E iai lau maʻisuka ituaiga 2

I le taimi nei, e tusa ma le 420 miliona tagata i luga o le paneta o loo nonofo faatasi ma se maʻi o le maʻisuka. E pei ona e iloa, e lua ituaiga. O le maʻisuka ituaiga 1 e le taatele, e aʻafia ai pe tusa o le 10% o le numera atoa o maʻisuka, e aofia ai ma aʻu.

Na faapefea ona ou avea ma se maʻisuka

Na amata laʻu tala faafomai i le 2013. Sa 19 ou tausaga ma sa ou aoga i le iunivesite i loʻu tausaga lona lua. O le taumafanafana na sau, ma faatasi ai ma le sauniga. Sa ou alu i le suʻeina o suʻega ma suʻega, ma na faʻafuaseʻi ona amata ona ou matauina na ou lagona le leaga: o le vaivai o le gutu ma le fia inu, manogi o le acetone mai le gutu, le faʻavevesi, faʻavaʻa faifai pea, vaivai faifai pea ma oʻu tiga, ma oʻu mata ma manatua. Mo aʻu, i le mafatia mai le "maʻi sili ona lelei o tamaiti aʻoga," o le taimi o le sauniga e masani ona o faatasi ma le popolega. E ala i lenei mea na ou faamatalaina ai loʻu tulaga ma amata loa ona ou sauniuni mo le malaga a sau i le sami, ae le o le masalosalo ua ou toetoe lava a oo i le oti ma le oti.

Mai lea aso i lea aso, o loʻu manuia na na o le mamafa, ma na amata ona ou vave alu ese le mamafa. I lena taimi sa ou le iloa se mea e uiga i le maʻisuka. A maeʻa lau faitau i luga o le Initaneti, o aʻu faailoga e faʻaalia ai lenei maʻi, ou te lei faʻaaogaina le faʻamatalaga, ae na filifili e alu i le falemaʻi. O iina, na foliga mai o le maualuga o le suka i loʻu toto ua na o le 21 mmol / l, faatasi ai ma se fua masani anapogi o le 3.3-5.5 mmol / l. Mulimuli ane, na ou iloa ai o le i ai o se faailoilo, e mafai lava ona ou pa'ū i soo se taimi, ma o lea na ou laki ai e leʻi tupu lenei mea.

I aso uma na sosoo ai, ou te manatua lelei lava o se miti ma e leʻi tupu ia te aʻu. Na foliga mai o le a latou faia aʻu nei o ni nai lololo ma o mea uma o le a pei o muamua, ae o le mea moni na suia mea uma. Na tuʻuina au i le pito o le endocrinology o le Ryazan Regional Hospital Clinical Hospital, na maua ma maua muamua le malamalamaʻaga muamua e uiga i le maʻi. Ou te faafetai i fomai uma o lenei falemai na saunia e le gata i togafitiga faafomai, ae o fesoasoani foi faalemafaufau, faapea foi ma gasegase oe na agalelei mai ia te au, na latou faamatalaina o latou lava ola i le maʻisuka, faasoa mai o latou aafiaga ma tuuina atu le faamoemoe mo le lumanai.

Faʻapuupuu pe faʻapefea le maʻisuka ituaiga 1

O le maʻisuka ituaiga 1 o le maʻi mimimune o le tino o le endocrine, lea e mafua mai i le le lelei o le tino, e mafai e le tino ona iloa le tino e pei o fafo ma amata ai ona faʻaumatia e ia. O le pancreas e le mafai ona toe gaosia le inisalini, o le hormone e manaʻomia e le tino ona liua glukose ma isi meaʻai i le malosi. O le taunuuga o le faateleina o le toto suka - hyperglycemia. Ae o le mea moni, e le o se lamatiaga le faʻalauteleina o le suālaʻau e pei o faʻafitauli e faʻalauteleina i lona talaʻaga. O le maualuga o le suka e matua faaleagaina ai le tino atoa. Muamua lava, o vaʻa laiti, aemaise lava mata ma fatuga, mafatia, ona o le mea e ono tupu mai ai le tauaso ma le le atoatoa o le maʻi. Malosiaga e mafai ona faʻasalaina i vae, lea e masani ona oʻo atu i le vavaeeseina.

E masani ona taliaina o le maʻisuka o se gasegase faʻasolo. Ae i totonu o lo matou aiga, e leai se tasi na maʻi i le ituaiga muamua o le maʻisuka-e le o luga o loʻu tina, poo luga foi o loʻu tama. O nisi mafuaaga o le maʻisuka o lenei ituaiga o saienisi e leʻi iloa. Ma o mea taua e pei o le atuatuvale ma viral infections e le o le mafuaaga autu o le faamai, ae ua na o se malosiaga i lona atinaʻe.

