Inisalini ma le kulukose

E toatele ua latou faalogo o le kulukose ma le inisalini i totonu o le toto o ni mea taua tele, ae le o tagata uma e iloa pe faapefea ona fesootaʻi le tasi i le isi, o le a le mea e aafia ai. O le faʻamoemoe o lenei tusiga o le tagofia lea o nei mataupu.

E leai se tino ola e mafai ona ola masani e aunoa ma se punaoa malosi. O le punavai autu o le malosi o gaʻo, ma gaʻo, ma o nisi taimi o palatini. O se taunuuga o suiga o meaola oona, ua liua gaʻo i le glucose ma isi mea e maua.

Glucose o se punaoa malosi

Glucose o se suka faigofie, o le puna sili lea ona taua o le malosi mo le tino, ma na pau le tasi mo le faiʻai.

E tasi le taimi i totonu o le vaega o meaʻai, masini gaʻo (e pei o gaʻo, proteins) e vaevaeina i se mea faigofie, lea e faʻaaoga e le tino i ona manaʻoga.

Le fesoʻotaʻiga o le kulukose ma le inisalini

Ae faʻapefea la ona noatia le kulukose i le inisalini? O le faʻamatalaga atili o le aano o le faʻaaogaina o vailaʻau faʻasaina o le a faigofie foi ona faafaigofieina mo se malamalamaaga sili atu, ae o le mea moni o nei faagasologa e sili atu ona faigata, multi-stage. O le mea moni e faapea, o le faateleina o le kulukose o le toto ona o le gaʻoina ma le gaʻo gaʻo, o se faailo i le pancreas ua faia. O se taunuuga, o nisi o hormones ma enzymes e maua i le pancreas.

O le taʻua o le pancreas, e le mafai e se tasi ona taofi i ai i auiliiliga. O le totoga lenei o le elekene fefiloi. I le faʻaopoopoga i le enzymes, e maua ai foi homone, e aofia ai le inisalini e faʻapipiʻiina i siama peta.

O le a le inisalini mo le toto?

O le a le inisalini? Faatasi ai ma le faateleina o le kulukose o le toto, o le inisalini e vave ona tui i totonu o le toto, e avea o se ituaiga o "ki" lea e tatalaina ai le "faitotoa" o sela mo le kullukose e ulufale ai i nei siama.

Ae peitai, o le inisalini e faʻamalolo e le gata i le taumafaina o meaai, aua o le faʻaaogaina o le kulukose i totonu o le toto e tatau ona tumau, e masani lava o le hormone e faalilolilo i taimi uma.

O le mea lea, o le 'ai o se faʻaosofia atili lea o le tuʻuina atu o le hormone o loʻo fesiligia. E faʻatatau i le taimi nei. Afai ei ai se manaʻoga mo le kullukose, e masani lava o le aofaʻi tatau o gaʻo gaʻo i le ituaiga o glycogen ua uma ona teu i le ate, lea e mafai ona liua i le kulukose.

O lea, o se tasi o galuega a le pancreas (ae le naʻo le tasi) o le faʻatonutonuina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, ma e le o se itu e tasi, aua o le inisalini o loʻo i ai se faʻatautau o le hormone - glucagon. I le vavalalata e tautala ai, afai e tele le kulukose i totonu o le toto, e faʻaogaina e pei o le glycogen i totonu o le ate, ae afai o le kulūkose ua faʻaititia, o le glucagon lea e fesoasoani e puipuia le teuina o le glycogen, ma toe faʻafoʻi atu i le kulukose. O le mea lea, i se tulaga lautele, o le puletini o le kulukose pancreatic e pei o lenei.

O faʻamaʻi pipisi e aʻafia ai le kulukose ma le inisalini

O faʻasalaga o taualumaga e pei ona taua i luga e mafai ona oʻo atu ai i suiga matuia i le tino, lamatia ai le ola. E tele ituaiga o faʻamaʻi o le gasegase o le gaʻo, o le mea sili ona taatele, o le mea muamua, o le hyperglycemia, ma e le gata i le fausaga o faʻamaʻi endocrinological. Faʻatasi foʻi ma faʻamaʻi o le gaosiga o gaʻo - hyperglycemia, aglycogenosis, hexosemia, pentosemia.

Hypoglycemia

E mafai ona fesootai le hypoglycemia ma:

  • Faʻatasi ma togafitiga o le ate. O le hypoglycemia e fesoʻotaʻi ma le faʻaaogaina o le kulukose i le foliga o le glycogen. O se taunuuga, o le tino o ia ituaiga tagata e le mafai ona faatumauina pea le maualuga ole kulukose plasma glucose i le tulaga masani i le leai o se suka e ala i meaai.
  • Totoina o meaʻai. O le mafuaʻaga o le hypoglycemia e mafai ona solia ai le manava o le tino ma le nutimomoia ma le suka.
  • Faʻailoga o fatugaʻo.
  • Faʻaauauina le galue malosi o le maualuga.
  • Fafaga. Pe a le taliaina naʻo gaʻo, o le hypoglycemia e le o matauina: i se isi itu, ua faʻaaogaina le gluconeogenesis.
  • Ma le mea mulimuli, endocrinopathy. I ia tulaga, o le tele o le inisalini e avea ma mafuaʻaga masani. E pei ona taua i luga, o le sili atu o le inisalini e faʻamalosia ai le faʻamalosia o le kulūkose e faʻaogaina i siama. Glyconeogenesis ua taofia. E le gata i lea, o le endocrinopathies e faʻaosofia ai le atinaʻe o le hypoglycemia e aofia ai le le lava o hormones hyperglycemic

Latou te talanoa foi e uiga i se faʻafitauli o le hypoglycemic, o le hypoglycemic syndrome, o le hypoglycemic coma.

Hyperglycemia

O le Hyperglycemia, i le itu, e mafua mai i le maualuga o le kulukose toto nai lo le masani.

O le mafuaaga taatele o le hyperglycemia o le endocrinopathy, e le fesoʻotaʻi ma le taumafa tele o le suamalie, ae o le tele o hormones hyperglycemic or insulin can not.

E le gata i lea, o mafuaʻaga e mafai ona faʻafitauli o le mafaufau, o le ate o le ate.

E mafai ona tupu i le hyperperklycemia poʻo le hyperglycemic coma.

O faʻafitauli o lenei ituaiga, pe a le togafitia, e vave ona oʻo atu i le atinaʻeina o faʻalavelave e lamatia ai le ola maloloina ma le ola, o le mea lea e tatau ai ona mataʻituina le toto toto i taimi uma, aemaise lava mo tagata ei ai tulaga lamatia.

Faʻaaliga Inisalini e le o vaaia

Afai e te taʻalo i taaloga ma i le taimi lava e tasi e pulea le maualuga o hormones ma le fesoasoani o suega faʻamalo, o le a faigofie ai le felauaiga o le kulukose i le maso, ma o le maualuga o le toto o le a faʻaitiitia le tele, o lona uiga o le ae aloese mai le sili atu o le gaʻo ona o le kulukose.

O taʻaloga taʻavale faatasi ai ma se lisi lelei e faʻatulaga lelei o le a fesoasoani e faʻateʻaina le atinaʻeina o le inisalini, o lona uiga o le teena o le inisalini e le tino.

I le taimi o le faamalositino, e susunuina le gaʻo musele ma o le malosi e tuʻuina atu i tino maso i le taui. E faʻaleleia ai le gasegase

O le a le paleni o le hormonal?

O le fua faatatau lea o hormoni lea e mafai ai ona e puleaina metabolic processes i le tino. Afai e iloa e le fomaʻi lau paleni o le hormonal, o le a fesoasoani lea ia te ia e fuafua tonu pe o fea o loʻo i ai i totonu o le tino le teuina o gaʻo, ma pe a itiiti.

Aʻo faʻaleleia le maualuga o le kalani, faapea foi le testosterone ma le hormone thyroid T3 (i lona foliga saoloto) i le tino, o lenei mea e saofaga i le mea moni o le inisalini o le immunity e faasolosolo ina mou atu.

O le a le uiga o le le faapalepale kullusese ma le auala e taulimaina ai?

A tele naua le kulukose i totonu o le toto, e faigata ona pulea. Ma o le glucose o le le faapalepale e mafai ona tupu i totonu o le tino. O se taunuuga, o se tagata foi e lamatia le atiaʻe o le maʻisuka.

E mafai e fomaʻi muamua ona iloa le "hypoglycemia" - o le laʻititi lea o le kulukose i totonu o le toto. Togi nai lo mea masani e itiiti ifo ma le 50 mg / dl. E ui lava ei ai tulaga e maua ai e le tagata le kulūkose masani, e oso mai i luga ma maualalo le kulukose, aemaise lava pe'ā uma ona 'ai.

Glucose e fafagaina ai potu faiʻai, ma tuʻuina atu le malosi talafeagai e galue ai. Afai e gaosia le glucose pe e itiiti foi nai lo le masani, o le faiʻai e vave ona faʻatonuina le tino.

Aisea e maualuga ai le kulukose o le toto? A oʻo i luga le gaosiga o le inisalini, o le kulūkose e laʻititi le pa'ū. Ae o le taimi lava e faʻamalosia ai se tagata i se mea suamalie, aemaise lava keke suamalie (carbohydrates), ona oʻo lea i le 2-3 itula o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e mafai ona faʻateleina le malosi. O ia fesuiaiga e ono mafua ai le glucose le le faapalepale i le tino.

Le mea e fai

O se manaoga faanatinati e suia le lisi. Faʻesea mai ia mea mamafa taumafa gaʻo, falaoamata. O le a fesoasoani le endocrinologist i lenei mea. E mafai foi ona fesoasoani e taulimaina osofaʻiga i le fiaai, lea e tupu i le paʻu tele i le maualuga o le kulukose o le toto.

Manatua o se tulaga faapena (faʻalauteleina o le 'ai, faʻaputuina o le tino, gaʻo e le mafai ona e pulea) e le na o faailoga o le atuatuvale, e mafai ona latou taʻu atu ia te oe ile falemaʻi. Afai i lenei tulaga e mafai ona e amata ona togafitia i vailaau faʻasaina, o le a mafai ona oʻo atu i ni mea sili atu ona afaina.

O nei mea e mafai ona avea ma faailoga o le vaʻaia - o le faʻaitiitia o le kulūkose i totonu o le toto - faʻatasi ai ma le kulukose ma le inisalini o le tui. E tatau ona toe faʻafoʻi le paleni o hormonal ma faʻatūina se meaʻai maloloina.

E faʻapefea ona iloa le faʻamalosia o le inisalini?

Ina ia iloa le tetee o le tino i le inisalini, e taua le taitaia muamua, o se suʻega e faʻaalia ai le tali o le inisalini i le kulukose. I le taimi o lenei suʻega, o le a mafai e le fomai ona fuafua le maualuga o le kulukose i le toto ma pe faapefea ona sui i le 6 itula.

A uma le 6 itula, ona fuafua loa lea o le insulin. Mai nei faʻamaumauga, e mafai ona e malamalama pe faapefea ona suia le ao o le kulukose i totonu o le toto. E i ai le maualuga o le maualuga pe a faʻaitiitia.

O laʻasaga o le inisalini e tatau foi ona amanaia. Mai le auala e sui ai, e mafai ona e malamalama pe faapefea ona tali atu le inisalini i le kulukose.

