O le a le pancreas, o fea oi ai, e faapefea ona afaina?

O le tino sili ona taua i totonu o le tino o le tino o le tino o le tino o le paʻu. O faʻalavelave faʻafuaseʻi i lana gaioiga o se mea sili ona tupu. O le mea lea, e taua le sailia o togafitiga faafomaʻi i se taimi talafeagai. I le mea uma, o lenei gland o le pau lea o le okeni lea e fausia ai le inisalini e ala i le malepe o enzymes. Ae mo lenei mea, e tatau i le tagata lava ia ona iloa le mea o loʻo i ai le pancreas ma pe faʻafefea ona tiga, o a mea e faʻaalia e ia lava.

Auala e togafitia - o le a fai mai le fomai. O le vailaʻau a le tagata lava ia iinei e na o le leaga lava. Paʻu i le pancreas e taʻu mai ai ua amataina le mumū. O lenei maʻi ua taʻua o le pancreatitis. Mo lona amataga, e tatau ona i ai mafuaʻaga taua mo le mumū e faia ai i le pancreas.

O le a le pancreas?

O le pancreas o se mea taua tele o le faʻaogaina o meaʻai e iai galuega fefiloi: fafo (exocrine) ma totonu (endocrine). O le gaioiga o le faʻamalolosi mai fafo o le faasela lea o le vai o le pancreatic, lea e aofia ai elemene oona e talafeagai mo le faʻaogaina atoa o meaai. O le galuega o le endocrine e aofia ai le faia o hormones talafeagai ma tulafono faatonutonu o metabolic processes: carbohydrate, gaʻo ma le porotini.

Galuega o le Exocrine

O aso uma lava, o le pancreas e maua ai le 500-1000 ml o le vai inu, e aofia ai enzymes, masima ma vai. O le enzymes e maua mai i le pancreas e taua o "proenzymes" ma ua gaosia i le faiga e le o galue. Pe a oʻo mai se meaʻai i le duodenum, e faʻamalo le hormones, faatasi ai ma le fesoasoani o se filifili o vailaau faʻasolosolo na faʻaalia ai le faʻavaveina o le suamalie. O le malosi e sili ona malosi o le puleaina o le pancreatic o le acid chlorhydrate o le gastric juice, lea, pe a ulu atu i le tootoo laiti, faʻaaogaina le faasela ma pancreosimine e le mucosa o le intestinal, lea e aʻafia ai le gaosiga o enzymes pancreatic.

O nei enzymes e aofia ai:

O le amylase o le Carbohydrate-breaking

Trypsin ma chymotrypsin e aofia ai i le faagasologa o le fualaʻau masini, lea e amata i le manava,

Lipase, e nafa ma le vaevaeina o gaʻo ua uma ona faʻaalia i le talo mai le gallbladder.

E le gata i lea, o le vai pancreatic o loʻo i ai elemene o foliga mai o sima vai, ma maua ai le tali alkaline. E talafeagai lenei mea e faʻafiti ai le mea oona o meaʻai na maua mai le manava, ma faia ni tulaga talafeagai mo le faʻaaogāina o gaʻo.

O le faʻamalositino o le suasite juice e faʻatonutonuina i togafiti o le nerve ma e fesoʻotaʻi ma mea taumafa, o lona uiga, o le tele o mea taumafa e faʻateleina ai le gaosia o le sua, lea e eseese i le voluma ma le anotusi. E faʻapupulaina i le vaeluapo, lea e tafe atu i totonu o le manava, o loʻo tafe atu i le duodenum.

Galuega Endocrine

O le galuega failautusi i totonu o le gland o le tuʻuina atu lea o hormones inisalini ma glucagon i totonu o le toto. E maua mai i vaega o siama na faʻapipiʻiina i le va o lobelu ma le leai o ni mea faʻapitoa - o tamaʻi motu o Langerhans, o loʻo iai i numera taua i le siʻu o le gland. O le motu o Langerhans e aofia ai le tele o aravalaʻau ma peta beta. O latou numera i tagata soifua maloloina e oʻo ile 1-2 miliona.

O le inisalini e gaosia e peta beta ma e nafa ma le faʻatonutonuina o le carbohydrate ma lipid (gaʻo) metabolism. I lalo o lona aafiaga, o le glucose e sau mai le toto i totonu o masini ma sela o le tino, ma faʻaitiitia ai le maualuga o le suka i totonu o le toto. O seta Beta e faia i le 60-80% o tamaʻitaʻi o Langerhans.

Glucagon e gaosia e alalaʻau o le alpha ma o se tagata e tetee i le inisalini, o lona uiga, e faʻaleleia le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O faila o le Alefa e aofia ai foi i le gaosia o le lipocaine, lea e puipuia ai le vevela o le ate. O la latou vaega i tamaʻitaʻi o Langerhans e tusa ma le 20%.

O motu o Langerhans e aofia ai foi isi vaega o isi siama, mo se faataitaiga, sene delta (1%), lea e faʻamaonia ai le vevela mumre, lea e nafa ma le fiaʻai ma faʻaosofia ai le taumafa o mea taumafa. Vailaʻau PP (5%) e maua ai se polypeptide pancreatic e fausia i le 36 amino acids ma faʻalavelave ai le faasee faʻamalosi.

O le faʻaumatiaina o peta peta e mafua ai le taofia o le inisalini gaosiga, lea e mafai ona amataina ai le atinaʻe o le maʻisuka. O aʻafiaga o lenei mea o le fia inu pea, paʻu o le paʻu, ma le tele o gaioiga o le urine.

O le pancreas e vavalalata vavalalata ma isi totoga o le digestive tract. Soʻo se mea e afaina ai poo le faʻalavelave i le gaoioiga e le afaina ai le faagasologa atoa o fualaau.

O fea oi ai le paʻu i tagata?

O le pancreas o loʻo i totonu o le lua o le manava i tua o le manava, latalata i ai ma le duodenum, i le maualuga o le pito i luga (muamua po o le lua) vertebrae lumbar. I le suʻesuʻega i luga o le puipui o le manava, e 5-10 cm le maualuga i luga o le pute. O le pancreas o loʻo i ai se fausaga alveolar-tubular ma e aofia ai vaega e tolu: ulu, tino ma le siʻu.

O le ulu o le pancreas o loʻo i totonu o le paʻu o le duodenum ina ia mafai ona ufiufi e le manulele i le foliga o se solofanua solofanua. E vavae ese mai le tino o le gland e ala i se togalaau lea e pasia ai le faitotoa. O le toto i le pancreas e auala mai i laʻau o le pancreas-duodenal, o le tafe o le toto e tupu mai i le vein vein.

I totonu o le tino o le pancreas, o le pito i luma, tua ma lalo ifo ua iloga. E iloagofie ai pito i luga, pito i luma ma pito i lalo. O le pito i luma e latalata i le pito i tua o le manava, laitiiti ifo i lalo. O le pito pito i tua e latalata i le vaitusi ma le aborina aorta. E ui atu i ai vaʻa. O le pito i lalo e maualalo ifo nai lo le aʻa o le pito i tua. O le siʻusiʻu o le gland e iai sona foliga faʻapitoa, faʻasolosolo ma agai i le agavale ma oʻo atu i faitotoʻa o le vao.

O le pancreas e lua ituaiga o mea e fai ai galuega eseese (endocrine ma exocrine). O lona tino autu e fai i nai lobulu laiti - acini, lea e vavae ese mai le tasi i le isi e ala i laulau o mea fesootai. O lobule taʻitasi e iai lana lava mea e fiafia ai. O nai mea laiti laiti e fesoʻotaʻi ma fesoʻotaʻi i totonu o se mea e masani ai, lea e tafe i le mafiafia o le gland i lona umi atoa, mai le siʻusiʻu i le ulu. I le taumatau taumatau o le ulu, e tatalaina le au i totonu o le duodenum, e fesoʻotaʻi ma le pule masani. O le mea lea, o le pulepulega o le pancreatic e ulufale atu i le duodenum.

I le va o lobelu o vaega o siama (o motu o Langerhans) e leai ni mea e fiafia ai, ae ua faʻapipiʻiina i se fesoʻotaiga o toto toto ma faʻasaʻo le inisalini ma le glucagon i totonu o le toto. O le aofaʻi o motu taitasi e 100-300 micron.

Tele pasese

I lona tele, o le pancreas e alu i le nofoaga lona lua i le ate i le va o okeni e maua ai enzymes. Ua amata ona amataina i le vaiaso lona lima o le maitaga. I se pepe faatoa fanau mai, o le uʻamea e umi lona 5 cm, i le tasi tausaga le matua - 7 cm, i le 10 tausaga lona matua e 15 cm le umi. E oʻo atu i lona pito mulimuli i le talavou, i le 16 tausaga.

O le ulu o le pancreas o lona pito sili ona lautele, o lona lautele e oʻo atu i le 5 cm ma sili atu, o le mafiafia e eseese mai le 1.5 i le 3 cm. O le tino o le gland o le pito umi lea, o lona lautele e tutusa ma le 1.75-2.5 cm. Lulu faase - umi i le 3.5 cm, lautele e tusa ma le 1.5 cm.

Talu ai ona o le loloto o le nofoaga, o le suʻesuʻeina o maʻi pipisi e matua faigata lava. O le mea lea, o se mea taua o le suʻega o se suʻesuʻega ultrasound lea e mafai ai ona e fuafuaina le foliga ma le tele o le gland, e faʻavae i luga o lea e mafai ai ona e tusia faaiuga talafeagai e uiga i lona tulaga.