E tusa ai ma le WHO, e sili atu ma le fa miliona tagata e maliliu mai le maʻisuka i tausaga taʻitasi - e tutusa ma le HIV ma le vailaʻau o le hepatitis. E leai ni fuainumera taua. A oi ai pea i totonu o le falemai, sa ou suesue i mauga o faamatalaga e uiga i le faamaʻi, iloa le tele o le faafitauli, ma na ou amataina se atuatuvalega na tupu. Ou te le manao e talia loʻu maʻi ma loʻu olaga fou, ou te lei manao i se mea. Sa ou i ai i lenei setete mo le tusa ma le tausaga, seia oo ina ou maua se talanoaga i se tasi o upega tafaʻilagi lea e faitau afe tagata maʻisuka e pei o aʻu o fefaasoaaʻi faʻamatalaga aoga ma le tasi ma le isi ma maua le lagolago. O iina na ou feiloai ai i ni tagata lelei tele na fesoasoani ia te aʻu e maua ai le malosi ia te au e fiafia ai i le olaga, e ui lava i le gasegase. O lenei la o aʻu o se tasi o le tele o sosaiete tele i le VKontakte social network.

E faapefea ona togafitia ma togafitia le maʻisuka ituaiga 1?

I masina muamua talu ona maua loʻu maʻisuka, e le mafai ona matou talitonu ma oʻu matua e leai se isi mea e ese mai i le olaga atoa o le iniseti o le inisalini. Sa matou vaavaai mo togafitiga togafitiga i Rusia ma fafo atu. E pei ona i ai, na o le pau lava le isi mea e mafai ona suia o le pancreas ma sene beta taʻitasi. Na vave ona matou teena lenei filifiliga, talu ai o loʻo i ai se tulaga lamatia tele o faʻalavelave i le taimi ma le maeʻa ai o le taotoga, faʻapea foi ma se tulaga taua o le faʻaaogaina o le faʻaaogaina e le tino puipuia. E le gata i lea, i ni nai tausaga talu ona maeʻa se taotoga, o le galuega o le pancreas ua suia mo le gaosiga o le inisalini e mautinoa lava ua leiloloa.

O le mea e leaga ai, o le aso nei o le maʻi suka o le ituaiga muamua e le mafai ona faʻaleleia, o lea i aso uma pe a maeʻa taumafataga ma le po e tatau ona ou tuiina loʻu inisalini i loʻu vae ma loʻu manava e faatumauina ai le ola. E leai lava se isi ala ese. I se isi faaupuga, inisalini poʻo le oti. E le gata i lea, o fua masani o le suka o le toto ma se glucometer e faʻamalosia - tusa o le lima taimi i le aso. E tusa ai ma aʻu tala faʻatatau, i le fa o tausaga o loʻu maʻi na ou faia pe tusa ma le fitu afe inisiua. E faigata lenei mea, e masani lava ona ou le fiafia, taliaina se lagona o le leai o se fesoasoani ma le alofa o le tagata lava ia. Ae i le taimi lava lea, ou te iloa e le o se taimi ua leva, i le amataga o le seneturi lona luasefulu, ina ua le i faia le inisalini, o tagata na i ai lenei mea na tupu na maliu, ma sa ou laki, ou te fiafia i aso uma ou te ola ai. Ua ou iloa i le tele o auala o loʻu lumanai e faalagolago ia te au, i loʻu tumau i le taua i aso uma e faasaga i le maʻisuka.

Auala e siakiina ai lou suka toto

Ou te puleaina le suka i se glucometer masani: Ou te tuiina loʻu tamatamailima i se tao, tuu se mataua o le toto i luga o se siaki siaki ma a mavae ni nai sekone ou te maua ai le taunuuga. I le taimi nei, e faaopoopo atu i glucometers masani, ua aliali mai le siakiina o le suka toto toto. O le taʻiala o la latou taotoga e pei ona taua i lalo: o se masini e leai ni vai e faʻapipiʻi i le tino, ma o se masini faʻapitoa e faitauina ma faʻaalia ona faitauga. O le masini e fuaina ai le fua o le suka i minute uma, e faʻaaoga ai se nila manifinifi e tui i totonu o le paʻu. Ua ou fuafua e faʻapipiʻiina sea faiga i tausaga a sau. E na o sina tau e taugata tele, aua o masina uma e te manaʻomia e faʻatau ai sapalai.

Sa ou faʻaaogaina ni telefoni feaveaʻi mo le taimi muamua, tausia se "tusi o le maʻisuka" (Na ou tusia ni fua suka i totonu, inisal dosing doses, tusia i lalo le tele o iunite falaoa sa ou 'ai), ae na ou faʻaaogaina ma pulea e aunoa ma le maʻi. O nei faʻaaogaga o le a sili ona aoga mo se tagata amata, aʻo latou faafaigofieina le puleaina o le maʻisuka.

