Laosis acidosis poʻo le lactic acidosis i le ituaiga 2 diabetes mitusitus: mafuaʻaga ma faʻamaoniga o se faʻalavelave matautia, fesoasoani muamua ma togafitiga o se tulaga ogaoga

O le acidosis lactic i le ituaiga suka 2 o le maʻisuka o se maʻi e le masani ai ma lamatia ai le ola, lea e mafua mai i le tele o le faaputuga o le lactic acid i ituaiga eseese.

Faʻalogo! I le Faʻatulagaga Faʻavaomalo o faʻamaʻi (ICD-10), o le lactic acidosis o loʻo faʻaalia i le code E87.2.

Faamatalaga lautele: pathogenesis

O le faaupuga "lactic acidosis" o loʻo faamatalaina ai le faateleina o le maualuga o le lactate i le toto i le 8 mmol / L. E 2 mafuaʻaga autu o le lactic acidosis: ogaoga ketoacidosis ma le metformin. O le faʻamaʻi, lea e mafua ona o le faʻaaogaina o le metformin, i le 30% o mataupu e mafua ai le maliu o le maʻi.

O le mea lautele, o foliga mai o le lactic acidosis o se mea e le masani ai. I le Russian Federation, i le va o le 1990 ma le 2002, e 51 mataupu na iloa. Soʻo se 100,000 tagata gasegase e maua le metformin e faʻapupulaina le lactic acidosis.

O le atinaʻeina o le siako acidosis ona o le metformin e mafai ona aloese pe afai o faʻamaʻi pipisi o le fatu poʻo le faʻaleagaina muamua o le myocardial e teena ai le fualaau faasaina. Metformin e le mafai ona faʻatonuina i lalo o aiaiga nei:

  • Faʻaleagaina o soo se ituaiga - hepatitis ma le cirrhosis o le ate,
  • Ova malosi,
  • Faʻasalaga o Renal
  • Cardiogenic faateʻia,
  • Sepsis ma isi faʻamaʻi pipisi - pneumonia (pneumonia) poʻo pancreatitis (mumū o le pancreas),
  • Faʻasologa o meaola
  • Maʻi faʻamaʻi pipisi
  • O le oti (necrosis), mo se faataitaiga, i le tulaga o le le lava o le toto,
  • O le matelaina, e pei lava o se vaega o se taumafataga mo paʻu mamafa,
  • Maga leaga,
  • O le ketoacidosis oi ai
  • Toto

Lactic acidosis o loʻo faʻaalia i faailoga nei o le maʻi:

  • Naua, vili, leai o le manaʻo ma le tiga o le manava,
  • Faʻavavevave faʻafuaseʻi (hyperventilation),
  • Faʻafitauli faʻa-Gynnecological
  • O le atuatuvale, le mautonu, vaivai ma le vaivai.

Faafetai i le manava malosi, o le tino o loo taumafai e "tuuese" le tino e ala i le aveeseina o le carbon dioxide e ala i le manava.

Lactic acid e tupu pe afai o le paʻu e faʻavaivai i le lactic acid. Lactate e mafai ona faʻamavaeina i le ate i le taimi o le gluconeogenesis. Afai e le lelei le galuega o le ate, e maitauina le faaputuputu tele o lactate.

O le le faʻamaina o le filifili o le manava o loʻo i ai se vaega tāua i le faʻamaʻi faʻamalosi o le lactic acid. Metformin, mo se faʻataʻitaʻiga, poloka poloka fefaʻatauaiga eletise i le filifili o le manava. E faʻaleleia ai le metabolism anaerobic. E tutusa foi le faaaogaina i fofo faʻasusu ma le fructose poʻo le sorbitol. O le leai o se tulaga e mafua ai le faaitiitia o le gaioiga o le taamilosaga o le citrate. O se taunuuga, o le pyruvate e fausiaina ma liliu atili ma sili atu i lactate.

Mafuaʻaga autū

O tagata i le lactic acidosis e tele lactate i lo latou toto, e mafua ai le hyperacidity. Laosis acidosis e mafai ona mafua mai i vailaʻau, nephropathy ma le hepatopathy.

O isi mafuaʻaga e aofia ai le faʻatupuina o le pulmonary, se tulaga o le teʻi, poʻo le taoto foʻi, lea e mafai foi ona mafua ai le faʻamalolo o le tino. Laosis acidosis e mafai foi ona tupu i tagata taʻavale e auai i le tino.

Faʻaaliga

E mafai ona maua ai le tele o faʻamaoniga o le kulimi acidosis. O faʻamaoniga masani e aofia ai le vomiting, faʻalavelave, palpitations, tiga o le manava, faʻavavevave manava, vaivai, le mautonu, le mautonu, ma vaivaiga. I le tele o tulaga, e tupu foi le arrhythmia fatu malosi.

O se faailoga iloga o le faatelevaveina o le manava. O le manava anapogi e totogi ai le acidosis. O loʻo faʻaalia i le manava ma le manava faifaipea, lea e sili atu ai le malosi o le tino i le tino o le carbon dioxide. E ono lagona e le tagata maʻi le manava, popole, ma le fiva. I le isi itu o le faʻamaʻi, faʻalavelave, faʻaletonu le mafaufau poʻo le faʻamalosi foi e mafai foi.

Laosis acidosis e mafai ona i ai se aafiaga malosi i le tino ma ona totoga e mafai foi ona oo atu ai i le oti o le ua afaina. Ae maise lava i le leai o togafitiga, ei ai se tulaga lamatia o le a maliu le tagata maʻi ona o le maʻi. I le talatalanoaga, o le tele o tagata gasegase e maua metformin mai le acidosis.