Afai e le o amanaʻia le tulaga o le inisalini, ona faʻaogaina lea o lenei suʻesuʻega, o le suʻega o le toleniga o le kulukose. E fesoasoani e fuafua ai pe faapefea ona iloa e le tino le maualuga o le kulukose i totonu o le toto ma pe mafai ona faʻatonutonuina.

Ae pe o le aʻafiaga o le tino e iai se faʻamatalaga o le inisalini e mafai ona faʻamoemoeina naʻo se suʻesuʻega auiliili.

Afai e tele naua le kulukose

Faatasi ai ma lenei tulaga o le tino, e ono tupu ai le le fiafia i le faiʻai. E sili atu ona afaina i le faiʻai pe a oʻo i luga le kulūkose, ona paʻu malie lea. Ona mafai ai lea e se fafine ona iloa mea nei:

  1. Manatu
  2. Tauvalea
  3. Ootia
  4. Faʻaleagaina i faʻamatalaga fou
  5. Faʻasagaga faʻapitoa
  6. O le fia inu
  7. Faletaele masani i luga o alavai
  8. Faʻailogaina
  9. Paʻu i totonu o le manava, manava

O le kulūkose toto i luga atu o le 200 iunite o se faailoga o le hyperglycemia. O lenei tulaga o le amataga o le maʻisuka.

Glucagon ma inisalini: galuega tauave ma le mafutaga o hormones

Glucagon ma le inisalini o hormones pancreatic. O le gaioiga o hormones uma o le tulafono faatonutonu o le metabolism i le tino.

O le galuega autu o le inisalini ma le glucagon o le tuʻuina atu lea o le tino i meaʻai malosi pe a uma taumafa ma ao anapogi. A maeʻa ona 'ai, e tatau ona faʻamautinoa le tafe o le kulukose i totonu o sela ma le teuina o mea e sili atu.

I le taimi o le anapogi - ia aveese le kulukose mai nofoaga faasao (glycogen) poʻo le faʻapipiʻiina poʻo isi mea e mafai ai.

O le lautele e talitonu o le inisalini ma le glucagon e paʻu'ū i lalo gaʻo. E le saʻo lenei mea. Enzymes e solo i lalo mea. Hormones e faatonutonu nei faiga.

Sini o glucagon ma insulin

Hormones o loʻo gaosia i le pito o le endocrin. Inisalini ma glucagon - i le pancreas: inisalini i vavalo β, glucagon - i totonu o α-sel o motu o Langerhans. O hormones uma o le palatini i le natura ma o loʻo faʻapipiʻiina mai vailaau muamua.

Inisalini ma glucagon e faʻasao i tulaga faʻafeagai: insulin mo hyperglycemia, glucagon mo le hypoglycemia.

O le afa o le ola o le inisalini e 3-4 minute, o lona faasolosolo faasolosolo ina ia mautinoa le tausia o le kulūkose toto i totonu o tapulaa vavalalata.

O le inisalini e puleaina ai le gataifale, aemaise lava le glucose concentration. E afaina ai le gaioiga ma le intracellular.

Faʻaiʻuga o le numera o le inisalini:

  • faʻaolaina le felauaiga o le kulukose ma le tele o isi monosaccharides,
  • faʻaolaina le felauaiga o amino acids (e masani lava arginine),
  • faʻaosofia le felauaiga o gaʻo susu,
  • e faʻamalosia ai le faʻaaogaina o le konatela ma magnesium e le cell.

O le inisalini ei ai aafiaga faʻapipiʻi:

  • e faʻaolaina ai le tuʻufaʻatasiga o DNA ma le RNA,
  • faʻaosofia le faʻalauteleina o le porotini,
  • faʻaleleia le faʻaosofia o le enzyme glycogen synthase (maua ai le faʻasologa o le glycogen mai le glucose - glycogenesis),
  • faʻaosofia le glucokinase (o le enzyme e faʻamalosia ai le liua o le kulukose i le glycogen i tulaga o lona sili atu),
  • inhibits glucose-6-phosphatase (o se enzyme lea e mafua ai le liua o le kulukose-6-phosphate i le glucose free ma, e tusa ai ma lea, faateleina ai le suka toto),
  • faʻaosofia le lipogenesis,
  • inhibits lipolysis (ona o le le faʻatagaina o le faʻavaeina o le CAMP),
  • faʻaosofia le faʻapipiʻi o gaʻo gaʻo,
  • activate Na + / K + -ATPase.

O le matafaioi o le inisalini i le glucose o felauaiga i siama

Glucose e ulu atu i sela e faʻaaoga ai faʻamalosi faapitoa mo le felauaiga o oloa (GLUT). E tele GLUTs o loʻo maua i totonu o siama eseese. I siama o skeletal and muscle cardioc muscle, tino o le toto, lipine o le paʻepaʻe paʻepaʻe, ma le pipili lapopoa, o loʻo faʻauluina e le au insulin-transporters GLUT4.

O le inisalini o lo o felauai i totonu o paʻu o le fatugalemu o le tino ma lela o le ate e le o le inisalini tutoatasi, o le mea lea, o le tuuina atu o le kulukose i sulu o nei tisipenisione e faalagolago lava i luga o lona maualuga i le toto. Glucose e ulu atu i sela o gaʻo, intestines, ma le toto mumu mūmū e aunoa ma ni avega, e ala i le faʻasalalauina.

O lea la, e manaʻomia le inisalini mo le glucose e ulufale ai i sela o le tino o le tino, musika o le skeletal ma le muso o le fatu.

Faatasi ai ma le le lava o le inisalini, na o sina vaega itiiti o le kulukose o le a pa'ū i totonu o sela o nei mea, e le lava e faamautinoa ai o latou manaoga faafomai, tusa lava pe i ai tulaga maualuga o le kulukose i le toto (hyperglycemia).

Inisalini e faʻaolaina le faʻaaogaina o le kulūkose, e aofia ai le tele o masini.

  1. Faateleina le glycogen synthase gaoioiga i totonu o le ate, faʻaleleia le faʻapipiʻi o le glycogen mai glucose residus.
  2. Faateleina le gaoioiga o le glucokinase i le ate, faʻamalosia ai le glucose phosphorylation ma le fausia o le kulukose-6-phosphate, lea e "loka" glucose i totonu o le masini, aua e le mafai ona pasi atu i le membrane mai le cell i totonu o le intercellular space.
  3. E taofia le ate i le phosphatase, e faʻaaogaina ai le liua o le glucose-6-phosphate e maua ai le kulukose.

O nei faiga uma e faʻamautinoa ai le faʻamamaina o le kulukose i sela o gaʻo lautele ma se faʻaitiitia i lona faʻasologa, lea e oʻo atu ai i le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. E le gata i lea, o le faʻaaogaina o le kulukose i suauʻu e taofia ai faʻasaga o isi mea faʻamalosi o intracellular - gaʻo ma pulu.

O le matafaioi o le inisalini i totonu o le porotini

O le inisalini e faʻaolaina uma ai le felauaiga o amino faʻasaina saoloto i totonu o siama ma le faʻapipiʻi o polotini i totonu. O le faʻamalosia o le protein e faʻaosofia i auala e lua:

  • ona o le faʻafouina o le mRNA,
  • e ala i le faateleina o le tafe o amino acids i totonu o le masini.

E le gata i lea, e pei ona taʻua i luga, o le faʻaaogaina o le kulukose e avea ma sela malosi e se sela e faʻaitiitia ai le malepelepe o polotini i totonu, lea e oʻo atu ai i le faʻaopoopoga o oloa faʻamalama. Ona o lenei aafiaga, o le inisalini e aafia i le faatonutonuina o le atinae ma le tuputupu ae o le tino.

O le matafaioi o le inisalini i le gaʻo gaʻo

O le numera ma le aʻafiaga o le inisalini e mafua ai le faateleina o faleoloa gaʻo i le tino ma le ate.

  1. O le inisalini e maua ai le gaʻoina o le kulukose i totonu o sela o mea faʻapipiʻi ma faʻamalosia lona faʻamaʻiina i totonu.
  2. Faʻatupulaʻia le faʻavaeina o le lipoprotein lipase i pito o le endothelial. O lenei ituaiga lipase e faʻamalosi ai le gasegase o triacylglycerols e fesootaʻi ma le lipoproteins o le toto ma faʻamautinoaina le mauaina mai o mea e maua ai le gaʻo i totonu o siama o mea faʻapipiʻi.
  3. E aʻafia ai le lipoprotein lipase intracellular, ma aʻafia ai le lipolysis i sela.

Glucagon Functions

Glucagon e aafia ai le gaʻo, gaʻo ma le gaʻo gaʻo. E mafai ona tatou fai atu o le kalukago o se tagata e tetee i le inisalini i tulaga o ona aʻafiaga. O le taunuuga autu o le glucagon o le faateleina lea o le maualuga o le kulukose toto. O le glucagon lea e faamautinoa ai le tausiga o le tulaga moomia o le malosi o meaʻai - glucose, palatini ma gaʻo i totonu o le toto ao anapogi.

1. O le matafaioi a le kalukeka i totonu o le metabolism.

Tuuina atu le glucose synthesis e:

  • faʻateleina le glycogenolysis (faʻamaʻi o le glycogen i le kulukose) i le ate,
  • faʻateleina o le gluconeogenesis (faʻapitoa o le kulukose mai mea e le o le carbohydrate muamua) i le ate.

2. O le matafaioi o le kalukago i le popo o le gaʻo.

O le hormone e faʻateleina ai le felauaiga o le amino acids glucagon i le ate, lea e fesoasoani i suauu ate:

  • mamanu
  • glucose synthesis mai amino acids - gluconeogenesis.

3. O le matafaioi o le kalukago i le gaʻo gaʻo.

O le hormone activates lipase i le tino o le tino, e mafua ai le faateleina o le maualuga o gaʻo gaʻo ma le glycerin i le toto. O le mea mulimuli e toe taʻitaʻiina ai i le faateleina o le toto o le kulukose toto:

  • glycerin e pei o se tagata e le o le carbohydrate muamua e aofia i le faagasologa o le gluconeogenesis - glucose synthesis,
  • o gaʻo gaʻo ua liua i tino o le ketone, lea e faʻaaogaina e avea ma sela malosi, lea e faʻasaoina ai glucose reserves.

Fesootaiga vavalalata

Inisalini ma glucagon e fesoʻotaʻi fesoʻotaʻi. O la latou galuega o le faʻatonutonuina o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. Glucagon e maua ai lona siitaga, insulin - o se faʻaititia. Latou te faia le galuega faʻafeagai. O le manava mo le gaosiga o le inisalini o le faateleina lea o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, glucagon - o se faaitiitia. E le gata i lea, o le gaosiga o le inisalini e taofia ai le pulefaʻatasia o le glucagon.

Afai o le faʻaogaina o se tasi o nei hormones ua faʻalavelaveina, o le isi e amata ona galue le saʻo. O se faʻataʻitaʻiga, i le maʻisuka, o le maualuga o le inisalini i le toto e maualalo, o le aʻafiaga o le inisalini i le glucagon ua faʻavaivaia, o se taunuuga, o le maualuga o le glucagon i le toto e maualuga tele, e mafua ai ona faateleina le toto i le kulukose toto, o le mea lea e iloa ai lenei maʻi.

