Glucocorticoid tapenapenaga: faʻamaoniga ma le faʻailogaina mo le faʻaaogaina, sologa lelei ma aʻafiaga i itu

Faateleina le popole popole.

Mai le cardiovascular system:

Vailaʻau vevela tele.

Mai le fualaau oona:

Iniseti totoʻa o le manava ma le fatu.

Faʻafeusuaʻi mai le vaega o meaʻai.

Faʻavalea o le ate.

Mai lagona:

Faʻapitoa faʻasologa faʻapitoa.

Mai le faiga o endocrine:

Faʻailogaina o le galuega ma le atrophia o le paga o le tino.

I le vaega o le paʻu:

Mai le maskotakeletal system:

Fractures ma le siaki o le ponaivi o ponaivi.

Tuai le tuputupu ae i tamaiti.

Mai le gaioiga:

Menstrual faaletonu.

Faʻaleagaina o feusuaiga.

Faʻaauau le faia o feusuaiga.

I le vaega o faʻataʻitaʻiga o fale suʻesuʻe:

Taofiofia o le sodium ma le vai.

Faʻaopoopoga o gaioiga faʻasalalau masani ma faʻaogaina.

LOCAL SIDE EFFECTS.

Candidias o le oral veve ma pharynx.

O le vevela ma le susunuina o le mucosa masi ma le pharynx.

Vaʻaia o le septum nasal.

Taofiofia o le hypothalamic-pituitary-adrenal axis (HPA)

O le taofiofia o le HPA o se tasi lea o aʻafiaga matautia o le faʻaaogaina o le meaʻai. O le mafai ona tali atu i le mamafa o le tino (physiological stress) (mo se faʻataʻitaʻiga, i le taimi o le taotoga poʻo le faʻalavelave) atonu e faʻavaivaia, tuʻuina le tagata gasegase i le lamatiaga o le tui ma le hypoglycemia. O aʻafiaga e aofia ai le faʻafitauli o le amio, o le gaioiga, le vaʻaia o le meli, ma le hypoglycemia. O le aʻafiaga o le faʻalavelave e faalagolago i le aumaga, taimi ma togafiti togafitiga, e ui lava o isi mea e mafai foi. E i ai le eseesega o tagata taitoatasi i aʻafiaga o togafitiga faʻamalosi. O nisi tagata gasegase na taofia le HPA pe a faaaogaina le 15 miligrams o le prednisone e ave i aso taitasi mo le tele o vaiaso, ae o isi e leʻi faaalia ni faailoga o le taofiofia o le HPA, e ui lava i le faaaogaina o aso maualuga mo aso uumi. O le mea lea, e faigata ona faʻataʻatia le lamatiaga o le faʻamalolo o le HPA i se tagata maʻi faapitoa e naʻo luga o metotia ma le umi o togafitiga. O le faia o fuafuaga e aafia ai le tikeri o le faʻamalolo o le HPA. O gasegase o le glucocorticosteroids (5-7.5 milligrams o prednisone) na faia i le taeao e le mafua ai le taofiofia o le HPA, ae afai e tutusa lava le tuu i le po, e taofia le masani a le cortisol i aso taitasi. O mea maualuga i luga o le maualuga o le physiology e amata ona faʻaaogaina se aafiaga faʻasaina pe a ma le masina. Faʻamālōlōina i isi aso uma (o le aso e lua-aso e ave i le 8 i le taeao. I isi aso uma), e leai se faʻalavelave faʻaleagaina o le HPA. E le gata i lea, o le 5-aso aso o le togafitiga polokalame e tumau mai i le 2 i le 4 vaiaso e le o taʻitaʻia ai. Ae ui i lea, o se taamilosaga o le 2-vaiaso o le togafitiga ma le 2-vaiaso le faʻamalolo o le togafitiga e mafua ai le taofiofia o le HPA. O fualaau o vailaʻau faʻasolosolo o glucocorticosteroids e ave i le taeao e maualalo ai le faʻamalolo o le HPA nai lo le fua tutusa e vaevaeina ma ave i le aso.

E mafai ona toe faʻaleleia le HPA i totonu o le 12 masina. O le gaioiga o le hypothalamic-pituitary e toe foi mai i le 2-5 masina talu ona le toe faʻamalolo le togafitiga, ma e faʻaalia i foliga vaaia i le plasma o tulaga masani o le adrenocorticotropic hormone (ACTH). Faailoga o le toe faʻaleleia o mea faʻaleagaina o le a amata ona aliali mai pe a mavae le 6-9 masina, faatasi ai ma tulaga masani o le toe foi mai o cortisol. O le maualuga o le tali atu i le ACTH e le mafai ona aliali mai muamua nai lo le 9-12 masina i le maeʻa ai o le togafitiga. E leai se metotia faʻamaonia e faʻavave ai le toe faʻaleleia o galuega masani a le HPA.

O le faateleina o le maualuga o le ACTH e foliga mai e le o faʻavavevaveina ai le toe faʻaleleia o le tino. E faigata tele ona iloilo pe o le a le umi o le a le aoga ai le toesea o le faʻaaogaina o se tali. Ona o le taua tele o uiga o tagata maʻi, e le mafai ona faʻatuina se fesoʻotaʻiga talafeagai i le va o le faʻamalolo o le HPA ma le faʻaogaina o le cortisol i le toto. Ina ia faʻafetaia lenei le mautonu, o le suega o le axis HPA ua avea ma se tagata fai filifiliga taua. Ole tele o suʻega (hypoglycemia, insulin-induced, etc.), o le suʻega sili ona faʻaaogaina o le ACTH, o lona uiga o le a lelei ona faʻasoa lelei ona o sikuea cortisol e fuaina i le taimi o le taotoga pe a uma le taotoga. O le faʻatonuga o le cortisol ua faʻamoemoeina, ona faʻasolosolo ai lea o le ampoule (250 mu) o le ACTH (cosintropin) synthese. O le faʻatulagaina o Cortisol e fuaina i samples toto na faia i le 30 ma le 60 minute. E ui i le mea moni e faapea o lenei suʻega e maua ai se pasene patino o ni mea le lelei, o le toʻatele o tagata e manatu e sili atu ona faigofie ma saogalemu pe a faʻatusatusa i le hypoglycemia-induced hypoglycemia - o se suʻega e taua o le 'standard standard' 'mo le suʻega HPA.

E talitonuina o se suʻega e faʻaaoga ai le hormonone corticotropin (CRH) e tuʻufaʻatasia ai le lagona o se suʻega o le hypoglycemia inisalini faʻatasi ma le faʻaogaina o se suʻega ACTH. E ui lava e taua le iloa o le faʻamalolo o le HPA i le taimi, e le na o le pau lea o le mea e mafai ona iloa ai le gafatia o tagata gasegase o loʻo i lalo o togafitiga o le corticosteroid e tali lelei ai i le atuatuvale. O nisi tagata gasegase ua i ai se tali tuusaʻo e ui lava i le toesea o le HPA, ma o tagata gasegase e taofia le HPA e le mafai ona i ai ni faʻamatalaga faʻapitoa o le le atoatoa o le tino.

I tagata gasegase e iai le hypothyroidism, cirrhosis, hypoalbuminemia, faʻapea foʻi ma tagata matutua, o le aʻafiaga o kulukosecorticosteroids e mafai ona faʻaleleia.

Pe a faatonuina le glucocorticosteroids i le taimi o le maʻitaga, e tatau ona amanaia le togafitiga o le togafitiga mo le tina ma le aʻafiaga o aʻafiaga leaga ile fetus, talu ai o le faʻaaogaina o nei vailaʻau e mafai ona mafua ai le tuputupu ae o le fetal, nisi o gasegase o le tuputupu aʻe, atrophy o le cortex adrenal (i le tolu tolu masina) maʻitaga).

I tamaiti ma tagata matutua o loʻo i ai glucocorticosteroids, o faʻamaʻi pipisi e pei o le misela ma le chickenpox e ono faigata.

O tagata e maua tui puipui o glucocorticosteroids ua faʻaseseina i le puleaina o tui puipui.

O le osteoporosis e atiina ae i le 30-50% o tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina glucocorticosteroids mo se taimi uumi (faʻafofoga tautala pe faʻaaogaina). I le avea ai o se tulafono, o le tuila, ponaivi o le pelvic, maunu, lima, vae ua aafia ai.

O maʻi gaʻo i le taimi o togafitiga ma glucocorticosteroids e mafai ona faʻamalosi pe faʻavaivai, faʻaalia le toto ma le faʻaoga. O le mea lea, o tagata gasegase e maua mai i le glucocorticosteroid e faʻaauau ona maua i taimi taʻitasi le fibroesophagogastroduodenoscopy ma feusuaʻi le suʻeina o le toto.

I le tele o faʻamaʻi pipisi poʻo faʻamaʻi mimimune (faʻamaʻi faʻamaʻi, suauu lupus erythematosus, ma faʻamaʻi pipisi), e mafai ona tutupu ni faʻafitauli vailaau.

Faatasi ai ma le faʻaaogaina o glucocorticosteroids faʻatasi ai ma isi fualaau oona, e mafai ona matauina mea nei:

Faʻataʻitaʻiga - faʻaitiitia le faʻafefe o glucocorticosteroids.

Faʻatasi ai ma faʻasalalauga, hexamidine, diphenin, carbamazepine, diphenhydramine ma rifampicin - faʻalautele le biotransformation o glucocorticosteroids i le ate.

Faʻatasi ma le isoniazid ma le erythromycin - o le faʻaitiitia o le biotransformation o glucocorticosteroids i le ate.

Faʻatasi ma le salicylate, paionia, siama, digitoxin, penicillin ma le chloramphenicol - ua faʻateleina le faʻamaina o nei vailaʻau.

Faʻatasi ma le isoniazid - faʻafitauli mafaufau.

Faʻatasi ai ma faʻalaiga, faʻapitoa lotovaivai.

Faʻapipiʻi faʻamalosi faʻamalosi - faʻateleina le mamafa o le intraocular.

Faʻatasi ai ma tagata faʻamaonia - o le faʻateleina o gaioiga o nei fualaau faasaina.

Faʻatasi ma le toophylline - o le atinaʻeina o aafiaga o le cardiotoxic ma le faʻaititia o le aʻafiaga o le flucocorticosteroids.

Faʻatasi ai ma togafitiga, amphotericin, mineralocorticoids - o se faʻalavelave tele o le hypokalemia.

Faʻatasi ai ma mea e le faʻaogaina, ole fibrinolytics, butadione, ibuprofen ma le ethacrine acid - faafitauli faʻafomaʻi.

Faʻatasi ma le indomethacin ma le salicylates - litis ulcerative o le digestive tract.

Faʻatasi ma le paracetamol - faʻateleina le afaina o lenei fualaau faasaina.

I le azathioprine, o se faʻaopoopoga o aʻafiaga o myopathies, faʻasalaga.

Faatasi ai ma le mercaptopurine, o le faateleina o le maualuga o le uric acid i le toto e mafai.

Faʻatasi ai ma le paʻu - e mafai ona faʻalauteleina ai le le manaʻomia o lenei vailaʻau (dermatitis, myopathy, opacity corne).

Faʻatasi ma methandrostenolone - faʻalauteleina togafitiga ma le le manaʻomia o glucocorticosteroids.

Faʻatasi ai ma le androgens ma sauniuniga uʻamea - faateleina le erythropoiesis ona o le faateleina o le faʻasologa o le erythropoietin.

Faʻatasi ai ma le suka-maualalo o fualaau oona - o se faʻaitiitia o le lelei o nei vailaʻau.

O le umi o le faʻaaogaina o glucocorticosteroids ma le ß2 -o le aotelega e maua ai le faʻamalosia ma le synergism. O leophylline e mafai ona faʻaleleia le gaioiga o le iniseti o kullucocorticosteroids.

Pe a faʻaaoga glucocorticosteroids, e tatau ona maua le faʻamanuiaga maualuga faʻamalosia ma le itiiti ifo o aʻafiaga leaga. I le tele lava o tulaga, e le fofoina ai e le vailaau le faamai, nai lo lena, latou te taofia pe fesuiai ai le inflammatory ma le tali atu i le puipuiga ma le faaitiitia o faailoga o le faamai. O le mea lea, o faʻamanuiaga faʻapitoa ma togafitiga e manaʻomia e tatau ona faʻaeteete lelei. O le aʻafiaga e le afaina i se piriota puupuu o togafitiga (7-14 aso), e tusa lava pe faʻaaogaina mea maualuga, lea e mafai ona aoga tele i nisi o tulaga (faʻataʻitaʻiga, ma le tino fomaʻi). O le faateleina o le manaʻo ma le euphoria o aʻafiaga autu autu i vasega pupuu. E leai ni aʻafiaga umi. O le filifiliga e amata se umi umi o togafitiga faʻamalosi e manaʻomia le amanaʻiaina o aʻafiaga o loʻo faamatalaina i luga.

Corticosteroids e eseese lava le umi ma le tikeri o le gaioiga. O vailaau oona taumafa o le a le mafai ona taofia le axi HPA, ae maise lava pe a faʻaaogaina se fua o le ao laʻititi e avea o se vaega o se tulafono i isi aso uma. O sui sogasoga malie e sili ona lelei mo tulaga e tatau ona faʻaaogaina ai ni inumaga tele. O le mineralocorticoid o le fualaau faasaina e manaʻomia mo le le atoatoa o le tino, ae le o le tele o le faʻaaogaina o le inflammatory poʻo le le faʻamalosia. Po o le a lava le vailaʻau filifilia, e tatau ona faʻaauau pea togafitiga e le o le steroid, pe afai e faatagaina ai le faʻaogaina o nai laasaga o corticosteroids.

Prednisone e sili ona faʻaaogaina i le glucocorticosteroids. O lona vaeluaga o le ola ma le maualalo o le tau e faia ai lenei vailaau e sili ona aoga i le faʻamalositopive ma le faʻasao. Prednisone o se gasegase gase malosi o le prednisone ma e faʻaaogaina i le tulaga o faafitauli o le ate. O le dexamethasone e tusa ma le fitu ona sili atu lona malosi nai lo le prednisone ma ei ai le afa-ola o le 24 itula. O lenei mea e aoga mo le suʻeina o le axi HPA. Hydrocortisone (cortisone), o fualaau e tusa ma le fa taimi e le sili atu le malosi nai lo le prednisone. E masani ona faʻaaogaina i vailaʻau faʻafofo mo togafitiga faʻapitoa i tagata mamaʻi ma le faʻamalolo o le HPA. Florinef (9-alpha-fluorohydroxycortisone) o se mineralocorticoid malosi (e leai se glucocorticoid), ma e masani lava ona faʻaaogaina mo togafitiga faafouina mo le le atoatoa o le tino.

O le mea faʻapitoa, o le faʻaaogaina o le ACTH o le a foliga matagofie aua o le a aloese mai le taofiofi o le HPA, ae o le ACTH foi e faʻaosofia ai se mea e le manaʻomia le mineralocorticoid androgen response. E le gata i lea, e le o iloa poʻo le a le tali o le glucocorticoid o le a maua mai le fua o loʻo faʻatūina. O nei faʻafitauli e faʻagata ai le faʻaaogaina o le ACTH.

Filifiliga o fuafuaga: aso uma poʻo isi aso uma

I le togafitiga o le tele o faʻamaʻi e manaʻomia ai togafitiga corticosteroid (asthma, sarcoidosis ma isi), o se fuafuaga e faʻaaogaina isi aso uma, e ui o le tele o taimi e amata ai togafitiga e tatau ona faia i aso uma. O mea taua taua o tulafono faatonutonu i isi aso uma o le puipuia lea o le taofiofia o le maualuga o le HPA ma le faaitiitia o le lamatiaga o le Cushingoid e aunoa ma se toesea tele o gaoioiga e tetee atu ai. O le aʻafiaga o le tele o aʻafiaga o loʻo faʻamatalaina i luga ua faʻaitiitia pe faʻaaogaina atoa e ala i le faʻaaogaina o le polokalame i isi aso uma.

E le mafai e le pulega o lea aso ma lea aso ona taofia le taofiofi o le axis HPA pe afai, mo se faataitaiga, o le dexamethasone e faʻaaoga mo togafitiga. E le gata i lea, o le togafitiga e tatau ona matua tausisia. O le le tausisia o le faasologa o le faasologa o fuainumera o le aso muamua e le taofia ai le taofiofi o le HPA.

O aso uma e faʻaaogaina ai le corticosteroids e faʻaaogaina mo faʻateleina o le faʻamaʻi ma mo togafitiga o nisi faʻamaʻi e mafai ona aafia i na o tulafono masani (mo se faʻataʻitaʻiga, vailaau masani, pemphigus vulgaris). I le tulaga e le mafai ona alofia se tulafono i aso uma, e mafai ona faʻaitiitia le faʻamaʻiina o le HPA pe a fai o le aso atoa e ave i le taimi i le taeao, i le fua pito sili ona maualalo. O se fuataga e tasi o fualaau oona e toetoe lava a aoga e pei o se fualaau e tasi. Ae ui i lea, e le pei o le polokalame i isi aso uma, o le lamatiaga o le atiaʻe o le Cushing syndrome e sili atu.

Suiga mai aso uma i isi aso uma

O le tele o tagata mamaʻi o loʻo i ai ni faʻamalosi lelei i togafitiga i aso taitasi o ni sui mo le fesuiaiga i le tulafono i isi aso uma (tuusaunoaga, vaai i luga). O lenei mea e mafai ai e oe ona fesuiai i se fuafuaga e le maualalo le tiga e aunoa ma le aveesea o le pulea o le maʻi. E le pei o le faʻaitiitia o fua, o le aofaʻi atoa o fuaina e le suia. O le suiga e faia e ala i le faasolosolo lemu i le fua o le aso muamua ma le faaitiitia o le fualaau i le aso lona lua, seia oʻo ina faia le lua faʻaluaina i isi aso uma, e aunoa ma ni fualaau faʻasaina i se aso vavalalata.

O le fua faatatau o le fesuiaiga e faalagolago i le gaioiga o le faʻamaʻi, le umi o togafitiga, le tikeri o le faʻamalolo o le HPA, ma le tulaga o le maʻi. O le fuafuaga ole fesuiaiga o fuafuaga e aofia ai le faateleina o le fua ole aso muamua ma faaitiitia ai le aso ole aso lona lua i le 10 milligrams o le prednisone (poʻo lona tutusa) pe a sili atu i le 40 milligrams, pe tusa ma le 5 milligrams pe a oʻo mai le 20-40miligrams. I se metotia i lalo ifo o le 20 miligrams, o le laasaga e tatau ona 2.5 milligrams. O le va i le va o suiga e amata mai i le 1 aso i le tele o vaiaso ma ua fuafuaina e faʻalagolago i luga o le tali a le tagata maʻi. E taua le manatuaina o le tele o tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina se corticosteroid i aso taʻitasi mo le sili atu ma le 2-4 vaiaso o loʻo taofia le HPA.

Faʻaitiitia o faʻafitauli ma le faʻaaogaina o togafitiga

O le faʻamutaina o le faʻaogaina o le corticoroid coroid e sili atu i le tasi le masina ma se fua o le sili atu i le 20-30 milligrams o prednisone i le aso e mafai ona oʻo atu ai i se faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi o le maʻi faʻavaivai poʻo le taʻitaʻia ai o le faʻamavaega. E leai ni auala faʻapitoa e faʻateleina ai le toe faʻaleleia o le HPA. E tatau ona taofiofi faʻamaoniga o le maʻi ma faʻaititia le tino, ma matauina le vave faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi poʻo faailoilo o le le atoatoa o le tino (faʻasolosolo i tua, vaivaiga ma le gasegase o le gastrointestinal).

O se auala malosi i le faaitiitia o le fua i le maualuga o le physiological o le faia lea o suiga i le 10 milligrams o le prednisone poo lona tutusa i vaiaso uma 1-3 pe afai o le uluai masini e silia ma le 40 miligrams i le aso. Afai o le inumaga e itiiti ifo i le 40 miligrams, o le laasaga e 5 miligrams.A maua loa le fua o le physnisio o le prednisone (5-7.5 mg), e mafai ona suia le tagata maʻi i le 1 mg pepa prednisone poo le fua tutusa o le hydrocortisone, ina ia mafai ai ona faia ni faaitiitia o fua i mea laiti. O isi faʻasolosolo vaiaso poʻo le lua-vaiaso e mafai ona faia i luga o le 1 milligram.

I le faagasologa o le faʻagasologa o fua, o nisi o gasegase e maua ai le faʻasologa o le faʻasaʻo, o loʻo faʻaalia i le atuatuvale, myalgia, faʻasolosolo, anorexia, ulu o le ulu, ma le nausea. Ua le mafai ona suʻesuʻeina suʻesuʻega i le va o nei faailoga ma le maualuga o cortisol poʻo le 17-hydroxycorticosteroid. I le tele o tulaga, o faitioga na tupu pe a masani le maualuga. O le tali a le HPA sa masani foi i le tele o nei maʻi. E le o iloa auala e gafa ai lenei maʻi, ae foliga mai e fesootaʻi atu i le fua o le a faʻaitiitia ai fua.

O le gasegase o togafitiga faʻasolosolo e faʻamalosia ai togafitiga faʻamaʻi

Aʻo faʻatali mo le faʻalavelave (e aofia ai i taimi o taotoga o taotoga), e taua le iloa o le setete o le ACPA ma pe o le a manaomia nisi togafitiga. E pei ona taʻua i luga, e matua faigata lava ona vaʻai le amataga ma le umi o le faʻamalolo o le HPA, lea e faʻamaonia ai le aoga o le HPA e aoga i le filifili pe o le a manaʻomia e le tagata maʻi se togafitiga faʻapitoa. I lenei tulaga, o le suesuega o le cosintropin (ACTH synthetic) o se auala talafeagai, saogalemu ma aoga e faʻataʻitaʻi ai le axi HPA. Afai o le maualuga o le cortisol pe a uma le 60 minute e sili atu i le 18 mu / dL pe o iai foi se siitaga mai le laasaga muamua o le 10 mug / dL, ona lava lea o le tali atu ina ia mafai ai e le tagata gasegase ona onosaia faafitauli e tutusa ma le gasegase masani. O le suʻega e mafai ona faia e faʻaaoga ai le 100 kalama CRH i le vavalalata. Afai o le tagata maʻi e leai se tali talafeagai, e tatau ona faia se togafiti e faʻaogaina ai le corticoroids e faʻaleagaina ai se faʻalavelave mamafa. E masani ona faʻaaoga le vai. Faʻalagolago i le mamafa o le atuatuvale, 100-400 milligrams o le hydrocortisone i le aso e faʻaaogaina i le tele o atopaʻu. O le tapulaa pito i lalo o le fualaau oona (100 milligrams) e fetaui ma le popole i le tulaga o le ita o le gastrointestinal, flu, poo le toso nifo. I le tulaga ogaoga ogaoga (faʻaleagaga poʻo le taotoga), e tatau i le tagata gasegase ona tuʻuina atu 100 miligrams o le hydrocortisone matua i soo se 6-8 itula. O se suauu na saunia muamua e aofia ai le 4 miligrams o le dexamethasone e tatau ona faʻaaogaina mo le faʻaaogaina o matua i tulaga faʻafuaseʻi, pe a le maua le togafitiga faafomaʻi faʻafuaseʻi, e le o iloa e le tagata maʻi pe le mafai foi ona faʻataʻitaʻi faʻamalosi.

E tatau ona faʻaaoga faʻamaʻi faʻataʻitaʻi i tagata gasegase e mafai ona aʻafia le tulaga o le mafaufau poʻo le atamai ona o le lamatia o le faʻamalolo o le HPA. O tagata e ave le corticosteroid regimen i isi aso uma e tatau ona maua faatonuga e uiga i le taua o le tausisia o le tulafono ma ave le vailaʻau i luma o le 8 i le taeao. E faaitiitia ai le lamatiaga o le taofia o le HPA. E tatau i tagata maʻi ona logoina e uiga i le manaʻoga e faʻapupula le metotia pe afai ei ai se faʻalavelave poo se gasegase i le taimi atoa o togafitiga o le corticosteroid. E tatau i tagata maʻi ona malamalama i le tatau ona faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faʻateleina le fua o le vailaau faʻamaʻi pe afai latou te aafia i le faʻafitauli faaletino poʻo mafaufau.

E tele gasegase e fefefe i le faamutaina o le togafitiga o le steroid pe teena foi le faaitiitia o le fualaau o le mea e mafua ai le fefe i le toe foi mai o le maʻi. O se iloiloga auʻiliʻili o aʻafiaga o aʻafiaga umi mo togafitiga umi e talafeagai e faʻamatalaina ai le manaʻomia mo le faʻaitiitia o fualaau faʻasolo ma le manaʻoga e iu ai ina taofi corticosteroids.I mataupu e manaʻomia ai togafitiga faʻasolosolo ma faʻasolosolo maualuga, o aʻafiaga leaga faalemafaufau (e aofia ai le Cushing syndrome) e mafai ona faʻaititia e ala i le logoina o le tagata gasegase o le a mafai ona tutupu ma o latou toe gafatia.

Fualaau faʻamalosi, faʻamauaʻi-faʻataʻitaʻiga: methotrexate, sulfasalazine, chloroquine, auronfin

Meli taulaʻi mo le sauniuniga o se fofo mo le iniseti, faʻamalosi mo le sauniuniga o se fofo mo le iniseti, o se fofo mo le tui, laulau, mea lalagaina - o le sui antitumor - antimetabolite.

Faʻatinoga o gaioiga. O le antitumor, cytostatic agent o le antimetabolite vaega e inhibits dihydrofolate reductase, lea e aofia ai i le toefuataiga o le dihydrofolate acid i le tetrahydrofolate acid (o se avega o kesi o le carbon e manaomia mo le synthesis o purine nucleotides ma o latou mea e maua ai).

E aʻafia ai le tuʻufaʻatasiga, faʻafouina o DNA ma le siama. Ae maise lava le nofouta i le gaioiga o le gaosiga o masini: sela o le tino mama, gaʻo o le ponaivi, siama faʻamu, vailaʻau epithelial o le mucosa o le intestinal, vevela, ma le vaʻa tautala. Faʻatasi ai ma le faʻaaogaina o le antitumor, o loʻo i ai sona aʻafiaga e puipuia ai.

Pharmacokinetics O le inu o le tino e faalagolago i le fualaau: pe a oʻo ina ave le 30 mg / m2, e 60% le ave o le bioavailability. E faʻaitiitia le faʻaitiitia pe a ave i tui e sili atu i le 80 mg / m2 (talitonu e mafua ona o le saturation).

I tamaiti e maua i le lukimia, o faʻafefetega mai le 23 i le 95%. TCmax - 40 min-4 h ma le tautala ma 30-60 min - ma le pulega i / m. Meaʻai faʻagesegese le faʻaitiitia ma faʻaitiitia le Cmax. Faʻafesoʻotaʻiga ma pulu plasma - e tusa ma le 50%, aemaise lava i le albumin. Vaevaega - 0.18 l / kg.

Pe a fai e ave i vailaau togafitiga, e tusa lava po o le a le auala e fai ai le pulega, e masani lava e le mafai ona ulufale atu i le BBB (pe a maeʻa le pulega i totonu o le CSF, ona maua ai lea o maualuga maualuga). Faʻanofo i le susu o susu.

A maeʻa le puleaina o le tino, o le vaega o le vaega o le ate (i le ate) (e tusa lava po o le a le auala o le pulega) ma le fausiaina o se fomaʻi o le polyglutamine, e faʻasaina foi le dihydrofolate reductase ma le faʻasologa o thymidine.

T1 / 2 i tagata gasegase maualalo ifo i le 30 mg / m2 o le vailaʻau i le vaega muamua o le 2-4 itula, ma i le vaega mulimuli (o le umi) - 3-10 itula pe a faʻaaoga le laiti ma le 8-15 itula pe a faʻaaoga tele tui o le fualaau faasaina. I le faaletonu masani, o vaega uma e lua o le faʻamaʻi faʻamaʻi e mafai ona faʻalauteleina.

E mafua ona o fatugaʻo i le le suia o foliga e ala i le faʻaaogaina o le filtration ma le pulelaʻau (ma iv administration o le 80-90% faʻavave i totonu o le 24 itula), e oʻo atu i le 10% ua faʻamalosi i le talo (faʻatasi ai ma le toe faʻasiga i le inumaga). Aveesea o le fualaau faasaina i tagata gasegase ma le gaioiga o le tino, faailoaina o ascites po o le transudate ua telegese lemu. Faatasi ai ma le faʻaauau o le pulega, e faʻapupulaina i totonu o fusi i foliga o polyglutamates.

Faailoga. O le kanesa o le susu, cancer o le epidermoid o le ulu ma le ua, o le kanesa o le susu (tamai cell ma le leai se tamai cell), tumutumu o le toto (uterine chorionepithelioma, cystic drift, e aofia ai le faʻaumatia), cancer o le tino, cancer o le ovarian, cancer cancer, cancers colorectal, cancer esophagus, kanesa gasegase, kanesa o le pancreatic, kanesa testicular, leukemia leselase, ma le lemekemidini o le masini (puipuiga ma togafitiga), leukemia mieloid, lymphoma non-Hodgkin (aemaise lymphosarcoma, aemaise lava i tamaiti, ma lymphoma Burkitt), lim phogranulomatosis, fungal mycosis, oseosarcoma non-metastatic, sarcoma o masini vaivai, cancer of meninges.

Vailaau mataʻutia o psoriasis, fomaʻi o le psoriatic, o le gasegase o le toto, dermatomyositis, SLE, ankylosing spondylitis.

Contraindications O le gasegase o le tino, le faʻamaonia, le maʻitaga, lactation.

I le togafitiga o psoriasis ma faʻamaʻi rheumatic (filifiliga): faʻasaina ogaoga o le hematopoiesis o le ponaivi, gasegase tuifaʻi / matuitui ogaoga.

