Faʻaiʻuga o le maʻisuka: acetone i le faʻavave

Afai o le ketones i le maʻisuka e maua i le tele o mea, o lona uiga o le tino e le lava le inisalini. O le suʻeina o le ketone masani e avea o se vaega autu o le puleaina o le maʻisuka, aua e fesoasoani e puipuia ai se faʻalavelave matautia - ketoacidosis, o lona uiga, o se tulaga e mafai ona mate ai le maʻisuka.

E TATAU ONA ILOA! E oʻo lava i le maʻisuka maualuga e mafai ona faʻamalolo i le fale, e aunoa ma se taotoga poʻo falemaʻi. Tau lava faitau le mea na fai mai Marina Vladimirovna. faitau le fautuaga.

O a konesones?

Ketones o kulimi faʻasolosi ia e maua mai i le ate ma oʻo ai i le toto. Latou te aofia ai le acetone, β-hydroxybutyric ma le acetoacetic acid. E le o mafaufau fomai i tulaga taua o faailoga eseese, ae faaaoga le manatu masani o le "acetone". O le mea masani, o nei mea faʻapipiʻi e vave ona faʻaumatia ma faʻasalaina i le ea, o le sosolo o le afu ma urine, o le mea lea, e toetoe lava a le maua i auiliiliga o tagata soifua maloloina. O foliga vaaia o le tele o ketones o se faailoga taua o le faʻamaonia o le gaʻo gaʻo ma le gaʻo gaʻo, faatasi ai ma le inu o le tino.

E faaitiitia vave le suāuʻu! O le maʻisuka i le taimi e mafai ona taʻitaʻia ai le tele o faʻamaʻi, e pei o faafitauli i le vaʻai, tulaga paʻu ma le lauulu, maʻi o le tino, gangrene ma e oʻo lava i tumutumu faʻamaʻi! Sa aʻoaʻoina e tagata aafiaga tiga ina ia faʻavasega ai a latou sukū. faitau i ai.

Acetone (tino ketone) i le urine o mafuaʻaga ia o foliga. Urine Acetone Tulaga Faatauaina

O lenei faafitauli e mafai ona tupu i taimi o le vevela, pe a uma le taotoga, i le tulaga o faaletonu o le gataifale, lea e mafai ona avea ma faʻaaliga o se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka. O lenei mea matautia e le tatau ona mafua mai ona o faafitauli i le pancreas, ae o lona faʻaaliga e mafai pe a maʻi le tagata maʻi i le gaʻo gaʻo i le ate. I lenei tulaga, e sau i le faatumuina o le tino i gaʻo, ma o le acetone ua fausia e avea o se oloa-oloa. Afai e aliali mai i le maʻisuka o loʻo i ai nei, o lona uiga e le lava togafitiga, lea e te manaʻomia e fai ai se mea. E mafai ona avea le acrine o le urino ma se mea e faʻafefe ai i lou hyroid.

O le tulaga masani e tatau ona oʻo i le 20 μmol.

Aisea e faateleina ai le ketones i le toto ma le urine i le maʻisuka?

O sina tamaʻi glucose i totonu o le ate o le punavai autu o le malosi mo totoga ma gaʻo. Faatasi ai ma le umi o le matelaina, o le kulūkose ua faʻaitiitia, ma o le gaosiga o le inisalini, o le hormone e puleaina ai le metabolism i le tino, taofi. Le le lava o le kulukose e mafai ai e le tino ona faʻaoga le gaʻo faʻaagaga o se "suauu". O le vaevaeina o gaʻo e mafua ai le tele naua o le gaosia o mea e ala mai i oloa-ketones. I se tagata e aunoa ma le maʻisuka, o le gaosiga o gaosiga o se fetuutuunaiga masani o le tino i le matelaina.

O le maualuga o ketones e mafua ai vaivaiga i le tino.

I le maʻisuka na mafua ona o le leai o le inisalini, e le mafai ona faʻaaogaina e le kulumase le kulukose e toe faʻatumu ai le malosi. E tali atu le tino i le faafitauli oi ai nei, faʻapea foi i le taimi o le anapogi - toe faʻamalosia le malosi ona o gaʻo ma gaosia ai ketones. E naʻo le inisalini e mafai ona faʻamaonia lenei tulaga. O le mea lea, e taua mo le maʻisuka ona mulimuli i le togafitiga o le inisalini fautuaina e le fomaʻi ma pulea le maualuga o le acetone. O le faateleina o le maualuga o le tino o le ketone e maua mai i le galala malosi, vaivaiga, vaivai faifai pea, puupuu le manava, ma le gaioiga.

Ketoacidosis ma ona faailoga

Ketoacidosis o se faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka e tupu pe a oʻo mai le tele o tino o le ketone i le tino ona o le le lava o le insulin.

I lenei tulaga, o konesoni e le o ese mai le tino, ae faʻasalalau i totonu o le toto, fesuiaʻi lona manava ma faʻavave ona faʻafefe ai le tino. O le tele o taimi, e atiina ae ia i latou e le tausia le faʻamaʻi. Ole a le mafai ona taofia le mafuaaga o le atinaʻe o ketoocytosis i le taimi, o loʻo maua ai se maʻi o le maʻisuka. O se falemaʻi e tatau ona vave valaʻauina pe afai e matauina nei faʻamaʻi:

  • teenaina o meaai ma le ola e le tino,
  • fesuiaʻiga faifaipea
  • sili atu mo le suka, lea e le tali atu i taumafaiga tutoatasi e faʻaitiitia,
  • ua maualuga le maualuga o ketones,
  • tiga o le manava
  • fualaau suamalie
  • faʻafefe
  • hypersomnia,
  • valea.
Toe foʻi i le laulau o mea

Ketones i le maitaga

I le maʻisuka, e tatau i le tina faʻamoemoe ona nofouta e ono ese mai le tui o le inisalini mai i latou aʻo lei maitaga. E mafua ona o le faateleina o le mamafa o le tino ma hormones e puipuia ai le faʻaitiitia o le kulukose i totonu o le toto. Ua faʻamavaeina tino o le ketone, ua fuafua mo se vaitaimi faapitoa o le maitaga, ma se tui o le inisalini. O le mea lea, e taua le mataʻituina ma le faʻaeteete o latou tulaga, aua e oʻo lava i sina siʻitia laʻititi e mafai ona faauigaina ua oʻo i le taimi e toe iloilo ai le fua o le insulin. O le umi o le taimi o le gaioiga, o le sili atu lea o le manaʻomia mo le inisalini. O le mea lea, o le maʻitaga ma le maʻisuka e tatau ona i lalo o le vaavaaiga a le fomaʻi ma le endocrinologist.

