Mafuaʻaga o le ituaiga 1 Tisuka

E ui i le mea moni o le maʻisuka o se tasi lea o faʻamaʻi faʻamaʻi masani i luga o le paneta, e le o iai ni faʻamatalaga manino o le saienisi faafomaʻi i mafuaʻaga o lenei maʻi. E le gata i lea, i tulaga taʻitasi o le maua o le maʻisuka, e leʻo fai mai e fomaʻi le mea na mafua ai. E leʻo taʻuina atu e le fomaʻi le mea tonu na mafua ai lou maʻisuka, e mafai ona ia mate. Mafaufau i mafuaʻaga autu o le maʻisuka, e iloa i vailaau faʻaonapo nei.

O le a le maʻisuka?

O le maʻisuka o se faʻalavelave faʻalavelave o faʻamaʻi na mafua mai i mafuaʻaga eseese. O le maʻisuka e maualuga lava le suka o le toto (hyperglycemia).

I le maʻisuka, ua faʻalavelaveina le gasegase - o le tino e liliu le meaʻai i totonu o le malosi.

O meaai e ulu i totonu o le mea e gasegase e paʻu i totonu o le kulukose - o se ituaiga o suka e ulu atu i le toto. Faatasi ai ma le fesoasoani a le isumu o le homulini, o le tino e maua ai le kulukose ma faʻaaogaina mo le malosi.

O le maʻi suka e atiina ae pe a:

  • e le lava le insulin i le tino,
  • tino o le tino e le mafai ona faʻaaoga lelei le inisalini,
  • i mataupu uma e lua.

O le inisalini e gaosia i le paʻu, o se okeni o loʻo i tua o le manava. O le pancreas o loʻo i ai se faaputuga o sela o endocrine e taʻua o mataʻitusi. O peta Beta i teineiti e maua ai le inisalini ma tuʻuina atu i totonu o le toto.

Afai e le maua e le tino le insulin poo le tino e le tali atu i le inisalini o loo i ai i le tino, e amata ona faaputuputu le kulukose i totonu o le tino, nai lo le gauai i sulu, lea e tau atu i le prediabetes poo le maʻisuka.

Faʻaiʻuga o le ituaiga 1 Tisuka i Tamaiti

Preditebetes o se tulaga lea e maualuga ai le maualuga o le kulukose i le toto poʻo le maualuga o le hemoglobin glycosy HB A1C (o le maualuga o le suka o le toto i masina talu ai), ae e le lava le maualuga e maua i le maʻisuka. I le maʻisuka, o sela i totonu o le tino e iloa ai le fiaai malosi, e ui lava i le maualuga o le toto suka.

I le aluga o taimi, o le maualuga o le kulukose o le toto e afaina ai neura ma vaʻa toto, e oʻo atu ai i faʻalavelave faʻapitoa e pei o le fatu, faʻamaʻi, fatu fatugaso, tauaso, maʻi o nifo, ma le faʻamavaeina o pito pito i lalo. O isi faʻafitauli o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i le faateleina o le faʻaleleia o isi faʻamaʻi, le maua o le gaioiga i le matua, faanoanoaga ma faafitauli o maitaga.

E leai se tasi e mautinoa e mafua ai le gaioiga e mafua ai le maʻisuka, ae talitonu tagata saienitisi i le tele lava o tulaga, o le mafuaʻaga o le maʻisuka o le fegalegaleaiga o aʻafiaga o le kenera ma le siosiomaga.

E lua ituaiga o maʻisuka - ituaiga 1 maʻisuka ma le maʻisuka ituaiga 2. Ole ituaiga lona tolu, o le maʻisuka ituaiga, e naʻo le taimi o le maitaga e atiina ae. O isi ituaiga o maʻisuka e afua mai i ni faaletonu i genes patino, faamaʻi pancreatic, nisi vailaʻau poʻo vailaʻau, faʻamaʻi pipisi, ma isi mea. O nisi tagata latou te faʻaalia faailoga o le ituaiga 1 ma le ituaiga 2 maʻisuka i le taimi lava e tasi.

Vaʻaiga faʻasologa

Ua talitonu le diabetology i aso nei o le gasegase o le gasegase o le mafuaaga sili lea o le maʻisuka ituaiga 1.

O kene e pasi mai matua matua i le tamaititi. Genu e ave faatonuga mo le faia o palatini e talafeagai mo le fausaga ma le gaioiga o le tino. O le tele o genes, faapea foi fegalegaleaiga i le va oi latou, e aafia ai le gasegase ma le tulaga o le maʻisuka ituaiga 1. Kenera autu e ono eseese i le tele o tagata. O suiga i kenera i le sili atu ma le 1% o le faitau aofaʻi ua taʻua o le fene e fesuisuiaʻi.