Faʻailoga

E mafai e se fomaʻi ona faʻamaonia le faʻamaʻi lactic acid e ala i se suʻega suʻega. Lactic acidosis e tupu pe afai o le pH e itiiti ifo i le 7.36, ma i le taimi lava e tasi, o le maualuga o le lactate e sili atu i le 5 mmol / L. Afai o le tagata maʻi e maualalo le pH ma se lactate concentration i le masani masani, o loʻo faʻaalia ai le acidosis metabolic.

E ese le ala o le lactic acidosis. O le mea muamua lava, o le vaega o le etiological lea na faʻaalia ai le lactic acidosis e atiaʻe ai se taua taua i le faʻasologa. Afai o le alose acidosis e tupu pe a maeʻa le malosi o le tino, e masani ona mou ese atu faailoga i taimi malolo. Ae peitaʻi, afai o aʻafiaga o le okeni e gafa ma le acidosis, ei ai se lamatiaga tele i le soifua o le tagata maʻi. O le tagata gasegase e mafai ona pa'ū i totonu o se pa.

Faʻaiʻuga

E mafai ona maua e tagata maʻi ia faʻamaoniga o loʻo i luga. I le tulaga sili ona leaga, o nei faʻaʻailoga e mafai foi ona oʻo atu ai i le maliu o le maʻi, ma o le mea lea e tatau ai ona togafitia i latou i soo se tulaga. O tagata mamaʻi e pagatia i le faʻavaivaia ma le gaioiga. E iai foi vaivaiga lautele ma vaivai.

O faʻafitauli faʻapitoa o faʻamaʻi ua faʻaitiitia foi. I nisi tulaga, e mafai ona maua e tagata gasegase se fatu fatu poʻo se maliu faʻafuaseʻi. O le faʻavaivaia poʻo isi lagona le lelei e mafai foi ona tupu ma faʻaitiitia le tulaga lelei o le olaga o le maʻi. I nisi o gasegase, o lenei mea e mafua ai le atuatuvale i totonu ma le vaivai o le mānava.

Laosis acidosis e masani lava ona togafitia i fualaau. E mafai ona latou faʻaitiitia ma faʻaitiitia ai faʻamaoniga ina ia mafai ai e tagata ua afaina ona toe foi i aso masani i aso taitasi. O faʻafitauli faʻapitoa masani e le tupu. O togafitiga manuia o le lactic acidosis o le a le aʻafia ai le ola o le tagata maʻi.

Fesoasoani ma le puleaina o metotia

Lactic acidosis ua togafitia i lalo o tulaga tumau. Ina ia faʻaitiitia le maualuga o le elemene i le tino, e faʻaaogaina foi e fomaʻi le bicarbonate o se vaifofo.

E tatau i fomaʻi ona faʻaaoga le mafuaʻaga e mafua ai, pe a le o le osofaʻiga e ono toe faʻaleaga. O tagata maʻi e tuʻuina atu i le tino o le bicarbonate, lea e faʻaitiitia ai le malosi o le eletise i totonu o le tino. E taua tele le faʻagesegese o le gaosiga o le gaosiga poʻo le maeʻa.

Bicarbonate ua fautuaina ina ia faʻafoe lelei. O nisi taimi o lenei fofo e mafai ona faʻaleagaina ai le acidosis. Afai ei ai ni faailoilo e le o maua mai e le vailaau fua o manaʻoga, o le togafitiga e tatau ona taofi vave. I le avea ai o se isi togafitiga, e mafai ona faʻatonuina ni vaiinu eseese.

E taua foi le faʻaleleia atili o le okesene o le tino o le tagata ina ia mafai ai ona puipuia ia faʻafitauli o le acidosis. Afai e atiaʻe e se tagata le acidosis ona o le maʻisuka, e tatau ona faia le insulin i le tagata maʻi. O togafitiga o le vailaʻau poʻo faʻamaʻi pipisi e mafai ona faʻaleleia le tulaga o le maʻi.

Afai o le tagata gasegase ua afaina le ate, ua na o le totoina o totoga e mafai ona faaleleia ai le tulaga o le maʻi. I le tulaga o le faaleagaina o sela o le ate, e fautuaina e togafitia uiga.

Puipuiga

E toetoe lava o mataupu uma, e mafai ona puipuia le maʻi. E taua tele le faʻaaogaina o vailaʻau e faʻaitiitia ai le suka toto pe afai o le ate ma fatugaʻo e maloloina.

Fautuaga! O le maʻisuka ituaiga 2 e fautuaina e saili fautuaga faʻafomaʻi pe a oʻo mai uluaʻi faailoga o le maʻi. Aemaise lava, o faʻatalanoaga e manaʻomia mo tagata mamaʻi o loʻo maua i le maʻisuka faafitauli.

O le togafitiga a le tagata lava ia o le lactic acidosis e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga le mafaamatalaina ma le oti. O togafitiga faʻapitoa poʻo vailaʻau e leʻi faʻamaoniaina e faʻasaina ona ave, talu ai o le tolopoina o togafitiga e mafai ona faʻateleina ai le ala o le maʻi. Mo faʻamaoniga muamua, e taua le faʻafesoʻotaʻi vave se fomaʻi e puipuia ai nisi faʻafitauli. O togafitiga le tele i le tele o tulaga e mafua ai le maliu onosai po o faigata ogaoga. Afai e le iloa e le tagata maʻi, vave ona e valaau i se falemaʻi.

O le a lenei mea

I le malosi o le maʻisuka, o le faʻamalosia o le insulin e mafua ai le faʻalavelave i le gaioiga o totoga ma tino. Faʻasaga i tua o togafitiga faʻasolosolo, e masani lava ona atiina ae le le atoatoa. Afai e le mafai e fatuga ona taulimaina le avega, ona faʻaputuina lea o mea leaga ma toxins i le tino.