Maua i tamaiti

Ketones i le urine o se tamaititi o loʻo i ai mo mafuaaga eseese, o le tasi o ia o le maʻisuka. Afai ua uma ona maua le tamaititi i le maʻisuka, e tatau i matua ona iloa faailoga muamua o le le lava o le inisalini ma tali vave. O tamaiti ma talavou e maua i le maʻisuka e manaʻomia ona siakiina siaki le ketones, aemaise lava i le faigata tele o se gasegase tumau, i le taimi o se malulu poʻo se faʻamaʻi pipisi, faʻapea foʻi ma tulaga faigata (suʻega, tauvaga, malaga, ma isi). Ole maualuga o le ketones luga ole masani e masani ona maua i pepe faatoa fananau mai, aua o loʻo i ai se faʻaitiitia le tumau o le kulūkose.

E faʻapefea ona iloa le i ai o ketones?

Faʻatasi ma le maʻisuka, e taua le faʻalogo lelei i lou tulaga ma, i le faailoga muamua o maʻi, fua le maualuga o ketones.

O le faʻatonuina o le soifua maloloina (faʻalauteleina o le galala, faʻateleina vave, maʻi tiga, faʻaitiitia o le manava, ma isi) e taʻu mai ai o le maualuga o le acetone o le a ono faateleina. E mafai ona e iloa i le tele o auala:

    O se fasi siaki e faʻaaoga e fuafua ai le maualuga o ketones.

E ala i le faanatinati. I totonu o le fale, e faʻaaogaina ai faʻataʻitaʻiga faapitoa. O le faʻamoemoe e faʻamoemoeina e ala i le faʻatusatusaina o le lanu o le fasi pepa i le lanu lanu. O ona manatu:

  • E leʻo faʻaalia pe o le a le ituaiga ketones e maualuga (e taua tele le iloa o le faateleina o b-ketones),
  • tino o tino o le kontone i le urini 2-3 itula pe a uma ona faia i totonu o le toto.
  • E ala i le toto. Le faʻaaogaina o faʻamaumauga masani o Freestyle Optimum e faʻaalia ai le maualuga o b-ketones. O suʻega foi e fesoasoani i le pulea o le kulukose.
  • Afai e leai ni faʻataʻitaʻiga, faʻaopopo se mataua o le amonia i le urine. Le lanu mumu e faʻaalia ai le i ai o le acetone.
  • Lauga o le faʻatoʻaga o le urine:

    Urinary tino ketone ma le maʻisuka

    O le maualuga o le acetone i le maʻisuka e mafai ona avea ma tulaga e lamatia ai le ola mo ituaiga uma e lua ma le maʻisuka ituaiga 2. O le le atoatoa o le inisalini e le gata ina aʻafia ai ma le gaosiga o le gaʻo, ae faapena foi i le gaʻo o le gaʻo. O se taunuuga o lenei mea, faatasi ai ma le faateleina o le toto suka, o le faateleina o tino o le ketone e tupu. O le faʻaopoopoga o le acetone content e faʻaalia e le manogi o le manava o le maʻi. Afai e le o togafitiga lenei tulaga o le maʻi, o le a lamatia ai o ia i se tulaga le iloa. O maualuga maualuga e manaʻomia ai se faʻamaoniga vave ma talia ma le onosai i le falemaʻi.

    O le faateleina o le maualuga o le acetone e maua i le maʻisuka e le atoatoa le maʻisuka, aemaise lava le ituaiga 1, pe a sili atu i le 15 mmol / L. le toto. O lenei tulaga e manaʻomia ai togafitiga faʻasolosolo faʻafuaseʻi, sili ona lelei i totonu o le falemaʻi o le maʻisuka. I lenei tulaga, e tatau ona iloilo le tulaga lautele o le soifua maloloina ma faʻamaonia togafitiga talafeagai, pe tuʻu le tagata maʻi i le falemaʻi.

    Faʻalogo! O le tau maualalo o le acetone i le urine atonu e mafua mai i le fia taumafa po o le vomia.

    Faailoga faʻapitoa o maualuga elemene urinary acetone levels


    O le maualuga o le maualuga o tino o le ketone o loʻo tuʻuina atu i isi faʻamaoniga, e pei o:

    • puupuu le manava
    • faʻanoanoa
    • faʻaauau faifaipea
    • fiainu
    • lanu mumu
    • tiga o le manava
    • vili
    • manogi o le acetone i le mānava,
    • faʻamaʻi.

    Togafitiga. Polokalame puipuia mo le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2

    O le faavae o togafitiga o le faʻaitiitia o le toto toto i le maʻisuka (tusa lava pe o le a le ituaiga) ma lona faʻamautinoaga.

    O le puipuia o le siakiina pea o le urine acetone ma le suka o le toto. O nei suʻega e mafai ona faia i le fale e faʻaaoga ai se glucometer (fua o le suka o le toto) ma ni faʻataʻitaʻiga faapitoa, pe a uma ona faʻaaogaina i totonu o le urine, faʻamama ma faaali pe faʻapipiʻi mea uma.

