Toto toto i le matutua: o le laulau o kulūkose i tamaitai ma alii

I le maʻisuka, e tatau ona mataʻituina ma fua le fua o le suka i le toto. O le masani o le faailo o le kulukose e i ai sina eseesega i le matua ma e tutusa lava mo tamaitai ma alii.

O le maualuga o le fua o le kullucose anapogi e mai le 3.2 i le 5.5 mmol / lita. A maeʻa ona 'ai, e mafai ona oʻo i le 7.8 mmol / lita.

Ina ia faʻamautinoa ua saʻo ia taunuʻuga, o le suʻega e faia i le taeao, aʻo leʻi 'ai. Afai o le suʻega toto toto e faʻaalia ai se taunuuga o le 5.5 i le 6 mmol / lita, afai e te vavaeese mai le masani, e mafai e le fomaʻi ona faʻamaonia le maʻisuka.

Afai e ave le toto mai se vein, o le fua o le a sili atu le maualuga. O le masani mo le fuaina o le toto oona e leai se sili atu i le 6.1 mmol / lita.

Ole suʻesuʻeina ole toto vevela ma le toto suauu atonu e le saʻo, ma e le fetaui ma le masani, pe afai e le mulimulitaia e le tagata maʻi tulafono o sauniuniga pe na tofotofoina pe a uma ona 'ai. O mea taua e pei o tulaga atuatuvale, o le i ai o ni gasegase laiti, ma le manua tuga e mafai ona oo atu ai i le faaleagaina o faamatalaga.

Tusitusi masani ile kulukose

Inisalini o le hormone autu lea e nafa ma le faʻaititia o le maualuga o le suka i le tino.

E maua mai i le faʻaaogaina o suauu peta pancreatic.

O vailaʻau nei e mafai ona aʻafia ai faailoga o le faʻateleina o le kulūkose masani:

  • O laufanua o loʻo iai le norepinephrine ma le adrenaline,
  • O isi suauu pancreatic synthesize glucagon,
  • Thyroid hormonone
  • O matagaluega o Brain e mafai ona maua ai le "hormon" command,
  • Corticosteroids ma cortisols,
  • Soo se isi lava ituaiga o hormone.

E i ai se paolo i aso taitasi e tusa ai ma le maualuga o le suka i le po, mai le 3 i le 6 itula, pe a i ai se tagata i se tulaga moe.

O le maualuga o le kulukose o le toto i fafine ma alii e le tatau ona sili atu i le 5.5 mmol / lita. I le taimi nei, o fua o le suka atonu e eseese i le matua.

O le mea lea, pe'ā uma le 40, 50 ma le 60 tausaga, ona o le matua o le tino, o ituaiga uma o faʻalavelave i le gaioiga o totoga i totonu e mafai ona matauina. Afai o le maitaga e tupu mai i le 30 o ona tausaga, e mafai foi ona tupu ni mea sese.

O loʻo i ai se laulau faʻapitoa e faʻatulagaina ai tulafono mo tagata matutua ma tamaiti.

Numera o tausagaFaailoga o tulaga maualuga o le suka, mmol / lita
2 aso i le 4.3 vaiaso2.8 i le 4.4
Mai le 4.3 vaiaso i le 14 tausaga3.3 i le 5.6
Mai le 14 i le 60 tausaga4.1 i le 5.9
60 i le 90 tausaga4.6 i le 6.4
90 tausaga ma luga atu4.2 i le 6.7

O le tele o taimi, o le mmol / liter o loʻo faʻaaogaina o le iunite o fua mo le kulukose o le toto. O nisi taimi e faʻaaoga ai se iunite ese - mg / 100 ml. Ina ia iloa pe o le a le taunuuga o loʻo i totonu o le moli / lita, e tatau ona e faʻateleina le mg / 100 ml data i le 0.0555.

O le maʻi suka o soo se ituaiga e mafua ai le faateleina o le kulukose i alii ma tamaitai. Muamua lava, o nei faʻamaumauga e aʻafia i meaʻai e faʻaumatia e le tagata maʻi.

Ina ia mafai ona masani le maualuga o le suka i le toto, e tatau ona mulimuli i faatonuga uma a fomaʻi, ave fua o le suka, mulimuli i se togafitiga maloloina, ma faʻaauau pea ona faia faʻamalositino.

Suga i tamaiti

  1. O le masani o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o tamaiti i lalo ole tausaga e tasi e 2.8-4.4 mmol / lita.
  2. I le lima o le lima tausaga, o tulafono masani e 3.3-5.0 mmol / lita.
  3. I tamaiti matutua, o le suka e tatau ona tutusa ma tagata matutua.

Afai e sili atu le mamafa o faailo i tamaiti, 6.1 mmol / lita, ua faatonuina e le fomaʻi se suega o le faapalepale o le glucose poo se suega toto e fuafua ai le maualuga o le hemoglobin glycosylated.

