Taumafa glycemic food

Vaʻavaʻai i fualaau faigofie e fesoasoani ia te oe e sui lau meaʻai ile sili atu ona maloloina? Tikiake le e-book free Detoxickate i le 'aiga o le taeao,' aiga o le aoauli, ma taumafataga o le afiafi.

E moni e sili atu le tele o meaʻai gaʻo (e masani lava le falaoamata ma le suamalie) e faʻafefe ai le gau o le mamafa ma e fesoasoani i tupe mama? Ma o le ā e mafai ona taʻitaʻia ai i le maʻisuka? O le a le faʻamatalaga manino o se oloa ma aisea e te manaʻomia ai ona e iloa?

O le glycemic index (GI) o se faailoga e atagia ai le tele o le suka i totonu o le toto e tulaʻi pe a uma ona faʻaaogaina lenei oloa. O le maualuga o le GI o le oloa, o le tele o gaʻo mai le tino e mafai ona gauai i le tino o le kulukose, lea e atagia i le faateleina o le suka o le toto.

O faʻamatalaga Glycemic ua naʻo naʻo meaai e gaʻo ai le gaʻo. I na meaai e aofia ai protein ma gaʻo, o le GI e le maua.

O le GI o le kulukose e avea o se fua faʻatatau o le 100. I le faʻatusatusaina o le maualuga o le suka i le toto pe'ā uma ona faʻatau le oloa i le maualuga o le suka i le maualuga o le kulukose, tatou te maua le GI o le oloa. Mo se faʻataʻitaʻiga, GI 35 o lona uiga o le 35% o carbohydrates o se oloa tuʻuina atu o le a gauaiina e le tino i le tino o le kulukose. O lona uiga o le tali a le tino i le faʻaaogaina o le 100 g o le oloa ma le GI 35 o le a tutusa ma le 35 g o le kulukose.

I le filifilia o meaai ma le itiiti ifo o le GI ma se mea e maua ai le kalori, e te fesoasoani i le pulea o le suka ma le insulin ma ia tumau le paleni o le taumafa ma le taumafa.

E faʻapefea ona maua le GI oloa? Ua leva ona fuaina ma faamaumauina mea uma. E tele laulau i luga o le Initaneti - o nisi e sili atu ona sao ma saʻo. O se laulau talafeagai i luga o le site o Montignac.

O le mea moni, e te le manaʻomia ni laulau. Tau lava ia manatua o mea uma e suamalie ma faʻamalosi e aofia ai le glucose maualuga. O oloa gaosiga uma e gaosia i sugars ma starches (maualuga GI!). Yoghurts, curds, kuki, sisi, meaʻai, mea meataalo, soda - o le lisi e faʻaauau pea.

O le mea lea, po o le a lava le mea e fai mai ai se tagata, e tatau ona faia le filifiliga e fiafia ai i fualaau faisua, legumes, cereals, iʻa ma aano o manufasi, fuamoa, oloa gaosi maualuga, fua ma fua.

faʻaeteete, fenumiai i faaupuga!

E tele lava ina i ai le le mautonu poʻo se tuufaatasiga o manatu faavae "glycemic index""Ma"telegese / vave gaʻo».

Ua vaevaeina faʻamalosi gaʻo ma faigofie - mai o latou fausaga vailaʻau. E taʻua foi le telegese ma le saoasaoa - talu ai o latou fua eseese o le aofia i le metabolism.

Malosiaga o gaʻo naʻo le vaega na gauaiina e le tino (cereals, fiva dietary) ona faʻamalosi ai lea. Latou te faasolosolo malie ona maua le kulukose toto, o lea e taʻua ai foi o le gaʻo maso. E faʻaalu e le tino le malosi faʻapitoa i luga o latou gaioiga ma e na o sina vaega e gauai.

Faʻateʻa gaʻo faigofie (suka, falaoamata) vave faʻapupulaina le suka toto. A maua i latou, e masani ona le faʻaaluina e le tino le malosi i luga o la latou gaioiga, e vave ona aofia ai i totonu o le metabolism ma ua i ai se osofaʻi faʻalauiloa i le inisalini, ua paʻu le pancreas. Latou te gauai atoatoa, faʻateleina le faʻapipiʻi ma auai i le faʻapipiʻi o mea faʻapipiʻi.

Ole maualalo o le faasino igoa o le oloa e le o lona uiga o lona manava e manaomia ai se taimi uumi, ae pe a faʻapalaina, e maua e le tino ma faʻaitiitia le kulukose.

I le faʻamalamalamaina o lenei faʻamatalaga, o vailaʻau faʻamalosi faʻapitoa i GI maualalo ma laʻititi e sili ona manaia. O lenei:

  • Legumes (pi, lentils, pi, pi, ma isi)
  • Cereals (sei vagana ai semolina)
  • Pasi falaoa atoa, falaoa ua tunuina falaoa
  • Fua o le suka maualalo (kiwi, peaches, fualaau, pears, apples, oranges)
  • Berries (plum, cherry, currant)
  • Fualaau faisua (mea uma seʻi vagana ai pateta, beets kuka ma kāloti)
  • Musika
  • O keke sukalati (70% koko koko)

Maualuga GI mo meaʻai uma, mea e faʻafiafia ai, beets kuka ma kāloti, pia, makaloni, sipuni, meli, tilo, faʻi, araisa.

O se mea faigaluega mo le sailia o oloa patino, faapea foi lisi, o iinei.

Glycemic index ma le mamafa.

I faaupuga lautele: matou te maua le malosi mo le soifuaga mai le lua auala: glucose ma gaʻo. Muamua lava, o le kulukose o loʻo faʻaaogaina e avea ma punavai sili ona vave ma faigofie o le malosi. Mo le talepeina o gaʻo, e te manaʻomia le tele o le malosi, ma e faʻaalu i le nofoaga lona lua. I le mulimuli mulimuli ma le mulimuli mulimuli, ua faʻamaunuʻu protein (o lona uiga, o tatou maso - mo se faʻataʻitaʻiga, ma se mea e le paleni).

O le gaʻo e teuina i le tele o meaʻai, faatasi ai ma le faʻaitiitia o le metabolism, faʻapea foʻi ma le tele o meaʻai o gaʻo - pe'ā liua i gaʻo ma teuina.

E toʻatele tagata e 'ai i se auala latou te faʻafefe ai o latou tino e le amanaʻiaina ia fanua o loʻo maua. Afai e te le faʻaaoga suauʻu gaʻo e pei o mea e maua ai le malosi, e le mafai ona faʻaititia le pasene o gaʻo i le tino. E tusa lava pe e tele atu calori e te faʻamalosi ai e ala i le faamalositino nai lo mea e te maua.

Suga ma le inisalini

O le aʻafiaga o le inisalini o le faʻaitiitia o le maualuga o le kulukose i totonu o le toto. O le inisalini e faʻateleina ai le gaogao o siama siaki mo le glucose, faʻamalosia ai mea taua e tatau mo le gau o le kulukose, e faʻamalosia ai le fausia o le glycogen i le ate ma muso mai le kulukose (o se meaola e teu i le ate mo le vave faʻaaogaina ma se manaʻoga malosi mo le malosi), ma faʻaleleia le tuʻufaʻatasiga o gaʻo ma pulu. E le gata i lea, o le inisalini e taofia ai le gaioiga o mea e faʻavaivaia le glycogen ma le gaʻo.

O le inisalini o loʻo faʻapipiʻiina i le pancreas pe a maualuga le maualuga o le sukū nai lo le masani na faʻatuina mo i tatou i le natura. O loʻo i ai se faʻamoemoe sili ona lelei o le toto suka. A maeʻa ona 'ai meaʻai, toto maualuga le suka, e fuafua i le tele o le gaʻo i totonu o meaai.

E tali le pancreas e ala i le tuʻuina atu o le inisalini i totonu o le toto. O le inisalini e alu ese atu le glucose i se ituaiga o teuina - musele poʻo le gaʻo. I le taimi lava i totonu o le musele, o le kullukose ua liua i le malosi mo le galue, ma afai o loo i totonu o suauu gaʻo, ua liua i le gaʻo ma faʻapuputeleina i le tino.

O le mea lea, afai e te faʻamaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻavaʻai i le maualuga o le GI i le gasologa o le aso, o le a le mafai ona faʻaaogaina suauʻu oona e avea ma malosiaga. O le tino o le a punouai i le faʻaaogaina o le kulukose ma o le a faʻaaogaina e avea o se punaoa malosi muamua, ae o le a le maua i gaʻo. O le tele o le taumafa o gaʻo (glucose), lea e le mafai ona vave faʻaaogaina i le faʻaaogaina o le malosi, o le a teuina ma le saogalemu i totonu oo tatou tino i foliga o gaʻo ma glycogen.

Faataitaiga: o se fasi keke e aina e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo i le maualuga o le GI ma sili atu le tele o kalori nai lo se tagata masani e mafai ona susunuina i le taimi lava lena. O fea e alu i ai lenei tino? Faʻatau i luga! E le afaina pe a na o le keke na o lau taumafataga lea o le aso. O le mafuaʻaga lea e tatau ai ona vavaeese le sipuni mai le taumafataga, pe afai oe feagai ma le galuega o le paʻu mamafa.