    Acetone ma isi faaletonu

    1. O le maʻi suka. I lenei faʻamaʻi, o le manogi o le acetone e masani ona i ai i le manava, aemaise lava i le maʻisuka ituaiga 1. O le tino, e aunoa ma le faia o le inisalini, e susunuina ai le protein ma gaʻo, e mafua ai le gaosia o le acetone, lea e afaina ai le tino ma ulu atu i le mimi, toto, ma le lymp. E le taatele i tagata gasegase e maua i le maʻisuka ituaiga 2, lea e lava le insulin i totonu o le tino.
    2. Thyrotoxicosis. Ua vaevaeina le maʻi Thyroid i ni vaega se 2. E faʻavasegaina i latou e tusa ai ma le maualuga o tulaga o mea faʻavave. Faatasi ai ma le vave faʻaaogaina o gaʻo ma proteins, e sau i le gaosiga o le acetone. O lona auai ma le maualuga e mafai ona fuafua e faʻaaogaina se faʻataʻitaʻiga. O le faateleina o le mea o loo i totonu o tino o le ketone o se faailoga e faapea o le ate e maua ai se aofaiga tele o 3 vaega: 2 gasegase metabolic (beta-butyric acid and acetoacetate) ma acetone. O le uluaʻi faʻailoga o se manogi manogi i le urine ma le manava. I le faʻaopoopoga, o isi faʻamaoniga o loʻo iai: tremor, tachycardia, gau o le mamafa ma meaai masani. O laurotoxicosis e togafitia i fualaau faasaina lea e taofia ai le gaoioi o lauroid. E fautuaina le faia o se suʻega o le ultrasound e faʻateʻa ai le iai o faʻamaʻi tuga.
    3. O le ate. A oʻo i se toilalo i le metabolism e oʻo mai i le soliga o le faʻaaogaina o meaʻai. E moni lava lenei mea pe a faʻatapulaʻa mea taumafa i le faʻaaogaina o vitamini ma minerale. O le ate, lea e naʻo gaʻo ma protein, e sili ona faigata ona faʻafeiloaia se meaʻai e aunoa ma le gaʻo. O lenei mea moni e mafua ai le faateleina o le gaʻo ma gaʻo, lea e aafia ai le mamafa o le tino - o le tagata ua vave ona leiloa le mamafa. Ae, o se taunuuga o lenei mea, o se faʻaopoopoga i le fuainumera o konetone tuufaatasia ma, mulimuli ane, acetone. O se taunuuga o le ola pea, e oʻo mai i se maʻi le gasegase masani, faʻateleina o faʻamaʻi ma le faʻaalia o faʻafitauli fou.
    4. O fatugaʻo e tele lava ina mafatia i le le lelei o meaai i totonu o canals. I lenei tulaga, o loʻo i ai le solia o le vai ma masima, protein ma lipid metabolism. Faʻatasi ai ma lenei mea, o le gaʻo gaʻo e faʻalavelaveina, lea e mafua ai le faateleina i le maualuga o tino o le ketone. I le faaopoopo atu i le edema ma le maualuga, o le manogi o le acetone e aliali mai i le manava. I le leai o ni faʻatonuga, atonu o le a oʻo mai i le maeʻa atoatoa o le gaioioiga o tamaiti.

    Faaiuga

    O le i ai o le acetone i le urine e faʻaalia ai maʻi ogaoga. O se asiasiga i le fomaʻi e mafai ona avea ma mea taua. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le maʻisuka, o togafitiga taimi e mafai ona puipuia ai le tupu mai o ni faʻafitauli matuia. I tamaiti laiti, o le tino o le tino e mafua ai le lela, lea e mafua ai le le atoatoa o le tino. I lenei tulaga, o le i ai o tino o le ketone e faʻaalia e ala i le faʻaaogaina ma le "acetone".

    E faʻapefea ona fuafua le ketones urine?

    Faailoa Ketones i le urine mafai i le fale suesue ma i le fale. O le faia o lenei mea, o se vaega faʻapitoa e faʻapipiʻi i se mea faʻapitoa ma le sodium nitroprusside ua tuʻuina i le urine mo le 1 minute (avanoa i falemaʻi). Afai ei ai le maualuga o le ketones i le urine, e suia le lanu mai le paʻepaʻe ma le lanumumu-lanu mumu. Iloiloga o le tali atu e faia i luga o le lanu - "leaga", "laiti", "avefeau" ma "taua" mataupu o ketones. O le suʻega e faigofie ona taʻitaʻia ma e mafai ona faia se taimi e le faʻatapulaʻaina.

    Mo nisi faʻamatalaga saʻo ma patino, e tatau ona e faia se auiliiliga totolea e mafai foi ona faia i le fale suesue ma i le fale. E le gata i lea, o le tali i le vaega o le suʻega e faia i le urine acetoacetate, ma o le anotusi o le beta-hydroxybutyric acid i le urine e le mafai ona fuafuaina, o le mea lea e le talafeagai mo le iloiloina o le aoga o togafitiga o le ketoacidosis o le maʻisuka.

    Iʻuga ua faʻamatalaina e pei ona taua i lalo: masani, o le maualuga o ketones i totonu o le toto e tatau ona maualalo ifo i le 0.6 mmol / l, o le maualuga o le 0.6-1.5 mmol / l e faailoa ai le mafai ona maua le ketoacidosis o le maʻisuka, ma le 1.5 mmol / l - maualuga le lamatia o le ketoacidosis poʻo le ua i ai nei le ketoacidosis.

    Faatusatusaga ma fetusiaiga o le toto ma le urine ketone level

    Fua o le ketone toto (mmol / L)

    Urinary ketone level

    "Leaga" poʻo "tulagavae"

    "Tulagavae" po o le "laiti"

    "Laititi" poʻo le "taua"

    E taua le iloa e uiga i mea sese ma sese le lelei o le filifiliga o le ketonuria.

    O le mea sese (o ketones i le urine ua fuafuaina, ae leai se lamatiaga o le atinaʻe o le ketoacidosis) ona o:

    • Taʻitaʻiina o vailaʻau (faʻataʻitaʻiga: captopril, valproate),
    • E mafai e le acetone ona tafe i totonu o le toto mo le tele o itula, tusa lava pe a maeʻa le faʻaaogaina o le fua o le insulin. I lenei tulaga, e le o fausia ni konesoni fou ma e le maua i le toto.

    Leai se taunuuga le lelei (ketones i le urine e le o iloa, ae o iai iina) ona o:

    • Faʻaavanoa o se aofaiga tele o vitamini C (acid ascorbic) poʻo le salicylic acid (e maua i le tele o painkillers e pei ole aspirin),
    • O le ufiufi o le paʻu o taʻavale ua tatalaina mo le umi,
    • Ua maeʻa le ola ola ole fasi siaki.

    O le mea lea, afai e iloa le ketones i le taeao o le uumi ma le maualuga o le kulukose o le toto, o lenei "Oona oona". E mafai ona e aʻafia i vaivaiga lautele ma gaioiga, pe a aliali mai na uiga, e tatau ona e 'ai i meaʻai gaʻo, sosoo ai ma le faʻaofiina o le tui ole inumaga ole inisalini. E le gata i lea, ia mautinoa e fuafua le maualuga o le kulukose o le toto i le isi po e sosoo ai e faʻaaogaina ai le avanoa o le hypoglycemia popo. O le maualuga o le urine glucose ua faailoa mai ai maualuga maualuga le kulukose o le toto i le po, e ui lava e maualalo i le taeao.