O fua uma o le okeni, faapea foi mafuaʻaga talafeagai o a latou suiga, o loʻo faʻamaumauga faʻamaonia i le ultrasound protocol. I se tulaga le suia, o le uʻamea e iai le laiga tutusa. O nai mea laiti mai masani masani o le ulu, tino ma le siʻusiʻu e naʻo le lelei o toto toto.

O le a le pancreas?

O lenei vaega taua o le inisinia o le a faia ai galuega endocrin ma exocrine i le tino. O le pancreas e maua ai le faʻasalaga e le faʻavevelaina o le vai o le pancreatic, mea taua mo le faʻaleleia o meaʻai, le masani ai o le faʻaogaina o le tino. I le faʻaopoopoga, e faʻafoeina ai le gaioiga o le tino, e aofia ai le carbohydrate, lipid ma le porotini. O le mea lea o le pancreas e nafa, ma o lona faʻaleaoga e taʻitaʻia ai le le atoatoa o le tino.

O le a le mea e maua mai e le pancreas?

O le gaosia o le vai inu o le mea e sili ona taua aua o lenei vai e aofia ai enzymes e taua tele mo le gaosia lelei o meaai. Afai o le tiga ua faaalia o le manava e faʻalavelave, e ono mafai ona faʻavaivaia le galuega autu o lenei fausaga. Talu ai ua e iloa le auala e galue ai le pancreas i tagata, ma mo le a le mafuaaga e tatau ai, ua oʻo i le taimi e saili ai le fautuaga a se fomaʻi - o le gastroenterologist.

O fea oi ai

O lenei fausaga o loʻo i lalo o le manava, o lona uiga o le igoa taua. E faʻaputu i tafatafa o le pito i tua o le itu agavale, ae i lalo o le aʻafiaga o aʻafiaga faʻapitoa e mafai ona suia lona tulaga, sui i le taumatau. E latalata atu i le duodenum ma le manava, e tu lata i le uluaʻi vetepe. Ina ia malamalama lelei i le mea e tu ai le pancreas i fafo, e tatau ona taulai atu i le isi itu. O loʻo i luga aʻe o le pute e 5-10 senitimita, pe a maua ai le faʻafitauli i le tulaga o le toe faʻaleleia.

Talu ai ona o le pancreas o loʻo i tafatafa o le gallbladder, mai le faʻaleagaina naʻo le faʻaleleia atili o le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le maʻi e amata ona maʻi, vave ona popole. O gasegase gasegase e vave ona tupu. Ma o le mea muamua lava e taua le tali atu i ai, o le setete o feces during the process of bowel movements. A aunoa ma togafitiga, o lenei okeni o le a maʻi mo se taimi umi.

Faʻafefea ona tiga le pancreas

I totonu o le tusi i luga o le anatomy, e mafai ona e iloa pe faapefea ona foliga le okeni, ae e faigata ona malamalama pe o le a le ituaiga o tiga i le pancreas e tupu, pe o fea e mafai ona maua ai le taulaʻi o maʻi. Muamua lava, o le maʻi e oʻo i tiga i le itu taumatau, i le hypochondrium. Afai e te le tali atu i faʻamaʻi mataʻutia, o le tiga o le tiga o le tiga ua na o le faateleina, o le a fefe ma lona malosi.

Afai e le ave togafitiga togafitiga, o le pancreas o le a faʻaauau pea ona faʻamanatu ia te ia lava i lagona le lelei i le itu taumatau. O lenei ua leva ona faʻagasolo foliga o le faʻamaʻi, lea e le toe mafai ai ona faʻaumatia atoa le faʻaogaina o le faʻaogaina. O le nofoaga o le pancreas e faigata ai ona vave iloa le mafuaʻaga o le tiga ma le natuiology o le faʻaleagaina o togafitiga, o lea e manaʻomia ai e le fomai tipitipi se suʻega atoa o le faʻaogaina o le tino.

O a mea e tiga ai

O le sootaga o le gland ma le toega o le gastrointestinal system e manino. I le gasologa o le faʻaleagaina o le faagasologa, e faʻalauteleina i le telē, e tele le mamafa o aʻafiaga i totoga vavalalata. O lenei tulaga matautia e ala i le tulaʻi mai o tagata suʻesuʻe fou, o loʻo aʻafia ai le oncology. O le mea lea, e taua tele le sailia i le taimi e tatau ai le mea e ono afaina ai le pancreas, ma faʻaitiitia ai lenei mea faʻaosofia mai le soifua o le tagata maʻi i se taimi talafeagai. I totonu o se ata o le falemai, o mafuaaga nei e iloga:

  • meaai le lelei, lē mafai ona mulimuli i se soifua maloloina, 'ai o meaʻai gaʻo,
  • faʻamaʻi o le pulelele
  • leaga leaga
  • leaga masani
  • faʻalauteleina le faʻaaogaina o vailaau o vaega eseese o vailaʻau faʻapitoa, e pei o hormones,
  • afaina autoimmune o le tino,
  • lagona atuatuvale
  • tulaga faigata
  • togafitiga o le gallbladder,
  • mamafa ma le mamafa o le mamafa i luga o le ate,
  • toe faʻaleagaina o isi maʻi o le gastrointestinal tract o se pepa masani.

Faʻapitoa ma le malosi o le tiga o le tiga e faʻalagolago i le faʻasalalau o le taulaʻi o maʻi. E tatau i le fomaʻi ona faia mea uma i lona mana e faʻamaonia saʻo ai ma le taimi. E mafai ona afaina i le itu taumatau ma le itu tauagavale, ae o le auala eseese o le suʻesuʻega o lenei faʻamatalaga e le lava. I togafitiga faafomaʻi, e tolu ituaiga o faʻamaʻi, o mea taʻitasi e iai ona lava mea patino. O le ata o le falemaʻi e mafai ona faʻamoemoe i uiga nei:

  1. O le faʻataʻitaʻiga o Hubergrits-Skulsky e faʻaalia i se tiga ogaoga, o loʻo maua i le siʻusiʻu o le okeni.
  2. O le faailoga o le Zakharyin o loʻo i ai se lino tele o le ulu o le gland o se natura sili ona leaga.
  3. O faailoga a Fitz e faʻaalia ai le tele o togafitiga faʻaleaga, talu ai o le tiga ogaoga e matua malosi lava ma e mafai ai e se tagata maloloina ona manatuaina le itu o loʻo i ai le pancreas.

Muamua, o mea nei e tosoina lagona i le itu, lea e avea ma tiga matuitui pe a alu le tino. I le aluga o taimi, e le mafai e se tagata gasegase ona faia se mea, ma o se osofaʻiga osooso na o le alualu i luma. E le o aofia ai le atinaʻeina o se faʻafitauli matautia e pei o le pancreatitis, lea e oʻo atu ai i le faʻaleleia atili o le tino e oʻo atu ai i le faʻavaeina o le maualuga o le tino o le tino. O tiga tiga i le pancreas e tatau ona avea o se faailo mataʻutia, aemaise lava mo tamaitai. osofaiga e masani, o le uiga o le tipi, toe fai.

O a ni faailoga o le maʻi pancreatic

Aʻo leʻi faʻatonuina le tagata maʻi mo le auiliiliga, e taumafai le fomaʻi e faia se suʻesuʻega muamua e faavae i luga o le aoina o le data faisnes. E sili atu le faʻalogo i le fale ile matauina i se taimi atofaina ma se tagata poto faapitoa ina ia mafai ai ona faitau i togafitiga ua amata i le taimi. O le tagata maʻi e naunau i le auala e malamalama ai i le mea e tiga ai le pancreas, ma o a faailoga o le maʻi e faʻalogo i ai. O lenei:

  • osofaʻiga faifai pea a le nausea (atonu e lua le vomiti pe a uma meaʻai gaʻo),
  • fiva, fiva, fiva,
  • afaina, faailoga o le dyspepsia,
  • e masani ona faia (ou te manaʻo e fai i le po),
  • feʻaveaʻi faifaipea, faʻaitiitia le faʻatinoga,
  • faateleina le 'ai ina ua maeʻa le taeao,
  • malulu masani.

Afai e popole le pancreas - o fea oi ai, ma pe faapefea ona tiga, o le a taʻu mai e le gastroenterologist. E le gata i lea, o lenei tagata tomai faapitoa o le a faatonuina se faʻamautinoaga talafeagai ma togafitiga ina ia mafai ai ona faʻasaoina le tagata maʻi mai osofaʻiga e le mafai ona faʻalavelaveina. Faʻaaoga togafitiga i taimi talafeagai, fai uma faatonuga a le fomaʻi, ona toe faʻaleleia lea e aunoa ma ni faʻafitauli.

Pancreas matatiole nofoaga

O le pancreas o loʻo i totonu o le puʻu abdominal, latalata i le I-II vertebrae o le lumbar spine. O le okeni ua pipii mau i le puipui pito i tua o le manava, ma o loʻo siomia ai le duodenum, ma lagolagoina ai i le tulaga manaomia.

O tafaoga o le pancreas o se tagata matua e masani ona 20-25 cm, mamafa - 70-80 kalama.

E tusa ai ma le fausaga faʻaanatura, ua vaevaeina le okeni i ni vaega se tolu: o le ulu, tino ma le siʻu. O le ulu o le pancreas e feagai ma le pulelele, o le tino o loʻo i tua o le manava, latalata i lona vaega pito i lalo. O le pito i luga o le kolisi e masani lava ona tu i tafatafa o le tino. O le siʻusiʻu o le pancreas e liliu atu i le vaʻa, ma alu i le itu tauagavale o le hypochondrium. E tusa ai ma le pute, mai le itu o le puipui o le manava, o le pancreas o loʻo i luga atu o le paʻu 5-10 cm le maualuga.