Faʻasalaga leaga mo le maʻisuka, faʻaleagaina o le kulūkose i totonu o le toto, o le sili atu o le lactic acid e aliali mai, lea e faʻapupula i le tino e solia ai le gaioiga ma le le fiafia o gaioiga. O le supersaturation o le toto ma le lactate e mafua ai faailoga o le maualuga o le toto i le maualuga o le 7.3.

Lactic acid e aʻafia ai le tuʻuina atu o okeni ma masini ma le okesene. O le hypoxia, o le acidosis e atiina ae, o le inisalini e faʻaitiitia ai le maualuga, o le lactate level increases. O le sili atu o le tele o selatini ua faʻaitiitia, o le sili atu ona ogaoga o aʻafiaga o le lactic acidosis.

Faʻataonia e fomaʻi le faʻalavelave o le maʻisuka ma le maualuga o le lactic acids o le 4 mmol / L pe sili atu. Ua lava le faatusatusa o tulaga faatauaina faatasi ai ma faailoga sili ona lelei e iloa ai le eseesega: afaina toto - e oo atu i le 1.6 mmol / l, leona - e le sili atu i le 2.2 mmol. Lactic acidosis i le leai o togafitiga e faʻaosofia ai le atinaʻeina o lactic acidotic coma ma le oti.

E faʻapefea ona faʻaumatia le acetone i le urine ma le maʻisuka? Faitau nisi o faamatalaga aoga.

O le lisi o fualaau faasaina ma le aafiaga antiandrogenic mo tamaitai ma foliga o lo latou faaaogaina o loo faamatalaina i lenei itulau.

Mafuaʻaga mo le atiina ae

O se faʻalavelave faʻalavelave e atiina ae i se pasene laitiiti o le numera atoa o maʻisuka i lalo ole aʻafiaga o le faʻaosoina o mea. O se tasi o mafuaʻaga o le solia lea o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo, o se pa'ū mataʻutia i le kulūkose. O vailaʻau o le vaega teleuanide e tatau ona faʻamautinoa lelei e tusa ai ma le polokalame, faʻatasi ai ma le faʻavaitaimi o fetuunaiga o fuataga e pei ona faʻatonuina e le endocrinologist.

Igoa:

Faʻatasi ai ma le le atoatoa, o faʻamaʻi ogaoga o le faʻaogaina o le tino, biguanides e le o faʻamatalaina.

O isi mafuaʻaga o le lactic acidosis faʻatasi ai ma le maʻisuka e le o insulin-faalagolago ole maʻi suka:

  • faamai pipisi ma le afaina,
  • o le faʻaofiina o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu,
  • faʻamaʻi pipisi e faʻaosofia ai maʻi faʻaleagaina,
  • faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka, le lelei ona puleaina fualaau, faʻatasi ma faʻafitauli eseese,
  • ogaoga mama,
  • le lava o vitamini B,
  • ava malosi,
  • toilalo toto vaivai
  • Faaaogaina o fualaau faasaina i taimi uumi e faavae i luga o le salicylic acid, o le cyanide oona,
  • mafatia i se paʻu poʻo se fatu oso.

Faailoga ma Faailoga

O se faʻalavelave o faʻafitauli leaga ma le acidosis lactic ua faʻaalia ai lava i luga o le tele o itula. Pe a oʻo mai uluaʻi faailoga o le lactic acidosis, e manaʻomia le falemaʻi vave ile maʻi.

Le uluaʻi laʻasaga o le atinaʻeina o se faʻalavelave matautia - faʻailoga:

  • taoto, vevela,
  • ogaoga tiga
  • myalgia (tiga i le tino maso),
  • valea, leai se malamalama,
  • manava le manava, vave tele
  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • o se tagata ua faitio i le moe po o le le mautonu e atiina ae,
  • le toʻa i le manava.

I le leai o togafitiga, o le maualuga o le lactate i le tino e tulaʻi mai, o le matelaina o le okesene o le tino ma fatuga o faiʻai e atiina ae. O nei faailo e faaopoopo i ai, o le soliga o manatu faʻale-tino.

O le isi, o le mea sili ona lamatia o se lactic acidotic coma. I lenei vaitau, e le o tagata uma e mafai ona faʻaolaina: o togafitiga manuia e mafai ona le sili atu ma le afa o mataupu.

Faailoga faʻapitoa i luma o le atinaʻeina o se tulaga e lamatia ai le ola:

  • mūmū mucous membranes ma epidermis,
  • Le manava a Kussmaul
  • se mataua o le vevela i le 35.5 tikeri pe itiiti,
  • vaivaiga lautele
  • taua ogaoga i tulaga lautele,
  • foliga mata ua faʻamalosia,
  • e leai se manava faʻamalosi,
  • matala mata
  • leai se mafaufau
  • o le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le tino, le faʻavaeina o le tele o paʻu toto (DIC).

Taunuuga talafeagai

O le le lava o le taimi talafeagai ma fesoasoani lelei i le atinaʻe o lactic acidosis e mafua ai le atinaʻeina o le maʻi suka. O se tulaga ogaoga o se taunuuga o le gasegase malosi i le lotolotoi o le faaleagaina o oloa e pala, o se maualuga maualuga o le lactic acid ma le faamalolo.

O le aʻafiaga o aʻafiaga o togafitiga faʻapitoa e faateleina i le solia o le gaosiga o le protein, faʻalauteleina le maualuga o ammonia ma urea. O le taunuʻuga o se faʻalauteleina o le faʻaogaina o vaega faʻaleagaina i le toto ma le urine, o le atiina ae o le okesene ile matelaina o le faiʻai.