    Afai o le maualuga o ketones i le urine (ma / poo le toto) e maualuga ma o le maualuga o le kulukose o le toto e sili atu i le 15-20 mmol / l, o loʻo taʻu mai ai inisalini le lava. O le numera numera tasi e ave i ai le faamuamua o le puleaina lea o se tui faaopoopo o le insulin. O le mea lea:

    • Ulufale mai 0.1 U / kg inisalini puupuu (sili atu Novorapid poʻo Humalog),
    • Iloilo le maualuga o le kulukose toto pe a uma le 1-2 itula,
    • Ulufale atu i le isi 0.1 U / kg o le mamafa pe afai e leʻi faʻaitiitia le maualuga ole kulukose o le toto,
    • Aua e te faʻaaogaina le inisalini i se taimi puupuu nai lo le 3 itula e aloese ai mai le tuai o le hypoglycemia,
    • Iloilo le maualuga o ketones i totonu o le toto i le itula pe a uma le faʻaofiina o se tui faaopoopo o le inisalini - e tatau ona faʻaitiitia,
    • Faʻatau le tele o le vai (suavai)
    • Afai o le maualuga o le kontones toto e 3 mmol / l pe sili atu foi, Vaʻai loa se fomaʻi!

    O le a le eseesega i le va o le ketoacidosis o le maʻisuka ma le acetone i le urine

    Kino Ketone (ketones) o tuufaatasiga o meaola tuufaatasia i le ate i le taimi o le "matelaina o le fiaai" (leai o gaʻo) mai gaʻo ma pulu. O le tino e alu i se tulaga o le kososis. O se faʻailoga faigofie e iloagofie ai lenei tulaga o le acetone i le urine. O le faʻasolosolo o ketones ua taʻua o ketonuria.

    O le Ketosis o se tulaga faʻaleagaga masani e mafua ai ona ufiufi le malosi o le tino i totonu o le tino i ketones. O le tino o tagata i mātū (Chukchi ma Eskimos) e faʻalogo lelei i se metabolism.

    O tino o Ketone i le tino e masani lava ona i ai i ni mea laiti. E masani ona auiliili le faʻaalia o latou toesea. O le i ai o le acetone atonu o se taunuuga o:

    • Faʻafefe
    • Anapogi,
    • Faʻamalalaina
    • Laʻu meaʻai laiti
    • Le maʻisuka le mafaamatalaina.

    I tagata soifua maloloina, o le acetone i le urine o le a mou atu na o ia lava pe a uma ona faʻaaogaina le mafuaʻaga (faʻafefeteina, matelaina, faʻamalaina). I nisi tulaga, o se paleni taumafa ma le faʻaaogaina o sipeti e fautuaina.

    Tuʻua le maʻisuka i le fale. E tasi le masina talu ona galo ia te aʻu le oso i le suka ma ave le inisalini. Oi, pe na faapefea ona ou mafatia, faʻavaivaia pea, valaau faʻafuaseʻi. E fia taimi na ou alu ai i le endocrinologists, ae na o le tasi le mea latou te fai mai - "Ave le insulin." Ma o lenei ua 5 vaiaso ua mavae, e pei o le toto maualuga o le suka e masani lava, e le o se tui se tasi o inisalini ma faafetai uma i lenei tusiga. O tagata uma e maua i le maʻisuka e tatau ona faitau!

    Afai e maua le acetone i le urine mo le tele o aso i le laina, o le a faailoa mai ai se gasegase ogaoga. Ketone o le a mou ese atu pe a uma ona togafitia le maʻi maualalo.

    O le gasegase i le faanatinati o fafine maʻitaga e faʻaalia ai le ogaoga o le faʻamaʻi.

    I tamaiti ei lalo ifo o le 12 tausaga le matua, o le fesuiaiga o le acetone i le urine e masani lava ona matauina ona o le lafoaia o le pancreas. O tau maualuga o le malosi i lenei tausaga ma le le atoatoa o faiga faʻafesoʻotaʻi malosi e faʻamalosi ai le tino e saili le fesoasoani mai nofoaga faʻapitoa.

    O punaoa glucose i le tino o le tamaititi e vave lava ona faʻavaivaia ona o lagona faʻalagona, malosi malosi faaletino, ma le maualuga o le vevela. E tatau ona maua e le tamaititi le inu i taimi uma i le faʻamalo ese o toxins (i lenei tulaga, ketones). E tatau ona faamalieina lona manaʻoga mo sasifo.

    I tagata soifua maloloina, o le fesuiaiga i se meaʻai maualalo, o le acetone i le urine e mafai ona matauina i le taimi o le fetuunaiga (o nisi taimi e mafai ona tosoina mo le masina). Ona faʻaaogaina lea o tulafono faatonutonu a le tagata lava ia ma ua toetoe lava a faʻaogaina uma maso ma le faiʻai.

    O le tuputupu aʻe o ketones i le urine o tagata e faʻagataina lo latou faʻaaogaina o meaʻai gaʻo mo le mamafa o le paʻu o se faailoga lelei lea o le susunuina o gaʻo gaʻo.

    O se maʻi maʻi suka e mafai ona mulimulitaia se taumafataga maualalo-kapitiva ma faʻamaʻi lelei i le suka ma ketones. I le taimi lava e tasi, o maualuga maualuga o suka ma konesones e le taliaina.

    Ole sosoʻo e le faʻamalosi e mafai ona taʻitaʻia ai le maualuga o le toto o tino o le ketone ma mafua ai se fesuiaiga i le pH i le vaega o le gaʻo. O le "acidification" o le tino ua mafua ona o le ogaoga o le faʻaleagaina o lana galuega. E i ai se tulaga faʻaleaga - ketoacidosis.

    I le le lava o le inisalini, o le tino e amata ona iloa le fiaai, e oʻo lava i le tele o le kulukose e ulufale atu i le tino. O tino pepe Ketone e amata ona gaosia, o le afaina lea e faigata ona o le maualuga o le kulukose. Faʻasaga i tua o le faʻamaligiina, o le faʻatupulaia o ketones e faʻapupula, o le tino e "faʻamalolo" - o le maʻetuka ketoacidosis e atiina ae.

    Mo se tagata maʻi e maua i le maʻisuka, o le acetone i totonu o le toto o se lapataiga mataʻina e uiga i le atinaʻe o ketoacidosis e faʻasaga i le talaaga o le maʻisuka.