O le mea e masani ai ona le masani ai, o le suka e tupu mai i laʻau suamalie. O le mea moni lava e le o le mataupu. O fualaau 'oloʻo faʻatupulaʻia ai le suka e aofia ai i le tasi poʻo le isi le aofaiga i le toetoe lava o soʻo se oloa, o lea e taua ai le faʻamautinoa o le tuʻuina atu o falaoa (o le aofaiga o carbohydrates i le 100 kalama o meaʻai) pe a maeʻa taumafataga taʻitasi, ia amanaʻia le faʻasologa o fuainumera o oloa e fuafua ai le onosaʻi ole inisalini. E le gata i lea, o nisi itu e aʻafia ai le maualuga ole toto toto: weather, le lava o le moe, faamalositino, popolega ma le popole. O le mafuaʻaga lea, faatasi ai ma se faʻamaoniga e pei o le maʻisuka, e taua le tausisia o se soifua maloloina lelei.

E ono masina i le tausaga ou te taumafai e matauina e le tele o tagata tomai (endocrinologist, nephrologist, cardiologist, ophthalmologist, neurologist), ou te pasia uma suega talafeagai. E fesoasoani lea e sili atu le pulea o le ala o le maʻisuka ma puipuia ai le atinaʻe o ona faʻafitauli.

O le a sou lagona i le taimi o se osofaiga o le hypoglycemia?

O le hypoglycemia o se faʻaitiitia o le toto i lalo o le 3.5 mmol / L. E masani lava, o lenei tulaga e tupu i ni mataupu se lua: pe a fai na ou misia se taumafataga mo nisi mafuaaga pe afai foi ua le saʻo le filifilia o le inisalini. E le faigofie le faʻamatala lelei pe o le a sou lagona i le taimi o se osofaiga o le hypoglycemia. O le faʻamalosiina o le fatu ma le vevela, e peiseai o le lalolagi o loʻo i lalo o ou vae, o loʻo oso i se fiva ma fusifusia ai se lagona o le fefe, lulu lima ma sina gagana laiti. Afai e te le maua se mea suamalie i le lima, ona amata lea ona e malamalama i le leaga ma sili atu ona leaga mea o loʻo tutupu. O ia tulaga e matautia i le mafai ona mafua ai le leai o se malamalamaaga, faʻapea foi ma se faʻasologa o le hypoglycemic ma se taunuʻuga leaga. Tuuina atu o nei faailoga uma e mafai ona faigata ona lagona e ala i le moe, o masina muamua o le gasegase na ou fefe lava e moe ma e le ala i luga. O le mafuaaga lea e tatau ai ona faʻalogologo i taimi uma i lou tino ma tali vave atu i soʻo se maʻi.

Faʻafefea ona suia loʻu olaga talu mai le suʻesuʻega

E ui i le mea moni o le maʻi e leaga, ou te faafetai i le maʻisuka mo le tatalaina o se isi olaga mo aʻu. Ua amata ona ou mataala ma gafa ma loʻu ola maloloina, taitaia se olaga sili atu ona malosi ma 'ai saʻo. E toatele tagata na tuua loʻu olaga, ae o lenei ua ou talisapaia ma alofa ia i latou oe latalata i le minute muamua ma o loo faaauau pea ona fesoasoani mai ia te aʻu e foia uma faigata.

O le maʻisuka e le taofia aʻu mai le fiafia e faaipoipo, fai mea ou te fiafia i ai ma faimalaga tele, fiafia i mea laiti ma ola i se auala e le maualalo i se tagata maloloina.

E tasi le mea ou te mautinoa mautinoa: e le tatau ona e popole ma toe foi mai i aso uma i le fesili "Aisea ua?". E tatau ona e mafaufau ma taumafai e malamalama pe aisea ua tuuina atu ai ia oe poo lenei maʻi. E tele faʻamaʻi matautia, manua, ma gaioiga e taua le ita, ma o le maʻisuka e leʻo i luga o lenei lisi.

O le a le mea e fai e talia ai lau siama

Iloilo ma le faʻaeteete mea uma na tutupu. Faʻaalia le faʻamatalaga na tuʻuina atu ia te oe. Ona oʻo mai ai lea o le iloa e tatau ona e faia se mea. O le mea e sili ona taua o mea ola uma o le ola i soo se tulaga. Taulai i ai!

O le maʻisuka, o se faʻamaʻi, e masani lava. E tusa ai ma nisi o lipoti, o tagata uma o le sefulu o lo tatou paneta o loʻo maua i le maʻisuka.

I le maʻisuka, e le aʻafia e le tino pe le lava le insulin. Inisalini, o le hormonone pancreatic, fesoasoani i le suka e fafagaina ai sela. Ae afai e te maʻi, ona tumau lea o le suka i totonu o le toto ma ua maualuga lona tulaga.

  • Ituaiga 1 maʻisuka. Faʻanatinati ma atiae vave. I lenei tulaga, e faaleagaina e le tino vaega o le pancreas e maua ai le inisalini. E tatau ona taʻavale le inisalini faatasi ai ma se taumafataga i lona olaga atoa.
  • Ituaiga 2 maʻisuka. O faailoga e fefiloi. E amata ona amata malie. O le tino e maua ai le inisalini, ae le mafai e tali ona tali atu i ai pe le lava foi.
  • Tusa 3 maʻisuka poʻo le maʻisuka maʻitaga. E pei ona taʻu mai i le igoa, e tupu i tamaitai ao maʻitaga. E mafai ona alu i le maʻisuka i soo se ituaiga. Ae e mafai lava ona pasi.

