Tusiga tusi

O le maʻi suka (lat.maʻisuka malosi) - o se vaega o faamai pipisi e mafua i le solia o ituaiga uma o metabolism: carbohydrate, gaʻo, polotini, minerale ma masima-vai), lea e le mafai ai e le tino o le tagata ona gaosia lelei le suka (glucose). O le iʻuga, o le maualuga o le suka o le toto e maualuga tele.

Glucose - O le punavai autu o le malosi mo a tatou sela. Ina ia mafai ona ulufale i totonu o le masini, e manaʻomia se "ki" e galue i luga o faʻapitoa faapitoa ile luga ole cell ma faʻatagaina le kulukose e ulufale i totonu o lenei masini. O lenei "taʻitaʻi autu" o inisalini - hormone na gaosia e le pancreas.

Toeitiiti lava o mea uma ma totoga (mo se faʻataʻitaʻiga, ate,> maso, mea faʻapipiʻi) e mafai ona gaosia le kulukose i le na ona i ai. O nei gaʻo ma okeni e valaʻaulia inisalini faalagolago.
O isi meaola ma okeni, e pei o le faiʻai, e le manaʻomia le inisalini ina ia mafai ai ona gaosia le kulukose, ma o lea ua taʻua ai inisalini tutoʻatasi.

I le maʻisuka, o loʻo matauina le tulaga lenei: o le pancreas e le maua ai le inisalini pe leai foi. O le mea lea, o ituaiga maʻisuka e lua e iloga:

Tusa 1 le maʻisuka malosi (siama o le tamaititi), lea e atiina ae, e avea o se tulafono, i tupulaga talavou e le ogatasi ma le mamafa o le tino.

I lenei tulaga, o le tele o siama e maua mai ai le inisalini e toetoe lava a faʻaumatia, e le taua le inisalini, pe leai foi. O se taunuuga o lenei mea, e le mafai e suauu ona aʻafia le suka o le toto, tumau pea "fiaaai" - e le maua ai le malosi. O le suka toto e maualuga.

Na o le pau le auala e togafitia ai ia ituaiga o gasegase o le pulea lea o le inisalini i le olaga atoa, lea e faʻaaogaina i totonu o le toto ma e iai le aoga talafeagai. O ia ituaiga o gasegase o le insulin e aofia ai le 10-20% o mataupu uma.

Ituaiga 2 maʻisukaI le avea ai o se tulafono, e atiina ae i le matua ma le matua i tua atu o le mamafa.

Faatasi ai ma lenei ituaiga o maʻisuka, o lona lava inisalini e gaosia, ae le lava le galu uma o kulukose o loʻo avanoa nei.
I isi tulaga, o le le mafai ona gafatia o maso ma gaʻo eletise e faʻaaoga atoatoa ai inisalini uma e maua i se aofaʻi masani (faʻasaina insulin).

Faailoga (faʻailoga) o le maʻisuka faʻamalosia:
- matuai galala, tele le tele o le urine aluese,
- vaivaiga, vaivai,
- vevela le paʻu, faʻaleagaina faifaipea o le paʻu,
- faʻamaʻi manuʻa manuʻa
- faʻasolosolo faʻamaʻi pipisi o le urinary
- leai se manaʻo, leai se mea e paʻu ai.
I le avea ai ma tulafono, o faʻamaoniga o loʻo i luga o loʻo manino lava faʻaalia i le maʻisuka ituaiga 1, ma i le maʻisuka ituaiga 2 e itiiti lava le faʻailoa, ma e ola tagata mo le tele o tausaga e aunoa ma le iloa o loʻo iai lenei maʻi.

Auala e maua ai le maʻisuka:
1.Fuafuaina o le maualuga o le suka (masani le anapogi toto toto e oo i le 5.5 mmol / L, pe a uma ona 'ai - e oʻo atu i le 7.8 mmol / L, e le pau i lalo ifo o le 3.5 mmol / L).
2.Fuafuaina o le maualuga o le suka i le urine.
3.Fuafuaina o le hemoglobin glycated, e atagia ai le tulaga o le gaosiga o le gaʻo gaʻo mo le 3 masina ua tuanaʻi (pe'ā maua avanoa gafatia).