    O le a le matautia o le ketoacidosis o le maʻisuka i le maʻisuka

    O le maʻi e tupu le lelei, e tele aso e mafai ona pasia ae leʻi ulu atu i le vaega laititi. I le taimi lea, ma le le lava o le inisalini, o le faateleina o le suka i le toto e faateleina, o le tino o le a faamalolo, o se taumafaiga e fai mo le le atoatoa o le malosi ona o le gau o gaʻo e mafua ai le fausia o ketones.

    O le avega i luga o fatuga o le a faateleina, ua fufulu ese masima mai le tino, o le tino ua "gaosia". Mai ponaivi o le calcium ma le magnesia ua matua fufulu ese. O le toto i le tino o le fatu ma le faiʻai e tiga ai. Ua afaina le toto o le thyroid.

    O le tino e taumafai e aveesea le sili atu ketones faatasi ai ma le fesoasoani a le faiga o le excretion - mama, gaʻo, ma le paʻu. O le manava a le tagata maʻi, o lona faanatinati ma le paʻu e maua ai le uiga o le "manogi manogi" manogi.

    Atiaʻeina o le ketoocytosis i le maʻisuka e tuʻuina mai ma:

    • Taʻiala faʻalapotopotoga.
    • Mafatiaga o le manava.
    • Le mautonu o le malamalama.

    Faʻaiʻuina o le laasaga - cerebral edema, lea o le a oʻo atu ai i le manava faʻafuaseʻi, faʻamalosi toto, oti.

    I taimi o gasegase, maualuga fiva e fesoasoani i le faʻaumatia o le inisalini. I lenei tulaga, o le setete o le ketoacidosis e vave fausia, i ni nai itula.

    Mafuaʻaga o Ketoacidosis

    Hyperglycemia + maualuga maualuga o ketones i le urine = fatu ketoacidosis o le maʻisuka.

    O le atinaʻe o le ketoacidosis o le maʻisuka e aʻafia ma le le lava o le inisalini i le tino. I le tulaga o le maʻisuka e faalagolago i le maʻisuka, e mafai ona mafua mai mafuaaga nei:

    • Le lava o tui o le inisalini. O lenei tagata e masani ona "agasala" o loʻo siaki lo latou mamafa.
    • Le maua le inisalini.
    • Suiga i tulaga o inisiua: suiga o le inisiua, faʻailoga le tui.
    • O le televave o le manaʻomia mo se faʻaopoopoga o le inisalini e mafua mai i se tulaga faʻapitoa (faʻamaʻi pipisi, faʻaleagaga, maitaga, taʻavale, fatu fatu, popolega).

    Faʻatasi ai ma le maʻisuka e leai se inisalini, o le atinaʻeina o le maʻi e ono mafai ona i ai i le leai o se inisalini:

    • I le maʻisuka "ma le poto masani." I lenei tulaga, o le i ai i taimi uma o ketones i le urine e taʻu mai ai le manaomia ona toe totogia le inisalini.
    • Faʻatasi ai ma se tulaga faapitoa o le maʻisuka - faʻamaʻi pipisi, taʻavale, fatu fatuga, faʻalavelave, popole.

    I le gasegase, e le taliaina le faaseʻeina o inisalini poo le faʻaitiitia o lona fua. I le leai o se manaʻoga, e fautuaina e faʻaaogaina sua (mafaufau i mea inu gaʻo e ulufale i ai i falaoa).

    "Matelaina" ketoacidosis i le maʻisuka e mafai ona tupu i le hypoglycemia. I lenei tulaga, o fua e faʻaaogaina e foia ai le suka maualalo o le a fesoasoani.

    O se maʻi maʻi suka e inu i le ava malosi e ono aʻafia ai i le ketoacidosis o le "ava malosi". O le ava malosi e faʻateleina ai le tuputupu ae o ketones ma i le taimi lava e maua ai le maualuga o le suka.

    Faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka

    E le pei o le hypoglycemia, o lenei faʻateleina o le maʻisuka e amataina malie. I faailoga faailoilo e faʻaalia ai le hyperglycemia:

    • fia inu pea
    • matagogo
    • uunai e urinate soo,

    o faʻasalaga e faʻaopopo e faʻaalia ai leona oona:

    • Vaivai
    • Ootia
    • Faʻaitiitia le manaʻo
    • Le i ai o ketones i le urine.

    I lenei laasaga o le atinaʻeina o le maʻi, e mafai ona taofi le ketoacidosis i le maʻisuka ia oe lava.

    Afai e iloa atu le tele o faailoga:

    • faʻafefe i meaʻai, aemaise lava aano o manufasi,
    • tiga o le tino
    • vomiting
    • manava manava
    • manogi o le acetone mai le gutu,
    • alaga vave le manava

    E manaʻomia le falemaʻi vave.

    Faʻamatalaga o le ketoacidosis o le maʻisuka

    O le siama o le ketoacidosis o le maʻisuka ua faia i le i ai o ni mea taua se lua:

    • Toto maualuga toto.
    • Faʻamasino o tino o le ketone i le urine.

    I le maualuga o le sukuka 13 mmol / L, e tatau ona faʻaauau (i le 4 itula) iloilo le urine mo ketones. Afai e maua se acetone, e tatau ona e suʻeina fesoasoani muamua.

    I le fale, e faigofie ona fuafua le acetone e faʻaaoga ai faʻataʻitaʻiga faapitoa. Latou te mafai ona agavaa (o nisi taimi e fuafua ai) le i ai o ketones:

    • malamalama ketonuria
    • le ketonuria,
    • matautia ketonuria.

    Afai o le suʻega na faʻaalia le ketonuria lelei, e fautuaina e faʻatalanoa se fomaʻi. I le maualuga o le ketonuria, o loʻo faʻaalia ai falemai vave.

    O gasegase faʻamaʻi ma le faʻamaʻi / gasegase gasegase malosi e manaʻomia ona fuafua le i ai o le acetone i le urini i le 4 itula.

    O fua muamua i le togafitiga o le ketoacidosis (faʻatasi ma le ketonuria malu):

    • Faʻafouina o le inisalini.
    • Alcoina inu i totonu o se tioata i le afa itula (atonu e fetaui lelei le vai minerale po o le afa o sipuniti o soda i le ipu vai).
    • Faʻateleina le faʻaitiitia o le suka toto - vine vine.