Ma le faʻaeteete. O le faʻamalosia o le atinaʻeina o maʻi, gasegase o le gastrointestinal, faʻamaʻi poʻo le peritoneal, faʻalavelave faʻaleagaina, faʻamaʻi ma faʻamaʻi pipisi o se viral, fungal or bacterial nature - o le aʻafiaga o le faatupuina o se faʻamaʻi lautele (o le taimi nei pe leʻi leva ona faʻafeiloaʻi, e aofia ai fesootaiga lata mai ma le tagata maʻi) - herpes simplex, herpes zoster laʻau (viremic phase), chickenpox, laulaa, amoebiasis, strongyloidosis (faʻaalia pe masalomia), gout (e aofia ai se talafaasolopito) poʻo le uphrourolithiasis (e aofia ai se talafaasolopito), faʻamaʻi ma le mumū ix mucosa tuufofoga, faasuati, manavatatā (suāvai leiloa ona o faasuati ogaoga ma le manava tatā e mafai ona taitai atu ai i le faateleina o toxicity o methotrexate), papala gastric ma le 12 papala duodenal, colitis ulcerative, ao lumanai togafitiga po o radiotherapy, asthenia.

I togafitiga o neoplasms mama (filifiliga): aciduria (mimine pH e itiiti ifo i le 7), faʻasaina o le hematopoiesis o le ponaivi.

Faʻasologa Totonu, intramuscularly, e aunoa ma se faʻaaloalo, e le faʻaaogaina poʻo le faʻaaogaina (e faʻasaina le faʻaaogaina o se vailaau faʻasaina ma se paluga e aofia ai le ava benzyl mo le pule faʻamaʻi ma le togafitiga maualuga).

O palapeti e faia ile tautala ao le i ai taumafataga, e aunoa ma le taofi. O mea e masani ai ma taimi o togafitiga e faʻalagolago i le togafitiga o le chemotherapy, faʻamaoniga, togafitiga o togafitiga, tali "onosai" ma le faapalepale, fuafua i le faavae o le tino poʻo le mamafa o le tino.

O mea e sili atu ile 100 mg / m2 e faʻaaogaina naʻo le inumaga (o se vaifofo poʻo se faʻamoemoega e muaʻi faʻamaluina i le 5% lextrose solution (10 mg - 0.5-1 l o se solution dextrose) ma lalo o le ufiufi o le calcium folinate.

I le faʻamaʻi faʻamaʻi: o le fua muamua e masani ona 7.5 mg i le vaiaso i le taimi poʻo le 2.5 mg i le 12 itula (na o le 3 taimi i le vaiaso). Ina ia maua se taunuʻuga lelei, e mafai ona faʻateleina le faʻasolosolo vaiaso (le sili atu ma le 20 mg), ona tatau lea ona faʻaititia le fuainumera i le sili ona maualalo.

I le psoriasis, o le muamua doses e tautala tuusaʻo, iva po o iv, 7.5-25 mg / vaiaso, tasi, poo le 2.5 mg i vavao o le 12 itula 3 taimi i le vaiaso seia oʻo ina maua se taunuʻuga talafeagai, ae le silia le 30 mg / vaiaso. O le fualaau masani e masani lava ona siitia lemu, pe a oʻo i le taunuʻuga sili ona lelei, o le a amata ona faʻaitiitia le fuainumera i le sili ona maualalo.

Faʻamataʻuga itu.Mai itutino hemopoietic: leukopenia ma le thrombocytopenia, pancytopenia, anemia (e aofia ai aplastic), neutropenia, agranulocytosis, eosinophilia, lymphadenopathy, lymphoproliferative diseases, hypogammaglobulinemia.

Mai le fualaau otaota: oona, gasea, vomiting, stomatitis, gingivitis, pharyngitis, enteritis, erosive ma le ulcerative leions ma le toto mai le gastrointestinal tract (including melena, hemathemesis), hepatotoxicity (hepatitis, fibrosis and cirrhosis of the liver, failure fox, hypoalbuminemia, faateleina gaioiga o le "ate" faʻaleagaina), pancreatiti.

Mai le faʻalavelave faʻalavelave: tiga o le tino, moe, moe o le dysarthria, afaina, hemiparesis, paresis, faʻavevesi, pe a faʻaaogaina i luga o nifo - o se solitulafono le tumau o galuega feusuaʻi, lagona faʻaletino, lagona le masani ai, lecephalopathy (e aofia ai leukoencephalopathy).

I le vaega o le paʻu: uila, vevela, ecchymosis, telangiectasia, acne, furunculosis, erythema multiforme (e aofia ai le syndrome Stevens-Johnson), o le epidermal necrolysis, ulceration and necrosis skin, exfoli.

Mai le itu o le okeni o le faaaliga vaaia: conjunctivitis, faʻaletonu vaaia (aofia ai le tauaso e le tumau).

Mai le manava o le tino: e seasea lava - fibrosis pulmonary, faʻailoga o le manava, alveolitis, pneumonitis interstitial (aofia ai le maliu), COPD.

Mai le CCC: faʻasolosolo, faʻasalaga, faʻaitiitia o le toto, thromboembolism (e aofia ai le thrombosis, vavave vascular thrombosis, veto thrombosis vein, thrombosis vein vein, thrombophlebitis, embolism pulmonary).

Mai le gaosiga o meaʻai: o le nephropathy ogaoga po o le toilalo, o le azotemia, cystitis, hematuria, proteinuria, o le sperm and ovogenesis, oligospermia transient, decreased libido, impotence, dysmenorrhea, discharge discharge, gynecomastia, infertility, miscarriage, fetal death, defects in fetal development.

Mai le maskotakeletal system: faʻasolosolo, myalgia, osteoporosis, osteonecrosis, fusi.

Iniseti: faʻaleagaina o faʻataʻitaʻiga e ono lamatia ai le ola (aofia ai pneumonia pneumocystis), CMV (e aofia ai le pneumonia CMV), sepsis (e aofia ai le oti), nocardiosis, histoplasmosis, cryptococcosis, faʻamaʻi na faia e Herpes zoster ma Herpes simplex (aofia ai faʻasalalau).

Isi: lapopoitis, maʻi o le maʻisuka, lymphoma (e aofia ai le toe fetuutuunai), maʻi pipisi o le lysis, o le necrosis o le tino vaivai, o anaphylactoid reactions, maliu faʻafuaseʻi.

I le togafitiga o le gasegase o le vai: e sili atu ma le 10% - faʻalavelave faateleina o le "ate" faʻaleagaina, gasea, vomiting, 3-10% - stomatitis, thrombocytopenia (itiiti ifo i le 100,000 / μl), 1-3% - vevela o le pa, itching, dermatitis, faʻanoanoa, alopecia, leukopenia ( e le itiiti ifo i le 3000 / μl), pancytopenia, mimiti, pneumonitis interstitial, isi - faaitiitia le hematociti, maʻi tigaina, maʻi (e aofia ai le maualuga o le manava o le tino), anorexia, arthralgia, tiga o le pusa, tale, dysuria, isu o le isu, fiva, vevela tele, gasegase, faʻasalaga mataga.

I togafitiga o psoriasis: alopecia, faʻasologa o lagona, lagona mu o le paʻu, e seasea lava - paʻu tiga i luga o le paʻu.

I le togafitiga o le gasegase o le toto o tamaiti: faʻaopoopoga o gaioiga o le "ate" faʻaleagaina (14%), faʻaogaina o le gastrointestinal (11%), e aʻafia ai gasea, vomiting, manava manava, stomatitis (2%), leukopenia (2%), tiga o le ulu (1.2%), alopecia (0.5%), vevela (0.2%), paʻu paʻu (0.2%).

Faʻasalaga. Togafitiga: o le faʻaofiina o se vailaau faʻapitoa - calcium folinate, pe'ā mafai vave, sili atu i totonu o le itula muamua, i se fua tutusa e tutusa ma poʻo le maualuga atu nai lo le fua o le metotia, o gaʻo mulimuli ane e faʻatinoina pe a manaʻomia, e fuafua i le faʻaogaina o le metotia i le serum. Ina ia puipuia le faʻaitiitia o le metotia ma / poʻo ana metabolites i totonu o le tino, o le tino e faʻamamaina ma faʻamaonia, lea e faʻavaveina ai le excretion o le metotia.

Fegalegaleaiga. E faʻaleleia le gaioiga o le faʻamalosi o le coumarin poʻo le faʻataunuʻuina ma / poʻo le faateleina o le lamatia o le toto toto e ala i le faʻaitiitia o le faʻaogaina o se mea faʻataʻitaʻi i le ate ma le faʻaaogaina o le plateti.

O le faʻaaogaina o vailaau faʻamalosi e faʻamalosi ai fualaau faʻatele e mafai ona faateleina le aʻafiaga o le nephropathy e fesootaʻi ma le faʻateleina o le acidic uric acid i le taimi e togafitia ai togafitiga. (e sili le faʻaaoga allopurinol).

O le pulega tutusa o le salicylate, phenylbutazone, phenytoin, sulfanilamides, sulfonylurea o meaola, aminobenzoic acid, pyrimethamine poo trimethoprim, o le tele o meaola apalai (penicillin, tetracycline, chloramphenicol), mea e le faʻaogaina tuusaʻo ma le faʻalagolago i le totoga ole L poʻo le faaitiitia i le pulelaʻau, lea i nisi tulaga e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻega ogaoga o aʻafiaga, o nisi taimi e afaina ai foi.

NSAIDs maua i le maualuga o fua o le auala e faʻatupulaʻia ai le faʻatupulaʻia ma faʻagesegese ai le faʻaumatiaina o le mulimuli, lea e mafai ona oʻo atu ai i le oti mai le gasegase ogaoga ma le gastrointestinal.E fautuaina e taofi le faʻaaogaina o le phenylbutazone 7-12 aso, piroxicam 10 aso, faʻalavelave ma le indomethacin 24-48 itula, ketoprofen ma NSAID faʻatasi ma se puupuu puupuu o le T1 / 2 12-24 ao lei oʻo i le fua o le metotia i fua faʻasolo ma maualuga ma taimi ia le itiiti ifo ma le 12 itula (faʻalagolago i le maualuga o le faʻaaogaina i le toto) pe a maeʻa. E tatau ona faʻaeteete i le faʻapipiʻiina o NSAID ma maualalo maualalo o le metotia (atonu e faʻaitiitia ai le manava o le auala e faʻaaogaina e le tele o lapisi).

O vailaʻau e poloka ai le faʻamalosi (tubercretion) (faʻataʻitaʻiga, probenecid) faʻapupulaina le vevela o le auala e ala i le faʻaitiitia o lona manava i fatugaʻo.

O vailaʻau e le lelei le gauai i le gastrointestinal tract (tetracyclines, chloramphenicol) faʻaitiitia le faʻafefe o le methotrexate ma faʻalavelave ai lona metabolism ona o le taofiofia o le intestinal microflora.

Retinoids, azatioprine, sulfasalazine, ethanol, ma isi fualaau faasaina o le hepatotoxic e faateleina ai le lamatiaga o le gasegase.

O fualaau oona e aofia ai (e aofia ai multivitamins) faʻaitiitia le aʻafiaga o le faʻaaogaina o le gaʻo ponaivi.

O le faʻaaogaina o fale-palaʻau e faʻaitiitia ai le mamafa o le aʻafiaga o le faʻaaogaina o le auala e ala i le taofiofia o le faʻaaogaina o le telefoni.

Anesisia e faʻaaoga ai le oxide dinitrogen e mafai ona taʻitaʻia ai le atinaʻeina o mielosuppression ogaoga ma stomatitis.

Acyclovir mo le vaavaaiga o matua faatasi ai ma le pulea lelei o le auala e faateleina ai le lamatiaga o le atiina ae o faaletonu o le neurological.

O le faʻaaogaina o cytarabina 48 itula muamua pe i totonu foi o le 10 minute talu mai le amataina o togafitiga e mafua ai le atinaʻega o se aʻafiaga cytotoxic (synergistic cytotoxic effect) (e fautuaina e fetuutuunai le faʻatulagaina o fuataga e faʻavae i luga o le puleaina o tafaoga o le hematological).

O fualaau o Hematotoxic e faateleina ai le lamatiaga o le hematotoxicity o methotrexate.

Faaitiitia le taofiofia o leophylline.

Neomycin mo le faʻafofoga tautala e mafai ona faʻaitiitia ai le faʻaaogaina o le faʻaogaina mo le faʻafofoga tautala.

O nisi o gasegase e maua ai le psoriasis poʻo le mycosis na togafitia ma le methotrexate faʻatasi ma le PUVA therapy (methoxalen ma le UFO) ua maua i le kanesa o le paʻu.

O le faʻatasi ma le togafitiga o le radiation e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le paʻu o le toto o le ponaivi.

E mafai e le Methotrexate ona faʻaitiitia le tali atu i le tui puipui, o le mea lea o le vaeluaga i le va o vailaau vailaau ola ma le le faʻamalosia e ese mai le 3 i le 12 masina.

Igoa faʻapitoa. (1 - thio - beta - D - glucopyrazinato) (triethylphosphine) auro 2, 3, 4, 6 - tetraacetate

Faʻataʻitaʻiga. O le sauniuniga auro mo le faʻafofoga tautala (e aofia ai le 29% Au), ei ai lona aʻafiaga faʻaleaga. O le faiga o le gaoioiga e le o malamalama atoatoa: ua talitonuina o le taofiofia o le puipuiga o le cellular e mafua ona o le alualu i luma o le Au 3+ e le monocytes ma le polyukorphic leukocytes o le eletise, lea e mafua ai le taofia o le phagocytosis ma le poloka o enzymes lysosomal. E faaitiitia ai le gaioiga o le sulfhydl system ma le enzyme complexes o leukocytes ma lymphocytes, lea e tau atu i le faaitiitia o le maualuga o le Ig ma le fatu o le toto, e taofia ai le tuufaatasiga o le collagen ma le Pg.

O le togafitiga faʻasolosolo e atiaʻe malie ma tausia i le mavae ai o le 3-4 masina (o nisi taimi 6 masina) mai le taimi e ave ai le fualaau faasaina.

Pharmacokinetics Faʻasalaga pe'ā uma le faʻafofoga tautala - 25%. Faʻafesoʻotaʻiga ma pulu plasma - 60%. CSS e lauiloa 3 masina talu ona amata togafitiga, i se fualaau o le 6 mg / aso o le 68 μg / ml.

E televave le gaosiga i le ate (e le o iloa i totonu o le toto le faʻamaonia le suia). T1 / 2 i le toto - 21-31 aso, i totonu o fusi - 42-128 aso. E maua e fatugaʻo (60%) ma le talo.

Faailoga. O le gasegase o le rheumatoid (togafitiga ma le puipuia i le mauaina o suiga vave o le leitio i sooga), fomaʻi o le psoriatic, Felty's syndrome.

Contraindications O le gasegase, CHF, gasegase tumau, le hepatitis (vaega galue), le taofia o le hematopoiesis o le ponaivi, exfoliative dermatitis, enterocolitis, maitaga, lactation, cachexia, urticaria, eczema, paʻu paʻu.

Faʻasologa o mea.Totonu: tagata matutua - 6 mg / aso, tamaiti - 0.1 mg / kg / aso i le 2 vaeluaina.

Afai e le aoga le faʻailoga mo le 4 masina ma e faʻafeiloaʻi lelei, e mafai ona faʻapupula le fualaau i tagata matutua e oʻo atu i le 9 mg / aso ile 3 vaevaega vaevaeina, ma tamaiti e 0.2 mg / kg / aso. I le tulaga o le le manuia o togafitiga i le isi tolu masina, e faʻamalo le vailaʻau.

Faʻaiʻuga. Mai le faʻalavelave o le tino ma aʻafiaga faʻapitoa: faʻalavelave, faʻafeiloaʻiga, faʻalavelave faʻaleaga, conjunctivitis.

Mai le manava o le tino: pharyngitis, tracheitis, pneumonia interstitial, pneumofibrosis.

Mai i le fualaau oona: gingivitis, glossitis, stomatitis, vomiting, manava manava poo le faamaʻi, gastralgia, gastritis, maʻiitisitis, ulupoto enterocolitis, colitis, toto gastrointestinal, cholestasis, cholelithiasis, hepatitis, faaletonu o le ate.

Mai le gaosiga o le tino: maʻi o le nephrotic ma le tele o le proteinuria, le toe gaogao, vaginitis.

Mai le hematopoietic system: agranulocytosis, pancytopenia, anemia, leukopenia, thrombocytopenia.

Faʻatonuga a le Allergic: o le paʻu o le paʻu, o le paʻu o le paʻu, le eosinophilia, dermatitis, hyperthermia.

Fegalegaleaiga. E le ogatusa ma penicillins, levamisole, chloroquine, e fetaui ma NSAID.

O aʻafiaga e faʻaleleia i vailaʻau oona, hepato- ma nephrotoxic, penicillamine.

O fualaau oona mielotoxic e faʻaleleia ai le aʻafiaga o le fualaau oona.

Faatonuga faapitoa. I le taimi muamua ma le taimi o togafitiga, e tatau ona pulea le toto o le toto toto (Hb content, platelet counts), galuega fatuga (o le concentrated ururea, creatinine, urine protein content), galuega o le ate (gaoioiga o le "ate" transaminases) i le tausaga muamua o togafitiga - masina, le lua - 2-3 masina uma. Faatasi ai ma le proteinuria e sili atu ma le 1 g / aso, e tatau ona faamuta le togafitiga.

Sulfasalazine, mea e afifi ai.

O le vaega o vailaau faʻafomaʻi o le antimicrobial ma le anti-inflammatory intestinal agent.

Faʻataʻitaʻiga. O se antimicrobial intestinal agent, sulfonamide, e iai foi lona aʻafiaga e le afaina. O le avanoa e faʻaaogaina ai le colitis i le togafitiga e fesoʻotaʻi ma le gafatia o le sulfasalazine e faʻapipiʻi faʻapipiʻi i le mea faʻafesoʻotaʻi o le puipui o le intestinal faatasi ai ma le faʻamalolo o le 5-aminosalicylic acid (5-ASA), lea e iai le anti-inflammatory, ma le sulfapyridine, lea ei ai le aʻafiaga o le bacteria, o se tauvaga tauvaga o le PABA.

E faia faasaga i le diplococci, streptococci, gonococci, E. coli.

Pharmacokinetics O le faʻatagaina - 10%, e faʻapipiʻi i le microflora o le intestinal ma le faʻavae o sulfapyridine - 60-80 ma le 25% 5-ASA. Fesootaiga ma masini plasma o le sulfasalazine - 99%, sulfapyridine - 50%, 5-ASA - 43%.

Sulfapyridine e faʻafefeteina i le ate e le hydroxylation e avea ai ma gasegase e leai ni galuega, 5-ASA e ala i le faʻasaina. T1 / 2 sulfasalazine - 5-10 itula, sulfapyridine - 6-14 itula, 5-ASA - 0.6-1.4 itula. E maua mai i le iniseti - 5% sulfapyridine ma le 67% 5-ASA, fatugaʻo - 75-91% o le sulfasalazine i totonu o le 3 aso).

Faailoga. Faʻamatalaga o le ulcerative colitis.

Contraindications O le gasegase, ate ma / poʻo le faalētonu o le tino, anaemia, porphyria, le atoatoa o le glucose-6-phosphate dehydrogenase, lactation, age (e oʻo atu i le 5 tausaga) o tamaiti.

Category of action on fetus. B

Faʻasologa I totonu, 1 g 4-6 taimi i le aso, mo 2-3 vaiaso, sosoo ai ma le faaitiitia malie o le fualaau e 0.5-1 g i le 5-7 aso, o le togafitiga e mafai ona oo atu i le 4-6 masina. Tamaiti 5-7 tausaga - 0.25-0.5 g 3-6 taimi i le aso, matua atu i le 7 tausaga - 0.5 g 3-6 taimi i le aso.

Faʻamataʻuga itu. O le tiga, vomiting, manava o le tino, tiga o le manava, vomiting, manava o le tino, tiga o le manava, gasegase o le manava, tui o le toto i feces, pneumonitis interstitial, faʻataʻiina o le hepatitis, vailaau, lanu samenia, thrombocytopenia, hemeolitis, afaina o le tino: mea tiga o le epidermal necrolysis (Lyell's syndrome), o le erythema sili ona leaga (Stevens-Johnson syndrome), o le faʻalavelave anaphylactic.

Fegalegaleaiga.Faʻaleleia le aʻafiaga o vailaʻau oona, vailaʻau faʻamaʻi ma vailaʻau oona, ma faʻamaʻi aʻafiaga o vailaau oona, immunosuppressants, hepato- ma nephrotoxic drugs.

O fualaau e taofia ai le gaʻo ivi o le ponaivi e faateleina ai le lamatiaga o le myelosuppression.

Chloroquine (Delagil) pepa. O le vaega o le pharmacological o se sui sui o le antimalarial.

Faʻataʻitaʻiga. O Antiprotozoal foi e iai sona aafiaga faʻamaʻi ma le faʻaleagaina. E mafua ai le oti o ituaiga erythrocyte masani o ituaiga uma o plasmodia. E i ai sona aʻafiaga, e ese mai i le Plasmodium falciparum (o loʻo iai se faʻaaogaina o le anti-gametocidal). Talu ai ona o le le faʻaaogaina o le synthesis acid synthesis, o loʻo i ai se faʻaogaina o le immunosuppressive ma le leai o ni faʻamatalaga faʻapitoa.

Pharmacokinetics A maeʻa le faʻafofoga tautala, e vave lava ma e toetoe lava a gaogao atoa mai i le mea o loʻo iai. E ausia le CMAx i le 2-6 itula. 55% fusifusia i le plasma albumin. E vave ona salalau atu i totoga ma fusi o le tino (ate, fatuga, tafatafa, mama). E faigofie ona ulu i le BBB ma le placenta.

E maua i se vaega itiiti (25%). E faʻamanuiaina e fatugaʻo (70% - e le suia) lemu. T1 / 2 - 1-2 masina.

Faatasi ai ma le le atoatoa, e mafai ona faaputuputu. Faʻatasi ai ma le tali atu o le urine, o le faʻaitiitia o le fuainumera o le faʻamaʻi, e faʻapupulaina ai se tali alkaline.

Faailoga. Malaria (puipuiga ma togafitiga o ituaiga uma), vaʻavaʻaveʻa mai fafo, amatope foesia, SLE (pepa faʻasolosolo ma subacute), vailaʻau o le rhumatoid, scleroderma, photodermatosis, o le porphyria cutanous late.

Contraindications O le gasegase, ate ma / poʻo le toilalo, le faʻamaina o le hematopoiesis o le ponaivi, ogaoga faʻalavelave faʻafuaseʻi, fomaʻi o le psoria, neutropenia, porphyrinuria, maitaga.

Faʻasologa I totonu, mo le puipuia o le malaria - 0.5 g i le vaiaso muamua 2 taimi, ona 1 le taimi i le aso lava e tasi o le vaiaso. Togafitiga o le malaria e faia e tusa ai ma le polokalame lenei: 1 aso i le tasi 1 g, pe a ma le 6-8 itula - 0.5 g, i aso 2 ma le 3 o togafitiga - 0.75 g i aso taitasi i le 1 fualaau. Afai e manaʻomia - iv.

Mo le amoebiasis, 0.5 g 3 taimi i le aso mo aso 7, ona 0.25 g 3 taimi i le aso mo le isi 7 aso, ona 0.75 g 2 taimi i le vaiaso mo le 2-6 masina.

Faʻasolosolo faʻamaʻi - 0.25 g 2 taimi i le aso mo le 7 aso, ona - 0.25 g i aso taitasi mo le 12 masina.

Faatasi ai ma le SLE - i aso uma 0.25-0.5 g.

I le photodermatosis, 0.25 g i aso taitasi mo le 1 vaiaso, ona 0.5-0.75 g i vaiaso taitasi.

Faʻamataʻuga itu. Mai le faʻaogaina o meaʻai: taoto, vomiting, gastralgia.

Mai le faʻaogaina o le tino: vevela, maʻi vevela, faʻalavelave moe, mafaufauga faʻafuaseʻi, faʻalavelave faʻaleaga.

Mai le CCC: faʻaleagaina o le myocardial ma suiga i le ECG, o se faʻaitiitia o le toto maualuga.

Mai gaʻo faʻapitoa: faʻatasi ai ma le faʻagasologa o le faʻaaogaina - faʻafefeteina o le pene, faʻaleagaina le retina, faʻaletonu le mafaufau, tatagi i taliga.

Tali a le Allergic: dermatitis, photosensitivity.

Isi: faʻamauina, leukopenia, faʻamalamalamaina o le paʻu ma le lauulu.

Faailoga mo le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids

O faʻamatalaga mo le faʻaogaina o le kulukosecorticoids e faapenei:

  1. togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi (faʻaaogaina le kullucocorticoids mo le le atoatoa o le tino, o le tino le atoatoa o le tino, hyperplasia cortical congenital), lea e le mafai ai ona latou atoatoa (pe oʻo lava) faʻateleina hormones,
  2. togafitiga mo faʻamaʻi o le autoimmune (rheumatism, sarcoidosis) - faʻavae i luga o le malosi o nei hormones e aʻafia ai le faagasologa o le puipuiga, faʻaitiitia pe faʻamalosia. Glucocorticoids e faʻaaogaina foi mo le gasegase oona,
  3. togafitiga o faʻamaʻi o le tino urinary, e aofia ai ma le inflammatory. O nei hormones e mafai ona faʻataunuʻuina lelei le ita,
  4. glucocorticoids mo allergies e faʻaaogaina e avea ma sui e aʻafia ai le gaosiga o mea faʻalapotopotoga faʻalauiloa e faʻaosofia ai ma faʻaleleia atili ai le faʻamalosia o tagata taʻitoʻatasi,
  5. togafitiga o faʻamaʻi o le respiratory system (o le kullucocorticoids ua faʻamaonia mo le fomaʻi, pneumocystis pneumonia, rhinitis faʻamaʻi). E tatau ona maitauina o vailaʻau eseese e ese mai i vailaau mo togafitiga. O nisi fualaau oona e vave gaoioi, o isi e lemu.Faʻaaogaina ma se faʻatuai, e le mafai ona faʻaaogaina le umi faaumiumi pe afai e manaʻomia le fesoasoani i faʻamaoniga faʻapitoa (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma se osofaʻiga asthmatic),
  6. Glucocorticoids in dentistry e faʻaaogaina i le togafitiga o le pulpitis, o le pupuʻu, isi mea faʻapitoa o le inflammatory, faʻapea foi i le tuufaatasiga o le faatumuina o mea faʻafefiloi ma le avea ai o se sui e teteʻe i le faʻamaʻi o aʻafiaga o anaphylactic e mafua mai i fualaau faasaina,
  7. togafitiga o faafitauli faʻamuamua, faʻaogaina o le mumusu i totonu o siama,
  8. togafitiga o faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. Faʻaaliga mo le glucocorticoids o le maʻi a Crohn,
  9. togafitiga o gasegase pe a mavae ni manua (e aofia ai le tua) e mafua mai i le teteʻe, ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina.
  10. o se vaega o togafitiga faʻapitoa - faʻatasi ai ma le cerebral edema.

I le faavae o mea o le kulupu o le glucocorticosteroids, o sauniuniga faafomaʻi na faia i foliga o suauu, laulau, vaifofo i ampoules, mea inu:

  • Cortisone
  • Prednisone
  • Dexamethasone
  • Hydrocortisone
  • Paʻu-metasone
  • Triamcinolone.

E naʻo se fomaʻi, i luga o le faʻavaega o faʻamaoniga, e mafai ona faʻatonuina glucocorticoids i le lotoifale ma filifili le umi ole togafitiga.

Faʻaiʻuga

O le tele o aʻafiaga lelei na maua e glucocorticoids ua mafua ai ona latou faʻaaogaina i vailaau.

E le saogalemu le togafitiga o le togafitiga, o lona uiga o le i ai o le toatele:

  1. le lelei o le lelei o le lauulu ma le paʻu, o foliga vaaia o faʻailoga, faʻailoga,
  2. faʻaleleia o le lauulu malosi i vaega o le tino i fafine,
  3. faaitiitia le malosi lautele,
  4. o foliga vaaia o suiga o meaola,
  5. faʻaosofia le atuatuvale, mafaufau,
  6. solia o le masima-masima metabolism.

O le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi:

  1. pepatic ulcer
  2. afaina
  3. le faʻaletonu
  4. dysmenorrhea.

E i ai ni tulaga pe a faʻavevelaina e le glucocorticosteroids le faʻavaveina o le faʻamaʻi pipisi, o aʻafiaga na mafua ai ona i ai muamua i le tino, ae leʻi maua le malosi e faʻateleina le tele ona o le gaioiga o le tino puipuia.

O aʻafiaga leaga e tutupu e le gata i le faʻaaogaina umi o glucocorticosteroids poʻo a latou mea e sili atu. E maua foi i latou i le soloia o fualaau faasaina, aua a uma ona maua ni analogues o hormones, e taofia lava e le grenuala ia latou lava.

A maeʻa le faʻamatalaga o le hormone, e mafai ona faʻaalia:

  1. vaivaiga
  2. foliga vaaia o le tiga o le muso
  3. leai se manaʻo
  4. maualuga le vevela
  5. faʻavavevaveina o isi maʻi faʻamaʻi.

O le faʻalavelave matautia na faʻaosoina e le faalēaogaina o ia ituaiga hormones o se maʻi le atoatoa.

O lona uiga autu o le pa'ū lea o le toto maualuga, o isi faʻamaoniga - faʻalavelave pipisi, faʻatasi ai ma le tiga, faʻalavelave, faʻalavelave faʻaleaga.

E leaga le faʻaaogaina o le kullucocorticosteroids e pei o le togafitiga a le tagata ia latou faʻaoga.

Contraindications

O le tele o aʻafiaga o aʻafiaga e mafua mai i le faʻaaogaina o glucocorticosteroids, mafua ai le tele o faʻamaʻiloga mo lo latou faʻaaogaina:

  1. ogaoga maualuga
  2. sosolo totolo,
  3. maʻitaga
  4. syphilis
  5. tuberculosis
  6. maʻisuka
  7. endocarditis
  8. lapisi.