E tatau ona e iloa le mea o loʻo i totonu o le tagata e fai ai le pancreas e iloa ai le tiga mai aʻafiaga o isi maʻi o gaʻo i totonu.

Matafaioi o enzymes digestive o le pancreas

O le galuega o le exocrine o le gaosia o le elemene nei e maua ai le vai pancreatic: trypsin, lipase, ma le amylase:

Trypsin e paʻu i lalo peptides ma protein. I le amataga, e maua mai e le pancreas i le ituaiga o le taumafai trypsinogen, lea e faʻaaogaina e le enterokinase (enteropeptidase), o se enzyme e faʻamaonia e le mucosa o le intestinal. O le pancreas e na o le pau lea o le okeni i totonu o le tino e maua ai trypsin, ma fuafua ai lona maualuga e sili atu ona taua i le suʻesuʻega o le pancreas nai lo le suʻesuʻeina o isi enzymes. O le filifilia o gaoioiga ole trypsin o se itu tāua i le suʻesuʻega o le tino pancreatitis ma le siakiina o lona pathogenesis.

O le lipase o se enzyme e mafai ona sosolo vai ma e faʻamavae ai triglycerides (gaʻo le fua). E maua mai i le tulaga o le le faʻaaogaina o le poloketi, ona i lalo ifo o le aafiaga o isi enzymes ma siama kulimi, ua pasia i le faiga galue. Lipas e faʻavae ai gaʻo tuʻufaʻatasi i mea maualuga gaʻo ma glycerin. E le gata i lea, o lenei enzyme e aofia ai i le malosi o le gaosiga o le tino, ma le tuuina atu o le gaosiga i masini o gasegase gaʻo polyunsaturated ma le masima o nisi o vitamini gaʻo. I le faʻaopoopoga i le pancreas, lipase e gaosia e le ate, intestine, mama, ma ituaiga taʻitasi o le lipase o se faʻalavelave mo le malepeina o se vaega o gaʻo. Faʻasalaga o le pancreas, o le lipase gaoioiga e faʻaitiitia. O le faailoga muamua o lenei mea o se maʻa vaivai o lanu uliuli-samasama.

Amylase (alpha-amylase) e talafeagai mo le gaosiga o mea inu gaʻo ulufale atu i le tino. O loʻo faʻamaloloina e le pancreas ma (i se mea itiiti ifo) i tafatafa lele. O suiga i mea o loʻo i totonu o lenei enzyme i totonu o le toto e faʻamaonia mai i le tele o faʻamaʻi (o le maʻisuka, o le hepatitis, ma isi), ae peitai, o lenei mea e faʻaalia ai le pancreatitis ogaoga poʻo le gaʻo.

E le pei o isi mea e aʻafia ai i le faagasologa o le faʻapalapalaina o mea, e le gata i le taimi o taumafataga - e le gata i mea taumafa - o la latou gaioiga galue e amata i le 2-3 minute pe a uma ona 'ai le meaai i le manava ma e 12-14 itula. E mafai ona faia e Enzymes a latou galuega pe afai o loʻo lava le aofaʻi o talo na gaosia mai e le gall vladder. O le talo e faʻaaogaina ai le enzymes, ma faʻapipiʻi foi le lipids i ni mataua laʻitiiti, o lona uiga, saunia i latou mo le pipii. E maua mai le elemene pancreatic i se faiga e le faʻaaogaina ma ua naʻo le lumenia o le duodenum i lalo o le gaioiga a le enterokinase.

Faʻailoga o le pacreatic enzyme deficient

O le faʻasalaga o faʻamalositino, o lona faʻaitiitia ma le le lava o enzymes pancreatic i totonu o se tagata matua e masani ona mafua mai i le pancreatitis - le mumū o lenei totoga, lea e o mai faatasi ma le faʻaitiitia malie o le tino o le tino i totonu o le mea e fesoʻotaʻi ai.

I le muamua i totonu o mafuaʻaga e mafua ai le pancreatitis o le faʻaaogaina o le ava malosi, faatasi ai ma isi mafuaʻaga e mafai ona iloa ai le le talafeagai, meaai le lelei, maʻi faʻatasi (cholelithiasis), faʻamaʻi pipisi, manua, inu vailaʻau.

Le lava le trypsin, lipase ma le amylase e mafua ai le matuia o fualaau oona.

Faailoga masani o faafitauli o le pancreatic:

tiga i le pito i luga tauagavale i lalo o le iʻuʻai, lea e masani ona tupu pe a uma ona 'ai, ae atonu e le aʻafia ma le' ai,

faaitiitia pe maeʻa le leai o se meaʻai,

faʻapipiʻi i totonu o le manava, afaina,

suiga o le lanu ma le tumau o le nofoa.

O le mamafa o nei faailoga e faalagolago i le maualuga o le faaleagaina i le gland. O se taunuuga o le le lelei o le suamalie, o le tino e leai ni meaʻai, ma o le faʻafitauli o le tino e mafai ona oʻo atu ai i le osteochondrosis, oseoarthritis, ma le vashepes atherosclerosis.

O Steatorrhea o le uiga lea o le le atoatoa o le lipase (le tele o le gaʻo o le gaʻo ma feces), o le fale e ono maua ai le lanu samasama po o le lanu moli, o nisi taimi o loʻo i ai le faʻamalolo o le gaʻo susu pe a leai ni feeseeseaiga, o le fale e faʻamamaina, o le suauʻu.

I le le lava o le amylase, o le le faapalepale i mea taumafa e maua mai i le gaʻo, e masani ona vaʻaia, e le faʻavaivai, ona o le sili atu o le manava, malabsorption (malabsorption o meaʻai i totonu o le tootoo laiti, faatasi ai ma le manava, gaiola, le mamafa), maualuga mea o le microflora pathogenic. inumaga.

O le faaletonu o Trypsin o loʻo faʻaalia i le faʻaleagaina poʻo le ogaoga o le fatuga (faʻalauteleina le mea oona ma le fiva muscle e leʻi faʻaaogaina i feces, o lona uiga o le palatini), o ogaumu o mushy, fetid, e mafai ona tupu le anemia.

Talu ai o le gaioiga o le vaeluaina o meaʻai mole meaʻai ua faʻalavelaveina, ma e leʻo gauai atoa i le tino, e oʻo lava i le faʻaleleia o meaai paleni, o le faʻaitiitia o le mamafa o le tino, vailaʻau gaʻo, paʻu vevela, fao fao ma lauulu e mafai ona matauina. A oʻo mai ni mea leaga na gaosia mai le gaʻo laitiiti i totonu o le ogaoga tele, faʻafefea ona tupu (faʻaleleia le gaosiga o le kesi ma faʻamalolo le kesi), faʻavavevave faʻavavega.

Faatasi ai ma le faaititia o le pulelaa o enzymes e le pancreas, o le togafitiga faafouina ua faatonuina, ae ui i lea, o enzymes o mea totino e le mafai ona totogi atoatoa mo le le atoatoa o lona puleaina fafo.

Afai o le inisiua o le enzymes i totonu o le gaogao ua faʻavaivaia, o lenei mea e mafai ona mafua ai le ita o le gland tissue ma lona edema, ma mulimuli ane i le faʻaumatiaga ma le maʻi.

Faatasi ai ma le toilalo o tamaʻitaʻi o Langerhans, o le inisalini gaosiga o loʻo taofia ma o le faʻamaoniga o togafitiga o le maʻisuka ituaiga 1 o loʻo matauina, o le mamafa o le a faalagolago i luga o le numera o le puipuia ma le atoatoa gaioiga o suauu beta. E leai se lagona o le vaivai o le faasele o Glucagon, ona o loʻo i ai isi hormones o loʻo i ai se aafiaga talitutusa: mo se faʻataʻitaʻiga, hormones steroid e gaosia e le matala ma faʻalautele le maualuga o le kulukose o le toto.

Faʻailoga

Afai e masalomia le pancreatiti, e faʻatalanoa e le fomaʻi ma suʻe le tagata maʻi, faʻalogo lelei i le lanu o lona paʻu ma ona mucous membranes. O nisi taimi o le tiga e mafai ona ese le faʻatinoina e faʻatatau i le vaega o le gland ua faaleagaina. Afai e afaina le pute i le taumatau saʻo, o lona uiga o le ulu o le gland e aafia i le togafitiga, pe afai i le tauagavale - o le siʻusiʻu. O le tiga o le fusi i le pito i luga e taʻu mai ai le faaleagaina o le gland atoa. E mafai ona e faʻaeseese faafitauli ma le pancreas ma le pito i tua e pei ona taua i lalo: o le fomaʻi e faʻapipiʻi le itu tiga, muamua i le tulaga maualuga, ona sosoo ai lea ma le itu tauagavale. I le faaleagaina o le pancreas, o le tiga i le tulaga i le itu o le a itiiti ifo le ogaoga, faatasi ai ma faafitauli i le itu i tua, o le a tumau pea.

Mai suʻesuʻega i suʻesuʻega suʻesuʻe, o loʻo faʻatulagaina le fuaina o le amylase, lipase, ma trypsin. Faʻatasi ai ma se suʻesuʻega lautele o le toto, ua matauina le faateleina o le maualuga o leukocytes. E le gata i lea, o le gaoioiga o enzymes o le ate e mafai ona suʻesuʻeina: ALT ma alkaline phosphatase, faʻapea foi le bilirubin, o lo latou faateleina e mafai ona avea ma faailoga o se osofaiga o pancreatitis ua faʻavevesi e gallstones. O se suʻega urine mo le amylase o loʻo faia foi e ala i le suʻega o le PABA (PABA), o le suʻega o le stool mo le i ai o chymotrypsin, trypsin ma le faateleina o le gaʻo. Ina ia iloa ai le faaletonu o le gaosiga o le gaʻo, o le aofaiga o le kulukose i le toto ua fuafuaina.