E faʻaogaina e saienitisi le GI o oloa eseese

Suʻeina po o le fea o fuainumera faʻamaualuga o meaai masani e faigofie tele. I luga o se manava gaogao e tatau ona e 'ai i le suʻega o le suʻega. O lona aofaiga ua fuafuaina ina ia aofia tonu ai le 50 g o gaʻo. I le 15 minute latou te ave ai le toto mo le suka, e faamaumauina faʻamaumauga. O le taunuuga e maua i le 2 itula e faʻatusatusa i le aofaʻi tutusa o le kulukose. Ina ia mafai ona faʻamautinoa le GI, e tatau ona e faia se faʻataʻitaʻiga mai le tele o tagata ma fuafua le aofaʻi o le tau. E tusa ai ma taunuʻuga o suʻesuʻega ma faʻatusatusaga, o loʻo tuʻufaʻatasia laulau o faʻamaumauga faʻapitoa.

O le a le GI mo?

Numera e mafai ai e oe ona faʻatusatusa oloa i soo se uiga, ae leʻo manino i taimi uma pe o le a se fua faʻatusa e maua i se uiga agavaa.

O le faasinomaga o le faasinomaga e taua tele mo le maʻisuka. O tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona filifili ma le faaeteete le punavai o gaʻo, aua o lo latou maʻi e fesootaʻi ma se faaletonu i le faʻaaogaina o le kulukose. Ina ia aua nei siitia maualuga le maualuga o le suka i le suka, e tatau ona e fuafua pe fia kene o glukose o le a oʻo atu i le toto ma mea taumafa taumafa. Mo nei faʻamoemoega, e te manaʻomia se faʻamatalaga mataʻitusi.

E taua foi GI mo tagata soifua maloloina. O le faʻamatalaga faʻamaonia e le gata ina atagia ai le tele o le kulukose, ae o le tali tutusa foi o le inisalini. O le inisalini e faʻaaogaina le kulūkose metabolism, ae e le faʻaaogaina soʻo se vaega o meaola i lona vaeluaina. E taʻitaʻia le suka i gaʻo eseese o le tino. E tasi le vaega e alu i le suiga o le malosiaga i le taimi nei, ma le isi ua tolopo "mo le taimi mulimuli". I le iloaina o le GI o le oloa, e mafai ona e pulea le metabolism o le tino, e puipuia ai le faʻapipiʻi o gaʻo mai gaʻo gaʻo.

Faasino Igoa Fuafaatatau Laupapa

I totonu o le laulau o faʻamatalaga matagofie o mea taumafa, e mafai ona e maua fua faʻamatalaga i oloa. O fesuiaiga nei e iloga:

  • Maualuga - mai le 70 ma luga.
  • Medium - mai le 50 i le 69
  • Lalo - e oʻo i le 49.

E tatau ona manatuaina, mo se faʻataʻitaʻiga, o le faʻasologa o fuainumera o fualaau faisua e faalagolago ile vaitau, matua ma ituaiga.

Toeitiiti lava o fua ma fualaʻau uma e mauʻoa i le suka, lea e faʻatele ai lo latou GI. Ae ui i lea, o loʻo i ai fua e maualalo le faʻaogaina o igoa. Faatasi ai ma i latou, o fualaau aina e sili ona taua: apricot, plum, apple, pear, currant, rasipi.

I le eseesega, o loʻo i ai fua e maua ai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina - o faʻi, vine, tilo. Ae ui i lea, e le o se mea e leaga ai a latou fua. E masani lava ona taua le toe taʻua o le GI mo le pasene o suauu. O lea la, o le siloti e maualuga lona maualuga, ae o le 100 g o lona pulupulu e aofia ai na o le 5.8 g o gaʻo.

Meaai ma se maualuga maualuga o le faasinomaga o le 70 ma le maualuga.

Gaosiga (Gi)
Pia110
Aso103
Glucose100
Fetuʻaiga Pule100
Paʻu falaoa paʻepaʻe100
Rutabaga99
Butter buns95
Pipi pateta95
Umu pateta95
Potaterole95
Nati nati92
Tuugalafi Apricots91
Gluten Free White bread90
Paʻepaʻe (pipii) araisa90
90
Kāreti (kuka pe uʻu)85
Hamburger Buns85
Fuga vao85
Le popokoni le faʻamaonia85
Milk Rice Pudding85
Palu pateta83
Vailaau faʻasusu i le suka80
Cracker80
Muesli faʻatasi ma aʻa ma vine80
Toa suamalie76
75
Paloni75
Fagu Farani75
Risi falaoa i le susu75
Lasagna (mai le susu)75
Faʻataʻitaʻiga Faʻataʻitaʻiga75
Millet71
Chocola ("Mars", "Snickers", "Twix" ma isi)70
Miliki sukalati70
Soda suamalie (Coca-Cola, Pepsi-Cola ma isi)70
Croissant70
Sood Wheat Noodles70
70
Puki pateta70
Risotto ma le araisa paepae70
Dumplings, ravioli70
Brown suka70
White sugar70
Couscous70
Manka70
Palu falaisi70

O oloa ma se fuainumera faasinomaga o le 50 i le 69

Gaosiga (Gi)
Palu falaoamata69
Pineapa fou66
Faʻasalalau vave66
Oona suamalie65
Jam65
Beets (kuka pe totō)65
Pulu falaoa lanu uliuli65
Marmalade65
Marshmallows65
Granola ma le suka65
Pusa fagu65
Faʻi vine65
Maple syrup65
65
Lavea tao pateta65
Sorbet65
Sweet Potato (Sweet Potato)65
Palu falaoa atoa65
Fagu fualaau faisua64
Macaroni ma Cheese64
Germinated Wheat Grains63
Frit flour fritters62
Pizza pipi paluga ma tamato ma sisi61
Faʻi60
Chestnut60
Ice cream (faatasi ai ma le suka faaopoopo)60
Lisi saisaisa uumi60
Lasagna60
Malosiaga o le mayonnaise60
Meloni60
Oatmeal60
Palu Kauni (ma le suka)60
Fualaau aina suamalie60
Papaya fou59
Arab pita57
Paʻu kulimi 20% gaʻo56
Lelei Faʻasusu56
Fualaau suamalie (Sugar Free)55
Ketchup55
Toga55
Spaghetti55
Sushi55
Bulgur55
Pikiaga Canned55
Faʻamaʻoti Kuki55
Pulu51
50
Basmati Rice50
Laʻau iʻa50
Laʻau masi falai50
O le sukalani (faasao free)50
Kiwi50
Sugar-Free Pineapple Juice50
Lychee50
Mango50
50
50
Ava o le suka (free free)50

Meaʻai ma maualalo le faʻasologa o igoa mai le 49 ma le lalo ifo

Gaosiga (Gi)
Cranberries (fou pe malulu)47
Fua o le vine (leai se sao)45
Paina Green Cannes45
Basmati Brown Rice45
Popo45
Vine45
Fou manogi45
Saito saito ua manogi45
Laʻau paʻu45
Faʻafefeteina o fatu falaoamata (e aunoa ma le suka ma le meli)43
Buckwheat40
Fualaau mamago40
Al dente kuka kuka40
Carrot Juice (Sugar Free)40
Apricots ua vela40
Prunes40
Faʻasaʻo (uliuli) araisa35
Chickpeas35
Fou35
Mean Meat35
Tina vine35
Tato totogo35
Laʻau mūmū fou35
Saina Saina ma vermicelli35
Fualaau Sesame35
Fou manogi35
Laʻau fou35
Fresh quince35
Soy sauce (Sugar Free)35
Yogurt35
Fructose ice cream35
34
New nectarine34
34
Fuga fou34
Compote (sugar free)34
Tomato juice33
Yever31
Toa 10% gaʻo30
Soya susu30
Fuga o le apricot30
Brown suauu30
Fuga vine fou30
Pīni lanumeamata30
Ata30
Kaloti fou30
30
Jam (leai se sao)30
Pulu fou30
Tomato (fou)30
Fatisi e leai se totogi30
Yellow lentils30
, lingonberry, blueberry30
O le sukalati malulu (sili atu i le 70% koko)30
Laʻau susu30
Milu (soʻo se gaʻo oona)30
Pasifi fua30
Pomelo30
fou30
Poula30
BlackBerry20
Cherries25
Green lentils25
Auro Uila25
25
Laʻau mumu25
Fualaau25
Palukin fatu25
Gooseberry25
Soya falaoamata25
Lefir laitiiti-gaʻo25
22
Peanut Butter (Sugar Free)20
Artichoke20
Eggplant20
Soy yogurt20
Amene15
Broccoli15
ulutala15
Cashew15
Seleti15
Paranesi15
Pupu mai Brussels15
Palufela15
Peli tili15
Fugama fou15
Hazelnuts, pine pine, pistachios, walnuts15
Asparagus15
Ginger15

O le taʻiala o le faʻatulagaina o le fuainumera o fualaau oona (GI) e faʻavae i le glycemic Index of glucose - e 100. Mo isi GI, e faalagolago i la latou tuufaatasiga, e mafai ona aofia ai mai le 0 i le 100. O gaʻolami mai meaʻai ma le maualuga o faʻamaumauga e vave ona faʻaaoga ma mafua ai faʻavavevave le vave o le kulūkose, ma mai le PP ma maualalo lemu ma e le faʻaosooso ai i le malosi o le kulūkose.

O le a le faasino igoa?