O le faʻaaogaina o fualaau oona ei ai glucocorticoids mo le togafitiga o faʻamaʻi pipisi e le faʻatagaina seʻi vagana ua saunia le puipuiga faaopoopo o le tino mai le atinaʻeina o isi faʻamaʻi pipisi. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻapeʻaina o paʻu ma uu ma glucocorticoids, o se tagata e maualalo le puipuiga o le lotoifale ma lamatia le faʻapenaina o faʻamaʻi faʻaleaga.

Pe a faatonuina le glucocorticoids, e tatau ona mautinoa e tamaitai o le tausaga faʻatulagaina e leai se maitaga-o le togafitiga o le hormonal e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le tino i le tamaititi.

Vitio faʻatalanoa

E uiga i aʻafiaga e aʻafia ai glucocorticosteroids i le vitio:

Glucocorticoids e talafeagai lelei le vaʻaia ma le faʻaaloalogia e fomaʻi, aua e mafai ona latou fesoasoani i tulaga eseese faigata. Ae o fualaau oona e manaʻomia ai le gauai faapitoa pe a atiaʻe le umi o togafitiga ma fuataga. E tatau i le fomaʻi ona logoina le tagata maʻi e uiga i nuanua uma e ono tulaʻi mai pe a faʻaaoga glucocorticoids, faʻapea foʻi ma lamatiaga o loʻo faʻatali mai ma le teenaina o le fualaau faasaina.

Vaʻaia kulupu o fualaau oona e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi fatu fatu. O se tasi oi latou o glucocorticosteroids. O vailaau faʻasoifua maloloina ei ai lona aafiaga tele i le tino. E masani ona faʻaaogaina o se auala o tausiga faʻafuaseʻi mo faʻafitauli ma faʻateleina o faʻamaʻi.

Glucocorticosteroids (GCS) - o le igoa lautele mo hormones e gaosia e le vaega faʻaogaina o selu. O lenei vaega e aofia ai glucocorticoids (cortisone, hydrocortisone) ma mineralocorticoids (aldosterone). I aso nei, o corticosteroids gaosia ua faʻaaogaina mo togafitiga. Peitai, o lo latou saogalemu ma le aoga mo le tino o loʻo suʻesuʻe pea, o le tele o vaega o le faʻaaogaina o se feeseeseaiga.

Faʻavasegaga ma le faʻavae o le faʻamalolo

Glucocorticosteroids e maua mai i le gaʻo faʻaleagaina i lalo o le aʻafiaga o le fatugalemu o le tino ma le pituitary gland. Faʻatonutonuina le tuʻufaʻatasiga o hormones - o le hypothalamus. Ona o le leai o le GCS i le toto o le hydrocortisone level ma tulaga faigata (trauma, faʻamaʻi), o loʻo faʻapipiʻi ai le corticoliberin, lea o se mea e faaosofia ai le faʻasaʻolotoina o le ACG mai le gite pituitary. I lalo o le aafiaga o lenei hormone, o glucocorticosteroids o loʻo gaosia i totonu o le paʻu oona.

GCS ei ai sona aʻafiaga e faʻaleagaina ai, faʻasaʻo ai le carbohydrate, lipid, faʻamalosi o le porotini, faʻatonuga o le fatu fatuga, tali a le tino i tulaga faigata. I faʻataʻitaʻiga faafomaʻi, faʻaoga masani o lologa ma o latou faʻaoga faʻapitoa.

Aʻo amata ona faʻaaogaina fualaau o le GCS i le ogatotonu o le seneturi mulimuli. O hormones oona e tutusa lava mea e pei o mea masani. Latou te taofiofia le faʻaogaina o le faʻaogaina, ae latou te le afaina ai faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi. O le taimi lava e faamuta ai le aoga o corticosteroids, e ono toe amata le maʻi.

Glucocorticosteroids i le tasi lima e maua mai ai se malosi malosi, faʻatagaina oe e ausia se taunuuga lelei i se taimi puupuu. I le isi itu, o lo latou faʻaaogaina e mafua mai i le tele o mea leaga na tutupu mai ituaiga eseese ma okeni.

Hormones mafua ai le atuatuvale, lea e tau atu i le vaivai o le tino, ona e masani ona maua i se tulaga toafilemu. E le gata i lea, o corticosteroids synthetic e taofiofi ai le galuega o le natura, lea e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le gaioiga o sulu. O le mea lea Corticosteroids e tatau ona faʻatulafonoina e se fomaʻi ma e tatau ona faʻatalanoaina pe afai o isi vailaʻau e le aoga.

Glucocorticosteroids ua faʻatuina i le tulaga o:

  • pills
  • fofo tui
  • aerosol
  • uu, kulimi.

Faailoga ma le faʻailoga

O le gaioiga a le GCS e matua ese lava:

  • anti-inflammatory
  • antiallergic,
  • immunomodulatory.

O fualaau oona e faʻaaogaina e taofi ai le faʻaogaina o le mu i le tele o faʻamaʻi:

  • rūmate
  • faʻamaʻi toto
  • suauu lupus erythematosus,
  • bronchial asthma,
  • pneumonia
  • dermatitis
  • afaina o le neurological
  • allergies ma le tele o isi.

Corticosteroids e mafai ona faʻaaogaina mo ni faʻamaʻi pipili:

  • fula o le fatugao
  • faʻaleagaina faʻaleagaga o le paʻu o le tino,
  • lupus erythematosus
  • afaina o le nephrotic.

  • tasi le le faapalepale,
  • moa
  • tui puipui
  • ogaoga faʻamaʻi.

Hormones ua faʻamaonia ma le faʻaeteete i le i ai o faʻamaʻi nei:

  • maʻisuka malosi
  • toto maualuga
  • manava o le manava
  • loto vaivai
  • thrombosis
  • glaucoma ma cataract
  • tuberculosis
  • faaletonu mafaufau.

O le mineralocorcoids e le mafai ona ave faʻatasi ma le hepatic ma, maualuga maualuga, maʻisuka ma le potassium i le plasma toto.

Manatua! GCS e mafai ona mafua ai le tele o aʻafiaga i itu eseese o le tino. O hormones mataga ma le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina puupuu, e pei o se tulafono, e seasea ona tupu ni faʻalavelave ogaoga. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻe o aʻafiaga e le manaʻomia, e tatau ona e tali atu i le taimi i soo se suiga i le tino ma fetuutuunai le fua o fualaau.

Renal maʻi

E leai ni fautuaga patino e uiga i le faʻaaogaina o le GCS. E le o ni auala o togafitiga faapitoa. O se tuusaunoaga o le le atoatoa o le tino, lea e faʻaaoga ai e le kulukosecodicoids le galuega o le fomaʻi togafitiga. Aʻo leʻi faʻatuina soʻo se vailaau faʻasalalau mo faʻamaʻi o le urinary system, e tatau i le fomaʻi ona vaʻaia mea lelei ma faʻamalosi.

Mo tagata maʻi taʻitasi, o le suʻega e filifili malosi e ausia ai le manaʻoga. Mai lea taimi i lea taimi, e toe faʻaleleia, e faʻavae i luga o se suiga o uiga ma le atinaʻeina o aʻafiaga. 1 fualaau o corticosteroids e saogalemu mo le soifua maloloina. Ma o le 1-vaiaso le aʻoga e aunoa ma le faʻasaʻoina e le afaina ai le tino. I se isi itu, afai e masalomia le le atoatoa o le tino, e mafai e se pulega faʻapitoa o le GCS ona faʻaola le ola o le tagata maʻi.

E ao ona manatua i le mafaufau o le faʻamavaeina o fualaau oona e mafai ona mafua ai le le atoatoa o le letrogenic adrenal. Afai e faʻamoemoeina le umi o le faʻaogaina o corticosteroids i faʻamaʻi fatugaʻo, o le fua maualalo maualalo e maua ai le lelei lelei o le filifilia. Ae o aʻoga uumi ua faatonuina, e fai ma tulafono, pe afai o le faʻamaʻi e faʻatau saʻo le soifua o le tagata maʻi.

O togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi ma corticosteroid e mafai ona:

  • Faʻanoanoa - faʻaaogaina i tulaga lamatia o le ola, faʻafofogaina ma le loto i ai.
  • Faatapulaaina - Mo faʻamaʻi faʻalaʻi faʻalaʻi, o le fiafia e tuʻuina atu i laupepa e manaʻomia ona ave mo se taimi umi. O loʻo faʻaaogaina se faʻaaogaina o le polokalame faʻafefe.
  • Suʻega - faʻaaoga ni mea faifaʻailoga faʻataunuʻu ma fai sina umi o le gaioiga, tasi i le taeao, tasi i aso uma 2.
  • Faʻatonu - faia vasega 3-4 aso, ona taofi lea mo le 4 aso.
  • Pulse therapy - se tasi o tui o corticosteroids i totonu o vein o le itiiti ifo ma le 1 g o se faʻalavelave faʻafuaseʻi.

Togafitiga o faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi faʻamaʻi tatau e tatau ona faʻatasi ma le faʻaaogaina o le vailaʻau D ma le calcium e puipuia ai le osteoporosis. Ina ia faaitiitia le aafiaga o corticosteroids i luga o le manava, ua fautuaina e faaaoga Alemagel, Fosfalugel.

E i ai le tele o feeseeseaiga i tagata tomai faapitoa e uiga i le faʻaaogaina o glucocorticosteroids i faʻamaʻi fatu fatu. e masani lava ona mafai ona togafitia togafitiga faʻatasi ai ma corticosteroids; o vailaʻau o vailaʻau muamua-fualaau mo le faʻamaʻi. O le vaiaso muamua, ua tuʻuina atu i le tagata le prednisone i se fua o le 1-2 mg / kg. I le faagasologa o le 6-8 vaiaso, o le aofai o fualaau faasaina ua faasolo ina faaitiitia. O nisi fomaʻi e fautuaina le aveina o vailaau i isi aso uma.

E masani lava pe'ā uma le faʻamavaeina o kulūkocorticosteroids, toe foʻi mai. O ia ituaiga o gasegase e manatu e teteʻe i le GCS, ma e togafitia i isi faʻamaʻi puipuiga (Azathioprine). Lupus Nephritis e mafai foi ona togafitia i fualaau faasaina. Pe a foliga mai, o le hormones (prednisone 120 mg) o loʻo faʻatulagaina mo le 2-2.5 masina i isi aso uma, faatasi ai ma le faʻaitiitia malie o le fualaau ile 1-2 masina.

Vaʻai i le lisi ma uiga o faʻamaʻi le faʻaitiitia o le maʻi.

Faatonuga mo le faʻaaogaina o fualaau faasaina Nolicin mo cystitis o loʻo faʻamatalaina i luga o le itulau.

I le tuatusi, faitau e uiga i mea e faaalia ai le ultrasound o le vevela i alii ma pe faapefea ona sauni mo le suʻesuʻega.

Talosaga o le faʻamavaeina o fualaau

Afai e umi ni hormones, ona tatau loa lea ona e faalēaogaina. O vailaʻau e faʻalavelave ai le galuega o le cortex, pe afai e te faʻalavelave le faʻaaogaina, ona lamatia lea o le tagata maʻi i le le atoatoa o le tino.

E leai se fuafuaga manino mo le faʻaitiitia o le fua o le GCS. E faʻalagolago lava i le umi o le togafitiga ma le gaioiga o le fualaau faasaina.Afai o le togafitiga e pupuu, e mafai ona faʻaitiitia le GCS i le 2.5ml i aso uma 3-4 (faʻaaoga Prednisolon e fai ma faʻataʻitaʻiga). Afai e umi le togafitiga, ona tatau lea ona faʻaitiitia le faʻaitiitia o le dosage - 2.5 mg i le 7-20 aso.

Faʻaeteete e manaʻomia lou faʻaititia o le fualaau i lalo ole 10 mg - 1.25 mg i le 3-7 aso. Afai o le GCS na muai faatonuina i se tulaga maualuga, ona mafai loa lea ona faia le faʻaitiitia o le faʻaitiitia (i le 3 aso, 5-10 mg). Afai e oʻo i le 30% o le uluaʻi fua, e mulimuli ane i le 1.2 vaiaso e faʻaititia ile 1.25 mg. O le mea lea, e mafai ona ausia le tele o le tausiga o fualaau faasaina mo se taimi umi lava.

Lisi o glucocorticosteroids

GCS ua vaevaeina i ni vaega e tusa ai ma le umi oa latou gaioiga.

  • Cortisone
  • Hydrocortisone
  • Mazipredon
  • Solu Cortef,
  • Fluticasone
  • Cyclesonide.

  • Dexamethasone (Dexamed, Megadexan),
  • Betametone (Celeston),
  • Triamcinolone (Kenalog, Berlicort, Triacort).

O le tau o glucocorticosteroids e mafai ona eseese e faalagolago i le kamupanī, o le ituaiga o faʻasaʻolotoga ma le tau o le tau o vailaʻau.

Le tau masani o fualaau e sili ona taatele:

  • Prednisolone -100 fasipepa papa 5 mg 103 ruulu, 3 ampoules o le 1 ml (30 mg) 48 rupu,
  • Dexamethasone - 1 ml vaifofo o le 25 ampoules 130-180 rubles, 0.5 mg papafa 10 fasi auro 45 rubles,
  • Hydrocortisone - ampoules 2 ml 2.5% 10 fasipepa 148 ru,
  • Metipred - 4 mg tablets 30 vaega 175-190 rubles,
  • Diprospan - 1 amipoule o le 1 ml o le 217 ru.

Glucocorticosteroids o hormones synthesized by gland adrenal. E tufatufaina i tisipenisione uma i totonu oo tatou tino, ma faatino ni numera o galuega. I nisi o faʻamaʻi, e aofia ai fatugaʻo, latou te faʻaaoga vailaʻau gaosi ma le natura o le corticosteroid e tau ai le mumū ma isi faafitauli. Ae o le glucocorticosteroid therapy e lua itu. O lo latou faʻaaogaina e mafai ona oʻo atu ai i le tele o taunuuga le lelei. O le mea lea, e tatau ona faʻatulafonoina e se fomaʻi.

Vitio - o se toe iloiloga ma le toe iloiloga o foliga o le faʻaaogaina o glucocorticosteroids ma pe faʻapefea ona aloese mai aʻafiaga mai le faʻaaogaina o fualaau faasaina:

Le faʻatinoga o gaioiga ma faʻamatalaga o vailaʻau

O le faʻaaogaina o le aʻafiaga o le inflammatory o corticosteroids o le taofia uma o vaega o le mumū. E ala i le faʻamautuina o paʻu o le telefoni feaveaʻi ma le subcellular, e aofia ai. lysis, vailaʻau faʻamaʻi-anti-inflammatory o loʻo taofia ai le faʻatuina o enzymes proteolytic mai le masini, faʻasaina le faʻavaeina o faʻamaʻi o le okesene free ma lipid peroxy i totonu o membranes. I le taulaiga o le mumu, o le corticosteroids e taofiofia ai vaʻa laiti ma faʻaitiitia ai le gaioiga o le hyaluronidase, ma aʻafia ai le tulaga o le vevela, taofia le faʻapipiʻi o neutrophils ma le monocyte i le gasegase vascular, faʻatapulaaina lo latou ulufale atu i totonu o masini, ma faʻaitiitia le gaioiga o macrophages ma fibroblasts.

I le faʻatinoga o le aʻafiaga o le ita, o se matafaioi taua e faia i le gafatia o le GCS e faʻasaina ai le faʻasalalau ma le faʻasaʻolotoina o tagata faufautua mumusu (PG, histamine, serotonin, bradykinin, ma isi). Latou te faatosinaina le liʻo o le lipocortins, phospholipase A2 biosynthesis inhibitors, ma faʻaitiitia le faʻatulagaga o COX-2 i le taulaiga o le mumū. O lenei mea e mafua ai ona faʻatapulaʻaina le faʻasaʻoina o le suka arachidonic mai phospholipids o silasila o le siama ma le faʻaitiitia o le faʻavaeina o ona metabolites (PG, leukotrienes ma le mea e faʻamalosia ai le platelet).

E mafai e GCS ona taofia le faʻaopoopoga o le faʻaopoopoga, aua latou te faʻatapulaaina le faʻaogaina o le monocytes i totonu o le tino mumū, puipuia lo latou auai i lenei laasaga o le mumū, taofi le faʻasologa o mucopolysaccharides, proteins ma faʻalavelave ai le gaioiga o le lymphopoiesis. Faatasi ai ma le mumū o le gasegase masani o corticosteroids, ona o le i ai o se aafiaga o le immunosuppressive, ua fautuaina e tuufaatasia ma togafitiga o le antimicrobial.

O le aʻafiaga o le lymphocyte o le T-lymphocyte e maua mai i le toto, o le faaitiitia o le gaosia o le immunoglobulins ma le aafiaga o le T-helper cells on B-lymphocytes, o le faaitiitia o le tuufaatasiga o mea i totonu o le toto, le fausia o poloka tumau puipuia ma le tele o interleukins, le taofia o le fausia o se mea e taofia ai le femalagaaiga macrophage .

O le aʻafiaga a le GCS e mafua mai i le faʻaitiitia o le aofaʻi o papatusi, faʻasalaga o fegalegaleaiga a tagata Fc o loʻo i luga o potu mast, faʻatasi ai ma le Fc o le IgE ma le C3 vaega o le faʻamaopoopo, lea e taofia ai le faʻailoga mai le ulufale atu i le cell and is accompanied by a decrease in the release of histamine, heparin, and serotonin from cell ma isi tagata faufautua o mea faʻafefe i se ituaiga vave ma taofia ai lo latou aʻafiaga i luga o sela.

O le aʻafiaga o aʻafiaga e mafua ona o le auai o corticosteroids i le faatonutonuina o le tino vascular, faasaga i le latou talaaga, o le lagona o le toto toto e faʻaleleia ai le toto, e oʻo ai i le faateleina o le toto, elemene masima, suiga o le sodium ma le vai, faateleina le maualuga ole plasma ma le hypovolemia.

Glucocorticosteroids (GCS) - o le a le mea faʻapitoa

Glucocorticoids ma glucocorticosteroids e tasi ma le mea lava e tasi, o loʻo faʻamaonia ai e faʻaalia ai hormones e gaosia e le tino o le tino, e masani uma ma faʻafefiloi, o nisi taimi e faʻaaoga ai le GKS mo le faʻamalosi.

Faʻatasi ai ma meaʻai e mamaʻi, o corticosteroids o se faʻapotopotoga tele o corticosteroids, ae o corticosteroids e faapitoa lava le manaomia e avea ma vailaʻau. E mafai ona e faitau pe o le a le ituaiga vailaʻau - corticosteroids.

Latou te tuʻuina atu i le fomaʻi ni avanoa sili mo le togafitiga o faʻamaʻi tuga, "tape" le foo o le mumū, e mafai ona faʻaleleia le aafiaga o isi vailaʻau, faʻamalolo le fulafula, ma faʻafefe ai lagona o le tiga.

E ala i le faʻateleina o le tele o corticosteroids i le tino o le tagata maʻi, o fomaʻi e foia faafitauli na foliga mai e le mafai ona foia.

Ua maua foi e le saienisi faafomaʻi e faapea o le GCS i aso nei e mafai ona faʻaogaina "faʻamoemoeina" - ia faia naʻo le vaega o le faafitauli, e aunoa ma le faalavelaveina o isi e soifua maloloina.

O le iʻuga o lenei tusi pito i luga, o loʻo aʻafia ai le aʻafiaga o aʻafiaga.

O le lautele o fualaau o glucocorticoid e lautele lava. O nei tupe e faʻaaogaina:

I le faʻaopoopoga, e faʻaaogaina le GCS i le togafitiga o manua (o loʻo i ai se aafiaga mataʻutia), ma ia toe faʻafoʻisia galuega a le tino pe a mavae galuega faʻalavelave, radiation ma le chemotherapy.

O le tulafono mo le aveina o le corticosteroids e aofia ai le ono mafai ona aveeseina o glucocorticoids, o lona uiga, o le lamatiaga o le soifua manuia o le tagata maʻi pe a uma ona taofi nei fualaau faasaina.

E mafai e le tagata gasegase ona atiina ae le mea e taʻua o le glucocorticoid le atoatoa.

Ina ia aloese mai lenei mea, o se aga masani le faamaeaina o togafitiga ma glucocorticoids ma le faaeteete, le faaitiitia o le fualaau o le fualaau faasaina i le faaiuga o le togafitiga.

O mea aupito sili ona taua, faʻaogaina o togafitiga e faia i lalo o le faatosinaga a corticosteroids i le telefoni feaveai, e aofia ai le kenera, maualuga.

O lona uiga o lena e na o tagata tomai faapitoa e mafai ona galulue i sauniuniga faafomaʻi o lenei ituaiga , o le vailaau o le tagata lava ia e matua faasaina, aua e mafua ai faʻafitauli uma.

O le faiga o gaioiga o le kullucocorticoids i le tino e leʻi malamalama atoatoa. E pei ona suʻesuʻeina e le saienitisi, o le corticosteroids ua faia e tusa ai ma le "poloaiga" a le pituitary gland: na ia faʻatuina se mea e taʻua o le "corticotropin" i totonu o le toto, lea e tuʻuina atu ai lona lava faailo - e fia pe o le a le tele o corticosteroids e tatau ona tuʻuina atu.

O se tasi oa latou oloa autu o se glucocorticoid malosi e taua o le "cortisol", ua taua foi o le "hormone popole".

O nei homoni e mafua mai i mafuaaga eseese, oa latou auʻiliʻiliga e fesoasoani i fomaʻi e iloa ai mea e le masani ai i le endocrine, faʻamaʻi faʻamaʻi ma filifilia ituaiga vailaʻau (e aofia ai le GCS) ma auala togafitiga o le a sili ona aoga i tulaga taʻitasi.

Glucocorticoids e aafia ai le tino i le tele o auala i le taimi e tasi. O se tasi o mea pito sili ona taua o le latou aafiaga anti-inflammatory.

E mafai e le GCS ona faʻaitiitia le gaioiga o enzymes e faʻaumatia ai le tino o le tino, faʻamavaeina vaega afaina mai mea maloloina.

O le GCS e galue i luga o le siakiina o le siaki, ma avea ai ma mea e sili atu ona mamafa, o lona uiga o le faʻaleagaina o le metabolism, ona o se faʻamaʻi pipisi latou te le maua ai se avanoa e salalau i le tino atoa, ma tuʻuina i totonu o se "faʻapipiʻi tele".

Faatasi ai ma isi auala o le faatosinaga a corticosteroids i le tino o le tagata:

  • Imupenegulatory effect - i lalo o tulaga eseese, o le puipuia o le puipuiga o le tino e faateleina pe, i se isi itu, ua taofia le puipuiga (e faaaoga e fomaʻi lenei meatotino o corticosteroids i taimi o gaioiga o totoga mai tagata foai),
  • antiallergic,
  • vailaʻau - lelei, mo se faʻataʻitaʻiga, i le faʻalavelave anaphylactic, pe afai o se vailaau e tatau ona maua ai se uila-vave ona taunuu e laveai le maʻi.

O le GCS e mafai ona aʻafia ai le gaosiga o le inisalini (e fesoasoani i tagata mamaʻi i le hypoglycemia), faʻavave le gaosia o se mea e pei o le erythropoietin (ma lona auai i le toto e faʻaleleia ai le hemoglobin content), e mafai ona siitia le toto, e aʻafia ai le metabolism protein.

Pe a faatonuina ia fualaau faasaina, e tatau i fomaʻi ona amanaʻia le tele o nuances, e aofia ai le mea e taʻua o le resorptive effect, pe a oʻo atu le vailaʻau i le toto taatele pe a uma ona faʻafefe, ma mai iina i totonu o le tino. O le tele o ituaiga o corticosteroids e faatagaina ai le faʻaaogaina o fualaau oona i le lotoifale.

Ae paga lea, e le o "gaoioiga" uma o glucocorticoids e aoga atoatoa i tagata.

O le tele o corticosteroids o se taunuuga o le faaumiumi o le faʻaaogaina o fualaau faasaina, mo se faʻataʻitaʻiga, i le mea moni ua suia le siama o le siama o siama - ua fufulu le calcium, o le a avea ma ponaivi, o le osteoporosis e atiina ae.

Glucocorticoids e iloga i le umi latou te galulue ai i totonu o le tino.

O fualaau faʻamaʻi e tumau i le toto o le tagata maʻi mai le lua itula i le afa aso (faataitaiga o Hydrocortisone, Cyclesonide, Mometasone). O faatonuga mo le faʻaaogaina o le hydrocortisone e mafai ona maua.

GCS o galuega faʻatino - e oʻo atu i le tasi ma le afa aso (Prednisolone, Methylprednisolone), gaioiga umi-36-52 itula (Dexamethasone, Beclomethasone).

E i ai se faʻavasegaga e tusa ai ma le auala o le faʻafoega o fualaau faasaina:

Fluorinated glucocorticoids ei ai sona aafiaga malosi i le tino o le tagata maʻi. O nei tupe e iai foi a latou lava faʻavasegaga.

Faʻalagolago i le tele o fuamoa o loʻo iai i totonu, e faʻatasi i latou, mono-ma faʻaulu.

O vailaʻau eseese e faʻaaoga ai le GCS e maua ai e fomaʻi le avanoa e filifili ai le saʻo (pepa, kulimi, gel, suauʻu, mea e faʻaleleia ai, patch, sulu nasal) ma le "mea e fetaui lelei" e maua saʻo ai aafiaga faʻafomaʻi e talafeagai, ma leai se mea Aua le faʻaleagaina le tulaga o le maʻi, mafua ai aʻafiaga i le tino.

Pharmacology o le taunuʻuga o tagata tomai faapitoa, naʻo se fomaʻi e malamalama i mea faʻapitoa uma pe o le a le aafiaga o lenei mea poo lena fualaau faasaina i luga o le tino, o afea ma e tusa ai ma le a le fuafuaga o loʻo faʻaaogaina.

Mo se faʻataʻitaʻiga, matou te tuʻuina atu igoa o le kulukosecorticoids:

Togafitiga metotia

O ituaiga eseese o auala togafitiga e faʻaaoga ai corticosteroids ua atiaʻe:

  • sui - e faʻaaogaina pe afai e le mafai ona faʻapupulaina e se tasi ia laufanua talafeagai o hormones mo le tino,
  • faʻamalosi - mo tamaiti ei ai faʻalavelave faʻalavelave faʻapitoa i le gaioiga o le paʻu o le tino,
  • pharmacodynamic (e aofia ai le malosi, faʻamapulaʻaina ma togafitiga uumi) - i togafitiga faʻamaʻi ma anti-inflammatory.

I tulaga taitasi, o nisi o vailaau o fualaau faasaina ma le taimi o lo latou faaaogaina ua saunia.

O lea la, o togafitiga faʻapitoa e aofia ai le faʻaaogaina o le kullucocorticoids i le tasi taimi i aso uma e lua, o le faʻamalosi o le tino o lona uiga o le puleaina vave o le 1 g o le vailaʻau mo le tausiga vave mo le maʻi.

Aiseā e lamatia ai le tino o le kullucocorticoids? Latou te suia lona paleni o le hormonal ma o nisi taimi e mafua ai le tele o mea e leʻi mafaufauina. , aemaise lava pe a fai o nisi mafuaaga ua tupu ai le tele o fualaau faasaina.

O faʻamaʻi na faʻaosofia e corticosteroid e aofia ai, mo se faʻataʻitaʻiga, o le gasegase o le cortex adrenal.

O le mea moni o le faʻaaogaina o fualaau faasaina lea e fesoasoani i gutu o loʻo faʻaaogaina ai a latou galuega, latou te maua ai le avanoa e "malolo ai." Afai e le faʻaaogaina le vailaʻau, e le mafai ona toe faʻaaogaina e le taʻavale faʻataʻavalevale galuega.

O a nisi faʻafitauli e mafai ona faʻatali pe a maeʻa le GCS? O lenei:

Afai e matauina le lamatia i le taimi, toetoe o faafitauli uma ua tulai mai e mafai ona foia lelei. O le mea autu e le o le faʻamalosia oi latou i fualaau faʻapitoa, ae ia gaoioi e tusa ai ma fautuaga a le fomaʻi.

Faamatalaga lautele

O le siama o loʻo faʻaalia ai le 3 ituaiga o hormones:

  • puleaina o le potassium-sodium metabolism (mineralocorticoids),
  • e gafa ma le faʻatinoina o galuega (faʻafeusuaiga tagata fomaʻi),
  • glucocorticosteroids, oe nafa ma le faʻatonutonuina o le gataifale vavalalata.

O le gaosiga o corticosteroids e pulea e le pituitary ma le vavalo, ae o loʻo faia i gaioiga endocrine paipa, o loʻo i luga aʻe o fatugaʻo, lea na latou maua ai o latou igoa.

Mo le taimi muamua na faʻaaoga nei hormones e avea ma vailaau i le 40s o le seneturi talu ai, na latou mauaina o latou igoa ona o lo latou mafaia ona faʻatonutonu le metabolism o le kulukose. O isi suʻesuʻega faʻapitoa sa faʻaalia ai e le gata ina aʻafia le lipid, carbohydrate, faʻamalosi o le protein, ae faʻasaʻoina foi le gaioioiga o le tino, gaʻo, le tino o le tino, auai i le atinaʻe ma le metabolism o le ponaivi, ma afaina ai le fatugalemu o le tino.

O le faʻaaogaina o hormones i lo latou foliga masani, e ui lava i le taua tele o le aʻafiaga, ua faʻatapulaʻaina ona o le numera tele o aʻafiaga leaga.

Faʻatulagaina o fale ma galuega

Glucocorticoids o faʻatulagaga ma faʻatinoga tutusa o na hormones ia o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le pusa oona, i totonu o lona afifi. O fualaau o loʻo tuʻuina atu i lenei vaega ua vaevaeina i:

  • glucocorticoids o le natura moni (cortisone, o se vailaʻau e fai ai se metabolite malosi),
  • sauniuniga gaosia e maua i luga o le faavae o le hydrocortisone () e ala i le tuʻuina atu o vailaʻau vailaʻau eseese i lona mole.