E leai ni numera

Ua lipotia mai e le International Diabetes Federation e faapea o le numera o tagata o loo mafatia i le maʻisuka i le lalolagi ua faateleina mai le 108 miliona i le 1980 i le 422 miliona i le 2014. E maʻi le tagata fou ile lalolagi ile 5 sekone.

Half o maʻi e 20 i le 60 tausaga. I le 2014, o se mea na maua i Rusia na faia i le toeitiiti 4 miliona tagata gasegase. I le taimi nei, e tusa ai ma faʻamatalaga le aloaia, o lenei fuainumera ua lata ile 11 miliona. E silia ma le 50% o tagata gasegase latou te le iloa a latou maʻi.

Saienisi saienisi, o tekonolosi fou mo le togafitia o le faʻamaʻi o loʻo faʻaauau ona atiaʻe. O metotia faʻaonapōnei e tuʻufaʻatasia ai le faʻaogaina o metotia faʻalanuʻu ma le faʻafouina fou o vailaʻau.

Ma o lenei e uiga i le leaga

Le ituaiga maʻisuka masani 2 ituaiga. E leai ni ona taunuuga faʻapitoa poʻo ni faʻaaliga vaaia. Ma o se mea matautia. O le maʻisuka faʻamalosia lelei le ala o soʻo se faʻamaʻi.

O le faʻafuaseʻi o le paʻu poʻo le fatu o le fatu e faʻapupulaina tele pe'ā le pulea le suka. Mai nei faʻamaʻi, o le tele (e oʻo atu i le 70%) o tagata mamaʻi e maua i le maʻisuka e mate.

E i ai faʻafitauli ogaoga ogaoga. O le afa o maʻi faʻamaʻi fatuina e fesootaʻi ma le maʻisuka: Muamua, o le porotini o loʻo maua i le urine, ona oʻo mai lea i totonu o le 3-6 tausaga o loʻo i ai se maualuga maualuga o le atinaʻeina o le tino.

O maualuga maualuga o le kulukose e mafai ona taʻitaʻia ai, ma i ni nai tausaga e faʻamauaso ai le tauaso. E le afaina le lagona o le mafaufau ma o tiga e tupu i vae, lea e tau atu i le lumanaʻi, i maʻi mama ma e oʻo lava i le gangrene.

O le a sou lagona

O le taimi lava e maua ai oe i le maʻisuka, o oe, e foliga mai, e pei o isi maʻi, o le a pasia ni vaega o le taliaina o lenei mea moni.

  1. Faʻailoga. O loʻo e taumafai e natia mai mea moni, mai faʻataʻitaʻiga o suʻega, mai le faʻatagana a se fomaʻi. E te faanatinati e faʻamaonia o se mea sese lea.
  2. Ita. O le isi lea tulaga o ou lagona. E te ita, faʻasala i fomaʻi, alu i falemaʻi i le faʻamoemoe o le a iloa le siama e sese. O nisi e amata malaga i le "togafitiga" ma le "psychics." E matua lamatia tele. Maʻisuka, o se faʻamaʻi tuga lea e naʻo le fesoasoani a fomai tipitipi. A uma, o le ola faʻatasi ma faʻatapulaʻa laiti e 100 taimi sili atu nai lo le leai!
  3. Fefaʻatauaiga. A uma le ita, o le vaega o fefaʻatauaiga ma fomaʻi e amata - latou te fai mai, afai ou te faia mea uma e te fai mai ai, pe o le a ou faʻateʻaina le maʻisuka? Ae paga lea, o le tali e leai. E tatau ona tatou faʻalogo i le lumanaʻi ma fausia se fuafuaga mo nisi gaioiga.
  4. Faʻafitauli O suʻesuʻega faafomaʻi o le maʻisuka e faʻamaonia ai e sili atu ona latou atuatuvale nai lo tagata e le o maʻisuka. E faʻasauāina i latou e ala i le faʻalavelave, o nisi taimi e oʻo lava i le tuusao, manatu e uiga i le lumanaʻi.
  5. Taliaina Ioe, e tatau ona e galue malosi ina ia ausia lenei tulaga, ae e aoga. Atonu e te manaʻomia se fesoasoani faʻapitoa. Ae o le a e malamalama o le olaga e le uma, na amata ai se fou ma mamao mai le mataupu sili ona leaga.

Le mea sili ona taua

O le auala autu mo togafitiga o le maʻisuka ituaiga 2 o le taumafa. Afai e leai se faʻatulagaina o meaʻai talafeagai, ona le aoga lea o isi mea uma. Afai e le o mulimulitaina le meaai, ona iai lea o faʻafitauli o le maʻisuka.

O le faʻamoemoega o le taumafataga o le faʻavasegaina o le mamafa ma le suka o le toto. Faatumauina i latou i lenei setete mo le umi e mafai ai.