Glycemic index (poʻo le GI) o le faailoga lea o le aafiaga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto, o le uiga o meaʻai taitasi, pe'ā uma ona 'aina. E faʻalagolago i le saoasaoa o loʻo faʻafefe ai le gaʻo i le tino ma faʻalauteleina le maualuga o le suka.

GI i oloa e faʻalagolago i se numera o mea faʻaopoopo:

  • ituaiga o gaʻo - i luga o le GI maualuga, i le faigata o le GI,
  • o le tikeri o le matua ua maualuga i fualaʻau 'aina ma fua o le GI,
  • le maualuga o le gaʻo ma le polotini - o le maualuga o lenei faailoga, o le maualuga o le GI,
  • le tele o fipa i totonu o le oloa - o le tele lava, o le maualalo o le GI,
  • auala fai kuka - e pei o se tulafono, pe a maeʻa togafitiga vevela, e maualuga le GI.

I le masani ona faʻaaogaina o mea taumafa ma le GI maualuga, o faʻafitauli o le gasegase e tulaʻi mai i le tino:

  • maualuga le maualuga o le suka
  • o loʻo i ai se lagona o le fiaʻai vave
  • o le faagasologa o le gaʻo susu i totonu o masini e faʻanatinatiina.

O le aofia ai o taumafa maualalo ifo ile GI i le taumafataga e faʻaititia ai le lamatiaga o atinaʻe, ma.

E le na o tagata e iai faʻamaʻi luga e tatau ona mataituina GI ia latou meaʻai i aso uma. O lenei faailo e taua tele mo tagata taʻaalo. Mo aʻoaʻoga umi poʻo tauvaga, ua fautuaina i latou e aofia ai le tele o oloa maualalo maualalo ile GI i le lisi, ma mo aʻoaʻoga pupuu ma faʻamalosi poʻo le toe faʻaleleia pe a maeʻa avega taua, ma mea maualuga.

Maualuga GI Products

O le malosi e mafua mai i gaʻo o loʻo faʻaaogāina e le tino mo manaoga nei:

  • ia faʻatumu maso glycogen faleoloa,
  • ia faʻaputu faʻasoa mo le lumanaʻi.

O meaai maualuga GI e aofia ai le tele o meaʻai gaʻo, o le vave lava ona tuʻuina atu a latou kulukose, lea ua liua i le malosi. E le mafai e le malosi tele ona ulu i totonu o le maso ma ua teuina i le ituaiga o gaʻo, ma ua maualuga le maualuga o le suka.

Low GI Products

O meaai maualalo ole GI e aofia ai le tele o poloka sikū. O nei mea e aofia ai fualaau faisua fou, fualaau aina, lekila, pasese o le pata, oatmeal, ma le laisa enaena. O lo latou faʻaaogaina e le mafua ai le maualuga o le maualuga o le suka ma e le saofaga i le teuina o gaʻo.O le mafuaaga lea o le tele o meaai e aofia ai le tele o mea taumafa e maualalo le GI.

Feeseeseaiga o tagata atamamai ile GI

O tagata atamamai o le Soifua Maloloina a le Lalolagi ma le tele o fomaʻi e fautuaina tagata mamai e mulimuli i le GI. Ae o le tele o isi tagata atamamai e finau e faapea, o le mataituina o faailoga i le faiga masani e matua faigata lava.

O le tau o le GI i le oloa lava e tasi i suʻesuʻega eseese atonu e eseese. O le fua o le gaogao i le aso, o le setete o le oloa (faʻataʻitaʻiga, o le matua o le tamaititi), ma le faʻatasi ma isi vaega o le ipu e mafai ona aʻafia ai lenei faʻaʻailoga.

Ae ui i lea, e oo lava i le amanaiaina o nei eseesega, e mafai ona faaiuina e tele mea aoga e maualalo le GI. E i ai ni nai gaʻo, tele vitamini, fiber ma minerale. O le mafuaaga lena e mafai ai ona aoga ia laulau e iai faʻamatalaga GI mo le tuufaatasia o se faasologa o aso eseese. E le gata i lea, o le faʻaaogaina tatau o mea taumafa ma le GI maualuga o le a le afaina foi i le soifua maloloina. Masalo i le lumanaʻi, o suʻesuʻega fou o lenei faʻaaliga o le a faʻagofieina ai lona faʻaaogaina atoatoa o le faʻatinoga i le faʻatinoga. I le taimi nei, o laulau faʻatasi ai ma faʻataʻitaʻiga GI e mafai ona faʻaaoga e amanaʻia ai le mataupu o le faʻaogaina ma le fuafuaga o le taumafa talafeagai.

O le mea taumafa o Marina Makisha e talanoa e uiga i le faasino igoa:

O suʻesuʻega talu ai nei ua faʻaalia ai e le o gaʻo uma e afaina ae le o mea uma e maua ai le gaʻo. Ma, e ono foliga mai o la tatou vaaiga i aso uma o gaʻo, e faigofie ma faigata, e leʻo faʻamaoni.

O le a le GI?

O le a le GI ma faʻapefea ona faʻatatauina? O le manatu o le GI e faasino i le faateleina o le maualuga o le kulukose i totonu o le tino o le tagata, pe a uma ona 'aina se meaʻai, faʻaalia i vaega o le saoasaoa. Glucose ua fausia i sela e ala i meaai ma le tele o mea inu. Latou te taua mo le malosi. E vaevaeina faʻamalosi faʻamalosi i ni faʻamaumole faigofie ma faʻalavelave. Afai o le a iai i totonu o le tino tagata ia vaega ninii o le gaʻololo, o le a muamua lava ona faʻaumatia i latou i lalo o le eletise, ma mulimuli ane, i le kulukose.

Afai o le maualuga o le gaʻo o le carbohydrate e maualuga, ona tele ai lea o le kulukose e gaosia. O lenei mea e faʻateleina ai le sola lelei i totonu o le toto. O le mea lea, o le oloa e maua ai se tulaga maualuga o le faasinoupu igoa. Afai o le faʻagasologa o le vaeluaina o meaʻai oona o loʻo faʻagesegese, o le mea lea e maua ai le lelei tele i foliga o le atoatoa mo i latou o loʻo i ai i le taumafataga.

O le faavae mo le suʻesuʻeina o le GI sa faataatia i le amataga o le 80 o le 20 seneturi e Dr. D. Jackins i le Iunivesite o Toronto (Kanata). Na faʻatautaia e saienitisi suʻesuʻega pailate, lea na 'ai ai e tagata volenitia meaai e maua ai le gaʻo pe a 50 kalama. Ina ua mavae lena, o kuata uma o le itula o le suʻeina o le suʻega toto mo le suka na maua mai mataupu. A maeʻa fua, o tagata suʻesuʻe ile falesa na tuʻuina atu ni kalafa o suiga i faʻamaumauga o le toto. O le faʻamatalaga na maua na tumau pea o se tasi o le aiga, e le talafeagai mo le faʻatusatusaina o meaai.

O le fesili e tulaʻi mai e uiga i le fesoʻotaʻiga i le va o manatu o le GI ma le faʻaogaina o kalori. O se tali faigofie atonu o le eseesega o le GI o se faailoga o le fua faatatau o le faateleina i le aofaiga o le suka i totonu o le toto. E ui o le kalori o le malosi na maua e le tino mai meaai.

Afai e te vaʻaia ma le faʻaeteete le faagasologa o le oti, ona tatau lea ona e faʻaaogaina se fuafuaga faapitoa. O le faʻamatalaga faʻapitoa o oloa o loʻo i le laulau e fesoasoani i le vave fuafuaina o le meaai ma le lisi mo le aso ao matauina le lelei o mea taumafa. O lenei ituaiga o lisi o oloa e talafeagai e le gata mo le aveesea o le mamafa, ae mo i latou foi e mafatia i le hyperglycemia.

E na o le tolu vaega e iloa ai le fua o le gau o le kulukose i le toto:

  1. O oloa e maualalo le faasinoupu e tutusa ma faailoga mai le 0 i le 40,
  2. O oloa ma se fuainumera faasinomaga e tutusa ma faailoga mai le 40 i le 70,
  3. O oloa o loʻo i ai se faʻamaufaʻailoga maualuga e tutusa ma faailo mai le 70 ma le sili atu.

Laulau e le o faʻaalia ni faʻamatalaga e uiga i meaʻai susu, susu, mea inu, vai - talu ai ona o le latou numera igoa.

Laulau atoa

Suafa igoaGlycemic level
Sea sea meaai ma soga saumalie0
Vaʻai, vaitau vevela5
Avaka ma isi fua suamalie10
O ituaiga uma o nati, pistachios, kapisi, puʻamuʻu, piʻamea lanumeamata, fuakini fualaau faisua, pi, seleni, sipuni, olive, kukama, rhubarb, salati, totoa15
Sukalati e oʻo atu i le 85% koko pi, artichokes, yogurt natura, sua lemon, eggplant20
Legumes, vine vine ma strawberries, cherries, cherries, barley groats25
Pulu fagu, kalu lanu, beets, lapisi, tamato, pulu, kāloti, suamalie o le marmalade ua leai ni mea suamalie, fualaau suamalie, fualaau mama, pea, fualaau suamalie30
O fualaau suamalie, fualaau o le quince, rimoni, lefete, pusi mata lanumeamata, sunflower ma fatu sesame, seleni aʻa, ulu o sana, fatu poppy, apricots, peaches ma nectarines, fatu, plums, ice cream, juice tomato, apples35

Meaai Meaai

O le maualuga o faʻamatalaga faʻapitoa o meaʻai mo le paʻu o le mamafa e mafai ona fesuisuiai e fuafua i mea o faʻaopopo faaopoopo ma faʻaopoopoga e faʻaaoga i le kuka.