O i latou e fuafuaina le eseesega i faatonuga faʻaaogaina, o se suiga taua i meatotino o loʻo tuʻuina mai e vailaʻau vailaau faʻasolo.

Fludrocortisone, na faia e le faaopoopoina o le fulu i le cortisone, e 12 taimi sili atu i le glucocorticoid gaoioiga, ma le 125 taimi i le mineralocorticoid cortisone.

Dexamethasone, faatasi ai ma le 16-methyl group ua faaopoopo i le molecule o le flucrocortisone, e tumau ai le glucocorticoid gaoioiga, ae e i ai sina sinamelolo.

Methylprednisolone, lea na faaopoopoina i ai le radical 1, ua sili atu i le 5 taimi i le tikeri o le glucocorticoid activity.

O vailaʻau faʻaleagaina o hormones o le cortex o loʻo faʻaaogaina i vailaau i mataupu ogaoga pe a sili atu le aoga o le vailaau faʻamalolo nai lo le leaga mai o latou aʻafiaga. O nisi taimi, i le silasila atu i le ogaoga o le tulaga, poʻo le malosi o le liona, e leai se isi filifiliga nai lo le faʻaaogaina o fualaau oona. O fualaau o le Corticosteroid e faʻaaoga e saunia ai:

  • anti-inflammatory
  • faʻaleagaina
  • antitoxic
  • aneti,
  • faʻamalositopive action.

O nei mea uma e le o faʻamalositino uma e mafai ona maua mai i le fua faʻatatau, ma se faʻagasolo tasi i le tofiga. I faʻamaʻi o le tui, o fualaau kullucocorticoid e faʻaaoga foi ona o lo latou gafatia e faʻateleina le aʻafiaga o fualaau oona faʻaaogaina i le faagasologa o togafitiga faʻapitoa i le tutusa.

O le mataupu faavae autu o le faatonuina o fualaau faasaina HA o le ausia lea o le maualuga o le aoga, i tulaga sili ona maualalo.Mo le mafuaʻaga lenei, o loʻo faʻalauteleina ia analogues faʻasolosolo ona o loʻo i ai se uiga sili atu ona faʻalauiloaina, lea e mafai ai ona faʻaititia le metotia ma le umi o le vasega ua faatonuina.

Faʻavasegaina ma vaevaega o vailaʻau

O le faʻavasegaina lautele o fualaau faʻasaina e faʻaaoga ai hormones oona e lei oʻo mai lava. Fomaʻi faʻavae le GC e tusa ai ma le nofoaga ma le metotia o le talosaga. E tusa ai ma lenei mea, o se vaevaega tulaga i vaega laiti, o ituaiga o vailaau nei ua iloga:

  • injectable
  • laulau
  • tapenapenaga autu i foliga o suauʻu, kulimi, gels ma suspensions.

O le mataupu faavae lona lua o le vaevaega o vasega o le tuueseeseina lea o le mea autu autu i le tuufaatasiga o le vailaau faasaina. O vailaʻau e vavaeeseina e tusa ai ma le vaega iloga:

  • prednisone
  • methylprednisolone,
  • aiga
  • dexamethasone, etc.

E i ai le eseesega o le falemaʻi i fualaau oona e tusa ai ma le umi o le faʻalauiloa, lea ua faʻatuina e ala i suʻesuʻega faasaienisi. Glucocorticoids ua vaevaeina i ni auala:

  • vave faʻaalia
  • umi le umi
  • umi (faaumiumi) gaioiga.

E ala mai i le faʻaalia o le faʻalauiloa, o se mea faʻapipii faʻatasi o le hormone. Talu ai ona o le le mautonu o lona tuufaatasiga, o le mea moni e le afaina ai le paleni o le metabolism, ma e le solia ai le metabolism.

Betametone ma le dexamethasone, faatasi ai ma se fesuiaiga o le faʻatulagaina, e mafai ona iai se aafiaga umi, aʻo prednisolone ma le methylprednisolone o fualaau oona o le umi o le aafiaga.

I vailaau, o loʻo i ai le isi vaega o glucocorticoids, lea e faʻaeseese ai i latou i le faʻaaogaina o le mea autu, ma aofia ai le tufatufa:

  • afaina (natura) tuufaatasia,
  • mea e faʻaaogā faʻamalosi (faʻapitoa),
  • o analogues synthetic (fuamoa-o loʻo aofia ai).

E leai se tasi o fesuiaiga o loʻo i ai nei, ona o le lautele o le faʻaaogaina o ituaiga eseese o le HA, e aofia ai uiga atoatoa o fualaau oona, ma o loʻo faʻaaogaina i faʻamatalaga tau tomai faapitoa o nisi o sikola faasaienisi agavaa.

Hormonal fualaau o aafiaga i totonu

O vailaʻau faʻasolosolo ua faʻavaeina foi i:

  • intranasal (faʻaaogaina i le isu),
  • matua
  • tautala tautala (faʻaaogaina)
  • faʻamaʻi.

O le vavaeeseina o fualaau faasaina e maua ai le manino o le faasologa o faamai pe a faatonuina le ituaiga o fualaau faasaina. O mea masani e masani ona faaaoga e togafitia ai:

  • maʻi rhinitis
  • faʻaleagaina le mumū o le mucosa muʻa,
  • ma le polyps i le isu.

O matuaeral e talafeagai mo faʻamaʻi o le gasegase oona, o nisi o faʻamaʻi, ma isi faʻafitauli faʻapitoa.

Ole faʻamaʻiina ole vailaau faʻasaina e patino mo le faʻaalia, ma ua faʻamaonia mo ni faʻalavelave faʻalavelave faʻafuaseʻi. O le fomaʻi o le Bronchial, COPD, le rhinitis o le maʻi e togafitia i nei vailaʻau, o se faʻamalositino. Ole tele o vailaʻau faʻaaogaina, e mafai ona maitauina:

  • triamcinolone acetonide,
  • togi-methasone dipropionate,
  • mometasone furoate,
  • ulutala
  • fluticasone propionate.

O faʻamaʻi faʻamaʻi pipisi o le manava malosi na faʻamalosia e faia suʻesuʻega suʻesuʻega o fualaau fou fou na faʻaaogaina mo le togafitiga o le maʻisuka i le taimi o le maitaga. Na latou faaalia le togafitiga i vailaau faasaina i le nofoaga o le pathological e le gata ina faateleina ai le aafia o tamaiti ei ai faamai pipisi, ae mafai ai foi ona matauina o latou foliga i tamaiti na fananau mai i tina e maua i le fomaʻi ma e leʻi faaaogaina inhalers e faaitiitia ai o latou tulaga.

O le faʻafuaseʻi o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻaleleia ma faʻaaogaina o faʻamaʻi faʻasaina ua faʻasaoina tagata maʻi mai nisi o aʻafiaga masani i le faʻaaogaina o fualaau faʻamalaluga e faaaoga ai le HA.

Faʻatasi ai ma le atinaʻeina o fomaʻi, ma mea fou o le gaosiga, o le faʻaaogaina o hormones glucocorticoid, e faʻaogaina e aunoa ma le aʻafiaina o totoga o loʻo i totonu ma metabolic systems, e faʻaitiitia ai le lamatiaga.

Pharmacodynamics ma le masini o gaioiga

O le sootaga masani o hormones e gaosia mai e le gland o loʻo faʻapipiʻiina e le pituitary gland ma hypothalamus, ma o loʻo faʻatinoina e faʻaaogaina ai fesoʻotaʻiga tuʻufaʻatasia o se tasi code code o le hormone i le suauu talisalo. O le sailiga mo fesoʻotaiga i le va o vaega faʻamaufaʻailoga e mafai ona faia uma i totonu o le membrane ma fafo pe a le mafai e le hormone ona faʻasalalauina i totonu o le masini. E tuʻuina faʻasaga i ni glucocorticoid gutu i totonu o le membrane, lea e faʻapogai ai le foliga mai o le RNA ma le faʻasologa o faʻamalosia tulafono.

O loʻo i ai se masini eletise e mafai ona taofia ai aʻafiaga o hormones, ma vailaau o le enzymatic ma vailaʻau e faʻavaveina ai le fegalegaleaiga.

O aʻafiaga autu e maua e ala i le faʻaaogaina o corticosteroids i le tino o le tagata e mafai ona taua o mea nei:

  • solia o le faʻasalalauga o tagata faufautua mumusu (ma leukotrienes), e ala i le poloka ma le taofia o le enzyme phospholipase,
  • i vailaʻau eseese, o le tuʻuina atu o aʻafiaga puipuia ma le faʻamalosia, le faʻasaina o le atinaʻeina o le antibody, gaosia o lymphokines ma cytokine,
  • faʻalavelave e faʻasolosolo, faʻamautuina o le mast cell membrane,
  • aafiaga i le metabolism o le polotini, gaʻo, gaʻo, gaʻo, vai-electrolyte metabolism,
  • faateleina le lagona lelei o puipui o toto toto, ma le musika o le loto i ma,
  • faaosofia o le faia o sela mumu ma platelet,
  • faʻasaina o le gaosia o leukocytes, basophils ma eosinophili,
  • aʻafiaga i luga o isi hormones, e aʻafia ai faʻamaʻi tino, luteinizing, hormones thyroid.

Pe a faʻaalia i le tautala, e vave ona gauai, i totonu o le tootoo laʻitiiti, e oʻo atu i le maualuga o le faʻamasinoga i le itiiti ifo i le itula. O le folasaga o le fesuiaiga o matua, ma e maua mai i uiga o le fualaau faasaina. E mafua mai i fatugaʻo, fusifusia i proteins i totonu o le toto, ma faʻamaʻalogaina e le ate. O le ala o le pulega e faalagolago i le uiga o le fualaau faasaina, ma uiga o le maʻi. I le togafitiga o le maskloskeletal system, o loʻo faʻaaogaina foi injections.

Lisi o fualaau oona

O le lisi o fualaau faasaina o le kulukosecorticoid hormone group e matua tele, ae i totonu o togafitiga faafomaʻi o loʻo taʻua i lalo e sili ona taatele:

  • Prednisone
  • Triamcinolone
  • Dexamethasone
  • Petameta.

Analogues o fualaau faasaina i lalo o igoa faapisinisi, po o ituaiga eseese ma se fesuiaiga o foliga, ua manatu e le taatele, ma e manaomia le suesue i faatonuga mo le faaaogaina, faatasi ai ma se faamatalaga manino o le teenaina ma faailoga, o le fausaga o le fualaau faasaina, ma uiga o le faamoemoega.

Faʻasologa B, e manaʻomia ai nisi tulaga e teu ai. Aʻo leʻi faʻaaogaina nei fualaau faʻamaonia, e tatau ona faʻafesoʻotaʻi lau fomaʻi, ia eʻi totoʻa faapitoa i le mafai poʻo le solia o le fualaau faasaina i lona faʻaaogaina mo pepe faatoa fananau mai, tamaiti, fafine maʻitaga.

O fualaau uma o le kullucocorticoid hormone vaega o loʻo faʻamatalaina i le Anatomical-therapeutic-chemical classification (ATX), o loʻo i ai se fausaga faʻapipiʻi ma faʻamalosia le sailiga mo fualaau saʻo. Soo se vailaau o lenei vaega e maua ai suʻega a le falemaʻi, ma e faʻamatala e tagata tomai faapitoa.

Faailoga mo le faʻaaogaina

I le taimi nei, e le na o le itu ma togafiti o togafitiga ua lelei ona suʻesuʻeina, ae o fegalegaleaiga foi a le HA ma le tele o fualaau faasaina, o togafitiga talafeagai, ma togafitiga faafomaʻi ua maea ona atiina ae. O lenei mea na mafai ai le faaaogaina o fualaau faasaina i le tele o lala o vailaau, o fualaau masani ma ausilali.

O tulaga le lelei lea o le a le aoga ai le GK o le a faia ai se lisi ogaoga umi o maʻi masani, faʻaogaina ma faʻalavelave matuia. I le folasu ua faʻaaogaina e togafiti ai:

  • suauu lupus erythematosus,
  • akylosing spondylitis,
  • faʻaogaina o le scleroderma,
  • rūmati polymyalgia.

Glucocorticoids e faʻaaogaina i le togafitiga o vasculitis ma le pyelonephritis, i le endocrinology latou te togafitia:

  • le atoatoa o le tino
  • thyrotoxicosis ma le leai.

  • ulcerative colitis,
  • ogaoga o le hepatitis
  • Crohn's faʻamaʻi i le gaioiga laititi.

Ae o le lautele o fualaau oona e aofia ai fuamini e le gata i lenei. Faʻaaogaina le cardiology mo:

  • nisi ituaiga o pericarditis,
  • post-viral ma le leʻo faapitoa leukocyte myocarditis.

  • ma le bronchial asthma,
  • eosinophilic pneumonia,
  • alveolitis ma le bronchiolitis,
  • sarcoidosis o mama.

I fuataga, o fualaau oona e togafitia ai le thrombocytopenia ma le anemia.

HA - o se vailaʻau maʻoti e tatau ona filifilia i tulaga faʻapitoa, ma i le transplantology. E ui lava i faʻamaʻiloga ma aʻafiaga, o glucocorticoids o loʻo i totonu o le lautele e faʻaaogaina, ma o nisi taimi e le mafai ona suia, o vaifofo mo gase matuia ma tulaga matuia. I togafitiga o faamaʻi o le tuilala e faʻaaogaina mo togafitiga:

  • osteochondrosis,
  • aveese le tiga
  • faʻamaʻi pipisi,
  • Ankylosing spondylitis,
  • faʻaleagaina le tuilaʻau ma ona paʻu.

O le fatuina o vailaau faʻasaʻi ua faʻalauteleina ma faʻalauteleina ai le maualuga o le aʻafiaga o lenei vaega o fualaau faasaina, e faʻalauteleina ai le lautele oa latou gaoioiga.

Faʻavae o le faʻaaogāina o lemoni ma faʻamalosiga

Glucocorticosteroids, ona o lo latou faʻaaoga lautele, ua faʻaaogaina i lala eseese o vailaau mo togafitiga o se feliuliuai fesuiaiga o faʻamaʻi. Mo le toetoe lava o tulaga uma ua iloa, o togafitiga togafitiga ma faʻasalalauga ua atiae i setete o suiga eseese.

O le umi o le gaioiga o le fualaau faasaina, o le tikeri o lona fautuaga, o le umi o le togafitiga, puupuu, po o le faalautelega, ma e oo lava i nisi o metotia o loo i totonu o le tomai o le fomai o ia na te iloa auala e taulimaina ai fualaau faapitoa.

O le mafuaʻaga lea e tele ai mea e taʻua e uiga i le le taliaina o le pulea e le tagata lava ia o fualaau oona, ma le faʻaeteete ma le mafaufau lelei o fualaau o lenei vaega. Soo se mea, o le vaifofo sili ona faamaloloina, ma le taimi e le agavaa, ma le le taliaina ma le le mautinoa, e ono afaina ai le tino o le tagata. O le mea lea, o togafitiga e tatau ona faia e na o se fomaʻi e masani i faʻalavelave uma o aʻafiaga o se vailaʻau faapitoa.

Faatonuga mo le faʻaaogaina:

Glucocorticosteroid - o se vailaau o le natura poʻo se mea e gaosia mai le gaosiga mai se pito i lalo o hormones o le cortex adrenal.

Le aʻafiaga o glucocorticosteroids i luga o le tino

I latou natura, o nei vailaʻau o vailaau. I totonu o tagata ma meaola, o le nofoaga autu o lo latou faʻatulagaga o le faʻafefe o le tino. Glucocorticosteroids e masani ona faateleina le tetee atu o le tino i aafiaga atuatuvale, ma o le mea moni lava le taua o le ola o nei mea oona.

Glucocorticosteroids e aafia ai le metabolism i le tino, aemaise lava i luga o le gaʻo, minerale, protein ma le vai.

Faʻatulagaina o vailaʻau glucocorticosteroid e galue e pei o le anti-inflammatory, faʻavaivai, faʻamaʻi, le antitoxic, ma fualaau faʻatau.

O aʻafiaga autu o glucocorticosteroids

Glucocorticosteroids latou te iloa lo latou aʻafiaga e ala i le felafolafoai i totonu o siama i totonu o le cytoplasm. O iina latou te fusifusia ai i ni initaneti faapitoa e maua mai ai le porotini.O le aʻafiaga o nei hormones i luga o le phospholipase A2 ma le hyaluronidase, lea e mumu ai enzymes, e lauiloa foi.

O vai o lenei vaega e faʻamautuina ai siama faʻamalosi, lea e faʻalavelave ai le faʻasaʻolotoina o vailaʻau oona (histamine, leukotrienes, thromboxane) mai potu mast. Latou te faʻagesegeseina le faʻavaeina o cytokines pro-inflammatory mai le acid arachidonic.

O le aʻafiaga faʻamalolo o le glucocorticosteroid hormones o loʻo faʻaaogaina i vailaau e taofia ai le tele o le osofaiga o le masini system e faʻatonuina i le tino o le tagata lava ia. E manaʻomia lenei mea mo le totoina o totoga (faʻataʻitaʻiga, fatugaʻo, gaʻo o le ponaivi), mo maʻi mama, maʻi o le autoimmune. O se aafiaga lelei o togafitiga ma glucocorticosteroids e maua i le taofiofiina o le femalagaiga o sima mumu ma lymphocytes, faapea foi le fegalegaleaiga a vaega eseese o lymphocytes ma isi.

O le gafatia o le glucocorticosteroids e faateleina ai le toto maualuga e maua i le faateleina o le faʻamalolo o le adrenaline ma toe faʻaleleia ai le lagona o le adrenaline receptors i ai, faʻaitiʻitia ai le lumenia o vaa ma faʻaitiitia ai lo latou gafatia. O lenei meatotino e mafai ai ona latou taulimaina tulaga o tulaga faateʻia i tulaga ogaoga.

Glucocorticosteroids e faʻapupulaina ai le kulūkose i le ate ma le faʻamavaeina o aʻafiaga, lea e faʻapupulaina ai le anotusi o amino-free free ma glucose i totonu o le toto. I lenei tulaga, e maua e le tino se aofaiga talafeagai o mea maualuga-eletise.

Glucocorticosteroid togafitiga

I vailaau faʻapitoa, o sauniuniga o kullucocorticosteroid e tusa ai ma le umi o le gaioiga e vaevaeina i ni vaega se tolu: puupuu, taimi umi ma gaioiga umi.

Glucocorticosteroids pupuu-aofia ai le hydrocortisone. O le tutusa lenei o le tino o le hydrocortisone, pe a faʻatusatusa i isi vailaʻau, e i ai sona aafiaga itiiti i le masima vai masima.

Vailaʻau o le umi ole glucocorticosteroids - methylprednisolone ma prednisolone.

O glucocorticosteroids umi e aofia ai le betamathasone ma le dexamethasone.

I le togafitiga o glucocorticosteroids, o ituaiga o le pulega, inhalation, intranasal ma parenteral e faʻaaogaina.

O vailaʻau mo le faʻafofoga tautala e faʻaleleia lelei mai le vaega o meaʻai, i le toto latou te fusifusia i palatini plasma. O loʻo faʻaaogaina e togafitia ai le faʻaleagaina o le gasegase o le tino, gaogao muamua ma le lua, ma le suʻacute thyroiditis, faʻamaʻi Crohn, faʻamaʻi faʻamaʻi vavalalata ma COPD i totonu o le gaioiga laititi.

Mai glucocorticosteroids, otaota, triamcinolone acetonide, leclomphasasone dipropionate, mametasone furoate, fluticasone propionate e masani ona faʻaaogaina. E fetaui lelei mo le togafitiga masani ole fomaʻi ma le COPD, rhinite o le maʻi.

Glucocorticosteroids faʻapitoa e faʻataʻitaʻiina mo le gasegase o le tino, le maʻi ma le rhinitis. O le tulaga ese o la latou pulega e taʻu mai ai o se vaega o le vailaʻau o le a ulufale atu i le mucosa muʻa ma le vaega o le manava, ma o le vaega o le a foloina ma ulu atu i le meaʻai.

O a kulukosecorticoids

Glucocorticoids o se ituaiga o hormone tagata lea e gaosia mai e matala oona, pe o lo latou paʻu. Latou te faia se vaega malosi i gaioiga e tutupu i le tino. O ia ituaiga hormones e amata ona galue, aemaise lava i tulaga faʻafuaseʻi faʻafuaseʻi: faateʻia, atuatuvale, faʻalavelave. O lenei mea e fuafua ai lo latou faʻaaogaina i vailaau faʻasaʻi ina ia mafai ai ona maua ai faʻamaʻi-inflammatory, aʻafiaga o aʻafiaga.

O le faiga o la latou galuega e pei o lenei:

  1. hormone, ulufale atu i totonu o le masini, afaina ai le faʻaleleia,
  2. kenera e faatonutonuina ai le tali a le tino, e faʻaaogaina,
  3. o le gaioiga galue o kenera e faʻaitiitia ai le mumu ma faʻalavelave ai le tino o le tagata maʻi.

E le gata i lea, o hormones glucocorticoid e faʻamalosia ai le taofiofia o vaʻa toto, e mafua ai ona faʻaitiitia le gaogao, aʻo faʻatinoina le galuega ole ate ole ate. O le mea lea, o le tino e puipuia mai toxins ma se tulaga faateʻia.

Faʻailoga mo togafitiga glucocorticoid:

  • o le le mautonu o le eleele,
  • faʻamaʻi o le masukotaletal system,
  • allergies
  • fulu
  • paʻu paʻu
  • sarcoidosis
  • Crohn's faamaʻi.

Afai o le tagata mamaʻi ua mamafa i fomaʻi poʻo allergies, o loʻo iai faʻataʻitaʻiga i mea e le o iai.

Faʻaiʻuga

Glucocorticoids ei ai se aafiaga tele i le gaosia o isi hormones i le tino. Touroid e sili atu ona faigofie i lenei tulaga. I lalo o le aʻafiaga o hormones, o le a faʻaitiitia ai lona gaioiga.

O aʻafiaga o togafitiga glucocorticoid e mafai ona vaeluaina i ni vaega se lua: faʻalapotopotoga ma le faʻaogaina.

Aafiaga i le lotoifale

O le tele lava o taimi, o le a le afaina ai ni taunuuga o lenei ituaiga pe a uma ona faʻaaoga sauniuniga ile inhalation-hormones.

Faʻafouina i le maʻisuka - na ona inu i aso uma.

O le tagata maʻi e mafai ona faʻalavelaveina e:

  • mataʻu mago
  • e masani ona sosolo
  • tiga faʻama,
  • oloʻo i totonu o le gutu
  • talepu.

I le avea ai o se tulafono, e le tumau ma e matua mou atu atoa pe a uma le faʻamalolo o le siama.

Faʻatonuga o le itu

O le lisi o aʻafiaga o le natura o le natura e sili atu ona manaia. E masani lava ona faʻalagolago i le fea faiga e sili ona vaivai.

O vailaau faʻamaʻi pipisi e taofiofi atoa ai le aʻafiaga o gland. Ma e tusa lava pe a uma le faʻamavaeina o tagata taʻavale, mo se taimi umi latou te le mafai ona toe galulue "i le malosi atoatoa." O le alu ese mai o le maʻi e matautia aua e mafai e le tino ona iai se faaletonu o glucocorticoids. E oʻo lava i se manua laiti poʻo se mafatiaga e ono afaina ai le tino. O se tagata e leai se ituaiga o hormone e lagona le le amanaia, le fiafia. O loʻo i ai le le lava o le manaʻo ma le paʻu o le mamafa.

O le atugaluga sili lava o le malosi lea o le malosi o steroids. O le faaitiitia o le mamafa i lalo oa latou faatosinaga e matua faigata lava ona togafitia i fualaau faasaina.

O vailaʻau faʻamaʻi e taofia ai le puipuiga o le tagata, aemaise lava i le faʻaitiitia o le malosi o le tino i faʻamaʻi o se natura siama. O aʻafiaga o faʻamaʻi pipisi e faalagolago i le fua o le kullucocorticoids: maualuga maualuga - maualuga le lamatiaga. O lenei aʻafiaga o le mafuaaga autu o le atinaʻeina o faʻafitauli, e masani lava i se taunuʻuga leaga.

I le togafitiga o le homone, o faʻamaʻi pipisi i le tino e faʻapipiʻi, naʻo le faateleina o le vevela o le tino e mafai. Ina ia aloese mai na itu, o le fomaʻi ma tui pneumococcus e fautuaina mo maʻi aʻo leʻi togafitiga. E le gata i lea, o le a le leaga le faia o se suʻega o le tuberculin.

E masani lava o glucocorticoids e mafua ai faʻafitauli mafaufau ile tagata maʻi. O lenei mea e mafai ona faʻaalia uma i le le lelei, ma le ogaoga o le atuatuvale ma le mafaufau.

E masani lava o taunuuga o le togafitiga o le hormonal e mafai lava ona avea ma se suiga i foliga vaaia o le maʻi: o le mamafa o le tino, o le faataamilosaga o foliga, o le tino, o le lilac stretch marks, bruising. I le avea ai o se tulafono, o nei aʻafiaga e le manaʻomia e faʻaitiitia pe faʻaaoga atoa pe a uma le faʻaitiitia o le faʻaititia.

Matou te ofoina atu se faʻaititia i le au faitau o la matou 'upega tafaʻilagi

Faʻasalaga

O le tele o fualaau manaomia, o soo se ituaiga o vailaau, e afaina ai le soifua maloloina o le maʻi ma le manuia. E le masani ona tupu le tele o le kulukosecorticoids.

  • fulafula
  • solia o le paleni eletise i le tino,
  • gaogao.

I tulaga e le masani ai, o le tiga o le manava, fatu o le fatu, gaioiga, ma le vomiting e mafai.

I uluai faailoga o le maualuga o se fualaau faasaina, o lona pulega e tatau ona taofi. O togafitiga o se faailoga. E leai se togafitiga faʻapitoa.

Fegalegaleaiga ma isi vailaau

Afai e maʻi soo se tagata maʻi, e tatau ona logoina le fomaʻi e uiga i lenei mea ao le i faatonuina le glucocorticoids. O le fegalegaleaiga o nisi fualaau faasaina ma le tasi ma le isi e mafai ona mafua ai le le manaomia.

O le faʻaaoga faʻaaogaina o fualaau e faʻaitiitia ai le malosi o le manava i le taʻavale e faʻavaivaia ai aafiaga o le mea mulimuli. O le faʻaaogaina o hormones ma le aspirin e mafai ona faʻaosoina ai le fatuina o le maʻi suka i totonu o le vaega o meaʻai, ma le paracetamol - o se faʻaopoopoga faʻaopoopoga o lona toʻilalo.

O vailaʻau faʻasaina e faʻaitiitia ai le kulūkose e maua ai le aʻafiaga pe afai e faʻaoga tutusa ma le kulūkocorticoids. O hormones steroid e faʻapipiʻiina ma togafitiga e mafai ona amata ai le vevela o le paluka mai le tino.

Faʻasalaga, e tatau ona faʻaaogaina fualaau mo tagata ua matutua, o gasegase ei ai le cirrhosis o le ate, talu ai i lenei tulaga o le aʻafiaga o hormones e mafai ona faʻaleleia.

O tagata gasegase o loʻo faʻaaogaina togafitiga o le hormone e puipuia ai le tui puipuia e faʻasalaina i tui puipui o le ola.

Auala e faʻaitiitia ai aʻafiaga i itu

E i ai nisi vaega o tagata gasegase o loʻo faʻasaina i le togafitiga glucocorticoid.

E aofia ai:

  • gasegase e maua i le maʻisuka
  • gasegase e iai se talaaga o mea faaletonu ole mafaufau,
  • gasegase o le gastrointestinal patients
  • o gasegase e maualuga le maualuga o le maualuga o le maualuga ma / poo le fatu le fatu.

O isi mea e mafai ona faʻaaogaina ai le siama. Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o aʻafiaga i itu, e tatau ona e mataʻituina lelei lou soifua maloloina. Afai e maua maʻi, ole fomaʻi e tatau ona logoina lenei mea.

O tagata gasegase uma e faia togafitiga fomaʻi, e tusa lava po o le a le ituaiga ma le ituaiga, e fautuaina e ave ni vitamini-mineral complexes, e tatau ona totogi le tausiga faapitoa i le calcium ma le vaitamini D. I nisi tulaga, atonu e manaʻomia lou ave insulin.

Mo le manino ma le faigofie o le malamalamaga, o itu uma lava ma auala e taofi ai i latou o loʻo tuʻuina atu i le laulau.

Laulau: "Aafiaga le talafeagai o togafitiga faʻamaʻi ma auala e faʻaitiitia ai"

Faʻamataʻuga ituFaailoga autuHormones o loʻo i ai se aʻafiaga leaga (faʻaauau)Taunuuga o le Faaitiitia o Aafiaga
Tumau le tumau i le tinoO le fetogi, o se tulafono, e tupu i luga o foliga, vae.Cortisone, hydrocortisone.Le faʻaaogaina o togafitiga, faʻaaloalo i le taumafa maualalo o le sodium.
OsteoporosisPaʻu tiga i sooga, tua, fusi o ponaivi ma siama (aemaise i matua)DexamethasoneLe faʻaaogaina o le vitamini D, suauu calcium
Faʻalavelave musikaLagonaina o vaivaiga i vae, vaivaiga.Dexamethasone, Prednisone, Prednisone.Le faʻaaogaina o anabolic, le soloia o le dexamethasone.
Papatitis ulcerI le tele o tulaga, e le afaina. I le 1 i luga o le 10 mataupu, e mafai ona tupu le gasegase gase.Prednisone, prednisolone.Methylprednisolone e fautuaina. O le auala sili ona lelei o le pulega o le matuaeral.
Hormonal maʻisukaI le avea ai o se tulafono, o le maʻisuka faafitauli e le o matauina.Petameta

Le faʻaaogaina o isi togafitiga.
Mafaufauga mafaufauO le atuatuvale, tiga tele, atuatuvale, atuatuvale, mafaufau.E seasea ona tupu pe a faʻaaoga le methylprednisolone.Afai e mafai, ia le aofia ai le togafitiga o le hormone i tagata e le mautonu le mafaufau. I le leai o se avanoa e faʻaaoga ai mafaufauga faʻapitoa i le gasegase.
Taumafa mamafaLagonaina o le fiaaai faifaipea, faateleina le fiaai.Dexamethasone

Taumafa paleni paleni, sei vagana ai le hormone lea e faaosofia ai le maua o le mamafa.
Paʻu mamafa mamafaLeai ni faailoga iloga.Triamcinolone

Le faʻaaogaina o meaʻai faʻamaʻi, amino acids.