O sese i mea taumafa e mafua ai le gaosia sese o hormones, o latou fua saʻo. O le faʻaleagaina o meaʻai o le protein e faʻamalosia ai le sili atu o le pule faitalia o le glucagon, ma mea faigofie gaʻo - insulin. O le foliga mai o le le atoatoa i le maualuga o le inisalini ma le glucagon e taʻitaʻia ai le atinaʻeina o pathoces.

Le faiga o le gaioiga o le inisalini mo le fausiaina o maso maso i le bodybuilding

I le tino, o le inisalini e faʻaaogaina e faʻatele ai le malosi ma fausia ai le musika.

Pe a tatou 'aina se mea suamalie, e natia le inisalini e le pancreas ma faʻafaigofie le gaʻoina o le kulukose i totonu o sela (e aofia ai muso) mo le faʻaaogaina o le malosi.

O le anabolic properties of insulin e faʻamatalaina i le mea moni e faapea, i le faaopoopo i le kulukose, e maua ai le faʻaleleia sili atu o mea amino (= mea faufale) ma nisi o minerale i totonu o siama maso ma faʻaleleia ai le faʻasologa o masini musumu.

Glucose o se meaola malosi. Afai o lona maualuga i le toto e sili atu i le malosi ole malosi o le tino, ona liua lea i le glycogen. Glycogen o se faleteuoloa o le malosi e "tatala" pe a uma ona faʻaaoga le kulukose i totonu o le toto ma faʻaaogaina e faʻamalosia ai maso i le taimi o toleniga.

O Dr Sonksen mai le falemai o St. Tomasi i Lonetona, i lana tusiga e uiga i le faʻaaogaina o le homone o le tuputupu ae ma le inisalini i taʻaloga, fai mai: "Talu ai i le tele o taʻaloga, o le taunuuga e fuafua i le tele o glycogen i maso, o le siʻitia o ana mea saʻo e afaina ai le iuga."

Fautuaina: Tamoxifen i le bodybuilding i le maea ai o se auala o le taʻavale: aafiaga o le itu ma faatonuga mo le faʻaaogaina

O le gaioiga o le inisalini mo le fausiaina o maso i totonu o le bodybuilding o loʻo faʻamatalaina i auala nei:

Inisalini e faʻasolosolo le Faʻasologa o Puipuiga Muscle

O le inisalini e faʻaolaina ai le faʻalauteleina o le protein (ma o le mea lea e tupu ai le musika).

O musika e faia i faʻamaʻi maso. O nei palatini e maua mai i ribosomes. O le faiga o le porotini o le protein e ribosomes e mafua mai i le insulin. (E tusa ai ma Wikipedia, o le ribosomes o ni masini sikolamomo masini ia o loo i ai faamatalaga i le auala e fatuina ai le polotini ua faamaumauina e avea o se pepese.)

O se tasi o saienitisi na te tuuina mai lenei faamalamalamaga o le faagasologa:

"E le o manino atoatoa pe faapefea, ae o le inisalini e lafoaia se masini protein o le ribosomal. I lona toesea, o le ribosomes ua le toe faigaluega, e foliga mai o loʻo avea o se sui. "

O lona uiga o le inisalini "fesoasoani" e fausia ai le muso? Leai. O lona uiga e aunoa ma le inisalini e le mafai.

O le insulin e le na o le fesoasoani e faaosofia ai le tuputupu ae o musika. A aunoa ma lea, e matua le mafai lava

O le inisalini e faʻalavelaveina ai le fatufatuʻi musika

O le isi galuega o le inisalini e aoga i le fausiaina o tino - e puipuia ai le faʻaumatia o maso. O lona faʻaaogaina o le anti-catabolic e taua tele mo le tele o faʻatau e pei o lona aʻafaʻi.

O aso uma lava, e fatuina ai e le tino ma faʻaleagaina ai aʻafiaga. Ina ia maua le maso, o le sili atu o le protein e faʻapipiʻi nai lo le faʻaumatia. O le insulin e fesoasoani e suia lenei fuainumera i le itu sao, e saofaga i le sili atu ona lelei le tuʻuina atu o vailaʻau amino i sela maso.

ul

TALIINA O CHINA

O taunuʻuga o suʻesuʻega sili ona tele i le va o le soifua maloloina ma le soifua maloloina

O taunuʻuga o suʻesuʻega sili ona tele i le va o le paleni o meaʻai ma le soifua maloloina, le faʻaaogaina o meaʻai manu ma .. kanesa

"Numera numera 1 i dietetics, lea ou te fautuaina tagata uma e faitau, aemaise lava le tagata taʻalo. O le fiasefulu o suʻesuʻega a se saienitisi iloga-lalolagi ua faʻaalia ai faʻamatalaga mataʻutia e uiga i le sootaga i le va o le faʻaaogaina o meaola o manu ma le .. kanesa "

Andrey Kristov, na faavaeina le PROmusculus.ru

Fautuaina: O le tuputupu aʻe o le hormone i le tino: faʻaleleia tagata taʻaalo, faiaoga, tagata atamamai

O le inisalini e faʻaleleia le faʻaogaina o le glycogen, ma faʻavave atili ai maso

O le insulin e faʻaleleia ai le gaioiga o nisi o enzymes e faʻaosofia ai le faʻaogaina o le glycogen. O lona uiga e fesoasoani i le teuina o le kulukose i siama maso, ma faʻaleleia ai le lelei, toe faʻaleleia ma, faʻapitoa, faʻateleina le musika.

O le faaputuputuina o le glycogen i maso e mafua ai ona sili atu le malie ma susulu, aua e tumau ai le vai: o gram taitasi o glycogen "fusifusia" e tusa ma le 2.7 kalama o le vai.

O le inisalini e faʻaleleia ai le faʻaopoopoga o le glycogen i maso, lea e atili ai ona sili atu ona suamalie ona o le faatumauina o le tele o vai i totonu ia i latou

Faʻatasi ai ma anabolic properties o le inisalini i le faʻapipiʻiina o tino. O lenei sei tatou tilotilo i le isi itu o le tupe ..

Faʻamatalaga o le faʻamalosia o meaola

E faʻapefea ona galue le tino i taimi o faʻalavelave faʻalavelave? Fai mai fomaʻi o se mafuaʻaga ogaoga umi e mafua ai suiga eseese o le physiological, o le endocrin o le tino e sili ona faigofie i le tele o tagata solitulafono. Mafaufau i se faasologa o suiga o meaola i totonu o le tino.

  1. I le faailoga muamua o le tulaga lamatia, o le adrenaline ma le norepinephrine o loʻo gaosia i totonu o le eleele. Adrenaline e tulai mai ma le popole, faateʻia, fefe. O le ulufale i totonu o le toto, e faʻamalosia ai le fatu fatu, faʻaumatia tamaiti, ma amata ai foi ona galue i le fetuunaiga o le tino i le mafatiaga. Ae o lona umi faaumiumi e afaina ai le puipuiga a le tino. O le norepinephrine e faʻamalolo i soo se tulaga faʻavevesi, o lona aʻafiaga e fesoʻotaʻi ma le faateleina o le toto. O le tino o loʻo i lalo o le atuatuvale ua manatu o se hormone o le fefe, ma le norepinephrine, i le isi itu, o le ita. A aunoa ma le gaosia o nei homoni, e tumau pea le tino i tulaga faigata.
  2. O le isi hormone popolega o le cortisol. O lona tuputupu aʻe e tupu i ni tulaga ogaoga poʻo se malosi malosi faaletino. I nai tootoo, cortisol e leai sona aafiaga faapitoa i le tino, ae o lona faaputuputu faaumiumi e mafua ai le faatupuina o le atuatuvale, o le naunau i meaai mama ma meaai suamalie e aliali mai. E leitioa fesoʻotaʻi le cortisol ma le mamafa.
  3. E le mafai ona vavaeese mai le filifili o meaola oona o se hormone taua lea e aafia faapitoa ai tamaitai - o le mea lea e vaʻaia. I se tulaga o le ogaoga o le atuatuvale ma le atuatuvale, o le prolactin e tuusaʻolotoina, lea e mafua ai ona le atoatoa le malosi o le tino.

O faʻamalositino faʻataʻitaʻiga e mafua ai nisi auala e faʻafetaui ai se tagata i tulaga lamatia. I lenei tulaga, o aʻafiaga mamafa e mafai ona aafia ai le tino. Mafaufau io latou aafiaga i nisi auiliiliga. E faapefea ona aafia le soifua maloloina i le prolactin ma le cortisol?

E manaʻomia le Cortisol mo le faʻatinoina lelei o le tino, e faʻamalosia ai le paleni o suka, glucose ma le inisalini gasegase. Ae ui i lea, i lalo o le popolega, o le tele o le hormone i le toto e faateleina ma o le hormone, lea e taua mo le setete o le tino, ua amata.

O le a le mea e tupu pe afai e sili atu le cortisol i lona masani?

  1. Tigā toto maualuga.
  2. Faʻitiʻitia le gaioiga galue.
  3. Hyperglycemia.
  4. Le mautonu o ponaivi.
  5. Faʻaitiitia le faʻamaʻi.
  6. Faʻasalaga tagata.

O sea aafiaga e faʻaalia i le faʻavaivaia o le atuatuvale, ma, e tusa ai ma lea, o se faʻaopoopoga faʻaopoʻopo o le hormone.

O le isi aʻafiaga le lelei o le hormone atuatuvale o foliga vaaia o gaʻo susu i totonu o le puʻu. E fesoʻotaʻi ma le faʻaali mai o manaʻoga mo mea suamalie ma gaʻo. Afai o le atuatuvale ua pasi i le taimi faifai pea, ona maua ai lea o se lio leaga. Ua tuʻuina atu i le tino ni faailoilo e manaʻomia ona teuina le gaʻo mo le faʻaagaga faʻaagaga. E masani lava, o le faʻalavelave tumau ma le maualuga o cortisol e puipuia ai le mamafa o le mamafa.

Ina ia aloese mai faafitauli o loʻo taʻua i luga, e tatau ona e aʻoaʻo pe faʻapefea ona taulimaina faʻafitauli. Cortisol ua faʻaitiitia i se siosiomaga filemu, i le leai o ni taimi faaumiumi. O se tala lelei faalelagona o le a fesoasoani e faatumauina le homone i le tulaga manaomia.

Vitio: Ata o le Air Force "Chemistry Body. Hormonal seoli. Vaega 1 "

O le Prolactin e fesoʻotai ma le galuega o le foafoaina o fanau ma e aʻafia ai foʻi le gasegase. Afai e siitia le tino i le tino o le fafine, ona avea lea o le tele o lona sooga ma se mea e solia ai le ola, leai se maʻitaga, e ono mafua ai mastopathy, adenoma ma fibrosis.

O le a le mafuaʻaga o le faateleina o lenei hormone? O punaoa autu e aofia ai mea taua. E oʻo lava i le fiafia masani ao leʻi faia suʻega e mafua ai le tuputupu ae i se taimi puupuu i se hormone e pei o le prolactin. I le faaopoopo atu i aʻafiaga o aʻafiaga, o mafuaʻaga mo le faateleina e aofia ai:

  1. Ave se fuainumera o fualaau faasaina.
  2. Radio radiation radiation.
  3. Tausiga o le susu.
  4. Faʻailoga ole ate ma le fatu fatu.
  5. Faamai Endocrine.