O mea faʻapitoa o le hypoxia e mafua mai i faʻalavelave matautia:

  • lapisi lautele,
  • e masani ona manava le manava
  • faʻaopoopoga o le toto
  • solia o gaioiga maualuga o le popole,
  • faʻaititia le leo musika.

Tulafono lautele ma metotia o togafitiga

I le atinaʻeina o faʻafitauli o le maʻisuka ituaiga 2, e manaʻomia le togafitiga vave faʻasoifua maloloina. E leʻo taimi uma e mafai ai ona vaʻai le atinaʻeina o se faʻalavelave ogaoga o le maʻisuka. O le soifua o le tagata maʻi e faʻalagolago i le faʻalauiloaina o aiga oe latalata i le taimi o le amataga o faailoilo o le lactic acidosis ma agavaa o fomaʻi fesoasoani.

Muamua, e tatau ona e faʻaaogaina le hypoxia ma le acidosis, faʻamautuina polokalama masani o le ola. E taua le aveeseina o le maʻi mai se tulaga o le faateia, e faia ai le ea o le mama. Afai o le maʻisuka e le o iloa, ona manaʻomia lea o le faanatinati faanatinati mo le okesene e ulufale ai i totonu o sela o le tino.

Faʻateʻa e fomaʻi le sili atu o le eletise o le toto, faʻaitiitia le aʻafiaga leaga o le sili atu lactic acid ma se vaifofo o le sodium bicarbonate. E faia faʻataʻitaʻiga i aso uma seia oʻo ina faʻaauau le faʻamautuina o faʻamaoniga autu i totonu o le tino. I se aso e tasi, e le sili atu i le lua lita o le faʻafitauli alia.

E le gata i lea, o le insulin ma le kulukose, cardiotonics ma vasotonics ua faʻataʻitaʻiina e faʻamaonia ai galuega a le loto ma le tino. Aʻo faagasolo le togafitiga, e manaʻomia suʻesuʻega o le toto e iloilo ai le maualuga o le vevela ma le toto pH.

Aoao e uiga i le puipuia o le maʻisuka i tamaiti ma tagata matutua, faʻapea foi ma faitau fautuaga fesoasoani a tagata tomai faapitoa.

E tusa ai ma tulafono ma foliga o le mate mo le hypothyroidism o le thyroid gland ua tusia i lenei tusiga.

Alu i le http://vse-o-gormonah.com/hormones/testosteron/kak-ponizit-u-zhenshin.html ma faitau e uiga i mafuaaga o le faateleina o le testosterone i tamaitai, faapea foi ma le ala e faaitiitia ai le maualuga o le homone .

O le isi laasaga o le togafitiga faʻamalolo:

  • gaioiga ogaoga o le carboxylase,
  • faasaʻo togafitiga o le inisalini,
  • le folasaga o le plasma toto,
  • Laititi o doses o le heparin ua faatonuina e aveese le DIC
  • le folasaga o le reopoliglyukin.

A maeʻa le faʻamautuina, faʻamautuina o faailoga taua, o le tagata maʻi o loʻo i le falemaʻi. E taua tele le tausisia o se taumafataga, mataʻituina le malosi o le glucose ma le maualuga o le toto, ma fua le toto toto.I le toe foi atu i le fale, e tatau ona e mulimuli i le fautuaga a le endocrinologist, ave fualaau faʻamaʻi ma le faʻaeteete, ia faʻaaoga pea se glucometer masani poʻo le leai foi.

Fautuaga faʻasao

Lactic acidosis e mafai ona tupu ma le le talafeagai o togafitiga o le maʻisuka ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le faʻaitiitia o le glucose e faʻatasi ma le toilalo o le tino e oʻo atu ai i le faʻamalosi, o le tele o le lactic acid, o le inu o le tino.

Mo le puipuiga o le siama o le lactic acid, e tatau ona e matua faʻamalosia e tusa ai ma faatonuga, fetuunai le fuataga e pei ona faatonuina e le fomai, lafoai le suiga tutoatasi i le masani masani. Pe a faʻamaonia togafitiga, e tatau ona e faia se suʻega maeʻaeʻa o totoga ma mamanu uma ina ia faʻateʻa ai faʻamaʻi tuga o le tino urinary. I le i ai o le le atoatoa, e tatau ona filifili fualaau o isi vaega e pulea ai le kulūkose.

E taua tele le fuaina o le suka toto 5-7 taimi i le aso atoa ina ia iloa lelei le lamatiaga o le hypoglycemia. O le gasegase o le acidosis ua faʻateleina i togafitiga lē talafeagai o le maʻisuka, o le le lava o le siakiina i aso uma o le kulūkose. O le le tausisia o tulafono o togafitiga, o le mumusu e faaaoga le mita, o le tausisia o le taumafataga e mafai ona oo atu ai i se paʻu mataua i le suka, le atinaeina o le hypoglycemia.

Manatu taua:

  • E le mafai ona e aveina ni fualaau se lua i le isi taimi nai lo le tasi: o le hypoglycemia e mafai ona atiaʻe,
  • faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi poʻo se viral infection, e tatau loa ona e talanoa i lau fomaʻi mo se togafitiga talafeagai. E leʻo taimi uma e mafai ai ona vaʻai le tali a le tino vaivai ma le pacreas e aʻafia i se vailaau faʻamalosi poʻo vailaʻau faʻasa. I le taimi o le togafitiga, e te manaʻomia le moe, pule a se fomaʻi e faʻaalia vave le lamatiaga o le lactic acidosis ma isi faiga le lelei.