O uiga taʻitoʻatasi o le tino o le tagata o le a tali atu foi i le eseesega o le mauaina o le meaai e tasi. Mo mafuaʻaga nei:

  • Tausaga o tagata taitoatasi. O le matua, o se tagata ua leiloa le malosi e vave ona tagofia meaʻai,
  • O le siosiomaga o le siosiomaga,
  • Metabolism ma metabolism i le tino,
  • Le maualuga o le puipuiga o tagata
  • O loʻo iai faʻamaʻi pipisi ma faʻamalositino i le tino,
  • O fualaau oona lea e aʻafia ai le malepelepe o le polotini o loʻo faʻapipiʻiina i sela,
  • Le tele o gaoioiga faaletino.

Afai e te faʻaaogaina oloa e maualalo ma maualalo i le meaʻai i aso taʻitasi, ona faʻasaʻoina lea o le digestibility o meaai masani e aunoa ma le le mautonu i le tino ma le metabolism.

Vaega o taumafa i le gasologa o le faʻaitiitia o le mamafa

Le faʻasologa o fuainumera o meaai ma lona faʻatulagaina pe a mulimuli i se meaʻai - o se mea lea e galo e le tele o tagata le fiafia. Mo meaai paleni tatau ma talafeagai, e le lava le faatapulaa o le tino i le kalori. O le a le aoga o le faʻatulagaina o le ipu glycemic o ipu?

  • Fetuunai fua o oloa lelei e toe faʻatumu ai le malosi. O meaai e maualalo ma laʻititi le tele o le a le tuua ai se tasi o le tagata fiaai ma le taimi e tasi o le a le sao i le gaʻo o le tino. O le tausia o le faʻatau meaai i faʻamatalaga faapitoa e sili atu le faigofie nai lo le faitauina o kalori o taumafataga taʻitasi.
  • O le maualuga maualuga o le maualuga o le faʻamaonia o le itiiti ifo o le taimi o le a manaʻomia ai e se tagata ona faʻatumu le tau o le malosi. O le a vave oʻo mai le fiaʻai nai lo le manatu. I le taimi lava e tasi, o se maualuga maualuga e faʻaleleia ai se lagona lemu o le atoatoa. O le mea lea, e mafai e se tagata i le 'aiga o le afiafi ona' ai atili meaʻai nai lo mea e tatau ai O le tele o taumafa o le a talepeina i totonu o le kulukose, lea o le a teuina i totonu o le fatty layer.

O le mea lea, o le matauina o mataupu faavae o se soifua maloloina lelei, e le manaʻomia ona e gauai atoa atu i le faitauina o kalori i meaai.

Maʻisuka ma Glycemic Index

O suʻesuʻega mulimuli e lua (lalo) faʻamaonia le mea o loʻo i luga:
Suesuega muamua . O se suesuega a saienitisi Amerika sa lolomiina i le 2004 i le American Journal of Clinical Nutrition (80, No. 2, p. 348-56) e aofia ai 91249 tamaitai na faaalia ai o le taumafaina o meaai ma le maualuga o le GI ma le faaletonu o le cereal (aemaise lava i le tuufaatasiga ma le leai o se gaoioiga faaletino ) e fesoʻotaʻi ma se faʻalavelave maualuga o le atiaʻe o le maʻisuka ituaiga 2.
Suesuega lona lua . O le isi suʻesuʻega na faia e saienitisi Amerika na lolomiina i le Diabetes Care i le 2004 (Fep. 27 (2): 538-46) ma le 2834 tagata na faʻaalia ai le ono mafai ona faʻaosoina le insulin (o se predisposition i le maʻisuka) e itiiti mo i latou na faʻaumatia tele fiber. ma fatuga atoa, ma mulimuli ai i se taumafa maualalo o le GI.

O nei taunuuga e talitutusa ma suʻesuʻega talu ai nei a saienitisi Ausetalia ma le 36787 soifua maloloina ma le 365 tagata maua i le maʻisuka (Ola Maʻisaga 2004 Nov. 27 (11): 2701-6).

E sili atu le fiafia o taunuʻuga o se suʻesuʻega e aofia ai le 6,500 tagata mai le Iunaite Setete. E foliga mai o tagata e 'aina le tele o meaʻai mai le saito (paʻepaʻe) falaoa, pateta ma ituaiga araisa ma le maualalo o le amylose e 2-5 taimi sili atu le lamatia o le atinaʻeina o le maʻisuka nai lo i latou o loʻo mauʻoa i fiber ma fatu atoa. Ma o nei mea uma e oʻo lava i le amanaʻiaina o mea taua e pei o le matua ma le numera o le tino (Salmeron et al., JAMA 1997, 277: 472-77).

Glycemic index ma meaai.

Fautuaga lata mai lata mai nei e faʻaleleia ai lau faʻaaogaina o meaai mama (e pei o pateta) e mafai ona oʻo atu ai i se lamatiaga o le maʻisuka (Eu J Clin Nutr 1999, 53: 249-54), gasegase o le tino, faʻalauteleina o le toto, toto maualuga, ma maʻi fatu .

O se mea tāua taua i le suʻesuʻega o le faʻasologa o fuainumera o fuainumera o meaʻai e aofia ai le suka faamamaina e masani lava ona maua ai se avega maualalo nai lo meaai i aso uma e pei o falaoa poʻo susu. O le faʻaaogaina ma le faʻaaogaina o le suka faamamaina (10-12%) maua i mea taumafa (e pei o keke) poʻo mea taumafa (e pei o le kofe) e le fesoʻotaʻi ma le oona, micronutrient deficiencies poʻo aʻafiaga e le manaʻomia i luga o le toto totogo poo le inisalini (Anderson Nutr Res 1997, 17: 1485-8). O lenei sailiga ua fesoasoani e sili atu le saoloto o le taumafa mo le maʻisuka. Ae ui i lea, o le tele o suauu faamamaina o loʻo aofia ai gaʻo afaina . O nisi meaʻai ma maualuga maualuga o gaʻo le lelei (e pei o keke pateta) atonu e maualalo le GI. O le mea lea, pe a filifilia meaai e maualalo le GI, e tatau ona mafaufauina le numera atoa o gaʻo, gaʻo, fib, masima, ma isi meaʻai.

Inisalini faasino igoa

O mea taumafa maualuga i proteins ma gaʻo e faʻaleleia ai le tele o le inisalini nai lo le fautuaina mai ile maualuga ole glycemic. I le suʻesuʻeina o le inisalini, na iloa ai o le faʻaaogaina o falaoa e mafua ai le faʻamalolo sili atu o le inisalini i mea uma na tofotofoina, e ui o le GI o falaoa e mamao ese mai le maualuga. O lea la, o le faasinoupu o le inisalini o meaai e matua manaomia lava e faaopoopo atu i laulau ma le faasino igoa (Holt et al. AJCN 1997, 66: 1264-76). O faʻamaoniga e lua e mafai ona sili atu ona faʻaalia atoatoa le tali a le tino i meaʻai.

E tauaofai

O meaai maualalo GI e sili atu ona lelei, lea e fesoasoani i le pulea o le fiaai ma le fiaʻai. O le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o le a leai ni oso oso ma e fesoasoani ai ia te oe e aveese nisi pauna.

E le o taimi uma e filifili ai taumafa GI maualalo. Afai e te faʻafefiloi meaʻai ma GI maualalo ma maualuga, ona e maua lea o meaai i le GI masani. Taumafai e 'ai na o meaai maualalo GI.

E sili atu ona lelei le taumafa i le 4-5 taimi i le aso, e aofia ai le itiiti ifo ma le tasi le oloa maualalo le GI.

E tatau foi ona malamalama o le tali atu a tagata taʻitoʻatasi i se meaʻai patino o le tagata lava ia. O le manatu o le faasino igoa e le o faavae i luga o le tele o se tulaga masani o le tautua o se meaʻai faapitoa, ae i luga o le 50 g o gaʻo. Mo se faʻataʻitaʻiga, o le 50 g o vailaʻau 'oloʻo aofia i le tusa ma le 2 fasi falaoa poʻo le 500 ml o le vai inu, pe tusa o le 1 kilokalama o kāloti - o nei oloa uma ei ai le GI tutusa pe a e' aina lenei voluma.

Na faʻasalalauina e le American Diabetes Association ia Ianuari 2002 se taʻiala fou mo le togafitiga ma le puipuia o le maʻisuka. O le tusi o loʻo faamatalaina ai auala mo le puleaina o le suka o le toto. Sa finauina e saienitisi e faapea e sili atu le taua o le aofaʻi o gaʻo meaʻai nai lo latou punaoa ma ituaiga (faʻalavelave, faigofie). Mo se faʻataʻitaʻiga, e ui lava i le mea moni o pasta e maualalo le GI, o tagata e maua i le maʻisuka e tatau ona mataʻituina ma le totoʻa vaega tetele, aua o le aofaiga atoa o carbohydrates atonu e maualuga tele ma mafua ai ona faateleina le faateleina o le kulukose toto.