O le mea e leaga ai, o togafitiga faʻatasi ma glucocorticoids e toetoe lava o taimi uma e fesootaʻi ma foliga o nisi aʻafiaga. Matafaioi mo lenei pepelo ma le fomaʻi ma le maʻi.E manaʻomia le fomaʻi e suʻe maeʻaeʻa le talaʻaga o le tagata maʻi ina ia le faʻatagaina ai le faʻamalosia o vailaʻau na ave. O le tagata gasegase, i le isi itu, e tatau ona matua matauina le fua ma le taimi o le tagofia o fualaau faasaina.

Glucocorticoids o vailaau matuia. O lo latou faʻaaogaina e tatau ona finau i na o mea e sili ona taua. O togafitiga e tatau ona puupuu pe a mafai ai.

O le taliaina o hormones i soʻo se tulaga e faʻavaivai ai le paleni i le tino. O le mea autu lava o taunuuga mo le tagata maʻi e laʻititi lava.

Afai ei ai se avanoa e faia e aunoa ma le faʻaaogaina o togafitiga o le hormonal, e aoga le faʻaaogaina.

O le maʻisuka e masani ona oʻo atu ai i faʻalavelave matautia. O le maualuga o le suka o le toto e sili ona matautia.

Aronova S.M. na tuʻuina atu faʻamatalaga e uiga i togafitiga o le maʻisuka. Faitau atoa

Faʻatinoina o gaioiga ma aʻafiaga

Corticosteroids o hormones steroid i lo latou tupuaga, o la latou faiga o le faatinoga e ese mai hormones o le porotini. GCS e ulufale atu i totonu o siama faʻataʻatitia ma ulu atu i le cytoplasm e ala i le paʻu o le cell, i le mea latou te fusifusia ai i le faʻaaliga ma faʻaaogaina o latou aafiaga patino.

O nei vailaʻau faʻasalalau e aafia ai le gaioiga o le tele o siama i totonu o le tino ma e matua aoga tele. O o latou aʻafiaga autu:

  1. 1. Auai i le faatonutonuina o le masani ole metabolism:
    1. Latou te aafia ai le metabolism o gaʻo (faʻalautele le maualuga o le kulukose i totonu o le toto i auala eseese).
    2. 2. Faʻafesoʻotaʻi le palatini (faʻateleina le fausiaina o le RNA ma le porotini i le ate, faʻaleleia le vaeluaina o palatini i maso ma isi masini).
    3. 3. E aʻafia ai le metabolism o gaʻo (i vaega eseese 2 faʻafeagai o loʻo tutupu - o le tuputupu aʻe ma le pala o le tino o le tino).
  2. Maua le mineralocorticoid gaoioiga. E mafai ona latou faaosofia ai le taliaina o mea e maua mai i meaʻai mo le tino (e ui lava i se mea e itiiti ifo nai lo hormones mineralocorticoid), lea e mafua ai le suia o le sodium i le tino. O lenei mea e mafua ai le faatumauina o le tino, faateleina le maualuga o le toto ma le faateleina o le excretion o ions i le urine.
  3. O le tetee o le tino i le atuatuvale e faateleina. O le faateleina o le kulukose o le toto i lalo o le gaioiga o le kulupucocorticoids e maua ai le malosiaga e tatau ai e puipuia ai mai le mafatiaga e mafua mai i le gasegase, siama, maʻi, ma isi.
  4. E i ai a latou aʻafiaga puipuia (faʻaititia le numera o vasega eseese o kela o le paʻepaʻe).
  5. O loʻo i ai se malosi malosi e tetee atu ai i aʻafiaga, lea e faʻamatalaina i le faʻaitiitia o le maualuga, tufatufa atu o galuega a le T- ma le B-lymphocytes ma le solia o le faʻavaeina o tagata faufautua leaga. Latou te faʻamautuina membranes o le lysosome, faʻaitiitia le faʻatuina o le histamine e basophils. O se taunuuga, o vaega uma e tolu o le mumu o loʻo taofia.
  6. Auai i tulafono faatonutonu ole faiga o le endocrine: faʻagesegese le faʻamalositino o ACTH ma le malosi, faʻateleina le gaosiga o le hormone tuputupu aʻe.
  7. E afaina ai le tino. I le fetus i le masina mulimuli o le maʻitaga, e fesoasoani le corticosteroids i le fausiaina o le tuai, lea e ufiufi ai le alveoli o le tino mai totonu ma e tatau uma mo le latou tatala i le taimi o le manava muamua, ma puipuia a latou mea mai le pa'ū i le lumanaʻi.
  8. E afaina ai le cardiovascular system. GCS faʻateleina le toto maualuga ma faʻamautuina i lenei tulaga maualuga. O le aʻafiaga e fesoʻotai, i le isi itu, ma le faateleina o le toto e mafua mai i le faatumauina o le tino ona o le mineralocorticoid, ma i le isi, faatasi ai ma le faateleina o le lagona o le muso o le fatu ma toto toto i catecholamines (adrenaline ma norepinephrine).
  9. E aafia ai le faagasologa o le hematopoiesis. GCS faʻalavelaveina le faʻavaeina o mea moni hematopoietic e tatau ai mo le vaevaeina o sima vaʻa o le manulele osususu mumu. I lenei tulaga, o le maualuga o basophi, eosinophils ma monocytes i le toto ua faaitiitia. O le faʻavaeina o neutrophils ua faʻateleina.

Hydrocortisone - pepa faʻatumu ma faatonuga mo le faʻaaogaina

Glucocorticoids: o se nofoaga i togafitiga

Mo togafitiga o le pharmacodynamic (e ese mai i le suia), e sili ona lelei le faʻaaogaina o vailaau faʻasaina ma le maualalo o le mineralocorticoid activity. Glucocorticoids o loʻo faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa e iai ni eseesega i le malosi o le faʻamalositino autu, pharmacokinetics ma le fusi o aʻafiaga e tatau ona amanaia pe a faʻamaonia.

Glucocorticoids e faʻaaogaina i le togafitiga faʻamalolo ma le faʻaleleia i tulaga nei: i le mafaufauga ma le tele o le toto ma o latou toe foi, i le mafaufauga i le le atoatoa o le cardiovascular,

  • afaina, afaina
  • afaina ai le afaina,
  • afaina poo anaphylactic reactions (Quincke's edema, urticaria matuia, tulaga o le asthmatic, gaioiga ogaoga-tiga, ma isi),
  • afaina o le tino i fualaau faasaina po o isi fualaau faasaina,
  • le atoatoa gasegase.

Mo togafitiga faʻanatinati o tulaga e pei o le teʻi, faʻamaʻi o mea e afaina ai, inisua, glucocorticoids e faʻatonutonu iv. O le folasaga e mafai ona nofo toatasi pe toe fai mo ni nai aso.

O le faʻamaoniga sili mo le faʻaaogaina o kulukosecorticoids i le taimi o le faʻamaʻi ma i le amataga o le taimi o le faʻasologa o le taimi o le faʻaitiitia o le SBP i lalo o le 80 mm Hg. Art., Lea e mafai ona matauina i le tele o tulaga faʻaleaga. O le faʻaleagaina o le faʻaaogaina o corticosteroids i le taimi o le faʻavaeina o le faʻamaʻi ma lona tausiga e mafai ai ona tatou maua vave le faamautuina o hemodynamics e faasaga i le talaaga o togafitiga togafitiga i totonu o le 10 minute mai le amataga o le fua muamua.

E masani lava i le taimi o le taotoga, e faʻaaogaina le kullucocorticoids i le tele o vailaau: mai le 20 i le 100 mg pe a fuafua i le fua o le prednisolone. E le gata i lea, o le aoga o lo latou faʻaaogaina i togafitiga faʻapitoa e oʻo atu i le 96%. E na o se numera itiiti o mataupu e le aoga fualaau. O le tele lava o taimi, o le le maua o se lagona o le hemodynamic o loʻo matauina i tagata gasegase ma le faʻaitiitia o le toto maualuga e tali atu i le faʻaofiina o se mea faʻapitoa faʻalautele (eg, trimecain). E leai se aoga o se tasi o tui o le glucocorticoids i tagata gasegase i le gasegase malosi pe afai e faasaoina lona punaoa, faapea foi ma tulaga e le masani ai, o le tetee muamua o le tino i fualaau faasaina.

I faʻafitauli ogaoga o le toto, o le togafitiga o le glucocorticoids e mafua mai i le faateleina o le faʻafefete o manu, o le faateleina o le vevela vevela, faʻamautuina o le malosi o le tino ma le ST, faʻamautinoaina o le tino ma le lysosomal membranes ma isi aʻafiaga. E ui lava i le faʻaaoga masani o glucocorticoids mo ituaiga eseese o le faateia, o lo latou aoga i nei tulaga e tumau pea ona le puipuia. O lenei mafuaʻaga ona o le lavelave o le tausitusi mo le tele o itu, o loʻo faʻaalia ai le atinaʻeina o se tulaga faʻafuaseʻi ma aafia ai le aoga o togafitiga. O le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids i nei tulaga e tatau ona faia faʻatasi ma le vailaʻau faʻataʻitaʻi o le faʻataʻitaʻiga faʻapitoa o le faʻasaʻoina o faʻafitauli.

O le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids e maua i le togafitiga o gasegase o le tino e tupu i le taimi o togafitiga faʻapitoa o taotoga taotoga. I tulaga ogaoga o le allergy allergic, o le faʻaaogaina o laasaga talafeagai ole glucocorticoids ei ai lona aafiaga lofituina. O le amataga o glucocorticoids i faʻamaʻi maʻi e faʻatuai. O le mea lea, mo se faʻataʻitaʻiga, o aʻafiaga autu o meaola o le hydrocortisone e na o le 2-8 itula talu ona maeʻa ona faʻafoega. O le mea lea, o gasegase e maua ai ni faʻamaʻi ogaoga faʻamaʻi e aloese mai le bronchospasm manaʻomia vave le puleaina o epinephrine.

Glucocorticoids ei ai le faʻalauiloa i le le atoatoa o le tino, lea na atinaʻe muamua ma taimi o taotoga. Hydrocortisone, cortisone ma prednisone e faʻaaogaina mo le fesuiaiga o togafitiga.

O le puleaina mo sina taimi o le GCS ua leva ona faia mo le puipuia o maʻi o le manava o le tino faʻanoanoa i tamaiti laiti, lea e faʻaitiitia ai le lamatiaga o le oti ma faʻafitauli mai lenei tulaga i le 40-50%.

Carbohydrate metabolism

O se tasi o aafiaga taua o corticosteroids o lo latou aafiaga faatosina i le gluconeogenesis. Glucocorticoids e mafua ai le faateleina o le gaosia o le glycogen ma le kulukose i le ate, e taofiofi ai le gaioiga o le inisalini ma faaitiitia ai le mafai ona gafatia o paʻu mo le kulukose i totonu o mea lautele. O se taunuuga, e mafai ona atiaʻe le hyperglycemia ma le glucosuria.

Protein Exchange

Glucocorticoids e faʻaitiitia le faʻalauteleina o le protein ma faʻateleina ai lona malepelepe, lea e faʻaalia i le le lelei o paleni oona. O lenei aafiaga e faapitoa lava ona faalauiloaina i totonu o musika o le tino, paʻu ma le ponaivi. O faʻaaliga o le paleni o le nitrogen le lelei o le gau o le mamafa, vaivaiga o musika, atrophy o le paʻu ma maso, striae, ma le afaina. O le faaitiitia o le tuufaatasiga o polotini o se tasi lea o mafuaʻaga mo le tuai i faagasologa o le toe faaleleia. I tamaiti, o le fatuina o fusi, e aofia ai le ponaivi, ua faʻalavelaveina, o le tuputupu aʻe ua faʻagesegese.

Lipid metabolism

Glucocorticoids e mafua ai le toe tuʻuina atu o gaʻo. O le aʻafiaga i le gaosiga o gaʻo e faʻaalia i lipolytic i le lotoifale, ao le lipogenesis i totonu o le itumalo o loʻo faʻapipiʻiina foi. O se taunuuga, faatasi ai ma le faʻaaogaina o fualaau oona, o le tele o le gaʻo e faʻaputuina i foliga, vaega o le tino, o tauau ma le faʻaitiitia o le tino o le tino. Glucocorticoids e faʻapupulaina ai le faʻaogaina o meaʻai gaʻo ma triglycerides, e mafua ai le hypercholesterolemia.

Vaa masima masima

O le faʻagasologa taimi o le GCS e oʻo atu ai i le faʻamautinoaina oa latou mea e fai i le mineralocorticoid. O se faʻaopoopoga i le toe faʻamautuina o ions sodium mai le distal renal tubules ma le faateleina o le siakiina o masini o vailaʻau oona. O le tuai o le sodium ions i le tino ua mafua ai le siitia malie o le pcc ma le faateleina o le toto maualuga. O le mineralocorticoid effects o le GCS e sili atu ona aofia i le GCS - Cortisone ma le hydrocortisone ma, i se tulaga maualalo, GCS faʻapitoa.

Glucocorticoids e masani ona mafua ai le paleni o le calcium i le tino, faʻaitiʻitia ai le faʻaaogaina o le calcium mai le vaega o meaʻai ma faateleina lona manava i gaʻo, lea e mafua ai le hypocalcemia ma le hypercalciuria. Faatasi ai ma le faaumiumi o le puleaina, o le soliga o le konetacota metabolism, faatasi ai ma le malepe o le polotini matrix, e tau atu i le atinaeina o le osteoporosis.

Toto toto

Glucocorticoids e faʻaitiitia ai le aofaʻi o eosinophils, monocytes ma lymphocytes i totonu o le toto. I le taimi lava lea e tasi, o loʻo maua i totonu o le toto mumu toto, faʻasolosolo, neutrophils ma platelets. O le tele o nei suiga e maitauina pe a uma ona faia se tasi o fualaau o le corticosteroids ma le maualuga o le mamafa o le aafiaga pe a mavae le 4-6 itula. O le toe faʻaleleia o le uluai setete e tupu pe a uma le 24 itula.I le togafitiga faaumiumi ma corticosteroids, suiga i le ata o le ata mo le 1-4 vaiaso.

E tusa ai ma le manatu faʻavae, o glucocorticoids e iai se faʻalavelave faʻapitoa i le hypothalamic-pituitary-adrenal system (GGNS), o se taunuuga o le faʻaitiitia o le gaosiga o le ACTH. O le le atoatoa o le gaioiga o le gaʻo o loʻo tupu i le taimi lava e tasi e mafai ona tupu ma le faʻaumatia o glucocorticoids. O le lamatiaga o le atinaʻeina o le le atoatoa o le tino, e faʻaititia ai le tele o le faʻaaogaina o le kullucocorticoids mo le sili atu ma le 2 vaiaso.

Faʻasagaga faʻamalosi

Glucocorticoids o hormones fetuutuunai e faʻalautele ai le tetee o le tino i le atuatuvale. I lalo o tulaga ogaoga faigata, o le gaosiga o le cortisol e faʻatupulaʻia tele (a itiiti ifo ma le 10 taimi). E i ai le faʻamaoniga o se fesoʻotaʻiga i le va o le faʻafouina o le tino ma le GNSS. O nei fegalegaleaiga e mafai ona avea ma sui o se tasi o auala o le faʻagata o le faʻamalosi o gaioiga o le kulukosecodicoids. Ua faaalia ai o le galuega a le GNS e faʻatulafonoina e le tele o cytokines (IL-1, -2, -6, le maualuga o le necrosis factor TNF-a). E tofu uma i latou ma se mea e faʻaosofia ai.E toatele e tele naua aafiaga. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le IL-1 e faʻamalosia ai le faʻamalolo o le corticotropin-le faʻamalolo o le homone e ala i vavave o vavave, faʻafesoʻotaʻi tonu le gutu pituitary (faʻaleleia le faʻasaʻolotoina o ACTH) ma sosolo (faʻalautele le tuʻuina atu o glucocorticoids). I le taimi lava lea e tasi, o glucocorticoids e mafai ona taofia le faʻaalia o le tele o vaega o le puipuiga o le tino, mo se faataitaiga, o le gaosiga o cytokine. O le mea lea, o le GGNS ma le polokalama puipuia e lua ona ala i le taimi o le atuatuvale ma o nei fegalegaleaiga atonu e taua tele i le tausisia o le homeostasis ma puipui ai le tino mai aafiaga e lamatia ai le ola o se gaioiga faatupuina.

Faʻasalaga gaioiga

Glucocorticoids e mafai ona aʻafia ai le gaioiga a isi hormones, e matua malosi ai o latou aʻafiaga. O lenei aafiaga o le kullucocorticoids i luga o aafiaga o isi hormones faatonutonu e taua o le gaogao ma e atagia ai suiga i le porotini o le protein e mafua mai i corticosteroids, lea e suia ai le tali a le tino i nisi fualaau.

O lea la, o laʻititi laititi o le kullucocorticoids e mafua ai le malosi o le lipolytic faatinoga o catecholamines. Glucocorticoids e faʻapupulaina ai foi le lagona o le faʻaleleia o le talini e faʻaaogaina ai le catechomines ma faʻaleleia atili ai le aafiaga o le angiotensin II. E talitonuina talu ai ona o lenei mea, o le kulukosecorticoids e i ai sona aafiaga i le cardiovascular system. O le iʻuga, o le vascular tone o loʻo faʻasolosolo lelei, faʻateleina le faʻatulafonoina o le gaioiga ma le faʻaitiitia o le mafai ona faʻaitiitia. I se isi itu, o le le atoatoa o le gaosiga o le GCS natura o loʻo faʻaalia i le maualalo o le SV, faʻalauteleina o arterioles, ma le vaivai o le tali atu i le adrenaline.

Na faaalia ai o le glucocorticoids e faʻaleleia atili ai le aafiaga o le bronchodilating o catecholamines, toe faʻaleleia ai le lagona o le peta-adrenergic receptors ia i latou, lea e fesootaʻi ma le faateleina o le biosynthesis o masini resrenergic o le puipui vascular.

Pharmacokinetics

Glucocorticoids are molecules lipophilic laiti lea e pasi faasolosolo i puipui faʻapitoa e ala ile faʻalauiloa faigofie. Pe a faʻafoeina, o le kulukosecorticoids e faʻaleleia lelei mai le pito i luga. O le cmax i le toto e fatuina i le 0.5-1.5 itula. O le fua faatatau o le atinaʻeina o aʻafiaga ma le umi o le gaioiga a le GCS e faalagolago i foliga o metotia, solubility ma le fua o fualaau faasaina.

Glucocorticoids e gaosia i le tele o fualaau o fualaau. O vaega o ituaiga tui e mafua mai i meatotino uma a le glucocorticoid ia lava ma le ester e fesootaʻi atu i ai. Succinates, hemisuccinates ma phosphates e mafai ona suauu vai ma maua ai se vave, ae o se aafiaga puupuu. E mafai ona ulufale i / m ma / in. Acetates ma acetonides o ni faʻamalositili tioata tioata, e le mafai ona suʻeina i le vai ma e faʻaalu malie le tele o itula. Ole suavai e le mafai ona faʻaaogaina vai e faʻamoemoe e faʻaofiina i totonu o le paʻu faʻatasi ma ato faʻapitoa. O a latou gaioiga e ausia le maualuga pe a maeʻa le 4-8 aso ma e oʻo atu i le 4 vaiaso.

I totonu o le toto, glucocorticoids e fausia ai faʻalavelave ma palatini plasma - albumin ma le transcortin. Afai o glucocorticoids faanatura e fusifusia i le 90%, ma to albumin e 10%, o le glucocorticoids synthetic, sei vagana ai prednisolone, e aofia ai le albumin (pe tusa o le 60%), ma pe a ma le 40% o loo faasalalauina i le pepa saoloto. 25-35% o glucocorticoids saoloto e teuina i toto mumu mūmū ma laulaʻa paʻepaʻe paepae.

E naʻo meaola e le o le protein-glucocorticoids o loʻo galue malosi. Latou te faigofie ona pasi atu i le mucous membranes ma measina histohematological, e aofia ai toto-faiʻai ma le placental, vave faʻaitiitia mai plasma.

O le metabolism o glucocorticoids e tupu tele lava i le ate, o vaega i fatuga ma isi gaʻo. I totonu o le ate, o glucocorticoids e faʻafefeteina ma faʻatasi ma le kullucuronide poʻo le sulfate.O meaola masani o le cortisone ma le prednisone e maua ai faʻamalosiga pe a maeʻa le faʻamautuina i le ate ma le fausia o le hydrocortisone ma le prednisone, i le faasologa.

O le faʻamalosiina o corticosteroids gaosia i totonu o le ate e ala i le toe faʻaleleia ma le faʻasolosolo ua faʻagesegese ona faʻatusatusa i vailaʻau masani. O le faʻafeiloaʻiga o fomaʻi poʻo chlorine halogenion i totonu o le fausaga o le GCS e faʻagesegese ai le faʻaaogaina o fualaau faasaina ma faʻateleina ai le T1 / 2. Ona o lenei mea, o le aafiaga o corticosteroid fluorinated e sili atu le umi, ae i le taimi lava e tasi latou te faʻalavelaveina ai le gaioiga o le gaʻo faʻaleagaina.

Glucocorticoids e faʻamalosi e fatugaʻo e ala i le faʻaaogaina faʻapitoa i le tino o le gasegase gasegase. O le tele o corticosteroids (85%) o loʻo faʻataʻiina i totonu o le falepuipui, ma na o le 15% o loʻo alu ese mai le tino. I le le atoatoa, e le o faia le fetuunaiga o fualaau.

Lapataiga

I tagata gasegase e iai le hypothyroidism, cirrhosis, hypoalbuminemia, faʻapea foʻi ma tagata matutua, o le aʻafiaga o le kulukosecorticoids atonu e faʻaleleia atili.

Glucocorticoids e sao lelei i le placenta. O masini masani ma le leai ni fomai e masani lava ona saogalemu mo le fomaʻi ma e le taitai atu ai i le inisinia o le Cushing syndrome ma le faʻasaina o le GNSS.

O le faʻagasologa o taimi e faʻaogaina ai glucocorticoids fluorinated e mafai ona mafua ai le toe faʻafoʻiina, e aofia ai ma le leaga. O se fafine o loʻo galue i le kullucocorticoids i le 1.5-2 tausaga ua tuanaʻi, ina ia puipuia ai le le atoatoa o le tino, o le hydrocortisone hemisuccinate 100 mg i le taʻi 6 itula e tatau ona faʻaopoopoina.

Aʻo fai susu, laʻititi maualalo o glucocorticoids, e tusa ma le 5 mg o prednisone, e le afaina mo le pepe, talu ai o le kulūkocorticoids e matua leaga le susu o susu. O fua maualuga o fualaau faasaina ma lo latou umi taimi e faʻaaogaina e mafai ona mafua ai le taofiofia ma le puipuia o HHF.

I le togafitiga o le tele o faʻamaʻi o le maskloskeletal system, ae maise lava o le natura mumusu, o fualaau e pei o glucocorticosteroids ua maua le salalau lautele. Ae e te leʻi malamalama i aʻafiaga autu, faʻamaoniga ma faʻailoga, e tatau ona e iloa poʻo a glucocorticosteroids (GCS).

Glucocorticosteroids o fualaau faasaina ia e aofia ai le vaega o hormones steroid ma maua ai le anti-inflammatory, anti-allergic, anti-shock, immunosuppressive ma isi meatotino.

O afea e faʻaaoga ai?

I le togafitia o faʻamaʻi o sooga ma le tuila, o le faʻamaoniga autu mo le faʻaaogaina o le kulukosecorticosteroids ua manatu o se faʻafitauli ogaoga o le manava, lea e matua aʻafia ma e le tali atu i le togafitiga faʻatasi ai ma vailaʻau e le o faʻamaʻi-fomaʻi. E mafai ona faʻaaogā faʻamaʻi faʻatasi faʻatasi:

  1. O le gasegase (o le vai, post-traumatic, gouty, psoriatic, ma isi).
  2. Polyarthritis
  3. Osteoarthrosis (i le i ai o ni faailoilo o se gaioiga le lelei).
  4. Ankylosing spondylitis.
  5. Periarthritis.
  6. Flammation o le synovial poʻo le ato faʻapitoa.

Pe a faatonuina GCS, e taumafai le fomai e ausia le maualuga o le togafitiga e faaaoga ai le fua maualalo o le fualaau faasaina. Ole tulafono ole togafitiga ole glucocorticosteroid e faalagolago lava i le ogaoga o le maʻi, maʻi ole maʻi ma lana tali i togafitiga, nai lo le matua ma le mamafa.

Falemaʻi malosi

O nisi suʻesuʻega faʻasaienisi talu ai nei na faʻaalia ai le maualuga o le lelei o le kullucocorticosteroids i le togafitiga o ni faʻalavelave matuia o le mumu faʻatasi. E mafai foʻi ona faʻaaoga vave le falemaʻi ma le faʻaaogaina o le GCS i fua maualalo ma le leai o le steroidal anti-inflammatory drugs. Ua faʻamautuina, mo le toatele o tagata maʻi e iai manaʻoga faʻapitoa ona o le fomaʻi, o le a sili atu ona faigofie i le faʻatinoina o fuaitau pe a maeʻa aso o togafitiga ma corticoroids. O le a le tau a le fomaʻi i le taimi e faatonuina ai glucocorticosteroids:

  • E matua taua lava le faʻaitiitia o le mamafa o le tiga i totonu o sooga ua aʻafia.
  • Faʻaleleia tulaga o le sologa lelei o sooga.
  • Faʻagasolo malie atu faiga faʻaleagaina.
  • Faʻasaga i le mumu.
  • O le taua tele le faʻaitiitia o le manaʻoga mo fualaau faʻamaʻi e le o faʻamaʻi-fomaʻi.
  • Le faʻaleleia o le faʻaaogaina o fualaau faʻasaina e tetee i ai.

O faʻamatalaga faʻasolosolo na faʻaalia ai e tele tagata gasegase e maua mai i le oona e masani ona faʻalagolago i le glucocorticosteroid o togafitiga ma ua faʻamalosi e fesuiaiga i ni uumi taimi o la latou pulega, e mautinoa lava e oʻo atu ai i le atinaʻega o aʻafiaga.

Faʻapefea ona faʻaaoga?

E tele auala o le pulea o fualaau o GCS e mafai. I le avea ai o se tulafono, i le togafitiga o togafitiga o le mumusu o le maskloskeletal system, o le kullucocorticosteroids ua tui i totonu o le sooga. I le faʻatinoina o le faʻatinoga o le mumū, o le maualuga o le togafitiga faʻapitoa e maua.

E tatau ona maitauina e masani lava, o le vai (exudate) e mafai ona faaputuputu i totonu o le lua o sooga tetele. I ia tulaga, e tatau ona e aveeseina muamua lenei vai, ma ia na o le faia o le pulega faʻapitoa o le fualaau faasaina. O nisi taimi, ina ia mafai ai ona maua se lelei sili atu, o le pulega o le GCS i totonu o le sooga e tuufaatasia ma le glucocorticosteroid togafitiga i fualaau. O se ituaiga ituaiga togafitiga e faʻaaogaina mo ni faʻalavelave ogaoga o le faʻaogaina o le faʻaogaina ma se faʻalauiloaina o le alualu i luma.

Ole injections masani ole vailaʻau e na o se fomaʻi faapitoa i lalo o tulaga faʻamaonia (potu malulu mama) e faia.

O sauniuniga a le GCS e masani ona masani ona faʻamatalaina tautala i le ituaiga o laʻau poʻo le faʻamalosia ile matua (i totonu o se vela poʻo se maso).


O le umi o le vasega ma le fua o le fualaau faasaina e faalagolago i le malosi ma le natura o le faamaʻi. Mo nisi tagata gasegase, o le togafiti togafitiga e tele masina poʻo ni tausaga foi. Faatasi ai ma se maualuga o le gaioiga o le togafitiga i totonu o sooga, ua faʻaaogaina le togafitiga o le pulus. I lenei tulaga, o le vailaau oona e faʻaaogaina i se auala vavalalata (e ala ile pulu) mo aso sosoo e tolu. I le tele o tulaga, o le pulse togafitiga ma glucocorticosteroids e mafai ai e oe vave ona taofia le gaioiga o le faʻaogaina o le lemu.

Ituaiga o glucocorticosteroids

Glucocorticoids, e pei o le cortisol, cortisone ma corticosterone, o se mea faʻapitoa masani. O lo latou gaosiga autu o loʻo faia e tusa ai ma le tafaoga o aso taʻitasi. O se aofaiga tele atu e faʻasaʻoina ma se manaoga faateleina o le tino mo nei hormones. Latou te tulaʻi mai le gasegane i le fusi ma le mafolafola o le mea faʻapitoa. O le toto e feʻaveaʻi e ala i le transcortin. Glucocorticoids galue e ala i suʻega intracellular. Latou te aafia ai le metabolism o gaʻo, gaʻo ma gaʻo. O nei hormones e faʻalavelave ai foi i le faʻaleagaina, o lea ua taʻua ai i latou o le anti-inflammatory steroids. E tatau ona latou foia tulaga ogaoga faigata i le tino o le tagata.