Ma afai e tuʻuina ifo le pala? Faʻaititia le laʻititi o laʻasaga e seasea. Afai e ola maloloina le tino, o lona uiga o le faateleina o le hormone e fesootaʻi ma le maitaga, faʻalagona ma faaletino. Ina ia aʻoaʻo e uiga i le siʻitia o le masani, e tatau ona e pasia se auiliiliga e fuafua ai. A maeʻa lena, o le a faʻamoemoeina mafuaaga, ma faʻamaonia togafitiga.

Afai e maua mai le prolactin i le taimi o le faʻavaivaia o le faʻalavelave, ona mafai lea ona faitioina taunuuga mo le tino. O le hormone e televave feaveaʻi, o lea e faigata ai ona aʻafia lona faʻatonuga. E taua le mataʻituina o le toʻa toʻafilemu, o le mamafa o le popole e mafua ai le fesuiaʻiga o le vevela. O le Prolactin ma lona maualuga e tatau ona mataituina pe a fuafuaina le maʻitaga.

Vitio: Ata o le Air Force "Chemistry Body. Hormonal parataiso. Vaega 2 "

E tatau ona maitauina e manaʻomia e se tagata mafatia le tele o hormones i le tino. Cortisol, prolactin ma adrenaline saunia le tino mo le pulea ma fetuunaiga. Ae afai e tolopo le itu taua, ona oʻo ai lea o le leaga o aʻafiaga e amata.

Glucose e maualalo

E mafai ona maualalo i taimi uma pe faʻaitiitia le mamafa pe a uma ona 'ai. Ma, i totonu o se fafine, o fomaʻi e matau mea nei.

  1. I le taimi o le faamalositino - o se fatuga malosi ma masani ai
  2. O se faʻanoanoa mataʻutia, e le mafaamatalaina, popolega, e oʻo lava i le atuatuvale
  3. Paʻu musika
  4. Dizziness (o nisi taimi e gaoioi ai)
  5. Paʻu o le tino (i le manava)
  6. Le lava le manava ma le manava vave
  7. O le taliga ma le isu e ono le mautonu
  8. E mafai foi e tamatamai tamatamai lima uma ona paʻu
  9. O le le mautonu ma le le mafai ona manatua, e le toe manatuaina le mafaufau
  10. Faʻafeiloaʻi Mood
  11. Faʻavave, faʻalavelave

E ese mai i nei faʻaʻailoga, e faʻapefea se isi mea e mafai ona e malamalama ai e maualalo pe maualuga maualuga le kulukose ma le inisalini?

E faʻapefea ona fuafua o le kulukose e le saʻo?

E manaʻomia lou fuaina o lona aofaiga i le vaitau e te leʻi 'ai i le taeao. A maeʻa le taumafataga mulimuli, e le itiiti ifo ma le 12 itula e tatau ona pasia. Afai o le maualuga o le kulukose e mai i le 65 i le 100 iunite, o se faailoga masani lea.

Fai mai fomaʻi o le siʻitia o le isi 15 iunite - i le maualuga o le 115 iunite - o se masani masani.

E tusa ai ma suʻesuʻega talu ai nei, ua finau mai saienitisi e faapea, o le faateleina o le kulukose o le sili atu i le 100 mg / dl o se mea e mataʻutia.

O lona uiga o le uluaʻi laasaga o le maʻisuka e mafai ona tupu i totonu o le tino. Ua taʻua e fomaʻi lenei tulaga o le le malie o le tino i le glucose.

O le ā le lamatiaga o se fafine e maualuga lona kulukose?

Iloa e taua tele lenei mea: e tusa ai ma suʻesuʻega faafomaʻi, e tusa lava pe itiiti le faʻaititia o le kulukose o le toto o se lamatiaga o le atiaʻe o le maʻisuka.

Afai o le kulūkose anapogi e faʻatupulaia e le sili atu ma le 126 iunite, ma o le kulukose tumau e oʻo i le 200 unite poʻo sili atu, e mafai ona afaina.

O le atinaʻeina o le maʻisuka e mafai ona faʻaalia i se kulūkose maualuga 2 itula pe a uma le taumafataga e sili atu ma le 200 mg / dl.

E faapefea ona fuafua le maualuga o le insulin i totonu o le tino?

E sili atu le faigata nai lo le fuafuaina o maualuga o kulukose, aua e mafai ona fesuisuiai fua faatatau o le inisalini. Matou te faʻalauiloaina oe i le averesi o le maʻisala.

O se auiliiliga o tulaga o le insulin i luga o se manava gaogao o le 6-25 iunite. Ole maualuga o le insulin 2 itula pe a uma le taumafa e masani ona oʻo i le 6-35 iunite.

E faʻapefea ona e malamalama e atiae e le tagata le maʻisuka?

E talafeagai le fuaina o le maualuga o le kulukose ma le insulin 2 itula pe a uma ona 'ai - o le auala sili lenei e iloa ai le manaʻo o le tino e atiaʻe le maʻisuka.

Afai o le kulukose i totonu o le tino e mai le 140 i le 200 iunite (tasi le itula talu ona 'ai) - o le aʻafiaga o le atiaʻe o le maʻisuka e maualuga tele. O lona tulaga amata e mafai.

Afai o le kulukose pe a uma ona 'ai e mai le 140 i le 200 iunite (ae le sili atu) - o le maʻisuka lenei.

E tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se endocrinologist mo se suʻega.

Ia maitauina o potu eseese e mafai ona i ai fua eseese mo le fuafuaina o le kulukose ma le inisalini. O le mea lea, siaki lau fomaʻi pe o le a le maualuga e tatau ona e amata popole ai ma amata togafitiga.

Vaega o lamatiaga

Afai ei ai se maualuga o le inisalini i se fafine i le manava gaogao, atonu o lona uiga e iai ana polycystic ovaries.

O lenei tulaga e mafai ona tupu i tamaitai i le piriota aʻo leʻi faia ni taʻavale. E mafai ona o gatasi ma le mamafa tele o le mamafa, aemaise lava i le manava ma le puimanava.

O le tulaga masani o le inisalini e tatau ona lauiloa ma pulea ina ia aua le toe malosi ma ia pulea le mamafa.

Le mafutaga o le kulukose ma le inisalini

Glucose e taʻalo i se galuega taua i le tino - o le punavai autu o le malosi. O ituaiga uma o gaʻo meaʻai tatou te faʻamalosia e liua faapitoa i le kulukose. E na o le fomu nei e mafai ona faʻaaoga e sulu o le tino.

O le mea lea, i le taimi o le evolusione, o le tele o auala na faʻavaeina e faʻatonutonuina ai lona faʻaoga. O le tele o hormones e aafia ai le aofai o suka e maua, o le tasi o mea sili ona taua o le inisalini.

O le inisalini e faia i totonu o peta beta o le pancreas. O ana galuega o le feaveaʻiina o kulūkose molekone mai le toto i siama, lea e liua ai i le malosi. E faapena foi siama i le hormone faʻaosofia le teuina o suka i sela, ma, i le isi itu, e taofiofia ai le gaioiga gluconeogenesis (synthesis o le kulukose mai isi vaega, mo se faataitaiga, amino acids).

O nei mea uma e tau atu i le mea moni e faapea, i le toto toto o le aofaʻi o le suka e faʻaitiitia, ma i totonu o siama e faʻapupula. Afai e le lava le inisalini i totonu o le toto pe o le a feteʻenaʻi le tui, o le aofaʻi o le suka i le toto e faateleina, ma maua ai le tele o kulukose.

I totonu o se tino maloloina, pe a uma le puleaina o le kulukose, o le tuʻuina atu o le inisalini mai sela o le pancreas e tupu i ni vaega se lua. Muamua vave taimi e oʻo atu i le 10 minute. Ona maua lea o le inisalini na faʻapipiʻi muamua i le pancreas i le toto.

I totonu isi vaega inisalini e gaosia mai le sasa. O le mea lea, o le faagasologa o lana faasea e oʻo atu i le 2 itula pe a uma le puleaina o le kulukose. Ae ui i lea, i lenei tulaga ua sili atu le inisalini na faia nai lo le vaega muamua. O le atinaʻeina o lenei faiga o loʻo suʻesuʻeina i totonu Glucose toleni test.

Faia o se suʻega o le faʻapalepale kullukose

O suʻesuʻega e mafai ona faia i le toetoe o soʻo se falesuesue. Muamua, ave le toto mai le vein vevela e suʻesuʻe ai le uluaʻi glukose.

Ma, i totonu o le 5 minute, e tatau ona e inu 75 kalama o le glucose ua faʻamaʻi i le 250-300 ml o le vai (vai suā masani). Ona faʻatali ai lea o le tagata maʻi i le potu talipuni mo faʻataʻitaʻiga toto mo le suʻega.

Ole suega ole toleni ole kulukose e faʻaaogaina mo faʻamaʻiina o le maʻisuka, ma fesoasoani foi i le siamaina o le gasegase. I le tulaga mulimuli, o le aʻafiaga o le kulukose i luga o le faʻaitiitia o le maualuga o le hormone levels e iloiloina.

O se isi auala mo le faʻafofoga tautala o le kulūkose o le puleaina o le kulūkose. I le taimi o lenei suʻesuʻega, o le kulukose e tui i totonu o se vein i totonu o le tolu minute. Peitai, o lenei ituaiga o suesuega e seasea.

O le faʻapalepale o le glucose e suʻe ai lava ia e le o se punavai o le le toʻa mo le maʻi. I le taimi o le totoina o le toto, e lagona ai le itiiti o le tiga, ma a maeʻa le suʻega o le kulukose e mafai ona e aʻafia ai le siʻosiʻomaga ma le vevela, faʻapupulaina le suamalie, poʻo le leai foi o se malamalama. Peitai, o nei faailoga, e seasea lava.

E i ai ituaiga ituaiga suʻega o le toleniga o le kulukose, ae o loʻo aofia ai uma laasaga nei:

  • anapogi anapogi toto
  • o le faʻaofiina o le kulukose i totonu o le tino (o le tagata inu e inu i le kulūkose),
  • se isi fua o le kulukose o le toto pe a uma ona 'ai,
  • faʻalagolago i le suʻega - o le isi suʻega toto pe a uma le 2 itula.

O le mea sili ona faʻaaogaina o suʻega 2-ma le 3, o nisi taimi 4- ma le 6-o le suʻega. 2 vaega Glucose toleni test o lona uiga o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e faʻataʻitaʻiina faalua - aʻo leʻi faʻaaogaina se tali o le kulukose ma le itula mulimuli ane.

O le 3-points gutu o le faapalepale e aofia ai le isi toto sampling 2 itula i le maeʻa ai o le faʻaaogaina o le kulukose. I nisi o suʻega, suʻesuʻeina le glucose ile 30 minute.

I le taimi o le suʻesuʻega, e tatau i le tagata maʻi ona i ai i se tulaga e nofo ai, aua nei ulaula pe inu vai, ma ia logoina muamua aʻo leʻi suʻesuʻe e uiga i vailaau poʻo inisiua o loʻo iai.

I ni nai aso aʻo leʻi faia le suʻega, e le tatau i le mataupu ona suia meaʻai, ituaiga olaga, pe faʻaitiitia pe faʻaitiitia ai le gaioiga faaletino.

E faʻapefea ona sauniuni mo se suʻega o le faʻapalepale kullukose

O le mea muamua e sili ona tāua e manaʻomia, o le suʻega o le toleniga o le kulukose e tatau ona faia i luga o se manava gaogao. O lona uiga e le mafai ona e 'aina se mea mo le itiiti ifo i le 8 itula aʻo leʻi ave le toto. E mafai ona e inu vai mama.