E mafai ona faʻaaoga auala faʻapitoa:

X-ray - faatasi ai ma lana fesoasoani e faʻamautinoa ai pe ua faʻalauteleina pe leai foi le pancreas,

Faʻamaumauga faʻapitoa poʻo le IRM - e faʻamalamalama ai le siama, faailoa mai le necrosis poʻo le faʻaleleia o le vai i totonu o le manava,

Faʻamatalaga - ia suʻesuʻe le fausaga ma le natura o le itu o le gland, le setete o le taʻaloga masani, fuafua le i ai o gallstones.

Faatasi ai ma se osofaiga o le tino pancreatitis, o le anapogi atoatoa e tatau mo 1-2 aso, talu ai o le vai pancreatic i lenei mataupu o le a faia i se vaega itiiti, ma o le avega mai le gland o le a aveesea. E masani lava, o le manava e faʻaitiitia pe leai foi i ni nai aso aʻo leʻi oʻo i se faʻalavelave. A o faagasolo lenei vaitau, e tatau ona e inuina vai inu (vai eli e aunoa ma le kesi, o se vaifofo o le gaʻo palu) po o se pulupa lapisi.

Afai e iai sou tiga ogaoga o le manava, vevela matuia, poʻo le tiga mo le tele o aso, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi, aua o nei faailoga e mafai foi ona avea ma faailoga o le cholecystitis, o le appendicitis, o le ulutala pepatic poʻo le faʻalavelave o le intestinal.

I le tulaga o le tino pancreatite, o falemaʻi ma togafitiga ile falemaʻi e manaʻomia. Ina ia taofia le faʻamalolo ma faʻamalosi le faʻamalosi, e tuʻuina le laʻau. O fualaau oona ma fualaau faasaina e taofia ai le pulelasi o enzymes ua faatonuina. I aso muamua e 3-4, e faia faʻatasi ma le vavalalata, ma pe a maeʻa ona maua se toomaga i ni pepa. Ina ia faʻaitiitia le tiga i le pancreas, e mafai ona faʻaaogaina le aisa.

Painkillers

E masani ona faʻaaogaina antispasmodics: Baralgin, No-Shpa, Papaverin, Drotaverin, ma tiga tiga, e mafai ona e faʻaaoga Acetaminophen poʻo Ibuprofen. O nisi taimi e faʻaaoga ai suʻesuʻega: Aspirin, Paracetamol. Cholinolytic ma antihistamines e mafai foi ona faʻaaogaina: Atropine, Platifillin, Diphenhydramine.

Anetusi

Ina ia faʻamalieina le tiga ma puipuia ai le faʻaleagaina ma le faʻaleagaina o le mucosa gastric, o fualaau e faʻaaogaina e ala i le suspensions ma gels e faʻaleagaina ai le eleʻele hydrochloric (Alemagel, Fosfalugel) ma fualaau e faʻaitiitia ai lona gaosiga (Kontralok, Omez, Omeprazole, Gastrozole, Proseptin, Ocid). I totonu o falemaʻi, H2-blockers Ranitidine, Famotidine poʻo a latou analogues Acidex, Zoran, Gasterogen, Pepsidin ua faʻatulagaina.

Teuteuga o le Enzyme

I le faʻaitiitia o le gaosiga o enzymes, o loʻo faʻaaogaina ai Pepa poʻo Aprotinin. A maeʻa le aveeseina o le osofaiga matautia ma i le pancreatitis, o le togafitiga o le enzyme ua faʻamaonia e tausia ai galuega a le pancreas ma faʻaleleia le faimamaga. O fualaau e sili ona taatele o Pancreatin, Mezim, Festal, Creon, Panzinorm. Ae peitai, ua faia i luga o le faavae o le porotini puaa, o le mea lea, i le i ai o se tali atu i le puaa, e le mafai ona ave. I tamaiti, o se faʻafitauli faʻafuaseʻi e mafua ai le faʻalavelaveina o le intestinal. I lenei tulaga, o sauniuniga o togalaau e faavae i luga o le suka faisa poo le papain ua faatonuina: Unienzyme, Somilase, Pepfiz.

E ave faʻamaʻi i le taimi lava e uma ai, o le fualaau e faʻasolosolo ona faia e se fomaʻi taʻitasi. O le togafitiga e umi, e masani ona lagolagoina le togafitiga e aoga i le olaga atoa.

O isi vailaau faʻamalositino, faʻamalositino o le pancreatic e faʻaosofia e pailacarpine, morphine, vitamini A, magnesium sulfate, ma le histamine ma le toropine ua faʻaititia. I le solia o le galuega o le exocrine, o sauniuniga insulin e faatonuina e faatonutonu ai le maualuga o le suka. E le taliaina e le tagata ia lava le vailaʻau mo le faaleagaina o le pancreas. O lenei mea e mafai ona tupu i le maʻi, le maʻisuka, poʻo le toto oona.

O faʻalavelave o le pancreatitis e masani ona avea ma se faʻalavelaveina o toto toto o se okeni, o le pele, gland cyst, faʻamaʻi poʻo le necrosis o ona mea (necrosis).

Faʻatonuga faʻapitoa

O le pancreas o se totoga tino maaleale ma le maaleale, o lea la o soo se togafitiga faʻapitoa e matua le manaʻomia. O le taotoga e ono manaʻomia pe a vaʻaia le gaʻo, pe a iai se uila, ma maʻa i le gallbladder (o nisi taimi e aveesea ai le gallbladder), pe afai e tatau ai, aveese le vaega o le pancreas ona o le atinaʻe o le pancreatic necrosis.

Le matafaioi o le taumafa i le togafitiga o le pancreas

O le Dieting o se elemene sili ona taua i togafitiga ma le puipuia o le faateleina o pancreatitis. Afai e te le amanaiaina lenei mea, soo se vailaau e ono leai se aoga. Talu ai ona o le tulaga lelei ma le aofaʻi o le enzymes e maua mai i le uʻamea e faalagolago i le tuufaatasiga o oloa o loʻo faʻaaogaina i le tasi meaai, ua fautuaina e sui i meaʻai e faʻaitiitia ai le mamafa i luga o le uʻamea, o lona uiga, faʻamaunuʻu masini ma gaʻo i taumafa eseese. E le gata i lea, e le tatau i le tasi ona faʻaaogaina: o le faʻaogaina o caloric i aso taitasi o le taumafa e le tatau ona sili atu i le masani masani ma tausaga, tafaoga ma le tau o le malosi faaletino.

Meaʻai gaʻo, meaai falai,

Sausa, meaai kuka, ulaula meaʻai, paluga,

Malolosi lauti ma kofe

Fale faʻafiafia (keke, pusa), aisa kulimi,

Meaʻai manogi, mea manogi ma vaitau, sinapi, horseradish.

Pou, turuki, lapiti, mai iʻa - cod, bream, pike perch, pike,

Laʻau mamago

Sour curd, fou kulisi,

Laʻau kuka pe tao tao,

Fualaau faisua, cereal, vermicelli soup,

Rice, oatmeal, buckwheat, pasta,

Pulu pata ma fualaʻau manogi e aunoa ma se vevela vevela,

Kissel, compote, tila.

Aoga: O se tipiloma i le faapitoa "Medicine General" na maua i le Russian State Medical University. N.I. Pirogova (2005). Faʻasalalauga maualuluga i le tulaga faʻapitoa "Gastroenterology" - nofoaga faʻapitoa aʻoaʻoga ma faʻasaienisi.

O le 5 Taunuʻuga o lauulu e sili ona mataalia!

Pusa tioata meaai: mea moni ma tala faʻasolopito!

O le salalau o le pancreatitis e masani ona tupu mai ona o se faagasologa o le fomaʻi o loʻo tupu i le pancreas. O alii e sili atu i le 40 e sili atu ona mafai ona maua i le faamai, ae i tausaga talu ai, ua i ai le faateleina o mataupu o le pancreatitis gasegase i tamaitai ma tupulaga talavou.

O le pancreas o se totoga i totonu lea e manaʻomia mo le faʻaaogaina o le kulukose e ulu atu i le tino o le tagata ma meaʻai. E natia ai homoni e pei o glucagon ma inisalini, faʻapea foi ma isi enzymes ma hormones talafeagai e faʻafefe lelei ai meaai. O le afaina o lenei okeni ua taua o le pancreatitis. Afai o le enzymes o loʻo i totonu.

O se tasi o totoga pito sili ona taua o le fualaau oona, lea e mafai ai ona galue lelei, o le pancreas. E maua uma ai enzymes digestive ma hormones (inisalini ma glucogan), lea e faʻafetaui ai le suka o le toto. Ina ia mafai ona galue masani le tino, e tatau ona lelei le "fafaga".

O le pancreatitis e le o se faʻamaʻi e mafai ona galo ma le galo ma e faʻatali mo se toe tutoʻatasi tutoʻatasi o le pancreas. Afai ei ai se masalosaloga o lenei maʻi, ona tatau loa lea ona e talanoa i se fomaʻi. Faʻalagolago i le ogaoga o le maʻi, e mafai ona togafitia i le fale ma i le falemaʻi.

O le mafuaaga taatele o pancreatitis o le le lelei o meaai paleni ma le tele o meaʻai ma meaʻai vevela ma le ava malosi. O lenei faʻamaʻi o loʻo faʻaalia i tiga paʻu i le itu o loʻo i lalo o le manava, lea e mafai ona toe foʻi i le pito i lalo. E le pei o maʻi o le manava, o le tiga e le o faʻatasi ma le manava, e le faateleina.