Mo tagata maʻi taitoatasi, o le taumafataga e mama aʻiaʻi. E faʻalagolago i le le amanaiaina o le faʻamaʻi, o le faavae o le tagata, tausaga, taimi o faʻamalositino.

O mea nei e masani ona faʻaaogaina: vela le aano o manu, iʻa, iʻa, fualaau suamalie, fualaau faisua (vagana ai beets ma legumes), falaoa enaena, ma meaʻai susu e aunoa ma le suka.

Taumafa ia le itiiti ifo i le faafa taimi i le aso, sili atu pe lima pe ono, ina ia aua neʻi faʻaitiitia le pancreas.

Ioe, o le maʻisuka e le mafai ona faʻamalolo. O le mea taua o le vave iloa lea o le maʻi. A maeʻa lena, e tatau ona sui lou olaga. I le puleaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, faʻaaoga togafitiga talafeagai (i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi), 'ai e le aunoa ma saʻo, e mafai ona e ola i se olaga umi, tumu ma faʻafiafia.

E faʻapefea ona ola i le maʻisuka ma ia malosi ma soifua maloloina (faʻamaoniga mai le poto masani)

Na ou tusia lenei faʻatalanoaga i luga o le saite, talu ai o le fautuaga pito i sili ona taua o le fautuaga mai se tagata o loʻo i ai se faafitauli faʻapitoa ma o loʻo i ai se iuga lelei i le foia. Ou te leʻi faʻaogaina le ata mai manaʻoga o Marina Fedorovna, Ae o le tala ma mea uma ua tusia o se mea moni atoatoa ma o se taunuuga moni lava. Ou te manatu o le tele o tagata latou te iloa le ituaiga o suka suka o le a maua ai se mea taua ma taua mo i latou lava. A leai, o le a latou mautinoa o le faʻamautinoaga e le o se faʻasalaga, o se mea fou lava i le olaga.

FESILI: Faʻafeiloaʻi le tasi i le isi muamua. Faamolemole faailoa oe lava, ma afai e le afaina oe, taʻu mai pe o le a le matua o oe?
TALI: O loʻu igoa o Marina Fedorovna, ua 72 oʻu tausaga.

FESILI: O le a le umi na maua ai oe i le maʻisuka? Ma o le a le ituaiga maʻisuka o loʻo ia te oe?
TALI: Na maua aʻu i le maʻisuka i le 12 tausaga talu ai. E iai loʻu maʻisuka ituaiga 2.

FESILI: Ma o le a le mea na e alu ai ma tofotofoina mo le suka? Pe na latou mauaina ni faʻamatalaga patino pe na mafua mai i se asiasiga fuafuaina i se fomaʻi?
TALI: Na amata ona ou popole e uiga i le suamalie i le tino, e ui lava ina mulimuli ane ua leai se mea e uiga i le maʻisuka. Ae na ou alu i se faitioga i se endocrinologist. Sa tofotofoina aʻu mo le maʻisuka ma le kulukose.
O laʻu suʻesuʻega muamua i le 8 i le taeao na masani - 5.1. O le iloiloga lona lua, ina ua uma ona faʻaaogaina se vaega o le kulukose i le itula mulimuli ane, na 9. Ma le lona tolu ma le lua itula talu ona muamua le suʻega na tatau ona faʻaalia ai le faʻaitiitia o le suka, ma i se isi itu, na ou tolotolo ma avea ma le 12. O le mafuaaga lea e iloa ai aʻu i le maʻisuka. Mulimuli ane na faʻamaonia.

FESILI: Pe na e fefefe i le faʻamaʻi o le maʻisuka?
TALI: Ioe. I le ono masina ao leʻi iloa na maua loʻu maʻisuka, sa ou asiasi i le nofoaga autu o fomai ma iina, ma faatalitali mo se taimi i le fomai, ma ou talanoa ma se tamaitai o nofo i autafa o aʻu. E leʻi sili atu lona 40-45 tausaga, ae sa tauaso lava o ia. A o ia fai mai, sa tauaso o ia i le tasi po. I le afiafi o loo tilotilo pea i le televise, ma i le taeao na ia tu i luga ma ua leai se mea, na taumafai e oo lava i le oti, ae na ia suia lava o ia ma o loo ola nei i se tulaga faapena. Ina ua ou fesili po o le a le mafuaaga, na ia tali mai o taunuuga nei o le maʻisuka. O lea ina ua ou iloa i lenei mea, sa ou popole i sina taimi mo sina taimi, ma manatuaina lena tamaitai tauaso. Ia, ona amata loa lea ona ia suʻesuʻeina mea e mafai ona fai ma pe faʻapefea ona ola ai.