Tali leaga

E tusa ai ma le mataʻituina o le tino, e ui lava o le tele o aʻafiaga mai le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o le GCS i faʻamaʻi pipisi o le sooga ma le tuilala ua manatu mamafa tele, o nisi o ia foliga e sili atu nai lo isi fualaau faʻasaina. O le tele o tagata atamamai e vaevaeina tulaga faʻaleagaina i le faʻalauteleina o le faʻaogaina o le glucocorticosteroids i ni vaega se lua:

  • E ono mafai ona pulea (maʻi o le maʻisuka, faʻateleina le maualuga o le toto, vevesi i le moe, glaucoma, toilalo fatu, gastrointestinal ulceration, osteoporosis).
  • Faʻasalaina (gasegase o mea mamafa, siama, faaletonu o mafaufau, paʻu o le paʻu, eseese faʻamaʻi, osteonecrosis, atherosclerosis).

I le taimi lava e tasi, na maua ai o le aveina o vailaʻau e le o ni mea e faʻamaʻi ai le faʻamaʻi e masani ona faaosofia ai le atinaʻeina o faʻamaʻi tigaina o le gastrointestinal tract nai lo le faʻaaogaina o fualaau mai le GCS.Togafitiga ma le glucocorticoids e faʻamaonia e fesoʻotaʻi ma le tele o aʻafiaga o faʻalavelave pipisi, ae o le mea masani lava lea mo tagata mamaʻi e maua mai i luga o fualaau oona. O taiala mo le le atoatoa o togafitiga glucocorticosteroid e tatau ona taʻua:

  • Toa maualuga maualuga pe, i se isi itu, maualalo.
  • Faʻasalaga le umi o togafitiga.
  • Le tele o fualaau e tetee ai le inflammatory.

Faatasi ai ma le puleaina o le GCS, o se tasi o faafitauli e sili ona matautia, ae e seasea ona tupu, o le siama i le sooga tuufaatasi i le taimi o le tui. I le faʻaopoopoga, o le meatotino immunosuppressive o glucocorticoids e fesoasoani i le atinaʻega o se faiga o le inflammatory purulenti. I nisi o tulaga e le masani ai, o le "synovitis post-injection" e mafai ona matauina, pe a uma le injection, o le faateleina o le gaioiga inflammatory i le synovial membrane o le sooga, e mafai ona tumau mai le tele o itula i le 2-3 aso.

O le faʻaofiina o le vailaau faʻasaina i totonu o le maso o le tino e matua le manaomia, talu ai ona o le atinaʻeina o togafitiga faʻasolosolo poʻo le necrotic e mafai.

Omoni oona

Glucocorticosteroids faʻafiafia - o le a? Glucocorticosteroids faʻafiafiaga (corticosteroids) e faʻaaogaina e avea ma soʻo vailaau faʻapitoa, faʻapitoa foi ona taʻua o ni vailaʻau. E sili atu le aʻafiaga o aʻafiaga o aʻafiaga nai lo le mea masani.

I togafitiga faafomaʻi - e masani lava ona itiiti le masani - o le kullucocorticosteroids e faʻaaogaina e avea o se antiallergic poʻo se faʻamaʻi faʻamaʻi. O lo latou faʻaaogaina i togafitiga e faʻasalalau i le tulaga o le le lava o le gaʻo faʻaleagaina. O lo latou aʻafiaga autu o le taofiofia lea o ni lagona le lelei, o lona uiga, ia poloka le phospholipase A 2, lea e mafua ai ona paʻu i le gaosiga

I le avea ai o se tulafono, i togafitiga o hormonal, o fuataga masani o fualaau faasaina ua faʻaaoga, lea e le afaina ai aʻafiaga o itu. E sili ona lelei le faʻaaogaina o fualaau oona i se tasi o vailaʻau ma e tusa ai ma le fesuiaiga o le manava o le cortisol i le tino, o lona uiga, i le taeao. Glucocorticosteroid therapy e aofia ai le faʻaitiitia malie o le fua o hormones o loʻo faʻatinoina i le taimi mulimuli o togafitiga (ia aloese mai le atrophy cortical).

E mafai ona faʻaaogā faʻataʻitaʻiina faʻamaʻi, ma i tulaga ogaoga (i le i ai o se taufaʻataʻu o le ola) - i le faiga o injections poʻo ni faʻalavelave faʻalavelave. O lo latou faʻaaogaina e tatau ona pulea, o lona uiga, e naʻo le taimi lava e faʻamalamalama manino ai faʻamaoniga mo lenei mea, ma mafaufau i aʻafiaga e aʻafia ai. E tatau ona filifilia taitoatasi mo le tagata maʻi, e tatau ona suia e fuafua i le ogaoga o le maʻi.

Glucocorticosteroids faʻaaogaina i le dermatology

O le Hormones o le pusa oona e maua ai le faʻaleagaina o le inflammatory, immunosuppressive ma antipruritic. E masani ona faaaoga i le dermatology mo maʻi paʻu. Topic glucocorticosteroids - tupe e fesoʻotaʻi ma fualaau sili ona masani ona faʻaaogaina mo le togafitiga o faʻamaʻi mai dermatological. E mafai ona faʻaaoga, aemaise ile togafitiga o:

Glucocorticosteroid o suauʻu e faʻaaoga i togafitiga o psoriasis. E le gata i lea, o gels, creams, lotions ua faʻaaogaina e faʻamalolo ai foliga o le mumu ma le suamalie o le paʻu. O vaiinu o le hormone steroid e fautuaina mo le faʻaaoga i luga o le sikula. E pei o togafitiga faifaipea, ma i se tulaga e seasea ona tupu, o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi, e sili atu le faʻaaogaina o fualaau vaivai (e puipuia ai aʻafiaga).

Glucocorticosteroid osteoporosis


O se tasi o faʻafitauli matuia o togafitiga glucocorticosteroid umi. Ae ui i lea, e tusa ai ma nisi o tagata atamamai, o le maualuga o le mumusu o le gasegase o le vai ma le faaitiitia o le gaioiga faaletino ua manatu e leai se taua o le taua o le osteoporosis.nai lo togafitiga faaumiumi o corticosteroids.

Ina ia faʻaitiitia le lamatiaga o le atinaʻeina o lenei faʻalavelave, e tele fomaʻi e fautuaina le tele o fetuunaiga o latou ituaiga olaga, aemaise lava mo tagata mamaʻi e maua glucocorticosteroids mo se taimi umi. O le a tonu le mea e tatau ona faia:

  1. Taofi le ulaula ma inu ava malosi.
  2. Faamalositino e le aunoa.
  3. Taumafa mea taumafa e maua i le calcium ma le vaitamini D.
  4. E masani ona i ai i le la.
  5. Afai e tatau ai, ave ni vailaʻau ua faatonuina e lau fomaʻi (, calcitonin, ma isi).

Steroids i le togafitiga o le tino respiratory systems

Hormonal fualaau mai vailaʻau uma e faaaoga e togafitia ai le mumū o le bronchi e sili ona malosi. A maeʻa la latou folasaga, ona i ai lea o le faaitiitia i le edema o le mucous membrane ma le silasila o le sulugatiti, ma le bronchial epithelium ua toe faʻaleleia. O le faʻaofiina o taʻavale i totonu o le tino e taofia ai le laasaga o le gasegase o allergies, faapea foi ma le faateleina o le gaioiga o le bronchi. Eseese:

  1. Glucocorticosteroids i le ituaiga o mea e faʻaaogāina. O ituaiga sili ia e manaʻomia mo vailaau mo le faʻaaogaina i le togafitiga o ituaiga uma o le maʻisuka.
  2. Glucocorticosteroids, faʻaaogaina e pei o le iniseti i le toto. O lenei ituaiga e faʻaaogaina i na o ni faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka, pe a le maua e isi metotia faafomai.
  3. E mafai foʻi ona faʻaaogaina faʻamaʻi toto mo le faʻaoga tautala e fai mo togafitiga mo taimi pupuu i taimi o le faʻamalolo o le maʻi.

Tina ma le lactation

O suʻesuʻega faʻavae suʻesuʻega e uiga i le saogalemu o le kulukosecorticosteroid i le taimi o le maitaga e lei faia. Ae ui i lea, e mafai e fomaʻi ona faʻamatalaina lenei vailaʻau i se maitaga maʻitaga, ae naʻo le pe afai o le faʻamoemoe o le togafitiga e sili atu nai lo le tulaga lamatia o le tamaititi. I le faʻaopoopoga, e faʻamalosi malosi tina tausi maʻi ina ia faʻateʻa le susu i le taimi o togafitiga glucocorticosteroid.

Glucocorticoids i togafitiga faafomaʻi

Kharkov Institute for Advanced Medical Studies

I lalo o tulaga o le physiological, o siama o le fusi faʻamaʻi pipisi e faʻasaʻo ai lua glucocorticoids autu i totonu o le toto - cortisone ma cortisol (hydrocortisone). O le faʻamalositino o nei hormones e faʻatulafonoina e le corticotropin o le adenohypophysis (na taʻua muamua o le adrenocorticotropic hormone). O le faateleina i le maualuga o le cortisol i totonu o le toto e le masini e tali atu ai e taofia ai le puleaina o le corticoliberin i le hypothalamus ma le corticotropin i le pituitary gland.

O le malosi o le faʻamalositino o glucocorticoids i totonu o le toto ao faagasolo le aso e eseese tele. O le maualuga aupito maualuga o hormones i le toto e matauina i taeao po (6-8 itula), o le mea pito i maualalo - i le afiafi ma le po.

O aʻafiaga o le tino o le glucocorticoids o le tele o le faafeagai o mea na mafua mai i le insulin. O Hormones ei ai le faʻalavelave faʻaleagaina i le gaosiga o le protein (o lona uiga, latou te fesoasoani e talepeina mole moletini moletini i mea faigofie) ma le faʻamalosia-anabolic (e pei o le puipuia o le biosynthesis ole moletini moletini). O le iʻuga, o le tino e paʻu i lalo le polotini ma faʻaleleia ai le excretion o oloa gaosi. Faʻalavelave faʻaleagaina i musika, fusi ma le ponaivi. Ua faaitiitia le albumin toto.

Glucocorticoids e faʻateleina ai le faʻamaʻi faʻamaʻi ma faʻasaʻo le gaʻo gaʻo mai gaʻo. I le taimi lava e tasi, o se faʻaitiitia o le tino o le tino e masani ona faʻatasi ma le faateleina o le gaʻo i luga o le paʻu o le manava ma le va o le tauau. Hyperglycemia i lalo o le aafiaga o hormones e afua ona o le faateleina o le faʻamaʻi o le kulukose i le ate mai le amino acids (gluconeogenesis) ma le taofiofia o lona faʻaogaina e fuluʻi, ma o le glycogen o loʻo i totonu ole ate. Glucocorticoids e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i le insulin ma le synthesis acid synthesis.

O Hormones e faʻapupulaina le lagona o le adrenoreceptors i le catechomines, faʻaleleia le aafiaga o le angiotensin II, faʻaitiitia le faʻaogaina o le capillary, ma auai i le tausisia o le masani o le leo ma le gaioiga o le myocardial. I lalo o le aafiaga o le kulukosecoids, o mea o loʻo maua i lymphocytes, monocytes, eosinophils ma basophils i le toto e faʻaitiitia, neutrophils e sau mai le gaʻo o le ponaivi ma o lo latou faateleina i le toto gaʻo e faaosofia. Hormones taofi le sodium ma le vai i totonu o le tino e le o se talaaga o le gaʻo o le palasia, faʻalavelaveina le paʻu o le calcium i totonu o le inumaga, ma fesoasoani i le tagata mulimuli e tuua le ponaivi meaʻai ma faʻamalosi ai i le urine. Glucocorticoids e faʻapupulaina ai le lagona lelei ma le le mautonu o le tino atuatuvale, auai i le faʻatinoina o faʻafitauli mamafa, aafia ai le mafaufau o le tagata.

Glucocorticoids natura ma a latou mea faʻapitoa e faʻaaogaina faʻapitoa e masani lava ona faʻaaogaina i le falemai ona e tele o latou uiga taua: e iai a latou faʻamaʻi-inflammatory, immunosuppressive, anti-allergic and anti-shock effects. O taunuuga faaiu o le togafitiga e faalagolago i le tele o mea, e aofia ai le umi o togafitiga, o le fualaau o fualaau faasaina, o le metotia ma le faiga o le pulega, o le puipuia o le tino ma le puipuia o le faamaʻi o le tino, ma isi mea eseese o le kullucorticoids. leai se sootaga tuusao. O le mea lea, o le dexamethasone ei ai lona malosi e tetee atu ai i le inflammatory ma le maualalo o le puipuiga.

Uiga tutusa o glucocorticoids

I le falemaʻi, o glucocorticoids natura (cortisone ma hydrocortisone) ma a latou mea e gaosia mai siama. O le mea mulimuli, i le isi itu, ua vaevaeina i ni tagata e le o fluorinated (prednisone, prednisolone, methylprednisolone) ma fuga (triamcinolone, dexamethasone ma betamethasone).

Pe a faʻafoeina, o le kulūkocorticoids e vave ma e toetoe lava o le gaogao atoa i le pito i luga. O le 'ai e le afaina ai le tikeri o hormones, e ui lava o le saoasaoa o lenei faagasologa e faifai malie lemu.

O mea taua o le faʻaaogaina o pepa faʻaaoga e mafua mai i meatotino uma a le glucocorticoid ia lava ma le ether. Mo se faʻataʻitaʻiga, o solo, hemisuccinates ma phosphates e solo i totonu o le vai ma, pe a faʻatonuina ile matua, e vave vave, ae e puupuu le aafiaga. I se isi itu, o acetates ma acetonides o ni faʻamalolo maeʻaeʻa lelei ma e le o solu i totonu o le vai. O a latou gaioiga e amata malie lemu i le tele o itula, ae e umi se taimi (vaiaso). E mafai ona faʻaaogaina vailaʻau gaosi kullucocorticoid soluble vai;

Faʻalagolago i le umi o le togafitiga, o glucocorticoids uma ua vaevaeina i ni vaega se tolu (laulau 1). O le iloa o faʻatusatusaga tutusa o corticosteroids e mafai ai e oe ona suia le tasi fualaau faʻamaʻi ma isi pe a manaʻomia. O le mataupu faavae na i ai muamua - "fualaau mo pulu" (o lona uiga, pe afai e talafeagai le fesiitai o le tagata maʻi i le isi glucocorticoid, na faatonuina o ia e pei o le tele o fualaau o le fualaau fou na ia mauaina aʻo lei toe sui) - o loʻo le faigaluega nei. O lenei mea e mafua mai i le faʻaofiina i totonu o togafitiga faafomaʻi o ituaiga o fua o le kulukosecorticoids ma mea eseese o le taʻiala galue.

Glucocorticoid hormones
Umi o le gaioiga Igoa o fualaau faasaina Fuataga tutusa (mg)
Gaoioiga pupuu Hydrocortisone20
Cortisone25
Prednisone5
Prednisone5
Methylprednisolone4
Triamcinolone4
Nofoaga faʻatonu2
Faʻaauau le galue Dexamethasone0,75
Petameta0,6

Glucocorticoids natura ei ai le mineralocorticoid gaoioiga, e ui lava e vaivai nai lo le moni mineralocorticoids.O glucocorticoids e leai ni fluorinated meaola e faʻaaogaina ai foi mineralocorticoid (o le mamafa, i le isi itu, e maualalo ifo i aʻafiaga o glucocorticoids). I le sauniuni lelei, ua le oi ai le gaoioiga mineralocorticoid (laulau 2). O le glucocorticoid gaoioiga o fualaau faasaina e sili atu le maualuga nai lo le cortisone ma le hydrocortisone, lea e faamatalaina e le maualalo o le protein e faatusatusa i glucocorticoids. O se vaega o vailaʻau faʻamalosi o se faʻavavega lemu i totonu o le tino, lea e aofia ai le faateleina i le umi o le gaioiga o fualaau.

Uiga tutusa o glucocorticoids mo le faʻaaogaina masani
Umi o le gaioiga Igoa o fualaau faasaina Gluco
gaioiga faʻamalosi
Minerale
gaioiga faʻamalosi
Gaoioiga pupuu Hydrocortisone11
Cortisone0,81
Prednisone40,8
Prednisone40,8
Methylprednisolone50,5
Vaitaimi umi Triamcinolone5-
Faʻaauau le galue Dexamethasone30-
Petameta30-

O faaupuga nei e masani ona faʻaaogaina i tusi faafomaʻi: "maualalo" doses o glucocorticoids, "maualuga", ma isi. "Low" doses of corticosteroids o loʻo faʻaalia pe afai e le silia le 15 mg (3 papa) o le prednisone (poʻo le fua tutusa) soʻo se isi vailaʻau). O ia ituaiga o mea e masani ona faatonuina mo togafitiga tausiga. Afai ole fua ole aso o prednisolone e 20-40 mg (4-8 papa), latou te talanoa i ni "mea" o doses o glucocorticoids, ma sili atu i le 40 mg / aso - o le "maualuga". O faʻamanuiaga vavalalata ma i latou ua tuʻuina atu e maua foi pe a fuafua le fua o aso taitasi o corticosteroids i le 1 kg o le mamafa o le tino o le tagata maʻi. O le tuaoi ile va o le "medium" ma "maualuga" o le 0,5 mg le prednisone i le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i aso taitasi.

I le silia ma le 20 tausaga talu ai, na faʻaogaina foi e le falemai le tele o fua o glucocorticoids (o le 1 g o le methylprednisolone i le aso) mo ni nai aso. O lenei togafitiga e taua o le "pulse therapy."

Ole fua ole kullucocorticoids o loʻo faʻamatalaina i le amataga o togafitiga o se faʻamaʻi faapitoa e faʻalagolago lava i le nosolog ma le mamafa o le maʻi. O le tausaga o le maʻi, o le i ai poʻo le leai o ni faʻamaʻi faʻamaʻi, o le faʻaaogaina o isi vailaau ma isi mea e afaina ai foi le fua.

O filifiliga autu mo le faʻaaogaina o le kulukosecodicoids e mafai ona faʻaalia e pei ona taua i lalo:

mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene> mimitagene>
fafo - paʻu, mata, taliga (i foliga o suauu, pata, kulimi, lotions, aerosols),
faʻamaʻiina - i totonu o le mama po o le vavau,
subshell (epidural),
le faʻalavelave - i le maʻila,
fale faʻapitoa - i totonu o le valavala, faʻaoga faʻapitoa, ma isi,
mea faʻapitoa ma faʻasalaga,
faiga faʻaoga:
i totonu
i moligao (suppositories),
matua (faʻapitoa i le va o le tino ma le vavalalata).
mimitagene>

E tusa ai ma le tumau pea ma le matuia o le togafitiga o le faʻamalosi-fomaʻi, faapea foi le faapalepale, prednisolone ma le methylprednisolone o le sili lea.

Prednisone e pei o fualaau faasaina mo togafitiga faafomaʻi. Ole fua ole glucocorticoid ma mineralocorticoid activity o prednisolone e 300: 1.

Methylprednisolone E faʻatusatusa i le prednisone, o loʻo i ai se mea e sili atu le maualuga o le glucocorticoid (e 20%) ma ei ai le malosi o le mineralocorticoid effect. O le faʻaaogaina o fualaau faasaina o se faʻaosofia lelei lea o le mafaufau ma le fiaʻai, lea e faʻamaonia ai lona tofiga i tagata gasegase ma le mafaufau mama ma le mamafa.

O le Prednisone o le hydroxylated i le ate (lea e avea ma prednisone), ma o le mea lea e le fautuaina mo faʻamaʻi ogaoga o le ate.E sili atu le taugofie nai lo le prednisone, ae ui i lea, i togafitiga faafomaʻi e masani ona faʻaaogaina nai lo le mea mulimuli.

Triamcinolone - glucocorticoid fluorinated, e aunoa ma se gaoioiga mineralocorticoid. O le mea lea - itiiti pe a faatusatusa i isi vailaʻau, o le gafatia e taofi le sodium ma vai. Pe a faʻatusatusa i le prednisone, e sili atu ona faʻamaonia (e 20%) ma le umi o le glucocorticoid. I le isi itu, e masani lava ona mafua ai ni mea e le manaomia mai le tino maso ("triamcinolone" myopathy) ma le paʻu. O le mea lea, o le faʻalauteleina o le faʻaaogaina o lenei vailaʻau e le manaʻomia.

Dexamethasone i le glucocorticoid gaoioiga e 7 taimi sili atu nai lo le prednisone. O se glucocorticoid fluorinated ma e leai se aafiaga o le mineralocorticoid. Pe a faatusatusa i isi fualaau oona, o le a taofia ai le gaioiga o le paʻu oona i se tulaga sili atu. O le umi o le taimi e le fautuaina ona o le lamatiaga o aʻafiaga ogaoga (muamua, le puipuia o le vaʻaia o le hypothalamic-pituitary-adrenal, faʻaleagaga faʻaleagaga, lagona faʻaosofia le mafaufau).

Petameta - glucocorticoid fluorinated, lea e latalata i le malosi ma le umi i le dexamethasone. E sili atu nai lo le mea mulimuli i le glucocorticoid gaoioiga (8-10 taimi sili atu le maualuga nai lo le prednisolone) ma i se tulaga maualalo e aafia ai le metabolism gaʻo. Betametone phosphate e mafai ona suauu i totonu o le vai ma e mafai ona faʻatonuina i se tulaga vavalalata ma lalo ifo. Mo le faʻaaogaina o le tino, faʻapitoa ma le faʻataʻitaʻiga, o le faʻafefiloi o le ester metamethasone e lua - o le phosphate (faʻavave vave) ma le dipropionate (faʻaitiitia lemu). O lenei faʻafefiloi o se faʻamalologa lelei tioata e le mafai ona faia i se auala e le faʻafefe. O le phosphate e maua vave vave (i totonu o le 30 minute), ma o le diproprionate e umi, e oo i le 4 vaiaso pe sili atu foi, o le aafiaga.

Cortisone i le taimi nei e le o faʻaaogaina ona o le maualalo o le lelei ma le faʻapalepale. Faʻatasi ai ma le hydrocortisone, o loʻo i ai le gaioiga sili ona lauiloa i le mineralocorticoid i totonu o kulūkocorticoids uma. O le vaega autu o le talosaga o le fesuiaiga o togafitiga mo le le atoatoa o le tino i tagata gasegase o le gaʻo (talu ai e liliu le cortisone i le hydrocortisone i le ate, o le faaaogaina o le vailaʻau e le fautuaina mo le faaleagaina tele o lenei totoga).

Hydrocortisone E toetoe lava o le glucocorticoid lea e mafai ona faʻaaogaina mo togafitiga uumi umi, ae e sili atu ona leaga i vailaau faʻaonapo nei i le gafatia. Faʻatauvaʻa nai lo le muamua i le glucocorticoid gaoioiga (4 taimi), ae sili atu i le mamafa o le mineralocorticoid action. O le vai e masani ona faʻaaogaina mo le suia o le physiological ma le faʻamalosia o le gasegase o tagata gasegase e le lava le gasegase o le hypothalamic-pituitary-adrenal. I le le atoatoa o le tino ma isi tulaga faʻafuaseʻi o le hydrocortisone, o le hemisuccinate o le vailaʻau o filifiliga.

Pelomethasone, flunisolid, budesonide, triamcinolone acetonide ma le fluticasone puleaina e ala i le faʻamaʻaina. O le beclomethasone (faʻafeiloaʻi, socotide, ma isi) e masani ona faʻataʻitaʻiina mo togafitiga mo le umi o le tausiga mo le maʻi fula. E i ai sona aafiaga faʻapitoa, e ui lava i le tele o doses (1000-2000 μg / aso) e mafua ai le osteoporosis ma isi aʻafiaga. O le faʻaaogaina o le faʻasosoʻo (faʻafeiloaʻi) faʻatusatusa i le beclomethasone e itiiti lava se mea e ono aʻafia ai i le atinaʻeina o le au failautusi o le vavagana o le tautala. Pe a faʻamaʻaina, o le budesonide (pulmicort) e sili atu lona aoga ma e itiiti sona aʻafiaga i gaioiga sili atu nai lo le beclomethasone. Fluticasone (flixotide, flixonase) i le mafutaga vavalalata mo le glucocorticoid receptors e 30 taimi maualuga atu nai lo le prednisone ma 2 taimi sili atu nai lo le budesonide. E lua taimi e malosi ai le aʻafiaga i le lotoifale nai lo le beclomethasone.

Faaaogaina masani o le kulukosecorticoids

I le taimi nei, o faʻatalatalanoaga e faʻaauau pea le filifilia o laasaga talafeagai ma ituaiga o fualaau oona lelei, auala o le puleaina, umi o togafitiga, aʻafiaga. I se tulaga lautele, o le faaiuga i luga o le faʻaaogaina o corticosteroids e masani lava e le afaina tele ai fomaʻi. O le mea lea, i le faʻataʻitaʻiga o loʻo i lalo, o le mea autu e taulai atu i le faʻaaogaina o hormones.

Afai e manaʻomia le faʻaogaina o le glucocorticoids, e sili ona lelei le puleaina o le tautala. Afai e le mafai ona faʻalauiloa nei vailaʻau i totonu, e mafai ona faʻaaogaina i suppositories, o le fualaau i lenei mataupu e faʻaititia i le 25-50%. Glucocorticoids o loʻo i ai i fomaʻi faʻavavevave e vave ona faʻaleleia i totonu o le tino i le taimi o le intramuscular ma, aemaise lava, pulega le lelei, ma o le mea lea o lo latou aafiaga e pupuu ma i le tele o tulaga e le lava mo togafitiga umi. Ina ia maua se mea e tutusa, pe a faatusatusa i le oral administration, togafitiga togafitiga, o gaʻo ole matua e tatau ona faʻatonuina 2-4 taimi e tatau ona faʻaaogaina ai le tele o tui. O faʻasolosolo faaumiumi ole fomaʻi ole matua (e fai ma faʻataʻitaʻiga, triamcinolone acetonide, poʻo le kenalog) e leʻo faʻaogaina mo togafitiga o le "taofiofia", ae o le tele lava e lagolago pe faʻapitonuʻu (faʻataʻitaʻiga, intraarticular) togafitiga.

I le taeao, o le hypothalamic-pituitary-adrenal axis o le mea aupito itiiti lea i le aʻafiaga o aʻafiaga o corticosteroids. Pe a vaeluaina le fua o le kullucorticoids i aso taitasi i le 3-4 vaega ma ave i latou i taimi masani, o le aʻafiaga o le taofia o le hypothalamic-pituitary-adrenal axis e faateleina. O le mea lea, i le tele lava o tulaga, o fuamoni o loʻo faʻataʻitaʻiina i le ituaiga o le tasi o le taeao (faʻaaoga muamua fualaau oona), poʻo le 2 / 3-3 / 4 o le aso e faia i le taeao, ma o le vaega e totoe e ave i le aoauli. O lenei polokalame talosaga e mafai ai e oe ona faʻaititia le lamatiaga o le faʻalavelaveina o le hypothalamic-pituitary-adrenal axis ma faʻaitiitia ai le lamatia o le osteoporosis.

Ole malosi ole togafitiga o le kulukosecocidicoids e faʻapupulaina i le tele o le faʻasolosolo ma le tele o pulega, ae o le mamafa o faʻafitauli e faʻatupulaʻia. I le eseesega (o isi aso) o le faʻaaogaina o hormones, o le numera o tali leaga e itiiti ifo, ae i le tele o tulaga o lenei faiga o le pulega e le o lava le aoga (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻamaʻi toto, (leai) le ulcerative colitis, maʻi mumusu, faʻapea foi i faʻamaʻi ogaoga o faʻamaʻi). O isi togafitiga, e pei o se tulafono, e faʻaaogaina pe a uma le taofiofia o le faʻaleagaina ma le faʻamalosia o le tino ma le faʻaitiitia o le fua o le kulukosecorticoids ma le fesuiaiga i togafitiga faʻaleleia. I le isi itu, o le fualaau o hormones e manaomia mo le 48 itula o le taimi e faia i aso uma o le taeao i le taimi. O lenei auala e mafai ai ona faʻaitiitia le aʻafiaga o le malosi o le glucocorticoids i luga o le gaioiga o le gasegase o le tagata maʻi ma, o le mea lea, e puipuia ai lona atrophy. E le gata i lea, faatasi ai ma le faaaogaina o glucocorticoids, o le aʻafiaga o faʻafitauli faʻalavelave ua faʻaitiitia, ma o le tuputupu ae o le fanau i le fanau e le o taʻua e pei o le faʻaaogaina o hormones i aso uma.

E na o mataupu e le masani ai (mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻi o le nephrotic i tamaiti), o togafitiga fou e faʻamaonia mai i aso muamua o togafitiga. E masani lava, o ia ituaiga o pulega o le hormone e faʻapitoa mo tagata gasegase ua mafai ona ausia le faʻamautuina e faʻaaoga ai le kullucorticoids i aso taʻitasi. O loʻo mulimuli mai o se faʻataʻitaʻiga o le tuʻuina atu o se tagata gasegase i isi togafitiga, lea e 50 mg le fua muamua o le prednisolone.

I isi togafitiga, e naʻo ni corticosteroid e masani ona galue (prednisone, prednisolone, methylprednisolone). A maeʻa ona ave le tasi o fualaau o nei vailaʻau, ona tape lea o le hypothalamic-pituitary-adrenal axis mo le 12-36 itula.Faʻatasi ai ma le tofiaina o le glucocorticoids umi i isi aso uma (siama, dexamethasone, betamathasone), o le tulaga lamatia o le faʻasauāina o le hypothalamic-pituitary-adisal axis o loʻo totoe pea, ma o lea e le talafeagai ai le faʻaogaina mo togafitiga faʻapitoa. O le vaega o le faʻaogaina o hormones masani (cortisone ma hydrocortisone) ua faʻamalosia nei e ala i le suia o togafitiga mo le le atoatoa o le tino ma le togafitia o togafitiga mo le adrenogenital syndrome.