Aisea e pulea ai le suka suka?

O le maʻisuka, pe afai e le o faia ni fua talafeagai, e mafai ona oʻo atu ai i taunuuga leaga:

Vaʻa mata. Faʻaleagaina o le tino mai le tino - toe maualalo o le maʻisuka: faʻasalaga faʻasalaga i totonu o tamai vaa o le tupe.

Faʻatauga o fatu - le nephropathy o le maʻisuka, lea e iai suiga i vaʻa laiti. E foliga mai le palatini i totonu o le uila, o le toto maualuga e mafai ona faateleina.

Le faʻatoʻilaloina o le cardiovascular system: afaina maualuga, afaina o le fatu, ma isi.

Laasaga vae - neuropathy o le maʻisuka, lea o loʻo i ai le toilalo o neura, vaʻa tetele. Faʻaaliga: tiga o le natura eseese, lagona mu, "goosebumps", tingling, numera o vae. O le faaitiitia o ituaiga uma o le lagona (mo se faataitaiga, tiga, vevela) o uiga lelei ia.

Soifua Maloloina mo le maʻisuka

1. Se asiasiga masani i le fomaʻi.
2. Puleaina oe lava soifua maloloina lautele ma le toto suka.
3. O le gaioiga faaletino lelei mo le soifua maloloina, ola manuia lautele, fesoasoani e faʻaititia le mamafa o le tino ma le suka o le toto. E le mafai ona e taulimaina le soifua maloloina, maualuga maualuga le suka. E mafai ona latou maualalo le maualuga o le suka i lalo o le masani pe a faʻaaogaina fualaau o le suka i le taimi e tasi.
4. Faʻamalosia le Tatau le vaega sili ona taua o togafitiga mo le maʻisuka. Suga, sipuni, agaga, keke, kuki, vine ma aso e tatau ona tuuese mai le meaai. Fautuaga fautuaina e aofia ai mea manogi (saccharin, xylitol, sorbitol, fructose, ma isi). E lima taimi i le aso - o se taimi e ai ai meaai mo le maʻisuka: muamua ma le lua malologa, taumafataga o le aoauli, aoauli o le afiafi ma le 'aiga o le afiafi. I lalo ifo tatou te nonofo i lenei mea i auiliiliga.
5. Faʻaaoga masani o vailaʻau faʻapitoa ia faʻaitiitia le toto suka ma faʻaleleia le kulūkose.

Taumafa i meaʻai - o le faʻavae i le togafitiga o tagata gasegase e maua i le maʻisuka, e tusa lava pe o le a le fomaʻi.

O tagata uma lava e gasegase, mafaufau i le mamafa o lona tino, tausaga, itupa, gaioiga faaletino, e tatau ona fuafua lelei mea o le kalori i le taumafataga, mea o loʻo iai i gaʻo, gaʻo ma gaʻo, elemene ma vitamini.

Toe fai: e lima taimi i le aso - o se taimi o meaai mo le maʻisuka: muamua ma le lua malologa, malologa, aoauli o le aoauli ma le 'aiga o le afiafi.

Meaʻai E tatau ona faʻavae i luga o fualaau faisua ma meaʻai susu, talu mai le faʻaaogaina o fuālaʻau matala ma fualaau aina e faʻaleleia ai le gaʻo e gaosia ai le insulin. E tatau ona aofia ai le tele o fatu, fatu fatu e mafai i lau taumafataga, pei foi o le 'ai sisi, lingonberries, legumes, aniani, garlic, cucumbers ma radis (o loo i ai se pasene maualuga o insulin masani, ma o lea e maualalo ai le toto suka).

O le autu autu i le faatulagaina o meaʻai talafeagai i le maʻisuka falaoa..

O le a lenei mea?

O meaai e aofia ai ituaiga meaʻai e tolu: protein, gaʻo ma gaʻo (gaʻo autu o le kulukose). O le mea lea, o gaʻo o meaʻai ia e manaʻomia ai le inisalini.

E lua ituaiga o vailaʻau.: digestible ma le non digestible.