O le pancreas o se gaioiga faʻamalosi i totonu o loʻo maua ai le glycogen, insulin ma le pacreatic juice. Muamua o se mea faʻapitoa mo le tino. E faʻaalia ai se ituaiga o le malosi, lea e faʻaaogaina e le tino pe a manaʻomia.

O le mumu o le pancreatic, poʻo le pancreatitis, o se tasi o mea sili ona le lelei ma faigata ona togafitia faʻamaʻi o le gastrointestinal tract. O amioga leaga ma se meaai le lelei, e tumu i gaʻo ma meaʻai faaopoopo, fesoasoani i mea e tutupu. O le mafuaaga lena i lalo o le faatosinaga a se ata o le taulaga i aso nei.

O fea oi ai le pancreas?

O le nofoaga faʻaanatura o le pancreas o loʻo i totonu o le lua, i le tulaga I - II o le vertebrae lumbar. O le okeni e fetaui lelei i tua o le manava. O le duodenum e alu i le pancreas i le foliga o se "solofanua solofanua". I le tagata matua, o le tele o le pancreas e 20 - 25 cm, mamafa - 70 - 80 kalama. O le okeni e tolu vaega: o le ulu, tino ma le siʻu.O le ulu e latalata ane i le alalele, o le tino o loʻo i tua o le manava ma laʻititi ifo i lalo ifo, lata ane i le pito i tua, o le siʻusiʻu e lata ane i le taʻavale. Pe a fuafua i le pito i luma o le paʻu o le uʻamea o le uʻamea, o loʻo i luga o le pusa o le 5 i le 10 cm. O le ulu o loʻo i le itu taumatau o le ogatotonu, o le siʻusiʻu o loʻo i lalo ifo o le hypochondrium agavale. O galuega e lua e sili ona taua o le exocrine ma le endocrine. O le galuega o le exocrine e aofia i le gaosiga (faʻamalositino) o le vai o le pancreatic e tatau ai mo le faʻapalaina o meaai i le duodenum. O vailaau faʻataʻoto o le pacreatic juice ua faʻamaonia e le pancreas:

  • Trypsin ma chymotrypsin e aafia i le faʻapalaina o le protein,
  • lactase ma amylases e manaʻomia mo le malepe o meaʻai gaʻo,
  • lipases e faʻamavaeina ai falala suamalie ua uma ona faʻaalia i le talo.

I le faaopoopo atu i le enzymes, o le vai pancreatic o loʻo aofia ai mea e faʻafefe ai le siosiomaga oona o le suka gaʻo e puipuia ai le mucosa o le intestinal mai le faʻamalolo. O le galuega o le endocrine o le gland e aofia ai le gaosiga o le inisalini ma le glucagon - hormones o loʻo aʻafia i le gaosiga o le gaʻo. I lalo o le aafiaga o le inisalini, o le kulūkose i le toto e faʻaitiitia, i lalo o le malosi o le kalukago na te tulaʻi. I le masani o le inisalini ma le glucagon, e maua lelei le metabolism o le carbohydrate, faatasi ai ma suiga - o le maʻisuka e mafai ona tupu. Paʻu i totonu o le manava ma uiga o faʻalavelave faʻafefeteina e tupu mai i faʻamaʻi eseese. E taua le malamalama pe a fesoʻotaʻi faʻamaʻi faʻamaʻi ma le maʻi o le paʻu, ma ia faʻaaoga fua talafeagai i le taimi.

O faʻapogai autu o le maʻi pancreatic

Soo se faafitauli e fesootaʻi ma le faʻaitiitia o le production o le enzyme pancreatic e faʻatasi ma faʻamaoniga masani. O faʻamaoniga sili ona taatele o tiga ma le pala. I tamaitai ma alii, e tutusa lava faailoga. Faʻalagolago i le mamafa o le faagasologa, o le malosi o tiga, faʻapea foʻi ma le malosi o le faʻafitauli o le dyspeptic, e mafai ona ese. O faʻafitauli sili ona taua o le soliga o le pancreas:

  • o le i ai o le tiga, localization of pain - o le pito i luga o le vaega o le manava, tuua le hychochorium, o tiga e mafai ona fesoʻotaʻi pe leai foi i meaʻai,
  • e masani ona fai, vomiting e mafai,
  • leai se manaʻoga i lalo lalo seia oʻo i le toesea atoa,
  • afaina ma le taalili i le manava (flatulence),
  • le mautonu o le nofoa, e masani ona masani - manava manava, i feeseeseaʻiga e ono i ai ni mea le mama o filo e leʻi faʻaaogaina, gaʻo,
  • faailo o le inupia (fatufatu o le fatu, vaivai, vaivaiga lautele, afu, afaina),
  • faateleina le ate
  • siakiina o le paʻu (jaundice), masani i le eria o le faʻaogaina o le pancreas.

O faʻamaʻi faʻatasi ma le faʻaititia o le gaosiga o enzymes:

  • lapisi o le pancreatitis (mumuna o le pancreas, e masani ona o faatasi ma le edema),
  • chronic pancreatitis
  • faiga o le vevela i totonu o le pancreas,
  • atinaʻe o le maʻisuka
  • pancreatic necrosis.

O fea oi ai le tino o tagata

O le uʻamea o le okeni lea e maua ai le gaosiga o le suka gaʻo ma mea e manaʻomia mo enzymes. O lālā na gaosia e ala i lona saofaga i le gaosiga o aʻafiaga ma gaʻo. E le gata i lea, o le pito i tua o le motu o loʻo iai i sela o tamaʻitaʻi e aliali mai i le faʻasalalauga o le inisalini ma le glucagon e auai i le metabolic process of carbohydrates ma faʻasaʻo le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.
I fafo atu, o le okeni o loʻo faʻatusalia e se uumi uumi, o lona tele e 16-23 cm.

O le pancreas ua faʻapipiʻiina i le 3 vaega - le ulu, tino ma le siʻu.

O fea oi ai le paʻu i tagata? O le localization o le tino i tua o le manava, e latalata i le duodenum, faʻapipiʻi faʻatasi ma le ala. O lenei puʻu e aofia ai gland, foliga o se solofanua solofanua, ma faʻatalatalata saʻo atu i le auala talo. O le tino e latalata i le pito i tua o le manava ma liliu atu i le kolo, ma le siʻu, i le faitotoa o le manava ma faitotoʻa o le ate ma tafatafa.

O fea oi ai le pancreas pe a fai e se tagata se tulaga pepelo? E pau i lalo o le manava, aua e taua - o le pancreas.

O le fea itu o le nofoaga tutotonu lea? Afai e te vaʻaia pe faapefea ona faʻatulagaina se tagata mai le itu o le tui, ona tuʻuina lea o le okeni i le tulaga e amata ai le vaitusi. O le fea itu o le siʻusiʻu o le pancreas? E tusa ai ma le manava, o le gland o loʻo i luga ae o le umbilical area, e tusa ma le 5 cm, mai le itu tauagavale i lalo ifo o le ivi, e latalata i le vavae.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi

Pe a faʻaitiitia le faʻasalalau o enzymes pancreatic, e faʻaalia ai faʻamaoniga masani e fesootaʻi ma le manua. O lo latou malosi e faalagolago i le ogaoga o le dyspepsia.

O faʻamatalaga sili ona faʻamaonia mo le fomaʻi:

  • o le tiga o loʻo maua i le pito i luga o le lua o le manava, tuʻuina atu i lalo ifo o le tauagavale, i tua,
  • taʻavale ma faʻasolosolo faifai pea
  • le maualuga o le vevela
  • o se tagata e amata ona afu tele,
  • leai se manaʻo
  • o loʻo i ai se galala malosi
  • fulafula ma le taoto o le manava
  • ogaoga e le fiafia, o le manava e tupu tele,
  • o faailoilo o le soona masani lautele e vaaia,
  • oona e aliali mai i le gutu
  • e tupu le ate i le lapopoa,
  • osofaiga ogaoga e oʻo atu ai i se tulaga teteʻi.

E masani ona suia le paʻu i lona lanu, e aliali mai samasama i luga o latou, aemaise lava i luga o le manava, i luga o le pancreas. Faatasi ai ma nei faailoga, e tatau i se tagata ona alu e moe ma valaau i se taʻavale.

Faʻaitiitia le faʻasologa o enzymes mafua ai faʻamaʻi:

  • gasegase ogaoga,
  • panmosaic edema,
  • maʻisuka
  • pancreatic necrosis,
  • u
  • cystic fibrosis.

Faatasi ai ma osofaiga faifai pea, o le pancreatitis matautia e avea ma taimi masani. Paʻa e tupu pe a uma ona 'ai, ae afai e leai se manaʻo, ma e le' ai se tagata, ona leai lea o le tiga. E tele taimi e lagona ai e le tagata maʻi ni faailoilo o le toxicosis, o se suiga i nisi o oloa.

A oʻo ina amata le mumū i se tasi o vaega o le pancreas, e faʻaalia lenei mea i ni faailoga faapitoa:

  • o se ulu mumulu e maua ai tiga i lalo ifo o le taumatau saʻo,
  • mumū i totonu o le tino ua auina atu se faailo o le tiga i le vaega o loʻo aʻafia,
  • afaina e afaina ai le siʻusiʻu o le okeni e maua ai tiga i lalo ifo o le itu tauagavale,
  • afaina o le ufiufi o le okeni atoa e maua ai le tiga o le fusi, toe foi i tua, o tiga autu o loʻo maua i lalo o le tauau tauagavale.