FESILI: E faapefea ona e vaʻaia le va o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka?
TALI: O le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, o lona uiga. manaʻomia le faʻaofiina o le inisalini mai fafo. E tele lava ina maʻi mai le talavou ma e amata mai i le laʻititi. O le maʻisuka ituaiga 2 e maua ai le maʻisuka. I le avea ai o se tulafono, e aliali mai ile lava tausaga, mai le 50 tausaga le matua, e ui lava o le ituaiga maʻisuka ituaiga 2 e matua laitiiti lava. O le maʻisuka ituaiga 2 e mafai ai ona e ola e aunoa ma le faʻaaogaina o fualaau oona, ae na o le mulimuli i se taumafataga, poʻo le faʻaaogaina o vailaʻau e mafai ai ona lelei lau totogi mo le suka.

FESILI: O le a le mea muamua na faatonuina oe e lau fomaʻi, oa vailaʻau?

TALI: E leʻi faatonuina e le fomai ni vailaʻau ia te aʻu, na ia fautua mai ma le faʻamaoni e mulimuli i se taumafataga ma faʻatino faʻamalositino talafeagai, lea na masani ona ou le faia. Ou te mafaufau ao le maualuga le suka o le toto, ona mafai lea ona e le amanaiaina ia faamalositino, ma o le meaai e le masani ona mulimulitaʻia. Ae e le aoga. Na faasolosolo lava ina amata ona ou iloa suiga i loʻu soifua maloloina, lea na faailoa mai ai o nei suiga o taunuuga o le "galuega" o le maʻisuka.

FESILI: Ma o le a le ituaiga vailaʻau o loʻo e faia e le aunoa i le maʻisuka?
TALI: Ou te le faaaogaina vailaau i le taimi nei. Ina ua ou iloa mulimuli ane e se endocrinologist, na ou aumaia taunuuga o se suega toto mo le hemoglobin glycated, lea na na o le atoatoa. Faatasi ai ma se masani masani mai le 4 i le 6.2, e 5.1 oʻu, o lea na fai mai ai le fomai e faapea o le a le maua ai se vailaau e maua ai le suka, ona tele avanoa e mafua ai le hypoglycemia. Ma le isi, na ia fautuaina malosi lava ia e mulimuli i se taumafa malosi ma faamalositino.

FESILI: E faʻafia ona e siakiina le toto mo le suka?
TALI: I le averesi, ou te siakiina le suka suka i le vaiaso. I le taimi muamua na ou siakiina i lea taimi i lea masina, aua e leai saʻu lava glucometer, ma i le falemai e sili atu ma le faatasi i le masina latou te le tuuina mai ia te au se tusi mo le auiliiliga. Ona ou faatauina mai lea o se glucometer ma amata loa ona siaki soo, ae sili atu ma le faalua i le vaiaso le tau o le suega mo le glucometer e le faatagaina.

FESILI: E te asiasi i le endocrinologist i taimi uma (ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga)?
TALI: Ou te asiasi atu i le fomaʻi o le endocrinologist e sili atu ma le faalua i le tausaga, ma e oʻo lava i le tele o taimi. Ina ua na o ia na maua le maʻi, na ia asiasi faalua i le masina, ona le tele naua, ma ina ua ia faatauina mai se glucometer, na amata ona asiasi atu ia sili atu ma le faalua i le tausaga. A o ou pulea le maʻisuka lava ia. E tasi i le tausaga ou te suʻe suʻega i le falemaʻi, ma o le taimi atoa ou te siakiina ai suʻesuʻega o le toto i laʻu glucometer.

FESILI: Pe na talanoa le fomaʻi ma oe i lenei mea na maua e oe i lenei mea e uiga i le meaʻai poʻo oe na maua mai lenei faʻamatalaga mai le Initaneti?
TALI: Ioe, o le fomaʻi i le taimi lava na maeʻa ai le faʻamaʻiina na taʻu mai ia te aʻu e faapea, o aʻu togafitiga o se taumafa malosi. Sa ou i ai i se taumafataga mo le 12 tausaga i le taimi nei, e ui o nisi taimi ou te malepe ai, aemaise lava i le taumafanafana, pe a aliali mai le suamalie ma vine. O le mea moni, e le mafai e le fomaʻi ona faʻamatala auiliili e uiga i le taumafataga, talu ai e le lava se taimi i le taimi e talia ai. Na ia tuuina mai na o mea faavae, ma na ou oo atu i mea sese. Sa ou faitau i punaoa eseese. E masani lava i luga o le Initaneti latou te tuʻuina atu faʻamatalaga feteʻenaʻi ma e tatau ona e suʻeina oe lava, mo ni faʻamatalaga ma ni mea le lelei.

FESILI: O le a le tele o lau meaʻai na suia pe a uma se faʻafitauli?
TALI: Ua tele naua suiga. Na ou aveeseina mai laʻu meaai e toetoe lava o mea manogi suamalie, suamalie, fua suamalie. Ae o le mea sili lava na ou le fiafia na tatau ona aveese toetoe lava o falaoa, cereals, pasta, pateta mai meaai. E mafai ona e 'ai i aano o manu ma toetoe o soʻo se aofaiga, ae ou te' aina sina mea. Fat E le mafai lava ona ou ave le mea aupito itiiti, e i ai se suiga i ai. Na ou tuua le meaʻai i laʻu meaai, ou te fiafia lava i ai, ae na o sina tamaʻi pateta, kapisi e pei ona e manaʻo ai. E mafai ona e 'aina sina kapisi ma soʻo se aofaiga. Lea ou te faia. O le taumalulu uma ou te fagaina i ni vaega laiti, 2-3 kilokalama i le tasi.

