Le masani o le suka o le toto i tagata ma mafuaʻaga o mea sese

O le kulūkose o le toto e suia i lalo o le aʻafiaga o mea o le physiological ma le pathological. O nei mea e aofia ai le matua, soifuaga o le soifuaga, faʻasologa o mea na tupu, maʻi faʻamaʻi. O le a le masani o le kulukose toto i tagata i vaitausaga eseese? Tatou maua saʻo.

Tausaga masani

I tane, o le toto maualuga o le suka e 3.3-5.5 mmol / L. O lenei fuainumera e fesuisuiaʻi e fuafua i le tulaga o le soifua maloloina, ae o aʻafiaga e aʻafia ai tausaga e afaina ai foi.

O le masani o le suka toto i tane, e fuafua i tausaga
Tau tausagaNorm, mmol / l
18–203,3–5,4
20–503,4–5,5
50–603,5–5,7
60–703,5–6,5
70–803,6–7,0

O le matua o le tamaloa, o le maualuga o le masani. Ma o lenei mea e tatau ona le gata i faʻamaʻi na feagai ma le matua, ae faʻapea foi ma mea patino o meaʻai, o le maualuga o le tino, ma le fesuiaʻiga o le testosterone. O le maualuga o le kulukose o loʻo aʻafia i amioga le lelei, o faʻafitauli ua faʻafefe. O le mea lea, latalata i le matua, o lenei faailoga e tatau ona mataituina ma, faatasi ai ma soʻo se fesuiaiga, faʻamautinoa le tulaga i se taimi vave. I le mavae ai o le 40 tausaga, o le lamatiaga o le maʻisuka ituaiga 2 e faʻapupulaina. E mafua lenei mea ona o suiga o tausaga ma le matua. I le mavae ai o le 50 tausaga, o tagata uma, e aofia ai tane soifua maloloina, e tatau ona i ai le suka i le ono masina.

O le maualuga o le suka o le suka e faʻatulafonoina e le insulin i le hormone. O le tulaga maualalo maualalo o le kullucagon (gaosia i le pancreas), adrenaline, norepinephrine ma glucocorticoid hormones (e natia i totonu o le eleele). E le gata i lea, o le tulafono faatonutonu o le kulukose e tupu ma le auai o sela faalilolilo o le thyroid gland ma le au mai le hypothalamus ma le pituitary gland. O le toilalo i soo se tulaga o lenei faiga e mafua ai le fesuiaiga o le kulūkose.

Faʻailoga

Ina ia pulea a latou suka, e manaʻomia e tane ona suʻe le suʻega o le toto kulukose. O le suʻesuʻega e faʻatatau i se manava gaogao, e lelei i le taeao, talu ai e le mafai ona ave ni meaai i le 8 itula ao lumanaʻi. I le afiafi, e tatau ona aloese mai le atuatuvale faaletino ma le mafaufau-lagona tiga, pe afai e mafai, aua le soona inu, aua le inu pia, moe.

E masani lava, o le toto e aveesea mai se tamatamailima, i se siosiomaga i le falemai, e mafai ona ave se faataitaiga mai se vein. Afai o le anapogi o le toto glucose e oʻo atu i le 5.6-6.6 mmol / L, e taʻua lea mea o le le atoatoa o le kulukose, poʻo le faapalepale. O lenei tulaga ua manatu o se vavaeese mai le tulaga masani ma o se setete predatebetic. Ina ia faʻamaonia le faʻamautinoaina, o loʻo faia se suega o le toleniina o pill glucose pill.

A oʻo le maualuga o le suka i le 6.7 mmol ma luga, o le a faʻaalia ai le maʻisuka. Ina ia faʻamaonia le faʻamaonia, anapogi faʻamalositino toto, suega o le toleniga o le kulukose ma le maualuga o le hemoglobin glycated.

Hyperglycemia

O se tulaga e sili atu ai le suka o le toto i le masani ai o le hyperglycemia.