Faʻatasi ai ma le maʻisuka, e vave ona atiaʻe le acidosis lactic. O se lagona toʻafilemu o se tulaga faʻaleagaina i ni nai itula e mafai ona oʻo i se faʻalavelave ogaoga ma aʻafiaga iloga. Aoao pe faʻapefea ona puipuia ni faʻalavelave matautia mai le vitio o loʻo mulimuli mai:

Atinaʻe Atinaʻe

Faatasi ai ma le masani ai o le metabolism, o le lactate (o se mafuaaga o le lactic acid) ma le pyruvate (o se mafuaaga o le pyruvic acid) e tatau ona i ai i totonu o le toto. Latou te fetaui ma le 1:10. I le gasegase o le gataifale, o le lactate o loʻo faʻateleina le tolu pe sili atu, ma mafua ai le acidosis metabolic, ua faʻateleina e hypoxia.

O lenei tulaga e mafua ai le osofaʻia vave o le pyruvic acid ona o le le lava o le insulin. O lenei mea moni e fesoasoani i le faia o se sili atu o le lactic acid, lea e matua lamatia ai le ola maloloina.

E le gata i lea, faatasi ai ma le faateleina o le inisalini, o hormones contra-hormones e gafa ma le gaosiga o le gaʻo, e amata ona gaosia lelei, lea e faʻaleagaina ai le metabolism o gaʻo ma faʻalauteleina ai le maualuga o mea aoga gaʻo. O le faʻalavelave e aʻafia ai le fatugalemu o le tino ma faʻapogai ai ni faʻaʻaiui neuropsychiatric.

O le tui, acidosis ma le toilalo o le a mafua ai le atinaʻeina o le maʻisuka. O le faʻamaʻiina e faʻaleagaina e ala i le faʻaleagaina o le palatini, lea e fesoasoani i le faʻaalia o le hyperazotemia (o le pasene maualuga o oloa gaosi i le toto).

O le taunuuga o le:

  • vaivaiga
  • lapisi lapisi
  • o le faateteleina o gaioiga maualuga o le popole.

O nei mea uma e mafai ona mafua ai le oti.

O se faʻalavelave faʻalavelave e atiina ae i se pasene laitiiti o le numera atoa o maʻisuka i lalo ole aʻafiaga o le faʻaosoina o mea. O se tasi o mafuaʻaga o le solia lea o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasolosolo, o se pa'ū mataʻutia i le kulūkose. O vailaʻau o le vaega teleuanide e tatau ona faʻamautinoa lelei e tusa ai ma le polokalame, faʻatasi ai ma le faʻavaitaimi o fetuunaiga o fuataga e pei ona faʻatonuina e le endocrinologist.

Faʻatasi ai ma le le atoatoa, o faʻamaʻi ogaoga o le faʻaogaina o le tino, biguanides e le o faʻamatalaina.

O isi mafuaʻaga o le lactic acidosis faʻatasi ai ma le maʻisuka e le o insulin-faalagolago ole maʻi suka:

  • faamai pipisi ma le afaina,
  • o le faʻaofiina o se maualuga maualuga o le kulukose i totonu,
  • faʻamaʻi pipisi e faʻaosofia ai maʻi faʻaleagaina,
  • faʻamaʻi pipisi o le maʻisuka, le lelei ona puleaina fualaau, faʻatasi ma faʻafitauli eseese,
  • ogaoga mama,
  • le lava o vitamini B,
  • ava malosi,
  • toilalo toto vaivai
  • Faaaogaina o fualaau faasaina i taimi uumi e faavae i luga o le salicylic acid, o le cyanide oona,
  • mafatia i se paʻu poʻo se fatu oso.

Faailoga Taua o le Acidosis Lactic

I le maʻisuka lactic acidosis, o faʻamaoniga ma faailoga e ono faapenei:

  • mafaufau le lelei
  • lagona le mautonu,
  • leai se mafaufau
  • se lagona o le gaioiga
  • o le foliga mai o le vomiting ma le fesuiaʻiina ia lava,
  • manava masani ma loloto
  • o foliga vaaia o le tiga i totonu o le manava,
  • o le aliali mai o le tele o vaivaiga i le tino atoa,
  • faaitiitia gaoioiga tau afi,
  • Atinaʻeina o le lactic coma.

Afai o se tagata e iai le ituaiga lona lua o le maʻisuka, o lona uiga o le lactic acid e faʻafefiloi i totonu o se coma e matauina i se taimi pe a uma ona amataina ni faailoga muamua o se faʻalavelave.

Pe a pa'ū le tagata maʻi i totonu o se siama, ona ia:

  1. gasegase
  2. faateleina le glycemia,
  3. se faaitiitia o le aofaiga o bicarbonates i le plasma toto ma le faaitiitia o le toto pH,
  4. o se vaega itiiti o ketones e iloa i totonu o le uila,
  5. o le maualuga o le lactic acid i le tino o le maʻi ua maualuga i le maualuga o le 6.0 mmol / l.

O le atinaʻeina o faʻafitauli e matua televave lava ma o le tulaga o se tagata e mafatia i le maʻisuka ituaiga 2 o loʻo maʻi lemu i nai itula sosoo.

O faʻamaoniga e fesootaʻi ma le atinaʻega o lenei faʻalavelave e talitutusa lava ma faʻamaoniga o isi faʻafitauli, ma o se tagata maʻi e maua i le maʻisuka e mafai ona pa'ū i totonu o se siama faatasi ma le maualuga ma maualuga le maualuga o suka i totonu o le tino.

Lactic acidosis, masani lava, e ulufale i se foliga lapopoa, i le toeititi lava itula. E masani lava, o faʻamaoniga atonu o le a matua toesea atoatoa, ae o togafitiga e talafeagai.