O fea o loʻo i ai le vaega o le gland, o loʻo i ai i luga ia tiga ogaoga. Ae peitai, faatasi ai ma le lautele o le mumū, o le paʻu o le vevela i le uʻu, siʻusiʻu, sulu ma le perineum e amata ona afaina. O ituaiga ituaiga o tiga e mafua ai ona faigata le siama.

Paʻu i totonu o le manava ma faʻalavelave tuga e tulaʻi mai mai faʻafitauli eseese. E taua tele mo le fomaʻi le faia o se suʻesuʻega eseese, saili mafuaaga e amata ai togafitiga faʻapitoa o le faʻamaʻi.

E faʻapefea ona togafitia maʻi faʻamaʻi?

A maea se suʻega maeʻaeʻa, e tusa lava pe le manaʻomia se taotoga faʻafuaseʻi, e manaʻomia le falemaʻi. O se osofaiga ogaoga o pancreatitis e togafitiga i totonu o se falemai e ala i le faia o le malologa e tusa ai ma le moe malolo. Ua maeʻa le anapogi mo le 1 i le 2 aso. O vaifofo faʻaaogaina o le painkillers ma antispasmodics (Baralgin, Platifillin), faʻamuamua (Atropine) ua faʻalauiloaina. E masani ona faʻaaogaina se vaʻa aisa i le tele o taimi mo le 0.5 itula i le itumalo faʻalautele. O vailaʻau e ave e filifili e le fomaʻi. O sauniuniga e faʻaitiitia ai le galuega o le enzymatic o le pancreas (Trasilol, Contrical, Gordox, Aprotinin) e faʻatautaia ma le le faʻaogaina. Mo le puipuia o le faʻamaʻalogaina, o vaifofo faapitoa o vaifofo o loʻo faʻaaogaina i le fua o loʻo faʻamatala mai e le fomaʻi. A maeʻa le aveeseina o le gasegase o le tino, o se meaʻai mālūlū mālōlōina ma le fomaʻi o le sui o le enzyme e faʻataʻitaʻiina - o sauniuniga tautala e faʻaleleia ai otaota (Creon, Mezim-forte, Pancreatin, Panzinorm, Festal, Enzistal).

E faʻafefea ona 'ai?

I le taimi umi o le faʻamaʻi, gase vaivai ma teuteuga, faʻafefete i luga o le vai ua faʻatagaina, o mea taumafa e kuka pe uʻamea:

  • lafoaʻi
  • i foliga o palu pateta,
  • i le foliga o se pa.

I le lumanaʻi, mo le kukaina, e tatau ona e faʻaaogaina aano o manufasi, iʻa, moa ma mea maualalo maualalo. Sour-milk products, fuamoa, compotes, jelini ua faasolosolo malie ona faailoa mai i totonu o le meaai. O se meaai malosi e faʻatulagaina mo le 3 masina. I vaitaimi o le faʻamagaloina o le pancreatitis, e tatau foi ona mulimulitaia le taumafa. O fautuaga taʻitoʻatasi e sili ona maua mai lau fomaʻi. Laʻu meaʻai mai meaʻai mai leona, moa, aemaise lava - lapisi o lapiti, vela. O oloa gaosi susu e tatau ona maualalo le gaʻo. E sili atu ona saunia soupasi i gauga vine. O meainu, togalaau vao, compotes, teas, jelini e aoga. I le pancreatitis e masani ai, faʻapea foʻi ma le maʻi gasegase, e tatau ona iai ni meaʻai paleni: mai le 6 i le 8 taimi i le aso i ni vaega laiti.

O le a se mea e faʻaesea mai le meaai?

O meaʻai ma meainu nei e matua faʻasaina ma faafitauli faʻalavelave faʻapitoa:

  • ava malosi
  • mea inu gaʻo
  • kofe ma koko
  • sua suamalie
  • faʻasalaga,
  • ulaula meaʻai
  • meaʻai vevela, salty, pileda, meaai falai,
  • sukalati ma meaʻai, aemaise lava i latou o loʻo i ai se gaʻo maualuga (meaʻai ma keke keke).

Mafuaaga o le mumu o le pancreatic

O le pancreas e aʻafia i le faʻapalapalaina o meaai maualuga i gaʻo, protein, ma gaʻo. O se tasi o ana galuega o le faatonutonuina lea o le gaosiga o le gaʻo, lea e maua ai le glucagon ma le inisalini ma ulu i totonu o le toto. E tele mea e aʻafia ai le tulaga o le tino.

O mafuaʻaga o faʻamaʻi pipisi e:

  • inu ava malosi
  • nofoaga faanatura
  • o se faʻamaʻi lona lua i le faʻavaeina o le fua i le okeni ma ona ala,
  • mea oona
  • faʻamaʻi viral
  • fungal infections
  • manumalo osofaʻiga,
  • faʻafitauli pe a uma le taotoga.

I le i ai o ia tulaga, o faʻafitauli o le pancreatic maʻi e atiaʻe. Ae peitai, o fuainumera e faaalia ai o le maʻi e mafai ona i ai se kosi vavalalata, pe a oʻo ina amataina le pancreatitis e le o lagonaina lava i ni osofaiga ogaoga mo se taimi umi, ma e fesootaʻi atu se tagata i tiga laiti ma faaletonu ona o mea sese i meaʻai.

O faʻafitauli o le faʻafefe o le gasegase e masani ona i ai le leʻo, o le suiga i le lanu ma le fausaga o feces, vaivaiga lautele, ma le mamafa o le mamafa.

Faiga faʻataʻitaʻiga

Ua faatonuina e le fomaʻi togafitiga ina ua maeʻa se auiliiliga auiliili. I le tulaga o osofaiga o le tiga, o le suʻesuʻeina i fafo o le tagata maʻi e muamua ona faia.

Ona faʻataʻitaʻiina lea o se suʻega:

  • potu suʻesuʻe - faʻataʻitaʻiga o le toto, suʻesuʻega o le urine,
  • siakiina o mea o loʻo i totonu o enzymes pancreatic i le ogaumu,
  • biochemistry e faʻaalia ai le i ai o le kulukose, enzymes o le ate,
  • suega toto e fuafua ai bilirubin,
  • faʻataʻitaʻiga e fuafua ai faʻataʻitaʻiga amylase,
  • auiliiliga o feces e fuafua ai mea o loʻo totoe o 'enzymes ma gaʻo,
  • O le faʻasologa o le vevela o le inumaga, o se suʻesuʻega faʻamatalaga lea e maua ai e le fomaʻi faʻamatalaga e uiga i le fausaga, taʻaloga o le pancreas, faʻalavelave faʻalavelave, le i ai o le faʻasologa,
  • O loʻo faʻaalia le faʻasalalauga e maua ai faʻamatalaga tutusa,
  • CT poʻo le MRI, latou te tuʻuina atu faʻamatalaga saʻo lelei e uiga i le tulaga o totoga uma e fesoʻotaʻi ma le pancreas.

Iloiloga i luga o le ultrasound, CT, MRI masini e tuuina atu se ata e manino ona faaalia ai le setete uma o le gland ma totoga lata ane ma fusi.

O le tiga i totonu o le gland, talu ai ona o lona tulaga faanatura, e masani ona le mautonu ma faailoga o isi maʻi patesite, o le mea lea, e talafeagai le suʻesuʻega e faamanino ai le afaina o le pancreas. O suʻesuʻega uma ma isi togafitiga e faia i lalo o le vaavaaiga a se tagata gastroenterologist.

Faʻafefea ona togafitia maʻi faʻamaʻi

O se suʻesuʻega maeʻaeʻa e faʻamalamalama ai le faʻamaʻi masani e manaʻomia ai le falemaʻi. O faʻamaʻi pipisi uma e togafitia i tulaga tumau. O nisi taimi o feutagaiga a fomaʻi e oʻo mai i le faaiuga e tatau ona faʻaauau se taotoga vave.

Togafitiga o se osofaiga mataʻutia i se falemai e maua ai le maʻi i le motusia o le afi, o loʻo momoe le moega mo lenei mea. O vaega taua e tolu o togafitiga autu o le malulu, fiaai, ma le filemu.

O aso muamua e 2, o le fia matelaina ua fautuaina, o le malosi o le tino e lagolagoina e le gasegase infusions i le saline, o le faʻaofiina o vailaʻau plasma. E faatagaina e inu i le 6 ipu tioata i le aso o teuteuga o fualaau faʻalaʻau.

O le fomaʻi ua vave ona faatonuina:

  • inisiua o vailaau oona,
  • injections o antispasmodics, e masani lava Palalgin, Platifillin, No-Shpa, Drotaverin, Acetaminophen, Ibuprofen,
  • injections o mea faʻapitoa, e masani lava o le Atropine.

I le gasologa o le aso mo le ½ itula i luga o le vailaau o loʻo aʻafia ai, faʻaaogaina se paʻu afi ma le aisa. O vailaau faʻapitoa e faʻamatalaina i le leai o se vomiting. O iinei, o le filifiliga o vailaau faʻaauau e tumau pea i le fomaʻi.

  • antihistamines
  • vailaʻau
  • insulinoglucose sooupu
  • anabolic
  • vitamini.

I le taimi muamua o se maʻi tuga, o vailaʻau faʻamaʻi e fesoasoani lelei. E faʻaaogaina i foliga o gels, suspensions, faʻafefe lelei le siosiomaga faʻamaʻalo - Alemagel, Fosfalugel. Faaitiitia le gaosiga o le kulimi i totonu o le manava Contraloc, Omez, Omeprazole, Gastrozole, Proseptin, Ocid.

I totonu o le falemaʻi, o H2-blockers ua faatonuina: Ranitidine, Famotidine, Acidex, Zoran, Gasterogen, Pepsidin.

