Faʻaaoga manino o meaʻai faʻatagaina ma le faʻaaogaina o meaai faasaina e faavae i luga o latou faʻamaufaʻailoga glycemic.

Recipes mo le maʻisuka

E moni o le toʻatele oi latou e manaʻomia se tusi e ese ai e faʻamatala ai. Ae e mafai ona e nofo i luga o nisi oi latou o se vaega o le tusiga o mea moni.

O le mea moni, e leai se mea e tatau ona faʻaaogaina i soʻo se ipu laugatasia. A maeʻa, e mafai ona e fatuina oe lava ia. O le mea autu lava e faia mai i meaai faatagaina.

Tuua Lau Faamatalaga