Lau fuataga:

Faʻamatalaga

O le maualuga o le faasino igoa, o le saoasaoa o meaai o loʻo faʻafefe. E le gata i lea, e le o se mea itiiti! E le mafai ona e 'ai e le 3, ae 10 taimi i le aso ma maua ai le 3-4 taimi sili atu calories ma le malosi ona o le vave faʻaaogā! E le o manino pe o le a tonu lava le itiiti o oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga, pe afai o le latou toe taui sili o se avanoa moni? Mo se faʻataʻitaʻiga, e le faigofie ona aoina le 8000 kcal i le aso i meaai maualalo, e le mafai ona e maua le 4000 kcal! O le mea lea, na o tagata e le o gaoioi pe gaogao oe, ona o mafuaʻaga tau soifua maloloina e manaʻomia le faʻapulaʻaina o le tele o le malosi na maua, e mafai ona fautuaina e faʻatau mea taumafa i lalo o le GI.
--
Ae o le suka, e tusa lava pe leai se GI maualuga, o se mea tulagaese e alu ai le malosi ma liliu ai ia gaʻo! I le taimi lava e maeʻa ai, e faʻateleina le malosi, ona amata lea ona liu le kulukose ma maua ai le malosi. O le mea lea, o le suka mama e le tatau ona faʻaumatia i lalo o soʻo se tulaga, ma faʻaaogaina mo le kukaina poʻo se faʻaopoopoga e tatau ona faʻasaina. E mafua ai foi le fafagaina ma le faaleagaina o meaʻai i totonu o le manava, faʻaititia ai le digestibility ma faateleina le numera o mea oona ma toxins. I se isi faaupuga, o le suka o seoli mo le tino ma o lona GI e leai se mea e faia i ai.
--
Le iʻuga:
1) afai o oe o se tagata taʻalo, o oloa e maua ai le maualuga o le GI e aunoa ma le suka o se punavai sili lea o le malosi + nuts (faʻafefiloi i le vai e aunoa ma se paʻu mo le 8-16 itula). O fua, o le mea aupito sili ona lelei o se faʻi, aua o le sili ona maualuga le kalori, ma o lona fiber ua liua i le malosi mo la tatou microflora, lea e mafua ai le palatini tatou te manaʻomia, e aofia ai le tuputupu aʻe o musika (lua i le tasi).
Meaʻai ma isi tagata faigaluega e le mafuatiaina ma oona e faʻatagaina oe e le vaomatua. O le protein, e faaopoopo atu i lona lava microflora, e maua mai i le isini (o le faavae), o cashews ma walnuts + cereals from cereals (buckwheat + oatmeal + barley barley + o saito ma saito) + o fua mai fua. I taimi malolo e mafai ona e faʻaopoopo le makaloni mo le malosi.
O le faʻafefe o le pati e pei o le vasega o se tino faigata-o-digestgion lea e mafua ai le afaina mai le manava, e ufiufi ai mai totonu ma se fasi mea pipii e faalavelaveina ai le faʻaaogaina o meaai.
Leai soupeti ma isi meaai e le aoga tele. E sili le lelei o le 'ai o fualaʻau, ma ave vitamini mai fualaau aina suamalie, vine ma fualaau faisua, lea e sili atu le maualuga o la latou faʻamoemoega. Nai lo le suamalie, 'ai le meli.
2) pe afai e te taitaia se olaga ola solo, o mea uma lava e tutusa, na o ni mea laiti. Ma e leai se falaoa, aemaise i le paʻepaʻe, ma le uliuli o se moa faʻalavelave. Mayonnaise, meaai kuka ma isi mea faʻafefe e sili atu le sola ese mai le auala leaga. O meaai e tatau ona soifua maloloina ma tuʻuina atu le malosi ma le malosi, ae le o le ogaoga o maʻi i faʻaopoopoga.

Aisea e tatau ai ona tatou iloa o ia, pe faapefea ona fesoasoani e aveesea le mamafa, ma le mea e fai pe afai e te manaʻo e fatu se mea paleni - Vicha Bazoeva malamalama.

O le a le faʻamatalaga manino o se oloa ma pe aisea e tatau ai ona e iloa

O le mea moni, o le faʻamaufaʻailoga faʻapitoa o le mea e iloa ai le vave ma le faʻavave o le gaʻo. O gaʻo paluga vave e vave ona gauaiina e le tino, ae le o le mea moni e maua ai le "meaʻai", ma o le mea lea, pe a uma le fagu ma le lauti poʻo fua suamalie, pe a uma le afa itula matou te fia manaʻo e toe 'ai. E sili atu ona lelei le gaʻo gaʻo i le tino: latou te tuʻuina atu le malosi o le tino i se taimi uumi, o lona uiga tatou te maua pea le lagona atoatoa. E tolu laasaga o faʻamaumauga faʻapitoa e iloga: mai le 0 i le 55 - maualalo, mai le 56 i le 69 - ala ma mai le 70 i le 100 - maualuga. Ma o le glycemic index e gafa ma le suka o le toto.

Ivan Zhukov

O le faasinomaga o le fuainumera o se tau aoga lea e faʻaalia ai le fua o le vaevaeina o le suka i le kulukose. O le umi o le a gagau le oloa, o le lelei. Mo se faʻataʻitaʻiga, faʻatasi ai ma le malosi ma le faʻasaʻoina o le suka (o lona uiga, a e 'ai se mea ma se igoa maualuga maualuga), e faalilolilo e le tino le inisalini e faʻaaoga ai lenei suka. O le inisalini e faʻatasi i le taimi lava e tasi e fesoasoani i le teuina (o lona uiga o le teuina) o gaʻo i totonu o le tino. O le iʻuga, o le maua o le mamafa.O le galuega ai latou oe mananao e aveesea le mamafa ma taitaia se soifua maloloina lelei o le faatumauina lea o le toto suka i le tulaga lava e tasi ina ia aua nei "misi" ma e le tatau i le tino ona teuina ni gaʻo "i le mea tonu lava". Ma mo lenei mea e tatau ona e taulotoina se lisi o oloa ma se faasinoala maualalo.

8 faʻamatalaga e uiga i le glycemic index

  1. O mea e le o aofia ai (pe maua ai ni mea itiiti) gaʻo - aano, iʻa, fuamoa, avocados, uaina ma le pia - e le mafai ona i ai se faʻamatalaga mataʻitusi.
  2. E tasi le oloa e mafai ona i ai se isi faʻamaufaʻailoga faʻapitoa - mo se faʻataʻitaʻiga, o se faʻi lanumeamata o le ai ai se faʻamaufaʻailoga e sili ona maualalo nai lo o se faʻi e faʻalatalata atu i lona laʻasama samasama samasama. E leai ni fualaau aina e leai ni fua ma e leai ni fua e maua ai le maualuga o le fuainumera o fualaau oona nai lo mea papaʻe.
  3. O le tulafono faʻavae lenei: o le vavalalata o le oloa i le ituaiga e maua ai i le natura, o le faʻaitiitia o lona faʻamaufaʻailogaina - o le araisa e le faʻasalaina o le a sili atu ona lelei nai lo le susuluina, ma o le oatmeal malosi o le a tuʻuina atu ai le faʻalavelave i le vave oatmeal.
  4. O le faʻaogaina o le faasino igoa e aʻafia foi i le auala e kukaina ai: gaʻo, fiber ma le suka (pei o le sua o le tipolo po o le vinika) faʻaititia le faʻasologa o meaʻai.
  5. O le umi e te kuka ai meaai mama e pei o pasta, o le sili atu foi lea o le faasinomaga o le faasinomaga. O lona uiga, e sili atu le pasta al dente nai lo le kuka.
  6. Ae ui i lea, o le tulaga o lou tino o loʻo aafia ai foi lou maualuga o le suka o le toto: afai o loʻo iai oe i le maʻisuka poʻo le gastroparesis, ona faʻaitiitia lea o le taumafa o meaʻai.
  7. O le mea moni o le oloa e maualalo le faʻamaonia o le igoa e le o lona uiga e tatau ona 'ai i le telē tele poʻo le sili atu ona maloloina - ia e manatua pea se mea paleni, calorie, vitamini ma minerale. Mo se faʻataʻitaʻiga, i pateta o pateta, o le faʻasalalau glycemic e maualalo ifo nai lo le oatmeal ma tutusa ma peʻa lanumeamata. Ae ui i lea, o le oatmeal ma lanu lanumeamata e tele atu meaʻai.
  8. O le tautua i le mamafa: aua le faʻamaonia oe lava, e tusa lava pe e te 'ai na o oloa mai le lisi i lalo o le lisi faʻamaulalo, e le tatau ona e faʻaogaina faʻalua pe a fuafua e leiloa le mamafa, ae e te lagona le fiaai i taimi uma - o le ae le lelei.

Low Glycemic Index Index:

  1. Paʻu falaoa po o le tele-cereal.
  2. Oats: oatmeal porridge, granola (o le sili atu o le "tele" oatmeal, sili atu).
  3. Fualaau faisua: asparagus, avocado, pepa suamalie, kapisi a Beijing, broccoli, vine, vine, palaniki, seleni, pulu vine, kukama, fennel, mushrooms, letus, olives, olive olive, spinach, tomatoes, kāloti, eggplant, garlic, peas , aniani, sana, pi, pi.
  4. Fatu: fatu sesame, fatu fatu.
  5. Soya oloa: tofu.