I le tulaga o le televaveina o faʻamaʻi o le faʻamaʻi i le lona lua ("lemoni-free") le aso, e fautuaina e faʻapupula le fualaau o le vailaʻau i le aso muamua, pe ave sina fualaau faʻapitoa i le aso lona lua.

O mea maualuga (mo se faataitaiga, 0.6-1.0 mg o le prednisolone mo le 1 kilokalama o le mamafa o le tino i le aso), poo vailaau e vaevaeina i ni vailaau eseese i le aso atoa o loo faailoa mai i vaega muamua o faamaʻi sili ona malolosi. E tatau ona taumafai e faʻafeiloaʻi le tagata maʻi i totonu o le 1-2 vaiaso i le tasi aso o le aso atoa ole fua ole aso. Oleisi faʻaitiitiga i le laʻititi ole tausiga ole tausiga ole aoga (ole sili atu ole pulega e sili ona lelei) ua fuafuaina e tulaga faapitoa ole falemaʻi. O le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le faʻapipiʻi faʻatasi ma le faateleina o le fuainumera ma le matuia o aʻafiaga o togafitiga o le glucocorticoid, ma vave televave - e mafua mai i le faʻavavevaveina o le maʻi.

I le faʻaitiitia o aʻafiaga o itu, e tatau ona e mafaufau i le avanoa e "laveaʻi ai vailaau." Mo le faʻataʻitaʻiga, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona ausia lenei mea e ala i le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi-anti-inflammatory poʻo togafitiga faʻapitoa (immunosuppressants, antimalarials, ma isi). O le suia o se tasi lea filifiliga mo le faʻaitiitia o faʻafitauli o le togafitiga faʻamaʻi.

O le togafitiga ma gasegase maualuga o glucocorticoids e ono le faamalieina ona o le leai o se aoga ma / poʻo le faʻaalia o ni faʻafitauli matuia. I ia tulaga, e tatau ona e mafaufau i le ono mafai ona maua mai se togafitiga, o lona uiga, o le puleaina o le tele o atopaʻu o hormones mo sina taimi puupuu. E ui lava e leai se faʻamalamalamaga manino o le togafitiga, o lenei faaupuga e masani lava ona faasino i le vave (i totonu o le 30-60 minute) le puleaina o le tele o doses o glucocorticoids (a itiiti ifo ma le 1 g) i le aso mo le 3 aso. I se faʻaopoopoga lautele, o le pulusura togafitiga e mafai ona faʻatusalia e pei o le puleaina o le methylprednisolone (o lenei vailaʻau e sili ona faʻaaogaina e isi) i se fua faatatau e oo atu i le 1 g / sq. mita o le tino mo le 1-5 aso. I le taimi nei, o togafitiga o le pulse ma hormones steroid e masani ona faʻaaogaina i le amataga o togafitiga mo le tele o faʻamaʻi faʻafuaseʻi o faʻamaʻi pipisi. O le aoga o lenei auala mo togafitiga mo le uumi taimi e foliga mai e tapulaa.

I le tulaga lautele, o le faʻaaogaina o le steroids e faʻaitiitia ai aʻafiaga o aʻafiaga nai lo le faʻaaogaina o le tino. O le numera sili ona leaga o mea tutupu ma le faʻaaogaina o hormones e tupu pe afai e vaevaeina i aso uma i ni atopaʻu. Afai e ave le fualaau i aso taitasi i se tasi o fualaau, ole numera o aʻafiaga leaga e itiiti ifo, ma o le tulafono ole pulega ole a le sili ona leaga.

I le faʻaaogaina i aso taitasi, o faʻamalosolo glucocorticoid synthesi ma se afa-ola umi (mo se faʻataʻitaʻiga, dexamethasone) e mafua ai aʻafiaga masani nai lo fualaau faʻamaʻi ma sina afa vaeluagalemu. O le tofiaina o le maualuga o fua o steroids e saogalemu tele pe afai e le sili atu i le tasi le vaiaso le umi o le latou faʻaaogaina, ma le umi o le faʻaaogaina o ia ituaiga tui, itu aoga ma aafiaga faʻaleagaina e mafai ona valoia.

O le faʻaaogaina o glucocorticoids faanatura ma e le o fluorinated i le taimi o le maitaga e masani ona saogalemu mo le fomaʻi. Faʻatasi ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina, o le atinaʻeina o aʻafiaga e le manaʻomia ile fetus, e aofia ai le le atoatoa, e mafai.Afai o loʻo galue se fafine o loʻo galue i glucocorticoids mo le 1.5-2 tausaga ua mavae, o le hydrocortisone hemisuccinate 100 mg i le taʻi 6 itula e faʻaopoopoina e puipuia ai le le atoatoa o le tino.

Pe a fafagaina, maualalo o siamoni tutusa ma le 5 mg o prednisone e le afaina ai le pepe. Ole maualuga o fua o fualaau faasaina e mafai ona mafua ai le taofiofia ma le taofia o le hypothalamic-pituitary-adrenal axis i le pepe. O le mea lea, e le fautuaina tamaitai e faʻavave i le maualuga o fua o le kullucocorticoids i le susu.

Mo le puipuia o le faʻafitauli o le faʻalavelave faʻafuaseʻi o le manava i tamaiti pepe, o fualaau faʻamaʻi e masani ona faʻaaogaina (masani ai le dexamethasone). O le pulea o le dexamethasone i totonu o le intramuscular i le fafine o loʻo galue e fautuaina mo se vaitaimi e oʻo atu i le 34 vaiaso 24-48 itula ao leʻi oʻo i le fanau mai. Toe faʻafoega o le fualaau faasaina e mafai pe a fai e leʻi tupu le fanau mai i totonu ole 7 aso e sosoo ai.

Fuafuaga o le fesiitaiga i isi togafitiga ma le alu malie malie mai o le kulukosecorticoids
Faʻafeiloaʻi i isi togafitiga Glucocorticoid dose reduction
Aso Prednisolone mg Aso Prednisolone mg Aso Prednisolone mg
16011902185
240125225
37013902380
430145245
58015902580
620165265
79017852780
810185285
99519852980
105205300

Togafitiga o maʻi

O le tagata gasegase e tatau ona mataʻituina aʻafiaga o aʻafiaga o le le lava lelei o le tua o le hypothalamus-pituitary-glandal gland, lea e ono tupu mai ona o le faʻaaogaina o le kulukosecorticoids. Lapatai le tagata maʻi e uiga i le le taliaina o le faʻagataina o le togafitiga o togafitiga poʻo le vave faʻaitiitia o le fua o fuamoni e aunoa ma se fautuaga talafeagai faafomaʻi. O le tali atu o le manatu o le hypothalamus-pituitary-adrenal i le atuatuvale e mafai ona faaitiitia e tusa lava pe ua uma ona pulea le glucocorticoids i aso uma mo le 7 aso. Afai e faalavelaveina le togafitiga masani o le hormone i le sili atu i le 24 itula, ona mafai lea e le tagata gasegase ona atiaʻe le taamilomilo e tali atu i le malosi o le physiological, trauma, siama, ma le taotoga, lea e masani ona manaʻomia ai le tausiga o matua glucocorticoids. E le mafai ona faʻalagolago i le tupu mai o le le atoatoa o le hypothalamic-pituitary-adisal axis poʻo le fua o hormones, e le o le umi o togafitiga, e le o le maualuga foi o le cortisol i le plasma anapogi (e ui lava o le le atoatoa e masani ona tupu pe a faatonuina le maualuga o doses o glucocorticoids).

E tatau ona maitauina o togafitiga faʻatasi ai ma hormones e faʻaosofia ai le fia ai ma mafua ai le maua o le mamafa ma faamamafaina le taua o se taumafa e tusa lava pe amataina togafitiga. E tatau i le fomaʻi ona faʻamatalaina uiga o le maʻisuka, o le myopathy steroid, neuropsychic, infectious and other problems of glucocorticoid therapy to the patient.

Fegalegaleaiga ma isi vailaau

O nisi fualaau faasaina e mafai ona aafia ai le maualuga o le kullucocorticoids i totonu o le toto. O le mea lea, o le phenobarbital ma le rifampicin e faʻateleina ai le metabolism o hormones i totonu o le ate ma faʻaitiitia ai lo latou aʻafiaga. O le faʻaaogaina o vailaʻau faʻamaʻi ma thiazide e matua faateleina ai le lamatiaga o le hyperglycemia ma le hypokalemia. O le faʻafoega faʻapitoa o glucocorticoids ma acetylsalicylic acid e faʻaititia ai le maualuga o le mea mulimuli i totonu o le toto lea e maualalo ifo ai lona maualuga nai lo togafitiga.

Faaiuga

O lomoni glucocorticoid e nofo ai i se nofoaga agavaa i le fale faʻafomaʻi. I le tele o tulaga, o le taimi tatau ma le talafeagai o nei fualaau faasao e faasaoina ai olaga o tagata gasegase, e fesoasoani e taofia (tuai) le amataina o le le atoatoa po o le faaitiitia o ona faʻaaliga. I le taimi lava e tasi, i totonu o sosaiete, e aofia ai le soifua maloloina, o le fefe i "hormones" e taatele. O le ki i le faʻasolosolo o le kulukosecorticoids o lo latou faʻaaogaina lea i le togafitiga.

  1. Belousov Yu. B., Omelyanovsky V.V. Falemaʻi faʻasoifua maloloina o faʻamaʻi pipisi - M.: Universum Publishing, 1996.- P. 119-130.
  2. Bereznyakov I.G.Glucocorticosteroids: faʻaaogaina o falemaʻi (o se taʻiala mo fomaʻi). Kharkov, 1995.- 42 p.
  3. Faavae o le soifuaga o le tagata (i lalo o le tulafono faatonutonu a B. I. Tkachenko) .- St. Petersburg: International Foundation for the History of Science. T. - S.-178-183.
  4. Sigidin Ya. A., Guseva N.G., Ivanova M.M. Faasalalauina o faʻamaʻi o mea fesoʻotaʻi.- M.: Medicine, 1994.- 544 p.
  5. Strachunsky L.S., Kozlov S. H. Glucocorticoid sauniuniga - Smolensk, 1997 .- 64 p.
  6. O le tusi faʻasologa faʻamalosi a le Iunivesite o Uosigitone (i lalo o le faʻasologa a M. Woodley, A. Whelan) .- M .: Practice, 1995.- 832 p.
  7. Boumpas D. T., Chrousos G. P., Wilder R. L., Cupps T. R. Glucocorticoid togafitiga mo faʻamaʻi pipisi-faʻasaʻoina: faʻasologa faʻasolosolo ma togafitiga.- Tausaga o togafitiga faafomaʻi.- 1993.- Vol.119, No. 12.- P. 1198-1208.

O le 'upega tafaʻilagi na o faʻamatalaga faʻamatalaga mo faʻamoemoega faʻamatalaga. O suʻesuʻega ma togafitiga o faʻamaʻi e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. O vailaʻau uma e faʻasaina. O faʻatalanoaga faapitoa e manaʻomia!

Steroids i togafitiga o faʻamaʻi faʻamaʻi

O vailaʻau faʻaaoga e faʻafefe ai le rūmati e aofia ai glucocorticosteroids. O le a le mea, ma o a fualaau oona e faʻaaogaina e togafitia ai le rūmāmati, o le a tatou mafaufau atili i auiliiliga. O faʻamaʻi pipisi e iai tapulaʻa i le togafitiga. O vailaʻau faʻamaʻi e mafai ona faʻaaoga mo sina taimi pupuu. Ae ui i lea, e masani ona faʻaaoga i le tau faasaga i faʻaalia o fiva (i le taimi o le faʻamaʻiina o le maʻi). O fualaau o lenei vaega e faʻaaogaina foi i le togafitia o le mumu o sooga o le tuila. Glucocorticosteroids ma le masani ona faʻaaogaina i togafitiga o faʻamaʻi pipisi:

Glucocorticoids ma lo latou taua i faʻamaʻi pipisi

Glucocorticosteroids (cortisone, prednisone, prednisone, dexamethasone) o nisi ia o vailaʻau e sili ona masani ona faʻaaogaina mo faʻamaʻi pipisi mo faʻamaʻi o le hematopoietic system. I lona faʻataʻitaʻiga, o gaioiga e le afaina ai ma faʻafitauli o le autoimmune e mafai. Prednisone, ma i tulaga ogaoga, methylprednisone, e faʻaaogaina ma le le mautonu i le togafitiga o le anemia e fesootaʻi ma le thrombocytopenia. O steroids e mafai ona faʻaaogaina mo le tafe toto, ao latou taʻitaʻia i le faateleina o le countlet count.

Faiga faʻamaʻi vavalaʻau mo le le atoatoa o le tino

I le tulaga o faʻamaʻi, faʻaaogaina glucocorticosteroids. O le a, o a faailoga e faʻaalia i le maʻi? E masani ona fesoʻotaʻi ma le faʻaitiitia o le gaosia o hormones corticoid. O loʻo faʻaogaina le Corticosteroids i le togafitiga o le le atoatoa o le tino ma le gaʻo. Mai fualaau faʻatau - cortisol (poʻo hydrocortisol).

Glucocorticosteroids mo faʻamaʻi maʻi

I le togafitiga o faʻamaʻi pipisi glucocorticosteroids o loʻo faʻaaogaina foi. O ia togafitiga e mafai ona faia i ni uiga maualalo o le rhinitis o le taʻaloga masani, conjunctivitis, faʻapea foi ma le urticaria poʻo le toe faʻafoʻi o aʻafiaga e fesootaʻi ma iniseti. Ina ia taofia le toe foʻi mai o anaphylactic reactions, o le hydrocortisone (200 mg i le vavalalata) poʻo le prednisolone (20 mg faʻasalaga) e masani ona faʻaaogaina. Ma o vailaʻau sili ona lauiloa o loʻo maua i le malulu e mafua mai i le allergy, o: flunisolide ma fluticasone, lea e fesoasoani i le faʻavavevaveina o le faʻaogaina o le mafanafana.

Faʻaaoga aʻafiaga

E faʻafetai i le malosi o le faʻaleagaina o aʻafiaga na maua e le hormones ma o loʻo maumaututu i le latou pusa i vailaʻau. E masani lava ona faʻaaoga i le rūmato.

O le maualuga o gaoioiga o corticosteroids e fesoʻotaʻi ma le mumū e mafai ai ei latou ona taulau manuia i faʻamaʻi e pei o le:

  1. Faʻaleagaina o le gasegase.
  2. SLE, poʻo le faʻaogaina lupus erythematosus.
  3. ma isi metotia o le autoimmu.

Glucocorticoids e taofiofi ai faiga o le mumū ma le faʻaumatia i totonu o sooga, e aunoa ma le leai o se faʻamaʻi pipisi e mafai ona faia. O faʻasologa o togafitiga o le Orthopedic e faʻasinoina ai foi mo le gasegase ma le tiga matuia ma le faigata ona o le faʻaogaina o le faʻaiʻuga.

E faʻafefea ona maua e le corticosteroids se aʻafiaga e faʻaleagaina?

Hormones o loʻo faʻataunuʻuina o latou aʻafiaga faʻamalolo e ala i le taofia o le galuega o se enzyme faapitoa - phospholipase A2. I se tulaga le tuusaʻo, latou te aʻafia ai galuega a isi mea e aʻafia ai le atinaʻega o le faʻaogaina o le mea leaga.

E le gata i lea, o corticosteroids e faʻaitiitia ai le alu ese o le vai mai le moega lapoa ona o le vavalalata o capillaries, o lona uiga, faʻamalo le edema.

Faʻasaga i tua o la latou gaioiga, faʻaleleia le microcirculation i le liona, ma toe faʻaleleia le toe faʻaleleia o le galuega a le okeni na gaoia.

Faʻasolosolo faʻamaʻi, o le kulūkocorticoids e puipuia ai le cartilage ma ponaivi mai le faʻaumatiaga, e mafai ai ona e faatumauina le fausaga ma le gaioiga o sooga.

Immunomodulatory effect

O se vaega o le glucocorticoids o le taofiofia lea o le puipuiga o le masini feaveaʻi. Latou te taofia ai foi le tuputupu aʻe o le tino lymphoid. O lenei mea e faʻamatalaina ai le faʻateleina o aʻafiaga i viral infections i le togafitiga o corticosteroids.

Ae ui i lea, i tagata taʻitoʻatasi o loʻo i ai muamua, e le mafai e nei homone ona toe faʻafoʻi le tulaga talafeagai o faʻamaʻi puipuia o le immunoglobulin.

O le aʻafiaga o le taofiofia o le puipuiga mai le glucocorticoids e masani ona faʻaaogaina i le gasegase e taofia ai le maʻi mai le teenaina o mea na gaosia.

Faʻafitauli Antiallergic

O le faiga o le atinaʻeina o soo se faʻafitauli faʻafuaseʻi e faigata tele. A oʻo mai se mea mai fafo i totonu o le tino, o le tino puipuia o le tino e amata faʻapipiʻi faʻamaʻi faʻamaʻi faapitoa - immunoglobulins.

Latou te fegalegaleai ma nisi fausaga - mast sel. O se taunuuga o lenei faagasologa, o le tele o meaola o le ola maloloina ua faʻasaoina, o le tasi o le histamine. O ia lea na mafua ai le tupuga o faʻamaʻi ma le matautia o faʻamaoniga o uiga o allergies.

Glucocorticoids poloka le fegalegaleaiga o le immunoglobulins ma masima mast ma faʻalavelave ai le atinaʻega o le faʻafefe o se mea. GCS o loʻo faʻaaogaina e faʻafefe ai faʻalavelave anaphylactic, Quincke's edema, urticaria ma isi ituaiga allergies.

Aafiaga faʻasolosolo

O hormones steroid e aafia ai ituaiga uma o metabolism. Ae ui i lea, o lo latou auai i le metabolism o carbohydrates o se tulaga matautia. Latou te maua mea nei:

  1. Faʻateleina le kulūkose o le toto - taʻitaʻia le atinaʻe o hyperglycemia.
  2. Fesoasoani i le faʻaalia o le suka i le urine - glucosuria.
  3. Latou te taʻitaʻia ai le maʻisuka, lea e taua foi o le steroid.

O le aʻafiaga o hormones i luga o le gaosiga o le gataifale e le saogalemu foi mo maʻi. Latou te taofia lo latou faʻasoasoa ma faʻavave le pala. O nei gaioiga e faapitoa lava le faʻaalia i musele ma le paʻu.

O le taunuʻuga o lenei faʻalavelave faʻapitoa o glucocorticoids o le atrophy muscle, faʻalautele mata, paʻu mamafa, vevela o le paʻu, faʻamalolo vave o manua.

Talu ai ona o le le lelei o le aafiaga o le GCS i le gaosiga o le gataifale, o le tufatufaina atu o le gaʻo o le gaʻo i totonu o le tino e tupu. I ia ituaiga o gasegase, e matua toesea i vae, ae ua teuina tele i foliga, ua, ma le pusa.

O hormones steroid e taofiofi le vai ma le sodium i le tino, ae i le taimi lava lea e faʻamalosia ai le tuʻuina atu o le calcium ma lona aveesea mai ponaivi. Faʻatasi ai ma le faʻaleagaina o le porotini, o le hypocalcemia e taʻitaʻia ai.

Aafiaga i luga o le cardiovascular system

O le aafiaga o le kulukosecorticoids i luga o le cardiovascular system o se faʻalavelave faʻalavelave ma eseese. Ae mo le maʻi, o lo latou tomai e vavalalata ai toto toto ma le faateleina o le toto maualuga e taua tele. O lenei faʻasalalauga e mafai ona fesoasoani uma mo le manuia o le tagata maʻi, ma le faʻaleagaina.

Faatasi ai ma se paʻu mataʻu i le toto, vasodilation, teteʻi, o le faʻaofiina o hormones e masani ona laveaiina ai le ola. Ae i le taimi lava e tasi, o lo latou faʻaaogaina faʻaaoga e fesoasoani i le atinaʻe o le maualuga o le toto ma le faaleagaina o le fatu.

Aafiaga i le faiga o le endocrine

O le faʻaaogaina umi o fualaau faʻamalo mo faʻamaʻi faʻatasi poʻo isi faʻafitauli o loʻo aʻafia ai se faiga faʻaalia. I totonu o le faiʻai, o le faʻasalalauga o hormones stimulating, o loʻo taofia, o le a le toe faʻaaogaina e le grenia o latou galuega.

Talu ai ona o le le atoatoa i le galuega o le ogatotonu o le endocrine, ua faʻalavelaveina uma ai gaioiga faʻava-o-tino i totonu o le tino. E le gata i lea, o GCS e taofia le gaosia o hormones.O lenei mea e mafua ai faʻafitauli eseese i le feusuaiga ma le toe fananau mai. Faʻaitiitia le maualuga o hormones o feusuaiga e oʻo atu ai i le osteoporosis.

Faʻafefea ona taulimaina aʻafiaga e le manaʻomia o corticosteroids?

Aafiaga Leaga

E ui i se lisi matagofie o aʻafiaga o aʻafiaga matautia, o loʻo faʻaauau pea ona avea le hormones ma togafitiga faʻapitoa mo le tele o faʻamaʻi - sooga, paʻu, ma le tino puipuia.

O nisi taimi o le GCS o le vailaʻau o filifiliga. E masani ona taʻua lenei mea i faʻamaʻi masimmu, pe a le o faʻamaʻi isi vailaʻau.

Ina ia faaitiitia le taimi ma le matuia o aafiaga i itu e mafai ai ona filifilia ma le faaeteete le tofo ma le ituaiga o togafitiga lava ia. E i ai togafitiga i gasegase tetele, ae o le togafiti puupuu - faʻasolosolo togafitiga. I se isi itu, o fualaau faasaina e mafai ona faia i le olaga atoa, ae i se faʻaitiitia o metotia.

E taua le togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi o le a ia iloiloina e le aunoa le tulaga o le fatu ma maso, gaʻo toto ma le calcium, ma foliga mai o le maʻi.

I le avea ai o se tulafono, faʻatasi ai ma se fualaau lelei o le vailaʻau, o le glucocorticoid togafitiga e le afaina tele ai le maʻi, ae faʻaleleia lelei ai lona lelei ma le tulaga o le soifua maloloina.

O le tino o le tagata o se faʻalavelave lavelave, faʻaauau pea le faʻatinoga o le tino e mafai ona gaosia mea gaosi mo le tutoʻatasi tutoʻatasi o faʻamaoniga o faʻamaʻi ma puipuiga mai tulaga le lelei o le itu i fafo ma totonu. O nei gaioiga e taʻua o hormones ma, i le faaopoopo i le galuega puipuia, latou te fesoasoani foi e faatonutonu le tele o faagasologa i le tino.

O a glucocorticosteroids

Glucocorticosteroids (glucocorticoids) o hormones corticosteroid e gaosia e le paga oona. O le pituitary organs e nafa ma le faʻamalolo o nei hormones steroid e nafa ma le gaosia o se mea faapitoa i le toto - corticotropin. E faʻaolaina ai le faʻamaʻi faʻamalosi e faʻamalosi ai se aofaiga tele o kulūkocorticoids.

Ua talitonu tagata faapitoa i totonu o sela o se tagata o loʻo i ai ni tagata faufautua faapitoa e tali atu mo le tali o le suauu i vailaʻau o loʻo galue ai. O le auala lena latou te faʻamatalaina ai le faiga o gaioiga o soʻo se hormones.

Glucocorticosteroids e tele sona aafiaga i le tino:

  • iai aʻafiaga ma faʻalavelave faʻafuaseʻi,
  • faʻavaveina le gaioiga o le faʻaleleia o masini tagata,
  • faaosofia le gaosia o sela o le toto i le ponaivi ponaivi,
  • faateleina le lagona o le myocardium ma toto toto, faʻaosofia le faateleina o le toto,
  • faʻalautele ma maua se aafiaga lelei i le gluconeogenesis e tupu i le ate. E mafai e le tino ona taofia se osofaʻiga o le hypoglycemia, e faʻaalia ai le faʻasaʻoina o hormones i le toto,
  • faateleina le anabolism fat, faatelevave le fesuiaiga o eletise aoga i le tino,
  • i ai se malosiaga mamana malosi,
  • faaitiitia le faasaolotoina o le aufaasālalau, tuuina atu le malosi o le antihistamine,
  • ia i ai se malosi malosi e tetee atu ai i le ita, faʻaitiitia ai le gaioiga o le enzymes e mafua ai le faʻaleagaina o gaioiga i siama ma gaʻo. O le taofiofia o tagata faufautua e le maua ai le lelei e mafua ai le faaitiitia o le fesuiaiga o le vai i le va o kamela maloloina ma afaina, ona o le taunuuga e le tupu ai le afaina ma e le alualu i luma. E le gata i lea, e le faatagaina e le GCS le lipocortins mai le arachidonic acid e mafai ona gaosia - o faʻalavelave o le faʻaogaina o le inflammatory,

O nei mea uma na mafai ona maua e saienitisi i totonu o le fale suesue, na mafua ai ona maua le glucocorticosteroids i totonu o le falemaʻi. Mulimuli ane, na maitauina le aafiaga o le hormones ma le faaaogaina i fafo.

O le faʻapipiʻiina o le glucocorticoids i le tino o le tagata, pe i fafo poʻo fafo, e fesoasoani tele i le tino e feagai ma le tele o faafitauli vave.

E ui lava i le maualuga ma le aoga o nei hormones, o falemaʻi faʻafomaʻi faʻaonapo nei e faʻaaogaina faapitoa a latou mea faʻapitoa, talu ai o hormones ticantosteroid o loʻo faʻaaogaina ia latou mamanu e mafai ona faʻateleina ai le tele o aʻafiaga leaga.

Faailoga mo le aveina o kulukosecorticosteroids

Glucocorticosteroids ua faatonuina e fomaʻi i mataupu e manaʻomia e le tino se togafitiga faaopoopo lagolago. O nei vailaʻau e seasea ona faʻamatalaina e pei o le monotherapy, e aofia ai i le togafitiga faʻapitoa o se faʻamaʻi faapitoa.

O le tele o taimi, o faʻamatalaga mo le faʻaaogaina o hormones synthetic o glucocorticoids e aofia ai tulaga nei:

  • tino, e aofia ai le vasomotor rhinitis,
  • ma tulaga muamua-asthma,
  • fulafula o le paʻu o eseese aioio. Glucocorticosteroids e faʻaaogaina e tusa lava pe aʻafia ai le paʻu o le paʻu, e faʻatasi ma vailaʻau e mafai ona taulimaina le microorganism lea na mafua ai le maʻi,
  • o soʻo se afuaga, e aofia ai le faʻamaʻi, mafua ona o le le maua o le toto,
  • , ma isi faʻaaliga o pathologies o le tino,
  • toesega taua ona o maʻi faʻapitonuʻu,
  • umi le toe faʻaleleia pe a uma le totoga o totoga ma totoga o toto, totoga o le toto. O hormones steroid o lenei ituaiga e fesoasoani tele i le tino e fetaui lelei ma tino ma tino mai fafo, faateleina le faapalepale,
  • glucocorticosteroids o loʻo aofia i le toe faʻaleleia o le tino pe a maeʻa ma faʻamalositino togafitiga o oncology,
  • o le faaitiitia o le malosi o la latou gaioiga e faaosofia ai le maualuga o le tino o hormones ma isi faamai o le endocrine i tulaga lapopoa ma le tumau,
  • nisi o faamai o le gastrointestinal tract: ,,
  • maʻi o le fatu autommune,
  • cerebral edema,
  • mata o le tino: keratitis, kine iritis.

E tatau ona e suʻe glucocorticosteroids pe a uma le taimi o le fomaʻi, talu ai afai e te le saʻo ma ua le saʻo le fuaina o le fua, o nei vailaʻau e mafai vave ona faʻaleagaina ai aʻafiaga i itu.

E mafai ona faʻaaogaina faʻamalologa o le hormones faʻapitoa - faʻaleagaina o le soifua manuia o le tagata maʻi pe a uma ona taofi fualaau, e oʻo i le le atoatoa o le glucocorticoid. Ina ia taofia lenei mea mai le tupu, e le gata ina fuafua e le fomaʻi le fualaau o fualaau faasaina ma glucocorticoids. E tatau foi ona ia fausia se togafitiga e masani ona siitia le aofaiga o vailaau faasaina mo le toomaga o le gasegase o le togafitiga, ma se faaitiitia o le fualaau i le pito i lalo ifo o le suiga o le pito i luga o le faamai.

Faʻavasegaina o kulūkocorticoids

O le umi o le gaioiga o le glucocorticosteroids na fuaina e tagata tomai faapitoa, e ala i le gafatia o se fualaau e tasi o se vailaʻau faapitoa e taofia ai le adrenocorticotropic hormone, lea e faʻaaogaina i le toetoe lava o tulaga uma o loʻo puipuia i luga. O lenei faʻavasegaga vaevaeina ia vailaʻau faʻamaʻi o lenei ituaiga i ituaiga nei:

  1. Vaʻaiga puupuu - taofia le gaioiga a le ACTH mo se vaitaimi e sili atu nai lo le aso (Cortisol, Hydrocortisone, Cortisone, Prednisolone, Metipred),
  2. Vaitaimi umi - vaitaimi aoga e tusa ma le 2 aso (Traimcinolone, Polcortolone),
  3. Faʻaaoga umi fualaau - o le aafiaga e umi atu nai lo le 48 itula (Batemasone, Dexamethasone).

E le gata i lea, o loʻo i ai se faʻavasegaga masani o fualaau faʻataʻitaʻi e tusa ai ma le auala o lo latou faʻaofiina i le tino o le tagata maʻi:

  1. Oral (i totonu o laupepa ma capsules),
  2. sulu mata ma pulumu
  3. siama faʻaaogaina o fualaau faasaina (masani ona faʻaaoga e foma),
  4. uu ma kulimi mo le faʻaaogaina fafo.

Faʻalagolago i le setete o le tino ma le ituaiga o togafitiga, e mafai ona faʻatonuina uma le 1 ma le tele o fualaau oona e aofia ai glucocorticosteroids.