O nisi fesuiaiga o le gaʻo o loʻo tauaveina ai faatonuga mo le faia o palatini e taʻua o le leukocyte antigen (HLAs). E fesoʻotaʻi ma se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. O penefiti e maua mai i genes HLA e mafai ona fesoasoani e fuafua ai pe o le tino puipuia o le tino e iloa ai le cell e avea o se vaega o le tino pe manatu foi o se mea mai fafo. O nisi faʻapotopotoga o vailaʻau o le HLA e mafai ona vaʻai pe o le a sili atu le lamatia o le tagata i le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1.

E ui lava o le leukocyte antigen o le kulupu autu lea mo le lamatiaga o le fatuina o le maʻisuka ituaiga 1, o le tele o genes faaopoopo ma vaega o le gutu o lenei lamatiaga ua maua. E le gata o nei genes e fesoasoani e iloa ai le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 1 i tagata, latou te tuuina atu foi le fesoasoani i saienitisi ina ia malamalama ai i le natura o le maʻisuka ma ia iloa ai auala talafeagai mo togafitiga ma le puipuia o le maʻi.

O suʻega faʻapitoa e mafai ona faʻaalia ai ituaiga ituaiga HLA i le tino o le tagata, ma e mafai foi ona faʻaalia isi genes e fesootaʻi ma le maʻisuka. Ae ui i lea, o le tele o suʻega faʻasolosolo o loʻo faia pea i le suʻesuʻega ma e le mafai ona maua e le tagata lautele. Ua suʻesuʻeina e saienitisi pe faʻapefea ona faʻaaogaina taunuuga o suʻega faʻavae e suʻesuʻe ai mafuaʻaga o le atinaʻe, puipuiga ma le togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1.

Faaleaogaina o le faʻaaogaina o peta peta

I le maʻisuka ituaiga 1, o le toto paʻepaʻe e taʻua o le totoga o le T na te taofia ai peta peta. O le faagasologa e amata i se taimi umi ao le i amataina faailoga o le maʻisuka ma faʻaauau pea ona atiaʻe pe a maeʻa ona faʻamaonia. E tele taimi e le maua ai le maʻisuka ituaiga 1 seia oʻo lava ina faʻaumatia le tele o sela beta. I lenei laasaga, e tatau i le tagata maʻi ona maua tui inisalini i aso taitasi ina ia ola ai. O le sailiga mo auala e suia ai pe faamutaina ai lenei faiga o le autoimmu ma faasaoina le gaioiga o suauu beta o se tasi lea o faatonuga autu o suʻesuʻega faasaienisi oi ai nei.

O suʻesuʻega talu ai nei e faaalia ai o le inisalini lava ia e mafai ona avea ma se mafuaʻaga autu o se osofaiga faʻafuaseʻi i luga o peta beta. Ole faiga ole puipuia o tagata e faigofie ile ituaiga 1 suka ile tali ole insulin ole tino ole tino poʻo lona antigen.

Faʻaleagaina o le beta ma le autoimmune o se tasi o mafuaʻaga o le maʻisuka ituaiga 1

Ina ia tau ai faʻamalosi, o le tino e maua ai le eletini e taʻua o fomaʻi. E maua i tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 ia beta-cell insulin. O loʻo suʻesuʻe e tagata suʻesuʻe nei auupega e fesoasoani e iloa ai i tagata le tele o aʻafiaga o le atiaʻe o le faʻamaʻi. O suʻega mo ituaiga ma laʻasaga o siama i le toto e mafai ona fesoasoani e fuafua pe iai se tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1, maʻisuka LADA, poʻo se isi ituaiga o maʻisuka.

Faʻamatalaga leaga o le siosiomaga

O aʻafiaga leaga o le siosiomaga, e pei o se elemene eleelea, meaʻai, faʻamaʻi, ma toxins e mafai ona mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1, ae o le uiga tonu o la latou matafaioi e leʻi faʻamautuina. O nisi o manatu e fautua mai ai o mafuaʻaga tau siosiomaga e mafua ai le faʻaleagaina o le tino o le peta i luga o tagata e iai le genetic predisposition i le maʻisuka. O isi manatu e fautua mai ai o mea tau siosiomaga e faʻaauau pea ona fai i le maʻisuka, e tusa lava pe maeʻa faʻamalosi.

Virus ma faʻamaʻi pipisi

E le mafai e le siama ona mafua ai le maʻisuka, ae o nisi taimi o tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e maʻi i le taimi poʻo le maeʻa foi o se faʻamaʻi viral, lea e faʻaalia ai se sootaga i le va oi latou. I le faʻaopoopoga, o le atinaʻeina o le maʻisuka ituaiga 1 e sili ona taatele i le taumalulu, pe a sili atu ona taatele faʻamaʻi viral. Vailaau atonu e fesootai ma le maʻisuka ituaiga 1 e aofia ai: Coxsackie B virus, cytomegalovirus, adenovirus, rubella, ma mumps. Sa faʻamatalaina e saienitisi auala e mafai ai e nei siama ona faʻaleagaina pe faʻaumatia faletua beta, ma e mafai ona faʻaalia ai se tali a le autoimmune i tagata gafatia.