I le saienisi faasaienisi, o tagata atamamai o loʻo faasolosolo malie ona faʻapenaina se mea e pei o le nutriciology - o le faasaienisi o meaʻai. Ua leva ona faʻataunuʻuina o nisi o faʻamaʻi e faʻalagolago tonu lava i le a, pe faapefea ma le tele o mea e 'ai e se tagata. E iloa lelei o oloa taʻitasi e iai lona lava kalori, ae le o tagata uma e manatu e faaopoopo atu i lenei mea, o loʻo i ai foi se faasino igoa, lea e taua tele. O meaai e maua ai le maualuga maualuga o le faasinomaga e mafai ona aʻafia ai le suka toto, o se mea taua mo i latou e maua i le maʻisuka poʻo le taumafai e aveesea le mamafa.

Glycemic index of products - o le a lea?

O le faʻamatalaga faʻamalosi e faalagolago i le fua o suiga i le maualuga o le kulukose i totonu o le toto o se tagata ina ua uma ona ia faʻaumatia se oloa. O le amataga o le tau o le kulukose o le 100 iunite. E i ai se mafutaga - o le saoasaoa o le tuputupu aʻe o le kulukose i totonu o le toto e mafua ai le faʻasaʻoina o le inisalini, lea e taʻitaʻia ai le teuina o gaʻo gaʻo i luga o sipuni, papa, manava.

O le taumafaina o meaai ma le maualuga o le faasinomaga, ia mautinoa - o le a latou le o atu e toe faʻatumu le malosi na faʻaalu, ae o le a teuina i gaʻo, lea e matua faigata lava ona faʻaumatia. Afai tatou te maua le sootaga i le va o le kalori ma le glycemic index (GI), ona tatau lea ona e iloa o nisi taimi i le oloa e tasi o nei tulaga e lua o le a eseese tele.

E masani lava o meaai maualuga-kalori ei ai se faasinomaga matala ma le leaga. O nei tulaga taua uma e aafia tele ai le faagasologa o le oona po o le mamafa o le mamafa i totonu o le tino. Masalo e aoga le nofo faʻatasi i auiliiliga o le itiiti ifo o le lauiloa o le tino - o le glycemic index, ina ia malamalama i mea o tutupu i totonu oi tatou ma taumafai e puleaina?

O le a le mea e faalagolago i ai le faasino igoa?

O le mea autu e aʻafia ai le faʻasologa o le glycemic index o carbohydrates o loʻo i ai i totonu o le oloa ma faʻaumatia i meaʻai. Ae le o mea uma e matua leaga. Naʻo na o meaʻai gaʻo e mafai ona mafua ai le oso i le GI, o lona uiga, o tino ia e vave paʻu, liliu i latou i le kulukose ma faʻatau i latou i gaʻo gaʻo. Lisi autu o taumafa gaʻo gaʻo vave:

  • Le gaʻo.
  • Maea
  • Falaoa o le sana
  • Suga
  • Fale faʻafiafia
  • Mayonnaise
  • Mea suamalie suamalie.
  • O nisi fualaʻau - tilo, melo, vine, faʻi, persimmon.

O le tele o fila o loʻo aofia ai i totonu o le oloa gaosia e taua foi - o le mea e itiiti ifo, o le maualuga o le faasinomaga glycemic. Soʻo se togafitiga vevela e faʻateleina ai le GI, o le tele o tagata fai meaʻai e fautuaina i latou o loʻo mananaʻo e aveesea le mamafa e 'ai ai mea taumafa pe a mafai. I se tulaga sili atu, e faatatau lea i fualaau 'aina ma fua. O se vaega manaia na faailoaina e tagata saienitisi o meaʻai - o le itiiti ifo o le gaʻo ma le protein o se oloa e aofia ai, o le maualuga o le faasinomaga o le fuainumera.

Aisea e te manaʻomia ai meaai GI?

Ia mautinoa ia iloa le faʻaogaina o le meaʻai o meaʻai e tatau ona i ai tagata e mafatia i le maʻisuka ma i latou e puleaina o latou mamafa pe saili e faʻaumatia ni paʻu faaopoopo. Pe a faʻatusatusa le numera o kalori e faʻaaogaina ma le glycemic index, e mafai ona pulea le mamafa ma le suka o le toto. O foliga vaaia o siama o le faailoga muamua lea o le le paleni. Faʻafitauli paʻu o le tuʻuina atu o mea oona, toxins, lafoaia o aʻafiaga o le taumafaina o mea taumafa ma le GI maualuga.

Faʻatasi ma le maʻisuka

O le glycemic index na faʻatuina e saienitisi muamua mo tagata e maua i le maʻisuka e pulea ai le suka suka. O le mea lea, mo GI o loʻo i ai se igoa lona lua - o le insulin. I le faʻaaogaina o lenei parakalafa, o le a iloa e fomaʻi le vave vave ona ulu atu le kulukose i totonu o le toto pe a uma ona faʻaaogaina le oloa, pe o le a avea o se oso poʻo se siʻitia laʻititi i le faailoilo.

O le maʻi suka o se maʻi ogaoga o le endocrine, lea e faavae i le le lava o le inisalini na faia e le tino. E matua le mafai ona togafitia, e na o le mafai ona tausia le soifua maloloina masani. Afai e te malamalama i le natura o le faʻamaʻi, mulimuli i le faasinomaga o le faasinomaga, 'ai saʻo - o le a fesoasoani e aloese ai mai faʻafitauli o le maʻisuka. Faatasi ai ma le le lava o le inisalini, o le toto maualuga o le suka o le maualuga o le maualuga o le suka, lea e mafua ai le ogaoga o le soifua maloloina o le tino, e oʻo i le leiloa o le mafaufau ma le coma.

O le mea lea, o loʻo i ai se faʻamaʻi e pei o le maʻisuka, e taua tele le mataituina o le tuufaatasiga o meaʻai e alu i meaai. O se faasinomaga maualuga o le tasi o oloa e mafai ona sopoia aafiaga o se vailaau eseese. A maeʻa ona suʻeina le lisi o oloa ma le maualuga o le GI, ia malamalama i mea patino o le mafuaaga o se meaai patino o se lisi e le manaomia, e mafai ona e puleaina lau taumafataga e aunoa ma le faaleagaina o lou soifua maloloina.

A o loloa le mamafa

E seasea lava, o se fafine, e oʻo lava i ona foliga matagofie, e leai se miti o le leiloa o le mamafa. O le faʻamaʻavale oe lava i le matelaina e le lelei ma le saogalemu, aemaise lava pe a maeʻa ia auala o le leiloa o le mamafa, leai se kilokalama e toe foʻi vave mai ma le fiafia tele. E i ai se panacea mo nei centimita e le tatau ai i luga o le pulou ma tapuvae? Fai mai tagata e taumafa taumafa e iai.

O faʻatinoga faʻagasolo e faʻaalia ai oi latou na faitaulia le kalori o mea taumafa na faʻaumatia ma tumau pea tagata o loʻo i ai fuainumera. Ua sili atu ona faafaigofie e saienitisi le ala i le leiloa o le mamafa. O faʻamatalaga e maua mai i le faʻaaogaina o le fesoasoani e fesoasoani e siaki ai vaega uma e te 'ai. O faʻataʻitaʻiga o oloa ma faʻamaufaʻailoga o le faasino igoa e fesoʻotaʻi. Fuga, suamalie, gaʻo - faʻatasi ai ma le maualuga o le GI. E tusa lava pe taalo i taʻaloga ma maua ni gaioiga faaletino, ae o le 'aiina o le "mea sese" meaai, e foliga mai o le a le mafai ona gau le mamafa.

O le a le mea e tupu pe a 'ai e se tagata se oloa o loʻo i ai se faasinomaga maualuga? A maeʻa meaʻai i totonu o le tino, amata le palatini, lea e liua i le suka: o le saoasaoa o le mea lea e tupu, o le faʻailoaina o le oso. A maualuga maualuga le kulukose o le toto, o le pancreas e amata ona maua le inisalini, o le hormone lea e tatau ona tufatufaina lelei le malosi o le kulukose i le gaʻo o maso ma le tino atoa. O le tele o mea e teuina "faʻaagaga" ma e foliga mai o se mea gaʻo.

O oloa e vaevaeina i tolu vaega o faʻamaumauga: maualuga, ma laʻititi. Lalo o le a avea ma laulau faʻatasi ai ma igoa o oloa o loʻo i ai faʻamaufaʻailoga sili ona maualuga, o le mea lea e sili atu ona lamatia mo le tino. O le tele o le fiber ma le fiber i le oloa, o le itiiti ifo o le leaga ma isi pauna e mafai ona ia aumaia. O meaʻai suamalie ma falai e sili atu ona afaina nai lo le mea e masani ai: GI mo kālati mata e 35, ma mo kāloti kuka - 85. E oo lava i fualaau aina ma fualaau faisua ma lanu eseese o le a aofia i vaega eseese o GI. Sili atu ona aoga - se lanu lanumeamata.