FESILI: O le a le mea na e teena e faʻavavau ma vave? Pe e leai se meaʻai ma e te 'ai uma lava?
TALI: Sa ou musuina sweets vave ma le faavavau. O le taimi lava lena sa faigata ai ona alu i se faleoloa ma savali atu i tua o le lole, ae o le taimi nei e le mafua ai ni fegalegaleaiga le lelei mo aʻu ma e leai se manao e ai se sili atu lole. O nisi taimi ou te 'ai ai se fasi keke laitiiti, lea ou te tao ai mo le aiga.

E le mafai ona ou teena atoatoa apples, peaches and apricots, ae ou te 'ai itiiti lava. O le mea ou te 'ai tele o fugalaau ma strawberries. E tele naua se faʻataʻitaʻiga, ae faʻatusatusa i isi fua e tele. Ou te 'ai i le taumafanafana i se aso i totonu o le fagu lita.

FESILI: O le a le mea sili ona leaga e uiga i fua o le maʻisuka i lou poto masani?
TALI: E leai se mea e sili ona leaga. E faʻalagolago i le auala e te faʻaaogaina ai gaʻo, aua o le fatuina o le malosi i totonu o le tino, o meaʻai gaʻo e manaʻomia mo le faiʻai, fatu e galue, mata e foliga. E manaʻomia lou fatuina o au meaʻai. Mo se faʻataʻitaʻiga, e te manaʻo malosi e 'ai se mea suamalie, se fasi keke, e tusa lava pe laitiiti. E te 'ai ma pe a maeʻa le 15 minute le maeʻa mai le keke, e peiseai e te leʻi' ai. Ae afai latou te le 'ai, ona leai ai lea o ni taunuuga, pe afai na latou faia, ona itiiti ifo lea ae na aumaia ai taunuuga le lelei o le maʻisuka. E sili le lelei le 'ai o le carbohydrate lea e fafaga ma i le taimi e tasi e le afaina. E mafai ona e faitau e uiga i ia ituaiga gaʻo i le Initaneti. O loʻo i ai ni vailaʻau faʻasaʻo ma faʻavavevave le digestibility ma faʻagesegese. Taumafai e faʻaaoga lemu. E mafai ona e faitau faʻamatalaga auiliili i punaoa taua e te faʻatuatuaina.

FESILI: Pe na i ai ni taimi ogaoga o lou toto toto ma o le a le mea na e faia i lena taimi?
TALI: Ioe. Soo se maʻi suka e iloa le osofaʻiga o le hypoglycemia. O le taimi lea e paʻu ai le suka toto ma o lagona mai ai e matua le lelei lava, e oʻo atu i se maʻi o le maʻisuka. E tatau ona e iloa lenei mea ma ave i taimi uma se fasi suka ma oe e taofi lenei osofaiga. Sa i ai foi ni suiga ogaoga i faailoilo pe a le maua le gaʻo toto ma a maeʻa le 2 ma le 4 itula e sili atu ona talafeagai mo le maʻisuka. E oo lava i le taeao i luga o se manava gaogao, o le suka e 12. O taunuuga ia o se mea e leai se tausiga. A maeʻa lenei mea, ou te faaaluina le tele o aso i luga o le meaai sili ona matuia ma le mataʻituina pea o le toto suka.

FESILI: O le a sou manatu o le a le mafuaʻaga o nei faʻafitauli?
TALI: Ou te manatu na o le le amanaia o loʻu uiga i loʻu soifua maloloina, olaga soifua ma, i le mea mulimuli, i le maʻisuka e le mafaamatalaina. O se tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona ia iloa e le o togafitia o ia, pe faapefea ona togafitia le bronchitis, fulu, mea leaga e tele, ma isi. O le maʻisuka e te suia ai lou olaga, meaai paleni ma tolopo ai taunuuga le lelei. Na ou faitauina muamua se tusiga e se fomaʻi saienitisi o ia na maʻi ma taitaia, o lona uiga la, o suesuega i ona luga, ona ou faasoa atu lea o nei mea uma i tagata gasegase e maua i le maʻisuka. Na ou aoga tele mai lenei tusiga. O le mea lea na ia tusia ai afai o le maʻisuka e mataʻituina mea uma ina ia maua ai lona taui i le maualuga o le 6.5-7 iunite i luga o se manava gaogao, ona maua lea o punaoa o ana totoga mo le 25-30 tausaga mai le amataga o le maʻi. Ma afai e te solia, ona faʻaitiitia lea o punaoa. O lenei mea, e moni, e faʻalagolago foi i le tulaga o totoga i totonu o le taimi i le maʻi ma le tele o isi mea.