Meaʻai e leai ni digestible (fiber) maualuga le maualuga o le suka toto e le faateleina. Latou te faia se vaega taua i le faagasologa o otaota: latou te agi pe a latou ulu atu i le manava, fatuina se lagona o le maelega, ma saofagā i le faʻamautuina o le manava, lea e taua tele mo le malosi.

Oona gaʻo faateleina le suka toto ma ua vaevaeina i ni vaega se lua: faigofie digestible (faʻaumatia i totonu o le manava, meaʻai suamalie e tumu i latou) faigata ona elio loʻo faʻaumatia lemu i totonu o le inumaga.

E taua mo se tagata gasegase i le maʻisuka ia iloa ai le tele o meaʻai e gaosi i meaai ina ia mafai ai ona fua saʻo le fua o le inisalini (poo fua o le suka).

Mo le siakiina o fualaau faʻasaina ma faʻalauiloaina le manatu "Lafu falaoa" - XE.
E talitonuina o le 12 g o suauʻu (poʻo le 25-30 g o falaoa) e aofia ai le XE. I le iloa o le aofaʻiga o le XE, e mafai ona e suʻeina le tele o maualuga o le suka o le toto pe a uma ona 'ai, ma fuafua lelei le fua o le vailaʻau.

Mo le tasi 'aiga (breakfast, lunch, dinner), e fautuaina e' ai e le silia i le 7 XE ile inisalini tui. I le va o taumafataga e lua, e mafai ona e 'aina le 1 XE e aunoa ma le tuiina o le inisalini (pe a fai o le suka toto e masani ma i lalo o le faʻaauau pea ona pulea). 1 XE mo lona faʻasalaga e manaʻomia le 1.5-4 iunite o le inisalini. O lenei manaʻoga o le tagata lava ia, e faʻatonuina e ala i le puleaina o le suka o le toto.

Fua o Meaola:
1XE = 1 le fasi falaoa, 1 tbsp. se sipuni o falaoamata po o le malo,
2 XE = 3 tbsp. sipuni o pasta.
Pipi ma meaʻai: 1 XE = 2 tbsp. punetipi o soʻo se meaʻai kuka.
Legumes (pi, pi, lentils):
1 XE = 7 tbsp. sipuni
Milu:
1 XE = 1 tioata
Toa:
Sugar Paste - 1 XE = 1 tbsp. sipuni, suka faamama 1 XE = 2.5 vaega
Meat ma iʻa e le oi ai ni vailaʻau gaʻo ma e le manaʻomia ona faitauina.
Faʻaʻau aʻa:
1 XE = tasi le sipuni masini toto, tolu kāloti tetele, tasi lapisi tele.
Fua ma vine:
1 XE = 3-4 vine, afa fualaau, faʻi, o le sana, pipi, pi, pi, moli, persimmon, se fasi keke o le meloni poo le siloti, tolu i le fa margarines, apricots poʻo plums, tila tila, cherries, cherries, cup fugalaau, strawberries, blueberries, currants, lingonberries, vineberries.
Mea inu: 1 XE = 1/3 ipu ipu suamalie, 1 / ipu sua sua, 1 ston kvass po o le pia.

Mafuaaga o le maʻisuka e le o faamaninoina lava. E tele ni aʻoaʻoga:

Aiga. Ua faʻamautuina afai e maua e se tasi o lou aiga le maʻi suka, o le avanoa e maua ai se "tofi" le fiafia e 37% (faʻatusatusa i latou e leʻi maua i le maʻisuka i totonu o le aiga).
Manatua E tusa ai ma le faʻafitauli o le atuatuvale, o faʻamaʻi masani ma faʻalavelave e mafua ai le faʻaleagaina o le pancreas, o lona uiga o le inisalini o le gaosiga o le gasegase, ma o se taunuuga o le maʻisuka.
Immunity. I le tulaga o le faaletonu o le tino, e le iloa e le tino le mea oi ai "tatou", o fea e "ese", ma amata ona faʻaumatia ona lava mea oona. O se faʻalauiloa faʻalauiloa e atiina ae i totonu.
O le suʻesuʻega o le faʻamaoniga o inisalini e sela e mafua mai i le tele o suauu gaʻo i totonu o le tino poʻo le faʻasolosolo o le okesene (mo se faʻataʻitaʻiga, ona o faʻamaʻi fatu cardiovascular), ua maua ai le hormone resistin, lea e poloka ai le "iloa" o le inisalini e sela. E i ai le inisalini i totonu o le tino, ae le mafai ona "tatala" ia sela, ma le glucose e le ulu atu i ai.
Fualaau oona. O le faʻaaogaina umi o fualaau faʻasaina (hypothiazide, anaprilin, prednisone, ma nisi o fualaau o le fananau mai) e mafai ona aafia ai le metabolism o le carbohydrate, e ui o le maʻisuka i lenei tulaga e seasea lava ona atiina ae.