    A oʻo i le falemaʻi, o le maʻi e maua i le suʻeina o le plasma toto, e tusa ai ma faʻataʻitaʻiga nei:

    1. Glucose> 13 mmol / L.
    2. Ketones> 2 mmol / L.
    3. Talia togafitiga: Maliega mo Fomaʻi

    Mo le puipuia o se faʻalavelave matuia o le faʻamaʻi, afai e te masalomia se ketoacidosis o le maʻisuka, e fautuaina e valaʻau se 'au taʻavale. Afai e faʻamaonia le siama, o le tagata maʻi e vave ona tui i le masima ma le tuiina o le inisalini (20 iunite) i totonu o le iniseti.

    Faʻalagolago i le ogaoga o le faʻamaʻi, o le falemaʻi e faia ile ofisa lautele o togafitiga poo le potu maʻi tigaina. Togafitiga e aofia ai mea taua e lima (togafitiga o togafitiga):

    1. Inisalini togafitiga.
    2. Rehydration.
    3. Faʻamāeʻaina o le toesea o meaʻai.
    4. Togafitiga o le acidosis.
    5. Togafitiga o faʻamaʻi na faʻaosofia ai le atinaʻe o faʻafitauli.

    I mataupu mālū o le ketoacidosis o le maʻisuka, o le inisalini e faʻatonuina i se auala faʻafuaseʻi, ma maua ai le gau o le vai ona o le inu malosi.

    O le maʻisukacidosis inisalini togafitiga

    O le puleaina o le inisalini e na o le pau lea o le auala e "suia" ai togafitiga faʻaleagaina na mafua mai i le ketoacidosis o le maʻisuka. Ole togafitiga ile insulin e faia i se auala faʻaitiitia o "tamai tootoo" e le maua ai le hypoglycemia.

    O le faʻaauauina pea o le puleaina ole inisalini (e oʻo i le 6 iunite i le itula) e taofia ai le gaogao o le gaʻo (e le o faia ni konesona), faʻasaʻo le uta i luga o le ate (e le manaʻomia le synthesize glucose), ma fesoasoani i le faʻapipiʻi o le glycogen.

    I totonu o se falemaʻi, o le tagata maʻi e tui i le inisalini e ala i le faʻafesoʻotaʻi faifai pea i le fua faatatau 0.1 U / kg / h e faʻaaogaina ai se faʻailoga. Aʻo leʻi faia lenei mea, o le "inisiua" o le inisalini "puupuu" (0.15 U / kg / itula) e lemu lemu.

    Infusomat - infusion pump (pump) mo togafitiga o vailaʻau.

    • "Inisalini" puupuu "- 50 PIECES,
    • 1 ml o le toto o le tagata maʻi,
    • + saline e oo i le 50 ml o le voluma.

    3 itula talu mai le amataga o togafitiga, atonu o le ai ai sina siitaga laitiiti i ketones i le urine. O Ketoneuria e mafai ona faʻaaogaina atoa na o le 3 aso talu ona faʻamautuina le maualuga o le suka.

    O togafitiga o le inisalini le mautonu i le leai o se pepe

    Afai e le o maua se maʻi, e tui le inisalini i se suauʻu (lemu) i itula uma i totonu ole vaega ole inisiua. O meaola o le "inisiua" insulin e lava mo le itula. O se faʻafefiloi mo le iniseti e saunia mai le insulin ma le saline, e aumaia le aofaiga atoa i le 2 ml.

    I taimi ogaoga o le ketoacidosis o le maʻisuka, o loʻo faʻalogo ai le faʻalavelave i le taʻavale mata. O le faʻaaogaina o le inisalini i se mea faʻapitoa poʻo se mea faʻapitoa i lenei taimi o le maʻi e le aoga.

    Faʻafouina o le inisalini

    O le tagata gasegase e siakiina mo le maualuga o le suka i le itula.

    • Afai e le faʻaitiitia le faʻatonu o le glucose i totonu o le 2 itula, o le isi ole tui o le inisalini e faʻateleina ile 2 taimi (i le leai o se vaiinu).
    • E le tatau ona faaitiitia le suka i le toto e sili atu i le 4-5 mmol / itula. Afai e faʻaitiitia vave le suka, o le a sosoo ai ma le faʻamaʻiina o le inisalini (pe a faʻaitiitia le maualuga o le suka i le sili atu i le 5 mmol / L) poʻo le 2 taimi (pe a fai e "paʻu" le suka i le 4 - 5 mmol / L).
    • A maeʻa le 13-14 mmol / l, e faʻaititia le fua o le inisalini (i le 3 U / h). Afai e le mafai e le tagata gasegase ona 'ai na o ia, ua afaina i le kulukose (5-10%) e puipuia ai le hypoglycemia.

    Auala e fesuiai ai i le puleaina o le insulin

    Afai e faʻaleleia le tulaga o le maʻi (faʻasolosolo faʻasalalau, glycemia 7.3), latou te fesuiaiga i lalo o le iniseti o le inisalini, suia le inisalini "puupuu" i le 4 itula (10-14 iunite) ma le "medium" faalua i le aso (10-12 iunite).

    O le uluai inisiua tui e "lagolagoina" e se afaina ogaoga o le inisalini "puupuu" mo le lua itula.

    Rehydration i le ketoacidosis o le maʻisuka. Auala e taofia ai le tele o le mamafa

    O le galuega muamua i le togafitiga o le maʻi o le faʻatumu lea o le vai ua leiloa e le tino pe a ma le afa. O le faʻaitiitia o le faʻamalolo o le a toe faʻafoʻi ai le gaioiga, o le sili atu o le kulukose o le a faʻateleina i le urine ma o le a faʻaitiitia le tau o le toto.

    Mo le toe faʻaleleia, faʻaaogaina le saline poʻo le hypotonic (faʻalagolago i le maualuga o le sodium i le toto). Faʻaaogā le faʻatulagaga faʻataʻitaʻiga (1 itula - 1 lita, 2 ma le 3 itula - 500 ml, 240 ml i itula uma) ma faʻagesegese (4 itula muamua - 2 lita, 8 itula e sosoo ai - 2 lita, i le isi 8 itula e sosoo ai - 1 lita).

    O le tele o le vai na faʻaaogaina i le gasologa o le itula e faʻatautaia e fuafua i le CVP (ogatotonu o vevela). E mafai ona oʻo mai le 1 lita (i lalo o le CVP) i le 250 ml.

    Faʻasalaga tele, o le faʻatagaina o le suavai faʻaaoga i le itula e le tatau ona sili atu i le volumine o le urine na faʻatuina mai e le sili atu i le 1 le lita.