Mea inu vevela e faʻaaogaina ai fualaau oona e maualalo ai le sifi o enzymes pancreatic. I le avea ai ma tulafono, o Trasilol, Contrick, Gordox, Aprotinin. Ina ia puipuia le faʻamalolo i le taimi o le anapogi, vaifofo ma vailaau eletise o loʻo faʻatonutonuina e tagata o loʻo faʻaleleia i vailaʻau na filifilia e le fomaʻi e tusa ai ma le maʻi o le maʻi, faatasi ai ma le iai o faʻamaʻi pipisi.

A oʻo mai ni faʻafitauli matuia, e amata ona maua e le tagata maʻi le faʻamaua o meaʻai ma ave fualaau o enzymes - Creon, Mezima, Pancreatin, Panzinorm, Festal, Enzistal - pei ona faatonuina e le fomai.

Enzymes e toe faʻafoʻi le meaʻai, o le a faʻatagaina oe e fesuiai i se meaai e le faʻaaogaina. O sauniuniga lelei o le enzyme o Kontrikal, Aprotinin. Latou te faʻaitiitia le faʻasologa o enzymes, faʻafefe faʻafefeteina.

Ae ui i lea, o le elemene masani e maua i luga o le faavae o le porotini porokalama, i le i ai o se allergy i aano o manu fasi latou e le mafai ona faʻaaogaina ina ia aua neʻi faʻalavelaveina le tui.

Mo lenei tulaga, i totonu o le faleoloa a fomaʻi o loʻo i ai fualaʻau o loʻo saunia mai le lauusiusi araisa poʻo le papain: Unienzyme, Somilase, Pepfiz.

O le togafitiga ma le enzymes e umi, e ave e se tagata maʻi io latou soifuaga uma e avea ma sui o tausiga, e oo lava i le tulaga o le faamagaloga o le faamai. O tagata lava ia latou te filifilia le mea e tiga ai le uaina, ma latou tausisia lelei le taumafataga. E manaʻomia le faʻaopoopoga o le Enzyme e tusa lava poʻo le a le oti.

Le faʻaleleia o le pulelasi a le pancreas, pilocarpine, morphine, vitamini A, magnesium sulfate o loʻo faʻatulagaina. Histamine ma le Atropine e faʻaaogaina e faʻaititia ai le pulelasi. A oʻo atu le faʻamaʻi i le maʻisuka, o le fomaʻi e aofia ai inisalini i le taimi o togafitiga.

Tomai Faʻafomai Faʻaleleia

O faʻatoʻa togafitia ma tagata faʻamalolo e ofoina togafitiga o togalaau e tausia ai le paʻu i le taimi o le faamagaloga. O ia mea e fautuaina e fautuaina e fomaʻi, gastroenterologists, pe a fai e le tagata maʻi se laasaga o le faʻamagaloina ma ua faʻamaonia mo le tausiga o le fale.

E tusa lava pe alu se tagata i se falemaʻi faapitoa i le falemaʻi pe a maeʻa togafitiga ile falemaʻi, o le a mautinoa lava le faatonuina e le fomaʻi e inu vailaau faʻamalosi, mo tagata taitoatasi e tusa ai ma lana lava fuafuaga. Ae e mafai ona e saunia infusions, teuteu i le fale, ia oe lava, ao le i mauaina le fautuaga a lau fomaʻi.

O fua uma e aofia ai le tuʻufaʻatasia o le tele o vailaʻau faʻamaʻi. O le mea lea, e tatau ona e siaki muamua pe o le ai ai se allergy i soo se vaega.

  1. Fua o le paluga o laau mamago. Meaʻai: 2 tbsp. l St. John's wort, motherwort, pepa moli. Sauniuniga: sasaa otaota i le 0.5 l o le vai faʻafe, tuʻu le vevela mo le 40 minute. Ona faʻasolo lea o le faʻasolo e ala i se gau gau. Inu 150 ml mo le ½ itula ao le i faia meaai taitasi. O le togafitiga e 2 vaiaso, ona sui lea i se isi faʻasologa.
  2. Se teuteuga o se paluga o laau. Meaʻai: 2 tbsp. lmeaʻai suamalie o le elecampane, 3 tbsp. l aʻa valerian shredded, 1 tbsp. l fua o fatu, 1 tbsp. l fugalaau viole. Sauniuniga: faʻafefiloi uma laau totō, mai le aofaʻi o paluga e 1 tbsp. L., sasaa se ipu vai inu, kuka le ½ itula ile vai vai, ona tuu lea mo le 15 minute. Faʻamau le mea e maua ai le paluga, inu 3 tbsp. l ao lei faia taumafataga taitasi.

E toetoe a le mafai ona faʻaumatia le mumu o le pancreas e faʻavavau ma se mea e 'ai, le faʻaaogaina o togafitiga.

O le itiiti lava o le solia o fautuaga a le fomaʻi e mafua ai ona toe faʻafoʻi. Faailoga o faʻamaʻi pipisi i se tagata i lona olaga atoa. Ona o lenei mea, ua filifilia ai togafitiga ina ia aua nei faatea ese pagatia pagatia, ae ia toe faʻafoʻi galuega a le okeni.

Faʻatonuina o le tino

E pei ona e iloa, o le nofoaga o le pancreas i totonu o le tino o le tagata e faʻatapulaʻaina, o le okeni e paʻi i tua o le manava. O le galuega sili ona taua o le faʻatinoga o le endocrine ma le exocrine.

O le vaega o le endocrine e aofia ai le faʻatonutonuina o le gaʻo gaʻo i le tino. O le parenchyma o le okeni ei ai ni motu o Langerhans o loʻo i le vaega o siʻusiʻu. O loʻo i ai faʻatautaʻiga i le masini e faʻamalosi ai le kulukose i le glucagon i totonu o le toto.

O nei hormones ua maua i le faafeagai.

  1. Glucagon - faʻalauteleina le fua o le suka i totonu o le tino toto.
  2. Inisalini - faʻaititia ai lenei fuataga.

E le gata i lea, o le tino e taua tele lona taua i le gaogao. E mafai ona gaosia le sua, lea ei ai se fausaga faigata mai enzymes. O nei mea e faʻavaivaia ai gaʻo, gaʻo, gaʻo.

Enzymes na gaosia e le tino e muamua lava le le toe gaoioi. O lo latou gafatia e atiaʻe i le duodenum 12, lea latou te ulu atu ai i le ala.

O se tulaga le lelei e afaina ai le mucous membrane o le gland, o le mea lea, ina ia mautinoa, o le tino e maua mai ai ni bicarbonates faapitoa, o le isi lea o mea e le taua tele.

Meaʻai e mafai ona faʻaumatia lalo pe a masani ona galue le pancreas. Afai, e tusa ai ma le tele o mafuaʻaga, e tupu aʻe le mumū i totonu poʻo nisi suiga i le galuega e tupu, ona lagona lea o le paʻu o se auala le lelei ma isi faʻaaliga o le maʻi.

Faailoga ma faailo o pathoces

Pe a suia suiga o le pancreatic, e tele faailoga e tupu. O faʻamaoniga autu o le maʻi pancreatic i alii ma tamaitai e pei ona taua i lalo:

  • lagona o le tiga - e lagona mai i le itu taumatau pe i ai se kosi,
  • 'ai i suiga
  • maʻi mamaʻi, e vomits,
  • mamafa le mamafa o le tino
  • afaina, manava, manava manava,
  • faʻalavelave ile manava,
  • o le lanu o le paʻu e fesuiaʻi - e suia le lanu, e faʻamalo.

I le tamaʻitaʻi, o faʻamaoniga o faafitauli ma le pancreas o se lagona o le tiga e mafai ona ufiufi uma ai le afa o loʻo aʻafia ai ma isi vaega o le tino. Mo se faʻataʻitaʻiga, pe a oʻo atu le pancreatitis i le vaega laititi, e masani lava ona maua se faailoga o le laulaufaiva.

Faailoga o faʻamaʻi pipisi i fafine e sili atu le aganuʻu, aʻo latou mataʻituina lelei a latou meaʻai, e seasea inu ava malosi.

O faailoga o se ituaiga o pancreatitis e faʻaalia i le faafuasei o le tiga, gatete, ma le faateleina o le vevela. E masani lava, o loʻo feagai nei tagata maualuluga ma nei faʻaaliga. Afai tatou te talanoa e uiga i le faʻavave o le pancreatitis, ona tutusa lelei lea o ona faailoga ma le auala, ae na o le iloa o le va o latou e sili atu le faigofie. O le faʻamaʻi e aafia ai le sili atu nai lo le alii tane o le vaitau tau tausaga ogatotonu.

I le foliga masani o le pancreatitis, o le tiga o le tiga e maua i vaitaimi, mafatiaga, ma le vevela, o se suiga i meaola o meaola e mataʻutia pe afai e tupu mea sese i le laulauʻai. E masani lava, o le maʻi e faʻamautuina i totonu o le va o matua ma matutua. A oʻo ina leaga le pancreatitis, o le faʻafia ona osofaʻia o osofaʻiga, o le tiga e faʻatupulaʻia, o loʻo maʻi le maʻi, ma ua leiloloa le manao e ai. O le faafitauli o le uiga lea o alii ma tamaitai o loʻo afaina ma le matutua.

Le mafutaga o faʻamaoniga ma le natura o le liona

A faʻaitiitia le galuega o le gland, o loʻo faʻaalia i luga o le galuega o le faʻapalaina. I le tulaga o le leai o le lipase i le maʻi, o le paolo ma le saturation o feces suiga. Talu ai ona o le tele o le puleaina o elemene elemene, ua avea sameni ma samasama, moli, oona.