Le manatu, taua ma le faʻavasegaga o le maʻi

O le maʻi suka o se faʻamuamua muamua lea i totonu o faafitauli o feagai ma le soifua maloloina faafomaʻi ma le soifua maloloina o atunuu uma o loʻo atiaʻe. E tusa ai ma le faʻamalamalamaina o le WHO, o le aʻafia o le maʻisuka o le natura o se faʻamaʻi faʻateleina ma ua salalau tele na faʻaaogaina e le Lalolagi le tele o tulafono faatonutonu (St. Vincent Declaration 1989, Weimar Initiative 1997) e tau faasaga i lenei faʻamaʻi tiga tele, e mafua mai i aʻafiaga ogaoga, vave le atoatoa ma le soifua maloloina o tagata gasegase.

E tusa ai ma le faatonu o le Endocrinology Research Center Ivan Dedov (2007), "O le maʻisuka o le itulau pito sili lea ona taua i vailaau faʻaonapo nei, talu ai o lenei maʻi ua mafua ona o le maualuga, masani vave le atoatoa ma le maualuga o le tino."

O maualuga maualuga o le maʻisuka na masani ona taua i le 61st Fono Aoao o Malo Aufaatasi ia Tesema 2006, lea na faia se iugafono e valaau atu ai i atunuu ma malo o sui UN ma faalapotopotoga a le malo ina ia faia uma auala talafeagai e foia ai lenei faamaʻi ma togafitiga faaonaponei .

O le maʻisuka (Latina: maʻi o le maʻisuka) o se vaega o faʻamaʻi pipisi e tupu mai ona o le matua poʻo le aiga (faʻaletonu le fegalegaleaiga ma sosoʻo faʻaaogaina) ole gaʻo insulin hormone, e mafua ai le hyperglycemia, faʻaauau le faateleina o le kulukose toto. O le faʻamaʻi e faʻaalia i se ala masani ma le solia o ituaiga uma o metabolism: carbohydrate, gaʻo, polotini, minerale ma le masima-masima.

O le talafeagai o le maʻisuka e faʻamoemoeina e ala i le faatelevaveina o le faʻalavelave. E tusa ai ma WHO i le lalolagi:

* 1 maliu le maʻisuka i soo se 10 sekone,

* taʻitasi - e tusa ma le 4 miliona tagata ua maliliu - o lenei mea e pei lava o le HIV ma le vailaʻau o le hepatitis,

* i tausaga taʻitasi i le lalolagi e maua mai ai le sili atu ma le 1 miliona faʻasalaga o pito i lalo,

* E sili atu i le 600 afe tagata gasegase leiloloa a latou vaaiga mamao,

* I le tusa ma le 500,000 tagata gasegase, ua le toe gaoioi gaʻo, lea e manaʻomia ai le togafitiga o le vecholysis ma le gaosiga e le mafai ona faʻaalia.

E oʻo mai i Ianuari 1, 2008, na resitalaina e Russia le 2,834 miliona o tagata mamaʻi na maua i le maʻisuka (ituaiga 1 suka o le maʻisuka 282,501, ma le maʻisuka 2 ituaiga 2,551,115).

E tusa ai ma le au atamamai, o le numera o tagata gasegase i luga o le tatou paneta i le 2000 e 175.4 miliona, ma i le 2010 na siitia i le 240 miliona. E manino lava o le fomaʻi o tagata tomai faapitoa o le numera o tagata gasegase e maua i le maʻisuka mo le 12-15 tausaga mulimuli ane o le a faaluaina le tauamiotonuina. I le taimi nei, o faʻamatalaga saʻo mai le faʻataʻitaʻiga ma suʻesuʻega o le epidemiology na faia e le aufaigaluega a le Endocrinological Research Center i le tele o itulagi o Rusia i le 5 tausaga ua tuanaʻi na faʻaalia ai le fuainumera saʻo o tagata mamaʻi i le maʻisuka i lo tatou atunuu e 3-4 taimi maualuga nai lo le resitala aloaia ma e tusa ma le 8 miliona tagata. (5.5% o le faitau aofai o tagata Rusia).