O maʻi e matauina le tiga o le muso ma le le fiafia o lagona o loʻo i tua o le sternum. Lactic acidosis o loʻo i ai faʻamaoniga nei:

O faʻaaliga o le le atoatoa o le cardiovascular o faʻamaoniga masani ia o le gasegase ogaoga. O sea solitulafono e mafua ai le maliliega, uiga o le myocardium, ae o le lactic acid development.

A maeʻa lenei mea, o le lactic acidosis e mafua ai le faasolosolo pea i luma i le tulaga lautele, lea, ona o le faateleina o le acidosis, o le manava e amata ona afaina, o le vomiting ua matauina.

Afai o le maʻi o le lactic acidosis e sili atu ona mamafa, ona mafai lea ona eseese tele ia faailoga: mai i le mafaufau i paresis ma hyperkinesis.

I le taimi lava lea ao leʻi amataina le coma, lea eo mai faatasi ma le leai o se malamalama, e amata ona manava le maʻi ile manava manava e le mautonu. O le manogi o le acetone e le mafua ai le acidosis lactic. E masani lava, o lenei ituaiga manava e tupu mai i le acidosis metabolic.

I le aluga o taimi, o le lactic acidosis e amata ona faʻaali mai ma faʻaalia ai le faʻaitiitia. Muamua, o le oligorauria e aliali mai, ma a maeʻa le taua. O se taunuuga o lenei mea, o le atinaʻeina o le DIC amata - o le faʻaaogaina o le tino. Afai e maua nei aiaiga, e tatau i le fomaʻi ona vave faia togafitiga.

Lactic acidosis faʻamaoniga o foliga vaaia o le thrombosis intravascular ma le necrosis, limatama ma lima.

O faailoga o se aiaiga e aofia ai:

  • laulau mago
  • otaota mago
  • vevela paʻu.

O le faʻamaonia le tulaga o le maʻi i le i ai o lenei maʻi, e taua le malamalama o lenei mea e seasea ona tupu ma e sili atu ona masani mo tagata e tele faafitauli faʻalesoifua maloloina (e masani lava mo tagata matutua e maua i le maʻisuka maualuga ma le toilalo o le ate).

E sili atu le malosi ma o le maʻi o loʻo maʻi i totonu o ni nai itula.

E masani lava ona lagona e se tagata ma iloa ai lagona nei:

  • mafaufau le lelei
  • mataʻutia o mafuaaga
  • vavao
  • leai se mafaufau
  • taʻavale
  • vili
  • masani ona manava loloto
  • tiga o le tino
  • ogaoga vaivai i le tino atoa
  • ua vaivai le afi
  • loloto lactic acid coma (o se tagata e pau i totonu o se coma pe a mavae sina taimi i luma o faailoga o loo i luga)

A tupu lenei mea:

  • gasegase
  • maualuga le maualuga o le glycemia (o le uiga o le maʻisuka ma e seasea ona sili atu nai lo le maualuga)
  • faaitiitia i plasma bicarbonates ma lona pH (le maualuga ole CO2 i le toto)
  • o le i ai o ketones i le toto e le lelei, ma i la latou urine o se aofaiga le taua (naʻo lalo o le tulaga o le anapogi faaumiumi)
  • hyperphosphatemia (faʻatasi ma se suʻesuʻega le lelei mo le azotia)
  • o le maualuga o le lactic acid e sili atu i le aoga o le 6.0 mmol / l - o se suʻesuʻega faʻamaonia maʻoti

Afai e te vaʻai i faʻamaoniga o loʻo i luga, o le tele o nei faʻailoga e mafai ona faʻataʻitaʻiina mo isi faʻamaʻi poʻo faʻafitauli, lea, e pei o se tulafono, e vave ona tupu. O le maʻisuka e mafai ona pa'ū i totonu o se siama faatasi ai ma le maualuga o le toto suka ma maualuga, ma o le a foliga tutusa foi ia faailoga. O le mea lea, o le suʻesuʻega atoa o le lactic acidosis e faʻavae i luga o se suʻega toto! Afai e te le aveina se faʻataʻitaʻiga, ona mafai lea e lenei filifiliga ona mafua le maliu o le tagata maʻi.

O se faʻalavelave o faʻafitauli leaga ma le acidosis lactic ua faʻaalia ai lava i luga o le tele o itula. Pe a oʻo mai uluaʻi faailoga o le lactic acidosis, e manaʻomia le falemaʻi vave ile maʻi.

Le uluaʻi laʻasaga o le atinaʻeina o se faʻalavelave matautia - faʻailoga:

  • taoto, vevela,
  • ogaoga tiga
  • myalgia (tiga i le tino maso),
  • valea, leai se malamalama,
  • manava le manava, vave tele
  • ua le atoatoa le tuufaatasia o gaoioiga,
  • o se tagata ua faitio i le moe po o le le mautonu e atiina ae,
  • le toʻa i le manava.

I le leai o togafitiga, o le maualuga o le lactate i le tino e tulaʻi mai, o le matelaina o le okesene o le tino ma fatuga o faiʻai e atiina ae. O nei faailo e faaopoopo i ai, o le soliga o manatu faʻale-tino.

O le isi, o le mea sili ona lamatia o se lactic acidotic coma. I lenei vaitau, e le o tagata uma e mafai ona faʻaolaina: o togafitiga manuia e mafai ona le sili atu ma le afa o mataupu.