FESILI: E te taʻalo taʻalo pe faia ni gaioiga faʻaauau?
TALI: E pei o lea, ou te le alu i totonu mo taaloga. Ae na ou iloaina e mafai ona e taulimaina le toto maualuga, e tatau lava ona e faʻaaoga. O le faamalositino, ioe, ogaoga, ae le na o sina galu itiiti o ou lima, e matua tele ai le suka o le toto ma e matua fesoasoani tele e totogi ai le maʻisuka. Na faatauina aʻu e loʻu afafine i se uila vilivae ma o lea ua ou siiina sina mea laitiiti ina ia le maualuga le maualuga o le maualuga o le suka o le toto pe a uma ona 'ai, ma afai e fai, ona tuu i lalo.

FESILI: O le a sou lagona pe afai o le gaioiga faaletino e aafia ai le suka toto i lau mataupu?
TALI: Ioe fesoasoani faaletino e fesoasoani.

FESILI: O le a sou manatu i mea manogi?
TALI: O le suamalie o se mea matautia. I loʻu talitonuga maumaututu i le taimi nei, oi latou ia e tele na mafua ai le faateleina o le maʻisuka. Aisea ua i ai nei? Ioe, talu ai ona toetoe lava o mea suamalie uma, sei vagana ai, masalo, isi vasega faaopoopo, faia i luga oa tatou mea e gaosia ai, ia maua ai le suka nai lo le suka i la latou tuufaatasiga. Ma e 90% o le faitau aofaʻi e le 'aina le selu ma isi' 'faaopoopo' 'auʻaunaga ona o le tau maualuga. Ae maise lava o le faʻaaogaina o mea suamalie e faʻaleagaina e le au gaosi oloa o ituaiga uma o vai suamalie. Ma sa faatau e tamaiti le sua suamalie i le taumafanafana i le tele o mea. O le a le mea e tupu pe a faʻaumatia e se tagata nei mea? E tali atu le faiʻai i le suamalie i le gutu ma auina atu se poloaiga i le pancreas e galue ai i se vaega o le inisalini ina ia mafai ona tatala le avanoa o le suka i totonu o le toto ona tuu lea i luga o le faamoemoega. Ae leai se suka. Ma o le suka i totonu o le tino e le galue e pei o le suka. O se mea manaia lenei, e na ona tofo i lou gutu.

Afai e te 'aina na ituaiga selu pe faalua, ona leai lea o se faʻalavelave. Ma afai e te faʻaaogaina i taimi uma, faatasi ai ma le faʻaaogaina o gaʻo meaʻai e tagata faʻapipiʻi, o lenei mea e faʻaalia i taimi uma, ona tele ai lea o le faia o faiʻai pepelo mo le inisalini, lea o le a taʻitaʻia ai le inosia ole inisalini. E faapefea ona ia taliina o se mataupu ese. Ma o nei mea uma e oʻo atu ai i le maʻisuka. Ina ua ou iloa ua ou maua le maʻisuka, na ou filifili ai e sui le suka ma isi suamalie ma mea suka. Ae na ou iloa ai o loʻo ou faia le maʻisuka e sili atu le leaga, fesoasoani e faʻapuupuu loʻu olaga.

FESILI: O le a se mea e te fautuaina ai le tagata na faatoa maua i le maʻisuka?
TALI: O le mea autu e le o le fefe. Mo se tagata, a uma ona ia iloa e uiga i lona gasegase, o le a oʻo mai se olaga ese. Ma e tatau ona taliaina, fetuunaʻi ma ola ai i se olaga atoatoa. E leai se tulaga e le faʻafefe ai le fomaʻi. Ma le mea uma, o tagata e iai faʻamaʻi pipisi e ola, o loʻo manaʻomia foʻi nisi ituaiga faʻatapulaʻaina i meaʻai, amio ma ola i le matua. Ioe o le amio pulea lea. Ma o le amio pulea i le ituaiga olaga o le maʻisuka e mafai ai ona e ola atoatoa i se soifua masani seia oʻo i le matua. I le mea e gata ai, e tatau ona e aʻoga e uiga i lenei maʻi, ma mai tagata agavaa ma malamalama, fomai, ma oe lava e pasi i lou malamalama ma iloa mea uma na faitauina i luga o le Initaneti poʻo se tasi na taʻu atu, fautuaina.
Ma ou te fautuaina lelei tagata uma e siaki le toto mo le i ai o le suka i totonu o le toto ia le itiiti ifo i le tasi i le tausaga. Ma o le a faʻaalia i le amataga lava o le faʻamaʻi, ma o le a sili atu ona faigofie le tau ma ola ai. Faatasi ai ma le maʻisuka, lea ua uma ona faia le tele o faʻafitauli i le tino, o le ola e sili atu ona faigata.

Faasoa atu "Auala e ola ai ma le maʻisuka ma ia e malosi ma maloloina (fesoasoani mai le poto masani)"

Tuua Lau Faamatalaga