List of popular glucocorticosteroid drugs

Faatasi ai ma le tele o fualaau faasaina e aofia ai glucocorticosteroids, fomaʻi ma fomai faapitoa e iloagofie ai fualaau faasaina o vaega eseese e sili ona lelei ma maualalo le lamatiaga o le faaosofia o aafiaga o le itu:

Faʻalagolago i le tulaga o le tagata maʻi ma le laasaga o le atinaʻeina o le faʻamaʻi, o le ituaiga o fualaau faasaina, o le fuaʻau ma le umi o le taimi e faʻaaoga ai ua filifilia. O le faʻaaogaina o glucocorticosteroids e tatau ona faia i lalo o le vaavaaiga faifai pea a se fomaʻi e mataʻituina soʻo se suiga i le tulaga o le maʻi.

Natura Corticosteroids

Corticosteroids e tele ni galuega taua i le tino.

Glucocorticoids fesootai i fomaʻi o loʻo i ai le aʻafiaga o le faʻamaʻi, latou te auai i tulafono faatonutonu o le metabolism o gaʻo, gaʻo ma proteins, faʻataʻitaʻiga o le tamaititi, galuega tau fatuga, tali a le tino i le atuatuvale, fesoasoani i le masani o le maʻitaga. Corticosteroids i totonu o le ate e le o gaioiga ma faʻavave i le faʻavave.

E faatonutonu e Aldosterone le fesuiaiga o le suauu ma le potassium. Na faapena ona taaʻina mineralocorticoids O le Na + o loo taofia i le tino ma le excretion o K + ions mai le tino ua faateleina.

Tino e faʻaogaina ai le tino

Corticosteroids e mafua ai le le mautonu ma le atuatuvale i le tino, ma e mafua ai ona faʻaitiitia le puipuiga, ona o le puipuia o le puipuiga i se tulaga talafeagai i se tulaga malolo. Aʻo tuʻuina atu i luga, e mafai ona tatou fai atu o le faʻaaogaina o corticosteroids e fesoasoani i le faagasologa o le maʻi, poloka le faagasologa o le toe faʻafouina.

E le gata i lea, o corticosteroids synthetic e taofia ai le gaioiga o hormones masani o corticosteroids, lea e tau atu ai i le le atoatoa o galuega masani ile lautele. Corticosteroids e aʻafia ai le gaioiga o isi laʻau o le endocrine, o le paleni o le hormonal o le tino ua faʻalavelaveina.

Corticosteroid o vailaʻau, faʻamalo le mumu, o loʻo i ai foi se aafiaga faʻapitoa. Corticosteroid faʻafiafiaga e aofia ai Dexamethasone, Prednisolone, Sinalar, Triamcinolone ma isi. O fualaau nei e maualuga atu le gaioiga ma mafua ai le itiiti ifo o aʻafiaga o aʻafiaga nai lo le natura.

Sauniuniga mo talosaga faʻapitonuʻu (topical)

  • Prednisone (suauu),
  • Hydrocortisone (suauu),
  • Lokoid (suauu),
  • Cortade (suauu),
  • Afloderm (cream),
  • Laticort (kulimi),
  • Dermoveit (kulimi),
  • Fluorocort (suauu),
  • Lulu (suauʻu, suauu),
  • Sinaflan (suauʻu),
  • Flucinar (suauu, gel),
  • Clobetasol (suauu), ma isi.
O le pito i lalo o le corticosteroids ua vaevaeina i le sili atu pe itiiti foi le toaga.
Faʻaleagaina o lona uiga: Prednisone, Hydrocortisone, Cortade, Lokoid,
Tino malosi: Afloderm, Laticort, Dermoveit, Fluorocort, Lorinden,
Tino malosi: Akriderm, Advantan, Kuterid, Apulein, Kutiveyt, Sinaflan, Sinalar, Sinoderm, Flucinar.
Tino malosi tele: Clobetasol.

Faʻafefea ona faʻaoga corticosteroids?

O le faʻatulagaina o le suʻega ua faatonuina e le fomaʻi. O le tapenaina o le laulau e tatau ona ave mai i le 6 i le taeao (muamua le faʻasolo) ma le sili atu i le 14 itula mulimuli ane. O ia tulaga o le faʻatagaina e talafeagai e faʻatatau i le faʻaaogaina physiolog o glucocorticoids i totonu o le toto ao latou gaosia e le cortex adrenal.

I nisi tulaga, i luga o atumaga ma faalagolago i le natura o le maʻi, ua tufatufa atu le fomaʻi e le fomaʻi mo le taliaina o le toniga i le aso mo le 3-4 doses.

E tatau ona ave laulau i meaai poʻo le taimi lava e uma ai se taumafataga ma sina vai.

Togafitiga Corticosteroid

Faatapulaʻa togafitiga faʻaaogaina mo se taimi uumi ma le tumau - o pepa laupepa e masani ona faʻaaoga mo ni nai masina poʻo ni tausaga foi.

Ina ia faʻaitiitia le aʻafiaga o le faʻamalosi i luga o le gaioiga o le ogatotonu o le endocrin, o faʻaaogaina fualaau faʻasaina e faʻaaogaina:

  • isi togafitiga - o le kullucocorticoids i le puupuu ma le umi o le umi o gaioiga (Prednisolone, Methylprednisolone) e faʻaaogaina mai le 6 i le 8 i le taeao i le 48 itula,
  • togafitiga faʻafesoʻotaʻi - vasega pupuu, 3-4-aso o le tagofia o fualaau faasaina ma le 4-aso malologa i le va oi latou,
  • siama togafitiga - televave le puleaina o se fualaau tele (a itiiti ifo ma le 1 g) o le fualaau faasaina mo tausiga faʻapitoa. O fualaau o le filifiliga mo lenei togafitiga o le Methylprednisolone (e sili atu ona faigofie mo le puleaina i vaega ua aafia ma tuuina atu le itiiti ifo o aʻafiaga).
Laasaga i aso uma o fualaau faasaina (i le faaupuga o le prednisone):
  • Laititi - lalo ifo i le 7.5 mg
  • Medium - 7.5-30 mg,
  • Maualuga - 30-100 mg
  • Maua maualuga - luga ifo o le 100 mg,
  • Pulse togafitiga e silia ma le 250 mg.
Togafitiga ma corticoroids e tatau ona o faatasi ma le tofiaina o le calcium, vailaʻau D mo togafitiga mo le puipuia o le osteoporosis. O meaai a le tagata gasegase e tatau ona tamaoaiga i proteins, calcium ma aofia ai se faʻatapulaʻa ole aofaʻi o carbohydrates ma le sodium chloride (e oʻo i le 5 g i le aso), vai (e oo i le 1.5 l i le aso).

Mo le gaphylaxis o aʻafiaga e le manaʻomia o corticosteroids i luga o le gastrointestinal tract ao le i ave pepa, o le faʻaaogaina o Alemagel ma kelles e mafai ona fautuaina. E fautuaina e vavae ese le ulaula, faʻaaogaina o ava malosi, faʻaaogaina lelei.

Corticosteroids mo tamaiti

Tamaiti e iai le faʻatonuga o le hormonal (mo le bronchial asthma, mo se faʻataʻitaʻiga) pe a maeʻa le faʻaaogaina o le fualaau faʻasaina e faasolosolo malie ona faʻafeiloaʻi i le fua o le tausiga o prednisolone. I le masani ai ona toe foʻi mai le fomaʻi, o le Beklamethasone dipropionate e faʻaaogaina i le inumaga - o le fua na filifilia taitoatasi. A maeʻa ona maua le aʻafiaga, o le a faʻaitiitia le togi ile fua ole tausiga (filifilia taitoatasi).

Topic Glucocorticoids (creams, ointments, lotions) o loʻo faʻaaoga i faiga masani a tamaiti, ae o tamaiti e sili atu le maualuga o le faʻasologa o fualaau oona nai lo tagata matutua (tolopoina o le tuputupu aʻe ma le tuputupu ae, o le syndrome o Itsenko-Cushing, le faʻasaina o le gaioiga o gutu). E mafua lenei mea i le mea moni e faapea o le fua o le tino i luga o le tino e sili atu nai lo tagata matutua.

Mo lenei mafuaʻaga, e tatau ona faʻaaogaina glucocorticoids i luga o tamaiti i na o vaega faʻatapulaʻa ma i se vasega puupuu. E moni lenei mea mo pepe faatoa fananau mai. Mo tamaiti o le tausaga muamua o le olaga, naʻo na o le manogi e aofia ai le sili atu i le 1% hydrocortisone poʻo se faʻatoʻaga faʻatoʻaga lona fa - Prednicarbat (Dermatol) e mafai ona faʻaaogaina, ma oʻo atu i le 5 tausaga le matua - Hydrocortisone 17-butyrate poʻo le ointments ma malosi malosi fualaau.

Mo le togafitiga o tamaiti e sili atu i le 2 tausaga le matua, e mafai ona faʻaaogaina le mometone e pei ona faatonuina e le fomaʻi (o le suauu, e umi lona aafiaga, e faʻaaogaina le 1 r i le aso).

E iai isi vailaʻau mo le togafitiga o le dermatitis atopic i tamaiti e leai se mea e faʻaogaina, mo se faʻataʻitaʻiga, Advantan. E mafai ona faʻaaogaina i le 4 vaiaso, ae o lona faʻaaoga e faʻamapulaʻaina ona o le ono mafai ona i ai ni faʻafitauli ogaoga i le lotoifale (faʻamago ma le vevela o le paʻu). I soo se tulaga, o le filifiliga o le fualaau mo le togafitia o le tamaititi e tumau pea i le fomaʻi.

Corticosteroids i le taimi o le maitaga ma le lactation

O lenei aʻafiaga le lelei ole glucocorticoids ua faʻateleina ona o le mea moni o fualaau faʻaonapo nei (Metipred, Dexamethasone) e le faʻagataina e enzymes placenta ma maua ai se aafiaga umi ile fetus. Glucocorticoids, faʻaitiitia o le tino puipuia, fesoasoani e faʻaititia le teteʻe o se tina maʻitaga i siama siama ma viral infections, lea e mafai foi ona afaina ai le fetus.

Glucocorticoid fualaau faasaina e mafai ona faʻataʻitaʻiina i se fafine maʻitaga pe afai o le taunuuga o le faʻaaogaina e sili atu nai lo le aʻafiaga o taunuuga le lelei mo le tamaititi.

O ia faʻaaliga atonu e:
1. O le lamatiaga o le vave fananau mai (o se pati puupuu o hormones e faʻaleleia ai le muaʻi ulugalii ole fanau mai), o le faʻaaogaina o le tuai mo le pepe ina ua fanau mai ua mafai ai ona faaitiitia le faʻaaogaina o hormones i lenei faʻamatalaga.
2. Rheumatism ma maʻi mimimune i le gaioiga galue.
3. O le gasegase (intrauterine) hyperplasia i totonu o le fetus o le vaega o le cortical layer of gland slander e faigata ona faʻamaonia maʻi.

I le taimi muamua, sa i ai se faiga o le faatonuina o glucocorticoids e puipuia ai le maitaga. Peitai o faʻamatalaga faʻamaonia e uiga i le aoga o sea ituaiga o auala e leʻi mauaina, o le mea lea, e leʻo faʻaaogaina nei.

I faʻataʻitaʻiga faʻapitoa Metipred, Prednisone, ma le Dexamethasone e masani ona faʻaaogaina. Latou te ulu atu i le placenta i auala eseese: Prednisolone e faʻaumatia e enzymes i le placenta i se tulaga sili atu, ma na o le 50% le Dexamethasone ma Metipred. O le mea lea, afai e faʻaoga sauniuniga mo le togafitiina o se fafine maʻitaga, e sili atu le faʻatonuina o le prednisolone, ma pe afai mo togafitiga o le fetus - Dexamethasone poʻo Metipred. I lenei itu, o le prednisolone ma le le fiafia i le tamaititi e le masani ai.

Glucocorticoids i vevela ogaoga ua faʻamatalaina uma (injections poʻo papa maʻalaʻau), ma le lotoifale (ogaga, gels, drops, inhalations). E iai a latou aʻafiaga faʻapitoa. O vailaʻau nei e masani ona faʻaaoga: Hydrocortisone, Prednisolone, Dexamethasone, Betametone, Beclomethasone.

O le glucocorticoids autu (mo togafitiga i le lotoifale), i le tele o tulaga, o vaalele e masani ona faʻaaogaina: i le vavalavavavela, o le rhinitis o le maʻi, o le gaogao (sneezing). E masani lava ona lelei a latou aʻafiaga. Fluticasone, dipropionate, propionate ma isi ua maua le faʻaaoga lautele.

I faʻamaʻi pipisi, e seasea ona faʻaaogaina le kulūkocorticoids ona o le maualuga o aʻafiaga o aʻafiaga. I soʻo se tulaga, faʻatasi ai ma faʻamaʻi pipisi, e le mafai ona faʻaaoga fualaau faʻamalositino na oi latou lava ina ia aloese ai i le le lelei o aʻafiaga.

Corticosteroids mo Psoriasis

Glucocorticoids mo le faʻaaogaina pito i luga (ointings, creams) e masani ona faʻaaoga 2 p. i le aso: kulimi i le aso e aunoa ma ni laʻei, ma i le po i le talo ma le koala poʻo le anthralin faʻatasi ai ma le faʻaofuofuina o le totoa. I le tele o leona, e tusa ma le 30 g o fualaau faasaina e faʻaaogaina e togafitia ai le tino atoa.

O le filifiliga o le sauniuni o le glucocorticoid e tusa ai ma le tikeri o le gaoioiga mo le aoga maualuga e faalagolago i le ogaoga o le faasologa o psoriasis ma lona tulaga masani. A o faʻaitiitia le foci o le psoriasis i le taimi o togafitiga, e tatau ona sui le vailaau i le le toaga (pe itiiti ifo le faʻaaogaina) e faʻaitiitia ai le tupuga o aʻafiaga itu. A oʻo mai pe a oʻo i le 3 vaiaso, e sili atu ona sui le vailaʻau faʻamaʻi faʻatasi ma se sui faʻamamafa mo le 1-2 vaiaso.

O le faʻaaogaina o kulūkocorticoids i luga o vaega tele i se vaitaimi umi e mafai ona faʻaleagaina le gaioiga. Faʻafouina o le psoriasis pe a uma le faʻamavaeina o le vailaʻau e tupu muamua atu nai lo le togafitiga e aunoa ma le glucocorticoids.
, Coaxil, Imipramine ma isi) faʻatasi ma glucocorticoids e ono mafua ai le faateleina o le mamafa o le toto.

  • Glucocorticoids (faatasi ai ma le faʻaaoga faaumiumi) e faʻaleleia atili ai le aoga o agonists (Adrenaline, Dopamine, Norepinephrine).
  • O leophylline faʻatasi ma glucocorticoids e faʻaalia ai le foliga mai o le aʻafiaga o le cardiotoxic, faʻaleleia le aʻafiaga o le aʻafiaga o le glucocorticoids.
  • Amphotericin ma togafitiga faʻatasi ai ma corticosteroids e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le hypokalemia (o se faʻaitiitia i le maualuga o le palukala i totonu o le toto) ma le faʻalauteleina o le aafiaga o le diuretic (ma o nisi taimi o le taofiga sodium).
  • O le faʻaaogaina o mineralocorticoids ma glucocorticoids e faʻaleleia ai le hypokalemia ma le hypernatremia. Faʻatasi ai ma le hypokalemia, aʻafiaga aʻafiaga o glycosides cardiac atonu e tupu. E mafai ona faʻateleina le tagata hypokalemia.
  • Ole mea e le masani ai, Butadion, Ethacrynic acid, Ibuprofen faʻatasi ai ma glucocorticoids e mafai ona faʻaalia ai le faʻaalia o le toto (totoga), ma le salicylates ma le Indomethacin e mafai ona mafua ai le ulceration i tino toto.
  • Glucocorticoids e faʻapupulaina ai le aafiaga oona i le ate o le paracetamol.
  • O sauniuniga o le Retinol e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o le fomalamatoids ma faʻaleleia ai faʻamaʻi manuʻa.
  • O le faʻaaogaina o hormones faʻatasi ai ma le Azathioprine, Methandrostenolone ma le Hingamine e faʻapupulaina ai le lamatiaga o le atiaeina o faʻataʻitaʻiga ma isi faʻafitauli leaga.
  • Glucocorticoids e faʻaitiitia ai le aʻafiaga o cyclophosphamide, o le aʻafiaga o le siaxuridine, le aoga o fua o le suka.
  • Estrogens e faʻaleleia ai le aafiaga o le kulukosecorticoids, lea e faʻaititia ai a latou vailaʻau.
  • Androgens (hormones male sex) ma mea uʻamea e faʻaleleia ai le erythropoiesis (o le mauaina o sela mūmū mūmū) pe a faʻapipiʻi ma glucocorticoids, faʻaitiitia le gaioiga o le hormonone excretion, ma aʻafia ai aʻafiaga (faʻateleina o le toto, taofiga o le sodium, faʻavaleaina o le tino).
  • O le uluai laasaga o le faʻamaʻi ile faʻaaoga ole glucocorticoids e faʻalauteleina ma le umi o le faʻaaogaina o le suka, ua faʻaitiitia ai gaʻo o Fentanyl.

    Talosaga o le tuumuli ese o le Corticosteroid

    Afai o le umi o le glucocorticoid auala e oʻo atu i le tele o masina, ona mafai lea ona faʻaititia le fua o le prednisolone i le 2.5 mg (0.5 papa) i le 3-5 aso. Faʻatasi ai ma se umi umi, o le fua o le a faʻaitiitia lemu - ile 2.5 mg i le 1-3 vaiaso. Ma le faʻaeteete tele, o le fualaau e faʻaitiitia i lalo ifo o le 10 mg - 0.25 maʻa ile 3-5-7 aso.

    Afai o le fua muamua o le prednisolone e maualuga, o le taimi muamua o le faʻaitiitia e sili atu le malosi: e 5-10 mg i aso uma 3. I le oʻo atu i se fua faatatau o le aso e tutusa ma le 1/3 o le muamua masini e faʻaititia i le 1.25 mg (1/4 papa) i 2-3 vaiaso. O le iʻuga o lenei faʻaititia, e maua e le tagata maʻi pomaʻi mo le tausaga pe sili atu.

    Ua faatonuina e le fomaʻi le faʻaitiitiga o tulafono o fualaau faasaina, ma o le soliga o lenei tulafono e mafai ona oʻo atu ai i se faʻalavelave tele o le faʻamaʻi - o le togafitiga e tatau ona toe amata ma se fualaau tele.

    Corticosteroid tau

    I totonu o le tino o le tagata, o gaioiga ma vailaʻau e masani ona tutupu, o se taunuuga o lea mea ua gaosia ai nisi mea. Latou te aʻafia ai le gaioiga o totoga ma mamanu, o faagasologa uma e tutupu i le telefoni feaveaʻi. O suʻesuʻega o ia vaega - hormones, e le gata ina mafai ona malamalama ai i le latou gaioiga ma le faiga o gaioiga, ae faʻapea foʻi ona faʻaaogaina mo togafitiga faʻapitoa. O le toe suia o togafitiga mo le tele o tagata gasegase ua naʻo le pau lea o le ala e maua ai faʻamaʻi e le tali atu i togafitiga ma isi fualaau. Glucocorticosteroids e faʻaaoga i nifo, gynecological, urological, dermatological ma isi faiga. Ma o le glucocorticosteroids, o le a?

    Gaioiga faʻamaloilo o corticosteroids

    Glucocorticosteroids (o le isi igoa - glucocorticoids) o mea e gaosia i le hormone steroid e avea ma vaega o le subclass of corticosteroids e gaosia i le tino e le cortex adrenal. O le cortisol lenei (o loʻo i ai le maualuga o meaola faʻapitoa), corticosterone, ma isi.

    E taua le iloa: o le kullucocorticoids ei ai se malosi malosi e tetee atu ai i aʻafiaga, aʻafiaga e teteʻe ai. O lo latou faʻapipiʻi i le toto e faʻateleina ai le tetee atu i le talaaga o se tulaga faigata, faʻalavelave, faʻatasi ai ma le le maua o le toto. O le faateleina o le maualuga o hormones i ia ata e fesootaʻi ma le fetuunaiga o le tino i le le lava o le toto, i le faateia, o taunuuga o le tiga, ma isi aafiaga leaga.

    O le aʻafiaga o hormones o le kulukose i luga o le tino o tagata e pei ona taua i lalo:

    • Tuʻu atu i le faʻaopoopoga o le mamafa o le tino ma le diastolic,
    • Faʻateleina le faʻavevesi o puipui o le tino o le fatu muso i aafiaga o catecholamines,
    • Latou te puipuia le leiloloa o le faʻavevesi o le faʻalauiloa ma le maualuga o mea e maua i le catecholamines,
    • Faʻataʻitaʻi le gaosia o leʻo paʻepaʻe toto i totonu o le tino,
    • Faʻateleina le kulūkose i le ate,
    • Faʻateleina le tuʻuina o le suka
    • Faʻasaʻo le faʻavaveina o le kulūkose i totonu o tisipese,
    • Faʻatupulaia le gaosiga o le glycogen
    • Faʻateʻaina le faagasologa o le gaosiga o mea faʻalatini, o latou vaevaega,
    • Glucocorticosteroids e aveese le calcium ma le potassium, maua ai le faaputuputuina o le vai, chlorine ma le sodium i le tino,
    • Faʻalūlū le faʻalauteleina o faʻafitauli o le maʻi.

    Glucocorticoid hormones "pulea" le faʻaaogaina o lipids i totonu o sela o le tino, e aʻafia ai le gasegase o masini mūmū i aʻafiaga o nisi o hormones. E le gata i lea, o nei mea e aʻafia ai le gaioiga o le puipuiga o le tino - latou te taofia le gaioiga o nisi o fomaʻi, ae faʻateleina le faʻavaeina o isi siama, ma isi. O le lisi o meatotino o hormone e faʻaauau pea. E ono mafai ona latou auai i isi faiga, ia e leʻi iloa.

    Ma o le glucocorticosteroids, o le a? O homone nei e maua i le tino o tagata uma. E tele a latou meatotino. Ae o se tasi o gaioiga e sili ona aoga e mafua ai le faʻaaogaina o le GCS o le aʻafiaga o le ita. GCS faʻalavelaveina le gaioiga o nisi vaega o le enzyme i le tino, lea e oʻo atu ai i se saoasaoa vave o faiga le lelei.

    Hormones e taofia ai le faia o le edema i le taulaiga o le mumū, talu ai ona latou maua ai se faaitiitia i le mafai ona gafatia o puipui tetele. Latou te faʻaalia foi le gaosiga o isi vailaau o loʻo faʻamalamalamaina e meatotino e tetee atu i mea leaga.

    Taua: glucocorticosteroids o fualaau faasaina ma le tele o aafiaga, o le faʻaaogaina e na o le faʻamaonia o mafuaaga faʻapitoa. O le faʻaaoga faʻapitoa e mafua mai i le tele o faʻafitauli.

    Faailoga mo le faʻaaogaina

    Glucocorticosteroids ua faatonuina mo le togafitiga o maʻi tuga o le gland. Fautuaina e ave i latou e le o le talaaga o ni mea faʻapitoa poʻo le masani ai o le le atoatoa o le tino, ma le hyperplasia o le vaega o le tino o le natura. Faatasi ai ma nei faamai, o le natura o le gaosiga o hormones ua faʻalavelaveina, o le mea lea, o le faʻaaogaina o fualaau e faʻaleleia le paleni o hormonal e manaʻomia.

    1. Togafitiga o faʻamaʻi o le natura autoimmune (mo se faʻataʻitaʻiga, i le rūmatism, sarcidosis). O lo latou faʻamoemoe e faʻavae i luga o le gafatia e faatelevave pe taofia ai nisi o taualumaga ole puipuiga. Ua fautuaina le GCS mo le togafitiga o le gasegase o le vai.
    2. Faʻafofoina o faʻamaʻi o le urinary system, e aofia ai le natura mumusu (o le tofiga e mafua mai i le mea aneti-inflammatory).
    3. GCS i se faʻalavelave faʻaleagaina e faʻaaogaina o vailaʻau e aʻafia ai le gaosiga o vaega taua e faʻaleleia atili ai le sogasoga o le faʻaogaina o mea leaga - allergens.
    4. O le togafitiga o le toe sui o loʻo fautuaina mo faʻamaʻi o le respiratory system (faasaga i le talaaga o le fulafula o le bronchial, rhinitis lema, paumonia). Manatua o vailaʻau oona e eseese i le masini ma le saoasaoa o le faʻaalia. O nisi fualaau e galue vave, ae o isi e galue lemu. O fualaau oona e le mafai ona faʻaaogaina e faʻamalolo ai se falemaʻi maʻi.
    5. I galuega o nifo, o loʻo faʻataʻitaʻiina ai corticosteroids mo pulupitis, periotitis ma isi faʻamaʻi.
    6. Faʻafofoina o faʻamaʻi faʻamaʻi. I le avea ai o se tulafono, o se kulimi poʻo se suauu e faʻavae i mea faʻasolosolo ua faʻamatalaina. Latou te fesoasoani e faʻamafiesea le faʻaleagaina o le tino i totonu o siama, faʻavaivai mai se falemaʻi leaga - faʻafefe, afifiina o le paʻu, lino uluaʻi, ma isi.
    7. Togafitiga o maʻi gastrointestinal (Crohn's).
    8. GCS o loʻo faʻatulagaina mo manua, lea e faʻavae i luga o le faʻamalosia o le ita ma le faʻasao.
    9. I togafitiga faʻapitoa i le talaaga o le cerebral edema.

    E faʻavae i luga o faʻamalosi e aofia ai le vaega o hormones glucocorticosteroid, e tele vailaʻau na faia. Latou te o mai i ituaiga fua eseese - o meaʻai, paluga, kulimi, uu, gels, sprays, tablets mo le faʻaaogaina totonu.

    Igoa o sauniuniga kullucocorticosteroid: Cortisone, Triamcinolone, Hydrocortisone, Prednisolone, Beclomethasone, Dexamethasone, ma isi. O le togafitiga toe suia o lona tino, e na o se fomai faapitoa e faatonuina ia fualaau oona o lo oi ai meaola hormonal.

    O aʻafiaga aʻafiaga o glucocorticosteroids

    Glucocorticosteroid o vailaʻau e faʻaaogaina ona o lo latou aoga i le togafitiga o le tele o faʻamaʻi. Latou te fesoasoani e faʻafoʻi le paleni o le hormonal i le tino, lea e faʻateʻa ai le tele o faʻamaʻi. Ae o togafitiga faʻasalaga e le saogalemu i taimi uma, aua e masani ona oʻo atu ai i le tupuga o mea leaga faʻafitauli. O le mafuaaga lena o fualaau oona e matua manino lava.

    O faʻafitauli sili ona taatele o aʻafiaga e aofia ai:

    • Teteleina o le paʻu, lauulu, foliga vaaia o le faʻalauteleina o aʻa, siama, faʻala,
    • Faʻapupulaina o lauulu i tamaitai i vaega o le tino (mo se faʻataʻitaʻiga, luga o le fatafata, luga o foliga, ma isi),
    • Totogiina o le setete o toto (malosi, elasticity ma le faʻaitiitia o le faʻaitiitia),
    • O aʻafiaga leaga i luga o le faʻaogaina o le tino. E faʻaalia mai i le faʻalavelave moe, lagona le atoatoa o le mafaufau, leai se faʻaleagaina o le tino, neurosis, le mautonu, atuatuvale ma isi tulaga faʻaleaga,
    • Faʻafitauli leaga.

    Mo faʻamatalaga: o glucocorticosteroids e mafai ona amataina le atinaʻeina o le maʻisuka (o le gasegase vaivai o le toto suka), maʻi o le peptic, maualuga o le maualuga o le toto maualuga (toto maualuga), le ola mama, gaʻo, ma isi.

    I galuega faafomaʻi, o mataupu na faʻamaonia pe a faʻaleaina e le GCS se faʻalavelave afaina i le tino. E mafua mai i le mea moni e tusa ai ma le talaaga o le i ai o micrologic pathogenic, o fualaau oona e mafua ai le faʻaitiitia o le puipuiga, o le taunuuga, o siama e amata ona matua faʻateleina, talu ai e le mafai e le tino puipuia ona taulimaina.

    O mea leaga e tupu e le gata i le faʻalauteleina o le faʻaaoga pe ona o le maualuga, ae faʻapea foi i mataupu pe a ave e le tagata maʻi vailaʻau e tusa ai ma faatonuga. E le gata i lea, o lo latou atinaʻe e aʻafia i le tala o le tolopoina o fualaau (withdrawal syndrome), aua pe a maua mai i fafo fafo o hormones, e le mafai ona maua na o ia.

    I le faaiuga o le togafitiga o le hormone, o mea nei e masani ona matauina:

    1. Musika vaʻaia.
    2. Faʻaitiitia le manaʻo.
    3. Lethargy, le fiafia.
    4. O le faateleina o le vevela o le tino.
    5. O se faʻalavelave tele o faʻamaʻi faʻamaʻi i le talafaasolopito.

    O le faʻalavelave matautia o le faʻaaogaina o le glucocorticosteroid o le tupuga o le le atoatoa o le tino. O loʻo faʻaalia i le faʻaitiitia o le faʻaitiitia o le toto, o le solia o le faʻaogaina o le tino, tiga o le manava, o se tulaga o le le mautonu, ma le faʻamafanafana.

    Glucocorticosteroids o loʻo i ai se maʻi faʻasolosolo, o lona uiga o le taofia o le faʻaaogaina ei latou lava e le sili atu le lamatia nai lo le ola o le tagata lava ia. Faauma togafitiga i lalo o le vaavaaiga a se fomaʻi. Ole faʻaitiitia o le fua ole tino, e faʻaitiitia ai le mamafa ole aʻafiaga ile itu.

  • Tuua Lau Faamatalaga