E fautuaina e mafaufau i le metabolism o le kulukose i totonu o le tino o le tagata, o se vaega taua i le suʻesuʻega o le maʻi ma le filifilia o togafitiga talafeagai.

O mea taumafa e aofia ai ituaiga ituaiga o gaʻo. O nisi oi latou, e pei o le kullukose, e aofia ai le ono-membered heterocyclic carbohydrate ring ma ua gauai i totonu o le inumaga e le suia. O isi, e pei o le sucrose (disaccharide) poʻo le masini (polysaccharide), e aofia ai le lua poʻo le sili atu o le lima-limetene o fesoʻotaiga ma le ono-kultetacycles. O nei vailaʻau e pipii i le tele o enzymes o le gastrointestinal tract i kulūkose molekone ma isi suga faigofie, ma, i le mea mulimuli, o loʻo aʻafia foi i totonu o le toto. I le faaopoopo atu i le kulukose, fualaau mole faigofie e pei o le fructose, lea i totonu o le ate ua liua i le kulukose, ia ulufale foi i le toto. O le mea lea, o le kulukose o le autu o le carbohydrate i totonu o le toto ma le tino atoa. E i ai sona tiute faapitoa i le metabolism o le tino o le tagata: o le autu autu lea o le malosi mo le tino atoa. E tele gaioiga ma masini (mo se faʻataʻitaʻiga, o le faiʻai) e mafai ona faʻaaogaina na o le kulukose e avea o se punaoa malosi.

O le matafaioi autu i le faatonutonuina o le gaʻo o le tino gasegase o le tino e faia e le hormone o le pancreas - inisalini. O se porotini o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o le laumei o le Langerhans (o le faʻaputuina o suauʻu endocrin i le tino o le pancreatic tissue) ma ua mamanuina e faaosofia ai le gaosia o le kulukose e sela. Toeitiiti lava o mea uma ma gaʻo (mo se faʻataʻitaʻiga, ate, maso, mea faʻapipiʻi) e mafai ona gaosia le kulukose i le na ona i ai. O nei gaʻo ma totoga e taʻua o le insulin-o loʻo faalagolago. O isi meaola ma okeni, e pei o le faiʻai, e le manaʻomia le inisalini ina ia mafai ai ona gaosia le kulukose, ma o lea ua taʻua ai le inisalini tutoatasi. E leʻi faʻaaogaina le kulukose (teuina) i le ate ma maso i le ituaiga o glycogen polysaccharide, lea e mafai ona toe liua i le kulukose. Ae ina ia liliu le kulukose i le glycogen, e manaʻomia foi le inisalini.

E masani lava, o le kulūkose i le toto e eseese i se vaiti vavalalata: mai le 70 i le 110 mg / dl (milligram per deciliter) (3.3-5.5 mmol / l) i le taeao pe a mavae le moe ma mai le 120 i le 140 mg / dl pe a uma ona 'ai. E mafua lenei mea i le mea moni o le pancreas e maua ai le tele o insulin, o le maualuga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

I le tulaga o le le lava o le inisalini (ituaiga 1 o le maʻisuka) poʻo le solia o le faiga o fegalegaleaiga o le inisalini ma le tino (ituaiga 2 o le maʻisuka), o le kulukose e faʻapupula i le toto i le tele o le hyperglycemia, ma tino (vagana ai totoga e le o insulin) malosi.

E i ai le tele o faʻavasegaina o le maʻisuka i auala eseese. Faʻatasi, ua aofia ai i totonu o le fausaga o le siakiina ma faʻatagaina ai se faʻamalamalamaga tonu o le tulaga o se maʻi o loʻo maua i le maʻisuka.