O le faaletonu o Amylase o loʻo faʻaalia i se suiga i le faʻagasologa mo le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo-mauoa. O le nofoa o le maʻi e maua ai se faʻavalea, faʻafefe vai, e sili atu i le masani i le voluma.

O le leai o se toso i le Trypsin e mafua ai le faateleina o le siʻosiʻomaga o le eletise. O le toʻa o le tagata maʻi o le mushy, o loʻo i ai se mea e maua ai le filatini, fetid. E taʻitaʻia ai le atinaʻe o le anemia.

O le leai o se mea i le gaosiga o le glucagon e itiiti sona aoga i le setete o le tino. Afai e tatau ai, o le le lava o le kulukose i totonu o le tino e faʻapipiʻiina e faʻapipiʻiina e gutu.

I le suʻega a se fomaʻi, e taua tele le taʻuina atu o le a le ituaiga o tiga i le paʻu o le maʻi, o le mea e tiga ai le paʻu. O lenei mea o le a mafai ai e oe ona faʻamaonia lelei ma iloa le mafuaaga o le maʻi.

Aafiaga le lelei o faailoga taʻitasi

Faʻasagaga o suiga i le faʻaleagaina o le faʻaaogaina o oloa gaosia, o le leai o ni elemene ma vitamini e aliali mai i le tino.

O le tagata maʻi e feagai ma ia faʻaaliga:

  • lauulu lauulu
  • vevela paʻu
  • leai se mamafa o le tino
  • vaivai o le fao fagu.

Pe a oʻo atu ni meaʻai e leʻi faʻaaogaina i totonu o le kolone, faʻapipiʻiina le kesi ma faʻagasolo i luga o le manava e avea ma masani. O le suiga i le galuega a leseletini o loʻo maua ai hormones e faʻaalia i le faʻaitiitia o le suka ma le faʻavaeina o le uluai laasaga o le maʻisuka.

Faatasi ai ma se suiga i le alu ese atu o enzymes mai le tino, ua matauina ai le le atoatoa o le tino, ua afaina ma ua fulafula.

I le toetoe lava o togafitiga o le manava, o le tagata solitulafono o Helicobacter pylori. Pe a afaina meaʻai, o nei meaʻai e faaleagaina ai le mucosa ma oʻo atu ai i le fausiaina o le palapala, afaina o le tino, e pei o le colitis, appendicitis, ma le dysbiosis. E le gata i lea, o microbes e mafai ona faʻaleagaina le pito o le ate ma gland, lea e oʻo atu ai i le fausiaina o pancreatitis, cholelithiasis. E lagona e le tagata maʻi le tiga, na te faʻateleina le vaivai, maʻi le fia 'ai, ma le maʻi.

O a faʻamaʻi o loʻo taʻu mai e le tiga?

O le faafitauli ogaoga o faailoga ia o uiga o faʻamaʻi o le gland o loʻo faʻaalia foi le eseesega o faʻamaʻi. O lenei mea e masani ona oʻo atu i le faʻavaeina o se faʻamaoniga le saʻo ma faʻamaonia ai togafitiga le saʻo. O le mea lea, pe a tiga le pancreas, e tatau ona iloa mafuaʻaga o faʻamaʻi i le tulaga o le atinaʻeina o le faafitauli.
E taua le iloa pe mafai ona maʻi le pancreas peʻafai e faʻaitiitia ana galuega ma po o faʻafitauli e mafua mai i lenei tulaga.

  1. O le taimi umi o le pancreatitis e atagia mai i le mumu o le gland, e faʻaalia i le tiga, manava manava, lagona e peiseai o loo tafe i lalo o le ivi, o le galu.
  2. Faʻaleagaina o le okeni o se foliga masani - o le le faʻavauvau o le tiga e le malosi tele, e aliali mai i le taimi e taumafa ai, inuina ava malosi, gaʻo ma okeni.
  3. Le laʻititi o le vasega enzymato - o le faʻamaʻi e aliali mai i se suiga i le lanu ma le tele o otaota, o le urine e pogisa, o loʻo maʻi le maʻi, o loʻo i ai le manava o le manava, ua le maua le mamafa.
  4. O le i ai o maʻa i totonu o le okeni e faʻaalia i le susunuina o le tiga i le pito i luga o le peritoneum, vomiting with bele, nausea, faʻateleina le ogaoga o le nofoa, galala maualuga.
  5. O le kanesa o Pancreatic - o se tulaga leaga, o le maʻi ua galala lona fia ai, tiga i lalo o le iʻu, o le lanu o feces ma urine suiga, ua vave ona leiloa le mamafa, ma o le le iloa o le hormonal ua matauina foi.
  6. Tusa 1 le maʻisuka faʻamalosi - faʻaalia i le galala tele, faʻalauteleina o le 'ai, faʻanatinati faifaipea.

Soo se faʻamaʻi na mafua ai le faʻaleaʻoina o le okeni e oʻo atu ai i se lamatiaga ogaoga i le faʻaogaina o le tino ma le ola o le tagata maʻi.

O le a le mea e fai pe a tiga le pancreas

E taua le malamalama o se faʻamaonia e le faʻatagaina, e pei o togafitiga, o le a afaina ai le soifua maloloina.

E taua le iloa pe faʻapefea ona togafitia le pancreas e te maua ai se lagona lelei i le fale. O le vaivai, lea o loʻo i ai se uiga le mautonu, o se tagata mafatia, ua faʻaitiitia malie. O le tele lava o taimi, e le afaina le tiga ona o le mamafa o okeni.

Ina ia faʻaitiitia le avega, mulimuli i fautuaga.

  1. E aveesea mea taumafa mai meaai.
  2. Mulimuli i meaʻai paleni.
  3. Vagana inu ava malosi, ulaula.
  4. Afai ei ai le mamafa o le mamafa, faʻaitiitia.
  5. Inu pancreatin i le faaopoopo atu i meaai.

O le a le mea e togafitiina ai le manava pe a tiga le manava? I le avea ai o se togafitiga ma fualaau faasaina, afai e faateleina le tiga o le manava, faatonu ia fualaau faasaina:

E le taliaina le tagofia o nei vailaʻau e aunoa ma se fautuaga a le fomaʻi.

Afai ei ai se faʻavevela o le tiga e faʻaalia mai e se ala laʻititi i lalo o le pili, e tatau loa ona e valaau i se fomaʻi. Ina ia aveesea le tiga i totonu o le eleele, e fautuaina togafitiga e le o togafitiga.

  1. Ave se tulaga tulivae-tulivae, ma faʻaitiitia ai le mamafa o le okeni i le sola plexus zone.
  2. Faʻaaoga le malulu i le manava o le manava, lea e faʻaitiitia ai le gaioiga o le gland.
  3. O gaoioiga faaletino e le tatau ona.

E faasaina le 'ai, inu ma faʻaaogaina fualaau oona i se natura faʻaanatura i le taimi o le faamai.

Taumafa mo faʻamaʻi

A tiga le pancreas, e le maeʻa le togafitiga e aunoa ma se meaai paleni. Ina ia faʻaleleia le aoga o togafitiga, o le a e manaʻomia:

  • Aua le faʻafefe, o le aso masani e vaevaeina i le 5-6 faʻasalaga,
  • Mea taumafa, pe a ese le tiga o le pancreas, e le fautuaina e 'ai meaʻai ma meaʻai gaʻo,
  • E leai ni mea e afaina tele ai galuega a le tino. Mo faʻamaʻi o le gland, laulau Numera 5 e sili ona taliaina.

E tusa ai ma mea taumafa ma meaʻai, faʻapea foi ma le malologa, o le fautuaga a se tagata tausi meaʻai o le a aoga, o le a fesoasoani i lenei mataupu taitoatasi.
O le lisi o oloa e mafai ona faʻaaogaina mo le suamalie i le tulaga o se faʻamaʻi pipisi.

  1. Eseese laʻau suamalie, meaʻai a le fale.
  2. Paʻu e leʻi maeʻa, kuki masi.
  3. Suga Sisi.
  4. Fualaau suamalie.
  5. Marmalade, marshmallows, lole.
  6. Jam, jams, jam.

I totonu o ia mea suamalie, o le maualalo o le gaʻo o gaʻo leaga, aʻo mafai ona 'aina ia latou sili atu ma le 50 kalama i le aso.

Mai mea e le faʻasaina, pe a tigaina le tiga i le pancreas, e iai:

  • aano o manufasi, iʻa, moa o ituaiga meaʻai maualalo,
  • kuka, fufuluina fualaau faisua, fua, vine, vele,
  • compotes, decoctions, meainu suamalie, teas,
  • o oloa gaosi susu e faʻaaogaina naʻo le itiiti ifo i le pasene o le gaʻo ma faʻauʻu aso fou,
  • susu susu ma fuamoa ua faasaina.

E aoga foi le le aofia ai le taumafaina o mea ulaula, pulu, meaʻai, gaʻo, meaʻai, mea manogi ma mea manogi.
I le faaopoopo atu i le mea moni e faapea o vailaʻau e faʻaaogaina mo togafitiga, togafitiga faʻaleaganuʻu ma mea taumafa e mafai ona faʻaumatia ai le tiga, pe a faʻapea o isi auala ua malilie faatasi ma le fomaʻi. Faatasi ai ma le faʻaaogaina o nei metotia, ua toe faʻaleleia ai vaega ua afaina, ma ua faaleleia le galuega a le okeni.

Ina ia mafai ona togafitia le pancreas, e tatau ona e faafesootaia fomaʻi ae le o le mafaufau, ia o le a taitai atu i taunuuga.

Tuua Lau Faamatalaga