E faapefea ona suʻeina le toto mo le suka

Ina ia siaki le kulūkose i totonu o le tino, ua faia se suʻesuʻega i luga o se manava gaogao. O lenei suʻesuʻega ua faʻamaonia pe afai o loʻo maua e le tagata maʻi ni faʻamaoniga e pei o le masani ai, o le paʻu o le paʻu, ma le galala, lea e ono faʻaalia ai le maʻisuka. Mo faamoemoega puipuia, o le suʻesuʻega e tatau ona faia i le 30 tausaga.

O le toto e aveesea mai se tamatamailima po o vein. Afai ei ai se glucometer e leai se oso, mo se faʻataʻitaʻiga, e mafai ona e suʻe i le fale e aunoa ma le faʻafesoʻotai o se fomaʻi.

O sea ituaiga masini e faigofie aua e naʻo le tasi le mataua o le toto e manaʻomia mo suesuega i alii ma tamaitai. E aofia ai se ituaiga masini e faʻaaoga mo le suʻega i tamaiti. E mafai ona maua vave iʻuga. O ni nai sekone pe a uma le fua.

Afai o le mita e faʻaalia le tele o taunuuga, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi le falemaʻi, pe a fuaina le toto i le fale suesue, e mafai ona e maua saʻo faʻamatalaga saʻo.

  • O le suʻega toto mo le kulukose e tuʻuina atu i le falemaʻi. Aʻo lei faia le suʻesuʻega, e le mafai ona e 'ai mo le 8-10 itula. A maeʻa ona ave le plasma, e ave le 75 g o le kulukose i le vai, ma a uma le lua itula ona toe pasi lea o le suega.
  • Afai a maeʻa le lua itula o le a maua mai i le 7.8 i le 11.1 mmol / lita, e mafai e le fomaʻi ona iloa se soliga o le faapalese kullukose. I luga aʻe o le 11.1 mmol / lita, o le maʻisuka ua iloa. Afai o le auiliiliga na faʻaalia se iuga o le itiiti ifo i le 4 mmol / lita, e tatau ona e faʻafesoʻotaʻi se fomaʻi ma faia se suʻega faaopoopo.
  • Afai e maua le faapalepale kulukose, e tatau ona totogi le mafaufau i le soifua maloloina o le tagata lava ia. Afai o togafitiga togafitiga uma e faia i le taimi, e mafai ona aloese mai le atinae o le maʻi.
  • I nisi tulaga, o le faailoga i tane, fafine ma tamaiti e mafai ona 5.5-6 mmol / lita ma taʻu mai ai se tulaga vavalalata, lea e taua o le prediabetes. Ina ia puipuia le maʻisuka, e tatau ona e mulimuli i tulafono uma o meaʻai ma lafoaʻi masani leaga.
  • I faʻamaoniga manino o le maʻi, o faʻataʻitaʻiga e faia i le tasi taeao i luga o se manava gaogao. Afai e leai ni uiga faʻaalia, o le maʻisuka e mafai ona maua i luga o ni suʻesuʻega se lua na faia i aso eseese.

I le afiafi o le suʻesuʻega, e le manaʻomia ona e mulimuli i se meaʻai ina ia mafai ai ona faʻamoemoeina taunuuga. I le taimi nei, e le mafai ona e 'ai fualaʻau i ni aofaiga tetele. Aemaise lava, o le iai o faʻamaʻi faʻamaʻi, o le taimi o le maitaga i fafine, ma le atuatuvale atonu e aʻafia ai le sao atoatoa o faʻamaumauga.

E le mafai ona e faia suʻega mo alii ma tamaitai na galulue i le po i le aso muamua. E tatau ona moe lelei le tagata maʻi.

O le suʻesuʻega e tatau ona faia i le ono masina mo tagata e 40 tausaga, 50 ma le 60 tausaga.

E aofia ai suʻega e masani ona tuʻuina atu pe a fai o loʻo maʻi le tagata maʻi. O i latou o ni tagata atoatoa, o gasegase ma le faʻamaoni o le faʻamaʻi, fafine maʻitaga.

Tele taimi o le auiliiliga

Afai e manaomia e tagata soifua maloloina se suʻega e siaki ai tulafono masani i le ono masina, ona tatau lea ona suʻeina tagata gasegase e maua i le maʻi i aso uma tolu i le lima taimi. O le tele o suʻega o le toto suka e faalagolago ile ituaiga o maʻisuka ua maua.

O tagata e maua i le maʻisuka ituaiga 1 e tatau ona suʻeina i taimi uma aʻo leʻi tuiina le inisalini io latou tino. Faatasi ai ma se faʻalavelave o le soifua manuia, o se tulaga faʻalavelave po o se suiga i le paʻo o le olaga, o suʻega e tatau ona faia i taimi uma.

I le tulaga pe a maua le maʻisuka ituaiga 2, o suʻega e faia i le taeao, tasi le itula pe a uma le 'ai ma ao le i momoe. Mo fuataga masani, e tatau ona e faʻatau se mita feaveaʻi.

Tuua Lau Faamatalaga