E le gata i lea, ia le itiiti ifo i le 3 aso aʻo leʻi faia le suʻega, e tatau ona e tausisia se meaʻai atoatoa (mo se faʻataʻitaʻiga, e aunoa ma le faatapulaaina o le faʻaaogaina o gaʻo).

E tatau foi ona fuafua ma le fomaʻi o ia na ia fuafuaina le suʻesuʻega o fualaau o loʻo ave i luga o se faʻaauau faifai pea e mafai ona faateleina ai le maualuga o le kulukose (aemaise lava glucocorticoids, diuretics, beta-blockers). Masalo, o la latou tali mai e tatau ona taofiofi aʻo le i faia OGTT suʻesuʻe.

Suʻega o le glucose toleniga tuʻufofoga

O lenei suega o le kulukose e faia i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le gaioiga. O le maʻitaga, ia lava, e mafua mai i le atinaʻe o le maʻisuka. O le mafuaʻaga o se faʻaopoopoga taua i le maualuga o hormones (estrogens, progesterone), aemaise lava i le mavae ai o le 20 vaiaso.

O lenei mea e mafua ai le maualuga o le tetee atu o le tino i le inisalini. O se taunuuga, o le maualuga o le kulukose i le toto toto e sili atu i le masani faatagaina, lea e mafai ona avea ma mafuaaga o faigata faigata o le maʻisuka, i le tina ma le tamaititi.

Suʻega mo glucose toleni i le taimi o le maitaga e laʻititi ese. Muamua, e le tatau i se fafine ona i luga o se manava gaogao. O le taunuu atu i le fale suesue, na ia foai atu foi le toto e siaki ai le fua muamua o le suka. Ona tatau ai lea i le tina faʻamoemoe ona inu 50 go glukose (pe itiiti ifo) mo le 5 minute.

Lona lua, o le fua mulimuli o le suka i le suʻega o le toleniga o le kulukose i le taimi o le maitaga e faia i le 60 minute i le maea ai o le puleaina o le kulukose.

Afai o le suʻega e maua ai se faʻamaoniga i luga atu o le 140.4 mg / dl, e fautuaina e toe faia le suʻega ma se mamafa o le 75 g o le kulukose ma le fuaina o le glycemia 1 ma le 2 itula i le maeʻa ai o le fofo.

Glucose Tolerance Test Test

O le taunuʻuga o le suʻega o le toleniga o le kulukose e tuʻuina atu i le foliga o se pupuni - o se kalafi e faʻaalia ai le fesuiaiga i le maualuga o kulukose o le toto.

Faʻailoga o suʻega: i le tulaga o se suʻega 2-fuainumera - 105 mg% i luga o se manava gaogao ma le 139 mg% pe a uma le 1 itula. O le iʻuga i le va o le 140 ma le 180 mg% e mafai ona taʻu mai ai se setete o le maʻisuka. O se taunuuga e maualuga i le 200 mg% o lona uiga o le maʻisuka. I ia tulaga, e fautuaina e toe fai le suʻega.

Afai a maeʻa le 120 minute, o le taunuuga e i le va o le 140-199 mg / dl (7.8-11 mmol / L), e maua ai le maualalo o le kulukose. O le tulaga lenei o le maʻisuka. E mafai ona e talanoa e uiga i le maʻisuka pe a oʻo i le lua itula i le maea ai o le suʻega, ole sili atu ile 200 mg / dl (11.1 mmol / l).

I le tulaga o se suʻega ma le 50 kalama o le kulukose (ao maitaga), o le suka i le itula e tatau ona itiiti ifo i le 140 mg / dl. Afai e maualuga atu, e tatau ona toe fai le suʻega ma le 75 g o le kulukose e faʻaaoga ai tulafono uma mo lona faʻatinoga. Afai e lua itula pe a uma ona faʻatauina le 75 kalama o le kulukose, o lona maualuga o le a sili atu i le 140 mg / dl, o le maʻisuka ua maua i fafine maʻitaga.

E taua le manatuaina o tulaga falesuesue e mafai ona fesuisuiai i totonu o falesuesue eseese, o lea la e tatau ona talanoaina ma lau fomaʻi le taunuuga o lau suʻesuʻega.

O afea e fai ai se suʻega o le faapalepale kullukose

Glucose toleni test faia i totonu o mataupu pe a:

  • o loʻo i ai faailoilo e maua e se tagata le maʻisuka poʻo le faʻavaivaia o le kulukose,
  • ina ua uma ona maua le sese o le anapogi o le suega o le glucose,
  • i le i ai o faʻamaoniga o le maʻi gasegase (gasegase o le tino, maualuga faʻatele, toto maualuga, le lava le HDL cholesterol),
  • i fafine maʻitaga ma se faʻataʻitaʻiga sese o le suega o le glucose,
  • o loʻo i ai se masalosaloga o le hypoglycemia faʻamalosi,
  • i soo se fafine i le va o le 24 ma le 28 vaiaso o le maitaga.

E taua le suega o le faapaleni o le glucose aua e mafai ona faʻaaoga e faʻamaonia ai se maʻi ogaoga e pei o le maʻisuka. Used when in other studies, o taunuuga siakiina le maʻisuka e le o aofia ai pe o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o loʻo iai i le tuaoi tuaoi.

O lenei suʻesuʻega e fautuaina foi i le i ai o isi mea e faʻaalia ai se maʻi gasegase, aʻo faʻamaonia le taua o le glycemia.

O le a le inisalini e faia i le kulukose


i le tafe toto

O le toto maualuga o le suka o se faailoga sili lea o le maʻisuka ma o se faafitauli ogaoga mo le maʻisuka. O le maualuga o le kulukose o le toto ua toetoe lava o le mafuaaga o le maʻisuka.

Ina ia lelei le taofiofi o lau maʻi, ia fautuaina ia e malamalama lelei pe o fea e ulu atu ai le kulukose i le toto ma pe faapefea ona faʻaaoga.

Faitau ma le faaeteete le tusiga - ma o le ae iloa pe faʻafefea ona masani le tulafono a le suka i le toto ma o le a le suiga i se metabolism carbohydrate faʻamalosi, e pei o le maʻisuka.

O mea taumafa o le kulukose o gaʻo ia ma gaʻo. O gaʻo tatou te 'ai e leai se aoga i le suka o le toto.

Aisea e fiafia ai tagata i le tofo o suka ma meaai suamalie? Aua e faʻaosofia ai le gaosia o neurotransmitters (aemaise le serotonin) i totonu o le faiʻai, lea e faʻaitiitia ai le atuatuvale, mafua ai lagona o le soifua lelei, poʻo le euphoria foi.

Ona o lenei mea, o nisi tagata ua avea ma vaisu i gaʻo vailaau, e pei lava ona mamana e pei o vaisu, ava malosi, po o fualaau faasaina. O tagata faʻalagolago i le carbohydrate e faʻaititia ai le serotonin maualuga poʻo le faʻaitiitia o le senitoto lagona i ai.

O le tofo o oloa gaosia e le fiafia i tagata e pei lava o le tofo o laʻau suamalie. Talu ai ona o le ola maloloina o fualaau faasaina e faateleina ai le suka toto, ae o lenei aafiaga e tuai ma vaivai. O se meaʻai gaʻo-faʻatapulaʻaina, lea e sili ona maualuga ai le gaʻo ma gaʻo faanatura, e mafai ai ona e faʻaitiitia le suka o le toto ma tausia lelei ma le mausali masani, pei o tagata soifua maloloina e aunoa ma le maʻisuka.

O le masaniga "faapaleniina" meaai mo le maʻisuka e le mafai ona mitamita i lenei mea, e pei ona faigofie ona e iloa e ala i le fuaina o lou suka toto i se glucometer. E le gata i lea, i luga o se taumafa-maualalo o le maʻisuka, tatou te taumafaina gaʻo maloloina lelei, ma e aoga lenei mo le manuia o le tatou cardiovascular system, faʻaitiitia le maualuga o le toto ma puipuia ai le fatu fatu.

Faitau atili e uiga i Pūtini, Maʻa, ma Carbohydrates i le Diet for Diabetes.

E faapefea ona galue le inisalini

Inisalini o se auala e momoli ai le kulukose - suauu - mai le toto i totonu o siama. Inisalini e faʻagaoioia le gaioiga a le "glucose transporters" i totonu o sela. O nisi nei o puipuiga faʻapitoa e alu ese mai totonu i le membrane pito i luga e mafai ona siama i sela, puʻe puʻu kulūkose, ona faʻafeiloaʻi lea i totonu ole "malosiaga eletise" mo le susunuina.

Glucose e ulu atu i sela o le ate ma muso i lalo o le aafiaga o le inisalini, e pei o isi mea uma o le tino, sei vagana ai le faiʻai. Ae o iina e le o mu vave lava, ae teuina i le faaagaaga i le ituaiga o glycogen. O lenei mea o se mea e pei o le malo.

Afai e leai se inisalini, ona le lelei lea o le au faila o le kulukose, ma e le lava le gaogao e tausia ai a latou galuega taua. E aoga lenei mea i gaʻo uma sei vagana ai le faiʻai, lea e faʻaaoga ai le kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini.

O le isi gaioiga o le inisalini i totonu o le tino e faapea, i lalo o lana faatosinaga, gaʻo gaʻo ave le kulukose mai le toto ma liliu i totonu o gaʻo tumu, lea e faaputuputu. Ole inisalini o le hormone autu lea e faʻaolaina ai le meaʻai ma puipuia ai le paʻu o mea mamafa. O le liua o le kulukose i le gaʻo o se tasi lea o auala e faʻaitiitia ai le maualuga o le suka o le toto i lalo o le aafiaga o le inisalini.

O le a le gluconeogenesis

Afai o le maualuga o le suka o le toto e pa'ū ifo i lalo ifo o le masani ma ua maeʻa le faʻaaogaina o gaʻo (glycogen), ona i ai lea i totonu o sela o le ate, fatugaʻo ma le manaʻoga, o le faagasologa o le liuaina o palatini i le kulukose. O lenei faagasologa ua taʻua o le "gluconeogenesis", e matua tuai lava ma le aoga. I le taimi lava lea e tasi, e le mafai e le tino o le tagata ona liliu le kulukose i totonu o palatini. E le gata i lea, tatou te le iloa pe faapefea ona liua le gaʻo i le kulukose.

I tagata soifua maloloina ma e oʻo lava i le tele o tagata gasegase i le maʻisuka ituaiga 2, o le pancreas i le setete o le "anapogi" i taimi uma e maua ai ni vaega laiti o le insulin. O le mea lea, a itiiti o sina insulin o loʻo i ai pea i le tino. E taua lenei mea "basal," o lona uiga,

O le "autu" o le inisalini i totonu o le toto. E faʻamaonia ai le ate, fatugaʻo, ma le tootoo e le o toe manaʻomia le liua o palatini i le kulukose ina ia faʻalautele ai le suka. O le maualuga o le tui o le inisalini i totonu o le toto "e taofia ai" gluconeogenesis, o lona uiga,

Tulaga faʻasaina o le suka toto - aloaia ma moni

I tagata soifua maloloina e aunoa ma le maʻisuka, o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto e tausia lelei i se vaapiapi vaapiapi - mai le 3.9 i le 5.3 mmol / L. Afai e te suʻeina se suʻega toto i se taimi vave, e tusa lava po o le a le taumafataga, i se tagata soifua maloloina, ona oʻo lea i lona toto toto e tusa ma le 4.7 mmol / L. E tatau ona tatou taumafai mo lenei fuainumera i le maʻisuka, o lona uiga, o le suka o le toto pe a uma ona 'ai e le sili atu nai lo le 5.3 mmol / L.