Faailoga faʻapitoa i luma o le atinaʻeina o se tulaga e lamatia ai le ola:

  • mūmū mucous membranes ma epidermis,
  • Le manava a Kussmaul
  • se mataua o le vevela i le 35.5 tikeri pe itiiti,
  • vaivaiga lautele
  • taua ogaoga i tulaga lautele,
  • foliga mata ua faʻamalosia,
  • e leai se manava faʻamalosi,
  • matala mata
  • leai se mafaufau
  • o le atinaʻeina o le faʻaaogaina o le tino, le faʻavaeina o le tele o paʻu toto (DIC).

Taofiaga

O le toʻatele o tagata e maua i le lactic acidosis e masani lava e leʻi masalomia latou maua le maʻisuka. O le mea lea, ina ia faʻaesea maualuga maualuga le kulukose, e tatau ona faia se suʻega toto mo le suka i nisi taimi.

O le sini autū o le puipuia o le faʻaumatiaina lea o le ono mafai ona atiaʻe se taʻa. O mafuaʻaga uma e mafua ai le hypoxia e tatau ona puipuia.

O le taimi vave e maua ai e fomaʻi se ola. O lenei faʻalavelave faʻalavelave o le maʻisuka ituaiga 2 e le faʻafefe i vae. Mo se tagata, o se manuia tele le ola i se lactic acidotic coma. Ina ia aloese mai le toe faia o le tulaga i le lumanaʻi, e tatau ona faia le maualuga o taumafaiga. O lenei faafitauli o le a faʻaumatia e le na o le endocrinologist, o lē e tatau ona faʻatalanoa i le taimi lava e uma ai ona iloa le maualuga o le eletise.

Ole ituaiga lona lua o le maʻisuka o se faʻamaʻi e manaʻomia ai le mataʻituina pea o lou soifua maloloina:

  • e masani ona faia suʻesuʻega e se fomaʻi,
  • aua le mafaufau ia te oe lava. O fualaau uma e tatau ona faia naʻo le feutagaʻi ma le fomaʻi. A le o lea, faatasi ai ma lo latou sologa lelei, o le gaosiga tele o le lactic acid e mafai ona matauina,
  • ave laasaga talafeagai e aloese ai faʻamaʻi pipisi,
  • mataitu suiga i le tulaga o le soifua maloloina pe a faaaogaina biguanides,
  • mulimuli i se taumafataga, gaioiga faaletino ma masani masani,
  • pe a oʻo mai le faʻalavelave faʻafuasei, ona vave valaau lea o se falemaʻi.

O le tele lava o taimi, e iloa e le tagata maʻi lona maʻisuka pe a maeʻa le faʻamautinoaina o le lactic acidosis. O suʻega o le toto suʻe tausaga e fesoasoani ia te oe e aloese ai mai se maʻi matautia.

Lactic acidosis e mafai ona tupu ma le le talafeagai o togafitiga o le maʻisuka ma le faʻaaogaina o fualaau faasaina. O le faʻaitiitia o le glucose e faʻatasi ma le toilalo o le tino e oʻo atu ai i le faʻamalosi, o le tele o le lactic acid, o le inu o le tino.

Mo le puipuiga o le siama o le lactic acid, e tatau ona e matua faʻamalosia e tusa ai ma faatonuga, fetuunai le fuataga e pei ona faatonuina e le fomai, lafoai le suiga tutoatasi i le masani masani. Pe a faʻamaonia togafitiga, e tatau ona e faia se suʻega maeʻaeʻa o totoga ma mamanu uma ina ia faʻateʻa ai faʻamaʻi tuga o le tino urinary. I le i ai o le le atoatoa, e tatau ona filifili fualaau o isi vaega e pulea ai le kulūkose.

E taua tele le fuaina o le suka toto 5-7 taimi i le aso atoa ina ia iloa lelei le lamatiaga o le hypoglycemia. O le gasegase o le acidosis ua faʻateleina i togafitiga lē talafeagai o le maʻisuka, o le le lava o le siakiina i aso uma o le kulūkose. O le le tausisia o tulafono o togafitiga, o le mumusu e faaaoga le mita, o le tausisia o le taumafataga e mafai ona oo atu ai i se paʻu mataua i le suka, le atinaeina o le hypoglycemia.

  • E le mafai ona e aveina ni fualaau se lua i le isi taimi nai lo le tasi: o le hypoglycemia e mafai ona atiaʻe,
  • faʻatasi ai ma le atinaʻeina o se faʻamaʻi pipisi poʻo se viral infection, e tatau loa ona e talanoa i lau fomaʻi mo se togafitiga talafeagai. E leʻo taimi uma e mafai ai ona vaʻai le tali a le tino vaivai ma le pacreas e aʻafia i se vailaau faʻamalosi poʻo vailaʻau faʻasa. I le taimi o le togafitiga, e te manaʻomia le moe, pule a se fomaʻi e faʻaalia vave le lamatiaga o le lactic acidosis ma isi faiga le lelei.

Faʻatasi ai ma le faʻagasologa o togafitiga o le endocrin ma faʻamaoniga malu, e mafai ona e faʻafefe le atinaʻega o faʻalavelave ogaoga. Fomaʻi fautuaina tagata e suʻesuʻe nisi faʻamatalaga pe afai e maua i aiga matutua le maʻisuka. E taua le iloa pe faʻafefea ona tupu le acidic lactic acid i le maʻisuka ituaiga 2, o a mea e mafua ai se faʻalavelave matautia.

O le a le acidosis?