    O le tele o le vai e mafua ai le edema pulmonary. Mo le 12 itula muamua o togafitiga o le maʻi, ua faatagaina e ulufale i le aofaiga o le suavai e le sili atu i le 10% o le mamafa o le tino i le voluma.

    I fua maualalo o le toto toto ma le CVP, o loʻo faʻaaogaina colloids.

    Tamaiti ma talavou e faigofie lava i le cerebral edema. Mo i latou, o le maualuga o le suavai na faʻaalia i totonu o le 4 itula muamua e le tatau ona sili atu i le 50 mg / kg. I le itula muamua, e le silia le 20ml / kilokalama o loʻo faʻatonutonuina.

    Faʻaleagaina o le Acidosis

    O le gasegase o se "acidification" o le tino ona o se suiga i le paleni o le acid-base i le vaega oona ona o le faateleina o le tuufaatasiga o meaola eleni (i la tatou tulaga, tino o le ketone).

    Inisalini togafitiga, lea e taofia ai le gaosia o ketones, aveese le mafuaaga o le acidosis - "acidification" o le tino e tino o le ketone. O metotia na faʻaaogaina e faʻafefe ai le faʻamalolo e faʻateleina ai le faʻaumatia o tino o le ketone e fatugaʻo ma fesoasoani i le toe faʻaleleia o le paleni o le acid - base.

    I laʻititi laʻititi o le tau o le PH (Gaoioiga Faʻamatalaga Lelei

    A oʻo i totonu o le falemaʻi, o tagata gasegase e maua i le ketoacidosis o le maʻisuka e ono manaʻomia ai togafitiga faʻapitoa:

    • Ovailana togafitiga mo le le manuia o le tino.
    • Faʻatulagaina o se pusa vevela mo se kululu.
    • Faʻatulagaina o se paʻu gastric mo le fufuluina o mea o loʻo i totonu o le manava (pe a le o iloa e le tagata maʻi).
    • Faʻaofiina o se pusa kesi i totonu o le vevela e iloilo ai le tele o fuamini.
    • Pulega o le heparin mo le puipuia o le thrombosis i tagata mamaʻi (tagata matutua, i se coma, ma le toto "mamafa," o le faaaogaina o vailaau faʻamaʻi ma vailaau faʻamaʻi).
    • Le faʻaofiina o vailaʻau faʻasaina i le maualuga o le vevela o le tino.

    O le paʻu i le ketoacidosis o le maʻisuka e faʻaalia ai se faʻamaʻi.

    O le ketoacidosis o le maʻisuka i tamaiti

    A o laʻititi, o le maʻisuka ituaiga 1 e masani lava ona maua i le maʻi pe a uma ona maua se tamaititi i le ketoacidosis o le maʻisuka. O le pulea lelei o le suka toto o le a fesoasoani e aloese ai mai lenei faʻalavelave i le lumanaʻi.

    I le talavou, pe a taumafai le "talavou" e aveese le puipuiga mai le lagona o le tetee ma tau faasaga i so o se taumafaiga e pulea ai o ia, o le tulaga lamatia o le alu i le falemai (i le mea sili) e maoae. Atonu ei ai se taunuuga matautia. E taua le manatuaina o le tamaititi o loʻo maua i le maʻisuka o lona maʻi.

    I tamaiti, o faailoga o le ketoacidosis o le maʻisuka ma ona togafitiga tutusa tutusa ma tagata matutua. O fua o vailaʻau faʻataʻitaʻi ua fuafuaina e faʻavae i le mamafa o le tino. O matua faʻalogo o le a puipuia a latou tama mai se faʻalavelave faigata.

    I tamaiti e maua i le maʻisuka ituaiga 2, o lenei fomaʻi e masani lava e le tupu. I lenei tausaga, o lona lava inisalini ua lava lea e le aumaia ai le tino i se tulaga ogaoga.

    Faiga Faʻavae

    O le tagata gasegase ua mafaufauina e faʻamalolo pe a toe foʻi atu ana faʻamaumauga i mea masani:

    A maeʻa ona faʻatagaina mai le falemai, e tatau ona pulea le suka. Afai e sili atu i le 14 mmol / L, faʻaauau ona puleaina le acetone i le urine. Afai o oe lava e le mafai ona faʻafetaia ketonuria - faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi.

    I le 47, na maua ai au i le maʻisuka ituaiga 2. I ni nai vaiaso sa ou maua pe a ma le 15 kilokalama. O le le lava o le vaivai, o le moe, lagona o vaivaiga, na amata ona nofo i lalo le vaaiga mamao.

    Ina ua atoa lou 55 tausaga, ua ou togiina au lava ia i le inisalini, o mea uma lava e leaga tele.Na faʻaauau pea ona tupu le faʻamaʻi, na amataina osofaʻiga faʻapitoa, na toe foi moni mai aʻu e le falemaʻi mai le isi lalolagi. O le taimi atoa na ou manatu ai o le taimi lenei o le a mulimuli.

    Na suia mea uma ina ua mafai e loʻu afafine ona ou faitauina se tasi o tusiga i luga o le Initaneti. E le mafai ona e mafaufauina loʻu agaga faafetai ia te ia. O lenei tusiga na fesoasoani ia te aʻu e faʻaumatia atoa ai le maʻisuka, o se faʻamaʻi e le mafai ona togafitia. O le 2 tausaga talu ai na amata ona ou siitia, i le tautotogo ma le taumafanafana ou te alu ai i le atunuu i aso uma, totoina tamato ma faatau atu i luga o le maketi. E maofa oʻu tuagane i le auala ou te tausisia ai mea uma, o le mea e tele ai le malosi ma le malosi e sau, latou te le talitonu pea ua 66 ou tausaga.

    O ai e manaʻo e ola i se olaga umi, malosi ma faʻagaloina lenei faʻamaʻi matautia, faʻaaoga 5 minute ma faitau lenei tusiga.

    Aʻo le iai o ketones i le urine e le leaga

    Ketones i le urine o le maʻisuka e mafai ona tupu ona o le le tausisia o se taumafataga maualalo. Afai e le tusa ai ma le talaaga o lenei mea, o le toto toto o le tagata maʻi e le faateleina i le 13 mmol / l pe sili atu foi, ona o ia suega e le o se mafuaaga mo le faatonuina o togafitiga.