Toto toto maualuga o le suka e maualuga. Latou te taʻitaʻia ai le atinaʻe o faʻafitauli o le maʻisuka i le tele o tausaga.

E oo lava i tagata soifua maloloina, a maeʻa se taumafataga ua tumu i gaʻo meaʻai o le vave ona faʻaaogāina, e mafai e le toto toto ona oso i le 8-9 mmol / l.

Ae afai e leai se maʻisuka, ona maeʻa ai lea o le a pa'ū i le masani i totonu o ni nai minute, ma e le manaʻomia ona e faia se mea mo ia. I le maʻisuka, "ulavavale" ma le tino, fafagaina o ia gaʻo vailaau faamamaina, e matua le fautuaina.

I fomaʻi ma tusi lauiloa faasaienitisi i luga o le maʻisuka, 3.3-6.6 mmol / L ma e oʻo lava i le 7.8 mmol / L o loʻo taʻua o "masani" o faailoga o le toto suka.

I tagata soifua maloloina e aunoa ma le maʻisuka, o le toto toto e le mafai ona oso i le 7.8 mmol / L, vagana ai e te 'aina le tele o carbohydrates, ona i ai i ia tulaga e vave ona paʻu.

Tulaga faʻale-soifua maloloina mo le suka o le toto e faʻaaogaina e mautinoa ai o le "averesi" a le fomaʻi e le faʻalavelave tele pe a togafitia ma togafitia le maʻisuka.

Ole inisalini o le hormone ma lona vaega i le tino o le tagata

O le tino endocrine (hormonal) o loʻo faʻatusalia e le tele o hormones, o ia mea taitasi e faia galuega taua i le tino. O le sili ona suʻesuʻeina o le inisalini.

O se hormone ei ai se peptide (meaʻai), o lona uiga, e aofia ai le tele o molelaʻau amino. O le hormone e sili ona faʻamuamua e faʻaititia ai le toto toto e ala i le aveina atu i tino uma o le tino o le tagata.

E tusa ai ma le faʻamaumauga a le PubMed database, na fesili ai netizens pe o le a le insulin ma lona vaega i le tino, e tusa ma le 300,000 taimi. O lenei fuainumera o se faʻamaumauga manino i totonu o hormones.

Lagaina o le inisalini i pito o le endocrine beta o le siʻusiʻu pancreatic. O lenei nofoaga e taua o le tamaʻitaʻi o Langerhans e faʻaaloalogia ai le saienitisi o le na mauaina. E ui i le taua o le hormone, ae na o le 1-2% o le tino e maua ai.

Faʻailoaina le inisalini e tusa ai ma le algorithm o loʻo mulimuli mai:

  • Muamua, o le preproinsulin o loʻo gaosia i le pancreas. O le inisalini autu lea.
  • I le taimi lava e tasi, o se faailoga peptide o loʻo faʻapipiʻiina, lea e avea o se taʻitaʻio le preproinsulin. O le a ia tuʻuina atu le faʻavae o le inisalini i sosoʻo endocrin, pe a suia ai i le proinsulin.
  • O le proinsulin sauniuni e tumau pea i le pito o le endocrine (i totonu o le Golgi apparatus) mo se taimi umi e faʻataunuʻu atoa ai le faagasologa maturation. A maeʻa lenei laasaga, e vaevaeina i le insulin ma C-peptide. O le mulimuli oi latou e atagia mai le gaoioiga o le endocrine o le pancreas.
  • O le synthesized inisalini e amata ona fegalegaleai ma ions zinc. O lona gaioiga mai peta beta i le toto o le tagata e na o le faateleina o le maualuga o le sukū.
  • Ina ia taofia le tuufaatasia o le inisalini, o lona tagata taʻavale, glucagon, e mafai. O lona gaosiga e tupu i vavalaʻau o le alpha i motu o Langerhans.

Talu mai le 1958, ua fuaina le inisalini i vaega faavaomalo o gaioiga (MED), pe a 1 le iunite e 41 micrograms. O le manaʻoga o le tagata mo le inisalini e faʻaalia i vaega o gaʻo (EU). O le masani o le hormone i le matua e pei ona taua i lalo:

  • Pepe fou:
    • i luga o se manava gaogao mai le 3 iunite,
    • pe a uma ona 'ai e tusa ma le 20 iunite.
  • Tagata matutua:
    • i luga o se manava gaogao e le itiiti ifo i le 3 iunite,
    • pe a uma ona 'ai e le silia le 25 iunite.
  • Matua:
    • i luga o se manava gaogao mai le 6 iunite,
    • pe a uma ona 'ai e 35 iunite.

O le tuufaatasiga o le molimula o le inisalini e aofia ai filifili polypetid, e aofia ai le 51 iunite o le monomeric, na tuuina atu i le ituaiga o toega o amino acids:

  • A-filifili - 21 sootaga,
  • B-filifili - 30 sooga.

Ua fusia filifili i le 2 o le vavao o faʻamaufaʻailoga o loʻo pasia le tino o le amino acid alpha-sulfuric (cysteine). O le alalaupapa lona tolu e naʻo le A-filifili.

O fomaʻi e uiga i le maʻisuka

Fomaʻi fomai, Polofesa Aronova S. M.

Mo le tele o tausaga sa ou suʻesuʻeina le faafitauli o DIABETES. E mataʻu pe a oti le toʻatele o tagata, ma sili atu ona le atoatoa ona o le maʻisuka.

Ou te faanatinati e taʻu atu le tala lelei - o le Endocrinological Research Center o le Rusia Academy of Sciences Sciences ua mafai ona faʻatuina se vailaau faʻamalolo e faʻamalolo atoatoa ai le maʻisuka. I le taimi nei, o le aoga o lenei vailaʻau o loʻo latalata i le 100%.

O le isi tala fou: o le Matagaluega o le Soifua Maloloina ua malupuipuia le taliaina o se polokalame faapitoa e totogi ai le tau atoa o le fualaau faasaina. I Rusia ma le CIS atunuu o le maʻisuka muamua mafai ona maua se fofo NO.

Faʻafefea ona galue le hormon

Iloiloga o foliga o le inisalini, e tatau ona e gauai atu i lona faiga o le gaioiga. O lona faavae o le aʻafiaga lea i luga o siama e manaʻomia e manaʻomia ai le kulukose. O le mea e sili ona manaʻomia i totonu o le tino o le tino ma le gaʻo.

Leai se mea e itiiti le taua o le suka mo le ate. Suauu faʻatatau e faʻaaogaina le kulukose pe a manaʻomia ma teuina ana tupe faasili. O oloa o loʻo tuʻuina atu o le glycogen.

Pe a oʻo mai le matelaina o le malosi, o le kulukose e faʻasaʻolotoina ma lafo i le toto, lea e toe fai ai le taamilosaga.

O le paleni o le inisalini ma le kulukose i totonu o le toto e faʻamautinoaina e lona tagata faʻatau - glucagon. Afai ei ai se faaletonu i le gaosiga o se tasi o hormones, ona tulai lea o se tagata (hyperglycemia) poʻo le matū (maualuga o le suka). Soo se tasi o nei faʻafitauli e mafai ona faʻaleagaina ai taunuuga ogaoga, e aʻafia ai ma le maliu ma le oti.

Aafiaga i le soifua maloloina o tagata

O le faaitiitia o le maualuga o le suka e mafua mai i le maualuga o le inisalini e taua o le hypoglycemia. O se tagata e feagai ma vaivaiga ogaoga, e oʻo i le leai o se mafaufau.

I tulaga ogaoga, o le maliu ma le hypoglycemic coma e mafai. I le faatusatusa atu i lenei tulaga, ei ai le hyperglycemia e mafua mai i le maualalo o le hormone poo lona mativa vaivai.

E faʻaalia i le tino o le maʻisuka. O le maʻi e lua ituaiga:

  • O le ituaiga muamua e taʻua o le insulin-e faalagolago ona o le manaoga o se tagata mo le inisalini. E i ai se faʻamaʻi ona o le solia o galuega a le pancreas. O le togafitiga e aofia ai le iniseti o le hormone ma le faʻasaʻoga o le olaga.
  • O le ituaiga lona lua ua taʻua o le insulin-tutoatasi, talu ai o le hormone e gaosia e le pancreas, ae i le le lava o numera poʻo le tele o siaki e iloa ai e sili atu le leaga. O le faʻamaʻi o le uiga lea o tagata e silia i le 40 tausaga, aemaise lava i latou o loʻo mafatia mai le gaʻo. O le tino o togafitiga o le tagofia o vailaʻau e faʻaleleia ai le iloa o le hormone ma le faʻasaʻoina o le olaga.

Afai e te faitauina nei laina, e mafai ona e faʻamaonia o oe poʻo oe pele ia oe maʻi i le maʻisuka.

Sa matou faia se suʻesuʻega, suʻesuʻeina le tele o mea ma sili ona taua siaki le tele o metotia ma vailaʻau mo le maʻisuka. O le faaiuga e faapea:

Afai na maua uma vailaʻau, e naʻo se taunuuga le tumau, o le taimi lava e taofi ai le meaʻai, o le faʻateleina o le faʻamaʻi.

Pau lava le fualaau na maua mai ai taunuuga taua o Dianormil.

I le taimi nei, ua na o le pau lenei o fualaau faasaina e mafai ona fofoina atoatoa le maʻisuka. O Dianormil na faʻaalia se aafiaga malosi i uluaʻi amataga o le maʻisuka.

Na matou talosagaina le Matagaluega o le Soifua Maloloina:

Ma mo le au faitau o la tatou 'upega tafaʻilagi o loʻo i ai nei se avanoa
maua le dianormil TUSI!

Faʻalogo! O mataupu o le faatauina atu o le Dianormil le moni ua sili atu ona masani.
I le tuʻuina atu o se poloaiga e faʻaaoga ai sootaga o loʻo i luga, ua faʻamaonia oe e maua mai se oloa lelei mai le gaosiga aloaia. E le gata i lea, pe a faʻatonuina i luga o le upega tafaʻilagi aloaia, e te maua se faʻamaoniga o se tupe faʻaalu (e aofia ai tau tau femalagaiga) i le mea e leai se togafiti o togafitiga.

Inisalini ma lona taua i le tino

Hormones e faatonutonuina le tele o galuega taua o o tatou tino, latou te galulue e ala i le toto ma galulue o ni ki "tatala faitotoa". O le inisalini o le hormone synthesized e le pancreas, e taʻua o se ituaiga faapitoa o sel cell - beta.

β-sel o loo i ai i nisi o vaega o le pancreas, ua lauiloa o motu o Langerhans, lea e faaopoopo atu i β-sel o loo i ai foi sekone e maua ai le hormone glucagon, δ (D) -cells e synthesized somatostatin ma F-fualaau e maua ai le polypeptide pancreatic (o lona galuega e leʻi malamalama lelei).

O le pancreas o loʻo i ai foi se isi galuega taua, e maua mai ai enzymes e aafia i le faʻalaumalie. O lenei galuega e le faʻavaivaia i tagata e maua i le maʻisuka.