O lea, lactic acidosis, poʻo le lactic acidosis, o se faʻalavelave tele lava e faʻapupulaina i le maʻisuka, ae o nisi taimi i tagata soifua maloloina. O aʻafiaga e afua mai i le faaputuputuina o le lactic acid i totonu o le tino, e pei o muso o le skeleton, faiʻai ma le paʻu. A maeʻa ona maua mai se vaega o le eleʻele, o le acidosis lactic e maua ai se isi ituaiga (acidosis metabolic). I lenei tulaga, e mafai ona tatou talanoa e uiga i se lamatiaga ogaoga i le ola o le tagata, aua o le toto e maua ai se gaioiga oona, e mafua ona o le faaitiitia o le fua o le bicarbonate i totonu.

O le mea lea, o maʻisuka uma e tatau ona iloa lelei le mea o le lactic acidosis o, o a mafuaaga ma faailoga o lona faʻavaeina. O lenei mea o le a mafai ai ona aloese mai le atinaʻeina o faʻalavelave matuia ma aʻafiaga ogaoga.

Mafuaaga ma faailoga o le tulaga

Faʻamatalaga mo le atinaʻeina o se tulaga faʻaleagaina e mafai ona ese: mai faʻamaʻi pipisi ma faʻamaʻi pipisi i faʻamaʻi le gase tumau. I le talanoa atili i auiliiliga e uiga i mafuaʻaga, ia faʻalogo i:

  • maualuga toto
  • se tulaga masani o le inupia,
  • gasegase o le myocardial,
  • ogaoga manuʻa
  • toe le manuia.

Na taʻu mai e le au faipisinisi le moni atoa e uiga i le maʻisuka! O le maʻi suka o le a alu i totonu o le 10 aso pe ae inu i le taeao. »Faitau atili >>>

O se tasi o mafuaʻaga masani masani ile atinaʻe o le siako lactic acid e tatau ona manatu o le faʻaaogaina o biguanides, o le mea sili ona masani ai o le Metformin. Faʻaleagaina ai le ate poʻo fatugaʻo, e oʻo lava i le siʻosiʻomaga itiiti o le fualaau faasaina e mafai ona faʻaosofia ai le atinaʻeina o togafitiga. I le tulaga pe a leai ni faailoga o le hypoxia (o le matelaina o le okesene), o mea taua i le atinaʻeina o le tulaga e mafai ona maua i le leukemia, faʻaogaina o le tino.

O le lisi o mafuaʻaga o le lactic acidosis e aofia ai le le atoatoa o le manava, o se faʻalavelave faʻafuaseʻi o se fatu osofaia o se tasi o mama. E mafai foi ona avea ma se fatu fatu ma le leai o se mea.

Faailoga o le tulaga e masani lava ona avea ma se gasegase ma atiina ae i totonu o ni nai itula. I nisi tulaga, e leai ni faʻailoga, e le mafai ai e le tagata lava ia ona iloa le acidosis lactic. Afai e ogaoga le ata o le falemai, ona faitioina lea e le maʻisuka le tiga o le musika ma le le mautonu i tua o le sternum, le le fiafia ma le manava vave. Ma le isi, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le le mautonu ma le moe.

O isi faʻamaoniga e atiaʻe ai faʻailoga o le le atoatoa o le cardiovascular, o le alualu i luma o le tulaga, faapea foi ma le mafaufau, paresis ma le coma, ua solo. O lenei mea na mafua ai le atinaʻeina o le DIC, e pei o le faʻaaogaina o le tino. Afai e maua se ituaiga maʻi, o le togafitiga e tatau ona vave.

Togafiti

Faʻailoga o le tulaga ma le lactic acidosis, o le fesoasoani muamua e aofia ai le puleaina o se vaifofo o le sodium bicarbonate (4% poʻo le 2.5%), o lona maualuga e le sili atu ma le lua lita i le aso.

E mafai ona maua le maʻisuka ma Metformin, lea e maualalo ai le hyperglycemia, ae le sao i le atinaʻe o le hypoglycemia. E le pei o le sulfonylurea, e aofia ai igoa sulfonamide, o le fualaau faasaina e le faaosofia ai le gaosiga o le inisalini. I le tulaga o le maualuga o le fualaau faasaina e maua i le maʻisuka, e mafai ona faia e le alokawa acidosis ma se lamatiaga o le oti. O le mafuaʻaga o togafitiga o le tuufaatasia o le tuufaatasiga ona o le le atoatoa o le galuega. Afai o le uluaʻi faailoga o le lactic acidosis e tupu, o Metformin o le a sili ona lafoaia. E tatau ona manatua e faapea:

  • e fautuaina le tagata maʻi e faʻamaʻi ile falemaʻi vave i le taimi e mafai ai,
  • I tulaga faafomaʻi, o le metformin e sili ona faʻaaogaina i le vevela,
  • o se laasaga taua i le togafitia o le maʻisuka e tatau ona avea ma togafitiga o faailoga,
  • o le hypoglycemia e mafai ona tupu pe a faʻaogaina le Metformin faʻatasi ma sauniuniga sulfonylurea,
  • e taua le mataʻituina pea o le pH ma le fua o le meaʻai i le toto,
  • faʻatasi ai ma le lactic acidosis ma ona faʻaʻailoga, togafitiga insulin i se uiga faʻainisinia o gaioiga galue o le a faʻaaogaina o se togafitiga. E le gata i lea, e mafai ona tatou talanoa e uiga i le togafitiga monocomponent ma le inisalini puupuu.

I le togafitiga o faʻamaʻi sili ona malosi ma le acidosis lactic, o le carboxylases e mafai ona faʻaaogaina ma le le faʻaogaina e ala i le faʻaaogaina o le auala ona o le faʻaofiina o le 200 mg i le aso. I le lumanaʻi, o togafitiga e aofia ai le puleaina o le plasma o le toto ma se vaega itiiti o le heparin, lea e mafai ai e oe ona fetuutuunai le hemostasis (vai o le toto).

Tuua Lau Faamatalaga