    E fautuaina le maʻi e masani ona siaki le maualuga o le kulukose e faʻaaoga ai se glucometer ma faʻamaʻo saʻo le inisalini. Afai e le mulimulitaia nei fautuaga, o le maualuga o ketones e mafai ona faateleina ma taʻitaʻia ai le atinaʻe o ketoacidosis.

    Aisea e atiae ai le ketoacidosis

    O le ketoacidosis o le maʻisuka o le iuga lea o le gasegase o le metabolism. O gasegase e ulufale atu i le tino o le tagata maʻi e le mafai ona faʻafefeteina i totonu o le uaina o suga, ma o le le lava o le inisalini e taʻitaʻia ai le mea moni e le mafai e suauʻu ona faʻaaogaina le kulukose e avea o se punaoa malosi. O le iʻuga, e faʻaaogaina e le tino faʻaagaaga mai le gaʻo ma faʻaaogaina ma le malosi. Ona o lenei mea, o gaʻo ma proteins e leʻo faʻamaʻiina atoa ma fausia ai acetones, lea e faʻaputu i le toto, ona oʻo mai ai lea i le urine.

    Ketones i le urine ma le ituaiga muamua o le maʻisuka e aliali mai pe a oʻo le maualuga o le kulukose i le toto i le 13.5-16.7 mmol / L pe a sili atu le glucosuria i le 3%. I le leai o togafitiga talafeagai, o le ketoacidosis e mafai ona faʻaosoosoina ai le atinaʻeina o le ketoacidotic coma.

    I le avea ai o se tulafono, o le ketoacidosis i le maʻisuka o le taunuuga o se maʻi le lelei poʻo le taunuuga o togafitiga le talafeagai:

    • le lava le puleaina o le insulin
    • teena le puleaina o le inisalini,
    • i nisi o taimi le misia
    • seasea ona pulea le maualuga o kulukose o le toto,
    • ole fua saʻo o le fetuunaiga ole inisalini, e faalagolago i faailoga o le mita,
    • o le faʻaalia o se manaʻoga faaopoopo mo le inisalini ona o le faʻaaogaina o se aofaiga tele o meaʻai mauoa-gaʻo poʻo le atinaʻeina o faʻamaʻi pipisi,
    • pulega o inisalini lea e le lelei ona teuina pe ua maeʻa,
    • se faʻafitauli o le insulin pamu po o le penisini ins.

    O tulaga nei e mafai ona fesoasoani i le atinaʻeina o le ketoacidosis i le maʻisuka o soo se ituaiga:

    • gasegase ogaoga poʻo le faʻaogaina o le faʻaoga,
    • manuʻa
    • maʻitaga
    • ave faʻamalosi ile inisalini: glucocorticosteroids, diuretics, fualaau faʻafeusuaʻiga tau feusuaiga,
    • Togafitiga
    • tagofia o fualaau faasaina e faʻaitiitia ai le lagona o le tino i insulin: antipsychotics, ma isi,
    • le faʻaaogaina o le insulin i le taimi o le faʻasalaga o le maʻisuka ituaiga 2.

    O nisi taimi o le mafuaaga o le atinaʻe o ketoacidosis o mea sese a fomaʻi:

    • le faʻaleagaina o le inisalini i le maʻisuka ituaiga 2,
    • le maʻisuka ituaiga le maʻisuka e leai se maʻi.

    E faʻapefea ona iloa foliga o ketones i le urine

    Ina ia iloa ketones i le urine, o auala nei e mafai ona faʻaaoga:

    • suʻesuʻeina o le urine i totonu o le fale suesue - o taunuuga e fuafuaina e pei o le "+" (+ - o se tali le lelei e uiga i le i ai o foliga o ketones, ++ poo +++ - o se tali lelei e faailoa ai le i ai o ketones i le urine, ++++ - o le i ai o le tele o ketones i le urine),
    • vaega o suega - o le suʻega ua tuʻuina i totonu o le uila mo ni nai sekone, ma o le a faʻamatalaina iʻuga e ala i le faʻatusatusaina o le lanu i luga o le laupepa ma luga o le fua o loʻo faʻapipiʻi i le afifi.

    I le fale, i le leai o ni suʻega, e mafai ona e iloa le i ai o ketones i le urine e faʻaaoga ai le amonia. O lona pa'ū e tatau ona faaopoopo i le urine. O lona lanu i le mumu sesega o le a faʻaalia ai le i ai o le acetone.

    I le tele o tulaga, o le ketoacidosis o le maʻisuka e atiina ae i luga o le tele o aso, ma o nisi taimi i luga o le 24 itula.

    I le taimi muamua, e amata ona popole le tagata maʻi i uiga e iloa ai le faateleina o le toto suka ma leai se inisalini:

    • matuai galala
    • faʻaoga faifaipea,
    • vaivaiga
    • togi le mamafa,
    • paʻu mago ma mucous membranes.

    I le leai o togafitiga, o le faateleina o le acidosis ma le atinaʻe o le kososis e tupu:

    • manogi o le acetone mai le gutu,
    • vomiting ma le gaioiga
    • Le manava a Kussmaul (loloto ma le pisa).

    O le faʻaleagaina o lenei tulaga e faʻapogai ai le faʻalavelave i le vaega o le tino o le tino:

    • ulavale ma le faʻafefe,
    • tiga o le ulu
    • faʻaleagaina
    • moe
    • muamua ma le ketoacidotic coma.

    Togafitiga o le ketoacidosis e tatau ona amata i le faailoga muamua o le ketoacidosis, o le auai o loʻo faʻaalia e le iʻuga o suʻega o toto ma urine.

    O se tagata gasegase o le ketoacidosis o le maʻisuka i le laasaga muamua (ao tumau pea le malamalama ma le leai o ni faʻalavelave faʻaleagaina) o loʻo faʻamaʻi i le falemaʻi poʻo le endocrinology. Ma gasegase i se tulaga sili ona ogaoga - i le potu maʻi tigaina.

    Ina ia faʻatulaga le fuafuaga saʻo togafitiga, e mataituina pea e le matagaluega faailoga taua.

    O fua nei o loʻo aofia ai i le fuafuaga mo togafitiga:

    • inisalini togafitiga
    • faʻamamaina faʻamalolo,
    • aveeseina o le acidosis,
    • toe faʻaleleia o tagata palota ua leiloa,
    • togafitiga o faʻamaʻi na mafua ai le faigata o le maʻisuka.

    Tuua Lau Faamatalaga