1) Faʻavasegaina o le Etiological

I. Vaʻaia le maʻisuka 1 O le mafuaʻaga autu ma le faʻaleagaga o le maʻisuka o le tamaitiiti (faʻaumatia o le o-sʻologa e mafua ai le le atoatoa o le insulin):

II. Tusa 2 le maʻisuka (e oʻo atu ai i le leai o le inisalini):

1. I tagata taʻitoʻatasi e mamafa le tino

2. I le mamafa o tagata taʻitoʻatasi

III. Isi ituaiga o suka suka:

1. faaletonu o le gaioiga i le galuega o b-sel,

2. faaletonu o le gaioiga i le gaioiga o le inisalini,

3. faʻamaʻi o le pancreas exocrine,

5. maʻisuka faʻamaʻiina fualaau,

6. o le maʻisuka e aʻafia e siama,

7. ituaiga le masani ai o le maʻisuka puipuia,

8. faʻasologa o genetics faʻatasi ma le maʻisuka.

IV. Gesational diabetes

2) Faʻavasegaina e le malosi o le faʻamaʻi

1. Malamalama lelei

O le laititi (I tikeri) o le maʻi o loʻo maua i le maualuga o le glycemia, lea e le sili atu i le 8 mmol / l i luga o se manava gaogao, pe a leai se fesuiaiga tele o mea o loʻo iai i le suka i le aso atoa, o sina glucosuria i aso taʻitasi (mai i le 20 g / l). O le taui e tausia e ala i togafitiga o meaʻai. Faʻatasi ai ma le maʻisuka vaivai o le maʻisuka, o le angioeuropathy o laasaga tuusaʻo ma le gaioiga e mafai ona maua i se tagata gasegase e maua i le maʻisuka.

2. O le agavaʻa

Faʻasolosolo (II tikeri) le malosi o le maʻisuka, o le anapogi glycemia e tulaʻi, e fai ma tulafono, i le 14 mmol / l, fesuiaiga glycemic throughout the day, o glucosuria i aso taitasi e le sili atu i le 40 g / l, kososis poʻo le ketoacidosis faʻapitoa ona atiaʻe. O le taui o le maʻisuka e maua i le taumafataga ma le puleaina ole suāuʻu ole gaʻo poʻo le faʻamalosia o inisalini (i le tulaga o le maualuga o le sulfamide resistance) i se fualaau e le silia le 40 iunite i le aso. I nei tagata gasegase, o angioneuropathies o le maʻisuka o tulaga eseese o le natura ma tulaga faigaluega e mafai ona iloa.

3. Tausiga ogaoga

O le maʻisuka (III tikeri) o le maʻisuka e mafua mai i maualuga maualuga o le glycemia (i luga o se manava gaogao e sili atu nai lo le 14 mmol / l), o le tele o fesuiaiga i le suka i le aso atoa, maualuga le glucosuria (sili atu ile 40-50 g / l). E manaomia e tagata maʻi le togafitiga o le inisalini i se fuataga e 60 PIECES pe sili atu foi, e tele a latou angioneuropathy.

O le suʻesuʻega o le maʻisuka ua maeʻa ona malamalama lelei ma e mafai ona luʻitauina, ae ui i lea, o mea taua e mafai ona fesoasoani pe mafua ai ona tupu le atinaʻeina o le maʻisuka.

1. Aʻoaʻoga o le maʻisuka ituaiga 1

O le mea lea, o le maʻisuka ituaiga 1 o le taunuuga lea o suiga, ae peitai, e naʻo le predisposition i le faamai, ae le o lona atinaʻe, talu ai o le iloaina o le kenera i le phenotype e faalagolago i tuutuuga o le olaga (tulaga o le siosiomaga). I lenei tulaga, mo le iloaina o suiga o le kenera ma le atinaeina o le maʻisuka ituaiga 1, o le aafiaga o le faatupuina o mea taua e talafeagai, e aofia ai fualaau vevela i vevela beta o tamaʻi Langerhans o le pancreas (Coxsackie, chickenpox, mumps, measles, rubella), faapea inupia o ituaiga eseese, e aofia ai le taimi e ave ai vailaʻau (togafitiga thiazide, o nisi o sui o le antitumor, ma hormones steroid e iai foi le aafiaga cytotoxic i suauu beta).