O le mafuaʻaga o le inisalini e taua tele i le tino, e avea o se ki e "tatala le faitotoa" mo le kulukose i totonu o le masini.

O le taimi lava e vaai ai se tagata i meaʻai poo le manogi, ona maua ai lea e ana sβ ana faʻamaoniga e faʻaleleia le gaosiga o le inisalini.

Ma a maeʻa ona 'ai le meaai i totonu o le manava ma le inumaga, o isi hormones faapitoa e auina atu isi faailoilo i beta sela e faʻaleleia le gaosiga o le inisalini.

O peta Beta e aofia ai le mita o le kulukose o le toto lea e faamaumauina pe a oʻo i luga le kulukose o le toto ma tali atu e ala i le auina atu o le aofaiga saʻo o le inisalini i le toto.

Afai e 'ai meaai a tagata e leai se maʻisuka, o le faʻateleina o le inisalini i le toto e faʻateleina ai, e tatau lea mo le faʻafeiloaʻi o le kulukose e maua mai meaʻai i totonu o siama.

I na tagata, o le kulukose toto e masani lava ona le sili atu i le 1-2 mmol / l pe a uma ona 'ai.

O le inisalini e feaveaʻia i le toto i siama eseese o le tino ma faʻapipiʻi i luga o lona tino ma ni faʻamaumauga faapitoa o le inisalini, o se taunuuga e mafai ai ona liu siama i le kulukose. Ae le o tino uma e manaʻomia le insulin e ave ai le kulukose.

E i ai "sela o le inisalini-tutoʻatasi"; latou te faʻaaogaina le kulukose e aunoa ma le auai o le inisalini, i le tuusaʻo saʻo i le faʻamasinoga o le kulukose toto.

E maua i totonu o le faiʻai, fiva nerve, retina, fatugaʻo ma gutu o le eleele, faʻapea foi i le vascular wall and cells (cellular red blood).

Atonu e ono foliga mai e le o iai ni siama e le manaʻomia le inisalini mo le felauaiga o kulukose.

Ae ui i lea, i tulaga e maualalo ai le kulukose o le tino, ua maeʻa le gaosiga o le inisalini, ma puipuia ai le kulukose mo gaʻo sili ona taua.

Afai o loʻo maua oe i le maʻisuka ma maualuga lau kulūkose o le toto, e leai se inisalini e faʻalagolago i le inisalini o le a aʻafia ai le tele o le kulukose, ma o se taunuuga o le a faaleagaina ai sela ma, o le mea lea, o le gaioiga o le okeni atoa.

E manaʻomia e le tino sina sina insulin i le va o taumafataga ma i le po e faʻafetaui le kulūkose e sau mai le ate. O lenei mea ua taʻua o le "basal" o le insulin.

I tagata e leai se maʻisuka, o le aofaiga o lenei inisalini e 30-50% o le aofaiga o le inisalini i aso uma.

O loʻo i ai foi se faasee "faaosofia" o le inisalini, lea e maua mai i le 'ai.

O le tele o meaʻai e maua mai ia i tatou i meaai e teuina i totonu o le ate e pei o le glycogen (o se vailaʻau gaʻo e mafai ona vave faʻavave vave e fai ai le kulukose).

Afai e 'ai e se tagata le mea e sili atu nai lo le mea e manaʻomia, ona faʻateleina lea o le sili atu o meaʻai gaʻo, o loʻo teuina i totonu o le tino. O le tino o le tagata e toetoe lava a le faʻamalosia avanoa mo le faʻaputuina o gaʻo.

I le eseesega, o palatini (amino acids) e mafai ona faʻaaogaina e fusi tino, ae leai ni nofoaga e teu ai. E mafai e le ate ona faʻapipiʻi le kulukose e le gata mai le glycogen, ae faʻapea foi mai le amino acids, mo se faʻataʻitaʻiga, pe afai e te leʻi 'ai mo se taimi umi. Ae i le taimi lava e tasi, faʻaleagaina ai le tino, talu ai e leʻo iai se tino faapitoa o le amino acid (Ata 1).

Fig 1. Carbohydrates i le tino (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma le autalavou matutua", 3d lomiga, Lomia o le Vasega, Lonetona, 2007).

Pancreas

O le pancreas o se okeni e le totogia le pama i totonu o le manava vavalalata vavalalata i le manava. E lua ni galuega autu e faia: e maua ai enzymes e fesoasoani e faʻatau meaai, ma maua mai ai le inisalini e fesoasoani i le pulea o le kulūkose toto.

O enzymes digesite mai le pancreas e ulufale atu i le inumaga e ala i le papa pancreatic duct. E tafe atu i totonu o le duodenum faatasi ai ma le alalele, lea e aveesea ai le pulu mai le ate ma le gall vladder. I le pancreas, e tusa ma le tasi miliona motu o Langerhans.

O le inisalini e gaosia e koleteti beta ma faʻasaʻo tuusao atu i totonu o tamai toto toto e pasia le pancreas.

Soifua maloloina

O suauu mai meaai e afaina i totonu o le manava ma ulu atu i le toto i le ituaiga o kullukose (dextrose) ma le fructose. Glucose e tatau ona ulu i totonu o siaki ina ia mafai ona faʻaaogaina mo le gaosiga o le malosi po o isi metabolic processes.

E manaʻomia le inisalini o le hormone ina ia "tatalaina ai le faitotoʻa", o lona uiga, ia mafai ai le felauaiga o le kulukose i totonu o le masini e ala i le pa puipui. A uma ona ulufale le glucose i totonu o le masini, ona liua lea ma le fesoasoani a le okesene i le carbon dioxide, vai ma le malosi.

O le carbon dioxide e ulufale atu i totonu o mama, lea e fesuiai ai le okesene (Fig 2).

Fig. 2. Tulaga masani o le kulukose o le toto (R. Hanas "Type 1 Diabetes i tamaiti, talavou ma talavou matutua", 3d lomiga, Faʻasalalau vasega, Lonetona, 2007).

Malosiaga e taua tele mo siaki e galue lelei. E le gata i lea, o le kulukose i le ituaiga glycogen o loʻo teuina i le ate ma maso mo le faʻaaogaina i le lumanai.

Ae peitai, o le faiʻai, e le mafai ona teuina le kulukose e pei o le glycogen. O le mea lea, o le faalagolago i taimi uma i le maualuga o le kulukose toto.

A matelaina se tagata, o le toto o le kulukose o le toto e faaitiitia. I lenei tulaga, o se faitotoa ua tatalaina ma le inisalini o le a leai se lelei. I tagata e leai se maʻisuka, o le gaosiga o le inisalini e toetoe lava a maeʻa pe a pa'ū le kulūkose toto.

O paka alpha pancreatic e iloa ai le toto glucose maualalo ma faʻasaʻo le glucagon hormone i totonu o le toto. Glucagon e fai ma faailo mo sela ate e faʻamalolo le kulukose mai a latou glycogen reserves.

E i ai isi homoni e mafai foi ona faʻapipiʻi pe a matelaina se tagata (pei o le adrenaline, cortisol, ma le homone tuputupu aʻe).

Ae afai e matelaina le fiaai, o le a faʻaaogaina e le tino le faʻaagaga faʻaagaga nei e faʻafesoʻotaʻi ai le toto o le kulukose i le tulaga saʻo. Oona e paʻu'ū i totonu o gaʻo gaʻo ma glycerol.

O vailaau oona e liua i le ketones i le ate, ma o le kulukose e maua mai le glycerol.

O nei gaioiga o le a tupu pe afai o loʻo e fia 'ai mo se taimi umi (mo se faataitaiga, i le taimi o le anapogi) poʻo oe maʻi tele e le mafai ona' ai (faʻataʻitaʻiga, ma le gastroenteritis) (Fig 3).

O siama uma i totonu oo tatou tino (sei vagana ai le faiʻai) e mafai ona faʻaaoga gaʻo gaʻo e avea o se punaoa malosi. Peitai, na o maso, fatu, gaʻo, ma le faiʻai e mafai ona faʻaaoga ketones e avea ma punavai o le malosi.

I le umi o le anapogi, o le konesones e mafai ona tuʻuina atu i le 2/3 o manaʻoga ole malosi o le faiʻai. O tamaiti Ketones e vave ona fausiaina fanau ma oʻo atu i se maualuga maualuga nai lo tagata matutua.

E ui lava i le mea moni e mafai ona maua e sela se malosi mai ketones, e itiiti lava nai lo le faʻaaogaina o le kulukose.

Afai o le tino ua leai se meaai mo se taimi umi, ona amata lea ona paʻu i lalo ma puipuia mai le tino maso ma ua liua i le kulukose.

Fig. 3. Tausiga o le kulukose i le taimi o le anapogi (R. Hanas "Type 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma talavou matutua", 3d lomiga, Faʻasalalau vasega, Lonetona, 2007).

Ituaiga 1 maʻisuka ma le le atoatoa o le insulin. Le faiga ole faʻamaʻi - mea e manaʻomia mo faʻamalamalamaga

O le maʻisuka ituaiga 1 o se faʻamaʻi lea e leai se inisalini. O se taunuuga, o le kulukose e le mafai ona ulu atu i sela. Sosa i lenei tulaga e pei o loʻo iai i le vaega anapogi o loʻo faʻamatalaina i luga.

O lou tino o le a taumafai e siitia le maualuga o le kulukose o le toto e oo lava i tulaga maualuga atu, aua e talitonu o le mafuaaga o le le lava o le kulukose i totonu o sela o se maualuga o le kulukose toto.

Hormones e pei o le adrenaline ma le glucagon e auina mai ni faailoilo mo le tuʻuina atu o le kulukose mai le ate (faʻagasolo le gau o le glycogen).

I lenei tulaga, e ui i lea, o le matelaina e tupu i le vaitaimi o le tele, o le maualuga maualuga o le kulukose toto. O le tino e faigata ona feagai ma se maualuga maualuga o le kulukose, ma e amata ona o mai ma le urine.

I le taimi lea, o gaʻo gaʻo o loʻo faʻapipiʻiina i totonu o sela, lea e liua i le ketones i le ate, ma ua amata foʻi ona faʻasolosolo i le urine.

Afai ua faatonuina se tagata ile inisalini, ona amata ona toe aoga lea o ona siama ma toe taofia ai le lio leaga (Fig 4).

Fig. 4. Le lava o le inisalini ma le ituaiga maʻisuka ituaiga 1 (R. Hanas "ituaiga 1 Tisuka i tamaiti, talavou ma le autalavou matutua", 3d lomiga, Lomia o le Vasega, Lonetona, 2007).

Mea e Fesootai:

O le matafaioi o le inisalini i le tino o le tagata - Tusiga i luga o le tino - Fomaʻi Endocrine - Mataupu

Aisea e manaomia ai e se tagata soifua maloloina, o loʻo lelei ma lelei, le pulea o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto? A uma, o mea uma e lelei, leai se mea e faʻalavelave ai, aisea? O le tali i se fesili faigofie faapea: afai e tausia e se tagata lona soifua maloloina ma taumafai e tumau i le talavou ma galue malosi i le umi e mafai ai, e manaʻomia ona ia pulea le maualuga ole inisalini toto. E faigofie le manatu - "o le tele o le inisalini i totonu o le toto e faʻateleina ai le ola" ma le isi itu, o le maualuga poʻo le leai foi o le inisalini e taʻitaʻia ai le gaʻo, matua ma le maʻisuka. E le mafai ona tumau le talavou ma maloloina pe a alu le "tele" o le hormone i totonu o le toto pe o le taimi e matua laitiiti lava. O le mea e lelei ai, o lenei faagasologa e faigofie ona pulea.