Lisi: Lisi o Mea Maualuga GI

Mo le faʻaogaina o le fuafuaina o le aofaʻiga o fuainumera faʻamamafa, o oloa autu o loʻo faʻaumatia e se tagata i meaʻai e tuʻuina i le laulau. Mo le faʻaaogaina o le auala e faʻaaogaina ai, o lenei lisi faʻapitoa e maua mai i oloa maua ai le maualuga o le GI o loʻo i ai le taua i luga atu o le 70. O le faasinomaga o le kulukose, o le GI index of 100.

Aiseā e te manaʻomia ai le iloa o le glycemic index (VIDEO)

Glycemic Product Index - O se faʻaaliga iloga lea i togafitiga faʻaonaponei ma meaʻai e atagia ai le tele o se oloa e faʻaleleia toto suka . Na muai mamanuina e pulea ai meaʻai a tagata o loʻo mafatia mai maʻisuka malosi . Ae mulimuli ane, na faʻaaogaina tele lenei tulaga i meaʻai. Faafetai ia te ia, e toatele na fatuina.

Ioe glycemic index ia tatou iloa le vave glucose mai le oloa tatou te faʻaumatia, o le a ulufale i totonu o le toto. O le maualuga o le kulukose o le faʻaalia lea o le tele o le malosi i le tino o le tagata. Ma, pe a le lava le malosi o le tagata, o le maualuga o le kulukose i le toto e faaitiitia, ma ua amata ona iloa e se tagata le fiaai.

Afai o le maualuga o le glucose e oʻo i lona maualuga, ona amata loa lea ona galue le pancreas, ma gaosia inisalini - o le hormone e mafua ai ona saʻo le tufatufaina o le kulukose i le tino o le tino lea e manaʻomia, ma o lona sili atu o loʻo teuina i le tulaga o le gaʻo gaʻo.

Afai e te manao e leiloa le mamafa pe taofia le maua o le mamafa, ona e sili atu lea ona e mataʻituina le faasino igoa o meaʻai e te 'ai. Aloese mai meaai maualuga glycemic index - O vailaau faʻamalosi vave ia e mafua ai le osooso malosi i le maualuga.

O le mea lea, pe a mate, e taua le mafaufau e le gata mea i le kalori oloa, ae o se faailo e pei o faʻamaumauga faʻapitoa. O le filifilia o meaai ma le maualalo o le faasinoupu, o le a e maua ai le tino ma gaʻo vailaʻau faʻapitoa, faafetai lea e te le lagonaina ai ni osofaiga ogaoga o le fiaai i le taimi o le aso ma e mafai ona pulea le maualuga o le kulukose i totonu o le toto.

E faʻafefea ona aʻafia le tino i le faʻasologa o fuainumera o meaai?

O le faagasologa o le faʻaaogaina o meaʻai gaʻo ma o latou aafiaga i lou tino e pei ona taua i lalo:

  • O toto toto e maualuga, e oʻo atu i le pito i tua pe a uma le 30 minute.
  • O le pancreas e faasolosolo lava ona amata faʻamalosi le insulin.
  • O le kulūkose faʻatasi ai ma lenei faʻaitiitia le faʻaitiitia seia oʻo ile 1 gram i le lita.
  • I le taimi o le faamatuu atu o le inisalini, o le pancreas e fuafua pe o fea e tatau ona auina atu ai le kulukose - ina ia faʻamaonia ai le malosi o le gaosiga o le malosi po o le gaʻo. O le mea tonu e alu i ai le kulukose e faʻalagolago uma lava i le soifua maloloina o le pancreas ma luga o le amataga o gaʻo (masini vailaʻau faʻamalosi).

O a vaega o oloa ia e vaevaeina i le faʻamatalaga faʻapitoa?

O meaʻai uma o loʻo gaʻo ai gaʻo-vaevaeina e vaevaeina i ni vaega tetele se tolu:

  1. Meaʻai maualalo GI (itiiti ifo i le 40). O nei oloa e mafai ona faʻaaogaina e le gata, e tatau ona avea ma faavae o au meaai i aso taitasi. O nei faʻataʻitaʻiga, e aofia ai saito atoa, karite, rye, legumes, apricots mago, zucini, kapisi, greens, tamato, susu ma susu susu, kulimi ma isi.
  2. Meaʻai GI laʻitiiti (40 i le 60) e mafai ona faʻaumatia i ni vaega laiti. E aofia ai fua, araisa, falala, sana, pateta, beets, vine, faʻi, aso ma isi.
  3. Meaʻai maualuga GI (luga aʻe o le 60) e tatau ona faʻatapulaʻa au mea taumafa pe afai o loʻo e taumafai e leiloa le mamafa: falaoa paʻepaʻe, kuki, granola, vine, paukini, lapisi, susu sukalati, lemonade, suka, honey, beer, keke, pusa ma isi.

O a faailoga glycemic index oloa?

  • Mai le tikeri gaosiga o pisinisi: o le malosi o le gaosiga o le gaioiga o loʻo gaosia, sili atu le maualuga o lona faʻamaufaʻailoga. O le mea lea, o laisa enaena ei ai le GI o le 50 ma le enaena enaena e 70.
  • Mai le tele fiber i totonu o le oloa: o le saofaga i le toto, ma e tele foi mea aoga aoga.
  • Mai le auala maʻoti o le oloa na gaosia: GI o popukoni e maualuga atu nai lo le sana sana.
  • Mai le faʻaaogaina suka : o le fructose ma le laogase e maualalo ifo le GI nai lo le kulukose.

Faʻamatalaga Glycemic: Talafatu ma Talitonuga

Vaʻaiga muamua glycemic index o le tele o faʻamatalaga ua aliali mai na mafua ai ona i ai nai manatu sese.

Tala faʻasolopito 1. E tatau ona vavae ese meaʻai faatasi ma se fuainumera maualuga maualuga mai le taumafataga. Afai o le oloa ei ai le maualuga o le GI, e tatau foi ona e gauai atu i le avega glycemic - o le aofaiga o carbohydrates i le tasi unite iunite. Mo se faʻataʻitaʻiga, o se suauʻu ola maloloina ma lelei e maualuga le GI, ae maualalo le GN rate.

Tala fatu 2. E le suia le faʻamatalaga faʻamaonia o le oloa. E le o le mea lea, ona o le GI e mafai ona fesuisuiai e fuafua i le auala o sauniuniga ma le vevela o togafitiga o le oloa. Taumafai e filifili mea e sili atu ona vevela e le puipuia - e tatau foi ona avea ma meaʻai meaai.

Tala faʻamataʻu numera 3. E le aʻafia le fila i faitauga GI. Fiber - filoʻai mea taumafa - e maua ai le meaʻai lelei ma lelei. O le tele o le fiva e te 'ai, o le maualuga o lona GI.

Tala faasolopito 4. Mo le faʻaitiitia o le GI, e tatau ona faʻafefiloi faʻamalosi faʻamalosi i gaʻo ma gaʻo. O se faʻamatalaga sili ona feteenai ma e na o sina vaega moni lava.

Glycemic index ma taaloga.

Afai oe galue malosi taʻaloga Afai e te asiasi i taimi uma i le fale taʻalo, pool poʻo falemaʻi, ona aoga lea mo oe e iloa ai poʻo fea meaai e maualuga glycemic index. O le mea moni e faapea, ina ia mafai ona maua ni taunuuga lelei, e tatau i le tagata taʻalo ona saʻo le tufatufa atu o le carbohydrate aʻo lei amataina ma maeʻa aʻoaʻoga.

  • Aʻo lei faia le faamalositino, e sili atu ona lelei le 'aiina o mea taumafa ma le GI maualalo poʻo le GI.
  • O meaai maualuga GI i le taimi o lau toleniga o le a fesoasoani ia te oe e toe vave maua ai le malosi ma matua faatumuina lou malosi.
  • I se faaopoopoga, o oloa o loʻo i ai se GI maualuga o le a fesoasoani ia te oe e tapunia le faamalama o le carbohydrate post-workout, ma faʻateleina lona aoga ma toe faʻaleleia le malosi na faʻaalu i le potuaoga.
  • I le faaopoopo atu i le GI, pe a maeʻa aʻoaʻoga, e taua tele le aofaʻi o meaʻai inu - e tatau ona fuafua mai le aofaiga o le 1 gram i le 0.5 kilokalama o lou mamafa.

O le faatumauina o le mamafa lelei i le olaga atoa o le manaʻoga lea o tagata uma. E tele faʻamatalaga i le auala e le maua ai le mamafa e ala i taumafa poʻo faamalositino.

Ae o le toatele o tagata e mananao e foliga lelei atoatoa i na faafitauli: le mafai ona tausisi i meaʻai mo se taimi umi, o le atuatuvale na mafua ona o le le lava o vitamini ona o se meaai e le paleni, mea leaga o le tino mai le paʻu faafuasei o le paʻu. O le a le mea e faʻalogo lelei ai tagata e faʻapitoa i fautuaga fou mo le aveesea o le mamafa.

Ina ia mafai ona e malamalama lelei i mea e manaʻomia e filifili ai meaai lelei, e tatau ona e malamalama i faʻamatalaga e pei o le glycemic and index index, o le a lona uiga ma lona uiga.

O le a le faʻamatalaga faʻapitoa o oloa (GI), pe faʻapefea ona sailia ma fuafua

E iloa e tagata uma le vaevaeina o meaai e mafua mai i laau ma manu. Atonu foi ua e faalogo e uiga i le taua o oloa gaosi ma le lamatiaga o gaʻo, aemaise lava mo le maʻisuka. Ae o mea uma lava faigofie i lenei ituaiga?