E le gata i lea, o le maʻisuka e mafai ona atiina ae i le tele o faʻamaʻi pipisi, lea o loʻo aʻafia ai le vaega endocrine, o motu o Langerhans, i le faʻaleagaina o le gaioiga. O nei faʻamaʻi e aofia ai le pancreatitis, fibrosis, hemochromatosis, ma le maʻi pancreatic.

2. Faʻailoga o le aano i le maʻisuka ituaiga 2

O le maʻisuka ituaiga lua o le maʻisuka e le tele na mafua mai mafuaʻaga o le atinaʻe ona o tulaga lamatia mo le atinaʻe. O le maʻisuka ituaiga 2 o le maʻisuka o loʻo i ai se mea na mafua ai ona tupu, o aʻafiaga lamatia mo lona atinaʻe o le maualuga o le maualuga o soʻo se mafuaʻaga, mamafa, dyslipidemia, faʻamalosi, ulaula, soona taumafa, ma se olaga le talafeagai.

I le pathogenesis o le maʻisuka malosi, e lua sootaga autu e iloga:

- le lava le gaosiga o le inisalini i pito o le endocrine o le pancreas,

- faalavelaveina o le fegalegaleaiga o le inisalini ma sela o le tino (tissues) e mafua mai i se suiga i le fausaga po o se faaitiitia o le numera o ni siaki faapitoa mo inisalini, o se suiga i le fausaga o le inisalini lava ia po o le solia o le inisinia o masini eleni mai masini e maua mai i le toto.

O loʻo i ai se mea na mafua mai i le maʻisuka. Afai e maʻi se tasi o matua, ona oʻo lea i le 10% o le maʻisaga o le maʻisuka ituaiga 1, ma le maʻisuka ituaiga 2 e 80%.

4. Choleraatic syndrome, ituaiga, mafuaʻaga ma atinaʻe atinae.

Cholestatic syndromeO le mea lena o le faaitiitia o le tuuina atu o le biliary duodenum ona o le solia o lona tulaga, excretion poo le excretion ona o togafitiga e le mafai ona maua i so o se itu mai i le sinusoidal membranes o hepatocytes o le tofater (duodenal) pepe. I le tele o tulaga o cholestasis, ua le o iai se poloka masini o le auala o le biliary e tau atu i le jaonice masini.

Cholestatic syndrome ua vaeluaina inisinia ma le faʻalavelave faʻafuaseʻi.

1. VaʻaleleO le lona lua e fesoʻotaʻi ma le le atoatoa o le faʻaaogaina o vaega o bile e ala i lo latou ulufale atu i piliki bile.

Mafuaaga: maʻi pipisi, lepsis, disorders (hypothyroidism), faaletonu o le chromosomal (tino 13.17 / 18), togafitiga o fualaau faasaina, faaletonu gasegase (galactosemia, cystic fibrosis, alpha1-antitrypsin deficiency), syndrome syndrome (syndrome syndrome, etc.).

O mafuaʻaga autu i le pathogenesis o le cholestasis i le maualuga o hepatocytes o:

a) se faaitiitia o le mafai ona gafatia o paʻu, aemaise lava, faatasi ai ma le faateleina o le fua faatatau o le cholesterol / phospholipids i totonu ia i latou ma le faaitiitia

fua o le tino

b) le taofiofia o le gaioiga o ni enzymes ua gafa

(ATP-faʻavae ma isi e aʻafia i auala o femalagaiga e ala i le gaʻo),

c) toe tuʻuina atu poʻo le faʻaititia o punaoa o le malosi o le masini ma se faʻaitiitia o le malosi o le gaosiga o le fiafia

g) o se faʻaitiitia o le metabolism o gaiola ma le cholesterol.

2. Extrahepatic e fesootaʻi atu i le le lelei o le auala i le vaʻaia o le biliary e fesootaʻi ma le solia o le fausaga ma le gaioiga o le biliary system: atresia o le biliary tract, cyst of the common bile duct, isi faʻasologa o le biliary tract, choledocholithiasis, faʻasalaga o le vaʻa, faʻamaʻi faʻamaʻi o le biliary, biliary dyskinesia.

Tuua Lau Faamatalaga