Inisalini - O le hormone lea e maua i le tino o le tagata e le pancreas. O lona autu autu o le tuʻuina atu o le kulukose, amino acids, gaʻo ma le potassium i sulu o le tino. E le gata i lea, o ana galuega e aofia ai le tausisia o le maualuga o le kulukose i le toto o le tagata ma le faatonutonuina o le paleni o le tino.

E tupu le mea lenei: pe a oʻo ina maualuga le kulūkose i le toto ma amata ai ona sili atu i le 100 mg / deciliter, i le taimi nei o le a faasolosolo le paʻu ma amata ona gaosia le inisalini.

Na te fusifusia le sili atu o le kulukose ma feaveaiina i latou i se ituaiga o teuina - musele po o le gaʻo.

I le taimi lava i totonu o le musele, o le kullukose ua liua i le malosi mo le galue, ma afai o loo i totonu o suauu gaʻo, ua liua i le gaʻo ma faʻapuputeleina i le tino.

I se aofaiga masani, o le insulin o hormone o se tasi o elemene taua o le tino o le tagata. Faʻafetai atu ia te ia, o mea taua nei e tutupu:

  • O lenei hormone e fausia ai le muso. E gaoioi gabosomes o loʻo aʻafia ai i le gaosia o le faʻamalosia o le protein. Ma o le polotini, e pei ona e iloa, o le fale mea mo maso.
  • E taofia le faʻaumatia o fiva musika. O le anti-catabolic (catabolism o se faʻalavelave faʻaleagaina) o meatotino o le inisalini e le sili atu lona taua nai lo ana meatotino anabolic. O le mea lea e puipuia ma faafouina ai e lenei hormone le tino musika. O le inisalini e maua ai sela maso ma ni amino acids e taua mo la latou gaioiga.
  • Faateleina le gaioiga o enzymes e nafa ma le faʻaleleia o le faʻavaeina o le glycogen, o le autu autu o le teuina o le kulukose i sulu o le tino. Ma pe a faʻaitiitia, e faʻasaʻo le malosi e tatau mo le ola o le cell ma le tino atoa.

E lelei mea uma pe a le sili atu le inisalini i le masani o le tapulaa aupito maualuga, ae afai o le tele e alu i le fua, o lenei tulaga e afaina ai le soifua maloloina o le tagata. O lenei mea e mafai ona lamatia ai ituaiga faʻamaʻi e pei o: iniseti, ituaiga 2 le maʻisuka, faʻalavelaveina o le cardiovascular system.

O mea le lelei o le "maualuga" inisalini:

  • Pusa lipase. Lipase o se enzyme lea e nafa ma le vaevaeina o gaʻo (triglycerides) i le tino. Afai e leai se lipase, e le mu le tino i le tino, ae faʻapupula. O se taunuuga, o loʻo i ai se faʻaopoopoga o le tele o le gaʻo.
  • Faʻaleleia le lipogenesis - o se faʻapitoa o gaʻo gaʻo.

    O le lipogenesis malosi e mafua ai le faateleina o le faʻamalosi, lea e faʻamalosia ai le vaʻaia, e mafua ai ona sili atu le manogi o le paʻu ma foliga mai o le siama, seborrhea ma le meaʻai.

    Faʻaumatia ai le ogatotonu, lea e oʻo atu ai i le atinaʻe o le atherosclerosis o le tino faʻamalolo.

    O le iʻuga o le faʻaleagaina o le lipid metabolism, o pepa o le cholesterol e fai i luga o puipui o toto toto, e mafua ai le faʻaleagaina o le puipui o le faitafa ma le vavalalata o le lumena i totonu. Atherosclerosis e mafai ona oʻo atu ai i maʻi fatu fatu.

    Siitia le toto maualuga. I le tulaga masani o le inisalini i totonu o le toto, o loʻo ia te ia se meatotino vasodilating.

    Ae afai e tele naua i totonu o le tino, e maualuga le toto. E faʻapefea ona faʻavaeina le inisalini e aafia ai le toto. O loʻo i ai fautuaga o loʻo galue i luga o le tulafono faatonutonu o fatugaʻo ma le faʻalavelave o le tino, lea e mafua ai ona malilie le toto, e maua ai le toto maualuga.

    Faʻatupulaʻia le tupu aʻe o sela o le kanesa.

    O le inisalini o se homone tuputupu aʻe, o lona sili atu i le toto e mafai ona oʻo atu ai i le tupu aʻe o siama vaivai. O le mea lea, o tagata e sili atu i le inisalini e sili atu ona atiaʻe le kanesa.

E le gata i le maualuga o le inisalini i totonu o le toto, faʻamaʻi e pei ole:

  • fatu fatu
  • taʻavale
  • myopia
  • fulu
  • bronchitis
  • afaina o le pito i luga o le manava
  • vaivai
  • afaina toto.

Ina ia aloese mai lenei ituaiga faamaʻi, e tatau ona pulea le maualuga o le inisalini i totonu o le toto.

O a ni tapulaa o le inisalini i le toto o se tagata soifua maloloina ma pe faʻapefea ona fuafua?

Ole fua ole inisalini ile toto faia mai le 3 i le 20 mked / ml. Afai e fesuiaʻi le faailo i totonu o le mea e taliaina, e ola maloloina le tagata.

Faʻamatalaga taua: auiliiliga o mataupu o inisalini e faia i luga o se manava gaogao.

E mafua lenei mea i le mea moni e faapea, a uma ona 'ai, e amata ona galue malosi le pancreas, ma gaosia ai le inisalini, o le mea lea o le a sili atu le maualuga o lona toto nai lo le masani.

Mo tamaiti laiti, e le aoga lenei tulafono - o le maualuga o le hormone i totonu o le toto e le suia pe a uma ona 'ai, naʻo le taimi o le pala, e faʻalagolago le insulin i le faʻaogaina o le faʻaogaina.

Afai o le tele o le inisalini i totonu o le toto e sili atu i le tapulaa mo se taimi umi lava - atonu o se pomu lea. I le aluga o taimi, e mafai ona atiaʻe faʻamaʻi faʻamaʻi o okeni poʻo auala taua uma ma o nei faiga e le mafai ona toe faʻafitia.

O se maualuga maualuga o le hormone i totonu o le toto e faalagolago i le mea moni o le pancreas e maua ai le insulin, ae e le mafai ona galue e pei ona faamoemoeina. O mafuaʻaga e mafai ai ona ese ia ituaiga gaioiga:

  • popole
  • faateleina le faagaioiga faaletino,
  • mala o le pancreatic
  • maʻisuka malosi.

O le inisalini o se hormone uiga ese. Faatasi ai ma se maualuga o le inisalini i totonu o le toto, o faailoga nei e aliali mai:

  • fiainu
  • sasaina o le paʻu ma mucous membranes,
  • faʻafefe
  • vaivaiga
  • vaivai
  • faʻaauau faifaipea
  • faaumiumi le le faʻamalolo o manuʻa ile paʻu,
  • faateleina le manava mo le gau o le mamafa.

Afai o le maualuga o le inisalini i totonu o le toto e sili atu i le masani, o loʻo taʻu mai ai e vaivai le tino i le faʻalauteleina o le tino poʻo le maʻi o le maʻisuka ituaiga 1.

Inisalini mo le ituaiga I le maʻisuka e sili atu ona manatu maualalo. Faailoga o se vaega maualalo o le hormone i totonu o le toto e mafai ona tutusa ma se maualuga, ae e faaopoopoina i: le gatete, palpitations, pallor, popole, le fiafia, faaluma, afu ma se lagona faafuasei o le fiaaai.

Inisalini Suʻega i totonu o le toto e talafeagai e iloilo ai le pancreas, soʻo se toilalo i lana galuega e oʻo atu ai i se faʻaopoopoga pe faʻaitiitia i le maualuga o le hormone i le toto. Ina ia fuafuaina i le fale suesue, e lua ituaiga o auiliiliga e lauiloa.

Uluai vaaiga - O le anapogi lea o le toto sampling, e silia ma le 8 itula e tatau ona pasia mai le taumafataga mulimuli. Ma o lea ua uma lava ona mafai ona fuafua lona aofaiga i le toto.

Lona lua ituaiga o auiliiliga O se suʻega o le faʻapalepale glucose toleni. O le tagata gasegase e inu se vaifofo o le glucose ole tino, 75 g o le kulukose ua solo i le 250-300 ml o le vai, ma a maeʻa le 2 itula ua ave le toto mo le auiliiliga ma o le aofaiga o le suka i totonu o le toto ua fuafuaina. A maeʻa lena, o le a faia se faaiuga e uiga i le aofaiga o le inisalini i le toto.

E mafai ona maua le tali sili ona saʻo e ala i le tuufaatasia o nei ituaiga lua o auiliiliga: i le taeao i luga o se manava gaogao, e maua ai se toto toto, ona inu ai lea o le kulūkose ma a maeʻa le lua itula o faia le sampling lona lua. O taunuʻuga o nei suʻesuʻega e lua e maua ai faʻamatalaga atoatoa e uiga i le galuega a le pancreas. Aʻo leʻi suʻeina, e fautuaina e mulimuli i se taumafataga mo aso e tolu.

E mafai ona e fuafua le maualuga o le kulukose i le tino i le fale, mo le mea lenei e te manaʻomia se glucometer. O se masini faapitoa lenei mo le fuafuaina o le maualuga o le suka i totonu o le toto, e mafai ona e faʻatau i se fale talavai poʻo totonu o se faleoloa mea tau falemaʻi.

Ina ia fuaina le suka toto i le sao e mafai ai, e tatau ona e tausisia nisi o tulafono:

  • Fuataga e faia e NatoSchak.
  • Aʻo leʻi faʻaaogaina le mita, e tatau ona e faitauina ma le totoa ia faatonuga mo le masini, afai ei ai taimi e le mafaamatalaina, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se tagata tomai faapitoa mo faʻamalamalamaga.

  • Fufuluina ou lima i le maeʻaeʻa - e le gata mo le faʻapalapalaina, ae o le mea moni o le faʻaaogaina o masini e faʻaleleia le toto i le tino.
  • E mafai ona faia le sampling toto mai tamatamailima o tamatamailima e tolu: ogatotonu, mama ma tamaʻi lima.

    Ina ia faʻaitiitia le tiga, e fautuaina le puncture e le tatau ona faia i le ogatotonu o le aluga, ae laʻititi i le itu. Afai e te manaʻomia le fuaina o le maualuga o le suka, e tatau ona e suia le nofoaga o le paʻu e aloese ai mai le mumū poʻo le vevela o le paʻu.

  • Aveese le mataua muamua o le toto ma se paʻu mago, faʻapipiʻi le isi mataua i luga ole fasi siaki. Faʻaofi le laupepa i totonu o le mita ma o le taunuuga o le auʻiliʻiliga faʻaalia ile faʻaaliga. E tusa ai ma le fua, e mafai ona faʻataunuʻuina e uiga i le maualuga ole inisalini ile toto.

Faʻasilasila e lafo ai faʻamatalaga

Tuua Lau Faamatalaga