Faatasi ai ma mafuaaga o le tupu:

  • faʻalavelave faʻasoesa,
  • genis predisposition
  • ava malosi ma le ulaula tapaa
  • togafitiga uumi mo togafitiga o fualaau oona,
  • nisi o gasegase masani
  • faʻapea foʻi ma manuaga ma le faʻaleagaina o totoga i totonu.

I tane, o le faateleina o le suka i le toto e masani lava ona tupu mai i le talaaga o le atuatuvale, le paleni o meaai, le mamafa, ae pe a uma ona aveese le mea e afaina ai, ona toe foi lea o le kulukose i le masani. E le gata i lea, o le tulaga e mafai ona maitauina ona o le fatu fatu, o le stroke, acromegaly. O le hyperglycemia i taimi uumi o nisi taimi e faʻaalia ai le ogaoga o faʻafitauli o totoga eseese ma tino, e aofia ai le ituaiga 1 ma le maʻisuka ituaiga 2.

Faailoga o le hyperglycemia e aofia ai:

  • fia inu pea
  • peʻu mago ma paʻu mucous o le gutu,
  • sasaa
  • faʻaauau faifaipea.

O nisi taimi o le soliga faʻatasi ma le faʻavave o le mamafa o le mamafa, vevela ma le vevela. Atonu e lagona e se tamaloa le vaivai, vaivai, faʻaitiitia le faʻaaliga. Faʻatasi ai ma le hyperglycemia, le lelei o le totoina o le toto, le lelei o le faʻafouina o paʻu ma le maualalo o le puipuiga.

Le mea e fai

Ina ia faʻamaonia le suka o le toto i le tulaga o le hyperglycemia, e sili ona lelei le tausia o se meaʻai maualalo. O le a fesoasoani e faʻaititia le kulūkose, cholesterol ma le toto. E aoga foi le ave o le suka tipolo, lauti tiki, teuteuga o se manoa ma le manua: latou te taofia le atinaʻe o prediabetes. Faʻatasi ai ma le maʻisuka i tagata, o le taumafataga e faʻapipiʻiina i le glucose-faʻaitiitia o fualaau faʻasaina ma inisua inisalini.

Hypoglycemia

O se tulaga e pa'ū ai le kulūkose i lalo ifo o le masani masani o le hypoglycemia. I lenei tulaga, o loʻo i ai se malosi faʻalauiloaina o le matelaina o faʻalapotopotoga uma o le tino.

O le hypoglycemia mama e faʻatasi ma:

  • fiaaai
  • taʻavale
  • popolega
  • faʻaleagaina.

O le faʻaititialalo o le maualuga o le suka i le tagata, o le sili atu foi lea o nei faʻagaloga e avea. Pe a oʻo ifo le faʻamaoniga i lalo ifo o le 2.8 mmol / L, faʻamaopoopoina, vavao, vaivai tele, ma faʻaitiitia le faʻaaliga vaʻaia.

Afai e le fesoasoani le tagata maʻi, o se tulaga ogaoga o loʻo i totonu. O lona uiga o le le mautonu, salu, gaogao, leai se malamalama. Ona oʻo mai ai lea o se vailaʻau o le hypoglycemic, lea o loʻo faʻaitiitia ai le musika, o le fatu ma le faʻaitiitia o le mamafa, o le faʻamalosaga ma le vevela e mou atu. A aunoa ma le togafitiga faafomaʻi, o se poma hypoglycemic e ono afaina.

  • taumafa i lalo ifo o le kapiti po o le ono itula anapogi,
  • popole
  • ava malosi,
  • faaletino le galue.

Pe a 'ai le tele o meaʻai suamalie, o le mafuaʻaga o le tulaga ua faʻalautele le pulelaʻau o le inisalini i le tino. I le maʻisuka, ole sese ole fua ole inisalini e mafai ona taʻitaʻia ai lenei.

Tuua Lau Faamatalaga