Mo se faʻataʻitaʻiga, na maua mai faʻamaʻi-anti-motu i tagata gasegase e maua ai le gasegase o le lapella, o le cytomegalovirus e aʻafia ma le faaleagaina o se numera taua o peta beta ma le faʻalavelave o le pancreatitis - mumū o le pancreas. Sa taumafai tagata faasaienitisi e faailoa mai le siama e mafua ai le maʻisuka ituaiga 1, o lea e mafai ai ona faia se tui e puipuia ai le tupu aʻe o lenei maʻi.

Le faiga o le fafagaina o pepe

O nisi o suʻesuʻega ua faʻaalia ai mea taua e mafai ona faateleina pe faʻaitiitia ai le lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1. Mo se faʻataʻitaʻiga, o pepe laiti ma pepe e maua mai le vailaʻau D o loʻo i ai se tulaga maualalo o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 1, aʻo iloa le susu o susu ma le vave gaosi o le cereal e mafai ona faʻaititia ai le lamatiaga. E tele suʻesuʻega e manaʻomia e suʻeina pe faapefea ona aʻafia le pepe i le maʻisuka ituaiga 1.

Faamai Endocrine

O faʻamaʻi pipisi Endocrine e aʻafia ai totoga o gaʻo. Cushing's syndrome ma le acromegaly o ni faʻataʻitaʻiga o le faʻaleagaga o le hormonal lea e mafai ona oʻo atu ai i le atinaʻeina o prediabetes ma le maʻisuka, mafua ai le faʻamalosia o le inisalini.

  • Cushing's Syndrome e mafua mai i le tele o le gaosiga o cortisol - o nisi taimi o lenei maʻi ua taua o le "hormonone oona".
  • Acromegaly e tupu pe a faʻatupu e le tino le tele o le homone tuputupu aʻe.
  • Glucagon - O se maʻi o le pancreatic e le masani ai e mafai foi ona oʻo atu i le maʻisuka. O se maʻi e mafua ai ona maua e le tino le tele o kaluka.
  • Hyperthyroidism - O se faʻalavelave faʻafuaseʻi e tupu pe a tupu mai i le thyroid gland le tele o le hormone thyroid e mafai foi ona mafua ai le faateleina o le kulukose toto.

Vailaʻau ma toxini

O nisi o fualaau faasaina, e pei o le nicotinic acid, o nisi o ituaiga o togafitiga, vailaau faasaina, fualaau faasaina ma fualaau faasaina mo le togafitia o le tino (immunodeficiency virus) (HIV), e mafai ona taitai atu ai i le peta-cell function pe faaleagaina ai aafiaga o le insulin.

Pentamidine, o fualaau faasaina ua faatonuina mo le togafitiga o le niumonia, e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le faatupuina o le pancreatitis, faaleagaina o suauu peta, ma le maʻisuka.

E le gata i lea, o glucocorticoids, hormones steroid e tutusa lelei ma le cortisol e maua mai ai, e mafai ona faʻaleagaina ai aafiaga o le inisalini. Glucocorticoids e faʻaaogaina e togafitia ai faʻamaʻi pipisi e pei o le gasegase oona, fomaʻi, lupus, ma le ulcerative colitis.

O nisi o suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai le maualuga o le faʻaaogaina o vailaʻau oona, e pei o vailaʻau ma meaʻai, e mafai ona faateleina ai le lamatiaga o le maʻisuka.

O Arsenic o loʻo suʻesuʻeina lelei foi mo fesoʻotaʻiga talafeagai ma le maʻisuka.

Faaiuga

O mafuaʻaga autū o le maʻisuka ituaiga 1, o le mea muamua lava, o le gaʻo ma le mafuaʻaga. E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le faaleagaina i le autoimune o suauu beta, o le i ai o mea leaga o le siosiomaga, viruses ma siama, togafitia o le fausiaina o pepe, ituaiga faamai o le endocrine ma le autoimmune, ma o le taunuuga o le faaaogaina o ituaiga o fualaau faasaina po o toxine.

I le taimi nei, o le maʻisuka ituaiga 1 e le togafitia, ma o le tino masani o le tino e mafai ona tausia (inisalini injections, pule toto, ma isi). O saienitisi mai le salafa o le lalolagi o loʻo galulue malosi e suʻesuʻe lenei faʻamaʻi, o loʻo atiina ae auala faʻaonapo nei o le togafitia ma le puleaina o le maʻisuka, ma o loʻo taumafai foi e suʻe se fofo e faʻamalolo atoatoa ai lenei maʻi.

Tuua Lau Faamatalaga