Mo se malamalama manino atu i aʻafiaga o mea taumafa, e tatau lava ona e iloa pe faʻapefea ona fuafua le faasino igoa. E oo lava ile faasinomaga fualaau aina e eseese i le tele, e fuafua lava i le ituaiga, e ui lava o le mea moni e faaaoga i le tele o meaai. E tusa ai ma iloiloga, o lafumanu ma meaʻai o manufasi e amio faʻapitoa, o lona taua o meaʻai, e faʻalagolago i le auala o le sauniuniga.

O le faasino igoa o loʻo faʻaalia ai le fua o le tino o le faʻaaogāina o meaʻai inu gaʻo ma le faateleina o le suka i le toto, i se isi faaupuga, le aofaʻi o le kulukose o loʻo faia i le taimi o le gaʻoina. O le a le uiga o le faʻatinoga - o oloa e maua ai le maualuga o faʻamaufaʻailogaina e tumu i le tele o suga faigofie, i le faasologa, latou te tuʻuina vave atu le malosi i le tino. O oloa e maualalo le faasinoupu, i se isi itu, lemu ma le lelei.

O le faasinomaga e mafai ona fuafuaina i le fua faatatau mo le fuafuaina o le GI ma se vaega tutusa o le carbohydrate mama:

GI = Triangle vaega o le carbohydrate suʻesuʻe / Vaega o le kulukose tafatolu x 100

Mo le faigofie o le faʻaaogaina, o le fua faʻatatau e aofia ai le 100 iunite, o le 0 le leai o ni mea gaʻo, ma 100 o le kulukose mama. E le oi ai se fesoʻotaʻiga faʻasalalau faʻatasi ma le kalori poʻo se lagona o le atoatoa, ma e le o se mea tumau. O aʻafiaga e aʻafia ai lona telē e aofia ai:

  • auala e gaosia ai ipu
  • vasega ma le ituaiga
  • ituaiga o gaioiga
  • le fua.

I le avea ai o se manatu taatele, o le igoa glycemic index o meaai na faailoa mai e Dr. David Jenkinson, o se polofesa i se iunivesite a Kanata i le 1981. O le faʻamoemoe o lona faʻatulagaina o le fuafuaina lea o meaai sili ona lelei mo tagata e maua i le maʻisuka. 15 tausaga o suʻega na taʻitaʻia ai le faʻavaeina o se faʻavae fou e faavae i luga o le GI faʻasologa, lea na suia ai le auala i le taua o meaʻai.

Taʻiala oe

Ina ia tausia lelei meaai lelei, e tatau foi ona e gauai i ai fuainumera faasinoupu :

GaosigaGI
falaoamata saito69
falaoamata fou66
vave oatmeal66
moli moli65
siamu65
beets (kuka pe totō)65
falaoa lanu uliuli65
marmalade65
granola ma le suka65
pineapa tila65
vine65
maple sipuni65
falaoa rye65
peleue tao pateta65
mea valea65
suamalie suamalie (pateta suamalie)65
falaoa atoa o le falaoa65
fualaau faisua65
pasta ma le sisi64
fatu fatu saito63
falaoamata falaoamata falaoamata62
pizza falaoamata paluga kulimi ma tamato ma sisi61
faʻi60
chestnut60
aisa kulimi (faatasi ma le suka faaopoopo)60
talotala umi60
lasagna60
alamanuia o le mayonnaise60
meloni60
oatmeal60
koko koko (faatasi ai ma le suka faaopoopo)60
papaya fou59
Arab pita57
suamalie suamalie ua kuka57
sua sua vine (leai se sao)55
ketchup55
sinapi55
spaghetti55
sushi55
bulgur55
popo faʻata55
kuki kiliki55
Basimati rice50
sukalani (suka leai)50
Kiwi50
vai mama e leai se suka50
faʻamalosi50
mango50
le malamalama50
lanu enaena enaena50
apu opu (suka leai)50

Glycemic ma le insulin index

Ae o vailaau faʻaonapōnei, e aofia ai meaʻai, e leʻi faʻagata i le suʻesuʻeina o le GI. O se taunuuga, na mafai ona latou iloilo atili le maualuga o le kulukose e ulu atu i le toto, ma le taimi e manaʻomia e faʻamalolo ona o le inisalini.

Ma le isi, na latou faʻaalia e ese le eseesega o le GI ma AI (o le paleni tutusa o le faʻamaonia 0.75). O lona uiga e aunoa ma le 'ai o le gaʻo poʻo le maualalo o le meaʻai, i le taimi o le faʻamaʻaina, e mafai foi ona mafua ai se tali o le inisalini. Na faʻaalia ai suiga fou i le mafuaaga masani.

O le "Inisalini Index" (AI), o se vaitaimi, na faalauiloaina e Janet Brand-Millet, o se polofesa mai Ausetalia, o se uiga lelei o meaʻai e tusa ai ma le aafiaga o le faamatuu atu o le inisalini i totonu o le toto. O lenei faiga ua mafai ai ona vavalo saʻo le aofaiga o le inisalini tui, ma fatuina se lisi o oloa o loʻo i ai le sili ona tele ma le faʻalauiloaina o meatotino e faaosofia ai le gaosiga o le inisalini.

E ui i lea, o le mamafa o oloa o oloa o le autu autu lea mo le fausia o se meaai lelei. O le mea lea, o le manaʻoga e fuafua le faasinomaga ao le i faia le faiga o se taumafataga mo le maʻisuka e le mafai ona faʻafitia.

Faʻafefea ona faʻaaoga le GI mo le maʻisuka ma le mamafa o le paʻu

E faʻavae i luga o le faʻasologa o fuainumera o oloa, o se laulau atoa mo le maʻisuka o le a sili ona taua le fesoasoani i le foia o latou faafitauli. Talu mai le faasinoupu o oloa, o la latou upega taʻavale ma le kalori e leai se fesoʻotaʻiga vavalalata, ua lava lava le tuufaatasia o se lisi o faʻatagaina ma faasaina e tusa ai ma manaʻoga ma mea e fiafia i ai, faʻapipiʻi i le pi faitau, mo le manino atili. Vaʻaia, filifili se tele o aano o manufasi ma meaʻai susu o mea maualalo maualalo, ma ia aua nei galo e te tilotilo i ai i taeao uma. I le aluga o taimi, o le a tuputupu ae se masani ma o mea e tofoina o le a suia, ma o le a manaʻomia le faʻaaogaina lelei o le tagata lava ia.

O se tasi o auala faaonaponei o fetuutuunaiga o mea taumafa e amanaia le taua o mea taumafa o le auala Montignac, lea e aofia ai le tele o tulafono. I lona manatu, e tatau ona filifilia i latou o loʻo i ai se faʻamaumauga laiti mai oloa gaʻo. Mai lipid-aofia ai - e fuafua i meatotino o a latou mea gaʻo gaʻo. E tusa ai ma puipuiga, o lo latou tupuaga (laau po o manu) e taua iinei.

Montignac laulau. O le maʻisuka glycemic index / mo le gau o le mamafa

"Mea leaga" gaʻo (gaʻo maualuga)"Carbohydrates" lelei (maualalo le faasinoupu)
malt 110fala falala 50
glucose 100lanu enaena 50
falaoa paʻepaʻe 95peas 50
falaoamata pateta 95faʻasalaga e leʻi faʻamaonia 50
meli 90fuga fagu 40
popukoni 85fualaau suamalie. sua suamalie e aunoa ma le suka 40
kāloti 85falaoa lanu uliuli 40
suka 75Pusa Pasifi 40
muesli 70lanu lanu 40
sukalati 70malo malogo 35
kuka pateta 70oloa faʻi susu 35
sana 70turkish peas 30
afaina le araisa 70lentils 30
kuki 70suka mamago 30
paluga 65falaoa falaoa 30
falaoa paepae 65fualaau aina fou 30
melonini 60koko sukalati (60% koko) 22
faʻi 60fructose 20
jam 55soya 15
totogi pasene 55fualaau faisua, tamato - itiiti ifo i le 15
lemoni, pulou - itiiti ifo i le 15

O lenei faiga e le mafai ona taua o se panacea, ae na faamaonia le faatuatuaina e avea o se isi mea e ese mai i le faaaliga le mafaamatalaina o le fatuina o meaai. Ma e le gata i le tau faasaga i le oona, ae o se auala foi o meaai paleni e faatumauina ai le ola maloloina, malosi ma le umi.

I le saienisi faasaienisi, o tagata atamamai o loʻo faasolosolo malie ona faʻapenaina se mea e pei o le nutriciology - o le faasaienisi o meaʻai. Ua leva ona faʻataunuʻuina o nisi o faʻamaʻi e faʻalagolago tonu lava i le a, pe faapefea ma le tele o mea e 'ai e se tagata. E iloa lelei o oloa taʻitasi e iai lona lava kalori, ae le o tagata uma e manatu e faaopoopo atu i lenei mea, o loʻo i ai foi se faasino igoa, lea e taua tele. O meaai e maua ai le maualuga maualuga o le faasinomaga e mafai ona aʻafia ai le suka toto, o se mea taua mo i latou e maua i le maʻisuka poʻo le taumafai e aveesea le mamafa.

Tuua Lau Faamatalaga